Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Εκμεταλλεύονται τα ΑΜΕΑ με αθρόες «βραβεύσεις»


Να σταματήσει η εκμετάλλευση των ΑΜΕΑ με τις αθρόες «βραβεύσεις» ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες, της επαρχίας Ρόδου. 


Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 
Δυστυχώς το τελευταίο καιρό παρατηρούμε «Βραβεύσεις», «Συνεστιάσεις», «Τιμές» προς άτομα με αναπηρία από φορείς ή μεμονωμένα άτομα. Αναρωτιόμαστε ποιος ο πραγματικός λόγος της βράβευσης; 

Επειδή είναι ανάπηρος/η; Η αναπηρία είναι λόγος Θαυμασμού; Ηρωισμού; 
ΟΧΙ δεν είναι ούτε ηρωισμός ούτε αντικείμενο θαυμασμού η αναπηρία. 

Είναι όμως λόγος οίκτου «φιλανθρωπίας» και σίγουρα εκμετάλλευσης για προβολή και δήθεν κοινωνική ευαισθησία για άλλους λόγους άσχετους με τα άτομα με αναπηρία. Βραβεύονται τα άτομα με αναπηρία την ώρα που βιώνουν καθημερινά τις δυσκολίες της πρόσβασης, της εκπαίδευσης, της εργασίας, της διασκέδασης, της μειώσεις μισθών και συντάξεων, παροχών υγείας, την κατάργηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την καθυστέρηση των επιτροπών του Κ.Ε.Π.Α. 

Κατά τα άλλα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα τους πρότυπους κανόνες του Ο.Η.Ε για τα ίσα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. 

Θα βραβεύαμε εμείς, τα άτομα με αναπηρία, τους φορείς που έμπρακτα από όποια θέση και αν βρίσκονται, θα συνέβαλαν στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΩΡΑΦΙΤΗΣ ΒΕΝΙΖΑΛΟΣ


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπλαση της Αριστομένους από Ξενοφώντος έως το πάρκο


Τη μελέτη αστικής ανάπλασης της οδού Αριστομένους από την Ξενοφώντος (Βασ. Ολγας) έως το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, την οποία το βράδυ της Πέμπτης θα επικυρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.



Η μελέτη προβλέπει ανάπλαση και διαμόρφωση του ανατολικού και δυτικού πεζοδρομίου μέχρι το πάρκο και μέχρι τα όρια ιδιοκτησίας του ΟΣΕ (ζώνη απαλλοτρίωσης) και νέα διατομή της οδού Αριστομένους (μία λωρίδα κυκλοφορίας και στάθμευση)
Στην τεχνική έκθεση επισημαίνεται ότι «σκοπός της μελέτης είναι η ανάγκη να ενοποιηθούν οι μέχρι σήμερα αναπλασθέντες χώροι κυκλοφορίας και ασφαλούς διακίνησης των πολιτών, της κεντρικής πλατείας και του Πάρκου Σιδηροδρόμων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται απρόσκοπτη η πρόσβαση των πεζών και των ποδηλάτων προς το λιμάνι και αντίστροφα, αλλά και η διευκόλυνση της κίνησης των πεζών στην αγορά. Υλοποιείται, λοιπόν, με την ανάπλαση των εναπομεινάντων 360 μέτρων, ένας άξονας κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων, ο οποίος διατρέχει την πόλη από βορρά προς νότο».


Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυριότερες παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν, είναι: «Ανάπλαση και διαμόρφωση του ανατολικού και δυτικού πεζοδρομίου μέχρι το πάρκο και μέχρι τα όρια ιδιοκτησίας του ΟΣΕ (ζώνη απαλλοτρίωσης). Νέα χάραξη του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου στο δυτικό πεζοδρόμιο. Επαναχωροθέτηση των χώρων τραπεζοκαθισμάτων, επίσης στο δυτικό πεζοδρόμιο. Επανασχεδιασμός και καθορισμός νέας διατομής της οδού Αριστομένους (μία λωρίδα κυκλοφορίας και στάθμευση), με ανακατασκευή του οδοστρώματος. Αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτροφωτισμού με νέο σύγχρονο δίκτυο, που περιλαμβάνει την προμήθεια φωτιστικών ιστών και σωμάτων. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και σύνδεσή του με τον υφιστάμενο κεντρικό αγωγό στην οδό Αριστοδήμου. Φύτευση κατάλληλων για σκίαση δέντρων και θάμνων - άρδευση. Τοποθέτηση στοιχείων αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φυτοδοχεία, κάδοι απορριμμάτων, εμπόδια στάθμευσης, σχάρες δέντρων, σιδερένιες μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων κ.λπ.)».

Το πλάτος της Αριστομένους για τη διέλευση των αυτοκινήτων περιορίζεται στα 3,75 μέτρα, «ώστε να εξυπηρετεί μία μόνο σειρά κίνησης ήπιας κυκλοφορίας, από την οποία θα διέρχεται και το αστικό λεωφορείο. Παράλληλα, σε όλο το μήκος του ανατολικού πεζοδρομίου και πάνω στο ασφαλτικό οδόστρωμα, δημιουργείται μια ζώνη στάθμευσης οχημάτων (για ΙΧ, ΑμεΑ) πλάτους 2 μέτρων».

Στο δυτικό πεζοδρόμιο προτείνονται: Διευθέτηση των χώρων ανάπτυξης και σκίασης τραπεζοκαθισμάτων, διευθέτηση των υφιστάμενων περιπτέρων και δημιουργία χώρων πρασίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια δημοτικοί λαχανόκηποι για άστεγους, άνεργους, άπορους


Ήταν αρχές Φεβρουαρίου του 2012, όταν ο Δήμος Λαρισαίων έκανε πρώτος το άνοιγμα προς την «αστική γεωργία» μοιράζοντας μια έκταση 22 στρεμμάτων σε άνεργους, άπορους, πολύτεκνους και χαμηλοσυνταξιούχους. Από τότε το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν και άλλοι δήμοι, όχι μόνο στην επαρχία αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου είναι ακόμη πιο έντονη η υψηλή ανεργία και η φτώχεια.




Μόνο στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης λειτουργούν σήμερα 28 δημοτικοί λαχανόκηποι, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών 41 δήμων της χώρας. Περισσότεροι από τους μισούς δήμους, συγκεκριμένα 23 εξ αυτών που υλοποιούν το πρόγραμμα «Δημοτικός Λαχανόκηπος» μέσω του Δικτύου, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς το κίνημα της Αστικής Γεωργίας (Urban Farming) έρχεται διαχρονικά στο προσκήνιο σε περιόδους οικονομικών υφέσεων λόγω της ανάγκης πολλών ανθρώπων να βρίσκουν φθηνά φρέσκα τρόφιμα.

Με οδηγό την επιτυχία της Λάρισας
«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια της λειτουργίας δημοτικού λαχανόκηπου, το πρόβλημά μας ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτών διότι το εγχείρημα ήταν άγνωστο ακόμη στον τόπο μας» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Τίκος, γεωπόνος, υπεύθυνος του Δημοτικού Λαχανόκηπου Λάρισας. Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά καθώς, όπως λέει, «η καλύτερη διαφήμιση είναι οι τσάντες γεμάτες φρέσκα τρόφιμα με τις οποίες οι δικαιούχοι γυρίζουν στο σπίτι τους». Έτσι τα τηλέφωνα από ενδιαφερομένους είναι πια καθημερινά.

Εξαρχής δόθηκε βαρύτητα στη στήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών. Σήμερα περίπου 190 άνεργοι είναι δικαιούχοι, ακόμη 50 αγροτεμάχια έχουν δοθεί σε μονογονεϊκές οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη σχολεία, δύο εκκλησίες, ένας σύλλογος καρκινοπαθών και ένας αυτιστικών παιδιών.

«Περιδιαβάζοντας τον λαχανόκηπο βλέπεις πολλούς περιποιημένους κήπους από ανθρώπους που το έχουν μεράκι, οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται για να μη μένουν κλεισμένοι στο σπίτι και στα προβλήματά τους» λέει ο κ. Τίκος. Όχι πως δεν υπάρχουν και εκείνοι που πήγαν με το σκεπτικό πως ίσως θα βγάλουν κάποιο κέρδος, όμως τα 50 στρέμματα ανά δικαιούχο δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. «Είναι όμως αρκετά για την κάλυψη των βασικών αναγκών ενός νοικοκυριού», επισημαίνει ο υπεύθυνος.

Περιβόλι με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια
Η κρίση λοιπόν δημιούργησε εύφορο έδαφος για να «ανθίσουν» και στη χώρα μας οι δημοτικοί λαχανόκηποι, που στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πλέον αποτελούν κάτι σαν χόμπι (hobby farming) λόγω των ευεργετικών επιδράσεών τους στη ψυχολογία των κατοίκων των πόλεων.

Στην Ελλάδα αποτελούν κομμάτι των κοινωνικών δομών και «μοιράζονται» βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Οι ωφελούμενοι καλλιεργούν τα αγροτεμάχια με αποκλειστικό σκοπό τη σίτισή τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οφείλουν να παρέχουν ένα ποσοστό της ετήσιας παραγωγής (συνήθως 10%) στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του εκάστοτε δήμου.

Δεύτερος λαχανόκηπος στο Μαρούσι
Ένας από τους πρώτους δήμους της Αττικής που αγκάλιασε το εγχείρημα του δημοτικού λαχανόκηπου μετατρέποντας σε περιβόλι έναν χώρο 1.500 στρεμμάτων όπου ως τότε βρίσκονταν μόνο μπάζα και σκουπίδια είναι το Μαρούσι. Σαράντα νοικοκυριά της πόλης φυτεύουν από τον Απρίλιο του 2012 τα φρέσκα λαχανικά για το μεσημεριανό τους τραπέζι. Ως μια ευκαιρία ενεργοποίησης των πολιτών μέσα στην κρίση είχε παρουσιάσει τότε αυτή την πρωτοβουλία ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, που δύο χρόνια μετά ανακοίνωσε και τη δημιουργία δεύτερου δημοτικού λαχανόκηπου, αυτή τη φορά στον ελεύθερο χώρο του κτήματος Καρέλλα.

Ο δήμος φροντίζει για τη μελέτη του εδάφους, τον εμπλουτισμό του με κηπευτικό χώμα, καθώς και την ύδρευση μέσω γεώτρησης. Επίσης, όπως γίνεται και στον υπάρχοντα λαχανόκηπο, εξειδικευμένο προσωπικό παρέχει στους δικαιούχους υποστήριξη και καθοδήγηση προκειμένου να παραμένουν πιστοί στη βιολογική καλλιέργεια και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ παρέχεται και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση.

Συλλογική καλλιέργεια υπέρ Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου
Ποσοστό που ανέρχεται στο 90% των υποψήφιων ωφελουμένων από τον πρώτο δημοτικό λαχανόκηπο του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά άνεργους πολίτες. «Όπως φαίνεται από τις αιτήσεις που ως τώρα έχουμε στα χέρια μας, μετά την πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η πλειονότητα των ενδιαφερομένων είναι άνεργοι, ηλικίας 25-54 ετών» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Ελένη Κουκουρούζη, κοινωνική λειτουργός της δομής.


Διαβάστε περισσότερα...

H Κάτω Κηφισιά αποκτά νέο χώρο άθλησης και αναψυχής


Ένας μοναδικός χώρος πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής, σε έκταση 24 στρεμμάτων, που θα βελτιώσει περιβαλλοντικά και αισθητικά την εικόνα της περιοχής της Κάτω Κηφισιάς και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Οι αποτελεσματικές ενέργειες, οι επαφές με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, ο σχεδιασμός και οι συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής απέδωσαν καρπούς. Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και εξασφαλίστηκε πλήρως η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 10.964.067,41€, από την Περιφέρεια Αττικής μετά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο των όρων της προγραμματικής σύμβασης του έργου «Κατασκευή Αθλητικών Εγκαταστάσεων στην περιοχή Τριγώνου Φραγκοπούλου του Δήμου Κηφισιάς».

Στο οικόπεδο, επί της οδού Γεωργίου Λύρα και Φραγκοπούλου, ιδιοκτησίας του Δήμου Κηφισιάς, θα δημιουργηθεί κολυμβητήριο, το πρώτο κλειστό βιοκλιματικό κολυμβητήριο της Κηφισιάς, γήπεδα μπάσκετ, τένις και ποδοσφαίρου (5Χ5), χώροι αναψυχής και περιπάτου. Ο περιβάλλων χώρος, θα διαμορφωθεί μέσω υψηλής και χαμηλής φύτευσης ενώ θα τοποθετηθούν δίκτυα άρδευσης και φωτισμού, πέργκολες και παγκάκια για τους επισκέπτες ενώ θα διαθέτει και πάρκινγκ δεκάδων θέσεων. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την εύκολη πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Κηφισιάς θα παραδώσει στους πολίτες, έναν άρτιο τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά χώρο αθλητισμού αναψυχής και πρασίνου, σύγχρονων απαιτήσεων, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την περιοχή της Κάτω Κηφισιάς σημαντικό πόλο έλξης. Γιατί οι χώροι πρασίνου είναι ανεκτίμητος πλούτος για την πόλη μας, αναντικατάστατοι περιβαλλοντικοί πόροι, που προσφέρουν εξαιρετικά πολύτιμες υπηρεσίες, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της.



«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη και τους κατοίκους της, αν αναλογισθεί κανείς ότι η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Τρίγωνο Φραγκοπούλου, ήταν απαίτηση των πολιτών 20 και πλέον ετών, που από σήμερα αρχίζει να υλοποιείται. Η Δημοτική Αρχή Κηφισιάς, για μία ακόμη φορά κάνει τη διαφορά, σε σχέση με άλλους δήμους που έχουν πετύχει ελάχιστα, γιατί δημιουργεί, διεκδικεί και κατασκευάζει έργα, επιβεβαιώνοντας την απόφασή της να γίνουν οι γειτονιές της πόλης, πιο ανθρώπινες, πιο λειτουργικές, πιο φιλόξενες. Εμείς, τολμήσαμε, διεκδικήσαμε τα χρήματα ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες μας ούτε ένα ευρώ και δικαιωθήκαμε. Γιατί παρά τις όποιες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε και σύντομα ένα ακόμη έργο πνοής για το Δήμο μας θα είναι πραγματικότητα. Οι δημότες γνωρίζουν καλά ότι διαθέτουν, Δημοτική Αρχή που γνωρίζει να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για το καλό της πόλης» δήλωσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης.

Ο Νίκος Χιωτάκης είχε ενημερώσει λεπτομερώς και τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Δημαρχείο Κηφισιάς, για το συγκεκριμένο έργο, παρουσιάζοντας του ακόμη και τις μακέτες. Ένα έργο που προχωράει και δε μένει στις εξαγγελίες!



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανάπηροι μαθητές ως φαινόμενο


Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αναπηρία, καθώς και ο βαθμός αξιολόγησης του τι είναι αναπηρία, εξαρτώνται από το πληροφοριακό υλικό που διαθέτουμε. Tα επίπεδα δηλαδή επικοινωνίας παίζουν μεγάλο ρόλο στην κατανόηση της αναπηρίας (Hedlund 2000). Η επικοινωνία μπορεί να ξεκινήσει από την παρατήρηση ενός αντικειμένου, από μια δική μας σκέψη, ένα συναίσθημα, ένα κοινωνικό φαινόμενο (αναπηρία) ή ένα φυσικό φαινόμενο (βλάβη) (Derrida 1982). Οι επικοινωνιακές αφορμές αποτελούν αντικείμενο διαλόγου σε διάφορους δημόσιους χώρους (πολιτική, πολιτικοί, μέσα μαζικής ενημέρωσης, επαγγελματικοί σύλλογοι και σωματεία-συνδικαλιστικά όργανα αναπήρων). Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, το αντικείμενο της αναπηρίας αποδομείται, για να γίνουν αντιληπτές οι σχέσεις βλάβης και αναπηρίας στα διάφορα επίπεδα του δημόσιου λόγου. Ποια είναι η θέση των ανάπηρων μαθητών και του σχολείου τους σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι;

Οι τρόποι με τους οποίους κατασκευάζεται η επικοινωνιακή λογική της αναπηρίας είναι ένα θέμα που απασχόλησε πολλούς θεωρητικούς της αναπηρίας [*]. Η θεωρητική ανάλυση του γενικότερου κοινωνικού διαλόγου για θέματα αναπηρίας κατευθύνθηκε προς την κοινωνική κατασκευή του φαινομένου, το οποίο είναι, σύμφωνα με τον Michael Oliver (1990, 1996), αποτέλεσμα του πολιτισμού της ικανότητας, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της καπιταλιστικής δυτικής κοινωνίας. Η προσέγγιση αυτή, επηρεασμένη τόσο από τον ιστορικό υλισμό όσο και από τον μεταδομισμό, επικέντρωσε την προσοχή της στην πολιτισμική απόκριση απέναντι στη βλάβη. Δίνοντας έμφαση στις συλλογικές πολιτισμικές αναπαραστάσεις του δημόσιου λόγου περί αναπηρίας, η προσέγγιση αυτή του κοινωνικού μοντέλου της αναπηρίας απομακρύνθηκε από την ερμηνευτική διάσταση του σώματος, υποβιβάζοντας τη σημασία του σώματος ως στοιχείου της ανάλυσης (βλ, Hughes 1999:160).

Στην πορεία της διανοητικής αυτής προσπάθειας, η αναπηρία ως φαινόμενο εμπλουτίστηκε σιγά-σιγά από μεταδομιστικές θεωρήσεις, οι οποίες προσανατόλισαν την έρευνα της αναπηρίας σε μια σύνθεση του ιστορικού υλισμού με τη φαινομενολογική και μεταδομιστική προσέγγιση και έγινε προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εμπειρία του ανάπηρου σώματος (Hughes & Parsons 1997). Οδηγηθήκαμε έτσι στον εμπλουτισμό της κοινωνικής θεωρίας με απόψεις που αντιπαρατίθενται προς τις αρχές της καπιταλιστικής κοινωνίας ως το απόλυτο μοντέλο εξήγησης, και δόθηκε χώρος στις ερμηνευτικές λογικές, οι οποίες υποβαθμίζουν το ρόλο των εξωτερικών συνθηκών (υλικών εμποδίων) στη διαμόρφωση της κατάστασης που βιώνουν τα ανάπηρα άτομα. Η διασταύρωση του μαρξισμού (ιστορικός υλισμός) -όπως αποτυπώνεται στα πρώτα έργα του Micheal Oliver (1983)- με τη συλλογική συνείδηση του ατόμου στο έργο του Durkheim (1963) και τη μεταδομιστική προσέγγιση του Jοdelet (1991) και του Foucault (1972, 1973a, 1973b, 1983, 1988) ανοίγει τους ορίζοντες του κοινωνικού μοντέλου και το ανάπηρο άτομο αποτελεί πλέον μέρος της κοινωνικής διαδικασίας παραγωγής νοημάτων. Από τη μία, αναγνωρίζεται ότι τα άτομα-μέλη είναι γέννημα της κοινωνίας τους (Jodelet 1991, Oliver 1990) και από την άλλη, το έργο του Foucault (ό.π.) στρέφει την προσοχή μας στο πώς εμφανίζεται στα ίδια τα ανάπηρα άτομα ο κυρίαρχος λόγος περί κατηγοριοποιήσεων της αναπηρίας, ως αποτέλεσμα των εξουσιαστικών μηχανισμών της καταπίεσης, μια οπτική γωνία η οποία επέδρασε καταλυτικά στην κοινωνική κατασκευή της αναπηρίας όπως την ερμήνευσαν οι θεωρητικοί του κοινωνικού μοντέλου στη μετακαπιταλιστική εποχή (Corker & Shakespeare 2001).

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται όχι μόνο στα δομικά χαρακτηριστικά του δημόσιου λόγου (πολιτικού, δημοσιογραφικού, συνδικαλιστικού), αλλά και στις επιδράσεις του πάνω στη ζωή των ανάπηρων ατόμων. Το ζήτημα της συμπερίληψης των ανάπηρων μαθητών και του προσανατολισμού της ειδικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου διαλόγου για το ποιες είναι οι πολιτισμικές αναπαραστάσεις της αναπηρίας (Zoniou-Sideri et al 2006). Στην πορεία δημιουργήθηκαν πόλοι αναπηρικού λόγου, όπως είναι η διαδικτυακή πύλη του περιοδικού «Αναπηρία Τώρα», με έναν διευρυμένο κατάλογο θεμάτων αναφορικά με τα καθημερινά «προβλήματα» της αναπηρίας. Η ιστοσελίδα αυτή, ενώ παρέχει έναν πλούτο διαφορετικών μεταξύ τους πηγών (νομοθεσία, αποδελτίωση θεμάτων αναπηρίας από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, επιστολές αναγνωστών κ.ά.), κάτι το οποίο σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι διασφαλίζει τον πλουραλισμό, εντούτοις χρησιμοποιεί και προωθεί κυρίως έναν καταγγελτικό λόγο για τις υλικοτεχνικές ελλείψεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα στην Ελλάδα. Η επιρροή του κοινωνικού μοντέλου της αναπηρίας στα newsletters του «Αναπηρία Τώρα» είναι εμφανής, κυρίως όσον αφορά τη διάδοση των πρακτικών χειραφέτησης και αυτοσυνηγορίας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη διάδοση ιατρικών θεμάτων.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 σε newsletter του «Αναπηρία Τώρα» γράφτηκε το εξής: «Στην Ελλάδα η αναπηρία ως εμπειρία και ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής έχει παραστρατήσει βαθιά. Δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε, πόσοι είμαστε και το κυριότερο δεν ξέρουμε πού πάμε. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τα πάντα πέριξ της αναπηρίας (της δικής μας προσωπικής αναπηρίας) και να σκεφτούμε καθαρά μακριά από παραμορφώσεις και θολές παραστάσεις».

Λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση αυτού του newsletter, είχε αρχίσει η σχολική χρονιά. Φεύγοντας από το ειδικό σχολείο στο οποίο δίδασκα τότε και παράλληλα πραγματοποιούσα την ανθρωπολογική μου μελέτη, μέσα στο ταξί, άκουσα στο ραδιόφωνο έναν πατέρα μαθητή του σχολείου να εκφράζει την αγανάκτησή του για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σ' αυτό. Αρχικά μίλησε για την έλλειψη ικανού αριθμού σχολικών λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών, πρόβλημα το οποίο δεν φαινόταν να επιλύεται σύντομα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μαθητές να μην μπορούν να προσέλθουν στα μαθήματά τους. Ο πατέρας έδινε συνέντευξη σε γνωστό δημοσιογράφο και με θυμό ξέσπασε, συνδέοντας τα προβλήματα του σχολείου με τη γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. «Αντί να βρουν λύσεις στα προβλήματα των παιδιών μας, ασχολούνται με την επιβολή φόρων και τις παράνομες αγορές ακινήτων», ανέφερε, εννοώντας τους πολιτικούς. Ο δημοσιογράφος τον σταμάτησε και του είπε ότι θα επιληφθεί του θέματος.

Το βράδυ της ίδιας μέρας διάβασα στην κεντρική σελίδα της διαδικτυακής πύλης του «Αναπηρία Τώρα» επιστολή του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. Η επιστολή δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα και σε απογευματινή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, γράφτηκε:

«Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου […] νιώθουμε χρέος μας να αντιτάξουμε στη σαθρή κυβερνητική ρητορεία την αλήθεια των Παιδιών με Αναπηρίες, τα προβλήματα και τις απογοητεύσεις που βιώνουμε, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. […] Τo Ειδικό Γυμνάσιο και Ειδικό Ενιαίο Λύκειο, που λειτουργεί εδώ και δύο δεκαετίες, τα τελευταία 4 χρόνια αγωνίζεται ΜΟΝΟ του να επιβιώσει, ενώ η Πολιτεία εμφανίζεται τραγικά ασυνεπής στις δεσμεύσεις και τις αυτονόητες υποχρεώσεις της…

Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανεξήγητη αδιαφορία της Πολιτείας. [...] Αγωνιζόμαστε χρόνια για την ανάδειξη των προβλημάτων, την ενημέρωση του συνόλου των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους και χρειαζόμαστε κάθε δυνατή στήριξη από την Πολιτεία, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους. Στόχος μας είναι να δικαιωθεί τελικά ο διαρκής αγώνας των ατόμων αυτών για τις ίσες ευκαιρίες και το σεβασμό που τους αξίζει στα πλαίσια σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής και κράτους προνοίας. Είμαστε μια μειοψηφία με δίκαιες διεκδικήσεις, που χωρίς την ευαισθησία της πλειοψηφίας δύσκολα θα πετύχουμε τη δικαίωσή μας. Σε αυτή την πλειοψηφία, με το παρόν Δελτίο Τύπου, αλλά και τη σημερινή μας κινητοποίηση επ' ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, παρουσιάζουμε την αλήθεια της εγκατάλειψης που βιώνουμε».

Ο Κωνσταντίνος (ψευδώνυμο), απόφοιτος του σχολείου, διάβασε την επιστολή του προέδρου γονέων και κηδεμόνων στο διαδίκτυο και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε, μου είπε: «Μου φάνηκε ότι επικεντρώθηκε πολύ στο ειδικό σχολείο και έδωσε έμφαση του στυλ: Αυτά τα ανάπηρα θέλουν το σχολείο τους. Δεν μ΄ άρεσε καθόλου αυτή η επιστολή».

Δυο μήνες αργότερα ο Κωνσταντίνος δημοσίευσε κείμενό του στη σχολική εφημερίδα του ειδικού σχολείου. Στο άρθρο του με τίτλο «Οι Ανάπηροι είναι Stars!», έγραψε:

«Μην κάθεσαι σπίτι, βγες μια βόλτα να πάρεις και λίγο αέρα… σε έπρηξε και ο άλλος, ευκαιρία είναι να του κάνεις το χατίρι. Άσε που μόλις βγεις, θα δεις ότι είσαι μεγάλος star! Τι γιατί; Δεν το ξέρεις ότι στην Ελλάδα εμείς οι ανάπηροι είμαστε κάτι σαν stars; Ναι, αμέ! Πρόσεξέ με: Όταν βγαίνεις έξω, σε κοιτάνε όλοι (ή OK, σχεδόν όλοι); Ναι! Το ίδιο δεν γίνεται και με τις διασημότητες; Ναι! Επίσης, όταν πας κάπου, π.χ. στο σινεμά, και περιμένεις στην ουρά για εισιτήριο, εκτός του ότι όλοι σε έχουν προσέξει, έχεις παρατηρήσει ότι είτε α) οι υπεύθυνοι του σινεμά σε έχουν εντοπίσει και αμέσως βρίσκεται κάποιος δίπλα σου και σε εξυπηρετεί στο τσακ μπαμ, ζητώντας σου να προσπεράσεις την ουρά και σε 5 λεπτάκια έχεις ήδη τα εισιτήρια στο τσεπάκι σου, οπότε προλαβαίνεις να πας και για ένα ποτάκι στα γρήγορα (πολλές φορές το ποτό είναι δώρο του «καταστήματος»!). Είτε β), το πλήθος που βρίσκεται εκεί και περιμένει, όταν σε δει, σου ζητάει (όχι όλοι πάντα όμως, υπάρχουν και οι αγενείς-σνομπ) να προσπεράσεις για να μην ταλαιπωρείσαι για αρκετή ώρα; Ναι! Το ίδιο δεν συμβαίνει και με τους stars; Ναι! Τέλος, πόσες φορές έξω σου έχουν μιλήσει ή έστω γλυκοχαμογελάσει άγνωστα άτομα; Πολλές φορές! Το ίδιο δεν γίνεται και με τις διασημότητες; Μα φυσικά. Ναι! Άρα πού καταλήγουμε; Ότι είσαι σταρ! Άλλωστε το επιβεβαιώνει και η μεταβατική ιδιότητα: Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνόμος επίσης είναι όργανο, άρα τελικά ο αστυνόμος είναι μπουζούκι!».

Όταν ανακοίνωσα στους μαθητές ότι το «Αναπηρία Τώρα» δημοσίευσε τη σχολική τους εφημερίδα, ο Κωνσταντίνος σχολίασε: «Εμ βέβαια, πού αλλού θα γινόταν διαφήμιση της εφημερίδας μας, μόνο οι ανάπηροι ασχολούνται με τους ανάπηρους». Την ίδια χρονιά, μεγάλος δημοσιογραφικός οργανισμός, ο οποίος κάθε χρόνο διεξάγει διαγωνισμό καλύτερου μαθητικού εντύπου, βράβευσε την εκδοτική προσπάθεια των μαθητών του ειδικού σχολείου. Η τότε λυκειάρχης αποφάσισε να παραστούν όλοι οι μαθητές στην τελετή της βράβευσης. Οι μαθητές έλαβαν «ειδικό» έπαινο και χρηματικό έπαθλο μαζί με άλλες δύο «ειδικές» κατηγορίες σχολείων, ένα σχολείο φυλακών και ένα διαπολιτισμικό σχολείο. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, με πλησίασε η Λώρα (ψευδώνυμο), η οποία συμμετείχε ενεργά στη συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας, και μου είπε: «Τελικά μας βράβευσαν γιατί μάλλον είμαστε το μοναδικό ειδικό σχολείο που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό. Τι είναι αυτά τα πράγματα με τα ειδικά βραβεία για ειδικές κατηγορίες! Νομίζαμε ότι θα συμμετείχαμε μαζί με τα υπόλοιπα σχολεία…».

Αν αποδεχτούμε την τοποθέτηση ότι ο λόγος είναι ένα σύστημα γνώσης των ιδανικών που δεν εφαρμόζονται (Andersen & Kjær 1996), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αποδομητική προσέγγιση για να κατανοήσουμε το χαρακτήρα του δημόσιου λόγου για έννοιες όπως «σχολείο», «παιδικότητα», «αναπηρία» στην Ελλάδα. Ακολουθώντας την άρθρωση του δημόσιου λόγου, που πότε επικαλείται τις «ειδικές ανάγκες» των «ειδικών κατηγοριών ή ευαίσθητων ομάδων» και πότε τα «δικαιώματα των αναπήρων», αποκαλύπτεται ένα παιχνίδι της γλώσσας με τη δημόσια εικόνα, το οποίο χρησιμοποιεί δικούς του κανόνες, έχοντας μια εσωτερική λογική (Anderssen & Kjær 1996:10). Είναι δηλαδή το φαινόμενο (της αναπηρίας στην περίπτωσή μας) το οποίο περιγράφεται ή η περιγραφική τάξη (Foucault 1973a) δίνει την «αλήθεια» για το τι είναι αναπηρία ως φαινόμενο;

Η περιγραφική τάξη εγκαθιδρύει τα κριτήρια κατανόησης του φαινομένου. Στον δημόσιο λόγο ο όρος «άτομα με ειδικές ανάγκες» χάνει έδαφος για να αντικατασταθεί από τον όρο «άτομα με αναπηρίες», με αρκετές διαφοροποιήσεις πάνω στο ίδιο μοτίβο, όπως για παράδειγμα στα επίσημα έγγραφα του εκπαιδευτικού κόσμου, όπου ο όρος «μαθητές με αναπηρίες» αντικαθίσταται από τον όρο «μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ή «μαθησιακές δυσκολίες». Οι «ειδικές ανάγκες» δίνουν τη θέση τους σε μια αναπηρία η οποία δεν έχει κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, αλλά ατομικό. Το άτομο προσδιορίζεται από τη βλάβη που έχει (άτομα με αναπηρία/ες) και δεν υπάρχει ο όρος «ανάπηρο άτομο», ο οποίος υποδηλώνει μια συλλογική κατασκευή της αναπηρίας. Στην Ελλάδα η αναπηρία είναι βλάβη, όπως ακριβώς οι ανάπηροι μαθητές θεωρείται ότι έχουν «ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ή ότι είναι «ειδική κατηγορία» ή «ευαίσθητη κοινωνική ομάδα», δηλαδή η βλάβη τους είναι ατομική τους υπόθεση.

Σημείωση [*]:Ο Paul Hunt (1966) ανέφερε ότι το πρόβλημα της αναπηρίας δεν βρίσκεται μόνο σε κάποιο λειτουργικό περιορισμό του ατόμου, αλλά, κυρίως, στο επίπεδο της σχέσης των ανάπηρων με τα μη ανάπηρα άτομα, υποστηρίζοντας ότι τα ανάπηρα άτομα «προκαλούν» στις κοινωνικές τους σχέσεις εξαιτίας της ειδικής θέσης που βρίσκονται. Αυτή η «πρόκληση», κατά τον Hunt, συνήθως ερμηνεύεται με τους ακόλουθους προσδιορισμούς: Άτυχοι, άχρηστοι, διαφορετικοί, μέλη μειονοτικής ομάδας και άρρωστοι. (1966:3).

Ο Colin Barnes (1992), μελετώντας το ζήτημα των αναπαραστάσεων της αναπηρίας, διέκρινε δέκα τύπους ανάπηρων ατόμων, όπως εμφανίζονται στα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης: Αξιολύπητοι και παθητικοί, θύματα βίαιης συμπεριφοράς, μοχθηροί και σατανικοί, αξιοπερίεργοι, σούπερ-ανάπηροι, υποκείμενα εμπαιγμού και γελοιοποίησης, εχθρικοί, φορτικοί, σεξουαλικά ανώμαλοι, ανίκανοι να συμμετέχουν πλήρως στην κοινοτική ζωή, και τέλος υπήρχαν περιπτώσεις που εμφανίστηκαν ως «κανονικοί». Κατά τον Barnes, οι μονοδιάστατες αυτές απεικονίσεις είναι στερεότυπα που ιατρικοποιούν, πατρονάρουν, ποινικοποιούν και απανθρωπίζουν τα ανάπηρα άτομα, διαμορφώνοντας τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι στάσεις, οι υποθέσεις και οι προσδοκίες απέναντι στα άτομα αυτά. Είναι θεμελιώδη στις διακρίσεις και στην εκμετάλλευση που υφίστανται καθημερινά τα ανάπηρα άτομα και συμβάλλουν σημαντικά στον συστηματικό αποκλεισμό τους από τη γενικότερη πορεία της κοινοτικής ζωής (Barnes 1992:39).

Συμπληρώνοντας, ο Tom Shakespeare (1997 [1994]) ανέφερε ότι οι πολιτισμικές αυτές αναπαραστάσεις δημιουργούν το συναίσθημα του οίκτου σε ένα κλίμα φιλανθρωπικού λόγου, στοιχείο των διαφημίσεων που αναφέρονται στην αναπηρία. Όπως σημείωσε η Jenny Morris στοPride Against Prejudice (1991:85), οι πολιτισμικές αναπαραστάσεις της αναπηρίας στο χώρο της τηλεόρασης τοποθετούν τα ανάπηρα άτομα σε μια αμυντική θέση προκαθορισμένων αντιλήψεων, και η θέση τους ερμηνεύεται με βάση τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό τα μη ανάπηρα άτομα. Στο σημείο αυτό οι Barnes et al (2003) υποστήριξαν ότι μ΄ αυτό τον τρόπο κατασκευάζεται η εναλλακτικότητα των ανάπηρων ατόμων.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη δημοτική σύμβουλος με σύνδρομο Down


Η Angela Bachiller είναι η πρώτη δημοτική σύμβουλος με σύνδρομο Down στη Valladolid της Ισπανίας.

Είναι μέλος του Λαϊκού κόμματος. Σε μια εποχή που στη χώρα της η διαφθορά και η ύφεση έχουν κάνει την πλειοψηφία των πολιτών να χάσουν την πίστη τους στους πολιτικούς αυτή έχει κατακτήσει την καρδιά όλων των συμπολιτών της.

Έχει εργαστεί ως υπάλληλος στην κοινωνική πρόνοια για 3 χρόνια

Σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα Publico παρουσιάζει τον εαυτό της πεισματάρη, φιλικό, θετικό, και επίμονο. Δηλώνει πρόθυμη να εργαστεί σκληρά για να δοθούν δυνατότητες και ευκαιρίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μυστικό της επιτυχίας της ήταν η συνεχής υποστήριξη των γονιών της.

Για τους γονείς της από την αρχή το βάρος ήταν στην σωστή εκπαίδευση. Επιμείναμε λέει η μητέρα της στην εκπαίδευση γιατί ξέραμε ότι χωρίς πειθαρχία και γνώσεις δεν μπορείς να πας πουθενά. Η Angela είχε μια αρκετά φυσιολογική ζωή, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, έβγαινε έξω με τους φίλους της, χορεύει λάτιν χορούς, μαθαίνει αγγλικά, παίζει πιάνο, αγαπάει πολύ το διάβασμα και τα ταξίδια.

Ο πρόεδρος του ισπανικού συλλόγου ατόμων με σύνδρομο down δηλώνει πως ο διορισμός της Angela Bachiller είναι σημαντικός γιατί αντιπροσωπεύει την αρχή της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην πολιτική σπάζοντας τα στερεότυπα.


































Διαβάστε περισσότερα...

Ένοχος για απάτη ο πρόεδρος του Συλλόγου αναπήρων Αιτωλοακαρνανίας «η Ελπίδα»


Η όλη υπόθεση, παρότι εκτυλίχθηκε τα έτη 1998-1999 ήρθε στο φως 16 σχεδόν χρόνια μετά, κατόπιν αναφοράς που έγινε από υπαλλήλους του ΟΓΑ και σχετική έρευνα που ακολούθησε.

Αποφάνθηκε η δικαιοσύνη για την υπόθεση του προέδρου του Συλλόγου αναπήρων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «η Ελπίδα», Θεόδωρου Μαδιά, ο οποίος και οδηγήθηκε πριν από 15 μέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούσε απάτη σε βάρος του δημοσίου, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Σε προηγούμενο δημοσίευμά της εφημερίδας Γεγονός, είχε γίνει εκτενής αναφορά στην υπόθεση η οποία, θυμίζουμε πως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχει ως εξής: Ο κατηγορούμενος, διατηρούσε προ δεκαπενταετίας εταιρία ορθοπεδικών ειδών, ως αφανής εταίρος, καθότι, λόγω του επιδόματος αναπηρίας που λαμβάνει, δεν μπορούσε να δικαιολογεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Εμφανής εταίρος της επιχείρησης, μια γυναίκα, που βρέθηκε συγκατηγορούμενη στη δίκη. Από τη θέση του ως προέδρου του Συλλόγου Αναπήρων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «η Ελπίδα», «αλίευε», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πελάτες, τους οποίους έπειθε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι χρειάζονται συγκεκριμένα αναπηρικά είδη. Εκείνοι τα προμηθεύονταν από το κατάστημά ορθοπεδικών, χωρίς βέβαια να πληρώνουν, αφού τους παρέχονταν μέσω της ασφάλειας τους. Ο κατηγορούμενος κατέθετε τα τιμολόγια στον ΟΓΑ και έπαιρνε πίσω τα χρήματα, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, έπειθε κάποιους από τους αναπήρους ότι δεν χρειάζονται πια το εκάστοτε υλικό ή σε άλλες περιπτώσεις, δεν τους το παρείχε ποτέ.

Η όλη υπόθεση, παρότι εκτυλίχθηκε τα έτη 1998-1999 ήρθε στο φως 16 σχεδόν χρόνια μετά, κατόπιν αναφοράς που έγινε από υπαλλήλους του ΟΓΑ και σχετική έρευνα που ακολούθησε.
Στο δικαστήριο, ο Θεόδωρος Μαδιάς αρνήθηκε φυσικά την κατηγορία και δήλωσε ο ίδιος «θύμα των περιστάσεων» , ότι δηλαδή εξαπατήθηκε και ο ίδιος από κεντρικό προμηθευτή, που αποσκοπούσε στο χρήμα.

Η απόφαση ωστόσο που βγήκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων , είναι καταπέλτης κατά του προέδρου του Συλλόγου Αναπήρων, με την ποινή που το επιβλήθηκε να είναι 12 χρόνια φυλάκισης με αναστολή για απάτη κατά του δημοσίου. Η γυναίκα που βρέθηκε και εκείνη στη θέση της κατηγορούμενης ως εμφανής εταίρος της εταιρίας, κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο, αφού όπως αποδείχθηκε, είχε πλήρη άγνοια της όλης υπόθεσης.

Από την πλευρά του κ. Μαδιά, έχει γίνει έφεση στο Πενταμελές Εφετείο και πρόκειται να οριστεί νέα δικάσιμος, ενώ ο καταδικασθείς αφέθηκε ελεύθερος.
Όπως είναι λογικό, η υπόθεση αυτή, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου «η Ελπίδα», που καλούνται τώρα να πράξουν ανάλογα των περιστάσεων και να διαχειριστούν την κατάσταση, μετά την καταδίκη του προέδρου. Το θέμα έχει πλέον φτάσει και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), το Δ.Σ της οποίας πιθανότατα θα συνεδριάσει σύντομα αποκλειστικά για το πως θα διαχειριστεί την υπόθεση αυτή. Ο κ. Μαδιάς εκτός από πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου είναι και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Αναπήρων Δυτικής Ελλάδος.

Το «Γ» επικοινώνησε με τον κ. Μαδιά, αλλά τόσο ο καταδικασθείς όσο και ο συνήγορος υπεράσπισης του, δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο, εφόσον, όπως εξηγούν, έχει γένει έφεση για το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πληροφορίες του «Γ», που δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για παραίτηση του κ. Μαδιά από τη θέση του προέδρου του συλλόγου «η Ελπίδα», μα κάποια «υποσημείωση» όμως και συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Τα όσα προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου θεωρείται αυτονόητο πως θα ληφθούν σοβαρά υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου του που προφανώς θα συνεδριάσει για το θέμα, αλλά και του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟΣΑμεΑ) Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, του οποίου ο κ. Μαδιάς είναι μέλος και που θα συζητήσει για την εξέλιξη στην επόμενη συνεδρίαση του που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αίθουσες για το Γυμνάσιο-Λύκειο Πλατυκάμπου με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας


Δημοπρατείται μετά την έγκριση που δόθηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Γυμνάσιο-Λύκειο Πλατυκάμπου: Στατική Ενίσχυση και Προσθήκη κατ’ Επέκταση» προϋπολογισμού 1.180.000,00 €, με ΦΠΑ, το οποίο πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα της στέγασης των μαθητών της περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι «Πλέον το χρόνιο πρόβλημα του γυμνασίου-λυκείου στον Πλατύκαμπο παίρνει το δρόμο της επίλυσής του. Το υπάρχον κτίριο το οποίο δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες τις μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, αναβαθμίζεται και επεκτείνεται.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.2 εκατ. ευρώ περίπου, που ικανοποιεί πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες. Παράλληλα αναμορφώνονται οι αίθουσες του παλαιού κτηρίου, οι χώροι υγιεινής, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα γραφεία των καθηγητών, όπως και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Με το έργο αυτό αναβαθμίζουμε την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης στο Δήμο Κιλελέρ, ενισχύουμε την τοπική οικονομία και στηρίζουμε θέσεις εργασίας».

Με την υλοποίηση του έργου λύνεται οριστικά το οξύ πρόβλημα ανεπάρκειας των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Γυμνασίου-Λυκείου Πλατυκάμπου, λόγω βασικών ελλείψεων σε χώρους εκπαίδευσης (εργαστήρια, αίθουσες ξένων γλωσσών) και διοίκησης (γραφεία καθηγητών, γραμματείες, χώροι γραφείων). Σήμερα φοιτούν 330 μαθητές (132 στο Λύκειο και 198 στο Γυμνάσιο) με πρόβλεψη για το έτος 2015 τους 378 μαθητές (198 και 180 αντίστοιχα).

Επισημαίνεται ότι λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, σε μερικές τάξεις συνωστίζεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός μαθητών από τον επιτρεπόμενο, ενώ για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες σε χώρους διοίκησης και γραφεία καθηγητών χρησιμοποιούνται μέχρι και οι διάδρομοι του σχολείου. Αυτό έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην διαρκή υποβάθμιση τόσο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης, όσο και στην κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών του εκπαιδευτικού προσωπικού. Παράλληλα ενισχύεται στατικά το υφιστάμενο κτίριο και αντιμετωπίζονται προβλήματα που υπήρξαν.

Το έργο αφορά στην προσθήκη νέας διώροφης πτέρυγας εμβαδού 658 τ.μ. και στη στατική ενίσχυση και ανακατανομή των υφιστάμενων χώρων με την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης, βελτίωσης θερμομονωτικής ικανότητας και αποκατάστασης δομικών στοιχείων στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου - Λυκείου Πλατυκάμπου προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανεπάρκεια και η ακαταλληλότητα χώρων εκπαίδευσης και διοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τα εξής:

1) την προσθήκη νέας διώροφης πτέρυγας εμβαδού 658 τ.μ. που θα περιλαμβάνει 7 νέες αίθουσες διδασκαλίας, 1 νέα αίθουσα εργαστηρίου, γραφείο διευθυντή/υποδιευθυντή Λυκείου, γραφείο καθηγητών Λυκείου, γραμματεία - αρχείο - φωτοτυπείο Λυκείου, ιατρείο -αναρρωτήριο, γενικό αρχείο, και χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

2) την αποκατάσταση δομικών στοιχείων και ανακατανομή των υφιστάμενων χώρων με την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης/αναβάθμισης.

Συγκεκριμένα δημιουργούνται ή/και αναβαθμίζονται οι παρακάτω χώροι: γραφείο διευθυντή - υποδιευθυντή Γυμνασίου, γραφείο καθηγητών Γυμνασίου, γραμματεία - αρχείο - φωτοτυπείο Γυμνασίου, χώρος αναμονής Γυμνασίου, γραφείο σχολικού επαγγελματικού εξοπλισμού (ΓΡΑΣΕΠ), γραφείο συλλόγου γονέων - μαθητικών κοινοτήτων, βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων, χώροι υγιεινής (προσωπικού, ΑΜΕΑ, μαθητών αγοριών-κοριτσιών).

Το εν λόγω έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και αναμένεται άμεσα η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας / Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του, μετά τη σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τον κύριο και φορέα λειτουργίας του έργου, που είναι ο Δήμος Κιλελέρ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέρμα στην αναρχία με τα τραπεζάκια στα πεζοδρόμια


Στα σκαριά νομοθετικές ρυθμίσεις.

Λευκωσία: Νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες θα τεθεί τέρμα στην άναρχη τοποθέτηση τραπεζιών εστίασης στα πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους, συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. 


Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, ο οποίος κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου ανέφερε ότι στόχος των νομοθετικών του πρωτοβουλιών είναι να ρυθμιστεί η αταξία στα πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους που δημιουργείται με την τοποθέτηση τραπεζιών εστίασης. 

Αφού διευκρίνισε ότι υποστηρίζει ένθερμα την υπαίθρια εστίαση, καθώς πιστεύει ότι προάγει τον τουρισμό στη χώρα, ο κ. Νουρής είπε πως την ίδια ώρα πρέπει να θεσμοθετηθεί η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, με υιοθέτηση της ευταξίας και όχι της σημερινής, σε πολλές περιπτώσεις άναρχης εστίασης. 

Περαιτέρω οι προτάσεις νόμου στοχεύουν όπως διασφαλιστεί η προσπελασιμότητα των πεζοδρομίων και των πεζοδρόμων, στα άτομα με κινητική αναπηρία, σε όλους τους πολίτες και η προσπελασιμότητα από τις δημόσιες ζωτικές υπηρεσίες, όπως τα ασθενοφόρα και η πυροσβεστική. 

Ο κ. Νουρής είπε πως με τις νομοθετικές προτάσεις θεσμοθετείται για πρώτη φορά με πρακτική διαδικασία η επέμβαση των τοπικών αρχών, ώστε να απομακρύνονται οι παράνομες υπαίθριες εστιάσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις με αυθαίρετη τοποθέτηση υπαίθριων καρεκλών σε δημόσιους χώρους, ενώ στην κείμενη νομοθεσία υπάρχουν κενά, τα οποία δημιουργούν αντικειμενική δυσκολία για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προς συμμόρφωση των παρανομούντων. 

Ο κ. Νουρής διευκρίνισε ότι η νομοθεσία που προτείνει θα δίνει στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης το δικαίωμα για άμεση επέμβαση, καθώς προβλέπει ότι μετά από μίας ώρας προειδοποίηση οι αρμόδιες τοπικές αρχές θα σηκώνουν τα τραπεζάκια που είναι τοποθετημένα παράνομα. 

Ακόμα θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της αρμοδιότητας λόγω ιδιοκτησιακού καθεστώτος. 

Η συζήτηση των προτάσεων νόμου θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Εσωτερικών ώστε το νομοθετικό σώμα να ακούσει τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας επί των νομοθετημάτων, καθώς σήμερα δεν παρέστη στη συνεδρία επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού. 


Διαβάστε περισσότερα...

Ένωση Εφοπλιστών: Φιλανθρωπικό πρόγραμμα σε 110 περιοχές της χώρας


Περιλαμβάνει πακέτα βοήθειας με βασικά τυποποιημένα επώνυμα είδη τροφίμων και προσωπικής υγιεινής, προμήθειες για τις μηνιαίες ανάγκες οικογενειών με ανήλικα παιδιά, αλλά και ιατρικό έλεγχο, εξετάσεις, εμβολιασμούς και φαρμακευτική αγωγή

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, σε 110 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η ΕΕΕ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με 30 μητροπόλεις, 25 δήμους και περισσότερους από 60 φορείς εντός και εκτός Αττικής, απευθύνεται σε οικογένειες που, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, βρίσκονται σε ανάγκη. Περιλαμβάνει πακέτα βοήθειας με βασικά τυποποιημένα επώνυμα είδη τροφίμων και προσωπικής υγιεινής, αλλά και προμήθειες για τις μηνιαίες ανάγκες οικογενειών με ανήλικα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ΕΕΕ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σε συνεργασία με την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» ιατρικό έλεγχο, εξετάσεις, εμβολιασμούς και φαρμακευτική αγωγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά και τη στήριξη 40 κοινωνικών φορέων σε μικρές και μεγάλες δομές πρόνοιας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κέντρα προστασίας βρεφών, νηπίων, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Συντήρηση πλωτών μέσων Λιμενικού
Για δεύτερη φορά, η ΕΕΕ ανέλαβε την επισκευή και συντήρηση πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, η οποία ολοκληρώνεται εντός του μήνα, ενώ προωθούνται ενέργειες για την επισκευή και αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, «η συλλογική αυτή προσπάθεια προσφοράς έγινε πραγματικότητα με την οικονομική συνεισφορά μελών του ελληνικού εφοπλισμού και της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας», για να προσθέσει πως «τα μηνύματα που λαμβάνουμε επιβεβαιώνουν ότι ανταποκρινόμαστε με ορθό τρόπο στις ανάγκες μεγάλου πλήθους ωφελούμενων και αυτό επιβάλλει να παραμείνουμε προσηλωμένοι, αρωγοί και αλληλέγγυοι σε εκείνους που βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα», προσθέτει στη δήλωσή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνήγορος Πολίτη: Παρέμβαση για μη εγγραφή ατόμου με αναπηρία σε ΙΕΚ


Στον Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγε άτομο με νοητική αναπηρία (σύνδρομο Down), μετά την άρνηση εγγραφής και φοίτησής του από Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Όπως αναφέρει η Αρχή, ο εν λόγω σπουδαστής, έχοντας ολοκληρώσει τη φοίτησή του σε γενικό σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία εισαγωγής σε μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκε ως επιτυχών σε ΙΕΚ, ενημερώθηκε ότι δεν είναι δυνατή η φοίτησή του λόγω αδυναμίας παροχής ειδικής αγωγής από τη μονάδα επαγγελματικής κατάρτισης.

Σε συνέχεια διερεύνησης των στοιχείων της υπόθεσης και του σχετικού νομικού πλαισίου, ο Συνήγορος απηύθυνε σχετικό έγγραφο στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Τουρισμού και στη διοίκηση του ΙΕΚ, εκφράζοντας την άποψη ότι η άρνηση εγγραφής του αναφερόμενου στην εκπαιδευτική μονάδα συνιστά διάκριση στο πεδίο της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης λόγω αναπηρίας.

Επίσης, επισήμανε ότι με βάση την αρχή της ισότητας και της μη διάκρισης, επιβάλλεται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στη συγκεκριμένη δομή επαγγελματικής κατάρτισης και η λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν την ομαλή ένταξη και φοίτησή του. Πρότεινε δε, σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας του φορέα κατά το τρέχον έτος να προβεί, όπως οφείλει βάσει του νόμου, στις απαραίτητες εύλογες προσαρμογές, να αποδεχθεί την πρόταση του δικαστικού συμπαραστάτη του φοιτητή, περί συνοδείας του από τον αδελφό του.

Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Τουρισμού, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε σχετικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης της εν λόγω εκπαιδευτικής μονάδας στις ειδικές προσαρμογές που απαιτούνται, έκανε δεκτές τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Ωστόσο, το ΙΕΚ επικαλέστηκε την πάροδο ικανού διαστήματος από την έναρξη των μαθημάτων, και πρότεινε την εγγραφή του σπουδαστή από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης και κατόπιν προσφυγής του ενδιαφερομένου στο αρμόδιο διοικητικό εφετείο, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, με την οποία υποχρεώθηκε το ΙΕΚ να επιτρέψει τη φοίτηση του σπουδαστή κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Παρά την προσωρινή ρύθμιση του ζητήματος, σε κάθε περίπτωση ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η οικονομική και ψυχική επιβάρυνση του ενδιαφερόμενου και της οικογένειάς του θα είχε αποφευχθεί, αν εξ αρχής είχαν γίνει αποδεκτές πλήρως οι προτάσεις της Αρχής. Επιπλέον, τονίζει η Αρχή, το γεγονός αυτό θα είχε συμβάλει αντιστοίχως τόσο στον περιορισμό της δικαστικής ύλης, όσο και της οικείας δημοσιονομικής δαπάνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταρκτική έρευνα για τις «δωρεές» επιχειρηματία


Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της απάτης, προκάλεσε αναφορά του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου, «Αγιος Ανδρέας», μετά από πληροφορίες και καταγγελίες, που φέρουν επιχειρηματία, που πραγματοποιεί εκδηλώσεις βράβευσης επιχειρηματιών και αιρετών, να εισπράττει παράτυπα δωρεές, τις οποίες και δεν αποδίδει. 


Ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικου βρέθηκαν χθες ο υποδιοικητής του Θεραπευτηρίου κ. Μ. Χαραλάμπους, ο διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Βασίλης Κυρίτσης και ο επιχειρηματίας. 

Οι δύο πρώτοι εξέθεσαν στον Εισαγγελικό λειτουργό το ζήτημα, για το οποίο είχε ενημερωθεί εξάλλου και με αναφορά, ενώ ο επιχειρηματίας απέρριψε τις καταγγελίες ισχυριζόμενος ότι η φιλανθρωπία γινόταν υπέρ της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα. Στον επιχειρηματία επιδείχθηκε αθεώρητο εισιτήριο που έφερε σφραγίδα της επιχείρησής του και εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν τέθηκε από τον ίδιο. 

Ο Εισαγγελικός λειτουργός προανήγγειλε τη διενέργεια έρευνας και τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει να εκθέσει τις απόψεις του επί του θέματος στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας. 

Το θέμα εκθέτει πολλά πρόσωπα και πράγματα, αν και εφόσον οι καταγγελίες ευσταθούν, καθώς είναι ουκ ολίγοι εκείνοι που σπεύδουν κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις για να βραβευθούν. Φέτος μάλιστα βραβεία απονεμήθηκαν και από Βουλευτή, ενώ μεταξύ των βραβευθέντων συγκαταλέγονται πολλοί υποψήφιοι στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης αλλά και μέλη φορέων και τάξεων. 

Στην αναφορά του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου τονίζεται ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με πολίτες της Ρόδου το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε ότι την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε ταβέρνα, τα έσοδα της οποίας ή μέρος αυτών, θα διετίθεντο υπέρ του Κ.Κ.Π.Ν.Α, από τον επιχειρηματία. 

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, ενώ ο υποδιοικητής βρισκόταν στο παράρτημα ΑΜΕΑ (τέως ΘΧΠ Παιδιών Ρόδου «Άγιος Ανδρέας») στο Παραδείσι, περί την 12:00 μεσημβρινή παρουσιάστηκε στο γραφείο του διοικητική υπάλληλος και του ανέφερε ότι της τηλεφώνησε δάσκαλος πολεμικών τεχνών, ο οποίος της κατάγγειλε ότι ο επιχειρηματίας έκανε εκδήλωση, απονέμοντας βραβεία και ότι μέρος των εσόδων θα διατίθεντο στο κέντρο. Όπως ανέφερε, η πρόσκληση κόστιζε 10 ευρώ, τρία εκ των οποίων θα διατίθεντο σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία στο ΚΑΦΚΑ και στον Άγιο Ανδρέα. 

Ο Υποδιοικητής προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον επιχειρηματία, δυο φορές αλλά στάθηκε αδύνατο. Επικοινώνησε εξάλλου με δημοσιογράφο – κοινωνικό λειτουργό, για να μπορέσει, να τους φέρει σε επαφή με τον επιχειρηματία. 

«Για το Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α είναι θέμα διαφάνειας και αξιοπρέπειας, τέτοιες εκδηλώσεις να έχουν την αποδοχή του διοικητικού συμβουλίου και ενδεχομένως την φυσική μας παρουσία στην εκδήλωση για να είναι καλυμμένη η υπηρεσία μας, κάτι που δεν είχε προηγηθεί», τονίζει ο Υποδιοικητής. 

Προ τριών εβδομάδων τηλεφώνησε εξάλλου στον πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Σάββα Πεταλά, ένας καλλιτέχνης – επιχειρηματίας να τον ρωτήσει εάν είχε υπόψη του για κάποια εκδήλωση που θα γινόταν από τον καταγγελλόμενο της οποίας τα έσοδα ή μέρος αυτών θα διετίθεντο στο Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στη δομή του «Αγίου Ανδρέα». Ο πρόεδρος του Δ.Σ., διαβεβαίωσε τον καλλιτέχνη ότι δεν είχε κάποια ενημέρωση, ούτε είχε λάβει το διοικητικό συμβούλιο κάποια σχετική απόφαση. 


Το 2013 ο καταγγελλόμενος φέρεται στην ίδια αναφορά να κυκλοφόρησε αποδείξεις, αποσπώντας από πολίτες χρηματικά ποσά δήθεν υπέρ του τέως Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Δωδεκανήσου (νυν Αιγαίου), ποσά τα οποία ουδέποτε όμως κατατέθηκαν στο Θεραπευτήριο αλλά ούτε υπήρξε ενημέρωση. 

Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», η υπόθεση απασχόλησε για πρώτη φορά τον Οίκο Ευγηρίας «Χαραλάμπειο Γηροκομείο», την 30ή Μαϊου 2013, όταν έγιναν οι πρώτες καταγγελίες και μάλιστα επωνύμως από διαφόρους κατοίκους για τη δράση του. 

Στη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του Θεραπευτηρίου κατέκρινε το γεγονός ότι κυκλοφορούν, χωρίς την έγκρισή του και υπό τύπον εράνου αποδείξεις είσπραξης υπέρ του θεραπευτηρίου με αποτέλεσμα να εκτίθεται για διαδικασίες για τις οποίες ουδέποτε έδωσε έγκριση και από τις οποίες ουδέποτε έλαβε δωρεά. Μετά από τηλεφωνικές καταγγελίες με το αριθμ. 858/09.05.13 έγγραφο της Διοίκησης προς δύο καταγγέλλοντες ζητήθηκε να γνωρίσουν εγγράφως στη διοίκηση εάν έχουν στοιχεία για την υπόθεση. Κατέθεσαν στοιχεία και οι δύο. Μετά τα παραπάνω ο διευθυντής κατέθεσε το αριθμ. 1072/27.05.13 έγγραφό του προς τον Υποδιοικητή το οποίο έχει ως εξής: 

«Σας καταθέτω το παρόν ενημερωτικό έγγραφο για πληροφόρηση που είχα σχετικά με την δράση ιδιώτη, ο οποίος συγκέντρωνε χρήματα, δίκην εράνου, υπέρ του παραρτήματος ΘΧΠ Δωδεκανήσου, παράρτημα Παιδιών Ρόδου, (τέως Άγιος Ανδρέας) και σας αναφέρω: Σήμερα περιήλθε στην κατοχή της υπηρεσίας απόδειξη χωρίς αριθμό και ημερομηνία, ποσού ύψους 20,00 ευρώ την οποία προσκόμισε ο φυσιοθεραπευτής, ιδιώτης, (…) με την ένδειξη στην αιτιολογία είσπραξης «φιλανθρωπικό σκοπό» και όπως ο ίδιος (…) ισχυρίστηκε τηλεφωνικά, οι διακινούσες κυρίες του μπλοκ των αποδείξεων, που φέρει την ένδειξη (…) και ισχυρίζονταν ότι τα χρήματα τα ελάμβαναν υπέρ του Θεραπευτηρίου. Στο έγγραφό μας ο (…) ανέγραψε τα στοιχεία του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσαν οι συγκεκριμένες κυρίες και κάποια από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Τα στοιχεία του αυτοκινήτου ήταν (…) και οι κυρίες ήταν η μια ξανθιά και η άλλη κοντή μελαχρινή με σγουρά μαλλιά».
Διαβάστε περισσότερα...

Σε συνθήκες γενικευμένης φτώχειας κι εξαθλίωσης ζει ΑμεΑ στη Ρόδο


Σε μία, κατά κυριολεξία, τρώγλη διαμένει ένας συμπολίτης μας ΑΜΕΑ, ο οποίος έχει μπλέξει, όπως και πολλοί άλλοι πάσχοντες, στα γρανάζια των επιτροπών αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ.




Πηγή: http://tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παράπονο ενός γονέα με παιδί ΑΜΕΑ


Όταν μας έστειλαν την καταγγελία σκεφτήκαμε πως υπάρχουν λέξεις ίσως και φράσεις που θεωρούνται βαριές από όλους. Ωστόσο χαρακτηρίζουν μια σκληρή πραγματικότητα. Όπως και να έχει θα αναδημοσιεύσουμε την καταγγελία γιατί αξίζει να δούμε τον ρατσισμό που μπορούν να υποστούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τον ρατσισμό που βιώνουν στο πετσί τους από την πιο τρυφερή ηλικία.

Διαβάστε λοιπόν την καταγγελία ενός γονέα παιδιού με ειδικές ανάγκες. Τι συνέβη στην εκδήλωση κοπής πίττας του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Νεάπολης.
"(ΑΜΕΑ=Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ=Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες και, μην ξεχνάμε όλα τα ΑΜΕΑ "παιδιά" είναι.) Κοινωνική πολιτική ΑΜΕΑ. Όταν πετάει την κοινωνική προβιά της και ξεσκεπάζεται και, ο πολιτικός λύκος αποκαλύπτεται. Είναι πραγματικά τραγικό, τα ΑΜΕΑ και οι δομές τους στην υπηρεσία πολιτικών σκοπιμοτήτων και μικροπολιτικής. Ακόμα κι η λέξη αίσχος, αδυνατεί εννοιολογικά να περιγράψει τη λειτουργία και το σκεπτικό της "ηγεσίας" του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Γιατί, αυτό που συνέβη στις 18/02/14 στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Νεάπολης και του αποκριάτικου μασκέ χορού-πάρτυ που ακολούθησε στο χώρο του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ούτε η πιο νοσηρή φαντασία δε δύναται να διανοηθεί και να κατανοήσει.

Πέραν του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων του εν λόγω Δήμου και το δοκιμασμένο αγγλοσαξωνικό μοντέλο του διαίρει και βασίλευε... Ενώ ολοκληρώνονταν το πάρτυ, στο οποίο ήσαν προσκεκλημένοι και παρευρέθησαν πέραν του προσωπικού του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Νεάπολης, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Υπεύθυνοι, Προϊστάμενοι και περισσότεροι από 50 γονείς και παιδιά ΜΕΑ, στο αποκορύφωμα του ξεφαντώματος και του κεφιού, κάποιος από τους "προύχοντες" του Δήμου απεχώρησε εν μέσω απειλών, επιπλήξεων και νεύρων.

Ο λόγος; Το αρρωστημένο σκεπτικό και κατ' επέκτασιν η αρρωστημένη, χρόνια πολιτική νοοτροπία των "προυχόντων" που τους ενδιαφέρει μόνο το θεαθήναι κι όχι η πραγματική ουσία των πραγμάτων. Τι ενόχλησε τους "προύχοντες" του Δήμου σ' ένα περιβάλλον ΑΜΕΑ, με παιδιά κι ενήλικες με ιδιάζουσα ψυχοπαθολογία, που δεν είναι υπεύθυνοι για τα λόγια και τις πράξεις τους, έχοντας απ' όλες τις απόψεις κατοχυρωμένο το ακαταλόγιστο; Άκουσον, άκουσον! Το ότι ένα παιδί την ώρα της ομιλίας του κ. Δημάρχου επανέλαβε 2-3 φορές τη λέξη γαϊδούρι, μη απευθυνόμενο φυσικά κάπου, το ότι κάποιος σηκώθηκε θέλοντας να καθίσει μπροστά, δίπλα στο τραπέζι της ομιλίας, το ότι κάποιος άλλος σηκωνόταν και ήθελε να τους αγκαλιάσει όλους, το ότι κάποιος ακόμα τους πυροβολούσε με το αποκριάτικο πιστολάκι του και άλλα παρόμοια χαριτωμένα. Πώς τόλμησαν τα ΑΜΕΑ; Βαρύτατο παράπτωμα. Και φυσικά υπεύθυνο για την απαράδεκτη κατ' αυτούς συμπεριφορά των ΑΜΕΑ, το προσωπικό του εν λόγω ΚΔΑΠ. Που δε φρόντισε να τους έχει μαντρωμένους όλους. Που πολλοί εξ' αυτών μάλιστα, είχαν το θράσος, ακόμα μια κατηγορία που εκσφενδονίστηκε, να φέρουν τα μικρά παιδιά τους σ' αυτήν τη γιορτή αγάπης κι ανθρωπιάς, δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν κοινωνικά ταμπού και διαφορετικότητα, για να βοηθηθούν τα παιδάκια ΜΕΑ να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο, να χαρούν όλοι μαζί και να δοθεί έτσι μια πιο εύθυμη κι αισιόδοξη νότα αλληλεγγύης στο χορό, δια μέσω αυτού. Αυτό ήταν.

Την επομένη, όλο το προσωπικό του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Νεάπολης, σε κλίμα τρομοκρατίας, στο απόσπασμα. Να και το πώς κάμπτεις την ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά σε τόσους ευαίσθητους τομείς και σκύβεις το κεφάλι σε μικροπολιτικά συμφέροντα. Η αιτία κατά τους "προύχοντες"; Έγινε μπάχαλο, η κατάσταση ήταν απαράδεκτη στο μασκέ πάρτυ. Γιατί υπήρχε κίνηση. Όλοι έπρεπε να κάθονται σαν στρατιωτάκια ν' ακούν και να χειροκροτούν, όσο καταλαβαίνουν. Ουδεμία παρέκκλιση κι ας πρόκειται γι' ΑΜΕΑ (που το επαναλαμβάνω επίτηδες). Μια νοοτροπία που παραπέμπει σ' άλλες εποχές και σ' άλλα καθεστώτα, ολοκληρωτικά και στο προφητικό 1984 του Όργουελ.

Μήπως κύριοι "προύχοντες" του Δήμου θα έπρεπε να υπήρχε μέριμνα ώστε τα παιδιά (κι όχι μόνο), με το που θα σας βλέπουν να σηκώνονται και δι' ανατάσεως της δεξιάς χειρός να φωνάζουν χαρά γεμάτα και μ' υπερηφάνεια Sieg Heil; "Περνάτε καλά, όπως εμείς φρονούμε και με τάξη, όχι όμως όπως νομίζετε εσείς με κέφι. Απαγορεύεται παιδιά, γονείς και προσωπικό να διασκεδάζουν όπως όλος ο κόσμος, άμα τη παρουσία μας, παρά μόνον όπως εμείς το εννοούμε και το καταλαβαίνουμε με το πραγματικά φτωχό και στενό μυαλό μας".

Δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα ΑΜΕΑ και τη δουλειά, παρά μόνον για τους ψήφους και μάλιστα χρησιμοποιούνται στυγνά γι' αυτόν το σκοπό. Μας συγχωρείτε, αν περάσατε καλά κι ανέμελα και ξεδώσατε! Αιδώς Αργείοι. Η συγγνώμη σας είναι το λιγότερο κι άνευ ουσίας, που μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά ΜΕΑ, τους γονείς και το προσωπικό, που τόλμησαν σ' ένα μασκέ πάρτυ να ξεφαντώσουν. Μασκαράδες!
Υπογραφή: Ένας χωρίς παρωπίδες, απεγνωσμένος ΜΓΑ (Με Γενικές Ανάγκες)!"



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να... χασμουριόμαστε;


Χασμουρητό. Καθημερινή, ευχάριστη και άκρως μεταδοτική αντίδραση του οργανισμού μας που προέρχεται από νύστα, βαρεμάρα, κακό μάτι κλπ. Όμως, όπως πιθανότατα γνωρίζετε, δεν αποτελεί προνόμιο μόνο του ανθρώπου, καθώς σχεδόν όλα τα ζώα αντιδρούν παρόμοια για διάφορους λόγους.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Η εξήγηση έρχεται από την ομάδα AsapSCIENCE και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χασμουρητό αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, την πίεση του αίματος, ενεργοποιεί τους μύες του προσώπου και βοηθά σε μεγάλη πρόσληψη αέρα με σκοπό να ψυχθεί ο εγκέφαλος!

Αφού δείτε την εξήγηση, μετρήστε πόσο μπορείτε να κρατηθείτε στο επόμενο βίντεο.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λίστες αναμονής για τα «μαθήματα θανάτου»


Χιλιάδες φοιτητές περιμένουν τη σειρά τους για να τα παρακολουθήσουν.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου Kean στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια στις λίστες αναμονής, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μάθημα της Dr. Norma Bowe «Death in Perspective» (Η προοπτική του θανάτου). Στο πλαίσιο αυτού μια φορά επισκέφθηκαν το εργαστήριο ενός ιατροδικαστή και κοίταξαν τρία πτώματα επάνω σε μεταλλικά τραπέζια που υπήρχαν εκεί. Ο ένας άνθρωπος είχε πεθάνει από πυροβολισμό, ο δεύτερος είχε αυτοκτονήσει και ο τρίτος είχε πνιγεί.

Ο τελευταίος, μάλιστα, έμοιζε σα να είναι υπέρβαρος, αλλά δεν ήταν. Το σώμα του είχε «φουσκώσει» σα μπαλόνι. Οι αρχές θεώρησαν ότι ήταν ύποπτος τροχαίου ατυχήματος και πως είχε παρατήσει το θύμα του στον τόπο του εγκλήματος, με αποτέλεσμα να εξαπολύσουν ανθρωποκυνηγητό εναντίον του. Εκείνος εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του και πήδηξε στον ποταμό Passaic.

Στο τραπέζι του ιατροδικαστή το πρόσωπό του έδειχνε έκπληκτο, με το στόμα του διάπλατα ανοιχτό, σαν να είχε καταλάβει ότι… είχε μόλις κάνει ένα λάθος, γράφει η Erika Hayasaki στη Wall Street Journal (WSJ).

Καθώς οι μαθητές συγκεντρώθηκαν γύρω από το πτώμα, ο ιατροδικαστής άνοιξε το θώρακά του.

Κάποιοι από τους φοιτητές συνέχισαν να κοιτάζουν με έκπληξη, ενώ άλλοι έτρεξαν έξω από την αίθουσα γιατί δεν άντεχαν ούτε τη θέα, ούτε τη μυρωδιά.

Αυτή η «μακάβρια επίσκεψη» είναι μία από τις «εκδρομές» που προγραμματίζει η Dr. Bowe κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της.

Κάθε εξάμηνο, μαζί με τους φοιτητές της, βγαίνουν έξω από το αμφιθέατρο για να επισκεφθούν ένα νεκροταφείο, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου συναντώνται με δολοφόνους, ένα ίδρυμα φροντίδας βαριά ασθενών και ηλικιωμένων, ένα κρεματόριο και ένα γραφείο κηδειών, όπου επιλέγουν τα δικά τους… φέρετρα.

Οι εργασίες που παίρνουν για το σπίτι οι φοιτητές είναι εξίσου περίεργες: από το να γράψουν αποχαιρετιστήρια γράμματα σε νεκρούς αγαπημένους τους μέχρι τη διαθήκη τους.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται -και να είναι- μακάβρια, ωστόσο οι φοιτητές της Dr. Bowe αποκτούν μια μοναδική ικανότητα: να μιλούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια για το θάνατο.

Στις μέρες μας, σχολιάζει η αρθρογράφος, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών αντιμετωπίζει το θάνατο ως μια αφηρημένη πιθανότητα. Πολλοί συμμετέχουν στα λεγόμενα «δείπνα του θανάτου», κατά τα οποία οι συνδαιτυμόνες συζητούν για το αναπόφευκτο του θανάτου, ενώ όπως ανέφερε η Lizzy Miles στη WSJ, στη χώρα έχουν «ξεπηδήσει» περισσότερες από 100 καφετέριες… ανάλογου περιεχομένου.

Τη δεκαετία του 1960 οι ακαδημαϊκοί Robert Fulton (κοινωνιολόγος από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα) και Herman Feifel (ψυχολόγος στο Brooklyn College) διαφωνούσαν για το αν και κατά πόσο θα έπρεπε να συζητείται το θέμα του θανάτου στα πανεπιστήμια. Μέχρι τα τέλη του 1970 προσφέρονταν περισσότερα από 600 σχετικά μαθήματα σε όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το βιβλίο «The Handbook of Death and Dying».

Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες σχετικά μαθήματα σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, από την ιατρική μέχρι τη φιλοσοφία.

Όταν το 1984 η καθηγήτρια Illene Cupit στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν πρότεινε να κάνει ένα μάθημα για το θάνατο και την απώλεια, ο διευθυντής του τμήματος εμφανίστηκε προβληματισμένος, για το ποιος θα ενδιαφερόταν για ένα τέτοιο μάθημα.

Το τμήμα συμπληρώθηκε αμέσως.

«Ο θάνατος βγαίνει από την ντουλάπα» είπε πριν από ένα χρόνο σε ένα εκπαιδευτικό συνέδριο η Dr. Cupit, πλέον πρόεδρος της Ένωσης Association for Death Education and Counseling, στο οποίο συμμετείχαν 600 σύνεδροι από διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Πολλοί από τους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα της Dr. Bowe έχουν, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας από αυτούς, επηρεαστεί από το θάνατο –προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θάνατο ενός κοντινού τους ατόμου από αυτοκτονία, τον ξαφνικό θάνατο των δικών τους, ή την απώλεια ενός συγγενικού προσώπου από κάποια ανίατη ασθένεια.

Το μάθημα τους προσέφερε τη δυνατότητα να προβληματιστούν επάνω σε ένα ζήτημα, για το οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων αρχίζει να σκέφτεται μόνο όταν φτάσει σε μεγάλη ηλικία ή μετά την παραλαβή μιας οριστικής ιατρικής διάγνωσης.

«Η δημοκρατία του θανάτου μας αφορά όλους είχε γράψει ο Dr. Feifel κάποτε» καταλήγει η αρθρογράφος και συνεχίζει: «Με το να το αρνείται, ή να το αγνοεί κανείς, στρεβλώνει το μοτίβο της ζωής... Όταν αποκτήσουμε συνειδητοποίηση του θανάτου, θα ενταθεί η συνειδητοποίηση της ζωής μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ασημένιος στο Κότμπους ο Πετρούνιας


Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους στη Γερμανία.

ΒΙΝΤΕΟ-Ασημένιος στο Κότμπους ο Πετρούνιας

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη συγκέντρωσε 15,650 βαθμούς, που του έδωσαν την δεύτερη θέση, ενώ με 50 βαθμούς παραπάνω (15,700 βαθμούς) ο Ρώσος Ντένις Αμπλιάζιν, κατέλαβε το πρώτο μετάλλιο. Το χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκαν ο Ρώσος, Αλεξάντρ Μπαλάντιν και ο Ιάπωνας Κότζι Γιαμαμούρο, που ισοβάθμησαν στους 15,450 βαθμούς.





Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» του τμήματος Θεολογίας στην ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών


Οι 23 καθηγητές ψήφισαν υπέρ και 6 ψήφισαν κατά.

Υπέρ της δημιουργίας τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τάχθηκε η πλειοψηφία των καθηγητών της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος http://thriskeftika.blogspot.gr/ την Παρασκευή 7.3.2014 σε Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών. Η πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ που συμμετείχαν στη σχετική ψηφοφορία που ακολούθησε υπερψήφισε τη σχετική πρόταση. Σε σύνολο 30 παρόντων καθηγητών οι 23 ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, 6 ψήφισαν κατά και 1 καθηγητής ψήφισε λευκό, ενώ απουσίαζαν 8 καθηγητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με τους εναπομείναντες διοριστέους εκπαιδευτικούς


Ο διορισμοί θα πραγματοποιηθούν εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση.

«Οι 100 θέσεις των διορισμών στη Β/θμια διατέθηκαν μόνο σε κλάδους και ειδικότητες με σημαντικό αριθμό οργανικών κενών στις οποίες υπήρχε δυνατότητα μόνιμου διορισμού εκπαιδευτικών». Τα παραπάνω αναφέρει η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας σε ερώτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για το μη διορισμό εκπαιδευτικών της εν λόγω ειδικότητας.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η προτίθεται να διορίσει σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών το σύνολο των εναπομεινάντων διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 (411 εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης), μεταξύ των οποίων και τους διοριστέους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων (15 συνολικά), στους οποίους αναλογούν επιπλέον 7 από τον ενιαίο πίνακα, σύμφωνα με την ποσόστωση 40%, εφόσον παρασχεθεί από το αρμόδιο όργανο η σχετική έγκριση.

Όσον αφορά τους διορισμούς που πραγματοποιούνται από τους πίνακες του 30μηνου, 24μηνου το Υπουργείο αναφέρει ότι οι προς κάλυψη θέσεις με διορισμό μονίμων ήταν απαραίτητο να διατεθούν όχι μόνο στους διοριστέους εκπαιδευτικούς του Α.Σ.Ε.Π., αλλά παράλληλα και στους εκπαιδευτικούς του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών (40%), στους εκπαιδευτικούς με 24μηνη και 30μηνη προϋπηρεσία. Επιπρόσθετα, με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010, όπως ισχύουν, η Διοίκηση δεσμεύεται να λαμβάνει μέριμνα και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η Διοίκηση διατηρεί τη δυνατότητα να καθορίζει αυτή, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την παρεχόμενη έγκριση πρόσληψης, τον αριθμό και τον τρόπο κατανομής των σχετικών θέσεων κατά κλάδους, ειδικότητες και κατηγορίες διοριζομένων για κάθε σχολικό έτος, δεδομένου ότι δε συνάγεται από τις διατάξεις αυτές υποχρέωση της Διοικήσεως να εξαντλεί καθ' έκαστο έτος οιονδήποτε από τους πίνακες κατατάξεως των αιτούντων διορισμό. Επίσης, από τις ίδιες διατάξεις, δεν απαιτείται από τη Διοίκηση ειδικότερη εξειδίκευση του αριθμού και του τρόπου κατανομής των θέσεων αυτών, καθόσον πρόκειται περί θέματος αναγομένου στην εσωτερική λειτουργία της, ενόψει και της ευρείας διακριτικής ευχέρειας που καταλείπεται στους συναρμόδιους υπουργούς.

Επιδίωξη της Διοίκησης, τονίζεται στο έγγραφο που ανήρτησε η ΠΕΘ, είναι η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών με γνώμονα, προεχόντως, το όφελος των μαθητών σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της επαγγελματικής αποκαταστάσεως εκπαιδευτικών από τις προβλεπόμενες κατηγορίες και ειδικότητες, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των εγκρινόμενων σε κάθε περίπτωση πιστώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στον δήμο Κηφισίας


Λόγω διεξαγωγής των αγώνων δρόμου με την επωνυμία «GRAND PRIX» σε τρεις διαδρομές αύριο Κυριακή, 16 Μαρτίου, από τις 10.00 έως τις 12.00 θα πραγματοποιηθεί σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε λεωφόρους και οδούς του Δήμου Κηφισιάς.

Συγκεκριμενα:

Λ. Κηφισίας, στη δεξιά λωρίδα του ρεύματος κυκλοφορίας προς Κηφισιά, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Άνδρου και Ζηρίνης (είσοδο σταδίου ‘’ΖΗΡΙΝΙΟΝ’’).

Ζηρίνη, στο τμήμα αυτής μεταξύ της Λ. Κηφισίας και της οδού Θ. Δηληγιάννη.

Αναβρύτων, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ζηρίνη και Ικαρίας.

Ικαρίας, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Αναβρύτων και Άνδρου.

Θ. Δηληγιάννη, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Διονύσου και Πατριάρχου Μαξίμου.

Άνδρου, στο τμήμα αυτής μεταξύ της οδού Χρ. Λαδά και της Λ. Κηφισίας.

Διονύσου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Θ. Δηληγιάννη και Κρήτης.

Κρήτης, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Διονύσου και Στρ. Δαγκλή.

Στρ. Δαγκλή, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κρήτης και Κεφαλληνίας.

Κεφαλληνίας, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Στρ. Δαγκλή και Λεβίδου.

Λεβίδου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κεφαλληνίας και Πατρ. Μαξίμου.

Πατρ. Μαξίμου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Λεβίδου και Θ.Δηληγιάννη.

Γεωργαντά, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Θ. Δηληγιάννη και Αλωνίων.

Αλωνίων, στο τμήμα αυτής μεταξύ των Γεωργαντά και Χρ. Λαδά.

Άνδρου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Χρ. Λαδά και Ικαρίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινός φορτιστής για τα «έξυπνα» κινητά


Υπέρ ενός νέου κανονισμού που υποχρεώνει τις εταιρείες κατασκευής «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων να καταλήξουν στην κυκλοφορία ενός κοινού φορτιστή για όλα τα μοντέλα προκειμένου να απλουστευτεί η διαδικασία επαναφόρτισης των συσκευών, ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο.

Στόχος του κανονισμού είναι οι τωρινοί φορτιστές να αντικατασταθούν από τον «ενιαίο» φορτιστή το 2017.



Παράλληλα με την διευκόλυνση των καταναλωτών, ο κανονισμός αποσκοπεί και στη δραστική μείωση των ηλεκτρονικών «σκουπιδιών» που παράγονται από τις συχνές αλλαγές φορτιστών και «έξυπνων» φορητών συσκευών.

«Ο κανονισμός υπηρετεί τόσο το συμφέρον των καταναλωτών όσο και την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε η ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Βέιλερ, μιλώντας στο BBC.

«Θα βάλει τέρμα στις συχνές αλλαγές φορτιστών ενώ υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 51.000 τόνους λιγότερα ηλεκτρονικά σκουπίδια ετησίως».

Για να τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός πρέπει να περάσει από το συμβούλιο υπουργών της Ευρώπης.

Τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν τον κανονισμό στο εγχώριο δίκαιο έως το 2016 και στη συνέχεια οι κατασκευάστριες εταιρείες θα έχουν 12 μήνες προκειμένου να προχωρήσουν στην κυκλοφορία του «ενιαίου» φορτιστή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τιμάει τον "Σούμι" ο Μάσα


Tο πρώτο γκραν πρι μετά το σοβαρό ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ διεξάγεται αύριο στη Μελβούρνη. Και ο Φελίπε Μάσα έχει αποφασίσει να τιμήσει τον Γερμανό πρωταθλητή. Ο Βραζιλιάνος αποκάλυψε πως θα φορέσει ένα κράνος με το όνομα του «Σούμι», ο οποίος δίνει εδώ και 10 εβδομάδες έναν τιτάνιο αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή.




Διαβάστε περισσότερα...

Ο παρεξηγημένος πατέρας


Η αδιαφορία για τον πατέρα του που τον έχει σαν παράδειγμα προς αποφυγή, τον οδηγεί στο μεγαλύτερο λάθος της ζωής του. Όταν πια ο πατέρας του δεν βρίσκεται στη ζωή, ανακαλύπτει τον πλούτο της προσφοράς.

Το συγκινητικό βίντεο, σκηνοθέτησε η εταιρεία Viddsee που δημιουργεί ταινίες μικρού μήκους με κοινωνικά μηνύματα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...