Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Βιταμίνη Κ. Το μυστικό για δυνατό ανοσοποιητικό!


Η βιταμίνη Κ ανήκει στην ομάδα των θρεπτικών εκείνων ουσιών που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, προλαμβάνοντας πολλά προβλήματα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα οφέλη και τις διατροφικές της πηγές!

Τι είναι η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα ενώσεων. Η πιο σημαντική από αυτές τις ενώσεις φαίνεται να είναι η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2. Η βιταμίνη Κ1 λαμβάνεται κυρίως από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ η βιταμίνη Κ2 είναι μια ομάδα ενώσεων που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από το κρέας, το τυρί και τα αυγά και συντίθεται από βακτήρια.

Σε τι μας ωφελεί η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου και για την απομάκρυνση των ευρυαγγείων. Παράλληλα, η βιταμίνη Κ διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση θρόμβων του αίματος, αποτρέποντας την υπερβολική αιμορραγία. Σε αντίθεση με πολλές άλλες βιταμίνες, βιταμίνη Κ δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως διαιτητικό συμπλήρωμα.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ αυξάνουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας. Και μπορεί η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ να είναι σπάνια στους ενήλικες, είναι όμως πολύ συχνή στα νεογνά. Η βιταμίνη Κ επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας αντιπηκτικών φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα.

Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ μπορεί να εμφανίσουν: α) όσοι έχουν μια ασθένεια που επηρεάζει την απορρόφηση στην πεπτική οδό, όπως η νόσος του Crohn, β) όσοι λαμβάνουν φάρμακα που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της βιταμίνης Κ, γ) όσοι είναι σοβαρά υποσιτισμένοι και δ) όσοι πίνουν αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό.

Ποιες είναι οι πηγές της βιταμίνης Κ;

Καλές φυσικές διατροφικές πηγές της βιταμίνης K είναι:
-Τα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια και το μπρόκολο
-Τα Φασόλια και η σόγια
-Τα αυγά
-Οι φράουλες
-Το κρέας

Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες από την λήψη βιταμίνης Κ;

Οι παρενέργειες της βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν τις στομαχικές διαταραχές. Σε υψηλότερες δόσεις, ωστόσο, η βιταμίνη Κ μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικές αντιδράσεις.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτα :Ποια συμπληρώματα μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες;


Κάθε καλοκαίρι όλοι προσπαθούν να βελτιώσουν την εξωτερική εμφάνιση του σώματος τους, κάνοντας κάποιας μορφής δίαιτα ή διατροφή συνδυασμένη για καλύτερα αποτελέσματα με εντατική γυμναστική. Παράλληλα, στρέφονται και προς ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται γρηγορότερη απώλεια κιλών, θερμίδων και πόντων.
Πόσο, όμως, μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα σκευάσματα;

Η απάντηση είναι περισσότερο πολύπλοκη από αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, διότι κάθε οργανισμός δεν είναι ίδιος και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προσδιορίζουν ποιο είναι το καταλληλότερο για τον καθένα. Η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα, κυρίως γιατί ο μεταβολισμός αρχίζει να αδρανεί όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και λιγότερες καύσεις και όλο και περισσότερη αποθήκευση λίπους. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στην περίοδο της εμμηνόπαυσης το πρόβλημα αυτό γίνεται και μεγαλύτερο λόγω ορμονικής ανισορροπίας. Επίσης, η ορθοστασία, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης έχει σαν αποτέλεσμα την κατακράτηση που ειδικά στα κάτω άκρα παίρνει πολλές φορές και την μορφή μιας εγκατεστημένης κυτταρίτιδας και ανομοιομορφίας της όψης της επιδερμίδας .

Ποιο είναι ο κατάλληλο σκεύασμα για κάθε περίπτωση;

Τα σκευάσματα που ακολουθούν είναι τα πιο αγνά εάν θέλετε, δεδομένου ότι προέρχονται από τη φύση, είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό με άλλα αντίστοιχα.

Πράσινο τσάι

Ένα συμπλήρωμα βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την διέγερση της ούρησης. Πρόκειται για ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά σαν αποτοξινωτικό και διουρητικό βότανο, με γνωστές λιποδιαλυτικές ιδιότητες και με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μπορούμε να το βρούμε στην πολύ απλή μορφή του ροφήματος, στην πιο ενισχυμένη μορφή του συμπυκνωμένου διαλύματος, σε μορφή σταγόνας, μόνο του ή συνδυασμένο με καρνιτίνη, μια επίσης λιποτροπική ουσία που διασπά το λίπος παράγοντας ενέργεια. Βρίσκεται, επίσης, και σε σκευάσματα με λουΐζα για ακόμα περισσότερη διουρητική δράση.

Λουΐζα

Είναι ακόμη ένα φυτό- που κάποτε ήταν οικιακού ενδιαφέροντος- με έντονα διουρητική δράση, το οποίο σήμερα το έχουμε παντρέψει με το ταραξάκο και το μηλόξιδο, παρατηρώντας μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης και στην μείωση πόντων.

Ματέ

Ένα άλλο απόλυτα φυσικό αδυνατιστικό είναι το ματέ. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα φυτό της Νότιας Αμερικής , από το οποίο χρησιμοποιούμε τα φύλλα. Μπορεί να δημιουργεί στον άνθρωπο την αίσθηση της στομαχικής πληρότητας, ξεγελώντας, δηλαδή, το αίσθημα της πείνας, μειώνει τα άστατα τσιμπολογήματα, κάτι που το κάνει ιδανικό για εκείνους που πάσχουν από συχνές υπογλυκαιμικές τάσεις προκειμένου να μπορέσουν να μπουν σε πιο πειθαρχημένο πρόγραμμα διατροφής. Το βρίσκουμε αποξηραμένο σε μορφή κάψουλας.

Ανανάς

Ένα φρούτο που γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι και ίσως το συναντούμε περισσότερο στην καθημερινότητα σε μορφή χυμού, λειτουργεί επίσης λιποδιαλυτικά και βρίσκεται μόνος του σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας ή και σε συνδυασμό με αλλά στοιχεία.

Άλλα φυσικά σκευάσματα που ενισχύουν την προσπάθειά σας να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά είναι: ο μίσχος κερασιού για την κυταριτιδα, η αγκινάρα για την διάβαση του εντέρου, το ginger είναι λιποτροπικό, τα φύκια είναι λιποδιαλυτικά και άλλα ακόμα βρίσκονται σε φόρμουλες φυτοσυνδυαστικές πολλαπλασιάζοντας την ξεχωριστή δύναμη του καθενός .


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεψύχησε στα επείγοντα


Την τελευταία του πνοή στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Πύργου, όπου απευθύνθηκε ζητώντας βοήθεια, άφησε ένας 58χρονος.

Ο άτυχος άντρας, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και οδηγώντας το αυτοκίνητό του κατάφερε να φτάσει μέχρι το Νοσοκομείο.

Ωστόσο, όταν έφτασε στο τμήμα επειγόντων, ζήτησε βοήθεια και αμέσως σωριάστηκε στο έδαφος. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά ήταν ήδη αργά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ


Έως τις 10 Ιουνίου.

Παρατείνεται μέχρι και την 10η Ιουνίου 2013 η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2012.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη και προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων τουλάχιστον έως την 4η Ιουνίου 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώνεται με... αγκαλιές!


Μπορεί να είναι 82 ετών και να έχει συνταξιοδοτηθεί πλέον ως κουρέας, όμως συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μάλιστα αφιλοκερδώς σε όσους τον έχουν ανάγκη με αντάλλαγμα μια ζεστή… αγκαλιά!

Ο Anthony Cymerys είναι ένας σύγχρονος καλός Σαμαρείτης που ζει στο Κονέκτικατ και τα τελευταία 25 χρόνια κουρεύει αστέγους στην ευρύτερη περιοχή χωρίς να λαμβάνει καμία αμοιβή. Από το 1988, όταν και άκουσε ένα κήρυγμα στην εκκλησία της ενορίας του, άλλαξε άποψη και κοσμοθεωρία για τη ζωή.

Έχοντας πια αρκετό ελεύθερο χρόνο και λίγες υποχρεώσεις αποφάσισε να βοηθήσει τους συνανθρώπους του που τον είχαν ανάγκη. Κάθε εβδομάδα λοιπόν παίρνει τα εργαλεία του και εγκαθίστανται σε ένα διαφορετικό πάρκο, όπου άντρες και γυναίκες περιμένουν υπομονετικά να λάβουν τις υπηρεσίες του που περιλαμβάνουν εκτός από κούρεμα, ξύρισμα και μασάζ προσώπου.

Το μόνο που ζητά σε αντάλλαγμα είναι μια μεγάλη αγκαλιά. «Αυτό είναι για μένα η αμοιβή μου, η πραγματική αγάπη που μου δείχνουν» είπε ο Anthony στο Associated Press.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αργία τέθηκε δάσκαλος που συνελήφθη σε αντιμνημονιακή συγκέντρωση


Έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.

Σε αυτοδίκαιη αργία, με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, τέθηκε Λαρισαίος δάσκαλος που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.

Ο εκπαιδευτικός είχε καταδικαστεί για «αντίσταση κατά της αρχής» καθώς είχε συλληφθεί από αστυνομικούς στην αντιμνημονιακή συγκέντρωση που έγινε στη Λάρισα μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2012. Επίσης του επεβλήθη και μείωση των αποδοχών στο ¼ του σημερινού του μισθού, ενώ παραπέμπεται και στο Α΄ τμήμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με το παράπτωμα της «ανάρμοστης για υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρωσε τους γονείς του


Οικογενειακό επεισόδιο με θύματα ένα αντρόγυνο ηλικιωμένων που τραυματίστηκαν με μαχαίρι από τον 32χρονο γιο τους, σημειώθηκε στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ στο διαμέρισμα όπου διαμένουν οι γονείς με τον γιο τους, στην οδό Στουρνάρα.

Για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους, ο 32χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι στους γονείς του, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει. Οι ηλικιωμένοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης. Πιο σοβαρά δείχνει να είναι η κατάσταση της υγείας του πατέρα.

Ο 32χρονος, που συνελήφθη, φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και ήδη ζήτησε να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, επικαλούμενος τα προβλήματά του.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ οι δημοσιογραφικές ενώσεις


Προσφυγή κατά της ΚΥΑ που καθορίζει τις αποδοχές δημοσιογράφων του Δημοσίου.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η Ένωση Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) και ο πρόεδρός της Θ. Μπερεδήμας, καθώς και επτά δημοσιογράφοι, και ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη η από 13.3.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται αναδρομικά από 1.1.2013 οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, κ.λπ.).

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μη νόμιμη, καθώς δεν έχουν λάβει νόμιμη υπόσταση τα πρακτικά διαβούλευσης, τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προηγούνται της έκδοσης της ΚΥΑ και είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοσή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους νόμους 4024/2011 και 4047/2012, μετά από διαβούλευση με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, καθορίζονται με ΚΥΑ οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα δημόσια ΜΜΕ (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, που ανήκουν στο κράτος, ΟΤΑ, κ.λπ.).

Όπως υπογραμμίζουν οι ενώσεις, από τη σχετική νομοθετική διάταξη προκύπτει ότι η πραγματοποίηση της διαβούλευσης με τις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις «αποτελεί ουσιώδη τύπο της έκδοσης της κανονιστικής κοινής υπουργικής απόφασης».

Στις προσφυγές τονίζεται ότι στην επίμαχη ΚΥΑ αναφέρονται τρία πρακτικά διαβούλευσης με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, αλλά αυτά ουδέποτε έλαβαν νόμιμη υπόσταση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ενώσεων, διαβιβάστηκαν σε αυτές τρία ανυπόγραφα πρακτικά συσκέψεων διαβούλευσης με την υπόδειξη να επιστραφούν «υπογεγραμμένα τα πρακτικά με τις προτάσεις ή τις παρατηρήσεις σας». Όμως τα έγγραφα αυτά αποτελούν απλώς σχέδια, το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η οριστικοποίηση θα γινόταν με την υποβολή των προτάσεων και παρατηρήσεων, καθώς και με την υπογραφή τους από όσους παραβρέθηκαν στις συσκέψεις, προσθέτουν οι ενώσεις.

Στη συνέχεια αναφέρουν, πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με έγγραφό της, αρνήθηκε ότι έγιναν διαβουλεύσεις για την έκδοση της ΚΥΑ και ότι δεν υπέγραψε τα πρακτικά. Το ίδιο επικαλείται και η ΕΣΠΗΤ, με σχετικό έγγραφο, ενώ επιπρόσθετα αναφέρει ότι ο πρόεδρός της, Θ. Μπερεδήμας, δεν συμμετείχε σε μία από τις τρεις συσκέψεις. Επίσης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τσαλαπάτης, δήλωσε ότι παραβρέθηκε μόνο σε μία από τις τρεις συσκέψεις.

Τέλος, οι ενώσεις τονίζουν ότι η ΚΥΑ είναι επιπρόσθετα μη νόμιμη, καθώς στις επίμαχες διαβουλεύσεις δεν συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά ούτε εκπροσωπήθηκε, παρά το γεγονός ότι αυτό προβλέπεται από τον Ν. 4024/2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δέσμη μέτρων για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες


Σχέδιο υπό επεξεργασία από την κυβέρνηση και την ΤτΕ.

Νέα δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων δανειοληπτών σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως αναγράφει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να παρουσιασθεί ένα ακόμη σχέδιο, το οποίο θα ενισχύει τη διαδικασία ρύθμισης των δανείων.

Μετά την αποδοχή από την τρόικα του σχεδίου διευκόλυνσης των «ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων» και για όσο αναμένεται η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε το νομοθετικό κείμενο να πάει για ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης και των δανειοληπτών που δεν δικαιούνται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά ούτε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης των δανειοληπτών.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της υπερχρέωσης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων, το οποίο θα προάγει τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας επιδιώκει να «θεσπίσει» έναν κοινό τραπεζικό κώδικα που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων. Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να «τυποποιηθεί» για όλες τις τράπεζες η διαδικασία αξιολόγησης του δανειολήπτη, να εισαχθεί μια ενιαία λίστα εργαλείων αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα παράσχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες, μέσω των φορέων υποστήριξής τους, όπως για παράδειγμα οι καταναλωτικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.ο.κ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου επίλυσης των διαφορών μεταξύ πιστωτών και δανειζόμενων θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας στα πιστωτικά δρώμενα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ενήμερα και τα ενυπόθηκα δάνεια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους έως τα τέλη Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο χειρότερος ανδρικός εφιάλτης


Οι πιο οδυνηρές περιπτώσεις τραυματισμού των απόκρυφων σημείων.

Οι αρχές της Φλόριντα συνέλαβαν την 19χρονη Krystle Harrison, επειδή… δάγκωσε τα απόκρυφα μέρη του 24χρονου συντρόφου της επειδή εκείνος αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί της.

Η νεαρή κοπέλα αντιμετωπίζει κατηγορίες για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ο Jeffrey νοσηλεύεται με σοβαρές κακώσεις στα γεννητικά του όργανα.

Κι όσο κι αν ο Jeffrey θα ήθελε να ξεχάσει την οδυνηρή εμπειρία του… ίσως να παρηγορούνταν αν γνώριζε ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα, γράφει η The Sun!

Θυμωμένη σύζυγος κόβει τα γεννητικά όργανα του συντρόφου της
Ο John Wayne Bobbit έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων το 1993, για λόγο όμως που ο ίδιος θα ήθελε να ξεχάσει.

Η σύζυγός του Lorena του έκοψε το πέος και το… πέταξε σε ένα χωράφι. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται το κομμένο μέλος βρέθηκε και επανακολλήθηκε… στη θέση του!

Αρχικά η δράστης υποστήριξε ότι ο άντρας της την είχε βιάσει, όμως αργότερα παραδέχτηκε ότι ο λόγος που άρπαξε ένα μαχαίρι και… τον εκδικήθηκε ήταν επειδή… ερχόταν πάντα πρώτος σε οργασμό όταν έκαναν σεξ!

Έχοντας αποκτήσει και πάλι τον… ανδρισμό του, ο John εξαργύρωσε τη φήμη που απέκτησε δημιουργώντας μια ομάδα με όνομα «Severed Parts» (ακρωτηριασμένα μέλη) και ξεκίνησε καριέρα στη βιομηχανία του πορνό.

Στόχος όπλου του paintball
Ο Dan Littlejohn είδε τα γεννητικά του όργανα να πρήζονται και να φτάνουν σε μέγεθος το μέγεθος του κεφαλιού του περίπου, όταν αυτά έγιναν στόχος σε παιχνίδι paintball. Η χρωματιστή μπάλα τον είχε χτυπήσει τόσο δυνατά που οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε σκίσει και μια αρτηρία.

Ο 30χρονος μηχανικός από το West Sussex έμεινε μια εβδομάδα στο νοσοκομείο, ενώ ακόμη κι ένα μήνα μετά που ντύθηκε γαμπρός δεν είχε καταφέρει να... «ισιώσει» το κορμί του από τον πόνο!

Κόπηκε… στο ξυλουργείο
Ο 54χρονος Stuart Keen από το Wantage, παραπάτησε μέσα στο εργαστήριό του και… έκοψε τα γεννητικά του όργανα με ένα μηχάνημα, ενώ κατασκεύαζε μια ντουλάπα.

Ο Keen, που φέρεται να ήταν μεθυσμένος όταν συνέβη το περιστατικό, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατάφεραν να επανακολλήσουν το… απολεσθέν μέλος του.

Σερβίρεται με… σούπα!
Η 37χρονη Preeyapha Tasuwan από την Μπανγκόκ σκότωσε τον άντρα της με ένα λάστιχο κήπου και στη συνέχεια… ψιλόκοψε το πέος του και το μαγείρεψε σε σούπα!

Δεν δοκίμασε βέβαια το πιάτο, αλλά το άφησε στο φούρνο και μετά κρεμάστηκε! Οι αρχές της περιοχής εκτιμούν ότι η δολοφόνος φοβόταν πως ο 46χρονος Rangsan Supakpatana την απατούσε και θα την παρατούσε.

Έγκαυμα με τοξικό αφρόλουτρο
Ο 42χρονος Raymond Cuss, καθαριστής χαλιών, πέρασε στιγμές πόνου και αγωνίας, όταν ένα τοξικό τζελ προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα στο πέος και τους όρχεις του.

Κόλλησε σε σωλήνα
Η ντροπή που πρέπει να ένιωσε ένας άντρας από το Southampton, όταν κλήθηκε η πυροσβεστική για να… απελευθερώσει το πέος του από ένα σωλήνα, πρέπει να ήταν μεγάλη!

Η όλη επιχείρηση κράτησε μισή ώρα, και ο άτακτος άντρας μάλλον πήρε το μάθημά του.

Ακρωτηριασμός λόγω… κακής περιτομής
Ένας 22χρονος άντρας από τη Νότια Αφρική υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του ανδρικού του μορίου, όταν η τελετή περιτομής πήγε πολύ στραβά.

Ο νεαρός άντρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αβάσταχτους πόνους, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να επανακολλήσουν το κομμάτι που έλειπε!

Τροφή για… σκύλους!
Μια ζηλιάρα σύζυγος άρπαξε ένα μαχαίρι και έκοψε το πέος του άντρα της και στη συνέχεια… τάισε μερικά αδέσποτα.

Η έξαλλη Kailasben Vyshali από τη Mehsana της Ινδίας, έριξε υπνωτικά στο τσάι που πρόσφερε στον άντρα της, όταν επέστρεψε σπίτι μετά από μια βραδιά με την ερωμένη του.

Ενώ κοιμόταν του έκοψε τα γεννητικά όργανα με ένα κοφτερό μαχαίρι και… τα πέταξε στο δρόμο, όπου περνούσε μια αγέλη αδέσποτων.

«Οι γιατροί κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή, αλλά όχι και τον ανδρισμό του» ανέφερε πηγή από το νοσοκομείο.

Δάγκωμα φιδιού στα απόκρυφα μέρη
Όταν ο Daryl Zutt δέχτηκε την πρόκληση να ζήσει την περιπέτεια του κυνηγιού στην Queensland της Αυστραλίας, σίγουρα δεν περίμενε να τον δαγκώσει ένα θανατηφόρο φίδι στα… γεννητικά του όργανα!

Πίστεψε ότι θα πέθαινε και πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του για να την αποχαιρετίσει, όμως οι φίλοι του τον πήγαν γρήγορα στο νοσοκομείο, όπου και ανάρρωσε πλήρως.

Ένα ξεχωριστό πιάτο
Ένας ιάπωνας καλλιτέχνης αποφάσισε να κόψει τα γεννητικά του όργανα, να τα μαγειρέψει και να… ταΐσει μια ομάδα τολμηρών… γευσιγνωστών!

Ο 22χρονος Mao Sugiyama υποβλήθηκε σε αφαίρεση του πέους και των όρχεών του σε νοσοκομείο. Ένα μήνα μετά ο «άφυλος» καλλιτέχνης ξεπάγωσε τα… ακρωτηριασμένα μέλη του και τα μαγείρεψε μπροστά στα μάτια του κοινού που δέχτηκε να πληρώσει περίπου 200 ευρώ για να δοκιμάσει το ξεχωριστό πιάτο!


Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Τρίπολης θα παράγει βιοντίζελ από τηγανέλαια


Θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη για τα οχήματά του.

Ο δήμος Τρίπολης οργανώνεται και προχωρά στην παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια μέσω ειδικής επεξεργασίας, που θα χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη, για τα οχήματά του, με στόχο τη μείωση των δαπανών του.

Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έδωσε το «πράσινο φως» με ομόφωνη απόφασή του, να προχωρήσει ο δήμος στον εξοπλισμό για την παραγωγή καυσίμου που θα καλύπτει τις ανάγκες του, ενώ έμμεσα ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στόχος του δήμου πέραν της υποχρέωσης προς την Κοινοτική Οδηγία (2003/30/ΕC), είναι η συμβολή στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, αλλά και της μείωσης των εκπομπών CO2, ενώ «βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατάσταση συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής βιοντίζελ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οχήματα του δήμου μειώνοντας κατά το ήμισυ την αξία των καυσίμων».

Ο κ. Κατσαφάνας σημείωσε, ότι από έρευνα που έχει διενεργηθεί στην περιοχή των διοικητικών ορίων του δήμου Τρίπολης, τα καταστήματα εστίασης έχουν τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης απροσδιόριστης ποσότητας από τους μαθητές των σχολείων, ενώ εξετάζεται από τη δημοτική αρχή η δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Υπογράμμισε, ότι η κατανάλωση πετρελαίου από τον στόλο των οχημάτων του δήμου Τρίπολης ανέρχεται περίπου στα 65.000 λίτρα ετησίως και η προοπτική μετεστερεοποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει, τόσο τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης, όσο και μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων.

Τέλος, σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης, για τον εξοπλισμό και την παραγωγή 70.000 λίτρων καυσίμου στον δήμο Τρίπολης, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του, είναι για το πρώτο έτος 0,375 ευρώ ανά λίτρο και για τα επόμενα χρόνια το κόστος παραγωγής είναι μόλις 0,15 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που θα ωφελήσει τον δήμο και περιβαλλοντικά, κυρίως όμως οικονομικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.
Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά της «Αποστολής» σε εννέα σχολεία του Έβρου


Εξοπλισμός νέων τεχνολογιών παραδόθηκε στους μαθητές.

Εξοπλισμό νέων τεχνολογιών σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Ακριτικού ´Εβρου προσέφερε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου στην Ορεστιάδα, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με συνεργάτες του παρέδωσαν (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα, πολυμηχανήματα, γραφική ύλη, lap top,δίσκοι συνδεσμολογίας IDE, μνήμη USB/flash, κ.λ.π.), χορηγία της SAP Hellas, ικανοποιώντας αιτήματα εννέα σχολικών μονάδων.

Τόσο ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, όσο και ο κ. Δήμτσας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν, για τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχολικές δομές αλλά και τα για προγράμματα που υλοποιούν.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και την «Αποστολή» για την σημαντική παρουσία της στον Ακριτικό ´Εβρο, για την στήριξη της και στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης παρέχοντας που δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία όλων των βαθμίδων και σε μαθητές να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.



Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής, απευθυνόμενους στους μαθητές, υπογράμμισε ότι «για την Εκκλησία ένα παιδικό χαμόγελο ικανοποίησης για ένα δώρο εκπαίδευσης αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας σε μια Ελλάδα που κινδυνεύει να χάσει το φως της. Είστε το μέλλον της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, « ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος πιστεύει πολύ στη νέα γενιά της πατρίδας μας , πιστεύει ότι εσείς είστε εκείνοι που θα την οδηγήσετε και πάλι ψηλά και στέκεται δίπλα στην προσπάθεια σας».

Ο κ. Δήμτσας ανέφερε επίσης ότι «συνεισφέροντας στις ανάγκες σας συμβάλλουμε στην παροχή μιας ολοκληρωμένης παιδείας με σύγχρονους τρόπους που συμβαδίζουν με την εξέλιξη και την πρόοδο την οποία και σας ευχόμαστε από καρδιάς».

Τόσο ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου όσο και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» ευχαρίστησαν την SAP Hellas, θυγατρική της SAP στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την εμπιστοσύνη της, υλοποίηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς στους μαθητές του Ακριτικού Έβρου.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν θυμάμαι» είπε ο Ολλανδός


Ο 20χρονος Ολλανδός που μαχαίρωσε 20 φορές τον 12χρονο Ρώσο, έφτασε στις 10.00 στο Δικαστικό Μέγαρο και λίγο μετά τις 11 οδηγήθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί. ''Δε θυμάμαι τίποτα'' ήταν τα πρώτα του λόγια.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η απόφαση του Ανακριτή για προφυλάκιση του 20χρονου, σε ειδικό κατάστημα, για να μπορεί να παίρνει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, θα τον παρακολουθεί στο εξής ψυχολόγος γιατί θα βρίσκεται μόνος του, έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως της Πεμπτης, όποτε και προσπάθησαν πολίτες να λιντσάρουν εντός του Μεγάρου, τον Ολλανδό ''διασκεδαστή''.

Στο χώρο για να καλύψουν το ρεπορτάζ, βρέθηκαν τηλεοπτικά δίκτυα από την Ρωσία και την Ολλανδία καθώς η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις χώρες καταγωγής των δύο πρωταγωνιστών.

''Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το παιδί είχε μείνει παλαιότερα σπίτι του με την παρακολούθηση ειδικού γιατρού για έναν περίπου χρόνο, αλλά δεν είχε νοσηλευτεί σε κλινική'' τόνισε η δημοσιογράφος Irina Giencen, από το Ολλανδικό κανάλι που καλύπτει τη διαδικασία.

''Το παιδί ήρθε για διακοπές και το έσφαξαν. Όλοι στη Ρωσία πάθαμε σοκ από την είδηση. Η Κρήτη στη χώρα μας είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός, σίγουρα οι Ρώσοι προβληματίστηκαν, όμως δε νομίζω να επιρεάσει αυτό τις αφίξεις. Θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν ο δράστης ήταν Έλληνας'' είπε σε δηλώσεις της η δημοσιογράφος του Ρώσικου καναλιού NTV Julia Gaponova.

Η μάνα του 20χρονου βρέθηκε στο γραφείο του ανακριτή στο οποίο προσκόμισε - όπως έχει ήδη δηλώσει - όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα πιστοποιήσουν ότι ο γιος της είναι αυτιστικός.

Μάλιστα εισερχόμενη στο γραφείο, κρατούσε έναν ολόκληρο φάκελο με ιατρικές βεβαιώσεις για την κατάσταση του γιου της, ενώ συνοδεύεται από τον Ολλανδό Πρόξενο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα ο 20χρονος πάσχει από μια μορφή αυτισμού, η οποία του στερεί το συναίσθημα.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τον 12χρονο μικρό Ρώσο. Ο μικρός συνεχίζει να νοσηλεύεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Σήμερα αναμένεται να είναι κρίσιμη ημέρα καθώς θα εξετασθεί από τους γιατρούς για να διαπιστωθεί αν τα σοβαρά τραύματα που έφερε, όπως η κάκωση στο νωτιαίο μυελό, του έχουν προκαλέσει ακινησία στα κάτω άκρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποχή για τις εφημερίες


Σε αποχή από τα καθήκοντα τους προσανατολίζονται οι ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους για τις εφημερίες.

Την αρχή έκαναν σήμερα οι γιατροί των νοσοκομείων "Άγιος Δημήτριος" και "Παπανικολάου".

«Η αποχή στον “Άγιο Δημήτριο” ήταν καθολική ενώ στο "Παπανικολάου" ήταν 70%» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι οι γιατροί έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες από το Νοέμβριο του 2012 και σε κάποιες περιπτώσεις και από τον Οκτώβριο του 2011.

Σχολιάζοντας τη μήνυση που έχει κατατεθεί, με εντολή του διοικητή, σε βάρος 4 ειδικευόμενων στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων για αποχή από τα καθήκοντα λόγω επίσχεσης εργασίας, ανέφερε ότι οι ίδιοι οι διοικητές των νοσοκομείων που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου διότι αντί να λύσουν με απλές κινήσεις τα προβλήματα καταφεύγουν σε μηνύσεις και εκφοβισμούς.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του χώρου της δημόσιας υγείας επισήμανε ότι η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει λόγω ελλείψεως προσωπικού, υποδομών και στοιχειωδών υλικών.

«Στο "Ιπποκράτειο" αντί για 26 αναισθησιολόγους υπηρετούν 12. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται το 1/3 των χειρουργείων. Δεν υπάρχουν στοιχειώδη υλικά όπως π.χ. ράμματα ενώ οι επεμβάσεις γίνονται με λαπαροσκοπικά εργαλεία δανεικά από το "Παπαγεωργίου"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούλιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση;


Από την 1η Ιουλίου έχει τη δυνατότητα το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον συντελεστή 23% του ΦΠΑ στην εστίαση, εφόσον, φυσικά, υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο με τους επικεφαλής της τρόικας.

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου - και κατά πάσα πιθανότητα στις 4 του μηνός - για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ήδη την πορεία υλοποίησης των τριών προαπαιτούμενων δράσεων και εκφράζεται αισιοδοξία ότι ουδεμία εμπλοκή θα υπάρξει στις συζητήσεις με την τρόικα. Οι εν λόγω δράσεις αφορούν στην οριστικοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στο σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αυτήν τη φορά η παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα θα είναι ολιγοήμερη, καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος, «τα σοβαρά είναι τον Σεπτέμβριο».

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο η εξέταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα αφορά σε κάποια δόση, καθώς υπάρχει ήδη η πολιτική απόφαση από το Eurogroup και για τη δόση του β΄ τριμήνου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Η έγκριση για την καταβολή της αναμένεται να δοθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ στις 31 Μαΐου αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ που αναλογεί στο Ταμείο. Στον αντίποδα, το φθινόπωρο η εξέταση από την τρόικα θα εστιασθεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016 (που θεωρητικά ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ).

Σήμερα, εξάλλου, αποπληρώθηκαν από το Δημόσιο τα «ακούρευτα» ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατείχε κυρίως η ΕΚΤ. Η αποπληρωμή έγινε από τη δόση των 4,2 δισ. ευρώ, που πιστώθηκε στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη Παρασκευή, και από ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ενώ, έως το τέλος Αυγούστου το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επιπλέον 4,9 δισ. ευρώ για λήξεις άλλων ελληνικών ομολόγων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Φακελάκι ή εξιτήριο;"


Πρώτα το φακελάκι και μετά το... εξιτήριο! Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο διευθυντής κλινικής ΩΡΛ στρατιωτικού νοσοκομείου ο οποίος κατηγορείται για "φακελάκι".Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, ο γιατρός υπήρξε στο παρελθόν υποψήφιος με πολιτικό κόμμα που έχει παρουσία σήμερα στη Βουλή και η σύζυγος του είναι πρώην ... ανώτατη δικαστικός. Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να αντέδρασε έντονα όταν μετά από επέμβαση, ο ασθενής του του πρόσφερε ένα ποσό ως δείγμα ευγνωμοσύνης.

Ο γιατρός, φέρεται ότι αντέδρασε στη θέα του ποσού λέγοντας κατά τον ασθενή επί λέξη: "Τί είναι αυτά; Εγώ μόνο πάνω από 2.000 ευρώ δέχομαι", ενώ στη συνέχεια φέρεται ότι... αντπρότεινε, "ή θα μου δώσεις τα 2.000 ευρώ, αλλιώς εξιτήριο δεν βλέπεις".

Ο ασθενής πειθαναγκάστηκε, πλην όμως δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., με τους τελευταίους να έχουν στήσει ενέδρα την ώρα της δοσολοψηψίας.

Ο γιατρός πιάστηκε την ώρα που μετέφερε το φακελάκι στο αυτοκίνητο του. Κι επειδή εκτός από κυνικότητα, μάλλον διαθέτει και αστείρευτο... χιούμορ, στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν είπε ότι ο ασθενής του έδωσε χρήματα από την... καλή του διάθεση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα αυτοκτόνησε μπροστά στην 4χρονη κόρη της


Μπροστά στα μάτια της 4χρονης κόρης της αυτοκτόνησε μια μητέρα στο Κερατσίνι. Η γυναίκα σε κατάσταση αμόκ έβαλε τέλος στη ζωή της αφού πρώτα είχε αυτοτραυματιστεί στο λαιμό, στο στήθος στο ύψος της καρδιάς και στην κοιλιακή χώρα.

Το κοριτσάκι στη θέα της νεκρής μητέρας του και με αίματα στα χέρια βγήκε στο μπαλκόνι κλαίγοντας. Οι γείτονες ενημέρωσαν την αστυνομία και την πυροσβεστική που έφτασαν άμεσα στο σημείο.

Με γερανοφόρο όχημα της πυροσβεστικής οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι και είδαν την μητέρα νεκρή και το 4χρονο κοριτσάκι τραυματισμένο στην κοιλία.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε το κοριτσάκι στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του έκαναν ράμματα και πλέον είναι στα χέρια ειδικών για να ξεπεράσει το σοκ.

Η μητέρα ήταν μόνη στο σπίτι καθώς ο άντρας της είναι ναυτικός .



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση


Αυξημένα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψαν σήμερα οι σταθμοί μέτρησης του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ατμοσφαιρικής ποιότητας του Κέντρου, Βασίλη Ευαγγελόπουλο, το περιστατικό αποδίδεται στη σημαντική μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική, πέραν των τοπικών πηγών ρύπανσης στο ενεργειακό λεκανοπέδιο.

"Οι μέσες συγκεντρώσεις διαμορφώνονται στα εκατό μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με όριο τα πενήντα μικρογραμμάρια ανά κυβικό" τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Παράλληλα αναφέρει πως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του πανεπιστημίου Αθηνών για διάφορες περιοχές της Μεσογείου, υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της ερχόμενης Πέμπτης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακατάλληλο νερό στην Καβάλα


Μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού μοιράστηκαν σήμερα το πρωί σε σχολεία και νηπιαγωγεία της Καβάλας, από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε το νερό είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, διανεμήθηκαν 3.600 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Νικήσιανης και Γεωργιανής στην Καβάλα καθώς και στον Παιδικό σταθμό Νικήσιανης, με πρωτοβουλία των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Πρόκειται για δράση που επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά στον δήμο Παγγαίου στην Καβάλα, μετά και τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στις 8 Μαΐου ο δήμος περί απαγόρευσης κατανάλωσης νερού στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς μετά από έλεγχο εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού στο πόσιμο νερό.

Στο άκουσμα της απαγόρευσης οι Σύλλογοι Γονέων έλαβαν την απόφαση με δικούς τους πόρους αλλά και με δωρεές να προχωρήσουν στη διάθεση εμφιαλωμένου νερού στα σχολεία της περιοχής.

«Η δαπάνη έγινε από τα πενιχρά ταμεία των συλλόγων καθώς και από την δωρεά 500 φιαλών από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της περιοχής και τους ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε επίσης τους Διευθυντές/τριες των σχολείων για την άψογη συνεργασία και τους γονείς και τα παιδιά για τη θερμή συμπαράσταση τους» αναφέρουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικά χρόνια η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ είχε εκδώσει σχετική οδηγία για την απαγόρευση κατανάλωσης νερού στις συγκεκριμένες περιοχές από βρέφη και παιδιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΠΑΔ: Παράταση για την απογραφή


Παρατείνεται, έως την 31η Οκτωβρίου 2013, με απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού, η διαδικασία της απογραφής και θεώρησης των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) σε όλους τους Νομούς της Ελλάδας.

Με τη ίδια απόφαση παρατείνεται έως τη λήξη της απογραφής και η ισχύς των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και του Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ).



Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι ο αυτισμός;


Γίνεται σήμερα πλατειά αποδεκτό ότι οι διαταραχές που περιλαμβάνονται στο φάσμα του Αυτισμού ("Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές") στα διεθνή τρέχοντα συστήματα ταξινόμησης είναι νευροψυχιατρικές καταστάσεις που εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία έκφρασης και που προκύπτουν από πολυπαραγοντικές αναπτυξιακές δυσλειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές είναι συχνότερες στον παιδικό πληθυσμό από ορισμένες ευρύτερα γνωστές διαταραχές όπως ο διαβήτης ή το σύνδρομο Down. Mπορούν να διαγνωστούν από την ηλικία των 3 ετών, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και από την ηλικία των 18 μηνών. Η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος των αναπτυξιακών διαταραχών αποτελεί λόγο αξιολόγησης του παιδιού από ειδικευμένο επαγγελματία στις αναπτυξιακές διαταραχές.

Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά και εκτεταμένα αναπτυξιακά προβλήματα, που αφορούν διάφορους τομείς της ανάπτυξης. Έτσι, το άτομο με κάποια από αυτές τις διαταραχές μπορεί να παρουσιάζει έντονα μειωμένη ικανότητα για κοινωνική αλληλεπίδραση, για συναισθηματική αμοιβαιότητα ή για επικοινωνία, να εμφανίζει στερεότυπη συμπεριφορά και στερεότυπα ενδιαφέροντα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί φαίνεται "διαφορετικό" από τη στιγμή της γέννησής του, δεν ανταποκρίνεται στους ανθρώπους ή εστιάζει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο για πολύ ώρα, και στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάπτυξη δεν είναι φυσιολογική. Όταν ένα βρέφος ξαφνικά γίνεται σιωπηλό, αποσύρεται, αυτό-τραυματίζεται ή είναι αδιάφορο απέναντι στους άλλους, όλα αυτά σηματοδοτούν κάποιο πρόβλημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς είναι συνήθως σωστοί όταν παρατηρούν αναπτυξιακά προβλήματα, αν και μπορεί να μην συνειδητοποιούν την ακριβή φύση ή το βαθμό του προβλήματος.

Αυτισμός

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται… ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχοκοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις.

Στο πλαίσιο της διαταραχής, υπάρχει ποικιλία ως προς τη μορφή των συμπτωμάτων, το συνδυασμό δυσκολιών και το βαθμό βαρύτητας. Επομένως τα αυτιστικά άτομα, από τη μια διαφέρουν σημαντικά από το φυσιολογικό ενώ από την άλλη, διαφέρουν και μεταξύ τους.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπάρχει και κάποιος βαθμός νοητικής καθυστέρησης. Σε ένα μικρό σχετικά ποσοστό - περίπου στο 20% - η νοημοσύνη διατηρείται στο φυσιολογικό ή κοντά στο φυσιολογικό. Αυτισμός και νοητική καθυστέρηση συνυπάρχουν συχνά, αλλά οι δύο καταστάσεις δεν είναι ταυτόσημες. Εξάλλου, τα αυτιστικά άτομα που διατηρούν αντιληπτικές και νοητικές ικανότητες, πάλι παρουσιάζουν τις χαρακτηριστικές γνωσιακές, ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές αποκλίσεις.

Πόσο συχνός είναι ο Αυτισμός;

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά τα επιδημιολογικά δεδομένα του αυτισμού και των συναφών του καταστάσεων. Με την αναγνώριση μιας ποικιλίας μορφών, αρκετές περιπτώσεις εντάσσονται τώρα στις διαταραχές "αυτιστικού φάσματος". Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Δεν κάνει διάκριση από πλευράς φυλής, κουλτούρας ή κοινωνικής τάξης. Από τα 4-5 στα 10.000 παιδιά που έδιναν οι παλαιότερες μελέτες, η συχνότητα τώρα από ορισμένους ερευνητές υπολογίζεται σε 16,8/10.000, ενώ το ποσοστό των υπόλοιπων διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών αντιστοιχεί σε 45,8/10.000. Μολονότι η συχνότητα αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική, γιατί υπάρχουν διαφορετικές μεθοδολογίες στις διάφορες μελέτες, δείχνει όμως ότι οι καταστάσεις αυτές δεν είναι τόσο σπάνιες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 έως 5.000 παιδιά και ενήλικα άτομα με κλασικό Αυτισμό και 20.000 έως 30.000 με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αυτισμού;

Σοβαρή επιβράδυνση στην γλωσσική ανάπτυξη και στην επικοινωνία: Η γλώσσα εξελίσσεται πολύ αργά και κάποιες φορές δεν αναπτύσσεται καθόλου. Εάν τελικά αναπτυχθεί, η γλωσσική έκφραση παίρνει συνήθως παράδοξες μορφές ή γίνεται ασυνήθιστη χρήση λέξεων χωρίς καμία σύνδεση με την κανονική τους σημασία. Ακόμα και αυτοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν, μπορεί να χρησιμοποιούν ασυνήθιστες παρομοιώσεις ή να μιλούν με μία τυπική και μονότονη φωνή

Σοβαρή επιβράδυνση στην κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων: Το αυτιστικό παιδί συχνά αποφεύγει να κοιτάξει τον άλλο στα μάτια, δεν θέλει να το παίρνουν αγκαλιά και φαίνεται να αποκόβεται από τον κόσμο γύρω του. Δεν φαίνεται να θέλει ή να ξέρει πως να παίζει με τα άλλα παιδιά. Η ικανότητά του να κάνει φιλίες είναι προβληματική και είναι ανίκανο να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων ατόμων.

Ανακόλουθες μορφές αισθητηριακών αντιδράσεων:

Το αυτιστικό παιδί μπορεί κατά περιστάσεις να δώσει την εντύπωση πως είναι κωφό και πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε λέξεις και άλλους ήχους. Άλλες στιγμές πάλι, το ίδιο παιδί μπορεί να ενοχληθεί υπερβολικά από έναν καθημερινό θόρυβο, όπως ο θόρυβος μιας ηλεκτρικής σκούπας, το γαύγισμα ενός σκύλου ή το κλάμα ενός μωρού. Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει μια αναισθησία στον πόνο και μια έλλειψη ανταπόκρισης στο κρύο ή στη ζέστη ή μια υπερβολική αντίδραση σε άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα.

Ανομοιογενείς μορφές διανοητικών λειτουργιών

Το αυτιστικό άτομο μπορεί να έχει ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς. Μπορεί να διαθέτει μέγιστη ικανότητα σε μερικές συγκεκριμένες λειτουργίες, σε σχέση με το γενικό επίπεδο λειτουργίας του (π.χ. ζωγραφική, μουσική, μαθηματικοί υπολογισμοί, απομνημόνευση γεγονότων). Περίπου 20%-30% των αυτιστικών ατόμων έχουν νοημοσύνη στον μέσο ή και πάνω από το μέσο όρο. Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία των παιδιών (70%-80%) παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς νοητικής καθυστέρησης. Αυτός ο συνδυασμός διανοητικών μειονεξιών και δυνατοτήτων κάνει τον Αυτισμό ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Ένα άτομο που υποφέρει από Αυτισμό μπορεί να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, όπως χειροκρότημα, περιστροφές ή κούνημα κορμού. Μερικά άτομα με Αυτισμό μπορεί να μιλούν επίμονα ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Το άτομο είναι, επίσης, πιθανό να έχει την ανάγκη να ακολουθεί την ίδια ρουτίνα ή το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα κατά τις διάφορες δραστηριότητές του. Αν γίνουν αλλαγές στις συνήθειες, το παιδί ή ο ενήλικας αναστατώνεται πολύ και η αναστάτωση πολλές φορές προκαλεί έντονα διαταρακτικές συμπεριφορές όπως ξεσπάσματα οργής. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο με Αυτισμό μπορεί να παρουσιάσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Αυτό οφείλεται σε μια ανικανότητα να κατανοήσει και να επικοινωνήσει.

Ποιο είναι το πιο κοινό πρόβλημα στον Αυτισμό;

Τα άτομα που πάσχουν από Αυτισμό έχουν εξαιρετική δυσκολία στην εκμάθηση γλώσσας και κοινωνικών δεξιοτήτων και στο να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους.

Πώς επηρεάζει ο Αυτισμός την συμπεριφορά;

Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα στη γλώσσα και τις κοινωνικές σχέσεις, τα άτομα με Αυτισμό βιώνουν συχνά μια τρομερή υπερκινητικότητα ή ασυνήθιστη παθητικότητα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς επίσης και στις σχέσεις τους με τους γονείς τους, τα μέλη της οικογένειας και τα άλλα άτομα.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς διακυμαίνονται από πολύ σοβαρής έως και πολύ ελαφριάς μορφής. Τα σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς εκδηλώνονται με τη μορφή πολύ ασυνήθιστης, επιθετικής και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Αυτοί οι τρόποι συμπεριφοράς μπορεί να είναι επίμονοι και πολύ δύσκολο να αλλάξουν.

Στην πιο ελαφριά του μορφή, ο Αυτισμός μοιάζει με μαθησιακή δυσκολία. Συχνά, όμως, ακόμα και άτομα που πάσχουν από ελαφριά μορφή αυτισμού έχουν σημαντικές αναπηρίες στην καθημερινή τους ζωή, λόγω των ελλείψεων τους στους τομείς της επικοινωνίας και των κοινωνικών σχέσεων.

Παρουσιάζεται ο Αυτισμός σε συνδυασμό με άλλες αναπηρίες;

Ο Αυτισμός μπορεί να υπάρχει μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως νοητική καθυστέρηση, ανικανότητες στην μάθηση, επιληψία, κώφωση, τύφλωση, κλπ. Οι περιπτώσεις Αυτισμού παρουσιάζονται σε ένα συνεχές φάσμα από πιο ελαφριές έως και πολύ σοβαρές μορφές. Κάποια άτομα μπορεί να έχουν πολύ πιο βαριά αυτιστική συμπεριφορά, ενώ κάποια άλλα με Αυτισμό να έχουν πιο ελαφριές μορφές.

Ποια είναι η διαφορά του Αυτισμού από την Νοητική Καθυστέρηση;

Τα περισσότερα παιδιά με Νοητική Καθυστέρηση αναπτύσσουν ικανότητες με έναν ομοιογενή ρυθμό μάθησης, παρόλο που είναι πιο αργός από εκείνον των παιδιών της ίδιας ηλικίας. Τα άτομα με Αυτισμό παρουσιάζουν αποκλειστικά ανομοιογενή εξέλιξη ικανοτήτων. Τείνουν να έχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς, με πιο κοινή την ικανότητα τους να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν με τους άλλους, ενώ συχνά αναπτύσσουν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες σε κάποιους άλλους τομείς. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον Αυτισμό από την Νοητική Καθυστέρηση ή από άλλες διαταραχές. Η λανθασμένη διάγνωση θα οδηγήσει σε λανθασμένη θεραπεία και εκπαίδευση.

Μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα με Αυτισμό;

Ναι, ο Αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μελέτες δείχνουν πως όλα τα άτομα με Αυτισμό μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με την κατάλληλη θεραπευτική-εκπαιδευτική αντιμετώπιση. Πολλά άτομα με Αυτισμό δείχνουν τελικά μεγαλύτερη ανταπόκριση στους άλλους καθώς μαθαίνουν να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους.

Πώς μπορούν να μάθουν καλύτερα τα άτομα με Αυτισμό;

Μέσω ειδικά εκπαιδευμένων δασκάλων, σε προγράμματα αυστηρά δομημένης διάρθρωσης που δίνουν έμφαση στην ατομική καθοδήγηση. Τα άτομα με Αυτισμό μπορούν να μάθουν να λειτουργούν στο σπίτι και στην κοινότητα. Κάποια μπορούν να μάθουν να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Τι είδη επαγγελμάτων μπορούν να κάνουν τα άτομα με Αυτισμό;

Γενικά, τα άτομα με Αυτισμό αποδίδουν καλύτερα σε επαγγέλματα αυστηρά δομημένα που συμπεριλαμβάνουν ένα βαθμό επανάληψης. Συνήθως, αποδίδουν καλύτερα στις μοναχικές δουλειές παρά στις δουλειές που απαιτούν μεγάλη συνεργασία με άλλα άτομα.

Κάποια άτομα με Αυτισμό εργάζονται ως καλλιτέχνες, κουρδιστές πιάνων, ζωγράφοι, αγρότες, υπάλληλοι γραφείων, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργάτες σε κουζίνες εστιατορίων, εργάτες συναρμολόγησης σε εργοστάσιο, βοηθοί βιβλιοθήκης, εργάτες σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ή ως ικανοί εργαζόμενοι σε προστατευμένα εργαστήρια ή σε άλλα ειδικά επαγγελματικά προγράμματα.

Τι άλλες δραστηριότητες ευχαριστούν τα άτομα με Αυτισμό;

Τα άτομα με Αυτισμό απολαμβάνουν συχνά τις ίδιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τα άτομα που δεν πάσχουν από κάποια αναπηρία. Συχνά, τους αρέσει η μουσική, το κολύμπι, η πεζοπορία, το τραγούδι, η ιππασία και άλλες δραστηριότητες.

Συχνά τα άτομα με Αυτισμό μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον σε κάποια δραστηριότητα στην οποία να έχουν γίνει "ειδικοί", θέματα για συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μπορεί να είναι το δελτίο καιρού, οι διαδρομές λεωφορείων, η γεωγραφία, οι μάρκες αυτοκίνητων, οι αθλητικές ειδήσεις, κ.λπ. Για άλλα άτομα, τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μπορεί να είναι πράγματα που ερεθίζουν τις αισθήσεις τους, όπως το να ξεφυλλίζουν τις σελίδες ενός βιβλίου, να κουνούν ένα κομμάτι σύρμα, να τρίβουν τα χέρια τους σε συγκεκριμένα υφάσματα...

Μπορούν να εργαστούν τα άτομα με Αυτισμό;

Ναι. Σε κοινότητες που παρέχουν εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων και στη συνέχεια με ειδικά εκπαιδευμένους "επαγγελματικούς καθοδηγητές", τα άτομα με Αυτισμό αποκτούν δεξιότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να εργάζονται με επιτυχία. Κάποιοι μπορούν να εργάζονται σε τυπικές θέσεις στην κοινότητα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι επιτυχημένοι σε ειδικά προστατευμένα επαγγελματικά προγράμματα για άτομα με αναπηρίες.

Παρ όλα αυτά, σε κοινωνίες που δεν παρέχουν ειδική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση για τα αυτιστικά άτομα, τα περισσότερα άτομα με Αυτισμό δεν θα μπορέσουν να εργαστούν ως ενήλικες.

Σύνδρομο Asperger

Σύνδρομο Asperger είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τη περιγραφή της πιο ήπιας και λειτουργικότερης μορφής του λεγόμενου φάσματος των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, ή αλλιώς του αυτιστικού φάσματος. Όπως και όλες οι καταστάσεις που περιλαμβάνονται στο αυτιστικό φάσμα, το σύνδρομο Asperger αντιπροσωπεύει μία νευρολογική διαταραχή της ανάπτυξης, άγνωστης αιτιολογίας, στην οποία εκδηλώνονται αποκλίσεις ή ανωμαλίες σε τρεις μεγάλους τομείς της ανάπτυξης: την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις κοινωνικές δεξιότητες, τη χρήση της γλώσσας για επικοινωνιακούς σκοπούς και ορισμένα συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις και ένα περιορισμένο άλλα έντονο εύρος ενδιαφερόντων.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων και στον δήμο Γόρτυνας - Ποια τα κριτήρια


Στη δωρεά διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες αλλά και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, προχωρεί ο δήμος Γόρτυνας, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε απόρους που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την διανομή των τροφίμων, ο δήμος Γόρτυνας στοχεύει στην συνδρομή των δημοτών του που έχουν πραγματική ανάγκη καθώς έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Μάλιστα ο δήμος Γόρτυνας εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει τους δικαιούχους για τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία θεσπίστηκαν βάσει οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων. Αναλυτικά τα κριτήρια είναι: 1.Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 ευρώ. 2. Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα ως ακολούθως: α. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700€. β. Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δύο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520€.

γ. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με δύο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 14.400€. δ. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280€. ε. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 €. 3. Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600€. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες είναι: 1. Θεωρημένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας 2. Άδεια Διαμονής σε ισχύ ( μόνο για αλλοδαπούς τρίτων χωρών). 3. Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας (έτους 2012). 4. Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση(Αυτή δίδεται από το Δήμο) Χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων: 1/5/2013 έως 31/5/2013 Τόπος: Δημαρχείο Δήμου Γόρτυνας Αγίοι Δέκα Ώρες: 11:30-15:30 Αρμόδιο πρόσωπο: κ. Μαρία Τσακαλάκη - κοιν.λειτ. -«βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Γόρτυνας Πληροφορίες: στα τηλ.28920340311 – 6976823405 (Μαρία Τσακαλάκη).


Διαβάστε περισσότερα...

Η τυφλή Αγγελική, ο άνεργος Χρήστος, ο μετανάστης Κιαλό: Συγκλονιστικά πορτρέτα της οικονομικής κρίσης Πηγή: Η τυφλή Αγγελική, ο άνεργος Χρήστος, ο μετανάστης Κιαλό: Συγκλονιστικά πορτρέτα της οικονομικής κρίσης


Το νέο project «Portraits of Greece in Crisis» τραβάει τα βλέμματα για την αυθεντικότητά του και κερδίζει τις εντυπώσεις για την ρεαλιστικότητά του. Νέοι άνθρωποι περιγράφουν την κατάσταση της σημερινής Ελλάδας και σκιαγραφούν το «πορτρέτο της κρίσης», μέσα από τις πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν πληγεί από αυτήν.

Οι πρωταγωνιστές του «Portraits of Greece in Crisis»

Η τυφλή εργαζόμενη Αγγελική, ο άνεργος 23χρονος Χρήστος, φοιτητής αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, ο 15χρονος μετανάστης Κιαλό, οι αγρότες που παλεύουν για την αυτοδιάθεση των προϊόντων τους και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν υπό αντίξοες συνθήκες, αφηγούνται τη ζωή τους, τα προβλήματά τους και τις ελπίδες τους.

Η Αγγελική

Σε ένα από τα ντοκιμαντέρ του «Portraits of Greece in Crisis» η Αγγελική [βίντεο], τυφλή και εργαζόμενη σε δημόσιο νοσοκομείο περιγράφει το σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης που έχει πλέον από τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των ΑΜΕΑ.

Παρ' όλα αυτά, νιώθει άσχημα που εκείνη έχει τη δουλειά της, ενώ τόσοι άνθρωποι γύρω της είναι άνεργοι. «Σαν να μη φτάνει η κρίση με τις περικοπές, εγώ θα πρέπει να νιώθω ένοχη γιατί έχω μια δουλειά και ένα μισθό, παρόλο που είμαι σε ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Νιώθω τύψεις απέναντι στους ανθρώπους που δεν έχουν μια αναπηρία για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δουλειά, όπως είχα εγώ».

Ο Κιαλό

Άλλο ένα «πρόσωπο» στο ντοκιμαντέρ είναι ο 15χρονος Κιαλό Αμαντού [βίντεο], ο οποίος έχει έρθει από τη Γουινέα στην Ελλάδα με το ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Το σπίτι του είναι μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στο κέντρο της Αθήνας και δουλεύει ως ρακοσυλλέκτης.

«Όταν έχω δύο ευρώ πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και αγοράζω ψωμί, γυρίζω σπίτι και φτιάχνω καφέ. Πρωί και βράδυ πίνω καφέ. Καθόλου φαγητό». Ο ρατσισμός, όμως, είναι άλλο ένα μεγάλο αγκάθι στη ζωή του Κιαλό. «Ακόμα και στο λεωφορείο αν μπουν μετανάστες όλος ο κόσμος κάνει πέρα».

Το ντοκιμαντέρ προωθεί και την προσπάθεια μιας ομάδας παραγωγών αγροτικών προϊόντων στην Πετρούπολη να διαθέσει χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα της, μέσα από την ομάδα «Σπάμε τους μεσάζοντες».

Η αποψη της ομάδας του ντοκιμαντέρ

Ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Γιάννης Βάκρινος και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής, Μαριάννα Καραλιόλιου, ήταν η αρχική «κινητήριος δύναμη» αυτής της ενδιαφέρουσας δουλειάς, οι οποίοι, όμως, σήμερα πλαισιώνονται από αρκετούς εθελοντές που στηρίζουν και πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει δημιουργήσει πέντε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την κρίση. Ο Γιάννης Βάκρινος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση, ωστόσο μια μεγάλου μήκους ταινία θα μας περιόριζε. Η ζωή και η κρίση τρέχουν γρήγορα. Οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα, που να μπορούμε να την επικαιροποιούμε, και στήσαμε ένα παζλ από πορτρέτα της κρίσης».

Ο φόβος και ο φασισμός της κρίσης

«Ο φόβος είναι το αντιπροσωπευτικό πρόσωπο της κρίσης. Ο φόβος των εργαζομένων που είναι εν δυνάμει άνεργοι. Ο φόβος των ανέργων για το αύριο. Ο φόβος των καταθετών που φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά που μαζεύουν μια ζωή. Το φόβο τον συναντάς παντού. Το πορτρέτο της κρίσης περιλαμβάνει επίσης το φασισμό. Από το φασισμό του να κόβεις το ρεύμα σε αυτόν που δεν έχει να πληρώσει μέχρι το φασισμό της Χρυσής Αυγής».

Ποια είναι η απάντηση στην κρίση;

«Η αλληλεγγύη. Αυτή μόνο μας έχει κάνει χαρούμενους. Πρόσφατα στο Πέραμα συναντήσαμε μια συλλογικότητα ανέργων, τα μέλη της οποίας βοηθούν όσους βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Επίσης, κάποιος επιστήμονας μας έστειλε την ιστορία του ότι μέσα στην κρίση κατάφερε να φτιάξει κάτι χωρίς καμία χρηματοδότηση. Είναι και αυτό ένα πορτρέτο της κρίσης».

Αλλες δουλειές της ομάδας

«Μια χώρα γεμάτη χρυσάφι» [βίντεο] έχει γίνει η Ελλάδα, μιας και τα ενεχυροδανειστήρια, τα οποία εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων να πουλήσουν ό,τι πολύτιμο έχουν για να επιβιώσουν, ανοίγουν το ένα μετά το άλλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται κι άλλο ένα ντοκιμαντέρ, το «Ζωές στο σκοτάδι» με θέμα τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα.

Link «Portraits of Greece in Crisis»
http://www.portraitsofgreeceincrisis.com/gr







«Ζωές στο σκοτάδι»



«Μια χώρα γεμάτη χρυσάφι»




Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξανδρούπολη: Στο Πολυκοινωνικό από τις 9-31 Μαΐου οι αιτήσεις για τρόφιμα της Ε.Ε


Στις 9 Μαΐου ξεκίνησαν  οι αιτήσεις για το πρόγραμμα χορήγησης τροφίμων της Ε.Ε για το έτος 2013 στο Ποκυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης. 
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα η οικογένειες που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στο δήμο Αλεξανδρούπολης με ετήσιο εισόδημα 7.200 ευρώ ατομικό,10.700 ευρώ για ζευγάρι δυο ατόμων, 11.520 ευρώ ζευγάρι με ένα ανήλικο τέκνο, 14.400 ευρώ με δυο ανήλικα τέκνα και 17.280 ευρώ ζευγάρι με τρία ανήλικα τέκνα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Περιβάλλοντος του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Πολυκοινωνικό) και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, οι δημότες του Δήμου Αλεξανδρούπολης που ανήκουν στην κατηγορία «ΑμεΑ, τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεικές οικογένειες»,έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στους αντίστοιχους τοπικούς συλλόγους, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι η επρόκειτο να εγγραφούν.
Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται στο Πολυκοινωνικό μέχρι και τις 31Μαίου καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 9:00 π.μ έως 14:30μ.μ. 
Μάλιστα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων η παραλαβή των αιτήσεων θα γίνεται από Πέμπτη 9 Μαΐου έως και Παρασκευή 17 Μαΐου οι δικαιούχοι που το επίθετο τους αρχίζει από Α έως και Μ, ενώ από Δευτέρα 20 Μαΐου έως και Παρασκευή 31 Μαΐου οι δικαιούχοι που το επίθετο τους αρχίζει από Ν έως Ω. 
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας (επικυρωμένο), άδεια διαμονής σε ισχύ( μόνο για αλλοδαπούς τρίτων χωρών), καθώς και αποδεικτικό ΑΦΜ (εκκαθαριστικό η υπεύθυνη δήλωση που να αποδεικνύει το ΑΦΜ).


Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νικητής η ανθρωπιά στο Θραψανό


Φιλανθρωπικός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου έγινε την Κυριακή (28/4) στο γήπεδο του Θραψανού με τον Ανθεστίωνα να αντιμετωπίζει ομάδα επίλεκτων παλαίμαχων αλλά και εν ενεργεία άσων, σε μια εκδήλωση όπου νικητής ήταν η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά.

Ο κόσμος τόσο του Θραψανού, όσο και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό, το οποίο θα διατεθεί στο σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Δικαίωμα στη ζωή».

Νιόπλιας, Σταυρακάκης, Αδάμος, Αργέντης, Μαρνελάκης, Αποστολάκης και οι υπόλοιποι επίλεκτοι κέρδισαν το χειροκρότημα για την ανταπόκριση τους, ενώ επικράτησαν 3-1 του διοργανωτή Ανθεστίων. Σκόραραν οι Μαρνελάκης, Νιόπλιας και Νικηφόρος, ενώ για την ομάδα του Θραψανού ο Βασιλάκης με κεφαλιά.

ΑΝΘΕΣΤΙΩΝ: Χρήστου, Κελαράκης Κ., Σαϊτάκης, Δοργιομανωλάκης, Αναγνωστόπουλος, Κελαράκης Γ., Καλιακάκης, Τρουλάκης, Βασιλάκης, Πεχυνάκης, Φωτόπουλος.

Αγωνίστηκαν και οι Σταφυλάκης, Δρακάκης, Αραβιάκης Ν., Αραβιάκης Α. και Μελαδάκης.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ: Λιουδάκης, Ανδρεαδάκης, Αδάμος, Διγενής, Βαφειάδης, Σταυρακάκης, Αποστολάκης, Νιόπλιας, Αργέντης, Νικηφόρος, Μαρνελάκης.

Έπαιξαν ακόμη οι Κουκάκης, Κεφαλογιάννης, Τσαΐνης, Αραβιάκης Α., Αραβιάκης Γ., Δαριαβιανάκης, Σφακιανάκης.

Μετά τον αγώνα, ακολούθησε φαγοπότι με το παραδοσιακό θραψανιώτικο ψητό σε κεντρικό σημείο του χωριού.

Ανακοίνωση από το Δ.Σ. του Α.Ο. Ανθεστίων

«Η διοίκηση του Α.Ο. Ανθεστίων Θραψανού αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλο τον κόσμο που έδωσε το παρών στο φιλικό φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που έγινε την Κυριακή στο γήπεδο μας, με την ομάδα επίλεκτων άσων, παλαίμαχων και εν ενεργεία. Ευχαριστούμε την αντίπαλη ομάδα και κάθε ένα εξ αυτών ξεχωριστά, που με την παρουσία τους έδειξαν, ότι ο αθλητισμός δεν περιορίζεται στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.

Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, ενώ παρά την δύσκολη εποχή, η διοίκηση του Ανθεστίων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, που θα έχει γνώμονα τη βοήθεια στον συνάνθρωπο. Συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό, που θα διατεθεί στο Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Δικαίωμα στη Ζωή».


Διαβάστε περισσότερα...

Διαζύγιο. Όταν o ένας γονιός εγκαταλείπει το παιδί;


Πώς νιώθουν τα παιδιά όταν χωρίζουν οι γονείς;

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση;

Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να διατηρεί σχέσεις με τη μητέρα του και τον πατέρα του. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά ξεκινούν πιο ομαλά τη ζωή τους όταν δέχονται την αγάπη και τη φροντίδα και των δύο γονιών. Γι’ αυτό το λόγο, το δικαστήριο απαιτεί την ύπαρξη πολύ σοβαρών λόγων για την άρνηση επαφής με το γονιό που δεν αναλαμβάνει την κηδεμονία του παιδιού.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας από τους γονιούς απομακρύνεται; Γιατί τα παιδιά πρέπει να διατηρούν καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γονείς αλλά και με την ευρύτερη οικογένεια, τον παππού λόγου χάρη και τη γιαγιά;

Η επίδραση ενός χωρισμού
Τα περισσότερα παιδιά -ακόμα και τα πολύ μικρά- επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το χωρισμό των γονιών τους. Σε πρακτικό επίπεδο, ένας χωρισμός δεν επιφέρει μόνο την απώλεια ενός γονέα, αλλά και πολλές ακόμα αλλαγές, όπως:

- απώλεια του σπιτιού και του γνωστού τρόπου ζωής
- αλλαγή σχολείου και αναγκαιότητα δημιουργίας νέων φίλων
- απώλεια επαφής με παλιούς φίλους, συγγενείς, ακόμα και κατοικίδια ζώα

Η αντιμετώπιση των αλλαγών και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για όλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά που παλεύουν ήδη να χειριστούν τη διάλυση της οικογένειάς τους.

Τα παιδιά βιώνουν πολύ συχνά συναισθήματα ανασφάλειας, θλίψης, θυμού, ενοχών και σύγχυσης, παρόλο που μπορεί να μην τα εκφράζουν. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού στο σπίτι και στο σχολείο.

Τι επίδραση έχουν οι συγκρούσεις των γονέων;

Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν δεμένα και με τους δύο γονείς τους, παρά τις συγκρούσεις που μπορεί να υπάρχουν. Αυτό που επιθυμούν πραγματικά είναι να σταματήσουν οι καβγάδες μεταξύ των γονιών τους, ώστε να ζήσουν όλοι ευτυχισμένοι – μαζί ή χώρια.

Οι καβγάδες των γονιών προκαλούν στα παιδιά συναισθήματα άγχους, ενοχών και απελπισίας. Μπορεί να νιώθουν ότι πιέζονται να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου γονέα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε οδυνηρές συγκρούσεις που αφορούν την αφοσίωση προς τη μητέρα ή τον πατέρα τους. Όταν οι γονείς τσακώνονται, το παιδί νιώθει σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ.

Οι γονείς που καθιστούν το παιδί τους αντικείμενο των συγκρούσεών τους βλάπτουν σοβαρά το παιδί. Οι καβγάδες που αφορούν θέματα όπως «Με ποιον θα μείνει το παιδί;» ή «Πόσο συχνά μπορεί να βλέπει τον πρώην σύντροφό σας;» προκαλούν απόγνωση και άγχος στο παιδί. Επιπλέον, οι ψυχοφθόρες και μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες μπορούν να τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το παιδί.

Είναι προτιμότερο για το παιδί να μην έχει καμία επαφή με κάποιον από τους δύο γονείς;

Στις περισσότερες, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, η απάντηση είναι «όχι». Τα ζευγάρια που χωρίζουν, συχνά θέλουν να ξεχάσουν εντελώς το παρελθόν και να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους – ιδιαίτερα αν βίωσαν έντονες συγκρούσεις ή βίαια επεισόδια στη σχέση τους. Μπορεί να ελπίζετε ότι η πλήρης αποκοπή από το παρελθόν θα σας βοηθήσει όλους να ξεχάσετε τις δύσκολες στιγμές.

Όμως τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι, δεν ξεχνούν έτσι απλά. Για την ακρίβεια, χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξή σας για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που προκύπτουν από τη διάλυση της οικογένειας. Τα παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά ψυχικά τραύματα, μπορεί μάλιστα να χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά ξεπερνούν ευκολότερα την κατάσταση όταν διατηρούν επαφή και με τους δύο γονείς τους μετά το χωρισμό. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το παιδί συχνά ταλαιπωρείται περισσότερο.

Τι κερδίζουν τα παιδιά από την επαφή και με τους δύο γονείς;

Στην καλύτερη περίπτωση, τα παιδιά ωφελούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την τακτική επαφή και με τους δύο γονείς. Το παιδί που νιώθει ότι δέχεται την αγάπη και τη φροντίδα και των δυο γονέων, θα αισθάνεται πιο ασφαλές και θα διαθέτει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Ένα παιδί που έχει αυτοπεποίθηση και δε βασανίζεται από ανασφάλειες, είναι ικανό να χαρεί τη ζωή του, να μάθει νέα πράγματα, να δημιουργήσει φιλίες και, αργότερα, να χτίσει σταθερές και υγιείς σχέσεις. Η τακτική επαφή βοηθάει τα μικρότερα παιδιά να νιώθουν ασφαλή και τα μεγαλύτερα να αναπτύξουν σταθερές σχέσεις με τους γονείς τους και να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η σημασία της επαφής με την ευρύτερη οικογένεια

Ακόμα και αν οι γονείς τους είναι χωρισμένοι, τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τις σχέσεις τους με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά δηλώνουν συχνά ότι ανακουφίζονται όταν μοιράζονται τις ανησυχίες τους με τον παππού ή τη γιαγιά, τους θείους ή τα ξαδέλφια τους, όταν δεν μπορούν να μιλήσουν με τη μητέρα ή τον πατέρα τους.

Η επαφή με την ευρύτερη οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο βοηθάει το παιδί να:

- κατανοήσει τις οικογενειακές ρίζες του
- να αναπτύξει μια σταθερή αίσθηση προσωπικής ταυτότητας
- να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της

Φροντίζοντας για τη διατήρηση επαφής
Θα πρέπει να θυμάστε ότι η επαφή με το γονέα ωφελεί κυρίως το παιδί. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει και να ισχυροποιήσει το δεσμό του με τον/την πρώην σύντροφό σας, θα πρέπει να τους επιτρέπετε να συναντιούνται τακτικά και συχνά.

Το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει πότε μπορεί να δει και να μιλήσει στο γονέα τον οποίο δε βλέπει πλέον καθημερινά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι υποσχέσεις για συναντήσεις που αθετούνται προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας και απόρριψης στα παιδιά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εδραίωση ψυχικών τραυμάτων.

Στην ιδανικότερη περίπτωση, οι γονείς θα έπρεπε να αποφασίζουν μαζί ποια είναι η καλύτερη λύση για το παιδί τους. Φυσικά, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες και τα συναισθήματα του παιδιού – αλλά η ευθύνη των αποφάσεων πρέπει να αποτελεί πάντα υπόθεση των ενηλίκων.

Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε κάποια συμφωνία, ίσως χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για λογαριασμό σας από το δικαστήριο, όπου ενδέχεται να ζητηθεί και η άποψη ενός ανεξάρτητου ειδικού, όπως ενός παιδοψυχολόγου.

Πόσο επιβαρύνονται τα παιδιά από την απώλεια επαφής με ένα γονέα;
Εξαρτάται από τη σχέση τους με το γονέα πριν από το χωρισμό. Το παιδί θα συνεχίσει να θυμάται και να σκέφτεται το γονιό του, ακόμα κι αν δε διατηρήσουν επαφή. Οι δεσμοί που συνδέουν τα παιδιά με τους γονείς είναι μοναδικοί και ιδιαίτεροι. Είναι σημαντικό να θυμάστε και να σέβεστε αυτό το γεγονός. Συχνά, όταν ένα παιδί δε μαθαίνει νέα από το γονιό που λείπει, καλύπτει το κενό με φαντασιώσεις. Έτσι το παιδί μπορεί να διαμορφώσει μια νοερή εικόνα του απόντα γονιού, που δεν είναι πάντα ρεαλιστική. Αν δεν υπάρχει κανένα είδος επαφής με τον απόντα γονέα, το παιδί μπορεί να βιώνει έντονα αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, ίσως:

- νιώθει ότι το απορρίπτουν και ότι το έχουν εγκαταλείψει
- κατηγορεί τον εαυτό του και ανησυχεί ότι δε φέρεται σωστά
- κλειστεί στον εαυτό του και εκδηλώσει κατάθλιψη
- νιώθει ανασφάλεια
- αισθάνεται ότι η απόρριψη είναι άδικη και κατηγορεί τους άλλους
- εκφράζει το θυμό του καβγαδίζοντας στο σπίτι ή στο σχολείο
- γίνει αντιδραστικό και αντικοινωνικό
- θέτει σε κίνδυνο ή τραυματίζει τον εαυτό του
- αντιμετωπίσει δυσκολίες στη δημιουργία ευτυχισμένων και σταθερών σχέσεων όταν μεγαλώσει

Και αν η επαφή αναστατώνει το παιδί;
Παρόλο που η επαφή με τον απόντα γονέα ωφελεί το παιδί, ορισμένες φορές μπορεί να του προκαλεί και αναστάτωση. Πριν από τις επισκέψεις του γονιού, τα παιδιά είναι συχνά ανήσυχα και νευρικά. Η αναμονή του αποχωρισμού από τον ένα γονέα και της επανεύρεσης με τον άλλον, μπορεί να προκαλεί αισθήματα «διχασμού» στο παιδί. Μετά τη συνάντηση, το παιδί μπορεί να νιώθει θλίψη, θυμό και ανασφάλεια – και να ξεσπάει πάνω σας.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας διατηρώντας την ψυχραιμία σας, ακούγοντας τις ανησυχίες του και αντιμετωπίζοντας τις εκρήξεις του με αποφασιστικό αλλά τρυφερό τρόπο.

Αν δε λαμβάνετε υπόψη σας τις ανάγκες του παιδιού κατά τους διακανονισμούς για τις συναντήσεις, μπορεί να πυροδοτήσετε ακόμα εντονότερα αισθήματα αναστάτωσης. Μην ξεχνάτε ότι οι διακανονισμοί αυτοί ίσως χρειάζεται να αλλάζουν καθώς το παιδί μεγαλώνει. Κατά καιρούς, είναι σημαντικό να του θέτετε ερωτήσεις όπως:

- Μήπως οι συναντήσεις διαρκούν πολλή/λίγη ώρα;
- Μήπως τα διαστήματα ανάμεσα στις συναντήσεις είναι πολύ μικρά/μεγάλα;
- Μήπως το παιδί δε λαμβάνει τη φροντίδα και την προστασία που χρειάζεται;
- Μήπως οι συγκρούσεις μεταξύ των γονέων δυσκολεύουν τη ζωή του παιδιού;

Αν το παιδί σας εξακολουθεί να εκδηλώνει συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι αναστατώνεται πολύ, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ο οικογενειακός γιατρός σας ή ο παιδίατρος μπορούν να σας συστήσουν κάποιον παιδοψυχολόγο.

Τι συμβαίνει όταν ο απών γονέας δεν μπορεί να προσφέρει τη φροντίδα που χρειάζεται το παιδί;

Ένας γονέας μπορεί να είναι τόσο πολυάσχολος, άρρωστος ή επικίνδυνος, ώστε να μην μπορεί να καλύψει μόνος του τις ανάγκες του παιδιού του. Αυτός ο γονιός ίσως χρειάζεται σημαντική πρακτική βοήθεια και στήριξη.

Αν ανησυχείτε ότι ο πρώην σύντροφός σας μπορεί να εκδηλώσει ανάρμοστη ή βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε εσάς ή το παιδί σας, ίσως μπορείτε να κανονίζετε τις συναντήσεις σε κάποιο ασφαλές μέρος, και κατά προτίμηση με την παρουσία ενός υπεύθυνου ενήλικου ατόμου. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, το δικαστήριο ίσως χρειαστεί να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για το παιδί σας.

Αν είναι αδύνατον να πραγματοποιούνται συχνές και τακτικές επισκέψεις, μπορεί να υπάρχει μια πιο αραιή επαφή. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από κάποιες περιστασιακές συναντήσεις παρά από την πλήρη έλλειψη επαφής. Τα τηλεφωνήματα, τα γράμματα και τα δώρα αποτελούν πάντα καλούς τρόπους διατήρησης επαφής και αποδεικνύουν στο παιδί ότι ο γονιός του το αγαπάει και το σκέφτεται.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...