Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δουλειά χωρίς μισθό, μέχρι και τρεις μήνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακόμα και η μηνιαία καταβολή μισθού, δηλαδή η κορυφαία νομική υποχρέωση του εργοδότη, αλλάζει χαρακτήρα στη μνημονιακή πραγματικότητα και γίνεται πλέον ελαστική και, μάλιστα, με την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

Η καταγγελία της Αυτόνομης Παρέμβαση αναφέρει ότι η υπογραφή τουλάχιστον πέντε συλλογικών συμβάσεων εργασίας (στους κλάδους της φύλαξης - σεκιούριτι και της καθαριότητας, στις οποίες προβλέπεται η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων με καθυστέρηση ακόμα και τριών μηνών, οδηγεί με δραματικό τρόπο στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και, κυριολεκτικά, στην εποιστροφή τους στις αρχές του 19ου αιώνα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μία από τις συγκεκριμένες συμβάσεις, «η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα, εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους».

Επιπλέον, στην ίδια σύμβαση αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που η εταιρεία δώσει πρόσθετες παροχές (πέραν των νόμιμων), αυτές θα συμψηφίζονται με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, τα νυχτερινά, την υπερεργασία και την απασχόληση τις Κυριακές».

Τέλος, η εν λόγω σύμβαση ανατρέπει τη θεσμοθετημένη πενθήμερη εργασία και δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί τους εργαζόμενους όχι μόνο σε εξαήμερη βάση, αλλά ακόμα και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.