Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τραγικές οι συνθήκες κράτησης ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστολή του δημάρχου Αθηναίων στο Βασίλη Κικίλια.

Προβληματικές είναι οι συνθήκες κράτησης των ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, σύμφωνα με την επιστολή της αντιδημάρχου «Για το Παιδί» Μαρίας Ηλιοπούλου, που διαβίβασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο Βασίλη Κικίλια.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων αποφάσισε τη συλλογή εκπαιδευτικού υλικού και ρουχισμού, και την αποστολή τους στους ασυνόδευτους ανηλίκους που κρατούνται στο Κέντρο Διοικητικής Κράτησης Αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας ως πρώτο βήμα στην προσπάθεια άμβλυνσης δυσκολιών.

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε «τραγικές» τις συνθήκες κράτησης των ανηλίκων κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης και επαίνεσε την πρωτοβουλία της κ. Ηλιοπούλου και του προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Λευτέρη Παπαγιαννάκη που οργάνωσαν την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή της κ. Ηλιοπούλου, η επίσκεψη οργανώθηκε για «να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη επαφή και μια μικρή νότα ψυχαγωγίας, την οποία ανέλαβε η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων, με τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου των εργαζομένων».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης -στην οποία συμμετείχε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος- «διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες κράτησης. Οι ελλείψεις σε βασικά είδη υγιεινής και ένδυσης είναι τεράστιες, καθιστώντας πολύ δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ενώ η έλλειψη δραστηριοτήτων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα προβλήματα διατυπώνονται και σε πρόσφατη έκθεση αυτοψίας και επιστολή του κ. Μόσχου προς τον κ. Κικίλια, όπου μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά «να παύσει η κράτηση ανηλίκων από κοινού με ενήλικες και να παραπεμφθούν οι ανήλικοι το ταχύτερο δυνατόν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, καθώς σύμφωνα με το Νόμο η κράτηση πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση και να διαρκεί για το ελάχιστο διάστημα».

Ο δήμος Αθηναίων κοινοποιεί στον κ. Κικίλια την πρόθεσή του να συντονίσει δράσεις «για την πνευματική και υλική ανακούφιση των κρατούμενων παιδιών, αλλά και των εργαζομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους εργάζονται σε πολύ αντίξοες συνθήκες».

«Γνωρίζουμε» σημειώνεται «ότι η όποια βελτίωση, υλική ή πνευματική των συνθηκών δεν μπορεί να είναι παρά ελάχιστη και σίγουρα δεν εξασφαλίζει σε αυτά τα παιδιά τις συνθήκες διαβίωσης που δικαιούνται και που ρητά αναφέρονται στο άρθρο 24 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που ορίζει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την πλέον ευάλωτη ομάδα εκ του γεγονότος ότι αποτελείται από παιδιά που βρίσκονται στην απόλυτη κατάσταση ανάγκης, την προσφυγιά, χωρίς τη φυσική προστασία που παρέχεται από την οικογένειάς τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.