Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κόβει την όρεξη η υπερβολική ζέστη;



Η κατανάλωση των λιπαρών φαγητών μειώνεται το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι έφτασε και το θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει σιγά σιγά. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, παρατηρούμε ότι το καλοκαίρι μειώνεται η όρεξη μας για φαγητό σε αντίθεση με το χειμώνα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες, για τη λειτουργία της αναπνοής, το μεταβολισμό των κυττάρων, την κυκλοφορία του αίματος, τη δραστηριότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και των ενδοκρινών αδένων, καθώς και τη θερμοκρασία του σώματος. Το χειμώνα ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται σημαντικά, προκειμένου να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα η θερμοκρασία του σώματος μας. Αντίθετα, το καλοκαίρι λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και επειδή το σώμα εκλύει θερμότητα για όλες τις παραπάνω διεργασίες, το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αυξημένη θερμοκρασία και την αντιμετωπίζει με δύο τρόπους, με την μειωμένη πρόσληψη τροφής, γιατί με την κατανάλωση τροφής το σώμα παράγει περισσότερη θερμότητα και με την αποβολή νερού, τον ιδρώτα.

Η κατανάλωση των λιπαρών φαγητών μειώνεται αφού τα λιπαρά φαγητά αποδίδουν αρκετές θερμίδες παραπάνω και γι’ αυτό μας φουσκώνουν και μας φέρνουν δυσφορία τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα, καλό είναι να αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που, εκτός του ότι βοηθάνε το οργανισμό να αναπληρώσει τις ανάγκες του σε νερό είναι και αναγκαία για να διατηρήσουν την ισορροπία στους ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Τα ποσοστά του νερού που χάνονται από το σώμα είναι μεγάλα, συνεπώς ο ανθρώπινος οργανισμός ζητάει την αναπλήρωση υγρών μέσω πιο δροσερών φαγητών .


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτωπο για "κατώτατο" 750€


Μέτωπο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα των 750 ευρώ συγκροτούν οι μικρομεσαίοι εργοδοτικοί φορείς, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν χθες με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και των εμπόρων.

Παράλληλα, ο ΣΕΒ, που συμμετείχε επίσης στον διάλογο, κάλεσε σε νέα συνάντηση για τα εργασιακά τη ΓΣΕΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε εννέα δόσεις η εξόφληση



Νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των φόρων σε εννέα δόσεις (τρεις διμηνιαίες και έξι μηνιαίες) αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Ωστόσο, χρήση των ευνοϊκών διατάξεων θα μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε πέντε δόσεις το Τέλος Ακινήτων


Σε πέντε δόσεις θα εξοφληθεί το τέλος ακινήτων, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων προς τους φορολογουμένους, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Τις επόμενες δε ημέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν το ειδικό τέλος θα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά την αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί σε συνεργασία με την τρόικα. Με την τρόικα θα συζητηθεί επίσης και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στη εστίαση.

Το νέο φορολογικό νοσμοσχέδιο, θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός. Θα περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος όπως και στο μέτρο των αποδείξεων που δεν κρίνεται ότι είναι το προσφορότερο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, τη θέσπιση του νέου περιουσιολογίου και διατάξεις για το νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των επιχειρήσεων. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2013.

Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αφού οι αγοραίες τιμές έχουν πέσει σημαντικά.

Για το θέμα της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Εκτιμάται, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει από το 1,50 ευρώ σήμερα, στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις στο 25% του μισθού



Το δημόσιο δεν μπορεί να κατασχέσει μισθούς, συντάξεις ή άλλα βοηθήματα αντί ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, εφόσον οι αποδοχές του φορολογουμένου δεν ξεπερνούν σε μηνιαία βάση τα 1000 ευρώ.

Εάν όμως ξεπερνούν αυτό το όριο, το δημόσιο μπορεί να τους κατασχέσει έως και το 25% του μισθού ή της σύνταξης, εφόσον χρωστούν από 300 ευρώ και πάνω.

Αυτά διευκρινίζονται σε οδηγό που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι κατά του… shopping



Αυτό πάει πολύ! Μια ευχαρίστηση έχουν και οι γυναίκες και πάνε να τους την κόψουν!

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το χάπι που βάζει τέλος στην επιθυμία για ψώνια…

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα κατέληξαν πως η ουσία μεμαντίνη, βοηθάει στη μείωση της καταναλωτικής μανίας…

Η οικονομική κρίση πάντως είναι το «φάρμακο» που εφαρμόζεται εδώ στην Ελλάδα κατά του shopping.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεξ και γυναικεία χείλη



Η σεξουαλικότητα των γυναικών, αλλά και το είδος του οργασμού που έχουν, συνδέεται με το σχήμα του πάνω χείλους του στόματος τους, αποφαίνεται νέα έρευνα , του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου!

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, γυναίκες με επίπεδο πάνω χείλος, δεν απολαμβάνουν το σεξ. Αντίθετα, γυναίκες με σαρκώδες πάνω χείλος στο στόμα… λατρεύουν το σεξ!

Η σκωτσέζοι επιστήμονες, εξέτασαν 258 γυναίκες ηλικίας από 18, μέχρι 35 ετών. Τους ζήτησαν να περιγράψουν τα χείλη και τις ερωτικές τους συνήθειες.

Το 95% των γυναικών όσων είχαν πιο έντονη γραμμή στο πάνω χείλος, δήλωσαν πως η σεξουαλική επαφή καταλήγει σε οργασμό, σε αντίθεση με τις άλλες γυναίκες που δήλωσαν το ίδιο σε ποσοστό 60%.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείξε μου το φίλο σου…


Εάν θέλετε να αδυνατίσετε, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στους φίλους σας: μπορεί να υπονομεύουν την προσπάθειά σας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Loyola, στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι οι εθελοντές τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν ή έστω να παχύνουν με πολύ αργό ρυθμό όταν οι φίλοι τους ήταν πιο αδύνατοι από τους ίδιους.

Όταν, όμως, οι φίλοι τους ήταν πιο παχείς, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία είναι «μεταδοτική» - από κοινωνικής πλευράς, τουλάχιστον. Ανάλογα ευρήματα για την επίδραση των φίλων στο σωματικό βάρος ενός ατόμου είχαν και προγενέστερες.

Γι’ αυτό και οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Σόχαμ, επίκουρο καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο Loyola, εκτιμούν ότι η παχυσαρκία ιδίως στους νέους ανθρώπους, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Η όλη μελέτη σχεδιάσθηκε για να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους η παχυσαρκία και η σχετιζόμενη με αυτήν συμπεριφορές (λ.χ. η συστηματική κατανάλωση πρόχειρων φαγητών) τείνουν να εκδηλώνονται σε ομάδες ανθρώπων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει μαθητές Λυκείου, από ένα αγροτικό και ένα αστικό Λύκειο των ΗΠΑ – συνολικά 1.775 μαθητές.

Οι μαθητές είχαν απαντήσει σε ειδικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους την σχολική περίοδο 1994-1995 και εν συνεχεία ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, το σωματικό βάρος τους είχε καθοριστεί με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (υπολογίζεται με διαίρεση του νυν σωματικού βάρους σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο κύκλος των φίλων κάθε μαθητή επηρέαζε σημαντικά τις πιθανότητές του να καταφέρει να αδυνατίσει.

Στην πραγματικότητα, όσοι μαθητές ήταν λίγο υπέρβαροι και είχαν αδύνατους φίλους, είχαν 40% πιθανότητες να αδυνατίσουν στο μέλλον. Όσοι όμως είχαν πολύ υπέρβαρους ή/και παχύσαρκους φίλους είχαν μόλις 15% πιθανότητες να αδυνατίσουν.

Αν και η συλλογή των στοιχείων έγινε σε μια εποχή που τα κρούσματα παχυσαρκίας ήταν σαφώς λιγότερα και ο κοινωνικός ιστός πολύ πιο «δεμένος» - σήμερα αποξενώνονται (και) εξαιτίας της απόστασης που δημιουργούν το facebook και γενικότερα το διαδίκτυο – τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά των προγενέστερων μελετών.

«Είναι σαφές ότι για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την παχυσαρκία, πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τον κοινωνικό ιστό κάθε ατόμου», είπε ο δρ Σόχαμ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάρισε ζωή με το θάνατό της



Ζωή με το θάνατό της χάρισε με το θάνατό της μιας 49χρονη.

Η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου νοσηλευόταν με εγκεφαλική αιμορραγία.

Η 49χρονη, ήταν κάτοικος Αθήνας και είχε έρθει στη Καρδίτσα για το γάμο της κόρης της όπου και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αργά το βράδυ, στήθηκε γέφυρα ζωής ανάμεσα σε Λάρισα, Αθήνα, Ιωάννινα και Μόναχο.

Το ήπαρ μεταφέρθηκε στο Μόναχο, οι πνεύμονες στην Βιέννη, η καρδιά στο Ώνάσειο, οι κερατοειδείς στην Θεσσαλονίκη και τα νεφρά στα Γιάννενα.


Διαβάστε περισσότερα...

Γάντια "μεταφράζουν" τη νοηματική!




Ένα ζευγάρι «έξυπνων» γαντιών, που μεταφράζουν τη νοηματική γλώσσα σε λόγο, ανέπτυξε ομάδα φοιτητών, από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ομάδα των φοιτητών, στα γάντια «Enable Talk», έχουν προσαρμοσθεί αισθητήρες αφής, κάμψης, γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα, που «διαβάζουν» τις κινήσεις του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί. Στη συνέχεια με μία εφαρμογή για smartphone, οι κινήσεις μεταφράζονται σε λέξεις, που προφέρονται δυνατά για να τις ακούει ο συνομιλητής του.

Τα γάντια λειτουργούν με ενέργεια που παίρνουν από μικροσκοπικές ηλιακές κυψέλες.

Στόχος των νεαρών δημιουργών είναι η ανάπτυξη μιας τελικής έκδοσης της συσκευής η οποία θα είναι προσιτή προς το καταναλωτικό κοινό. Πάντως, όπως ανακοίνωσε η ομάδα, τα υλικά για την κατασκευή, δεν κόστισαν παραπάνω από 50 δολάρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λειτουργούν από σήμερα τα ιαματικά λουτρά στην Ξάνθη



Tο ωράριο λειτουργίας θα είναι από 08:00 πμ έως 20:00 μμ.

Από σήμερα ξεκινά πιλοτικά για την φετινή σεζόν η καθημερινή λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Ποταμιάς στην Ξάνθη, όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Αβδήρων, ο οποίος κάνει προσπάθειες να αναπτύξει τον ιαματικό τουρισμό.

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από 08:00πμ έως 20:00μμ για τις πισίνες ανδρών και γυναικών και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και φυσιοθεραπευτήριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Νησί «τυφλών» και η... Χίος



Στο στόχαστρο ξανά τα προνοιακά επιδόματα.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στη Χίο κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ ώστε να ξεκινήσει επανέλεγχος για μια πολυπληθή ομάδα δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος».

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει ανοίξει «πόλεμο» με κάθε κέντρο παραβατικής λειτουργίας. Μετά την αποκάλυψη της χθεσινής απάτης με τις πλαστές περιοδικές δηλώσεις, σειρά παίρνουν ξανά τα προνοιακά επιδόματα, που γίνονται φύλλο και φτερό για να ανακαλυφθούν τυχόν επιδοματούχοι-μαϊμού.

Στη Χίο υπάρχουν 400 περιπτώσεις που εμφανίζονται να λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα και αναμένεται να περάσουν από νέους ελέγχους. Από στελέχη του ΙΚΑ εκφράζονται φόβοι πως ίσως αποκαλυφθεί στο Ανατολικό Αιγαίο μια «δεύτερη Ζάκυνθος», αφού στη Χίο έχουν παρατηρηθεί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά χορήγησης προνοιακών επιδομάτων.

Υπενθυμίζεται πως ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει δηλώσει ότι οι πλασματικές αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα δεν αποκλείεται να αγγίζουν πανελλαδικώς το 30%.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάνει βάρος με… μαραθώνιους σεξ!



Φωτογραφίες τηε 47χρονης που έφτασε να ζυγίζει 330 κιλά.

Μετά το διαζύγιό της πριν από τρία χρόνια η Pauline Potter- που ζύγιζε ήδη πάνω από 292 κιλά- πήρε τόσο βάρος που έγινε η βαρύτερη γυναίκα στον κόσμο. Αλλά στα απίστευτα 317 κιλά της ο πρώην άνδρας της δεν μπορούσε να της αντισταθεί και έβαλε στόχο να την ξανακερδίσει και να αναθερμάνει την ερωτική τους ζωή.

Το ζευγάρι επιδίδεται σήμερα σε «μαραθωνίους σεξ» ακόμα και επτά φορές την ημέρα και η Pauline ανακάλυψε πως η«sexercise» είναι αυτή που τη βοηθά να χάσει βάρος!

Οι «μαραθώνιοι» αυτοί με τον Alex, ο οποίος την επισκέφθηκε δύο φορές μέσα σε ένα μήνα για τέσσερις ημέρες τη φορά, είχαν σημαντική επίδραση στο βάρος της, βοηθώντας τη να χάσει έως και 6 κιλά το μήνα… ιδρώνοντας.

«Δεν μπορώ να κινηθώ πολύ στο κρεβάτι αλλά καίω 500 θερμίδες τη φορά- είναι πολύ καλή άσκηση», λέει η ίδια.

Παρότι μόνο το ένα πόδι της Pauline έχει μεγαλύτερο βάρος από ολόκληρο τον Alex, το ζευγάρι, όπως λέει, απολαμβάνει το σεξ με διάφορες στάσεις.

Και παρότι η Pauline δεν νιώθει ακόμα αρκετή αυτοπεποίθηση για να αγοράσει σέξι εσώρουχα, σκεπάζεται μόνο με ένα ωραίο σεντόνι και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο…

Η 47χρονη γυναίκα, που έχει έναν γιο 19 ετών από προηγούμενο γάμο- γνώρισε τον Alex στο διαδίκτυο το 2002 και παντρεύτηκαν τρία χρόνια αργότερα.

Όταν ο γάμος τους δεν πήγαινε καλά, το 2008, ο Alex μετακόμισε στην Καλιφόρνια και η Pauline το έριξε στο φαΐ. Καταναλώνοντας 10.000 θερμίδες την ημέρα ήταν τόσο παχιά που χρειαζόταν ο γιος της να τη συνοδεύει στην τουαλέτα.

Όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος έφτασε το 95 (!) με το υγιές για μια γυναίκα της ηλικίας της να φτάνει το 25, η υγεία της επιβαρύνθηκε σημαντικά.

Δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι κι εμφάνισε λεμφοίδημα σε τέτοιο βαθμό που τελικά ακινητοποιήθηκε πλήρως. Τον περασμένο Σεπτέμβριο με βάρος 330 κιλά ανακηρύχθηκε η παχύτερη γυναίκα στον κόσμο και τον Ιούλιο μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες.

Η αναγνώριση αυτή ήταν που έφερε ξανά τον Alex κοντά της.

Τώρα ο στόχος της είναι να φτάσει τα 240 κιλά για να μπορέσει να μετακινηθεί και να μετακομίσει μαζί του στην Αριζόνα.

«Του λέω πως πρέπει να με επισκέπτεται περισσότερο για να με βοηθήσει να χάσω βάρος γρηγορότερα», δήλωσε.






Διαβάστε περισσότερα...

Νέα... ΦΑΠ(α) το φθινόπωρο για 670.000 φορολογούμενους



Θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά σημειώματα που θα τους καλούν να πληρώσουν ένα ακόμα «χαράτσι» θα βρεθούν το φθινόπωρο περίπου 670.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011.

Υπολογίζεται ότι εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2010 θα σταλούν σε περίπου 170.000 άτομα, ενώ εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2011 θα σταλούν σε τουλάχιστον 500.000 άτομα

Τον ΦΑΠ του 2010 θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ενώ ΦΑΠ του 2011 θα επιβληθεί σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Από αρχές Αυγούστου τα ειδοποιητήρια για το «χαράτσι»



Η καταβολή του αναμένεται να γίνει σε πέντε δόσεις.

Από τις αρχές Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων του 2012.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο, κάτι το οποίο τέθηκε ως προϋπόθεση από το Εurogroup ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με την τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από τέλος ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 3 δισ. ευρώ που αναζητείται.

Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά θα είναι αποσυνδεδεμένο από το ποσό του ρεύματος.

Η καταβολή του από τους φορολογούμενους αναμένεται να γίνει σε πέντε δόσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες προς φορολογούμενους από το υπουργείο Οικονομικών



Ερωτήσεις και απαντήσεις για ακίνητα και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οδηγό με απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των φορολογούμενων για τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου ακίνητης περιουσίας εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στον οδηγό, τον οποίο δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιλαμβάνονται επίσης ερωτήσεις - απαντήσεις και για θέματα που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη δυνατότητα ρύθμισής τους καθώς και τις περιπτώσεις που επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ – ΔΩΡΕΩΝ - ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

Κάθε κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο. Υπόχρεος σε φόρο είναι ο κληρονόμος, ο δωρεοδόχος ή το τέκνο αντίστοιχα.

Για πληροφορίες σχετικά με την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών μπορείτε να απευθύνεστε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τις κληρονομιές είναι η Δ.Ο.Υ. του τόπου κατοικίας του κληρονομουμένου και για τις δωρεές και γονικές παροχές του τόπου κατοικίας του δωρητή ή γονέα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται πριν τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου και ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.

Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την αγορά γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων από αγρότες και άλλες περιπτώσεις μεταβίβασης, χορηγείται απαλλαγή από το φόρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Για πληροφορίες σχετικά με τις απαλλαγές καθώς και για οποιοδήποτε ερώτημα μπορείτε να απευθύνεστε στη Δ.Ο.Υ. που ανήκει χωρικά το μεταβιβαζόμενο ακίνητο ή σε εκείνη στην οποία υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ο αγοραστής, εφόσον είναι δυσχερής η μετάβασή του στη Δ.Ο.Υ. του ακινήτου.

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (Φ.Α.Π.)

Από το έτος 2010 επιβάλλεται φόρος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Για τα φυσικά πρόσωπα η δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.) δημιουργείται από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με όσα αναγράφονται στις δηλώσεις Ε9 του φορολογουμένου. Ο προσδιορισμός του φόρου για το έτος 2010 γίνεται με κλιμακωτούς συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως 1,0%, ενώ για το έτος 2011 και επόμενα οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,2% μέχρι 1,0%.

Για τα έτη 2010, 2011 και 2012 φορολογητέα αξία περιουσίας μεγαλύτερη των 5.000.000,00€ φορολογείται με συντελεστή 2%.

Για το έτος 2010 αξία περιουσίας ανά ιδιοκτήτη μέχρι 400.000 € δεν φορολογείται, ενώ για το έτος 2011 και έπειτα δε φορολογείται αξία περιουσίας μέχρι 200.000 € ανά ιδιοκτήτη. Ποσό φόρου μέχρι είκοσι επτά ευρώ δεν καταβάλλεται.

Επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων επιβάλλεται φόρος με συντελεστές 1‰, 3‰ και 6‰ αναλόγως της κατηγορίας του νομικού προσώπου και της χρήσης του ακινήτου. Η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τα έτη 2010 έως 2012, φορολογείται με συντελεστή 0,33‰. Ο φόρος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα (1) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με εξαίρεση τα γεωργικά, κτηνοτροφικά, ημιτελή κτίσματα και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πληροφορίες παρέχονται από τη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Από το έτος 2010 τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα καταβάλλουν ετήσιο ειδικό φόρο 15% επί της αξίας αυτών, εφόσον δεν εμπίπτουν στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις. Πληροφορίες σχετικά με τις απαλλαγές παρέχονται από τη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

α) Διευκολύνσεις / ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής

Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, μπορούν να υποβάλουν στη Δ.Ο.Υ. που είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, αίτηση υπαγωγής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής αυτών. Η αίτηση βαρύνεται με παράβολο ανάλογο του ύψους της οφειλής.

Επίσης η καταβολή των βεβαιωμένων έως τις 30.9.2010 οφειλών μπορεί να ρυθμιστεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν.3888/2010 σε μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως και 50%. Από τις Δ.Ο.Υ. οι οφειλέτες μπορούν να ενημερώνονται και για τυχόν νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των ανωτέρω.

β) Αποδεικτικό ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο. Ποιος το χορηγεί και ποια η διάρκεια ισχύος του. Πότε χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας με παρακράτηση και πότε βεβαίωση οφειλής.

Αποδεικτικό ενημερότητας χορηγείται, μόνον εφόσον έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. και έχουν εξοφληθεί ή νόμιμα τακτοποιηθεί τυχόν οφειλές. Έχει τετράμηνη διάρκεια ισχύος, εάν δεν υπάρχουν οφειλές, και μηνιαία σε κάθε άλλη περίπτωση. Χορηγείται κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. από τον ενδιαφερόμενο είτε από πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν. Εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές, χορηγείται και από τα Κ.Ε.Π. ή εκτυπώνεται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περίπτωση που υφίστανται τακτοποιημένες οφειλές και ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου με τίμημα, αυτό εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης, μέρους ή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εάν δεν πληρούνται οι όροι έκδοσης του αποδεικτικού, αντί αυτού εκδίδεται βεβαίωση οφειλής για το σύνολο των οφειλών.

γ) Αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση.

δ) Άρση κατασχέσεων, εξάλειψη υποθηκών, μεταφορά αυτών σε άλλα ακίνητα.

Αιτήματα άρσης κατασχέσεων και εξάλειψης υποθηκών ή μεταφοράς αυτών σε άλλα ακίνητα του οφειλέτη ή τρίτου, εξετάζονται από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης στη Δ.Ο.Υ. της οφειλής.

Η αίτηση συνοδεύεται με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση στοιχεία, όπως πιστοποιητικά βαρών και μη διεκδίκησης των ακινήτων, εκθέσεις εκτίμησης της αξίας αυτών, τίτλους κτήσης των προσφερομένων προς δέσμευση ακινήτων, αντίγραφα μερίδας, βεβαίωση δασαρχείου, όταν πρόκειται για αγροτεμάχια , πρόταση του οφειλέτη, και ό,τι άλλο ζητηθεί.

ε) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό, για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των χιλίων (1000) € μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα που λαμβάνει ο οφειλέτης από ένα ή περισσότερους φορείς υπερβαίνει συνολικά το ποσόν των χιλίων (1000) €, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό του να μην είναι κατώτερο των χιλίων (1000) €.

στ) Οι πτωχοί οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους ως εξής:

1) για πτωχευτικά χρέη, δηλαδή χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από την κήρυξη πτώχευσης, μέσω της Επιτροπής του άρθρου 9 ν. 2386/1996, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 62Α του ΚΕΔΕ, για οφειλές έως και 600.000 € ή μέσω Ν.Σ.Κ. για οφειλές άνω των 600.000 €,

2) Για όλα τα χρέη (πτωχευτικά και μεταπτωχευτικά), με τη διαδικασία των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των άρθρων 13-21 ν. 2648/1998, όπως ισχύουν.

ζ) Οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τα άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως ίσχυαν πριν από το ν. 4013/2011, μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως εξής:

1) με τη διαδικασία των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, που ισχύουν για όλους τους οφειλέτες,

2) με συμμετοχή του Δημοσίου στη συμφωνία συνδιαλλαγής κατόπιν αίτησης του μεσολαβητή,

3) σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία συνδιαλλαγής με τρίτους πιστωτές και επικυρωθεί δικαστικά, μέσω της Επιτροπής του άρθρου 9 ν. 2386/1996, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 62Α του ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία, όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη.

η) Οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης κατά τα άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως ισχύουν μετά το ν. 4013/2011, μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως εξής :

1) με τη διαδικασία των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, που ισχύουν για όλους τους οφειλέτες,

2) με συμμετοχή του Δημοσίου στη συμφωνία εξυγίανσης κατόπιν σχετικής αίτησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάνουν το αφορολόγητο όσοι καταθέσουν εκπρόθεσμα τη δήλωση



Σε εννέα δόσεις οι επιπλέον φόροι.

Μόνο οι φορολογούμενοι που υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την καταβολή των φόρων που προκύπτουν με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, σε περισσότερες από τρεις δόσεις.

Όσοι στείλουν τις δηλώσεις τους μετά την λήξη των προθεσμιών όχι μόνο δεν θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν ή έχουν ήδη λάβει σε περισσότερες δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο καθώς θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εξόφληση των φορο-επιβαρύνσων σε περισσότερες από 3 δόσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις εννέα.

Θα διατηρηθούν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις και μετά θα υπάρχουν μέχρι και 6 μηνιαίες δόσεις.

Η εξόφληση των πρόσθετων φόρων που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα θα γίνει μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλιγάτορας τού έκοψε το χέρι!



O 17χρονος δεν χάνει όμως το... χιούμορ του.

Ο 17χρονος Kaleb Langdale κολυμπούσε στον ποταμό Caloosahatchee στη Φλόριντα όταν δέχθηκε επίθεση από αλιγάτορα μήκους σχεδόν 3,5 μέτρων.

Ο νεαρός νόμιζε πως είχε αποφύγει τον αλιγάτορα αλλά ξαφνικά εκείνος αναδύθηκε και έκοψε μέρος του δεξιού χεριού του. Ο Kaleb κολύμπησε σε ασφαλές σημείο παρά τον ακρωτηριασμό του και σήμερα αναρρώνει στο νοσοκομείο με το ηθικό του ακμαίο παρά τη δοκιμασία που πέρασε.

Ο Kaleb κάνει μέχρι και αστεία για την κατάστασή του, λέγοντας στην αδελφή του πως δεν θα είναι πια η μόνη αριστερόχειρας στην οικογένεια.

Οι στιγμές τρόμου άρχισαν όταν οι φίλοι του Kaleb είδαν τον αλιγάτορα να κολυμπά κοντά του κι άρχισαν να του φωνάζουν.

Ο Kaleb επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει χτυπώντας τον στην κάτω γνάθο- όπως μάλλον θα είχε δει στην τηλεόραση- αλλά ο αλιγάτορας τον τράβηξε κάτω από το νερό. Ο 17χρονος βγήκε στην επιφάνεια κι άρχιζε να κολυμπά ενώ ο αλιγάτορας έμοιαζε να έχει ηρεμήσει. Σε μία ξαφνική κίνηση όμως όρμησε, του έπιασε το χέρι και το πέταξε πίσω του απομακρυνόμενος.

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τον αλιγάτορα αλλά το χέρι του Kaleb είχε υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που δεν μπορεί να κολληθεί.





Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πονάμε όταν καιγόμαστε από τον ήλιο;



Η υπεριώδης ακτινοβολία Β ηλίου βλάπτει τα δερματικά κύτταρα.

Δεν είναι μυστικό ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο καίει το δέρμα, προκαλώντας πόνο, κοκκίνισμα και έντονη λαχτάρα για οτιδήποτε κρύο που θα το ανακουφίσει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Την απάντηση βρήκαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου βλάπτει τα μόρια του RNA των δερματικών κυττάρων, αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Το RNA ή ριβονουκλεϊκό οξύ αποτελεί τμήμα του γενετικού υλικού του κυττάρου, κωδικοποιώντας τις πληροφορίες που μετατρέπουν τις γενετικές οδηγίες του DNA σε πρωτεΐνες.

Όταν το RNA υφίσταται βλάβες από την UVB, παύει να κωδικοποιεί τις πρωτεΐνες, λένε οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα παρακείμενα στα καμένα κύτταρα απελευθερώνουν φλεγμονώδη μόρια, που ενεργοποιούν μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων οι οποίες οδηγούν στα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος.

Μεσοπρόθεσμα, αυτές οι χημικές αντιδράσεις οδηγούν στην επούλωση του δέρματος από το έγκαυμα.

Μακροπρόθεσμα, όμως, οι ίδιες αντιδράσεις αθροίζονται και αυξάνουν τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου.

«Αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση είναι σημαντική για την διαδικασία της επούλωσης του δέρματος έπειτα από τον θάνατο των δερματικών κυττάρων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Λ. Γκάλο, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Τομέα Δερματολογίας του πανεπιστημίου.

Αν και οι επιστήμονες ήξεραν εδώ και χρόνια αρκετές από τις μοριακές συνέπειες της υπερέκθεσης στον ήλιο, μέχρι τώρα δεν ήξεραν πως ακριβώς αρχίζουν οι δερματικές βλάβες – και αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τώρα που αποκαλύφθηκε το πρώτο βήμα του ηλιακού εγκαύματος, θα μπορέσουν να βρουν τρόπους για να το αναχαιτίσουν – τουλάχιστον για τους φωτοευαίσθητους ανθρώπους, αν όχι για όλους μας.

Στην κατηγορία των φωτοευαίσθητων ανθρώπων, λ.χ., ανήκουν οι πάσχοντες από ψωρίαση, η οποία θεραπεύεται (και) με υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά μία δυνητική ανεπιθύμητη ενέργεια της θεραπείας αυτής είναι η αύξηση του κινδύνου δερματικού καρκίνου.

«Η ανακάλυψή μας υποδηλώνει έναν τρόπο για να μπορούν οι πάσχοντες από ψωρίαση να επωφελούνται από την θεραπεία με UV, δίχως στην πραγματικότητα να εκτίθενται στην επιβλαβή UV», είπε ο δρ Γκάλο.

«Κάποιοι άνθρωποι, εξάλλου, όπως οι πάσχοντες από λύκο, είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην UV και πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο. Αναζητούμε τρόπους για να τους βοηθήσουμε και αυτούς, μπλοκάροντας το χημικό μηχανισμό που ανακαλύψαμε».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον μηχανισμό αυτό εκθέτοντας στο εργαστήριο ανθρώπινα δερματικά κύτταρα στην UVB και στη συνέχεια κάνοντας πειράματα σε ποντίκια. Συγκεκριμένα γονίδια στα ποντίκια μπορούν να καθορίσουν πόσο πιθανό είναι να υποστούν δερματικά εγκαύματα από τον ήλιο, εξήγησε ο δρ Γκάλο.

«Οι άνθρωποι διαθέτουν παρόμοια γονίδια, αλλά δεν είναι γνωστό εάν διαθέτουν μεταλλαγές αυτές των γονιδίων που μπορεί να επηρεάσουν την αντίδραση του δέρματός τους στον ήλιο», πρόσθεσε.


Πηγή: ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρήση φθοριωμένου νερού στα παιδιά



Παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των δοντιών.

Για να διατηρηθούν τα δόντια του παιδιού υγιή απαιτείται κάτι περισσότερο από το καθημερινό βούρτσισμα.

Κατά την διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας του παιδιού σας, μην εκπλαγείτε εάν ο παιδίατρος εξετάσει και τα δόντια του παιδιού και σας ρωτήσει πληροφορίες σχετικά με την παροχή πόσιμου νερού που έχετε στο σπίτι. Αυτό γιατί το φθόριο, ουσία η οποία βρίσκεται στο νερό, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των δοντιών και στην αποφυγή δημιουργίας τερηδόνας.

Το φθοριούχο άλας που υπάρχει στις πηγές νερού, προέρχεται από το φθόριο, που είναι το 13ο πιο κοινό στοιχείο στο φλοιό της γης. Είναι ευρέως γνωστό ότι το φθόριο βοηθά στην αποφυγή και μερικές φορές ανατρέπει στα αρχικά στάδια την τερηδόνα των δοντιών. Το φθόριο αυξάνει την σκληρότητα της αδαμαντίνης των δοντιών δημιουργώντας έτσι ανθεκτικότερη οδοντική επιφάνεια στην επίθεση των οξέων.

Η τερηδόνα σχηματίζεται όταν τα βακτήρια τα οποία αθροίζονται πάνω στα δόντια διασπούν τα σάκχαρα του φαγητού, με αποτέλεσμα να παράγονται οξέα τα οποία καταστρέφουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Αν η ζημιά που προκαλείται δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα τότε τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν μέσω της αδαμαντίνης, προκαλώντας τερηδόνα, σχηματισμό κοιλότητας και οστεΐτιδα. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η αποδυνάμωση των δοντιών, οδοντικός πόνος, απώλεια δοντιών και λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας.

Για πάνω από 60 χρόνια η φθορίωση του νερού, αποδείχθηκε ως ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος η οποία σήμερα υπολογίζεται ότι μειώνει την δημιουργία τερηδόνας κατά ποσοστό 20-40%. Επιθυμητά επίπεδα φθορίου στην παροχή νερού είναι 0,7-1,2 ppm (parts fluoride per million parts of water) τα οποία μπορούν να ελεγχθούν εργαστηριακά από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε χώρας.

Υπάρχουν περιοχές στην Κύπρο (πχ περιοχή Τροόδους, Κυπερούντας) όπου το νερό δεν περιέχει φθόριο και το αντίθετο περιοχές με υψηλές ποσότητες φθορίου (πχ Αυδήμου). Σε γενικές γραμμές το νερό στο δίκτυο ύδρευσης στην Κύπρο έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε φθόριο.

Τα εμφιαλωμένα νερά δεν περιέχουν φθόριο.

Υπάρχει διαθέσιμο φθοριωμένο νερό στο εμπόριο:
Beechnut : 0,5 ppm στο ένα λίτρο νερού
Bebelita : 0,10 ppm στο ένα λίτρο νερού

Πόσο φθοριωμένο νερό χρειάζεται το παιδί;

Σε γενικές γραμμές η ποσότητα φθοριωμένου νερού που θα πρέπει να παίρνει ένα παιδί, εξαρτάται από την ηλικία του και από το εάν περιέχει φθόριο το σύστημα ύδρευσης ή εάν λαμβάνει εμφιαλωμένο νερό. Έτσι τα πιο κάτω ισχύουν για παιδιά που λαμβάνουν νερό με μηδενική περιεκτικότητα σε φθόριο (εμφιαλωμένο νερό).

0 -6 μηνών : δεν χρειάζεται να παίρνουν καθόλου φθόριο. Αυτό γιατί το φθόριο δρα κυρίως τοπικά και όχι συστηματικά, γι΄ αυτό δεν υπάρχει λόγος να δίδεται στα βρέφη εφόσον αυτά δεν φέρουν ακόμα δόντια.

6 μ. – 3 ετών: κατανάλωση μέχρι 0,25 ppmF την ημέρα

3 – 6 ετών: δικαιούται να καταναλώνει μέχρι 0,5 ppmF την ημέρα

Άνω των 6 ετών: το παιδί δικαιούται να καταναλώνει 1 ppmF την ημέρα

Πρέπει οι γονείς να υπολογίζουν ή να ζητούν την γνώμη του παιδίατρου όσον αφορά την ποσότητα σε φθοριωμένο νερό που δικαιούται να λαμβάνει το παιδί. Αυτή θα υπολογισθεί με βάση την ηλικία του παιδιού και την περιεκτικότητα του νερού σε φθόριο (ΔΕΣ ΕΤΙΚΕΤΤΑ). Δηλαδή π.χ εάν ένα λίτρο νερού περιέχει 0,5 ppmF τότε το παιδί μέχρι 3 ετών μπορεί να καταναλώσει μισό λίτρο νερού ημερησίως δηλ. 0,25 ppmF.

Υπερέκθεση σε φθόριο πριν την ηλικία των 8 ετών, την χρονική περίοδο δηλαδή που διαπλάθονται τα δόντια, μπορεί να οδηγήσει σε φθορίαση της αδαμαντίνης, όπου τα δόντια έχουν λευκές ή κίτρινες κηλίδες. Για την δημιουργία φθορίασης απαιτείται αυξημένη κατάποση φθορίου πέραν της ενδεδειγμένης (διπλάσια ή > 1 ppmF ημερησίως) και οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται σε μη σωστή χρήση οδοντόπαστας και στοματικού διαλύματος.

Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά όσον αφορά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της φθορίωσης του νερού, παρόλα αυτά δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν τη μη χρήση του φθορίου. Περίπου 75-90% του φθορίου που καταναλώνεται απορροφάται από τον οργανισμό και εναποτίθεται κατά 99% στα δόντια και στα οστά. Γι’ αυτό το λόγο η μακροπρόθεσμη υπερέκθεση σε φθόριο προκαλεί βλάβες στα δόντια (φθορίαση) και τα οστά. Πολύ σπάνια αναφέρεται βλάβη ηπατικών ή νεφρικών κυττάρων. Σημαντικό είναι ότι σε καμιά έρευνα δεν αποδείχθηκε ότι το φθόριο είναι καρκινογόνο.

Επιστημονικές έρευνες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα πλεονεκτήματα της φθορίωσης του νερού προς αποφυγή της τερηδόνας. Ο CDC αναγνωρίζει τη φθορίωση του νερού ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα όσον αφορά την υγεία.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετική για τα βρέφη η επαφή με τους σκύλους



Ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τα βρέφη που συμβιώνουν με σκύλους μέσα στο σπίτι παθαίνουν σπανιότερα ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σύγκριση με εκείνα που ζουν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια.

Αυτό αποδεικνύει έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics, αν και δεν εξηγεί τον λόγο αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με την έρευνα η επαφή με έναν σκύλο, ο οποίος περνά τουλάχιστον κάποιον χρόνο εκτός σπιτιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Και οι γάτες παρέχουν ανάλογη προστασία στα βρέφη, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους σκύλους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 397 παιδιών στην Φινλανδία οι γονείς των οποίων κρατούσαν ημερολόγιο κάθε εβδομάδα καταγράφοντας την κατάσταση της υγείας του παιδιού τους τον πρώτο χρόνο της ζωής του και συγκεκριμένα ηλικίας από εννέα έως 52 εβδομάδων.

Συνολικά, τα βρέφη που ζούσαν σε σπίτια με γάτες ή σκύλους είχαν κατά 30% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού -περιλαμβανομένων βήχα, ρινίτιδας, καταρροής και πυρετού- και σχεδόν 50% μικρότερες πιθανότητες για ωτίτιδα.

Μεγαλύτερη προστασία αποδείχτηκε ότι είχαν τα παιδιά εκείνα τα οποία βρίσκονταν στο σπίτι με τον σκύλο τους για έως και έξι ώρες καθημερινά σε σχέση με τα παιδιά εκείνα που δεν είχαν σκύλο ή που είχαν σκύλο που βρισκόταν μονίμως στον κήπο.

Η βελτίωση της υγείας τους ήταν σημαντική ακόμη κι όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, όπως το να μην έχουν θηλάσει, το να πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό, να έχουν μεγαλώσει από ασθματικούς ή καπνιστές γονείς ή να έχουν αδέλφια. Επιπλέον, τα βρέφη που κατοικούσαν με σκύλους χρειάζονταν λιγότερα αντιβιοτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν δηλώνω...



Ενας στους τρεις φορολογούμενους δεν έχει υποβάλλει τη δήλωσή του, έξι μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός και ήδη κυβερνητικά στελέχη σε μια προσπάθεια να πείσουν τους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι εκπρόθεσμοι δεν θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση που ετοιμάζεται για εξόφληση των φόρων σε περισσότερες δόσεις.

Ηδη χθες έληξε η προθεσμία για τις χειρόγραφες δηλώσεις και δεν δόθηκε νέα παράταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή καρπουζιών στη Θεσσαλονίκη



Αυτή την ώρα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Καρπούζια θα μοιράσουν σήμερα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης παραγωγοί από τη Χαλκηδόνα.

Η διαμονή αρχίζει αυτή την ώρα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης και στόχος είναι να προβληθεί η διήμερη γιορτή καρπουζιού που γίνεται στην περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Αμαξίδια θαλάσσης για ΑμεΑ


Στην τοποθέτηση αμαξιδίων θαλάσσης για ΑμεΑ, σε παραλίες του δήμου Χανίων, προχώρησε η δημοτική αρχή, επιλέγοντας - σε πρώτη φάση - τις παραλίες της Νέας Χώρας, των Αγίων Αποστόλων και του Μαραθίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, φιλοξενείται δήλωση του δημάρχου, Μανώλη Σκουλάκη, στην οποία αναφέρει πως «η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση και βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε πως τα αμαξίδια, που προμηθευτήκαμε ως Δήμος, θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας τη δυνατότητα στα ΑμεΑ να χαρούν το κολύμπι και τις παραλίες, προσεγγίζοντας δίχως δυσκολία τη θάλασσα».

Ήδη, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει αποστείλει ενημερωτικό έγγραφο προς το Σύλλογο Ξενοδόχων, προκειμένου να ενημερώσει τους επισκέπτες με αναπηρία για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του εν λόγω εξοπλισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα του ΕΟΤ "Τουρισμός για όλους" για το 2012



Τουρισμός για όλους 2012-2013

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2012 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 2012 2013.


ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ.


Σημείωση:
Τις δύο εγκυκλίους θα τις βρείτε και στο τέλος αυτού του θέματος.

Την έγκριση υλοποίησης του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για το έτος 2012-2013, με ισχύ από τον Αύγουστο 2012 έως 31 Μαΐου 2013, υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που εκτίθενται αναλυτικά στην παρούσα εισήγηση. Η ακριβής έναρξη του προγράμματος θα ανακοινωθεί με εγκυκλίους προς τους επιχειρηματίες και τους δικαιούχους. 

Στο πλαίσιο διαχείρισης του προγράμματος θα εφαρμοστεί μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του, που θα επιτρέψει την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση του.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του Προγράμματος, ανέρχεται στο ποσό μέχρι 5.500.000,00 € (πέντε εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ) και θα καλυφθεί από τους Τακτικούς Προϋπολογισμούς του ΕΟΤ των ετών 2012-2013 (κωδ. Εξόδων 2641.02 «Τουρισμός για όλους»), ως ακολούθως:
1. ποσό μέχρι 2.500.000,00 € (δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ) από τον τακτικό προϋπολογισμό ΕΟΤ έτους 2012 (κωδ. Εξόδων 2641.02 «Τουρισμός για όλους») στον οποίο υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση όπως αναφέρεται και επιβεβαιώνεται στη με 511286/18.01.2012 ΑΔΑ ΒΟΝΧ469ΗΙΖ-ΣΥ9 απόφαση ΥΠ.ΠΟ.Τ περί έγκρισης δέσμευσης πίστωσης 2.500.000,00 € (δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ), η οποία προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

2. ποσό μέχρι 5.500.000,00 € (πέντε εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ) από τον τακτικό προϋπολογισμό ΕΟΤ έτους 2013 (κωδ. Εξόδων 2641.02 «Τουρισμός για όλους») μετά από σχετική προέγκριση της Υπουργού Τουρισμού για την κάλυψη του τμήματος της δαπάνης του προγράμματος, που δεν θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικονομικού
έτους 2012.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" 2012-2013

Το Πρόγραμμα ''Τουρισμός για όλους 2012-2013" διακρίνεται σε δύο υποπρογράμματα μέσω των οποίων διατίθενται συνολικά 81.200 ατομικά δελτία «Τουρισμού για όλους» σε αντίστοιχους δικαιούχους.

I. ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΗΜΕΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ (ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ)

Στο πλαίσιο του υποπρογράμματος εξαήμερων διακοπών που θα υλοποιηθεί από Αύγουστο 2012 έως 31 Μαϊου 2013 θα διατεθούν συνολικά 76.200 ατομικά δελτία.
Το προϋπολογιζόμενο κόστος του υποπρογράμματος ανέρχεται στο ποσό των 4.950.000,00 € (τεσσάρων εκατομμυρίων εννιακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ) περίπου.
Οι κάτοχοι των δελτίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια σε ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε ισχύ.
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 31η Μαΐου 2013.

Ι. Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας και με τις προϋποθέσεις της 

Παραγράφου Ι.Β.

  • Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
  • Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του
  • Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της.
  • Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες (πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ κλπ).
  • Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες (πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ, κλπ) με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ.
  • Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ
  • Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005
  • Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.
  • Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.
  • ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου. Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας ή από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματός μας, τότε δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους με τη προϋπόθεση, ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την υγειονομική επιτροπή, που πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας (βλ. δικαιολογητικά σελ. 6). Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση και η χορήγηση του δελτίου γίνεται με μόνο δικαιολογητικό το φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής του ταυτότητας. Δεν δικαιούνται συνοδού τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη δικαιούχοι του προγράμματος μας, εφόσον βέβαια δεν είναι και αυτοί άτομα με αναπηρία. Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμου στην οικογένεια με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται ξεχωριστού συνοδού για τον καθένα από τους δικαιούχους. Τα ανήλικα άτομα με αναπηρία 67% και άνω δικαιούνται δελτίου για τους εαυτούς τους και για το γονέα ο οποίος ασκεί την επιμέλεια, με την προϋπόθεση ότι ο γονέας ανήκει σε μία από τις κατηγορίες επαγγελμάτων της παραγράφου Ι.Α. της παρούσης. Και σ’ αυτή την περίπτωση το δικαίωμα για τη χορήγηση δελτίου εφαρμόζεται ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο σε ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».
  • ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (τέσσερα τέκνα και άνω): Οι πολύτεκνοι που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο για ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Ειδικές Διευκρινίσεις:


  • Οι διαζευγμένοι δικαιούχοι του Προγράμματος εφόσον έχουν υπό την προστασία τους τέκνα των οποίων έχουν τη δικαστική επιμέλεια (θαπροσκομίζουν το ανάλογο πιστοποιητικό στο Κ.Ε.Π.) δικαιούνται δελτίου για τους εαυτούς τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους, ανεξάρτητα αν τα τέκνα είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους διαζευγμένους γονείς.
  • Οι εν διαστάσει γονείς, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριλαμβάνουν και τα τέκνα τους, δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους ανεξάρτητα αν αυτά είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους εν διαστάσει γονείς.
  • Τα νεόνυμφα ζευγάρια τα οποία δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση από κοινού θα προσκομίζουν ληξιαρχική πράξη γάμου και τα ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, προκειμένου να υπολογισθεί το οικογενειακό εισόδημα από το άθροισμα των δύο φορολογητέων ποσών.
  • Σημειώνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων, όπως προκύπτει από το βιβλιάριο του ασφαλιστικού φορέα, δικαιούνται των παροχών μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους, ή του 24ου εφόσον είναι άνεργοι, ή του 26ου εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν. Επισημαίνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών δεν είναι υποχρεωτικό να καταλύσουν μαζί με τους γονείς.
  • Διευκρινίζεται επίσης ότι δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» χορηγείται και σε συνταξιούχους (συζύγους-τέκνα), που λαμβάνουν σύνταξη από τα ως άνω ταμεία λόγω θανάτου του κυρίως ασφαλισμένου, εφόσον η σύνταξη αυτή αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων τους.
Ι.Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Oι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών έτους 2012-2013, είναι οι εξής:
Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την παράγραφο περί δικαιολογητικών της παρούσης, να μην υπερβαίνει τα αναγραφόμενα ποσά του παρακάτω πίνακα:

  • Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα : € 18.000,00
  • Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα : € 31.000,00
  • Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα : € 40.000,00
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 €.
Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος.
Δεν υπολογίζονται ως πηγή εισοδημάτων τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν
προστατευόμενα μέλη.
Στην περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου που βρίσκεται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένος και υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα, το ατομικό εισόδημα υπολογίζεται αφαιρουμένου του μηνιαίου ποσού που έχει επιδικαστεί για καταβολή διατροφής.
Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα θεωρούνται οι έγγαμοι δικαιούχοι και οι δικαιούχοι που έχουν υπό την προστασία τους προστατευόμενα μέλη. Αναλυτικά σ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται: τα ζευγάρια δικαιούχων, τα ζευγάρια όπου ο ένας είναι δικαιούχος και το άλλο μέλος είναι ή δικαιούχος της Εργατικής ή Αγροτικής εστίας ή μη δικαιούχος ή είναι απλά προστατευόμενο μέλος του κύριου δικαιούχου. Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι μορφές μονογονεϊκής οικογένειας και οι ανύπαντρες μητέρες.
Πολύτεκνες οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα.
Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν. Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2012 συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη.
Δεν δικαιούνται Δελτίου Εξαήμερων διακοπών οι εξής:
- Οι δικαιούχοι Προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του
Οργανισμού Αγροτικής Εστίας (ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α.).
- Όσοι πήραν Δελτίο ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών, ή Γ΄ Ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 14-07-2011 έως 31-05-2012, ή συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Γ΄ Ηλικίας του Ε.Ο.Τ. του τρέχοντος έτους. δεδομένου, ότι το δικαίωμά τους για χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύει εναλλάξ, χρόνο παρά χρόνο.

Ι.Γ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

Οι δικαιούχοι, προκειμένου να λάβουν Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά:
  • Φωτοαντίγραφο, του εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου έτους 2011 που αφορά εισοδήματα του 2010 ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2012 που αφορά εισοδήματα του 2011 για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2012. Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και οι πολύτεκνοι.
  • Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.
  • Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα.
Πρόσθετα δικαιολογητικά:
  • Οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του εργοδότη ή του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό.
  • Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από σχετική βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής. Δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση για την αναγκαιότητα συνοδείας μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις αναπηρίας:
    • Ολική τύφλωση
    • Βαριά Νοητική Στέρηση
    • Βεβαιωμένη αναπηρία άνω του 80%
    • Οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα Πρόνοιας ή αναπηρίας θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο του επιδόματος απορίας ή και του βιβλιαρίου ασφάλισης.
  • Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.
  • Οι πολύτεκνοι θα συνυποβάλλουν αντίγραφο της κάρτας πολυτέκνων.
  • Οι κατηγορίες των δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.
  • Οι αλλοδαποί θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο της άδειας παραμονής και εργασίας.
  • Τα άτομα που είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α. θα προσκομίζουν σχετική βεβαίωση του Ι.Κ.Α.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα και τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να προσκομίζουν και τα πρωτότυπα για την απαραίτητη ταυτοποίηση.

Ι.Δ. ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ:

  • Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π., από τις κατά τόπους Π.Υ.Τ. και γραφεία του ΕΟΤ, από το site του Ε.Ο.Τ. www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr και από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ.
  • Τα δελτία Εξαήμερων διακοπών, θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της Επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρις εξαντλήσεως των 76.200 δελτίων που θα διατεθούν συνολικά για το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα.
Ι.Ε. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Τ.:
Ο Ε.Ο.Τ. επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ανά άτομο / ανά διανυκτέρευση ως εξής:

Ξενοδοχεία, τουριστικές επιπλωμένες : € 14,00
κατοικίες και επαύλεις
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια / Διαμ/τα : € 12,00
ή Οικίσκοι Κατασκηνώσεων
Κατασκηνώσεις (θέση Σκηνής, Τροχόσπιτου) : € 6, 00

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Τα ανωτέρω ποσά υπόκεινται σε:

  • 8% προείσπραξη φόρου εισοδήματος (χορηγείται η ανάλογη βεβαίωση από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών τον Ε.Ο.Τ.)
  • 3% κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων)
Ι. ΣΤ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ:
  • Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων και των προστατευομένων μελών τους, ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για παραμονή σε δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό Ξενοδοχείων, Ενοικιαζομένων Δωματίων / Διαμερισμάτων, Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Επαύλεων, οικίσκων camping και για θέσεις τοποθέτησης σκηνών και τροχόσπιτων σε camping, καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα βάσει των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον ΕΟΤ και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος με τον περιορισμό να είναι κατ΄ ελάχιστο ένα € (1,00 ευρώ) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην περίπτωση, που δεν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,00 ευρώ/άτομο/διανυκτέρευση, δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση για το συγκεκριμένο δελτίο. Το ποσό συμμετοχής θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό επίπεδο και στις ποιοτικές παροχές της επιχείρησης. Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων μπορεί να συμπεριλαμβάνει και το πρωινό και την ημιδιατροφή για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συμμετέχουν με ανάλογες υπηρεσίες. Το ποσό της προκαταβολής που θα αποστέλλεται από τους δικαιούχους για την κράτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20 % του συνόλου της τιμής διανυκτέρευσης (συμμετοχής και επιδότησης) για όλες τις ημέρες της διαμονής που έχουν παραγγελθεί. Στην περίπτωση που δικαιούχοι διαμείνουν σε οικίσκο camping θα πρέπει να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση για τον τρόπο διαμονής τους την οποία θα επισυνάπτει στα δελτία ο επιχειρηματίας προκειμένου να πληρωθεί από τον Ε.Ο.Τ. Διευκρινίζεται ότι η τιμή συμμετοχής του δικαιούχου, συμπεριλαμβάνει όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις (Φ.Π.Α. κλπ).
  • Σε περίπτωση διαμονής δικαιούχων στο ίδιο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης, θα μειώνεται η συμμετοχή όλων των ενοίκων του δωματίου κατά: 
    • 30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης
    • 20% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό.
    • 10% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή.
  • Η επιδότηση όμως του Ε.Ο.Τ. θα καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου και κανονικά όπως προβλέπεται. Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται τα ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις. Για τα εν λόγω καταλύματα οι ένοικοι θα επιβαρύνονται με την αναφερόμενη στον ηλεκτρονικό κατάλογο τιμή, χωρίς το δικαίωμα έκπτωσης.
  • Διευκρινίζουμε ότι είναι δυνατή η προσθήκη μίας μόνο κλίνης ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα ενός χώρου και εφόσον συμφωνεί ο δικαιούχος του Προγράμματος. Για τα διαμερίσματα δύο χώρων με βάση το Ειδικό Σήμα λειτουργίας επιτρέπεται ανάλογα η προσθήκη δύο κλινών ανά διαμέρισμα. Σε περίπτωση που προστεθούν περισσότερες των προαναφερομένων κλινών ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση που αφορά την προσθήκη κλινών πέρα των ανωτέρω οριζόμενων.
  • Σε περίπτωση, που μη δικαιούχος του προγράμματος διαμένει στο ίδιο δωμάτιο με κάτοχο Δελτίου του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών, θα επιβαρύνεται με το άθροισμα του ποσού που έχει δηλωθεί από τον επιχειρηματία ως τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον Ε.Ο.Τ., ανάλογα με τη λειτουργική μορφή του καταλύματος.
  • Σε περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου για την διαμονή του σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο η συμμετοχή του θα προσαυξάνεται με το 50 % του ποσού της επιδότησης του Ε.Ο.Τ. που αναλογεί στο κατάλυμα και επιπρόσθετα κατά:
    • 50% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης
    • 40% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό
    • 30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή.
    • Για παιδιά γεννηθέντα από 1-1-2010 και μετά είναι δυνατή η χορήγηση ατομικού δελτίου. Προαιρετικά και εφόσον επιλεγεί η μη χορήγηση ατομικού δελτίου, τα παιδιά θα παραμένουν δωρεάν στο ίδιο δωμάτιο με τον ή τους γονείς τους ακόμα και στην περίπτωση που θα προστεθεί κλίνη για το νήπιο. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος δικαιούται έκπτωσης 50% στην τιμή πόρτας για γεύμα που τυχόν θα λάβουν τα νήπια ενώ το πρωινό θα διατίθεται δωρεάν.
Ι. Ζ. ΠΑΡΟΧΕΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ζ.1. Τουριστικοί προορισμοί:

Οι κάτοχοι των δελτίων «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια.

Ζ.2. Διάρκεια διακοπών:
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 31η Μαΐου 2013.

Ζ.3. Καταλύματα - Αδειοδότηση:
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας,  έχουν όλα τα δικαιολογητικά σε ισχύ και περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του προγράμματος.
Σε περίπτωση που κάποιο από τα πιστοποιητικά με περιορισμένη ισχύ (πιστοποιητικό πυρασφάλειας, άδεια για τη λειτουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος) έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει κατά την διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος, η επιχείρηση οφείλει να εξασφαλίσει έγκαιρα την ανανέωση του, διαφορετικά και παρ' ότι ενταγμένη στο πρόγραμμα, δεν θα έχει δικαίωμα να ενοικιάζει δωμάτια στους δικαιούχους του Προγράμματος μετά τη λήξη του συγκεκριμένου πιστοποιητικού.
Παράβαση του παραπάνω εδαφίου θα έχει ως συνέπεια ο Ε.Ο.Τ. να μην επιδοτήσει τις επιχειρήσεις για τις διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο μη ισχύος του πιστοποιητικού.
Υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρηματιών που αντικαθιστούν άδειες και σήματα ή οποιοδήποτε άλλο απαιτούμενο δικαιολογητικό δεν γίνονται δεκτές και το κατάλυμα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.
Ζ.4. Περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων
Η περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση να είναι εντός της χρονικής περιόδου εφαρμογής του Προγράμματος. Η καθορισμένη από την επιχείρηση περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων, η οποία αναφέρεται και στον ηλεκτρονικό κατάλογο, είναι δεσμευτική για το κατάλυμα και δεν επιτρέπεται η των υστέρων
αλλαγή της δηλωμένης στον ΕΟΤ χρονικής περιόδου συμμετοχής του καταλύματος.

Ζ.5. Σχέσεις δικαιούχων και τουριστικών επιχειρήσεων

  • Οι σχέσεις του δικαιούχου με τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διέπονται από τον ισχύοντα Κανονισμό Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών (Ν.1652/86 Φ.Ε.Κ. 167Α/30-10-86) και τις λοιπές ισχύουσες για τα τουριστικά καταλύματα διατάξεις.
  • Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διαθέτουν στους δικαιούχους τα ελεύθερα δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό και να παρέχουν όλες τις εξυπηρετήσεις που προβλέπονται ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος χωρίς καμιά διάκριση από τους λοιπούς πελάτες.
  • Επίσης υποχρεούνται να δέχονται σε όλα τα τμήματα της μονάδας τους και καθ΄ όλο το διάστημα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, τους δικαιούχους.
  • Όποιες επιχειρήσεις παραβαίνουν τους όρους της παραγράφου αυτής, θα έχουν ως συνέπεια τις κυρώσεις της παραγράφου Ι.Η.3 της παρούσης. Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε συμφωνία για αύξηση του ποσού συμμετοχής μεταξύ των δικαιούχων και των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα πέρα των αναγραφόμενων στο σχετικό ηλεκτρονικό κατάλογο. Επιτρέπεται μεταξύ των δικαιούχων και των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα η συμφωνία για έκπτωση από το δηλωμένο ποσό συμμετοχής εφόσον είναι έγγραφη και δεν είναι χαμηλότερη από το ελάχιστο ποσό συμμετοχής δηλαδή το ένα (1,00) € ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.
Ζ.6. Παρεχόμενες Υπηρεσίες

  • Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να δηλώνουν στην αίτηση συμμετοχής την οποιαδήποτε υπηρεσία με πρόσθετη χρέωση, η οποία δεν είναι υποχρεωτική βάσει των ελαχίστων λειτουργικών προδιαγραφών της τάξης στην οποία ανήκει το κατάλυμα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναφέρονται στο σχετικό ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».
  • Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να μην χρεώνουν με επιπλέον χρήματα τη θέρμανση ή τη χρήση κλιματιστικού εφόσον διαθέτουν δωμάτια με κλιματισμό. Η αποζημίωση για τη θέρμανση ή τη χρήση κλιματιστικού θα πρέπει να ενσωματώνεται στην τιμή συμμετοχής . Τα ξενοδοχεία δυο αστέρων και άνω υποχρεούνται να προσφέρουν δωμάτια με κλιματισμό.
  • Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να καθαρίζουν τα δωμάτια και να αλλάζουν τον ιματισμό τους (πετσέτες, σεντόνια κ.λπ.) σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της Τουριστικής νομοθεσίας ήτοι:
-Τα ξενοδοχεία δύο αστέρων και άνω υποχρεούνται σε καθημερινό καθαρισμό και καθημερινή αλλαγή ιματισμού.
-Τα ξενοδοχεία ενός αστέρα υποχρεούνται σε καθαρισμό και αλλαγή ιματισμού κάθε δύο ημέρες.
-Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα τεσσάρων κλειδιών υποχρεούνται σε καθημερινό καθαρισμό και σε αλλαγή του ιματισμού κάθε δύο ημέρες .
-Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα από ένα κλειδί μέχρι και τρία κλειδιά καθώς και οι οικίσκοι κάμπινγκ υποχρεούνται σε καθαρισμό και αλλαγή ιματισμού κάθε δύο ημέρες.
Σύνθεση Γευμάτων
Η σύνθεση πρωινού και γεύματος θα παρέχεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο154 της αγορανομικής διάταξης 7/2009 (ΦΕΚ 1388/Β/13-7-09).
Η σύνθεση πρωινού θα περιλαμβάνει κατ’ελάχιστον:

  • Καφές (φίλτρου, στιγμιαίος, ελληνικός)
  • Τσάι
  • Γάλα
  • Σοκολάτα
  • Δύο είδη φρέσκου ψωμιού
  • Φρυγανιές
  • Κέικ
  • Βούτυρο
  • Μαργαρίνη
  • μαρμελάδα
  • Μέλι
  • Τυρί
  • Αυγά (ζεστά/κρύα)
  • Γιαούρτι
  • Κομπόστα
  • Δημητριακά
Τα ξενοδοχεία 2 αστέρων και πάνω υποχρεούνται να λειτουργούν χώρο παροχής πρωινού για τον οποίο θα έχουν εξασφαλισθεί όλες οι νόμιμες αδειοδοτήσεις.
Όσοι από τους επιχειρηματίες έχουν μοριοδοτηθεί για την παροχή ελάχιστης σύνθεσης πρωινού, θα πρέπει να αναφέρουν ότι η παραπάνω σύνθεση απευθύνεται και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Επισημαίνεται ότι κατά την προσφορά υπηρεσιών εστίασης δεν επιτρέπεται η διακριτική μεταχείριση των δικαιούχων του προγράμματος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Σε περίπτωση εξακριβωμένης μη ισότιμης μεταχείρισης των δικαιούχων του προγράμματος η τουριστική επιχείρηση απεντάσσεται αυτομάτως.

Ζ.7. Πρόσθετες παροχές δικαιούχων:

Στους συνταξιούχους κύριους δικαιούχους του παρόντος Προγράμματος, παρέχεται παράλληλα η δυνατότητα πραγματοποίησης μέχρι τεσσάρων (4) απλών λούσεων – τέσσερα (4) εισιτήρια ελεύθερης εισόδου – σε εγκαταστάσεις Ιαματικών Πηγών όλης της χώρας, ανεξάρτητα αν οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων αυτών στεγάζονται σε καταλύματα που συμμετέχουν ή όχι στο Πρόγραμμα και με την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις Ιαματικών Πηγών δέχονται να παρέχουν την πρόσθετη αυτή υπηρεσία στους δικαιούχους. Οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών που θα παρέχουν εισιτήρια για χρήση των ιαματικών λουτρών των εγκαταστάσεων αυτών (μέχρι τέσσερις (4) λούσεις), θα προσκομίσουν στον Ε.Ο.Τ. (Δ/νση Μελετών και Επενδύσεων):

  • Αίτηση επιδότησης τα αντίστοιχα αποκόμματα των εισιτηρίων αυτών
  • φωτοαντίγραφο Δελτίου Άδειας Υδροθεραπείας ( Δ.Α.Υ.)
  • Φωτοαντίγραφο του δελτίου του Προγράμματος που αφορά την συμμετοχή του δικαιούχου (στέλεχος 2).
  • βεβαίωση υπογεγραμμένη και από τους δικαιούχους, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός των διατεθέντων εισιτηρίων.
Ζ.8. Ακυρώσεις – Πρόωρες Αναχωρήσεις
Ακύρωση της κράτησης θα πρέπει να γίνει εγγράφως από τον δικαιούχο προς τον επιχειρηματία 21 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης ή σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (Ν.1652/86) και σε μικρότερο διάστημα των 21 ημερών, προκειμένου να επιστραφεί η προκαταβολή στο δικαιούχο από τον επιχειρηματία. Αν η ακύρωση κράτησης γίνει σε διάστημα μικρότερο των 21 ημερών η προκαταβολή παρακρατείται από τον επιχειρηματία. Η κράτηση θεωρείται ότι έχει ακυρωθεί, εφόσον δεν προσέλθει ο πελάτης στην προσυμφωνημένη ημερομηνία άφιξης και δεν έχει ειδοποιήσει τον επιχειρηματία σχετικά.
Σε περίπτωση που ο κάτοχος Δελτίου μεταβάλλει γνώμη με την άφιξη του στο κατάλυμα και δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει, η προκαταβολή παρακρατείται από τον επιχειρηματία ολόκληρη. Τα δελτία όμως, που κατέχει ο δικαιούχος δεν τα παραδίδει στον επιχειρηματία.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος του προγράμματος πραγματοποιήσει παραμονή μιας διανυκτέρευσης και διαφωνήσει ως προς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και θελήσει να αναχωρήσει, ο μεν ιδιοκτήτης του καταλύματος υποχρεούται να του επιστρέψει το δελτίο και να παρακρατήσει το ποσό της προκαταβολής, ο δε δικαιούχος θα καταβάλει επιπλέον το ποσό που αναλογεί στην επιδότηση του Ε.Ο.Τ. και της συμμετοχής του για την ημέρα παραμονής του. Στην πρόωρη αναχώρηση δικαιούχων θα καταβάλλεται το ποσό συμμετοχής που αναλογεί στις πραγματικές ημέρες διαμονής προσαυξημένο με το ήμισυ του ποσού συμμετοχής που αναλογεί στις υπόλοιπες ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε η διαμονή. Στα δελτία θα πρέπει να αναγράφεται ο πραγματικός αριθμός των ημερών διαμονής των δικαιούχων. 
Στις περιπτώσεις πρόωρης αναχώρησης λόγω ανωτέρας βίας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.1652/86.

Ζ.9. Πρόσθετες επισημάνσεις:

  • Ισχύς Δελτίου Εξαήμερων διακοπών 2012 - 2013
Το Δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» είναι ατομικό και αυστηρά προσωπικό, ισχύει αποκλειστικά για το δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του από άλλα άτομα. Ο ξενοδόχος υποχρεούται να δεχθεί στο κατάλυμά του το δικαιούχο, μόνο αφού διαπιστώσει ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του ταυτίζονται με αυτά που αναγράφονται στο Δελτίο.
Για να είναι έγκυρο το δελτίο πρέπει να φέρει σφραγίδα του Κ.Ε.Π. που το χορήγησε και τις υπογραφές και σφραγίδες των αρμοδίων υπαλλήλων του καθώς επίσης και το μοναδικό για κάθε δελτίο σειριακό αριθμό. Η παραμονή του δικαιούχου στο ξενοδοχειακό κατάλυμα δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης του Δελτίου. Δελτία του υποπρογράμματος Εξαήμερων διακοπών 2012 – 2013 μπορούν να ακυρωθούν και να χορηγηθούν νέα για το ίδιο ή για το Γ΄ηλικίας. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος οφείλει να τα προσκομίσει, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π., ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να τα ακυρώσει ηλεκτρονικά και χειρόγραφα με διαγραφή και υπογραφή του και να χορηγήσει τα νέα δελτία.

  • Δελτία περυσινού προγράμματος 2011 - 2012 
Δελτία που χορηγήθηκαν για το Πρόγραμμα 2011 - 2012 και δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τρέχον πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος οφείλει να τα προσκομίσει, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π., ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να τα ακυρώσει ηλεκτρονικά και χειρόγραφα με διαγραφή και υπογραφή του και να χορηγήσει τα νέα δελτία του έτους 2012-2013.
  • Παραλαβή δελτίων
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο δικαιούχος αδυνατεί να παραλάβει το δελτίο του προσωπικά, μπορεί να ορίζει άλλο άτομο με εξουσιοδότηση και βεβαίωση της υπογραφής του από Αστυνομικό Τμήμα η άλλη αρμόδια Αρχή, η οποία θα κατατίθεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.
  • Καταγγελίες
Για τυχόν παράπονα ή καταγγελίες, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Μελετών & Επενδύσεων του ΕΟΤ (210 8707720, 8707707) και τον τετραψήφιο αριθμό του Ε.Ο.Τ. 1572 και στο e-mail:meletes_ependyseis@gnto.gr

ΙΙ. ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ΄ ΗΛΙΚΙΑ

Το Υποπρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 1η Οκτωβρίου 2012 έως 31η Μαίου 2013 και θα διατεθούν 5.000 ατομικά Δελτία. Το προϋπολογιζόμενο κόστος του υποπρογράμματος ανέρχεται στο ποσό των 550.000,00 € (πεντακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ).
Οι κάτοχοι των δελτίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια σε ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε ισχύ.
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 31η Μαΐου 2013.

1. Δικαιούχοι του Προγράμματος

Δικαιούχοι του Προγράμματος με τα προστατευόμενα μέλη τους, είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και άνω, είναι δε συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας ή της Αγροτικής Εστίας .
Δεν δικαιούνται Δελτίου Γ΄ Ηλικίας οι εξής:
1. Οι συνταξιούχοι δικαιούχοι προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας και της Αγροτικής Εστίας (δηλαδή οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α.) ανεξάρτητα αν έκαναν χρήση ή όχι του δικαιώματος τους για οποιονδήποτε λόγο.
2. Όσοι πήραν Δελτία ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών ή Γ΄ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 14-7-2011 έως 31-05-2012 ή συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εξαήμερων διακοπών του Ε.Ο.Τ. του τρέχοντος έτους.
  • Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη.
  • Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα.
  • Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν. Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2011 συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη.
Ειδικές κατηγορίες δικαιούχων
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου. Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής
Εστίας ή από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματός μας, τότε δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους με τη προϋπόθεση, ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την υγειονομική επιτροπή, που πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας (βλ. δικαιολογητικά σελ. 21).
Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση και η χορήγηση του δελτίου γίνεται με μόνο δικαιολογητικό το φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής του ταυτότητας. Δεν δικαιούνται συνοδού τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη δικαιούχοι του προγράμματος μας, εφόσον βέβαια δεν είναι και αυτοί άτομα με αναπηρία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμου στην οικογένεια με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται ξεχωριστού συνοδού για τον καθένα από τους δικαιούχους.
Τέλος η παροχή Δελτίου Γ΄ Ηλικίας για άτομα με αναπηρία 67% και άνω απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που ανήκουν σε κάποια κατηγορία συνταξιούχων που προαναφέρεται στην παράγραφο 1α. της παρούσας και όχι σε προστατευόμενα ανήλικα άτομα ή σε ενήλικα προστατευόμενα άτομα που δεν ανήκουν στην κατηγορία συνταξιούχων, που προαναφέρεται στην παράγραφο 1α. της παρούσας .

2. Δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να λάβουν Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά :
α) Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας
β) Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.
γ) Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα.

Πρόσθετα δικαιολογητικά
1. Οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό.
2. Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.
3. Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από σχετική βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής. Δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση για την αναγκαιότητα συνοδείας μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις αναπηρίας:

  • Ολική τύφλωση
  • Βαριά Νοητική Στέρηση
  • αναπηρία άνω του 80%
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα και τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να προσκομίζουν και τα πρωτότυπα για την απαραίτητη ταυτοποίηση.

3. Διάθεση των Δελτίων και Ηλεκτρονική Ενημέρωση των δικαιούχων

  • Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π., από τις κατά τόπους Π.Υ.Τ. και γραφεία του ΕΟΤ, από το site του Ε.Ο.Τ. www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr και από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ.
  • Τα Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας , θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρι εξαντλήσεως των 5.000 δελτίων που θα διατεθούν συνολικά.
4. Επιδότηση Ε.Ο.Τ.
Η ημερήσια επιδότηση από τον ΕΟΤ ορίζεται στα 22,00€ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για όλες τις μορφές και κατηγορίες καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το ανωτέρω ποσό υπόκειται σε:

  • 8% προείσπραξη φόρου εισοδήματος (χορηγείται η ανάλογη βεβαίωση από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ.)
  • % κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ.
5. Οικονομική συμμετοχή δικαιούχου
  • Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων και των προστατευομένων μελών τους, ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για παραμονή σε δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό Ξενοδοχείων, Ενοικιαζομένων Δωματίων / Διαμερισμάτων, Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Επαύλεων, οικίσκων camping και για θέσεις τοποθέτησης σκηνών και τροχόσπιτων σε camping, καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα βάσει των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον ΕΟΤ και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος με τον περιορισμό να είναι κατ΄ ελάχιστο ένα € (1,00 ευρώ) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην περίπτωση, που δεν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,00 ευρώ/άτομο/διανυκτέρευση, δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση για το συγκεκριμένο δελτίο. Το ποσό συμμετοχής θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό επίπεδο και στις ποιοτικές παροχές της επιχείρησης. Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων μπορεί να συμπεριλαμβάνει και το πρωινό και την ημιδιατροφή για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συμμετέχουν με ανάλογες υπηρεσίες. Το ποσό της προκαταβολής που θα αποστέλλεται από τους δικαιούχους για την κράτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20 % του συνόλου της τιμής διανυκτέρευσης (συμμετοχής και επιδότησης) για όλες τις ημέρες της διαμονής που έχουν παραγγελθεί.
  • Διευκρινίζεται ότι η τιμή συμμετοχής του δικαιούχου, συμπεριλαμβάνει όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις (Φ.Π.Α. κλπ).
  • Διευκρινίζουμε ότι είναι δυνατή η προσθήκη μίας μόνο κλίνης ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα ενός χώρου και εφόσον συμφωνεί ο δικαιούχος του Προγράμματος. Για τα διαμερίσματα δύο χώρων με βάση το Ειδικό Σήμα λειτουργίας επιτρέπεται ανάλογα η προσθήκη δύο κλινών ανά διαμέρισμα. Σε περίπτωση που προστεθούν περισσότερες των προαναφερομένων κλινών ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση που αφορά την προσθήκη κλινών πέρα των ανωτέρω οριζόμενων.
  • Σε περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου για την διαμονή του σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο η συμμετοχή του θα προσαυξάνεται με το 50 % του ποσού της επιδότησης του Ε.Ο.Τ. που αναλογεί στο κατάλυμα και επιπρόσθετα κατά:
    • 50% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης
    • 40% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό
    • 30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή.
  • Σε περίπτωση διαμονής δικαιούχων με προσθήκη κλίνης, θα μειώνεται η συμμετοχή όλων των ενοίκων του δωματίου κατά:
    • 30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης 
    • 20% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό.
    • 10% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή.
  • Η Επιδότηση όμως του Ε.Ο.Τ. θα καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου και κανονικά όπως προβλέπεται. Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται τα ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις. Για τα εν λόγω καταλύματα οι ένοικοι θα επιβαρύνονται με την αναφερόμενη στον ηλεκτρονικό κατάλογο τιμή, χωρίς το δικαίωμα έκπτωσης.
  • Σε περίπτωση, που μη δικαιούχος του προγράμματος διαμένει στο ίδιο δωμάτιο με κάτοχο Δελτίου του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας , θα επιβαρύνεται με το άθροισμα του ποσού που έχει δηλωθεί από τον επιχειρηματία ως τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον Ε.Ο.Τ., ανάλογα με τη λειτουργική μορφή του καταλύματος.
6. ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
α. Τουριστικοί προορισμοίΟι κάτοχοι των Δελτίων «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια .
β. Διάρκεια διακοπών
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή 31η Μαίου 2013.
γ. Καταλύματα – πυρασφάλεια
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, έχουν όλα τα δικαιολογητικά σε ισχύ και περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του προγράμματος. Σε περίπτωση που κάποιο από τα πιστοποιητικά με περιορισμένη ισχύ (πιστοποιητικό πυρασφάλειας, άδεια για τη λειτουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος) έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος, η επιχείρηση οφείλει να εξασφαλίσει έγκαιρα την ανανέωση του, διαφορετικά και παρ' ότι ενταγμένη στο πρόγραμμα, δεν θα έχει δικαίωμα να ενοικιάζει δωμάτια στους δικαιούχους του Προγράμματος μετά τη λήξη του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Παράβαση του παραπάνω εδαφίου θα έχει ως συνέπεια ο Ε.Ο.Τ. να μην επιδοτήσει τις επιχειρήσεις για τις διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο μη ισχύος του πιστοποιητικού. Υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρηματιών που αντικαθιστούν άδειες και
σήματα ή οποιοδήποτε άλλο απαιτούμενο δικαιολογητικό δεν γίνονται δεκτές και το κατάλυμα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα. 
δ. Περίοδος λειτουργίας καταλυμάτων
Η περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση να είναι εντός της χρονικής περιόδου εφαρμογής του Προγράμματος. Η καθορισμένη περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων, η οποία αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος, είναι δεσμευτική για το κατάλυμα και απαγορεύεται να προβαίνουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες σε αλλαγή της δηλωμένης στον ΕΟΤ χρονικής περιόδου συμμετοχής.
ε. Σχέσεις δικαιούχων και τουριστικών επιχειρήσεων
1. Οι σχέσεις του δικαιούχου με τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διέπονται από τον ισχύοντα Κανονισμό Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών (Ν.1652/86 Φ.Ε.Κ. 167Α/30-10-86) και τις λοιπές ισχύουσες για τα τουριστικά καταλύματα διατάξεις.
2. Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διαθέτουν στους δικαιούχους τα ελεύθερα δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό και θέρμανση και να παρέχουν όλες τις εξυπηρετήσεις που προβλέπονται ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος, χωρίς καμιά διάκριση από τους λοιπούς πελάτες.
3. Επίσης υποχρεούνται να δέχονται σε όλα τα τμήματα της μονάδας τους και καθ΄ όλο το διάστημα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, τους δικαιούχους.
4. Όποιες επιχειρήσεις παραβαίνουν τους όρους της παραγράφου αυτής, θα έχουν ως συνέπεια τις κυρώσεις της παραγράφου Ι.Η.3 της παρούσης. Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε συμφωνία για αύξηση του ποσού συμμετοχής μεταξύ των δικαιούχων και των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πέραν των δηλωμένων τιμών. Επιτρέπεται μεταξύ των δικαιούχων και των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα η συμφωνία για έκπτωση από το δηλωμένο ποσό συμμετοχής εφόσον είναι έγγραφη και δεν είναι χαμηλότερη από το ελάχιστο ποσό συμμετοχής δηλαδή το ένα € (1,00 ευρώ) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1. Η σύνθεση πρωινού και γεύματος θα παρέχεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα
στο άρθρο154 της αγορανομικής διάταξης 7/2009 (ΦΕΚ 1388/Β/13-7-09).
Η σύνθεση πρωινού θα περιλαμβάνει κατ’ελάχιστον:

  • Καφές (φίλτρου, στιγμιαίος, ελληνικός)
  • Τσάι
  • Γάλα
  • Σοκολάτα
  • Δύο είδη φρέσκου ψωμιού
  • Φρυγανιές
  • Κέικ
  • Βούτυρο
  • Μαργαρίνη
  • μαρμελάδα
  • Μέλι
  • Τυρί
  • Αυγά (ζεστά/κρύα)
  • Γιαούρτι
  • Κομπόστα
  • Δημητριακά

Τα ξενοδοχεία 2 αστέρων και πάνω υποχρεούνται να λειτουργούν χώρο παροχής πρωινού για τον οποίο θα έχουν εξασφαλισθεί όλες οι νόμιμες αδειοδοτήσεις. Όσοι από τους επιχειρηματίες έχουν μοριοδοτηθεί για την παροχή ελάχιστης σύνθεσης πρωινού, θα πρέπει να αναφέρουν ότι η παραπάνω σύνθεση απευθύνεται και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Επισημαίνεται ότι κατά την προσφορά υπηρεσιών εστίασης δεν επιτρέπεται η διακριτική μεταχείριση των δικαιούχων του προγράμματος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Σε περίπτωση εξακριβωμένης μη ισότιμης μεταχείρισης των δικαιούχων του προγράμματος η τουριστική επιχείρηση απεντάσσεται αυτομάτως.
2. Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να καθαρίζουν τα δωμάτια και να αλλάζουν τον ιματισμό τους ( πετσέτες σεντόνια κ.λπ.) σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της Τουριστικής νομοθεσίας ήτοι:

  • Τα ξενοδοχεία δύο αστέρων και άνω υποχρεούνται σε καθημερινό καθαρισμό και καθημερινή αλλαγή ιματισμού.
  • Τα ξενοδοχεία ενός αστέρα υποχρεούνται σε καθαρισμό και αλλαγή ιματισμού κάθε δύο ημέρες.
  • Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα τεσσάρων κλειδιών υποχρεούνται σε καθημερινό καθαρισμό και σε αλλαγή του ιματισμού κάθε δύο ημέρες .
  • Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα από ένα κλειδί μέχρι και τρία κλειδιά υποχρεούνται σε καθαρισμό και αλλαγή ιματισμού κάθε δύο ημέρες.
3. Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να μην χρεώνουν με επιπλέον χρήματα τη θέρμανση ή τη χρήση κλιματιστικού εφόσον διαθέτουν δωμάτια με κλιματισμό. Η αποζημίωση για τη χρήση κλιματιστικού και θέρμανσης θα πρέπει να ενσωματώνεται στην τιμή συμμετοχής . Τα ξενοδοχεία δυο αστέρων και άνω υποχρεούνται να προσφέρουν δωμάτια με κλιματισμό .
4. Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να δηλώνουν στην αίτηση συμμετοχής την οποιαδήποτε υπηρεσία με πρόσθετη χρέωση, η οποία δεν είναι υποχρεωτική βάσει των ελαχίστων λειτουργικών προδιαγραφών της τάξης στην οποία ανήκει το κατάλυμα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναφέρονται στο σχετικό ηλεκτρονικό κατάλογο του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» Γ΄ Ηλικίας.

Πρόσθετες παροχές δικαιούχων
Στους συνταξιούχους κύριους δικαιούχους του παρόντος υποπρογράμματος, παρέχεται παράλληλα η δυνατότητα πραγματοποίησης μέχρι τεσσάρων (4) απλών λούσεων - τέσσερα (4) εισιτήρια ελεύθερης εισόδου – σε εγκαταστάσεις Ιαματικών Πηγών όλης της χώρας, ανεξάρτητα αν οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων αυτών στεγάζονται σε καταλύματα που συμμετέχουν ή όχι στο Πρόγραμμα και με την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις Ιαματικών Πηγών δέχονται να παρέχουν την πρόσθετη αυτή υπηρεσία στους δικαιούχους.

Οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών που θα παρέχουν εισιτήρια για χρήση των ιαματικών λουτρών των εγκαταστάσεων αυτών μέχρι τέσσερις (4) λούσεις, θα προσκομίσουν στον Ε.Ο.Τ. (Δ/νση Μελετών και Επενδύσεων):

  • Αίτηση επιδότησης
  • τα αντίστοιχα αποκόμματα των εισιτηρίων αυτών
  • φωτοαντίγραφο Δελτίου Άδειας Υδροθεραπείας ( Δ.Α.Υ.)
  • Φωτοαντίγραφο του δελτίου του Προγράμματος που αφορά τη συμμετοχή του δικαιούχου (στέλεχος 2).
  • βεβαίωση υπογεγραμμένη και από τους δικαιούχους, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός των διατεθέντων εισιτηρίων.
ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Ακύρωση της κράτησης θα πρέπει να γίνει εγγράφως από τον δικαιούχο προς τον επιχειρηματία 21 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης ή σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (Ν.1652/86) και σε μικρότερο διάστημα των 21 ημερών , προκειμένου να επιστραφεί η προκαταβολή στο δικαιούχο από τον επιχειρηματία. Αν η ακύρωση κράτησης γίνει σε διάστημα λιγότερο των 21 ημερών η προκαταβολή παρακρατείται από τον επιχειρηματία. Η κράτηση θεωρείται ότι έχει ακυρωθεί εφόσον δεν προσέλθει ο πελάτης στην προσυμφωνημένη ημερομηνία άφιξης και δεν έχει ειδοποιήσει τον επιχειρηματία σχετικά.
Σε περίπτωση που ο κάτοχος Δελτίου μεταβάλλει γνώμη με την άφιξη του στο κατάλυμα και δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει, η προκαταβολή παρακρατείται από τον επιχειρηματία ολόκληρη. Τα δελτία όμως, που κατέχει ο δικαιούχος δεν τα παραδίδει στον επιχειρηματία.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος του προγράμματος πραγματοποιήσει παραμονή μιας διανυκτέρευσης και διαφωνήσει ως προς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και θελήσει να αναχωρήσει, ο μεν ιδιοκτήτης του καταλύματος υποχρεούται να του επιστρέψει το δελτίο και να παρακρατήσει το ποσό της προκαταβολής, ο δε δικαιούχος θα καταβάλει επιπλέον το ποσό που αναλογεί στην επιδότηση του Ε.Ο.Τ. και της συμμετοχής του για την ημέρα παραμονής του. Στην πρόωρη αναχώρηση δικαιούχων θα καταβάλλεται το ποσό συμμετοχής που αναλογεί στις πραγματικές ημέρες διαμονής προσαυξημένο με το ήμισυ του ποσού συμμετοχής που αναλογεί στις υπόλοιπες ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε η διαμονή. Στα δελτία θα πρέπει να αναγράφεται ο πραγματικός αριθμός των ημερών διαμονής των δικαιούχων. 
Στις περιπτώσεις πρόωρης αναχώρησης λόγω ανωτέρας βίας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.1652/86. 

Πρόσθετες επισημάνσεις
α. Ισχύς Δελτίου Γ΄ Ηλικίας 2012 – 2013

Το Δελτίο Γ΄ Ηλικίας του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» είναι ατομικό και αυστηρά προσωπικό, ισχύει αποκλειστικά για το δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του από άλλα άτομα. Ο ξενοδόχος υποχρεούται να δεχθεί στο κατάλυμά του το δικαιούχο, μόνο αφού διαπιστώσει ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του ταυτίζονται με αυτά που αναγράφονται στο Δελτίο.

Για να είναι έγκυρο το δελτίο πρέπει να φέρει σφραγίδα του Κ.Ε.Π. που το χορήγησε και τις υπογραφές και σφραγίδες των αρμοδίων υπαλλήλων του καθώς επίσης και το μοναδικό για κάθε δελτίο σειριακό αριθμό. Η παραμονή του δικαιούχου στο ξενοδοχειακό κατάλυμα δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης του Δελτίου. Δελτία του υποπρογράμματος Γ΄ Ηλικίας 2012– 2013 μπορούν να ακυρωθούν και να χορηγηθούν νέα για το ίδιο ή το υποπρόγραμμα Εξαήμερων διακοπών. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος οφείλει να τα προσκομίσει, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π., ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να τα ακυρώσει ηλεκτρονικά και χειρόγραφα με διαγραφή και υπογραφή του και να χορηγήσει τα νέα δελτία.

β. Δελτία περυσινού προγράμματος 2011 - 2012
Δελτία που χορηγήθηκαν για το πρόγραμμα του 2011 - 2012 και δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τρέχον πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος οφείλει να τα προσκομίσει, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π., ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να τα ακυρώσει ηλεκτρονικά και χειρόγραφα με διαγραφή και υπογραφή του και να χορηγήσει τα νέα δελτία του έτους 2012 - 2013 

γ. Παραλαβή δελτίων 
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο δικαιούχος αδυνατεί να παραλάβει το δελτίο του προσωπικά, μπορεί να ορίζει άλλο άτομο με εξουσιοδότηση και βεβαίωση της υπογραφής του από Αστυνομικό Τμήμα ή άλλη αρμόδια Αρχή, η οποία θα κατατίθεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

δ. Καταγγελίες

Για τυχόν παράπονα ή καταγγελίες, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Μελετών & Επενδύσεων του ΕΟΤ (210 8707720, 8707707,) και τον τετραψήφιο αριθμό του Ε.Ο.Τ. 1572 και στο email: meletes_ependyseis@gnto.gr


Για τους δικαιούχους:

Εγκύκλιος για τους δικαιούχους για το υποπρόγραμμα εξαήμερων διακοπών 2012-2013
Εγκύκλιος για τους δικαιούχους για το υποπρόγραμμα διακοπών Γ΄ηλικίας 2012-2013

Κατάλογος Καταλυμάτων


Σημείωση: Η διαδικασία ξεκίνησε από 3/8/2012
Διαβάστε περισσότερα...