Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Μέθοδος με μικροκύματα πολεμά τους όγκους στον πνεύμονα



Η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο.

Ερευνητές χρησιμοποιούν κύματα υψηλής ενέργειας παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στους φούρνους μικροκυμάτων, για να καταστραφούν ανεγχείρητοι όγκοι στον πνεύμονα.

Σε προκαταρκτική έρευνα, η μέθοδος μικροκυματικής εξάχνωσης, εξουδετέρωσε όγκους των πνευμόνων σε 19 από 28 ασθενείς και 8 μήνες αργότερα, κανένας από τους όγκους δεν είχε επιστρέψει.

Οι όγκοι συρρικνώθηκαν ή σταμάτησαν να αναπτύσσονται σε άλλους 9 ασθενείς, δήλωσε ο ερευνητής Claudio Pusceddu, του ογκολογικού νοσοκομείου του Cagliari, στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της μικροκυματικής εξάχνωσης, οι ακτινοθεραπευτές τοποθετούν λεπτή κεραία μικροκυμάτων κατευθείαν στον όγκο. Ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα κινεί μόρια νερού στον γύρω ιστό προκαλώντας τριβή και θερμότητα, που τελικά καταστρέφει τον όγκο. Η τεχνική διαρκεί περίπου μια ώρα και ο ασθενής συνήθως παραμένει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδος είναι υποσχόμενη. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθηθούν περισσότεροι ασθενείς για μεγαλύτερο διάστημα, για να διαπιστωθεί αν ο όγκος παραμένει σε ύφεση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ακτινοθεραπευτών της Βόρειας Αμερικής.

Οι επιλογές της αγωγής περιλαμβάνουν τη χειρουργική, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Οι επιστήμονες ερευνούν διάφορους τρόπους εξουδετέρωσης των όγκων, για παράδειγμα, παγώνοντάς τους ή χρησιμοποιώντας θερμότητα ραδιοκυμάτων.

Ο George Masters, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας, δήλωσε ότι μένει να αποδειχτεί ποια από τις νεότερες τεχνικές θα εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου και πρόσθεσε ότι σε μία έρευνα ο καρκίνος σταμάτησε να αναπτύσσεται για ένα χρόνο ή περισσότερο στα δυο τρίτα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μικροκυματική εξάχνωση. Αλλά πρέπει να παρακολουθηθούν για 5 ή 7 χρόνια.

Ο Pusceddu δήλωσε, ότι σημαντικό πλεονέκτημα της μικροκυματικής εξάχνωσης είναι ότι δρα γρήγορα για να θερμάνει τα κύτταρα των όγκων σε υψηλές θερμοκρασίες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή μεγαλύτερων όγκων σε σχέση με άλλες τεχνικές εξάχνωσης.

Κανένας από τους ασθενείς της έρευνας δεν εμφάνισε σημαντικές παρενέργειες. 8 είχαν προσωρινή δυσκολία στην αναπνοή, αλλά όλοι ανάρρωσαν εντός μιας εβδομάδας.

Εκτός από τους όγκους στον πνεύμονα, η μικροκυματική εξάχνωση μελετάται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος, των νεφρών και των οστών.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο. Θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά, καθώς δεν αξιολογήθηκαν από συναδέλφους των ερευνητών πριν δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινογόνο το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες



Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Yeshiva. Τα ευρήματα που παρατηρήθηκαν σε σχεδόν 5.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «British Journal of Cancer».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες των οποίων τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης νηστείας μετρήθηκαν στην έναρξη της έρευνας και στη συνέχεια αρκετές φορές, τα επόμενα 12 χρόνια.

Μέχρι το τέλος της 12ετούς περιόδου, 81 από τις γυναίκες είχαν εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στην αρχή της έρευνας σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου και ότι οι γυναίκες που ανήκαν στο υψηλότερο τρίτο των αρχικών επιπέδων γλυκόζης είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν εμφανίσει το συγκεκριμένο είδος καρκίνου σε σχέση με γυναίκες που ανήκαν στο χαμηλότερο τρίτο. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια όταν οι επιστήμονες εξέτασαν επανειλημμένες μετρήσεις γλυκόζης. Δεν φάνηκε σχέση μεταξύ των επιπέδων ινσουλίνης και του κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου.

Η παχυσαρκία, που συνήθως συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου. Οι ερευνητές υποπτεύονταν από παλιά ότι η επίδραση της παχυσαρκίας στον καρκίνο παχέος εντέρου προέρχεται από τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης που προκαλεί.

Ωστόσο η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η επίδραση της παχυσαρκίας σε αυτόν τον καρκίνο μπορεί να οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης ή σε άλλον παράγοντα που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Geoffrey Kabat, δήλωσε ότι η νέα πρόκληση είναι να ανευρεθεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα χρονίως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καρκίνο παχέος εντέρου και πρόσθεσε πως είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης να συνδέονται με αυξημένα επίπεδα αυξητικών παραγόντων και παραγόντων φλεγμονής που προωθούν την ανάπτυξη πολυπόδων στα έντερα, μερικοί από τους οποίους αργότερα εξελίσσονται σε καρκίνο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 5 πιο πολύτιμα συστατικά στη διατροφή του παιδιού



Για υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Η διατροφική ευημερία των παιδιών βασίζεται σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν αθροιστικά ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Υπάρχουν όμως πέντε θρεπτικά στοιχεία, ζωτικής σημασίας για τη διατροφή των παιδιών.

Ασβέστιο: Προτεραιότητα στην υγεία των οστών


Το μεγαλύτερο σε αφθονία ιχνοστοιχείο του σώματος. Μεγιστοποιεί την οστική αύξηση και στήριξη του σκελετού στην παιδική ηλικία, αλλά και μετέπειτα, καθιστώντας το πολύτιμο στη καθημερινότητα ενός παιδιού. Μία μικρή ποσότητα ασβεστίου στο αίμα αρκεί να εξασφαλίσει φυσιολογική καρδιακή, μυϊκή λειτουργία και πήξη του αίματος.

Πολλά παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη ασβεστίου, με μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στα έφηβα κορίτσια , γεγονός εξαιρετικής σημασίας μιας και την περίοδο αυτή το σώμα εναποθέτει το 50% του ασβεστίου που θα χρειαστεί ποτέ. Αυτό συνεπάγεται βλαβερές συνέπειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λέπτυνση των οστών και οστεοπόρωση στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με το Ιατρικό Ινστιτούτο οι ημερήσιες ανάγκες ενός παιδιού σε ασβέστιο είναι:

1-3 ετών : 500 mg/ημερησίως
4-8 ετών: 800 mg/ημερησίως
9-18 ετών: 1300 mg/ημερησίως

- 230 ml γάλατος ή γιαουρτιού και 30-40 gr σκληρό τυρί περιέχουν 300 mg ασβεστίου.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά, πηγές ασβεστίου είναι και αρκετά φυτικά προϊόντα, όπως ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι, τα ροφήματα σόγιας, το τοφού και κάποια δημητριακά πρωινού.

Πέρα από την υγεία των οστών, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το ασβέστιο συμβάλλει και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Journal of American Dietetic Association, μεγάλα ποσοστά ασβεστίου συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού λίπους σε παιδιά 2-8 ετών.

Σημαντικός παράγοντας στη απορρόφηση ασβεστίου είναι η βιταμίνη D. Από τη στιγμή που το μητρικό γάλα δεν περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης D, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά στα θηλάζοντα βρέφη να προσλαμβάνουν 400 Διεθνείς Μονάδες βιταμίνης D ως διατροφικό συμπλήρωμα ημερησίως.

Πρωτεΐνη: Απαραίτητη για την ανάπτυξη

Αποτελεί μέρος όλων των ιστών του σώματος, γι’ αυτό και είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τα παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα, που αποτελούν το βασικό υλικό για την δημιουργία νέων κυττάρων και ιστών, καθώς και ενώσεων που διευθύνουν σωματικές λειτουργίες, όπως ένζυμα και ορμόνες.

Η πρωτεΐνη είναι είτε φυτικής είτε ζωικής προέλευσης, με μια διαφορά. Τα ζωικά τρόφιμα, ειδικά τα αυγά, προμηθεύουν τον οργανισμό με αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του και ονομάζονται «απαραίτητα αμινοξέα». Στην παιδική ηλικία- αλλά και αργότερα στην εφηβεία- οι πρωτεϊνικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και έχουν ως εξής:

1-3 ετών: 13 gr/ημερησίως
4-8 ετών: 19 gr/ ημερησίως
9-13 ετών: 34 gr/ ημερησίως και
14-18 ετών: 46 gr/ημερησίως για τα κορίτσια και 52 gr/ ημερησίως για τα αγόρια.

- 500 ml γάλα ή γιαούρτι, 70 gr κρέας ή πουλερικά ή θαλασσινά ή ένα αυγό είναι αρκετά για να καλύψουν τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός 3χρονου παιδιού.

Φυτικές ίνες: Σύνθετες μεν...απλές δε


Τα παιδιά χρειάζονται φυτικές ίνες, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας υγιούς ανάπτυξης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες αποτελούν ασπίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη στους ενήλικες και πιθανόν και στα παιδιά. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν τα παιδιά στη δυσκοιλιότητα και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει οι φυτικές ίνες στα παιδιά να υπολογίζονται προσθέτοντας τον αριθμό 5 στην ηλικία του παιδιού.

Αντιοξειδωτικά: Σύμμαχος ενάντια στις ασθένειες


Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και E, β-καροτένιο και σελήνιο είναι ευρέως διαδεδομένα για την ικανότητά τους να προστατεύουν ενάντια σε παθήσεις όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή νόσος. Παρόλο που χρειάζονται περαιτέρω έρευνες αδιαμφισβήτητα αποτελούν τους «υπερήρωες» των θρεπτικών συστατικών, με την ιδιότητα να εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού που συσσωρεύονται στον οργανισμό, προκαλώντας βλάβες στο DNA και στα κύτταρα.

Επομένως, τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα από την παιδική κιόλας ηλικία για την οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, όπως μούρα, μύρτιλα, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, γλυκοπατάτες, κεράσια, καρότα, πεπόνι ανήκουν στα τρόφιμα με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Σίδηρος: Ζωτικής σημασίας συστατικό


Ο σίδηρος χρειάζεται για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη σιδήρου από τη διατροφή συντελεί όχι μόνο σε αναιμία, αλλά και σε σοβαρές νοητικές βλάβες.

Ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα κόκκινα πουλερικά και τα θαλασσινά είναι πηγές αιμικού σιδήρου, μορφή που απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Αντιθέτως, φυτικά προϊόντα όπως σπανάκι και όσπρια προμηθεύουν μη-αιμικό σίδηρο, μορφή που δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

Για να απορροφήσει ο οργανισμός περισσότερο μη-αιμικό σίδηρο, καλό είναι να προσθέτουμε στα γεύματα μια πηγή βιταμίνης C, όπως πορτοκάλι, ντομάτα, ακτινίδιο, φράουλες ή κόκκινες πιπεριές.

Ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία θρεπτικών συστατικών αποτελούν την ιδανική συνταγή για υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα γονίδιο σάς κάνει να κοιμάστε... λιγότερο



Μην ψάχνετε αλλού τα αίτια.

Για κάποιους οι πολλές ώρες ύπνου είναι πολυτέλεια για άλλους πάλι ανάγκη. Ένα γονίδιο που μειώνει τις ανάγκες μας σε ύπνο εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι λειτουργούν άριστα κλείνοντας τα μάτια τους για μόλις 4 ώρες το 24ωρο, όταν άλλοι χρειάζονται από 8 έως και 12 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για να λειτουργούν. Το γονίδιο ονομάστηκε ABCC9 και σε προγενέστερες μελέτες έχει αποδειχθεί η συσχέτισή του με την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη.

Ο Μέγας Ναπολέων και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ είναι γνωστοί για τις λιγοστές ανάγκες τους σε ύπνο.

Στην μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Molecular Psychiatry», συμμετείχαν 4.000 εθελοντές από επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης των συνηθειών ύπνου τους και υποβλήθηκαν σε αναλύσεις του γενετικού τους υλικού. Όσοι από αυτούς είχαν δύο κόπιες μιας συνηθισμένης μεταλλαγής του ABCC9, κοιμόντουσαν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι όσοι διέθεταν δύο κόπιες από μία άλλη μεταλλαγή.

«Το γονίδιο ABCC9 είναι εξελικτικά αρχαίο, αφού υπάρχει και στις δροσόφιλες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρλα Άλεμπραντ, χρονοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιαν, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο ABCC9 κωδικοποιεί την πρωτεΐνη SUR2, η οποία αποτελεί το ρυθμιστικό τμήμα των διαύλων καλίου στην μεμβράνη των κυττάρων. Οι δίαυλοι αυτοί δρουν ως αισθητήρες για τον μεταβολισμό της ενέργειας στα κύτταρα.

Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό μεταξύ τους, «υποδηλώνουν ότι η συσχέτιση της διάρκειας του ύπνου με τις διαταραχές του μεταβολικού συνδρόμου, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει με αυτόν τον κοινό μοριακό μηχανισμό», πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεγελάστε την πείνα σας!



Χορτάστε με λίγα λιπαρά.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο, παρέχοντας χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Αυτές είναι καλό να καταναλώνονται όποτε νιώσουμε το αίσθημα της πείνας, κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας. Πώς γίνεται αυτές οι τροφές όμως να μας χορτάσουν;

Το μυστικό βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό και φυτικές ίνες, που μας δίνουν αίσθημα πληρότητας και βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος χωρίς να προσθέτουν κιλά, αφού «κόβουν» την όρεξη με φυσικό τρόπο.

Δημητριακά ολικής άλεσης:
Ως πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών, προκαλούν γρήγορα στον οργανισμό αίσθημα κορεσμού, επειδή παραμένουν στο έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπολ γάλα χαμηλών λιπαρών και δημητριακά ολικής άλεσης.

Ξηροί καρποί:
Aνάλατοι και ωμοί, ως ενδιάμεσα μικρογεύματα, κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη. Μία χούφτα ξηροί καρποί αρκεί.

Ακτινίδια:
Έχουν ελάχιστες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι, γεμίζουν γρήγορα το στομάχι και σας κάνουν να αισθάνεστε πιο πλήρεις. Καταναλώστε τα πριν από το γεύμα για να σας μειώσουν την πείνα.
Φακές: Μικρή ποσότητα μας χορταίνει πολύ γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή γενικά τα όσπρια έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν. Τους καλοκαιρινούς μήνες απολαύστε φακές και φασόλια σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ως κυρίως γεύμα.

Σοκολάτα υγείας:
Όταν νιώσετε την ανάγκη για κάτι γλυκό, αντί για σοκολάτα γάλακτος, προτιμήστε υγείας, η οποία προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αρκεστείτε όμως μόνο σε 2 έως 3 κομματάκια.

Μειώστε τις θερμίδες Μερικοί τρόποι για να περιορίσετε τη λήψη θερμίδων:

-Σταματήστε να βάζετε ζάχαρη στον καφέ και το τσάι.
-Αποφύγετε παχιές σάλτσες και ντρέσινγκ σαλάτας (αντ' αυτών χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού, ξίδι, ανθότυρο, σκέτο γιαούρτι και ντρέσινγκ χωρίς λάδι).
-Αποφύγετε τροφές και ροφήματα που έχουν πολλή ζάχαρη, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά, αναψυκτικά και πουτίγκες. -Περιορίστε τα αλκοολούχα ροφήματα - έχουν πολλές θερμίδες, αλλά λίγες θρεπτικές ουσίες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μικρόβια είναι και μέσα στο σπίτι μας



Προστατέψτε τον εαυτό σας και τα μέλη της οικογένειάς σας.

Μικρές και απλές συμβουλές για την πρόληψη της μετάδοσης των μικροβίων μέσα στο σπίτι μας.

1. Πρέπει τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους;


Ναι, αυτό είναι προφανές! Περίπου το 80% των λοιμωδών νοσημάτων εξαπλώνονται με την αφή.
Όταν έχετε ένα άρρωστο μικρό παιδί, τα μικρόβια μπορεί να εγκατασταθούν σχεδόν σε όλα τα σημεία του σπιτιού μας. Αυτό σημαίνει ότι το υγιές παιδί σας θα τα πάρει στα χέρια του!

2. Να κάνουμε συχνά απολύμανση;


Δεν χρειάζεται να έχουμε μικροβιοφωβία, αλλά πρέπει να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες στο σπίτι μας. Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, κάποια «επιπλέον» απολύμανση μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης. Σίγουρα δεν χρειάζεται να ψεκάζουμε τα πάντα στο πέρασμά μας με απολυμαντικό. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια.

3. Τι πρέπει να κάνουμε σε γενικές γραμμές;


- Να σκουπίζουμε με ένα απολυμαντικό τις επιφάνειες που το «άρρωστο» παιδί μας έχει αγγίξει - όπως πόμολα, τραπέζια, και κιγκλιδώματα.

- Να πλύνουμε τα πλαστικά παιχνίδια και τα λούτρινα παιχνίδια στο πλυντήριο ρούχων.

- Αν παιδί μας υποφέρει από εμετούς και διάρροια, πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως την απολύμανση της τουαλέτας, του πατώματος, και του μπάνιου.

- Καλύψτε το στόμα ή μύτη του παιδιού κατά τη διάρκεια του βήχα και του φταρνίσματος με ένα χαρτομάντηλο. Αν δεν έχετε χαρτομάντιλο παρακινήστε το να βήξει πάνω στο μανίκι του.

- Δεν πρέπει να πετάει τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στο πάτωμα δίπλα του, αλλά σε κάποιο κάδο.

- Δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να σέρνονται στα χαλιά, γιατί υπάρχει κίνδυνος για επιβάρυνση της αναπνοής τους καθώς και την ανάπτυξη αλλεργιών.

- Αποφεύγετε τη σωματική επαφή, αν είστε άρρωστοι. Η χειραψία, το άγγιγμα ή το φιλί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των μικροβίων.

- Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα ρούχα σας αρκετά συχνά. Η διατήρηση της καλής υγιεινής και το συχνό πλύσιμο ρούχων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την μετάδοση των μικροβίων.

- Μειώστε την υγρασία και αφήστε το φως του ήλιου να μπει στο σπίτι, γιατί τα ακάρεα της σκόνης λατρεύουν τις υγρές συνθήκες .

- Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα άρρωστα παιδιά γιατί μπορούν να μεταφέρουν τα μικρόβια στα υγιή.

- Το κάπνισμα στο σπίτι είναι η κύρια αιτία των λοιμώξεων του φάρυγγα και του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά γιατί μειώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα

- Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα με σωστή διατροφή, βιταμίνες και μέταλλα.

4. Πρέπει να θηλάσω το παιδί μου αν έχω ίωση;


Ναι, γιατί με το θηλασμό στην πραγματικότητα, τα αντισώματα που θα του δώσουμε θα το προστατεύσουν από τις λοιμώξεις.

Προφανώς, δεν μπορούμε να φυλακίσουμε ένα άρρωστο παιδί στο δωμάτιό του μέχρι να είναι καλύτερα. Αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την επαφή μεταξύ του άρρωστου παιδιού και του υγιούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα κρούσματα του ιού HIV στην Ελλάδα



Τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης επισημαίνουν φορείς και οργανώσεις.

Τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για τον ιό HIV τονίζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ν.Ε.Ο.Ι. (Νέοι, Ευρωπαίοι, Οργανωμένοι, Ικανοί), σε ανακοινώσεις τους με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει- μεταξύ άλλων- ότι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο του AIDS είναι τα παγκόσμια μεταναστευτικά ρεύματα ατόμων- είτε εκούσια, προς εύρεση εργασίας, είτε ακούσια και βίαια.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του φετινού εορτασμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι η επίτευξη του στόχου «μηδέν», δηλαδή μία Παγκόσμια Εκστρατεία που θα δώσει ώθηση πρόληψης και θεραπείας για όλους, ώστε να μηδενιστούν οι δείκτες.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Ν.Ε.Ο.Ι. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα (συνολικά 803 περιστατικά ως τις 31/10/2011, δηλαδή 276 περισσότερα απ' ό,τι πέρυσι) κι επισημαίνει πως συνολικά στον κόσμο 34 εκατ. άνθρωποι ζουν σε όλο τον κόσμο με τον ιό HIV.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση Ν.Ε.Ο.Ι. συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης, που έχει ξεκινήσει από το 2009, με στόχο τη σωστή ενημέρωση και πρόληψη εξάπλωσης του AIDS στη χώρα μας και ιδιαίτερα στους νέους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρομπότ με μεγάλη σταθερότητα για τη νευροχειρουργική



Μπορεί να κάνει δεκατρία είδη κινήσεων.

Οι νευροχειρούργοι μπορεί μια ημέρα να έχουν στο χειρουργείο τη βοήθεια ρομπότ που θα έχει 10 φορές πιο σταθερές κινήσεις σε σχέση με το ανθρώπινο χέρι, για να πραγματοποιούν ευαίσθητες εγχειρήσεις στον εγκέφαλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το σχέδιο ROBOCAST, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ως σημαντική εξέλιξη στη ρομποτική νευροχειρουργική, που θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όγκων, της επιληψίας, της νόσου Πάρκινσον και του συνδρόμου Tourette.

Το ρομποτικό χέρι, που καθοδηγείται από χειρούργο και αναπτύσσεται από Βρετανούς, Γερμανούς, Ιταλούς και Ισραηλινούς ερευνητές, έχει 13 ειδών κινήσεις, σε σύγκριση με 4 που είναι διαθέσιμες στα ανθρώπινα χέρια κατά τη διάρκεια μιας ελάχιστα επεμβατικής εγχείρησης.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανέφερε ότι έχει απτικό feedback, ή σωματικές ενδείξεις που επιτρέπουν στο χειρούργο να αξιολογήσει τον ιστό και να αισθανθεί την ποσότητα ισχύος που ασκείται κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Το ρομπότ έχει δοκιμαστεί μόνο σε πρόπλασμα, πραγματοποιώντας νευροχειρουργική μέσω οπής στην οποία καθετήρας εισάγεται σε μικροσκοπική οπή στο κρανίο για να επεξεργαστεί ιστό ή να συλλέξει αίμα και άλλα υγρά. Τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν δέκα φορές τον τρόμο του χειρουργού και καθίστανται ιδιαίτερα χρήσιμα στην προστασία του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια τρόφιμα μας προκαλούν αλλεργία;



Η θεραπεία βασίζεται πρωτίστως στην αποφυγή και επαγρύπνηση.

Οι αλλεργίες επηρεάζουν περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ οι τροφικές αλλεργίες περίπου το 6% των παιδιών και 2-3% των ενηλίκων. Τα τελευταία 20 χρόνια μάλιστα έχει αυξηθεί η επικράτηση των αλλεργιών στα πιο ανεπτυγμένα κράτη, ενώ παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση και στα περιστατικά άσθματος.

Κατά πόσο ένα άτομο θα εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας εξαρτάται από τις συνδυασμένες επιδράσεις γενετικών, περιβαλλοντικών, λοιμογόνων, φυσικών ή και ορμονικών παραγόντων. Η συνέργεια και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των παραγόντων δεν είναι πλήρως κατανοητές ενώ πρόσφατες πληροφορίες οδηγούν στην ανάπτυξη νέων υποθέσεων όπως η υπόθεση υγιεινής.

Η γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση αλλεργιών καλείται ατοπία. Αν ένας γονέας είναι αλλεργικός τότε ο απόγονος έχει 48% πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργίες ενώ το ποσοστό φτάνει στο 70% εάν και οι δυο γονείς είναι αλλεργικοί.

Τα κλινικά σημεία των αλλεργιών συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος οι οποίες είναι άμεσα εκτεθειμένες στο περιβάλλον όπως είναι το δέρμα, το γαστρεντερικό σύστημα καθώς οι ανώτερες και κατώτερες αναπνευστικοί οδοί. Εξωγενείς εκκινητές αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να είναι είτε περιβαντολλογικοί παράγοντες είτε ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα.

Στα βρέφη, για παράδειγμα, το πρώτο και μεγαλύτερο αλλεργικό φορτίο προέρχεται από την τροφή, η οποία γενικά μπορεί να προκαλέσει δερματικές και γαστρεντερικές εκδηλώσεις. Ο επιπολασμός των ανεπιθύμητων αντιδράσεων από τρόφιμα και των τροφικών αλλεργιών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της φύσης των διαταραχών που προκαλούν.

Σχεδόν όλα τα συστατικά των τροφών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ασθενείς με τροφική υπερευαισθησία αλλά το 90% αυτών προκαλούνται από οκτώ τρόφιμα. Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες ή γλυκοπρωτεΐνες, ενώ πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλαπλές πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργία.

Τα αλλεργιογόνα μπορούν να ταξινομηθούν σε ανωτέρα και κατώτερα αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα μια πρωτεΐνη που προκαλεί αλλεργίες στο 50% ή στους περισσότερους από τους αλλεργικούς ασθενείς, αποτελεί ένα ανώτερο αλλεργιογόνο.

Οι 8 μεγαλύτερες ομάδες τροφίμων που προκαλούν συχνά αλλεργία είναι:


Αυγό 73%
Ψάρι 55%
Γάλα 50%
Φιστίκια 49%
Σόγια 28%
Σιτάρι 22%
Καρποί δένδρων
Οστρακοειδή

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία είναι:

Ρύζι
Ακτινίδιο
Μπανάνα
Μήλο
Καρυκεύματα
Τεχνητά γλυκαντικά
Σέλινο

Πιο αναλυτικά:

Αυγό

Η αλλεργία από αυγά είναι η πιο συνήθης σε άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες (73%) (Sampson and Ho, 1997 j. Allergy Clin Immun). Ο κρόκος του αυγού δεν είναι γενικά τόσο αλλεργιογόνος όσο είναι το ασπράδι.

Φιστίκια


Μέχρι πρόσφατα η αλλεργία στα φιστίκια θεωρούνταν ως μια από τις λίγες τροφικές αλλεργίες που παραμένουν καθ'όλη την διάρκεια της ζωής. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από το 20% των αλλεργικών ατόμων στα φιστίκια ξεπερνούν την αλλεργία μετά από μερικά χρόνια (Hurrihane 2002 Curr Opin Allergy Clini Immunol). H αλλεργία στα φιστίκια πιθανόν να εξελιχτεί σε πολύ επικίνδυνη, με εκδηλώσεις όπως το αγγειοοίδημα και η κνίδωση καθώς και δυσκολία στην κατάποση. Οι αλλεργίες στα φιστίκια αυξάνονται στο δυτικό κόσμο, αφού η εμφάνιση τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, γεγονός που έχει αποδοθεί στην αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων ατόμων και επομένως στην αύξηση της κατανάλωσης των φιστικιών).

Σίτος


Η αλλεργία στα δημητριακά είναι αρκετά συνήθης. Το σιτάρι αποτελεί το συχνότερο αλλεργιογόνο στην ομάδα των δημητριακών. Το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του σίτου φαίνεται πως είναι ένας αναστολέας της α-αμυλάσης, πρωτεΐνη που ίσως είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μιας επαγγελματικής μορφής άσθματος: το άσθμα του αρτοποιού.

Ψάρι


Τα αλλεργικά άτομα στο ψάρι παρουσιάζουν συνήθως αλλεργία σε πολλαπλά είδη ψαριών. Το αλλεργιογόνο του ψαριού φαίνεται πως είναι πιο ευπαθές στις διαφορές ομάδες επεξεργασίας: κάποια άτομα αλλεργικά στο μαγειρεμένο ψάρι μπορούν να ανεχθούν κονσερβοποιημένο ψάρι του ίδιου είδους. Κάποια άτομα είναι αλλεργικά σε ένα μόνο είδος ψαριού. Για τα άτομα αυτά οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις δεν απαιτούν τον πλήρη αποκλεισμό όλων των ειδών ψαριού.

Σόγια

Η σόγια αποτελεί ένα τρόφιμο εναλλακτικό του αγελαδινού γάλακτος για τα βρέφη και τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργία σε αυτό. Η αλλεργία στη σόγια είναι αρκετά συχνή. Περισσότερο από 15 πρωτεϊνικά συστατικά της σόγιας είναι αλλεργιογόνα.

Άλλα τρόφιμα


Άλλες συχνά προκαλούμενες από τρόφιμα, αλλεργίες σχετίζονται με τα φρούτα, τα λαχανικά, τις γαρίδες και αλλά οστρακοειδή, καθώς και με πρόσθετα τροφίμων. Οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες μπορεί να είναι δομικές, αποθηκευτικές, μεταφορικές πρωτεΐνες ή ενζυμα. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου τροφίμου, όπως το ρύζι στις χώρες της Ασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά ευαισθητοποίησης

Διασταυρούμενες τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες

Η ομολογία στη δομή των πρωτεϊνών που υπάρχουν στην φύση μπορεί να προκαλέσουν διασταυρούμενες αντιδράσεις ανάμεσα σε ποικίλα τρόφιμα και αλλεργιογόνα της γύρης. Για παράδειγμα οι αλλεργικοί στη σημύδα, μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία και στις ωμές πατάτες, στα καρότα, στα μήλα, στα φουντούκια και στο σέλινο ενώ οι αλλεργικοί στη γύρη της αμβροσίας μπορεί να εμφανίζουν σημάδια αλλεργίας στο πεπόνι και στην μπανάνα.

Αυτές οι κατηγορίες διασταυρούμενων αντιδράσεων σχετίζονται με την εκδήλωση πολλών συνδρόμων όπως το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας, το σύνδρομο latex-φρούτων και το σύνδρομο tree-nut

Το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας προσβάλλει τα χείλη, την γλώσσα, τον ουρανίσκο οδηγώντας σε κνησμό, εξάνθημα και αγγείο-οίδημα. Το σύνδρομο είναι συχνότερο σε άτομα με αλλεργίες στη γύρη, κυρίως της σημύδας ή της αμβροσίας.

Το σύνδρομο latex-φρούτων. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη διασταυρούμενης ευαισθητοποίησης μεταξύ φρούτων και φυσικού λάστιχου. Στα φρούτα αυτά περιλαμβάνονται η παπάγια, το αβοκάντο, η μπανάνα, το κάστανο, το ροδάκινο κλπ.

Σύνδρομο tree-nut. Oι ασθενείς οι όποιοι είναι αλλεργικοί στα φιστίκια μπορεί να παρουσιάσουν διασταυρούμενη αντίδραση σε αλλά όσπρια ή καρπούς δέντρων. Για παράδειγμα τα αλλεργικά άτομα στα φιστίκια μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στα φουντούκια και στα αμερικάνικα καρύδια.

Οι επιδράσεις της προετοιμασίας της τροφής στην εμφάνιση αλλεργίας


Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα τείνουν να παραμένουν σταθερά στη διάρκεια της προετοιμασίας και της επεξεργασίας της τροφής. Κάποια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην θερμότητα, για παράδειγμα οι γαρίδες, ενώ αλλά μετουσιώνονται κατά το μαγείρεμα. Για να καταστούν αλλεργιογόνα, τα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να επιβιώσουν στη διαδικασία πέψης. Η απορρόφηση της τροφής επηρεάζεται και από αλλά συστατικά, όπως h αιθανόλη και το κάπνισμα.

Η άσκηση επίσης οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις τροφικές αλλεργίες από τις μη αλλεργικές τροφικές δυσανεξίες που μπορεί να προκύψουν είτε από ενζυμικές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η δυσανεξία στο γάλα λόγω έλλειψης δισακχαριδάσης, είτε από φαρμακολογική αντίδραση από συστατικά της τροφής, για παράδειγμα η τυραμίνη στο τυρί, το αλκοόλ αλλά και από απελευθέρωση ισταμίνης που πυροδοτείται από ορισμένα τρόφιμα όπως το κρασί και το τυρί. Για τη διάγνωση περίπλοκων περιπτώσεων είναι απαραίτητες κάποιες δοκιμές όπως:

Η διπλά- τυφλή ελεγχόμενη από ψευδοτρόφιμο τροφική πρόκληση, που αποτελεί και πρότυπη δοκιμασία για τις τροφικές αλλεργίες με δόσεις τροφίμου και ψευδοτροφίμου σε ίσο αριθμό και ποσότητες.

Πρόκληση ανοικτής επισήμανσης, που πραγματοποιείται μόνο σε κλινικές εγκαταστάσεις για τυχόν συστηματικές παρενέργειες

Ραδιοανοσολογικός προσδιορισμός και ραδιοαλλεργιοπροσροφητική δοκιμασία RAST όπου προσδιορίζει την ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE στον ορό.

Όλες οι δοκιμές βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο υπό την κατάλληλη ιατρική και διαιτολογική επιτήρηση για την αντιμετώπιση ενδεχομένων σοβαρών συστηματικών αναφυλακτικών αντιδράσεων.

Η θεραπεία των τροφικών αλλεργιών βασίζεται πρωτίστως στην αποφυγή και επαγρύπνηση πάντα με παρακολούθηση ιατρού αλλεργιολόγου. Σε περίπτωση που χρειαστεί δίαιτα αποκλεισμού η παρακολούθηση από διαιτολόγο με ανάλογη εξειδίκευση είναι απαραίτητη, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για δυσμενείς επιδράσεις στην διατροφική πρόσληψη.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στη θεραπεία των τροφικών αλλεργιών αφορούν τόσο στην ανοσοθεραπεία όσο και στην γενετική τροποποίηση των τροφίμων με σκοπό να τα καταστήσει μη αλλεργιογόνα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάνονται όργανα επειδή δεν υπάρχουν μονάδες μεταμόσχευσης



Χρόνια περιμένουν για μόσχευμα οι ασθενείς.

Σε μια τραγική παραδοχή προχωρά ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Αναστάσιος Χατζής. Επισημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν όλες οι μεταμοσχεύσεις οργάνων επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μονάδες.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας λέει ότι αυξάνονται οι δωρεές οργάνων από τα προγράμματα που υλοποιεί, ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής μιλά για απώλεια οργάνων στο εξωτερικό σε βάρος των ελλήνων ασθενών. Οι ασθενείς περιμένουν χρόνια για ένα μόσχευμα επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η υποδομή να γίνει ταυτόχρονη λήψη πολλών οργάνων.

«Η σχεδόν καθημερινή και σχεδόν ταυτόχρονη λήψη και μεταμόσχευση οργάνων από τις χειρουργικές ομάδες των κλινικών μεταμοσχεύσεων της χώρα μας, αναδεικνύει προβλήματα και αδυναμίες, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάτω από τις δύσκολες παρούσες συνθήκες» λέει ο κ. Χατζής.

«Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τα προβλήματα αυτά, θα λέγαμε ότι οφείλονται κυρίως στην αδυναμία μεταμόσχευσης όλων των οργάνων στη χώρα μας, λόγω έλλειψης αντίστοιχων Μονάδων Μεταμόσχευσης και στην εξ αυτής αναγκαστική διάθεση μοσχευμάτων σε άλλες χώρες.

Η εμπλοκή ξένων μεταμοσχευτικών μονάδων κάνει τη λήψη των οργάνων πιο σύνθετη, πιο χρονοβόρα και σίγουρα άδικη για τους έλληνες ασθενείς, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΜ έχει φροντίσει, μέσω συμβάσεων που έχει συνάψει με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, να μεταμοσχεύονται έλληνες σε κέντρα του εξωτερικού, βάσει ισοζυγίου προσφερθέντων οργάνων» προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΜ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία πέντε Μονάδες Μεταμόσχευσης νεφρού σε κρατικά νοσοκομεία. Όμως η ύπαρξη μίας μόνο μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος, μίας για καρδιά και καμίας πνευμόνων οδηγεί στην αναγκαστική διάθεση των προσφερόμενων μοσχευμάτων σε συνεργαζόμενους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα παιδιά, λιγότερα εγκεφαλικά



«Ασπίδα» προστασίας η μητρότητα.

Τι κι αν πολλές μαμάδες διαμαρτύρονται ότι τα πολλά παιδιά τούς ανεβάζουν την πίεση; Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσο περισσότερα παιδιά έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο κινδυνεύει να πάθει εγκεφαλικό και να χάσει τη ζωή της από αυτό.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «FertilityandSterility» συμμετείχαν σχεδόν 1.300 γυναίκες από τη νότια Καλιφόρνια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες από αυτές είχαν γεννήσει τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, διέτρεχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σε σύγκριση με τις άτεκνες συνομήλικές τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, αποδίδουν το όφελος στην αυξημένη ορμονική παραγωγή κατά την κύηση, η οποία επιδρά ευνοϊκά στα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, πιστεύουν πως οι γυναίκες με πολλά παιδιά έχουν ευρύ κοινωνικό κύκλο καθώς μεγαλώνουν και πολλή στήριξη, παράγοντες που συσχετίζονται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Ο καθηγητής Ντόναλντ Πίμπλς, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Βρετανίας, εκτίμησε πως ρόλο πρέπει να παίζει και το ότι οι άτεκνες γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας συχνά διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Ξέρουμε ότι πολλές γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι αλλά δεν τα καταφέρνουν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εξαιτίας διαταραχών όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που αναστέλλουν τη γονιμότητα», είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

Χίλια παιδιά μολύνονται από AIDS κάθε μέρα!



Το 2010 πέθαναν 250.000 κάτω των 15 ετών
.
Σε 34 εκατομμύρια ανέρχονταν το 2010 οι άνθρωποι που ζουν σε σε όλο τον κόσμο με τον ιό HIV. Εξ αυτών 3,4 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) και της UNICEF.

Το 2010, παρουσιάστηκαν 2,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον HIV , συμπεριλαμβανομένων 390.000 μεταξύ παιδιών κάτω των 15 ετών.

Στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ζουν οι περισσότεροι φορείς του AIDS, εκτιμάται ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν το 2010. Αριθμός κατά 16% μικρότερος από τις 2,2 εκατομμύρια νέες μολύνσεις το 2001 και 27% μικρότερος από τον ετήσιο αριθμό των ανθρώπων που μολύνονταν την περίοδο της κορύφωσης της επιδημίας στην υποσαχάρια Αφρική από το 1996 έως το 1998.

Το 2010, εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παιδιά κάτω των 15 πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS, 20% λιγότερα από ό, τι το 2005.

Η εισαγωγή της αντιρετροϊκής θεραπείας απέτρεψε 2,5 εκατομμύρια θανάτους στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1995. Πιο πολύ επωφελήθηκε η υποσαχάρια Αφρική στην οποία αποτράπηκαν περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι.

Η παροχή αντιρετροϊκή προφύλαξης σε έγκυες γυναίκες φορείς του AIDS, έχει αποτρέψει τη μετάδοση του ιού HIV σε περισσότερα από 350.000 παιδιά από το 1995. Το 86% των παιδιών που απέφυγαν τη μόλυνση, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού HIV μεταξύ γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται ετησίως από τον ιό HIV, εξακολουθεί να μειώνεται, αν και υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η UNICEF στα πλαίσια των προσπαθειών της για την καταπολέμηση του AIDS, προωθεί την εκστρατεία «Ενωθείτε για τα Παιδιά, Ενωθείτε κατά του AIDS» που έχει θέσει ως στόχους της μέχρι το 2015, την εξάλειψη των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των παιδιών και τη μείωση στο μισό των νέων μολύνσεων μεταξύ των νέων.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άντρες δεν σκέφτονται μόνο το σεξ



Υπάρχει το φαγητό και ο ύπνος.

Το σεξ αποτελεί μία από τις βασικές και καθημερινές σκέψεις των ανδρών και σίγουρα τους απασχολεί περισσότερο από ότι τις γυναίκες. Όμως πριν βιαστείτε να τους κατηγορήσετε, οι ερευνητές μας αποκαλύπτουν ότι έχουν κι άλλες... έγνοιες

Αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από νέους και νέες να καταγράφουν καθημερινά και επί μία εβδομάδα ό,τι περνάει από το μυαλό τους. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι ναι μεν οι άντρες σκέφτονται συχνά το σεξ, αλλά σχεδόν... 8.000 φορές λιγότερο απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί.

Κι αυτό γιατί υπάρχει ακόμα το φαγητό αλλά και ο ύπνος που «κυριεύει» συχνά-πυκνά τη σκέψη τους.Ο μέσος άντρας, λοιπόν, σκέφτεται το σεξ 19 φορές την ημέρα, σύμφωνα με την μελέτη των επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Έρευνας του Σεξ».

Δεύτερη κυριότερη έγνοια τους είναι το φαγητό, το οποίο σκέφτονται 18 φορές την ημέρα, ενώ με τον ύπνο επίσης έχουν ένα θέμα, καθώς απασχολεί το μυαλό τους 11 φορές την ημέρα.

Μια προσεκτική ματιά στα ευρήματά τους αποκαλύπτει πως οι νεαροί σκέφτονταν το σεξ από 1 έως 388 φορές την ημέρα, με τον μέσο όρο να είναι οι 19 φορές. Αντίστοιχα, οι γυναίκες το σκέφτονταν από 1 έως 140 φορές την ημέρα, με τον μέσο όρο να είναι οι 10.


Διαβάστε περισσότερα...

Κεφάλι έτοιμο να... εκραγεί



Ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι το κεφάλι τους είναι έτοιμο να σπάσει και ψάχνουν τρόπους να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο που τους βασανίζει. Θυμηθείτε ότι ο πονοκέφαλος είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αρκεί να εντοπίσουμε τί τον προκαλεί!

Οι κυριότεροι παράγοντες που οφείλονται για τους πονοκεφάλους είναι:

Το στρες

Το 80% των περιπτώσεων ημικρανίας τις προκαλεί το άγχος σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Οι ορμόνες

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι έχουν πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της περιόδου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Αυτό συμβαίνει λόγω της πτώσης των οιστρογόνων.

Οι αλλαγές του καιρού

Την περίοδο που αλλάζει ο καιρός είναι πιο συχνές οι ημικρανίες λόγω της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις.

Η έλλειψη ύπνου

Τα χαμηλά επίπεδα σοροτονίνης ενεργοποιούν το κύριο νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ημικρανία

Κάποια «βαριά» μυρωδιά

Το νεύρο που συνδέεται με τη μύτη όταν εντοπίζει άσχημες μυρωδιές (κολώνια, καθαριστικά κ.ά.), μπορεί να απελευθερώσει ουσίες που προκαλούν τους πονοκεφάλους

Το ενοχλητικό φως

Εξαρτάται από τον άνθρωπο και το πόσο ευαίσθητος είναι στο φως. Άλλοι έχουν ευαισθησία στον ήλιο, άλλοι στους υπολογιστές και άλλοι σε λάμπες φθορίου

Λάθος διατροφικές συνήθειες

Η μειωμένη κατανάλωση νερού και οι παραλήψεις γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους

Για να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους, και να ανακουφιστείτε από τον ενοχλητικό πόνο μπορείτε να ακολουθήσετε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή ενώ και η σωματική άσκηση αποδεδειγμένα καταπολεμούν τους πονοκεφάλους. Εναλλακτικές θεραπείες είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα και το μασάζ μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπάνια μορφή του HIV εντοπίστηκε στο Παρίσι



Η εξάπλωσή του ξεκίνησε από το Καμερούν.

Μια πολύ σπάνια μορφή του ιού του AIDS, η οποία είναι ενδεχομένως πιο παθογόνος αλλά μέχρι σήμερα είχε βρεθεί μόνο σε ελάχιστους ασθενείς στο Καμερούν, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άλλη χώρα.

Το κρούσμα αφορά έναν 57χρονο που που εισήχθη τον Ιανουάριο σε νοσοκομείο του Παρισιού, αναφέρουν οι γιατροί του στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Στο περιστατικό που καταγράφηκε στη Γαλλία, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο ασθενής «πιθανότατα» κόλλησε την ασθένεια από σεξουαλική σύντροφο στο Τόγκo, από το οποίο μόλις είχε επιστρέψει. Το Τόγκο βρίσκεται κι αυτό στη Δυτική Αφρική, δεν συνορεύει όμως με το Καμερούν.

«Αυτό το περιστατικό λοίμωξης από HIV-1 της Ομάδας Ν υποδεικνύει ότι αυτή η σπάνια ομάδα κυκλοφορεί πλέον εκτός του Καμερούν, γεγονός που δίνει έμφαση για ενδελεχή επιδημιολογική επιτήρηση» γράφουν στο Lancet ο καθηγητής Φρανσουά Σιμόν και οι συνεργάτες του.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει δύο τύπους του HIV, τον HIV-1 που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και τον HIV-2 που περιορίζεται σε μικρό αριθμό κρουσμάτων στην Αφρική.

Ο τύπος HIV-1 χωρίζεται με τη σειρά του σε τέσσερις ομάδες: την Ομάδα Ν που εντοπίστηκε τώρα στο Παρίσι, την Ομάδα Μ που είναι μακράν η πιο κοινή, καθώς και τις ομάδες O και P που είναι σπάνιες και θεωρείται πιθανό να μεταπήδησαν στον άνθρωπο από τους γορίλες.

Ο λιγότερο σημαντικός τύπος HIV-2, ο οποίος χωρίζεται σε οκτώ ομάδες, δεν αποκλείεται να μεταπήδησε στον άνθρωπο από διαφορετικά πρωτεύοντα θηλαστικά.

Σύμφωνα με ορισμένες προηγούμενες μελέτες, όπως για παράδειγμα αυτή, το Καμερούν δεν αποκλείεται να είναι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η παγκόσμια επιδημία HIV/AIDS.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολλαπλά τα οφέλη της βιταμίνης C



Δεν «θωρακίζει» μόνο το ανοσοποιητικό.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τις ελάχιστες βιταμίνες που έχουν επηρεάσει την ιστορία.

Η έλλειψή της έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Πώς; Με τη μορφή της ασθένειας σκορβούτο, η οποία είναι το αποτέλεσμα έλλειψης βιταμίνης C.

Παρουσιαζόταν πιο συχνά σε ναύτες, που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστές χρειάζονται 35 mg περισσότερα.

Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι:

Φρούτα:Αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, λεμόνι, μήλο, μούρα, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινο, σταφύλια, φράουλες.

Λαχανικά:Αγγούρι, αγκινάρες, καλαμπόκι, καρότο, κόκκινη πιπεριά, κολοκύθι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μπιζέλια, μπρόκολο, ντομάτα, σπανάκι, σπαράγγι. Η πιο γνωστή ιδιότητα της Βιταμίνης C είναι ότι προστατεύει το σώμα μας από τις μολύνσεις και επιταχύνει την επούλωση πληγών του σώματος (ενίσχυση του ανοσοποιητικού). Ας δούμε όμως πως αλλιώς προστατεύει τον οργανισμό και γενικότερα τι άλλο του παρέχει.

- Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.

- Η βιταμίνη C χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους.Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με την βιταμίνης C, πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.

- Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.

Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικά προβλήματα. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

- Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

- Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).

- Μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ.

- Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

- Με την βοήθεια της βιταμίνης C δημιουργείται L-καρνιτίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος για ενέργεια.Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και γενικότερα την ψυχική μας υγεία, μιας και είναι απαραίτητη για την κατασκευή πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.

- Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας.

- Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καταπολέμηση του καταρράκτη, αυξάνοντας την ποσότητα της ροής του αίματος στο μάτι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την παρασκευή των τροφών. Έτσι, τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα. Αλλά αν πρέπει κανείς να βράσει τα λαχανικά, όπως π.χ. το μπρόκολο, θα πρέπει να θυμάται ότι η παρασκευή στον ατμό είναι προτιμότερη από το σύνηθες βράσιμο.

Αν πάλι πρέπει να καταφύγουμε στο βράσιμο, θα πρέπει να θυμόμαστε να μην τα διατηρούμε στο νερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί η βιταμίνη C (ως υδατοδιαλυτή) θα περάσει στο νερό και πιθανότατα στον νεροχύτη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάτε... ελληνικά για καλό σεξ!



Το συνιστούν και οι επιστήμονες.

Το καλύτερο φάρμακο για καλή σεξουαλική ζωή είναι το παραδοσιακό ελαιόλαδο αλλά και γενικότερα η μεσογειακή διατροφή.

Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν ειδικοί του πανεπιστημίου της Νάπολη και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sexual Medicine», η μεσογειακή διατροφή θωρακίζει τους άνδρες από τη στυτική δυσλειτουργία.

Για τις ανάγκες της μελέτης ερευνήθηκαν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούσαν μεσογειακό τρόπο διατροφής. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς αυτοί παρουσίαζαν πιο σπάνια στυτική δυσλειτουργία και είχαν γενικότερα καλύτερη ποιότητα σεξουαλικής ζωής.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μάστιγα για τους άνδρες κυρίως εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και του άγχους. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 άνδρες παρουσιάζουν το πρόβλημα είτε παροδικά είτε μόνιμα ενώ μελέτη ελλήνων επιστημόνων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου έχει δείξει πώς σχεδόν οι μισοί άνδρες άνω των 40 θα εμφανίσουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας έστω και μία φορά στη ζωή τους.
Φάρμακο για την υγείας μας αποδεικνύεται τελικώς η μεσογειακή διατροφή καθώς δε μας προστατεύει μόνο από τον καρκίνο όπως δείχνουν οι έρευνες αλλά φαίνεται πως συμβάλει και στην καλή σεξουαλική ζωή ειδικά των ανδρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Έλλειψη συγκέντρωσης και υπερκινητικότητα



Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας προβληματίσουν;

Όταν μιλάμε για διαταραχή έλλειψης συγκέντρωσης και υπερκινητικότητας ουσιαστικά αναφερόμαστε στην αδυναμία να παραμείνει κάποιος συγκεντρωμένος καθώς και στην τάση του να περιπλανιέται στη σκέψη και τη δράση.

Η παρορμητική συμπεριφορά συγκαταλέγεται στα συμπτώματα της πάθησης.

Συνήθη συμπτώματα παρορμητικής συμπεριφοράς σε παιδιά με διαταραχή έλλειψης προσοχής και υπερκινητικότητας είναι:

- Δρα ή μιλά χωρίς να σκέφτεται
- Πετάγεται στο δρόμο χωρίς να σταματήσει να κοιτάξει την κίνηση
- Δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του
- Δυσκολεύεται να περιμένει υπομονετικά
- Φωνάζει μια απάντηση πριν τελειώσει αυτός που θέτει την ερώτηση
- Διακόπτει τους άλλους


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σνακ σαμποτάρουν τη δίαιτα



Ειδικά μετά το πρωινό.

Η κατανάλωση σνακ μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού γεύματος μπορεί ενδεχομένως να σαμποτάρει τη δίαιτα περισσότερο σε σχέση με την κατανάλωση σνακ άλλες στιγμές την ημέρα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Γυναίκες που έλαβαν μέρος σε έρευνα απώλειας βάρους και κατανάλωναν σνακ μετά το πρωινό έχασαν κατά μέσον όρο 7% του σωματικού βάρους τους σε διάστημα ενός έτους, ενώ γυναίκες που δεν κατανάλωναν σνακ πριν το μεσημεριανό έχασαν 11% του σωματικού τους βάρους.

Η επιθυμία να καταναλώσει κάποιος ένα σνακ στο σύντομο διάστημα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού μπορεί να αποτελεί σημάδι λιγότερο υγιεινής διατροφής, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Anne McTiernan, του Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σηάτλ, δήλωσε ότι το σνακ μετά το πρωινό μπορεί να αντανακλά απερίσκεπτες διατροφικές συνήθειες παρά κατανάλωση φαγητού για την ικανοποίηση της αληθινής πείνας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Journal of the American Dietetic Association». Περιέλαβε 123 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, ηλικίας 50 έως 75 ετών. Οι γυναίκες έλαβαν μέρος σε μεγαλύτερη έρευνα, που σχεδιάστηκε για να τις βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να εξετάσει την επίδραση της διατροφής και της άσκησης στον καρκίνο του μαστού.

Ενώ το 97% των γυναικών ανέφερε την κατανάλωση σνακ καθημερινά, μονό το 19% ανέφερε την κατανάλωσή τους μεταξύ 10:30 και 2.00. Οι πιο συνήθεις ώρες ήταν το απόγευμα – ποσοστό 76% ανέφερε την κατανάλωση σνακ μεταξύ 2:00 και 5:30.

Γυναίκες που κατανάλωναν σνακ το πρωί ήταν περισσότερο πιθανό να επιλέγουν τη συχνότερη κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνα έδειξε ότι το 47,8% όσων έτρωγαν σνακ μετά το πρωινό ανέφεραν την κατανάλωση 3 ή περισσότερων σνακ καθημερινά, ενώ 38,9% των γυναικών που έτρωγαν σνακ το βράδυ ανέφερε ότι κατανάλωνε τόσα σνακ.

Γενικά η κατανάλωση υγιεινών σνακ μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να φτάσουν το στόχο τους απομακρύνοντας την πείνα, δηλώνουν ερευνητές.

Η McTiernan δήλωσε ότι τα σνακς μπορεί να αποτελούν εργαλεία για κάποιον που κάνει δίαιτα, αν τα καταναλώνει επειδή πεινά αληθινά.

Ωστόσο έρευνες αποκάλυψαν ότι οι διατροφικές συνήθειες στις ΗΠΑ αλλάζουν. Η διατροφή επηρεάζεται όλο και περισσότερο από άλλα στοιχεία εκτός της πείνας και οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο συχνά, αναφέρει η έρευνα. Η διατροφή γίνεται περισσότερο απερίσκεπτη.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι η απερίσκεπτη κατανάλωση σνακ συσσωρεύει επιπλέον θερμίδες, αλλά δεν σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε λιγότερες στο επόμενο γεύμα, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην έρευνα, γυναίκες που κατανάλωναν 2 ή 3 σνακ την ημέρα είχαν υψηλότερη πρόσληψη ινών σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν 1 ή κανένα σνακ την ημέρα. Όσες επέλεγαν τα σνακς το απόγευμα είχαν υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα προγράμματα απώλειας βάρους θα πρέπει να ‘εκπαιδευτούν’ στους τρόπους υγιεινής ενσωμάτωσης των σνακ στη διατροφή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιχθυέλαια, από τα σημαντικότερα δώρα της θάλασσας



Πολλαπλά τα οφέλη τους στην υγεία.

Το ιχθυέλαιο παράγεται από την σάρκα λιπαρών ψαριών όπως σολομού, ρέγκας, σκουμπριού, κλυπέας, σαρδέλας και πέστροφας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Η πραγματική αξία των ιχθυελαίων εντοπίζεται στην περιεκτικότητά τους στα παραπάνω στοιχεία. Τ

Τα δύο λιπαρά οξέα EPA και DHA, είναι σημαντικά στην ανθρώπινη υγεία, καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως προαναφέρθηκε, και επίσης στη σόγια, στο λιναρόσπορο, στα πράσινα λαχανικά, στα καρύδια και σε τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα-3, όπως οι μαργαρίνες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διατίθενται και σε συμπληρώματα. Ενώ όλα τα ωμέγα-3 ενισχύουν και στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα ωμέγα-3 από ιχθυέλαια, δηλαδή τα EPA και τα DHA, είναι πιο ισχυρά βιολογικώς από τα ωμέγα-3 λίπη α-λινολενικού οξέος που βρίσκονται σε φυτικές πηγές, όπως ο λιναρόσπορος.

Δυστυχώς, η διατροφή δυτικού τύπου που επικρατεί σε πολλές αναπτυγμένες χώρες είναι φτωχή σε ωμέγα-3. Η απουσία σε ικανοποιητικές ποσότητες αυτών των λιπαρών οξέων μπορεί να συντέλεσε στην αύξηση πολλών χρόνιων παθήσεων που έχουν σχέση ή γενεσιουργό αιτία την χρόνια φλεγμονή, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη των ιχθυελαίων στην υγεία αποκαλύπτει η ιατρική έρευνα.
Έχει αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια προάγουν την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα:

Επηρεάζουν θετικά την ισορροπία των λιπών του σώματος.
Μειώνουν την πιθανότητα πήξης του αίματος.
Καθιστούν την καρδιά λιγότερο επιρρεπή σε αρρυθμίες.
Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιοπαθειών, αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη HDL, μειώνοντας τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και μειώνοντας την υπέρταση.

Εγκυμοσύνη

Η κατανάλωση ψαριών κρίνεται απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό προτείνεται γιατί όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά και του νευρικού συστήματος του μωρού. Επειδή το πρώτο εξάμηνο το μωρό τρέφεται με γάλα, είναι ωφέλιμο οι μητέρες να θηλάσουν και η διατροφή τους να είναι πλούσια σε λιπαρά ψάρια.

Αρθρίτιδα

Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι χρήσιμα σε άτομα με αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί βελτίωση στα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στους ασθενείς που λάμβαναν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο.

Ψυχική Υγεία

Επιστημονικές έρευνες διαπίστωσαν, πως η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με κατάθλιψη, μείωσε σημαντικά την συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων τους. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει με ιχθυέλαια.

Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των λιπαρών οξέων έχουν συνδεθεί με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, μείωση της μνήμης και μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ισχυρά αντιψυχωτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που κάνει ορισμένους ανθρώπους να τα αποφεύγουν. Από την άλλη, τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια, είναι καλύτερα ανεκτά και πιο εύκολα στη λήψη τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πολλές μελέτες όμως, υποστηρίζουν ότι σημαντικό στοιχείο για την καλή ψυχική υγεία, δεν είναι μόνο η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αλλά και η σωστή αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής, συνεισφέρει μεγαλύτερη πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (διάφορα σπορέλαια, καλαμποκέλαιο, φυστικέλαιο), κάτι που διαταράσσει τη σωστή αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Δέρμα και μάτια

Το δέρμα και τα μάτια βελτιώνονται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Διατηρούν την υγρασία που χρειάζονται τα μάτια, χάρη στην αντιφλεγμονώδη τους δράση.

Πνευματική συγκέντρωση

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαια είναι απαραίτητα σε περιόδους πνευματικής καταπόνησης (όπως κατά την περίοδο των εξετάσεων), γιατί τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και αυξάνουν την συγκέντρωση.

Οστεοπόρωση

Μελέτες έδειξαν, ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ιχθυέλαιο, σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου, παρουσιάζουν καλύτερη οστική πυκνότητα και λιγότερα κατάγματα, από τις γυναίκες που λάμβαναν μόνο συμπληρώματα ασβεστίου.

Πρόληψη καρκίνου

Θετικά αποτελέσματα βρέθηκαν και στη δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Συμπτώματα εμμήνου ρύσης

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που παρουσιάζουν κράμπες, λόγω τις εμμήνου ρύσης. Η λήψη ιχθυελαίων κατά την περίοδο, είναι δυνατόν να μειώνει και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί, όπως οι πόνοι στην κοιλιά και ο πονοκέφαλος.

Το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής (Πανεπιστήμιο Κρήτης) προτείνει τα εξής:

Συστάσεις και κατανάλωση ψαριού στην Ελλάδα

Πόσο απαιτείται (γραμμάρια την εβδομάδα)

500 γρ. για εφήβους και ενήλικες.
200 γρ. για παιδιά σχολικής ηλικίας.
100 γρ. για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αρκετοί άνθρωποι όμως δεν τρώνε καθόλου ψάρι. Οι ειδικοί συνιστούν σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, καθώς και στους καρδιοπαθείς, να παίρνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπό μορφή συμπληρωμάτων, γιατί αυτό είναι προτιμότερο από να στερούνται τελείως τα οφέλη τους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή μέθοδος για θεραπεία της δισκοπάθειας



Η έγχυση με gel μπορεί να αναβάλει το χειρουργείο
.
Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της αυχεναλγίας με ένεση. Σύμφωνα με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης Νικόλαο Δ. Μπενάρδο MD, που παρουσίασε την μέθοδο αυτή, η έγχυση του ενδοδισκικού gel μπορεί να αναβάλει ή και να ματαιώσει ένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης.

Η αυχεναλγία είναι όρος που αναφέρεται στον πόνο στην περιοχή του αυχένα. Μπορεί να έχει ποικίλες μορφές: να είναι μονόπλευρος ή αμφοτερόπλευρος, να προκαλεί κεφαλαλγία και περιορισμό των κινήσεων της αυχενικής μοίρας.

Πολλές φορές αντανακλά στον ώμο ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες, και άλλες φορές ακολουθεί κατανομή κάποιας νευρικής ρίζας στα άνω άκρα. Ένα μεγάλο ποσοστό του πόνου οφείλεται σε δισκοπάθεια (δισκοκήλη) σε κάποιο σημείο της αυχενική μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ).

Η πιθανότητα να παρουσιαστεί αυχεναλγία σε κάποια περίοδο της ζωής ενός ανθρώπου είναι πάνω του 50%, ενώ τουλάχιστον το 13% των ενηλίκων αναφέρουν αυχεναλγία σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία. Είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες, ενώ τα μεσοσπονδύλια διαστήματα που εμπλέκονται πιο συχνά είναι τα Α4-Α5, Α5-Α6 της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Χρόνιος πόνος στον αυχένα (πάνω από έξι μήνες) έχει αναφερθεί στο 10% των ανδρών και 17% των γυναικών.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για εμφάνιση δισκοκήλης είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ιστορικό αυχεναλγίας, το άγχος, και η πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση σε συνδυασμό με πρόσθια κάμψη και βαριά σωματική εργασία.

Αίτια και συμπτώματα


Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπόνδυλους. Χωρίζεται στην αυχενική (7 σπόνδυλοι), στην θωρακική (12 σπόνδυλοι), στην οσφυϊκή (5 σπόνδυλοι), στην ιερή (5 σπόνδυλοι) μοίρα και στον κόκκυγα. Ανάμεσα στους σπόνδυλους βρίσκεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, η δομή του οποίου συνίσταται κατά κύριο λόγο από νερό και πρωτεϊνες.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος απορροφά κραδασμούς δηλαδή λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπενάρδος, όταν καταστραφεί αυτή η δομή και αλλάξει η σχέση μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του ινώδους δακτυλίου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες δηλαδή αλλάζει μορφή και έτσι έχουμε την λεγόμενη δισκοπάθεια. Πολλές φορές λόγω της καταστροφής του ινώδους δακτυλίου ο πηκτοειδής πυρήνας εκβάλει προς τα πίσω ή προς τα πλάγια δημιουργώντας τις κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, οι οποίες ασκούν πιεστικά φαινόμενα στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο-ρίζα. Η πίεση στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο προκαλεί πόνο, αιμωδίες (μουδιάσματα), παραισθησίες ή σε σοβαρότερες μορφές μυική αδυναμία ή ακόμα και πάρεση.

Πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης της δισκοκήλης


Η νέα μέθοδος θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου –τονίζει ο κ. Μπενάρδος- επιτυγχάνεται με έγχυση εμφυτεύσιμου gel υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.

Το ενδοδισκικό gel δρώντας ωσμωτικά (με διαφορά πίεσης), συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή. Έτσι έχουμε έναν νέο πηκτοειδή πυρήνα σαφώς καλύτερο από τον κατεστραμμένο, δηλαδή με καλύτερες μηχανικές ιδιότητες.

Γίνεται ανάπλαση-πλαστική του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η πίεση που ασκείται στο νεύρο και ο πόνος στο χέρι, αφού το τμήμα που πιέζει το νεύρο έχει επανέλθει στην αρχική του θέση. Σταματά, λοιπόν, ο πόνος στο άνω άκρο, ο εντοπισμένος πόνος στον αυχένα, και ο αντανακλαστικός πόνος στους ώμους ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες που οφείλεται στην δισκοπάθεια.

Πώς εφαρμόζεται και από ποιον


Σύμφωνα με τον κ. Μπενάρδο η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί, κατά μέσο όρο, 20 λεπτά, τα δε αποτελέσματα εμφανίζονται από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 3-5 εβδομάδων. Το gel τοποθετείται από χειρουργό ορθοπαιδικό ή νευροχειρουργό υπό ακτινοσκόπηση, ο οποίος έχει εξειδίκευση στην χειρουργική σπονδυλικής στήλης και είναι εξοικειωμένος με μικροεπεμβατικές και ενδοσκοπικές τεχνικές.

Ο ασθενής φεύγει μετά από 2 ώρες από το νοσοκομείο περπατώντας και επιστρέφει άμεσα στην οικία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου-δισκοπλαστικής με την έγχυση του εμφυτεύσιμου gel είναι πως πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία επιφέρει αποτελέσματα με μία μόνο έγχυση-ένεση.

Αποτελέσματα


Είναι μια μέθοδος που βρίσκει εφαρμογή στην πλειονότητα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης καθότι το γενεσιουργό αίτιο των περισσότερων παθήσεων αυτών είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος προκαλεί αστάθεια και περαιτέρω εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη, που μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο έντονος πόνος στον αυχένα. Με την έγχυση του gel θεραπεύονται όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, εξαλείφοντας τον πόνο στον αυχένα και στο άνω άκρο.

Με τη μέθοδο αυτή θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ίασης, ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου 82%-91%. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η κήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην έγχυση επιστρέφουν άμεσα στην εργασία τους καθώς δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης μετά την έγχυση.



Διαβάστε περισσότερα...

Laptop και WiFi εχθροί της γονιμότητας



Καταστρέφουν το γενετικό υλικό που παράγουν οι ανδρικοί αδένες.

Πρόβλημα στην αντρική γονιμότητα προκαλεί η χρήση laptop,η οποία καταστρέφει το ανδρικό σπέρμα. Αρκετές επιστημονικές έρευνες είχαν ενοχοποιήσει τη θερμότητα που εκπέμπεται κατά τη χρήση των φορητών υπολογιστών για καταστροφή του σπέρματος.

Όμως, η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Fertility and Sterility», βάζει στο «παιχνίδι» ακόμη έναν εχθρό: την ακτινοβολία που εκπέμπεται από το wifi των υπολογιστών.

Σύμφωνα με την έρευνα, επειδή ο υπολογιστής τοποθετείται πολύ κοντά στους γενετικούς αδένες των ανδρών, κυριολεκτικά «ψήνει» το γενετικό υλικό που παράγεται από αυτούς, καταστρέφοντας το.

Οι επιστήμονες προτείνουν σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές να τους τοποθετούν είτε πάνω σε κάποιο τραπέζι ή έστω να βάζουν ένα μαξιλάρι μεταξύ του υπολογιστή και του σώματός τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχής η διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας από την ΠΙΝ και το Europe Direct



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Europe Direct με το ΕΚΑΒ Κέρκυρας και το Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμέΑ Κέρκυρας στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού και του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011.

Συγκεντρώθηκαν πάνω από 30 φιάλες αίματος, οι οποίες δόθηκαν για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδων Σπύρου και ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας κ. Χρήστος-Ηρακλής Σκούρτης, καθώς και όλοι οι συνδιοργανωτές ευχαριστούν από καρδιάς όλους τους συμπολίτες μας που προσέφεραν το υπέρτατο αυτό δώρο ζωής στους συνανθρώπους μας σε τόσο δύσκολους καιρούς για όλους μας.

Το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση αυτής της κοινωνικής προσφοράς και της διοργάνωσής της σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Κέρκυρα αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειάς μας. Ο εθελοντισμός αποτελεί υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, το οποίο στηρίζει και προωθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω της δράσης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής λιποθύμησε στο σχολείο από πείνα!



Μαθητής λιποθύμησε στο σχολείο του από την πείνα! Σοκ στο πανελλήνιο προκαλεί η είδηση ότι ένας 13χρονος που φοιτά σε γυμνάσιο του Ηρακλείου Κρήτης έχασε τις αισθήσεις του μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συμμαθητών και των καθηγητών του επειδή είχε να φάει δύο ολόκληρες ημέρες.

Το τραγικό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια την απίστευτη οικονομική εξαθλίωση που βιώνει η οικογένεια του παιδιού, αφού όπως αποκάλυψε στους άναυδους καθηγητές η μητέρα του, η οποία ειδοποιήθηκε να παρουσιαστεί στο σχολείο, τόσο ο γιος της όσο και τα άλλα τρία παιδιά της καθώς και η ίδια είχαν να φάνε δύο εικοσιτετράωρα. Οπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη οικογένεια είναι πολύτεκνη και η μητέρα προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τους τέσσερις γιους της, αφού είναι διαζευγμένη και άνεργη. Τόσο το σωματείο των εκπαιδευτικών όσο και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου αντέδρασαν άμεσα, κάνοντας ενέργειες για να βοηθήσουν τη μητέρα όσο περισσότερο μπορούν.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του συλλόγου πολυτέκνων του νομού Ηρακλείου επικοινώνησαν μαζί της προκειμένου να της προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια με χρήματα και τρόφιμα.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή της η ομοσπονδία γονέων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά τα κρούσματα της Αθήνας, του Μεσολογγίου (ποιος ξέρει και πού αλλού;), η λιποθυμία μαθητή λόγω ασιτίας εμφανίστηκε και στο Ηράκλειο. Τα προβλήματα φουντώνουν. Οικογένειες με άνεργους, πολύτεκνους, ΑμΕΑ και διαζευγμένους γονείς που απεγνωσμένα προσπαθούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους βιώνουν έναν απίστευτο Γολγοθά.

Γι' αυτούς τους γονείς η μόρφωση των παιδιών τους, ακόμη και το ρεύμα ή το νερό είναι πλέον πολυτέλεια μπροστά στην ανάγκη για την εξασφάλιση τροφής. Ο υποσιτισμός παιδιών είναι συνώνυμο της βαρβαρότητας, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατείται μπροστά στη δίψα για κέρδος. Καλούμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να γίνουν το αποκούμπι κάθε οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά».


Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΛ.1244/1.12.2011 Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την εφαρμογή του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών

Αθήνα, 1- 12 - 2011


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Α. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.
Β. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Η/Υ


Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 8,
10184 Αθήνα
Πληροφορίες: 2103375360 , 878, 879, 890
E-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr
FAX: 210 3375 834


ΠΟΛ 1244


ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την εφαρμογή του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών


Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας και για την άρση οποιωνδήποτε αμφιβολιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις και δίδονται οι κατωτέρω οδηγίες, οι οποίες, όπου απαιτείται, θα καλυφθούν με μελλοντική νομοθετική ρύθμιση:


1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.


Για τη διόρθωση λαθών που υπήρχαν κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. σχετικά με τα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011, ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:


1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011.


2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.


3) Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ ο οποίος, ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η Γ.Γ.Π.Σ. διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο δήμο.
Στη συνέχεια μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2012 η Γ.Γ.Π.Σ. διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου.


4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από το αρχικώς υπολογισθέν, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012.


Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.


Κατόπιν των ανωτέρω, για το έτος 2011 το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και τυχόν διαφορά λόγω λανθασμένης επιφάνειας, τιμής ζώνης ή παλαιότητας συμψηφίζεται στο αντίστοιχο ποσό τέλους του έτους 2012.


2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ


Α. Στα πρόσωπα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω, όπως ενδεικτικά πρόσωπα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κ.λπ.


Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στην υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης 2 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 με την προσκόμιση της κατά περίπτωση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία.


Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή (π.χ. υγειονομικές επιτροπές).


Β. Η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν:


α) συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή στο πρόσωπο ατόμου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά)


β) ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του, διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ.


Αρμόδιο όργανο για την διαπίστωση της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων αναστολής της διακοπής είναι τριμελής επιτροπή που θα συσταθεί σε κάθε Δ.Ο.Υ. Οι επιτροπές θα λειτουργήσουν άμεσα και θα επιλαμβάνονται των αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία του εισοδήματός τους.


Κάθε επιτροπή θα αποτελείται από:


α) έναν υπάλληλο της οικείας Δ.Ο.Υ. κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Εφοριακών ως Πρόεδρο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.,


β) έναν κοινωνικό λειτουργό που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Δήμο στον οποίο εδρεύει η Δ.Ο.Υ., και


γ) έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛ.ΑΣ. που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος, και θα συγκροτείται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., στην οποία θα ορίζεται και υπάλληλος της Δ.Ο.Υ, ως γραμματέας της Επιτροπής.


Εάν συντρέχουν οι προαναφερόμενοι λόγοι μπορεί με την πράξη της επιτροπής να διακανονίζεται και η καταβολή του τέλους σε δόσεις, σύμφωνα με την περίπτωση 7 της παρούσας.


Με την ίδια πράξη της επιτροπής αυτής μπορεί να εντάσσονται τα πρόσωπα της περίπτωσης β’ στους υπόχρεους καταβολής 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητά του ή και να απαλλάσσονται σε ακραίες περιπτώσεις.


Για τα ανωτέρω θα κατατεθούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ακολουθήσει η έκδοση κανονιστικής Υπουργικής Απόφασης.


3. ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Σε περίπτωση μη καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προς το Διαχειριστή Δικτύου αυξάνεται, από 40 ημέρες που ορίζεται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού.


Επίσης, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δε θα διακόπτεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους αλλά θα διακόπτεται σε πρόσωπα, που παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.


4. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ


Αν υπάρχει τιμολόγιο γεωργικής ή βιομηχανικής χρήσης και έχει, ωστόσο, εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης.


Αν έχει εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. χωρίς να έχει αφαιρεθεί το 35% της επιφάνειας των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από το ξενοδοχειακό επιμελητήριο ότι πρόκειται για κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα.


5. ΚΑΤΑΒΟΛΗ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Σε περίπτωση μισθωμένου ακινήτου, για το οποίο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή και εφόσον ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει το λογαριασμό στον οποίο είναι απαιτητό για καταβολή το συνολικό ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο κύριος του ακινήτου δύναται να καταβάλει στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματός του το αναφερόμενο στο λογαριασμό ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνοντας από τη Δ.Ο.Υ. βεβαίωση καταβολής του τέλους.


Συγκεκριμένα, ο κύριος του ακινήτου υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία αναγράφει τον αριθμό παροχής και προσκομίζει τα φορολογικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο (π.χ. δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων κ.λπ.). Η Δ.Ο.Υ., αφού εντοπίσει στην κατάσταση που έχει αποσταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. τον αριθμό παροχής, εκδίδει διπλότυπο δήλωσης καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224 για τη συνολική καταβολή του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αναγράφεται στην κατάσταση. Μετά την εξόφληση του ποσού, η Δ.Ο.Υ. χορηγεί βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 και ενημερώνει την κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης.


Στη συνέχεια, η βεβαίωση προσκομίζεται στη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τις δικές τους ενέργειες.


6. ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ 17Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011


Α. Η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας κατάσταση σε ηλεκτρονική μορφή, στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για τις οποίες δεν έχει χρεωθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. μέσω αντίστοιχου λογαριασμού της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω διακοπής του συμβολαίου μεταξύ του καταναλωτή και της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών μετά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των πρώτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που περιείχαν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.


Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό παροχής, τη διεύθυνση του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή.


Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου (ή ένας εξ’ αυτών σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) εφόσον επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προσέρχεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προκειμένου να καταβάλει το σύνολο του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί σε αυτήν και να λάβει βεβαίωση καταβολής του τέλους. Προς τούτο υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα.


Για την εξόφληση του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το αρμόδιο τμήμα εισοδήματος εντοπίζει τον αριθμό παροχής στην ανωτέρω κατάσταση, εκδίδει διπλότυπο «δήλωσης» καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου, τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης και χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011.


Σε περίπτωση που ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου που επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί απαλλασσόμενο πρόσωπο ή πρόσωπο που δικαιούται μειωμένο τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, υποβάλλει την ανωτέρω αίτηση επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που ορίζονται, κατά περίπτωση, στην ως άνω Α.Υ.Ο. και επιπλέον, όταν πρόκειται για μειωμένο τέλος, τον τελευταίο πριν τη διακοπή λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.


Το τμήμα Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση απαλλαγής από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, και ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση, αφού εντοπίσει τον αριθμό παροχής, προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κύριου ή επικαρπωτή, την ένδειξη «απαλλαγή» (κατά ποσοστό) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης. Στις περιπτώσεις εφαρμογής μειωμένου τέλους, το τμήμα Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μετά τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών και αφού διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, υπολογίζει το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή βάσει του εμβαδού που αναγράφεται στον προσκομιζόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, εκδίδει διπλότυπο «δήλωσης» καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής το υπολογισθέν κατά τα ανωτέρω ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., τον αριθμό διπλοτύπου, τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης και χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της ως άνω Α.Υ.Ο.


Όταν υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες ή επικαρπωτές επί ακινήτου που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη παροχή, η βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, χορηγείται στις ανωτέρω περιπτώσεις εφόσον έχει εξοφληθεί όλο το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή.


7. ΡΥΘΜΙΣΗ – ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Στις περιπτώσεις που υπάρχει διακανονισμός μεταξύ της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και του καταναλωτή, η ρύθμιση επεκτείνεται και στο ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζεται για το διακανονισμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις που δεν υφίσταται εν ισχύ διακανονισμός, ωστόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του μετά την έκδοση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε ρύθμιση με τον καταναλωτή, η οποία εφαρμόζεται και στο ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.


8. ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ


Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν σκοπούς εθνωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς, κοινωφελείς ή εκκλησιαστικούς απαλλάσσονται από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, τα δικαιούχα νομικά πρόσωπα ακολουθούν τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον των όσων ορίζονται στην περίπτωση 2 του άρθρου 2 της ανωτέρω Α.Υ.Ο. το συστατικό τους έγγραφο, φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.) και βεβαίωση από το Υπουργείο Εξωτερικών περί της αμοιβαιότητας.


9. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ


Α. Κατά τον έλεγχο του οικογενειακού εισοδήματος, για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στους πολύτεκνους και τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος των ανέργων, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που αναγράφονται στον Πίνακα 4 (φορολογούμενα πραγματικά εισοδήματα) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.


Β. Ως μακροχρόνια άνεργοι, για τη χορήγηση της απαλλαγής, θεωρούνται τα πρόσωπα που έχουν, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, όπως προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις του αρμόδιου φορέα.


Γ. Ειδικά για την περίπτωση των προσωρινών παραχωρητηρίων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, υπόχρεος για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ως οιονεί επικαρπωτής, είναι ο δικαιούχος του παραχωρητηρίου.


Δ. Τέλος, γίνεται δεκτό ότι, ο μειωμένος συντελεστής του τέλους για πρόσωπα που είναι τα ίδια ανάπηρα ή βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και για πολύτεκνους, εφαρμόζεται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει (κατά 100% ή κατά ποσοστό) εκτός από τον δικαιούχο του μειωμένου τέλους και στον/στη σύζυγό του/της, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους.




Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας


Ο Γενικός Γραμματέας
Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων
Ιωάννης Καπελέρης




Ολόκληρη η Πολ 1211 εδώ.
Ολόκληρη η Πολ 1244 εδώ.
Ολόκληρος ο νόμος 4021 του 2011 εδώ.




Ότι έχει σχέση με το ειδικό τέλος ακινήτων και τους ΑμεΑ θα το βρείτε στο ακόλουθο θέμα:


Τι ισχύει για το ειδικό τέλος ακινήτων για τους ΑμεΑ;

Διαβάστε περισσότερα...