Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Κότσια: Διαδερμική χειρουργική
Τα κότσια είναι μια διαταραχή του άξονα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού που συνήθως συνοδεύεται και από διόγκωση της άρθρωσης του δακτύλου. Σχηματίζεται τόσο από τα οστά του πρώτου δακτύλου του ποδιού όσο και από τον ορογόνο θύλακο που καλύπτει την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση.
Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού, με αποτέλεσμα να τρίβεται πάνω στα παπούτσια. Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου, καθώς και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου, ενώ όχι σπάνια συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.
Το κότσι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.
Πού οφείλονται τα κότσιαΗ αιτιολογία τους είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού τους είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.
Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε μια μη φυσιολογική θέση. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια. Οι πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι 85% των γυναικών φορούν στενά υποδήματα, ενώ 55% εμφανίζουν συμπτώματα, σε αναλογία 9 φορές συχνότερα από ότι στους άνδρεs.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση.
Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές υπάρχουν στη χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν σαν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση, και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Μέχρι σήμερα τα κότσια αντιμετωπίζονταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, ο δε μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος.
Σύγχρονη θεραπεία
Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (Κότσια, Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, Άκανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία κ.α.)
Διαθερμική αποκατάσταση του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι)
Η αποκατάσταση με τη χρήση της διαδερμικής μικροχειρουργικής τεχνικής εξασφαλίζει μεγάλη επιτυχία και μια σειρά από πλεονεκτήματα:
  • Γίνεται με τοπική αναισθησία (block).
  • Διαρκεί 20 λεπτά.
  • Είναι ανώδυνη μέθοδος.
  • Δεν μένουν ουλές.
  • Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες.
  • Ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του.
  • Δεν τοποθετείται γυψονάρθηκας.
  • Η φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού είναι πλήρης και άμεση.
  • Δεν χρησιμοποιούνται υλικά όπως βίδες ή καρφίδες και άρα δεν απαιτείται 2η επέμβαση για να αφαιρεθούν τα υλικά.
  • Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη.
Και τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 2 κιόλας εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες της δραστηριότητες.


Πηγή: iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κάν’ το όπως οι… Έλληνες»


Οι άνθρωποι που τρώνε και πίνουν όπως οι Έλληνες, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν πιο καθαρό μυαλό, όταν γεράσουν, και να αποφύγουν την άνοια και το Αλστχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να προσθέσει μια ακόμη «ψηφίδα» στο «παζλ» των πολλών ωφελειών από την μεσογειακού τύπου δίαιτα, τόσο για το σώμα γενικά, όσο και για τον εγκέφαλο ειδικότερα.

    Οι ερευνητές, υπό την Κριστίνα Τάνγκνι του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής διαιτολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τις νοητικές λειτουργίες περίπου 4.000 ατόμων στις ΗΠΑ, ηλικίας άνω των 65 ετών.

    Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες από άποψη διατροφής. Η μία ακολούθησε πιστά την παραδοσιακή διατροφή του ελληνικού πληθυσμού (περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, θαλασσινά και μέτρια κατανάλωση κρασιού και κόκκινου κρέατος), ενώ η άλλη ομάδα την τυπική αμερικανική, που δίνει λιγότερη έμφαση σε ψάρια και λαχανικά. Κάθε τρία χρόνια οι ερευνητές αξιολογούσαν τις νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων μέσω τεστ μνήμης, βασικών μαθηματικών κ.α.

    Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ακολουθήσει πιο πιστά την ελληνική διατροφή, είχαν διαχρονικά τη βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών/γνωστικών λειτουργιών τους, άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης. Αντίθετα, τα άτομα που είχαν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της αμερικανικής δίαιτας, δεν έδειξαν να έχουν κάποια ωφέλεια από πλευράς επιβράδυνσης της έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών τους.

    Οι ερευνητές αποδίδουν, μεταξύ άλλων, την ανωτερότητα της ελληνικής διατροφής στον δυνητικά προστατευτικό ρόλο του κρασιού έναντι της εγκεφαλικής φθοράς, ενώ παράλληλα οι παραδοσιακές μεσογειακές τροφές μειώνουν το οξειδωτικό στρες για τον οργανισμό και την χρόνια φλεγμονή, που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Η νέα μελέτη, σύμφωνα με την Τάνγκνι, είναι συνεπής με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που έχουν επίσης διαπιστώσει μειωμένο κίνδυνο για τον εγκέφαλο χάρη στην μεσογειακή διατροφή. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η ελληνική και γενικότερα η μεσογειακή διατροφή συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και διαβήτη.

    Πάντως, οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι αν κανείς τρώει και πίνει σαν Έλληνας, θα κρατήσει κοφτερό το μυαλό του μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Πηγή: athina984.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερο ζουν οι υπέρβαροι

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που περιλαμβάνει σχεδόν 1.500.000 άτομα, το υπερβολικό βάρος μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή των ανθρώπων, ακόμα και αν δεν πάσχουν από  σοβαρές παθήσεις.

Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία και να συμβάλει σε πρόωρο θάνατο. Τα τελευταία χρόνια όμως, κάποιες μελέτες έδειξαν, ότι η παχυσαρκία δεν έχει καμία επίδραση στη θνησιμότητα και ουσιαστικά υπαινίσσονταν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα πορίσματα και το μέγεθος της νέας μελέτης, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και δημοσιεύεται στο έντυπο New England journal of Medicine, θα πρέπει να θέσει τέλος στη συζήτηση για τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του κινδύνου για πρόωρο θάνατο, αναφέρει ο Δρ Ali Mokdad, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τη Δρ Amy Berrington, έλαβαν δεδομένα από 19 προγενέστερες μελέτες που περιελάμβαναν 1.460.000 άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των ηλικιών 19 και 84.

Η σχέση μεταξύ βάρους και κινδύνου θνησιμότητας ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτή, επειδή πολλές μελέτες γύρω από το θέμα έχουν συμπεριλάβει καπνιστές και άτομα με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου – τα οποία σχετίζονται τόσο με την παχυσαρκία όσο και με τους πρόωρους θανάτους. 

Συνολικά, 10.087 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια των μελετών, οι οποίες διήρκεσαν περίπου 10 έτη. Σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, οι υπέρβαροι εμφανίστηκαν να έχουν 13% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι μέτρια παχύσαρκοι, έως και οι σοβαρά παχύσαρκοι, είχαν 44 και 88% αντίστοιχα, περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ενώ οι νοσηρά παχύσαρκοι είχαν 2.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν!

Αυτά τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι, η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση πρόωρου θανάτου, αναφέρει η Δρ Berrington. «Είναι μια στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου», είπε.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας των ατόμων, το οικονομικό επίπεδο, η κατανάλωση αλκοόλ, η εκπαίδευση, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και η οικογενειακή κατάσταση.

Τελειώνοντας, η Δρ Berrington είπε ότι: «Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, έχουμε πολλές αποδείξεις που οδηγούν στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του υπερβολικού σωματικού βάρους και του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας».

Πηγή: http://www.capitalhealth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο αιματολογικό τεστ εντοπίζει καρκινικά κύτταρα


Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για την εμπορική εκμετάλλευση ενός αιματολογικού τεστ με το οποίο θα εντοπίζεται και το παραμικρό καρκινικό κύτταρο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας. 

«Αυτή η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παράσχει ένα εύκολο τεστ για τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων και επίσης για να καθοριστούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά» του όγκου, εξήγησε ο Ρόμπερτ Μακόρμακ, υπεύθυνος της πρωτοποριακής τεχνολογίας και στρατηγικής της Veridex, θυγατρικής της Johnson Johnson. 

«Η συλλογή πληροφοριών στο πλαίσιο μιας κλινικής έρευνας μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι ασθενείς», πρόσθεσε. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ που εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει εξετάσεις όπως τη μαστογραφία, την κολονοσκόπηση, ακόμη και τη βιοψία. 
Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καθαρός αέρας χαρίζει υγεία


Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ινγκο Φρομπίζ του Κέντρου για την Υγεία στο Αθλητικό Γυμνάσιο της Κολωνίας, όσοι περνούν πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους με θέρμανση, ασκούνται ελάχιστα στην ύπαιθρο, δεν εκτίθενται πολύ στον καθαρό αέρα και τον ήλιo, είναι πολύ πιθανό να είναι ευάλωτοι σε ασθένειες.

Το φως της ημέρας θεωρείται εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε ο οργανισμός μας να παράγει βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του.

Ο καθηγητής Φρομπίζ προτείνει, επίσης, να ασκούμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα έξω στον καθαρό αέρα, είτε κάνοντας κάποιο άθλημα είτε μία μεγάλη βόλτα με τα πόδια, γεμίζοντας με οξυγόνο τους πνεύμονές μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελαιόλαδο και λαχανικά για... γερή καρδιά


Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες που καταναλώνουν ελαιόλαδο και πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

Ομάδα Ιταλών ερευνητών διαπίστωσε πως οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον ένα γεύμα με φυλλώδη λαχανικά την ημέρα είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 40% να εμφανίσουν κάποια καρδιακή πάθηση σε διάστημα οκτώ ετών κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν δύο ή λιγότερες μερίδες λαχανικών σε εβδομαδιαία βάση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκεφτείτε σαν… νέοι, για να δείχνετε νέοι


Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσοι άνθρωποι σκέφτονται και ντύνονται σαν νέοι είναι πιο υγιείς, ενώ γερνάνε πιο αργά σε σχέση με όσους σκέφτονται και ντύνονται πιο… «σοβαρά» με βάση την ηλικία τους.

Η δύναμη της θετικής και νεανικής σκέψης και νοοτροπίας μπορεί, όπως φαίνεται, να βελτιώσει από την πίεση του αίματος και τα αρθριτικά μέχρι και την όραση. Ακόμα και η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος (π.χ. του προστάτη) μπορούν να κρατηθούν μακριά, χάρη στη δύναμη των νοητικών εικόνων που σχηματίζει κανείς για τον εαυτό του και στην εσωτερική άρνησή του να γεράσει.
Οι ερευνητές, υπό την Έλεν Λάνγκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, πραγματοποίησαν πείραμα, το οποίο έδειξε ότι οι γυναίκες που κόβουν και βάφουν τα μαλλιά τους όχι μόνο δείχνουν πιο νέες, αλλά έχουν και μειωμένη πίεση αίματος, μια βασική ένδειξη λιγότερου άγχους και καλύτερης υγείας.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία γερνάνε πιο αργά σε σχέση με όσες γέννησαν σε ηλικία 20 - 30 ετών. Το γεγονός ότι μια μεγάλη γυναίκα περιβάλλεται ξαφνικά από νεαρότερα άτομα (τους συμμαθητές του δικού της παιδιού, αλλά και τις συνήθως μικρότερες μητέρες τους) βοηθάει και την ίδια να δει τον εαυτό της με άλλα μάτια και έτσι να νιώσει πιο νέα.
Ένα άλλο πείραμα έδειξε ότι, όταν ένας άνθρωπος φοράει στολή στη δουλειά του, είναι πιθανό ότι θα γεράσει πιο αργά, ίσως επειδή με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να ντύνεται πιο «σοβαρά» με βάση την ηλικία του. Επίσης, όσοι άνδρες μένουν φαλακροί πρόωρα, τείνουν να γερνάνε πιο γρήγορα, επειδή επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία τους.

«Έχουμε πολύ περισσότερο έλεγχο πάνω στην υγεία και την ευεξία μας από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι από εμάς» σχολίασε η Λάνγκερ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Perspectives on Psychological Science».

Διαβάστε περισσότερα...

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες


Μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές της μονάδας διατροφικής επιδημιολογίας του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη δρα Σουζάνα Λάρσον, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), μελέτησαν περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 39 έως 73 ετών (όλες χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα στην αρχή της μελέτης το 1997), από τις οποίες το 4% υπέστη εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η κυριότερη αιτία (στο 78% των περιστατικών) ήταν το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας που τροφοδοτούσε με αίμα τον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη σε συχνότητα αιτία ήταν η εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι επιστήμονες, που πραγματοποιούν συνεχείς επανελέγχους επί δέκα χρόνια, βρήκαν ότι το 10% που έκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (τουλάχιστον 100 γραμ. τη μέρα), είχε 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λίγο κρέας (κάτω από 25 γραμ. τη μέρα).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας περιέχει νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, καθώς και σίδηρο, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών- υπεύθυνες για βλάβες στους ιστούς και τις αρτηρίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολλές ώρες εργασίας βλάπτουν τον ύπνο


Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζομένους που απασχολείται εβδομαδιαίως περισσότερες από 60 ώρες υποφέρει από διαταραχές του ύπνου.

Ενώ, μόνο ένας στους πέντε εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, που εργάζεται 35 έως 44 ώρες την εβδομάδα, αντιμετωπίζει παρεμφερή προβλήματα.

Επίσης, οι βάρδιες ή το ελαστικό ωράριο - που προβλέπει εργασία κάποια απογεύματα- φάνηκε να αυξάνουν τη συχνότητα των προβλημάτων τόσο στην υγεία όσο και στην κοινωνική ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...