Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η Πρέβεζα τίμησε τον ποιητή Κώστα Kαρυωτάκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ογδόντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του
.
Τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, τίμησε η πόλη της Πρέβεζας, ακριβώς 85 χρόνια μετά τον θάνατό του, με μία ειδική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στην προβλήτα του Βαθύ, απέναντι από το σημείο, όπου στις 21 Ιουλίου του 1928 ο ποιητής έβαλε τέλος στην ζωή του.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαϊλης κατά τον χαιρετισμό του ανακοίνωσε ότι, «η εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία για τα ''Καρυωτάκεια'', προς τιμήν του μεγάλου δημιουργού» και πρόσθεσε:

«Ο ποιητής με το έργο του, ανέδειξε και τον πολιτισμό της Πρέβεζας, κι έβαλε ένα ξεχωριστό πετραδάκι στο μεγάλο ψηφιδωτό του πολιτισμού του τόπου μας.

Το έργο του, αποτελεί διαχρονική αξία ποιητικής και πολιτιστικής δημιουργίας, ενώ αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους εμάς και ιδιαίτερα για τους νεώτερους».
Η Πρέβεζα τίμησε τον ποιητή Κώστα Kαρυωτάκη

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Πρεβεζάνος ποιητής Στέλιος Μαφρέδας, ενώ η βραδιά πλαισιώθηκε, με προβολή αρχειακού υλικού από τον Γιάννη Νικολαϊδη και μελοποιημένα τραγούδια του Κώστα Καρυωτάκη, από μαθητές και καθηγητές των Ωδείων της πόλης.

Ο δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Νίτσας μοιράστηκε με το κοινό την μαρτυρία που του μετέφερε ο παππούς του, Ταξιάρχης Νϊτσας, ο οποίος έσωσε τον Κώστα Καρυωτάκη από την αποτυχημένη απόπειρα πνιγμού που επεχείρησε στην θάλασσα του Μύτικα, μια μέρα πριν τον θάνατό του.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης. Η Τρίπολη ήταν η γενέτειρα του ποιητή.

Ο Κώστας Καρυωτάκης έφυγε από την ζωή πολύ νέος σε ηλικία 32 χρόνων. Το πλούσιο, σπάνιο ποιητικό του έργο, διδάσκεται σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια και έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.