Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ουσίες σε καλλυντικά φέρνουν πρόωρα μωρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο κίνδυνος αυξάνεται από 16-25%.
Μια κατηγορία χημικών ουσιών, οι φθαλικές, που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά και καλλυντικά, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο γέννησης πρόωρων μωρών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Τζον Μίκερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, συνέκριναν δύο ομάδες γυναικών, μία από 130 μητέρες που γέννησαν πρόωρα (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) και μία από 350 που γέννησαν στην ώρα τους (39 εβδομάδες κύησης).

Οι επιστήμονες, μέσω της ανάλυσης δειγμάτων ούρων των γυναικών, αναζήτησαν ίχνη φθαλικών, όπως π.χ. της ουσίας DEHP, που διασπάται σε υποπροϊόντα μέσα στο ανθρώπινο σώμα (MEHP και MECPP). Οι εν λόγω ουσίες ήταν πολύ πιο άφθονες στις γυναίκες που είχαν κάνει πρόωρο τοκετό. Κάθε φθαλική ουσία που εξετάστηκε, εκτιμάται ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννας σε ποσοστό 16% έως 65%.

Οι φθαλικές ουσίες, που μιμούνται τις ορμόνες, προκαλώντας έτσι ορμονικές διαταραχές, χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα για να τα κάνουν πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά, όπως σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, πλαστικούς σωλήνες, πλαστικές κουρτίνες για ντουζιέρες, αλλά και σε είδη προσωπικής υγιεινής και σε καλλυντικά, όπως σαπούνια, σαμπουάν, σπρέι μαλλιών, αρώματα, αποσμητικά κ.α.

Όπως είπε ο Τζον Μίκερ, «οι πρόωροι τοκετοί αποτελούν ένα πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας» και πρόσθεσε πως η νέα μελέτη ρίχνει φως στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο και πιθανώς εξηγούν γιατί οι πρόωροι τοκετοί έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες για λόγους που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν άγνωστοι (π.χ. στις ΗΠΑ σχεδόν ένα στα οκτώ μωρά γεννιέται πια πρόωρα). Παλαιότερη μελέτη είχε επίσης συσχετίσει τις φθαλικές ουσίες με τοκετούς μικρότερης διάρκειας, καθώς και με τη γέννηση μωρών μικρότερου βάρους.

Σύμφωνα με τον αμερικανό επιστήμονα, οι περισσότερες φθαλικές ουσίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε από το στόμα μέσω της κατανάλωσης τροφίμων-ποτών, είτε από το δέρμα μέσω επαφής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.