Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πάνω από 4.000 επισκέψεις στο κοινωνικό ιατρείο Πάτρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συμπλήρωσε το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας και ήδη μετρά 4.000 επισκέψεις 700 ασθενών.

Συνολικά το κατώφλι του έχουν περάσει περισσότερες από μια φορά 700 άνθρωποι, Έλληνες στην πλειοψηφία τους, αλλά και μετανάστες. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τις δουλειές τους ή δεν μπορούν να πληρώνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχουν όμως και οι συνταξιούχοι που αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακά τους και στρέφονται στο Κοινωνικό Ιατρείο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου, μιλά στην «Ε» για αυτό τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Μάλιστα σήμερα ο σύλλογος κάνει την ετήσια γενική συνέλευσή του, όπου θα γίνει και απολογισμός του έργου του. Όπως λέει η κ. Εξακουστίδου «σιγά και σταδιακά αποδείχτηκε ότι η κατάσταση μας διέψευσε, οι πιο απαισιόδοξοι δικαιώθηκαν. Δυστυχώς πάμε καλά!».

Επισημαίνει δε ότι οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται, ενώ μεγάλος αριθμός ασθενών οι οποίοι περνούν την πόρτα του Κοινωνικού Ιατρείου προσπαθούν να επιβιώσουν «με μισθούς πείνας των 300 και των 400 ευρώ, υπό καθεστώς μαύρης εργασίας και εκ των πραγμάτων είναι ανασφάλιστοι».

Το Κοινωνικό Ιατρείο δουλεύει με ραντεβού και ανάμεσα στα 700 άτομα που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είναι και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, που πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη θεραπεία τους. Είναι επίσης οικογένειες – «η μέση οικογένεια που ξαφνικά βρέθηκε στον αέρα», εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως σημειώνει η Φ. Εξακουστίδου.

Εκτός των ραντεβού στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου, στα κτήρια της πρώην Νοσηλευτικής Σχολής του Παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε εθελοντές γιατρούς του δικτύου που εξετάζουν στα ιατρεία τους. Αλλά «και γιατροί του Δημοσίου βλέπουν ασθενείς μας, με παραπεμπτικό χαρτί από εμάς και ύστερα από επικοινωνία μας με τον γιατρό».

Όσοι επισκέπτονται το Κοινωνικό Ιατρείο καλό είναι να έχουν μαζί τους την κάρτα ανεργίας τους, εφόσον υπάρχει. Οι ανασφάλιστοι μπορούν να συμπληρώσουν μια υπεύθυνη δήλωση που θα τους δώσουν οι εθελοντές ή να προσκομίσουν βεβαίωση από τον παλιό τους ασφαλιστικό φορέα ότι δεν μπορούν να καλύψουν πλέον το κόστος των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Περικοπές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
Η Φένια Εξακουστίδου σχολιάζει και τις περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, που έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς να μην μπορούν να απολαμβάνουν τις σωστές παροχές υγείας. «Υπάρχουν συνεχώς περικοπές στην Υγεία. Πώς μπορεί να είναι πετυχημένος ένας υπουργός όταν τα ελλείμματα συμμαζεύονται με περικοπές και χωρίς να πληρώνουν τους προμηθευτές των νοσοκομείων;», αναρωτιέται.

Και επισημαίνει ότι στο πλαίσιο συνεργασίας του Κοινωνικού Ιατρείου με το Νοσοκομείο Μεσσηνίας, αλλά και Κέντρα Υγείας στο νομό, ο σύλλογος τους έχει δανείσει από σύριγγες, μέχρι και παιδικά εμβόλια. Τα ιατρικά υλικά καλύπτονται από το Σύλλογο Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, από δωρεές, καθώς και από τις συνδρομές των μελών.

Ιδιαίτερη αναφορά η Φένια Εξακουστίδου κάνει στην προσφορά της κ. Βίκυς Καρέλια χάριν στην οποία αγοράστηκαν παιδικά εμβόλια. «Γύρω στα 25 εμβόλια το μήνα γίνονται από το Ιατρείο, ενώ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης προωθούμε εμβολιασμούς για να προστατεύσουμε τα παιδιά και το γενικότερο πληθυσμό από αρρώστιες που μέχρι πριν κάποια χρόνια είχαν εξαλειφθεί», αναφέρει. Μεγάλη είναι η ζήτηση και για οδοντιατρικές εργασίες. «Κλείνουμε ραντεβού για δύο μήνες μετά. Πέντε οδοντίατροι την εβδομάδα έρχονται και βλέπουν από 4 έως 6 ανθρώπους, μέσα στο δίωρο που διαθέτουν κάθε φορά για το Ιατρείο», λέει.

«Δουλεύουμε αθόρυβα και ταπεινά»
Η κ. Εξακουστίδου επισημαίνει ιδιαίτερα την αθόρυβη δουλειά των εθελοντών του Δικτύου. «Δουλεύουμε σταθερά, αθόρυβα. Ταπεινά προσπαθούμε και κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να διαφημιζόμαστε», αναφέρει. Λέει ακόμα πως αυτό που θέλουν είναι εθελοντές, που δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα γιατροί αλλά να έχουν διάθεση να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, χωρίς διακρίσεις στο χρώμα ή τη φυλή του καθένα. «Φιλοσοφία μας είναι καλύτερα κάποιος να μας ξεγελάσει, παρά να χάσουμε έστω και έναν άνθρωπο», επισημαίνει. Και τονίζει πως «δεν είναι ελεημοσύνη αυτό που προσφέρουμε, σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του άλλου». Καταλήγοντας η Φένια Εξακουστίδου τονίζει την προσφορά και την καλή συνεργασία και με νοσοκομεία στην Αττική όπου «έχουμε στείλει ανθρώπους με καρκίνο να χειρουργηθούν, χωρίς να πληρώσουν» - ενώ το ενθαρρυντικό είναι, όπως λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, ότι «υπάρχει μεγάλη ευαισθησία και διάθεση για βοήθεια από τους γιατρούς».


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.