Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

«Πόλεμος» για μία θέση στους παιδικούς σταθμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Συνωστισμός στους δήμους λόγω κρίσης.

«Μάχη» για μια πολυπόθητη θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δίνουν χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικούς εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος» την ίδια στιγμή, οι δήμοι αδυνατούν και φέτος να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, καθώς οι αιτήσεις που έγιναν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Από τη μια η έλλειψη προσωπικού και από την άλλη οι περικοπές στα κρατικά κονδύλια έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το κλείσιμο σταθμών.

Ταυτόχρονα, στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν 43.000 θέσεις που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και αφορούν τη φιλοξενία παιδιών εργαζόμενων μητέρων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ΑΜΕΑ για τη σχολική χρονιά 2012-13.

Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο να απορριφθούν οι αιτήσεις του 55% των ενδιαφερόμενων μητέρων και να μείνουν τα παιδιά τους εκτός παιδικών σταθμών αν δεν βρεθούν επιπλέον 125 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, φέτος έχουν υποβληθεί 96.000 αιτήσεις εργαζόμενων μητέρων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή 43% περισσότερες από την περσινή χρονιά.

«Με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην πλήρωση 43.000 θέσεων παιδιών», τονίζει ο κ. Ασκούνης, ο οποίος γι' αυτόν τον λόγο ζητά επιπλέον χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι κάποιοι σταθμοί έμειναν κλειστοί την παρούσα σχολική χρονιά, εκ των οποίων αρκετοί διέθεταν σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά δεν είχαν προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Χαλάνδρι, στο οποίο δύο υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί φέτος κατέβασαν ρολά, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά, ενώ ανάλογη τύχη είχε ακόμη ένας παιδικός και στον Βύρωνα.

Βασική αιτία είναι οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι λήξεις συμβάσεων.
Θετική είδηση, ωστόσο, αποτελεί η έγκριση προσλήψεων 4.700 συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός που αποτελεί μια προσωρινή «ανάσα» για αρκετούς ΟΤΑ. Βέβαια, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τα αντανακλαστικά των δήμων, οι οποίοι πρέπει αμέσως να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στα πόστα τους την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η νέα σεζόν φύλαξης βρεφών και νηπίων στους σταθμούς.

Άλλωστε, αυτό προέτρεψε τους δημάρχους και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα. «Τρέξτε, για να μη χαθούν θέσεις και τα κονδύλια», τόνισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των 4.700 θέσεων συμβασιούχων είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το προσωπικό που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων.

Με μελανά χρώματα περιγράφει επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την κατάσταση των παιδικών σταθμών. «Φέτος θα έχουμε περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή οι δήμοι έχουν δεχθεί σημαντικές περικοπές πόρων, ενώ οι γονείς πληρώνουν μόνο ένα συμβολικό ποσό για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος μάλιστα προτείνει στις οικογένειες που δεν θα κατορθώσουν να γράψουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς σταθμούς να χορηγηθούν κουπόνια με τα οποία να έχουν μεγάλες εκπτώσεις σε ιδιωτικούς.

Σε κάθε περίπτωση, «το μάρμαρο» καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι γονείς, οι οποίοι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.

Τα προηγούμενα χρόνια στην πλειονότητά τους οι δήμοι δεν είχαν προχωρήσει σε σωστές προβλέψεις. Η συνήθης πολιτική που ακολουθούσαν ήταν οι προσλήψεις συμβασιούχων και όχι μόνιμου προσωπικού, χωρίς επίσης να κατασκευάζουν νέους σταθμούς, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές υπήρξε αύξηση πληθυσμού.

Αποτέλεσμα, σήμερα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση οι δημοτικοί σταθμοί να μη φτάνουν και όπου υπάρχουν να μην επαρκεί το προσωπικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.