Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Οι Έλληνες στρέφονται στα προϊόντα “ιδιωτικής ετικέτας” για οικονομία


Οι μειωμένες ως και 50% τιμές αλλά και η ολοένα και μεγαλύτερη ποικιλία που προσφέρουν τα προϊόντα “ιδιωτικής ετικέτας”

κάνουν όλο και περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται σε αυτά. Οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που δείχνει ότι ο Έλληνας τα εμπιστεύεται θεωρόντας την επιλογή τους “έξυπνη απάντηση στην κρίση”.

Τη διαφορά την κάνει μεν η τιμή, αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που το 44% των καταναλωτών τα προτιμά όμως το 55,3% θεωρεί πως και από πλευράς ποιότητας είναι εφάμιλλα των επωνύμων.

Κάπως έτσι ο τζίρος των επωνύμων προϊόντων συνεχώς διολισθαίνει και εκτιμάται ότι πέρυσι κατέγραψε πτώση σχεδόν 3,4%

Ιδιωτικής ετικέτας χαρτί υγείας 8 ρολών, μπορεί να το βρείτε προς 2,54 ευρώ όταν αντίστοιχο επώνυμο κοστίζει 5 ευρώ, χαρτοπετσέτες 0,70 ευρώ έναντι 0,85 ευρώ το πακέτο, ελαιόλαδο 4,57 ευρώ το λίτρο έναντι 5,60 ευρώ, σαμπουάν 2,14 ευρώ έναντι 4,20 ευρώ, μαλακτικό ρούχων ενός λίτρου 0,8 ευρώ έναντι 2,15 ευρώ, απορρυπαντικό πλυντηρίου 27 μεζουρών 3,85 ευρώ από 10,40 ευρώ, τοματάκια 0,48 ευρώ από 0,85 ευρώ και σπαγγέτι 0,48 ευρώ από 1,05 ευρώ.

Έτσι λοιπόν, αγοράζοντας μόνο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας θα πληρώσουμε 15,56 ευρώ σε σχέση με τα 30,1 ευρώ που θα πληρώσουμε αν επιλέξουμε μόνο επώνυμα προϊόντα.

Η "μαζική" παρουσία τους στα ράφια βεβαίως βοήθησε στο να πιεστούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές και των επωνύμων προϊόντων.

Ωστόσο φαίνεται ότι στην Ελλάδα ... είμαστε ως συνήθως πίσω αφού ενώ περίπου ο ένας στους τέσσερις καταναλωτές αγοράζει σε μόνιμη βάση προϊόντα “ιδιωτικής ετικέτας” σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία το ποσοστό αγγίζει το 40%. 


Διαβάστε περισσότερα...

Φοροαπαλλαγές τέλος για τα μεγάλα εισοδήματα

Από την περικοπή των φοροαπαλλαγών «γλιτώνει» το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων




Της Μαρίας Βουργάνα

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 60.000 ή 70.000 ευρώ σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, για να εξοικονομήσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Η περικοπή των περίπου 900 φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων υπογράμμισε ότι «οι φοροαπαλλαγές δεν μπορεί να είναι ανεξαρτήτου εισοδήματος. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος έχει 60 - 70 χιλιάδες ευρώ εισόδημα, να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με κάποιον που έχει 20 και 30 χιλιάδες ευρώ. Εγώ θέλω να αυξήσω τις φοροαπαλλαγές σ' αυτόν που έχει χαμηλά και να τις μειώσω στον άλλον που έχει υψηλά». Από την περικοπή των φοροαπαλλαγών «γλιτώνει» το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «παραμένει εκεί που είναι».

Επανεξέταση
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην επανεξέταση από μηδενική βάση των περίπου 900 φοροαπαλλαγών, οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως. «Θα τις δούμε μια μια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «θα δούμε κάποιες φοροαπαλλαγές που έχουν, για παράδειγμα, τα πιο υψηλά εισοδήματα, τι από αυτά δεν μπορείς πλέον να αποδεχτείς». Το σχέδιο κατάργησης και περικοπής των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο βήμα περικοπής φοροαπαλλαγών έγινε με το φορολογικό νόμο 3842/2010. Πολλές εκπτώσεις δαπανών περιορίστηκαν για όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς από έκπτωση από το εισόδημα μετατράπηκαν σε έκπτωση από το φόρο κατά ποσοστό 20% «ψαλιδίζοντας» τα οφέλη για τους φορολογούμενους που τα εισοδήματά τους φορολογούνται με συντελεστή πάνω από 20%.

Δαπάνες
Σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια για να περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση. Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2009 έδειξε ότι οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα ευνοήθηκαν περισσότερο με τις φοροαπαλλαγές σε σχέση με τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που είχαν οι 168.672 φορολογούμενοι με εισοδήματα από 60.000 έως 100.000 ευρώ ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 3.500 ευρώ, ενώ για τους 35.635 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ έφθασαν τις 5.500 ευρώ κατά μέσο όρο.

Aντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που ωφέλησαν 1.242.076 φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα από 20.000 ? 45.000 ευρώ ήταν 1.740 ευρώ κατά μέσο όρο. Για τους μισούς φορολογούμενους, ήτοι 2.784.389 άτομα, που δηλώνουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ οι φοροαπαλλαγές που είχαν ήταν μόλις 760 ευρώ κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του 2009 οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά των 5.655.100 φορολογούμενων ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.132,89 ευρώ, ενώ ο φόρος που πλήρωσαν κατά μέσο όρο στην εφορία έφθασε τα 1.613 ευρώ.

Φόροι υπέρ τρίτων
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν περίπου 300 φόροι υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο τον περιορισμό ή και την κατάργηση ορισμένων από αυτούς που θεωρούνται άδικοι και με αρνητικό αντίκτυπο για την ανταγωνιστικότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την καταγραφή του πλέγματος των φόρων υπέρ τρίτων και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους κατά περίπτωση και με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Σαφάρι για τα έσοδα
Φοροκυνηγητό για την αύξηση των εσόδων εξαπολύει το υπουργείο Oικονομικών προκειμένου να περιορίσει την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους. O υφυπουργός Oικονομικών Δημ. Kουσελάς θα έχει σήμερα σύσκεψη με τους προϊσταμένους τριάντα ΔOY οι οποίες συμβάλλουν στο 70% των εσόδων. Kατά τη σύσκεψη θα γίνει:
  • Απολογισμός για την πορεία των εσόδων ανά ΔOY για το α΄δίμηνο 2011.
  • Προγραμματισμός ενεργειών για την αύξηση των εσόδων τον επόμενο μήνα.

Στη συνάντηση οι έφοροι θα κληθούν να δώσουν στοιχεία για: Tους ελέγχους που διενεργήθηκαν ανά ΔOY τους μήνες Iανουάριο και Φεβρουάριο. Tους ελέγχους που πραγματοποίησε κάθε ελεγκτής. Tα ποσά που βεβαιώθηκαν ανά μήνα και τα ποσά που εισπράχθηκαν. Tον προγραμματισμό των ελέγχων ανά ΔOY και ελεγκτή για τον επόμενο μήνα. Tον αριθμό των υπαλλήλων που ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με την επιδίωξη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Tις ενέργειες που έχουν γίνει και ποια είναι τα εισπρακτικά αποτελέσματα το πρώτο δίμηνο. Tο σχεδιασμό για το επόμενο τρίμηνο.

Οι φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων

Ιατρικά έξοδα: Αφαιρούνται 100% από το εισόδημα.

Νοσήλια: Εκπίπτει από το φόρο το 20% του ποσού και έως 6.000 ευρώ.

Ενοίκιο κύρια κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης ενοικίου και μέχρι 240 ευρώ.

Δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης και έως 240 ευρώ.

Τόκοι στεγαστικού δανείου: Για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι και 31/12/2002 οι τόκοι εκπίπτουν από το εισόδημα για δάνεια μετά την 1/1/2003 το 20% της δαπάνης εκπίπτει από το φόρο.

Ασφάλιστρα ζωής: Εκπίπτει από το φόρο το 20% και έως 240 ευρώ για τον άγαμο και 480 ευρώ για τον έγγαμο.

Διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλο: Εκπίπτει από το φόρο το 20% και μέχρι 3.000 ευρώ.

Δαπάνη σε δικηγόρους: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης και μέχρι 240 ευρώ.

Φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά: Αφαιρείται από το φόρο 10% της δαπάνης και μέχρι 600 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πλασματικά χρόνια για γονείς και στον ιδιωτικό τομέα




Επεκτείνεται η δυνατότητα αναγνώρισης

Περισσότερα πλασματικά χρόνια για συνταξιοδότηση ανέργων μέσης και μεγάλης ηλικίας και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες αναφορικά με την αποπληρωμή των εισφορών περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό πακέτο που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται, όπως γράφει η «Ελευθεροτυπία», είναι τα παρακάτω:

-Άνεργοι που χρειάζονται έως 5 έτη (1.500 ένσημα) για να λάβουν την κατώτατη σύνταξη (4.500 ένσημα) θα μπορούν να ενταχθούν σε προ-συνταξιοδοτικό καθεστώς με τον ΟΑΕΔ να καλύπτει το ασφαλιστικό κόστος.

-Επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης από τα παιδιά και για τους δύο γονείς. Θα καταβάλλονται εισφορές και τα εν λόγω έτη θα συνυπολογίζονται εκτός από τη θεμελίωση και για βελτίωση της σύνταξης.

-Από τον Ιούλιο φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και εργοδοτών προς το ΙΚΑ θα είναι μειωμένες κατά 10% με την προϋπόθεση οι εταιρείες να δεχθούν να τοποθετήσουν σύστημα καταγραφής της εργασίας και των εργαζομένων. Αντίστοιχη έκπτωση θα έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση προκαταβολής των εισφορών.

-Όσοι καταθέτουν αίτηση από τον Μάιο και μετά θα λαμβάνουν υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη εντός 2 έως 3,5 μηνών καθώς σήμερα η καθυστέρησης απονομής συντάξεων φτάνει και τους 22 μήνες.

-Ρυθμίζεται το θέμα του εφάπαξ του Δημοσίου με τη δανειοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας με 250 εκατομμύρια ευρώ. Νέο αίμα θα αποτελέσουν για το Ταμείο 60.000 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου που εργάζονται στο Δημόσιο.

-Όλα τα εισοδήματα ακόμα και από μετοχές ή τόκους καταθέσεων θα συνυπολογίζονται για την καταβολή του ΕΚΑΣ. Περίπου 20.000 ήδη επιδοτούμενοι αναμένεται πως με τον τρόπο ατό θα αποκλειστούν.

-Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑ (ΟΑΕΕ) θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις συντάξεις τους αλλάζοντας ασφαλιστική κατηγορία. Το κόστος θα είναι στα 250 ευρώ ανά έτος και οι αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν από 840 στα 1.050 ευρώ το μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να γλιτώσετε από τα χρέη του… συζύγου σας


Επιστροφή φόρου ακόμα και αν χρωστάει ο άντρας σας

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών φορολογούμενων που βρίσκονται μπλεγμένες με τα χρέη των συζύγων τους κάνουν κοινή φορολογική δήλωση και δεν μπορούν να εισπράξουν επιστροφές φορών καθώς αυτές συμψηφίζονται με οφειλές του συζύγου προς την εφορία και το δημόσιο.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όσες γυναίκες το επιθυμούν, θα μπορούν να λαμβάνουν ξεχωριστά το εκκαθαριστικό και τις επιταγές για τις επιστροφές φόρου ακόμα και εάν κάνουν κοινή φορολογική δήλωση με τον σύζυγο τους.

Προσοχή όμως καθώς σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση αυτό θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011, δηλαδή στην πράξη από το 2012.

Με βάση το άρθρο 8 του νομοσχεδίου (παράγραφοι 16-17), δίνεται από το οικονομικό έτος 2012 στους έγγαμους, η δυνατότητα βεβαίωσης του φόρου, που τους αναλογεί, χωριστά στα δύο μέλη του ζεύγους.

Για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής, θα υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη στο έντυπο Ε1 της δήλωσης, η συμπλήρωση της οποίας θα υποδηλώνει τη βούληση των φορολογουμένων-συζύγων για ξεχωριστή βεβαίωση του.

Με τον τρόπο αυτό πολλές γυναίκες δεν μπορούσαν να εισπράξουν επιστροφές που δικαιούνταν και να αναπτύξουν τη δική τους δραστηριότητα ή να στηρίξουν οικονομικά το δικό τους επάγγελμα, πχ, στην περίπτωση που ο σύζυγος έφευγε, εξαφανιζόταν ή είχε μεγάλα χρέη.

Η ρύθμιση αυτή θα βοηθήσει πολλές γυναίκες που επιθυμούν να εκμεταλλευθούν και τα προγράμματα για γυναικεία επιχειρηματικότητα που προβλέπουν σημαντικές επιδοτήσεις.

Πριμοδότηση 10% θα λαμβάνουν κατά την αξιολόγησή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, όσες επιχειρήσεις έχουν συσταθεί από γυναίκες ή ανήκουν σε γυναίκα, σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, ομιλήτρια στην ίδια εκδήλωση.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας», δίνεται στήριξη σε επιχειρηματικές δράσεις νέων γυναικών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, σε τομείς σχετικούς με την πράσινη ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την κοινωνία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν το ΕΚΑΣ με βάση τα τεκμήρια


Χιλιάδες από τους δικαιούχους θα πάψουν να λαμβάνουν το επίδομα

Τουλάχιστον 15 νέες, σημαντικές ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αλλαγές επιφέρει το νέο σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις», το περιεχόμενο του οποίου αφορά κυρίως το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και από χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Μετά την ψήφιση και έναρξη ισχύος των διατάξεων του, χιλιάδες εκ των περίπου 380.000 δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα «κοπούν» λόγω τεκμηρίων, μόνο και μόνο επειδή έχουν στην κατοχή τους ή ενοικιάζουν ένα μικρό σπίτι και διαθέτουν ένα μικρό αυτοκίνητο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα καταβάλλεται πλέον στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, πλην ΟΓΑ, καθώς και του ΝΑΤ, από τους φορείς που συνταξιοδοτούνται, βάσει τεκμηρίων.

Συνολικά μετά την έναρξη ισχύος των νέων επώδυνων αλλαγών οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου να έχουν συμπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ό έτος. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ. Από το εισόδημα αυτό εξαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες μητέρες, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό (με το συνυπολογισμό δηλαδή και των περουσιακών στοιχείων) καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.
δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.380,90 ευρώ. Τα ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενο οικονομικού έτους.
ε) Το συνολικό ακαθάριστο καταβαλλόμενο κατά το μήνα που προηγείται εκείνου της έναρξης ισχύος του νόμου αυτού ή –προκειμένου για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011- το δικαιούμενο κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης ποσό συντάξεων (κύριων και επικουρικών) συμπεριλαμβανόμενων και των πάσης φύσεως επιδομάτων δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
στ) Διανέμουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Το ΕΚΑΣ χορηγείται και σε εκείνους που θα καταστούν συνταξιούχοι των οργανισμών κύριας ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μετά την ημερομηνία αυτή, το ΕΚΑΣ αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που συμπληρώνουν το 60ό έτος.

Διαβάστε περισσότερα...

Μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση ασθένεια



Κάθε χρόνο 2,5 εκατ. άνθρωποι νοσούν από σκλήρυνση κατά πλάκας
Η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργάνωσαν απόψε στο αμφιθέατρο του ιδρύματος ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σύγχρονες εξελίξεις και νέα δεδομένα».

Όπως τονίστηκε, η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση ασθένεια, κατά την εκδήλωση της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τη μυελίνη που περιβάλλει τους άξονες των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), με αποτέλεσμα την απομυελίνωση και τη δημιουργία της απομυελινωτικής πλάκας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό του νευράξονα, μέσω του οποίου μεταφέρονται οι πληροφορίες από νευρώνα σε νευρώνα.

Η νόσος πλήττει περίπου 2,5 εκατ. κυρίως νεαρά, άτομα παγκοσμίως και αποτελεί μια πολυπαραγοντική ασθένεια, τα συγκεκριμένα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμα διασαφηνιστεί. Η φαρμακευτική παρέμβαση περιλαμβάνει τη χρήση ανοσοτροποποιητικών παραγόντων, όπως η ιντερφερόνη β και η οξεϊκή γλατιραμέρη, τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών, όπως η μιτοξανδρόνη και πιο πρόσφατα τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπως το ναταλιζουμάμπ.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, κατά τα τελευταία χρόνια προωθείται η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για καταπολέμηση της νόσου, όμως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα ούτε για την αποτελεσματικότητα, αλλά ούτε για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες απόψεις, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, η έγκαιρη αντιμετώπιση και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, πριν μεταπέσει στην εκφυλιστική της μορφή, αποτελεί πια καθοριστικό θεραπευτικό στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύγχρονη τεχνολογία και ιδιαίτερα η νευροαπεικόνιση παρέχει μια ευοίωνη προοπτική για την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Εξάλλου, χάρη και στις νέες γενετικές εξελίξεις, προωθούνται νέες πρωτοποριακές πειραματικές προσεγγίσεις που έχουν αυξήσει τις επιστημονικές γνώσεις για τους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση και πορεία της νόσου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν το συσχετισμό της νόσου με προϋπάρχουσες μολύνσεις από ιούς, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, καθώς και ορμονικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μελλοντικά θα καταστεί εφικτός ο σχεδιασμός πιο αποτελεσματικών και εξειδικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες που αποσκοπούν απλώς στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας πληροφόρησης για την έρευνα του νευρικού συστήματος, που συντονίζεται από την οργάνωση «European Dana Alliance for the Brain». Στην εκδήλωση μίλησαν αρκετοί ειδικοί επιστήμονες, όπως ο επίκουρος καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Κ. Κυλιντηρέας, ο επίκουρος καθηγητής νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δρ Ν. Γρηγοριάδης, η ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ,Β.Τσεβελέκη και ο επίκουρος καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Κ. Βαμβουράκης.

Διαβάστε περισσότερα...

Βρώμη και μείωση της χοληστερόλης


Το δημητριακό βρώμη (Avea sativa) είναι ιδιαίτερα γνωστό για τηνυποχοληστερολαιμική του δράση. Στο πλαίσιο μία υγιεινής διατροφής, που διακρίνεται από την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών ουσιών (κυρίως ζωικής προελεύσεως) και την αυξημένη σωματική άσκηση η καθημερινή κατανάλωση της βρώμη στις διάφορες μορφές τροφίμου που μπορούμε να τη συναντήσουμε μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα (LDL), με παράλληλη διατήρηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόληςστο αίμα (HDL) σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή η υποχοληστερολαιμική ιδιότητα της βρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι είναιπλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες και συγκεκριμένα στην διαλυτή ίνα β- γλυκάνη. H β- γλυκάνη συναντάται κυρίως στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων και έχει την ιδιότητα:

1. Να δημιουργεί μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, που δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.
2. Να δεσμεύει τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
3. Να συμβάλλει στην μείωση της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η σύνθεση χοληστερόλης.

Παρόλο που η κύρια πηγή της β- γλυκάνης είναι η βρώμη, της συναντάμε επίσης στοσιτάρι και στο ρύζι. Άλλες πηγές διαλυτών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μία ισορροπημένη διατροφή η καθημερινή πρόσληψη 3 γρ. διαλυτών ινών βρώμης μπορεί να οδηγήσει έως και 2% των μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και έχει ως αποτέλεσμα την καρδιοαγγειακή προστατευτική δράση.  Επιπρόσθετα, η κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, στην καλή λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού αλλά στην επίτευξη ευεξίας και τη βελτίωση της φυσικής εικόνας μας, μέσω των πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχει.

Εκτός από τις φυτικές ίνες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, Κ, βιοτίνη και φυλλικό οξύ. Τα μέταλλα που περιέχει είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. 
Η βρώμη, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες συμβάλλει στη γρήγορη ικανοποίηση της όρεξης και του κορεσμού. Η εφαρμογή της σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορεί σταδιακά να συνεισφέρει στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.

Η βρώμη συνήθως διατίθεται στο εμπόριο ως πλιγούρι, μετά τον τεμαχισμό των καρπών ή σαν αλεύρι βρώμης, μετά από άλεση. Συνήθως, η βρώμη τρώγεται σεμορφή χυλού.  Για να αυξήσουμε την κατανάλωση βρώμης μπορούμε να την εντάξουμε σε διάφορα γεύματα καθημερινά.

Η πιο διαδεδομένη χρήση της βρώμης είναι στο πρωινό γεύμα, που είναι και το σημαντικότερο της ημέρας. Στο πρωινό καταναλώνουμε συχνά τη βρώμη ως μούσλικαι να τη συνοδεύσουμε με γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, κεφίρ). Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αρτοποιία, παρασκευάζοντας ψωμί και μπισκότα από αλεύρι βρώμης.

Χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές στη μαγειρική, με αντικατάσταση του ρυζιού από πλιγούρι (π.χ στα γεμιστά, σε σούπες, κρέας με πλιγούρι). Η βρώμη χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες συνταγές της ζαχαροπλαστικής, κάνοντας διάφορα γλυκά πιο υγιεινά και ελαφρά.

Είναι γνωστό, ότι μαζί με τη βρώμη, πολλά τρόφιμα, όπως καρύδια και αμύγδαλα, ψάρια, ελαιόλαδο, είναι σε θέση να μειώσουν ουσιαστικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Η σωστή και προσεκτική επιλογή τροφίμων και φαγητών συμβάλλει μαζί με ένα υγιεινό τρόπο ζωής (αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποφυγή καπνίσματος, μικρά και συχνά γεύματα) να έχουμε καλά επίπεδα χοληστερίνη του αίματος και γενικότερα καλή λειτουργία της καρδιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

H κρυφή zάχαpη στα τρόφιμα


Η τρέλα της τελευταίας δεκαετίας για διατροφή χαμηλών λιπαρών είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα ράφια με προϊόντα «αποφορτισμένα» από λίπη... αλλά φορτωμένα από ζάχαρη. Καταλήξαμε έτσι να καταναλώνουμε απίστευτες ποσότητες «κρυφών» γλυκαντικών και εθιστήκαμε σε αυτές τις γεύσεις. Πώς μπορείς να νοστιμεύεις ένα προϊόν, όταν του στερείς κάποιες από τις βασικές του ουσίες, όπως τα λίπη; Προσθέτοντας ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά. Συνηθισμένοι στις νέες γεύσεις, εμείς οι καταναλωτές συμμετέχουμε εν αγνοία μας σε έναν φαύλο κύκλο.

Όσο αναζητάμε τροφές που γλυκίζουν, τόσο οι βιομηχανίες τροφίμων προσθέτουν ζάχαρη στα επεξεργασμένα προϊόντα και το πρόβλημα ανακυκλώνεται. Από την άλλη, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας δημιουργώντας μια νέα γενιά εθισμένη στη ζάχαρη, που ήδη αντιμετωπίζει μαζικό πρόβλημα παχυσαρκίας και εν δυνάμει προορίζεται να εκτινάξει τους δείκτες του διαβήτη και των καρδιοπαθειών στα ύψη.

Τι γνωρίζουμε για τη ζάχαρη;
Η ζάχαρη είναι ο πιο γνωστός εκπρόσωπος των ολιγοσακχαριτών. Βρίσκεται στο ζαχαροκάλαμο, τα ζαχαρότευτλα και τα φρούτα. Όταν απομονωθεί από τις πηγές της και καταναλωθεί με τη μορφή που την προσφέρει η σύγχρονη βιομηχανική παραγωγή, δεν αποδίδει στον οργανισμό ίχνος ανόργανων στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο) και βιταμίνες, αντιθέτως με τη μη επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως είναι η μαύρη ή η καστανή ζάχαρη, που περιέχει ίχνη από αυτά. Η ζάχαρη προσφέρει στον οργανισμό κυρίως ενέργεια (kcal= θερμίδες). Το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει 25 θερμίδες
Η αναμφισβήτητη προτίμηση των ανθρώπων στη γλυκιά γεύση έδωσε την ώθηση στις βιομηχανίες να παράγουν μεγάλη σειρά γλυκαντικών υλών, όπως ξυλιτόλης, μανιτόλης, σορβιτόλης, κυκλαμικών, σακχαρίνης και ασπαρτάμης. Όλες αυτές οι γλυκαντικές ύλες αντικατέστησαν τη ζάχαρη στα προϊόντα, δίνοντας γλυκιά γεύση και παρέχοντας 0-4 θερμίδες ανά γραμμάριο στον οργανισμό, αλλά συνεχίζοντας να εθίζουν τον καταναλωτή στο να κάνει κατάχρηση αυτών των προϊόντων.

Γιατί, όμως, επιθυμούμε τόσο πολύ τη ζάχαρη;
Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι τα εξαιρετικά νόστιμα φαγητά, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, ζάχαρης και αλατιού, διεγείρουν τον εγκέφαλο να εκκρίνει ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με το κέντρο ευχαρίστησης, και η ευεξία που προκαλούν τα καθιστά «ακαταμάχητα».

Αναζητώντας τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης…
Καταφεύγουμε στα υποκατάστατα της ζάχαρης, με σκοπό να ικανοποιήσουμε την επιθυμία της γλυκιάς γεύσης. Χρησιμοποιούμε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες βάζουν και αυτές το λιθαράκι τους για να αυξηθεί το βάρος. Αν και προσθέτουν γλυκιά γεύση χωρίς πολλές θερμίδες και βρίσκονται μέσα σε πολλά προϊόντα light, οδηγούν στην αύξηση βάρους σε δεύτερη φάση για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα είναι τόσο γλυκές ουσίες, που προκαλούν μεγαλύτερη λαχτάρα για τις τροφές που τις περιέχουν, αλλά και για διάφορα άλλα γλυκά, στην προσπάθεια κάποιου να κατευνάσει αυτή την έντονη επιθυμία για ζάχαρη. Επίσης, αν και δεν περιέχουν πολλές
θερμίδες, παράγεται και σε αυτή την περίπτωση περισσότερη ινσουλίνη και επηρεάζεται ο μεταβολισμός.

Ποια είναι, όμως, τα τρόφιμα που περιέχουν κρυφή ζάχαρη;
Δεν υπάρχει τρόπος να κρύψουμε την αλήθεια: ο σύγχρονος άνθρωπος τρώει όλο και περισσότερη ζάχαρη πλέον. Μάλιστα, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού. Αυτό αντιστοιχεί σε 320 θερμίδες, οι οποίες μετατρέπονται γρήγορα σε περιττά κιλά. Πολλοί ενήλικες απλώς δεν συνειδητοποιούν πόση πρόσθετη ζάχαρη περιέχεται στη διατροφή τους.
Σήμερα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και επειδή τρώμε πολλά προϊόντα χωρίς ή με λίγα λιπαρά, δεν γνωρίζουμε ότι σε πολλά απ’ αυτά τα προϊόντα η ζάχαρη είναι υποκατάστατο του λίπους και, στην πραγματικότητα, «ανταλλάσσουμε το λίπος με ζάχαρη». Κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κρυφή ζάχαρη, ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, με φθίνουσα σειρά. Αυτό σημαίνει ότι το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (έχει το μεγαλύτερο βάρος) αναγράφεται πρώτο και εκείνο με το μικρότερο βάρος αναγράφεται τελευταίο.

Διαβάστε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων. Η ζάχαρη μπορεί να αναφέρεται με άλλο όνομα, ενώ το προϊόν μπορεί να περιέχει κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Η αγγλική κατάληξη «-οse» ή η ελληνική «-οζη» πρέπει να σας ευαισθητοποιήσει (fructose, glucose, sucrose, φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη).

Μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν κρυφή ζάχαρη είναι:
  1. Ο ντοματοχυμός μαγειρικής
  2. Το κέτσαπ με 4 γρ. ζάχαρης
  3. Δύο κουταλιές σάλτσας μπάρμπεκιου περιέχουν 10 γρ. ζάχαρης
  4. Σχεδόν όλα τα φαγητά σε κονσέρβες
  5. Πολλά από τα προμαγειρεμένα φαγητά
  6. Τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών με γεύση φρούτων (έχουν βρεθεί να περιέχουν μέχρι και 7 κουταλάκια ζάχαρη σε ένα κεσεδάκι τυποποιημένο γιαούρτι)
  7. Αναψυκτικά τύπου κόλα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λικέρ
  8. Επεξεργασμένα δημητριακά
  9. Επιδόρπια γιαουρτιού
  10. Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε κομπόστες, χυμούς
  11. Κατεψυγμένα τρόφιμα
  12. Το σιρόπι
  13. Ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων
  14. Κάποια φάρμακα
Συνεπώς, θα πρέπει ως καταναλωτές να διαβάζετε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων. Θα είναι καλό να αποφεύγετε τις «άσπρες» επεξεργασμένες τροφές, όπως το λευκό ψωμί και τα κέικ. Μπορείτε στα δημητριακά του πρωινού σας να προσθέτετε κομμάτια φρέσκων φρούτων, αντί για ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς, αντί για τυποποιημένους. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και φτιάξτε τα δικά σας soft drinks, αναμειγνύοντας φυσικό αεριούχο νερό με τον φυσικό χυμό του αγαπημένου σας φρούτου. Προσέξτε τα προϊόντα στα οποία αναγράφεται «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της τροφής, και όχι ότι η ίδια τροφή δεν περιέχει ζάχαρη. Και να θυμάστε ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων στις συνιστώμενες ποσότητες ημερησίως δίνουν στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Έτσι, θα νιώθετε, πάνω απ’ όλα, υγιείς και χωρίς περιττά κιλά



Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικές συμβουλές για υγιή γήρανση


Το ποσοστό των ατόμων που είναι πάνω από 60 έτη στην Ευρώπη είναι γύρω στο 20% και προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι το 2020 στο25%. Η πιο ραγδαία αύξηση σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 80 έτη. Στην Ευρώπη υπολογιζόταν ότι το 2000 οι υπερήλικες άγγιζαν τα 21.4 εκατομμύρια και το 2025 θα φτάσουν στα 35 εκατομμύρια! Η μακροζωία αυτή οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής, της άρτιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της καλής διατροφής.

Στόχος της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει «η συμπίεση της νοσηρότητας» των ηλικιωμένων, δηλαδή η βελτίωση της ποιότητας υγείας και ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα, με περιορισμό του πόνου, της αρρώστιας και της πιθανής εξάρτησης μέχρι το τέλος της ζωής του κάθε ατόμου. Με άλλα λόγια; Η προσπάθεια για υγιή και αξιοπρεπή γήρανση. 
Ποιες αλλαγές όμως συμβαίνουν στο σώμα με τα χρόνια και ποιες διατροφικές ανάγκες προκύπτουν; 

Μεγαλώνοντας, παρατηρείται μείωση της μυϊκής και αύξηση της λιπώδους μάζαςστον οργανισμό, με συνέπεια να περιορίζεται αφενός η ικανότητα κίνησης του ατόμου και αφετέρου ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και οι ενεργειακές ανάγκες του. Η απώλεια της οστικής μάζας έρχεται να καταπονήσει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό, με τη συχνότητά της να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Το πέρασμα των χρόνων και η χρήση φαρμάκων, αλλοιώνουν την αίσθηση τη γευστική ικανότητα των ηλικιωμένων, κάτι που επηρεάζει κατά πολύ τη διατροφή και την επαρκή πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών. Αυτό επιδεινώνεται από νευρολογικές, ψυχολογικές και διανοητικές διαταραχές, που μπορεί να συνυπάρχουν, με προβλήματα στα δόντια, στην πέψη και στο ανοσοποιητικό. Τον ενεργειακό – πρωτεϊνικό υποσιτισμό μιας μεγάλης μερίδας ηλικιωμένων δυσχεραίνει η κακή κινητική και οικονομική τους κατάσταση, με αδυναμία απόκτησης ποιοτικά θρεπτικών τροφίμων.

Αντιλαμβανόμαστε από τα προηγούμενα ότι είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες, που συντρέχουν στην κακή και μη ισορροπημένη διατροφή των ηλικιωμένων. Γι’ αυτό η διατροφή για υγιή γήρανση θα πρέπει να εστιάζεται στις σωστές διατροφικές βάσεις και συνήθειες τρόπου ζωής και διατροφής από την παιδική και νεαρή ενήλικη ζωή. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα καθυστερήσει  τα σημάδια του γήρατος και θα εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα διαβίωσης μέχρι το τέλος της ζωής.

Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις, λόγω των μειωμένων ενεργειακών δαπανών τους. Θα πρέπει, λοιπόν, όσοι έχουν καλή όρεξη και υπεραφθονία τροφής, να προσέχουν να μην τρώνε υπερβολικά, κάτι που θα τους οδηγήσει σε παχυσαρκία με πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών, υπέρτασης, αλλά και κινητικών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Όσοι τρώνε πολύ θα πρέπει να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη θρέψη τους, λόγω μειωμένης όρεξης, φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων καταστάσεων, θα πρέπει να εξασφαλίζουν οι ίδιοι ή το περιβάλλον τους ότι θα προσλαμβάνουν θρεπτικά τρόφιμα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνες, ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.

Με άλλα λόγια:

•  Προσέξτε την ενεργειακή πρόσληψη. Οι ενεργειακές ανάγκες μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων και αν δεν υπάρχει ισοζύγιο στην πρόσληψη και κατανάλωση θερμίδων, προκύπτει σταδιακή αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Αν θέλετε να συνεχίστε να τρώτε, όσο και νεότεροι, πρέπει να αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.

• Καταναλώστε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνούχων και ζωικών τροφίμων, όπως το κρέας (συκώτι, μοσχαρίσιο φιλέτο), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, σιδήρου και πρωτεΐνης. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι ηλικιωμένοι να αντιμετωπίζουν πρωτεϊνικό υποσιτισμό ή έλλειψη των παραπάνων θρεπτικών συστατικών, που οφείλεται σε αποστροφή ή αδυναμία κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Χρειάζεται βέβαια μέτρο στην πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφίμων, σε όσους αντιμετωπίζουν νεφρικές ή ηπατικές διαταραχές.

 Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, που περιέχονται σε όλα τα λιπαρά τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Καταναλώστε άπαχο κρέας και ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, κοτόπουλο και όσπρια. Το ελαιόλαδο είναι από τα πολυτιμότερα έλαια στη διατροφή, γιατί είναι πλούσιο σε μονονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, που αναχαιτίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνονται κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο κολιός, ο γαύρος, οι σαρδέλες, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, αλλά και από το λιναρόσπορο, τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάνε στην πρόληψη νοσημάτων φθοράς, όπως είναι η αθηρωματική νόσος. 

• Εξασφαλίστε επαρκή έκθεση στις επιτρεπόμενες ώρες στον ήλιο, για να διευκολυνθεί η σύνθεση βιταμίνης D και κατ’ επέκταση η καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων σε βιταμίνη D και ασβέστιο είναι πολύ καλή λύση.

• Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως εσπεριδοειδή, καρότα, πιπεριές, κ.ά., που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

 Μειώστε την υπερβολική θερμιδική πρόσληψη. Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, το αυξημένο οξειδωτικό στρες στον οργανισμό και φυσικά την παχυσαρκία και τις σχετιζόμενες νόσους, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αθηρωματική νόσος.

• Ενυδατώνετε επαρκώς τον οργανισμό σας και μην ξεχνάτε να ακολουθείτε συστηματικά μια ήπιας μορφής φυσική δραστηριότητα
, όπως το περπάτημα.

Αν οι παραπάνω απλές συμβουλές εφαρμόζονται από νεαρή ηλικία, τότε οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θα ζούνε  ποιοτικά μέχρι το τέλος της ζωής τους. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά και για να ξεκινήστε να τα εφαρμόζετε.




Διαβάστε περισσότερα...

Και οι άνδρες αγαπούν… το νυστέρι


Αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών που κάνουν αισθητικές επεμβάσεις

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα η Αμερικανική Εταιρία Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, ο ανδρικός πληθυσμός στις ΗΠΑ ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ για την πλαστική χειρουργική για λόγους καλαισθησίας, σε μια χώρα που εξέρχεται από την ύφεση και όπου οι μεγαλύτερες γενιές νιώθουν ανταγωνιστικά απέναντι στις νεότερες.

Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι οι αισθητικές επεμβάσεις στους άνδρες αυξήθηκαν κατά 2% το 2010 σε σχέση με το 2009, κατά μέσο όρο, ενώ επιπλέον έκαναν λίφτινγκ σε ποσοστό 14% και επεμβάσεις λιποαναρρόφησης σε ποσοστό 7%.

Συνολικά 1,1 εκατ. Αμερικανοί κατέφυγαν στην αισθητική χειρουργική το 2010, έναντι 11,5 εκατ. Αμερικανίδων (91%).

Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν μια τάση στους άνδρες ηλικίας 40 έως 54 ετών που αποτελούν την πλειοψηφία όσων υποβλήθηκαν σε επανορθωτική χειρουργική για αισθητική αποκατάσταση το 2010.

«Περισσότερο από ποτέ η γενιά αυτή των ανδρών αγωνιά για την εμφάνισή της και ανταγωνίζεται τους νέους», εξηγεί ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, Φίλιπ Χεκ.

«Δεν το είχα συναντήσει ποτέ στο παρελθόν, άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους ψάχνουν για άλλη λέγοντας ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να φαίνονται νεότεροι και να μείνουν στις επάλξεις».

Το 2010 η πιο συνήθης επέμβαση στους άνδρες ήταν η ρινοπλαστική, μετά η βλεφαροπλαστική και η λιποαναρρόφηση και ακολούθησαν οι επεμβάσεις για τη μείωση του στήθους και προσθετικής μαλλιών. Επίσης 10.900 άνδρες έκαναν λίφτινγκ.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down


Ενημερωθείτε και ευαισθητοποιηθείτε!

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει μία περίπου στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ' όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν όσους δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας!


Ποιο είναι το πρόστιμο και ποια τα δικαιώματά σας

Μπιλιετάκια σε κατόχους Ι.Χ. που ξέχασαν ή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας θα στέλνουν οι εφορίες που ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους για παλιότερες οφειλές.

Το υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1049/15-03-2011 ζητά από τις εφορίες να ξεκινήσουν διασταυρώσεις ανάμεσα στα στοιχείων των φορολογούμενων και στα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. 
Ποιες χρόνιες αφορά ο έλεγχος

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών ο έλεγχος θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου. Θα αφορά στις όφειλες για 2010 αλλά εάν εντοπιστούν χρέη από το 2008 τότε το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι «για τα οχήματα που εμφανίζονται να οφείλουν τέλη κυκλοφορίας για το οικονομικό έτος 2008, θα ελέγξετε με τις ίδιες ως άνω παραδοχές, και πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας επομένων και προηγουμένων ετών. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οφειλή στα έτη αυτά, θα πρέπει να ελέγξετε επιπλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οχήματος για τα συγκεκριμένα έτη στα οποία συντρέχει οφειλή».

Προσοχή:

Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις περί της φορολογίας αυτοκινήτων, η υποχρέωση καταβολής των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας και προστίμων είναι αυτοτελής και βαρύνει τον εκάστοτε κάτοχο του οχήματος για το χρονικό διάστημα που είχε στην κατοχή του το όχημα αυτό.

Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας προηγουμένων κατόχων του ίδιου οχήματος, αυτά βεβαιώνονται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του εκάστοτε κατόχου, μετά την ενημέρωσή του από τη Δ.Ο.Υ. που διαπίστωσε την οφειλή.

Ειδοποιητήριο από την εφορία

Εφόσον διαπιστωθεί οφειλή των τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να ειδοποιηθούν υποχρεωτικά οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών, με την αποστολή σχετικών προσκλήσεων προκειμένου να προσκομίσουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος.

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται να τηρηθούν οι διατυπώσεις για την έγκυρη επίδοση της πρόσκλησης, δεδομένου ότι, μετά την ενημέρωση του φορολογουμένου και την παροχή των απόψεών του, είναι νόμιμη η σύνταξη του προστίμου και η ταμειακή βεβαίωση των οφειλομένων ποσών.

Σε περίπτωσης συνιδιοκτησίας, για τα τέλη κυκλοφορίας και το τυχόν πρόστιμο ευθύνονται όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Πώς θα καταβληθεί η οφειλή

Το συνολικό ποσό της βεβαίωσης καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής και κάθε μία από τις επόμενες, την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των αντιστοίχων μηνών που ακολουθούν.

Αν η συνολική οφειλή που προκύπτει από τη βεβαίωση είναι μέχρι εκατόν πενήντα ευρώ, τότε καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής.

Ποια είναι τα πρόστιμα

- Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου τζιπ:

α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

γ) Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου αυτού.

δ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το ένα δεύτερο (1/2) των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος, πλην της περίπτωσης που τα αναλογούντα τέλη είναι κατώτερα των 30 ευρώ, οπότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Για τα λοιπά οχήματα (φορτηγά και λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, επιβατικά δημόσιας χρήσης κ.λ.π.) το πρόστιμο περιορίζεται στις περιπτώσεις αυτές στο ήμισυ των κατά περίπτωση οφειλομένων τελών κυκλοφορίας.

Τα δικαιώματά σας

Αυστηρές οδηγίες για να μην γίνουν λάθη κατά την διαδικασία των ελέγχων παρέχει προς τις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Παρατίθεται το πλήρες κείμενο, που ουσιαστικά δείχνει και τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη του Ι.Χ.

α. Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν μεταβολές (ακινησίες, αποσύρσεις, μεταβιβάσεις κ.λ.π.) οι οποίες δεν είναι καταχωρημένες στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί άμεσα η ενημέρωση του συστήματος ή κατά περίπτωση διόρθωση των σχετικών στοιχείων, εφόσον υφίσταται λανθασμένη καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας ή του ΑΦΜ του κατόχου του οχήματος.

Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν, με βάση τα στοιχεία που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι, τα εν λόγω οχήματα έχουν διαγραφεί οριστικά από το αρχείο οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων ή έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και δεν έχει ενημερωθεί το Αρχείο Οχημάτων και από τους λόγους αυτούς δεν υφίσταται οφειλή τελών κυκλοφορίας για τα συγκεκριμένα έτη.

β. Αν τα αυτοκίνητα, για τα οποία εντοπίζεται ότι δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν έχουν τεθεί σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) στη Δ.Ο.Υ. σας ή στην τυχόν αρμόδια για τη φορολογία του υπόχρεου Δ.Ο.Υ. και δεν έχει ενημερωθεί το Αρχείο Οχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια καθ’ ύλη Δ.Ο.Υ φορολογίας εισοδήματος του κατόχου οχήματος σε παρελθόντα έτη, δύναται να διαπιστωθεί από το Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ ή από το υποσύστημα Μητρώου TAXIS της Γ.Γ.Π.Σ.

γ. Για τα οχήματα που εμφανίζονται να οφείλουν τέλη κυκλοφορίας για το οικονομικό έτος 2008, θα ελέγξετε με τις ίδιες ως άνω παραδοχές, και πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας επομένων και προηγουμένων ετών. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οφειλή στα έτη αυτά, θα πρέπει να ελέγξετε επιπλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οχήματος για τα συγκεκριμένα έτη στα οποία συντρέχει οφειλή.

δ. Με βάση τον ΑΦΜ του κατόχου του οχήματος θα πρέπει να αναζητούνται και πιθανές οφειλές τελών κυκλοφορίας άλλων οχημάτων του ίδιου αυτού προσώπου, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

ε. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι όντως οφείλονται τέλη κυκλοφορίας, και η αρμόδια για τη φορολογία του κατόχου του οχήματος το έτος 2008 ήταν άλλη Δ.Ο.Υ., θα πρέπει επίσης να ενημερωθείτε από την εν λόγω Δ.Ο.Υ. για την πιθανότητα να έχει ήδη βεβαιώσει τα οφειλόμενα ποσά.

στ. Για κάθε αυτοκίνητο για το οποίο διαπιστώνεται ότι οφείλονται τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών, θα ελέγχεται με τον ΑΦΜ του κατόχου του στην οθόνη του υποσυστήματος Εσόδων του TAXIS «Εικόνα Φορολογουμένου», αν τυχόν για τα συγκεκριμένα έτη έχει γίνει πληρωμή τελών κυκλοφορίας σε λανθασμένο αριθμό κυκλοφορίας. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να στείλετε μεταβολή πληρωμής στη Γ.Γ.Π.Σ..



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοιλιοκάκη: Η κρυφή νόσος

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.

Πότε εκδηλώνεται;

Η εκδήλωση της κοιλιοκάκης προϋποθέτει σχετική γενετική προδιάθεση του ατόμου και την κατανάλωση τροφών με γλουτένη. Ακόμη και όταν αυτοί οι δύο παράγοντες συνυπάρχουν, είναι πιθανό η κοιλιοκάκη να μην εκδηλωθεί παρά μόνο όταν «πυροδοτηθεί» σε ορισμένες περιπτώσεις από κάποιες ιογενείς ασθένειες ή άλλες αιτίες. Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα.

Πόσο συχνή είναι;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης της κοιλιοκάκης, λόγω έλλειψης επίσημης στατιστικής πληροφόρησης και της δυσκολίας διάγνωσής της. Πιθανολογείται ότι παρατηρείται σε 1/2.000-3.000 κατοίκους. Σε άλλες χώρες το ποσοστό κυμαίνεται από 1/150-300 στην Ιρλανδία και τις ΗΠΑ, έως 1/10.000-20.000 σε χώρες της Ασίας.

Τι προκαλεί;

Στα άτομα με τη γενετική αυτή προδιάθεση, η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη προκαλεί τη λείανση ή την αδρανοποίηση των λάχνων του λεπτού εντέρου που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό. Οι εκδηλώσεις αφορούν κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και οι συνέπειες είναι αρκετές στην ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού.

Συμπτώματα:

Έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν, συχνά κατά πολύ, από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία και διακρίνονται σε γαστρεντερικές και άλλες.
Στα βρέφη παρατηρούνται γαστρεντερικές ενοχλήσεις, διάρροια, συχνές, ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις και στασιμότητα ή απώλεια βάρους.
Στα παιδιά, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί και οξυθυμία.
Στους ενήλικες και σε αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικά αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης ακόμη κι όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια και σαν συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών παρατηρούνται ανεμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές.

Διάγνωση:

Οι πρώτες ενδείξεις από τα πιο πάνω συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε ειδική εξέταση αίματος για τη διαπίστωση της παρουσίας αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης, της ρετικουλίνης και του ενδομυίου. Σε περίπτωση παρουσίας τέτοιων αντισωμάτων στο αίμα, απαιτείται ταυτοποίηση της πάθησης με βιοψία δείγματος του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου που λαμβάνεται με γαστροσκόπηση. Οι σύγχρονες ιατρικές πρακτικές απαιτούν για την οριστική διάγνωση μία σειρά από τρεις βιοψίες μετά από εναλλαγή δίαιτας με και χωρίς γλουτένη.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση:

Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μία αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις.
Θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου σε κανονική κατάσταση και τον έλεγχο της πάθησης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ελάχιστες ποσότητες γλουτένης γιατί το μέγεθος της βλάβης του λεπτού εντέρου και ο χρόνος αποκατάστασης είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα.
Στην αρχή αυτό είναι κάτι που τρομάζει, αλλά είναι τόσες οι εναλλακτικές τροφές και διατροφικές συνήθειες που υπάρχουν σήμερα που τελικά καταλήγει σε μια καλή οργάνωση της δίαιτας χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις και εξαναγκασμούς.


Διαβάστε περισσότερα...