Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ρομπότ με μεγάλη σταθερότητα για τη νευροχειρουργική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μπορεί να κάνει δεκατρία είδη κινήσεων.

Οι νευροχειρούργοι μπορεί μια ημέρα να έχουν στο χειρουργείο τη βοήθεια ρομπότ που θα έχει 10 φορές πιο σταθερές κινήσεις σε σχέση με το ανθρώπινο χέρι, για να πραγματοποιούν ευαίσθητες εγχειρήσεις στον εγκέφαλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το σχέδιο ROBOCAST, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ως σημαντική εξέλιξη στη ρομποτική νευροχειρουργική, που θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όγκων, της επιληψίας, της νόσου Πάρκινσον και του συνδρόμου Tourette.

Το ρομποτικό χέρι, που καθοδηγείται από χειρούργο και αναπτύσσεται από Βρετανούς, Γερμανούς, Ιταλούς και Ισραηλινούς ερευνητές, έχει 13 ειδών κινήσεις, σε σύγκριση με 4 που είναι διαθέσιμες στα ανθρώπινα χέρια κατά τη διάρκεια μιας ελάχιστα επεμβατικής εγχείρησης.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανέφερε ότι έχει απτικό feedback, ή σωματικές ενδείξεις που επιτρέπουν στο χειρούργο να αξιολογήσει τον ιστό και να αισθανθεί την ποσότητα ισχύος που ασκείται κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Το ρομπότ έχει δοκιμαστεί μόνο σε πρόπλασμα, πραγματοποιώντας νευροχειρουργική μέσω οπής στην οποία καθετήρας εισάγεται σε μικροσκοπική οπή στο κρανίο για να επεξεργαστεί ιστό ή να συλλέξει αίμα και άλλα υγρά. Τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν δέκα φορές τον τρόμο του χειρουργού και καθίστανται ιδιαίτερα χρήσιμα στην προστασία του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.