Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Μαχαίρι στα χριστουγεννιάτικα ψώνια από τους Έλληνες


Τι αναμένεται να συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Λιγότερα χρήματα αναμένεται να ξοδέψουν κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά στην Ευρώπη φέτος τα Χριστούγεννα, με την Ελλάδα και τη Ρωσία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Deloitte που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Αντίθετα, περισσότερα αναμένεται να ξοδέψουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, ανέφερε η έρευνα. Η συνολική μείωση, ωστόσο, θα σημειώσει επιβράδυνση συγκριτικά με πέρυσι, υποδεικνύοντας κάποια βελτίωση του κλίματος. Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός στην Ευρώπη θα μειωθεί φέτος κατά 0,28% στα περίπου 513 ευρώ ανά οικογένεια.

Η μείωση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με τον περιορισμό των δαπανών κατά 3% που καταγράφηκε πέρυσι, καθώς βελτιώνεται γενικά η αντίληψη των καταναλωτών για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η φετινή υποχώρηση στην Ευρώπη φαίνεται να οφείλεται στην Ελλάδα, όπου οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 8,63% στα 402 ευρώ κατά μέσο όρο, τη Ρωσία όπου τα νοικοκυριά θα ξοδέψουν 217 ευρώ, δηλαδή 6,96% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, και την Πορτογαλία όπου οι δαπάνες θα περιοριστούν κατά 5,5% στα 315 ευρώ.

Οι χριστουγεννιάτικες δαπάνες θα μειωθούν επίσης στην Ιταλία κατά 3,08%, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,2% στην Ισπανία, σύμφωνα με την Deloitte.

Αντίθετα, τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα ξοδέψουν κατά μέσο 884 ευρώ (αύξηση 0,68% συγκριτικά με πέρυσι), στη Δανία 617 ευρώ (αύξηση 5,21%), στη Γαλλία 577 ευρώ (αύξηση 0,23%) και στη Γερμανία 423 ευρώ (αύξηση 0,87%), σύμφωνα με την έρευνα.

Στην έρευνα της Deloitte συμμετείχαν 14.065 άτομα σε 14 χώρες στην Ευρώπη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επτά επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη πριν τη νύχτα τρόμου στο Παρίσι


Το χθεσινό χτύπημα το πιο αιματηρό μετά την επίθεση στη Μαδρίτη το 2004.

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η Γαλλία που έζησε χθες νύχτα τρόμου με πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις να συγκλονίζουν το Παρίσι. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 128 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες- και δεν είναι ακόμα ο τελικός.

Με αυτές τις τραγικές απώλειες ωστόσο η χθεσινή νύχτα είναι μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν συνταράξει την Ευρώπη εδώ και 35 χρόνια. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro υπενθυμίζει επτά «μαύρες» ημέρες που σημάδεψαν με τρόμο, αίμα και θάνατο τη Γηραία Ήπειρο.

● 7 Ιανουαρίου 2015- Γαλλία: Δύο Γάλλοι τζιχαντιστές σκοτώνουν δώδεκα ανθρώπους Charlie Hebdo στο Παρίσι. Η έκδοση δέχεται απειλές για τη δημοσιοποίηση σκίτσων που θεωρείται πως προσβάλλουν τον Μωάμεθ το 2006 και το 2012.



Ταυτόχρονα ένας άλλος Γάλλος τζιχαντιστής, ο Amédy Coulibaly, σκοτώνει πέντε ανθρώπους- έναν αστυνομικό και τέσσερις Εβραίους- σε προάστιο του Παρισιού πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός.

● 22 Ιουλίου 2011- Νορβηγία: Ο δεξιός εξτρεμιστής Anders Behring Breivik πυροδοτεί βόμβα κοντά στα γράφεία της νορβηγικής κυβέρνησης στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.



Στη συνέχεια ανοίγει πυρ σε κατασκήνωση νέων του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Καταδικάζεται σε φυλάκιση 21 ετών, τη μεγαλύτερη που προβλέπει η νοδβηγική νομοθεσία.

● 7 Ιουλίου 2005- Μεγάλη Βρετανία: Τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας συντονισμένες την ώρα αιχμής σε τρεις γραμμές του μετρό και ένα λεωφορείο προκαλούν 56 θανάτους και 700 τραυματίες.



● 11 Μαρτίου 2004- Ισπανία: Δεκάδες βόμβες εκρήγνυνται σε τρένα στη Μαδρίτη και τα προάστιά της νωρίς το πρωί.



Σκοτώνονται 191 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2000.

● 15 Αυγούστου 1998- Βόρεια Ιρλανδία: Η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Omagh, μικρό χωριό στα βορειοδυτικά της Βόρειας Ιρλανδίας, σκοτώνει 29 ανθρώπους και τραυματίζει 220, ανάμεσά τους πολλοί νέοι –και δύο Ισπανοί τουρίστες.



Την ευθύνη ανέλαβε οργάνωση προσκείμενη στον IRA και το σοκ είναι μεγάλο καθώς το χτύπημα σημειώθηκε μέσα στην ευφορία ειρήνης μετά τις συμφωνίες του Απριλίου 1998.

● 19 Ιουνίου 1987 – Ισπανία: Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο από την ΕΤΑ στο πάρκινγκ του ερμπορικού κέντρου Hipercor στη Βαρκελώνη προκαλεί τον θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.



● 2 Αυγούστου 1985- Ιταλία: Βόμβα εκρήγυνται μέσα στην αίθουσα αναμονής του σταθμού της Μπολόνια, σκοτώνοντας 85 ανθρώπους και τραυματίζουντας 200. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της χώρας.



Για το χτύπημα καταδικάζονται δύο μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης της άκροδεξιάς αλλά οι εντολοδόχοι τους δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σαουδάραβας που τράκαρε με... καμήλα


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στους δρόμους της Σαουδικής Αραβίας όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μία καμήλα.





Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά ενώ κατά ένα παράξενο τρόπο η καμήλα βρέθηκε να κάθεται στα μπροστινά καθίσματα του αυτοκινήτου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το απόλυτο ταξίδι για τους απανταχού ερωτευμένους


Επισκεφθείτε τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στον πλανήτη.

Αν αναζητάτε το απόλυτο, ρομαντικό ταξιδιωτικό πακέτο σε μερικούς από τους πιο σαγηνευτικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο… τότε δεν έχετε παρά να… βγάλετε 92.346 ευρώ από την τσέπη και απολαύσετε το δικό σας «γύρο του κόσμου σε 30 ημέρες»!

Από τα μαγευτικά κανάλια της Βενετίας, στην πανέμορφη Σαντορίνη και από τον «παράδεισο» του σκι στο Σεν Μόριτζ στην εξωτική Χαβάη.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά κατά τη διάρκεια του πολυήμερου αυτού ταξιδιού.

Πέρα από τη Βενετία, μερικοί ακόμη σταθμοί στην Ιταλία περιλαμβάνουν τη Φλωρεντία φυσικά, την αιώνια πόλη και πρωτεύουσα της χώρας, Ρώμη, καθώς και επτά ακόμη προορισμούς σε άλλες χώρες.





Τα ζευγάρια που θα επιλέξουν να γιορτάσουν με αυτόν τον τρόπο τον έρωτά τους, θα μείνουν στα πιο ρομαντικά και χλιδάτα ξενοδοχεία που υπάρχουν σε κάθε προορισμό και θα απολαύσουν ξεχωριστές υπηρεσίες χαλάρωσης και σπα.

Ακόμη, θα γευματίσουν στα καλύτερα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας και οι μεταφορές τους θα γίνονται με ιδιωτική λιμουζίνα και εισιτήρια πρώτης θέσης για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις στην Ιταλία.

Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι όλα business class.

Το πολυήμερο αυτό ταξίδι στους πιο ρομαντικούς προορισμούς του κόσμου σχεδιάστηκε από την ιστοσελίδα VeryFirstTo.com, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη ο ασυνείδητος οδηγός που εγκατέλειψε οδηγό μηχανής


Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Το βιντεοληπτικό υλικό από το τμήμα τροχαίας Πειραιά οδήγησε την αστυνομία στη σύλληψη του οδηγού ενός φορτηγού, ο οποίος αφού χτύπησε μια μοτοσυκλέτα στη Λεωφόρο Κηφισού στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη εγκατέλειψε τον οδηγό της αιμόφυρτο στον δρόμο και διέφυγε.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και οδηγήθηκε, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πελάτισσα κοκκίνισε από ντροπή μόλις είδε τη ζωγραφιά στα καινούρια της παπούτσια


Ο πωλητής που άφησε το δικό του μήνυμα....

Τα ολόλευκα και ακριβά παπούτσια που παρήγγειλε από ηλεκτρονικό κατάστημα και για τα οποία πλήρωσε 50 λίρες έφτασαν στο κουτί της και η γυναίκα με το όνομα, Charlene Stillwell, άνοιξε κατενθουσιασμένη τη συσκευασία για να τα δει.

Vans

Μόνο που αυτό είδε δεν το περίμενε σε καμία περίπτωση καθώς ήρθε αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη έκπληξη και κάπως παράξενη έκπληξη. Αντί για το λευκό παπούτσι, και μάλιστα γνωστής μάρκας, η γυναίκα είδε πάνω του ζωγραφισμένο ένα... πέος και όπως λέει χαρακτηριστικά κοκκίνισε από την ντροπή της. Αποφάσισε λοιπόν να ανεβάσει την φωτογραφία στο Facebook για το συμβάν και βρίζοντας σχολιάζει ότι τα παρήγγειλε τον Αύγουστο και ήρθε αντιμέτωπη με αυτό το θέαμα. Η ενοχλημένη πελάτισσα ενημέρωσε το ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο ερευνά πώς συνέβη το περιστατικό καθώς μάλλον κάποιος πωλητής άφησε το στίγμα του πριν το βάλει στο κουτί.

Μπορεί βέβαια η Charlene να δυσαρεστήθηκε με την παραγγελία της αλλά οι περισσότεροι βρήκαν το γεγονός πραγματικά πολύ αστείο. Μάλιστα μια γνωστή της έγραψε ότι μάλλον είναι ένα εσωτερικό αστείο που κάνουν οι πωλητές που δουλεύουν εκεί σε όσους αγοράζουν τα συγκεκριμένα παπούτσια. Άλλοι βέβαια της συμπαραστάθηκαν λέγοντας ότι είναι απαίσιο αυτό που της συνέβη αν αναλογιστεί κανείς και πόσα χρήματα έδωσε για να τα αγοράσει και ότι είναι απαράδεκτο γεγονός για το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του λέγοντας «Είμαστε πραγματικά στεναχωρημένοι με αυτό που συνέβη και για οποιαδήποτε αναστάτωση προκλήθηκε στο πελάτης μας εξαιτίας αυτού. Τα παπούτσια που αγοράστηκαν από τον πελάτη μας τον Αύγουστο αντικαταστάθηκαν. Ερευνούμε τι συμβαίνει και θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο.»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 12.700 εργαζόμενους


Σε ποιους απευθύνεται.

Στις 23 Νοεμβρίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ με την ονομασία «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης» για τη στήριξη 12.700 εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Με το πρόγραμμα αυτό κόστους 65 εκατ. ευρώ πέφτει η αυλαία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.

Η δράση αποτελείται από δύο διαφορετικά προγράμματα, που απευθύνονται σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας και συνδυαστικά καλύπτουν όλη την επικράτεια. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από:

-Τη Δευτέρα 23/11 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων

-Την Τρίτη 1/12 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται:

(α) σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014, και

(β) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους.

Η δράση προβλέπει την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού) και την επιδότηση με 450 ευρώ μηνιαίως των καθαρών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του 2015, με δέσμευση των τελευταίων για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για ισόποσο χρονικό διάστημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάγος απέτυχε σε τρικ και τρύπησε με καρφί το χέρι του


Το ατύχημα δεν είχε καμία μαγεία.

Το μαγικό τρικ αυτού του μάγου, είχε μία μικρή… αστοχία. Τέτοια, που ένα καρφί καρφώθηκε στο χέρι του, όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες.

Ο Kyle Wallace επιχειρούσε ένα κόλπο που θύμισε τη ρώσικη ρουλέτα, κατά το οποίο τρεις σακούλες βρισκόταν τοποθετημένες μπροστά του. Η μια έκρυβε ένα καρφί το οποίο ήταν καρφωμένο πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου, ενώ και οι υπόλοιπες έκρυβαν μη επικίνδυνα αντικείμενα. Το κοινό στο West Ham της Βρετανίας συμμετείχε στο κόλπο, λέγοντας στον μάγο που να βάλει το χέρι του αλλά κάτι πήγε στραβά, όπως χαρακτηριστικά γράφει η standard.co.uk με αποτέλεσμα να προσγειώσει το χέρι του πάνω στη λάθος σακούλα. Αποτέλεσμα; Η παλάμη του τρυπήθηκε από ένα καρφί 15 εκατοστών.

«Δεν έσταξε στάλα αίματος, γιατί το καρφί σφράγισε την πληγή», είπε ο άντρας στο πόρταλ. «Καθώς σήκωσα το χέρι μου, σήκωσα μαζί και τη σακούλα. Ήταν εφιάλτης. Ήθελα να φύγω από το κοινό, οπότε τους είπα ότι κάτι πήγε λάθος», πρόσθεσε. Το κοινό όπως ήταν φυσικό, τρομοκρατήθηκε. «Ένας άντρας από το κοινό ξέσπασε σε λυγμούς. Τους είπα να βγάλουν το κινητό τους και να τραβήξουν φωτογραφίες», ανέφερε. Ο 55χρονος, προσπάθησε να είναι ψύχραιμος με τον τραυματισμό του, καθώς έβγαλε μέχρι και selfies πριν τη χειρουργική επέμβαση.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας πολύ απλός τρόπος να κοιμηθείς - Ανάποδο άλμα και κάτω από το πάπλωμα


Η σχέση μας με το κρεβάτι και τον ύπνο τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι κλισέ. Μια τυπική διαδικασία που συνήθως μας βρίσκει να βγάζουμε τις παντόφλες μας, να φοράμε τις πιζάμες μας και να ξαπλώνουμε κάτω από τα σκεπάσματά μας.

Η συγκεκριμένη κοπέλα ωστόσο μετέτρεψε τον ύπνο σε διασκεδαστική υπόθεση. Μην το δοκιμάσετε, εκτός αν είστε επαγγελματίες γυμναστές!

Τι κάνει λοιπόν η συγκεκριμένη κοπέλα; Επί της ουσίας κάνει μια ανάποδη κωλοτούμπα στον αέρα και στη συνέχεια με ταχύτητα που προσομοιάζει αυτή του φωτός σκεπάζεται και χάνεται κάτω από τα σκεπάσματά της.

Το θέαμά της είναι άκρως απολαυστικό, δεδομένου ότι το σώμα της φαίνεται να έχει τέτοια ελαστικότητα που κάλλιστα θα μπορούσε να θυμίζει δελφίνι.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή η γάτα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες


Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει μία γάτα με ξεχωριστές συνήθειες.

«Αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τη γατούλα σας να κάνει κάτι αντίστοιχο, ξεκινήστε τοποθετώντας ένα χαρτόνι στην τουαλέτα» δηλώνουν στη Mirror οι ιδιοκτήτες της.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβγαζε selfie την ώρα που γεννούσε η γυναίκα του!


Όταν η έγκυος σύζυγός του εικονιζόμενου άντρα εξέφρασε την επιθυμία της για πολλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο Gil Solano είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό του και τώρα οι φωτογραφίες που έβγαλε κάνουν τον γύρω του Διαδικτύου, σκορπώντας γέλια!

Ενώ η γυναίκα του βίωνε μια ιδιαίτερα επώδυνη σύσπαση κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο νέος μπαμπάς βρήκε την τέλεια ευκαιρία να βγάλει μια selfie! Καταχωρήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit με τον την λεζάντα, «Η γυναίκα μου ήθελε να βεβαιωθεί ότι κάποιος τράβηξε μια φωτογραφία με τις γκριμάτσες μας, την ώρα που η κόρη μας ερχόταν στη ζωή! Έτσι ανέλαβα εγώ αυτόν τον ρόλο!

Φυσικά οι selfies του Gil περιλαμβάνουν όλα τα συναισθήματα που ακολουθούν τον τοκετό – κυρίως τον ενθουσιασμό, τη χαρά, τον πόνο που προκαλεί ο τοκετός.

Οι άλλοι μπαμπάδες που σχολίασαν τη δημοσίευση δεν δίστασαν να αναρτήσουν δικές τους φωτογραφίες από τις αίθουσες τοκετών. «Η γυναίκα μου ήθελε πραγματικά να βγάλουμε μια selfie οι δυο μας πριν μπει στην αίθουσα του χειρουργείου για την καισαρική. Αυτό ήταν 4 ώρες μετά την προσπάθεια της να γεννήσει φυσιολογικά. Αφού τελικά γέννησε κι όταν της έδειξα τη φωτογραφία, δεν θυμόταν τίποτα εξαιτίας των φαρμάκων που προηγούνται της χειρουργικής επέμβασης. Εξακολουθεί όμως να είναι η αγαπημένη μου φωτογραφία.»



Ένα άλλο σχόλιο λέει «Είμαστε αδέρφια!» και ο χρήστης δημοσίευσε τη δική του παρόμοια φωτογραφία.



Καμία γυναίκα πάντως από τις συντρόφους των αντρών δεν θύμωσε με τις φωτογραφίες. Σύμφωνα με τον Gil, η σύζυγός του όταν είδε τη φωτογραφία τους έβαλε μάλιστα τα γέλια! Ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτή η νέα τάση με τις selfies, αρέσει σε όλες τις μητέρες! Υπάρχουν σίγουρα κάποιες φωτογραφίες που δεν πρέπει να μοιράζονται με άλλους!


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψαν νέο είδος δεινοσαύρου, τη Σούπερπαπια


Ένα νέο είδος δεινοσαύρων – άγνωστο μέχρι πρότινος- ανακαλύφθηκε στην Μοντάνα των ΗΠΑ. Ο λόγος για την «Σουπερπάπια», ένα άκρως εντυπωσιακό σε μορφή είδος με πεπλατυσμένο κεφάλι και ένα οστέινο λοφίο.

Τα απολιθώματα του δεινοσαύρου εντοπίστηκαν κοντά σε ένα ποτάμι σύμφωνα με το «PLΟS ONE» ενώ σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία του αποδόθηκε το όνομα Probrachylophosaurus bergei .

Αποτελέσματα των πρώτων ερευνών στο εργαστήριο έδειξαν ότι το συγκεκριμένο είδος ζούσε πριν από περίπου 80 εκ. έτη και ήταν φυτοφάγος. Είχε μήκος εννέα μέτρα και ζύγιζε περισσότερους από πέντε τόνους. Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι ο P.bergei κινούνταν σε αγέλες και ένα τουλάχιστον μέλος της αγέλης εκτελούσε χρέη φύλακα προσέχοντας την ώρα που οι υπόλοιποι της ομάδα έτρωγαν αν πλησιάζει κάποιος μεγάλος σαρκοβόρος δεινόσαυρος. Στο πάνω και πίσω μέρος κεφαλιού ο δεινόσαυρος αυτός διέθετε ένα μεγάλο τριγωνικό οστέινο λοφίο κάτι το οποίο εισαγάγει νέα δεδομένα στη μελέτη των δεινοσαύρων αλλά και λοιπών ζώων εν γένει.

Η Ελίζαμπεθ Φρίντμαν Φάουλερ, έφορος παλαιοντολογίας στο μουσείο Great Plains Dinosaur στη Μοντάνα χαρακτηριστικά δηλώνει: «Πιστεύουμε ότι τα λοφία των δεινοσαύρων λειτουργούσαν ως οπτικά σήματα για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους τα μέλη ενός είδους. Μπορεί επίσης τα λοφία να έδειχναν την ηλικία των δεινοσαύρων, αν ήταν ενήλικοι ή ανήλικοι».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «θαλασσοδάνειο»


Πώς συνδέονται οι θάλασσες με τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται.

Ένα δάνειο που δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, το χαρακτηρίζουμε λαϊκά ως «θαλασσοδάνειο», πρόκειται δηλαδή για «δανεικά κι αγύριστα» ή δάνειο της απελπισίας.

Προέρχεται από τον όρο «ναυτικό δάνειο».

Το ναυτοδάνειο το χορηγούσαν στον πλοιοκτήτη ή τον πλοίαρχο με πολύ μεγάλο τόκο, επειδή ο δανειστής συμμετείχε στον κίνδυνο να χάσει τα χρήματά του σε περίπτωση που θα ναυαγούσε το καράβι ή αβαρίας κλπ.

Ο θεσμός των ναυτοδανείων είχε εφαρμογή από τους αρχαίους και διατηρήθηκε και μετά και προπαντός το Μεσαίωνα και μπήκε και σε μας ο θεσμός (Ναυτικό Δίκαιο).

Τα ναυτοδάνεια ήταν πρόδρομος της «θαλασσασφάλειας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθάριζαν το σπίτι τους και βρήκαν μέσα θησαυρό!


Η ιστορία του τυχερού ζευγαριού και η κληρονομιά...

Το ζευγάρι από τη Βρετανία ένιωσε εξ’ αρχής τυχερό εφόσον κληρονόμησε ένα μεγάλο σπίτι των προγόνων τους. Δε φαντάζονταν βέβαια ποτέ τι θα ανακάλυπταν μέσα όταν θα το καθάριζαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror αποφάσισαν να καθαρίσουν το σπίτι το οποίο κληρονόμησαν αλλά αντί για άχρηστα αντικείμενα που θα έπρεπε να πετάξουν άρχισαν να ανακαλύπτουν σπάνια αντικείμενα αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών. Ανάμεσα σε αυτά ήταν μάλιστα μια γυναικεία κάλτσα που φορούσε η Βασίλισσα Βικτωρία και η οποία είχε κατασκευαστεί πριν 300 χρόνια.

Ο Mark και η Lucianne Warde-Norbury βρήκαν κυριολεκτικά έναν μεγάλο θησαυρό ανάμεσα στα υπάρχοντα των προγόνων τους που κληρονόμησαν μαζί με το σπίτι στο Νότιο Yorkshire.

Μεταξύ των 2.000 αντικειμένων που βρέθηκαν στο παλιό αρχοντικό, υπάρχουν βιβλία μαγειρικής του 18ου αιώνα αλλά και σπάνιες επιστολές σημαινόντων προσώπων. O τυχερός κληρονόμος είπε μεταξύ άλλων: «Όταν κληρονομήσαμε το σπίτι αποφασίσαμε μετά από καιρό να καθαρίσουμε τους χώρους που ήταν αφημένοι, που είχαν να καθαριστούν πολύ καιρό καθώς το σπίτι είναι πολύ μεγάλο και υπήρχαν διάφοροι χώροι. Ανακαλύψαμε τότε ότι μέσα στο αρχοντικό υπήρχαν αντικείμενα που βρίσκονταν αφημένα και κρυμμένα χρόνια ακόμη και δεκαετίες».

Σύμφωνα με το ζευγάρι τους πήρε περίπου δύο χρόνια να ανακαλύψουν όλα τα ακριβά και σπάνια αντικείμενα και τις αντίκες που ήταν κρυμμένα στο σπίτι με την αξία των αντικειμένων να φτάνει το 1 εκατομμύριο λίρες, μια ακόμη περιουσία δηλαδή. Στη βιβλιοθήκη του σπιτιού βρέθηκε αντίγραφο ενός βιβλίου τόσο παλιού και σημαντικού που κοστίζει 30.000 λίρες. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και πολλοί σπάνιοι πίνακες ζωγραφικής που χρονολογούνται περίπου στο 1800. Κρυμμένα πανάκριβα αντικείμενα βρέθηκαν ακόμη και στα ξύλινα πατώματα του σπιτιού. Από πολύτιμα ασημένια μαχαιροπίρουνα μέχρι διάφορα διακοσμητικά και κηροπήγια δεκάδων ετών.

Ένα από τα πιο παράξενα πράγματα που βρήκαν στην αποθήκη του σπιτιού ήταν μια αιματοβαμμένη κουβέρτα σε ένα ντουλάπι το οποίο βρέθηκε εκεί από τότε που το σπίτι ήταν στρατιωτικό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου «Όπως φαίνεται κανείς δεν πέταγε τίποτα από το σπίτι» λέει το ζευγάρι. Βρήκαν μάλιστα και μια επιστολή από μια ηρωίδα νοσοκόμα του πολέμου η οποία επίσης μετά από τόσα χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη αξία για τους συλλέκτες. Το ζευγάρι με τα παιδιά τους αποφάσισαν τι ήθελαν να κρατήσουν σαν αναμνηστικό και τι ήθελαν να πουλήσουν. Πλέον η οικογένεια εκτός από το μεγάλο σπίτι που απέκτησε, έχει και μια δεύτερη αμύθητη περιουσία αλλά και σπάνια αντικείμενα του 18ου αιώνα... Και δεν περίμεναν ποτέ ότι αυτό θα γινόταν με ένα καθάρισμα.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ανατριχιαστικό φεστιβάλ στο οποίο οι νεκροί «ζωντανεύουν» και περιφέρονται στο χωριό


Φωτογραφίες που στοιχειώνουν από τελετουργικό αιώνων.

Στο νησί Σουλαουέσι της Ινδονησίας η ρήση «οι νεκροί αναπαύονται εν ειρήνη» δεν ισχύει. Γιατί κάθε τρία χρόνια, σε ένα παράξενο και ανατριχιαστικό για τα δυτικά δεδομένα τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και αιώνες, οι νησιώτες τιμούν τους νεκρούς συγγενείς τους ξεθάβοντάς τους, καθαρίζοντας τις σορούς τους και ντύνοντάς τους στα αγαπημένα τους ρούχα.

Μπορεί να θυμίζει σκηνή από ταινία με ζόμπι αλλά για τους Torajan, γηγενείς της ορεινής περιοχής Tana Toraja, το φεστιβάλ Ma'nene αποτελεί μια γιορτή της ζωής.



Το φεστιβάλ άρχισε στο χωριό Baruppu πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, όπως περιέγραψε στη Daily Mail ο φωτογράφος Agung Parameswara, που έβγαλε και τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες.



Ένας από τους Torajan του αφηγήθηκε την ιστορία ενός κυνηγού ονόματι Pong Rumasek ο οποίος κυνηγώντας στα βουνά βρήκε ένα εγκαταλειμμένο πτώμα σε αποσύνθεση, κάτω από ένα δέντρο.

Ο Rumasek έντυσε το πτώμα με τα δικά του ρούχα και του προσέφερε μια κανονική κηδεία. Πίστευε πως ήταν ευλογημένος με καλή τύχη. Οι Toraja υιοθέτησαν την πρακτική αυτή πιστεύοντας πως τα πνεύματα θα τους ανταμείβουν για τη φροντίδα των νεκρών.

Το φεστιβάλ Ma'nene, που σημαίνει «Τελετή καθαρισμού των νεκρών» περιλαμβάνει την εκταφή, τη φροντίδα και το ντύσιμο των πτωμάτων. Οι συγγενείς τους παρελαύνουν μαζί τους στο χωριό ακολουθώντας ευθείες πορείες. Πιστεύουν πως τα μονοπάτια αυτά τους συνδέουν με το Hyang, πνεύμα με υπερφυσικές ιδιότητες που κινείται μόνο ευθεία.

Η πλειονότητα των 650.000 Torajan είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι αλλά ένα μικρός μέρος τους εφαρμόζουν το Aluk Todolo, τον «τρόπο των προγόνων».

Το τελετουργικό της κηδείας είναι μία από τις πιο σημαντικές και τις πιο ακριβές εκδηλώσεις για τις κοινότητες αυτές και ορισμένοι Torajans αποταμιεύουν χρήματα όλη τη ζωή τους για να έχουν μια καλή κηδεία.



Πολλές φορές νεκροί κηδεύονται χρόνια μετά το θάνατό τους ώστε η οικογένειά τους να τους προσφέρει ένα φαντασμαγορικό πέρασμα στη ζωή μετά, το οποίο ονομάζουν «Puya».

Υπάρχουν οικογένειες που προτιμούν ακόμα και να δανειστούν για να κάνουν μια καλή κηδεία στους δικούς τους, καθώς πιστεύουν πως αυτή ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς.



Η κηδεία διαρκεί πολλές ημέρες και αρχίζει με τη σφαγή βουβαλιών και γουρουνιών για να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή.

Τα ζώα περνούν δοκιμασίες δύναμης που ονομάζονται «tedong silaga» πριν θυσιαστούν και τα κέρατά τους τοποθετηθούν έξω από το σπίτι της οικογένειας. Όσο περισσότερα κέρατα στολίσουν το σπίτι, τόσο υψηλότερο θεωρείται το στάτους του θανόντα.

Το σώμα τοποθετείται σε μια μεγάλη πέτρινη σπηλιά στην κορυφή βράχου μέχρι να ολοκληρωθεί η τελετή. Μετά αρχίζει το ταξίδι στη «γη των ψυχών».



Ομοιώματα των σορών που αποκαλούνταν «tau tau» τοποθετούνταν στο μπαλκόνι του βραχώδους τάφου αλλά κλάπηκαν τόσα πολλά που οι οικογένειες αποφάσισαν να τα κρατούν πια στο σπίτι τους.



Οι ντόπιοι τις αποκαλούν «ο ασθενής» ή «ο κοιμισμένος» γιατί δεν πιστεύουν πως είναι πραγματικά νεκροί παρά μόνο μετά την ταφή τους.

Οι Tojarans πρέπει να ταφούν εκεί όπου έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ή εκεί όπου πέθαναν και η απόκλιση από την παράδοση αυτή προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις οικογένειες, εξηγεί η συγγραφέας Michaela Budiman.



«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι σύζυγοι επιθυμούν να ταφούν μαζί αλλά το αίτημα αυτό θεωρείται προσβολή της ίδιας τους της οικογένειας γιατί με την επιθυμία αυτή ο άνθρωπος βάζει την αγάπη για τον ή τη σύντροφό του πάνω από τους οικογενειακούς δεσμούς του», τονίζει. «Ένας άνθρωπος που θάβεται σε ‘λάθος μέρος’ αποκαλείται topusa, δηλαδή χαμένος. Το άνοιγμα της πόρτας του τάφου τους, που επιτρέπει και τη μεταφορά του νεκρού, μπορεί να γίνει μόνο κατά τη διάρκεια του Ma'nene».



Σύμφωνα με την πίστη των Torojan, η ψυχή του νεκρού πρέπει να επιστρέψει στο χωριό του. Αν κάποιος πεθάνει κατά τη διάρκεια ταξιδιού, η οικογένειά του πρέπει να ταξιδέψει εκεί όπου πέθανε και να συνοδεύσει την ψυχή πίσω στο χωριό.

Τα μωρά και τα παιδιά που πεθαίνουν τοποθετούνται σε μικρότερους ταφικούς χώρους που αποκαλούνται «μικρά δέντρα». Αν ένα μωρό πεθάνει πριν αρχίσει να βγάζει δόντια, το τυλίγουν σε ένα ύφασμα και το τοποθετούν μέσα στον κορμό δέντρου. Οι ντόπιοι πιστεύουν πως η ψυχή του παιδιού θα γίνει μέρος του δέντρου καθώς αυτό μεγαλώνει.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

8 πράγματα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων


Αρκετές φορές έχεις κάνει λάθη με το φούρνο μικροκυμάτων και στο τσακ δεν έβαλες πυρκαγιά στην κουζίνα του σπιτιού σου. Μπουμ, φωτιές, σπίθες να πετάγονται είναι μερικά από αυτά που σου συνέβησαν. Ώρα λοιπόν να μάθεις πώς να αποφύγεις τα ατυχήματα την επόμενη φορά. Βγάλε αυτά τα αντικείμενα από το φούρνο μικροκυμάτων, πριν να είναι αργά.

1. Σφουγγάρια

Και μιλάμε για τα στεγνά σφουγγάρια. Γιατί αν έχουν ποσότητα νερού επάνω δεν παθαίνουν κάτι. Ο φούρνος μικροκυμάτων, διαθέτει μικροκύματα που έλκονται από το νερό. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει νερό στο σφουγγάρι, τότε αυτά θα προσελκύσουν από μόνα τους ενέργεια και εκεί μπορεί να πιάσει φωτιά το φουρνάκι. Προσοχή.

2. Δοχεία τροφίμων με μεταλλικές λαβές

Τα μόρια της μεταλλικής λαβής αρχίζουν να δονούνται όταν τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων και επειδή δεν μπορούν να πάνε πουθενά απλά θα πιάσει φωτιά.

3. Αυγά με κέλυφος

Προσπαθείς να ζεστάνεις τα αυγά στο φούρνο μικροκυμάτων; Μάταια. Το κέλυφος είναι πολύ σκληρό και ο ατμός δεν μπορεί να περάσει μέσα από αυτό με αποτέλεσμα να εκραγούν και να γίνουν πάρα πολύ καυτά. Αν όμως έχεις ήδη μαγειρεμένα αυγά, βάλτα. Κανένα πρόβλημα.

4. Αλουμινόχαρτο

Είναι κάτι που το γνωρίζουμε από μικρά. Σίγουρα σου έχει τύχει να το κάνεις και να ακούσεις ένα μπουμ. Η μητέρα σου να τσιρίζει ότι της κατέστρεψες τον φούρνο μικροκυμάτων. Τι μου θύμησες τώρα…

5. Πλαστικά τάπερ

Εκτός κι αν το συγκεκριμένο microwave γράφει πως μπορούν να μπουν και πλαστικά σκεύη.

6. Παλιά σερβίτσια

Τα παλιά σερβίτσια είχαν διαφορετικό υλικό κατασκευής και δεν κατασκευάζονταν με υλικά που μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων. Καλύτερα να το αποφύγεις.

7. Σακούλες παντοπωλείων

Μπορεί αυτές οι σακούλες να εκπέμπουν τοξικές αναθυμιάσεις όταν θερμαίνονται.

8. Θερμός

Συνήθως αυτά είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι και δεν είναι ασφαλές να μπουν στον φούρνο μικροκυμάτων. Εκτός κι αν το γράφει επάνω.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΤ: Αυξήθηκε το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών


Αναλυτικά στοιχεία για πρώτη φορά σε έκθεση της Τράπεζας.

Αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά 4,8% σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και της πραγματικής κατανάλωσής τους κατά 1,5% στο ίδιο διάστημα και κατά 3,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δείχνουν τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Με την έκθεση αυτή, η ΕΚΤ δίνει για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς και των νοικοκυριών των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το κατά κεφαλήν πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων αντιστοιχεί μόνο στο 60,8% του αντίστοιχου εισοδήματος στην ευρωζώνη, ενώ η κατά κεφαλήν πραγματική κατανάλωση βρίσκεται στο 74,8% της μέσης κατανάλωσης στην Ευρωζώνη.

Η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος κατά 4,8% προέκυψε από την αύξηση του ονομαστικού διαθέσιμου εισοδήματος κατά 2,6% και τη μείωση των τιμών κατά 2,1%. Στην αύξηση του ονομαστικού διαθέσιμου εισοδήματος συνέβαλαν η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων (0,8%) και των καθαρών κοινωνικών μεταβιβάσεων (2%), καθώς και η μείωση της άμεσης φορολογίας (1,7%). Από την άλλη πλευρά, αρνητική ήταν η συμβολή του εισοδήματος από περιουσία (τόκοι, μερίσματα, ενοίκια κ.α.) και άλλες μεταβιβάσεις (-1,8%) και του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος (-0,1%).

Το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών συμπληρώνεται από δανεισμό, ο οποίος βαίνει μειούμενος. Στο πρώτο τρίμηνο του 2015, οι Έλληνες είχαν δανεισθεί κατά κεφαλήν 1.056,4 ευρώ στη διάρκεια του έτους που πέρασε, καθώς η αποταμίευσή τους ήταν αρνητική (-451,8 ευρώ) και οι μη χρηματοπιστωτικές επενδύσεις τους (κυρίως σε ακίνητα) έφθασαν τα 604,6 ευρώ.

Συγκριτικά, η κατά κεφαλήν αποταμίευση στην Ευρωζώνη ανήλθε σε 2.429,3 ευρώ, η μη χρηματοπιστωτική επένδυση σε 1.580,5 ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 848,8 ευρώ. Ο κατά κεφαλήν δανεισμός των Ελλήνων μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 κατά 295,6 ευρώ (κατά 102,2 ευρώ αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, 250,8 ευρώ για τα μακροπρόθεσμα δάνεια και 57,3 ευρώ για άλλες υποχρεώσεις).

Το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αντιστοιχούσε στο 94,6% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, έναντι 95,7% που είναι το χρέος του μέσου νοικοκυριού της Ευρωζώνης.

Οι κατά κεφαλήν καταθέσεις των Ελλήνων, μαζί με τη νομισματική κυκλοφορία, μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1,060,1 ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά οι επενδύσεις τους σε μετοχές και επενδυτικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 678 ευρώ, ενώ οι συνολικές χρηματοπιστωτικές επενδύσεις τους μειώθηκαν κατά 456,6 ευρώ. Στην Ευρωζώνη, οι κατά κεφαλήν χρηματοπιστωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1.163,5 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο της ευρωζώνης σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών:

• Το ονομαστικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 2,3% και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα κατά 1,8%

• Η πραγματική κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,6%, συνεχίζοντας την αυξητική τάση του 2014

• Η πραγματική αμοιβή των εργαζομένων αυξήθηκε 0,9% κατά μέσο όρο και ακολουθεί ανοδική πορεία από τις αρχές του 2013

• Το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 95% και έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2009.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ αυξήσεων στις αναφορές πολιτών για το έτος 2014


Παρουσιάστηκε στη Βουλή η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ρεκόρ αναφορών πολιτών που στην πλειονότητά τους αφορούν κακοδιοίκηση αλλά με ένα ποσοστό 80% των προβλημάτων να έχουν επιλυθεί, καταγράφει η Έκθεση 2014 του Συνηγόρου του Πολίτη, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από την αναπληρώτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Καλλιόπη Σπανού, που παρέμεινε στη θέση αυτή, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

«Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2014 αποδεικνύει ότι ήταν μια χρονιά με ρεκόρ αυξήσεων αναφορών πολιτών, οι οποίες έφθασαν στις 16.439, με το 55% από αυτές να αφορούν προβλήματα κακοδιοίκησης, ενώ το 48% έγιναν ηλεκτρονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπανού ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 80% των προβλημάτων κακοδιοίκησης έχουν επιλυθεί ενώ ένα 10% από τις διοικήσεις φορέων ή οργανισμών, δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Πρωταθλητές της κακοδιοίκησης», όπως τόνισε η κ. Σπανού, είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου οι αναφορές πολιτών φθάνουν στο 35%, ενώ ακολουθούν υποθέσεις με φορολογικά προβλήματα τα οποία κυμαίνονται στο 20%, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με ποσοστό 14,5 %.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μόσχος βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, ενημερώνοντας σχετικά με την ειδική έκθεση του 2014 για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ειδικής προστασίας των ανήλικων που απομακρύνονται από την οικογένεια τους.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος, ενώ στην Ευρώπη, το 80% από τα παιδιά που απομακρύνονται από τις οικογένειες τους για διάφορους λόγους, πάει σε ανάδοχες οικογένειες, στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το ανάποδο.

Όπως είπε, από τα 3000 παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια τους μόνο 20 με 30 βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν σταλεί στα ιδρύματα. «Πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία να μεταφέρει την προσοχή της νομοθετικά και διοικητικά στην προσπάθεια να στηριχθεί η οικογένεια του παιδιού, γιατί δεν είναι η καλύτερη λύση, να βρίσκεται ένα παιδί σε ίδρυμα», σημείωσε ο κ. Μόσχος.

Ακόμα, μίλησε για τεράστιες αδυναμίες στο σύστημα παιδικής προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο, το οποίο δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα όπως είπε, να μην ξέρουμε όχι μόνο πόσα παιδιά είναι σε ιδρύματα αλλά και πόσα είναι συνολικά τα διάφορα ιδρύματα που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...