Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Προσφεύγει στο ΣτΕ η ΚΕΔΕ


"Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση έπληξε καίρια τον ίδιο τον θεσμό, τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία αλλά και την έννοια της αποκέντρωσης. Γεγονός που επισημαίνεται και στην σχετική έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής", υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους μετά την ψήφιση του νόμου 4172/2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα οριζόντια μέτρα. Δηλώνει ότι είναι υπέρ της κινητικότητας και αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα χωρίς εξαιρέσεις, διότι η εδώ και ένα χρόνο αξιολόγηση των υπουργείων κάθε άλλο παρά αξιολόγηση ήταν και καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και όχι αποσπασματικά μέτρα που στην ουσία είναι αντιμεταρρύθμιση.

Επίσης η ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό, τότε "οι δήμοι θα προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία αξιολόγησης, με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν, έτσι ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία".

Σε ότι αφορά στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε οι δήμοι να μη στείλουν στοιχεία για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και να τα αποστείλουν στην εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε, το Παρατηρητήριο, μπορεί να αντλήσει στοιχεία από το Διαλειτουργικό Κόμβο – βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Το Δ.Σ. τονίζει ότι η Αυτοδιοίκηση επιδίωξε και επιδιώκει ελέγχους ουσιαστικούς και αυστηρούς, ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας όσο και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια "κατά της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων των Δήμων, της κατάργησης της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ενίσχυσης της επιτροπείας τους από το Παρατηρητήριο και κατά της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων".

Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους και τους αιρετούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης με κάθε πρόσφορο τρόπο και σημειώνει ότι θα παρέμβει και θα ενημερώσει τα ευρωπαϊκά φόρα και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της πραγματικής μεταρρύθμισης με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της ακινησίας, με τελικό ζητούμενο ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, που θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών και της ανάπτυξης.

"Γιατί χωρίς ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου, όλα τα υπόλοιπα είναι χωρίς αντίκρισμα, δηλαδή δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Και προς αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις", καταλήγει η ΚΕΔΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας»


Γεωργιάδης: Η Ευγενία δεν έχει καμία σχέση με τα δικά μου καθήκοντα.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από το χώρο της Υγείας» ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είχε μία συζήτηση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς από την οποία αποχώρησαν όλοι με ηρεμία και δεν υπήρξε καμία πολεμική διάθεση. Είπε όμως ότι αν θέλει ο κ. Βαρνάβας να κάνει απεργία, ας κάνει.

«Μπορούν όμως να έρθουν στο γραφείο μου να δουν το σχέδιο. Εγώ δεν κρύφτηκα από κανέναν».

Πάντως, σε δημοσίευμα εφημερίδας που θέλει την σύζυγό του να πηγαίνει σε νοσοκομείο, εκείνος είπε: «Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη σημασία αυτής της είδησης. Η Ευγενία δεν έχει καμία σχέση με τα δικά μου καθήκοντα. Δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα. Επισκέφθηκε μία φίλη της στο νοσοκομείο» και δε θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίστηκε η συμφωνία για τη Διεθνή Υπηρεσία Αναζητήσεων


Από όλα τα κόμματα -εκτός από τη Χρυσή Αυγή που απουσίαζε από την αίθουσα της Ολομέλειας τη συγκεκριμένη στιγμή- ψηφίστηκε η συμφωνία για τη Διεθνή Υπηρεσία Αναζητήσεων.

Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αρχεία και έγγραφα, δυνατότητα έρευνας ουσιαστικά, για τα θύματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος της Γερμανίας.

Η ομοφωνία που διαπιστώθηκε στη συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή, οδήγησε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, να εκφράσει τη χαρά της κυβέρνησης, διότι όλα τα κόμματα τα οποία δέχονται την ιστορική αλήθεια του Ολοκαυτώματος και δεν προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την ιστορία ψηφίζουν την επικύρωση της Συμφωνίας. «Νομίζω ότι είναι μια ψήφος τιμής στη μνήμη των θυμάτων», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία που κυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή ουσιαστικά αφορά την πρόσβαση σε αρχεία και έγγραφα που αφορούν τα θύματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων παρέχει όλες τις πληροφορίες από τα αρχεία της που μπορεί να βοηθήσουν και να έχουν άμεσο ενδιαφέρον για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που ζητούν τις πληροφορίες αυτές, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες και στους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής, αλλά και σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που τις ζητούν.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει τη σύμβαση, διότι θεωρεί τα αρχεία αυτά πολύτιμη πηγή ιστορίας και γνώσης. Υπογράμμισε όμως ότι διατηρεί το δικαίωμα και της σύνθεσης και της σύνδεσης των ιστορικών γεγονότων και των αιτίων τους. Η κ. Τριανταφύλλου είπε ακόμη ότι θα αποτελούσε κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού να αρνηθεί η Ελλάδα την καταβολή συμμετοχής, τιμώντας τη μνήμη των αδικοχαμένων και βασανισθέντων μέχρι θανάτου.

Υπέρ της σύμβασης δήλωσε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ζήτησε, όμως, διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι η κύρωση της σύμβασης δεν θα δημιουργήσει νομικό, θεσμικό ή πολιτικό πρόβλημα στη διεκδίκηση όλων των γερμανικών αποζημιώσεων. «Η κύρωση αυτής της συμφωνίας δεν έχει καμία σχέση και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, δεν εμπλέκεται καθόλου με το ζήτημα των αποζημιώσεων», τόνισε.

«Έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις για αυτήν τη σύμβαση. Ωστόσο, θα δώσουμε θετική ψήφο, γιατί διαμορφώνονται κάποιες προϋποθέσεις για μια καλύτερη γνωριμία με την ιστορία», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Επισήμανε ωστόσο ότι «γίνεται πλέον θεσμικός εταίρος το Ομοσπονδιακό Αρχείο της Γερμανίας, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης των γερμανικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν φημίζονται για την αμεροληψία τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ορχήστρα... Σκουπιδιών


Η Ορχήστρα Σκουπιδιών είναι μια φιλαρμονική ομάδα που αποτελείται από ένα συλλέκτη σκουπιδιών, ένα δάσκαλο μουσικής και μια ομάδα παιδιών από μια παραγκούπολη της Παραγουάης που παίζουν όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια.

Αυτή η ορχήστρα είναι μια όμορφη ιστορία για την μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής, η οποία τονίζει δύο ζωτικά ζητήματα της εποχής μας: η φτώχεια και η ρύπανση των αποβλήτων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε η γηραιότερη Βρετανίδα


Έζησε 115 χρόνια και 199 ημέρες.

Η Sant Kaur Bajwa ήταν η γηραιότερη Βρετανίδα. Πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 115 ετών και 199 ημερών.

Είχε γεννηθεί την Πρωτοχρονιά του 1898 στην επαρχία Punjab του Πακιστάν, αλλά τη δεκαετία του ’60 μετακόμισε στην Αγγλία, όπου και έζησε το υπόλοιπο της ζωής της.

Η Sant Kaur Bajwa κατά τη διάρκεια της ζωής της «άλλαξε» τρεις αιώνες και «είδε» δύο παγκοσμίους πολέμους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline ήταν η γηραιότερη κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας και η δεύτερη γηραιότερη κάτοικος της Γης, που πέθανε από φυσικά αίτια, αφήνοντας πίσω της 12 εγγόνια και 28 δισέγγονα!



Την Bajwa μεγάλωσε η αδερφή της, καθώς έχασε τους γονείς της σε πολύ μικρή ηλικία. Παντρεύτηκε με έναν αγρότη στα 16 της και έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά.

Έξι χρόνια μετά το γάμο της έχασε τον άντρα της και το 1966 μετακόμισε στο Southall στο δυτικό Λονδίνο, με την κόρη και το γαμπρό της και έζησε εκεί μέχρι το θάνατό της.

Το 1972, όταν ήταν 74 ετών, έχασε την κόρη της και ανέλαβε τη φροντίδα των τεσσάρων εγγονιών της.





Διαβάστε περισσότερα...

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δικηγόρος της ΕΡΤ


Ζητά να «παγώσουν» άμεσα οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες έπαυσε η λειτουργία της κρατικής λειτουργίας, προκηρύχθηκε η πρόσληψη δημοσιογράφων, κ.λπ. ζητά ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργ. Κόκκας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, ζητεί να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή για το άμεσο «πάγωμα» όλων αυτών των κυβερνητικών πράξεων που αφορούν την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι προ δέκα περίπου ημερών ο κ. Κόκκας, ο οποίος, όπως αναφέρει, από το 1987 εργάζεται στην ΕΡΤ με σύμβαση έμμισθης εντολής πάγιας αντιμισθίας και είναι εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας», κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αίτηση με την οποία ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι από 10.6.2003 πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση, με τις οποίες ανεστάλη η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ και λύθηκαν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτή, κ.λπ.

Στη σημερινή αίτησή του ο δικηγόρος της ΕΡΤ, πλέον του ότι ζητεί να ανασταλούν η επίμαχη ΠΝΠ, κ.λπ., περιλαμβάνει αίτημα, μεταξύ των άλλων, να ανασταλεί: 1) η πρόσληψη αρχικά 589 και κατόπιν 2.000 προσώπων (εκτός δικηγόρων) 2) το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ ΑΕ 3) η αναγνώριση δυνατότητας εκπομπής από τις συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. μόνο του προγράμματος που παράγουν οι πρώην εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης και 4) η άσκηση των καθηκόντων του διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη.

Ακόμη ο κ. Κόκκας υπογραμμίζει ότι «διενεργήθηκαν ανεπίτρεπτες πράξεις» από τον κ. Μάναλη που «προσβάλλουν το αναγκαίο επίπεδο και ποιότητα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Μεταξύ των πράξεων αυτών είναι η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες και ραδιοτηλεοπτικά στούντιο και εγκαταστάσεων κακών προδιαγραφών για την εκπομπή «χείριστου μόνο τηλεοπτικού προγράμματος (και όχι ραδιοφωνικού)», χωρίς να ζητούνται οι αναγκαίες άδειες των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των προγραμμάτων που εκπέμπονται υπό «τον αυθαίρετο και αδόκιμο διακριτικό τίτλο «Δημόσια Τηλεόραση», κατά τρόπο που καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου, ενώ αντίκειται παντελώς στις γενικές αρχές εκπομπών και διαφημίσεων που προέβλεπε ο καταστατικός νόμος της ΕΡΤ Α.Ε. (1730/1987), όπως επίσης αντίκειται παντελώς στην προβλεπόμενη από το άρθρο 15 του Συντάγματος αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση των ειδήσεων υπό τον έλεγχο του κράτους (στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καθόλου μέχρι σήμερα ειδήσεις και ειδησεογραφικές εκπομπές)».

Ως προς την προκήρυξη για τις προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθεί η ΝΕΡΙΤ ΑΕ, ο κ. Κόκκας τονίζει ότι προκηρύχθηκαν θέσεις εργασίας χωρίς να αναφέρονται οι όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ενώ παρέχεται μπόνους 200 μονάδων για τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, χωρίς «να διευκρινίζεται αν θα προστίθενται επιπλέον οι 10 μονάδες βαθμολόγησης ανά μήνα για την προηγούμενη ραδιοτηλεοπτική εμπειρία τους».

Παράλληλα, προσθέτει ο δικηγόρος της ΕΡΤ ότι ψηφίστηκε από την Βουλή το σχέδιο νόμου για την ΝΕΡΙΤ Α.Ε., χωρίς να προβλέπονται στον νόμο αυτό «μεταβατικές διατάξεις που όφειλε να είχε προβλέψει ο νομοθέτης για το καθεστώς μετάβασης από την ΕΡΤ ΑΕ στην ΝΕΡΙΤ ΑΕ, με αποτέλεσμα όλη αυτή η μεταβατική περίοδος να διέπεται από αυθαίρετες, παράνομες και ελεγκτέες πράξεις του ειδικού διαχειριστή».


Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος κρεμάστηκε μέσα στην κουζίνα του σπιτιού του


Δεν είχε ξεπεράσει το διαζύγιο των γονιών του.

Ένα αγόρι έξι μόλις χρονών από το Άινταχο των ΗΠΑ κρεμάστηκε μέσα στο ίδιο του το σπίτι, την ώρα που η 7χρονη αδερφή του έβλεπε τηλεόραση και η μητέρα του με τον πατριό του έκαναν μπάνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το περιστατικό συνέβη στις 3 Ιουνίου και μετά από ένα μήνα ερευνών, οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμά του ότι ο θάνατός του όντως προήλθε από αυτοκτονία, ανεβάζοντας σε τέσσερις τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις εξάχρονων που έχουν θέσει σε τέρμα τη ζωή τους στις ΗΠΑ από το 2007, όπως αναφέρει δημοσίευμα του The Argus Observer.

Το μικρό αγόρι και η 7χρονη αδερφή του έβλεπαν τηλεόραση μαζί, ενώ η μητέρα τους και ο πατριός τους έκαναν μαζί μπάνιο. Σύμφωνα με την κατάθεση της αδερφής του, ο ανήλικος κάποια στιγμή έφυγε από το σαλόνι και περίπου 20 λεπτά μετά τον άκουσε να βγάζει περίεργους θορύβους από το χώρο της κουζίνας.

Όταν πήγε να δει τι συμβαίνει, τον βρήκε να κρεμασμένο και πάτησε τις φωνές. Οι γονείς τους έτρεξαν στην κουζίνα με τις πετσέτες και προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με το διοικητή της αστυνομίας της περιοχής, Mark Clark, την υπόθεση ανέλαβαν τέσσερις ντετέκτιβ, όμως δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία για κανένα μέλος της οικογένειας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από την έρευνα προέκυψε ότι το παιδί δεν είχε ξεπεράσει το διαζύγιο των γονιών του, πριν από δύο χρόνια, και ότι είχε προβλήματα διαχείρισης του θυμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται 118 νηπιαγωγεία και δημοτικά


Στα 76.000 ευρώ η εξοικονόμηση πόρων για το 2013.

Την τελική απόφαση για την κατάργηση και συγχώνευση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Βάσει της απόφασης καταργούνται 87 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά (συνολικά 118), ενώ συγχωνεύονται αντίστοιχα 12 νηπιαγωγεία και 17 δημοτικά (σύνολο 39).

Πρόκειται για το τρίτο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων. Το 2011 είχαν καταργηθεί και συγχωνευθεί 800 σχολεία σε όλη την επικράτεια και τον επόμενο χρόνο 120.

Το ύψος της εξοικονόμησης πόρων θα φτάσει στα 76.000 ευρώ για το 2013 (δεδομένου ότι οι αλλαγές υλοποιούνται στο μέσο του οικονομικού έτους) ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά στην ίδρυση τριών δημοτικών και δύο νηπιαγωγείων, ενώ υποβιβάζονται σε θέσεις 5 νηπιαγωγεία και 34 δημοτικά σχολεία και προάγονται 2 δημοτικά τα οποία θα ενισχυθούν με οργανικές θέσεις όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή των σχολικών εγκαταστάσεων. Τα υπό ίδρυση σχολεία θα στελεχωθούν με εκπαιδευτικούς όταν λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες.

Τα τρία δημοτικά σχολεία ιδρύονται στην Κηφισιά, στην Ηγουμενίτσα και στο Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων. Από ένα νηπιαγωγείο θα αποκτήσουν η Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας και ο Άλιμος Αττικής.

Τα δημοτικά σχολεία που καταργούνται είναι επτά στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, από τρία στο νομό Ροδόπης και στο νομό Ευρυτανίας, από δύο στην Δ' Αθήνας και στους νομούς Ημαθίας και Λακωνίας, και από ένα στην Α' Αθήνας, στη Β' Θεσσαλονίκης και στους νομούς Ξάνθης, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Καρδίτσας, Πέλλας, Σερρών, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μόνον για 2.000 εργαζομένους συζητά τη διαθεσιμότητα το υπουργείο Παιδείας


Αρβανιτόπουλος: Οι 151.000 εκπαιδευτικοί έχουν διασφαλίσει την εργασία τους.

«Η οριζόντια περικοπή αφορούσε αριθμούς οι οποίοι ήταν εξωπραγματικοί για το υπουργείο Παιδείας, διότι απλά θα διέλυαν το εκπαιδευτικό σύστημα. Εμείς με το σχέδιο αξιολόγησης δομών και διαδικασιών και των κεντρικών υπηρεσιών, καταλήξαμε και αποδείξαμε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην τρόικα, ότι οι άνθρωποι που μπορεί να συζητηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν γίνεται να υπερβαίνουν τις 2.000», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

Είπε ότι αύριο θα ανακοινωθεί με ποιο τρόπο «θα μπορέσουν να απορροφηθούν καθηγητές ειδικοτήτων που καταργήθηκαν είτε σε μονάδες του υπουργείου Υγείας, είτε ως ωρομίσθιοι στα δημόσια ΙΕΚ, ή σε άλλες ειδικότητες όπως αισθητικής, κομμωτικής, που υπάρχει δυνατότητα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, αλλά και σε διοικητικές υπηρεσίες».

Όπως ανέφερε έχει εγκριθεί το «staffing plan» και «οι 151.000 εκπαιδευτικοί σήμερα έχουν διασφαλίσει την εργασία τους και απρόσκοπτα μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους. Είναι προσωπική μου δέσμευση, αλλά και της κυβέρνησης, πλέον».

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε πως «τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πρέπει να αξιολογήσουν τις διοικητικές τους διαδικασίες και να μας αποδείξουν ότι χρειάζεται ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν». «Δέκα χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι με 12 χιλιάδες καθηγητές», είπε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κασκαντέρ σώζουν γυναίκα που απειλεί να πέσει στο κενό


Η νεαρή γυναίκα είχε κρεμαστεί από το μπαλκόνι του 14ου ορόφου ενός κτιρίου στο κέντρο του San Diego και απειλούσε να πέσει. Ευτυχώς αυτόν τον καιρό η πόλη είναι γεμάτη από κασκαντέρ ταινιών δράσης που βρίσκονται εκεί για το φεστιβάλ Comic-con.

Έτσι, ένας από αυτούς άκουσε τους περαστικούς που της φώναζαν «μην πηδήξεις» και κάλεσε τους συναδέλφους του σε βοήθεια. Ο ένας κασκαντέρ ήρθε πίσω από τη γυναίκα και την άρπαξε όσο οι άλλοι την έδεναν για να την τραβήξουν πάλι μέσα.

Ο άντρας που την έσωσε πάντως, είπε πως αν πήγαινε μερικά λεπτά αργότερα η γυναίκα θα είχε πραγματοποιήσει την απειλή της.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα...

Μαυραγάνης: Κατασχέσεις μόνο στους μεγάλους φοροφυγάδες


Τη διαβεβαίωση ότι το άρθρο 46 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών σχετικά με την κατασχέση εντός 30 ημερών για χρέη στην εφορία δεν αφορά όλους τους Έλληνες, αλλά τους μεγάλους φοροφυγάδες, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε το άρθρο 46 έχει ειδικό σκοπό. "Δεν αφορά τον κάθε Έλληνα που έχει μια υποχρέωση μικρή, δεν αφορά την πλατιά μάζα. Αφορά εκείνους που συνειδητά προβαίνουν σε πράξεις συστηματικής και εκτεταμένης φοροδιαφυγής και εκεί θα πρέπει το κράτος να έχει έναν μηχανισμό για να μπορέσει να προχωρήσει έγκαιρα και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του. Θα πρέπει, λοιπόν, να δείτε ότι ορίζεται μέσα στο σχετικό άρθρο 46, παράγραφος 1, «επείγουσες περιπτώσεις». Μάλιστα, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει και τη λέξη «εξαιρετικά» και για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος για την είσπραξη των φόρων. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν αφορά τον κάθε Έλληνα, αφορά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουμε σοβαρότατο κίνδυνο από μεγάλους φοροφυγάδες", είπε o υφυπουργός Οικονομικών.

"Αν στο νομοθέτημα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δώσαμε το σύνθημα για την έναρξη των μεγάλων νομοθετικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της αναγκαίας μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που παρουσιάζουμε σήμερα, προχωράμε στο δεύτερο βήμα μεταρρύθμισης", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μαυραγάνης. Όπως είπε ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών "αποτελεί αυτό που όλοι ευαγγελίζονταν αλλά κανείς δεν τολμούσε. Αυτό που όλοι επιθυμούσαν αλλά φάνταζε αδύνατο. Αυτό που για να καταφέρει κανείς θα έπρεπε να παλέψει με την πολυνομία και τη γραφειοκρατία. Να παλέψει δηλαδή με όλες εκείνες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν ένα σύστημα το οποίο έφτασε στα όριά του".

Ο κ. Μαυραγάνης επεσήμανε ότι με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών για πρώτη φορά με τρόπο ενιαίο καταγράφονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ένα κείμενο, "πάνω από όλα λειτουργικό και σύγχρονο" και για πρώτη φορά "στεκόμαστε απέναντι στην πολυδαίδαλη νομοθετική πραγματικότητα με μία απάντηση. Την απάντηση ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που μέχρι σήμερα φάνταζε αδύνατο".

Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, υπογράμμισε, "αποτυπώνει στο κείμενό του τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται από τα σύγχρονα φορολογικά συστήματα" και συνιστά "ένα νομοθέτημα ρηξικέλευθο και δυναμικό", το οποίο "έχει θεμελιωθεί σε μία φιλοσοφία που απομακρύνεται από στερεότυπα και αγκυλώσεις δεκαετιών".

"Προκειμένου να παραμείνει το κείμενο εύχρηστο και λειτουργικό οι διατάξεις του περιορίζονται κατά το δυνατόν στη διατύπωση των γενικών κανόνων δικαίου και όπου απαιτείται εξειδίκευση παρέχεται η εξουσιοδότηση στη φορολογική διοίκηση ώστε να εκδίδει την απαιτούμενη δευτερογενή νομοθεσία", σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.

"Ο Κώδικας φιλοδοξεί να αποτελέσει κομμάτι της εξέλιξης και ταυτόχρονα καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία να γίνει συνοδοιπόρος της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα διευκολύνει την πρόσβαση του φορολογούμενου στις διαδικασίες ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας του δικαίου που κατά το παρελθόν επανειλημμένα είχε κλονιστεί", ανέφερε και όπως είπε, μεταξύ άλλων, "δεν εξαντλείται μόνο στην είσπραξη των φόρων και στις διοικητικές κυρώσεις και στα πρόστιμα. Η εισαγωγή του εγκαινιάζει μία νέα δομή στη δημόσια διοίκηση".

"Πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της χώρας, δεν είναι άλλη από την εισαγωγή της έννοιας της φορολογικής διοίκησης, όχι απλώς ως θεωρητικής προσέγγισης άλλα ως πραγματικής λειτουργίας της εφαρμογής όπως αυτή πλέον εκφράζεται εξ’ ολοκλήρου από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με τη συγκέντρωση όλων των διοικητικών αρμοδιοτήτων σε αυτόν. Καταργούνται οι κατακερματισμένες αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ., καθώς και η αποσπασματικότητα στην εφαρμογή της νομοθεσίας που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση. Θεσπίζονται συγκεκριμένοι κανόνες ως προς τις δυνατότητες φορολογικής διοίκησης να εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους και οδηγίες. Νομίζω ότι αυτή η μεγάλη καινοτομία αποτελεί θεμελιώδη απόδειξη και όταν μιλάμε για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, μιλάμε με πράξεις και επί πραγματικού και αυτό από μόνο του λέει αρκετά. Ο κώδικας εκτείνεται σε όλο το πεδίο της φορολογικής διαδικασίας, της είσπραξης των φόρων καθώς και διοικητικών κυρώσεων και προστίμων. Δεν περιλαμβάνει ποινικές διατάξεις οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν σε ειδική ποινική νομοθεσία", συνέχισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Αρχικά, τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, θα αφορά στους πιο σημαντικούς φόρους, αλλά η προοπτική είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι φορολογίες, έτσι ώστε να υπάρχει ένα και μοναδικό νομοθέτημα οδηγός για όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Στα επιμέρους σημεία του κώδικα αξίζει, όπως υπογράμμισε, να σημειωθούν τα εξής:

Διατηρούνται και εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις για εγγραφή στο μητρώο, λήψη αριθμού φορολογικού μητρώου και ο θεσμός του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Θεσπίζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο για την παροχή πληροφοριών προς τη φορολογική διοίκηση από το φορολογούμενο ή τρίτους.

Διατηρούνται δοκιμασμένες στην πράξη θεσμοί όπως η δυνατότητα τροποποίησης και ανάκλησης φορολογικής δήλωσης και της δήλωσης με επιφύλαξη.

Προβλέπονται οι αρχές που διέπουν το φορολογικό έλεγχο ως ένδειξη εμπιστοσύνης στον φορολογούμενο και εισάγεται η αρχή του μη ελέγχου όλων των δηλώσεων αλλά μόνο εκείνων που καλύπτουν τα κριτήρια κινδύνου τα οποία καθορίζει η φορολογική διοίκηση.

Προβλέπεται επίσης η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου στο φορολογούμενο πριν από την έκδοση της καταλογιστικής πράξης, προκειμένου αυτός επισήμως να διατυπώσει τυχόν αντιρρήσεις του.

Ο Κώδικας στοχεύει στην άμεση και αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ταυτόχρονα με την υποβολή τους. Έτσι προβλέπεται ο άμεσος προσδιορισμός του φόρου. Σε περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης η διακινδύνευση της είσπραξης του φόρου, η φορολογική διοίκηση εξοπλίζεται με τη δυνατότητα της άμεσης κοινοποίησης της καταλογιστικής πράξης με εκτιμώμενα μεγέθη χωρίς όμως να αποστερείται ο φορολογούμενος από την εύλογη προστασία που κατοχυρώνεται και συνταγματικά.

Οριστικοποιείται χωρίς ασάφειες η παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου για έλεγχο, όπως και ο χρόνος διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων στα πέντε χρόνια. Μόνο στις περιπτώσεις αδικημάτων φοροδιαφυγής που ορίζεται συγκεκριμένα στον κώδικα, η παραγραφή επεκτείνεται στα είκοσι χρόνια. Επανέλεγχος δεν επιτρέπεται, παρά μόνο αν υπάρξουν νέα στοιχεία τα οποία δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει η φορολογική διοίκηση κατά τον αρχικό έλεγχο.

Περιλαμβάνεται νέα διάταξη για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής κατά το πρότυπο που έχει υιοθετήσει και συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτή η διάταξη που αφορά συναλλαγές που δεν έχουν οικονομικό σκοπό και περιεχόμενο, αλλά μόνο την εκμετάλλευση κενών της νομοθεσίας για να υπάρχουν φορολογικά οφέλη αποτελεί σημαντικότατη διάταξη που για πρώτη φορά έρχεται στη νομοθεσία μας και θα πρέπει όλοι μας να τη δούμε πάρα πολύ προσεκτικά.

Οι πρόσθετοι φόροι και οι προσαυξήσεις αντικαθίσταται από το τόκο υπερημερίας. Προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα τα οποία είναι για τυπικές παραβάσεις, οι οποίες ελαχιστοποιούνται εύλογα και για ουσιαστικές παραβάσεις, οι παραβάσεις φοροδιαφυγής σημαντικά. Με τον τρόπο αυτόν στη βάση των καλύτερων πρακτικών απλοποιούνται και εξορθολογίζονται τα πρόστιμα ώστε να είναι ρεαλιστική η προοπτική είσπραξης τους. Διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των φορολογουμένων, η αναλογικότητα των κυρώσεων και γίνεται ένα ακόμη βήμα για την ουσιαστική καταπολέμηση φοροδιαφυγής.

Με μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής στο ευνοϊκότερο καθεστώς για εκκρεμείς υποθέσεις όπως άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει η νομολογία μας.

Στον Κώδικα εντάσσονται οι διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τη διαδικασία προσφυγής, εσωτερική επανεξέταση καθώς και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Υπάρχει πρόνοια σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας για τους φορολογούμενους να απαλλάσσονται από κυρώσεις και πρόστιμα.

"Ο κώδικας φορολογικής διαδικασίας δεν μπορεί ασφαλώς από μόνος του να αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες της φορολογικής διοίκησης, κάνει, όμως, ένα μεγάλο βήμα. Οριοθετεί με σαφήνεια το πλαίσιο, και τώρα, μπορεί να προχωρήσει η φορολογική διοίκηση με ασφάλεια, σταθερότητα, αλλά και ο φορολογούμενος, ενώ παράλληλα και οι επιχειρήσεις θα έχουν πλέον μια συγκεκριμένη και ασφαλή γνώση του φορολογικού περιβάλλοντος, όσον αφορά τη διαδικασία και την φορολογική διοίκηση. Χωρίς ένα σύγχρονο κώδικα φορολογικής διαδικασίας, ούτε η φορολογική συμμόρφωση μπορεί να αυξηθεί, ούτε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο εθνικό φορολογικό σύστημα", κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δένδιας: Παρανοϊκή η φήμη για απολύσεις αστυνομικών


«Παρανοϊκή φήμη» χαρακτήρισε τις διαδόσεις περί απόλυσης τεσσάρων έως πέντε χιλιάδων αστυνομικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Κληθείς από τον προεδρεύοντα της Επιτροπής, Γιάννη Τραγάκη να διαψεύσει την σχετική φήμη, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν υπάρχει τέτοια φήμη, είναι παρανοϊκή φήμη».


Διαβάστε περισσότερα...

"Φύλλο και φτερό" διαγωνισμοί πρόσληψης δημοτικών αστυνομικών


Τη διενέργεια επιθεώρησης - ελέγχου, με αντικείμενο την εξέταση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών που υπέβαλαν οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας των Δήμων της Επικράτειας, ζήτησαν σήμερα από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Παρασκευά Νομικό, με κοινή επιστολή τους, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη απάτη στα κινητά


Μία νέα απάτη στην Πάτρα, μέσω μηνυμάτων στο κινητό, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, όπως μετέδωσε νωρίτερα η πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξαν πολλά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα κατοίκων της περιοχής όχι μόνο από την Πάτρα, αλλά απ΄ όλη τη Δυτική Ελλάδα. Προφανώς, ισχύει και για άλλες περιοχές της χώρας.

Το μήνυμα είναι γραμμένο στα αγγλικά και τους λέει ότι το κινητό τους τηλέφωνο συμμετείχε σε κάποιο διαγωνισμό και κέρδισαν 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο ρεπόρτερ ανέφερε ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων αυτών προτρέπουν τους συμπολίτες να στείλουν προσωπικά στοιχεία, όπως, μεταξύ άλλων, το όνομα και ένα συγκεκριμένο e-mail, για να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους δώσουν τα χρήματα αυτά.

Με αφορμή τη νέα απάτη, ο Ταξίαρχος Οικονομικού Εγκλήματος και Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει αρκετές στοχευμένες ημερίδες σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι με το που βλέπει ο κόσμος πολλά χρήματα πρέπει να κάνει άμεσα delete και να ενημερώνει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Αυτοί δυστυχώς είναι απατεώνες, οι οποίοι έχουν στοχεύσει τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης, προσθέτοντας ότι «αυτά τα μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό και στοχεύουν τις χώρες που έχουν κρίση».

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή του ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: Δεν επιτρέπονται καταλήψεις


Σχολιάζοντας την σημερινή συγκέντρωση μελών της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις και κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπονται καταλήψεις στα νοσοκομεία.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Υπουργού Υγείας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τη σημερινή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο.

Δημ.: Ζητήσατε να δεχτείτε μια επιτροπή και η απάντηση ήταν;

Ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με τον Υπουργό της μνημονιακής Κυβέρνησης και συνέχισαν την διαμαρτυρία τους, από ό,τι άκουγα, με αναφορές ότι θα καταλάβουν νοσοκομεία.

Λοιπόν, σε αυτή τη χώρα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να συνεννοηθούμε για το καλό όλων μας. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή. Όσοι έχουν ειλικρινείς ανησυχίες για το ποιο είναι το σχέδιο και αν θα υπάρξουν ή όχι απολύσεις στο χώρο της υγείας, μπορούν να έρθουν να ενημερωθούν από εμένα προσωπικά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ξεκαθαρίζω πάντως ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Θα τους εξηγήσω τον μηχανισμό και τον χρονικό ορίζοντα. Οι καλόπιστοι είναι βέβαιο ότι θα πειστούν. Οι κακόπιστοι και όσοι θέλουν απλώς να κάνουν αντιπολίτευση, προφανώς θα συνεχίσουν να αντιδρούν.

Επί της ουσίας είμαι πολύ χαρούμενος, διότι από ό,τι έχω πληροφορηθεί η συμμετοχή στην απεργία ήταν πραγματικά ελάχιστη και τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά.

Δημ.: Σε περίπτωση κατάληψης νοσοκομείου, με τους εργαζόμενους να κάνουν πράξη αυτό που είπαν, ποια θα είναι η αντίδρασή σας;

Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Καταλήψεις δεν επιτρέπονται. Το έχω εξηγήσει ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίστηκε το άρθρο για τη λειτουργία καταστημάτων Κυριακές


Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Στη «διακεκαυμένη» ζώνη βρέθηκε για μια ακόμη φορά το άρθρο 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

Το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε νωρίς απόγευμα από 52 βουλευτές που δήλωσαν υπέρ, έναντι 44 βουλευτών που καταψήφισαν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μαζί ψηφίστηκε και βουλευτική τροπολογία με την οποία συμπεριλαμβάνονται τα καταστήματα franchise σε εκείνα που θα μπορέσουν να ανοίξουν Κυριακές μετά από τη διαδικασία που ορίζει το νομοσχέδιο.

Το άρθρο 16 ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και η επιχειρηματολογία του υπέρ του άρθρου 16 προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επικρίσεις προκάλεσε ιδίως η αναφορά του κ. Σκορδά στην αύξηση των πωλήσεων έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών στην εποχή της κρίσης, ως αντεπιχείρημα σε όσους βουλευτές επισήμαναν ότι το πρόβλημα δεν είναι αν οι καταναλωτές θα βρουν ανοιχτά τα καταστήματα της Κυριακές, αλλά ότι δεν έχουν χρήματα για αγορές.

«Θέλω να απαντήσω στο επιχείρημα ότι χρόνο έχουμε, χρήματα δεν έχουμε. Το 2011 πουλήθηκαν 1.300.000 τεμάχια έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών, το 2012 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1.600.000 συσκευές και τα στοιχεία για το 2013 δείχνουν και πάλι άνοδο. Θέλω, δηλαδή, να πω, ποιος μπορεί να είναι εκείνος που θα υποδείξει στον καταναλωτή τι να ψωνίσει με τα 500 ευρώ του μισθού. Αν θα τα ξοδέψει για έξυπνο κινητό ή για πολιτισμό. Είναι δικαίωμα του να τα κάνει ότι θέλει», σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκορδάς επέμεινε ότι το ωράριο πρέπει να βολεύει τον καταναλωτή και παρατήρησε ότι στη χώρα υπάρχει νοοτροπία εμποτισμένη από την ιδέα της ανελευθερίας και το μόνο που επιτρέπεται είναι η κλάψα και η μιζέρια. «Ο κάθε έμπορος θα εκτιμήσει το άθροισμα του μεταβλητού και του σταθερού κόστους και αν τα νούμερα του βγαίνουν και τον συμφέρει, θα το κάνει», είπε ο υφυπουργός και επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το ενδεχόμενο να προσφύγουν τα μεγάλα καταστήματα στη δικαιοσύνη για νόθευση του ανταγωνισμού. «Αν πάμε σε μια τέτοια δικαστική απόφαση τότε η πολιτεία έχει κάθε δικαίωμα να επανεξετάσει τη στάση της νομοθετώντας ξανά», είπε ο κ. Σκορδάς. Προέβλεψε ταυτόχρονα ότι τα μεγαλύτερα καταστήματα, επειδή θα φοβηθούν την πτώση του τζίρου, θα μειώσουν τις τιμές τους για να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με εκείνους που θα ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές. Ακόμη και το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο επικαλέστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και τη ρήση του Ιησού ότι «το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο». Το δίλημμα είναι «μεταρρύθμιση ή ακινησία. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να κρατάς τους πελάτες σου ευχαριστημένους. Σε αυτή τη χώρα δεν θα πετύχουμε με το φόβο και την ακινησία», δήλωσε ο υφυπουργός.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προσέρχεται με δογματική τοποθέτηση στη Βουλή. Είπε επίσης ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν τρεις μήνες προθεσμία προκειμένου να διαβουλευθούν με όλους τους φορείς. Όπως είπε, τα περιθώρια συνεννόησης θα πρέπει να εξαντληθούν διότι ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.

«Έχω ακούσει πολλές δογματικές τοποθετήσεις. Αλλά τέτοιου είδους παραλήρημα, πρώτη φορά ακούω», σχολίασε για την ομιλία του κ. Σκορδά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τελικά νομοθετεί για τις μεγάλες αλυσίδες και κάλεσε τον υφυπουργό να εξηγήσει γιατί αντιδρούν οι μικρομεσαίοι έμποροι. «Δεν θέλουν να δουλεύουν περισσότερο; Είναι τεμπέληδες; Αυτό είναι; Γιατί λένε ότι εκείνοι που θα επωφεληθούν θα είναι τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στην βουλευτική τροπολογία για τα καταστήματα franchise η οποία αν και εκπρόθεσμη έγινε δεκτή από τον υπουργό και τέθηκε σε ψηφοφορία, ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι είναι «δωράκι της τελευταίας στιγμής» με το οποίο «εγκαινιάζεται η λειτουργία των πολυεθνικών Κυριακές αργίες».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχολίασε για την ομιλία του κ. Σκορδά: «Τι μας είπε κοντολογίς ο υφυπουργός; Μας είπε, αυτά που ξέρατε, για ωράριο εργασίας, για μισθό, για όλα όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι εδώ χρόνια, ξεχάστε τα! Τέλος! Θα δουλεύετε από ήλιο σε ήλιο! Αυτό πρέπει να το σκεφθούν καλά οι εργαζόμενοι. Καλούνται δηλαδή εκείνοι που πραγματικά παράγουν τον πλούτο να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο και επτά μέρες την εβδομάδα».

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι τουριστικοί πράκτορες μεταφέρουν παράπονα των τουριστών ότι φθάνουν στη χώρα μας και βρίσκουν κλειστά τα μαγαζιά, ο κ. Παφίλης παρατήρησε ότι «με τα all inclusive, ούτε νερό δεν αγοράζουν οι τουρίστες».

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο σα να μην είμαστε σε Μνημόνιο, σα να μην έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ, σα να μην έχουμε τόσους άνεργους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος επανέλαβε την πρόταση για άμεση παρέμβαση του κράτους με πάγωμα τιμής στα βασικά είδη διατροφής και ΦΠΑ 0%, αλλά, όπως είπε, «η Κυβέρνηση νομίζει ότι η ελληνική κοινωνία ασχολείται πως θα αγοράσει smart phone».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος ήταν καθησυχαστικός. Έσπευσε να επισημάνει ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά σε 52 Κυριακές, αλλά μιλάει για την ανάγκη να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση της απόφασης για λειτουργία καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος κατηγόρησε τους βουλευτές ότι «δεν έχουν κολλήσει μισό ένσημο στη ζωή τους και ψηφίζουν χωρίς να γνωρίζουν τα προβλήματα». Ευχαρίστησε τους κ.κ. Δένδια και Καμίνη για τη θέση που πήραν στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε Έλληνες από τη Χρυσή Αυγή, διότι, όπως είπε, κάθε φορά εκτοξεύουν το κόμμα του δημοσκοπικά. Έκανε επίσης προσωπική αναφορά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ διότι χθες είχε πει ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι αλλά λαθραία κόμματα και σημείωσε: «όσο για τον κ. Τριαντάφυλλο του εύχομαι να μην βρεθεί σε γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, του Κολωνού και τον βάλουν στο μάτι τίποτα Αλγερινοί, τίποτα Ρομά, έτσι όπως έχει και ευγενική όψη, γιατί δεν θα τον γλυτώσουν οι ιδέες του».

«Οι μονόλογοι είναι κινήσεις των απελπισμένων. Αυτή η εποχή είναι μια εποχή που πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και διάλογος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου για την αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης από το άρθρο 16 του νομοσχεδίου. Επικαλέστηκε επίσης τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που απέδειξαν ότι το μέτρο δεν απέδωσε. Εκτίμησε επίσης ότι η διάταξη ψηφίζεται για να ανοίγουν τα μαγαζιά στην Αθήνα και τον Πειραιά.

«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να έχει έσοδα από τον τουρισμό και άρα ψηφίζω τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων αυτών», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. «Περιμένουμε 17.000.000 τουρίστες, οι αφίξεις των Ρώσων σημειώνουν αύξηση 62,2%», επισήμανε η βουλευτής, η οποία κάλεσε επίσης τον κ. Χατζηδάκη να κάνει δεκτή την τροπολογία για τα καταστήματα franchise. Η τροπολογία υπογράφεται από 25 βουλευτές, οι περισσότεροι από τη ΝΔ. Την υπέγραψαν όμως και Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ, αν και καταψηφίζει το άρθρο 16 και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«SOS» εκπέμπει το Κοινωνικό Φαρμακείο στην Πάτρα


Έκκληση προς τους πολίτες να βοηθήσουν.

Σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται σε αρκετά είδη φαρμάκων στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Πατρέων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της αρμόδιας Αντιδημάρχου Μαρίας Ανδρικοπούλου Ρούβαλη.

Σύμφωνα με δηλώσεις της στην «Πελοπόννησο», τα βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις είναι: Efient, Compect, Eucreas, Janument, Lobivon, Zestril, ταινίες μέτρησης του σακχαρώδη διαβήτη, σιρόπια αντιβιοτικά για παιδιά και Crestor.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα από το Κοινωνικό Φαρμακείο της Πάτρας εξυπηρετούνται πάνω από 500 πολίτες που είναι ανασφάλιστοι και επομένως δεν έχουν περιθώριο να προμηθευτούν με άλλο τρόπο τα φάρμακά τους.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποφασισμένοι για απεργίες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί


«Οι 2.500 εκπαιδευτικοί που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα δεν περισσεύουν».

Στην ιδιωτική εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα εξωθούνται αμέσως μετά το γυμνάσιο χιλιάδες μαθητές στην Ελλάδα, ενώ άλλοι τόσοι θα αναγκάζονται να διακόψουν πρόωρα τις σπουδές τους, λόγω αδυναμίας καταβολής των διδάκτρων στα ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, αν θα «περάσει», ως έχει, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση (που θέτει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εκπαιδευτικούς και καταργεί 50 ειδικότητες διδασκόμενων μαθημάτων).

Αυτό ισχυρίστηκαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις, από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

«Οι 2.500 εκπαιδευτικοί (355 στη Θεσσαλονίκη), που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, δεν περισσεύουν. Η δημόσια τεχνική εκπαίδευση γίνεται, βάσει του σχεδιασμού Αρβανιτόπουλου, ιδιωτική και οι 20.000 μαθητές που φοιτούν σήμερα σε αυτή (2.000 στη Θεσσαλονίκη), θα πάνε αναγκαστικά σε ΙΕΚ», υποστήριξε ο Χρήστος Ζαγανίδης της Ε' ΕΛΜΕ. Πρόσθεσε ότι «τα σχολεία θα μείνουν κλειστά αν η κυβέρνηση προχωρήσει έστω σε μία απόλυση». Κατά τον ίδιο, ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει συσσωρεύσει αγανάκτηση, που «ήρθε η περίοδος να εκφραστεί».

Τα ιδιωτικά ΙΕΚ στο «κυνήγι» μαθητών απ' τα δημόσια σχολεία

Ο Γιάννης Λαθήρας, της Γ' ΕΛΜΕ, σημείωσε ότι η διαθεσιμότητα των 2.500 καθηγητών συνιστά την πρώτη μαζική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων από το 1911 και καταργεί το Σύνταγμα. «Δεν θα μπούμε στο σχολείο που ετοιμάζουν από τον Σεπτέμβριο. Εγκρίθηκε ήδη από το συνέδριό μας και θα επιβεβαιωθεί στις γενικές συνελεύσεις, τον Σεπτέμβριο, μια απεργία τέτοιου είδους, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι, ήδη, εκπρόσωποι ιδιωτικών ΙΕΚ τηλεφωνούν στους μαθητές, καλώντας τους να εγγραφούν σε αυτά, σε ειδικότητες αντίστοιχες με τις υπό κατάργηση.

Τεράστιες επενδύσεις από ιδιώτες

Ο Δημήτρης Αμπόνης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ), ισχυρίστηκε ότι όλες οι εξελίξεις πριμοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την ανακοίνωση των μέτρων, έχουμε τεράστιες επενδύσεις σε ιδιωτικά ΙΕΚ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ποιος νουνεχής επιχειρηματίας θα έριχνε τόσα λεφτά εν μέσω κρίσης, αν δεν ήξερε ότι θα έχει οφέλη;»

Λύκειο για λίγους

Η Αθηνά Παπανικολάου, της Α' ΕΛΜΕ, σημείωσε ότι η πρόσβαση στο λύκειο θα είναι πλέον για λίγους και στην ανώτατη εκπαίδευση για ακόμη λιγότερους. Παράλληλα, πρόσθεσε, «οι μαθητές κατευθύνονται στη μαθητεία, δηλαδή στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Γυρίζουμε χρόνια πίσω».

Η Ευη Πάτκου, της Δ' ΕΛΜΕ, επισήμανε ότι «ο κ.Αρβανιτόπουλος έφερε στη Βουλή 2.500 ονόματα για απόλυση, αλλά δεν έφερε κανένα σχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση, πέραν ενός non paper». Πρόσθεσε ότι οι περισσότερες από τις 50 υπό κατάργηση ειδικότητες έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά, κάτι που έγινε σαφές σε προ τριετίας αξιολόγησή τους.

Οι Γερμανοί ζητούν 50.000 αποφοίτους

Ο Γιώργος Ιωαννίδης, διευθυντής του 7ου ΕΠΑΛ («Ευκλείδης»), υποστήριξε ότι η αξία πολλών καταργούμενων ειδικοτήτων, όπως της υγείας και πρόνοιας, είναι πολύ υψηλή. Ενδεικτικά ανέφερε ότι προ ημερών δέχτηκε τηλεφώνημα από εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η οποία ζητούσε στοιχεία για αποφοίτους των σχολών νοσηλευτικής και τεχνικών επαγγελμάτων, καθώς «οι Γερμανοί ζητούν επειγόντως 50.000 αποφοίτους ΕΠΑΛ και τεχνικών λυκείων».



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι ανάγκες για συσσίτια


Πρωτοβουλία της Μητρόπολης Κυδωνίας-Αποκορώνου.

Μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που λαμβάνουν συσσίτια από τη Μητρόπολη Κυδωνίας-Αποκορώνου στα Χανιά. Καθημερινά διανέμονται 1.280 μερίδες φαγητού από το κεντρικό συσσίτιο της μητρόπολης και τα συσσίτια ενοριών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τρία χρόνια οι πολίτες που έπαιρναν συσσίτια από τη συγκεκριμένη μητρόπολη ήταν περίπου 400.

Όπως επισήμανε ο μητροπολίτης Κυδωνίας-Αποκορώνου, Δαμασκηνός, η πλειοψηφία των πολιτών που καταφεύγουν στα συσσίτια είναι Έλληνες.

Ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι το βράδυ της Κυριακής, 28 Ιουλίου, διοργανώνεται φιλανθρωπική εκδήλωση στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου με τον κρητικό καλλιτέχνη Μιχάλη Τζουγανάκη, ο οποίος προσφέρθηκε αφιλοκερδώς.
Τα έσοδα της βραδιάς θα δοθούν για τις ανάγκες των συσσιτίων της μητρόπολης.

«Η εκκλησία δεν μπορεί να βρεθεί αδιάφορη στα ανθρώπινα προβλήματα. Έχει καθήκον να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μέσα από πολλές δράσεις» τόνισε ο μητροπολίτης και παράλληλα αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά ιδιωτών που στηρίζουν τα συσσίτια καθώς και στην προσπάθεια του δήμου να βρεθεί δίπλα σε αυτή τη δράση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εξασφαλίσαμε τις επικουρικές συντάξεις για τις επόμενες γενιές»


«Η ενοποίηση των Ταμείων αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση», είπε ο Γ. Βρούτσης.

«Σήμερα διασφαλίζουμε ότι οι επόμενες γενεές θα πάρουν επικουρικές συντάξεις», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν απολύτως ανέφικτο πριν την ενοποίηση 21 ταμείων σε ένα (ΕΤΕΑ – Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και τη μετατροπή τεσσάρων ταμείων σε ΝΠΙΔ.

Με αφορμή την έγκριση της τοποθέτησης του Αναστάσιου Παπανικολάου στη θέση του προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως υπήρχε ένα σύστημα στρεβλώσεων που δημιούργησαν ένα κατακερματισμένο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο «κρέμονται» 91 διαφορετικά ασφαλιστικά συστήματα για να προσθέσει πως η ενοποίηση αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση -κι αυτό διότι πλέον γίνονται οικονομίες κλίμακος και εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η βιωσιμότητα, ώστε οι επόμενες γενιές να πάρουν επικουρικές συντάξεις.

«Η προηγούμενη κατάσταση οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο να μην ξαναδοθούν ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

«ΕΣΤΙΑ» ακινήτων του υπουργείου Εργασίας

Ο κ. Βρούτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική στέγασης των υπηρεσιών και των Ταμείων, καθώς και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας πως εξοικονομήθηκαν ήδη 8 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι επί επτά μήνες καταγράφηκαν με ακρίβεια τετραγωνικού μέτρου όλα τα ακίνητα, η αποτύπωση των οποίων εισάγεται σε ηλεκτρονική βάση (ΕΣΤΙΑ) που θα λειτουργήσει σύντομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία: από τα 504 κτίρια, τα 342 είναι σε ιδιοχρησία και τα 413 μισθωμένα. Συγκεκριμένα το ΕΤΕΑ έχει 57 ακίνητα, εκ των οποίων τα 48 είναι κτίρια και τα εννέα οικόπεδα. Από αυτά, τα 41 ακίνητα -με αντικειμενική αξία 109 εκατ. ευρώ- είναι σε ιδιοχρησία κι έχουν έκταση 155.894 τ.μ.

Τέλος, ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις συντάξεων που χρήζουν ελέγχου, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως επουδενί δεν υπονοεί πως αυτές είναι παράνομες. Όπως δημοσιοποίησε, μετά την λειτουργία του συστήματος Ήλιος, εντοπίστηκαν: δύο άτομα που εισπράττουν 10 συντάξεις, δύο άτομα που παίρνουν εννιά συντάξεις, 21 με οκτώ συντάξεις και επιπλέον 109 περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν έξι συντάξεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 4.000 επισκέψεις στο κοινωνικό ιατρείο Πάτρας


Συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συμπλήρωσε το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας και ήδη μετρά 4.000 επισκέψεις 700 ασθενών.

Συνολικά το κατώφλι του έχουν περάσει περισσότερες από μια φορά 700 άνθρωποι, Έλληνες στην πλειοψηφία τους, αλλά και μετανάστες. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τις δουλειές τους ή δεν μπορούν να πληρώνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχουν όμως και οι συνταξιούχοι που αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακά τους και στρέφονται στο Κοινωνικό Ιατρείο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου, μιλά στην «Ε» για αυτό τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Μάλιστα σήμερα ο σύλλογος κάνει την ετήσια γενική συνέλευσή του, όπου θα γίνει και απολογισμός του έργου του. Όπως λέει η κ. Εξακουστίδου «σιγά και σταδιακά αποδείχτηκε ότι η κατάσταση μας διέψευσε, οι πιο απαισιόδοξοι δικαιώθηκαν. Δυστυχώς πάμε καλά!».

Επισημαίνει δε ότι οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται, ενώ μεγάλος αριθμός ασθενών οι οποίοι περνούν την πόρτα του Κοινωνικού Ιατρείου προσπαθούν να επιβιώσουν «με μισθούς πείνας των 300 και των 400 ευρώ, υπό καθεστώς μαύρης εργασίας και εκ των πραγμάτων είναι ανασφάλιστοι».

Το Κοινωνικό Ιατρείο δουλεύει με ραντεβού και ανάμεσα στα 700 άτομα που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είναι και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, που πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη θεραπεία τους. Είναι επίσης οικογένειες – «η μέση οικογένεια που ξαφνικά βρέθηκε στον αέρα», εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως σημειώνει η Φ. Εξακουστίδου.

Εκτός των ραντεβού στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου, στα κτήρια της πρώην Νοσηλευτικής Σχολής του Παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε εθελοντές γιατρούς του δικτύου που εξετάζουν στα ιατρεία τους. Αλλά «και γιατροί του Δημοσίου βλέπουν ασθενείς μας, με παραπεμπτικό χαρτί από εμάς και ύστερα από επικοινωνία μας με τον γιατρό».

Όσοι επισκέπτονται το Κοινωνικό Ιατρείο καλό είναι να έχουν μαζί τους την κάρτα ανεργίας τους, εφόσον υπάρχει. Οι ανασφάλιστοι μπορούν να συμπληρώσουν μια υπεύθυνη δήλωση που θα τους δώσουν οι εθελοντές ή να προσκομίσουν βεβαίωση από τον παλιό τους ασφαλιστικό φορέα ότι δεν μπορούν να καλύψουν πλέον το κόστος των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Περικοπές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
Η Φένια Εξακουστίδου σχολιάζει και τις περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, που έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς να μην μπορούν να απολαμβάνουν τις σωστές παροχές υγείας. «Υπάρχουν συνεχώς περικοπές στην Υγεία. Πώς μπορεί να είναι πετυχημένος ένας υπουργός όταν τα ελλείμματα συμμαζεύονται με περικοπές και χωρίς να πληρώνουν τους προμηθευτές των νοσοκομείων;», αναρωτιέται.

Και επισημαίνει ότι στο πλαίσιο συνεργασίας του Κοινωνικού Ιατρείου με το Νοσοκομείο Μεσσηνίας, αλλά και Κέντρα Υγείας στο νομό, ο σύλλογος τους έχει δανείσει από σύριγγες, μέχρι και παιδικά εμβόλια. Τα ιατρικά υλικά καλύπτονται από το Σύλλογο Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, από δωρεές, καθώς και από τις συνδρομές των μελών.

Ιδιαίτερη αναφορά η Φένια Εξακουστίδου κάνει στην προσφορά της κ. Βίκυς Καρέλια χάριν στην οποία αγοράστηκαν παιδικά εμβόλια. «Γύρω στα 25 εμβόλια το μήνα γίνονται από το Ιατρείο, ενώ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης προωθούμε εμβολιασμούς για να προστατεύσουμε τα παιδιά και το γενικότερο πληθυσμό από αρρώστιες που μέχρι πριν κάποια χρόνια είχαν εξαλειφθεί», αναφέρει. Μεγάλη είναι η ζήτηση και για οδοντιατρικές εργασίες. «Κλείνουμε ραντεβού για δύο μήνες μετά. Πέντε οδοντίατροι την εβδομάδα έρχονται και βλέπουν από 4 έως 6 ανθρώπους, μέσα στο δίωρο που διαθέτουν κάθε φορά για το Ιατρείο», λέει.

«Δουλεύουμε αθόρυβα και ταπεινά»
Η κ. Εξακουστίδου επισημαίνει ιδιαίτερα την αθόρυβη δουλειά των εθελοντών του Δικτύου. «Δουλεύουμε σταθερά, αθόρυβα. Ταπεινά προσπαθούμε και κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να διαφημιζόμαστε», αναφέρει. Λέει ακόμα πως αυτό που θέλουν είναι εθελοντές, που δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα γιατροί αλλά να έχουν διάθεση να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, χωρίς διακρίσεις στο χρώμα ή τη φυλή του καθένα. «Φιλοσοφία μας είναι καλύτερα κάποιος να μας ξεγελάσει, παρά να χάσουμε έστω και έναν άνθρωπο», επισημαίνει. Και τονίζει πως «δεν είναι ελεημοσύνη αυτό που προσφέρουμε, σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του άλλου». Καταλήγοντας η Φένια Εξακουστίδου τονίζει την προσφορά και την καλή συνεργασία και με νοσοκομεία στην Αττική όπου «έχουμε στείλει ανθρώπους με καρκίνο να χειρουργηθούν, χωρίς να πληρώσουν» - ενώ το ενθαρρυντικό είναι, όπως λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, ότι «υπάρχει μεγάλη ευαισθησία και διάθεση για βοήθεια από τους γιατρούς».


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από το 2014


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα να αρθεί έστω και μερικώς η απαγόρευση αυτή από το 2014.

Σημειώνεται πως αύριο, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στην οποία αναμένεται να εμπεριέχεται η αναφορά για άρση της απαγόρευσης που ισχύει σήμερα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει με την τρόικα θα εξαντληθούν τα περιθώρια, προκειμένου να βρεθεί μια κοινωνικά δίκαιη λύση. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, η τρόικα έχει τις απόψεις της και η κυβέρνηση τις δικές της.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς σημείωσε ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έγκαιρα και όχι πυροσβεστικά την τελευταία στιγμή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα τρία παιδιά στη Βρετανία ζουν σε συνθήκες φτώχειας


«Το βασιλικό μωρό είναι απλώς ένα από τα 2.000 παιδιά που γεννιούνται κάθε μέρα»
.
Το βασιλικό μωρό είναι απλά ένα από τα περίπου 2.000 παιδιά που γεννιούνται κάθε μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, είναι τρίτο στη σειρά διαδοχής του βασιλικού θρόνου της Βρετανίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει μία ζωή που τα υπόλοιπα παιδιά με τα οποία θα μοιράζεται στο εξής την ίδια ημερομηνία γέννησης μπορούν μόνο να φανταστούν.

Με αυτό τον τρόπο σχολιάζει η βρετανική Independent τον ερχομό του νέου πρίγκιπα που γεννήθηκε προχθες, 22 Ιουλίου. Επικαλούμενη δε, τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, αναφέρει πως ένα στα τέσσερα παιδιά θα ζήσει μέχρι τα 100, αφού η μέση διάρκεια ζωής εκείνων που γεννήθηκαν το 2009 είναι τα 78,7 χρόνια για τα αγόρια και τα 82,6 για τα κορίτσια.

Σχολιάζει, επίσης, τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ένα στα τρία παιδιά στη Βρετανία (δηλαδή 4 εκατομμύρια παιδιά) ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ποσοστό που είναι ένα από τα υψηλότερα στον βιομηχανικό κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Κόντρα υπουργείου-εμπόρων για το άνοιγμα τις Κυριακές


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις προκαλεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και γι’ αυτό μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχει να κάνει και με το πώς βοηθάμε να βρεθούν εισοδήματα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο τουρισμός όταν βρίσκει τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές». Και πρόσθεσε ότι «οι πεζοδρομήσεις λειτουργούν ευεργετικά για το εμπόριο. Αυξάνεται εν μέσω κρίσης ο όγκος των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο».

Και υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει το προαιρετικό άνοιγμα. Αν δεν έχει δουλειά, καλό είναι να μην ανοίξει».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης μάλιστα ανέφερε ότι «δεν προσπαθούμε να πείσουμε για το άνοιγμα. Πρέπει άμεσα το αναπτυξιακό μοντέλο να γίνει παραγωγικό». «Οι τιμές είναι ελεύθερη επιλογή των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται. Δεν μπορούμε να έχουμε ελεγκτή σε κάθε μαγαζί», είπε.

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Αφήστε μας να ξέρουμε την αγορά καλύτερα. Δεν είδαμε πελάτες και τα κλείσαμε. Είμαστε πολύ πιο έξυπνοι. Στη Θεσσαλονίκη που δεν βλέπουμε ούτε γάτες γιατί να ανοίξουμε την Κυριακή; Όλοι αυτοί οι τουρίστες περνούν έξω από την πόλη», είπε ο κ. Χατζαρίδης.






Διαβάστε περισσότερα...

Family Run, o πρώτος Αγώνας για όλη την οικογένεια


Στις 27-29 Σεπτεμβρίου, στην Αγία Άννα Βόρεια Εύβοια.

Tα τελευταία χρόνια διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα ένας σηµαντικός αριθµός αγώνων που απευθύνονται σε έµπειρους ή ερασιτέχνες δροµείς, κολυμβητές και ποδηλάτες.

Σε πολλούς από αυτούς υπάρχει ως παράλληλη εκδήλωση η διοργάνωση ενός παιδικού αγώνα για να προσφέρει χαρά και άθληση στις µικρές ηλικίες..

Ποτέ όµως δεν έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα ένας αγώνας στον οποίο να συμμετέχει όλη η οικογένεια, ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙ∆ΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΟΜΑ∆Α, που αγωνίζονται µαζί σε µια σειρά αθλημάτων αλλά ταυτόχρονα και να δημιουργεί αυτές τις πολύτιµες οικογενειακές στιγµές που όλοι θα αναπολούµε τα επόµενα χρόνια, μυώντας τα παιδιά μας στις χαρές του αθλητισμού, της οµαδικότητας και της ευγενούς άµιλλας.

Ο Family Run δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό τον σκοπό.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καθιέρωση ενός αγώνα – θεσµού, στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων. Ο αγώνας δεν θα περιορίζεται στο αγωνιστικό µόνο κοµµάτι αλλά και σε πλήθος άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων, µε εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Ο αγώνας θα διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικά µέρη της χώρας µας µε στόχο µεταξύ άλλων την γνωριμία µε περιοχές φυσικού και ιστορικού ενδιάφεροντος, την ενίσχυση τοπικών κοινωνιών, αλλά και την παροχή βοήθειας σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο 1ος Family Run θα λάβει χώρα από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στην πανέμορφη περιοχή της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια!


Πρόκειται για το πρώτο μαζικό, αθλητικό, οικογενειακό event με αγώνες:
-τρεξίματος(διαφορετικές κατηγορίες)
-ποδηλάτου
-canoe – kayaκ

Κεντρική ιδέα στη διοργάνωση είναι η συμμετοχή των γονιών μαζί με τα παιδιά τους και ως εκ τούτου ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ομαδική/οικογενειακή συμμετοχή. Για αυτό το λόγο, τα αγωνίσματα και οι διαδρομές σχεδιάζονται από έμπειρους προπονητές παράλληλα με εξειδικευμένους παιδαγωγούς και με ηλικιακές κατηγορίες για τα παιδιά που ξεκινούν από 3 μηνών έως 16 χρονών. Στόχος είναι η βράβευση όλων των συμμετεχόντων.

O αγώνας απευθύνεται σε οικογένειες µε την ευρύτερη σηµασία της λέξης και σε όλους τους πιθανούς συνδυασµούς. Μπορεί να συµµετάσχει ένας γονέας µε ένα παιδί, δύο γονείς µε ένα παιδί, δύο γονείς µε δύο παιδιά, πολύτεκνες οικογένειες, µονογονεϊκές οικογένειες, νονοί µε βαφτιστήρια, θείοι και θείες µε ανίψια, παππούδες και γιαγιάδες µε εγγόνια κ.α.

Eπίκεντρο των εξωαγωνιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων ως Χορηγός Φιλοξενίας θα αποτελεί το ξενοδοχείο THALATTA μέλος των Small Luxury Hotels of the World (SLH), το οποίο έχει καταφέρει να συνδυάζει το μοντέρνο design και αισθητική που εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον, με την παροχή εκείνων των υπηρεσιών που το καθιστούν ως ιδανικό οικογενειακό προορισμό.

Υποστηρικτής του Αγώνα ο εμβληματικός προορισμός για όλες τις οικογένειες της χώρας και όχι μόνο το αγαπημένο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ελάτε να συμμετέχουμε όλοι, να μοιραστούμε την εμπειρία με τα παιδιά μας και να διασκεδάσουμε μέσα από την άθληση! Εμείς θα είμαστε εκεί!

Το newsbeast είναι χορηγός διαδικτυακής επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του Family Run στο Facebook ή το site www.familyrun.gr.














Διαβάστε περισσότερα...

Από αύριο οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς


Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 2 Αυγούστου.

Ξεκινά από αύριο η υποβολή αίτησης συμμετοχής για τη φιλοξενία παιδιών τους σε επιδοτούμενες θέσεις παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Σήμερα ανακοινώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) οι οριστικοί πίνακες των επιλεγέντων που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας, των Παιδικών Σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α ).

Η Αίτηση Συμμετοχής διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.A. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από 25/07/2013 έως 2/08/2013. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τους είναι στις 2 Αυγούστου.

Η «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωση» συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μπορεί να υποβληθεί, ταχυδρομικώς ή με courier, σε φάκελο στον οποίο εξωτερικά θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η ένδειξη «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»,

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών και έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους – μέλους της ΕΕ ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνοι που βρίσκονται σε χηρεία.

Οι μητέρες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει:

α) να είναι άνεργες ή β) να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή γ) να είναι αυτοαπασχολούμενες.

Επίσης να έχουν οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 35.000 για μητέρες που έχουν 3 ή 4 παιδιά και 40.000 για μητέρες που έχουν 5 παιδιά και άνω.

Εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση: οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και οι υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).

Οι ενδιαφερόμενες μητέρες για να προμηθευτούν το αναλυτικό τεύχος πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» για ωφελούμενες μητέρες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Τ.Α. ( και www.eetaa1.gr/index1.html).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη η διευθύντρια του σχολείου που πέθαναν 23 μαθητές


Παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα.

Συνελήφθη η διευθύντρια του σχολείου, στην ανατολική Ινδία, όπου 23 μαθητές πέθαναν από τροφική δηλητηρίαση.

Η διευθύντρια Μίνα Ντέβι του δημοτικού σχολείου του Σάραν στο Μπιχάρ είχε εξαφανιστεί μετά την ομαδική δηλητηρίαση των μαθητών. Σήμερα όμως παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα και συνελήφθη, όπως δήλωσε ο Σουτζίτ Κούμαρ, ο αστυνομικός διευθυντής του Σάραν.

«Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική σύλληψη για την υπόθεση. Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς δηλητηριάστηκαν τα παιδιά», πρόσθεσε ο Κούμαρ.

Οι μαθητές αρρώστησαν στις 16 Ιουλίου, αφού έφαγαν το μεσημεριανό τους που παρέχεται από τα σχολεία σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον υποσιτισμό και να ενθαρρύνουν τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο.

Η διευθύντρια κατηγορείται για φόνο και δηλητηρίαση.

Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να συλλάβει τον σύζυγο της Ντέβι ο οποίος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι ιδιοκτήτης ενός μπακάλικου που εφοδίαζε το σχολείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ στις όχθες του Άρδα


Από σήμερα και για τέσσερις ημέρες.

Αρχίζει σήμερα η 19η Συνάντηση Νέων στις όχθες του ποταμού Άρδα.

Το φεστιβάλ διαρκεί τέσσερις ημέρες και στη διάρκειά του διοργανώνονται μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις. Έτσι, όσοι βρεθούν στο μοναδικό τοπίο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια χορού, σε πρωταθλήματα beach volley, ποδοσφαίρου, σκάκι και τάβλι.

Την πρώτη μέρα, θα εμφανιστούν ο Ησαΐας Ματιάμπα και ο Μύρωνας Στρατής, ενώ θα ακολουθήσει ο Στέλιος Ρόκκος. Την Πέμπτη, στη σκηνή θα ανέβουν οι Mikro, οι Μπλε και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Το Σάββατο σκυτάλη παίρνουν οι Koza Mostra και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η μεγάλη γιορτή ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους Encardia, Κακό Συναπάντημα, Γιάννη Αγγελάκα καθώς και την τελετή λήξης.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 19ου φεστιβάλ του Άρδα…

Τετάρτη 24/7

11:00 Έναρξη ποδηλατοδρομίας (GR, TU, BG)
13:00 Υποδοχή ποδηλατοδρόμων στις Καστανιές | Χάλκινα της Καστοριάς
14:30 -19:00 Παραδοσιακή παλαίστρα (GR, TU, BG)
19:00 Art Stage Απονομή μεταλλίων στους διακεκριμένους παλαιστές
19:30 - 21:00 Art Stage Μουσικό Πλήρωμα
21:15 - 01:15 Main Stage Professional Sinnerz | Ησαΐας Ματιάμπα - Μύρωνας Στρατής | Στέλιος Ρόκκος
01:30 Νησίδα Electro Balkana | Kazoo | Sonic Path

Πέμπτη 25/7

11:00 Πρωταθλήματα σκάκι, τάβλι, χαρταετών
12:00 - 18:00 Εθελοντική αιμοδοσία - Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης
12:00 - 13:00 Εθελοντική δενδροφύτευση και ανθοφύτευση | Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης
15:00 - 18:00 Art Stage Εργαστήρι latin χορού - Bailo Luego Vivo
18:30 Art Stage Απονομή μεταλλίων σκάκι, τάβλι, χαρταετών
19:00 -21:00 Art Stage Χορευτικά συγκροτήματα συνοδεία από παραδοσιακές γκάιντες (GR, TU, BG)
21:00 - 01:15 Main Stage Mikro | Μπλε | Ελεωνόρα Ζουγανέλη
01:30 Νησίδα Alcalica | Κάππα Ζεύκιν | Silver Rose | God's Desire

Παρασκευή 26/7

10:00 - 14:00 Πρωτάθλημα beach volley ανδρών, γυναικών,παίδων (GR, TU, BG) - Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας
12:00 - 13:00 Κολλάζ και ζωγραφική για τον εθελοντισμό | Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης
12:00 - 18:00 Εθελοντική αιμοδοσία - Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης
16:00 -18:00 Πρωτάθλημα beach volley ανδρών, γυναικών,παίδων (GR, TU, BG) - Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας
17:00 -19:00 Art Stage Εργαστήρι κλασσικού και μοντέρνου χορού - Ιωάννης Μαργαρώνης
19:30 - 21:00 Art Stage Παράσταση μοντέρνου χορού (TU) - Nefes
21:15 - 01:15 Main Stage Μέλισσες | Γιάννης Κότσιρας - Στάθης Δρογώσης | Σύλλογος .Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δ.Αραμπατζής» - Pink Floyd Tribute
01:30 Νησίδα Theodore | Οιωνός

Σάββατο 27/7

10:00 - 14:00 Πρωτάθλημα beach volley ανδρών, γυναικών,παίδων (GR, TU, BG) - Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας
12:00 - 18:00 Εθελοντική αιμοδοσία - Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης
11:30 - 14:30 Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά - Διόνυσος | Εργαστήρια εικαστικών - ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο | Εργαστήρια για παιδιά - Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης
16:00 -18:00 Πρωτάθλημα beach volley ανδρών, γυναικών,παίδων (GR, TU, BG) - Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας
16:00 - 18:00 Art Stage Εργαστήρι κλασσικού και μοντέρνου χορού - Ιωάννης Μαργαρώνης
18:00 Αrt Stage Απονομή μεταλλίων beach volley
18:30 - 19:30 Αrt Stage Παράσταση χορού - Αποτέλεσμα των εργαστηρίων Ιωάννη Μαργαρώνη και Bailo Luego Vivo
20:00 - 21:30 Art Sage Από την Οδύσσεια στην Ιθάκη - Θοδωρής Οικονόμου
21:30 - 01:15 Main Stage Koza Mostra | Ελευθερία Αρβανιτάκη | Lava
01:30 Νησίδα Χίλια Χρόνια | Party in the box | Αλέξανδρος Μπελλές - Αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη

Κυριακή 28/7

10:00 - 13:00 Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (GR, TU, BG)
10:00 - 14:00 Αγώνες και επίδειξη δεξιοτεχνίας με 4x4
14:30 - 17:00 Funny games - Μπουγελομανία, καρπουζοφαγία, τσουβαλοδρομία κ.α.
18:00 - 18:30 Art Stage Γιώργος Ιωαννίδης - Συναυλία μπουζουκιών
18:40 - 19:10 Art Stage Desperado
19:30 Art Stage Απονομή μεταλλίων 4x4
20:00 - 21:30 Art Stage Ο Μπακαλόγατος - Διόνυσος
21:30 - 21:15 Main Stage Encardia | Κακό Συναπάντημα | Γιάννης Αγγελάκας
01:30 Νησίδα 48 Ώρες | Clock Wise | Γιώργος Γκοστίδης - Γλέντι λήξης



Διαβάστε περισσότερα...

Πού θα βρείτε οδοντίατρο τον Αύγουστο


Πρωτοβουλίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών για έκτακτα περιστατικά αναπτύσσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ), θέτοντας στη διάθεση του κοινού τη Γραμμή Επειγόντων Περιστατικών, που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια για τον μήνα Αύγουστο. Συνολικά, μέσω της Γραμμής έχουν αντιμετωπισθεί περισσότερα από 10.000 περιστατικά.

Στη Γραμμή συμμετέχουν Οδοντίατροι της Αττικής, οι οποίοι εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά ασθενών από 1η Αυγούστου. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους οδοντιάτρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, είτε στα τηλέφωνα του Συλλόγου 2103821109 (8.30 το πρωί με 3.30 το απόγευμα ) τις εργάσιμες ημέρες, είτε από το site του ΟΣΑ (www.osanet.gr).

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, πάντως εξέδωσε και έναν δωδεκάλογο για καλή στοματική υγεία.

1. Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στις αποσκευές σας και την οδοντόβουρτσα (κανονικού μεγέθους ή ταξιδιωτική).

2. Πριν ξεκινήσετε για διακοπές επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα εκτάκτων περιστατικών.

3. Μπορείτε και πρέπει να τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά

4. Περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα τυποποιημένα snacks (γαριδάκια, πατατάκια κ.λ.π.).

5. Περιορίστε την κατανάλωση σοκολατών, καραμελών, παγωτών, και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λ.π.).

6. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

7. Βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές τη ημέρα, έστω και αν ταξιδεύετε

8. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δέντρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.

9. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους τη θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.

10. Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, τα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Εάν μεν έχουν απλά αλλάξει θέση, πιέστε τα στην αρχική και επισκεφθείτε τον πλησιέστερο οδοντίατρο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα, φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επειγόντως επισκεφθείτε οδοντίατρο.

11. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σαν εργαλείο για διάφορες δουλειές (λύσιμο κόμπων, κόψιμο σπάγγων, σπάσιμο ξηρών καρπών και άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων ή ποτών).

12. Μετά το τέλος των διακοπών και πριν από το ξεκίνημα των σχολείων, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των διαφόρων προβλημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...