Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Τι γίνεται με το τέλος ακινήτων; - Νέες ανακοινώσεις και ρυθμίσεις από την κυβέρνηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Λ. Παπαδήμος: Αναγκαίο μέτρο το τέλος ακινήτων.


Αναγκαίο χαρακτήρισε το μέτρο του έκτακτου φόρου ακινήτων, για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι έγιναν λάθη από τους δήμους, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν.

Σημείωσε ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν ρυθμίσεις που θα εξαιρούνται πραγματικά όσοι αδυνατούν να πληρώσουν (πολύτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, άτομα με αναπηρία, προστάτες ατόμων με βαριά αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι), χωρίς όμως να καταστρατηγηθεί το μέτρο.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα. Είπε ότι στην εγκύκλιο θα προβλέπεται διαδικασία για διόρθωση λαθών και από την επόμενη χρονιά θα διευκολυνθεί η καταβολή του τέλους με περισσότερες δόσεις.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήρε το συγκεκριμένο μέτρο εξ αιτίας της αδυναμίας συλλογής δημοσίων εσόδων.

Την κατάργηση του μέτρου ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα και ζήτησε από τους πολίτες να μην το πληρώσουν. Επίσης υποστήριξε ότι στόχος είναι η αύξηση της φορολογίας».

«Το χαράτσι είναι και ανισυνταγματικό και έξω από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται σήμερα η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός δύο μηνών και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις σχετικές προσφυγές.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με αίτηση ακύρωσης ζητά από το ΣτΕ να αποφανθεί εάν η σύνδεση του έκτακτου φόρου με την διακοπή της ηλεκτροδότησης, είναι εκβιαστική, παράνομη ή συνταγματική δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος.

Εξήγησε ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν φέρει ανταποδοτικά οφέλη για του ιδιοκτήτες ακινήτων και για το λόγο αυτό όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για φόρο.

Άδικο χαρακτήρισε το μέτρο, όχι γιατί επιβάλλεται μέσω ΔΕΗ, αλλά επειδή πρόκειται για έναν ακόμη φόρο που υφίστανται οι σωστοί φορολογούμενοι, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός και καθηγητής Οικονομικών, στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή. Παράλληλα, ο κ Χριστοδουλάκης ζήτησε να επανασχεδιαστεί όλο το σύστημα φόρων περιουσίας και εκτίμησε ότι το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας δε δούλεψε ποτέ σωστά.





Λ. Παπαδήμος: Εξαιρέσεις σε ευπαθείς ομάδες για το τέλος ακινήτων.



Τι προβλέπει η εγκύκλιος για περισσότερες δόσεις, πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, άτομα με βαριά αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.


Σε περισσότερες δόσεις θα καταβάλλεται από του χρόνου το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε στην Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιχειρείται διόρθωση λαθών. Στην κατεύθυνση αυτή θεσπίζεται μειωμένο τέλος για ιδιοκτήτες πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, για ανάπηρους και για προστάτες ατόμων με αναπηρία, καθώς και για μακροχρόνια άνεργους. Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος με τις νέες ρυθμίσεις «γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτοί που αδυνατούν να εξαιρούνται μέσα από διαδικασία κατά την οποία όμως δεν θα καταστρατηγείται το μέτρο από κανέναν».

«Θέλω η κυβέρνηση να μιλάει με τα έργα της και όχι με τις υποσχέσεις», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να διερευνήσει το θέμα του ειδικού τέλους. Το υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του μέτρου για να διορθωθούν λάθη κα να αποφευχθούν αδικίες και από τις νέες ρυθμίσεις να μην επωφεληθούν άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Απαντώντας στην κριτική που άσκηση η κυρία Παπαρήγα ζητώντας την κατάργηση του μέτρου για όλους, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «το ζήτημα του τέλους μας έχει απασχολήσει έντονα», διευκρινίζοντας ότι αυτό «κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων», καθώς οι μηχανισμοί είσπραξης του κράτους «πάσχουν διαχρονικά από αδυναμίες». «Δεν πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν και αυτό είναι παράγων κοινωνικής αδικίας», είπε, σημειώνοντας ότι το σύστημα είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ «έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αναλογικότητας». Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν το θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος».

Επίσης ο κ. Παπαδήμος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αναστολή διακοπής ρεύματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες που αδυνατούν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος.

Η κυρία Παπαρήγα από την πλευρά της χαρακτήρισε «άδικο και ταξικό 100%» το ειδικό τέλος, επισημαίνοντας ότι «το χαράτσι δεν πρέπει να το πληρώσει κανένας». «Ήδη θα είχε προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης γιατί η κατακραυγή είναι πανελλήνια και σε αυτό έπρεπε να κάνει πίσω η κυβέρνηση», πρόσθεσε, δηλώνοντας: «Όταν εννοούμε κατάργηση εννοούμε κατάργηση για όλους. Μη μας πείτε ότι αυτό θα ευνοήσει την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπάρχει τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας». Ενώ σημείωσε ότι το χαράτσι είναι «πολιτική επιλογή και όχι τεχνικό ζήτημα» και ότι αποτελεί «μέτρο διαρκείας» με στόχο την παγιοποίηση της κατάστασης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας λέγοντας ότι το χαράτσι «δεν είναι μόνο αντιλαϊκό, είναι και αντισυνταγματικό και πέρα από τους κοινοτικούς κανόνες». Και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση «με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχίσει να παρανομεί -νομίζοντας ότι αυτό θα μείνει ασυγχώρητο- και να κρύβεται πίσω από την εφήμερη εξουσία».
Ολόκληρη η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών




«Άδικο να κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος».



Διορθώσεις ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Άδικο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να βρίσκονται αντιμέτωποι με διακοπή της ηλεκτροδότησης οι πολίτες που αδυνατούν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μιλώντας στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με την καταβολή του τέλους και την ηλεκτροδότηση, στην οποία προβλέπονται και περιπτώσεις αναστολής της διακοπής της παροχής ρεύματος.

Ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωσε τις διορθώσεις στο ειδικό τέλος και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνεται διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, άτομα με αναπηρία, προστάτες ατόμων με αναπηρία, αλλά και σε μακροχρόνια άνεργους.

Ωστόσο το μέτρο «δεν μπορεί να καταργηθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

«Η κατάσταση είναι τραγική, δεν πρέπει ο λαός να πληρώσει τα δημόσια χρέη», είπε από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα.





Παπαδήμος: Δεν καταργείται το τέλος ακινήτων.


Την καταβολή μειωμένου τέλους ακινήτων για πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, άτομα με βαριά αναπηρία, προστάτες ατόμων με βαριά αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους προβλέπει, μεταξύ άλλων, σχετική εγκύκλιος, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γενικής γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι στην εγκύκλιο θα προβλέπεται επίσης, διαδικασία για διόρθωση λαθών, ενώ θα διευκολυνθεί η καταβολή του τέλους με περισσότερες δόσεις από την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων επιλέχθηκε με δεδομένες τις αδυναμίες συλλογής δημοσίων εσόδων. Επισήμανε ωστόσο, πως όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν προτεραιότητά του η αναζήτηση τρόπων ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς.

Με τη σχετική εγκύκλιο, όπως είπε, αντιμετωπίζονται πολλά από τα ζητήματα που προκύπτουν, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί το ειδικό τέλος.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της η κ. Παπαρήγα ζήτησε την κατάργηση του τέλους για όλους και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να μην το πληρώσουν. «Περιμέναμε ότι θα είχε ήδη προχωρήσει η κατάργηση του τέλους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε σε αυτό το ζήτημα να κάνει ένα βήμα πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ΣτΕ σήμερα,οι προσφυγές


Σήμερα, κρίνεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011.

Με πολλές προσφυγές (δικηγορικών συλλόγων κ.α.) ζητείται η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του σχετικού τέλους, που θα πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι πρώτες προσφυγές είχαν κατατεθεί από το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία «Eurocapital» (εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης), που ζήτησαν, παράλληλα, να εισαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή τους, «λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος του ζητήματος, που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».

H επίμαχη απόφαση του υπουργού Οικονομικών χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική και ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- Η παράβαση του άρθρου 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μή πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).

- Η παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου. Είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά από την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

-Το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι (ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) ζητούν την ακύρωση της επιβολής του τέλους.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Πηγή: http://www.newskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.