Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ανεκλήθησαν δύο προεδρικά διατάγματα


Το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε δύο από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν διαβιβαστεί στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά από το υπουργείο Παιδείας 23 σχέδια διαταγμάτων που αφορούν τα ΑΕΙ και 13 που αφορούν τα ΤΕΙ.

Πριν από λίγες μέρες το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμα τέσσερα από τα 36 διατάγματα που αφορούσαν: 1) την ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) την ίδρυση - συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3) την ίδρυση - συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και 4) την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας με σχετικά έγγραφά του ζήτησε την ανάκληση δυο σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, καθώς αυτό «κρίθηκε αναγκαίο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το πρώτο διάταγμα που ανακλήθηκε αφορά την ίδρυση Τμημάτων, ανασυγκρότηση και συγκρότηση των Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το δεύτερο αφορά «τη μετονομασία και κατάργηση Τμημάτων και ίδρυση - συγκρότηση, κατάργηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι Επικρατείας συνεχίζουν την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των υπολοίπων σχεδίων διαταγμάτων και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών γνωμοδοτήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου


Βάση της υπ αριθμ. 279/23460/22-2-2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας των τελικών δικαιούχων του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε., καλούνται οι ενδιαφερόμενοι δημότες του Καλλικρατικού Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, όπως από 1-5-2013 έως 31-5-2013 να προσέλθουν στα γραφεία του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Παιδείας και Πολιτισμού, προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται από την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση και έχουν ως εξής:

Για κάθε προστατευόμενο μέλος πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 ευρώ.

Στην περίπτωση απόρου με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 ευρώ.

Σε περίπτωση άπορης οικογένειας με ένα ή και περισσότερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν :

α) Τυποποιημένη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, μέσω αποκλειστικά ενός επιλέξιμου φορέα εκπροσώπησης με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

β) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας επικυρωμένο.



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7ο Ανοιχτό Τουρνουά Κολύμβησης ΑμεΑ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Ανοιχτό Τουρνουά Κολύμβησης ΑμεΑ που πραγματοποιήθηκε στo κλειστό κολυμβητήριο της Νάουσας, το Σάββατο 20/4/2013 και διοργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Αθλητών ΑμεΑ, υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ). Στο τουρνουά έλαβαν μέρος αθλητές συλλόγων από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το επίπεδο των αγώνων αλλά και της διοργάνωσης ήταν αρκετά υψηλό αφού συμμετείχαν αθλητές της Ελληνικής Παραολυμπιακής ομάδας οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Λονδίνο.

Η Μελίνα Μεταξά Μαριάτου, 14 ετών, συμμετείχε στα αγωνίσματα των 50μ ελεύθερο και 50μ ύπτιο στην κατηγορία (S5) γυναικών κερδίζοντας ένα χάλκικο και ένα χρυσό μετάλλιο, αντίστοιχα.

Η προπονήτρια της, Σπυριδούλα Παρασκευοπούλου, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη αφού η Μελίνα βελτίωσε σημαντικά τους χρόνους της και στα δυο αγωνίσματα. Επόμενός της στόχος είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το πρώτο 15νθημερο του Ιουνίου.

Στιγμιότυπο από την απονομή των 50 μ ύπτιο από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αθλητών ΑμεΑ, Ταξίαρχο κ. Χ. Καραγκιοζίδη

Η Μελίνα Μεταξά Μαριάτου γεννήθηκε στην Πάτρα στις 22 Οκτωβρίου 1999 με μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται Αρθρογρύπωση. Η ασθένεια αυτή κατά κανόνα επηρεάζει το εύρος κίνησης και την δύναμη των αρθρώσεων των άκρων. Ξεκίνησε να κολυμπά το 2007 με προπονήτρια την Σπυριδούλα Παρασκευοπούλου για λόγους ενδυνάμωσης και βελτίωσης της κινητικής της κατάστασης. Το 2010 ξεκίνησε να προπονείται αγωνιστικά με στόχο τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΕΑΟΜ-ΑμεΑ. Αποτελεί αθλήτρια του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Ν. Ροδόπης «Ο ΗΡΟΔΙΚΟΣ» που εδρεύει στην Κομοτηνή, ενώ στην Πάτρα προπονείται στο κολυμβητήριο "Πεπανός" με την βοήθεια της ΝΕΠ.


Διαβάστε περισσότερα...

Access Ηouse: ένα υβριδικό σπίτι προσβάσιμο σε ΑμεΑ


Τον νέο τύπο πλήρως προσβάσιμου σπιτιού για άτομα με κινητικές αναπηρίες, το Access Ηouse,παρουσίασε πρόσφατα η κατασκευαστική κατοικιώνbaasbuilding, μετά από ενδελεχείς μελέτες, μακροχρόνιες επαφές και συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού και μεταφορά τεχνολογίας από χώρες με παράδοση, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

Το νέο προσβάσιμο σπίτι, είναι υβριδικό(απελευθερώνει τον ιδιοκτήτη του από κάθε δαπάνη για θέρμανση και δροσισμό) και συγχρόνως πλήρως προσβάσιμο από άτομα με κινητικές αναπηρίες, αφού κάθε λεπτομέρεια στην κατασκευή των χώρων, από την είσοδο, το πάρκινγκ, το λουτρό, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα, είναι μελετημένη σύμφωνα με τις επιταγές προσβασιμότητας, καθώς και τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς κατασκευών ειδικών προδιαγραφών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της baasbuilding, κ. Νίκος Μπατιστάτος, αναφερόμενος στη νέα δραστηριότητα της εταιρείας τονίζει: «Η προσπάθειά μας αυτή έρχεται μετά από πολλούς μήνες μελέτης, προγραμματισμού, επισκέψεων σε εκθέσεις και συνεργασιών με εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού στην κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών ειδικών προδιαγραφών.

«Σε μια χειμαζόμενη αγορά», αναφέρει, «η εταιρεία μας, εδώ και 4 χρόνια, τολμά και επενδύει σε πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις που αφορούν την ολοκληρωμένη κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μελλοντικών κατοίκων, θέλοντας αφενός να συμβάλλει στην άνεση που πρέπει να διακρίνει τη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά και να προσφέρει ταυτόχρονα αξιόπιστες λύσεις, που επιτρέπουν σε όλους να απολαμβάνουν με άνεση το σπίτι τους και τις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε αυτό. Διότι το Ευ Ζην μας αφορά όλους».

«Ζούμε μια νέα εποχή», υπογραμμίζει ο κ. Μπατιστάτος και καταλήγει: «Μελετώντας διεξοδικά τις ανάγκες, φροντίζουμε ώστε όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις, διαμορφώσεις και ανακατασκευές που καθιστούν ένα σπίτι πλήρως προσβάσιμο, να είναι εφαρμόσιμες και σε υπάρχουσες κατοικίες-διαμερίσματα, καθιστώντας τα κι αυτά λειτουργικά και ασφαλή».


Διαβάστε περισσότερα...

Δ. Πολυγύρου: Tα δικαιολογητικά για πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων


Tο Μάιο θα ξεκινά η υποβολή των δικαιολογητικών για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013, όπως ανακοινώνει ο δήμος Πολυγύρου.

Οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να λάβουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, καλούνται να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το διάστημα από 1 Μαΐου έως και 31 Μαΐου 2013 στο γραφείο του «Βοήθεια στο Σπίτι» (Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο) καθώς και στα κατά τόπους κοινοτικά καταστήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Πολυγύρου.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής:

Αίτηση/Υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω ενός και μόνο φορέα υλοποίησης, η οποία υπάρχει στο γραφείο του Βοήθεια στο Σπίτι.

Επικυρωμένα αντίγραφα των ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων των δικαιούχων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά καθορίζονται από την υπ΄ αριθμ. 279/23460/22-2-2013 Κ.Υ.Α. διαμορφόνωνται ως εξής:

Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 €

Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα, ως ακολούθως:

-Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700 €.

-Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ” ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δύο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520 €.

-Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με δύο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 14.400 €.

-Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280 €.

3. Στην περίπτωση άπορου ατόμου που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας με ένα ή και περισσότερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία 67 % και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Στην ανακοίνωση του δήμου σημειώνεται ότι «ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Από τον υπολογισμό του ως άνω εισοδήματος εξαιρείται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για κάθε άτομο ή οικογένεια, όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε στη φορολογική νομοθεσία.»

Διαβάστε περισσότερα...

Μια σπουδαία γυναίκα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση


Η φωτογραφία στη Monde ήταν σοκαριστική: μια νέα γυναίκα, καθισμένη στην αναπηρική καρέκλα, με ένα πρόσθετο μέλος δίπλα στην ωραία της γαμπίτσα κι ένα κίτρινο χέρι να κρέμεται απ΄ την ίδια μεριά, χαμογελά στον φακό.

Στην αρχή θαύμασα, νομίζοντας ότι η γυναίκα πήγε κόντρα στις εντυπώσεις και φόρεσε τη φούστα της, επειδή αυτό επιθύμησε – ήμουν μακριά νυχτωμένη.
Φωτογραφία για Μια σπουδαία γυναίκα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Η είδηση ήταν ακριβώς αντίστροφη: η συγκεκριμένη, ως γυναίκα-βουλευτής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ήταν υποχρεωμένη να φορά φούστα κι έπειτα από δυο χρόνων αγώνα για να της επιτραπεί να φορέσει παντελόνι, τελικά δικαιώθηκε Πάμε, λοιπόν, πάλι απ΄ την αρχή:

Η Σαφάκ Παβέι είναι μια σπουδαία γυναίκα – 37 χρονών, κόρη γνωστών τούρκων διανοουμένων, στα 18 της χρόνια πήγε μαζί με τον άντρα της στη Ζυρίχη να σπουδάσουν τέχνη και κινηματογράφο. Εκεί, σε ένα σιδηροδρομικό ατύχημα, έχασε το αριστερό της χέρι και το αριστερό της πόδι
. Η σοβαρή αυτή αναπηρία δεν εμπόδισε τις σπουδές της -τις συνέχισε στη Βρετανία και στο LSE- επηρέασε όμως το περιεχόμενό τους. Η Παβέι ασχολήθηκε έκτοτε, από διάφορες θέσεις του ΟΗΕ, με θέματα μειονοτήτων- προσφύγων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναπτυξιακής βοήθειας, θέματα δικαιωμάτων των παιδιών, γυναικείας ισότητας- στις υπό ανάπτυξη περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Φυσικά, η Σαφάκ Παβέι έγινε ιδρυτικό μέλος της ομάδας υποστήριξης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες. Εξίσου φυσικά, η Σαφάκ Παβέι έγραψε ένα βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Πλατφόρμα Νο 13», όπου περιγράφει την εμπειρία της από το σιδηροδρομικό ατύχημα και το οποίο έγινε μπεστ σέλερ στην Τουρκία.

Έπειτα από 15 χρόνια ζωής στο εξωτερικό, η γενναία αυτή γυναίκα αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα της, έβαλε υποψηφιότητα με το αντιπολιτευτικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και εξελέγη βουλευτής Κων/πολης. Τότε, λοιπόν, ανακάλυψε ότι απαγορεύεται ρητά στις γυναίκες να φορούν παντελόνι στους χώρους της Εθνοσυνέλευσης.

Στο εύλογο αίτημά της να γίνει μια εξαίρεση, προκειμένου να μπορεί να καλύψει το πρόσθετο μέλος, η απάντηση ήταν αρνητική, διότι ο κανόνας απαιτούσε αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής. Έπειτα από δυο χρόνια επίμονης υπενθύμισης, το άρθρο 56 του Κανονισμού της Εθνοσυνέλευσης άλλαξε τις προάλλες και, πλέον, οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν παντελόνι μέσα στη Βουλή.

Οι γυναίκες της γενιάς μου ασφαλώς θα θυμούνται την «Πολυάννα και το παιχνίδι της χαράς», όπου η Πολυάννα (υγιής και αρτιμελής) ξαφνιάστηκε δυσάρεστα όταν έλαβε ως δώρο Χριστουγέννων μια πατερίτσα. Έμαθε όμως να χαίρεται και να εκτιμά το δώρο της, ακριβώς επειδή δεν το χρειαζόταν. Αυτό θυμήθηκα διαβάζοντας την είδηση και σκέφτηκα να το συμμεριστώ μαζί σας, για τις μέρες που είμαστε απλώς άκεφες…



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Άσυλο Ανιάτων απαντά στα "Παραπολιτικά"


Το Άσυλο Ανιάτων, με αφορμή δημοσίευμα που αφορά στη διαχείριση της κληρονομιάς Σπέντζα, διευκρινίζει τα εξής:

"1ον: Στο Άσυλο Ανιάτων, η νέα διοίκηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Απρίλιο του 2012, έχει θέσει από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή σχέδιο εξυγίανσης και αποτύπωσης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανατεθεί στο διεθνή οίκο ορκωτών ελεγκτών (Grand Thornton), ο διαχειριστικός έλεγχος για την περίοδο (1980-2012), προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να αποδωθούν ευθύνες. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται μέσα στους προσεχείς μήνες.

2ον: Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου του Ασύλου Ανιάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 14-12-2012 παρουσία του δικηγόρου -εκπροσώπου των κληρονόμων Σπέντζα- καθώς και του εκτελεστή της διαθήκης, ενέκρινε σχέδιο συμβιβασμού. Η ανωτέρω απόφαση έχει προωθηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων Αττικής και αναμένεται η σχετική εγκριτική γνωμοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό.

3ον: Διευκρινίζεται ότι οι αγωγές αποζημίωσης που κατέθεσε ο εκτελεστής της διαθήκης και που θα εκδικάζονταν τον Ιανουάριο του 2013, έχουν ασκηθεί κατά των προηγούμενων μελών του ΔΣ και της αποβιώσασας τέως Προέδρου του Ασύλου (που η θητεία της έληξε τον Μάρτιο 2012). Υπό το πρίσμα υλοποίησης του σχεδίου συμβιβασμού, ο εκτελεστής της διαθήκης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων Αττικής, συνηγόρησαν στην αναβολή της εκδίκασης των αγωγών αποζημίωσης.

4ον: Για την υπόθεση διαχείρισης της κληρονομιάς Σπέντζα και τα συνακόλουθα φορολογικά θέματα, διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για την περίοδο 1980-2009 και τα τότε διατελέσαντα μέλη του ΔΣ. Η νέα διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων έχει θέσει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και εργάζεται στενά μαζί της για την απόδωση ευθυνών. Η εικόνα και η αξιοπιστία του Ασύλου Ανιάτων θα αποκατασταθούν μόνο με την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης και λειτουργικής διαφάνειας.

Η σημερινή κατάσταση του Ασύλου Ανιάτων

Το Άσυλο Ανιάτων προσπαθεί με τεράστιες δυσκολίες να διατηρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στους 240 χρόνια πάσχοντες και κατάκοιτους ασθενείς του.

Η σημερινή όμως ευρύτερη οικονομική κατάσταση οδηγεί το Άσυλο Ανιάτων σε καταστάσεις επικίνδυνες. Συγκεκριμένα, το Άσυλο Ανιάτων είναι αντιμέτωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα:

--την υπερφορολόγηση των ακινήτων,

--τη μη καταβολή μισθωμάτων από τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του το Άσυλο, ακόμα και από το δημόσιο,

--τις ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ που αγγίζουν το 1,7 εκατ. ευρώ,

--οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένα 5 μηνών

Το Άσυλο αδυνατεί να καταβάλει τα οφειλόμενα στους προμηθευτές του, όπως π.χ. την εταιρεία Φυσικού Αερίου στην οποία οφείλονται 32.000 ευρώ.

Στα 120 χρόνια λειτουργίας του, το Άσυλο Ανιάτων προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας σε χρόνια πάσχοντες συνανθρώπους μας. Αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να αναστείλει τη λειτουργία του και να βρεθούν στο δρόμο 240 χρόνιοι ασθενείς -που οι περισσότεροι δεν έχουν οικογένειες για να τους φροντίσουν- και 160 εργαζόμενοι".



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΛΜΕ: Να ανακληθεί άμεσα η επίταξη-επιστράτευση


"Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης η οποία δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, 11-5-13, στο ΦΕΚ με αριθμό 1139 και προβαίνει στην «επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών» του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «καθώς και της χρήσης των ακίνητων και κινητών»", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ και προσθέτει:

«Η επίταξη αυτή αφορά όχι μόνο όσους και όσα έχουν σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και για κάθε εκπαιδευτική διαδικασία και για αόριστο χρονικό διάστημα «έως την έκδοση νεότερης απόφασης».

Η προληπτική αυτή επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι μια ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση που δεν στηρίζεται σε καμία εθνική ή διεθνή νομοθεσία. Αποδεικνύεται πως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι, όπως διατείνεται, η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά η στέρηση και η απαγόρευση του δημοκρατικού μας δικαιώματος να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε.

Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους εκπαιδευτικούς «προληπτικά» και τους απαγορεύει να απεργήσουν, πριν καν αποφασίσει ο κλάδος την απεργία. Προφανώς θέλει να απαγορεύσει με την απόφασή της και αυτή ακόμη τη συζήτηση για απεργία! Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Αν τους αφήσουμε, θα μας απαγορεύσουν και να σκεφτόμαστε!

Δεν θα περάσει αυτή η αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13/5/13.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους γονείς και τους μαθητές, το σύνολο του λαού να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική που τσακίζει τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και προσπαθεί να επιβάλλει στο λαό μια απέραντη λιτότητα και στέρηση των κοινωνικών αγαθών.

Καλούμε όλους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 13-5 στις 7 μμ, που συμβολικά θα ξεκινήσει από τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2), αλλά και στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή, 17/5 Πανεργατική - Πανελλαδική απεργία για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, την καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, αλλά και τη στήριξη των κοινωνικών αγαθών που απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.

Τέλος, καλούμε έστω αυτή την ώρα, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ακυρώσουν άμεσα αυτή την απόφαση".



Διαβάστε περισσότερα...

Αερομεταφορά στην Κρήτη


Βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι μεταφέρεται αυτή την ώρα από την Χίο ένας 71χρονος ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες έπεσε από μεγάλο ύψος.

Το C-130 που μεταφέρει τον άνδρα αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο στις 19.15 και θα διακομισθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 16χρονος που συγκίνησε τον Ομπάμα


Ένας 16χρονος που ζει στις ΗΠΑ προκαλεί τον θαυμασμό με την επιστημονική του ανακάλυψη που εντοπίζει μορφές καρκίνου. Δείτε το βίντεο του MEGA.





Διαβάστε περισσότερα...

Φοροδιαφυγή: 1.000 "ράμπο" για 10.700 υποθέσεις


Περισσότεροι από χίλιοι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής μισθωτούς, επιχειρήσεις και ελεύθερους επιχειρηματίες. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν 10.700 υποθέσεις. Δείτε το βίντεο του MEGA.





Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα ελεγχθούν οι φορολογικές υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή


Την απόφαση που ορίζει τα κριτήρια εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων.

Την απόφαση που ορίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ελεγχθούν οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Με την απόφαση διευκρινίζεται ότι η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία έχουν προσδιορισθεί με παλαιότερες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων το είδος της επιχείρησης, το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, την περιοχή που δραστηριοποιείται, τη φορολογική συμπεριφορά της κ.ά. Εξάλλου, όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, θα επιλεγεί και ένα επιπλέον δείγμα που θα αντιστοιχεί στο 20% των υποθέσεων από τον προϊστάμενο της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας, με βάση επιβαρυντικά στοιχεία για την επιχείρηση.

Ο αριθμός των υποθέσεων που θα σταλεί σε κάθε Ελεγκτική Υπηρεσία συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, θα είναι ανάλογος με τον αριθμό των πραγματικά υπηρετούντων ελεγκτών. Προβλέπονται συγκεκριμένα πέντε υποθέσεις ανά ελεγκτή. Επιπλέον μία υπόθεση σε κάθε ελεγκτή θα αναθέσει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Για τις παραγραφόμενες υποθέσεις που έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου και ήδη έχει γίνει έναρξη του ελέγχου, ο έλεγχος αυτός θα ολοκληρωθεί υποχρεωτικά.

Επίσης, από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις των ειδικών συνεργείων που ανατέθηκαν με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών στο ΔΕΚ Αθηνών. Επιπλέον, σε κάθε ελεγκτή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα ανατεθούν προς έλεγχο τρεις υποθέσεις Φυσικών Προσώπων οι οποίες επιλέγονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Εξάλλου, υποχρεωτικά, θα διενεργηθεί ο έλεγχος σε επιχειρήσεις για τα οικονομικά έτη 2004 και 2005, για την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει ολική ανάκτηση των ενισχύσεων θα διενεργηθεί επανυπολογισμός των τόκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες μειώσεις μισθών για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους


Στις 14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη μετενέργεια για περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις.

Σε μειώσεις των αποδοχών περίπου ενός εκατομμυρίου εργαζόμενων αναμένεται να οδηγήσει στις 14 Μαΐου η λήξη της μετενέργειας, για όσους αμείβονται με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση ή τις κλαδικές συμβάσεις.

Στις 14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη μετενέργεια για περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που είχε λήξει την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός.

Έτσι λοιπόν, από τις 15 Μαΐου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει περισσότερα.

Για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, το επίδομα γάμου (10%) θα αποτελεί πλέον παρελθόν και εφεξής θα παίρνουν τον μισθό μαζί με τις τριετίες. Το επίδομα γάμου είχε καταργηθεί για τους περισσότερους εργαζόμενους από τις 14 Φεβρουαρίου 2012, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να μην το καταβάλλουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου 2012, όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων, αφού η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεσμεύει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των φορέων που την υπογράφουν.

Οι τριετίες, υπενθυμίζεται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες μέχρι να υποχωρήσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%, έναντι 27,2% που είναι σήμερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Χρόνια πολλά μαμά!


Παντοτινή η αγάπη τους.

Δείτε το βίντεο: 




Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες ώρες διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη


Αυξημένα τα ωράρια στην Ελλάδα σύμφωνα με το δίκτυο «Ευρυδίκη».

Μία από τις λίγες χώρες με το μεγαλύτερο ωράριο των εκπαιδευτικών εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση, «Ευρυδίκη», για το 2012.

Όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» που δημοσιεύει τα στοιχεία, εκτός της χώρας μας, σε ακόμη πέντε χώρες οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκουν πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Στη Λετονία 21 ώρες, στη Μάλτα 20 ώρες, στην Πορτογαλία 22 ώρες, στην Ιρλανδία 22 ώρες και μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο - Σκοτία, 23 ώρες.

Στις υπόλοιπες χώρες οι ώρες διδασκαλίας κυμαίνονται από 14 μέχρι 19,5 την εβδομάδα. Οι λιγότερες ώρες καταγράφονται στη Νορβηγία (14,5 έτη), στην Ισλανδία (16), στην Πολωνία (14), στην Αυστρία (17), στο Βέλγιο και στις τρεις κοινότητες (17,5) και στη Γαλλία (16,5).

Με το νέο ωράριο που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο σε Γυμνάσια και Λύκεια οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα έχουν 23 ώρες διδασκαλίας στην τάξη, όσοι έχουν πάνω από έξι χρόνια 21 ώρες, όσοι έχουν πάνω από δώδεκα χρόνια 20 ώρες και όσοι έχουν πάνω από 20 χρόνια, 18 ώρες την εβδομάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Οίκος Ναύτου»: Δε δικαιούνται επίδομα οι ανάπηροι ναυτεργάτες!


Στο πλαίσιο της βάρβαρης αντιασφαλιστικής επέλασης κυβέρνησης και κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, διατηρείται σε πλήρη ισχύ το απάνθρωπο Προεδρικό Διάταγμα του 2005, που αφορά τους ασφαλισμένους του «Οίκου Ναύτου» και προβλέπει ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος αναπηρίας ύψους μόλις 180 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να του λείπουν ή και τα δύο πόδια, ή και τα δύο χέρια!

Με βάση αυτό το Προεδρικό Διάταγμα ο «Οίκος Ναύτου» έκοψε στις 23 Γενάρη 2013 το επίδομα αναπηρίας στον ναυτεργάτη Παναγιώτη Γαϊτανάρο, που στα 26 του χρόνια σε ναυτεργατικό ατύχημα έχασε από το μηρό το ένα του πόδι. Ενώ ένα χρόνο νωρίτερα την άνοιξη του 2012 είχαν κόψει το επίδομα από τον ναυτεργάτη Νίκο Σακελιά, ο οποίος έχασε επίσης σε ναυτεργατικό ατύχημα πριν από 6 χρόνια το ένα του χέρι!

Πρόκειται για το ΠΔ 8/2005 το οποίο υποτίθεται ότι ήταν να καταργηθεί από το 2006. Το ΠΔ προβλέπει ότι: «Παρέχεται μηνιαίο επίδομα "οίκοι περίθαλψης" σε ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο τελικού σταδίου, ακρωτηριασμό αμφότερων των άνω ή κάτω άκρων» κ.ά. Μάλιστα «μετά, τη λήξη της πενταετίας» οι ανάπηροι περνάνε από επανεξέταση.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Π. Γαϊτανάρου, κατοίκου Μάνης, το 2005, με βάση αυτό το ΠΔ ο «Οίκος Ναύτου» του έκοψε το πενιχρό επίδομα που έπαιρνε μέχρι τότε. Το 2006 το επίδομα επαναχορηγήθηκε στον ανάπηρο, μετά από θύελλα αντιδράσεων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων που είχε ξεσηκωθεί όταν αυτό το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», ενώ το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευτεί τότε ότι θα υπάρξει τροπολογία για την κατάργηση αυτού του όρου.

Ομως, το ΠΔ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά όταν ο «Οίκος Ναύτου» με το νόμο 4052/2012 εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο σε ό,τι αφορά αυτά τα επιδόματα με βάση το νόμο 4075/2012 δεν ισχύει η φράση «ακρωτηριασμός αμφοτέρων των άνω ή κάτω άκρων», άφησαν «εκτός» το Τμήμα Παροχής Επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα του «Οίκου Ναύτου»! Επειδή ακριβώς αυτά τα αναπηρικά επιδόματα είναι προνοιακού χαρακτήρα συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ το ΠΔ.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Π. Γαϊτανάρος να μείνει ξανά χωρίς επίδομα, ενώ ο «Οίκος Ναύτου» απορρίπτει τις αιτήσεις του. «Κόβουν κάθε παροχή που έχουμε κατακτήσει και μας στέλνουν στην κουτάλα, στα συσσίτια κάνοντας από πάνω τους ελεήμονες. Δεν θα κάνω πίσω και ας είμαι με ένα πόδι. Απαιτώ αυτά που δικαιούμαι και θα τα διεκδικώ μέχρι να πεθάνω».

Ανάλογη είναι η περίπτωση του Ν. Σακελιά που μένει στην Πάτρα. Στις 25 Μάη 2007 και σε ηλικία 43 ετών έχασε το αριστερό του χέρι σε ναυτεργατικό ατύχημα στο πλοίο «ΕΤΖΙΑΝ ΣΤΑΡ» της εταιρείας Αγαπητού. Μετά από 20 χρόνια στα καράβια, προσπαθεί να ζήσει τα δύο μικρά παιδιά του, μόνο πια με τη σύνταξη των 425 ευρώ. «Από τις 4 Οκτώβρη του 2010 έχω καταθέσει αίτηση ζητώντας το επίδομα χωρίς αποτέλεσμα. Είναι απανθρωπιά. Και δεν αφορά μόνο εμένα αλλά τόσο κόσμο»...



Πηγή: http://www.rizospastis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έξυπνη» συσκευή made in Greece


Διάκριση για την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κάποιος περπατάει μέσα σε ένα σπίτι. Ψάχνει εναγωνίως κάτι, μπαινοβγαίνει στα άδεια δωμάτια ανάβοντας το ένα μετά το άλλο όλα τα φώτα. Άπραγος, σωριάζεται στον καναπέ. Τα φώτα στα δωμάτια έχουν σβήσει. Οι κουρτίνες στο σαλόνι ανοίγουν μόνες τους για να μπει το λιγοστό φως του απογεύματος. Ο φωτισμός ενισχύεται όσο χρειάζεται για να μην κουράζονται τα μάτια. Η ελαφριά ζέστη διαλύεται από την αυτόματη ενεργοποίηση του κλιματισμού. Καλώς ήρθατε στο σπίτι του (κοντινού) μέλλοντός μας.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν χάρη σε μια «έξυπνη» συσκευή made in Greece, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή». Πρόκειται για τον «Κύβο Ελέγχου», μία μηχανή που αναπτύχθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», που πρόσφατα επελέγη ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις στις δέκα «φιναλίστ» του έγκριτου διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας IPSO Challenge 2013. Ανάμεσα στους υπόλοιπους εννέα διακριθέντες του διαγωνισμού βρίσκει κανείς κολοσσούς της βιομηχανίας όπως την εταιρεία Cisco, και κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Φανερά ενθουσιασμένος από τη σπουδαία διάκριση (ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 22 Μαΐου), ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Σωτήρης Νικολετσέας, μίλησε στην «Κ» για το σύστημα που κάνει «έξυπνο» το σπίτι μας.

«Ο Κύβος Ελέγχου δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συντονίζει συνδέοντας στο Ιντερνετ τις διάφορες καθημερινές συσκευές του σπιτιού, από τα φώτα και τις κουρτίνες μέχρι τον κλιματισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την άνεση του χρήστη» εξηγεί. «Το σύστημα αναγνωρίζει ποιος είναι αυτός που μπαίνει σε ένα δωμάτιο, γνωρίζει τις προτιμήσεις του, όπως για παράδειγμα, ποιο είναι το επιθυμητό του επίπεδο φωτισμού, και προσαρμόζεται σε αυτές. Επίσης το σύστημα αντιλαμβάνεται τις εξωτερικές συνθήκες, όπως το επίπεδο του εξωτερικού φωτισμού -εάν πρόκειται για φωτεινή ή συννεφιασμένη ημέρα, ρυθμίζεται αναλόγως. Με τον ίδιο τρόπο βελτιστοποιείται και το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού». Μετρήσεις στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως 35%.

«Καρδιά» του συστήματος αποτελούν τα δίκτυα αισθητήρων, που μπορούν να επιτηρούν τεράστια ποικιλία συνθηκών και να συντονίζονται σε ένα δίκτυο. Η ευελιξία του συστήματος και η σχετικά απλή του δομή ήταν αυτά που ο κ. Νικολετσέας θεωρεί ότι το ξεχώρισαν. «Ενώ παρόμοια συστήματα υπάρχουν στην αγορά από μεγάλες εταιρείες, εκτιμήθηκε ότι το συγκεκριμένο είναι ιδιαίτερα φιλικό στον χρήστη, που μπορεί να έχει πρόσβαση ακόμα και μέσω του κινητού του, ενώ έχει χαμηλό κόστος. Επιπλέον, ακολουθεί ανοιχτή αρχιτεκτονική, δηλαδή μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με άλλα συστήματα. (Σ.σ.: Συχνά οι εταιρείες δημιουργούν «κλειστά» συστήματα που «κουμπώνουν» μόνο με άλλα της ίδιας εταιρείας)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τη «δική μας» συνεισφορά σε ένα ευρύτερο, διεθνές όραμα που λέγεται «Διαδίκτυο των πραγμάτων» (internet of things), την επέκταση δηλαδή του Διαδικτύου στα αντικείμενα της καθημερινότητας. Σήμερα, ο μέσος άνθρωπος διαθέτει τουλάχιστον 2 αντικείμενα που συνδέονται με το Ιντερνετ• έως το 2015, ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 7, με 25 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες ασύρματα παγκοσμίως. «Σε επόμενο στάδιο, περιμένουμε το ψυγείο να μας ειδοποιεί για το πότε λήγει το γιαούρτι!» λέει ο κ. Νικολετσέας.

Ο Κύβος Ελέγχου είναι η τελευταία από τις πολλές εφαρμογές που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου HOBNET που εστιάζει στα πράσινα έξυπνα κτίρια, στο οποίο μετέχουν επίσης τα Πανεπιστήμια Γενεύης, Εδιμβούργου, Δουβλίνου, οι εταιρείες Ericsson, Sensinode και το κοινωφελές ίδρυμα Mandat International.



Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμος ο οργανισμός του Μουσείου Ακρόπολης


ΣτΕ: Παράνομη η πρόσληψη 15 συμβασιούχων.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε νόμιμο με τη δεύτερη φορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον οργανισμό του Μουσείου Ακρόπολης, όπως νόμιμη κρίθηκε και η σύσταση 34 θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Αντίθετα δεν κρίθηκε νόμιμη η πρόβλεψη για τη σύσταση 15 θέσεων συμβασιούχων (απασχολουμένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου).

Ειδικότερα, το 2011 το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με την υπ. αριθμ. 141/2011 γνωμοδότησή του μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος για τον οργανισμό του Μουσείου Ακρόπολης (ΝΠΔΔ) και τώρα επανακατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Χ. Ντουχάνης) στην 103/2013 γνωμοδότησή τους, επισημαίνουν ότι το επίμαχο σχέδιο διατάγματος προβλέπει τη σύσταση 248 θέσεων εκ των οποίων 34 είναι θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Εξ αυτών των 34, οι 20 θέσεις είναι επιστημονικού προσωπικού (ΠΕ) ειδικοτήτων αρχαιολόγων, μουσειολόγων, μουσειοπαιδαγωγών, αρχιτεκτόνων-μηχανικών και μηχανικών πληροφορικής και οι 14 θέσεις (ΤΕ) είναι συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Οι δικαστές διευκρινίζουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το προσωπικό αυτό θα καταλάβει νομοθετημένες οργανικές θέσεις και έχει το χαρακτήρα, είτε ειδικού επιστημονικού προσωπικού, δηλαδή προσωπικού εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων και εμπειρίας, είτε τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού. Κατόπιν αυτών, κρίθηκε νόμιμη η πρόβλεψη του επίμαχου διατάγματος για τη σύσταση των 34 θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη την πρόβλεψη του εν λόγω διατάγματος για τη σύσταση 25 θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την «κάλυψη εποχιακών, περιοδικών και πρόσκαιρων αναγκών του Μουσείου Ακρόπολης».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών


Το οικονομικό επιτελείο με καθυστέρηση 14 μηνών ενεργοποιεί νέο μηχανισμό για να συλλάβει όσους φοροδιαφεύγουν ξεπλένουν, αποκρύπτουν, σε μια περίοδο που μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν γονατίσει από τις απανωτές μειώσεις στα εισοδήματά τους που έχουν πληγεί από τη φοροκαταιγίδα.

Με ένα «πλέγμα» έξι κριτηρίων θα προσδιορίζεται εφεξής το τεκμαρτό εισόδημα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με την Ημερησία, τα μέτρα ενεργοποιούνται με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υπεγράφησαν την Παρασκευή και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που τις συνοδεύουν.

Το οικονομικό επιτελείο επίσπευσε τις διαδικασίες, καθώς έπειτα από συμφωνία με την τρόικα το νέο μοντέλο εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων και περιστολής της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να επικυρωθεί πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ετσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει άλλο ένα ατού στα χέρια του σε μία κρίσιμη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασισθεί η εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, χωρίς να αποκλείεται και προκαταβολική αποδέσμευση επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δόση του Ιουνίου.

Επειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, το υπουργείο ενεργοποιεί «αυτοματοποιημένο» μηχανισμό για να συλλαμβάνει όσους φοροδιαφεύγουν, ξεπλένουν «μαύρο χρήμα» και αποκρύπτουν εισοδήματα.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο μηχανισμό ως «απάντηση» στις επικρίσεις που δέχεται από ΔΝΤ και Ευρωζώνη από την πρώτη ημέρα εισόδου της Ελλάδας στο Μνημόνιο για την αδυναμία πάταξης της πρωτοφανούς φοροδιαφυγής και διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα.

Με τις υπουργικές αποφάσεις καθιερώνονται έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Με βασικές τις αναλυτικές οδηγίες των αποφάσεων οι φοροελεγκτές θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν για την πραγματική τους ρευστότητα, το επίπεδο διαβίωσής τους και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Η εγκύκλιος ορίζει τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και διασταυρώσεων με τις οποίες τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και καθαρά εισοδήματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση έξι κριτήρια:

- Τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και τις λοιπές μορφές αποταμιεύσεων (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.).

- Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους.

- Τις δαπάνες διαβίωσής τους.

- Την έδρα της επιχείρησης, τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τα έξοδα μισθοδοσίας.

- Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου.

- Τη σχέση της τιμής πώλησης στον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.

Στο πλαίσιο των νέων αυτών ελεγκτικών διαδικασιών θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών αρχών και το δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων.

Η Εφορία θα προσδιορίζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλει τεκμαρτό φόρο ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις. Μάλιστα θα συντάσσεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με τον πρόσθετο φόρο και οι ελεγκτικές αρχές θα ειδοποιούν τον υπόχρεο για την καταβολή του φόρου ή, σε περίπτωση ένστασής του, να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η Εφορία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ατομικοί φάκελοι για όλους


Με συνταγή της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ, το γνωστό IRS, αλλά και άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο και θα περιληφθούν στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να είναι σε όλους γνωστά και να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες – λογαριασμοί, εισιτήρια, αποδείξεις σουπερμάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν με ειδικές διατάξεις οι offshore εταιρείες όπου καθίστανται υπόλογοι οι διαχειριστές, ενώ για πρώτη φορά θα ελεγχθούν τα εισοδήματα που αναφέρονται στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή τόκοι, μερίσματα, εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο και έχει εξαντλεί η φορολογική υποχρέωση. Τα εισοδήματα αυτά πλέον δηλώνονται υποχρεωτικά και λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Για την πραγματοποίηση των ελέγχων θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα 65 Ειδικά Κέντρα Ελέγχου με στόχο τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής όλων των κατηγοριών φορολογουμένων (ελεύθερων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εισοδηματιών).

Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι τα εξής:

- Έλεγχος off shore εταιρειών: Θα δοθεί βαρύτητα στην πραγματική διοίκηση της επιχείρησης δηλαδή σε αυτόν που ασκεί τον έλεγχο και πραγματοποιεί τις συναλλαγές.

- Δαπάνες επιχειρήσεων: Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ξεκάθαρες οι διατάξεις για τις δαπάνες που θα εκπίπτουν ή όχι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων (μικρών και μεγάλων) ώστε να γνωρίζουν όλοι εξαρχής τι ισχύει χωρίς να ερμηνεύεται κατά το δοκούν η μία ή η άλλη διάταξη από τις φορολογικές αρχές. Μάλιστα θα δοθεί βαρύτητα και θα υπάρχει ειδική αναφορά στις δαπάνες που δεν θα αναγνωρίζει η Εφορία.

- Επισφαλείς απαιτήσεις επιχειρήσεων: Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις για την αποφυγή της γραφειοκρατίας θα διαγράφονται πλέον πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με ό,τι ισχύσει σήμερα.

- Πραγματοποίηση ελέγχων: Θα προβλέπεται τακτική σύγκριση μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων με τα πραγματικά εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών (μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών).

- Οικονομικό προφίλ 8,5 εκατ. φορολογουμένων μέσω έμμεσων τεχνικών ελέγχου: Σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων και όχι μόνο σε όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει έναν ατομικό φάκελο στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και οι δαπάνες που πραγματοποιεί. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για ταξίδια, οι αγορές μεγάλης αξίας, οι δαπάνες προηγούμενων ετών, οι καταθέσεις που έχει στην τράπεζα τα εισοδήματα που δηλώνονται κτλ. Θα δημιουργούν το οικονομικό προφίλ του κάθε πολίτη πάνω στο οποίο θα εφαρμοστούν ειδικές μαθηματικές φόρμουλες οι οποίοι θα δίνουν ένα αποτέλεσμα πάνω στο οποίο θα βασίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι.

- Ενδοομιλικές συναλλαγές: Θα προβλέπεται περιορισμός περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω των λεγόμενων ενδοομιλικών συναλλαγών όπου τα τελευταία χρόνια το Δημόσιο έχει χάσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Με τις συναλλαγές αυτές μια εταιρεία μεταξύ άλλων βρίσκει τρόπο να «φουσκώσει» τα τιμολόγια εισαγωγής και να μειώσει σημαντικά τα καθαρά κέρδη της.

- Σύγκριση δόσεων δανείων με πραγματικά εισοδήματα: θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων των τραπεζών με αυτά που αναγράφουν οι φορολογούμενοι στα έντυπα της Εφορίας (κωδικοί 727-728) ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι οι πολίτες πληρώνουν τις δόσεις των δανείων με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ή με «μαύρα». Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η αποπληρωμή των δόσεων των δανείων γίνεται με αδήλωτα εισοδήματα θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι. Άλλωστε οι δόσεις των δανείων αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης και έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι για να το αποφύγουν παραλείπουν να δηλώσουν τα ποσά των δόσεων.

- Σύγκριση πραγματικών δαπανών και περιουσιακών στοιχείων με εισοδήματα: Στο οικονομικό προφίλ των φορολογούμενων θα υπάρχει αναλυτικά αναφορά για τα αυτοκίνητα, τα ακίνητα, τις δαπάνες που έχουν σε σχέση με πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ασφαλιστήρια συμβόλαια, κόστη συντήρησης περιουσιακών αγαθών, καταθέσεις, δάνεια κτλ. Με αυτόν τον τρόπο θαμπορεί ανά πάσα στιγμή η Εφορία να ελέγχει κάθε φορά οποιαδήποτε μεταβολή και από πού αυτή προέρχεται.

- Υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτες, επιταγές, μεταφορές χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς: Σημαντική μείωση προβλέπεται για το ποσό που πρέπει να γίνεται χωρίς τη χρήση μετρητών ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Σήμερα το όριο πάνω από το οποίο μπορεί να γίνει συναλλαγή με μετρητά είναι τα 1.500 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να ρίξουν αυτό το ποσό ακόμη και κάτω από τα 300 ευρώ ανά συναλλαγή.

- Διασταυρώσεις – έλεγχοι στα ποσά του κωδικού 659 της φορολογικής δήλωσης: Από εφέτος είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν στους κωδικούς 659 και 660 όλα τα εισοδήματα ακόμη και αυτά που ως πέρυσι δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλώνονται (π.χ. τόκοι καταθέσεων, μερίσματα από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια).

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να διασταυρώσει ανά πάσα στιγμή από πού προέρχονται αυτά τα εισοδήματα και, το βασικότερο, ποιοι δεν τα έχουν αναγράψει στη φορολογική δήλωση από τη στιγμή που πλέον είναι υποχρεωτικό. Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νόμος για φοροφυγάδες


Δρακόντειο νόμο με αυστηρές ποινές για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και "ξεπλύματος μαύρου χρήματος" προωθεί το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να έχει οριστικοποιηθεί ως προς τις διατάξεις του και να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, η πρώτη μεγάλη τομή αφορά την προώθηση ρύθμισης για τον μη ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινικών διώξεων και των ποινών κάθειρξης για χρέη και φοροδιαφυγή ποσού άνω των 200.000 ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των νομικών εμποδίων για δημεύσεις-εξπρές κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που εντοπίζονται από τις ελεγκτικές αρχές να έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα, όπως απόκρυψη μεγάλων εισοδημάτων, κατάχρηση δημόσιου χρήματος, υποβολή ψευδών και εικονικών δηλώσεων "πόθεν έσχες" και φοροκλοπή που προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο.

Η τρίτη ανατροπή έχει να κάνει με την "ενεχυρίαση" των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του φοροπαραβάτη, έτσι ώστε το Δημόσιο να διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεών του σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη διαπίστωση του αδικήματος από τον πολίτη.

Τέλος, με τις προωθούμενες αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των κυρώσεων για φοροδιαφυγή επεκτείνονται σε όλο το φάσμα των φόρων η κατάργηση της δυνατότητας διοικητικού συμβιβασμού με την Εφορία με μείωση των προστίμων, η τμηματική καταβολή του φόρου, ενώ γίνεται άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ποσό του πρόσθετου φόρου που καταλογίζεται στον υπόχρεο από τις ελεγκτικές αρχές.

Το νέο καθεστώς αυστηροποίησης των ποινών για φορολογικά αδικήματα και εγκλήματα αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα αφού γίνει η κατάλληλη νομική επεξεργασία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί αν οι προωθούμενες ρυθμίσεις σε ποινικό επίπεδο δεν αντίκεινται στην ισχύουσα νομολογία και δεν υπάρχει κίνδυνος να καταπέσουν στα δικαστήρια.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρουν τα ευρήματα στο σπίτι του προπονητή της Εθνικής Ομάδας κρίκετ


Βοηθήματα για ερωτικές πράξεις και άλλα αντικείμενα που σοκάρουν εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές στην κατοικία του 49χρονου μέλους του τεχνικού τιμ της εθνικής ομάδας κρίκετ στην Κέρκυρα.

Ο 49χρονος συνελήφθη για ασέλγεια σε ανήλικο μετά από καταγγελία γονέα.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι κατηγορίες που βαραίνουν τον 49χρονο είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τις έρευνες των αστυνομικών, κατασχέθηκαν στην οικία του ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, είδη για ερωτικές πράξεις, με ενδείξεις χρήσης, βοηθήματα για ερωτικές πράξεις,ξυπνητήρι με κρυφή ενσωματωμένη κάμερα, τρεις φορητοί και ένας σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα αεροβόλο τυφέκιο τύπου flobert και πλήθος μέσων αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (σκληροί δίσκοι, usb sticks κλπ), τα οποία θα σταλούν για εργαστηριακή εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν ύπαρξη υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, βρίσκεται σε εξέλιξη και εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή του συλληφθέντα και σε άλλες συναφείς περιπτώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε... SARS


Ένα δεύτερο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, ο οποίος προσομοιάζει αρκετά προς εκείνον του οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS, επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε νοσηλευθεί επί τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο της Βαλενσιάν (βόρεια) στο ίδιο δωμάτιο με τον 65χρονο ασθενή, ο οποίος είχε ταξιδεύσει στο Ντουμπάι και στον οποίο είχε διαγνωσθεί το πρώτο κρούσμα του ιού στη Γαλλία. Η περίοδος που νοσηλεύθηκαν μαζί οι δύο ασθενείς ήταν το διάστημα κατά το οποίο δεν είχε διαγνωσθεί ότι ο ένας έπασχε από τον νέο κορωνοϊό.

Ο νέος κορωνοϊός nCoV εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του περασμένου έτους κι έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 30 κρούσματα στην Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Βρετανία και στη Γερμανία. Από τους 30 που προσβλήθηκαν οι 18 έχουν υποκύψει—11 εκ των οποίων μόνον στη Σαουδική Αραβία.

Ο ΠΟΥ ακόμη δεν διαθέτει επαρκείς κλινικές πληροφορίες για να συμπεράνει τον τρόπο καθ’ όν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μαύρη" αγορά εργασίας


Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτεται το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζόμενων που εντοπίζονται κατά την διάρκεια ελέγχων των κλιμακίων των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό ξεπερνά το 45%.

Συγκεκριμένα, από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2012 έως 30 Απριλίου του 2013, ελέγχθηκαν 1.920 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 6.678 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.987 ήταν ανασφάλιστοι. Επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.849.500 ευρώ.

Μόνο κατά τον Απρίλιο τα κλιμάκια της Κλιμάκια της Ε.ΥΠ.Ε.Α, έλεγξαν 461 επιχειρήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν 701 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 447.500 ευρώ.

Οι χειμερινοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και σε όλες τις βάρδιες απασχόλησης εργαζομένων.

Ελέγχθηκαν επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Αμαλιάδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λαμία, το Ναύπλιο, το Άργος και την Κόρινθο. Στην Κρήτη, έγιναν έλεγχοι στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, στη Λακωνία, στη Σπάρτη, το Γύθειο και τους Μολάους. Ακόμη, στη Θήβα, τη Λειβαδιά, την Ιτέα, την Άμφισσα, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, τη Ρόδο, την Κατερίνη και τη Βέροια.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΦΕΚ της επιστράτευσης


Σε ισχύ από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαΐου τίθεται η πολιτική επιστράτευση του συνόλου των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός.

Στο σκεπτικό της απόφασης για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών υπογραμμίζεται η«επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012−2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους».

Επιπλέον επισημαίνονται και η «σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» όπως και οι σοβαροί κίνδυνοι από την ενδεχόμενη απεργία για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους.

Διαβάστε το ΦΕΚ της επιστράτευσης

Η απόφαση θα δημοσιευθεί το πρωί της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οπότε και θα αρχίσουν οι διαδικασίες εκτύπωσης και επίδοσης από τις Νομαρχίες των «φύλλων ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» στους καθηγητές.

Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση, όπως αναφέρεται στο επίμαχο ΦΕΚ, αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιδόσεων που θα αγγίξει περίπου τα 88.000 «φύλλα επιστράτευσης», όσοι είναι οι καθηγητές γυμνασίου και λυκείου.

Η υπογραφή του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος από τον πρωθυπουργό προκάλεσε αμηχανία στους κύκλους των εκπαιδευτικών.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 αναμένεται να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΜΕ της Αττικής προκειμένου οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Αθήνας να καθορίσουν την στάσης τους μετά και την υπογραφή του διατάγματος της επιστράτευσης.

Δεν είναι λίγες οι φωνές στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ που υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να κινηθεί νομικά και να προσβάλλει την απόφαση για επιστράτευση, ενώ πιο ακραίες φωνές προτείνουν να μην αποσυρθεί η πρόταση για απεργία, με ό,τι ενδεχομένως σημαίνει αυτό σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων για αυτούς που θα απειθήσουν.

Τη Δευτέρα αναμένεται να συνέλθει και το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, η οποία μελετά το ενδεχόμενο στήριξης των κινητοποιήσεων των καθηγητών.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα εκποιούνται περιουσίες


Το Δημόσιο θα μπορεί εφεξής να ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία των υποδίκων που βαρύνονται με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τα χρήματα από τις ρευστοποιήσεις θα περνούν αυτομάτως στα δημόσια ταμεία και σε περίπτωση οριστικής αθώωσης του κατηγορουμένου θα του επιστρέφονται.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή καταδικαστεί τελεσίδικα, τότε τα χρήματα θα παραμένουν στο Δημόσιο. Στο μεταξύ, όμως, στο διάστημα που θα μεσολαβεί ως την έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, τα χρήματα θα αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο κατατίθεται σε λίγες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβολή ντοκιμαντέρ “Sweet 16”


Την Δευτέρα 13 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μια προβολή του ντοκιμαντέρ “Sweet 16” (Montreal World Film Festival 2012, Palm Beach International Film Festival 2013), παρουσία της ακτιβίστριας Καναδέζας πρωταγωνίστριας Katia Shannon. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 72 λεπτών θα προβληθεί στις 20.30 στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα).
Όταν η Katia έγινε 16 χρονών ανακάλυψε ότι έχει διαβήτη του, τύπου 1, ο πατέρας της σκηνοθέτης, περιέγραψε με την κάμερα του αυτήν την διαδρομή από την διάγνωση στην ενηλικίωση της μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ που μοιάζει πολύ με road movie. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά λόγο περιορισμένων αριθμό καθισμάτων, παρακαλούμε θερμά να επιβεβαιώσετε την προσέλευση σας με ένα τηλεφώνημα στο 210.9234420 από Τετάρτη 8 Μαΐου – Παρασκευή 10 Μαΐου και ώρες 13.00 – 18.00

Μετά την προβολή ακολουθεί πάνελ συζήτησης με ειδικούς καλεσμένους και παρουσία της πρωταγωνίστριας. Ακολουθεί σουαρέ στον χώρο του Φουαγέ.




Πηγή: http://www.glykouli.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάρτι συντάξεων για 50 γόνους


Από την έρευνα των "αδιάφθορων" της ΕΛΑΣ στους φακέλους χορήγησης μεγάλων συντάξεων, άνω των 4.000 μηνιαίως, προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ήδη η ΕΛΑΣ έχει στο στόχαστρο τους γόνους περίπου 50 δικαιούχων πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών και πανεπιστημιακών που με πλαστογραφημένα έγγραφα λαμβάνουν τις συντάξεις των νεκρών δικαιούχων.

Πρόκειται για απάτη το εύρος της οποίας ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να προχωρήσει ακόμη και σε συλλήψεις στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι πρόκειται για μια μεγάλη απάτη από ανθρώπους που λόγω της κοινωνική τους τάξης και της θέσης των συγγενών τους στον κρατικό μηχανισμό δεν θα περίμενα κανείς να προχωρούν σε τέτοιας έκτασης παράνομες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο όλο κύκλωμα μετέχουν και υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωποι-πειραματόζωα...


Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της (Ανατολικής) Γερμανίας χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν και ορισμένοι εξ αυτών πληρώνοντάς το με τη ζωή τους, υποστηρίζει σε άρθρο του στη σημερινή του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.

Συνολικά διεξήχθησαν 600 τέτοιες έρευνες σε 50 κλινικές, οι οποίες συνεχίσθηκαν έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, αποκαλύπτει το περιοδικό, επικαλούμενο έγγραφα του πρώην υπουργείου Υγείας της ΛΔΓ και του Γερμανικού Ινστιτούτου Φαρμάκων.

Από τα έγγραφα προκύπτει η επιβεβαίωση του θανάτου δύο ανθρώπων στο Ανατολικό Βερολίνο κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου Trental, για τη βελτίωση του κυκλοφορικού, που ανέπτυσσε η δυτικογερμανική εταιρεία Hoechst (η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με τη Sanofi), ή ακόμη άλλους δύο νεκρούς στο Μαγδεμβούργο κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών ενός αντιυπερτασικού σκευάσματος της Sandoz, η οποία κατόπιν εξαγοράσθηκε από την ελβετική Novartis.

Πολλοί συχνά, οι άνθρωποι που δοκίμαζαν τα πειραματικά σκευάσματα δεν ήταν σε θέση να δώσουν συνειδητά την συγκατάθεσή τους για τις δοκιμές, όπως είναι η περίπτωση 30 μεγάλων σε ηλικία διανοητικά καθυστερημένων, στους οποίους δοκιμάσθηκε το ΕΡΟ έπειτα από παραγγελία δυτικογερμανικής εταιρείας στο βερολινέζικο νοσοκομείο της Πρόνοιας, ή των αλκοολικών σε κατάσταση τρομώδους παραληρήματος στα οποία χορηγούνταν το Nimopidin της Bayer για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο.

Τα δυτικά εργαστήρια προσέφεραν έως και 800.000 ανατολικογερμανικά μάρκα (περίπου 400.000 ευρώ) για κάθε τέτοια κλινική δοκιμή, προσθέτει το Spiegel.

Ερωτηθείσες από το περιοδικό οι εταιρείες αυτές υπογράμμισαν πως αυτά τα γεγονότα αφορούν το απώτερο παρελθόν και σε γενικές γραμμές, οι κλινικές δοκιμές υπακούουν σε πολύ αυστηρά διαδικαστικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Από την πλευρά της η ομοσπονδία των ερευνητών φαρμακευτικών εταιρειών δεν βλέπει «προς στιγμήν να συντρέχει κάποιος λόγος για να διατυπώνονται υποψίες ότι υπήρξε κάτι παράτυπο».

Ήδη από το 2010, το τοπικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MDR είχε αποκαλύψει περιπτώσεις πειραματισμού φαρμάκων σε ανθρώπους στην Ανατολική Γερμανία, αλλά τότε η υπόθεση αφορούσε 2.000 ασθενείς που είχαν λάβει το αντικαταθλιπτικό Befaromin μίας θυγατρικής της Novartis.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ομοσπονδία κρίκετ για τον 49χρονο προπονητή


Η Ελληνική Ομοσπονδία κρίκετ διευκρινίζει με σημερινή της ανακοίνωση ότι ο 49χρονος προπονητής που συνελήφθη χθες κατηγορούμενος για παιδεραστία, "δεν φέρει την ιδιότητα του προπονητή της εθνικής ομάδας".

Σε επικοινωνία του enikos.gr με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Ιωσήφ Νικήτα, διευκρινίστηκε ότι ο 49χρονος δεν είχε έμμισθη σχέση με την ομοσπονδία κι ότι ως παλιός παίκτης, προπονούσε εθελοντικά τα παιδιά.

Η ανακοίνωση του ΔΣ της ομοσπονδίας κρίκετ έχει ως εξής:

"Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ αποφασίζει ομόφωνα την απομάκρυνση του Γ.Π. από το χώρο του κρίκετ και διευκρινίζει ότι δεν φέρει την ιδιότητα του προπονητή της Εθνικής Ομάδας".


Διαβάστε περισσότερα...

Άλλαξαν και τα... ρουσφέτια


Πάνε οι εποχές που οι ψηφοφόροι ζητούσαν από τους βουλευτές μονιμότητα στο δημόσιο και διορισμούς σε συγκεκριμένες θέσεις. Τώρα «αρκούνται» σε… δανεικά, «μια δουλίτσα» και… πλούσιους γαμπρούς!

Όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης οι περισσότεροι ψηφοφόροι, που τον έχουν επισκεφτεί είναι για να του ζητήσουν απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του Δημοσίου ή μια δουλειά. Οποιαδήποτε δουλειά. Παρόλα αυτά, έχει έρθει αντιμέτωπος και με περίεργα αιτήματα όπως… «πλούσιο γαμπρό για την κόρη μου».

«Θυμάμαι μια κυρία μου ζήτησε να βρω γαμπρό με προίκα στην άγαμη θυγατέρα της. Αφού χαμογέλασα, προσπάθησα να της εξηγήσω ότι ήταν δύσκολο να γίνει αυτό που μου ζητούσε και φυσικά της το αρνήθηκα ευγενικά. Ευτυχώς για την ίδια, αλλά και για μένα η θυγατέρα παντρεύτηκε από έρωτα!», λέει.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο κόσμος που έρχεται μου ζητάει χρήματα. Οι περισσότεροι μου ζητούν δανεικά για να πληρώσουν το ρεύμα, όχι το χαράτσι», υποστηρίζει ο βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και τονίζει ότι ο ίδιος δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα αυτά. Επίσης, του ζητούν δουλειά. «Ό,τι τους βρεις το δέχονται. Παλαιότερα έλεγαν όχι για πωλητής ή υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ. Σήμερα είναι ευτυχισμένοι με μια τέτοια δουλειά».

Μια θέση σε ξενοδοχείο ή μπαρ και… ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο, είναι τα αιτήματα των κατοίκων της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δριβελέγκα. «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για ραντεβού στα νοσοκομεία. Μας ζητάνε διευκολύνσεις ώστε να χειρουργηθούν γρήγορα», εξηγεί, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι πιο εύκολο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν δουλειά, λόγω του μεγάλου αριθμού ξενοδοχειακών μονάδων που υπάρχουν στην περιοχή.

Τα ίδια αιτήματα αποκαλύπτουν η βουλευτής Ηλείας ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Εύβοιας, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και η βουλευτής ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρόνια πολλά μαμά


Μέρα εορτασμού της μητρότητας και ευχαριστιών προς τη μητέρα, με αρχαιοελληνική προέλευση. Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις ήταν εκείνη που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.

Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο χάρτης των υπαλλήλων και των απολύσεων στο Δημόσιο


Η πρώτη σκιαγράφηση του προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων.

Την ανθρωπογεωγραφία του δημόσιου τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία βασίζονται στην επεξεργασία που έχει γίνει από τις Διευθύνσεις Προσωπικού μέσω των εφαρμογών του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα, ο «μαγικός» αριθμός του προσωπικού στον δημόσιο τομέα στη χώρα μας είναι 621.797 (μόνιμοι, υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου - ΙΔΑΧ, υπάλληλοι με έμμισθη εντολή και επί θητεία). Παράλληλα, μισθοδοτούμενοι από το Ελληνικό Δημόσιο είναι επίσης 78.950 υπάλληλοι (αιρετοί, μετακλητοί, υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου και λοιπές εργασιακές σχέσεις).

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δηλαδή αριθμός 448.730 υπαλλήλων είναι μεταξύ 20-49 ετών, ενώ στο σύνολο 55.744 υπάλληλοι έχουν μεταπτυχιακό και 21.086 διδακτορικό.

Σε ό,τι αφορά το φύλο, στο τακτικό προσωπικό οι άνδρες είναι περισσότεροι καθώς φτάνουν τους 332.366, ενώ οι γυναίκες είναι 289.431.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο λοιπό προσωπικό μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου όπου οι άνδρες είναι 40.992 και οι γυναίκες 37.444.

Ακόμη, εξετάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι περισσότεροι δηλαδή αριθμός 48.187 υπαλλήλων ανήκουν σε υπουργεία και δημόσιους φορείς ενώ 30.578 ανήκουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων ανά φορέα στην κατηγορία των μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ, τα πρωτεία κατέχουν πάλι τα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς με 520.019 υπαλλήλους και ακολουθούν οι ΟΤΑ με 93.312 υπαλλήλους.

Το σαφάρι για την πλήρη αποτύπωση της εικόνας των δημοσίων υπαλλήλων και η ενημέρωση των στοιχείων προχωρούν παράλληλα με την κυβερνητική επιδίωξη για αναδιαρθρώσεις στα υπουργεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για 4.000 απολύσεις ως τον Δεκέμβριο του 2013 και άλλες 11.000 το 2014, στη βάση ενός τριμηνιαίου προγραμματισμού.

Οι πρώτες απολύσεις σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης θα προκύψουν από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου καθώς αυτή θα οδηγήσει στη λύση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτά. Παράλληλα όμως η κατάργηση θέσεων στα υπουργεία με τα νέα οργανογράμματα, αλλά και η συγχώνευση/κατάργηση εποπτευόμενων φορέων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ δείχνουν κι άλλους προς «καρατόμηση».

Κομβικό σημείο θα αποτελέσει η αξιολόγηση που θα γίνει κατά την επανατοποθέτηση του προσωπικού στις νέες Διευθύνσεις των δημόσιων υπηρεσιών. Στη βάση αυτή θα γίνει μετακίνηση του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλη δημόσια υπηρεσία και μέρος αυτών θα δει την πόρτα της εξόδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητές του αίσχους


Τρεις μήνες στέρηση μισθού για ασέλγεια σε παιδιά.

Έκθεση – βόμβα για 336 επίορκους εκπαιδευτικούς έχει συντάξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία τους, αν και τέλεσε σοβαρότατα αδικήματα, βγήκε λάδι από τους συνδικαλιστές.

Ανάμεσα τους άνθρωποι που κατηγορήθηκαν για παιδική πορνογραφία, ασέλγεια, σεξουαλική παρενόχληση και ναρκωτικά.

Τα δευτεροβάθμια συμβούλια, που αποτελούνται από δύο συνδικαλιστές και δικαστικούς, τους απέδωσαν «καθαρούς» στην εκπαιδευτική κοινότητα και διδάσκουν στα σχολεία. Όλα αυτά μέχρι τον Μάρτιο βέβαια οπότε και αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα από τον γενικό επιθεωρητή και πλέον μπορούν να ξεπλυθούν ακόμη καλύτερα κραυγαλέες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Πρώτο Θέμα»:

-Καθηγητής προέβη σε ερωτικές πράξεις με μαθήτρια του. Τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου αποφάσισαν πεντάμηνη παύση καθηκόντων.

-Δείγμα ντροπής και προκλητικής συναδελφικής αλληλεγγύης αποτελεί η περίπτωση καθηγητή σε γυμνάσιο στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος παρά του ότι του ασκήθηκε ποινική δίωξη για αποπλάνηση παιδιού κατ εξακολούθηση ξαναπέρασε την πόρτα του σχολείου. Τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου, που αποτελείται από συνδικαλιστές και δικαστικούς αποφάσισαν να επιβάλλουν μόλις πέντε μήνες παύση πληρωμής.

-Καθηγητής είχε στήσει σατανική επιχείρηση με κρυφές κάμερες για να έχει γυμνές φωτογραφίες μαθητών. Επανήλθε στα καθήκοντα του μετά από έξι μήνες.

-Παιδαγωγός διακινούσε πορνογραφικό υλικό. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε ότι μετά από 4,5 μήνες μπορεί να εργαστεί σε σχολείο...

-Αθωώθηκε – από τους συνδικαλιστές - καθηγητής ο οποίος ανήρτησε φωτογραφία της γυμνής κόρης του σε πορνογραφική ιστοσελίδα. Η ποινή του ήταν τρεις μήνες παύση καθηκόντων. Κάτων από την γυμνή κόρη του είχε γράψει: «Από δω τα βιτσιόζικα».

-Καθηγητής συνελήφθη για αγορά, εισαγωγή και διάθεση ναρκωτικών. Μετά από έξι μήνες επέστρεψε κανονικά στο σχολείο.


Διαβάστε περισσότερα...