Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Έκοψαν το λαιμό νεογέννητου και το πέταξαν στα σκουπίδια



Το τύλιξαν σε πλαστική σακούλα για να πεθάνει.

Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου! Ένα νεογέννητο κοριτσάκι βρέθηκε μέσα σκουπιδοτενεκέ, στην πόλη Anshan στην επαρχία Liaoning της Κίνας, τυλιγμένο σε μια πλαστική σακούλα, με κομμένο το λαιμό… και αφημένο στο έλεος του Θεού.

Το νεογέννητο, που έφερε ακόμη τον πλακούντα και ομφάλιο λώρο, βρήκε ένας άντρας, ο οποίος έψαχνε στα σκουπίδια για ανακυκλώσιμα υλικά.

Εκλήθη αμέσως η αστυνομία και το νεογέννητο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου παραμένει νοσηλευόμενο σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ανέπνεε ακόμη και είχε σφυγμό. Το αίμα από την πληγή στο λαιμό της είχε καλύψει όλο το σωματάκι της» είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Οι γιατροί έκλεισαν το τραύμα στο λαιμό της, που είχε άνοιγμα 1,5 εκατοστού και έφτανε μέχρι την τραχεία. «Αν το κόψιμο ήταν μερικά χιλιοστά πιο βαθύ θα είχε πεθάνει ακαριαία» είπε ένας από τους γιατρούς που την περιέθαλψαν.

Οι αρχές εκτιμούν ότι έπεσε «θύμα» της πολιτικής της «απόκτησης ενός μόνο παιδιού» της χώρας και φαίνεται πως επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι οι γονείς προτιμούν τα αγόρια.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πόλεμος» για μία θέση στους παιδικούς σταθμούς



Συνωστισμός στους δήμους λόγω κρίσης.

«Μάχη» για μια πολυπόθητη θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δίνουν χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικούς εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος» την ίδια στιγμή, οι δήμοι αδυνατούν και φέτος να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, καθώς οι αιτήσεις που έγιναν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Από τη μια η έλλειψη προσωπικού και από την άλλη οι περικοπές στα κρατικά κονδύλια έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το κλείσιμο σταθμών.

Ταυτόχρονα, στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν 43.000 θέσεις που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και αφορούν τη φιλοξενία παιδιών εργαζόμενων μητέρων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ΑΜΕΑ για τη σχολική χρονιά 2012-13.

Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο να απορριφθούν οι αιτήσεις του 55% των ενδιαφερόμενων μητέρων και να μείνουν τα παιδιά τους εκτός παιδικών σταθμών αν δεν βρεθούν επιπλέον 125 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, φέτος έχουν υποβληθεί 96.000 αιτήσεις εργαζόμενων μητέρων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή 43% περισσότερες από την περσινή χρονιά.

«Με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην πλήρωση 43.000 θέσεων παιδιών», τονίζει ο κ. Ασκούνης, ο οποίος γι' αυτόν τον λόγο ζητά επιπλέον χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι κάποιοι σταθμοί έμειναν κλειστοί την παρούσα σχολική χρονιά, εκ των οποίων αρκετοί διέθεταν σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά δεν είχαν προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Χαλάνδρι, στο οποίο δύο υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί φέτος κατέβασαν ρολά, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά, ενώ ανάλογη τύχη είχε ακόμη ένας παιδικός και στον Βύρωνα.

Βασική αιτία είναι οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι λήξεις συμβάσεων.
Θετική είδηση, ωστόσο, αποτελεί η έγκριση προσλήψεων 4.700 συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός που αποτελεί μια προσωρινή «ανάσα» για αρκετούς ΟΤΑ. Βέβαια, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τα αντανακλαστικά των δήμων, οι οποίοι πρέπει αμέσως να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στα πόστα τους την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η νέα σεζόν φύλαξης βρεφών και νηπίων στους σταθμούς.

Άλλωστε, αυτό προέτρεψε τους δημάρχους και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα. «Τρέξτε, για να μη χαθούν θέσεις και τα κονδύλια», τόνισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των 4.700 θέσεων συμβασιούχων είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το προσωπικό που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων.

Με μελανά χρώματα περιγράφει επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την κατάσταση των παιδικών σταθμών. «Φέτος θα έχουμε περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή οι δήμοι έχουν δεχθεί σημαντικές περικοπές πόρων, ενώ οι γονείς πληρώνουν μόνο ένα συμβολικό ποσό για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος μάλιστα προτείνει στις οικογένειες που δεν θα κατορθώσουν να γράψουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς σταθμούς να χορηγηθούν κουπόνια με τα οποία να έχουν μεγάλες εκπτώσεις σε ιδιωτικούς.

Σε κάθε περίπτωση, «το μάρμαρο» καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι γονείς, οι οποίοι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.

Τα προηγούμενα χρόνια στην πλειονότητά τους οι δήμοι δεν είχαν προχωρήσει σε σωστές προβλέψεις. Η συνήθης πολιτική που ακολουθούσαν ήταν οι προσλήψεις συμβασιούχων και όχι μόνιμου προσωπικού, χωρίς επίσης να κατασκευάζουν νέους σταθμούς, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές υπήρξε αύξηση πληθυσμού.

Αποτέλεσμα, σήμερα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση οι δημοτικοί σταθμοί να μη φτάνουν και όπου υπάρχουν να μην επαρκεί το προσωπικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότεροι από τους μισούς δικαιούχους όντως τυφλοί στη Χίο



«Λαβράκια» από τους ελέγχους του ΙΚΑ.

Μόνο το 42,55% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητος στη Χίο, ήταν πραγματικά τυφλοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενεργήθηκε από τις Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι επιτροπές κάλεσαν για έλεγχο 460 άτομα που λάμβαναν το επίδομα και επανεξέτασαν 416, από τους οποίους, το 42,55% ήσαν τυφλοί και το 57,45% δεν ήταν.

Συγκεκριμένα: Οι 169 ήσαν τυφλοί εφ' όρου ζωής, οι 8 τυφλοί για ένα έτος, ενώ οι 239 δεν ήταν τυφλοί.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεισαν ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ



Αντιδράσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Απροειδοποίητα έκλεισαν τρία περιφερειακά ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ σε Μαρούσι, Νέα Ιωνία και Χαλάνδρι, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Οργανισμού Γεράσιμο Βουδούρη.

Τα ελεγκτήρια έκλεισαν γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των ελεγκτών, που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν στον Ο.Π.Α.Δ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, πλέον, χιλιάδες ασφαλισμένοι.

«Η συνέχεια της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζετε τα θέματα της Υγείας δεν έχει τέλος τόσο για τους λειτουργούς Υγείας όσο και για τους ασφαλισμένους.

Έστω και τώρα θα θέλαμε να μας προσδιορίσετε ακριβώς το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας του ελεγκτηρίου αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι επιθυμείτε να συμβάλλετε στο να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι ασφαλισμένοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγούσε και... εισέπραττε 2 επιδόματα τυφλού



«Βλέπω όσο βλέπει κανείς μέσα από καλαμάκι», υποστήριξε στον ανακριτή ο 60χρονος που εισέπραττε επίδομα τυφλού, ενώ ήταν... άσος στο παρκάρισμα και συνελήφθη στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Χθες οδηγήθηκε στον ανακριτή και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ και τον όρο να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, σε βαθμό κακουργήματος, καθώς φέρεται να έπαιρνε για πέντε χρόνια παράνομα το επίδομα τυφλότητας που αντιστοιχεί σε 760 ευρώ τον μήνα, συνολικά δηλαδή εισέπραξε 26.000 ευρώ.

Ο 60χρονος υποστήριξε ότι η όρασή του περιορίζεται κάτω από το 1/20 και ότι πρακτικά είναι τυφλός, ενώ από το 1996 η κατάστασή του επιδεινώνεται.

Γνωματεύσεις
Παράλληλα, προσκόμισε ιατρικές γνωματεύσεις από γιατρούς και νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 60χρονος έπαιρνε δύο επιδόματα τυφλότητας, ένα ο ίδιος από το ΙΚΑ και ένα η σύζυγός του ως συνοδός του από τη Διεύθυνση Προνοιακών Επιδομάτων του δήμου.

Σήμερα έχει κληθεί για κατάθεση ο γιατρός του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που φέρεται ότι του χορήγησε την τελευταία -χρονικά- βεβαίωση για την πάθησή του, με την οποία και ανανεώθηκε η είσπραξη του προνοιακού επιδόματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Με τι θα αντικαθιστούσαν οι γυναίκες το σεξ



Οι πιο περίεργες έρευνες που σχετίζονται με τη σεξουαλική ζωή.

Πλήθος επιστημονικών ερευνών από αυτές που διεξάγονται κάθε χρόνο έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική μας ζωή. Και όπως είναι φυσικό, τέτοιου τύπου έρευνες ελκύουν την προσοχή του κοινού και των ΜΜΕ.

Ορισμένες από αυτές, επιβεβαιώνουν πράγματα που οι περισσότεροι υποψιάζονταν, ενώ άλλες καταπίπτουν διαδεδομένες πεποιθήσεις.

Διαβάστε τις πιο περίεργες έρευνες που διεξήχθησαν την προηγούμενη χρονιά και σχετίζονται με τη γυναικεία αλλά και ανδρική σεξουαλικότητα…

Πιο σημαντικό το φαγητό από ό,τι το σεξ:Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε δείγμα 5.000 ατόμων, το 25% των γυναικών δήλωσαν πως σκέφτονται το φαγητό κάθε 30 λεπτά, τη στιγμή που μόλις μία στις 10 σκέφτονται το ίδιο συχνά το σεξ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα αποτελέσματα για τους άντρες ήταν τα ακριβώς αντίθετα: Ο ένας στους 20 δήλωσε πως σκέφτεται το σεξ σχεδόν κάθε 1 λεπτό(!) και το 36% πως φαντασιώνεται σεξουαλική επαφή κάθε 30 λεπτά.

Στην ίδια έρευνα και σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Dailymail, σχεδόν το 50% των γυναικών δεν αισθάνονται άνετα να γδύνονται μπροστά στους συντρόφους τους.



Δείξε μου τα χείλη σου, να σου πω για… τον οργασμό σου: Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες μελέτες σχετικά με το σεξ είναι αυτή του Stuart Brody, καθηγητή ψυχολογίας στο University of the West of Scotland. Όπως ισχυρίζεται στη μελέτη του, μπορείς να διαγνώσεις την ικανότητα μιας γυναίκας να έχει οργασμό απλά κοιτώντας τα χείλη της!

Σύμφωνα με τον Stuart Brody ο καλύτερος δείκτης της σεξουαλικής ικανοποίησης είναι η ύπαρξη ενός παχουλού σημαδιού κάτω από τη μικρή καμπύλη στο κέντρο, του πάνω μέρους, του άνω χείλους.



Για τη μελέτη του, ο Stuart Brody συγκέντρωσε δεδομένα από 258 Σκωτσέζες με μέση ηλικία τα 27 χρόνια.

«Dislike» στο σεξ: Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Cosmopolitan σε δείγμα 2.000 γυναικών, το 20% θα προτιμούσε να παρατήσει το σεξ για μια εβδομάδα αντί να στερηθεί το Facebook για το ίδιο διάστημα.



Θολό τοπίο η γυναικεία σεξουαλικότητα: Ερευνητές του πανεπιστημίου Boise State University διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ ετερόφυλων γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε άλλο παρά καθαρός και σίγουρος είναι ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός: Το 60% δήλωσε ότι «ενδιαφέρεται» για άλλες γυναίκες, το 45% ότι στο παρελθόν ότι είχε ομοφυλόφιλες σχέσεις στο παρελθόν με τουλάχιστον μια γυναίκα και το 50% ότι έχουν φαντασιώσεις με άτομα του ίδιου φύλου.



Πιο δραστήρια η σεξουαλική ζωή των «αγοροκόριτσων»: Αντίθετα από ό,τι οι περισσότεροι θα πίστευαν, οι γυναίκες που ασχολούνται πολλές ώρες με το Facebook, παίζουν παιχνίδια και μεγάλο τμήμα της κοινωνικής τους ζωής λαμβάνει χώρα μπροστά από μια οθόνη, έχουν συχνότερες σεξουαλικές επαφές από τις γυναίκες που δείχνουν λιγότερο «αγοροκόριτσα». Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει σχετική έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό της GameHouse.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα «nerd- κορίτσια», όπως αποκαλούνται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όχι μόνο έχουν πιο δραστήρια σεξουαλική ζωή αλλά επιπλέον εμφανίστηκαν πιο δεκτικές στην προοπτική μιας μακροχρόνιας σχέσης. Το 64% των γυναικών, τέλος, που συνηθίζουν να παίζουν παιχνίδια μέσω διαδικτύου είναι παντρεμένες ή συζούν και σε μια δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγησαν τη σχέση τους με βαθμό «6» και πάνω.



Προτιμότερα τα κομπλιμέντα από τη σεξουαλική ζωή: Τι και αν οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει τα φοιτητικά χρόνια με κρεπάλες; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality, οι φοιτητές θα προτιμούσαν να βιώσουν κάτι που θα τόνωνε την αυτοπεποίθησή τους (από κομπλιμέντα μέχρι να πάρουν καλούς βαθμούς) παρά να κάνουν σεξ.



Ηλεκτρονικά βιβλία εναντίον σεξ, σημειώσατε «1»: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία software «Kno», ένας στους 4 φοιτητές θα παραιτούνταν από τη σεξουαλική ζωή για ένα χρόνο σαν αντάλλαγμα για τη χρήση ηλεκτρονικών συγγραμμάτων. Βέβαια δεδομένης τόσο της φύσης της εταιρείας, όσο και του μικρού δείγματος (μόλις 506 φοιτητές ερωτήθηκαν), το συγκεκριμένο εύρημα κάθε άλλο παρά να γενικευτεί μπορεί.



«Η κλήση σας προωθείται»: Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, το 25% των ερωτώμενων σε έρευνα της βρετανικής εταιρείας MyPhoneDeals σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου απάντησαν καταφατικά στο ερώτημα εάν ποτέ έχουν απαντήσει σε κλήση την ώρα που κάνουν σεξ!



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε απόρους της Άνω Πόλης



Συνεχίζει τις δράσεις ο Δήμος.

Στo πλαίσιo άσκησης της κοινωνικής πολιτικής για τη μερική ανακούφιση των άπορων κατοίκων της Άνω Πόλης, η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης καταβάλλει προσπάθεια για τη συλλογή τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με πολυκαταστήματα της περιοχής.

Τα τρόφιμα διανέμονται σε καταγεγραμμένους απόρους κάθε τρείς μήνες περίπου και η επαναλαμβανόμενη αυτή δράση αποτελεί μια έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο smarthpone για τυφλούς



Κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Βρετανία, το πρώτο «έξυπνο κινητό» με λογισμικό ειδικό για τυφλούς.

Το Georgie χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android και μια πλατφόρμα εφαρμογών η οποία σύμφωνα με την Sight and Sound Technology είναι «σχεδιασμένες από τυφλούς για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης».

Οι εφαρμογές αυτές ουσιαστικά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας του Android προκειμένου το Georgie να βοηθά τους τυφλούς να αλληλεπιδρούν με το smartphone τους με οποιονδήποτε τρόπο. Το κινητό, δέχεται φωνητικές εντολές από τον χρήστη στις οποίες απαντάει αναλόγως, κάτι σαν την εφαρμογή Siri του iPhone. Η συσκευή πωλείται στη Βρετανία έναντι 299 λιρών, ενώ όποιος έχει κινητό με λειτουργικό android, μπορεί να αγοράσει την εφαρμογή με 149 λίρες.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα γράφουν με τα μάτια!



Πρωτοποριακή τεχνική, με την οποία τα άτομα με μεγάλα κινητικά προβλήματα, θα μπορούν να γράφουν με τα μάτια, ανέπτυξαν γάλλοι ερευνητές!

Υπό κανονικές συνθήκες, τα μάτια κινούνται ασταμάτητα, αλλά θεωρείται ουσιαστικά αδύνατο ένας άνθρωπος να ελέγξει αυτές τις κινήσεις, όπως ακριβώς αυτός θέλει. Η νέα τεχνική επιτρέπει στους ασθενείς να παράγουν πολύ ομαλές κινήσεις των ματιών τους προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση και, με τον τρόπο αυτό, τους επιτρέπει να αποκτήσουν πλήρη εθελούσιο έλεγχο στο πώς αυτά κινούνται.

Οι ασθενείς χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη από τους ίδιους κίνηση των ματιών ως μία νοητή «γραφίδα» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν σε μία οθόνη. Μετά από εξάσκηση μερικών ωρών, οι ασθενείς μπορούσαν να «γράψουν» (με τις κινήσεις της κόρης των ματιών τους, τις οποίες κατέγραφε το λογισμικό ενός υπολογιστή) λέξεις με ρυθμό 20 έως 30 χαρακτήρων ανά λεπτό, περίπου όσο γρήγορα γράφει κανείς και με τα χέρια του.

Η βιντεοκάμερα παρακολουθεί συνεχώς τη ματιά και «μεταφράζει» τις κινήσεις σε γράμματα, αριθμούς ή άλλα σχήματα, οπότε ο κέρσορας της οθόνης κινείται ανάλογα, παράγοντας σε γραπτή μορφή το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς δεν βλέπουν την ίδια στιγμή τι «γράφουν» με τα μάτια τους, γι’ αυτό κατά καιρούς πρέπει να ελέγχουν στην οθόνη κατά πόσο είναι σωστή η γραπτή αναπαραγωγή των κινήσεων των ματιών τους.

Ο νευρολόγος του πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού Ζαν Λορενσό, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology, ευελπιστεί ότι η μέθοδός του θα αποβεί χρήσιμη σε ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή αλλού, με τη νόσο Λου Γκέριγκ και γενικότερα με κάθε ασθένεια που οδηγεί σε παράλυση άκρων ή ευρύτερη αδυναμία κινήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεννούν χωρίς μαιευτήρα



Το Τμήμα φεμινιστικής Πολιτικής του Συνασπισμού, καταγγέλλει ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας οι έγκυες γυναίκες γεννούν χωρίς την παρουσία γυναικολόγου!

Αν τυχόν κάποια γυναίκα έγκυος –τύχει- να γεννήσει μετά το μεσημέρι στη γυναικολογική κλινική δεν πρόκειται να βρεθεί γιατρός-γυναικολόγος, γιατί οι εναπομείναντες γιατροί δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις εφημερίες. Έτσι η κλινική από το απόγευμα μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί παραμένει χωρίς γιατρούς.

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του Συνασπισμού αναφέρει ως παράδειγμα το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2012, όταν κατά το απόγευμα έφθασε ετοιμόγεννη γυναίκα και γέννησε με τη βοήθεια μαίας, αφού δεν υπήρχε γιατρός.

"Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να σταματήσει την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και να στελεχώσει το νοσοκομείο από γιατρούς και ό,τι υλικά χρειάζονται. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούν για να υπηρετήσουν την τρόικα και το Δ.Ν.Τ. κάνουν τους συμπολίτες μας να υποφέρουν, χωρίς να υπολογίζουν τις ανθρώπινες ανάγκες", αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Συλλογή τροφίμων στη Θεσσαλονίκη



Προσπάθεια συλλογής τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης έχει ξεκινήσει η τρίτη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με πολυκαταστήματα της περιοχής.

Στόχος είναι η διανομή τους σε καταγεγραμμένους απόρους. Τέτοιες διανομές πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες σε μια ένδειξη αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 5 Σεπτεμβρίου όλα τα βιβλία στα σχολεία



Στη μονάδα αποθήκευσης, διαλογής και αποστολής σχολικών εγχειριδίων ο υπουργός Παιδείας.

Τυπωμένα είναι έως σήμερα τα βιβλία για όλες τις τάξεις του γυμνασίου, του λυκείου και των επαγγελματικών σχολών, ενώ τα μισά από αυτά έχουν ήδη διανεμηθεί στα σχολεία.

Η αποστολή στα σχολεία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Για όλα τα δημοτικά σχολεία, περισσότερα από τα μισά βιβλία έχουν ήδη τυπωθεί και παραληφθεί, ενώ έχει διανεμηθεί το ένα τρίτο και η αποστολή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος, επισκέφθηκε το πρωί τη μονάδα αποθήκευσης διαλογής και αποστολής των σχολικών εγχειριδίων στα Οινόφυτα, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιτόπια ενημέρωση και ο έλεγχος των διαδικασιών, ώστε τα βιβλία να βρίσκονται στα σχολεία εγκαίρως το Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα στελέχη και τους εργαζόμενους να βάλουν όλες τους τι δυνάμεις και να πράξουν τα δέοντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε τα βιβλία να διανεμηθούν στους μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαστική απόφαση για το χαράτσι



Πρόκειται για την απόφαση 441/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου. Επιχειρηματίας της περιοχής στράφηκε εναντίον της ΔΕΗ καθώς στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβανόταν παράνομα το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι) ποσού 3.500 € για αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ασκούσε εμπορία.

Στη δίκη η ΔΕΗ προσεπικάλεσε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παρενέβη πρόσθετα υπέρ της ΔΕΗ και υπέρ της νομιμότητας του χαρατσιού. Το Δικαστήριο έκρινε ότι εσφαλμένως η ΔΕΗ καταλόγισε χαράτσι στο αδόμητο οικόπεδο του αιτούντος επιχειρηματία, διέταξε να μη διακοπεί η παροχή ρεύματος στην επιχείρηση λόγω της μη καταβολής του και όρισε προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να ασκήσει ο θιγόμενος επιχειρηματίας τακτική αγωγή για να επιλυθεί οριστικά το θέμα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σκεπτικό της απόφασης όπου γίνεται λόγος για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού α. επειδή η κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο λόγω ασυνέπειας σε φορολογικές υποχρεώσεις όπως το χαράτσι ΔΕΗ, άσχετες με τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του οδηγεί σε παράνομη αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και β. με την κύρωση αυτή παραβιάζεται όχι μόνο η οικονομική ελευθερία αλλά και η συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση (απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας 1972/2012).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολυμπιάδα Αστρονομίας


Στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που θα διεξαχθεί φέτος στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, θα συμμετάσχει η 5μελής ελληνική αποστολή, που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας ανάμεσα σε 150 μαθητές από 30 χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για πέντε μαθητές Λυκείου, που επελέγησαν μετά από πανελλαδικές εξετάσεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, όπου βρίσκεται και το σχολείο Αστρονομίας, στο οποίο καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας εκπαιδεύουν και προετοιμάζουν τους διακριθέντες μαθητές για την συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα.

Οι πέντε μαθητές της φετινής αποστολής είναι οι Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλίας, Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα, Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα, Θέμης Πράπας από τη Λάρισα και Ιωάννα Κούρκουλου από τα Γλυκά Νερά Αττικής. Μάλιστα, ο Μάνος Βουρλιώτης, συμμετείχε πρόσφατα και στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει στις πέντε προηγούμενες Ολυμπιάδες τέσσερα μετάλλια και αρκετές εύφημες μνείες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρες "θύματα" της κρίσης



Τον αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες θέτουν σε εκ περιτροπής εργασία, χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εργαζόμενες που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Με την επίκληση αόριστων οικονομικών λόγων, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που θέτουν σε εκ περιτροπής εργασία εργαζόμενες νέες μητέρες, οι οποίες τελούν σε ειδικό καθεστώς προστασίας από απόλυση. Οι εργαζόμενες αυτές καλούνται αντί για πενθήμερο να εργάζονται από 1 έως 3 ημέρες την εβδομάδα, κατά περίπτωση, λαμβάνοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό ή λιγότερα ημερομίσθια

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 117,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, οι περιπτώσεις μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Αντιστοίχως αυξήθηκαν οι αναφορές εργαζόμενων γυναικών στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με το θέμα αυτό. Ήδη στην Ειδική Έκθεση 2011 ''Φύλο και Εργασιακές Σχέσεις'', ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισημάνει την επιδείνωση των όρων εργασίας των εργαζόμενων μητέρων, εξαιτίας της ανοδικής τάσης ευέλικτων μορφών απασχόλησης που έχουν ως αντικείμενο τη μείωση του χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση αποδοχών.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει:


Να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια ελέγχου της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσον το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας είναι νόμιμο και εύλογο.

Να γίνονται επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ μετά τη θέση των εργαζομένων σε εκ περιτροπής απασχόληση, για να διαπιστώνεται αν εφαρμόζεται το πρόγραμμα εργασίας που δηλώθηκε ή αν υφίσταται καταστρατήγηση.

Να τεθούν εκ του νόμου κριτήρια ελέγχου της μείωσης του χρόνου εργασίας ώστε η μείωση των αποδοχών που αυτή συνεπάγεται να μη θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση του/της εργαζόμενου/ης (όπως π.χ. συμβαίνει όταν επιβάλλεται εργασία μίας ημέρας την εβδομάδα.

Να ελέγχεται αυστηρά κατά πόσον ο εργοδότης προέβη σε αναλογική κατανομή της μείωσης των ημερών εργασίας σε όλους ή τους εργαζόμενους ή σε επιλεκτική μείωση του ωραρίου εργασίας εργαζόμενων που είναι έγκυες ή τελούν σε περίοδο προστασίας λόγω μητρότητας.

Να τεθούν κριτήρια για την αποδοχή της αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης καταθέτει τη δήλωση εν αγνοία του εργαζομένου, κατά τη διάρκεια αναρρωτικών αδειών ή αναλόγων περιπτώσεων, δημιουργώντας τεκμήρια σε βάρος του.


Διαβάστε περισσότερα...

Sos για παιδικούς-βρεφονηπιακούς



Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δεινή οικονομική κατάσταση των οποίων θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη λειτουργία βασικών κοινωνικών δομών, όπως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων, απαιτούνται επιπλέον 125 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν προκειμένου να μη μείνει εκτός προγράμματος το 55% των συνολικά 96.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμΕΑ για τη σχολική χρονιά 2012-2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναδρομικά οι μειώσεις


Επισπεύδεται η υλοποίηση μέτρων που προορίζονταν για την επόμενη διετία. Προωθούνται περικοπές στα εφάπαξ μέχρι και 40% αλλά και δραστικές μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ, με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Την εφαρμογή από το φθινόπωρο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει απτά δείγματα γραφής στην τρόικα και να αποκρούσει τυχόν πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διόρθωση των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού.

Το σχέδιο για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή:
περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων. Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους
δραστικές μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Οπως έλεγαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

SOS από τους ναυαγοσώστες




Αδειες από ναυαγοσώστες παραμένουν εν μέσω καλοκαιριού οι πολυσύχναστες ελληνικές παραλίες ελέω της αδιαφορίας των υπευθύνων αλλά και της αργοπορημένης σχετικής προκήρυξης για την πρόσληψή τους.

Πρόσφατα «ξεπάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τις προκηρύξεις, με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν ήδη καθυστερήσει τις απαιτούμενες από την 1η Ιουνίου προσλήψεις και να θεωρείται, λόγω διαδικασίας, απίθανη η εμφάνιση των ναυαγοσωστών στις παραλίες πριν από το τέλος Ιουλίου. Συνήθως οι προκηρύξεις των θέσεων ανακοινώνονταν στα τέλη Μαΐου, ώστε οι ναυαγοσώστες να είναι στις θέσεις τους εγκαίρως.

«Τελικά οδηγούμαστε σε δίμηνες προσλήψεις αντί τρίμηνες και γι' αυτήν την παρανομία κανένας δεν μιλάει. Πολλοί θεωρούν ότι η πρόσληψη ναυαγοσωστών είναι πολυτέλεια, αλλά κανένας δεν καταλαβαίνει ότι εξαιτίας αυτής της έλλειψης έχουμε φτάσει στη χώρα μας οι πνιγμοί να αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας - ΕΝΑΚ, Νίκος Γιοβανίδης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βραδινή δουλειά βλάπτει σοβαρά



Μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους δουλεύουν τη μέρα, έχουν όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, σύμφωνα με μία νέα καναδο-νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Στο παρελθόν η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες, η οποία μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση αίματος και διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Χάκαμ του πανεπιστημίου Western στο Οντάριο, ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία από 34 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν μεγάλο δείγμα πληθυσμού (πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους) στο πλαίσιο μιας έρευνας που αποκαλείται μετα-ανάλυση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η εργασία σε βάρδιες φαίνεται να αυξάνει, κατά μέσο όρο, κατά 23% τον κίνδυνο εμφράγματος, κατά 24% τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και κατά 5% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όσοι εργάζονται κυρίως το βράδυ, έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (κατά 41%),


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς παιδίατρο η Λευκάδα


Εκκληση να επιστρέψει ο παιδίατρος του νοσοκομείου Λευκάδας από την απόσπασή του στο νοσοκομείο του Ρίου έκαναν χθες κάτοικοι του νησιού, αλλά και η διοικήτρια του νοσοκομείου Λευκάδας, Μ. Μεσήνη.

Το νοσοκομείο έχει κανονικά τρεις παιδιάτρους, οι οποίοι καλύπτουν οριακά τις εφημερίες του μήνα. Αλλά με την απόσπαση του ενός πριν από 8 μήνες, περίπου, η διευθύντρια του τμήματος κάνει κανονικά τις 7 νόμιμες εφημερίες της, η επιμελήτρια κανει επίσης τις 11 που προβλέπει ο νόμος και μετά εργάζονται μόνο πρωινό ωράριο, με αποτέλεσμα 12 απογεύματα και βράδια το μήνα, να μένει το νοσοκομείο χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταβολή διατροφικών επιδομάτων Ιουνίου



Θα γίνει άμεσα από τις Περιφέρειες στους δικαιούχους.

Την απόφαση για την καταβολή των διατροφικών επιδομάτων Ιουνίου, συνολικού ύψους 4,81 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών. Η καταβολή θα γίνει άμεσα από τις Περιφέρειες στους δικαιούχους νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.

Επίσης, υπογράφηκε η δεύτερη δόση της επιχορήγησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), ύψους 6.820.939,76 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) που φροντίζουν πάνω από 2.500 ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα...

Συμπτώματα καρδιοπάθειας σε παιδιά 2 έως 12 ετών



Το πάχος «αρρωσταίνει» την καρδιά τους.

Τα παχύσαρκα παιδιά εκδηλώνουν καρδιολογικά προβλήματα ενόσω βρίσκονται ακόμα στο Δημοτικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσα είχαν πολλά περιττά κιλά έπασχαν από τουλάχιστον ένα καρδιολογικό πρόβλημα, όπως η υπέρταση.

Η καρδιοπάθεια είθισται να εκδηλώνεται από τη μέση ηλικία και μετά, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι πλέον πρώιμα συμπτώματά της ανιχνεύονται ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών.

Στην πραγματικότητα, τα δύο τρίτα των 307 μικρών παιδιών που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, είχαν τουλάχιστον ένα πρώιμο σύμπτωμα καρδιοπάθειας, όπως η υπέρταση και η διαταραγμένη χοληστερόλη στο αίμα.

Όπως σημειώνουν Ολλανδοί ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», η παχυσαρκία αποτελεί εντεινόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, με ολοένα περισσότερους ανθρώπους να γίνονται παχύσαρκοι από τη νηπιακή ή την παιδική ηλικία.

Τα δίχρονα παιδιά με Δείκτη Μάζας Σώματος (σ.σ. υπολογίζεται όταν διαιρείται το νυν σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) πάνω από 20,5 θεωρούνται ως σοβαρά παχύσαρκα.

Στην ηλικία των 18 ετών, σοβαρά παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει ΔΜΣ πάνω από 35.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο VU στο Άμστερνταμ, οι οποίοι υπέβαλλαν τα παιδιά σε καρδιολογικές εξετάσεις.

Το 62% όσων ήταν σοβαρά παχύσαρκα είχαν ήδη μία ή περισσότερες ενδείξεις πως μετατρέπονται σε καρδιοπαθείς από τα μικράτα τους, με τα μισά να έχουν υπέρταση και πολλά να έχουν χαμηλή «καλή» (HDL) χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Το αυξημένο σάκχαρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος επίσης υπονομεύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα καλά νέα είναι πως αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιστραφούν με ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής, με το παιδί να τρέφεται υγιεινά και να γυμνάζεται περισσότερο - αρκεί να ανοίξουν οι γονείς του τα μάτια τους και να δουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ώστε να κάνουν κάτι γι’ αυτό...


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναψυκτικά αλλάζουν τον μεταβολισμό



Προκαλούν μόνιμες αλλαγές.

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να είναι πιο επιβλαβή απ’ όσο νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η καθημερινή κατανάλωσή τους για μόλις ένα μήνα προκαλεί μόνιμες αλλαγές στον μεταβολισμό.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως επακόλουθο να δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους και οφείλονται στο ότι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κάνει καύσεις ο οργανισμός.

Στην πραγματικότητα, οι μύες μαθαίνουν να «προτιμούν» τη ζάχαρη ως καύσιμη ύλη αντί για το λίπος που είναι το φυσιολογικό, με συνέπεια να μην μπορεί κάποιος να αδυνατίσει εύκολα.

Επιπλέον, η αλλοίωση αυτή μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, ανοίγοντας τον δρόμο στον διαβήτη τύπου 2.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής» (EJN), προέρχονται από μικρή μελέτη την οποία πραγματοποίησαν ο δρ Χανς-Πίτερ Κούμπις και οι συνεργάτες του, από την Σχολή Αθλητισμού, Υγείας & Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bangor, στη Βρετανία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 11 εικοσάρηδες εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να πίνουν καθημερινά, επί έναν μήνα αναψυκτικά με ζάχαρη. Πριν και μετά τον μήνα αυτό υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, βιοψίες μυϊκού ιστού, και αναλύσεις μεταβολισμού και σύστασης σώματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης γονίδια και πρωτεΐνες σημαντικές για τον μεταβολισμού του λίπους και των σακχάρων, ενώ αξιολόγησαν τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα τους.

Όπως ανακάλυψαν, ο μεταβολισμός τους άλλαξε, αρχίζοντας να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη αντί για το λίπος. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν ορισμένα γονίδια που είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό της ζάχαρης, ενώ ελαττώθηκε ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στον αεροβικό μεταβολισμό.

Επιπλέον, οι εθελοντές συσσώρευσαν σωματικό λίπος και αυξήθηκαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι οι ανησυχίες μας για τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι σωστές», δήλωσε ο δρ Κούμπις.

«Όχι μόνον η συστηματική κατανάλωσή τους αλλάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον μεταβολισμό, αλλά οι μύες μας φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται τη ζάχαρη και καθιστούν τον μεταβολισμό λιγότερο αποτελεσματικό – και αυτή η αλλαγή φαίνεται πως επιμένει στον χρόνο».

Πρακτικά, όλ’ αυτά σημαίνουν ότι «ο οργανισμός προσαρμόζεται στην συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και προετοιμάζεται για τη μελλοντική διατροφή αλλάζοντας τον μεταβολισμό των μυών μέσω της τροποποίησης της δραστηριότητας των γονιδίων», πρόσθεσε.

«Οι αλλαγές αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε πάσχοντες από παχυσαρκία και τύπου 2 διαβήτη και ουσιαστικά σημαίνουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους σε όσους πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη δεν οφείλεται στην ζάχαρη καθ’ εαυτή αλλά στον τρόπο με τον οποίο κάνει τον οργανισμό να αποθηκεύει ολοένα περισσότερη».

Ωστόσο παραδέχθηκε πως «η μελέτη ήταν μικρή, διότι είναι δύσκολο να βρει κάποιος σήμερα νέους οι οποίοι δεν έχουν πιει αναψυκτικά με ζάχαρη και οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε βιοψίες μυών».

Πρόσθεσε όμως πως «τώρα ελπίζουμε να διεξάγουμε μια μεγαλύτερη μελέτη, με περισσότερους εθελοντές, η οποία θα διαρκέσει για περισσότερο καιρό».


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε διαγωνίζονται οι Έλληνες στους Ολυμπιακούς



Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Σε Ολυμπιακούς ρυθμούς κινείται το Λονδίνο με την έναρξή των Αγώνων σήμερα το βράδυ. Εκεί είναι στραμμένα και τα βλέμματα της χώρας μας, που περιμένει διακρίσεις από τους Έλληνες αθλητές, μετά το κακό ξεκίνημα με τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου και του Δημήτρη Χονδροκούκη.

Η αρχή των ελληνικών συμμετοχών γίνεται σήμερα, πριν καν την τελετή έναρξης, με την Ευαγγελία Ψάρρα στα προκριματικά της τοξοβολίας, το μεσημέρι στις 15:00 ώρα Ελλάδος

Την τελευταία ημέρα -Κυριακή 12 Αυγούστου-, η ελληνική παρουσία ολοκληρώνεται με τον Περικλή Ηλία στην ορεινή ποδηλασία (15:30 ώρα Ελλάδος).

Διαβάστε αναλυτικά τις ώρες διεξαγωγής όλων των αγωνισμάτων, όπου υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Παρασκευή 27/07

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
15:00 Προκριματικά: ατομικό (Γ) [Ευαγγελία Ψάρρα]

Σάββατο 28/07

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
13:00 Προκριματικά (Α) [Βασίλης Τσολακίδης, Βλάσης Μάρας]
17:30 Προκριματικά (Α) [Βασίλης Τσολακίδης, Βλάσης Μάρας]
22:00 Προκριματικά (Α) [Βασίλης Τσολακίδης, Βλάσης Μάρας]

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
12:00 Προκριματικά: 400μ μικτή ατομική (Α) [Γιάννης Δρυμωνάκος]
12:34 Προκριματικά: 100μ πεταλούδα (Γ) [Κριστέλ Βουρνά]
13:53 Προκριματικά: 100μ πρόσθιο (Α) [Παναγιώτης Σαμιλίδης]
14:11 Προκριματικά: 4x100μ ελεύθερο (Γ) [Νέρι Νιανγκουάρα, Νόρα Δράκου, Κριστέλ Βουρνά, Θεοδώρα Γιαρένη, Μάρθα Μάτσα]

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
14:00 Προκριματικά: δίκωπος (Α) [Απόστολος Γκουντούλας, Νίκος Γκουντούλας]

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
23:00 Προκριματικά (Γ): Μαρία Τσιαρτσιάνη/Βίκυ Αρβανίτη vs. Κουν/Τσούμκερ (Ελβετία)

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ
12:00 Αγώνας σε δημόσιο δρόμο (Α) [Γιάννης Ταμουρίδης]

Κυριακή 29/07

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
11:30 Προκριματικά (Γ) [Βάσω Μιλλούση]
13:15 Προκριματικά (Γ) [Βάσω Μιλλούση]
16:45 Προκριματικά (Γ) [Βάσω Μιλλούση]
18:30 Προκριματικά (Γ) [Βάσω Μιλλούση]
22:00 Προκριματικά (Γ) [Βάσω Μιλλούση]

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 Finn (Α) [Γιάννης Μιτάκης]
15:35 Star (Α) [Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Τσότρας]

ΚΑΝΟΕ - ΚΑΓΙΑΚ ΣΛΑΛΟΜ
15:30 Προκριματικά: C1 (Α) [Χρήστος Τσακμάκης]

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
13:00 Προκριματικά: 100μ ύπτιο (Α) [Άρης Γρηγοριάδης]

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
12:40 Προκριματικά: διπλό σκιφ ελαφρών βαρών (Γ) [Αλεξάνδρα Τσιάβου, Χριστίνα Γιαζιτζίδου]
13:10 Προκριματικά: διπλό σκιφ ελαφρών βαρών (Α) [Λευτέρης Κόνσολας, Παναγιώτης Μαγδάνης]

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
15:30 2ος γύρος: μονό (Α) [Καλλίνικος Κρεάνγκα]
17:30 2ος γύρος: μονό (Α) [Παναγιώτης Γκιώνης]

ΠΟΛΟ
12:00 Προκριματικά (Α): Ελλάδα - Κροατία

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
11:00 Προκριματικά: αεροβόλο πιστόλι 10μ (Γ) [Αθηνά Δούκα]

Δευτέρα 30/07

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 49er (Α) [Διονύσης Δήμου, Μιχάλης Πατεινιώτης]
14:00 Laser (Α) [Βαγγέλης Χειμώνας]
14:05 Laser Radial (Γ) [Άννα Αγραφιώτη]
16:00 Finn (Α) [Γιάννης Μιτάκης]
16:05 Star (Α) [Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Τσότρας]

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
12:21 Προκριματικά: 200μ πεταλούδα (Α) [Στέφανος Δημητριάδης, Γιάννης Δρυμωνάκος]

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
12:40 Προκριματικά: τετράκωπος (Α) [Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας, Γιάννης Χρήστου]

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
18:30 Προκριματικά (Γ): Μαρία Τσιαρτσιάνη/Βίκυ Αρβανίτη vs. Βάσινα/Βοζακόβα (Ρωσία)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
11:00 Προκριματικά: σκιτ (Α) [Ευθύμης Μίτας]
12:00 Προκριματικά: σκιτ (Α) [Νίκος Μαυρομάτης]

ΤΖΟΥΝΤΟ
11:30 Γύρος των "32": -57κ (Γ) [Ιουλιέτα Μπουκουβάλα]

Τρίτη 31/07

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 49er (Α) [Διονύσης Δήμου, Μιχάλης Πατεινιώτης]
14:00 Finn (Α) [Γιάννης Μιτάκης]
14:00 RS:X (Α) [Βύρων Κοκκαλάνης]
14:00 Laser Radial (Γ) [Άννα Αγραφιώτη]
14:05 Star (Α) [Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Τσότρας]
16:00 RS:X (Γ) [Αγγελική Σκαρλάτου]
16:00 Laser (Α) [Βαγγέλης Χειμώνας]

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
12:00 Προκριματικά: 100μ ελεύθερο (Α) [Κρίστιαν Γκολομέεβ]
12:40 Προκριματικά: 200μ πρόσθιο (Α) [Παναγιώτης Σαμιλίδης]

ΠΟΛΟ
17:30 Προκριματικά (Α): Ελλάδα - Ιταλία

Τετάρτη 01/08

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 49er (Α) [Διονύσης Δήμου, Μιχάλης Πατεινιώτης]
14:00 RS:X (Α) [Βύρων Κοκκαλάνης]
14:00 Laser Radial (Γ) [Άννα Αγραφιώτη]
14:05 Laser (Α) [Βαγγέλης Χειμώνας]
16:00 RS:X (Γ) [Αγγελική Σκαρλάτου]

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
12:00 Προκριματικά: 100μ ελεύθερο (Γ) [Νέρι Νιανγκουάρα]
13:06 Προκριματικά: 200μ μικτή ατομική (Α) [Ανδρέας Βαζαίος]

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
11:00 Προκριματικά (Γ): Μαρία Τσιαρτσιάνη/Βίκυ Αρβανίτη vs. Τζανγκ Ξι/Ξούε (Κίνα)

ΞΙΦΑΣΚΙΑ
16:10 Γύρος των "32": σπάθη ατομικό (Γ) [Βάσω Βουγιούκα]

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ
16:15 Ατομική χρονομέτρηση (Α) [Γιάννης Ταμουρίδης]

ΤΖΟΥΝΤΟ
11:30 Γύρος των "32": 90κ (Α) [Ηλίας Ηλιάδης]

Πέμπτη 02/08

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 49er (Α) [Διονύσης Δήμου, Μιχάλης Πατεινιώτης]
14:00 470 (Α) [Παναγιώτης Καμπουρίδης, Στάθης Παπαδόπουλος]
14:00 Finn (Α) [Γιάννης Μιτάκης]
14:05 Star (Α) [Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Τσότρας]
16:00 RS:X (Γ) [Αγγελική Σκαρλάτου]
18:00 RS:X (Α) [Βύρων Κοκκαλάνης]

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
12:00 Προκριματικά: 50μ ελεύθερο (Α) [Γιάννης Καλάργαρης]
13:14 Προκριματικά: 100μ πεταλούδα (Α) [Στέφανος Δημητριάδης]

ΠΟΛΟ
13:20 Προκριματικά (Α): Καζαχστάν - Ελλάδα

Παρασκευή 03/08

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 Finn (Α) [Γιάννης Μιτάκης]
14:00 Laser (Α) [Βαγγέλης Χειμώνας]
14:05 Star (Α) [Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Τσότρας]
14:05 470 (Α) [Παναγιώτης Καμπουρίδης, Στάθης Παπαδόπουλος]
15:30 49er (Α) [Διονύσης Δήμου, Μιχάλης Πατεινιώτης]
15:35 Laser Radial (Γ) [Άννα Αγραφιώτη]

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
12:00 Προκριματικά: 50μ ελεύθερο (Γ) [Νέρι Νιανγκουάρα, Νόρα Δράκου]

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
21:00 1ος γύρος: ομαδικό (Α) [Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης]

ΣΤΙΒΟΣ
12:00 Προκριματικά: σφαιροβολία (Α) [Μιχάλης Σταματόγιαννης]
12:05 Έπταθλο (Γ): 100μ εμπόδια [Σοφία Υφαντίδου]
12:25 Προκριματικά: τριπλούν (Γ) [Αθανασία Πέρρα, Νίκη Πανέττα]
13:15 1ος γύρος: 400μ εμπόδια (Α) [Περικλής Ιακωβάκης]
13:15 Έπταθλο (Γ): ύψος [Σοφία Υφαντίδου]
13:20 Προκριματικά: σφυροβολία (Α) [Αλέξανδρος Παπαδημητρίου]
21:00 Έπταθλο (Γ): σφαιροβολία [Σοφία Υφαντίδου]
21:05 1ος γύρος: 100μ (Γ) [Μαρία Μπελιμπασάκη]
21:50 Προκριματικά: μήκος (Α) [Λούης Τσάτουμας]
22:45 Έπταθλο (Γ): 200μ [Σοφία Υφαντίδου]

Σάββατο 04/08

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
17:30 Γκρουπ Β: 94κ (Α) [Δαυίδ Καβελασβίλι]

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 Laser (Α) [Βαγγέλης Χειμώνας]
14:00 RS:X (Γ) [Αγγελική Σκαρλάτου]
14:05 Laser Radial (Γ) [Άννα Αγραφιώτη]
16:00 470 (Α) [Παναγιώτης Καμπουρίδης, Στάθης Παπαδόπουλος]
16:00 RS:X (Α) [Βύρων Κοκκαλάνης]

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
12:00 1ος γύρος: ομαδικό (Α) [Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης]

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
12:00 Προκριματικά: σπριντ (Α) [Ζαφείρης Βολικάκης]

ΠΟΛΟ
16:10 Προκριματικά (Α): Ελλάδα - Ισπανία

ΣΤΙΒΟΣ
12:05 Έπταθλο (Γ): μήκος [Σοφία Υφαντίδου]
12:20 Προκριματικά: επί κοντώ (Γ) [Νικόλ Κυριακοπούλου, Κατερίνα Στεφανίδη, Στέλλα - Ηρώ Λεδάκη]
13:40 Έπταθλο (Γ): ακοντισμός [Σοφία Υφαντίδου]
19:00 20χλμ βάδην (Α) [Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ]
22:35 Έπταθλο (Γ): 800μ [Σοφία Υφαντίδου]

Κυριακή 05/08

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 49er (Α) [Διονύσης Δήμου, Μιχάλης Πατεινιώτης]
14:00 RS:X (Γ) [Αγγελική Σκαρλάτου]
15:00 Αγώνας μεταλλίων: Star (Α) [Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Τσότρας]
16:00 Αγώνας μεταλλίων: Finn (Α) [Γιάννης Μιτάκης]
16:00 RS:X (Α) [Βύρων Κοκκαλάνης]

ΣΤΙΒΟΣ
13:00 Μαραθώνιος (Γ) [Κωνσταντίνα Κεφαλά]
21:05 Προκριματικά: ύψος (Α) [Κώστας Μπανιώτης]

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
17:00 Ντουέτο: τεχνικό πρόγραμμα [Δέσποινα Σολωμού, Ευαγγελία Πλατανιώτη]

Δευτέρα 06/08

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 470 (Α) [Παναγιώτης Καμπουρίδης, Στάθης Παπαδόπουλος]
15:00 Αγώνας μεταλλίων: Laser Radial (Γ) [Άννα Αγραφιώτη]
16:00 Αγώνας μεταλλίων: Laser (Α) [Βαγγέλης Χειμώνας]
17:00 49er (Α) [Διονύσης Δήμου, Μιχάλης Πατεινιώτης]

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
21:00 Προκριματικά: αναπηδητήρας 3μ (Α) [Στέφανος Παπαρούνας]

ΠΟΛΟ
13:20 Προκριματικά (Α): Ελλάδα - Αυστραλία

ΣΤΙΒΟΣ
21:20 1ος γύρος: 200μ (Γ) [Μαρία Μπελιμπασάκη]

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
17:00 Ντουέτο: ελεύθερο πρόγραμμα [Δέσποινα Σολωμού, Ευαγγελία Πλατανιώτη]

Τρίτη 07/08

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
14:00 470 (Α) [Παναγιώτης Καμπουρίδης, Στάθης Παπαδόπουλος]
15:00 Αγώνας μεταλλίων: RS:X (Α) [Βύρων Κοκκαλάνης]
16:00 Αγώνας μεταλλίων: RS:X (Γ) [Αγγελική Σκαρλάτου]

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
12:00 1ος γύρος: κέιριν (Α) [Χρήστος Βολικάκης]

ΣΤΙΒΟΣ
12:00 Προκριματικά: ακοντισμός (Γ) [Σάβα Λίκα]
12:10 1ος γύρος: 110μ εμπόδια (Α) [Κώστας Δουβαλίδης]
13:50 1ος γύρος: 200μ (Α) [Λυκούργος Τσάκωνας]

Τετάρτη 08/08

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
15:00 Αγώνας μεταλλίων: 49er (Α) [Διονύσης Δήμου, Μιχάλης Πατεινιώτης]

ΣΤΙΒΟΣ
12:00 Προκριματικά: επί κοντώ (Α) [Κώστας Φιλιππίδης]
13:35 1ος γύρος: 800μ (Γ) [Ελένη Φιλάνδρα]
21:05 Προκριματικά: ακοντισμός (Α) [Σπύρος Λεμπέσης]

Πέμπτη 09/08

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
15:00 Αγώνας μεταλλίων: 470 (Α) [Παναγιώτης Καμπουρίδης, Στάθης Παπαδόπουλος]

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
14:00 Τελικός: 10χλμ (Γ) [Μαριάννα Λυμπερτά]

ΠΑΛΗ
15:00 Προκριματικά: 55κ ελευθέρα (Γ) [Μαρία Πρεβολαράκη]

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
16:50 Προκριματικά: ανσάμπλ [Βούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βασιλεία Ζάχου, Ευδοκία Λουγκάγκου, Αλεξία Κυριαζή]

ΣΤΙΒΟΣ
11:30 Προκριματικά: ύψος (Γ) [Αντωνία Στεργίου]

Παρασκευή 10/08

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
14:00 Τελικός: 10χλμ (Α) [Σπύρος Γιαννιώτης]

ΠΑΛΗ
15:00 Προκριματικά: 74κ ελευθέρα (Α) [Όλεγκ Μοτσάλιν]

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
16:50 Προκριματικά: ανσάμπλ [Βούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βασιλεία Ζάχου, Ευδοκία Λουγκάγκου, Αλεξία Κυριαζή]

Σάββατο 11/08

ΣΤΙΒΟΣ
11:00 Τελικός: 50χλμ βάδην (Α) [Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ]
19:00 Τελικός: 20χλμ βάδην (Γ) [Δέσποινα Ζαπουνίδου]

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ
11:15 Προκριματικά: +80κ (Α) [Αλέξανδρος Νικολαΐδης]

Κυριακή 12/08

ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
15:30 Τελικός (Α) [Περικλής Ηλίας]

ΣΤΙΒΟΣ
13:00 Μαραθώνιος (Α) [Κώστας Πούλιος]


Διαβάστε περισσότερα...

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στα προνοιακά επιδόματα




ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Νέα καθυστέρηση σημειώνεται στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων για τα Άτομα με Αναπηρία, που απευθύνουν δραματική έκκληση στον Υπουργό για την άμεση καταβολή τους, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους δεν έχουν τα προς το ζην.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στα Ιόνια Νησιά, καθώς υπάρχουν άνθρωποι οι που ζουν μόνο με αυτά τα επιδόματα και που δεν έχουν να φάνε. Τα επιδόματα ανά δίμηνο κυμαίνονται από το ποσό των 330 έως των 1200 ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις αφορούν στα προνοιακά επιδόματα για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου και το διατροφικό επίδομα για τον μήνα Ιούνιο.


Δείτε επίσης: 


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αδυνατίζουμε μειώνοντας μόνο το φαγητό



Η δίαιτα μέσω της μείωσης των θερμίδων είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να χάσετε βάρος κάνοντας αυστηρή δίαιτα που περιορίζει τόσο πολύ την ποσότητα του φαγητού, ώστε η τήρησή της για επαρκές διάστημα να μοιάζει άθλος – ή ακόμη και τιμωρία; Και πόσες φορές ξαναπήρατε τα κιλά που χάσατε;

Σύμφωνα με τον Jim Hill, καθηγητή παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Ιατρικής του Κολοράντο των Η.Π.Α., η προσπάθεια να χάσουμε βάρος μόνο μέσω της μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων φαίνεται να είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στη μελέτη με τίτλο «Ενεργειακή Ισορροπία και Παχυσαρκία» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικης Καρδιολογικής Εταιρείας, ο καθηγητής εξήγησε ότι, όταν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, επικεντρωνόμαστε μόνο στη μείωση των θερμίδων, χωρίς παράλληλα να αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα. Χάνουμε μεν βάρος, αλλά παράλληλα γίνονται κάποιες φυσιολογικές αλλαγές (όπως η μείωση των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών και η αύξηση της πείνας) που δυσκολεύουν τη διατήρηση του νέου μας βάρους.

Από την άλλη, εάν επιδιώξουμε παράλληλα να αυξήσουμε και τη σωματική μας δραστηριότητα, τότε καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος μειώνοντας λιγότερο τη συνολική ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, στρατηγική που ενδεχομένως είναι πιο αποτελεσματική.

Μάλιστα, έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα το νέο τους βάρος είναι εκείνοι που καταφέρνουν να ασκούνται συστηματικά.

Είναι προτιμότερο να «τρώμε πολύ» αλλά να είμαστε «σωματικά δραστήριοι»

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να περιορίζουν συστηματικά την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν, γεγονός που τους δυσκολεύει να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό π.χ. μετά από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Πώς θα σας φαινόταν όμως εάν μπορούσατε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό απολαμβάνοντας λίγο περισσότερο φαγητό;

Το κλειδί είναι η ενεργειακή ισορροπία –ή αλλιώς «ενεργειακό ισοζύγιο». Έτσι, ένας σωματικά δραστήριος άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει σταθερό ενεργειακό ισοζύγιο και υγιές σωματικό βάρος εάν προσλαμβάνει και καταναλώνει 3.000 θερμίδες την ημέρα.

Ο ίδιος άνθρωπος, εάν κάνει καθιστική ζωή, πρέπει να προσλαμβάνει και να καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα προκειμένου να διατηρήσει σταθερό ενεργειακό ισοζύγιο και το ίδιο ακριβώς σωματικό βάρος με το προηγούμενο σενάριο.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, οι άνθρωποι από τη φύση μας είμαστε «κατασκευασμένοι» να διατηρούμε ευκολότερα το βάρος μας σταθερό όταν προσλαμβάνουμε πολλές θερμίδες και παράλληλα καίμε πολλές θερμίδες, και ότι το πρόβλημα στη σημερινή εποχή δημιουργείται από το γεγονός ότι η σωματική μας δραστηριότητα είναι εξαιρετικά μειωμένη.

Συνεπώς, το «τρώω περισσότερο» και «καίω περισσότερο» ίσως να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της διαχείρισης του βάρους από το να προσπαθεί κανείς να προσλαμβάνει αλλά και να καίει λιγότερες θερμίδες.

Πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό αλλά και την άσκηση

Σύμφωνα με τον καθηγητή «δεν πρόκειται να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία εάν βασιζόμαστε μόνο στον περιορισμό του φαγητού». Για να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία χρειάζεται να αλλάξει η συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό και την άσκηση.

Και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο να μας διευκολύνει να κάνουμε καλές διατροφικές επιλογές και να ασκούμαστε συστηματικά, αλλά και να εκπαιδευόμαστε κατάλληλα από την παιδική ηλικία προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε οι ίδιοι το βάρος μας.

Ξεκινώντας από τα βασικά, να συνειδητοποιήσουμε ότι το βάρος μας διατηρείται σταθερό όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά εξισορροπούνται από τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσω της σωματικής μας δραστηριότητας, δηλαδή όταν διατηρούμε «ενεργειακό ισοζύγιο».


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγχείρησαν για πρώτη φορά ασθενή με Πάρκινσον



Εμφύτευσαν στον εγκέφαλο 56χρονου ηλεκτρόδια.

Σταθμό για τα ιατρικά χρονικά της Κύπρου αποτελεί η πρώτη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον από ομάδα Κυπρίων γιατρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι γιατροί τοποθέτησαν με επιτυχία, σε 56χρονο κύπριο ασθενή ενδοεγκεφαλικά ηλεκτρόδια (DΒS). Την ιατρική ομάδα αποτελούσαν οι νευρολόγοι Μάριος Παντζιαρής και Σάββας Παπακώστας και οι νευροχειρουργοί Βάκης Παπαναστασίου και Ανδρέας Κουγιάλης με την υποστήριξη ενός καθηγητή από την Αυστρία.

Ο ασθενής έπασχε από τη νόσο Πάρκινσον τα τελευταία επτά χρόνια. Ο Μ. Παντζιαρής δήλωσε στην εφημερίδα ότι η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον γίνεται με τη μέθοδο της εμφύτευσης λεπτού ηλεκτροδίου στον υποθαλαμικό πυρήνα και τη σύνδεσή του με μικρό διεγέρτη, ο οποίος τοποθετείται στο στήθος, κάτω από το δέρμα και είναι πολύ αποτελεσματική σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα στην κινητικότητα και με σοβαρές δυσκινησίες (ακούσιες κινήσεις και δυστονίες).

Με τη σωστή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων και την κατάλληλη μετεγχειρητική παρακολούθηση και ρύθμιση, σύμφωνα με τον γιατρό Παντζιαρή, οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση στην κινητικότητά τους.

Σύμφωνα με το γιατρό η βελτίωση χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του χρόνου που κινούνται ελεύθερα, χωρίς να «μαγκώνουν» (περίοδοι ακινησίας), εξαφάνιση των ακούσιων κινήσεων (δυσκινησιών) και τέλος σημαντική μείωση της συνολικής ημερήσιας δόσης των φαρμάκων που απαιτείται να παίρνουν». Επίσης, ο κ. Παντζιαρής πρόσθεσε ότι η ρύθμιση του νευροδιεγέρτη και η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, απαιτεί ειδική εκπαίδευση και μακροχρόνια εμπειρία στο χειρισμό και την παρακολούθηση τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός;



Από τι εξαρτάται ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός.

Με τον όρο μεταβολισμό εννοούμε το σύνολο των φυσικών και χημικών διεργασιών που γίνονται καθημερινά μέσα στο σώμα.

Το σώμα αποτελεί ένα τεράστιο εργοστάσιο που επιτελεί ταυτόχρονα πολλαπλές λειτουργίες: η αναπνοή, η συστολή της καρδιάς, η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η μυϊκή συστολή, η σύνθεση ορμονών και ενζύμων είναι μόνο κάποιες από αυτές.

Όπως είναι φυσικό, οι λειτουργίες αυτές δαπανούν μεγάλα ποσά ενέργειας προκειμένου να πραγματοποιηθούν. Την ενέργεια αυτή την παίρνουμε από τις τροφές. Η αύξηση του σωματικού βάρους εμφανίζεται όταν η ενέργεια που παίρνουμε από τις τροφές είναι περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός για την επιτέλεση των καθημερινών του λειτουργιών. Ως εκ τούτου το περίσσευμα παραμένει στο σώμα μας και αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Τώρα αν θέλουμε να μειώσουμε το βάρος μας όπως προκύπτει από τα παραπάνω θα πρέπει η ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τη τροφή (Επ) να είναι μικρότερη από την ενέργεια που καίμε (Εκ). Με λίγα λόγια θα πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες που παίρνουμε (περιορίζοντας το φαγητό) και να αυξήσουμε με κάποιο τρόπο τις θερμίδες που καίμε (Επ<Εκ). Το θέμα είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις θερμίδες που καίμε. Και εδώ ακριβώς υπεισέρχεται το θέμα του μεταβολισμού.

Συνολική Ημερήσια Ενεργειακή Δαπάνη (ΣΗΕΔ) - Τι περιλαμβάνει;

Η ενέργεια που καίμε ημερησίως είναι το άθροισμα της ενεργειακής κατανάλωσης ηρεμίας, της τροφογενούς θερμογένεσης και της άσκησης.

Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (ΒΜΡ):

Η ενεργειακή κατανάλωση ηρεμίας ή αλλιώς βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜΡ) αποτελεί το σύνολο των θερμίδων που καίμε για τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων (καρδιά, νεφρά, μύες, πνεύμονες, εγκέφαλος κτλ.).

Ο ΒΜΡ αποτελεί το κυριότερο ρυθμιστή των θερμίδων που καίμε ημερησίως. Αντιστοιχεί στο 60-75% της ΣΗΕΔ.

Τροφογενής θερμογένεση:

Η τροφογενής θερμογένεση είναι οι θερμίδες που καίει ο οργανισμός αμέσως μετά τη λήψη κάποιου γεύματος. Ουσιαστικά είναι η ενέργεια που απαιτείται για την πέψη και την απορρόφηση της καταναλωθείσας τροφής. Αντιστοιχεί στο 5%-10% της ΣΗΕΔ.

Άσκηση:

Το ενεργειακό κόστος της άσκησης περιλαμβάνει τόσο τις θερμίδες που καίμε κατά τις καθημερινές απλές αυτόματες κινήσεις όσο και τις θερμίδες που καίμε όταν ασκούμαστε εντατικά. Αντιστοιχεί στο 15%-30% της ΣΗΕΔ. Η άσκηση είναι ο παράγοντας που μπορούμε να τροποποιήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους δύο και κατ’ επέκταση μέσω αυτής να επηρεάσουμε και τη ΣΗΕΔ .

Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός- Από τι εξαρτάται;

Οι θερμίδες που καίμε ημερησίως εξαρτώνται κυρίως από τον βασικό μεταβολικό ρυθμό μας. Επομένως αν θέλουμε να τις αυξήσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες τον καθορίζουν.
Σύσταση σώματος: Ο κυριότερος τροποποιήσιμος παράγοντας που επηρεάζει τον BMR.

Άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα μυικής μάζας έχουν αυξημένο BMR. Αρα για δεδομένο βάρος (πχ 70κιλά), το άτομο που έχει πιο υψηλά επίπεδα μυικής μάζας θα έχει πιο υψηλό μεταβολισμό, θα φαίνεται πιο αδύνατο και θα χάνει κιλά πιο εύκολα. Η άσκηση είναι αυτή που συμβάλλει στην αύξηση της μυικής μάζας.

Φύλο:

Οι άντρες έχουν περισσότερη μυική μάζα σε σχέση με τις γυναίκες γι αυτό και έχουν πιο υψηλό μεταβολισμό και χάνουν πιο εύκολα κιλά.

Παρόλα αυτά αξίζει να τονιστεί ότι αυτή η φαινομενικά γρήγορη απώλεια κιλών που δείχνει η ζυγαριά δεν διαρκεί αιωνίως και σίγουρα δεν είναι μόνο απώλεια λίπους. Για την απώλεια λίπους θα πρέπει και οι άντρες να καταβάλλουν μία εξίσου δυνατή προσπάθεια συνδυάζοντας πάντα ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Ηλικία: Όσο μεγαλώνουμε μειώνεται ο ΒΜΡ.

Έχει βρεθεί ότι μετά την ηλικία των 30 και ανά δεκαετία ο ΒΜΡ μειώνεται έως και 5%. Και εδώ παίζει ρόλο η σύσταση του σώματος διότι εκτός των άλλων καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μάζα και αυξάνεται η λιπώδης.

Αυστηρές δίαιτες:

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να προσαρμόζει την ενεργειακή του δαπάνη ανάλογα με την ενεργειακή πρόσληψη.

Μία απότομη και έντονη μείωση των θερμίδων θα έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική μείωση του ΒΜΡ: όταν ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει έλλειψη τροφής τότε προσπαθεί να κάνει οικονομία και μειώνει σημαντικά τις καύσεις του. Για αυτό το λόγο οι αυστηρές δίαιτες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αντιθέτως η σταδιακή μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων εμποδίζει αυτή την απότομη μείωση του ΒΜΡ. Με λίγα λόγια ο οργανισμός δεν αντιλαμβάνεται κάποια σημαντική αλλαγή στην πρόσληψη τροφής και κατ’ επέκταση δεν μειώνει τις καύσεις του. Έτσι καταφέρνουμε τελικά οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι λιγότερες από αυτές που καίμε (Επ<Εκ) – πράγμα που οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Παθολογικές καταστάσεις: Σχεδόν όλες οι παθήσεις επηρεάζουν τον ΒΜΡ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο υπογοναδισμός (δηλ. η μείωση των ορμονών του φύλου- όπως γίνεται πχ στην εμμηνόπαυση) μειώνουν το ΒΜΡ. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τον υποθυρεοειδισμό αν αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την κατάλληλη αγωγή τότε δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα στην προσπάθεια σας να μειώσετε το σωματικό σας βάρος.

Καφείνη-Νικοτίνη-Κλιματολογικές συνθήκες:

Η καφείνη και η νικοτίνη αυξάνουν τον ΒΜΡ και καταστέλλουν το αίσθημα της όρεξης.

Η έκθεση στο κρύο αυξάνει επίσης τον ΒΜΡ.

Κληρονομικότητα:

Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει μικρό ρόλο στον καθορισμό του ΒΜΡ.

Τον επηρεάζει γύρω στο 7%. Άρα ακόμα και αν πιστεύετε ότι έχετε χαμηλό μεταβολισμό λόγω γονιδίων αυτό δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι να είστε υπέρβαροι. Μπορείτε με την κατάλληλη βοήθεια να επιτύχετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Συνοψίζοντας δεν υπάρχει καλός και κακός μεταβολισμός. Για να επιτευχθεί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος θα πρέπει η προσλαμβανόμενη ενέργεια να είναι μικρότερη από την καταναλισκόμενη (Επ<Εκ).

Με λίγα λόγια δεν συνίσταται να λιμοκτονούμε προκειμένου να χάσουμε κιλά αλλά αντιθέτως θα πρέπει απλώς να προσαρμόσουμε την πρόσληψη τροφής και την άσκηση ούτως ώστε οι θερμίδες που παίρνουμε από τα τρόφιμα να είναι λιγότερες από αυτές που καίμε μέσω των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Επομένως εσφαλμένες αντιλήψεις περί μεταβολισμού δεν θα πρέπει να σας εμποδίσουν να ξεκινήσετε μία σοβαρή προσπάθεια απώλειας βάρους σε περίπτωση που το αποφασίσετε.


Πηγή: htthttp://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από κόσκινο οι συντάξεις




Δείτε τα σενάρια για το ύψος των περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες 5 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Δείτε το βίντεο του ΜΕGA.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Μαϊμού επιδόματα ανεργίας


Μια καλοστημένη απάτη μέσω της οποίας θα εισέπρατταν επιδόματα ανεργίας- μαϊμού, είχε στήσει ένα κύκλωμα στο οποίο φέρεται να είναι επικεφαλής λογίστρια του Ηρακλείου, αλλά ευτυχώς για τον ΟΑΕΔ η παρατηρητικότητα του προϊσταμένου και των υπαλλήλων της υπηρεσίας απέτρεψε την «εκταμίευση» μεγάλων ποσών από τα κρατικά ταμεία.

Το κύκλωμα έφτιαχνε πλαστές βεβαιώσεις απόλυσης από υπαρκτούς, αλλά και... ανύπαρκτους εργοδότες, πλαστογραφούσε στοιχεία για ένσημα που δεν υπήρχαν και με στόχο να εισπράττουν επιδόματα ανεργίας αλλοδαποί που νωρίτερα είχαν... πληρώσει αδρά στο λογιστικό γραφείο.

Μετά από μήνες ερευνών από τον ΟΑΕΔ Ηρακλείου, η υπόθεση «δέθηκε» με τη συνδρομή όλων των υπηρεσιών (Εφορίες, ΣΔΟΕ, ΙΚΑ κλπ) και χθες κατατέθηκε από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Γιάννη Πάγκαλο μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ηρακλείου που τώρα αναμένεται να ασκήσει διώξεις.

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, ο ΟΑΕΔ Ηρακλείου εντόπισε 21 περιπτώσεις αλλοδαπών οι οποίοι είχαν καταθέσει τα πλαστογραφημένα έγγραφα ζητώντας να πάρουν επίδομα ανεργίας. Μερικοί από αυτούς μάλιστα έχουν κληθεί από την υπηρεσία κι έχουν ήδη ομολογήσει ότι είναι πλαστογραφημένα τα χαρτιά τους και τους «τα έφτιαχνε λογίστρια η οποία πληρωνόταν 200 ευρώ το κεφάλι».

Σε πρώτη φάση οι «άνεργοι» θα έπαιρναν 80.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Άγνωστη η ημερομηνία καταβολής των προνοιακών επιδομάτων




Μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο γραφείο του Αντιδημάρχου Υγείας –Πρόνοιας κ. Χαράλαμπου Στανίτσα, αγανακτισμένων δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώπιον τους, ο κ. Στανίτσας, διαβεβαιώνει για... τα εξής: «Ο Δήμος Πατρέων, είναι ήδη έτοιμος, από τις 29 Ιουνίου, να καταβάλλει τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Μαΐου- Ιουνίου.

Παρά τις καθημερινές μας οχλήσεις προς το Υπουργείο, κανείς από τους αρμοδίους δεν δεσμεύεται για την ημερομηνία καταβολής τους.

Απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο, να δείξει τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία στους ανθρώπους αυτούς, διότι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έχοντας ως μοναδικό πόρο διαβίωσης τα προνοιακά επιδόματα και να προχωρήσει άμεσα στην εκταμίευση του απαιτούμενου κονδυλίου.

Καθημερινά ζούμε περιστατικά συνδημοτών μας, που εκλιπαρούν για ένα κομμάτι ψωμί!

Με το δεδομένο λοιπόν, ότι μιλάμε για ανθρώπους, που δεν έχουν άλλους πόρους για να ζήσουν, είναι τουλάχιστον ανεύθυνη η αντιμετώπιση αυτή από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και πρέπει να αλλάξει άμεσα».


Διαβάστε περισσότερα...

Χτυπούσε 13χρονη και την ανάγκαζε να ζητιανεύει



Συνελήφθη ένας 29χρονος στην Κέρκυρα.

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε 29χρονος, ο οποίος προωθούσε 13χρονη στην επαιτεία κατ’ εξακολούθηση, ενώ της προκαλούσε επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας σε βάρος του 29χρονου αφορά το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της εμπορίας ανήλικης και της πρόκλησης κατ΄ επανάληψη απλής και επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Όπως καταγγέλθηκε, ο 29χρονος από τον Φεβρουάριο του 2011 με την χρήση βίας, εκμεταλλευόμενος πρόβλημα υγείας της 38χρονης μητέρας της 13χρονης, την προώθησε στην επαιτεία μεταφέροντας την σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Άρτας, Ιωαννίνων και Φιλιππιάδας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 29χρονος καρπώνονταν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που κέρδιζε η 13χρονη επαιτώντας και κατ΄ επανάληψη τις είχε προκαλέσει σωματικές βλάβες.
Ο 29χρονος θα οδηγηθεί στον ανακριτή Κέρκυρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινητό γραφείο πληροφοριών


Έναν πρωτότυπο όσο και πρωτοποριακό τρόπο για να δώσουν γρήγορα, οποιαδήποτε πληροφορία σε τουρίστες και μη, διάλεξαν οι υπεύθυνοι του λιμανιού του Ηρακλείου. Σήμερα εγκαινιάστηκε λοιπόν το «κινητό γραφείο πληροφοριών» με το «το City Info on Wheels».

Οι πληροφορίες για την πόλη, τα μουσεία, τα μνημεία αλλά και τις ευκαιρίες για αγορές καθώς και οι δωρεάν χάρτες, θα δίδονται από σήμερα με την χρήση ενός έξυπνου οικολογικού δίτροχου μπαταρίας, με αυτόματη εξισορρόπηση, ηλεκτρικό όχημα που μπορεί να καλύψει μέχρι 40km αποστάσεις με μέγιστη ταχύτητα 20km.

Οι άνθρωποι του «City Info on Wheels» θα περιηγούνται με ευκολία σε όλη την διαδρομή από τον επιβατικό σταθμό μέχρι και την πόλη χαρίζοντας χαμόγελα και φυσικά πληροφορίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο χωρισμός περνάει από... το Facebook



Οι 9 στους 10 χρήστες παρακολουθούν τους πρώην συντρόφους τους.

To 88% των χρηστών του Facebook που χώρισαν μέσα στους προηγούμενους δώδεκα μήνες χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο ώστε να κατασκοπεύουν τους πρώην τους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η μελέτη της Veronika Lukacs, φοιτήτριας στο Western University.

Η Victoria ήθελε να δει κατά πόσον η απόγνωση ενός χωρισμού μπορεί να συσχετιστεί με τη χρήση του Facebook. Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των χωρισμένων χρηστών, σε ποσοστό 88% καταφεύγουν στο stalking και σε τεχνικές εξόρυξης δεδομένων προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις των πρώην σχέσεών τους.

Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως στην περίπτωση που τους διαγράψει η πρώην σχέση τους, τότε χρησιμοποιούν το προφίλ ενός κοινού τους φίλου προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Άλλοι παραδέχονται πως, γνωρίζοντας τον κωδικό, μπαίνουν στο προφίλ των πρώην τους και ψάχνουν τα μηνύματα τους για να βρουν πληροφορίες για τυχόν νέες σχέσεις ή φλερτ.

Σύμφωνα με τη Victoria όλα αυτά μπορούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ψυχολογία τους αφού όσο περισσότερο κατασκοπεύουν, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα στρες στον οργανισμό τους.

Τέλος, σχεδόν το 75% έχουν προσπαθήσει να βρουν πληροφορίες για τη νέα σχέση των πρώην τους μέσω του προφίλ τους στο Facebook ενώ το 64% παραδέχτηκαν πως μετά τον χωρισμό διάβαζαν τα μηνύματά τους στο κοινωνικό δίκτυο προκειμένου να εντοπίσουν τους λόγους που οδήγησαν στο χωρισμό. Αξιοσημείωτο είναι πως το 48% των χωρισμένων παραμένουν φίλοι με τους πρώην τους, έστω και μέσω Facebook.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό διεθνούς έκθεσης για Έλληνα μαθητή



Διακρίθηκε ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες.

Ένας 14χρονος μαθητής από τα Γιαννιτσά, ο Μάριος Χατζηδήμου, είναι ο νικητής του φετινού διεθνούς διαγωνισμού έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες» και διαγωνίστηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους.

Η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνει τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου. «Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες» αναφέρει η επιτροπή.

Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, δηλαδή στις 9 Οκτωβρίου στη Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 149 χωρών.


Διαβάστε περισσότερα...