Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές της μονάδας διατροφικής επιδημιολογίας του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη δρα Σουζάνα Λάρσον, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), μελέτησαν περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 39 έως 73 ετών (όλες χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα στην αρχή της μελέτης το 1997), από τις οποίες το 4% υπέστη εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η κυριότερη αιτία (στο 78% των περιστατικών) ήταν το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας που τροφοδοτούσε με αίμα τον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη σε συχνότητα αιτία ήταν η εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι επιστήμονες, που πραγματοποιούν συνεχείς επανελέγχους επί δέκα χρόνια, βρήκαν ότι το 10% που έκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (τουλάχιστον 100 γραμ. τη μέρα), είχε 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λίγο κρέας (κάτω από 25 γραμ. τη μέρα).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας περιέχει νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, καθώς και σίδηρο, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών- υπεύθυνες για βλάβες στους ιστούς και τις αρτηρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.