Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

«Θα σε λήστευα αλλά σε ξέρω…»


Παρ’ ολίγον ληστεία σε κατάστημα στο Κολοράντο.

Η γνωριμία του υπαλλήλου με τον κουκουλοφόρο που εισέβαλε σε κατάστημα στο Κολοράντο των ΗΠΑ απέτρεψε τη ληστεία!

Όπως έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία, ο άνδρας που είχε καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μπήκε στο κατάστημα την περασμένη Τρίτη, κοίταξε τον υπάλληλό του και είπε: «Θα λήστευα αυτό το μέρος αλλά σε ξέρω…».

«Με ξέρεις;» ρώτησε έκπληκτος ο υπάλληλος, προσθέτοντας πως δεν τον αναγνωρίζει.

«Ωραία», απάντησε ο ληστής και… βγήκε από το κατάστημα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωκαμπάνα για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών


Συνολικά 14 άτομα προσέφυγαν κατά της Ελλάδας.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για απάνθρωπη μεταχείριση 14 παράτυπων μεταναστών από το Ιράν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, την Νιγηρία και την Κίνα.

Εκδικάζοντας σήμερα, την προσφυγή Mahammad και άλλοι κατά Ελλάδος, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος, σε ταχεία επανεξέταση της νομιμότητας της κράτησης.

Η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή δεκατεσσάρων υπηκόων από το Ιράν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, την Νιγηρία και την Κίνα, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή του Έβρου, χωρίς να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι προσφεύγοντες υπέβαλαν αίτηση παροχής ασύλου στις αρχές, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές και στις 22 Φεβρουαρίου 2012, υπέβαλαν καταγγελίες, τόσον για τις συνθήκες κράτησης τους, όσο και για τη συνέχιση της κράτησης τους, εν αναμονή της απέλασης τους.

Στις 2 Μαρτίου 2012, η πρόεδρος του διοικητικού δικαστηρίου της Αλεξανδρούπολης, απέρριψε τις καταγγελίες ως αβάσιμες και ακολούθως προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σήμερα, δικαίωσε τους προσφεύγοντες, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων και για παραβίαση του δικαιώματος ταχείας επανεξέτασης της νομιμότητας κράτησης.

Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει, ως δίκαιη ικανοποίηση, από 8.000 ευρώ σε 11 από τους προσφεύγοντες και από 5.000 ευρώ, για ηθική βλάβη, σε δύο ακόμη από τους προσφεύγοντες, καθώς και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΧ έπεσε σε χαράδρα 40 μέτρων


Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο οδηγός ενός αγροτικού οχήματος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, βγήκε από το οδόστρωμα κι έπεσε σε χαράδρα 40 μέτρων στο 16ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – Μύκης.

Από την πτώση το όχημα ανετράπη με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι δύο επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα η αστυνομία αλλά και η πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό των δύο επιβατών του οχήματος. Με τη χρήση διασωστικών εργαλείων κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους τραυματισμένους που βρίσκονταν μέσα στο Ι.Χ. ενώ με τη χρήση ορειβατικού εξοπλισμού τους μετέφεραν από χαράδρα στο οδόστρωμα.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τους δύο διασωθέντες καθώς και ένα ακόμη άτομο που είχε τραυματιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκκενώνεται για λόγους ασφαλείας η εστία του ΑΤΕΙΘ


Μέχρι την 1η Μαρτίου θα πρέπει να έχουν φύγει οι 210 σπουδαστές.

Να εγκαταλείψουν -μέχρι την 1η Μαρτίου 2015- τη φοιτητική εστία, που βρίσκεται μέσα στο campus του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), καλούνται οι 210 σπουδαστές που διαμένουν εκεί.

Σε συνεδρίασή του, χθες, το 15μελές Συμβούλιο του Ιδρύματος, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της φοιτητικής εστίας, εξαιτίας άμεσης ανάγκης να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, ηλεκτροδότησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρομόνωσης, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε έκθεση τεχνικού ελέγχου, που εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία του Ιδρύματος μετά την καταγραφή περιστατικών, τα οποία έθεταν εν αμφιβόλω τις συνθήκες ασφάλειας και λειτουργικότητας της εστίας.

«Επειδή δεν υπάρχει πετρέλαιο και οι φοιτητές χρησιμοποιούν θερμαντικά σώματα και αερόθερμα για να ζεσταθούν, πέφτουν διαρκώς οι ασφάλειες, δημιουργώντας κίνδυνο μέχρι και πυρκαγιάς. Τη νύχτα, δεδομένου ότι ο χώρος δεν είναι κέντρο Θεσσαλονίκης, αλλά σχετικά απομονωμένος, ακόμη και μικρά περιστατικά, χαμηλής επικινδυνότητας, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ, Παναγιώτης Τζιώνας.

Οι παράμετροι του προβλήματος είναι πολλές, με κρισιμότερη την άμεση ανάγκη εύρεσης χώρου στέγασης των φοιτητών της Εστίας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από την περιφέρεια και από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Το ΑΤΕΙΘ, σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα, ζήτησε, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας, να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να βρεθεί μία προσωρινή λύση, π.χ. για τη μεταστέγαση των φοιτητών σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής, όπως αντίστοιχα έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.

«Οι φοιτητικές εστίες μεταφέρθηκαν στην αρμοδιότητά μας το 2011, από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία πρόβλεψη μεταφοράς κονδυλίων στον προϋπολογισμό μας, για τη συντήρηση και την υποστήριξή τους, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν πολλά προβλήματα, τόσο νομικά όσο και λειτουργικά», ανέφερε ο κ.Τζιώνας.

Διευκρίνισε, δε, ότι εφόσον το υπουργείο Παιδείας εξασφαλίσει στο ΑΤΕΙΘ την απαιτούμενη αδειοδότηση και χρηματοδότηση, οι αναγκαίες τεχνικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στη φοιτητική Εστία (νέο καλώδιο μεγάλης ισχύος ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα υπερφόρτωσης, εκτενείς μονώσεις κ.λπ.), δύνανται να προχωρήσουν άμεσα.

Τις δυσμενείς, λόγω παλαιότητας και κακής συντήρησης του κτιρίου, συνθήκες στη φοιτητική εστία, επιδείνωσε η έλλειψη πετρελαίου και η χρήση θερμαντικών σωμάτων, που δημιούργησε τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η προμήθεια πετρελαίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει «μπλοκάρει» εδώ και δύο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για λόγους που σχετίζονται με τη διαγωνιστική διαδικασία, με αποτέλεσμα η θέρμανση να καθίσταται αδύνατη, όχι μόνο στην Εστία, αλλά σε όλους του χώρους του Ιδρύματος, που χρησιμοποιούν συνολικά 16.000 φοιτητές. «Όπου υπάρχουν εργαστήρια και το επιτρέπουν οι χώροι τοποθετήθηκαν Α/C, όμως οι μεγάλες αίθουσες δε θερμαίνονται», σημείωσε ο κ.Τζιώνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πραγματοποίηση προγραμμάτων Διαφυλικής Αγωγής και Υγείας


Απευθύνονται σε μαθητές 10-11 ετών με τη σύμφωνη γνώμη γονέων και δασκάλων.

Το Υπουργείο Παιδείας έθεσε υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις που αφορούν στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα Αγωγής Υγείας που διοργανώνεται από την Β Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες του Οικογενειακού Προγραμματισμού και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν και σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας κατά το σχολικό έτος 2014-15 και απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας 10-11 ετών, με την σύμφωνη γνώμη των δασκάλων και των γονέων τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής πρόσκληση για τη θέση του Πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου


Αιτήσεις υποψηφιότητας έως της 2 Φεβρουαρίου.

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 16 (δ) του Ν. 4076/2012 σύμφωνα με το οποίο, αν ο Πρύτανης παραιτηθεί, ο Πρόεδρος του Συµβουλίου, εκδίδει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εντός της αποκλειστικής προθεσµίας των επτά (7) ηµερών, το Συμβούλιο Ιδρύματος δια του Προέδρου του απηύθυνε σήμερα, Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους ενδιαφερομένους διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα για την ανάδειξή τους στη θέση Πρύτανη του Ιδρύματος σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 8 παρ. 15 και παρ. 16 Ν.4009/2011, όπως η τελευταία τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 8 Ν. 4076/2012, καθώς και στο άρθρο 24 παρ. 2 Ν. 4009/2011.

Οι υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη πρέπει να είναι Καθηγητές πρώτης βαθμίδας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία.

Η αίτηση υποψηφιότητας και τα συνοδευτικά κατά το Νόμο οριζόμενα δικαιολογητικά είναι δυνατόν να κατατίθενται στο γραφείο διοικητικής υποστήριξης της Επιτροπής Διενέργειας Εκλογών Πρύτανη ΕΚΠΑ (υπόψη κ.Μ.Βαρδάκη) το οποίο εδρεύει στο γραφείο του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα, ΤΚ. 106 81), έως και την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

α) προσωπικά ή μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου στο γραφείο του Συμβουλίου Ιδρύματος, και ώρα Ελλάδος 14.00:

β) με συστημένη επιστολή στην ανωτέρω διεύθυνση με ατομική τους ευθύνη ότι η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής της από την κ. Μ.Βαρδάκη θα είναι η 2α Φεβρουαρίου 2015 έως τις 14:00 ώρα Ελλάδος,

γ) ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση mvardaki@uoa.gr .

Η αίτηση υποψηφιότητας θα πρέπει να απευθύνεται προς την Επιτροπή Διενέργειας των Εκλογών (βλ. σχετικό υπόδειγμα αναρτημένο στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ).

Την αίτηση υποψηφιότητας θα πρέπει να συνοδεύουν:

1. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Αντίγραφο Διαβατηρίου.

2. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα

3. Υπεύθυνη δήλωση για το ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του υποψηφίου κωλύματα εκλογιμότητας.

4. Επιθυμητό είναι να συνυποβληθεί σύντομη περιγραφή στόχων και οραμάτων του υποψηφίου για το ΕΚΠΑ.

Σημειώνεται ότι:

i. ανεξαρτήτως όποιου εκ των ανωτέρω μέσων υποβολής υποψηφιοτήτων επιλεγεί, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν οπωσδήποτε και ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση mvardaki@uoa.gr), την αίτηση υποψηφιότητας και τα συνοδευτικά δικαιολογητικά, κάνοντας σαφές στο συνοδευτικό τους μήνυμα αν θα επιλέξουν μόνο την ηλεκτρονική υποβολή ή αν ακολουθεί και έτερος τρόπος υποβολής εκ των ανωτέρω (α) και (β) ώστε να τους χορηγηθεί αριθμός πρωτοκόλλου κατά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητας τους.

ii. Σε περίπτωση επιλογής της (γ) μεθόδου υποβολής υποψηφιότητας, η αίτηση και η υπεύθυνη δήλωση που θα επισυνάπτονται πρέπει να φέρουν την υπογραφή του υποψηφίου.

iii. Στις περιπτώσεις επιλογής των μεθόδων (β) και (γ) η επιβεβαίωση της παραλαβής της υποψηφιότητας θα γίνεται με την αποστολή ηλεκτρονικά του αντίστοιχου αριθμού πρωτοκόλλου εντός της ορισθείσης προθεσμίας. Εάν ο υποψήφιος δεν έχει λάβει τον αντίστοιχο αρ. πρωτ., οφείλει να επικοινωνήσει πριν τη λήξη υποψηφιοτήτων.

Κοινοποίηση:

στα τηλ. 210 3689724 / 210 3689744.

1. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου α) να αναρτηθεί στον ιστότοπό του και β) να διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, για περαιτέρω διεθνή προώθηση.

2. Α.ΔΙ.Π., προκειμένου να αναρτηθεί στον ιστότοπό της.

3. Α.Ε.Ι. της χώρας.

Η παρούσα πρόσκληση έχει αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (www.uoa.gr), την ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ιδρύματος (www.council.uoa.gr), στον ιστότοπο του προγράμματος «Διαύγεια» και εστάλη και στον ημερήσιο Τύπο.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποιους δήμους κατανεμήθηκαν τα περισσότερα χρήματα για τα σχολεία


Η Α' κατανομή για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

Στην Α κατανομή 25.000.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2015, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κατανομή του ποσού έγινε σε 325 Δήμους ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Τα ποσά που προβλέπονται στην απόφαση θα καταβληθούν στους δικαιούχους Δήμους με Χρηματική Εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με την απόφαση οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες κοινοποιείται η απόφαση και ιδιαιτέρως οι Γενικοί Γραμματείς αυτών, παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την άμεση απόδοση από τους ΟΤΑ χωρικής αρμοδιότητάς τους στις οικείες Σχολικές Επιτροπές ή Σχολικές Εφορείες (στην περίπτωση των μειονοτικών σχολείων), των πιστώσεων που τους διατίθενται, επισημαίνοντάς τους ότι πρέπει να προχωρήσουν επειγόντως, σε όλες τις απαιτούμενες προς τούτο ενέργειες.

Τα μεγαλύτερα ποσά κατανεμήθηκαν στους ακόλουθους Δήμους:


ΔΗΜΟΣ
ΠΟΣΟ Α ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ
1.       ΑΘΗΝΑΙΩΝ
968.681,121
2.       ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
621.493,15
3.       ΠΑΤΡΕΩΝ
477.325,66
4.       ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
443.723,66
5.       ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
385.001,91
6.       ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
339.837,25
7.       ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
318.059,26
8.       ΠΕΙΡΑΙΩΣ
307.741,29
9.       ΒΟΛΟΥ
304.272,70
10.   ΣΕΡΡΩΝ
273.990,73

Η κατανομή σε όλους τους δήμους.


Διαβάστε περισσότερα...

«Η συχνή χρήση των social media δεν αυξάνει το στρες»


Υπερβολικούς χαρακτηρίζει τους σχετικούς φόβους μια νέα έρευνα.

Οι συχνοί χρήστες γενικότερα του διαδικτύου και ειδικότερα των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook και το Twitter, δεν έχουν μεγαλύτερο επίπεδο στρες σε σχέση με όσους δεν τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι είναι μάλλον υπερβολικοί οι φόβοι πως η σύγχρονη τεχνολογία και κυρίως η συνεχής δικτύωση κάνει τους ανθρώπους πιο αγχωμένους.

Η έρευνα, που πραγματοποίησαν το κέντρο ερευνών Pew και το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς σε 1.800 άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους New York Times, συσχέτισε τη συχνότητα χρήσης της τεχνολογίας με τον βαθμό ικανοποίησης κάποιου από τη ζωή του. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η τεχνολογία δεν «στρεσάρει» περισσότερο όσους την χρησιμοποιούν.

Η μελέτη, δείχνει μάλιστα ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά το Twitter, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανταλλαγής φωτογραφιών, έχουν λιγότερο στρες από ό,τι οι γυναίκες που δεν τις χρησιμοποιούν (μια διαφορά που δεν παρατηρείται μεταξύ των ανδρών χρηστών και των ανδρών μη χρηστών).

Μεταξύ των χρηστών, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο άγχος έναντι των ανδρών. Όμως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συχνά τις νέες τεχνολογίες, εμφανίζουν κατά μέσο όρο 21% λιγότερο στρες σε σχέση με όσες δεν τις χρησιμοποιούν.

Από την άλλη, μια γυναίκα με ένα μέσο αριθμό φίλων στο Facebook έρχεται αντιμέτωπη με 13% περισσότερα στρεσογόνα συμβάντα (διαζύγια, θάνατοι κ.α.), ενώ ο μέσος άνδρας χρήστης του Facebook μαθαίνει 8% περισσότερα τέτοια γεγονότα.

Η έρευνα επιβεβαιώνει πως τα κοινωνικά δίκτυα είναι πιθανό να αυξήσουν όντως το άγχος ενός χρήστη, στο βαθμό που αυτός εκτίθεται συχνότερα σε ειδήσεις για τις δυσκολίες και τις τραυματικές εμπειρίες πιο στενών ανθρώπων του (θάνατοι, αρρώστιες, ανεργία κ.α.). Όταν όμως ο ίδιος χρήστης μαθαίνει μέσω Facebook για ανάλογα προβλήματα που δεν αφορούν δικούς του ανθρώπους, τότε το άγχος του φαίνεται να μειώνεται, ίσως επειδή ευγνωμονεί τον εαυτό του που δεν συμβαίνει και του ίδιου κάτι τέτοιο.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα έρευνα μάλλον απομυθοποιεί τις φοβίες ορισμένων αναλυτών ότι το Ίντερνετ, τα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν παγιδέψει και χειροτερέψει την προσωπική ζωή των χρηστών.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι χρήστες κοινωνικών δικτύων νώθουν περισσότερο στρες από ό,τι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν λιγότερο ή καθόλου τις ψηφιακές τεχνολογίες. Υπερεκτιμάμε τις επιπτώσεις που οι νέες τεχνολογίες έχουν στις ζωές μας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κιθ Χάμπτον, καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.

Πάντως, άσχετα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, μετά την επιθυμία για αδυνάτισμα και για κόψιμο του τσιγάρου, η «αποτοξίνωση» από τη διαδικτυακή ζωή (ο λεγόμενος και «ψηφιακός θάνατος») κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να νιώσουν πιο ελεύθεροι από όλα αυτά τα «χρυσά δεσμά» της νέας τεχνολογίας που δένουν κάποιον, σχεδόν όλο το 24ωρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές από ανταποκριτές του ΟΓΑ


Θα δέχονται αιτήσεις ασφαλισμένων.

Εκτός από τα υποκαταστήματα, και οι ανταποκριτές του ΟΓΑ θα μπορούν να λαμβάνουν χειρόγραφες αιτήσεις από ασφαλισμένους που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεων των ληξιπρόθεμων οφειλών τους προς τον Οργανισμό.


Ειδικότερα, με επιστολή του ο υποδιοικητής του ΟΓΑ Κανέλλος Τούντας ζητά από τα υποκαταστήματα του Οργανισμού να ενημερώσουν τους ανταποκριτές του Νομού ή των Νομών που έχουν στη δικαιοδοσία τους ότι μπορούν να δέχονται χειρόγραφες αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ασφαλισμένοι και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απώλειας εσόδων.

Σημειώνεται ότι ο ΟΓΑ διατηρεί 9 υποκαταστήματα και περισσότερους από 3.000 ανταποκριτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας


Από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Κρήτης
.
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος -ΚΕΜΕΙΕΔΕ) πρόκειται να υλοποιήσει για το έτος 2015 το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΦΕΚ τβ’ αρ. φύλλου 378/18-02-2014).

Το Πρόγραμμα αυτό σκοπό έχει να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες των πτυχιούχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων που επιθυμούν να εργαστούν στην Α ́/θμια Εκπαίδευση και Β/θμια Εκπαίδευση, των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που εργάζονται ήδη στην Α ́/θμια Εκπαίδευση θέλουν να συμμετέχουν στο προσφερόμενο πρόγραμμα, καθώς και όσων επιθυμούν να αποκτήσουν το παρόν πιστοποιητικό, ανεξαρτήτως του χρόνου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή του τίτλου σπουδών τους.

Είναι ετήσιας διάρκειας 440 ωρών οι οποίες θα κατανέμονται σε συνολικά 2 εξάμηνα φοίτησης και θα διεξάγεται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με μικτού τύπου εκπαίδευση (δια ζώσης και εξ αποστάσεως).

Το Πρόγραμμα θα οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού με τίτλο: «Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας» σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 περ. α΄ του Ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 παρ. 22 περ. α΄ του Ν. 4186/2013.

Η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους εκπαιδευτικούς για συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνει από 22 Δεκεμβρίου 2014 έως 31 Ιανουαρίου 2015.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα http://www.katartisi.org.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν για οποιαδήποτε πληροφορία στο email: info@katartisi.org ή στο τηλέφωνο: 28310- 77576

Για την επιλογή των υποψηφίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Την οικονομική διαχείριση του Προγράμματος έχει ο Eιδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το κόστος συμμετοχής για κάθε ενδιαφερόμενο/-η είναι 1.660 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι χρήσιμη είναι η ενότητα ερωτήσεις - απαντήσεις για το πρόγραμμα απ’ όπου παραθέτουμε και τα ακόλουθα για την καταβολή των χρημάτων.

Το ποσό θα καταβληθεί ως ακολούθως:

560€ με την εγγραφή
550€ με την έναρξη του Προγράμματος.
550€ σε διάστημα τριών μηνών από την έναρξη του Προγράμματος

Από τη Γραμματεία του Προγράμματος

Ράνια Αυγενάκη, Ντίνα Πυργιωτάκη

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ">info@katartisi.org

τηλ: 28310- 77576

ώρες λειτουργίας της Γραμματείας: 10:00-14:00

Η ανακοίνωση

Ερωτήσεις-απαντήσεις


Διαβάστε περισσότερα...

Μεθυσμένος επιχείρησε να κάνει σεξ με ταχυδρομικό κουτί


Θα προσφέρει κοινωνική εργασία.

Όταν «μιλάει» το αλκοόλ, η λογική πάει… περίπατο. Ο Paul Bennett, δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα γινόταν θέμα στα μίντια της χώρας του, της Βρετανίας, και από εκεί σε διεθνή μέσα.



Ο 45χρονος, εθεάθη να κινείται με… ερωτικές διαθέσεις προς ένα κατακόκκινο ταχυδρομικό κουτί, με τα παντελόνια του κατεβασμένα, στο Scholes Precinct στο Wigan. Μετά το τέλος της πράξης του, ανέβασε το παντελόνι και άρχισε να χορεύει αγκαλιά με το αντικείμενο –κυριολεκτικά-του πάθους του.

Η χαρά χάλασε όταν ένας αυτόπτης μάρτυρας κάλεσε την αστυνομία, η οποία τον βρήκε σε περίεργο πόζα.
Ο Bennett, αφού οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, καλείται τώρα να προσφέρει 12μηνη κοινωνική εργασία και θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης από το αλκοόλ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα κληθούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών το Φεβρουάριο


Εξέταση σε ειδικά μαθήματα, στρατιωτικές σχολές, δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας.

Μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν θα κληθούν οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ να δηλώσουν μεταξύ των άλλων το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που επιθυµούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και αν θα εξεταστούν πανελλαδικά στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Το προηγούμενο σχολικό έτος η προθεσμία ήταν από τις 10 έως και τις 25 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές που θα υποβάλουν στο σχολείο τους ΑΙΤΗΣΗ-∆ΗΛΩΣΗ στην προθεσμία που θα ανακοινωθεί θα δηλώσουν:

i) το δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά

ii) αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας

iii) αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά µαθήµατα (ξένες γλώσσες, σχέδια, µουσική)

iv) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωµα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ)

v) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού

vi) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τα Τµήµατα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού (ΤΕΦΑΑ).

Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης ΑΙΤΗΣΗ–∆ΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας στο ίδιο χρονικό διάστηµα στην οποία θα δηλώνουν επί πλέον και την Κατεύθυνση στα µαθήµατα της οποίας επιθυµούν να εξετασθούν.

Η ΑΙΤΗΣΗ–∆ΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην επίσηµη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και θα µπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Υπενθυµίζεται ότι η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσµευτική και δεν αλλάζει σε καµία περίπτωση.

Αν υποψήφιος δεν πάρει µέρος στην εξέταση µαθήµατος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριµένο µάθηµα και πήρε γραπτό βαθµό µηδέν (0).

Ενημερώνουμε ότι δεν ισχύει το βαθµολογικό κριτήριο της βάσης για τη συµµετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής των Πανεπιστηµίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδηµιών, των Τ.Ε.Ι, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

Για τη συµµετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής για τα τµήµατα, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό µάθηµα παραµένει ως προϋπόθεση η επιτυχία βαθµού στο ειδικό µάθηµα ίσου µε το µισό τουλάχιστον του µέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά µαθήµατα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόµενα ειδικά µαθήµατα.

Σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες επιλογής για τους υποψηφίους των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων, των Σχολών Υπαξιωµατικών των Ενόπλων ∆υνάµεων, της Πυροσβεστικής Ακαδηµίας και των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού, δεν ισχύει το βαθµολογικό κριτήριο της βάσης εξίσου, προϋπόθεση όµως είναι ο υποψήφιος να έχει κριθεί ικανός για τις Σχολές αυτές κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται για το σκοπό αυτό από τις ίδιες τις Σχολές σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Οι σχετικές προκηρύξεις που περιγράφουν τα απαιτούµενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων ανακοινώνονται από τα αρµόδια Υπουργεία ώστε οι υποψήφιοι να τις αναζητήσουν προς ενηµέρωσή τους

Στρατιωτικές σχολές

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Φεβρουάριο θα δηλώσουν όπως προαναφέρθηκε οι μαθητές και οι απόφοιτοι την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές. Αυτό όμως δεν αρκεί για να είναι κάποιος υποψήφιος καθώς θα πρέπει να καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα απαιτεί η εγκύκλιος στρατιωτικών σχολών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αίτηση του προηγούμενου έτους η δήλωση επιθυμίας δεν αρκεί για να είναι κάποιος υποψήφιος όχι μόνο για τις στρατιωτικές σχολές αλλά και για τις σχολές Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ.

Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή απαιτείται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλει αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Για τα ΤΕΦΑΑ να υποβάλει σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί απ΄ το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2014) και να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Να σημειώσουμε ότι στην περσινή εγκύκλιο αναφέρονταν ότι αν και στην Αίτηση-Δήλωση ο υποψήφιος δεν δήλωσε επιθυμία για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων.

Ανάλογα, υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτά, αρκεί να υποβάλει σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας. Αντίθετα, υποψήφιος που με την Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα, δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό, ενώ αν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστεί, απλώς θα αποκλειστεί από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για την γιορτή Τριών Ιεραρχών στα φροντιστήρια


Θολό το τοπίο σχετικά με τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

Γιορτή και όχι αργία, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, είναι από φέτος η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο προς Γυμνάσια και Λύκεια με την οποία υπενθυμίζει ότι βάσει της με αρ. πρ. 95567/Γ2/20-06-2014 (Β΄ 1861) Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων» : «Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

Όσον αφορά τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε ενημέρωση που είχαμε από το υπουργείο Παιδείας μάς αναφέρθηκε ότι υπάρχει ΦΕΚ του 1983 που ορίζει την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως αργία.

Αν και από φέτος η εορτή των Τριών Ιεραρχών δεν θεωρείται αργία ακόμα και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μάς ενημέρωσαν από το Υπουργείο ότι επαγωγικά δεν προκύπτει ότι θα γίνουν μαθήματα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Σύμφωνα με ενημέρωση του newsbeast.gr θολό είναι το τοπίο σχετικά με τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής μας δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν τα φροντιστήρια θα λειτουργήσουν την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες σχετικά με την πρόταση που θα κάνει προς τα μέλη του.

Ο κ. Νικολάου εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς πλέον η εορτή των Τριών Ιεραρχών δεν αποτελεί αργία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπως το προηγούμενο έτος αλλά σχολικά εορτή. Όπως σημειώσαμε ο Σύλλογος δεν έχει λάβει απόφαση.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον κ. Νικολάου ήταν οι δηλώσεις του κ. Βλούχου. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Λάρισας μας δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως σχολική εορτή και όχι ως αργία δημιουργεί προβληματισμό και ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθεί απόφαση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Καρδίτσας, κ. Δασκαλόπουλος μας ανέφερε ότι η τάση στην περιοχή του είναι να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το όλο θέμα την επόμενη εβδομάδα.

To συμπέρασμα που εξάγεται από την επικοινωνία που είχε το newsbeast με αρκετούς φροντιστές Μέσης Εκπαίδευσης είναι ο προβληματισμός για το αν θα λειτουργήσουν τα φροντιστήρια ενώ διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Νεότερα θα υπάρχουν την επόμενη εβδομάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πόλεμος» για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης


Σε κόντρα η ανάδοχος εταιρεία με τον ΦΟΔΣΑ για την εναπόθεση των απορριμμάτων.

Για «οικολογικό έγκλημα», που συντελείται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης με την υπογραφή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, κάνει λόγο η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρία «Μακεδονικές Γραμμές ΑΤΕ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, απαντά πως «βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες ενέργειες για την εναπόθεση των απορριμάτων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, που εκτελεί το έργο της κατασκευής και στεγανοποίησης των Κυψελών 3 και 4 του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, «ο ΦΟΔΣΑ παρότι έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές αστοχίες στη μελέτη του έργου που το καθιστούν ακατάλληλο, προχώρησε, πριν αυτό ολοκληρωθεί, στη διοικητική παραλαβή προς χρήση τμήματος της κυψέλης 3 και την άμεση έναρξη απόθεσης απορριμμάτων».

Όπως υποστηρίζεται, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εναπόθεση των σκουπιδιών στις κυψέλες 3 και 4 του ΧΥΤΑ, μετά τον κορεσμό των δύο πρώτων, η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο «οικολογικό έγκλημα», ενώ γίνεται αναφορά και σε μελέτες επιστημόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ),σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε πως «αυτά που λέει η ανάδοχος εταιρία δεν ισχύουν και κινδυνολογεί. Βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες ενέργειες για την εναπόθεση των απορριμμάτων. Οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα τους θα εξεταστούν από τους ειδικούς, διότι από τη δική μας την πλευρά τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Επιπλέον, υπάρχουν ευθύνες και στην ανάδοχο εταιρία για την αστοχία ενός μέρους των πρανών των κυψελών».



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος κύκλος ζωής για το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης


Εγκρίθηκε σήμερα από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, η πρόταση για την επανάχρηση του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, που παραμένει κενό από το 2009.

Το σχέδιο προβλέπει ανανέωση του εσωτερικού του κτιρίου σε ένα μοντέρνο επισκέψιμο χώρο, όπου στις αποθήκες του θα φυλάσσονται οι επιγραφές που καταστρέφονται εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων, όπως επίσης και εργαστήριο συντήρησης, ορατό στους επισκέπτες. Ακόμα, θα εκτίθεται υλικό από το ιστορικό των αναστηλώσεων.

Νέος κύκλος ζωής για το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης

Το κέλυφος του κτιρίου που βρίσκεται στον Ιερό Βράχο από το 1874, και με τη σημερινή του μορφή από το 1964 σε σχέδιο Πάτροκλου Καραντινού, θα παραμείνει ως έχει.

Ο νέος κύκλος ζωής του παλαιού Μουσείου, σύμφωνα με την προτεινόμενη χρήση, θα περιορίσει τις εργοταξιακές εγκαταστάσεις και τα κοντέινερ αποθήκευσης, που αντικρίζουμε στην Ακρόπολη σε ποσοστό πάνω από 40%.

Όσο για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δεν είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης του Μουσείου ως διατηρητέο, η γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία έκανε τη βασική πρόταση για την αξιοποίηση των κενών εγκαταστάσεων του κτιρίου, παρατήρησε σήμερα ότι «για να προστατεύσεις ένα κτίριο δεν χρειάζεται να το κηρύξεις διατηρητέο, πόσο μάλλον όταν έχει την προστασία ενός αρχαιολογικού χώρου όπως η Ακρόπολη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δεδομένα για το θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού


«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ιατροδικαστικώς με απόλυτη επιστημονική ασφάλεια ο τραυματικός χαρακτήρας της ενδοεγκεφαλικής-υπαραχνοειδούς αιμορραγίας που αποτέλεσε και την αιτία θανάτου». Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα των ιατροδικαστών για τις συνθήκες θανάτου του 46χρονου φίλαθλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη, μετά το σοβαρό τραυματισμό του στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις κερκίδες του γηπέδου της Νέας Αλικαρνασσού.

Νέα δεδομένα για το θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού

Ωστόσο, με δεδομένες τις αναφορές περί επεισοδίων και τραυματισμού οι ιατροδικαστές σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι ισχυρά πλήξη της κεφαλής ή και ισχυρά δόνηση αυτής, χωρίς εμφανή αντικειμενικά ευρήματα, να λειτούργησε εκλυτικά στην εμφάνιση της ενδοεγκεφαλικής-υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Στην προσέγγιση αυτή συνηγορεί και ο αγγειογραφικός έλεγχος που διενεργήθηκε στο 401 που δεν κατέδειξε παθολογία στα εγκεφαλικά αγγεία».

Τέλος από τις ιστολογικές εξετάσεις προκύπτει εγκεφαλική αμυλοειδική αγγειοπάθεια παθολογικής οντότητας που προϋπήρχε και δεν σχετίζεται με προηγηθέντα τραυματισμό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κτηνίατροι ζήτησαν "φακελάκι" 30.000 ευρώ


Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης παραπέμπονται, με βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, δύο κτηνίατροι, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και εκβίαση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπόθεση αφορά σε αγελαδοτρόφο της Θεσσαλονίκης, από τον οποίο οι δύο κατηγορούμενοι -μία κτηνίατρος κι ένας συνάδελφός της- φέρονται ότι αξίωσαν "φακελάκι" 30.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης άδειας σφαγής δεκάδων βοοειδών, τα οποία είχαν προσβληθεί από φυματίωση και μελιταίο πυρετό, ώστε στη συνέχεια να αποζημιωθεί ο 42χρονος κτηνοτρόφος.

Ο κτηνοτρόφος απευθύνθηκε στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. και στήθηκε επιχείρηση για τη σύλληψη των κτηνιάτρων. Προσημειώθηκαν 12.000 ευρώ, τα οποία παρέδωσε ο καταγγέλλων σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Για την υπόθεση κατηγορήθηκε και τρίτος κτηνίατρος, τον οποίο απάλλαξε, όμως, το δικαστικό συμβούλιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κτηνωδία στη Λέσβο: Κρέμασαν σκύλο σε δέντρο


Μπροστά σε μια αποτρόπαια σκηνή βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μία γυναίκα, κάτοικος των Βασιλικών Λέσβου.

Άγνωστοι κρέμασαν με σκοινί σε δέντρο ένα σκυλί και το εγκατέλειψαν με αποτέλεσμα το ζώο να βρει τραγικό θάνατο.

Η κτηνωδία έχει προκαλέσει σοκ στους κατοίκους του νησιού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εικόνες είναι σκληρές












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 2014 ήταν το θερμότερο καλοκαίρι


«Είναι επίσημο. Το 2014 ήταν το θερμότερο καλοκαίρι, από το 1880 -την εποχή που διενεργούνται θερμοκρασιακές μετρήσεις». Αυτό αναφέρει με μήνυμά της στο Twitter η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ΝΟΑΑ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα για το 2014 ήταν οι υψηλότερες, από την εποχή που διενεργούνται μετρήσεις, δηλαδή το 1880.



Ο Δεκέμβριος, μέση θερμοκρασία σε συνδυασμό ξηράς και θάλασσας, ήταν επίσης ο υψηλότερος καταγεγραμμένος. Κατά τη διάρκεια του 2014, η μέση θερμοκρασία – σε ξηρά και θάλασσα – ήταν αυξημένη κατά 1.24°F, δηλαδή 0.69°C, σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα.



Αυτή ήταν, δηλαδή, η υψηλότερη μέση θερμοκρασία τα τελευταία 135 έτη, από το 1880 έως και το 2014, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ του 2005 και 2010 κατά 0.07°F, δηλαδή 0.04°C.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο σε μαιευτήριο για παράνομες κάμερες


Πρόστιμο 30.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε μαιευτήριο της Αθήνας, καθώς εδώ και εννέα χρόνια έχει τοποθετήσει κάμερες σε αίθουσες ωδινών και στους χώρους υποδοχής επιτόκων, χωρίς άδεια της Αρχής και χωρίς τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως αναφέρει η Αρχή, σε σχετική απόφαση, αφού υπήρξε καταγγελία για τη λειτουργία συστήματος βιντεοσκόπησης σε αίθουσες ωδινών και χώρους υποδοχής επιτόκων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, διενήργησε επιτόπιο έλεγχο.

Οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου, σε έγγραφες εξηγήσεις τους, υποστήριξαν ότι το σύστημα βιντεοσκόπησης τοποθετήθηκε το 2006, προκειμένου οι μαίες να μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης και ειδικά όταν το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρχαν πολλοί τοκετοί, αλλά και για να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση των επιτόκων.

Επίσης, σημείωσαν ότι το τελευταίο διάστημα το σύστημα βιντεοσκόπησης δεν χρησιμοποιείται λόγω τεχνικής βλάβης, η οποία σκόπιμα δεν επιδιορθώθηκε, επειδή μειώθηκαν σημαντικά οι τοκετοί αλλά και επειδή οι γυναίκες, σε μεγάλο ποσοστό, επιλέγουν τη μέθοδο της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διαπίστωσε ότι παρά τον ισχυρισμό των υπευθύνων του μαιευτηρίου ότι έχει σταματήσει η βιντεοσκόπηση, οι κάμερες εξακολουθούν να καταγράφουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας. Επίσης, οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου δεν είχαν λάβει την προβλεπόμενη άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας, δεν προέβαιναν σε έγγραφη ενημέρωση των επίτοκων για την ύπαρξη των καμερών, δεν είχαν τοποθετήσει πινακίδες ενημέρωσης για την ύπαρξη των καμερών και η αρμόδια επιτροπή των γιατρών και νοσηλευτών του μαιευτηρίου δεν βεβαίωσε για την αναγκαιότητα των καμερών, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση της Αρχής επισημαίνεται: «Στη βαρύτητα της προσβολής της προσωπικότητας των επιτόκων θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι επίτοκοι βιώνουν μία εξαιρετικά προσωπική στιγμή και βρίσκονται σε μία ιδιαιτέρα σωματική αλλά και ψυχική κατάσταση κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του τοκετού. Για τον λόγο αυτόν η λήψη εικόνας κατά τον κρίσιμο χρόνο χωρίς την πρότερη ενημέρωση επιτόκων, συνοδών και μαιών προσβάλλει το δικαίωμά τους στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση, ενώ παραβιάζει και τον πυρήνα της ανθρώπινης αξίας των επιτόκων και το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους».

Τέλος, η Αρχή επέβαλε στο επίμαχο μαιευτήριο πρόστιμο 30.000 ευρώ, ενώ, διέταξε την αφαίρεση όλων των καμερών στην αίθουσα ωδινών και τους χώρους υποδοχής επιτόκων και την καταστροφή κάθε αρχείου με προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2006 έως την ημέρα έκδοσης της απόφασης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες;


Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατά τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου.

Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά έφυγε χωρίς... καρδιά


Ο Stan Larkin ίσως είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ζει χωρίς καρδιά. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από τα 14 χρόνια του επιδεινώθηκαν και υποχρεώθηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Ο Stan πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται αρρυθμιογόνων δυσπλασία δεξιάς κοιλίας και μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή ανακοπή κάθε στιγμή.



Ήταν απαραίτητο προκειμένου να σώσει τη ζωή του να κάνει άμεσα μεταμόσχευση καρδιάς αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει μόσχευμα.

Οι γιατροί προκειμένου να τον σώσουν, αφαίρεσαν την καρδιά του κι αντί για αυτό το ζωτικό όργανο ο Larkin συνδέθηκε με το «Big Blue», ένα μηχάνημα που μοιάζει στο μέγεθος και το βάρος σε ένα μικρό πλυντήριο και μπορεί να παρέχει οξυγόνο σε όλα τα υπόλοιπα όργανα. Λίγους μήνες αργότερα, οι γιατροί του ζήτησαν να δοκιμάσει την πρώτη φορητή καρδιά (SynCardia temporary Total Artificial Heart).

Η συσκευή είναι συνδεδεμένη με έναν εξωτερικό συμπιεστή όπου μέσω δυο σωλήνων συνδέονται με το στήθος του. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Stan λέει ότι αν και η καθημερινότητά του δεν είναι εύκολη και έχει αρκετό άγχος, αισθάνεται πολύ καλύτερα από την ημέρα που δοκίμασε τη φορητή καρδιά. «Αισθάνομαι ότι μπορώ να κάνω τα πάντα» λέει.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μην ανάψετε άσκοπα τα τζάκια το Σαββατοκύριακο


Με κοινή τους ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Περιβάλλοντος συστήνουν στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση τζακιών το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για αύριο 17.1.2015 και μεθαύριο Κυριακή 18.1.2015 ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, την άσκοπη χρήση τζακιών. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων.»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Άρη βρέθηκε αγνοούμενο επί 12 χρόνια διαστημικό σκάφος



Το βρετανικό διαστημικό όχημα Beagle 2 (Ιχνηλάτης), το οποίο κάποτε χαρακτηρίστηκε "ηρωική αποτυχία" από τον Βασιλικό Αστρονόμο, βρέθηκε στον Άρη, 12 χρόνια αφότου χάθηκαν τα ίχνη του κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.



Εκεί, το διαμέτρου ενός μέτρου διαστημικό σκάφος θα πραγματοποιούσε έρευνες για το έδαφος, την ατμόσφαιρα και το κλίμα, ενώ θα αναζητούσε επίσης στοιχεία για την ύπαρξη ζωής σήμερα ή στο παρελθόν στον πλανήτη.

Το Beagle 2, το οποίο μεταφερόταν από το διαστημόπλοιο Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, επρόκειτο να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2003, αλλά τα ίχνη του χάθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου 2003.

Έκτοτε δεν είχε υπάρξει καμιά πληροφορία σχετικά με την τύχη του.



Ωστόσο, στην κατάμεστη αίθουσα όπου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικοί σε διαστημικά θέματα ανακοίνωσαν ότι το μικρό διαστημικό σκάφος βρέθηκε στην επιφάνεια του Άρη.

"Το Beagle 2 δεν αγνοείται πλέον", δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρκερ, ο επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι επιστήμονες σήμερα διαθέτουν "ισχυρές ενδείξεις" ότι το διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον Άρη την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του.

"Τα ευρήματα δείχνουν ότι η είσοδος (στην ατμόσφαιρα του πλανήτη), η κάθοδος και η ακολουθία προσεδάφισης για το Beagle 2 έγιναν, το σκάφος προσεδάφισης προσεδαφίστηκε επιτυχώς στην επιφάνεια του Άρη την ημέρα των Χριστουγέννων του 2003", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία.

Το Beagle 2 πήρε το όνομά του από το πλοίο με το οποίο ο Κάρολος Δαρβίνος πραγματοποίησε το ταξίδι του όταν θεμελίωσε την Θεωρία της Εξέλιξης. Το διαστημικό όχημα κατασκευάστηκε από βρετανούς επιστήμονες και το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε 73,2 εκατομμύρια ευρώ.

"Μας έμεινε ένα μυστήριο, ένα μυστήριο που διαρκούσε μέχρι σήμερα", είπε ο Πάρκερ κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην πολυετή "εξαφάνιση" του διαστημικού σκάφους.

Ο Βασιλικός Αστρονόμος, ο Μάρτιν Ρις, εξήρε το Beagle 2 και τον εκκεντρικό δημιουργό του Κόλιν Πίλιντζερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 70 ετών τον Μάιο του 2014.

"Πρόκειται για μία αποτυχία, αλλά μία ηρωική αποτυχία", είχε δηλώσει ο Ρις.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέρος του κληροδοτήματος του Beagle 2 είναι η μικροσκοπική του τεχνολογία, τμήμα της οποίας χρησιμοποιείται για το διαστημικό όχημα της αποστολής ExoMars 2018, ενώ προτείνεται για να υιοθετηθεί και από μελλοντικές διαστημικές αποστολές.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον - Ποια έργα μένουν εκτός


Σύμφωνα με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, απεντάσσονται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» οι παρεμβάσεις σε ορισμένους δήμους που δεν παρουσίαζαν πρόοδο και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στις κατοικίες, από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη απόφαση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει ενδεικτικά ότι «ανακαλούνται οι αποφάσεις ένταξης των ενταγµένων πράξεων του Προγράµµατος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», που περιλαµβάνονται στον συνηµµένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της παρούσης, τα οποία δεν παρουσιάζουν πρόοδο σε σχέση µε τις κύριες συµβάσεις. Οι αποφάσεις ένταξης ανακαλούνται στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα».

Τον σχετικό πίνακα και την απόφαση μπορείτε να τον διαβάσετε στο τέλος του άρθρου.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση για τις κατοικίες, η δεύτερη απόφαση του υπουργείου προβλέπει την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την σύσταση ταµείου για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ως εξής:

Η παράγραφος 2 του άρθρου 3 τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Το πρόγραµµα Άµεσης Ενίσχυσης των Νοικοκυριών συνολικού ύψους τριακοσίων επτά εκατοµµυρίων διακοσίων χιλιάδων (307.200.000) ευρώ χρηµατοδοτείται από τα επί µέρους επιχειρησιακά προγράµµατα ως ακολούθως:

(α) ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης άξονας προτεραιότητας 7: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» µε εξήντα οκτώ εκατοµµύρια (68.000.000) ευρώ.

(β) ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης άξονας προτεραιότητας 8: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας» µε είκοσι τρία εκατοµµύρια (23.000.000) ευρώ.

(γ) ΠΕΠ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου, άξονας προτεραιότητας 5: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» µε δεκαοκτώ εκατοµµύρια εξακόσιες χιλιάδες (18.600.000) ευρώ.

(δ) ΠΕΠ Αττικής άξονας προτεραιότητας 1: «Ενίσχυση Υποδοµών Προσπελασιµότητας – Ενέργειας στην Περιφέρεια Αττικής» µε τριάντα τέσσερα εκατοµµύρια (34.000.000) ευρώ»

(ε) ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου άξονας προτεραιότητας 3: «Υποδοµές και Υπηρεσίες Προσπελασιµότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» µε δύο εκατοµµύρια εξακόσιες χιλιάδες (2.600.000) ευρώ.

(στ) ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα» άξονας προτεραιότητας 4 «Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήµατος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας» µε εκατόν πενήντα πέντε εκατοµµύρια (155.000.000) ευρώ.

(ζ) ΕΠ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» άξονας προτεραιότητας 6 «Προστασία Ατµοσφαιρικού Περιβάλλοντος-Αντιµετώπιση Κλιµατικής Αλλαγής» µε έξι εκατοµµύρια (6.000.000) ευρώ.

2. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθµ. πρωτ. 31654/ΕΥΘΥ1415/20.7.2010 (ΦΕΚ1262/Β/6.8.2010) Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...