Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Διπλωματικό επεισόδιο για τις κοινές περιπολίες με το τουρκικό λιμενικό στο Αιγαίο

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην γερμανική Καγκελαρία.

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας οδήγησαν οι προωθούμενες από το Βερολίνο κοινές περιπολίες ελληνικού και τουρκικού λιμενικού στο ανατολικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Το θέμα τέθηκε μεταξύ άλλων και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αλλά και την διυπουργική για το προσφυγικό που ακολούθησε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση ήρθε αρχικά μέσω διαρροής αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίος τόνισε απερίφραστα ότι «θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει», υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει μεγάλη «ουρά» και ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς είναι δεδηλωμένη η θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και η επιμονή της Άγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων.

Η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.

Στη συνέχεια με μία ανακοίνωση σε αρκετά υψηλούς τόνους απέρριψε εξαρχής κάθε τέτοια συζήτηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και πως «η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία» αλλά «μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή».

«Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την ηχηρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, θέση στο θέμα πήρε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε να σημειώσει ότι «ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας "συντεταγμένης" ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία.

Η κρίση αυτή είναι προφανώς ένα φλέγον ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα και σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα συνίσταται στη διαμόρφωση μιας "συντεταγμένης" κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου. Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου - χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές - αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης. Αυτό, όμως, εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή. Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».

-----------

Die Welt: Τα χρήματα για τους πρόσφυγες δεν έχουν δοθεί

Από το 1,8 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν να δώσουν χώρες της Ε.Ε. έχουν καταβληθεί 24,3 εκατ.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καταγγέλλει σήμερα ότι αν και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τα ποσά δεν έχουν αποδεσμευθεί.

«Τα συμπεφωνημένα ποσά κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες δεν έχουν καταβληθεί ακόμη», αναφέρουν ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Από το 1,8 δισεκ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί να δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί μόλις 24,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. από τη Νορβηγία και την Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστρία μέχρι τώρα δεν έχουν συμβάλει καθόλου στο ταμείο αυτό, επισημαίνει η Welt.

«Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου προγράμματος καταπολέμησης της πείνας και του ταμείου για τη Συρία: τις μεγάλες δεσμεύσεις δεν ακολουθούν πράξεις. Όμως ο χρόνος πιέζει», τονίζουν από τις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε σε διάστημα τριών εβδομάδων 2,8 δισεκ. ευρώ για τη βοήθεια των προσφύγων, εκ των οποίων 500 εκατ. για την αντιμετώπιση της πείνας και άλλα τόσα για τη Συρία και 1,8 δισεκ. ευρώ στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική.

Όπως επισημαίνεται εξάλλου από υψηλόβαθμους κύκλους της ΕΕ προχωρά αργά και η κατασκευή κέντρων καταγραφής των προσφύγων, τα λεγόμενα hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού διότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους παρά μόνο εν μέρει και δεν έχει σταλεί επαρκής αριθμός ειδικών για την καταγραφή των προσφύγων στα νέα κέντρα. Όμως αν δεν λειτουργούν κέντρα υποδοχής προσφύγων, δεν μπορούν να μοιραστούν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.

Στο μεταξύ η μειωμένη συνεισφορά των δυτικών κρατών στη χρηματοδότηση των προσφυγικών καταυλισμών στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

-----------

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη Γερμανία


Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία και ProAsyl ζήτησαν από την Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και την Μπούντεσρατ (άνω βουλή) να μην υπερψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων της γερμανικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική και την παροχή ασύλου, αναφέρουν οι εφημερίδες Die Welt και Die Zeit.

Σύμφωνα με μια κοινή ανοικτή επιστολή των δύο οργανώσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βερολίνο, το νομοσχέδιο αυτό «ανοίγει τον δρόμο για τον αποκλεισμό (των αιτούντων άσυλο) και δεν συνάδει με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στη Γερμανία.

Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση αύριο από τη Μπούντεσταγκ και μεθαύριο από τη Μπούντεσρατ, θα πρέπει να αναθεωρηθεί «θεμελιωδώς», υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η παράταση του χρόνου αναγκαστικής παραμονής στα κέντρα πρώτης υποδοχής για διάστημα έως και έξι μηνών (…), η παράταση στους έξι μήνες του χρόνου κατά τον οποίο (οι πρόσφυγες) απαγορεύεται να εργάζονται και άλλα σχεδιαζόμενα μέτρα οδηγούν στον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία», εξηγούν η Διεθνής Αμνηστία και η ProAsyl.

«Ιδιαίτερα ανησυχητική» χαρακτηρίζουν τη μεταχείριση που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες. Αυτοί θα πρέπει να παραμένουν στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι να απελαθούν, «κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει επ’ αόριστον», επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις.

Κατά τη γνώμη τους το νομοσχέδιο αυτό δεν επιταχύνει τις διαδικασίες, αλλά δημιουργεί νέα γραφειοκρατία. Οι πρόσφυγες δεν θα λαμβάνουν πιο γρήγορα άσυλο στη Γερμανία, αλλά θα «σέρνονται σε ουρές αναμονής».

Τα μέτρα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ ως την 1η Νοεμβρίου.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπεται να υιοθετηθούν είναι ο προσδιορισμός της Αλβανίας, του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου ως χωρώνς ασφαλούς προέλευσης, αλλά και η άμεση αντιμετώπιση των χρηματικών αναγκών των κέντρων πρώτης υποδοχής προσφύγων. Εξάλλου θα καταστεί πιο εύκολη η απέλαση μεταναστών που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τους δοθεί άσυλο, ενώ αντίθετα προβλέπεται η άμεση ενσωμάτωση στην κοινωνία και την αγορά εργασίας όσων έχουν καλές προοπτικές παραμονής στη Γερμανία.

-----------

Επαφές Αβραμόπουλου στην Τουρκία για το προσφυγικό

Θα συναντηθεί με Ερντογάν, Νταβούτογλου και σειρά αξιωματούχων των ΗΠΑ.



Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων με την Άγκυρα για το ζήτημα των προσφύγων, θα έχει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα το πρωί θα μιλήσει σε διεθνές φόρουμ για τη μετανάστευση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

-----------

Οι περισσότεροι Γερμανοί δεν θέλουν τους πρόσφυγες


Σαφή στροφή στη στάση των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες δείχνει νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί η χώρα να δεχθεί άλλους αιτούντες άσυλο.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν πιστεύουν πια στο σύνθημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «θα τα καταφέρουμε», ενώ μόλις το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Γερμανία είναι πλέον σε θέση να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, αποκαλύπτει η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι πολύ μεγάλος, την ώρα που στα μέσα Σεπτεμβρίου αυτή την άποψη συμμεριζόταν το 46%.

Αντίθετα μόλις το 19% εκτιμά ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι σε θέση να δεχθεί νέους πρόσφυγες, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό έφτανε το 28%.

Μάλιστα την άποψη της Μέρκελ ότι «θα τα καταφέρουμε» συμμερίζεται πλέον μόλις το 32% των ερωτηθέντων, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου το ποσοστό ήταν 43%.

Στο μεταξύ σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα του κόμματος της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία.

Βάσει της δημοσκόπησης του INSA, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Bild, το CDU και το CSU έχουν πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό τους μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή τα δύο κόμματα θα κέρδιζαν το 38% των ψήφων, μία μονάδα λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαν κερδίσει το 41,5%.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπούνκερ, «εξαιτίας της μεταναστευτικής της πολιτικής, η καγκελάριος έχασε μέρος της εμπιστοσύνης της οποίας έχαιρε. Η απώλεια εμπιστοσύνης στην καγκελάριο αποδυναμώνει την Ένωση».

Αντίθετα μισή μονάδα κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φτάνοντας το 24,5%, οι Πράσινοι που πλέον βρίσκονται στο 10% και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 6,5%. Το Die Linke χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 9%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παραμένουν σταθεροί στο 5%.

-----------

“Χρήσιμες” για τον Γιούνκερ οι κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων στο Αιγαίο


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.

«Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε ότι η Realnews της Κυριακής 11 Οκτωβρίου αποκάλυψε τα ύποπτα γερμανικά παιχνίδια στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το Βερολίνο εντοπίζει στο Αιγαίο την εστία της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και εμφανίζεται αποφασισμένο να ασκήσει κάθε πίεση προκειμένου να πετύχει την συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος σκοπός είναι να περιοριστεί η ροή των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, με κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα να καταλήξουν «παράπλευρη απώλεια».

Τα ύποπτα παιχνίδια των Γερμανών στο Αιγαίο εξυπηρετεί το προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναφέρει: «Η Τουρκία σκοπεύει να ενισχύσει την αναχαιτιστική δυνατότητα της τουρκικής Ακτοφυλακής, κυρίως αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό επιτήρησης, αυξάνοντας τις περιπολίες και τη δυνατότητα έρευνας και διάσωσης και ενισχύοντας τη συνεργασία με την ελληνική Ακτοφυλακή».

-----------

«Τσουνάμι» ρατσιστικών εγκλημάτων πλήττει την Βρετανία

Καταγράφηκαν 52.528 εγκλήματα μίσους από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015.



Ραγδαία αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων μίσους που καταγράφει η αστυνομία σημειώθηκε στην Βρετανία από τον Μάρτιο του 2014 ως τον Μάρτιο του 2015, με την συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων να έχει ρατσιστικά κίνητρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Καταγράφηκαν 52.528 εγκλήματα μίσους από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε πως η αύξηση οφείλεται στο ότι περισσότερα θύματα καταγγέλλουν επιθέσεις που υφίστανται στην αστυνομία, καθώς και στις καλύτερες μεθόδους εξιχνίασης τέτοιων επιθέσεων από την αστυνομία.

Τα εγκλήματα μίσους προσδιορίζονται ως ποινικό αδίκημα όταν το θύμα πιστεύει πως το κίνητρο της επίθεσης σχετίζεται με προσωπικά χαρακτηριστικά του όπως η φυλή, η θρησκεία, ή η αναπηρία του.

Άλλα κυβερνητικά στοιχεία, που βασίζονται σε στατιστικά δεδομένα των τελευταίων τριών ετών, και στοιχεία από συνεντεύξεις με πολίτες, υποδεικνύει ότι 222.000 εγκλήματα μίσους διαπράττονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε απαράδεκτη την αύξηση αυτή, ενώ η Κάρεν Μπράντλεϊ, υφυπουργός της κυβέρνησης αρμόδια για την αποτροπή της κακοποίησης και εκμετάλλευσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα καταρτίσει ένα νέο σχέδιο δράσης για να καμφθεί η αύξηση των εγκλημάτων μίσους.

«Τα εγκλήματα που έχουν κίνητρο το μίσος ή την εχθρότητα ενάντια σε κάποιον εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, των σεξουαλικών του προτιμήσεων, της έμφυλης ταυτότητας, ή εξαιτίας της αναπηρίας του, προκαλούν απόλυτο αποτροπιασμό και αυτή η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξάλειψη τους», δήλωσε η Μπράντλεϊ.

Όλες οι επιμέρους κατηγορίες εγκλημάτων μίσους παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, αλλά η μεγαλύτερη καταγράφηκε στον αριθμό των επιθέσεων με θρησκευτικά κίνητρα: 43%.

Ο Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να εγκαινιάσει ένα νέο Φόρουμ για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, δήλωσε πως θα δώσει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις στην Βρετανία και την Ουαλία να καταγράφουν τα εγκλήματα μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων ξεχωριστά.

Αυτή η ταξινόμηση θα σημάνει πως τα εγκλήματα μίσους θα αποκτήσουν παρόμοια αντιμετώπιση με τις αντισημιτικές επιθέσεις.

«Θέλω οι Βρετανοί Μουσουλμάνοι να γνωρίζουν ότι θα τους υποστηρίξουμε στην προσπάθειά τους να αντισταθούν σε όσους υποκινούν το μίσος και θα καταπολεμήσουμε την αφήγηση που διατείνεται ότι οι Μουσουλμάνοι δεν αισθάνονται Βρετανοί», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Ζητάω από την αστυνομία να αναλάβει περισσότερη δράση ενάντια σε όσους επιδίδονται σε διωγμούς ανθρώπους απλώς και μόνο λόγω της θρησκείας τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα μια στρατηγική για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού με λεπτομερείς προτάσεις για την αντιμετώπιση ριζοσπαστικών ιδεολογιών, που το Λονδίνο λέει ότι οδηγούν ανθρώπους στο δρόμο της βίας, ενώ κάποιοι άλλοι σημειώνουν τον κίνδυνο περιορισμού της ελευθερίας του λόγου.

-----------

Προειδοποίηση Τουσκ σε Τουρκία για το μεταναστευτικό

«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία».



Ευκολότερη διαδικασία ταξιδιωτικών θεωρήσεων και άλλες παραχωρήσεις πρόκειται να κερδίσει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που καταφέρει να μειώσει τη ροή των προσφύγων για την Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ,

Σε επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ που κοινοποιούσε το πρόγραμμα ενός συμβουλίου κορυφής στο οποίο θα προεδρεύσει αύριο (Πέμπτη), ο κ. Τουσκ σημείωσε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με τη Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση.

«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία» έγραψε ο Τουσκ, την παραμονή της επίσκεψης στην Άγκυρα από ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς, και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στις εκκλήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη από την ΕΕ ώστε να καθορίσει "ασφαλείς ζώνες" στο βορρά.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων [μεταναστών] προς την Ευρώπη», είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι «εκατομμύρια» μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη.

«Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου - το οποίο καθιστά χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου - και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

Στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην ΕΕ που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.

Η σύνοδος ξεκινά στις 17:00 ώρα Ελλάδας, και σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ δεν θα έχει δεύτερη συνεδρία την Παρασκευή.

-----------

Καμμένος: Το προσφυγικό κοστίζει 2,7 δισ. ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις

Ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε στοιχεία στον Αλέξη Τσίπρα.



Σαν... βόμβα έσκασε, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η είδηση ότι το Προσφυγικό κοστίζει 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τα σχετικά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αποδεικνύουν ότι, πέρα από το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών βλάπτει σοβαρά τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το Έθνος, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε κυρίως με το Προσφυγικό αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της γερμανικής πρότασης για ελληνοτουρκική συνεργασία στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αν. Αιγαίο. Ο Π. Καμμένος παρουσίασε στοιχεία για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, στην περισυλλογή προσφύγων αλλά και στη σίτιση και στέγασή τους στα νησιά και τα αστικά κέντρα της ενδοχώρας.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς εισηγήθηκαν την άμεση απόρριψη της γερμανικής πρότασης για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο - όπερ και εγένετο, αφού τυχόν αποδοχή της πρότασης θα ικανοποιούσε το πάγιο τουρκικό αίτημα για αλλαγή του υφιστάμενου επιχειρησιακού καθεστώτος στο αρχιπέλαγος.

Παράλληλα ενημερώθηκε και ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου αναλαμβάνει την αρχηγία του ευρωστρατού. Ο στρατηγός εξήγησε στους συνεργάτες του Γιούνκερ την ελληνική ευαισθησία στο θέμα και λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ουδέποτε υιοθετήθηκε η εν λόγω γερμανική πρόταση...

-----------

Ζάιμπερτ: Χρειαζόμαστε μια συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος για την προσπάθεια εμποδισμού της δράσης των διακινητών.



«Χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων.

«Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε: «Γι’ αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα έχει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, πχ. στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Όχι. Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό σε πολύ μεγάλο αριθμό. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, χωρίς αλλαγή, εδώ και εβδομάδες και μήνες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας -όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο χώρες τις οποίες αφορά αυτό στα θαλάσσια σύνορά τους. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη».

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Δεν μπορώ να σας πω ακόμη αν και ποιες συναντήσεις θα υπάρξουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό συχνά προκύπτει από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Δεν μπορώ να ανακοινώσω τώρα τίποτα».

-----------

Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο αριθμός των Σύρων που θα μετεγκατασταθούν.



Η πρώτη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο αριθμός των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καταγράφονται περί τους 3.500 πρόσφυγες ημερησίως.

Εξάλλου, μετά από συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αρχές του Πακιστάν, αλλά και με τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, δρομολογείται η επιστροφή Πακιστανών μεταναστών οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα. Η επιστροφή αυτή θα γίνει αεροπορικώς.

-----------

«Μια τσάντα για το μέλλον» των μικρών μεταναστών

Το ευρωπαϊκό ταξίδι 14.000 προσφυγόπουλων με ένα σακίδιο γεμάτο παιχνίδια.

«Μια τσάντα για το μέλλον» είπαν να ζητήσουν και συγκέντρωσαν 14.000 τσάντες! Ο λόγος για τρεις Ολλανδές που έφτιαξαν μια ιστοσελίδα την www.bagtothefuture.eu και μέσω αυτής ζήτησαν από τα παιδιά της περιοχής του Άμστερνταμ να φτιάξουν μια τσάντα με παιχνίδια. Μια τσάντα που θα μπορεί κάθε προσφυγόπουλο να την πάρει σαν καλωσόρισμα στη Μυτιλήνη - σημείο εισόδου του στην Ευρώπη και να την έχει στην πλάτη του μέχρι τον τελικό του προορισμό.

Η ιδέα των Σούζαν, Λίζας, Τζόαν αγκαλιάστηκε από δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες - χιλιάδες παιδιά, τα οποία αγόρασαν τσάντες και παιχνίδια και τα έστειλαν. Από χθες ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις τσάντες φτάνει στον προορισμό τους, στα παιδιά πρόσφυγες.

Επτά Ολλανδές, συμπεριλαμβανομένων και των τριών που είχαν την ιδέα στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ και της Μόριας στη Λέσβο, θυμίζουν σε 14.000 παιδιά πρόσφυγες την παιδικότητα τους με ισάριθμες τσάντες ώμου με παιχνίδια.

«Προηγήθηκε λέει η Μιράντα ο διαχωρισμός των τσαντών και των παιχνιδιών. Η κατανομή τους κατά ηλικία και η δημιουργία αυτού το ξεχωριστού για κάθε παιδί πακέτου. Και φυσικά η μεταφορά τους στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Λέσβο για να διανεμηθούν».

Πολύτιμοι βοηθοί των επτά γυναικών από την Ολλανδία, πρόσφυγες που μιλάνε Αγγλικά και έχουν αναλάβει τη συνεννόηση με τους αποδέκτες των πακέτων.

-----------

Ολοήμερη συναυλία για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Μουσικό ραντεβού στο λιμάνι την Κυριακή - Στόχος η συγκέντρωση βοήθειας.

Ολοήμερη συναυλία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας και η Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης «Περνάμε τα Σύνορα», με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ειδομένη του Κιλκίς.

Η μουσική εκδήλωση αλλά και η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 21:00 το βράδυ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν βρεφικά και παιδικά είδη (πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες, πιπίλες, μπιμπερό, μάρσιπους, παιδικές κουβέρτες, έτοιμες φρουτόκρεμες, βρεφικό γάλα, κρέμες σε σκόνη, κουταλάκια μίας χρήσης κ.α.), είδη για δημιουργική απασχόληση των παιδιών και παιχνίδια (μπογιές, χρώματα, μαρκαδόρους, μπλοκ, κ.α.), ξηρά τροφή (κρουασάν, σταφίδες, γάλα μακράς διάρκειας, ξηρούς καρπούς κ.α.), είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες, χαρτιά υγείας, σερβιέτες) και είδη ένδυσης (κυρίως αδιάβροχα, μπουφάν, παπούτσια, σακίδια πλάτης, υπνόσακους κ.α.).

Στο πλαίσιο της δράσης διοργανώνεται αύριο εκδήλωση γνωριμίας και ενημέρωσης στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» που θα διαρκέσει όλη τη μέρα. Σε αυτήν θα γίνονται προβολές από φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα από τη ζωή στο χώρο συγκέντρωσης των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς και μουσική «επικοινωνία» με τους καλλιτέχνες.

Σημειώνεται ότι στη συναυλία της Κυριακής θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι μουσικοί: Γιώργος Αετόπουλος, Άρης Αλβανός, Μέλπω Αλεξανδροπούλου, Στέφανος Ανθόπουλος, Βάσω Βασιλειάδου, Σοφία Γεωργατζή, Ντίνα Γιακουμάκου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Φώτης Θεοδωρίδης, Γιάννης, Καμπανταΐδης, Δημήτρης Κεχαγιάς, Στέλιος Κοτίδης και η μπάντα Κάτσε κάνε μια προσευχή, Γιάννης Κυρατσός - Ραχήλ, Γιάννης Λεκόπουλος, Σωτήρης Μαπαλάς, Βασίλης Πρατσινάκης, Νίκος Ρέγκος, Κώστας Τηλαβερίδης κ.α. Θα λάβουν επίσης μέρος τα συγκροτήματα: «Άιντε ψιλά ψιλά», «Αυτοσχέδιοι», «Λουδίας», «Μαύρη Μαγιονέζα», «Μπογιάτα», «Ούτε Σπόντα», «Πριγκηπέσα», «Μουσικό Πλήρωμα» (Γιάννης Κουλούσιας), «Ρεμπέτ των καημών», «Σπασμένα Τακούνια», «Τα πάντα Ρει», «Jane doe», «Talking Pigs».

-----------

Πάνω από 500 κιλά αρτοσκευασμάτων συγκεντρώθηκαν για τους πρόσφυγες

Κίνηση αλληλεγγύης από τους αρτοποιούς της Θεσσαλονίκης.

Κίνηση αλληλεγγύης πραγματοποίησαν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας αρτοσκευάσματα για τους πρόσφυγες που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “Ο Προφήτης Ηλίας”, βρέθηκε για περισσότερες από δύο ώρες στο Λευκό Πύργο και στις 3 το μεσημέρι συνοδεύοντας τα δύο φορτηγά όπου φορτώθηκαν τα αρτοσκευάσματα, αναχώρησε προς την Ειδομένη.

Ο αρχικός στόχος των 500 κιλών αρτοσκευάσματα ξεπεράστηκε, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Έλσα Κουκουμέρια, υπενθυμίζοντας ότι τα προϊόντα θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, από όπου και θα διανεμηθούν.

-----------

Γεννητούρια στην προσφυγιά

Ήρθε στη ζωή δίπλα σε μια βάρκα μακριά από μια πατρίδα που μπορεί να μη γνωρίσει ποτέ.

Ο Σοφούν σήμερα είναι 25 χρονών. Κι η Χανάν μόλις 22. Γνωρίστηκαν μέσα στην τρέλα του πολέμου στην πατρίδα τους τη Συρία. Το σπίτι τους στη Λατάκια, στα βόρεια, στα σύνορα με την Τουρκία... Στην αρχαία Λαοδίκεια την εν Συρία που έχτισε ο Σέλευκος ο πρώτος βαφτίζοντας την με το όνομα της μάνας του και της κόρης του. Τόσο πολύ την αγάπησε την καινούργια πόλη του.

Κι ο Σοφούν με τη Χανάν την αγάπησαν την πόλη τους. Εκεί στην παραλία της που βλέπει τη Μεσόγειο γνωρίστηκαν. Εκεί θέλανε να ζήσουν τη ζωή τους. Μάταια… Άλλα ονειρευόταν κι άλλα συνέβησαν. Η Χανάν γέννησε αργά χθες το απόγευμα σε μια άλλη παραλία. Δεν είχε ποτέ της ακούσει για αυτήν. Στη παραλία της Σκάλας Συκαμνιάς γέννησε, δίπλα στη βάρκα που μόλις τη μετέφερε από την Τουρκία. Το όμορφο μικροκαμωμένο αγοράκι της, ένα παιδάκι τόσο δα πρόσφυγας το μοίρανε η ίδια η Παναγιά η Γοργόνα. Δεν ήταν δα και η πρώτη της φορά. Τόσα και τόσα προσφυγόπουλα μοίρανε εκεί στην ίδια ακτή πριν 92 χρόνια, με αυτόπτη μάρτυρα το Στρατή Μυριβήλη.

«Η γυναίκα μου σε προχωρημένη εγκυμοσύνη περπάτησε πολύ από τη Λατάκια μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία. Κι ύστερα στην Τουρκία. Λέγαμε πως θα γεννήσει στην Ευρώπη. Στην ακτή απέναντι από το νησί άρχισε η διαδικασία της γέννας. Ο Τούρκος με το όπλο μας έσπρωχνε μέσα στη βάρκα. Του δείξαμε πως η γυναίκα μου γεννά. Μας έδειξε το όπλο του. Μας έσπρωξε μέσα στη βάρκα. Τι να κάναμε. Στριμωχτήκαμε. Έκλεισε τα πόδια της για να χωρέσει. Σε όλη τη διαδρομή βογκούσε και είχε τα πόδια κλειστά… Μόλις φτάσαμε τη σήκωσα και την άφησα στην ακτή. Δευτερόλεπτα μετά γέννησε. Έτσι απλά. Άνοιξε τα πόδια της και γέννησε...». Η μαρτυρία του Σοφούν συγκλονιστική.

Η Χανάν γέννησε με τη βοήθεια εθελοντών γιατρών που βρέθηκαν εκεί, στο σημείο της αποβίβασης... Αυτόπτης μάρτυρας ο άντρας της, ο τρίχρονος γιός της ο Μουσταφά, οι σύντροφοι της στο ταξίδι της προσφυγιάς.

Χθες, στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης, κρατά το γιό της στην αγκαλιά της η Χανάν, ο άλλος της γιός ο μεγαλύτερος τρίβεται πάνω της... Χαμογελάνε αμήχανα χαρούμενοι.

Τους ρωτάμε πού θέλουν να πάνε. Δεν ξέρουν. Να φύγουν από τον πόλεμο θέλανε. Να πάνε κάπου να ζήσουν χωρίς βομβαρδισμούς θέλουν. Ένα αεροπλάνο της γραμμής περνά πάνω από το Νοσοκομείο. Ο μικρός Μουσταφά σφίγγεται, η μάνα κοιτά ανήσυχα το ταβάνι, ο πατέρας εμάς, ανήσυχος κι αυτός... Μόνο ο μικρούλης που θα συζητήσουν οι γονείς του πώς θα τον βαφτίσουν δεν ανησυχεί.

Αυτός γεννήθηκε πρόσφυγας. Και θα μεγαλώσει με τις ιστορίες για μια πατρίδα που δε γνώρισε ποτέ του. Και κάπου βαθειά στο κεφάλι του θα φωλιάζει η μυρωδιά της θάλασσας και από τα φύκια πάνω στα οποία σαν σε στρώμα τον ακούμπησαν. Κι η εικόνα μιας Παναγιάς Γοργόνας θα γυροφέρνει μέσα στο μυαλό του. Που τη συνάντησε μαζί με την πρώτη του ανάσα εκεί στη Σκάλα Συκαμνιάς όπου γεννήθηκε…




Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.grhttp://www.enikos.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Εξηγήσεις ζητούν επενδυτές από κατασκευαστές αυτοκινήτων

Για την προώθηση συμφερόντων τους στο θέμα εκπομπών.

Εξηγήσεις για την εκπροσώπηση των συμφερόντων τους σε δημόσιες αρχές σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών αυτοκινήτων ζήτησαν διαχειριστές επενδύσεων μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι συνολικά χειρίζονται περί το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Δεκαεννιά επενδυτές - μεταξύ των οποίων και μια θυγατρική της ασφαλιστικής ΑΧΑ και το εθνικό ταμείο συντάξεων της Σουηδίας - έστειλαν ξεχωριστές επιστολές σε 11 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, σύμφωνα με το παρατηρητήριο μικροεπενδυτών ShareAction.

Οι εταιρείες που παρέλαβαν επιστολές που ζητούσαν πληροφορίες για την πολιτική προώθησης των συμφερόντων τους στο θέμα των κανονισμών για τους ρύπους από αυτοκίνητα που συζητούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνουν τις εξής: Βόλκσβαγκεν, Μπε-Εμ-Βε, Χόντα, Ντέϊμλερ, Τζένεραλ Μότορς, Φορντ, Φίατ, Πουζό και Τογιότα.

Η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της ομολογίας της Βόλκσβαγκεν (VW) ότι είχε παραποιήσει τις τιμές των εκπομπών ρύπων, ένα σκάνδαλο που κόστισε δισεκατομμύρια στην αξία μετοχών της εταιρείας και έχει στρέψει τους προβολείς σε πρακτικές σε όλο τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Ντίλαν Τάνερ, επικεφαλής της μη-κυβερνητικής οργάνωσης InfluenceMap - η οποία βοήθησε στον συντονισμό των επιστολών, και η οποία αναλύει και κατατάσσει εταιρείες ανάλογα με την επιρροή που έχουν σε θέματα που αφορούν το κλίμα - είπε ότι "συχνά υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες διαθέσιμες σε επενδυτές σχετικά με τη σχέση που εξελίσσεται μεταξύ μιας εταιρείας και των βασικών κανονισμών που την επηρεάζουν."

"Η περίπτωση της Βόλκσβαγκεν τονίζει την ανάγκη για ένα σύστημα πολύ μεγαλύτερης διαφάνειας, και όσον αφορά την συγκεκριμένη θέση της εταιρείας σε κρίσιμα νομοθετήματα, καθώς και την συμμετοχή της στην διαδικασία της [θέσπισης] πολιτικής," είπε.

------------

Αυστηρά όρια για τις εκπομπές ρύπων ζητά η Γερμανία

«Οι εταιρείες δεν μπορούν να αγνοούν την προστασία του περιβάλλοντος» είπε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς ζήτησε να επιβληθούν πιο αυστηροί κανόνες και να γίνονται πιο ενδελεχή τεστ για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Volkswagen, αναφέρει σε αποκλειστικότητα η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σε έγγραφό της η Χέντρικς, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναφέρει ότι τα όρια εκπομπής ρύπων θα πρέπει να είναι «τόσο αυστηρά στο μέλλον, ώστε το ντίζελ να είναι πραγματικά πιο καθαρό». «Οι εταιρείες πρέπει να μάθουν ότι μακροπρόθεσμα δεν μπορούν να αγνοούν την προστασία του περιβάλλοντος» πρόσθεσε.

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπη, παραδέχθηκε τον προηγούμενο μήνα ότι εγκατέστησε ένα λογισμικό στα ντιζελοκίνητα οχήματά της το οποίο έδινε παραπλανητικά στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων.

Κάποιες ευρωπαϊκές αγορές ενθαρρύνουν τη χρήση ντιζελοκίνητων οχημάτων διότι εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, το βασικό αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά μπορούν να παράγουν υψηλότερα ποσοστά νιτρικού οξειδίου, που είναι επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων.

Η Χέντρικς επεσήμανε ότι οι μηχανές που λειτουργούν με ντίζελ θα μπορέσουν να έχουν μέλλον μόνο αν η βιομηχανία μπορέσει να αποδείξει ότι «μπορεί να τις κάνει πραγματικά καθαρές».

Εξάλλου ζήτησε να γίνονται τεστ υπό κανονικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα ντιζελοκίνητα οχήματα κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

------------

Spiegel: Τουλάχιστον 30 εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Volkswagen

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Τουλάχιστον 30 διευθυντικά στελέχη εμπλέκονταν στη χειραγώγηση των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων οχημάτων της Volkswagen, ανέφερε σήμερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικές αλλά και ανεξάρτητες έρευνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής μονάδας της Volkswagen Μάικλ Χορν κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα «έναν-δυο μηχανικούς λογισμικού» για την εγκατάσταση του λογισμικού που παραποιούσε τις τιμές των ρύπων και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν απόφαση της ίδιας της εταιρίας.

Η Volkswagen αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

------------

Η Volkswagen διαψεύδει την εμπλοκή 30 στελεχών στο σκάνδαλο

«Αυτός ο αριθμός είναι εντελώς αβάσιμος».

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen διέψευσε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που υποστήριξε ότι τουλάχιστον 30 διευθυντικά στελέχη της εμπλέκονταν στη χειραγώγηση των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων των ντιζελοκίνητων οχημάτων.

«Αυτός ο αριθμός είναι εντελώς αβάσιμος», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας από την έδρα της στο Βόλφσμπουργκ.

Το περιοδικό, επικαλούμενο τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των ερευνών που διεξάγονται από τη νομική εταιρεία Jones Day και από την ίδια τη Volkswagen ανέφερε ότι δεκάδες διευθυντικά στελέχη θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Επικαλέστηκε επίσης δηλώσεις ενός προσώπου που έχει γνώση του θέματος και το οποίο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φέρεται να είπε ότι ο αριθμός εκείνων που εμπλέκονταν και γνώριζαν το σκάνδαλο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Ματίας Μίλερ, πρόκειται να μιλήσει αύριο σε κορυφαία στελέχη του ομίλου για την κατάσταση των ερευνών και για τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο όμιλος στο μέλλον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με τους δονητές ανά χείρας θα διαμαρτυρηθούν κατά της οπλοφορίας οι φοιτητές στο Τέξας


Με αφορμή νέο νόμο που επεκτείνει το δικαίωμα οπλοκατοχής στους χώρους του πανεπιστημίου.

Καμία τιμωρία δεν πρόκειται να επιβληθεί στους φοιτητές Πανεπιστημίου του Τέξας, οι οποίοι αναμένεται να φέρουν μαζί τους σεξουαλικά βοηθήματα με στόχο να διαδηλώσουν ενάντια σε νέο νόμο που επεκτείνει το δικαίωμα οπλοφορίας μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, όπως διαβεβαίωσε σήμερα η διοίκηση του πανεπιστημίου.

Η διαδήλωση, που προγραμματίζεται για την έναρξη των μαθημάτων τον επόμενο χρόνο, έχει στόχο να επισημάνει την ανοησία – όπως την χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές – της επιβολής προστίμου έως και 500 δολάρια σε όσους κουβαλούν σεξουαλικά βοηθήματα στο χώρο του πανεπιστημίου, σύμφωνα με νόμο του Τέξας για προσβολή της δημοσίας αιδούς, ενώ κρίνει νόμιμο για τους κατόχους άδειας καλυμμένων όπλων να κουβαλούν όπλο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.

Περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή για να δέσουν στα σακίδια τους σεξουαλικά βοηθήματα στις 24 Αυγούστου 2016 στις κύριες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Όστιν την πρώτη μέρα του θερινού εξαμήνου.

Την 1η Αυγούστου ο νέος νόμος - αυτοαποκαλούμενος «φέρτε το στο πανεπιστήμιο» - θα τεθεί σε εφαρμογή, επιτρέποντας στους κατόχους άδειας καλυμμένων όπλων, άνω των 21ετών, να κουβαλούν μαζί τους όπλα στις αίθουσες διδασκαλίας και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Τέξας, μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων σπουδαστών πάνω από 214.000.

«Κουβαλάς ένα όπλο στην τάξη; Ωραία, εγώ κουβαλώ έναν τεράστιο δονητή!», έγραψε η 24χρονη Τζέσικα Τζιν, απόφοιτη, από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.

«Σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικοί στην προστασία μας από παρανοϊκούς ένοπλους δράστες, αλλά πολύ πιο ασφαλή για ψυχαγωγικά παιχνίδια», σχολίασε η Τζιν στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Οι αρχές του πανεπιστημίου ανέφεραν πως θεωρούν την πρωτοβουλία ως μια πολιτική κίνηση και τόνισαν πως δεν θα παρέμβουν, αποσαφήνισε ένα μέλος της διοίκησης.

«Δεν θα καταγγείλουμε τους φοιτητές που εκφράζουν την ελευθερία του λόγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Γκάρι Σουσγουέιν.

Οι κάτοχοι άδειας όπλων έχουν το δικαίωμα να κουβαλούν καλυμμένα όπλα στο χώρο του πανεπιστημίου, αλλά όχι μέσα στα κτίρια, εδώ και 20 χρόνια, υπογράμμισαν οι πανεπιστημιακές αρχές.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου πραγματοποίησε φόρουμ συζητήσεων για τον νέο νόμο, με τις συζητήσεις να επισκιάζονται από τα μακελειά σε πανεπιστημιουπόλεις, ειδικά από το τραγικό περιστατικό στο Όρεγκον αυτό τον μήνα, με απολογισμό 10 νεκρούς, ανάμεσα τους και τον ένοπλο δράστη.

Ο απόφοιτος Κέισι Κέλβερ σχολίασε στη σελίδα της εκδήλωσης ότι ο χαρακτήρας της διαδήλωσης θα παρεμποδίσει την επί της ουσίας συζήτηση για την οπλοφορία στους χώρους του πανεπιστημίου.

«Μόνο τα άλλα παιδιά θα θεωρήσουν ότι είναι εξαιρετική εκδήλωση, οι περισσότεροι θα την κρίνουν ως ασυνάρτητη», σημείωσε ο Κέλβερ.

Σε συζητήσεις, φοιτητές και μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου έχουν υποστηρίξει πως η είσοδος περισσότερων όπλων μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, μέσα από την νέα σχετική νομοθεσία, θα αυξήσει την ασφάλεια.

Όμως, εκείνοι που εκφράζουν την αντίθεση τους στον νέο νόμο αποτελούν την πλειοψηφία στις συζητήσεις, ανάμεσα τους και περισσότερα από 300 μέλη του πανεπιστημιακού προσωπικού που συγκέντρωσαν υπογραφές, δηλώνοντας πως θα αρνηθούν να επιτρέψουν την οπλοφορία στις αίθουσες που θα διδάσκουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ελληνικός Πάπυρος του Δερβενίου στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου»


Πρόκειται για τον μοναδικό αναγνώσιμο πάπυρο που έχει διασωθεί στον ελλαδικό χώρο.

Την πρώτη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World)αποτελεί εδώ και λίγες μέρες ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης , ο πάπυρος του Δερβενίου.

Την ένταξη αποφάσισε η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος, που συνεδρίασε στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας υποβλήθηκε από την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, με βάση πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής για το Πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου», πρόεδρος της οποίας είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, η Επιτροπή συνεργάστηκε με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τη Διευθύντριά του, Πολυξένη-Αδάμ Βελένη.

Το Πρόγραμμα της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» θέτει ως βασικό στόχο τη διαφύλαξη, έναντι της φθοράς και της λήθης, και την ανάδειξη, μέσω της συντήρησης και της διασφάλισης πλήρους προσβασιμότητας, της τεκμηριωμένης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (δηλαδή των χειρογράφων, εικονογραφήσεων, αρχείων, ντοκουμέντων, ταινιών κλπ.).

Ο πάπυρος του Δερβενίου, ο μοναδικός αναγνώσιμος πάπυρος που διασώθηκε στον ελλαδικό χώρο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γιατί αποτελεί το αρχαιότερο αναγνώσιμο χειρόγραφο της Ευρώπης.

Ο κατακερματισμένος κύλινδρος παπύρου ήρθε στο φως το 1962 στο Δερβένι Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα υπολείμματα της νεκρικής πυράς ενός πλούσια κτερισμένου τάφου των ύστερων κλασικών χρόνων (4ος αι. π.Χ). Η διάσωσή του οφείλεται στο γεγονός της ημιτελούς καύσης του, γιατί το κλίμα της Ελλάδος δεν ευνοεί τη διατήρηση παπύρων.

papiros

Το σωζόμενο τμήμα του παπύρου αποτελεί το επάνω μέρος του κυλίνδρου, δηλαδή του βιβλίου που προέκυπτε από τη συνένωση πολλών φύλλων παπύρου. Από τα διακόσια εξήντα έξι (266) σωζόμενα σπαράγματα του παπύρου μπόρεσε να ανασυσταθεί μέρος του κειμένου. Η γραφή του παπύρου χρονολογείται ανάμεσα στο 340 και στο 320 π.Χ., το βιβλίο όμως το οποίο αντιγράφεται σε αυτόν είναι πολύ παλαιότερο (χρονολογείται περίπου στο 420-410 π.Χ.).

Σύμφωνα με τους μελετητές το κείμενο, που κινείται στα όρια μεταξύ θεολογίας και φιλοσοφίας, ανήκει στην ορφική γραμματεία: ο συγγραφέας υπομνηματίζει λεξιλογικά και ερμηνεύει αλληγορικά ένα παλαιότερο ορφικό ποίημα με κοσμογονικό και θεογονικό περιεχόμενο. Στο πρώτο μέρος του κειμένου γίνεται μια περιγραφή των λατρευτικών πρακτικών που σχετίζονται με τη μεταθανάτια τύχη των ψυχών, ενώ στο δεύτερο μέρος υπάρχει ένας ορφικός ύμνος που συνόδευε τις τελετουργίες των μυστών, για τους οποίους προορίζει ο συγγραφέας το βιβλίο του, που πρέπει να ήταν και ο ίδιος μάντης, χρησμολόγος.

Ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν πιθανότατα ο Ευθύφρων από τα Πρόσπαλτα (κοντά στα σημερινά Καλύβια) της Αττικής. Ο πάπυρος από τη στιγμή της εύρεσής του συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και αποτέλεσε αντικείμενο πλήθους μελετών από ειδικούς. Αναφέρουμε την κύρια δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας των Θ. Κουρεμένου, Γ. Παράσογλου και Κ. Τσαντσάνογλου (Τ. Kouremenos, G. Parassoglou & K. Tsantsanoglou, The Derveni Papyrus, Firenze 2006), ενώ η μελέτη του παπύρου αποτελεί αντικείμενο ειδικού προγράμματος (CHS Derveni Papyrus Project) από το The Center for Hellenic Studies του πανεπιστημίου του Harvard. Ο πάπυρος, το μοναδικό αυτό δείγμα της θεολογικής και φιλοσοφικής γραμματείας των αρχαίων Ελλήνων, εκτίθεται σήμερα στο σύνολό του στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ο Χρυσός των Μακεδόνων».

Το 2011 στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης αποτέλεσε αφορμή για την εμπνευσμένη από αυτόν έκθεση του εικαστικού Δ. Ξόνογλου, καθηγητή ΑΠΘ, με τίτλο «Μεσογειακά Παλίμψηστα, ζητήματα φθοράς και αφθαρσίας», ένα γεγονός που έπαιξε καθοριστική σημασία για την ένταξή του στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO καθώς αποδεικνύει τη διαχρονική αξία του πολύτιμου αυτού ευρήματος και τον αντίκτυπό του στη σύγχρονη ζωή.

Η πρόσφατη ένταξη του στον Διεθνή Κατάλογο της Unesco αποτελεί σημαντική επιτυχία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάδειξη, διαφύλαξη και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας κατηγορείται πως έδειρε την 7χρονη κόρη του μέχρι θανάτου


Το άτυχο κορίτσι εξέπνευσε καθ' οδόν προς το νοσοκομείο.

Ένας Σαουδάραβας κατηγορείται πως έδειρε την 7χρονη κόρη του μέχρι θανάτου με το σωλήνα του κλιματιστικού επειδή του είπε πως δεν τον αγαπούσε.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άνδρας χτύπησε την κόρη του σε όλο της το σώμα μέσα στο σπίτι τους στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ και στη συνέχεια την κλείδωσε στο δωμάτιό της.

fztw1xos

Αργότερα τη βρήκε σε κρίσιμη κατάσταση και τη μετέφερε στο νοσοκομείο αλλά το άτυχο κορίτσι εξέπνευσε στη διαδρομή.

Σύμφωνα με τη μητέρα του κοριτσιού, είχε πάει να μείνει με τον πατέρα της, παρά τη θέλησή της, στο πλαίσιο των κανόνων του διαζυγίου τους. «Δεν ήθελε να μείνει μαζί του, ήταν δυστυχισμένη», περιέγραψε η μητέρα της.

Όπως ανέφερε η ίδια, ο πρώην σύζυγός της επιτέθηκε στην κόρη τους την ημέρα πριν την ισλαμική γιορτή Eid.

«Χρησιμοποίησε ένα σωλήνα που άρπαξε από το κλιματιστικό και τη χτύπησε σε όλο το σώμα της», περιέγραψε στην κατάθεσή της.

«Πιστεύουν πως η χαριστική βολή ήταν ένα χτύπημα στο κεφάλι. Άρχισε να τη χτυπά επειδή του είπε πως δεν τον αγαπά. Ήταν εξοργισμένος και την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο ενώ εκείνη έκλαιγε ασταμάτητα. Όταν την ξεκλείδωσε, αντιλήφθηκε πως το κορίτσι ήταν σε κακή κατάσταση και το μετέφερε στο νοσοκομείο. Εκείνη όμως πέθανε στη διαδρομή…».

Ο πατέρας ήθελε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, να δώσει ένα μάθημα στην κόρη του.

Ο θάνατος του κοριτσιού διερευνάται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τη βιβλική πόλη Σόδομα!


Δείτε φωτογραφίες από τις ανασκαφές.

Έπειτα από δεκαετίες ανασκαφών και έρευνας, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν επιτέλους τα ερείπια της βιβλικής πόλης Σόδομα, που σύμφωνα με τις Γραφές καταστράφηκε από τον Θεό, στην περιοχή Tall el-Hammam της Ιορδανίας.

Οι ειδικοί που ερευνούν την περιοχή έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία τεράστια πόλη που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και ταιριάζει πιστά με την βιβλική περιγραφή της πόλης Σόδομα. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η πόλη χρονολογείται μεταξύ 3500 και 1540 προ Χριστού και τα ευρήματα δείχνουν να εγκαταλείφθηκε ξαφνικά.



Οι περισσότερες αναφορές στα Σόδομα και τα Γόμορρα βρίσκονται στο βιβλίο της Γένεσης. Οι δύο περιοχές ήταν βασίλεια στην πεδιάδα του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια από τη Νεκρά Θάλασσα και περιγράφονται ως ανθισμένα, καταπράσινα και με πολλά νερά.

Στην Αγία Γραφή χαρακτηρίζονται ως εμπορικό πέρασμα και λόγω του μεγέθους της πόλης, αναφερόταν ως βαριά οχυρωμένη με πύργους και ψηλά χοντρά τείχη. Τα Σόδομα λέγεται ότι καταστράφηκαν από τον Θεό και τους αγγέλους γιατί δεν κατάφεραν να βρουν δίκαιους άνδρες μέσα στα τείχη της πόλης.






Όλα αυτά τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι το τεράστιο Tall el-Hamaam είναι η περίφημη βιβλική πόλη.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, Steven Collins από το Πανεπιστήμιο Trinity νοτιοδυτικά του Νέου Μεξικού, είπε στο Popular Archaeology ότι το Tall el-Hamaam ήταν μία τεράστια σε μέγεθος πόλη σε σύγκριση με άλλες στην περιοχή την ίδια περίοδο.



Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε αποδείξεις για μια πόλη με προμαχώνες και χοντρά πλίνθινα τείχη πάχους 5,2 μέτρων και 10 μέτρα ύψος, με πύλες, παρατηρητήρια και τουλάχιστον ένα οδόστρωμα. Κατά τη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ο τοίχος αυτός αντικαταστάθηκε από ένα τεράστιο προμαχώνα 7 μέτρων με μια επίπεδη κορυφή που απλωνόταν γύρω από την πόλη.





Ένα ακόμα στοιχείο που στηρίζει τους ισχυρισμούς είναι ότι η Tall el-Hamaam ξαφνικά εγκαταλείφθηκε σε κάποιο χρονικό σημείο προς το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού.

«Το Tall el-Hamaam ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου όπου βρισκόταν Σόδομα σύμφωνα με τη Βίβλο, ως η μεγαλύτερη πόλη της εύφορης ανατολικής περιοχής Kikkar. Έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελε κανείς να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να αναζητήσει την μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ. Όταν ερευνήσαμε την περιοχή, το Tall el-Hamaam ήταν μια προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού σε όλη την περιοχή, ακόμη και εκείνες που βρίσκονταν πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό» ανέφερε στην Popular Archaeology.





Αυτό έχει προταθεί, επειδή οι ερευνητές έχουν βρει μερικά αντικείμενα από την ύστερη φάση της περιόδου του Χαλκού. Η περιοχή παρέμεινε έρημη για περίπου 700 χρόνια και μετά ανακατοικήθηκε, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα και τα λείψανα ενός οικισμού της Εποχής του Σιδήρου.



Η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης περιγράφει πώς ο Θεός κατέστρεψε τους «κακούς αμαρτωλούς» των Σοδόμων με φωτιά και θειάφι, αλλά επέτρεψε, σε περιοχές της πόλης ένας καλός άνθρωπος, να φύγει με την οικογένειά του. Ο Collins δίνει την εξήγηση ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε, ίσως μετά από ένα σεισμό, ενώ άλλοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η ερήμωση έγινε μετά από πτώση αστεροειδούς, που τότε ερμηνεύθηκε ως θεϊκή οργή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια - 14.000 εξήγγειλε ο Φίλης


Στις 1205 οι προσλήψεις.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2015-2016, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 1201 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ06, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14.04, ΠΕ15, ΠΕ17, ΠΕ18, και ΠΕ19-20 για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, όπου και θα τοποθετηθούν, με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής, στην οποία προσλήφθηκαν, μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους.

Επίσης διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, τέσσερις (4) αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ06 (1), ΠΕ014.04 (1), ΠΕ19 (1) και ΠΕ20 (1).

Για τους πίνακες των ονομάτων πατήστε εδώ.

-----------

Την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης αναπληρωτών, ούτως ώστε να φτάσουν τις 14.000 μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, μετά τη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στο κτίριο του υπουργείου, έξω από το οποίο, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κενά στη σχολική εκπαίδευση.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για "κληρονομιά αδιοριστίας", που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες κενά - και δεσμεύτηκε για προσλήψεις για την σχολική χρόνια 2016-17. "Τα κενά κλείνουν μέρα με τη μέρα, με προτεραιότητα την πρωτοβάθμια και την ειδική αγωγή", δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε επίσης "εξαιρετική" τη συνεργασία που είχε με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, και επανέλαβε τη δέσμευσή του για "διαρκή διάλογο" μαζί τους, αλλά και μαζί με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

"Όταν υπάρχει διάλογος, λύνονται τα προβλήματα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, και πρόσθεσε ότι ο εθνικός διάλογος για την παιδεία έχει ατζέντα και χρονοδιάγραμμα, ώστε τον Απρίλιο να παρουσιαστούν οι βάσεις "μιας πραγματικής αναγέννησης της εκπαίδευσης".

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύχθηκαν περισσότερο τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία έχουν προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου και για το λόγο αυτό, θα υπάρξει νέα συνάντηση του κ. Φίλη με την ΟΛΜΕ το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, έτσι ώστε να γίνει αναλυτικότερος διάλογος σε σχέση με την κατάσταση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση - κατάσταση η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη, παρουσιάζει αρκετές ιδιομορφίες σε σχέση με την πρωτοβάθμια.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώσεις τις οποίες θα εξασφαλίσει το υπουργείο συνολικά για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών την τρέχουσα σχολική περίοδο, αφορούν 19.500 προσλήψεις. Έτσι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα απομένουν 5.500 κενά να πληρωθούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτήν την ώρα, έξω απ' το υπουργείο πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα εκπαιδευτικά κενά, φορείς ενώσεων γονέων, αντιπροσωπεία των οποίων συναντάται με τον υπουργό.
Διαβάστε περισσότερα...

H «Αποστολή» κοντά σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη


H «Αποστολή» και τα Sani Sensitive δίπλα στην Τρίτη Ηλικία

Ξεκινούν Πανελλαδική εκστρατεία για την Άνοια.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, η 100% ελληνική εταιρία ΜΕΓΑ και τα ελληνικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας Sani Sensitive, βρίσκονται για ακόμη μια φορά ανθρώπινα δίπλα στην Ώριμη Ηλικία της χώρας και στηρίζουν τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε μια μεγάλη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την Άνοια. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εστιάζει στην υγεία της Τρίτης Ηλικίας αφού υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης θα ταξιδέψει σε 25 πόλεις και νησιά της Ελλάδας, από ακριτικές περιοχές μέχρι μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους άνω των 60 ετών να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ μνήμης από ειδικευμένους επιστήμονες και να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα λάβουν χώρα ενημερωτικές ομιλίες στην κοινότητα σχετικά με τη νόσο καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια προς το προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κ. Κ. Δήμτσας δήλωσε σχετικά: «Για όλους εμάς στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ώριμη ηλικία, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες. Κύριο μέλημά μας είναι να τους συμπαραστεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό και να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτή τη δύσκολη εποχή, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια και πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε συνεχώς δράσεις με διττό στόχο. Να βοηθήσουμε κατ αρχήν τα ίδια τα άτομα που αντιμετωπίζουν τη νόσο και επιπλέον να εκπαιδεύσουμε και να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που περιθάλπτουν τους ασθενείς με άνοια ώστε μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην φροντίδα που παρέχουν.»

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις περιοχές που θα επισκεφτεί η ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Διδυμότειχο, Φλώρινα, Σύμη, Κως, Νίσυρος, Μαθράκι, Ερεικούσα, Οθωνοί, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος, Τήλος, Μυτιλήνη, Κάσος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι κ.ά. Το πρόγραμμα ξεκινά τον Οκτώβριο από τη Χίο και σταδιακά θα επισκεφθεί όλους τους υπόλοιπους σταθμούς.

---------------

Κοντά στους ακρίτες της Χίου η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Θα καλύψουν ανάγκες ή ελλείψεις που παρουσιάζονται στις τοπικές κοινωνίες.

Στην πόλη της Χίου θα βρεθούν το διήμερο 15 - 16 Οκτωβρίου ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι φορείς του για να καλύψουν ανάγκες ή ελλείψεις που παρουσιάζονται στις τοπικές κοινωνίες και οι οποίες δυσχεραίνουν το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Μητρόπολης αλλά και των Δήμων. Επιπλέον, το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου - Πρότυπη Μονάδα Alzheimer» της «Αποστολής» θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ομιλία σε σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα θα γίνουν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η δράση υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της 100% ελληνικής εταιρίας ΜΕΓΑ και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας Sani Sensitive. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 10:00 - 14:00, δωρεάν τεστ μνήμης (για άτομα άνω των 60 ετών), στο Κέντρο Ημέρας Ψυχικά Ασθενών της «Αποστολής», 18:30 - 20:30, ομιλία για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο.

Με την προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» και οι φορείς του, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοντά στους Ακρίτες», επισκέπτονται τις ακριτικές περιοχές με στόχο την ανακούφιση του πόνου των συνανθρώπων μας και την κάλυψη αναγκών σε τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη τα οποία έχει ανάγκη η κάθε κοινότητα, συνεργαζόμενοι με τις κατά τόπους Μητροπόλεις και τους Δήμους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληθαίνουν οι επιθέσεις από κακόβουλα λογισμικά


Κακόβουλο λογισμικό ζητά την καταβολή λύτρων σε bitcoin

Το Crypto-Wall «κλειδώνει» ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους υπολογιστές.

Την προσοχή των πολιτών συνιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, για την επανεμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού CryptoWall στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο λογισμικό, που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού Cryptolocker, συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται-μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή «μολυσμένες» ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το CryptoWall εξαπλώνεται μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, «κλειδώνει» όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.λπ.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει «μολυνθεί» από τον ιό, ενώ για να «ξεκλειδωθούν» τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), διότι σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Το λογισμικό κυκλοφορεί στην 3η έκδοσή του από τον Ιανουάριο του 2015 παγκοσμίως και γίνεται ιδιαίτερη μνεία ότι τόσο για την τρέχουσα έκδοση, όσο και για την προηγούμενη (v2.0), ενώ υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις για την απομάκρυνση του ίδιου του κακόβουλου λογισμικού, δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος αποκρυπτογράφησης των αρχείων, λόγω της πολύ ισχυρής κρυπτογράφησης (2048-bit RSA key), που χρησιμοποιείται.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό έχει επιπλέον τη δυνατότητα να «αυτοδιαδίδεται» μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος, στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα, όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στο χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Οι χρήστες του διαδικτύου και ιδιαιτέρως οι διαχειριστές των εταιρικών δικτύων καλούνται να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:

- Οι χρήστες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία, η οποία δεν είναι γνωστή σε αυτούς.

- Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).

- Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή από «ιούς».

- Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

- Να δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση τους.- Ιδιαίτερη προσοχή στην τακτική και ασφαλή τήρηση αντιγράφων ασφαλείας συστήνεται στους διαχειριστές των εταιρικών δικτύων καθότι τα αντίγραφα αποτελούν το μόνο τρόπο επαναφοράς των αρχείων στο σύνολό τους.

-----------

Το κακόβουλο λογισμικό Dridex "εξαφάνισε" 20 εκατ. λίρες από τραπεζικούς λογαριασμούς


Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια βρετανικές λίρες κατάφεραν να κλέψουν χάκερ από τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας αυτής, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (NCA) αναζητά τα ίχνη τους.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποίησαν ένα κακόβουλο λογισμικό (malware) με την ονομασία Dridex και κατάφεραν να υποκλέψουν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων πολιτών.

Η NCA ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το FBI και άλλες αρχές με στόχο τον περιορισμό της δράση του malware, ενώ ένας ύποπτος έχει ήδη συλληφθεί. Ένας ειδικός δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι οι χάκερς ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων .

«Χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερα ύπουλο λογισμικό, το οποίο εκμεταλλεύεται ανθρώπους που δεν είναι προσεκτικοί με τις online τραπεζικές τους συναλλαγές», δήλωσε ο καθηγητής 'Αλαν Γούντγουορντ, ειδικός στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου ο οποίος παρέχει συμβουλές στη Γιούροπολ. «Φανταστείτε τους κλέφτες να κάνουν αναλήψεις μικρών ποσών, παρά μεγάλων, ώστε να περνούν απαρατήρητοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Dridex Tojan κατάφερε να εισχωρήσει σε χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω ενός «μολυσμένου» εγγράφου του Microsoft Office, το οποίο εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των θυμάτων με τη μορφή τιμολογίου. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το κακόβουλο λογισμικό βασίζεται στην «αφέλεια» ορισμένων χρηστών και όχι σε κάποια «τρύπα» στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών τους. Μόλις οι χρήστες εγκαταστήσουν -εν αγνοία τους- το malware, αυτό αρχίζει να παρακολουθεί τη δραστηριότητά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στέλνει τις πληροφορίες στους χάκερς.

«Οι τράπεζες έχουν εγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας για τον εντοπισμό οποιασδήποτε ύποπτης συναλλαγής, ωστόσο οι χάκερς χρησιμοποιούν τα αυθεντικά στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και έτσι είναι δύσκολο να εντοπιστεί η παράνομη δραστηριότητα», δήλωσε ο Γούντγουορντ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τον Αύγουστο είχε συλληφθεί στην Κύπρο ένας άνδρας από τη Μολδαβία, ο Αντρέι Γκίνκουλ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοσή του.

Από την πλευρά του το FBI συνέστησε στους χρήστες να χρησιμοποιούν πάντα προγράμματα anti-virus για την προστασία των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...