Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αρβανιτόπουλος: Καλώ τις πρυτανικές Αρχές σε διάλογο


Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί τις πρυτανικές Αρχές και τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων σε διάλογο, ενώ αναφέρει πως ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά τα Ιδρύματα.

Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει αναλυτικά:

«Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ, και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Καλώ αύριο τις Πρυτανικές Αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το Υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν.

Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαιδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου.

Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές στη Βέροια συγκέντρωσαν τρόφιμα για απόρους


Πραγματοποίησαν πεζοπορία σε όλη την πόλη.

Εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βέροιας για να μαζέψουν τρόφιμα για απόρους.

Οι μαθητές έκαναν πεζοπορία σε όλη την Βέροια και έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης σε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα.

Στην πεζοπορία συμμετείχε και η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζουγλου μαζί με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Νίκο Μαυροκεφαλίδη και τον γενικό γραμματέα του δήμου Κώστα Τσιλογιάννη.










Πηγή: http://www.laikoyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ξαφνικός θάνατος» φορέων και ΔΕΚΟ για 11.000 απολύσεις


Δεν κάνει πίσω η τρόικα, «χορεύει» στους ρυθμούς της η κυβέρνηση.

Η συμφωνία Αθήνας-τρόικας στο θέμα των απολύσεων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρνει μαζί της ακόμα και «ξαφνικούς θανάτους» σε μικρούς φορείς και οργανισμούς, με τους απασχολούμενους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τη «νύφη» θα πληρώσει πρώτο το Ταμείο Οδοποιίας. Πρόκειται για ένα φορέα στον οποίο εργάζονται περίπου 150 άτομα και δεν έχει πλέον αντικείμενο μετά και την παραχώρηση του εθνικού δικτύου σε ιδιώτες.

Στο κρίσιμο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης επιβεβαιώθηκε ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.

Η Αθήνα:

- Έχει υλοποιήσει το πρώτο κύμα του προγράμματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

- Έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης για περισσότερους από 400.000 εργαζομένους.

- Έχει προχωρήσει σε 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκοι).

Η τρόικα άναψε «πράσινο φως» αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμότητα. Παράλληλα, έδωσε σιωπηρή παράταση μέχρι και τον Μάρτιο για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας, δέχτηκε να προσμετρηθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες αν και παραλίγο να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις, καθώς προέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες νέες απαιτήσεις για τη διετία 2014-2015 που βρήκαν τοίχο από πλευράς του κ. Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά:

1. Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν επιθυμούσαν να δώσουν επίσημα παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου της διαθεσιμότητας.

«Θα θέλαμε η περισσότερη δουλειά για αυτούς τους 12.500 υπαλλήλους να έχει βγει μέχρι το τέλος του χρόνου» ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

«Δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι τότε. Παρά μόνο μέχρι τον Μάρτιο», φέρεται να απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τους δανειστές μας να δίνουν τελικά άτυπη παράταση για το δεύτερο κύμα του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η «δεξαμενή» των επόμενων 12.500 διαθεσιμοτήτων θα προκύψει από την Υγεία (ΕΟΠΥΥ), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Στον τομέα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους και των 11.000 μέχρι το τέλος του 2014 παραμένουν ως έχουν.

Όσον αφορά στις 4.000 απολύσεις, σε αυτές θα προσμετρηθούν οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, οι επίορκοι και όσοι έχουν υπερβεί τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών.

Παράλληλα, στις απολύσεις αναμένεται ότι θα μετρήσουν τελικά οι όποιες έξοδοι προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες.

«Εάν δεχτείτε τις 2.000 απολύσεις, που έχουν γίνει στην ΕΡΤ, δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τις άλλες 2.000, οι οποίες απομένουν», σημείωσε ο υπουργός.

Το μεγάλο κομμάτι των απολύσεων του 2014 αναμένεται ότι θα προέλθει από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από μεγάλο μέρος γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και από απασχολούμενους σε ΟΤΑ και ειδικότερα σε δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν χρόνιο παθητικό.

Όπως ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στις συζητήσεις για τα μεγάλα νομικά πρόσωπα δεν τίθεται θέμα «ξαφνικού θανάτου», αν και είναι πιθανό να προχωρήσουν σε οριζόντια μείωση του προσωπικού τους μέχρι και 10%.

Το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου» από τον Ιανουάριο παραμένει ανοιχτό για τα μικρά και μεσαία νομικά πρόσωπα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως ο πρώτος φορέας στον οποίο θα μπει λουκέτο θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλημμυρίδα κατασχέσεων σε χιλιάδες φορολογούμενους


Παρέμβαση της Εφορίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Το μακρύ χέρι της Εφορίας ένιωσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, ενοίκια, πληρωμές πελατών, ακόμα και στο ταμείο των επιχειρήσεών τους, 81.582 φορολογούμενοι στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, μετά τη μαζική ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων που επιστράτευσε το υπουργείο Οικονομικών για να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων έφταναν τις 48.589. Έναν χρόνο αργότερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, οι εφορίες είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις εις βάρος 81.582 φορολογουμένων οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Μέχρι πέρυσι, η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ήταν σχεδόν το μοναδικό όπλο - ή τουλάχιστον αυτό με συντριπτικά τη μεγαλύτερη συχνότητα - που επιστρατευόνταν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Φέτος, τα πράγματα άλλαξαν και επιστρατεύεται κάθε εναλλακτική κατάσχεσης που προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τα πράγματα για τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι απλά. Αν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή και έπειτα από αλλεπάλληλες οχλήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα, επιστολές μέσω ταχυδρομείου και προειδοποιήσεις κατασχέσεων, ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί για να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει την οφειλή του, τότε η Εφορία βάζει χέρι σε ό,τι της επιτρέπει ο νόμος. Όπως σημειώνουν «Τα Νέα», οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε αντιδιαστολή με τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρούνται οι πιο αποδοτικές, καθώς οδηγούν λεφτά απευθείας στο ταμείο με πέντε τρόπους:

- Καταθέσεις στις τράπεζες. Η εντολή διαβιβάζεται από τις εφορίες στις τράπεζες με δικαστικό επιμελητή, η τράπεζα ανοίγει τον λογαριασμό και αποδίδει στην Εφορία ό,τι βρεθεί υπό μορφή κατάθεσης, στο πλαίσιο των προστατευτικών διατάξεων για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (προστατεύονται από την κατάσχεση 1.000 ευρώ και από αυτό το ύψος και πάνω επιτρέπεται κατάσχεση 25%, υπό τον όρο ό,τι απομένει να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ). Αν ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, τότε μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και σε υπόλοιπο 5 ευρώ.

- Στο λογιστήριο. Η Εφορία έχει δυνατότητα να κάνει κατάσχεση μέρους του μισθού εργαζομένου απευθείας από το λογιστήριο του εργοδότη. Αυτή η κατηγορία κατασχέσεων βέβαια είναι σχετικά περιορισμένης εμβέλειας, δεδομένου ότι ο νόμος προστατεύει από κατασχέσεις μισθούς και συντάξεις έως 1.000 ευρώ.

- Ενοίκια. Αντί η Εφορία να ψάχνει τον ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει χρέη, αναζητά τον ενοικιαστή. Οταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου απευθείας στην Εφορία.

- Στο ταμείο. Αποτελεί τη νέα «μόδα». Οι ελεγκτές κάνουν κατασχέσεις των ημερήσιων εισπράξεων απευθείας από το ταμείο των επιχειρήσεων. Κάπως έτσι πρόσφατα σε γνωστό φούρνο της Βάρκιζας έγινε κατάσχεση των ημερήσιων εισπράξεων της τάξεως των 5.000 ευρώ.

- Από πελάτες. Αναζητούνται οι πελάτες επιχειρήσεων, οι οποίοι πρόκειται να πληρώσουν χρήματα σε οφειλέτες της Εφορίας με ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα χρήματα αλλάζουν δρόμο και πάνε απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση χρεών έως τις 29 Νοεμβρίου ζητά ο ΟΓΑ


Σε διαφορετική περίπτωση αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Έκκληση στους ασφαλισμένους του να προχωρήσουν είτε στην εξόφληση είτε στη ρύθμιση των χρεών τους έως τις 29 Νοεμβρίου απευθύνει η διοίκηση του ΟΓΑ, η οποία προειδοποιεί όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 5.000 ευρώ πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξης.

Σε ανακοίνωσή του, ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης καλεί τους ασφαλισμένους να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του σχετικού νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών, προκειμένου να αποφύγουν τη διαβίβαση των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Όπως διευκρινίζει ο οργανισμός, οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές οφειλές άνω των 5.000€, οι οποίες δεν θα εξοφληθούν ή δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι 29-11-2013, θα διαβιβαστούν από 1ης Ιανουαρίου 2014 στο ΚΕΑΟ, γεγονός που σημαίνει ότι θα κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξης τους.

Η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ στη διεύθυνση www.oga.gr.
Στην αρχική σελίδα, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος που οδηγεί στην ειδική υπηρεσία Υποβολή Αίτησης Ρύθμισης Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, όπου και παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρατούνταν σκλάβες για περισσότερα από 30 χρόνια!


Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Λονδίνο.

Τρεις γυναίκες που κρατούνταν από ένα ζευγάρι σε συνθήκες δουλείας επί δεκαετίες απελευθερώθηκαν από τη βρετανική αστυνομία που κινητοποιήθηκε μετά την καταγγελία μιας οργάνωσης.

Οι γυναίκες κρατούνταν παρά τη θέλησή τους σε ένα σπίτι στο Λονδίνο και μάλιστα η μία από αυτές είπε ότι είναι «σκλάβα» εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, πρόκειται για μια 69χρονη από τη Μαλαισία, μια 57χρονη Ιρλανδέζα και μια 30χρονη Βρετανίδα.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν το σπίτι όπου κρατούνταν οι γυναίκες αφού η μία από αυτές μπόρεσε τον Οκτώβριο να τηλεφωνήσει στην οργάνωση Freedom Charity και να καταγγείλει το γεγονός. Η οργάνωση, που μάχεται κατά της δουλείας και των αναγκαστικών γάμων, επικοινώνησε αμέσως με τις αρχές.

Και τα τρία θύματα φέρουν «βαθιά ψυχολογικά τραύματα» αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί «σε ασφαλές μέρος», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι αρχές έχουν συλλάβει ως υπόπτους για οικιακή δουλεία και καταναγκαστική εργασία έναν άνδρα και μία γυναίκα, ηλικίας 67 ετών και οι δύο.

«Επικροτούμε τις ενέργειες της Freedom Charity και συνεργαζόμαστε μαζί της για να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες που φαίνεται ότι κρατούνταν επί περισσότερα από 30 χρόνια», δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής της μονάδας καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων Κέβιν Χάιλαντ. «Ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με θέμα τους αναγκαστικούς γάμους και το έργο της Freedom Charity φαίνεται πως ήταν ο καταλύτης που ώθησε ένα από τα θύματα να τηλεφωνήσει ζητώντας βοήθεια και οδήγησε στη διάσωσή τους», πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους 4 χρωστούν το νερό


Σε 3.000 ανέρχονται οι δημότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας, σε σύνολο 12.500 καταναλωτών, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα χρέη να ανέρχονται στο 1,8 εκατ. ευρώ, με σημαντικό ποσοστό τους, να αφορά απλήρωτους λογαριασμούς επαγγελματιών.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ, αναφέρεται ότι μόνο το 40%-50% των καταναλωτών πληρώνει εμπρόθεσμα το λογαριασμό και, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της επιχείρησης Β. Κουτρούμπας, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μπροστά στο σημαντικό πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των οφειλών, από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, γεγονός το οποίο δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη ρευστότητα της επιχείρησης.

Μάλιστα, εξηγεί ότι κινδυνεύει να υποβαθμιστεί δραματικά η ποιότητα του κοινωφελούς ανταποδοτικού έργου της ΔΕΥΑΠ, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της μισθοδοσίας του προσωπικού και της κάλυψης λειτουργικών εξόδων, καθώς μόνη πηγή εσόδων για την επιχείρηση αποτελούν τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς να λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση και χωρίς να επιβαρύνει το δημοτικό προϋπολογισμό.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το ΔΣ της ΔΕΥΑΠ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να αναθέσει σε ιδιώτη εργολάβο επί εξάμηνο τη διακοπή υδροδότησης σε καταναλωτές που έχουν μακροχρόνια ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Πάντως ο κ. Κουτρούμπας, ξεκαθαρίζει πως η διαδικασία διακοπών, καθώς και οι παροχές που θα διακόπτονται, θα καθορίζονται και θα ελέγχονται αυστηρά από την ίδια την ΔΕΥΑΠ, με κριτήρια τη διάρκεια και το ύψος της οφειλής. Να σημειωθεί ότι στην απόφαση του ΔΣ, αναφέρεται πως θα λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά κοινωνικά κριτήρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονείς μόνο κατ' όνομα


Οι γονείς μιας ανήλικης κοπέλας στην Ιταλία, την εξωθούσαν στην πορνεία και την υποχρέωναν να κάνει έρωτα με έναν υπερήλικα, επικαλούμενοι σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι αστυνομικές αρχές της Καλτανισέτα στη Σικελία ανακάλυψαν ότι οι γονείς υποχρέωναν την νεαρή κοπέλα να έχει ερωτικές επαφές επί πληρωμή με τον 80χρονο εργοδότη τους από 15 ετών. Η ανήλικη μάλιστα από αυτές τις συνευρέσεις απέκτησε και ένα παιδί!

Ο 80χρονος την επισκεπτόταν δύο φορές το μήνα και πλήρωνε περίπου 100 ευρώ στους γονείς για κάθε ερωτική συνεύρεση. Όταν όμως γεννήθηκε το 2008 το παιδί τους, ο "εραστής" της σταμάτησε να την επισκέπτεται.

Η γέννηση του παιδιού οδήγησε τις υπηρεσίες πρόνοιας να ελέγξουν την υπόθεση, με αποτέλεσμα η νεαρή να αποκαλύψει όσα είχε υποστεί και στη συνέχεια να αναλάβουν οι αστυνομικές αρχές.

Οι γονείς της και ο ηλικιωμένος αντιμετωπίζουν κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου και πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολεία χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης


Παιδικές φωνές ζητούν απεγνωσμένα χρήματα για θέρμανση στο σχολείο τους στην Ελλάδα του 2013. Στο κλείσιμο του «παγωμένου» 4ου δημοτικού σχολείου Νάουσας προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε αυτό. Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι, όσον αφορά την έλλειψη πετρελαίου στις δεξαμενές του σχολείου ο σύλλογος γονέων του σχολείου αποφάσισε το κλείσιμο του σχολείου και την παρουσία γονέων και παιδιών στο δημαρχείο Νάουσας.



Στην συνάντηση που είχαν οι αντιπρόσωποι των συλλόγων των σχολείων με τον δήμαρχο Νάουσας κ. Καραμπατζό και τον αντιδήμαρχο παιδείας κ. Βράντση παρουσίασαν τις ανάγκες θέρμανσης του συνόλου των σχολείων του διευρυμένου δήμου Νάουσας.

Ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός δήλωσε πως είναι ενήμερος για τα προβλήματα της έλλειψης πετρελαίου στα σχολεία και πως:« Κάθε τρίμηνο έρχονται 78.000 ευρώ για να καλύψουμε όλα τα σχολεία, τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα».

Με νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να απαντήσουν την επόμενη εβδομάδα οι σύλλογοι γονέων, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης .


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η διαδικασία επανατοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών


Πολλοί από αυτούς θα τοποθετηθούν στην ελληνική αστυνομία.

Άρχισε η διαδικασία επανατοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, με τη συνεδρίαση του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κατά κύριο λόγο, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα επανατοποθετηθούν στην ελληνική αστυνομία, ενώ πολλοί από αυτούς θα αξιοποιηθούν ως φύλακες σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παρεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «η εξέλιξη αυτή κάνει πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης, για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών». Επιπλέον, αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας σε θέσεις και υπηρεσίες αντίστοιχες με τα προσόντα τους και την ίδια στιγμή ενισχύονται υπηρεσίες με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα κινητικότητας «ως εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου» και προσθέτει ότι αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των σωφρονιστικών καταστημάτων, η ενδυνάμωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και η φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται, ότι είχαν προηγηθεί οι δυο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που αφορούσαν τα πρόσθετα προσόντα και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Από εδώ και πέρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:

1. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση εντός των προσεχών ημερών, βάσει της γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα.

2. Οι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

3. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχής θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και το ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.

4. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.

5. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης- μεταφοράς από τον φορέα υποδοχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες προσωπικού προς διαθεσιμότητα


Το Συμβούλιο παρέλαβε τους πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας.

Τους τελικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων, προς διαθεσιμότητα, παρέλαβε το ΑΣΕΠ από το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και συγκεκριμένα για το προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ΑΣΕΠ παρέλαβε τους τελικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα προσωπικού, προκειμένου να τους αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι τελικοί πίνακες κατάταξης, όπως εκδόθηκαν από το εν λόγω Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αναρτώνται κατά τα προβλεπόμενα και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στον οικείο πίνακα ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Περίληψη διακήρυξης Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», πρόχειρος διαγωνισμός με κριτήριο την οικονομική προσφορά


Ανακοίνωση 21.11.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ενεργώντας ως Αναθέτουσα Αρχή, προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό στο πλαίσιο του Υποέργου 1 και της Δράσης 1 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» της Πράξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7 με κωδ. ΟΠΣ 277710, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 8 με κωδ. ΟΠΣ 277711 και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 9 με κωδ. ΟΠΣ 277712, το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Αντικείμενο της δράσης είναι η διοργάνωση δύο σεμιναρίων εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των τριάντα χιλιάδων ογδόντα ένα ευρώ και τριάντα λεπτά (30.081,30€) μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%, ήτοι τριάντα επτά χιλιάδες ευρώ (37.000,00€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%. Το ποσό αυτό είναι το ανώτερο όριο για την υποβολή προσφορών.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, επί ποινή αποκλεισμού, απαιτείται εγγύηση ποσού 1.850,00 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2013 ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:00π.μ. στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Ηλιούπολη Αττικής, οδός Ελ. Βενιζέλου 236, από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών, η οποία ορίσθηκε με σχετική απόφαση της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην διακήρυξη το αργότερο μέχρι 2/12/2013 και ώρα 09:00 στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη ΑΘΗΝΑ τηλ. 210 9949837, Fax 210 5238967.

Προσφορές που θα κατατεθούν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμες και δεν παραλαμβάνονται, ενώ σε περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής τους επιστρέφονται. Η αποσφράγιση των προσφορών γίνεται δημόσια. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, ως ημερομηνία υποβολής της προσφοράς θεωρείται η ημερομηνία παράδοσης στην ταχυδρομική υπηρεσία.

Οι υποβαλλόμενες στον διαγωνισμό προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τον προσφέροντα για τρείς (3) μήνες, προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού.

Οι προσφορές πρέπει να έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η οικονομικότερη προσφορά.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή κοινοπραξίες φυσικών ή/και νομικών προσώπων, τα οποία είναι εγκατεστημένα νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Διεθνή Συμφωνία περί Δημοσίων Συμβάσεων (GPA) ή έχουν υπογράψει και κυρώσει συμφωνίες σύνδεσης ή διμερείς συμφωνίες με την Ε.Ε. ή με την Ελλάδα και πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής της παραγράφου 2.2 της διακήρυξης.

Χρόνος παροχής των υπηρεσιών ορίζεται το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2013 - Ιανουάριος 2014.

Οι προσφορές θα πρέπει να αφορούν το σύνολο του έργου. Εναλλακτικές προσφορές δεν γίνονται δεκτές.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και Εθνικούς Πόρους.

Αντίτυπο λεπτομερούς διακήρυξης και λοιπών πληροφοριακών στοιχείων του διαγωνισμού διατίθενται δωρεάν από την Ε.Σ.Α.μεΑ. (Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη, τηλ.210 9949837, φαξ 210 5238967) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Περίληψη διακήρυξης (application/msword, 222 KB)
Προκήρυξη σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 554 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι νέες αντιστοιχίες των τμημάτων ΑΕΙ


Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και ισχύουν από φέτος.

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι αντιστοιχίες των τμημάτων ΑΕΙ που θα ισχύσουν για τις φετινές μετεγγραφές. Οι φοιτητές και οι γονείς πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις νέες αντιστοιχείς που περιλαμβάνουν και τα τμήματα που προέκυψαν μετά τις αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά».

Για παράδειγμα ορίζεται ότι οι φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνση «Μαθηματικών» του τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντίθετα οι συμφοιτητές τους της εισαγωγικής κατεύθυνσης «Εφαρμοσμένων μαθηματικών» του ίδιου τμήματος δεν μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή καθώς εντάσσεται στα μη αντίστοιχα. Ακολουθούν όλες τα τμήματα που είναι αντίστοιχα καθώς και όσα δεν δίνουν τη δυνατότητα μετεγγραφής.

Αντίστοιχα τμήματα με δυνατότητες μετεγγραφής

Αντίστοιχα θεωρούνται μεταξύ τους τα αναφερόμενα λειτουργούντα πανεπιστημιακά τμήματα ως ακολούθως:

1. «Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και «Ελληνικής Φιλολογίας» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

2. «Ιστορίας και Αρχαιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Ιστορίας και Εθνολογίας» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και «Ιστορίας» του Ιονίου Πανεπιστημίου (για τα τρία τελευταία μόνο για την κατεύθυνση ιστορίας).

3. «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

4. «Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Φιλοσοφίας» του Πανεπιστημίου Πατρών και «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Κρήτης και μόνο για τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.

5. «Ψυχολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

6. «Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

7. «Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

8. «Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

9. «Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

10. «Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

11. «Κοινωνικής Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

12. «Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

13. «Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία» του Πανεπιστημίου Πατρών, «Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

14. «Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και «Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

15. «Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Θεσ/νίκης και Σερρών), του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

16. «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

17. «Νομικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

18. «Κοινωνιολογίας» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

19. «Κοινωνικής Πολιτικής» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και εισαγωγική κατεύθυνση «Κοινωνικής Διοίκησης» του Τμήματος «Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

20. «Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Πολιτικών Επιστημών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εισαγωγική κατεύθυνση «Πολιτικής Επιστήμης» του Τμήματος «Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, «Πολιτικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και «Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

21. «Οικονομικών Επιστημών» ή «Οικονομικής Επιστήμης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

22. «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και «Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

23. «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και «Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

24. «Ναυτιλιακών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και «Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

25. «Χημείας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

26. «Φυσικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

27. «Μαθηματικών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και εισαγωγικές κατευθύνσεις «Μαθηματικών» των Τμημάτων «Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης και «Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

28. «Στατιστικής Ασφαλιστικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και εισαγωγική κατεύθυνση «Στατιστικής και Αναλογιστικών−Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών» του Τμήματος «Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

29. «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Πληροφορικής» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και «Πληροφορικής και Τηλεματικής» του Χαροκοπείου
Πανεπιστημίου.

30. «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Πατρών.

31. «Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής» των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων, «Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» του Πολυτεχνείου Κρήτης, «Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και «Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

32. «Μηχανολόγων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, και «Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών» του Πανεπιστημίου Πατρών.

33. «Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

34. «Χημικών Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

35. «Μηχανικών Περιβάλλοντος» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

36. «Επιστήμης των Υλικών» του Πανεπιστημίου Πατρών και «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

37. «Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

38. «Πολιτικών Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

39. «Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

40. «Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

41. «Θεατρικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

42. «Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Πανεπιστημίου Πατρών(Αγρίνιο) και Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

43. «Γεωπονίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» και «Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών», «Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος» και «Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μόνο για τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.

44. «Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γεωπονίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (μόνο για την κατεύθυνση «Αγροτικής Οικονομίας» του τμήματος) και «Αγροτικής Ανάπτυξης» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

45. «Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Γεωλογίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

46. «Γεωγραφίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

47. «Ιατρικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

48. «Οδοντιατρικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

49. «Νοσηλευτικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

50. «Φαρμακευτικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

51. «Κτηνιατρικής» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

52. «Βιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

53. «Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

54. «Σλαβικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τμήματα στα οποία δεν πραγματοποιούνται μετεγγραφές

Τα παρακάτω τμήματα θεωρούνται μη αντίστοιχα όποτε δεν μπορούν οι φοιτητές τους να ζητήσουν μετεγγραφή σε άλλο τμήμα. Μη αντίστοιχα λοιπόν θεωρούνται τα παρακάτω λειτουργούντα πανεπιστημιακά τμήματα:

1. «Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. «Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. «Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

4. «Μουσικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

5. «Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

6. «Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

7. «Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

8. «Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

9. «Κινηματογράφου» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

10. «Μουσικών Σπουδών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

11. «Θεάτρου» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

12. «Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

13. «Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

14. «Στατιστικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

15. «Βιοτεχνολογίας» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

16. «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

17. «Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

18. «Δημόσιας Διοίκησης» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

19. «Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

20. «Ψηφιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

21. «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

22. «Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

23. «Μηχανικών Επιστήμης Υλικών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

24. «Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

25. «Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο).

26. «Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο).

27. «Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

28. «Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

29. «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου

30. Εισαγωγική κατεύθυνση «Εφαρμοσμένων Μαθηματικών» του Τμήματος «Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

31. «Μηχανικών Ορυκτών Πόρων» του Πολυτεχνείου Κρήτης.

32. «Μεσογειακών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

33. «Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

34. «Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

35. «Επιστημών της Θάλασσας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

36. «Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

37. «Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

38. «Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

39. «Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

40. «Τεχνών Ήχου και Εικόνας» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

41. «Μουσικών Σπουδών» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

42. «Ειδικής Αγωγής» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

43. «Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

44. «Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου



Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο διάσημος hair stylist Άλντο Κόπολα


Έπασχε από την ανίατη ασθένεια.

Ο Άλντο Κόπολα, ο διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο Ιταλός hair stylist, πέθανε τα ξημερώματα όπως ανέφερε η οικογένειά του.



Ο Κόπολα ήταν 73 ετών και πέθανε στο σπίτι του στο Μιλάνο.

Εδώ και χρόνια είχε προσβληθεί από καρκίνο και μόνο λίγο καιρό πριν είχε αποκαλύψει πως η κατάσταση της υγείας του είχε χειροτερέψει.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες σχολές μένουν εκτός Μηχανογραφικού


Οδηγός για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Εκτός μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων θα είναι οι Σχολές της Αστυνομίας. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες για τους φετινούς μαθητές της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων και αυριανούς υποψηφίους για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα τέσσερα μαθήματα Κατεύθυνσης και σε δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, από τα οποία το ένα είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο μπορούν να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική.

Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος ο υποψήφιος πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο. Αν τα πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της Κατεύθυνσης που εξετάστηκε τότε έχει δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόμενα.

Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιλέξει αυτό το οποίο μαζί με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αντικαθιστά τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.

Επιπλέον πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά.

Οι υποψήφιοι έχουν δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο επιστημονικά πεδία ως εξής: Αν ενδιαφέρονται για σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε αρκεί να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου ή στα μαθήματα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν.

Αν επιλέξουν δύο επιστημονικά πεδία, τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της Κατεύθυνσης στα οποία εξετάστηκαν το σχολικό έτος που απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης.

Για το δεύτερο πεδίο θα πρέπει να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητάς του, είτε είναι μαθήματα Κατεύθυνσης είτε Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι όσοι εισήχθησαν φέτος θα φοιτήσουν στις Σχολές της Αστυνομίας σε δύο χρόνια, καθώς η εισαγωγή στις συγκεκριμένες σχολές εμπίπτει στους περιορισμούς των προσλήψεων στο Δημόσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μαχαίρι» και σε μεγάλους φορείς του Δημοσίου


Η αρχή γίνεται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκτός από τους μικρούς και μεσαίους φορείς (ΝΠΙΔ, επιχειρήσεις του Δημοσίου) στους οποίους θα βάλει λουκέτο η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να πετύχει το στόχο για τις υπόλοιπες 1.300 απολύσεις το 2013 και τις 11.000 του 2014, το «καμπανάκι» χτυπάει και για τους μεγάλους.

Πιθανότατα όχι για όλους τουλάχιστον προς το παρόν αλλά ορισμένοι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο ακόμη και για να συμπληρώσουν το κύμα απολύσεων του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τους ζημιογόνους φορείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές προσωπικού ακόμη και 10%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο στόχαστρο μπαίνουν:

- Ο ΟΣΕ
- Ο ΗΣΑΠ
- Ο ΗΛΠΑΠ
- Η ΤΡΑΜ Α.Ε.
- Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
- Ο ΟΑΣΑ και
- Ο ΟΑΣΘ

Εφόσον η τρόικα δεν κάνει δεκτό, τελικώς, να συνυπολογιστούν στις απολύσεις όσοι από τους 5.000 έως 6.000 συμβασιούχους που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις, τότε οι συγκεκριμένοι φορείς θα είναι μόνο η αρχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως πότε μπορώ να διορθώσω λάθη στο Ε9 του 2011;


Προθεσμία μέχρι τις 8 Μαρτίου 2014 έχουν περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υπέβαλαν ηλεκτρονικά για το έτος 2011. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «περιουσιολογίου», του συστήματος TAXISnet που έχει τεθεί σε λειτουργία για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 και την ηλεκτρονική ενημέρωση των φορολογούμενων σχετικά με την περιουσιακή τους κατάσταση και την εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πάπας Φραγκίσκος αγκάλιασε έναν άνδρα χωρίς πρόσωπο


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Στο τέλος της λειτουργίας της Τετάρτης, ο πάπας Φραγκίσκος σταμάτησε ανάμεσα στους πιστούς και μίλησε με έναν άνδρα του οποίου το πρόσωπο είναι σοβαρά παραμορφωμένο.

Ο πάπας τον αγκάλιασε και του έδωσε την ευλογία του, όπως συνηθίζει να κάνει στους πολυάριθμους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες που παρουσιάζονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Πρόσφατα ο πάπας είχε αγκαλιάσει και είχε φιλήσει τις πληγές του Βινίτσιο Ρίβα του άνδρα που πάσχει από μια βαριά μορφή νευροϊνωμάτωσης.

Μετά την λειτουργία της Τετάρτης, τέλος, ο πάπας περνώντας από μια ομάδα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, δέχτηκε από έναν πιστό ένα λευκό «καπέλο» που αφού είδε αν είναι στο νούμερό του, το φόρεσε και έδωσε το δικό του στον άνδρα.










Διαβάστε περισσότερα...

Νέες προσλήψεις 673 αναπληρωτών σε δημοτικά


Οι πίνακες με τα ονόματα.

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 673 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για προσλήψεις που αφορούν τις ειδικότητες καθηγητών αγγλικής γλώσσας, καλλιτεχνικών, γυμναστές, θεατρικών σπουδών και δραματικής τέχνης.

Οι προσληφθέντες θα τοποθετηθούν σε δημοτικά σχολεία και έχουν την υποχρέωση να παρουσιαστούν από την Πέμπτη 21/11 έως και τη Δευτέρα 25/11. Πιο αναλυτικά το υπουργείο Παιδείας με δελτίο τύπου ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2013-2014, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές:

- 282 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας.

- 105 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων.

- 113 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής.

- 182 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19 & ΠΕ20-Πληροφορικής.

- 99 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ32-Θεατρικών Σπουδών.

- Πέντε εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ18.41-Δραματικής Τέχνης.

Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που θα τοποθετηθούν στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας, της Φυσικής Αγωγής, των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά και Θεατρική Αγωγή) και των Πολιτιστικών ομίλων δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ1», «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ2» και «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ3», του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013.

Δείτε εδώ τους πίνακες με τα ονόματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτητές του ΑΠΘ εμπλουτίζουν τη Wikipedia με ιατρικούς όρους


Η έντυπη εγκυκλοπαίδεια «χάνει έδαφος» σε σχέση με την ηλεκτρονική.

Οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με μια καινοτόμο μέθοδο διδασκαλίας, ωθούνται, στο πλαίσιο του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης, να εμπλουτίζουν την παγκόσμια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, με ιατρικούς όρους και λήμματα.

«Πρόκειται για μία μέθοδο που εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά με στόχο να μάθουν οι φοιτητές να αναλύουν και να εμπλουτίζουν τη Wikipedia» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του μαθήματος, επίκουρος καθηγητής πληροφορικής, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι φοιτητές κατανοούν μ' αυτό τον τρόπο καλύτερα τις νέες τεχνολογίες καθώς και το γεγονός ότι πλέον η έντυπη εγκυκλοπαίδεια «χάνει έδαφος» σε σχέση με την ηλεκτρονική, συνεργατική εγκυκλοπαίδεια που προτείνει η Wikipedia.

Ήδη, πάντως, περισσότερα από 70 άρθρα Ελλήνων φοιτητών του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης έχουν συμπεριληφθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων και παράλληλα, γίνεται μετάφραση ιατρικών λημμάτων στα ελληνικά, τα οποία, στη συνέχεια, ενσωματώνονται στην ελληνική ιατρική ορολογία.

«Οι φοιτητές δουλεύουν σε ομάδες δύο-τριών ατόμων προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για τα μεταφρασμένα λήμματα και τα τρία χρόνια που ακολουθούμε αυτή την μέθοδο, 250 φοιτητές έχουν εκπαιδευθεί πάνω σ' αυτό και άφησαν το "αποτύπωμά" τους στη Wikipedia» λέει ο κ. Μπαμίδης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος διδασκαλίας γίνεται και σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Σημειώνεται ότι η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο διαδίκτυο για να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων


Μπορούν να απασχολούνται 16 ώρες την εβδομάδα με 8 ευρώ την ώρα.

Τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν το δικαίωμα να προσλάβουν και να απασχολήσουν μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και υποψήφιους διδάκτορες προσφέροντας οικονομική ανάσα σε πολλούς φοιτητές.

Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για να προχωρήσουν στις εν λόγω προσλήψεις για την επικουρία των μελών ΔΕΠ θα πρέπει να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας τη σχετική τους απόφαση εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα του ιδρύματος ώστε να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση έγκρισης της δαπάνης. Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί μεταπτυχιακοί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκρίθηκαν 10.000 ώρες τόσο για το έτος 2014 όσο και για το 2015.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι φοιτητές παρουσιάζουμε τα όσα ορίζονται για την απασχόλησή τους όπως αναφέρονται και στους δικτυακούς τόπους αρκετών πανεπιστημίων καθώς από έγγραφα στο «Διαύγεια»:

Αντικείμενο απασχόλησης των μεταπτυχιακών φοιτητών είναι αποκλειστικά οι παρακάτω εργασίες:

- Επικουρία στην άσκηση των φοιτητών.

- Διεξαγωγή φροντιστηρίων.

- Διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων.

- Εποπτεία εξετάσεων και διόρθωση ασκήσεων.

Ο αριθμός των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης ανά μεταπτυχιακό φοιτητή καθορίζεται σε μέχρι 6 ώρες εβδομαδιαίως για την άσκηση των φοιτητών, τη διεξαγωγή φροντιστηρίων και εργαστηριακών ασκήσεων και μέχρι 10 ώρες εβδομαδιαίως για την εποπτεία εξετάσεων και την διόρθωση ασκήσεων. Σε καμία περίπτωση η εβδομαδιαία απασχόληση για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16 ώρες.

Τα Τμήματα στην συνέχεια είναι επιφορτισμένα να κάνουν εσωτερική κατανομή των ωρών που τους αναλογούν, με αντίστοιχη απόφαση Τμήματος, αναλυτικά σε κάθε ένα από τους υπό πρόσληψη ωρομίσθιους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους πρέπει να δίνεται βεβαίωση του Προέδρου του Τμήματος ή του Διευθυντή του Τομέα ή του Υπευθύνου Καθηγητή του μεταπτυχιακού προγράμματος για τις ώρες απασχόλησης εκάστου μεταπτυχιακού φοιτητή ανά μήνα σύμφωνα με τους παραπάνω περιορισμούς.

Το ύψος της ωραίας αποζημίωσης πέρα των εργοδοτικών εισφορών ανέρχεται σε 8 ευρώ. Με λίγα λόγια αν ένας φοιτητής απασχολείται το μέγιστο των ωρών μπορεί να λαμβάνει μισθό ύψους 512 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνούν με τις γραμματείες των τμημάτων τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στην Υγεία


Τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων και αυτά των μεταμοσχεύσεων θα στελεχωθούν, σε πρώτη προτεραιότητα, από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί, μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου και το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ακόμη, θα προκηρύσσεται μία επιπλέον θέση ιατρού στο ΕΣΥ για κάθε θέση που θα μειώνεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Ταυτοχρόνως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εξοπλιστούν τα νοσοκομεία της χώρας με σύγχρονο εξοπλισμό για τα ογκολογικά νοσήματα, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία συμφωνία του υπουργείου Υγείας με ίδρυμα που θα τον παραχωρήσει.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος εξέθεσε τα προβλήματα των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να περιμένουν μήνες για τη θεραπεία τους.

«Τα προβλήματα αυτά υπήρχαν και προ κρίσης και οι ευθύνες διαχέονται σε όλους τους υπουργούς Υγείας. Όμως, εδώ, δεν είμαστε για πολιτική γκρίνια, καθώς αναγνωρίζω τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι αποδεκτοί πολύμηνοι χρόνοι αναμονής για τους ογκολογικούς ασθενείς, ακόμη και σε ένα κράτος υπό επιτροπεία…», ανέφερε ο βουλευτής.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί ευρύθμως, ειδικώς στα νοσοκομεία που είναι υποστελεχωμένα. Γι' αυτό, όπως ανακοίνωσε, με την έγκριση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έως το τέλος του 2013, θα προσληφθούν 400 γιατροί και 100 νοσηλευτές και ακόμη 500 γιατροί και 300 νοσηλευτές, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Παρότι το μεγάλο ποσοστό των προσληφθέντων θα διοχετευθεί στα ογκολογικά, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως και πάλι δεν είναι αρκετό, ώστε να μηδενιστούν οι χρόνοι αναμονής, όμως θα είναι καλύτερη η κατάσταση.

Όπως δε πρόσθεσε, αν, με τη διαδικασία της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, προκύψει ιατρικό προσωπικό που δεν θα χρειαστεί (διαθεσιμότητα), για κάθε θέση γιατρού που θα μειώνεται από εκεί, θα προκηρύσσεται μία επιπλέον θέση στο ΕΣΥ.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης, εκτός από τη διάθεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το σύγχρονο εξοπλισμό, προανήγγειλε συμφωνία με ίδρυμα το οποίο θα παραχωρήσει τεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία της χώρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πτυχιούχοι που επιστρέφουν…


Μπορεί να αμείβονται ακόμη και με τα μισά χρήματα, από αυτά που ελάμβαναν όταν εργάζονταν στο εξωτερικό, αλλά επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφενός από …νοσταλγία και αφετέρου προκειμένου να συνδράμουν στην ανάπτυξη της πατρίδας τους. Ο λόγος για πολλούς Έλληνες πτυχιούχους, οι οποίοι έζησαν και εργάστηκαν για κάποια χρόνια στο εξωτερικό, αλλά επέλεξαν να επιστρέψουν, ακόμη και εν μέσω κρίσης (το 2010).

«Πολλοί επέστρεψαν με την ελπίδα ότι θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της πατρίδας τους και ήταν πολύ πρόθυμοι να το κάνουν ακόμη και σε βάρος της προσωπικής τους εξέλιξης, σε όρους μισθολογικούς ή καριέρας. Και πολλοί συνειδητοποίησαν αργότερα ότι τελικά απογοητεύτηκαν επιστρέφοντας», σημείωσε σήμερα, σε εκδήλωση της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, ο οικονομικός γεωγράφος Λόης Λαμπριανίδης, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζοντας τα ευρήματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε το 2010 σε δείγμα περίπου 2700 πτυχιούχων ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (οι οποίοι έχουν εργαστεί στο εξωτερικό για τουλάχιστον ένα χρόνο).

Περισσότερα πτυχία δεν σημαίνουν υψηλότερες αποδοχές

Το 84,1% εξ αυτών εξακολουθεί να ζει σήμερα στο εξωτερικό και το 15,9% έχει επιστρέψει, παρότι η επιστροφή σημαίνει -σε πολλές περιπτώσεις- κάθετη πτώση αποδοχών. Πρακτικά, όπως εξήγησε ο κ Λαμπριανίδης, «στην Ελλάδα περισσότερη εκπαίδευση δεν σημαίνει και υψηλότερες αποδοχές». Οι αμοιβές εργασίας αυτών που έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα είναι πολύ κατώτερες σε σχέση με όσους εξακολουθούν να δουλεύουν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, από όσους έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39,4%) έχουν εισόδημα μικρότερο από 25.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έμειναν εκτός είναι 9,2%. Στο πάνω άκρο της κλίμακας αποδοχών, το 46,4% όσων ζουν εκτός συνόρων (κατόχων PhD) εξακολουθεί να έχει ετήσιες αποδοχές άνω των 60000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό «προσγειώνεται» στο 11,4%.

Γιατί επιστρέφουν;

Τι κάνει έναν επιστημονικό και επαγγελματικό μετανάστη να επιστρέψει στην Ελλάδα; Εκτός από την επιθυμία πολλών να «παλέψουν» μέσα στη χώρα τους, στην απόφαση αυτή υπεισέρχονται στις περισσότερες περιπτώσεις προσωπικοί παράγοντες. Μεταξύ αυτών, η επιθυμία να επιστρέψουν στην οικογένεια και τους φίλους τους, η νοσταλγία για τη ζωή στην Ελλάδα και οι άσχημες καιρικές συνθήκες στο εξωτερικό.

Δεν σκέφτηκαν καν να μείνουν στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (ποσοστό 60,9% του συνόλου, που αυξάνεται σημαντικά για τους απόφοιτους ξένων πανεπιστημίων), δεν αναζήτησαν καν δουλειά στην Ελλάδα, προτού αποφασίσουν να φύγουν -ή να παραμείνουν- στο εξωτερικό για εργασία. Μάλιστα και οι υπόλοιποι, που αναζήτησαν εργασία, το έκαναν για μικρό σχετικά διάστημα (το 62% για λιγότερο από έξι μήνες).

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας για πτυχιούχους στην Ελλάδα, που προκαλεί σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του brain drain, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας δεν ζητούν πτυχιούχους υψηλών προσόντων. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες (έντασης γνώσης/τεχνολογίας). Έτσι, υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για πτυχιούχους, και συνεπώς η διαρροή εγκεφάλων δεν είναι κυρίως απόρροια υπερπροσφοράς πτυχιούχων.

«Απαιτείται μια αλλαγή μοντέλου στην Ελλάδα, ώστε να παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτός βέβαια είναι ένας μεσομακροπρόθεσμος στόχος και η δέσμευση για την εκπλήρωσή του λείπει από την ελληνική πολιτική ελίτ. Η ελληνική πολιτεία πρέπει ν΄ αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων της διασποράς και της πατρίδας. Έτσι, όταν σκέφτονται να γυρίσουν, θα γνωρίζουν πώς είναι η Ελλάδα σήμερα (και δεν θα διατηρούν την εικόνα που είχε 10 χρόνια πριν όταν έφυγαν), ενώ παράλληλα, όταν επιστρέψουν θα φέρουν πίσω και την τεχνογνωσία που απέκτησαν», πρόσθεσε.

Σε ποιους τομείς εργάζονται οι Έλληνες επιστημονικοί μετανάστες

Οι επιστήμονες που δουλεύουν στο εξωτερικό συγκεντρώνονται κυρίως σε τρία πεδία: α) οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, νομικά κλπ. (33%), β) προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, φυσική, χημεία κλπ. (25%) και γ) μηχανικοί, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, κλπ (23%).

Εργάζονται σε 74 χώρες, όμως το 91% συγκεντρώνεται σε 10, κυρίως σε Βρετανία και ΗΠΑ (Βρετανία: 31,7%, ΗΠΑ: 28,7%, Γερμανία: 6,6%).

Την έρευνα εκπόνησε η Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Λόη Λαμπριανίδη και βασικό συνεργάτη τον υποψήφιο διδάκτορα Νίκο Βογιατζή.

11,3 εκατ. Ευρωπαίοι δεν ζουν στην πατρίδα τους

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας, Αναστάσιος Βασιλειάδης, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι είναι πλέον ολοένα προθυμότεροι να εγκατασταθούν σε άλλες κοινοτικές χώρες (11,3 εκατ. άτομα κατοικούν κι εργάζονται ήδη εκτός της πατρίδας τους, αριθμός αυξημένος κατά 40%, σε σχέση με το 2001). Επίσης, βάσει ερευνών, το 10% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι έχουν δουλέψει σε άλλη χώρα στο παρελθόν και το 17% ότι σκοπεύει ν΄ αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ελεύθερης επαγγελματικής κινητικότητας στο μέλλον. Ωστόσο, παρά την προθυμία τους αυτή, η συμμετοχή τους σε προγράμματα κινητικότητας παραμένει περιορισμένη: στο «Erasmus», π.χ., στόχος ήταν να συμμετάσχει τουλάχιστον το 2% των Ευρωπαίων φοιτητών, αλλά το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνά το 0,5%.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας 2013 και του ευρωπαϊκού έργου InterJob4Youth.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πουλάει το νεφρό του για τα παιδιά του


«Δεν πουλάω μόνο το νεφρό μου, θα μπορούσα να πουλήσω και το κεφάλι μου αν το ήθελαν, αρκεί να ζήσουν τα παιδιά μου». Ανθρώπινο δράμα στον καιρό της οικονομικής κρίσης με «πρωταγωνιστή» ένα Ηρακλειώτη ο οποίος κρύβεται πίσω από το χειρόγραφο σημείωμα που τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του Βενιζελείου Νοσοκομείου.



Το irakliolive ήρθε σε επικοινωνία με τον άνθρωπο που βγάζει το νεφρό του στο σφυρί για να ζήσουν τα παιδιά του. Μια επικοινωνία φορτισμένη και δύσκολη καθώς ο ίδιος δήλωσε από την πρώτη στιγμή και δε θέλει να λάβει καμία δημοσιότητα. Χωρίς να αποκαλύψει στοιχεία που θα τον φωτογράφιζαν είπε ότι η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα πριν από 2,5 χρόνια όταν έμεινε άνεργος. Ως τότε ζούσε όπως είπε μια ζωή πολύ καλή από οικονομικής άποψης.


Στα 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν κι ενώ έψαχνε εναγωνίως και μάταια για οποιαδήποτε δουλειά. Σήμερα παραμένει άνεργος κι ωστόσο όπως λέει: «πουλήσαμε τα πάντα, έπιπλα, ηλεκτρικά είδη κι ότι άλλο είχαμε στο σπίτι. Δεν έμεινε τίποτα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Γι αυτό πουλάω το νεφρό μου. Για μένα αυτό δεν είναι τίποτα, μπορώ να ζήσω και με ένα νεφρό. Θα μπορούσα να πουλήσω και το κεφάλι μου αν κάποιος το αγόραζε. Ζω για τα παιδιά μου αλλά δεν μπορώ να τους προσφέρω τα στοιχειώδη. Θα μπορούσα να πεθάνω γι αυτά. Το ένα μου παιδί δίνει Πανελλήνιες και πρέπει να κάνει φροντιστήρια, το άλλο πάει Δημοτικό. Αλλά εγώ δεν μπορώ να τους προσφέρω πια ούτε τα στοιχειώδη».

Ο Ηρακλειώτης που αρνείται για άλλη μια φορά να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για την ταυτότητα του επιμένει λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο: «δε θέλω δημοσιότητα, ένα άνθρωπο να αγοράσει το νεφρό μου ψάχνω».


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε πόσοι Έλληνες μετανάστευσαν μόνο το 2012


Μειώθηκε κατά 5,5 τοις χιλίοις ο πληθυσμός της χώρας μας το 2012, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία της Eurostat, ενώ την ίδια περίοδο ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2 τοις χιλίοις. Η Ελλάδα, που (την 1η Ιανουαρίου 2013) «μετρούσε» 11.062.000 κατοίκους, βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού, κατέχοντας συγκεκριμένα την τέταρτη θέση στη σχετική κατάταξη. Τα σκήπτρα κρατά η Λιθουανία που παρουσίασε κάμψη κατά 10,6 τοις χιλίοις, ενώ την εξάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση συμπληρώνουν η Λετονία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία.

Ειδικότερα, στη χώρα μας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 60.500 το 2012, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι, ενώ μόνο το 2012 εγκατέλειψαν την Ελλάδα περισσότεροι από 44.000 κάτοικοι της. Στην Ελλάδα, άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat καλπάζει η υπογεννητικότητα (όπως και στην Ιταλία). Αντίθετα, οι υψηλότεροι δείκτες γεννητικότητας σημειώθηκαν στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στη Σουηδία και την Κύπρο.

Όσο για τις χώρες που ανεβάζουν τον πληθυσμό τους, πρώτο στη σχετική λίστα είναι το Λουξεμβούργο με αύξηση κατά 23 τοις χιλίοις, τη μεγαλύτερη στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθούν η Μάλτα (9,1), η Σουηδία (7,7), η Βρετανία (6,2), το Βέλγιο (6) και η Αυστρία (5,2).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στις καταβολές εισφορών του ΟΑΕΕ


Με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προβλέπεται η θέσπιση μηνιαίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και όχι ανά δίμηνο, όπως ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, διευρύνεται η ασφαλιστική βάση του οργανισμού με δύο τρόπους:

- Δρομολογείται η ένταξη στον ΟΑΕΕ των νέων ασφαλισμένων σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, εφόσον ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στον οργανισμό, αλλά έχουν εξαιρεθεί με τους ισχύοντες νόμους.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους, εντέλει, δεν μεταβάλλεται το καθεστώς ασφάλισης (κυρίως, στον ΟΓΑ).

- Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ θα υπάγονται όλοι όσοι ασκούν σχετική δραστηριότητα με το φορέα ασφάλισης, αλλά δεν υποχρεούνται μέχρι σήμερα να ασφαλίζονται σε αυτόν, λόγω της περιστασιακής και για μικρό χρονικό διάστημα (ακόμη και με μία ημέρα) ασφάλισης στο ΙΚΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά χωρίς... αύριο


Μαύρο το παρελθόν τους, σκοτεινό και το μέλλον τους. Τα παιδιά που απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή από το σπίτι τους, είτε γιατί κακοποιούνται από τους γονείς τους είτε γιατί οι γονείς τους βρίσκονται στη φυλακή, είναι τοξικομανείς ή για διάφορους λόγους δεν μπορούν πια να τα φροντίζουν, δεν έχουν να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο από μια ζωή στο ίδρυμα. Ο θεσμός της αναδοχής, μολονότι ιδιαίτερα διαδεδομένος σχεδόν παντού στον κόσμο, παραμένει στη χώρα μας ουσιαστικά ανενεργός, αποτέλεσμα κυρίως της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών. «Δεν μας καταβάλλουν καν τα έξοδα κίνησης για τον έλεγχο υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών στην επαρχία», καταγγέλλουν χαρακτηριστικά κοινωνικοί λειτουργοί. Και όλα αυτά όταν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς ανηλίκων, το τελευταίο διάστημα, λόγω κρίσης και των αλυσιδωτών προβλημάτων που αυτή έχει πυροδοτήσει, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα αιτήματα από τους δήμους για άμεση αφαίρεση παιδιών από τις οικογένειές τους.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πέρυσι σε ανάδοχη οικογένεια δόθηκαν μόλις 20 παιδιά από τις δημόσιες δομές της Αττικής (Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», Παιδόπολη «Αγιος Ανδρέας», Αναρρωτήριο Πεντέλης), ενώ 22 αναδοχές πραγματοποιήθηκαν συνολικά τη διετία 2010-2011. Ετσι, τη στιγμή που διεθνώς θεωρείται ότι ο χρόνος παραμονής ενός παιδιού σε ίδρυμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το εξάμηνο, στην Ελλάδα η μέση διάρκεια παραμονής των παιδιών σε ιδρύματα ξεπερνά τα έξι χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η παραμονή τους στις δομές παιδικής φροντίδας διακόπτεται μόνο στην εφηβεία, με την προώθησή τους σε ορφανοτροφεία όπου θα ζήσουν έως την ενηλικίωσή τους.

Ιδιαίτερα τραγικές περιπτώσεις αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα βρέφη, τα οποία όχι μόνο δεν τοποθετούνται απευθείας σε ανάδοχες οικογένειες, προκειμένου να αποφύγουν εντελώς την ολέθρια εμπειρία του ιδρύματος, αλλά παραμένουν συχνά για πολλούς μήνες στα μαιευτήρια, έως ότου καταστεί δυνατή η τυπική εισαγωγή τους στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας. «Εχουμε βρέφη που μεγαλώνουν στο μαιευτήριο», λέει νοσηλεύτρια. «Τα παιδιά αυτά, εκτός του ότι δεν δέχονται εξατομικευμένη φροντίδα, τρέφονται ακόμη κι έπειτα από μήνες αποκλειστικά με γάλα, καθώς το νοσοκομείο δεν διαθέτει τις απαραίτητες κρέμες ή άλλες βρεφικές τροφές. Αυτό δεν είναι κακοποίηση;».

Τα παραπάνω περιγράφηκαν χθες με γλαφυρό, συχνά φορτισμένο τρόπο, στη διάρκεια της Συνάντησης Διαλόγου που οργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με τη συμμετοχή 60 εκπροσώπων και επαγγελματιών δημοσίων οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα παιδιά και εμπειρογνωμόνων, με στόχο την εκπόνηση προτάσεων για τη διεύρυνση της εφαρμογής του θεσμού της αναδοχής στην Ελλάδα. «Η φιλοσοφία της αναδοχής είναι ότι βρίσκεις την κατάλληλη για το κάθε παιδί οικογένεια και της παραχωρείς την ευθύνη της φροντίδας του, κρατώντας παράλληλα στην ψυχή του τη φυσική του οικογένεια», εξηγεί ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος. «Η αναδοχή δεν καταργεί τη σχέση του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια, αλλά στην πραγματικότητα την υποστηρίζει και αποβλέπει στην επιστροφή του παιδιού σε αυτήν, όταν τα όποια προβλήματα οδήγησαν στην απομάκρυνση, αρθούν. Είναι ο καλύτερος τρόπος εναλλακτικής φροντίδας του παιδιού, ωστόσο υπάρχουν πολλά νομοθετικά και οργανωτικά προβλήματα».

Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται πρωτίστως για θέμα πολιτικής βούλησης. «Ναι, το κράτος θα χρειαστεί να κάνει επενδύσεις για την ενίσχυση του θεσμού, αλλά θα έχει παράλληλα τεράστιο οικονομικό όφελος, εφόσον η παραμονή τόσων παιδιών στα ιδρύματα κοστίζει πολύ περισσότερο». Εχει βρεθεί ότι η φροντίδα ενός παιδιού σε δημόσια δομή φτάνει τις 60.000 ευρώ τον χρόνο, έναντι 18.000 ευρώ που αγγίζει το κόστος μέσω επιδομάτων της φροντίδας ενός παιδιού που πάσχει από βαριά ασθένεια από μια οικογένεια.

Μείζον ζήτημα αποτελεί η ανυπαρξία Εθνικού Μητρώου Αναδόχων (έχει θεσμοθετηθεί, αλλά είναι ανενεργό), από το οποίο θα μπορεί να αντλείται με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες κατάλληλη οικογένεια για τα παιδιά. Κοινό ήταν επίσης το αίτημα για θέσπιση εθνικών προδιαγραφών και πρωτοκόλλων διαδικασιών για την επιλογή, εκπαίδευση, πιστοποίηση και παρακολούθηση των αναδόχων οικογενειών από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να παρέχονται εχέγγυα για την καταλληλότητά τους και τη διασφάλιση των συμφερόντων των παιδιών.

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, «άνοιξε» και το θέμα της επιδότησης ή μη των ανάδοχων γονέων. Μολονότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, οικονομική ενίσχυση χορηγείται μόνο σε μικρό αριθμό αναδοχών, που πραγματοποιούνται μέσω συγκεκριμένων ιδρυμάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...