Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Χάνονται όργανα επειδή δεν υπάρχουν μονάδες μεταμόσχευσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Χρόνια περιμένουν για μόσχευμα οι ασθενείς.

Σε μια τραγική παραδοχή προχωρά ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Αναστάσιος Χατζής. Επισημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν όλες οι μεταμοσχεύσεις οργάνων επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μονάδες.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας λέει ότι αυξάνονται οι δωρεές οργάνων από τα προγράμματα που υλοποιεί, ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής μιλά για απώλεια οργάνων στο εξωτερικό σε βάρος των ελλήνων ασθενών. Οι ασθενείς περιμένουν χρόνια για ένα μόσχευμα επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η υποδομή να γίνει ταυτόχρονη λήψη πολλών οργάνων.

«Η σχεδόν καθημερινή και σχεδόν ταυτόχρονη λήψη και μεταμόσχευση οργάνων από τις χειρουργικές ομάδες των κλινικών μεταμοσχεύσεων της χώρα μας, αναδεικνύει προβλήματα και αδυναμίες, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάτω από τις δύσκολες παρούσες συνθήκες» λέει ο κ. Χατζής.

«Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τα προβλήματα αυτά, θα λέγαμε ότι οφείλονται κυρίως στην αδυναμία μεταμόσχευσης όλων των οργάνων στη χώρα μας, λόγω έλλειψης αντίστοιχων Μονάδων Μεταμόσχευσης και στην εξ αυτής αναγκαστική διάθεση μοσχευμάτων σε άλλες χώρες.

Η εμπλοκή ξένων μεταμοσχευτικών μονάδων κάνει τη λήψη των οργάνων πιο σύνθετη, πιο χρονοβόρα και σίγουρα άδικη για τους έλληνες ασθενείς, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΜ έχει φροντίσει, μέσω συμβάσεων που έχει συνάψει με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, να μεταμοσχεύονται έλληνες σε κέντρα του εξωτερικού, βάσει ισοζυγίου προσφερθέντων οργάνων» προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΜ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία πέντε Μονάδες Μεταμόσχευσης νεφρού σε κρατικά νοσοκομεία. Όμως η ύπαρξη μίας μόνο μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος, μίας για καρδιά και καμίας πνευμόνων οδηγεί στην αναγκαστική διάθεση των προσφερόμενων μοσχευμάτων σε συνεργαζόμενους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.