Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Μαθητές ψάχνουν στους κάδους!



Είδος πολυτελείας έχει γίνει πλέον ένα τοστ και ένας χυμός για τους μαθητές. Μαθητές αναζητούν αποφάγια στους κάδους απορριμμάτων, ενώ άλλοι φτάνουν στα όρια της λιποθυμίας.

Τα κρούσματα των μαθητών που δεν τρέφονται επαρκώς αυξάνται ενώ σοκ προκαλούν τα όσα δηλώνει ο Δημήτρης Μελισσουργός, πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών κυλικείων Αττικής.

Όπως λέει, τα τεφτέρια υπάρχουν πλέον και στα σχολικά κυλικεία. "Τα παιδιά περιμένουν να τα δούμε και να τους δώσουμε ένα τόστ ή ακόμη περιμένουν κάποιο παιδί να μην φάει ολόκληρο το τοστ για να φάνε το υπόλοιπο", τονίζει.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ



Διαβάστε περισσότερα...

Δουλειά για 520 ανέργους



Την προσεχή Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία πρόσληψης 520 ανέργων, πεντάμηνης απασχόλησης, για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε φορείς του νομού Αρκαδίας, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" του ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ Πελοποννήσου, μέσω του οποίου διεξάγεται η διαδικασία προσλήψεων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ και αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με εισόδημα ως 10.000 ευρώ το οικονομικό έτος 2010. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ΙΝΕ- ΓΣΕΕ Πελοποννήσου, στην οδό Σπάρτης 8 στην Τρίπολη, από την προσεχή Δευτέρα 11 Ιουνίου έως και τις 20 Ιουνίου 2012.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα απασχοληθούν: στον δήμο Τρίπολης 142 άτομα, στον δήμο Γορτυνίας 80, στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας 50, στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Βόρειας Κυνουρίας 5, στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Βόρειας Κυνουρίας 8, στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας 30, στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Νότιας Κυνουρίας 30, στον Δήμο Μεγαλόπολης 50, στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Μεγαλόπολης 15, στην Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη Δήμου Μεγαλόπολης 20, στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης 20, στον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Τρίπολης 12, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαλτεσινίκου Γορτυνίας 10, στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης 8, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 18, στο Σύλλογο των εν Αθήναις και Απανταχού Σπαθαριωτών "Ο Άγιος Δημήτριος" 4 και στην Εταιρία Ανάπτυξης "ΑΓΑΠΗΝΩΡ- ΑΜΚΧ" 18 άτομα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλή μεταμόσχευση χεριών στο Μεξικό



Ο ασθενής είχε πάθει εγκαύματα από ηλεκτροπληξία.

Ο Gabriel Granados από το Μεξικό, που είχε χάσει τα χέρια του από τον αγκώνα και κάτω, είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Λατινική Αμερική που υποβάλλεται σε διπλή μεταμόσχευση. Δότης ήταν ένας 34χρονος που έπεσε νεκρός σε πυροβολισμούς.

Πατέρας δύο παιδιών, ο Granados χαρακτήρισε «φανταστική» τη μεταμόσχευση και το γεγονός πως άρχισε και πάλι να νιώθει τα χέρια του.

«Είναι υπέροχο που ενώ ήμουν χωρίς χέρια για ένα διάστημα, ξαφνικά έχω καινούρια χέρια», είπε.

Ο 52χρονος Granados τραυματίστηκε στα χέρια τον Ιανουάριο του 2011, όταν έπαθε ηλεκτροσόκ.

Πριν την επέμβαση αυτή, όπως αποκάλυψαν οι γιατροί, σύμφωνα με το Skynews, έκαναν… πρόβα τη διαδικασία σε πτώματα.

Δείτε τη φωτογραφία



Διαβάστε περισσότερα...

1 εκατ. € από συντάξεις πεθαμένων



Έδιναν εντολή για την καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους και οι ίδιες καρπώνονταν τα χρήματα. Πρόκειται για δύο γυναίκες, υπαλλήλους της υπηρεσίας συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που φέρονται να υπεξαίρεσαν με αυτό τον τρόπο ένα εκατομμύριο ευρώ από τα ταμεία του δημοσίου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κόλπο είχε ξεκινήσει το 2010 με πρωταγωνιστές τις δύο γυναίκες υπαλλήλους της υπηρεσίας συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίες εντόπιζαν συνταξιούχους που είχαν αποδημήσει, στους λογαριασμούς των οποίων φέρονταν να πίστωναν αναδρομικά από την καταβολή συντάξεων και άλλα ποσά τα οποία όμως στην πραγματικότητα καταβάλλονταν σε δικούς τους λογαριασμούς.

Μάλιστα, η μία από τις δύο υπαλλήλους, παρότι είχε συνταξιοδοτηθεί από τα τέλη του 2011, είχε ζητήσει να πηγαίνει αμισθί στο γραφείο για να διεκπεραιώνει υποθέσεις και άλλες εκκρεμότητες. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ελληνική Αστυνομία και την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

682 τυφλοί-μαϊμού στη Ζάκυνθο



Στα 682 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα άτομα που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στη Ζάκυνθο με ψευδείς βεβαιώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που διενεργείται από τον περασμένο Απρίλιο, μετά από εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Η έρευνα γίνεται προκειμένου να διακριβωθεί η απάτη από ιδιώτες και υπαλλήλους, οι οποίοι λάμβαναν επί σειρά ετών προνοιακά επιδόματα τυφλότητας, χωρίς να το δικαιούνται, ύστερα από ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις.

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει χρονικά από το 1988 και αφορά στον έλεγχο συνολικά 1.200 φακέλων, προσώπων που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα. Πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει αλλά κάποιοι εξακολουθούν να τα εισπράττουν.

Για τις 682 περιπτώσεις που έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής διεξάγεται δικαστική πραγματογνωμοσύνη από οφθαλμίατρους πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Πατρών. Στο πλαίσιο της έρευνας διακριβώνεται και η ζημιά του Δημοσίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Wi-fi στο Μετρό




Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση και δωρεάν διάθεση ασύρματου ίντερνετ (wi-fi) από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σε επτά μεγάλους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ.

Συγκεκριμένα, δωρεάν wi-fi για το κοινό θα διαθέτουν οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Πειραιάς, Ακρόπολη, Νερατζιώτισσα, Δουκίσσης Πλακεντίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική εξαγγελία από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών είχε γίνει πριν από περίπου ένα χρόνο (Ιούλιο 2011).



Διαβάστε περισσότερα...

"Δωρεάν η εξέταση για AIDS και σε 20 λεπτά έχεις απάντηση"



Αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των φορέων του HIV στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της «αυτοψίας» που διενήργησαν ξένοι, ο ιός δεν αφορά μόνο ιερόδουλες και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αλλά και ομοφυλόφιλους.

Η M.K.O. Praksis εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο παρέχεται σε όποιον το επιθυμεί η δυνατότητα να εξεταστεί δωρεά για τον ιό HIV και την ηπατίτιδα C.

Ο πρόεδρος της Praksis Τζανέτος Αντύπας μίλησε στο metrogreece.gr για το πρόγραμμα αυτό.
«Τα πολυϊατρεία της PRAKSIS, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λειτουργούν από Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Παράλληλα, όποιος επιθυμεί μπορεί να ενημερώνεται για την ηπατίτιδα Β, την ηπατίτιδα C και τον HIV στο 800-1111600», ανέφερε ο κ. Αντύπας.

Και συνέχισε λέγοντας «20 λεπτά ο εξεταζόμενος παίρνει τα αποτελέσματα από το τεστ καθώς ακολουθείται η διαδικασία της εξέτασης με το σάλιο».

Τέλος, ο κ. Αντύπας πρόσθσε «εκτός από τα πολυϊατρεία το τεστ γίνεται και στην κινητή μονάδα που διατηρεί η Praksis , η οποία βγαίνει συγκεκριμένες μέρες και ώρες, απογευματινές και βραδινές, σε διάφορα σημεία της πόλης. Για το που βρίσκεται κάθε φορά μπορεί κάποιος να ενημερώνεται μέσα από το site www.praksis.gr ή να ρωτάει στο 800 11 11 600».


Διαβάστε περισσότερα...

Επιπλέον φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ



Πέντε ακόμη φαρμακεία προστίθενται στην πρώτη ομάδα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ που διανέμουν φάρμακα υψηλού κόστους.


'Τα πέντε νέα φαρμακεία είναι στις Μονάδες Υγείας Αγίας Παρασκευής, Καλλιθέας, Περιστερίου και Χαλανδρίου, ενώ ολοκληρώνονται άμεσα οι εργασίες διαμόρφωσης των φαρμακείων των Μονάδων Υγείας Αλεξάνδρας και Τούμπας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, τις δύο πρώτες ημέρες χορήγησης των επιπλέον φαρμάκων εξυπηρετήθηκαν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πάνω από 5.000 ασφαλισμένοι με χρόνιες παθήσεις. Η κατάσταση που παρατηρήθηκε την πρώτη ημέρα λόγω της αθρόας προσέλευσης έχει ήδη ομαλοποιηθεί καθώς ο Οργανισμός έχει προμηθευτεί το σύνολο των φαρμάκων που του ζητήθηκαν έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση της Υγείας των ασφαλισμένων.

Διευκρινίζεται ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διαθέτουν συγκεκριμένα σκευάσματα που ορίζει η νομοθεσία. Για το λόγο αυτό οι ασφαλισμένοι πρέπει πρώτα να ενημερώνονται σχετικά με τα σκευάσματα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού και τα σημεία χορήγησης είτε από τους ιατρούς είτε κάνοντας χρήση της τηλεφωνικής γραμμής 184 και της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ είτε στα κατά τόπους φαρμακεία μας και τις Υγειονομικέ Μονάδες.
Οι ασφαλισμένοι της επαρχίας προμηθεύονται τα φάρμακα του καταλόγου από τις κατά τόπους μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, μόνο μετά από παραγγελία.

Διευθύνσεις φαρμακείων του οργανισμού:

• Φαρμακείο Ομονοίας (Αγίου Κωνσταντίνου 16, Τ.Κ. 102 41, Αθήνα) τηλ. 2105200022.
• Φαρμακείο Αμπελοκήπων (Παράσχου 23 & Ασωπίου 4, T.K. 114 73 Γκύζη) τηλ. 2106429356.
• Φαρμακείο Ρέντη (Πειραιώς 167, γωνία Πειραιώς & Κηφισού, T.K. 182 33, Ρέντης) τηλ. 2104826510.
• Φαρμακείο Ν. Ιωνίας (Αλ. Παναγούλη 91, T.K. 142 34) τηλ. 2102758737.
• Φαρμακείο Πειραιάς (Μπουμπουλίνας 7-13, T.K. 185 35, Πειραιάς) τηλ. 2104122990.
• Φαρμακείο Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 19, Τ.Κ. 54624, Θεσσαλονίκη) τηλ. 2310254350.
• Μονάδα Υγείας Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 454) τηλ. 210-6007541.
• Μονάδα Υγείας Καλλιθέας (Δαβάκη 11 και Σωκράτους) τηλ. 210-9581119
• Μονάδα Υγείας Περιστερίου (Βασιλέως Αλεξάνδρου 105) τηλ. 210-5705612.
• Μονάδα Υγείας Χαλανδρίου (Δημοσθένους 8) τηλ. 210-6813210.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για την υποβολή των μηχανογραφικών



Από 18/6-5/7 η υποβολή τους.

Έως τις 22 Ιουνίου θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας Φρ. Κιάου, η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει από τις 18 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, ενώ η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένεται στο τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου.

Όπως επισημαίνει στη σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι, με τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων, θα επεξεργάζονται και, τελικά, θα υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr.

Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση (http://exams.minedu.gov.gr), παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες επεξεργασίας και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά, αριθμός εισακτέων και συχνές ερωτήσεις.

Όσοι υποψήφιοι επιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειο, τούς δίνεται η δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Λυκείου, με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Έως τις 22 Ιουνίου όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια από τις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για να υπαχθούν οριστικά σε μία και μόνον ειδική περίπτωση.

Όσοι απόφοιτοι δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε κανένα μάθημα, δικαιούνται να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης.

Αν αυτοί οι απόφοιτοι τελικά αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει από τις 15 Ιουνίου έως και τις 22 Ιουνίου να προσέλθουν στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν το έχουν ήδη κάνει από τις 8 Μαΐου ως και τις 18 Μαΐου.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευθυντής σχολείου χάρισε ζωή σε αλβανό μαθητή



Του απονεμήθηκε «Πιστοποιητικό Ευγνωμοσύνης» γιατί εξαιτίας του «αναστήθηκε» ο Ηλίας.

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, αλλά με διάχυτα τα χαμόγελα και τη χαρά στα πρόσωπα των παραβρισκόμενων, ο αλβανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα τίμησε τον διευθυντή του 1ου δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας, Αλέξανδρο Φιλιππίδη, για την πρωτοβουλία του, που χάρισε τη ζωή σ΄έναν νεαρό αλβανό μαθητή.

Πριν από περίπου 4 χρόνια οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο 14χρονος σήμερα Ηλίας έπασχε από μια σοβαρή ασθένεια: οστεοσάρκωμα υψηλής κακοήθειας στο πόδι. Ο κ.Φιλιππίδης ανέλαβε τότε να ζητήσει τη βοήθεια του κόσμου. Απευθύνθηκε σε συμπολίτες του ζητώντας τους να συνδράμουν όλοι οικονομικά ώστε να μπορέσει ο μαθητής να μεταβεί στο Παρίσι για να χειρουργηθεί.

Ο Ηλίας είναι αλβανικής καταγωγής αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σήμερα, μπορεί να τρέχει και να παίζει ξέγνοιαστος με τους φίλους του, χάρις στην κινητοποίηση του κόσμου, των απλών ανθρώπων, που πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν.

«Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, όχι απλώς 80.000 ευρώ που απαιτούνταν, αλλά, 120.000 λόγω της άμεσης ενεργοποίησης των πολιτών. Όλοι ανταποκρίθηκαν και θέλησαν να βοηθήσουν, χωρίς δεύτερη σκέψη», τόνισε ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης.

Ο πατέρας του μαθητή, Ελτόν Ντεμίρη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, στον ελληνικό λαό που στάθηκε στο πλευρό της οικογένειάς του. «Πρέπει να ακούγονται αυτά, οι Έλληνες βοηθάνε και μας αγαπάνε. Ο γιος μου έμεινε στο Παρίσι σχεδόν ενάμιση χρόνο για τη θεραπεία αλλά το μυαλό του το είχε εδώ, στην Ελλάδα. Ήθελε να γίνει καλά και να γυρίσει πίσω στους φίλους του», είπε, εμφανώς συγκινημένος.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ο Αλβανός πρόξενος απένειμε «Πιστοποιητικό Ευγνωμοσύνης στο διευθυντή του σχολείου, εκ μέρους του υπουργού Παιδείας και Επιστημών της Αλβανίας, Μικερέμ Ταφά.

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της Εκκλησίας, που ανέλαβε τα έξοδα διαμονής της οικογένειας όσο ήταν στο Παρίσι, έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, για να τιμήσουν το δάσκαλο και να γιορτάσουν το γεγονός. Τα παιδιά τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα ενώ ο μικρός Ηλίας, τους ευχαρίστησε και τους ευχήθηκε να είναι υγιείς, να πιστεύουν στον εαυτό τους και «να μην το βάζουν κάτω».


Διαβάστε περισσότερα...

Διάρροια και πνευμονία «θερίζουν» τα φτωχά παιδιά



Έκκληση Unicef για αξιόπιστη διανομή νέων φαρμάκων.

Τις ζωές έως και 2 εκατομμυρίων από τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου θα μπορούσαν να σώσουν ετησίως οι συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης της διάρροιας και της πνευμονίας, των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Η έρευνα κάνει έκκληση για την κατάρτιση σχεδίου αξιόπιστης διανομής νέων φαρμάκων κατά των σημαντικότερων αιτιών πρόκλησης πνευμονίας και διάρροιας -περιλαμβανομένου του ιού της γρίπης, του ροταϊού και των βακτηρίων πνευμονιοκόκκου.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ένας από τους πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των βρεφών από τις ασθένειες είναι ο συστηματικός θηλασμός κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, παρότι αυτό συμβαίνει σε μικρότερο από 40% ποσοστό βρεφών.

Η πνευμονία και η διάρροια, που συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα, αντιστοιχούν στο 29% των θανάτων μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο.

Σχεδόν το 90% των παιδιών που πεθαίνουν από τις δύο αυτές ασθένειες ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, διαπιστώνει η έρευνα και επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους θανάτους σημειώνονται μόλις σε πέντε φτωχές και πολυπληθείς χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Αιθιοπία.

Η μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από πνευμονία είναι πλημμελής στις 75 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, προσθέτει η έρευνα, καθώς ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των πασχόντων λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι φθηνά αλλά ενδεχομένως σωτήρια για τη ζωή άλατα ενυδάτωσης χρησιμοποιούνται μόνο από το ένα τρίτο των παιδιών με διάρροια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η επαρκής σίτιση, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το πόσιμο νερό και οι βασικοί κανόνες υγιεινής επίσης θεωρούνται ζωτικής σημασίας μέτρα προστασίας κατά της πνευμονίας και της διάρροιας, αλλά στις περισσότερες φτωχές περιοχές απουσιάζουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στην Ηλιούπολη



Συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες κάνει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της «Αποστολή» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ξεκινώντας συνεργασία με φορείς τις τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρώτο παράρτημα είναι ο Δήμος Ηλιούπολης, με τον οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκίνησε τη συνεργασία για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ανασφάλιστους δημότες της Ηλιούπολης. Την ίδρυση Παρατήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Δήμο Ηλιούπολης ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κος Βασίλης Βαλασόπουλος, στα πλαίσια συμφώνου συνεργασίας που υπεγράφη, ώστε να δομηθεί ένα πλαίσιο στήριξης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ευπαθών και ανασφάλιστων πολιτών της Ηλιούπολης.

«Στόχος μας είναι η στήριξη κάθε τοπικής κοινωνίας, μέσα από τις κοινωνικές τις υπηρεσίες σε ένα ολοκληρωμένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο συνεργασίας στους ΟΤΑ. Ξεκινούμε την ίδρυση παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τόσο στο Ιατρείο όσο και στα παραρτήματα δημιουργείται ένα δίκτυο στήριξης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και στη χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων στους εξεταζόμενους ασθενείς. Έτσι, σε περίπτωση που ο ασθενής εξεταστεί και κριθεί από το γιατρό ότι χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, στο Ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα να του προμηθευτεί, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, το φάρμακο που του χρειάζεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Στους δρόμους συνταξιούχοι κατά του ΕΟΠΥΥ



«Κόβουμε από τη διατροφή για να πληρώσουμε φάρμακα».

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, που διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση της περίθαλψής τους.

«Διεκδικούμε δωρεάν φάρμακα για το λαό και καλούμε τους φαρμακοποιούς σε συνεργασία ώστε να μπορέσουμε μαζί να διεκδικήσουμε από το κράτος τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι δυνατόν από 20-30 ευρώ που πλήρωναν κάποιοι συνταξιούχοι για τα φάρμακά τους να πληρώνουν τώρα 100 ευρώ. Οι συνταξιούχοι σήμερα έχουν φτάσει να κόβουν από τη διατροφή τους για να μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους με τη σύνταξή τους η οποία έχει καταντήσει φιλοδώρημα. Διεκδικούμε δωρεάν υγεία και φάρμακα γιατί εμείς τα πληρώναμε 40 χρόνια» είπε στο ΑΜΠΕ πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαλονικιός.

Παράλληλα επισήμανε ότι σήμερα πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και καρκινοπαθείς αναγκάζονται να περιμένουν ώρες ολόκληρες μπροστά στον ΕΟΠΥΥ, ενώ στη συνέχεια πρέπει να πηγαίνουν στο ΙΚΑ για να σφραγίσουν τα βιβλιάριά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν τη σίτιση στο ΤΕΙ Ηπείρου



Σε κατάληψη προχώρησαν οι φοιτητές.

Σε κατάληψη προχώρησαν οι σπουδαστές στη Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου με αφορμή την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των εστιατορίων με αποτέλεσμα την διακοπή της σίτισης από τις 15 Ιουνίου.

Παράλληλα οι σπουδαστές, σύμφωνα με το EpirusPost.gr προχωρούν κι σε άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Άρτα.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι η αναστολή της σίτισης όπου είναι ο μεγαλύτερος πυλώνας επιβίωσης για τις σπουδές τους αποτελεί καίριο χτύπημα και θα οδηγήσει πολλούς σε διακοπή των σπουδών τους.

«Αν δεν δοθεί άμεσα λύση, πολλοί σπουδαστές θα σταματήσουν τις σπουδές τους και θα αναγκαστούν να φύγουν από την Άρτα λόγο οικονομικών δυσκολιών, όπως επίσης δεν θα προσέλθουν άλλοι τόσοι υποψήφιοι φοιτητές που θα επιλέξουν τα τμήματα της Ηπείρου με αποτέλεσμα χρόνο με τον χρόνο να ερημώσουν τα ΤΕΙ της Ηπείρου» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι σπουδαστές επιρρίπτουν ευθύνες στη Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου την οποία χαρακτηρίζουν ανύπαρκτη και ζητούν από όλους τους φορείς να κινητοποιηθούν και να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Δανειστείτε και δανείστε βιβλία στην Κηφισιά!



Εγκαινιάζεται αύριο η εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη.

Στη διασταύρωση των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου στην Κηφισιά θα εγκαινιαστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι η εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη, ένα πιλοτικό εγχείρημα με πρωτεργάτες δύο νέους αρχιτέκτονες, την Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου και τον Ελευθέριο Αμπατζή.

Η βιβλιοθήκη είναι κατασκευασμένη από σίδερο και τεχνητό γυαλί, είναι αυτοφωτιζόμενη αφού στην οροφή της υπάρχει τοποθετημένο φωτοβολταϊκό πάνελ και η χωρητικότητα της φτάνει τα 350 βιβλία.

Φτιάχτηκε στα πρότυπα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες χωρίς συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο. Το απόθεμα της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της, αφού ο χρήστης, ο οποίος παράλληλα μπορεί να αποτελεί και τον δωρητή, μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να το επιστρέψει. Η πρωτότυπη αυτή βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στηρίζει τους άπορους Έλληνες



Διεξάγει έρανο στις 10 Ιουνίου.

Ενίσχυση στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό θα προσφέρει στις 10 Ιουνίου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που διεξάγει παναυστραλιανό έρανο.

«Με τον τρόπο αυτόν βεβαίως, δεν προσφέρουμε ιδιαίτερα μεγάλη βοήθεια, όσα χρήματα κι αν συγκεντρωθούν μ' αυτόν τον τρόπον. Εκδηλώνουμε όμως έτσι την αλληλεγγύη μας και παρηγορούμε για λίγο τα θύματα της συμφοράς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει ότι τώρα που λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα «συμβαίνουν τραγικά πράγματα σε στερήσεις ηλικιωμένων, παιδιών και γενικώς εν ανάγκαις συνανθρώπων μας, θα ήταν περίεργο αν δεν κάναμε κάποιον έρανο, όπως εκάμαμε για τόσους και τόσους "ξένους", ενώ στην παρούσα περίπτωση πρόκειται για Ομοεθνείς και Ομοδόξους αδελφού μας».

Ο κ.κ. Στυλιανός καλεί και τις Φιλόπτωχες Αδελφότητες να προσφέρουν και από τα ταμεία τους, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως με τη συνεισφορά της Ομογένειας θα συγκεντρωθεί την Κυριακή ένα σημαντικό ποσό, που θα αποσταλεί αμέσως στην Εκκλησία της Ελλάδος, για να διατεθεί κυρίως στην ενίσχυση του έργου των συσσιτίων ανά την Ελλάδα.

Τα χρήματα θα αποσταλούν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο, ενώ και η Ελληνική Δημοκρατική Πρωτοβουλία, μια παγκόσμια ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από Έλληνες νέους της Διασποράς με έδρα την Μελβούρνη, έχει αποφασίσει να ξεκινήσει μια εκστρατεία - έρανο για την ενίσχυση ελληνικών οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Όλοι οι πόροι που θα μαζευτούν θα διατεθούν για την αγορά φαγητού και αναγκαίων οικιακών αγαθών για ελληνικές οικογένειες που τους μαστίζει η ανεργία και έχουν πρόβλημα σίτισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή νεολαίας στη Θεσσαλονίκη



Πρεμιέρα με Euro 2012.

Στο χώρο έξω από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σήμερα από την αντιδημαρχία Νεολαίας Αθλητισμού και Εθελοντών η γιορτή νεολαίας.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα με την προβολή της πρώτης αναμέτρησης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro 2012 με την Πολωνία.

Θα συνεχιστεί με επιδείξεις ΒΜΧ από την ομάδα RideOn, με εικαστικές παρεμβάσεις γκράφιτι από την ομάδα the Box Gallery, με χορό και μουσική από Burning City SKG soundsystem, Professional Sinnerz ft. Κόμης Χ, Koza Mostra, Skone&Robinson και Root Boot.

Η «Γιορτή Νεολαίας» αποτελεί επίσης ευκαιρία ώστε οι νέοι της πόλης να συναντηθούν στο χώρο της «Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», να ενημερωθούν για τις δράσεις της και να συμμετάσχουν σε αυτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες για καρκίνο ή λευχαιμία οι αξονικές στα παιδιά



Ευαίσθητοι στην ακτινοβολία οι ανήλικοι.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου ή λευχαιμίας στην ενήλικη ζωή τους, αντιμετωπίζουν τα παιδιά που κάνουν αξονικές τομογραφίες στο κεφάλι, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πρώτη ουσιαστικά μακρόχρονη μελέτη του είδους της.

Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι εφόσον οι τομογραφίες γίνονται όταν είναι απολύτως δικαιολογημένες, τότε σχεδόν σίγουρα τα οφέλη τους είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μαρκ Πιρς του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ της Βρετανίας και την 'Αμι Μπέρινγκτον ντε Γκονζάλεζ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι αν και ο κίνδυνος αυξάνεται λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία, τελικά παραμένει μικρός: μόλις μία περίπτωση καρκίνου ανά 10.000 τομογραφίες του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 180.000 Βρετανούς ασθενείς κάτω των 22 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν, ως παιδιά (κάτω των 15 ετών), είχαν κάνει αξονικές τομογραφίες. Οι ερευνητές συσχέτισαν τον αριθμό και τη σωρευτική δόση της ακτινοβολίας που δέχτηκαν οι ασθενείς, με τα κατοπινά περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου (135) και λευχαιμίας (74).

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο σχετικός κίνδυνος για λευχαιμία αυξάνει κατά 0,036 για κάθε πρόσθετο milli-Gray (μονάδα ακτινοβολίας) και ο κίνδυνος του εγκεφάλου κατά 0,023 για κάθε πρόσθετο milli-Gray. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συμπέραναν ότι μία αξονική τομογραφία στο κεφάλι πριν την ηλικία των δέκα ετών σχετίζεται με μία πρόσθετη εμφάνιση λευχαιμίας και ένα πρόσθετο περιστατικό καρκίνου του εγκεφάλου ανά 10.000 ασθενείς, κατά την επόμενη δεκαετία μετά την έκθεση στην ακτινοβολία.

Αν τα παιδιά έχουν κάνει δύο ή τρεις τομογραφίες, ο κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου τριπλασιάζεται, ενώ για να υπάρξει τριπλασιασμός του κινδύνου λευχαιμίας, πρέπει να έχουν γίνει πέντε έως δέκα αξονικές στο ίδιο παιδί. Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος λευχαιμίας σε ένα παιδί είναι περίπου 1 στα 2.000, ο αυξημένος κίνδυνος είναι 1 στα 600 περίπου, δηλαδή και πάλι παραμένει σχετικά μικρός, αν και όχι αμελητέος.

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην ακτινοβολία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι η αξονική τομογραφία πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει σαφής ανάγκη και, επίσης, τα μηχανήματα να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα για τα παιδιά, ώστε να μην εκτίθενται σε υπερβολική δόση ακτινοβολίας. 'Αλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι υπέρηχοι και οι μαγνητικές τομογραφίες δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο λόγω έλλειψης ακτινοβολίας.

Τα σύγχρονα μηχανήματα αξονικών τομογραφιών εκπέμπουν περίπου 80% λιγότερη ακτινοβολία (που μπορεί να κάνει ζημιά στα γονίδια) σε σχέση με τα παλιά μηχανήματα. Όπως όμως είπε ο δρ Πιρς, αν και σταδιακά οι δόσεις της ακτινοβολίας στις αξονικές τομογραφίες έχουν μειωθεί σημαντικά, πρέπει να μειωθούν κι άλλο.

Οι αξονικές τομογραφίες, που εισήχθησαν πριν από περίπου 30 χρόνια, θεωρούνται «βολικές» εξετάσεις για παιδιά, καθώς δεν απαιτούν νάρκωση. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιστατικά σοβαρών ατυχημάτων όπου υπάρχει περίπτωση εσωτερικών τραυμάτων, σε πιθανή ασθένεια των πνευμόνων κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Υγεία βάσει προσωπικότητας



Πώς επηρεάζεται η υγεία από τον χαρακτήρα μας.

Μοιάζει με ψυχολογική αερολογία – κάτι σαν το πώς να διαλέξεις τον τέλειο άντρα, την ιδανική δουλειά και το απόλυτο φόρεμα που να ταιριάζει με τον χαρακτήρα σου. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορούν όντως να επηρεάζουν την υγεία μας.

«Η προσωπικότητα διαμορφώνεται από τα γονίδια και το περιβάλλον», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Μάρτιν Χάγκερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Πανεπιστήμιο Κέρτιν, στην Αυστραλία.

Βέβαια, το ότι ανήκει ένας άνθρωπος στον άλφα ή στον βήτα τύπο προσωπικότητας δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι λ.χ. θα πάθει έμφραγμα.

«Μπορεί όμως να τον αφυπνίσει, ώστε να αναγνωρίσει εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που μπορεί να υπονομεύουν την υγεία του και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να διορθώσει τις ανθυγιεινές συνήθειες που εκπορεύονται από αυτά», προσθέτει.

Στη συνέχεια, παρατίθενται μερικοί συνηθισμένοι τύποι προσωπικότητας και οι συσχετίσεις τους με την υγεία.

Αισιόδοξοι και ριψοκίνδυνοι

Μπορεί πάντοτε να βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο και έτσι να έχουν όλες τις προϋποθέσεις με το μέρος τους να ζήσουν πολλά και καλά χρόνια, αλλά οι αισιόδοξοι τύποι υιοθετούν μερικές μάλλον επιζήμιες συμπεριφορές.

Κατ’ αρχήν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντοσίσα στην Ιαπωνία και από άλλα ερευνητικά κέντρα, έχουν διαπιστώσει πως οι αισιόδοξοι παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τα περιττά τους κιλά – ίσως διότι από την υπερβολική αισιοδοξία δεν πολυασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες και αρέσκονται να απολαμβάνουν τη ζωή (και τους πειρασμούς της) στο έπακρο.

Παρομοίως, η πίστη τους στην ικανότητά τους ότι μπορούν να νικήσουν κάθε αντιξοότητα της ζωής και κατ’ επέκτασιν η προθυμία τους να ρισκάρουν μπορεί να εξηγεί γιατί τελικά οι χαρούμενοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Ο ψυχολόγος δρ Χάουαρντ Σ. Φρίντμαν ανέλυσε στοιχεία από περισσότερα από 1.500 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησε από την ηλικία των 10 ετών και μετά. Όπως διαπίστωσε όσοι εθελοντές είχαν την καλύτερη αίσθηση του χιούμορ ως παιδιά, έζησαν λιγότερο κατά μέσον όρο σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο εύχαρεις.

Μία άλλη μελέτη, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, έδειξε πως τα πιο χαρούμενα παιδιά έχουν μεγαλώνοντας περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν, να πίνουν και να ασχολούνται με επικίνδυνα χόμπι.

Αγχώδεις

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντεσκάρτ, στο Παρίσι, κ,αι το Κέντρο Εθισμών & Ψυχικής Υγείας του Τορόντο, διαπίστωσαν ότι οι αγχώδεις και εξαρτώμενοι από τους άλλους τύποι, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν έλκος στομάχου.

Και αυτό, διότι συχνά είναι καταθλιπτικοί και συναισθηματικά ασταθείς, με συνέπεια να έχουν αυξημένες πιθανότητες να πίνουν και να καπνίζουν, καθώς και να έχουν ακανόνιστες ώρες φαγητού και ύπνου – συνήθειες που οδηγούν σε υψηλότερη από την φυσιολογική παραγωγή στομαχικών οξέων, τα οποία προκαλούν έλκος.

Το συνεχές άγχος προκαλεί επίσης μόνιμη υπερπαραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, με συνέπεια πονοκεφάλους, ακμή και ουρολοιμώξεις.

Τα καλά νέα; Οι αγχώδεις τύποι κάνουν περισσότερο σεξ, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Όπως έδειξε, οι ιδιαίτερα αγχώδεις γυναίκες τείνουν να έχουν πιο σύντομες ερωτικές σχέσεις, γεγονός που υποδηλώνει συσχέτιση σχέση ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία και στην προσωπικότητά τους.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο φόβος τους πως δεν θα βρουν τον σωστό σύντροφο ή ότι δεν θα αποκτήσουν παιδιά τις κάνει να κάνουν σεξ με περισσότερους συντρόφους.

Ευαίσθητοι

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έδειξε πως οι άνδρες οι οποίοι είναι ευαίσθητοι και συμπονετικοί, έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Στη σχετική μελέτη, οι άνδρες βαθμολογήθηκαν με βάση «ανδρικά» χαρακτηριστικά, όπως οι αρχηγικές ικανότητες, η επιθετικότητα και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, και με «γυναικεία» χαρακτηριστικά, όπως η συμπόνια, η τρυφερότητα, η συναίσθηση και η ευαισθησία για τις ανάγκες των άλλων.

Το συμπέρασμα ήταν πως οι πιθανότητες ενός άνδρα να εκδηλώσει στεφανιαία νόσο μειώνονται σημαντικά όταν έχει έντονα τα «γυναικεία» χαρακτηριστικά. Και αυτό, διότι είναι πιο πρόθυμοι να συζητήσουν για τα συναισθήματά τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Επιθετικοί

Η επιθετική συμπεριφορά είναι ένα από τα λιγότερο υγιεινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, διότι πολυάριθμες μελέτες την έχουν συσχετίσει με αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως καρδιολογικών και άλλων δεινών.

Σε μελέτη με 448 γυναίκες, επιστήμονες από το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς διαπίστωσαν ότι όσες είχαν έντονη επιθετικότητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Μία άλλη μελέτη σε 61 άνδρες με καρκίνο του παχέος εντέρου, η οποία διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κρέιτον, στη Νεμπράσκα, έδειξε πως και οι άντρες διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιθετικότητα και ο θυμός εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τον οργανισμό ευάλωτο στις ασθένειες.

Ο θυμός αυξάνει επίσης κατά 50% τις πιθανότητες να έχει κανείς γενικότερα κακή υγεία, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής MountSinai, στη Νέα Υόρκη.

Οι επιθετικοί άνθρωποι αντιδρούν πιο γρήγορα και πιο έντονα στο στρες, γεγονός που αυξάνει ταχέως την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς τους, προκαλώντας έτσι φθορές στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Εξωστρεφείς

Οι εξωστρεφείς άντρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Είναι επίσης λιγότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις και έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώνουν γρήγορα όταν αρρωσταίνουν.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα των ορμονών του στρες: οι εξωστρεφείς άνθρωποι είθισται να αντιμετωπίζουν καλύτερα ό,τι τους φέρνει η ζωή. Και εάν πιστεύουν ότι τους συμβαίνει κάτι, το εξωτερικεύουν ευκολότερα.

Ντροπαλοί

Οι ντροπαλοί τύποι έχει αποδειχθεί πως έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου που πραγματοποίησαν 30ετή μελέτη εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο ότι ζουν πιο περιορισμένη ζωή και νιώθουν έντονο στρες όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάτι καινούργιο.

Οι ντροπαλοί χαρακτήρες είναι επίσης πιο ευάλωτοι στις ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Και σε αυτό το εύρημα, ο ρόλος του στρες πιστεύεται ότι είναι καθοριστικός. Και αυτό, διότι – όπως συμβαίνει και με τους πολύ ευαίσθητους ανθρώπους – έτσι και οι ντροπαλοί δείχνουν να αντιδρούν πολύ πιο έντονα στο στρες σε σύγκριση με τους λιγότερο ντροπαλούς.

Καλοκάγαθοι

Οι πραγματικά καλοκάγαθοι άνθρωποι αποκομίζουν μεγάλα οφέλη στην υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Όπως έδειξε, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη, οστικά προβλήματα, ισχιαλγία, εγκεφαλικό, ακόμα και νόσο του Άλτσχαϊμερ.

Το εύρημα βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση περισσότερων από 190 μελετών, οι οποίες δείχνουν πως οι καλοκάγαθοι άνθρωποι τείνουν να είναι απλοί στον τρόπο ζωής τους και έτσι να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες, όπως η προσεγμένη διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Tips

Ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άγχους και την εμφάνιση άνοιας σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές βοηθούν στη συγκέντρωση



Απλές κινήσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς περνούν τα χρόνια το σώμα μας γερνά μαζί με εμάς. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου, αν προσθέσετε «έξυπνες» τροφές και ποτά στη διατροφή σας.

Η καφεΐνη σας ενεργοποιεί

Δεν υπάρχει η «μαγική συνταγή», ωστόσο η καφεΐνη μπορεί να σας ενεργοποιήσει και να βοηθήσει τη συγκέντρωσή σας. Τη βρίσκετε τόσο στον… καφέ, όσο και σε σοκολάτες, ενεργειακά ποτά και φάρμακα. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορεί να σας γυρίσει… μπούμερανγκ.

Η ζάχαρη ενισχύει την ετοιμότητά σας

Η ζάχαρη είναι η τροφή που «προτιμά» ο εγκέφαλός σας. Όχι η κρυσταλλική που βάζετε στον καφέ, αλλά η γλυκόζη, την οποία μεταβολίζει το σώμα σας από τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα που καταναλώνετε. Γι’ αυτό αν φάτε ή πιείτε κάτι γλυκό μπορείτε να ενισχύσετε βραχυπρόθεσμα τη συγκέντρωσή σας και τη διανοητική σας ικανότητα. Μην υπερβάλλετε όμως γιατί θα… ανέβει και η ζυγαριά!

Μην αμελείτε το πρωινό

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση ενός σωστού πρωινού μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την προσοχή. Οι μαθητές που τρώνε καλό πρωινό τείνουν να είναι πιο αποδοτικοί από όσους… δεν το προτιμούν!

Τα ψάρια είναι η καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ συνδέονται και με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καταναλώστε καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε, που προλαμβάνει την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών. Αντιοξειδωτικά περιέχει και η μαύρη σοκολάτα, όσο και καφεΐνη που ενισχύει τη συγκέντρωση.

Δοκιμάστε το αβοκάντο και προϊόντα ολικής άλεσης

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χοληστερόλης, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Τα αβοκάντο περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ετοιμαστείτε για μια… μεγάλη και κουραστική μέρα

Ξεκινήστε με ένα φυσικό χυμό, ένα ψωμάκι ολικής άλεσης με σολωμό και ένα φλιτζάνι καφέ. Ακόμη, φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να πίνετε αρκετό νερό, να ασκήστε και να… ξεκουράζεστε!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eρευνητικό πρόγραμμα για την αναγέννηση οστών

Eρευνητικό πρόγραμμα για την αναγέννηση οστών

Το REBORNE υπόσχεται σε πέντε χρόνια αποτελεσματικές θεραπείες.

Ενα μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, το REBORNE, υπόσχεται σε πέντε χρόνια αποτελεσματικές θεραπείες με βάση τα βλαστικά κύτταρα για τα προβλήματα του σκελετού και με απώτερο στόχο να χαρίσει σε πολλά άτομα μία ζωή γεμάτη… κίνηση.

Είναι κυριολεκτικώς το «στήριγμά» μας από την ημέρα που γεννιόμαστε ως εκείνη που δεν… πατάμε πλέον στη Γη. Ο σκελετός μας μάς χαρίζει την πολύτιμη κινητικότητα, μας επιτρέπει να περπατάμε, να τρέχουμε, να γυμναζόμαστε, να χορεύουμε, με λίγα λόγια να χαιρόμαστε τη ζωή.

Ο ρόλος του είναι καταλυτικός, ωστόσο μάλλον θεωρείται δεδομένος ως τη στιγμή που για κάποιους λόγους το… σύστημα εμφανίσει «βλάβη». Και οι βλάβες του οστικού ιστού συμβαίνουν δυστυχώς συχνά ως αποτέλεσμα του ανελέητου χρόνου που περνά (φανταστείτε μάλιστα ότι η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο «εύθραυστη» στα χρόνια που έρχονται λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού) αλλά και άλλων αιτίων όπως οι τραυματισμοί και ασθένειες σαν την οστεοπόρωση και τον καρκίνο.

Ο οστικός ιστός είναι ο ιστός που μεταμοσχεύεται συχνότερα από οποιονδήποτε άλλον- σήμερα μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο περί το 1 εκατομμύριο ασθενείς ετησίως χρειάζονται κάποιου είδους επέμβαση που αφορά μεταμόσχευση οστού.

Συγχρόνως οι μεταμοσχεύσεις οστών αποτελούν και ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τα συστήματα υγείας: η αγορά που αφορά τα υλικά αποκατάστασης οστών αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 10% τον χρόνο.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επόμενο οι επιστήμονες να αναζητούν νέες προσεγγίσεις με απώτερο στόχο την αναγέννηση των οστών.

Στο πλαίσιο αυτό ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τον τίτλο RΕΒΟRΝΕ (αποτελεί το ακρωνύμιο για το «Regenerating Βone Defects using Νew biomedical Εngineering approaches») υπόσχεται να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να γιορτάσουν τα… πρώτα γενέθλια του αναγεννημένου σκελετού τους.

Το πρόγραμμα REBORNE

Με «όπλο» τους τα βλαστικά κύτταρα επιστήμονες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ρουμανία, Γερμανία, Νορβηγία) και συνολικά 24 κέντρα ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν μέσα στους επόμενους μήνες τη διεξαγωγή πέντε διαφορετικών κλινικών δοκιμών που θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα πενταετίας και θα αφορούν τόσο την ορθοπαιδική όσο και τη γναθοπροσωπική χειρουργική.

Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο συντονιστής του προγράμματος RΕΒΟRΝΕ δρ Πιερ Λεϊρόλ, διευθυντής Ερευνών στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας (ΙΝSΕRΜ), είναι αισιόδοξος ότι σε λίγα χρόνια από τώρα η «ανάσταση» των κατεστραμμένων οστών με χρήση διαφορετικών βιομεθόδων θα αποτελεί γεγονός.

Ετσι πολλοί ασθενείς οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να κινηθούν ή εμφανίζουν προβλήματα στα οστά του προσώπου θα νιώσουν… γεροί ως το κόκαλο.

Το μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα RΕΒΟRΝΕ, το οποίο αναμένεται να βάλει μια μεγάλη ευρωπαϊκή «υπογραφή» στο πεδίο της αναγέννησης οστών, μετρά ήδη έναν χρόνο ζωής. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του προγράμματος είναι πολυαναμενόμενα, αφού τα προβλήματα του σκελετού αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «βάρη» για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Λεϊρόλ εξηγεί ότι τρεις από τις κλινικές δοκιμές του RΕΒΟRΝΕ θα αφορούν την ορθοπαιδική χειρουργική ενώ άλλες δύο τη γναθοπροσωπική χειρουργική. Κύριο «εργαλείο» σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων θα αποτελούν τα ανθρώπινα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, ένας τύπος κυττάρων που θεωρείται «θησαυρός» για τους ειδικούς οι οποίοι ασχολούνται με την αναγεννητική ιατρική, καθώς μπορεί να διαφοροποιηθεί σε πλήθος κυτταρικές σειρές του οργανισμού, όπως οστεοκύτταρα, κύτταρα του χόνδρου, λιποκύτταρα, νευρικά κύτταρα και κύτταρα δέρματος.

Την πίστη του σε αυτά τα κύτταρα εκφράζει και ο δρ Λεϊρόλ, τονίζοντας ότι όλα τα προκλινικά στοιχεία μαρτυρούν πως η υπόθεση των μεσεγχυματικών κυττάρων έχει τεράστια δυναμική για επιτυχία στην κλινική πράξη σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση κατεστραμμένων οστών.
Ας δούμε όμως μία προς μία τις κλινικές δοκιμές που υπόσχονται επανάσταση σε ό,τι αφορά την αναγέννηση οστών:

Κατάγματα

Η πρώτη κλινική δοκιμή αφορά τα προβλήματα των μεγάλων οστών, όπως αυτά που προκαλούνται ύστερα από ένα κάταγμα.

Η δοκιμή θα βασιστεί στη λήψη ανθρώπινων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς- θα ληφθούν περίπου 10 ml μυελού από κάθε ασθενή.

Μετά την απομόνωσή τους τα κύτταρα θα καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και, αφού αυξηθεί ο αριθμός τους επί δύο εβδομάδες, θα αναμειχθούν με φωσφορικό ασβέστιο (ένα από τα κύρια μέταλλα του οστού το οποίο κάνει σκληρό το σκελετικό περίγραμμα) και θα εγχυθούν στην περιοχή της βλάβης.

Στη δοκιμή αυτή, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011, θα συμμετάσχουν συνολικά 60 ασθενείς από πέντε διαφορετικά ευρωπαϊκά κέντρα.

Αποκατάσταση ισχύου

Η δεύτερη πολλά υποσχόμενη κλινική δοκιμή θα αφορά ένα πολύ κοινό ορθοπαιδικό πρόβλημα, τη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής (το πρόβλημα συνίσταται σε διαταραχή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής, η οποία οδηγεί στην καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου με έντονα λειτουργικά ενοχλήματα του ασθενούς, όπως πόνος, δυσκαμψία κτλ.).

Ο δρ Λεϊρόλ εξηγεί ότι σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η επέμβαση αποκατάστασης ισχίου θα προηγείται έγχυση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων ώστε να «αναγεννάται» η κεφαλή του μηρού που ενώνεται με το ισχίο στις περιπτώσεις που έχει νεκρωθεί - η νέκρωση οφείλεται συνήθως σε μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων ή σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μεσεγχυματικά κύτταρα που θα χρησιμοποιηθούν θα προέρχονται από τον μυελό των οστών ή πιθανώς και από τον λιπώδη ιστό των ασθενών.

Σχετικά με τα μεσεγχυματικά κύτταρα του λιπώδους ιστού ο δρ Λεϊρόλ αναφέρει ότι σε πειράματα στο εργαστήριο έχει φανεί πως μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οστεοβλάστες (πρόδρομα κύτταρα από τα οποία σχηματίζονται τα οστά).

Ωστόσο οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αν μπορούν να τα οδηγήσουν σε σχηματισμό οστού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μένει να αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια μέσω της δοκιμής που αναμένεται να ξεκινήσει το 2012 με συμμετοχή 20-30 ασθενών.

Οστεονέκρωση

Μιαν άλλη «έκδοση» της μεταμόσχευσης, την ετερόλογη μεταμόσχευση η οποία βασίζεται σε χρήση κυττάρων δότη, αναμένεται να δοκιμάσουν οι ερευνητές του RΕΒΟRΝΕ σε ασθενείς με οστεονέκρωση (κυρίως νέκρωση της μηριαίας κεφαλής), μόνο που αυτή τη φορά η δοκιμή θα αφορά αποκλειστικώς εφήβους.

Για ποιον λόγο; Ο δρ Λεϊρόλ εξηγεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που προσβάλλονται από κάποιον καρκίνο, όπως για παράδειγμα λευχαιμία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μόσχευμα του μυελού των οστών δότη.

«Συνήθως δότες γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις άτομα του στενού πυρήνα της οικογένειας,ένας αδελφός, μια αδελφή ή κάποιος από τους γονείς που εμφανίζει ιστοσυμβατότητα.

Οι λήπτες σε πολύ μεγάλο ποσοστό θεραπεύονται,αλλά κάποιες φορές,λόγω των ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που έχουν λάβει, εμφανίζουν οστεονέκρωση».

Ετσι γύρω στην ηλικία των 15 ετών πολλά από αυτά τα παιδιά χρειάζεται να υποβληθούν σε αρθροπλαστική ισχίου. Και είναι επόμενο ότι μια αρθροπλαστική ισχίου σε πολύ μικρή ηλικία μεταφράζεται σε επαναληπτική επέμβαση ύστερα από κάποια χρόνια λόγω του αναπτυσσόμενου οργανισμού που χρειάζεται μεγαλύτερο μόσχευμα.

«Πιστεύουμε λοιπόν ότι η βλαστοκυτταρική θεραπεία θα μπορέσει να δώσει σε αυτές τις περιπτώσεις τη λύση και να καταργήσει την ανάγκη επαναληπτικής επέμβασης» εκτιμά ο ερευνητής του ΙΝSΕRΜ. Στη συγκεκριμένη δοκιμή θα προτιμηθεί η ετερόλογη μεταμόσχευση με δεδομένο ότι οι μικροί ασθενείς έχουν ήδη λάβει στο παρελθόν τα κύτταρα δότη. Ο ίδιος δότης θα παράσχει και πάλι μυελό των οστών, από τον οποίο και θα εξαχθούν μεσεγχυματικά κύτταρα που θα εγχυθούν στο σημείο της βλάβης.

Ενα είδος υδρογέλης (τζελ) θα αποτελέσει το όχημα μεταφοράς των κυττάρων προκειμένου να «κλειδώσει» καλύτερα το μόσχευμα στην κατάλληλη θέση. Στη δοκιμή, η οποία θα ξεκινήσει το 2013 ή το 2014, θα συμμετάσχουν περί τα 20 παιδιά.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Οι ευρωπαίοι ειδικοί θα ασχοληθούν όμως και με τη γναθοπροσωπική χειρουργική στο πλαίσιο δύο διαφορετικών δοκιμών.

Η πρώτη εξ αυτών θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011 και θα περιλαμβάνει 40-60 ασθενείς. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθηθεί η λογική της ομόλογης μεταμόσχευσης με χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων που θα έχουν ληφθεί από τον μυελό των οστών.

Οι ειδικοί θα καλλιεργήσουν τα κύτταρα στο εργαστήριο επί δύο εβδομάδες, θα τα αναμείξουν με βιοϋλικά όπως το φωσφορικό ασβέστιο και θα τα εγχύσουν στην περιοχή του οστού που παρουσιάζει πρόβλημα. Σύμφωνα με τον δρα Λεϊρόλ η όλη σύλληψη είναι να γίνεται αύξηση του οστού της γνάθου σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειμμα πριν από την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος.

«Υπάρχουν αρκετά άτομα στα οποία έχει γίνει εξαγωγή κάποιου δοντιού χρόνια πριν,με αποτέλεσμα το οστό να έχει υποχωρήσει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οταν χρειαστεί κάποια στιγμή να τοποθετηθεί οδοντικό εμφύτευμα στο σημείο,είναι απαραίτητο να γίνει αύξηση του οστού πριν από την επέμβαση. Πιστεύουμε ότι μελλοντικά θα μπορούμε να εγχέουμε βλαστικά κύτταρα στην περιοχή, να επιτυγχάνουμε την αναγέννηση του οστού και στη συνέχεια να τοποθετούμε το εμφύτευμα με ασφάλεια».

Ο ερευνητής σημειώνει ότι η δοκιμή αναμένεται να χαρίσει ένα ωραίο… χαμόγελο σε εκατομμύρια άτομα. «Μόνο στη Γαλλία τοποθετούμε 200.000-300.000 οδοντικά εμφυτεύματα ετησίως και παρόμοια είναι τα νούμερα σε πολλές χώρες». Σήμερα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις γίνεται μεταμόσχευση τμήματος οστού που προέρχεται από άλλο σημείο του σκελετού του ασθενούς. Τα βλαστικά κύτταρα υπόσχονται όμως μια λιγότερο παρεμβατική μέθοδο αποκατάστασης των οστών των γνάθων για το μέλλον.

Λαγωχειλία

Η δεύτερη δοκιμή που θα κινείται στο πεδίο της γναθοπροσωπικής χειρουργικής θα αφορά την αποκατάσταση σε παιδιά μιας άκρως «δύστροπης» μορφής λαγωχειλίας (χειλεο- γναθο-υπερωιοσχιστία, γενετική ανωμαλία κατά την οποία οι ιστοί που σχηματίζουν το άνω χείλος, την άνω γνάθο και τον ουρανίσκο δεν ενώνονται σωστά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ένα στα 800 παιδιά γεννιέται με λαγωχειλία και σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με αποτέλεσμα να απαιτείται αποκατάσταση τμήματος του ουρανίσκου.

Αυτή τη στιγμή για την αποκατάσταση χρησιμοποιείται τμήμα οστού που λαμβάνεται από την κνήμη του ασθενούς. «Φανταστείτε όμως ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις γίνονται σε παιδιά 9 ή 10 ετών, τα οποία βρίσκονται στη φάση που θέλουν συνεχώς να κινούνται και να τρέχουν. Ετσι η αφαίρεση οστού από την κνήμη τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα» σημειώνει ο δρ Λεϊρόλ.

Η νέα ιδέα που θα εφαρμοστεί στη δοκιμή είναι η χρήση ενός βιοϋλικού που θα περιέχει φωσφορικό ασβέστιο και ένα κεραμικό υλικό, καθήκον του οποίου θα είναι να ενεργοποιήσει τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ώστε να παραγάγουν νέο οστό. Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά τώρα αυτό μένει να αποδειχθεί- το σημαντικότερο- στον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη δοκιμή θα είναι πιθανότατα συγκριτική: σε μια ομάδα παιδιών θα χρησιμοποιηθεί μόνο το βιοϋλικό, ενώ σε μια δεύτερη θα προστεθούν και μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα των ίδιων των μικρών ασθενών. Θα συμμετάσχουν συνολικά 20 παιδιά και η έναρξη της δοκιμής τοποθετείται για το τέλος του 2013 ή τις αρχές του 2014.

Ασφαλής διαδικασία

Σύμφωνα με τον δρα Λεϊρόλ η γνώση που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια από τα πειράματα στο εργαστήριο σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των μεσεγχυματικών κυττάρων δίνει σημαντικές ελπίδες για επιτυχία των κλινικών δοκιμών.

«Πριν από δέκα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε την έρευνά μας στο πεδίο της βιοτεχνολογίας των οστών,δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε σωστά τη διαφοροποίηση των κυττάρων, ούτε ξέραμε πόσα κύτταρα να βάλουμε στην καλλιέργεια.

Εκτοτε η γνώση μας αυξήθηκε σημαντικά» λέει ο ειδικός και μας δίνει ένα δείγμα της νέας επιστημονικής γνώσης που είναι απαραίτητη για να μετουσιωθεί η θεωρία σε πράξη:

«Ξέρουμε πλέον ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε διαφοροποίηση των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων στο εργαστήριο πριν από την έγχυσή τους στον οργανισμό.

Είδαμε μάλιστα από τα πειράματα στο εργαστήριο ότι αν κρατήσουμε αδιαφοροποίητα τα κύτταρα πριν από τη μεταμόσχευση λαμβάνουμε καλύτερα αποτελέσματα μετά την εισαγωγή τους στον οργανισμό. Περιμένουμε τώρα και τις κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουν στον άνθρωπο τα καλά αποτελέσματα που έχουμε από το εργαστήριο».

Καθοριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι, όπως έχει φανεί από τα πειράματα in vitro, τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα δεν συνδέονται με πρόκληση καρκίνων όπως το οστεοσάρκωμα- ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι, αντιθέτως, υπαρκτός σε ό,τι αφορά άλλους τύπους βλαστικών κυττάρων, σημειώνει ο ερευνητής.

«Μελέτες που έχουν διεξαχθεί από την ομάδα μας αλλά και από άλλες ομάδες έχουν δείξει ότι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα,ακόμη και αν καλλιεργηθούν μήνες στο εργαστήριο, δεν μετατρέπονται σε καρκινικά. Ως τον θάνατό τους δεν εκφράζουν κανέναν δείκτη ογκογένεσης».

Ο δρ Λεϊρόλ υπογραμμίζει ότι έχει υπάρξει μελέτη η οποία είχε δείξει σύνδεση μεταξύ των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων και της πρόκλησης οστεοσαρκώματος. Ωστόσο, όπως λέει, αποδείχθηκε τελικώς ότι η μελέτη αυτή δεν είχε γερές βάσεις, αφού η καλλιέργεια των μεσεγχυματικών κυττάρων επιμολύνθηκε με κύτταρα οστεοσαρκώματος και έτσι προέκυψαν τα αρνητικά αποτελέσματα.

Στόχος οι τράπεζες κυττάρων

Ο δρ Λεϊρόλ ελπίζει ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, όταν οι δοκιμές τελειώσουν, θα έχει αποδειχθεί η δυναμική των μεσεγχυματικών κυττάρων σε ό,τι αφορά την αναγέννηση των οστών και κυρίως μέσω ετερόλογων μεταμοσχεύσεων. Ο ειδικός πιστεύει πολύ στις ετερόλογες μεταμοσχεύσεις, διότι, όπως λέει, τα στοιχεία των πειραμάτων δείχνουν πως τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν να δώσουν πολύ καλά και σταθερά μοσχεύματα.

«Συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο,οπότε υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας της μεταμόσχευσης.Παράλληλα τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως δεν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα απόρριψης του μοσχεύματος από τη λήψη βλαστικών κυττάρων δότη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων».

Ο ειδικός αναφέρει ότι οραματίζεται μια ημέρα κατά την οποία θα υπάρχουν τράπεζες κυττάρων δοτών, όπως συμβαίνει σήμερα με το αίμα, και ο ασθενής που έχει ανάγκη μεταμόσχευσης θα λαμβάνει το συμβατό με τον οργανισμό του μόσχευμα.

«Ελπίζω ότι πολλοί ασθενείς θα μπορούν να θεραπεύονται με χρήση μιας και μόνο κυτταρικής σειράς». Πάντως ο επιστήμονας σημειώνει πως σε ό,τι αφορά την έγχυση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση οστού, αυτή φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση διαφορετικών οστικών προβλημάτων, εκτός από μία περίπτωση: εκεί όπου προηγουμένως έχει υπάρξει καρκίνος.

«Πειράματα που έχουμε διεξαγάγει στο εργαστήριο με μεσεγχυματικά κύτταρα δείχνουν πως όταν καλλιεργούμε αυτά τα κύτταρα μαζί με κύτταρα οστεοσαρκώματος, τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους ρυθμούς.

Συγχρόνως μελέτες που διεξαγάγαμε σε ζώα έδειξαν ότι αν εγχύσουμε ταυτοχρόνως κύτταρα οστεοσαρκώματος και μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα ο όγκος αναπτύσσεται ταχύτερα.Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καλή ιδέα να εγχύσουμε βλαστικά κύτταρα σε σημεία όπου είχε προϋπάρξει καρκίνος».

Ποια θα ήταν η λύση λοιπόν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών; ρωτήσαμε τον δρα Λεϊρόλ. Εκείνος απάντησε ότι για αυτές τις περιπτώσεις δοκιμάζονται άλλες στρατηγικές, οι οποίες αφορούν αυξητικούς παράγοντες για αποκατάσταση του ελλείμματος στα οστά.

Ο επικεφαλής του RΕΒΟRΝΕ δηλώνει με σίγουρο τόνο στη φωνή πως όταν το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώσει θα… ξεκινήσει μια νέα εποχή θεραπειών για την αναγέννηση των οστών στην κλινική πράξη. «Εκτιμώ ότι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα θα προσφέρουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αποκατάσταση των οστών σε μία πενταετία» λέει.

«Και πιστεύω ότι θα καταστεί δυνατό να μεταφράσουμε γρήγορα τα αποτελέσματα των δοκιμών σε κλινική πράξη,καθώς στο πρόγραμμά μας συμμετέχουν μεγάλα δημόσια κέντρα.Μεταξύ αυτών είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο για το Αίμα και το αντίστοιχο Ινστιτούτο της Γερμανίας, τα οποία δείχνουν μεγάλο και άμεσο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την εφαρμογή θεραπειών με βάση τα βλαστικά κύτταρα». Ελπίζουμε το όνειρο των ειδικών του μεγάλου αυτού προγράμματος να πάρει το συντομότερο δυνατόν… σάρκα και οστά!

Και ελληνική υπογραφή

Μια σύμπραξη ειδικών του Εργαστηρίου Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Γ΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ ελπίζεται να βάλει μελλοντικά κάτω από τον τίτλο της αναγέννησης οστών μια σημαντική ελληνική υπογραφή.

Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Βιοχημείας και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας κ. Αθ. Παπαβασιλείου, η ομάδα του Εργαστηρίου που υπόσχεται να βάλει το δικό της λιθαράκι στην «ανάσταση» του σκελετού απαρτίζεται από την υπεύθυνη της Μονάδας Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής,αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Εφη Μπάσδρα, την επίκουρη καθηγήτρια κυρία Χριστίνα Πιπέρη, καθώς και από τον ίδιο τον κ. Παπαβασιλείου. Από την πλευρά της Γ΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου ΚΑΤ συμμετέχουν ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Σπ. Πνευματικός και ο ορθοπαιδικός κ. Γ. Τριανταφυλλόπουλος , ενώ και με τις δύο ομάδες συνεργάζεται η επίκουρη καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής στο Β΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Σοφία Χατζηιωάννου.

Ο κ.Παπαβασιλείου εξηγεί ότι οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιοχημείας ασχολούνται εδώ και 15 χρόνια με το μοριακό κομμάτι της αναγέννησης οστών, ωστόσο οι δύο ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από δύο χρόνια.

Οι ερευνητές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση της συλλογής υλικού από ασθενείς της κλινικής του ΚΑΤ προκειμένου να προσδιορίσουν τους μοριακούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από βλάβες των οστών, όπως π.χ. η σπονδυλαρθρίτιδα, με απώτερο στόχο να αναπτυχθούν νέες θεραπείες αποκατάστασης των βλαβών. Συγκεκριμένα λαμβάνονται δείγματα οστού από ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις. Οι ειδικοί θα απομονώσουν από το υλικό πρόδρομα οστεοβλαστικά κύτταρα και θα προσπαθήσουν να τα διαφοροποιήσουν σε ώριμους οστεοβλάστες που θα «γεννήσουν» οστό.

Για ποιον λόγο η ελληνική ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί με τους οστεοβλάστες, η λήψη των οποίων συνδέεται με μια πιο παρεμβατική διαδικασία σε σύγκριση με εκείνη που αφορά την απομόνωση των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών; Ο καθηγητής απαντά ότι στόχος της ελληνικής ομάδας είναι να αποκαλυφθεί ο μοριακός μηχανισμός που μπορεί να μετατρέψει τα πρόδρομα κύτταρα του οστού,τους οστεοβλάστες, σε οστό.

«Οι ερευνητές του προγράμματος RΕΒΟRΝΕ ξεκινούν ένα βήμα πριν στη διαφοροποίηση των κυττάρων, από τα μεσεγχυματικά κύτταρα. Εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατευθείαν με τους οστεοβλάστες και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα». Σύμφωνα με τον κ.Παπαβασιλείου το μέλλον της αναγέννησης οστών φαίνεται να βρίσκεται σε παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη διαφοροποίηση των οστεοβλαστών και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι επιστήμονες να επιταχύνουν τη διαφοροποίηση με φυσικούς ή και χημικούς τρόπους.

«Εχουν ήδη βρεθεί διαφορετικοί τέτοιοι παράγοντες, το μυστικό όμως είναι να ανακαλύψουμε τον σωστό συνδυασμό αυτών των παραγόντων ώστε να επιταχύνουμε τη δράση τους ή να επιβραδύνουμε τη δράση άλλων παραγόντων που αναχαιτίζουν τη διαδικασία αναγέννησης του οστού». Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα περιλάβει συνολικά δείγματα από περίπου 100 ασθενείς (αυτή τη στιγμή έχει συλλεγεί το 1/5 των δειγμάτων),θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο ο καθηγητής εκτιμά ότι νέες μοριακές θεραπείες αναγέννησης των οστών θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ο κ.Παπαβασιλείου τονίζει ότι απώτερος στόχος αυτής της μοριακής μελέτης είναι να λάβουν κάποια ημέρα οι ειδικοί όχι μόνο μιαν απάντηση σε μοριακά ερωτήματα,αλλά αυτή η απάντηση να δοθεί στην κλινική πράξη.«Σκοπός μας είναι η εξατομικευμένη ιατρική. Για να την επιτύχουμε όμως, πρέπει πρώτα να έχουμε κατανοήσει βαθιά το μοριακό υπόβαθρο μιας πάθησης. Ελπίζουμε ότι σε δύο χρόνια η μελέτη μας θα προσφέρει αυτή την πρώτη αλλά τόσο σημαντική γνώση του μοριακού υποβάθρου που θα μας επιτρέψει αργότερα την αναγέννηση οστών στον κάθε ασθενή ξεχωριστά».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε το πρωινό



Πολλά τα οφέλη - η παράλειψή του φέρνει ακόμη και προβλήματα... μνήμης
.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι μισοί σχεδόν Έλληνες δεν τρώνε τίποτε άλλο το πρωί πέρα από έναν καφέ, μία συνήθεια που αρχίζει λίγο πριν από την εφηβεία και απ’ ό,τι φαίνεται μας συνοδεύει εσαεί.

Για τους ειδικούς, αυτό είναι ό,τι το χειρότερο καθώς το πρωινό είναι το γεύμα που «σπάει» την ολονύχτια νηστεία, αναπληρώνει τα αποθέματα γλυκόζης (σακχάρου) του οργανισμού και μας τροφοδοτεί με τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε γεμάτοι ενέργεια όλη την ημέρα.

Όπως εξηγούν ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας, και ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, η γλυκόζη είναι η πηγή ενέργειας του οργανισμού, η οποία διασπάται και απορροφάται από τους υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα) που τρώμε.

Το πρωί, έπειτα από παραμονή επί 6 έως και 12 ώρες δίχως φαγητό, τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα είναι μειωμένα. Ο οργανισμός αντισταθμίζει την μείωση αυτή απελευθερώνοντας την γλυκόζη που έχει αποθηκευτεί στον μυϊκό ιστό και στο ήπαρ με τη μορφή του γλυκογόνου.

Όταν χρησιμοποιηθεί και η ενέργεια από το γλυκογόνο, ο οργανισμός αρχίζει να διασπά λιπαρά οξέα για να τροφοδοτηθεί με την ενέργεια που του χρειάζεται. Εάν εμείς δεν φάμε υδατάνθρακες, τα λιπαρά οξέα οξειδώνονται εν μέρει, γεγονός που μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό.

Και μετά, είναι τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες δεν παράγονται από τον οργανισμό, αλλά τις προσλαμβάνει μόνον μέσω της τροφής. Αν όμως εμείς δεν τρώμε συστηματικά (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα την ημέρα και δύο σνακ), ο οργανισμός δεν τροφοδοτείται με όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά – και μπορεί εμείς να νιώθουμε μια χαρά, αλλά εκείνος υποφέρει.

Συνέπειες της παράλειψης

Το πόσο υποφέρει ο οργανισμός από την έλλειψη του πρωινού έχει διερευνηθεί σε πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες έχουν συσχετίσει την παράλειψή του με πολλά δεινά. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

- Μειωμένη μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης. Η κατανάλωση του πρωινού βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων – γι’ αυτό λ.χ. οι ειδικοί συνιστούν στους μαθητές και στους φοιτητές να μην πηγαίνουν ποτέ για μάθημα με άδειο στομάχι. Επιπλέον, βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, σε οτιδήποτε απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας.

Μια από τις πολλές μελέτες που έχουν διεξαχθεί επί του θέματος κατέδειξε ότι οι ενήλικες που τρώνε πρωινό πετυχαίνουν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης της μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών επιδόσεις κατά 20% καλύτερες απ’ ό,τι όσοι δεν τρώνε.

Αυτό οφείλεται στο ότι το πρωινό αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, η οποία είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί η ακετυλοχολίνη – μια χημική ουσία του εγκεφάλου που διεγείρει τη μνήμη, εξηγεί ο κ. Μπερτζελέτος.

-Κακή ψυχική διάθεση και μειωμένες επιδόσεις στα μαθήματα. Μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Nutrition and Metabolism» έδειξε πως οι φοιτητές που τρώνε πρωινό πετυχαίνουν κατά 40% υψηλότερους βαθμούς στα μαθηματικά έναντι όσων δεν τρώνε, ενώ χάνουν και λιγότερες μέρες από τα μαθήματα.

Αντιθέτως, όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν καταπιεσμένοι από τα μαθήματα και το σχολικό περιβάλλον, και τετραπλάσιες να παραπονούνται για άγχος.

Όταν, εξάλλου, κάποιοι από τους φοιτητές που σπανίως έτρωγαν πρωινό, αποφάσισαν να το εντάξουν στη ζωή τους, οι βαθμοί τους στα μαθηματικά βελιώθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα επίπεδά κατάθλιψης, άγχους και υπερκινητικότητας.

-Κακή καρδιολογική υγεία. Το 2008 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Harvard Heart Letter» μελέτη που έδειξε πως η παράλειψη του πρωινού τριπλασιάζει τις πιθανότητες δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, οι οποίες είναι καλά τεκμηριωμένο πως συμβαίνουν συχνότερα το πρωί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αιμοπετάλια (είναι τα κύτταρα του αίματος που «κολλάνε» μεταξύ τους για να δημιουργηθεί ένας θρόμβος) έχουν αυξημένη συγκολλητική ικανότητα το πρωί, αλλά το πρωινό φαγητό την μειώνει, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμπλουτισμένα με φυλλικό (ή φολικό) οξύ δημητριακά συμβάλλουν στον περιορισμό της ομοκυστεϊνης – ενός αμινοξέος στομ αίμα, το οποίο σε υψηλά επίπεδα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Πριν από λίγους μήνες, εξάλλου, δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» μελέτη σε 2.184 εθελοντές, η οποία έδειξε πως η συστηματική παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής καρδιοπάθειας πριν καλά-καλά γίνει κανείς 30 ετών. Και αυτό, διότι αυξάνεικατακόρυφα τον κίνδυνο παχυσαρκίας, συσσώρευσης των περιττών κιλών στην κοιλιά, αυξημένης χοληστερόλης και διαβήτη.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έπαψαν από την παιδική ηλικία να τρώνε πρωινό και δεν το ξανάβαλαν στη ζωή τους μετά την ενηλικίωση.

- Αύξηση του σωματικού βάρους. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στην επιθεώρηση «Pediatrics» έδειξε πως οι έφηβοι που καθημερινά τρώνε ένα υγιεινό, πλήρες πρωινό έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε, ακόμα κι αν στην διάρκεια της ημέρας προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες.

Μάλιστα ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Περέιρα εξήγησε πως, σύμφωνα με τη μελέτη, οτιδήποτε και να περιλαμβάνει το πρωινό, είναι καλύτερο από το να το παραλείπει ένας έφηβος εντελώς. «Σαφώς είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ένα υγιεινό πρωινό – λ.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα – αλλά τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι οτιδήποτε κι αν τρώνε οι έφηβοι, είναι καλύτερα από το να μην τρώνε τίποτε απολύτως», δήλωσε.

Γάλλοι ερευνητές εξάλλου διαπίστωσαν πως οι ενήλικες που τρώνε καθημερινά πρωινό, έχουν μικρότερη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον, βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν, μελετώντας 7.000 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες στο Νόρφολκ, πως όσοι έτρωγαν πρωινό, πάχαιναν λιγότερο.

Μια άλλη μεγάλη μελέτη κατέδειξε ότι οι γυναίκες που αγνοούν το πρωινό, τελικά «αποζημιώνουν» τον εαυτό τους με κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στα υπόλοιπα γεύματα και σνακ της ημέρας.

Όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, όταν ένας άνθρωπος δεν τρώει σε τακτά χρονικά διαστήματα ή/και παραλείπει κάποιο γεύμα (συνήθως παραλείπουμε το πρωινό), διαταράσσεται ένας μηχανισμός του εγκεφάλου που στέλνει ένα μήνυμα στο σώμα για να μην αποθηκεύει λίπος. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί μόνον όταν υπάρχει επάρκεια τροφής – και η παράλειψη του πρωινού εκλαμβάνεται από τον οργανισμό ως έλλειψη τροφής, οπότε «μπαίνει» σε κατάσταση «λιμού», αποθηκεύοντας όσο περισσότερο λίπος μπορεί, κατά τον κ. Μπερτζελέτο.

Και άλλα οφέλη…

Είναι προφανές, ότι όποιος αρχίζει καθημερινά την ημέρα του με ένα καλό, υγιεινό πρωινό, είναι σημαντικά προστατευμένος από τα παραπάνω. Ωστόσο, το πρόγευμα έχει και άλλα οφέλη να παράσχει στην υγεία μας:

- «Ξυπνάει» τον μεταβολισμό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το φαγητό νωρίς το πρωί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τον διατηρεί ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η πιο πρόσφατη από αυτές πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Obesity».

Το συμπέρασμά της ήταν πως το πρώτο γεύμα που τρώμε όταν ξυπνάμε, είναι αυτό που προγραμματίζει τον μεταβολισμό μας για την υπόλοιπη μέρα, και ότι αυτό το πρώτο γεύμα πρέπει απαραιτήτως να περιέχει λίπη, για να διατηρηθεί ο μεταβολισμός σε υψηλά επίπεδα έως το βράδυ.

- Αυξάνει την επιτυχία της δίαιτας. Μελέτη σε περισσότερους από 3.000 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, που δημοσιεύθηκε προ ετών στην επιθεώρηση «Obesity Research», έδειξε πως όσοι έκαναν δίαιτα και στο πλαίσιό της έτρωγαν πρωινό, κατόρθωσαν να χάσουν περισσότερα κιλά απ’ ό,τι όσοι απέφευγαν το πρωινό.Και το καλύτερο: όσοι δεν έβγαλαν το πρωινό από τη ζωή τους μετά το τέλος του προγράμματος αδυνατίσματος, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το νέο τους βάρος.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Commonwealth στη Βιρτζίνια, εξάλλου, υπέβαλλαν σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος 96 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, φροντίζοντας να δίνουν στους μισούς από αυτούς σχεδόν τις μισές θερμίδες της ημέρας το πρωί, ενώ οι υπόλοιποι μοίραζαν εξίσου τις θερμίδες τους στα κύρια γεύματα. Μετά από οκτώ μήνες, οι εθελοντές που έτρωγαν πολύ καλά το πρωί είχαν χάσει σχεδόν το 20% του αρχικού σωματικού βάρους τους, ενώ οι υπόλοιποι το 5%.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως το μικρό πρωινό γεύμα μπορεί στην πραγματικότητα να «ανοίγει» την όρεξη των ατόμων που κάνουν δίαιτα, ενώ όταν τρώνε το πρωί τις μισές ημερήσιες θερμίδες, μακροπρόθεσμα αδυνατίζουν πολύ περισσότερο.

Η μελέτη αυτή έδειξε επίσης πως σημασία φάνηκε να έχει και το τι έτρωγαν οι εθελοντές για πρωινό: αυτό που φάνηκε να τους αδυνατίζει περισσότερο ήταν η κατανάλωση υδατανθράκων (λ.χ. ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα) αλλά και λιπών (λ.χ. μαργαρίνη, βούτυρο), ενώ λιγότερο αδυνάτιζε το πρωινό που περιείχε κυρίως πρωτεΐνες (π.χ. γιαούρτι, τυρί ή ζαμπόν) και λίπη.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι το πλούσιο πρωινό ελέγχει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών στη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, το πλούσιο πρωινό δεν πρέπει να αποτελεί τον κανόνα για όσους δεν κάνουν δίαιτα, διότι άλλες μελέτες – όπως μια γερμανική που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition Journal» – έχουν δείξει πως αν κάποιος τρώει και πολύ το πρωί, και ό,τι μπορεί την υπόλοιπη μέρα, τελικά παχαίνει.

- Βελτιώνει γενικά τη διατροφή. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε πρωινό, καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι όσοι δεν τρώνε. Και αυτό, διότι ορισμένα από τα παραδοσιακά συστατικά του πρωινού (λ.χ. ο φρουτοχυμός, τα γαλακτοκομικά προϊόντα) είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C και οι φυτικές ίνες.

Η πιο πρόσφατη από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκε σε 1.330 κορίτσια εφηβικής ηλικίας από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Όπως έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Dietetic Association», όσες έτρωγαν καθημερινά πρωινό, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες από γλυκά και αλμυρά σνακ, καθώς και από αναψυκτικά με ζάχαρη, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν πρωινό σπανίως.

- Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Πριν από λίγες εβδομάδες, ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς μελέτη σε 13.368 άντρες που έδειξε πως όσοι τρώνε καθημερινά δημητριακά για πρωινό – κατά προτίμηση, ολικής αλέσεως – έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπέρταση αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess που πραγματοποίησαν την μελέτη εικάζουν πως η προστατευτική δράση των δημητριακών οφείλεται στις φυτικές ίνες και στα άλλα θρεπτικά συστατικά τους, που αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και μειώνουν τη φλεγμονή.

- Χαρίζει χρόνια στη ζωή. Μελέτη με 7.000 εθελοντές από την κομητεία Αλαμέντα, της Καλιφόρνια, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι άντρες που τρώνε πρωινό και αποφεύγουν το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων, μειώνουν κατά 50% τις πιθανότητες θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε πρωινό και τσιμπολογούν.

Το εκπληκτικό είναι πως σε αυτή την ομάδα εθελοντών, η καθημερινή κατανάλωση ενός καλού πρωινού φάνηκε να είναι εξίσου ισχυρός προάγγελος μακροζωίας με την αποφυγή του καπνίσματος και την συστηματική γυμναστική!

Απαραίτητο για τα παιδιά

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μόνο προβλήματα έχει να προκαλέσει στα παιδιά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, τα παιδιά που πηγαίνουν με άδειο στομάχι στο σχολείο έχουν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής, ελαττωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, χειρότερο συντονισμό ματιών-χεριών και είναι λιγότερο δημιουργικά σε σύγκριση με όσα καθημερινά τρώνε πρωινό.

Επιπλέον, η παράλειψη του πρωινού συσχετίζεται με μειωμένη αντοχή στη γυμναστική και στα αθλήματα, καθώς και με αυξημένες απουσίες από το σχολείο.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη πρωινού στα παιδιά έχει ως συνέπεια την ανεπαρκή ανάπτυξή τους και την αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και αυξημένης χοληστερόλης αργότερα στη ζωή.

Πολύ συχνά, εξάλλου, τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, καθώς συνηθίζουν να καταναλώνουν παχυντικά τρόφιμα στα διαλείμματα ή «πέφτουν με τα μούτρα» στο πιάτο τους όταν έρθει η ώρα να φάνε το μεσημέρι.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το CERN μελετά εφαρμογές για τη διάγνωση του καρκίνου



Έλληνες ερευνητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η ανάπτυξη ερευνητικών εφαρμογών για τη διάγνωση του καρκίνου περιλαμβάνεται στους στόχους της ερευνητικής δραστηριότητας ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, όπως παρουσιάστηκαν στο CERN κατά την πρώτη εναρκτήρια συνεδρίαση του διεθνούς επιστημονικού δικτύου ΕΡΜΗΣ που είναι μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με ερευνητικές ομάδες από διάφορα εργαστήρια του CERN στην Ελβετία. Η συνεδρίαση έγινε την 1η Ιουνίου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Έρευνα στη Σωματιδιακή Φυσική στο CERN.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ελλήνων επιστημόνων που συμμετείχαν, «τα άμεσα συμπεράσματα της συνεδρίασης αφορούν την επιτάχυνση των συνεργασιών των δύο πλευρών για την ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας στις ιατρικές εφαρμογές και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη ερευνητικών εφαρμογών για τη διάγνωση του καρκίνου με σύγχρονες πολυ-παραμετρικές μεθόδους τομογραφίας, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύου συνεργατών και εργαστηρίων για την παραγωγή νέων ραδιοϊσοτόπων για την ιατρική τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη βραχυθεραπεία του καρκίνου».

Τη συνεδρίαση χαιρέτισε ο γενικός διευθυντής του CERN, καθηγητής Rolf-Dieter Heuer, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος στη Γενεύη, πρέσβης Νικόλαος Μπάζας, ο κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, εκ μέρους του πρέσβη Γεωργίου Κακλίκη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γενεύη για τους Διεθνείς Οργανισμούς και ο κ. Αλέξης Κοκολάκης, ιδρυτικό μέλος του ΕΡΜΗΣ και γενικός υπεύθυνος ανάπτυξης και προώθησης του δικτύου.

Η συνεδρίαση άνοιξε με την παρουσίαση των σκοπών και στόχων από τον επιστημονικό συντονιστή του δικτύου ΕΡΜΗΣ, Ευάγγελο Γαζή, καθηγητή ΕΜΠ, και συμπληρώθηκε από την τεχνική συντονίστρια του δικτύου δρα Ευαγγελία Δημοβασίλη και τον κ. Εμμανουήλ Τσεσμελή, καθηγητή Παν/μίου Οξφόρδης και πρόεδρο της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του δικτύου.

Οι σκοποί και στόχοι του δικτύου είναι η συνεργασία ελληνικών ερευνητικών ομάδων με ερευνητικές ομάδες του CERN σε θέματα ιατρικών εφαρμογών, όπως και θέματα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Επίσης, η μεγάλη δυνατότητα εκπαίδευσης ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων σε εργαστήρια αριστείας του CERN.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιλέκα προσφέρουν «τεχνητή αγκαλιά»




Προορίζονται για τα άτομα με αυτισμό και βρέφη.

Μια βρετανική εταιρία παρουσίασε μια σειρά από φουσκωτά γιλέκα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν μια «τεχνητή αγκαλιά» σε αυτιστικά άτομα για να παραμένουν ψύχραιμα σε αγχωτικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρία, τα γιλέκα Squease θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε βρέφη και φουσκώνονται γρήγορα μέσω μιας χειροκίνητης αντλίας. Είναι διαθέσιμα είτε σε μορφή γιλέκου είτε σε μορφή φούτερ με κουκούλα και έκαστο κοστίζει 300 ευρώ.

«Για τα άτομα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματα, όπως αρκετοί άνθρωποι με αυτισμό, οι οποίοι πανικοβάλλονται σε αγχωτικές καταστάσεις, μια τεχνητή αγκαλιά θα τους βοηθούσε σημαντικά», ισχυρίζονται οι δημιουργοί του.

«Τα γιλέκα μας φουσκώνονται εύκολα με μια χειροκίνητη αντλία, επιτρέποντας στο χρήστη να καθορίσει την επιθυμητή πίεση – στο σπίτι, στο σχολείο ή ακόμα και εν κινήσει», συνεχίζουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Είναι επικίνδυνα τα ινομυώματα;



Συνήθως εκδηλώνονται με διαταραχές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως.

Τα ινομυώματα είναι η πιο συχνή καλοήθης πάθηση που εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα ινομυώματα ή λειομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που δημιουργούνται στο μυομήτριο, τον ιστό δηλαδή της μήτρας. Σε αρχικά στάδια είναι μικρού μεγέθους και συχνά περιγράφονται ως πυρήνες ινομυωμάτων αλλά με την πάροδο του χρόνο και όσο η γυναίκα είναι ακόμα σε αναπαραγωγική ηλικία μεγαλώνουν και είναι δυνατόν να προκαλέσουν συμπτώματα ανάλογα με την θέση και το μέγεθός τους.

Τα ινομυώματα συνήθως εκδηλώνονται με διαταραχές στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή περιόδους με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και μεγαλύτερη απώλεια αίματος (μηνομητρορραγία). Ανάλογα με το μέγεθος και την θέση τους είναι δυνατόν να ευθύνονται για ένα ποσοστό αποβολών ή υπογονιμότητας.

Μία γυναίκα που θα διαγνωσθεί ότι έχει ινομυώματα πρέπει να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον Γυναικολόγο της, ο οποίος θα κρίνει αν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση ή παρακολούθηση. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, το μέγεθος, ο αριθμός και το αν η γυναίκα επιθυμεί τεκνοποίηση στο μέλλον είναι οι κύριοι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν προκειμένου ο Γυναικολόγος να αποφασίσει αν θα επιλέξει την εκπυρήνιση των ινομυωμάτων (να αφαιρέσει δηλαδή μόνο τα ινομυώματα) ή την υστερεκτομή (να αφαιρέσει δηλαδή την μήτρα). Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, με ανοικτό χειρουργείο, με λαπαροσκόπηση και, τελευταία, με εμβολισμό της κεντρικής αρτηρίας του ινομυώματος υπ’ο ακτινολογικό έλεγχο.

Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εκπυρήνιση ινομυώματος κατά κανόνα γεννούν σε δεύτερο χρόνο με καισαρική προκειμένου να αποφευχθεί μία πιθανή ρήξη μήτρας κατά την διάρκεια του κολπικού τοκετού.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αντίδοτο» στην κόπωση ο σίδηρος



Τι υποστηρίζουν Ελβετοί επιστήμονες.

Ελβετοί ερευνητές συμπέραναν ότι τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κούρασης των γυναικών, ακόμη και αν δεν έχουν διαγνωσθεί με σιδηροπενική αναιμία.

Σήμερα, η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή αιτία αναιμίας που προκαλεί αδυναμία και κόπωση. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 198 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, ο σίδηρος μπορεί να φανεί χρήσιμος και σε γυναίκες με οριακά χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κούραση έχει πολλούς παράγοντες και πως η κατάχρηση του σιδήρου μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις, όπως η ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων. Ωστόσο, στις γυναίκες με αδικαιολόγητη κούραση η ανεπάρκεια σιδήρου πρέπει να εξετάζεται ως πιθανό αίτιο.

Η έρευνα διεξήχθη σε 198 γυναίκες 18-53 ετών που ανέφεραν ότι ένιωθαν έντονη κόπωση χωρίς να έχουν διαγνωσθεί με κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Στις μισές δόθηκαν 80 mg σιδήρου την ημέρα και στις άλλες μισές εικονικά χάπια ζάχαρης.
Δώδεκα εβδομάδες μετά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των γυναικών που έπαιρναν τα χάπια σιδήρου τα ποσοστά της κόπωσης μειώθηκαν κατά 50%.


Διαβάστε περισσότερα...