Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Αγνοούμενοι αποκτούν ξανά «ταυτότητα» χάρη στο DNA


Το σημαντικό έργο της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Για κάθε γονιό που έχει χάσει ένα παιδί, υπάρχει κάτι που είναι πολύ μεγάλης αξίας. Ο μοναδικός γενετικός κώδικας που είναι αποτυπωμένος σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος.

Τέσσερα γράμματα A, T, G, C.

Ή αλλιώς όπως τα θυμόμαστε από το μάθημα τη βιολογίας στο σχολείο: αδενίνη, θυμίνη, γουανίνη, κυτοσίνη.

Αυτά μπορούν να αποκαλύψουν αν αγαπημένο μας πρόσωπο, που αγνοείται, βρίσκεται ανάμεσα στους «ανώνυμους νεκρούς».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίζονται κάθε χρόνο στον κόσμο, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, πολέμων, εγκλημάτων και επικίνδυνων ταξιδιών σε άλλες χώρες, αφήνοντας πίσω τους συγγενείς, οι οποίοι στη συνέχεια απευθύνονται σε διεθνείς οργανισμούς, που εξειδικεύονται στην αποκωδικοποίηση των ταυτοτήτων των νεκρών.



Η Διεθνής Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ICMP), που έχει έδρα στη Βοσνία, ιδρύθηκε το 1996, ύστερα από πρόταση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με σκοπό την ταυτοποίηση των χιλιάδων ανθρώπων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Βοσνία, Κροατία και την πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Πολλά από τα πτώματα που εντοπίστηκαν εκείνη την περίοδο είχαν παραμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό, που ήταν δύσκολη η αναγνώρισή του. Έτσι, η ICMP καθιέρωσε ένα σύστημα για την εξαγωγή DNA από τα οστά και την ταυτοποίησή του με το DNA που είχαν παραχωρήσει οικειοθελώς οι άνθρωποι από την περιοχή, οι οποίοι που έψαχναν τους δικούς τους.



Η Διεθνής Επιτροπή έχει ταυτοποιήσει περίπου 17.000 αγνοούμενους.

Από το DNA θυμάτων του τσουνάμι του 2004 στη Νότια Ασία, τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, τον ανεμοστρόβιλο Φρανκ στις Φιλιππίνες το 2008 και τους αγνοούμενους της δικτατορίας του Πινοτσέτ στη Χιλή.



Οι Christian Jennings και Amy Maxmen, μίλησαν με το διευθυντή του εγκληματολογικού τμήματος της ICMP, Thomas Parsons, και κατέγραψαν τη διαδικασία που ακολουθείται σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο nautil.us.

Πώς μπορεί να ταυτοποιήσει κανείς έναν άνθρωπο από το DNA του;
Ένας τρόπος είναι να συγκρίνει το DNA από ένα πτώμα που εντοπίζεται, με το DNA που ενδεχομένως να υπάρχει σε άλλα αντικείμενα που βρίσκονται επάνω του, για παράδειγμα ένα ξυραφάκι, μια οδοντόβουρτσα ή κάτι παρόμοιο.

Αυτό συνήθως δίνει το πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα, γιατί ψάχνουμε την «απόλυτη ταύτιση». Όμως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εσφαλμένης ταυτοποίησης, αν έχει χρησιμοποιήσει και κάποιος άλλος τα αντικείμενα.

Για το λόγο αυτό, συγκρίνουμε δείγματα DNA με αυτά που μας έχουν «δωρίσει» οι συγγενείς αγνοουμένων (γονείς και αδέρφια). Η βάση δεδομένων μας αποτελείται από 90.000 προφίλ αναφοράς, με τα οποία συγκρίνουμε κάθε δείγμα DNA που εξετάζουμε.



Κάνουμε τις συγκρίσεις και μόνο όταν είμαστε τουλάχιστον 99,5% σίγουροι για το αποτέλεσμα λέμε ότι έχουμε ένα «ταιριαστό αποτέλεσμα». Αν μια μητέρα έχει χάσει αρκετά παιδιά, η ανάλυση είναι δύσκολη. Μπορούμε να πούμε αν κάποιος έχει την ίδια μητέρα με κάποιον άλλο, όμως το DNA μόνο του δε μπορεί διακρίνει έναν αδερφό από τον άλλο.

Γνωρίζετε περιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουνν έκπληξη στην οικογένεια ενός αγνοούμενου;
Έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για το πώς συνδέονται οικογένειες μεταξύ τους, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Τηρούμε αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας και τείχους προστασίας στις βάσεις δεδομένων μας, ακριβώς γιατί είναι πολύ σημαντικό να μη βλέπουν το φως τέτοιου είδους τυχαία ευρήματα.



Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, μια γυναίκα μπορεί να δολοφονηθεί για απιστία. Αν βρούμε, λοιπόν, ότι ένα άτομο που αγνοείται ότι σχετίζεται με τη μητέρα του, αλλά όχι και με τον άνθρωπο που θεωρείται πατέρας του, δεν πρόκειται ποτέ να το αποκαλύψουμε. Είναι εντελώς ανήθικο να πούμε ότι «αυτός δεν είναι ο πραγματικός πατέρας».

Οι άνθρωποι διστάζουν να δώσουν δείγμα από το DNA τους;
Μερικές φορές, όμως τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιες οι οικογένειες που απευθύνονται σε εμάς. Είναι εκείνες που δικτυώνονται μεταξύ τους και απευθύνονται στην κυβέρνηση της χώρας τους, ζητώντας να μεσολαβήσουμε για να βρεθούν οι αγνοούμενοί τους.

Για παράδειγμα, ακριβώς επειδή ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων από την πρώην Γιουγκοσλαβία ζει στο St. Louis του Μιζούρι, στις ΗΠΑ, έχουμε στείλει εκεί μια ομάδα ερευνητών. Διαφημίσαμε τις υπηρεσίες μας σε εφημερίδες και μετά αυτό κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα.



Υπάρχουν λείψανα σε τόσο κακή κατάσταση που να είναι δύσκολη η ανάλυση DNA;
Ναι. Σε πολλές περιπτώσεις το μόνο πράγμα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι... υπολείμματα σκελετών.
Σε γενικές γραμμές, το DNA από απανθρακωμένα πτώματα ή από ανθρώπους που έχουν θαφτεί σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα με πολλούς μικροβιακούς παράγοντες είναι σε χειρότερη κατάσταση, απ’ ό,τι αν είχαν εντοπιστεί σε κρύα και ξηρά μέρη.

Ωστόσο, αξίζει πάντα να προσπαθήσεις να δεις τι θα μπορέσεις να βρεις.

Κάθε χρόνο βελτιώνουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την ανεύρεση δειγμάτων DNA.



Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να ανακτήσουν DNA από ανθρώπους που ζούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια, είναι παρόμοιες με τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε εμείς για την αξιολόγηση του DNA από πτώματα σε κακή κατάσταση, που είτε ήταν παραμορφωμένα είτε δεν είχαν ταφεί σωστά.

Πρόσφατα καταφέραμε να ανακτήσουμε το προφίλ του DNA από σοβαρά απανθρακωμένα πτώματα από την έκρηξη του τρένου στην περιοχή Lac-Megantic του Κεμπέκ.

Είμαστε ακόμη εξαιρετικά προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις, επειδή οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να ανιχνεύσουμε DNA, απαιτούν απειροελάχιστες ποσότητες γενετικού υλικού. Αν ένας ερευνητής ακουμπήσει κατά λάθος το δάχτυλό του σε κάποιον σωλήνα εξέτασης, τότε θα «περάσει» το δικό του DNA στο δείγμα.

Για το λόγο αυτό, εκτός του ότι χρησιμοποιούμε γάντια και παίρνουμε πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις, έχουμε περάσει στη βάση δεδομένων μας και το γενετικό προφίλ όσων εργάζονται εδώ.

Έτσι, αν κάποιο δείγμα ταιριάζει με αυτούς, θα ξέρουμε ότι έχει «μολυνθεί». Αν συμβεί κάτι τέτοιο (εξαιρετικά σπάνιο) γίνεται έρευνα για να διαπιστώσουμε τι έφταιξε, προκειμένου να μη συμβεί ξανά στο μέλλον.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα προτιμούσαν να μην υπάρχετε;
Ναι. Οι πολιτικές προεκτάσεις είναι τεράστιες. Υπήρχαν περιπτώσεις κάποιων εθνικιστικών συγκρούσεων, που αφορούσαν την ποινική δίωξη εγκληματιών πολέμου, και σαφώς ορισμένοι θα προτιμούσαν να έχουν πει τη δική τους εκδοχή της ιστορίας.

Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξαν μαζικές δολοφονίες περίπου 8.000 ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο κατά του Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, και του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος ήταν πρώην στρατιωτικός ηγέτης. Οι πιστοί ακόλουθοί τους ισχυρίζονται ότι υπήρξαν μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκροί, κυρίως πολεμιστές.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλοί στο Διαδίκτυο που δυσφημίζουν τη δουλειά μας.

Ένα ένα πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ορισμένοι θέλουν να γίνονται γνωστοί οι θάνατοι συγκεκριμένων ομάδων. Για παράδειγμα, στη Λιβύη ορισμένα κόμματα δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ταυτοποίηση αγνοουμένων που μάχονταν κατά του καθεστώτος Καντάφι, παρά των πιστών οπαδών του, οι οποίοι όμως επίσης αγνοούνται.

Εν τω μεταξύ, οι οικογένειες των θυμάτων θρηνούν και θέλουν απαντήσεις για τους αγαπημένους τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτοι που διέσχισαν τον Αμαζόνιο με... κουπί


Οι δύο φίλοι από το Κέμπριτζ μπήκαν στα ρεκόρ Γκίνες.

Δύο φίλοι, που γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είναι οι πρώτοι άνθρωποι που... έβγαλαν με κουπί όλο το μήκος του Αμαζονίου, με τη βοήθεια ενός βραζιλιάνου εφήβου.

Ο 45χρονος Mark de Rond και ο 38χρονος Anton Wright κατάφεραν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς τους και ολοκλήρωσαν επιτυχώς το 2.077 μιλίων ταξίδι τους μέσα σε 32 ημέρες!

Ανάμεσα στις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν και οι σκληρές διαπραγματεύσεις που χρειάστηκε να κάνουν για να διασχίσουν μια περιοχή, που φημίζεται για τις... απαγωγές (Pirate Alley), καθώς επίσης και μια τρίωρη δυνατή καταιγίδα που κατέστρεψε το πηδάλιό τους.



Η περιπέτειά τους όμως, κινδύνεψε να... «βυθιστεί στα βαθιά» πριν καν ξεκινήσει, όταν οι περουβιανές, τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν την ειδικά διαμορφωμένη βάρκα τους, γράφει η Daily Mail.

Το δίδυμο κατάφερε τελικά να την πάρει από το αεροδρόμιο, όμως η χαρά του κόπηκε απότομα, όταν ανακάλυψε ότι υπήρχαν δύο τρύπες σε αυτήν.



Τελικά το ταξίδι τους ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου από την πόλη Nauta στο Περού.

Κάποιες μέρες κωπηλατούσαν επί 18 ώρες, ενώ μια μέρα όταν σταμάτησαν σε μια... αμμουδιά για να ξεκουραστούν, γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι είχαν πέσει σε κινούμενη άμμο.



Μια άλλη μέρα έπιασε μια τρομερή καταιγίδα και οι δύο άντρες αναγκάστηκαν να ρίξουν φωτοβολίδες στον ουρανό. Τους έσωσε ένας 14χρονος Βραζιλιάνος.

Τους πλησίασε με τη βάρκα του και τους καθοδήγησε σε ασφαλές σημείο.



Δύο εβδομάδες μετά έφταναν στον τελικό προορισμό τους. Την Macapa στη Βραζιλία.

Οι Mark και Anton επέστρεψαν στην Αγγλία, αφού κατάφεραν να γράψουν το όνομά τους στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, ως οι μοναδικοί άνθρωποι που κατάφεραν να κωπηλατήσουν το τεράστιο αυτό ποτάμι.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται το μέγεθος της τρύπας του όζοντος


Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Με μια επιφάνεια που καλύπτει περίπου 12 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η τρύπα του όζοντος φαίνεται να έχει μειωθεί σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η συστολή που παρατηρείται αν και μικρή, αποτελεί μια μείωση περίπου του 6% του μέσου μεγέθους της τρύπας από το 1990 μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες, δεν είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν την καλυτέρευση των δεδομένων, είναι όμως σε θέση να γνωρίζουν πως δεν χειροτερεύει, όπως αναφέρεται στην παγκόσμια καταμέτρηση που πραγματοποιεί το «National Oceanic and Atmospheric Administration’s Earth System Research Lab».

Η αλλαγή που παρατηρείται στα δεδομένα της τρέχουσας χρονιάς, οφείλεται στις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Πράγματι όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε μικρότερη συγκέντρωση νεφών που συμβάλουν στη διάβρωση του όζοντος.



Διαβάστε περισσότερα...

Κολομβιανές προχωρούν σε σεξουαλική «απεργία»


Απέχουν από το σεξ ζητώντας τη βελτίωση των δρόμων της πόλης.

Σε σεξουαλική «απεργία» κατεβαίνουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, οι γυναίκες μιας μικρής πόλης στη νοτιοδυτική Κολομβία.

Έτσι, απέχουν από το σεξ ζητώντας την εκ νέου ασφαλτόστρωση των δρόμων που ενώνουν την απομονωμένη περιοχή όπου διαμένουν, με την υπόλοιπη χώρα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι γυναίκες της πόλης επαναλαμβάνουν την ίδια διαμαρτυρία, στην οποία είχαν προβεί και το 2011 με το ίδιο αίτημα.

Τη γνώριμη μέθοδο από τον Αριστοφάνη και τη «Λυσιστράτη», οι γυναίκες της πόλης Βarbacaos αποκαλούν «Κίνημα των σταυρωμένων ποδιών».

Το «κίνημα» ξεκίνησε μετά το θάνατο μιας εγγείου, το 2011, επειδή το ασθενοφόρο δεν έφτασε εγκαίρως εξαιτίας της κατάστασης του οδοστρώματος.

Η διαμαρτυρία κράτησε τότε 3 μήνες και 19 μέρες, μέχρι οι πολιτικοί να υποσχεθούν την ικανοποίηση του αιτήματος. Ωστόσο, δύο χρόνια πέρασαν και τίποτα δεν άλλαξε. Έτσι, οι γυναίκες του Βarbacaos «σταυρώνουν» ξανά τα πόδια τους, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα βγουν νικήτριες.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόκκινος συναγερμός στη Μαγαδασκάρη


Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε αγροτικές περιοχές της Μαδαγασκάρης απειλούνται από λιμό λόγω των πολύ λίγων βροχοπτώσεων και μιας εισβολής ακρίδων, ανακοίνωσε σήμερα από την Γενεύη το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ (PAM).

«Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στις αγροτικές ζώνες της Μαδαγασκάρης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού, μετά τις πολύ λίγες βροχοπτώσεις, τους κυκλώνες και μια εισβολή ακριδών που κατέστρεψε τις σοδειές», αναφέρει ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Γενεύη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το PAM, το οποίο ήθελε να προσφέρει βοήθεια σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αποφάσισε να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε 400.000 οι οποίοι θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι λόγω μιας έλλειψης οικονομικών πόρων και κατοικούν στο νότιο τμήμα της Μαδαγασκάρης.

«Η κατάσταση δεν θα ρυθμιστεί καθώς η εποχή των κυκλώνων αρχίζει τον Νοέμβριο», δήλωσε μια εκπρόσωπος του PAM στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η εποχή αυτή διαρκεί εν γένει από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε η ίδια, αν οι τιμές των τροφίμων εξακολουθήσουν να αυξάνονται «επιπλέον περίπου 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν έλλειψη ασφάλειας σε τρόφιμα».

Σύμφωνα με το PAM, μέχρι σήμερα υπολείπονται 25 εκατομμύρια δολάρια από το ποσό που ζήτησε ο οργανισμός αυτός για να χορηγήσει βοήθεια στην Μαδαγασκάρη, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Η παραγωγή ρυζιού μειώθηκε φέτος κατά 21% και καλαμποκιού κατά 15%.Στα δύο τρίτα του νησιού έγινε επιδρομή ακρίδων και από τον Σεπτέμβριο εφαρμόζονται μέτρα για την εξάλειψή τους.

Σχεδόν το 28% των νοικοκυριών σε αγροτικές ζώνες αντιμετωπίζει έλλειψη ασφάλειας σε τρόφιμα και το 50% του συνολικού πληθυσμού χρόνιο υποσιτισμό.

Περίπου 1,6 εκατομμύριο παιδιά δεν πάει σχολείο και ποσοστό υψηλότερο του 92% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξωθούσαν τα παιδιά τους στην επαιτεία


Συνελήφθησαν στη Λιβαδειά και στη Θήβα, μία 29χρονη Ελληνίδα και μία 27χρονη υπήκοος Ρουμανίας, οι οποίες εξωθούσαν σε επαιτεία τα ανήλικα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση η 29χρονη εξωθούσε σε επαιτεία την 10χρονη κόρη της ενώ Στην δεύτερη περίπτωση η 27χρονη ανάγκαζε τον 6χρονο γιο της να ζητιανεύει. Επιπλέον στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρό χρηματικό ποσό, προερχόμενο από επαιτεία.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: Νεκρός 26χρονος πυγμάχος


Θρήνος στο Μεξικό για την απώλεια του Φράνκι Λεάλ. O 26χρονος πυγμάχος αγωνιζόταν με αντίπαλο τον Ραούλ Χιράλες και ηττήθηκε με βαρύ νοκ άουτ, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ.



Παρέμεινε για λίγες ώρες σε κώμα στο νοσοκομείο αλλά τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει αυτή τη μάχη και έφυγε από τη ζωή.

Τα ρεπορτάζ του μεξικανικού Τύπου, κάνουν αναφορά για λάθος επιλογή του Λεάλ να αγωνιστεί, καθώς το 2012 αποκόμισε σοβαρά προβλήματα από επίσης σκληρό νοκ άουτ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξελίξεις για την Μαρία


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της μικρής Μαρίας. Πριν από λίγο οι Βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η μητέρα του παιδιού είναι η Βουλγάρα αθίγγανη που συνελήφθη χθες καθώς το τεστ DNA απέδειξε ότι είναι η βιολογική μητέρα της Μαρίας. Δείτε το βίντεο του ALPHA.






Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργείο Εργασίας: Ρυθμίστε τα χρέη - Έρχονται κατασχέσεις


Τη διαδικασία βεβαίωσης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος οφειλετών που περιλαμβάνουν και κατασχέσεις προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι, μερική εξόφληση της οφειλής χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης δεν αναστέλλει τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Α. Διαβίβαση της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

1. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί διαβιβάζουν την Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής που εκδίδουν στο ΚΕΑΟ, εντός μηνός από τη σύνταξή της.

2. Η διαβίβαση των Πράξεων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο ΚΕΑΟ γίνεται αυτοματοποιημένα, μέσω μηχανογραφικής εφαρμογής.

3. Οι Πράξεις διαβιβάζονται μεμονωμένα σε πραγματικό χρόνο μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας (web service), ή γίνεται ομαδοποίησή τους και αποστέλλονται συγκεντρωτικά μέσω ηλεκτρονικού αρχείου.

4. Οι τεχνικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής αποστολής καθορίζονται από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις των ασφαλιστικών οργανισμών και την ΗΔΙΚΑ.

5. Στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής.

6. Οι Πράξεις Βεβαίωσης Οφειλής ταξινομούνται ανά ασφαλιστικό οργανισμό και ανά κατηγορία, ανάλογα με το είδος της οφειλής. Σε κάθε ασφαλιστικό οργανισμό και σε κάθε κατηγορία δίνεται διακριτό χαρακτηριστικό.

7. Κατά την παραλαβή της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής γίνεται έλεγχος πληρότητας, ορθότητας και συνέπειας στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΑΟ. Σε περίπτωση που τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί είναι ελλιπή ή λανθασμένα, ώστε να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση του οφειλέτη, ενημερώνεται άμεσα ο ασφαλιστικός οργανισμός, και η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής τίθεται σε εκκρεμότητα μέχρι την αποστολή των αναγκαίων στοιχείων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Β. Εγγραφή Οφειλής στο Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εσόδων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

1. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΑΟ και την παραλαβή της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής, αποδίδεται, με ηλεκτρονικό τρόπο, μοναδικός αριθμός ΚΕΑΟ. Η απόδοση του μοναδικού αριθμού ΚΕΑΟ γίνεται με σειριακό τρόπο ανά ημερολογιακό έτος.

2. Κατά την πρώτη εφαρμογή, οι Πράξεις Βεβαίωσης Οφειλής που διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο ΚΕΑΟ, και για τις οποίες έχει συνταχθεί ή εκδοθεί χρηματικός κατάλογος από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, δεν θα λάβουν μοναδικό αριθμό ΚΕΑΟ. Ο αριθμός βεβαίωσης που έχουν λάβει στον ασφαλιστικό οργανισμό θεωρείται οιονεί μοναδικός αριθμός ΚΕΑΟ. Οι Πράξεις Βεβαίωσης Οφειλής που διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο ΚΕΑΟ, και για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί ή εκδοθεί χρηματικός κατάλογος από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς λαμβάνουν μοναδικό αριθμό ΚΕΑΟ. Ως ημερομηνία έναρξης παραγραφής των οφειλών στις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνεται η ημερομηνία που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών.

3. Με την απόδοση μοναδικού αριθμού ΚΕΑΟ στην Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, αυτή καθίσταται νόμιμος εκτελεστός τίτλος, και εγγράφεται ηλεκτρονικά στο Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εσόδων του ΚΕΑΟ. Το ΚΕΑΟ επιδιώκει την είσπραξη της οφειλής, ενώ το ποσό που εισπράττεται αποτελεί έσοδο των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών. Ταυτόχρονα ενημερώνεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία του οφειλέτη και της οφειλής. Στους οφειλέτες αποδίδεται Αριθμός Μητρώου Οφειλέτη ΚΕΑΟ, και ο αριθμός μητρώου του οφειλέτη στον ασφαλιστικό οργανισμό καταχωρείται ως στοιχείο στο λογαριασμό του οφειλέτη που τηρείται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών του ΚΕΑΟ.

4. Μετά την εγγραφή στο Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εσόδων, παύει κάθε αρμοδιότητα είσπραξης, ρύθμισης ή λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των ασφαλιστικών οργανισμών για τις οφειλές που διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ.

5. Στο ΚΕΑΟ διαβιβάζεται άμεσα κάθε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής που συντάσσεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ανεξαρτήτως ποσού, εφόσον αφορά οφειλέτη για τον οποίο υπάρχει οφειλή σε εκκρεμότητα ή σε ρύθμιση στο ΚΕΑΟ, η οποία αφορά τον ασφαλιστικό οργανισμό που συντάσσει την Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής.

6. Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στο παρόν Κεφάλαιο, ολοκληρώνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από τη διαβίβαση της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο ΚΕΑΟ.

Γ. Διαχωρισμός Οφειλών σε άμεσα και μη εισπράξιμες - Ενημέρωση Οφειλέτη - Είσπραξη Οφειλής

1. Μετά την εγγραφή της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής στο Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εσόδων του ΚΕΑΟ, οι οφειλές διαχωρίζονται από το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΑΟ σε άμεσα εισπράξιμες και μη, βάσει κριτηρίων που καθορίζονται από την Διεύθυνση Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου του ΚΕΑΟ.

2. Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ δίνουν προτεραιότητα στις οφειλές που χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τα ανωτέρω ως άμεσα εισπράξιμες, και προχωρούν στην ενημέρωση του οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

3. Ο οφειλέτης ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ για το σύνολο της οφειλής του με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τρόπους:
i) Μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center).
ii) Μέσω μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms).
iii) Μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
iv) Μέσω του διαδικτυακού ηλεκτρονικού λογαριασμού του ΚΕΑΟ, κατόπιν πιστοποίησης.
v) Μέσω γραπτής ειδοποίησης που αποστέλλεται στην επαγγελματική του διεύθυνση ή στη διεύθυνση κατοικίας του.
Με τις παραπάνω ειδοποιήσεις, ο οφειλέτης καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο της οφειλής του άμεσα, εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης, με την υπενθύμιση ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του θα ακολουθήσει η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ - Ν.Δ. 356/1974).

4. Ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει το σύνολο ή μέρος της οφειλής του (κεφάλαιο και τυχόν προσαυξήσεις), ή να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, εφόσον υφίσταται δυνατότητα ρύθμισης για το είδος της οφειλής.

Μερική εξόφληση της οφειλής χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης δεν αναστέλλει τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.Η οφειλή αναπροσαρμόζεται στο τρέχον ασφάλιστρο και μετά την έκδοση της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής και την απόδοση μοναδικού αριθμού ΚΕΑΟ, για τις περιπτώσεις που προβλέπεται από τις διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών.

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς οργανισμούς, η εξόφληση ή η ρύθμιση οφειλών γίνεται ανά ασφαλιστικό οργανισμό. Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ή να επιλέξει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς έναν ασφαλιστικό οργανισμό, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις οφειλές προς τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Αρμόδια υπηρεσία για την υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης είναι η περιφερειακή υπηρεσία του ΚΕΑΟ στην οποία βρίσκεται η έδρα ή η μόνιμη κατοικία του οφειλέτη, για το σύνολο των οφειλών ανά την επικράτεια προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ και αφορούν τον ίδιο οφειλέτη. Οι ανωτέρω υπηρεσίες ελέγχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης και εκδίδουν τις σχετικές αποφάσεις.

Η εξόφληση της οφειλής ή σε περίπτωση ρύθμισης η καταβολή της δόσης γίνεται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ή στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή σε Τραπεζικά Ιδρύματα με χρέωση λογαριασμού μέσω ΔΙΑΣ.

5. Οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ αποτυπώνονται ηλεκτρονικά στα λογιστικά βιβλία του ΚΕΑΟ μέσω της ανάπτυξης διεπαφών με το υποσύστημα οικονομικής διαχείρισης του πληροφοριακού συστήματος που υποστηρίζει το ΚΕΑΟ.

Δ. Αποστολή Ατομικής Ειδοποίησης στον οφειλέτη

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί εντός της ως άνω προθεσμίας δέκα εργάσιμων ημερών, και εντός μηνός από την εγγραφή της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής στο Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εσόδων του ΚΕΑΟ, αποστέλλεται στον οφειλέτη Ατομική Ειδοποίηση.

Στην Ατομική Ειδοποίηση αναγράφονται αναλυτικά το είδος και το ποσό της οφειλής ανά Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, αναπροσαρμοσμένο στις περιπτώσεις που προβλέπεται από τις διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις ή άλλες τυχόν επιβαρύνσεις, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την ημερομηνία έκδοσης της Ατομικής Ειδοποίησης.

Στον οφειλέτη δίνεται αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της Ατομικής Ειδοποίησης, προκειμένου να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του.

Η Ατομική Ειδοποίηση αποστέλλεται είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά.

Η έγγραφη ειδοποίηση αποστέλλεται με συστημένη επιστολή ή επιδίδεται με υπάλληλο του ΚΕΑΟ ή δικαστικό επιμελητή.

Η ηλεκτρονική ειδοποίηση κοινοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138, Α'), ή σύμφωνα με τις διατάξεις που εκάστοτε ισχύουν για την ηλεκτρονική κοινοποίηση. Στην περίπτωση αυτή ως ημερομηνία παραλαβής της Ατομικής Ειδοποίησης θεωρείται η ημερομηνία ηλεκτρονικής πρόσβασης του οφειλέτη στην εφαρμογή «Ηλεκτρονική Ενημέρωση Οφειλετών» του ΟΠΣ - ΙΚΑ, η οποία καταχωρείται ηλεκτρονικά και μπορεί να αποτυπωθεί εγγράφως.

Ατομική Ειδοποίηση αποστέλλεται και στις περιπτώσεις οφειλών που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης στο ΚΕΑΟ, και εκπίπτουν αυτής.

Ε. Λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης

Μετά τη λήξη της προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών που τίθεται στην Ατομική Ειδοποίηση και εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, τα Περιφερειακά Τμήματα του ΚΕΑΟ, προβαίνουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ - Ν.Δ. 356/1974).

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνονται διαφοροποιούνται ανά κατηγορία οφειλέτη, και προσδιορίζονται από τις Διευθύνσεις Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου και Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης του ΚΕΑΟ.

Σε ειδικές κατηγορίες οφειλετών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δύναται, εκτός των ανωτέρω μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να αναστέλλεται η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου κατ' εφαρμογή του άρθρου 17 του ν.3846/2010 (ΦΕΚ 66, Α')

Σε περίπτωση που για τον ίδιο οφειλέτη, υπάρχουν περισσότερες της μίας οφειλές προς έναν ή περισσότερους ασφαλιστικούς οργανισμούς, κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, αντικείμενο διεκδίκησης από το ΚΕΑΟ αποτελεί το συνολικό ποσό της οφειλής προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Κατά τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι δυνατή η υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης.

Στ. Ενημέρωση Ασφαλιστικών Οργανισμών - Χορήγηση Ασφαλιστικής Ενημερότητας ή Πιστοποιητικού Οφειλής

1. Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας είσπραξης και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στο ΚΕΑΟ, ενημερώνεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών που τηρείται στο ΚΕΑΟ, καθώς και οι οικείοι ασφαλιστικοί οργανισμοί.
Για την ενημέρωση των ασφαλιστικών οργανισμών, η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις των ασφαλιστικών οργανισμών ή την ΗΔΙΚΑ, αναπτύσσει και λειτουργεί σχετική μηχανογραφική εφαρμογή, είτε με χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών (web services) είτε με χρήση διαδικτυακής εφαρμογής σε πιστοποιημένους χρήστες υπαλλήλους των ασφαλιστικών οργανισμών.

2. Η ασφαλιστική ενημερότητα ή το πιστοποιητικό οφειλής σε περίπτωση υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών. Για τη χορήγηση των ανωτέρω οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών πραγματοποιούν έλεγχο στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών σχετικά με την ύπαρξη οφειλής που έχει διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ. Σε περίπτωση που υπάρχει στο ΚΕΑΟ οφειλή σε εκκρεμότητα, ανεξάρτητα τον ασφαλιστικό οργανισμό που αφορά αυτή, δεν χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα ή πιστοποιητικό οφειλής.

Ζ. Πληροφοριακή Υποδομή Υποστήριξης του ΚΕΑΟ

Για την πληροφοριακή υποδομή του ΚΕΑΟ αξιοποιείται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, έτσι όπως αυτό προσαρμόζεται για την κάλυψη των ειδικών αναγκών και απαιτήσεων του ΚΕΑΟ.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλούσιος ο φετινός μουσικός χειμώνας


Το πρόγραμμα των μουσικών σκηνών της πόλης.

Απρόσμενες μουσικές συνεργασίας και πλούσιο πρόγραμμα υπόσχονται και φέτος το χειμώνα οι πιο γνωστές μουσικές σκηνές της πόλης.

Χώροι «δοκιμασμένοι» και κλασικοί, άλλοι νεότεροι και ανακαινισμένοι αλλά και κάποιοι «δαιμόνιοι» πολυχώροι, προσθέτουν καθημερινά στις ατζέντες τους ονόματα καλλιτεχνών που θα γεμίσουν μουσικά, τις σκηνές τους.

Οι τιμές εισόδου στις σκηνές καθορίζονται κυρίως από την αναγνωρισιμότητα του κάθε καλλιτέχνη ή συγκροτήματος, ενώ σε γενικές γραμμές οι τιμές διατηρούνται χαμηλά, με εκείνες που ξεκινούν από τα 5 ευρώ. Ωστόσο μουσικά, ικανοποιούνται όλα τα γούστα, ακόμη και των πιο απαιτητικών, αφού τα είδη από τα οποία μπορεί να επιλέξει το κοινό, είναι πολλά από τζαζ και ροκ μέχρι ρεμπέτικο και ποπ.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συγκέντρωσε τις προγραμματισμένες εμφανίσεις μουσικών σκηνών (οι οποίες έχουν ανακοινώσει έως και σήμερα το πρόγραμμά τους) και τις παρουσιάζει

«'Ανοδος Live Stage»

Σωκράτης Μάλαμας: Ο Σωκράτης Μάλαμας θα βρίσκεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο από την 1η έως τις 23 Νοεμβρίου στη σκηνή του 'Ανοδος. (Παρασκευή & Σάββατο 1-2, 8-9, 15-16, 22-23 /11/2013). Είσοδος: 12 ευρώ (στο μπαρ) με μπύρα/κρασί

Γιάννης Κούτρας- Απόστολος Ρίζος: Τις Τετάρτες του Δεκεμβρίου ο Γιάννης Κούτρας και ο Απόστολος Ρίζος, ερμηνεύουν Νίκο Καββαδία στη μουσική παράσταση «Όλο τον Κόσμο Γύρισες». Οι ημερομηνίες εμφάνισης είναι 18 Δεκεμβρίου, ανήμερα Χριστούγεννα και ανήμερα Πρωτοχρονιά (25/12 & 1/1/14) & την πρώτη Τετάρτη του χρόνου, 8 Ιανουαρίου. Είσοδος: 12 ευρώ (στο μπαρ) με μπύρα/κρασί.

Δημήτρης Μυστακίδης: Ο Δημήτρης Μυστακίδης ξεκινώντας από την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου, θα παρουσιάσει «Τα ρεμπέτικα της κιθάρας». Μαζί του θα συμπράξουν ως καλεσμένες και οι φίλες του Φωτεινή Βελεσιώτου, Μελίνα Κανά, Ματούλα Ζαμάνη, Γιώτα Νέγκα - κάθε Πέμπτη θα εμφανίζεται διαφορετική καλεσμένη. 28/11 & 5, 12, 19/12/2013. Είσοδος: 12 ευρώ (στο μπαρ) με μπύρα/κρασί.

Κωστής Μαραβέγιας: Ο Κωστής Μαραβέγιας θα βρίσκεται στο Άνοδος Live Stage από την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου έως και τις δυο πρώτες Παρασκευές του Ιανουαρίου (13, 20, 27/12/2013 & 3, 10/1/2014 έως 10/1). Είσοδος: 12 ευρώ (στο μπαρ) με μπύρα/κρασί.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Από τις 14 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο, για 6 μοναδικές παραστάσεις, στη σκηνή του 'Ανοδος ανεβαίνει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, έως και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου. 14, 21, 28/12/2013 & 4, 11, 18/1/2014. Είσοδος: 12 ευρώ (στο μπαρ) με μπύρα/κρασί.

Μάρθα Φριντζήλα: Η Μάρθα Φριντζήλα έρχεται με το «The Koubara Project" #3 "Magical Mystery Tour» τις Κυριακές του Δεκεμβρίου (1, 8, 15, 22/12/2013, έως τις 22/12. Είσοδος: 12 ευρώ (στο μπαρ) με μπύρα/κρασί.

'Ανοδος Live Stage (Πειραιώς 183 & Πάλλαντος 38, Αθήνα). Τηλ. 210 34 68 100

«Ρυθμός- Stage»

«Σε βλέπω στο ποτήρι μου»: Τα τραγούδια που ακούγονται παραδοσιακά στο δεύτερο μέρος κάθε προγράμματος, γίνονται τώρα το επίκεντρο, με αφορμή μια νέα λαϊκή φωνή: τον Χάρη Μακρή. Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου Είσοδος:12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

«Σε ρυθμό βαλς»: Η Βικτώρια Ταγκούλη και ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά από την εποχή του μεσοπολέμου και φτάνει μέχρι το σήμερα. Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Είσοδος:10 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Μπλε: Οι Μπλε σε μία μοναδική εμφάνιση με όλες τις κορυφαίες τους επιτυχίες: «Πιάνω φωτιά», «Ενοχές», «Δε θέλω», «Φοβάμαι», «Τον ίδιο το Θεό» κ.ά. Σάββατο 26 Οκτωβρίου. Είσοδος: 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Βασίλης Φλώρος: Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τραγούδια από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Στις όχθες της αυγής», ανέκδοτο υλικό από το δεύτερο δίσκο καθώς επίσης και τραγούδια αγαπημένα. Πέμπτη 31 Οκτωβρίου Είσοδος: 10 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Χαΐνηδες: Το δημοφιλές συγκρότημα από την Κρήτη, για δύο «διονυσιακές» βραδιές στο Ρυθμό Stage, Σάββατο 2 και 9 Νοεμβρίου. Είσοδος:12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Σταύρος Σιόλας: Προσκαλεί το κοινό στο μουσικό του ταξίδι με τίτλο «Διόδια», μαζί με τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Πέμπτη 7 και 14 Νοεμβρίου Είσοδος:10 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Imam Baildi: Για μία μοναδική και ξεχωριστή εμφάνιση στη σκηνή του Ρυθμός Stage, με τη γνωστή τους συνταγή, παρουσιάζουν κομμάτια σε δική τους μουσική και στίχους, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Φωτεινή Δάρρα: Μια διαδρομή στις καλύτερες μέρες του «ραδιοφώνου των ονείρων μας», του Δεύτερου προγράμματος, της αλλοτινής ΕΡΑ στη σκηνή του Ρυθμός Stage για τρεις διαδοχικές Παρασκευές: 15, 22 και 29 Νοεμβρίου. Είσοδος: 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Μανώλης Λιδάκης: Ο γνωστός καλλιτέχνης παρουσιάζει επιλογές τραγουδιών από το πλούσιο ρεπερτόριό του και απ' όλους τους γνωστούς σταθμούς της καριέρας του. Σάββατο 16, 23, 30 Νοεμβρίου και όλα τα Σάββατα του Δεκεμβρίου. Είσοδος: 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου: Ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου σε ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με αφορμή τα 40 χρόνια από το Πολυτεχνείο, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Είσοδος: 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Παρουσιάζει τα νέα του τραγούδια χωρίς φυσικά να λείπουν τα τραγούδια του από τους δίσκους «Φυσάει εδώ αλλιώς ο αέρας» και «Όμορφοι και ηττημένοι». Πέμπτη 21 και 28 Νοεμβρίου. Είσοδος: 10 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Ρυθμός Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη). Τηλέφωνο: 210 9750060.

«Σταυρός του Νότου»

Αλκιβιάδης Κωνσταντινόπουλος: Προσκαλεί το κοινό να γιορτάσουν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Ένας Τρελλός» σε μία και μοναδική συναυλία - παρουσίαση με καλεσμένους τους: Δώρο Δημοσθένους, Μάκη Παπαδημητρίου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ισαάκ Σούση, Δημήτρη Σταρόβα, Μπαμπή Στόκα, Γιώργο Χατζή, AnimaCorda, Chu cho s.h.s στο Σταυρό του Νότου Plus, την Πέμπτη 24 Οκτώβριου. Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Μανώλης Φάμελλος & Nalyssa Green: Οι δύο καλλιτέχνες μόλις αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι με το «Φθινοπωρινό», το τραγούδι που ηχογράφησαν μαζί ως ντουέτο και έρχονται στο Σταυρό Του Νότου Club, με έναν ξεχωριστό προσκεκλημένο, να συμπληρώσει τη βραδιά, τον Φοίβο Δεληβοριά, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

Χρήστος Θηβαίος & Μίλτος Πασχαλίδης: Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες μοιράζονται τη σκηνή του Σταυρού και χαρίζουν στο κοινό μοναδικές στιγμές από την καλλιτεχνική τους πορεία, αυτή την Παρασκευή 25/10 αλλά και στις 1,8,15,22,29 Νοεμβρίου, στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Είσοδος: 15 ευρώ με ποτό.

Κίτρινα Ποδήλατα: Με τον ολοκαίνουργιο δίσκο στις αποσκευές τους, τα Κίτρινα Ποδήλατα θα τραγουδήσουν και παλαιότερες επιτυχίες, όπως τα «Μη μ' αγγίζεις», «Να σε δω να γελάς», «Ταξιδεύω το εγώ μου», «Αυτά που έχεις ξεχάσει», «Θα πάρω φόρα», «Ακόμα μια ζωή» καθώς επίσης και επιλεγμένες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών από την ελληνική και ξένη ροκ σκηνή. Παρασκευή 25/10 και το Νοέμβριο 1,8,15,22,29, στο Σταυρός του Νότου Plus. Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα/κρασι

House Band + Special Guest: Γιώργος Τεντζεράκης: Η γνωστή μπάντα, μαζί με τον Γιώργο Τεντζεράκη θα εμφανιστούν αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο, 25-26/10 και το Νοέμβριο (1,2,9,16,23,30) στο Σταυρό του Νότου Club. Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα/κρασι.

Μύρωνας Στρατής& Ησαϊας Ματιάμπα: Οι νεαροί μουσικοί, με ένα πολύ δυναμικό μουσικό πρόγραμμα εμφανίζονται κάθε Σάββατο στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus (26/10 και 2,9,16,23,30/ 11).

Βίκυ Καρατζόγλου & 'Αρης Πλασκασοβίτης: Μετά την επιτυχία που σημείωσε τον περασμένο Μάιο, το τρίωρο πρόγραμμα με τα πιο γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του '90 επιστρέφει ανανεωμένο, με δυο ξεχωριστούς καλλιτέχνες, τις Τρίτες 29/10 και 5 Νοεμβρίου, στο Σταυρός του Νότου CLUB. Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα/κρασί.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Μετά την μεγάλη επιτυχία της καλοκαιρινής περιοδείας «40 χρόνια έφηβος» με αφορμή την συμπλήρωση των 40 χρόνων στην δισκογραφία, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έρχεται με ορμή στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου, για μια σειρά εμφανίσεων που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο (2,9,16,23,30/ 11). Είσοδος: 15 ευρώ με ποτό.

Λεωνίδας Μπαλάφας: Ο Λεωνίδας Μπαλάφας παρουσιάζει την νέα του δισκογραφική παραγωγή με τίτλο «Απηλιώτης», στην μουσική σκηνή του Σταυρού του Νότου plus, από την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα 4,11,18,25 /11. Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα/κρασί

Ακόμη:

Μαρία Παπαγεωργίου: στο Σταυρό του Νότου Plus 3,10,17 Νοεμβρίου.

Rosewood: στο Σταυρό του Νότου Club, 7 Νοεμβρίου.

Αλέξανδρος Μπελλές: στο Σταυρό του Νότου Plus, 7 Νοεμβρίου.

Σπύρος Γραμμένος: στο Σταυρό του Νότου Club, 8 Νοεμβρίου.

Παύλος Συνοδινός & The Greeklish Babylon: στο Σταυρό του Νότου Plus, 14,21 Νοεμβρίου.

Just dance: στο Σταυρό του Νότου Club, 14 Νοεμβρίου.

Παύλος Παυλίδης & The B-Movies: στο Σταυρό του Νότου Club, 15,22,29 Νοεμβρίου.

Ραλλία Χρηστίδου & Γιώργος Καραδήμος: στο Σταυρό του Νότου Club, 24 Νοεμβρίου.

Κατερίνα Μακαβού, special guest: Φοίβος Δεληβοριάς: στο Σταυρό του Νότου Club, 25 Νοεμβρίου.

Κώστας Λειβαδάς & Ελένη Τσαλιγοπούλου: στο Σταυρό του Νότου Club, 28 Νοεμβρίου.

Κώστας Τριανταφυλλίδης: στο Σταυρό του Νότου Plus, 28 Νοεμβρίου.

Νίκος Πορτοκάλογλου: από το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο.

Σταυρός του Νότου (Φραντζή και Θαρυπου 35-37, Νέος Κόσμος). Τηλ.: 2109226975

«PassPort - Χώρος Πολιτισμού»

Γλυκερία, «Ethnic Experience»: Η Γλυκερία, ο Αντρέ Μάια από την Πορτογαλία, η Ντιλέκ Κοτς από την Τουρκία και ο Ντάσο Κούρτι από την Αλβανία, ετοίμασαν και θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα-κράμα των ήχων, των μελωδιών και των παραδόσεων που ο καθένας έχει στην καρδιά και στο μυαλό του, τις Παρασκευές 25 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη, στο PassPort. Γενική είσοδος: 12 ευρώ (στο μπαρ, με μπύρα ή κρασί) - 25 ευρώ (σε τραπέζι, με ποτό)

Νατάσσα Μποφίλιου,«Πάμε ξανά»: Μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη - Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Μαζί τους για πρώτη φορά, σε ρόλο guest, ο συνθέτης Στάμος Σέμσης με τα ολοκαίνουργια τραγούδια της πρόσφατης συνεργασίας του με τη Νατάσσα, κάθε Σάββατο στο Passport. Έναρξη 26 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (στο μπαρ), 20 ευρώ (σε τραπέζι, με ποτό)

Μιχάλης Χανιώτης-Λιζέτα Καλημέρη-Μελίνα Κανά-Εύα Σταμπολίδου: Ο Κοζανίτης συνθέτης, παίρνει αφορμή από τον νέο του δίσκο «Κανένας δεν το ξέρει» και προσκαλεί τους φίλους και συνεργάτες του για μια βραδιά, με αφετηρία τον πρώτο του δίσκο «Ζωή Λαθραία». Επί σκηνής η Λιζέτα Καλημέρη, η Μελίνα Κανά κι η Εύα Σταμπολίδου, καθώς και ο Ορφέας Περίδης και η Μάρθα Φριντζήλα, όλοι τους ερμηνευτές που συμμετέχουν στο νέο δίσκο του Μιχάλη Χανιώτη, στον οποίο με ένα τραγούδι συμμετέχει επίσης και ο Σωκράτης Μάλαμας, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Γενική είσοδος: 12 ευρώ (στο μπαρ), 20 ευρώ (σε τραπέζι, με ποτό)

Locomondo, "10 χρόνια...live!": Οι Locomondo γιορτάζουν, τα δέκα χρόνια μαζί στη σκηνή, δέκα χρόνια συναυλιών- χειμώνα ή καλοκαίρι- στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας στις αποσκευές τους την καινούργια τους δισκογραφική δουλειά «Οδύσσεια», και εμφανίζονται στο Passport την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου. Γενική είσοδος: 10 ευρώ (προπώληση) - 12 ευρώ (ταμείο).

PassPort - Χώρος Πολιτισμού (Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιά). Τηλ. 2104296401

«Faust»

Blue Sundays: H τζαζ ερμηνεύτρια Σάσα Παπαλάμπρου αντιστέκεται στη μελαγχολία της Κυριακής και συναντιέται επί σκηνής κάθε φορά με ένα διαφορετικό εξέχοντα καλλιτέχνη της τζαζ. Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Απλή είσοδος: 5 ευρώ (χωρίς ποτό), καθήμενοι 8 ευρώ.

Yuppi Du!: Το μεγάλο αφιέρωμα του Faust στη δεκαετία των 70s. «Οι Hippies, το Magic Bus, η αμφισβήτηση, οι συναυλίες, τα κοινόβια κι ο έρωτας σε ένα μεγάλο ταξίδι με ωτοστόπ από την εποχή του Lennon μέχρι τη γέννηση της disco». Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα. Απλή είσοδος: 5 ευρώ (χωρίς ποτό), καθήμενοι 8 ευρώ.

Jerome - «Funky beats και Soul Vibes από τον Afro Greco» Jerome που μαζί με τους Movement Orchestra: ξαναγυρίζουν και φέτος στη σκηνή του Faust. Η νύχτα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει κομμάτια που μας ταξιδεύουν από την oldschool δεκαετία του '70 μέχρι την urban soul του σήμερα! Ένα show που θα λατρέψετε Τρίτη 29 Οκτωβρίου Απλή είσοδος: 5 ευρώ (χωρίς ποτό), καθήμενοι 8 ευρώ.

Opera Chaotique: Ένα νέο εναλλακτικό vaudeville, πότε λαμπερό και πότε σκοτεινό, αιχμηρό και επαναστατικό. Η όπερα συναντάει το πανκ, η τζαζ αναμιγνύεται με την Αφρικάνικη κουλτούρα. Τετάρτη 30 Οκτωβρίου. Απλή είσοδος: 5 ευρώ (χωρίς ποτό), καθήμενοι 8 ευρώ.

Faust (Καλαμιώτου 11). Τηλ.: 2103234095

«Ιανός»

Απόστολος Ρίζος: Με ακουστικό ήχο, κάνει μια βόλτα στην προσωπική του δισκογραφία («Ένας κύκνος κλαίει» «Φυσαλίδα» και «Τι είδες που δεν είδα εγώ;»), δοκιμάζει τα νέα, ακυκλοφόρητα τραγούδια του και επιλέγει μερικά από τα τραγούδια που τον σημάδεψαν, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στο πατάρι του Ιανού. Είσοδος: 10 ευρώ (ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ)

Daddy' s Work Blues Band: Είναι πολλοί, είναι ροκ, παίζουν μπλουζ, αγαπούν τη τζαζ και «κλείνουν πονηρά το μάτι» στην κάουντρι μουσική. Σάββατο 26 Οκτωβρίου. Είσοδος: 5 ευρώ.

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο: Ερμηνεύουν: Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας: Θα ερμηνευθούν οι κύκλοι τραγουδιών που «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας». Παρασκευή 8 Νοεμβρίου. Είσοδος: 10 ευρώ (ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ)

Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννος Περλέγκας και οι Ραστ Χιτζάζ: Έχοντας πάντα στις αποσκευές τους τα αγαπημένα τους ρεμπέτικα τραγούδια, επιστρέφουν για δύο μέρες, μετατρέποντας την σκηνή του Ιανού σε αξέχαστο "πάλκο". 8, 9 Νοεμβρίου. Είσοδος: 10 ευρώ (ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ)

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος: Ο συνθέτης μουσικής και τραγουδιών που έχουν «ντύσει» ιστορίες για το γυαλί και το πανί, θα εμφανιστεί με την Ορχήστρα του Δρόμου και την Αγγελική Τουμπανάκη, την Παρασκευή15 Νοεμβρίου. Είσοδος: 10 ευρώ (ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ)

Ευσταθία & Δαυίδ Ναχμίας: Η συνάντηση της τραγουδοποιού με τον μαέστρο Δαυίδ Ναχμία που χρόνια τώρα είναι αφιερωμένος, στο ελαφρό τραγούδι, της έδωσε το έναυσμα να «στήσει» μαζί του μια παράσταση ερμηνεύοντας τραγούδια των δεκαετιών του '30, '40 και '50. Παρασκευή 22 Νοεμβρίου. Είσοδος: 10 ευρώ (ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ)

Γιώργος Μεράντζας: Η πολιτική ματιά του τραγουδιού και οι μεγάλοι δημιουργοί, στο προσκήνιο, μέσα από την χαρακτηριστική ερμηνεία του Γιώργου Μεράντζα. Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Είσοδος: 10 ευρώ (ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ)

Μελίνα Τανάγρη: Η καλλιτέχνης έρχεται στον Ιανό με τραγούδια δικά της και άλλων, ελληνικά και ξένα, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου. Είσοδος: 12 ευρώ (ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ)

Ιανός (Σταδίου 24). Τηλ.: 210 3217917.



Διαβάστε περισσότερα...

Έχει να κουρευτεί 16 χρόνια


Η Κινέζα... Ραπουνζέλ - Δείτε τις φωτογραφίες.

Δύο ώρες την ημέρα χρειάζεται η Ni Linmei από την Κίνα για να λούσει και στεγνώσει τα μακριά μαλλιά της και συνήθως τα πιάνει για να μην μπερδεύονται.

Η 57χρονη υποστηρίζει πως δεν έχει κουρευτεί εδώ μια 16 χρόνια και τα μαλλιά της έχουν πλέον μήκος 2,9 μέτρα!

Τώρα, σύμφωνα με τη Daily Mail, σκέφτεται πια να τα κόψει γιατί δεν είναι πολύ βολικά.

Όταν έγινε γνωστή σκέψη της αυτή, οι γείτονές της στην πόλη Taiyuan της επαρχίας Shanxi έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί της όσο ακόμα διαθέτει την εντυπωσιακή κόμη της.

Δείτε τις φωτογραφίες...













Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λευκός Οίκος φωτίστηκε με ροζ χρώματα


Αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Με ροζ χρώμα φωτίστηκε ο Λευκός Οίκος με αφορμή τον μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού που ξεκινά σήμερα και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού και στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι πάνω από 230.000 γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, όπως τόνισε, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε εκατομμύρια ανασφάλιστους αμερικανούς, οι ασφαλιστικές εταιρείες δε θα μπορούν να αρνηθούν ασφαλιστική κάλυψη σε όσες γυναίκες έχουν ιστορικό ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού.









Διαβάστε περισσότερα...

Δολοφόνησε μουσουλμάνο επειδή δεν ήταν λευκός!


Ισόβια κάθειρξη για 25χρονο ακροδεξιό Ουκρανό.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από βρετανικό δικαστήριο ένας νεαρός ακροδεξιός Ουκρανός ο οποίος δολοφόνησε έναν ηλικιωμένο μουσουλμάνο και τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς έξω από διάφορα ισλαμικά τεμένη στη Βρετανία.

Ο Πάβλο Λάψιν, 25 ετών, παραδέχτηκε ότι μαχαίρωσε τρεις φορές στην πλάτη τον 82χρονο Μοχάμεντ Σαλίμ την ώρα που ο ηλικιωμένος επέστρεφε στο σπίτι του στο Μπέρμιγχαμ από το τζαμί όπου είχε πάει να προσευχηθεί. Το έγκλημα διαπράχθηκε μόλις πέντε ημέρες αφότου έφτασε ο Λάψιν στη Βρετανία, για να εργαστεί σε μια εταιρεία πληροφορικής. Η αφορμή, σύμφωνα με την ομολογία του, το γεγονός ότι ο Σαλίμ «δεν ήταν λευκός».

Τις επόμενες ημέρες ο 25χρονος τοποθέτησε τρεις βόμβες κοντά σε τρία τεμένη. Από τις εκρήξεις δεν τραυματίστηκε κανείς.

«Έχετε, αναμφισβήτητα, ακροδεξιές απόψεις όσον αφορά την ανωτερότητα της λευκής φυλής και τα εγκλήματά σας υποκινήθηκαν από το θρησκευτικό και φυλετικό μίσος. Ελπίζατε να προκαλέσετε μια φυλετική σύγκρουση και να αναγκάσετε τους μουσουλμάνους να φύγουν από τη γειτονιά όπου μένατε», είπε στον Λάψιν ο δικαστής Νάιτζελ Σουίνι.

«Αυτές οι απόψεις, αυτό το μίσος και αυτά τα κίνητρα δεν έχουν καμία θέση στην πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Στον φορητό υπολογιστή του Λάψιν οι αστυνομικοί εντόπισαν ρατσιστικό υλικό, όπως το βιντεοπαιχνίδι "Εθνοκάθαρση" στο οποίο οι παίκτες καλούνται να σκοτώσουν όσους δεν ανήκουν στη λευκή φυλή. Όπως διαπιστώθηκε, ο 25χρονος είχε κάνει έρευνα για το πού θα έβρισκε εξοπλισμό για την κατασκευή βομβών στο Μπέρμιγχαμ προτού καν να του δοθεί η άδεια από τις βρετανικές αρχές να εγκατασταθεί και να εργαστεί στη Βρετανία.



Διαβάστε περισσότερα...

Πούλησε την παρθενιά των θυγατέρων της για διακόσια δολάρια


Απίστευτη ιστορία στην Κολομβία, στη φυλακή οι γονείς των κοριτσιών.Διακόσια δολάρια. Τόσο κοστολόγησε μια γυναίκα από την Κολομβία την παρθενιά της κάθε μίας από τις δώδεκα (!) κόρες της και την έβγαλε προς πώληση, σύμφωνα με την αστυνομία.



Η 45χρονη Margarita de Jesus Zapata Moreno συνελήφθη πριν λίγες μέρες στη Μπογκοτά όταν μία από τις κόρες της, 16 χρονών και εγκυμονούσα, επικοινώνησε με τις Αρχές.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η έφηβη ήταν θυμωμένη επειδή η μητέρα της επέμενε να κάνει άμβλωση.

Ο 51χρονος Tito Cornelio Daza, πατέρας των κοριτσιών, συνελήφθη επίσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η αδίστακτη μητέρα- που έχει συνολικά 14 παιδιά- έβαζε πωλητήριο στην παρθενιά των κοριτσιών της μόλις έκλειναν τα 12!

Στη συνέχεια τις ανάγκαζε να εκδίδονται για να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

«Είναι οδυνηρό μια μητέρα να κάνει τέτοια πράγματα», δήλωσε ο αστυνομικός που ηγείται των ερευνών, στους δημοσιογράφους. «Έβρισκε πρόθυμους άνδρες για να κάνουν σε με τις ανήλικες κόρες της μόλις γίνονταν 12», πρόσθεσε.

Η Zapata, που αρνείται τις κατηγορίες αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δέκα ετών.

Τα δύο παιδιά της που δεν είχαν εμπλακεί στην «επιχείρησή» της, ένα 11χρονο αγόρι κι ένα 9χρονο κορίτσι, βρίσκονται στη φροντίδα της πρόνοιας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Τσουχτερά» τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα


Στην 5η θέση των πιο ακριβών στην Ευρώπη.

Σε ακριβό «άθλημα» έχουν μετατραπεί τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα. Το παραπάνω προκύπτει από την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η πέμπτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τα προγράμματα του δεύτερου κύκλου σπουδών.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αγγλία με το κόστος των διδάκτρων να ανέρχεται στα 20.251 ευρώ και ακολουθούν Ιρλανδία και Κύπρος με 6.000 ευρώ. Μια θέση πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Σκωτία με συνήθη δίδακτρα 3.918 ενώ όπως προειπώθηκε η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με κόστος 3.625 ευρώ.

Στον αντίποδα βρίσκονται Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Βουλγαρία με τη συνήθη τιμή των διδάκτρων να βρίσκεται κάτω από τα 442 ευρώ. Λυπηρό είναι το γεγονός ότι όσον αφορά τις επιχορηγήσεις-υποτροφίες καθώς και τα φοιτητικά δάνεια για μεταπτυχιακές σπουδές, η Ελλάδα παρά το ότι είναι ακριβή στα μεταπτυχιακά, εντούτοις οι παροχές στήριξης των φοιτητών είναι αρκετά μικρές.

Η Ελλάδα μαζί με μια άλλη ομάδα κρατών όπως η Ιταλία, η Ισπανία συγκαταλέγεται στο γκρουπ των χωρών όπου η πλειονότητα καταβάλλει δίδακτρα (75% των μεταπτυχιακών φοιτητών για τη χώρα μας) και η μειονότητα ενισχύεται οικονομικά. Το παραπάνω οφείλεται στο ότι η συνήθης επιχορήγηση ενός φοιτητή του 2ου κύκλου σπουδών είναι 1.467 ευρώ, ποσό που φέρνει τη χώρα μας στην 18η θέση σε σύνολο 27 χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 1.467 ευρώ καλύπτουν μόλις το 40% του κόστους ενός μεταπτυχιακού ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο χειρότερο μετά το 20% της Αγγλίας και της Ρουμανίας.

Στον τομέα των φοιτητικών δανείων το σύνηθες ποσό των 2.935 ευρώ καλύπτει το 80% των διδάκτρων σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών όπου τα φοιτητικά δάνεια καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των διδάκτρων. Σε απόλυτα νούμερα η Ελλάδα είναι 12η σε σύνολο 21 κρατών και με βάση το ποσοστό κάλυψης είναι 18η.

Παρόλο λοιπόν που η χώρα μας δεν επιβάλλει δίδακτρα στον πρώτο κύκλο σπουδών παρατηρούμε ότι στο 2ο κύκλο όχι μόνο επιβάλλονται άλλα είναι και αρκετά πιο ακριβά συγκριτικά με άλλα κράτη.

Όπως γίνεται αντιληπτό λόγω και της οικονομικής κρίσης τα μεταπτυχιακά θα απευθύνονται χρόνο με το χρόνο μόνο στους «έχοντες» αφού λίγες πλέον οικογένειες μπορούν να σηκώσουν το βάρος των διδάκτρων και πόσο μάλλον το κόστος διαβίωσης εάν το μεταπτυχιακό πραγματοποιείται μακριά από τον τόπο κατοικίας του φοιτητή.

Λυπηρό όμως είναι και το γεγονός ότι οι επιχορηγήσεις/υποτροφίες είναι αρκετά μικρές σε σύγκριση με άλλα κράτη με αποτέλεσμα να μην δίνουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα των φοιτητών.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας


Ομογενείς δίνουν τη δική τους απάντηση με ένα βίντεο.

Τη δική τους άποψη για το τί σημαίνει να είσαι Έλληνας έδωσαν 9 άνθρωποι σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης ομογενών από τις ΗΠΑ.

Το βίντεο, που μπορείτε να δείτε παρακάτω έχει τίτλο «To Be Greek» (Να είσαι Έλληνας) και αποπειράται να «εξερευνήσει τι σημαίνει να είσαι Έλληνας μέσα από τα μάτια αρκετών ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές», όπως σημειώνεται στην περιγραφή.

Η εκδήλωση με τίτλο «A Celebration of the Greek Culture», πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, στο Skokie του Ιλινόις, με στόχο την παρουσίαση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινότητας.

Κάθε χρόνο, μια διαφορετική κοινότητα παρουσιάζει τα δικά της πολιτιστικά στοιχεία, καθώς το Skokie φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα εθνοτήτων.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας και επέζησε


Το 8χρονο αγόρι νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα.

Ένα αγόρι οκτώ ετών επέζησε της πτώσης του από ένα παράθυρο του διαμερίσματος όπου κατοικεί στον έβδομο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Μπαρναούλ, στη Δυτική Σιβηρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

«Το αγόρι νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα. Προς το παρόν, είναι δύσκολο να δώσουμε μια πρόγνωση για την μελλοντική εξέλιξη της κατάστασής του», διευκρίνισε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Οι αστυνομικοί ερευνούν τις συνθήκες του συμβάντος» που σημειώθηκε χθες Πέμπτη, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας η οποία επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, το παιδί ζει στο διαμέρισμα αυτό με τους γονείς του, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε κρίση 7.000 σχολικά κυλικεία


Οι νέες τιμές στα προϊόντα των σχολικών κυλικείων
.
Περί τα 7.000 κυλικεία λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι μαθητές έχουν περιορίσει τις αγορές τους. Την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει η μείωση των τιμών κατά 30% μιας σειράς ειδών που πουλούν τα κυλικεία.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθορίζονται ανώτατες τιμές πώλησης για μια σειρά προϊόντων, καθώς και τα συγκεκριμένα σημεία πώλησης των προϊόντων αυτών (κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα) και λοιποί πωλητές, που δραστηριοποιούνται εντός των συγκεκριμένων χώρων - σημείων, δεδομένου ότι, στα σημεία αυτά, εξ αντικειμένου δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Η παραπάνω απόφαση προκάλεσε την αντίδραση σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης που σε σχετική τους ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι δεν λειτουργούν μονοπωλιακά.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το σχολικό κυλικείο είναι ένας επαγγελματικός κλάδος ο οποίος μοιραία όπως και όλα τα επαγγέλματα παρουσιάζει μεγάλη καμπή και εσφαλμένα θεωρείται ότι είναι ένας χώρος στον οποίο δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Πληθώρα σχολικών συγκροτημάτων αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετωπίζουν καθημερινά το φαινόμενο του ανταγωνισμού με παρακείμενα καταστήματα πώλησης σφολιατοειδών, σούπερ μάρκετ, ταχυφαγεία, delivery στα σχολεία και πολλά άλλα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και μάλιστα το φαινόμενο αυτό επιτείνεται με το γεγονός ότι οι πόρτες των σχολείων παραμένουν ανοιχτές κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, παρά τον κανονισμό.

Ειδικά για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κλπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), τα είδη που αναφέρονται παρακάτω διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές ως ακολούθως:

α) Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων): 1 ευρώ

β) Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων): 1,25 ευρώ

γ) Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 50 γραμμαρίων τουλάχιστον:0,40 ευρώ

δ) Τυρόπιτα-σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 130 γραμμαρίων τουλάχιστον, ανά τεμάχιο:1,00122 ευρώ

ε) Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,35 ευρώ

στ) Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml τουλάχιστον: 0,85 ευρώ

Απαγορευμένος ο καφές στα σχολικά κυλικεία, υποχρεωτικός ο τιμοκατάλογος

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.

Επίσης, στους χώρους όπου διατίθενται τα πιο πάνω είδη τοποθετείται υποχρεωτικά τιμοκατάλογος, ορατός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου, στον οποίο με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα αναγράφονται τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα τα εξής:

- «ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ ΑΠΛΟ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑ (ΣΗΣΑΜΕΝΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ), ΤΥΡΟΠΙΤΑ, ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ, ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ, ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ».

- Τα είδη που αναφέρονται παραπάνω με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους.

Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ειδών είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών, που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Η εν λόγω υποχρέωση δεν αναιρεί το δικαίωμα στον υπόχρεο να επιλέξει ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί-σάντουιτς με τυρί», τη διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο και ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί και γαλοπούλα-σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα» τη διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο.

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Όσοι δεν συμμορφώνουν τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ) για έλλειψη τιμοκαταλόγου και πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) για υπέρβαση. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.



Διαβάστε περισσότερα...

Είδαν για πρώτη φορά το φως του ηλίου


Η νορβηγική πόλη που δεν τη βλέπει ο ήλιος το χειμώνα.

Χάρη σε γιγαντιαίους καθρέφτες η νορβηγική πόλη Rjukan είδε για πρώτη φορά στα χρονικά ακτίνες ηλίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η βιομηχανική αυτή πόλη βρίσκεται «χωμένη» βαθιά σε μια κοιλάδα στην περιοχή Telemark. Και με τον ήλιο να κινείται χαμηλά στον ουρανό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν είχε καθόλου άμεσο ηλιακό φως το διάστημα ανάμεσα στο Σεπτέμβρη και το Μάρτη.

Επί πολλά χρόνια οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν ένα ειδικά κατασκευασμένο όχημα για να ανεβαίνουν στην κορυφογραμμή του βουνού και να απολαμβάνουν μερικές ακτίδες φωτός.



Ελικόπτερα τοποθέτησαν τρεις τεράστιους καθρέφτες σε κατάλληλη θέση, περίπου 450 μέτρα πάνω από την πόλη, στη βουνοπλαγιά, προκειμένου να «οδηγήσουν» τις ακτίνες του ηλίου στην καρδιά της πόλης.

Η ιδέα βέβαια δεν είναι καινούρια.



Είχε προταθεί για πρώτη φορά στην πόλη πριν από 100 χρόνια, από έναν εργάτη στο κοντινό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Ο Martin Andersen έκανε τα σχέδια και κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση 612.000 ευρώ για να φέρει εις πέρας το έργο, που δοκιμάστηκε φέτος για πρώτη φορά.



«Είναι πολύ σπουδαίο να μπορείς να νιώθεις τη ζέστη του ηλίου. Θα κάνει πολύ καλό στα χλωμά παιδιά του Rjukan» είπε στην Telegraph ο δήμαρχος της μικρής πόλης.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βορειοαφρικανός βίασε κοινωνική λειτουργό μετά από αντιρατσιστική γιορτή


Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη μετά από 4 μήνες
.
Ο 32χρονος βορειοαφρικανός Buojemaa Es Sahly, είναι σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία ο άνδρας που στις 16 Ιουνίου είχε βιάσει μια κοινωνική λειτουργό.

Το περιστατικό είχε συμβεί μετά από πολυφυλετική γιορτή που διοργανώθηκε από τον Δήμο της Reggio Emilia, στην οποία θύτης και θύμα συμμετείχαν.

Ο άνδρας που σύμφωνα με τις αρχές είναι μη νόμιμος μετανάστης, μετά την γιορτή είχε καλέσει την 30χρονη κοπέλα με τον αρραβωνιαστικό της σε εγκαταλειμμένο πρώην αστυνομικό τμήμα όπου διέμενε, για να διανυκτερεύσουν.

Εκεί, με την βοήθεια ενός συνεργού του που απείλησε με μαχαίρι τον 32χρονο αρραβωνιαστικό της κοινωνικής λειτουργού, την πήρε σε ένα διπλανό δωμάτιο και την βίασε.

Οι αρχές όπως αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα, ανακάλυψαν τον Sahly από τις κάμερες ασφαλείας της



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δήμου, Φορέων και Συλλόγων Σκύρου Επιτροπή, μαζί με την Ορνιθολογική εταιρεία θεωρούν παράδοξο να βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα LIFE+2009 για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας στη Σκύρο-χρηματοδοτούμενο από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτελούμενο από το δήμο Σκύρου, περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την σύμπραξη του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», που έχει ρόλο στρατηγικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ- και, την ίδια στιγμή, το υπουργείο να εγκρίνει την εγκατάσταση 144 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 432 MW στο μικρό νησί. Γι αυτό το λόγο πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ζήτησαν να μη δοθεί η τελική έγκριση από το ΥΠΕΚΑ.

Η εγκατάσταση εννιά αιολικών πάρκων, με 111 ανεμογεννήτριες ισχύος 333 MW στο νησί της Σκύρου, είναι ένα τεράστιο σε μέγεθος έργο, μαζί με τους δρόμους, τα κτίρια και τα περάματα καλωδίων που θα χρειαστούν, λένε οι κάτοικοι και πιστεύουν ότι είναι ασύμβατο σε σχέση με τη μικρή έκταση του νησιού. Εκφράζουν επίσης και τους έντονους φόβους τους ότι θα καταστραφεί τόσο η χλωρίδα και η πανίδα όσο και η οικονομική ζωή του νησιού, που βασίζεται στον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τη μελισσοκομία. «Άλλες 33 ανεμογεννήτριες έχουν προγραμματιστεί να εγκατασταθούν στις νησίδες της Σκύρου, με άδεια που έχει εκδοθεί ήδη από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ανεβάζοντας το σύνολο σε 144, γεγονός που αποτελεί "τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη που γίνεται σε τόσο μικρό νησί"» καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των 36.100 στρεμμάτων όπου προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενη περιοχή NATURA και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας. Σε αυτή την έκταση, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο όρος Κόχυλας, βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία μαυροπετρίτη. Επίσης, σε άλλη ορεινή περιοχή της Σκύρου, στο Βουνό, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο, τραγικές θα είναι οι συνέπειες για την αρχαία ράτσα των ημιάγριων σκυριανών αλόγων που ξεχειμωνιάζουν εκεί, για τα 20.000 αιγοπρόβατα και τις πάνω από 2.000 κυψέλες.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκαν για το κλεμμένο πετρέλαιο του ΑΠΘ


Ποινές κάθειρξης από 7 έως 9 έτη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε τρία άτομα, που κρίθηκαν ένοχα για το 'σκάνδαλο' με τα πετρέλαια στο ΑΠΘ. Πρόκειται για δύο υπαλλήλους του Ιδρύματος κι έναν υπάλληλο βυτιοφόρου. Οι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 9 και 7 ετών, αντίστοιχα, κι ο τρίτος σε κάθειρξη 7 ετών, επίσης.

Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους κατά περίπτωση για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου, άμεση συνέργεια στη συγκεκριμένη πράξη και ψευδή βεβαίωση, πράξεις που ωστόσο δεν είναι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ η έφεσή τους αποφασίστηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι έως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Για την ίδια υπόθεση, το δικαστήριο αθώωσε 15 άτομα, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης, οι τρεις ένοχοι καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση ποσότητας 1 εκατ. λίτρων πετρελαίου, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2004, με τη ζημιά για το Ίδρυμα να ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν έγινε διαγωνισμός για την αλλαγή καυστήρων από πετρελαίου σε μεικτής καύσης και συνεργεία κλήθηκαν να αδειάσουν τις δεξαμενές από το πετρέλαιο. Τότε όμως διαπιστώθηκε ότι ήταν άδειες, παρότι στα έγγραφα φαινόταν ότι είχαν γεμίσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούν 249 θέσεις στην ΥΠΑ


Στην κατάργηση 249 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων προσωπικού στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προχώρησαν με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η απόφαση καταργεί 179 θέσεις ειδικότητας χειριστών αεροσκαφών και 70 μηχανικών αεροσκαφών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, όπως δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2698, τεύχ. Β', 23.10.2013).

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, «η φύση (οργανική ή προσωποπαγής), σε όσες περιπτώσεις δεν καταργείται το σύνολο των ως άνω θέσεων, θα προκύψει ύστερα από την αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν στις ανωτέρω ειδικότητες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα».



Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ


Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία παρατείνονται έως το τέλος του 2013, οι συμβάσεις μίσθωσης έργου γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ που έληξαν εντός του έτους. Μαζί με αυτές, παρατείνονται επίσης και οι λήξασες συμβάσεις μίσθωσης έργου των γιατρών των ασφαλιστικών φορέων που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι με την ίδια τροπολογία, επιτρέπεται η επαναλειτουργία ιδιωτικών κλινικών, των οποίων οι ιδιοκτήτες για λόγους ανωτέρας βίας (ή άλλους ιδιαίτερους λόγους) δεν έχουν επαναλειτουργήσει εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο ισχύων νόμος ή απλώς δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη αίτηση επαναλειτουργίας ή αναθεώρησης της άδειας στις αρμόδιες αρχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική αύξηση της φτώχειας


Δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα, όπως επίσης και άνιση κατανομή των βαρών στον πληθυσμό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι για το 2013 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Το παρατηρητήριο της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας όχι μόνο έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά, σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική ρητορεία, έχουν οδηγήσει και σε διεύρυνση των ανισοτήτων.

Την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της περικοπής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, η ΓΣΕΕ διαπιστώνει επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη σχετικής φτώχειας (που αναφέρεται στο ποσοστό του πληθυσμού με ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του αντίστοιχου διάμεσου εισοδήματος των κατοίκων της χώρας), η σχετική φτώχεια αυξήθηκε από 19,7% το 2008 σε 23,1% το 2011. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση που εμφανίζει το ποσοστό φτώχειας το 2011 σε σχέση με το 2010. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή στη σχετική φτώχεια παρατηρήθηκε παρά τη σημαντική μείωση του ορίου φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό από 549 ευρώ το 2010 σε μόλις 476 ευρώ το 2011. Επίσης, με βάση τα στοιχεία της έρευνας για το 2012, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 34,6% σε σχέση με 31% που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Αποκαλυπτικές για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν τον δείκτη φτώχειας που κατασκευάζεται διατηρώντας διαχρονικά σταθερό το όριο φτώχειας σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης (με βάση τα εισοδήματα του 2007). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη η φτώχεια αυξήθηκε από 20,1% το 2008 σε 35,8% το 2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η φτώχεια αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε έναν μόλις χρόνο, από το 2010 στο 2011.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το χάσμα (ή βάθος) φτώχειας, το οποίο αποτυπώνει το πόσο απέχουν οι φτωχοί από το κατώφλι φτώχειας, 1 στους 2 φτωχούς είχαν το 2011 διαθέσιμο μηναίο ισοδύναμο εισόδημα μικρότερο από 334 ευρώ.

Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από το 2010 στο 2011, το διαθέσιμο μηνιαίο ισοδύναμο εισόδημα των ατόμων που βρίσκονται στο μέσο της εισοδηματικής κατανομής έπεσε από 915 ευρώ σε 793 ευρώ. Αυτή η μείωση αποκαλύπτει τη σημαντική συρρίκνωση στα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων στη χώρα.

Το ποσοστό σχετικής φτώχειας των εργαζομένων αυξήθηκε από 11,9% το 2010 σε 15,1% το 2011. Αυτό φανερώνει τη δυσμενή επίδραση που είχαν στα εισοδήματα των εργαζομένων τα μέτρα λιτότητας και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Ο δείκτης υλικής αποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε σε 33,7% το 2012 σε σχέση με 21,8% το 2008.

Ο δείκτης ανισότητας Gini αυξήθηκε από 0,335 το 2010 σε 0,343 το 2011. Αύξηση παρουσίασε την ίδια περίοδο και ο δείκτης που αποτυπώνει τη σχέση του εισοδήματος του 20% πλουσιότερου πληθυσμού με το 20% του φτωχότερου.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τον πρώτο 1,5 χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα υπέστησαν σημαντικότερες απώλειες συγκριτικά με τα υψηλότερα στρώματα. Δεδομένου ότι το 2012 και το 2013 οι επιπτώσεις του Μνημονίου στα εισοδήματα των νοικοκυριών ήταν περισσότερο έντονες, εκτιμάται ότι τα τωρινά επίπεδα φτώχειας είναι πολύ υψηλότερα και οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών αρκετά πιο δυσμενείς σε σχέση με την εικόνα που αποτυπώνεται στα παραπάνω στοιχεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακό δράμα στη Μυτιλήνη


Νεκρή στο σπίτι της στην Ερεσό βρέθηκε χθες 58χρονη, η οποία φαίνεται να είχε πεθάνει εδώ και έξι μέρες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το radiolesvosnews.gr, η 58χρονη διέμενε μαζί με τη παράλυτη αδελφή της, την οποία και φρόντιζε.

Οι γείτονες υποψιάστηκαν ότι κάτι συμβαίνει, καθώς δεν είχε μετακινηθεί για αρκετό διάστημα το αυτοκίνητό τους, ενώ τραγική φιγούρα είναι η αδελφή της 58χρονης, η οποία ανήμπορη να κάνει ο,τιδήποτε και να ειδοποιήσει οποιονδήποτε, έμεινε μόνη στη θέα της νεκρής αδερφής της και νηστική για 6 ημέρες.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο στην Ερεσό, ενώ η αδελφή της πλέον βρήκε στέγη στο γηροκομείο Μυτιλήνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...