Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Το ΙΚΑ ενέκρινε τη χορήγηση ειδικών θεραπευτικών υποδημάτων για διαβητικούς




Αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης


Το ΙΚΑ ενέκρινε με εγκύκλιο του, τη χορήγηση των ειδικών θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Τα θεραπευτικά υποδήματα αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τα οποία είναι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ελκών, με στόχο τη μείωση των εξελκώσεων και των ακρωτηριασμών.

Ασθενείς με πόδια υψηλού κινδύνου (για ακρωτηριασμό) είναι όσοι εμφανίζουν:

Διαβητική νευροπάθεια με απώλεια της αισθητικότητας ή και περιφερική αρτηριοπάθεια, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ενεργό έλκος στα άκρα των ποδιών ή έλκος στο παρελθόν ή ανατομικές βλάβες (παραμορφώσεις) που οδηγούν σε αυξημένες πιέσεις στο πέλμα.

Με την εγκύκλιο αρ.25 κοινοποιείται η αρ. 57/Συν.11/10-3 11 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την οποία ενέκρινε τα είδη που μπορούν προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος από το ελεύθερο εμπόριο, εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές συμβάσεις. μετά από γνωμάτευση θεραπευτή γιατρού ειδικότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και γνωμάτευση της αρμόδιας επιτροπής (Α.Υ.Ε) η οποία απαραίτητα μετά την παραλαβή του είδους και πριν την απόδοση της σχετικής δαπάνης, θα διενεργεί έλεγχο καταλληλότητας. Ακόμη αποφάσισε τον καθορισμό του αποδοτέου για κάθε είδος ποσού.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά οι ενδείξεις οι οποίες είναι αναγκαίες για τη χορήγηση των υποδημάτων, οι τεχνικές προδιαγραφές, η διαδικασία χορήγησης και η απόδοση της δαπάνης. σύμφωνα με τις τιμές που έχουν ορισθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης από τα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα, ο ενδιαφερόμενος ασφαλισμένος θα υποβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με την απόδειξη πώλησης στην οποία θα αναγράφεται το όνομα του ασφαλισμένου και θα περιγράφεται αναλυτικά το είδος στο Τμήμα Παροχών του Υποκαταστήματός του προκειμένου, να του αποδοθεί το καθορισμένο ποσό. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι το 25% του ποσού.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χαρτογραφήθηκε» η πολυπλοκότητα του εγκεφάλου



Αποκωδικοποιήθηκαν οι συνδέσεις και η λειτουργία των κυττάρων του

Η χρόνια προσπάθεια των επιστημόνων να προσομοιώσουν ηλεκτρονικά τις συνδέσεις και τις λειτουργίες των κυττάρων του ανθρώπινου εγκέφαλου αποδίδει «καρπούς»! Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας του University College του Λονδίνου κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα τεχνική, που τους επιτρέπει να συνδυάζουν πληροφορίες για τους νευρώνες και τις πολύπλοκες συνδέσεις μεταξύ τους σε σχέση με τις λειτουργίες που επιτελούν.

Η τεχνική αυτή, που έγινε αρχικά σε ποντίκια, καταφέρνει να «αποκωδικοποιήσει» το μηχανισμό δημιουργίας σκέψεων, αισθήσεων και αντιλήψεων, καθώς και εγκεφαλικών δυσλειτουργιών, που καταλήγουν σε παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ ή σε νόσους όπως η σχιζοφρένεια.

«Αρχίζουμε να ξεμπερδεύουμε την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου. Αφού καταλάβουμε τη λειτουργία και τη διασύνδεση των νευρικών κυττάρων, η οποία επεκτείνεται σε διαφορετικά στρώματα του εγκεφάλου, τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μια προσομοίωση του πώς δουλεύει αυτό το θαυμαστό όργανο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τομ Μίρσιτς-Φλόγκελ.

Η «χαρτογράφηση» των συνδέσεων του εγκεφάλου είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, καθένας από τους οποίους συνδέεται με χιλιάδες άλλους νευρώνες! Χάρη στη νέα μέθοδο, οι ερευνητές ελπίζουν να αρχίζουν να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο διάγραμμα με τις «καλωδιώσεις» των εγκεφαλικών περιοχών που επιτελούν κάθε ξεχωριστή λειτουργία.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε αδιέξοδο οι προμηθευτές του Δημοσίου



Προσπαθούν να δουν τον Α. Λοβέρδο εδώ κι ενάμισι μήνα
Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων, περιέγραψαν σήμερα οι εκπρόσωποί τους (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.), σημειώνοντας ότι 80 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που προμηθεύουν κυρίως με γάντια, γάζες, μάσκες και άλλα αναλώσιμα υλικά, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Οι προμηθευτές τόνισαν ότι προσπαθούν εδώ και 45 ημέρες με τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να «στερεύουν» από υλικά πολλά νοσοκομεία, να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας, Αν. Λοβέρδο, και κατήγγειλαν ότι «τα νοσοκομεία προτιμούν να εφοδιάζονται με αναλώσιμο υλικό από δύο γερμανικές πολυεθνικές στην τριπλάσια τιμή».

Οι ίδιοι κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημά τους, καθώς, όπως αναφέρουν, τούς έχουν αποπληρώσει τα οφειλόμενα έως τις 31.12.2009 με ομόλογα, τα οποία σε περίπτωση που επιχειρήσουν πρόωρα να εξοφλήσουν θα έχουν μείωση κέρδους έως και 40%. Επιπλέον, σημείωσαν ότι συνολικά τούς οφείλονται 150 εκατομμύρια ευρώ και ζήτησαν από τον υπουργό να συζητήσουν, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να γίνει έκτακτη ευρεία σύσκεψη, ώστε να αποπληρωθεί άμεσα και το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ενώ απέστειλε τις καταγγελίες των προμηθευτών περί προμηθειών στις τριπλάσιες τιμές στην αρμόδια επιτροπή, η οποία καλείται να τις διερευνήσει κατεπειγόντως.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για Αιγινήτειο και Αρεταίειο



Σήμερα η εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ
Εντός της ημέρας θα εκταμιευτεί το 1/4 του προϋπολογισμού των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο για τη φετινή χρόνια, παρά την απεργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Την διαβεβαίωση αυτή έδωσαν στη Βουλή τόσο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι εκπρόσωποι των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμα ότι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Παιδείας θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσουν πως θα καταβληθεί το επιπλέον ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους.

Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε παράλληλα νομοθετική παρέμβαση που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της χρηματοδότησης των δύο νοσοκομείων, ωστόσο επεσήμανε ότι το πρόβλημα τους είναι διαχρονικό και θα επανέρχεται αν δεν λυθεί, καθώς «έχει τις ρίζες του στη θεσμική και διοικητική ακαταστασία».

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο δυϊσμός της εποπτείας των δύο υπουργείων Υγείας και Παιδείας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, εκφράζοντας την θέση να ενταχθούν αποκλειστικά στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας, όπως γίνεται με όλα τα δημόσια νοσοκομεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά... βλάπτουν!



Τη διατροφή των γονιών τους...

Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες κάνουν χειρότερη διατροφή, ασκούνται λιγότερο και γενικότερα έχουν χειρότερη υγεία έναντι όσων συνομηλίκων τους δεν έχουν παιδιά, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα που μάλλον διαψεύδει αυτό που όλοι θα περιμέναμε.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μινεσότα μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.520 ατόμων με μέση ηλικία 25 ετών, πολλοί από τους οποίους ήταν γονείς παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γονείς, ιδίως οι μητέρες, έχουν μεγαλύτερο βάρος, τρώνε περισσότερα λιπαρά και τροφές με ζάχαρη και γενικά λαμβάνουν με το καθημερινό φαγητό τους περισσότερες θερμίδες (κατά μέσο 368 παραπάνω τη μέρα) σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά. Εξάλλου, οι γονείς και των δύο φύλων είναι σωματικά λιγότερο σωματικά ενεργητικοί σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πατέρες δεν φαίνεται να τρώνε κατά μέσο όρο περισσότερο ή να είναι πιο παχουλοί σε σχέση με όσους δεν έχουν παιδιά, όμως ασκούνται λιγότερο (τουλάχιστον δύο ώρες λιγότερες την εβδομάδα).

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς, που συνήθως έχουν περιορισμένο χρόνο λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, επιλέγουν συχνά να καταφύγουν στο γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπη και θερμίδες και, με τη σειρά τους, σερβίρουν παρόμοιο φαγητό και στα παιδιά τους, διαιωνίζοντας έτσι ένα φαύλο κύκλο ανθυγιεινής διατροφής. Παράλληλα, έχουν λιγότερο χρόνο να ασκηθούν σωματικά, σε σχέση με όσους έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο επειδή δεν έχουν παιδιά.

Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να προσέχουν τόσο τι τρώνε οι ίδιοι όσο και τι ταΐζουν τα παιδιά τους, ενώ τους συμβουλεύουν να μην χάνουν την ευκαιρία να πηγαίνουν βόλτα με τα παιδιά τους και γενικά να ασκούνται σωματικά μαζί τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Με ελληνική καταγωγή η νέα μέθοδος παραγωγής κυττάρων της καρδιάς



Ασφαλέστερος και πιο οικονομικός τρόπος
Μία απλουστευμένη φθηνή και ευρείας χρήσης μέθοδο, μέσω της οποίας είναι εφικτή η ασφαλέστερη μετατροπή κυττάρων του αίματος σε κύτταρα της καρδιάς, χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση ιών ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ελληνο-αμερικανό καθηγητή ογκολογίας και παιδιατρικής Ηλία Ζαμπίδη.

Τα παραγόμενα κύτταρα «χτυπούν» στην καρδιά με αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%.

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες δεν θεωρούσαν δυνατή την μετατροπή των αιμοκυττάρων σε λειτουργικά κύτταρα της καρδιάς χωρίς την βοήθεια ιών, όμως η ερευνητική ομάδα του Ζαμπίδη κατάφερε να βρει ένα τρόπο να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρησιμοποιεί ιούς ως διαμεσολαβητές. Προς τα παρόν, πάντως, διευκρίνισε ο ίδιος, τα παραγόμενα με τη νέα μέθοδο κύτταρα της καρδιάς δεν είναι έτοιμα για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Προκειμένου να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα από μια πηγή (π.χ. το αίμα) σε κύτταρα άλλου τύπου (π.χ. της καρδιάς), οι επιστήμονες μέχρι τώρα κατέφευγαν στην χρήση ιών για να μεταφέρουν τα αναγκαία γονίδια στα κύτταρα, ώστε σε πρώτη φάση να τα μετατρέψουν σε βλαστικά. Όμως οι ιοί μπορούν στην πορεία να προκαλέσουν μετάλλαξη των γονιδίων και να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρκίνου.

Η ομάδα του Ζαμπίδη (στην οποία περιλαμβάνονται οι ελληνικής καταγωγής ερευνητές Βασιλική Μαχαιράκη και Βασίλης Κολλιάτσος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς) πέτυχε να μεταφέρει τα γονίδια, αντί με ιούς, μέσω πλασμιδίων, δηλαδή τμημάτων του DNA που αναπαράγονται για σύντομο χρόνο μέσα στα κύτταρα, πριν αποσυντεθούν. Τα εισαγόμενα μέσω των πλασμιδίων γονίδια ωθούν τα κύτταρα του αίματος σε μια πιο πρωταρχική κατάσταση, με συνέπεια να μετατρέπονται σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία έπειτα είναι δυνατό να μετατραπούν σε καρδιακά κύτταρα. Οι ερευνητές έκαναν ένα μίνι-ηλεκτροκαρδιογράφημα σε αυτά τα νέα κύτταρα και επιβεβαίωσαν ότι «χτυπούσαν» με τον παλμό μιας φυσιολογικής καρδιάς.

Η νέα τεχνική έχει πολύ μικρότερο κόστος -περίπου το ένα δέκατο- σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο αξιοποίησης των βλαστικών κυττάρων. Ο Ζαμπίδης κάλεσε άλλους ερευνητές να δοκιμάσουν την μέθοδό του στα δικά τους εργαστήρια, αν και, όπως είπε, η τεχνική βρίσκεται ακόμα σε φάση εξέλιξης.

Η μέθοδος κατ’ αρχήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργαστήρια για τον έλεγχο νέων φαρμάκων κατά της αρρυθμίας και άλλων καρδιακών παθήσεων. Σε επόμενο στάδιο, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μοσχευμάτων που θα τοποθετούνται σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποστεί έμφραγμα.

Η ερευνητική ομάδα του Ζαμπίδη πρόσφατα χρησιμοποίησε ανάλογες τεχνικές για να μετατρέψει κύτταρα αίματος σε κύτταρα αμφιβληστροειδούς, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές: 4 αλλαγές τον Μάιο

Τα κριτήρια για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γίνονται από φέτος αυστηρότερα. Είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων αλλαγών που φέρνει το υπουργείο Παιδείας. Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων μεταβάλλεται. Καταργείται το καθεστώς των μετεγγραφών



Σημαντικές αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ προωθεί με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στο καθεστώς των μετεγγραφών, το οποίο ουσιαστικά καταργείται και οι ειδικές κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι, θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε πλήθος αλλαγών, με τροποποιήσεις που περιέχονται στο σχέδιο νόμου για το θεσμικό πλαίσιο Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων. Μεταξύ αυτών περιέχονται και οι εξής αλλαγές:

1. Καταργείται η δυνατότητα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας αποφοίτων λυκείων προηγούμενων ετών με το ποσοστό του 10%. Φέτος η διάταξη για το 10% θα ισχύσει και πιθανότατα θα καταργηθεί από του χρόνου.

2. Οι απόφοιτοι των λυκείων που δεν θέλουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ θα μπορούν να δώσουν μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις και όχι πανελλαδικές προκειμένου να αποκτήσουν το απολυτήριό τους, το οποίο θα είναι ισότιμο με τα απολυτήρια που αποκτώνται με συμμετοχή στις πανελλήνιες. Οι μαθητές που θα επιλέξουν το ενδοσχολικό απολυτήριο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν κατά τα επόμενα έτη στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

3. Με απόφαση του υπουργού θα καθορίζεται, έναν τουλάχιστον μήνα πριν από την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ. Η τροπολογία θα ισχύει από φέτος.

4. Η επιλογή των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα που δήλωσαν προτίμηση γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης της βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε σχολής ή τμήματος. Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, για τις σχολές ή τα τμήματα που απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, στο ανωτέρω σύνολο μορίων προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του βαθμού των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή.

Διαδικασία
Η κατανομή για τους εισακτέους

Κατά τη διαδικασία επιλογής κάθε υποψήφιος των ειδικών κατηγοριών θα κρίνεται σε πρώτη φάση για τις προβλεπόμενες θέσεις που καθορίζονται για όλους τους υποψηφίους με βάση το σύνολο των μορίων και τη σειρά προτίμησης.

Εάν δεν εισάγεται στο τμήμα πρώτης προτίμησης κρίνεται για τις πρόσθετες ειδικές θέσεις του ίδιου τμήματος (ο αριθμός θα καθορίζεται από το υπουργείο) με βαθμολογικά κριτήρια, και αν δεν εισαχθεί ούτε με αυτό το ποσοστό η διαδικασία θα συνεχίζεται για την επόμενη προτίμησή του.

Ωστόσο, εάν ένας υποψήφιος δεν εισαχθεί απευθείας στο τμήμα της αρεσκείας του και κάνει χρήση της ειδικής ποσόστωσης θα πρέπει για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να μην έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 50 χιλιάδων ευρώ. Αν υπερβαίνει αυτό το ποσό, και θέλει να σπουδάσει οπωσδήποτε κοντά στον τόπο κατοικίας του, θα πρέπει να επιλέξει σχολή με χαμηλότερη βάση εισαγωγής, που έχει βεβαίως «μαρκάρει» στο μηχανογραφικό.

Αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις

  • Περιορίζονται οι μετεγγραφές. Οι ειδικές κατηγορίες θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.
  • Όσοι δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, θα παίρνουν απολυτήριο μόνο μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων.
  • Ο αριθμός των εισακτέων θα καθορίζεται έναν μήνα πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών.
  • Αλλαγές στον υπολογισμό των μορίων που προκύπτουν από βαθμό πρόσβασης, μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, ειδικά μαθήματα, πρακτικές δοκιμασίες.
  • Καταργείται η εισαγωγή στα ΑΕΙ με το 10% (το μέτρο θα ισχύσει από του χρόνου).

Επιπλέον θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες
Αλλάζει το σύστημα μετεγγραφών

Τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, έτσι τουλάχιστον όπως ίσχυαν έως σήμερα, βάζει από φέτος το υπουργείο Παιδείας, καθώς πλέον όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.) θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές προτίμησής τους με βαθμολογικά κριτήρια και σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα όπου θα εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι και το υπουργείο θα καθορίσει για κάθε τμήμα ξεχωριστά ένα ποσοστό θέσεων στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται όσοι ανήκουν στις κατηγορίες πολύτεκνων, τρίτεκνων κ.ά. Ο συνολικός αριθμός των πρόσθετων θέσεων δεν θα ξεπερνά το 20% από τον αρχικό αριθμό εισακτέων, αλλά θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένος για κάθε τμήμα, και θα εξαρτάται από τις υποδομές του και το προσωπικό. Αναφορικά με τις σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών θα μπορούν να εγγράφονται μέσω του επιπλέον ποσοστού θέσεων, μόνο στην περίπτωση που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά ετησίως τις 50.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχει εξορθολογισμός στην κατανομή των εισακτέων, ενώ εφεξής δεν θα υπάρχουν χρονοτριβές στην εγγραφή των «μετεγγραφέντων» φοιτητών.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Κάρτα διδάκτρων σε φοιτητές για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα

Τα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να παίρνουν τα κονδύλια για τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά αυτά που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα και τα βιβλία περνούν απευθείας στα χέρια των φοιτητών




Σίτιση, στέγαση και συγγράμματα περνούν πλέον σε φοιτητικά χέρια. Καταργείται ο υπάρχων τρόπος κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κι έρχεται η «κάρτα διδάκτρων» του φοιτητή, που εξασφαλίζει την προσωπική του χρηματοδότηση.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή τον Μάρτιο, φέρνει επαναστατικές αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κονδύλια για τα λειτουργικά τους έξοδα και την ανάπτυξη των υποδομών, αλλά θα πάψουν να χρηματοδοτούνται για τη φοιτητική μέριμνα και τα συγγράμματα στο σύνολό τους.

Αυτό το κομμάτι περνάει απευθείας στα χέρια των φοιτητών, που θα έχουν από την αρχή μέχρι και το τέλος των σπουδών τους την «κάρτα διδάκτρων ή το κουπόνι του φοιτητή». Η «κάρτα διδάκτρων» θα ενσωματώνει τις δαπάνες (ισοδυναμεί με το χρηματικό ποσό κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων του φοιτητή κατ' έτος), με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χειρίζονται απευθείας τα οικονομικά τους, αντί να δίνει το κράτος στα πανεπιστήμια την κρατική χρηματοδότηση.

Με λίγα λόγια, κι όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η χρηματοδότηση θα ακολουθεί πλέον τον φοιτητή με ειδικά κουπόνια και όχι το ίδρυμα. Σύμφωνα με τους τετραετείς προγραμματισμούς των ΑΕΙ-ΤΕΙ (2009-2012) που «τρέχουν» ήδη, εάν από σήμερα εφαρμοζόταν το μέτρο της «κάρτας διδάκτρων», οι φοιτητές των πανεπιστημίων θα μοιράζονταν 300 εκατ. ευρώ και οι σπουδαστές των ΤΕΙ 110 εκατ. ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν στη φοιτητική μέριμνα.

Δικαίωμα επιλογής
Η «κάρτα διδάκτρων» δίνει στον φοιτητή τη δυνατότητα να επιλέγει εκείνος σε ποιο ανώτατο ίδρυμα θέλει να δώσει τα χρήματα και αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο, θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εισακτέων: «Οπως λειτουργεί το πανεπιστήμιο σήμερα, με την κρατική χρηματοδότηση, έχει κάθε λόγο να θέλει να περιορίσει τον αριθμό φοιτητών. Επομένως με το κουπόνι που θα ακολουθεί τον φοιτητή, αφενός θα του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει και να πει ''εγώ θέλω να πάω σε αυτό το πανεπιστήμιο'' και στο πανεπιστήμιο να πει ''ναι, μπορώ να βοηθήσω και αυτόν τον φοιτητή να σπουδάσει''».

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας φιλελεύθερης πρότασης, που άρχισε να συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του '70. Η μείωση των κρατικών δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση, με παράλληλη άνοδο των ιδιωτικών, αποτελεί τη σημαντικότερη τάση διεθνώς, στο πλαίσιο των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθούν το μειωμένο ρόλο του Δημοσίου στις οικονομίες. Αυτή η μείωση αναπληρώνεται συνήθως από τα δίδακτρα.

Σταδιακά ο θεσμός εισάγεται σε χώρες που είχαν δωρεάν παιδεία ή αυξάνονται τα δίδακτρα σε όσες ήδη τα εφάρμοζαν. Με εξαίρεση μερικές ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Ελλάδα) και λίγες ακόμα (Βραζιλία, Σρι Λάνκα, Τανζανία), η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών σήμερα χρεώνει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δίδακτρα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στην Κίνα και τη Βρετανία εισήχθησαν το 1998, ενώ στην Αυστρία το 2001. Σιγά σιγά, επίσης, διάφορες χώρες ζητούν και από τους ίδιους τους φοιτητές να πληρώνουν για παροχές που στο παρελθόν δίνονταν δωρεάν, όπως η στέγαση, η διατροφή, οι μεταφορές, η ιατρική πρόνοια κ.λπ., αυξάνοντας έτσι το κόστος διαβίωσης για τα φοιτητικά νοικοκυριά και τους γονείς τους.

Σύμφωνα με την ειδική επιτροπή της UNESCO για την παιδεία, «η ανάπτυξη μιας μαζικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δικαιολογεί τη διεύρυνση επιβολής διδάκτρων, τα οποία αντισταθμίζονται από τη χορήγηση επιλεκτικών υποτροφιών για τους οικονομικά μειονεκτούντες φοιτητές και από την παροχή φοιτητικών δανείων».

ΑΕΙ - ΤΕΙ
Πόσα λεφτά θα πάρουν την 4ετία 2009-2012

Οι τετραετείς προγραμματισμοί που είχαν υπογραφεί για το 2009-2012 προβλέπουν τα εξής κονδύλια: Πανεπιστήμια: α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού θα διατεθούν 1 δισ. 70 εκατ. ευρώ. β) Για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΑΕΙ, 494 εκατ. ευρώ. γ) Για τη φοιτητική μέριμνα, 126,5 εκατ. ευρώ. δ) Για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, 173 εκατ. ευρώ.

ΤΕΙ: α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού θα διατεθούν 720 εκατ. ευρώ. β) Για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 130 εκατ. ευρώ. γ) Για τη σπουδαστική μέριμνα, 110 εκατ. ευρώ.



ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ




Πηγή: Εφημερίδα "ΈΘΝΟΣ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ρινικό σπρέι αντί εμβολίου για τη γρίπη


Ένα ρινικό σπρέι ενδέχεται να αντικαταστήσει το παραδοσιακό εμβόλιο κατά των μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Μέχρι σήμερα, συνηθίζεται ο κλασικός εμβολιασμός με ένεση κατά της γρίπης για παράδειγμα, ωστόσο Αμερικανοί επιστήμοντες υποστηρίζουν ότι πιο αποτελεσματική και εύκολη θα είναι η χρήση ενός ρινικού σπρέι.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου Όλμπανι της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντένις Μέτζγκερ, που παρουσίασαν την ανακάλυψή τους σε συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την Telegraph, συνδύασαν το περιεχόμενο των παραδοσιακών εμβολίων κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, με μια φυσική ανοσοποιητική χημική ουσία, την ιντερλευκίνη-12, η οποία ενισχύει την προστατευτική δράση του προϊόντος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή από την μύτη με ψεκασμό.

Το σπρέι αφενός αυξάνει την αντίσταση των ρινικών κοιλοτήτων στις μολύνσεις και αφετέρου σταματά ευκολότερα την μόλυνση προτού αυτή εδραιωθεί στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό, το σπρέι υπόσχεται καλύτερη προστασία έναντι μιας πιθανής πανδημίας, π.χ. από την γρίπη των χοίρων ή των πτηνών. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί δυνατό τα ρινικά σπρέι να είναι αρκετά αποτελεσματικά, γι’ αυτό ο εμβολιασμός με ένεση ήταν πάντα η προτιμώμενη μέθοδος.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι το ρινικό σπρέι προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι διαφόρων μικροοργανισμών, όπως ο ιός της γρίπης, το βακτήριο του πνευμονιόκοκου κ.α. Η αποτελεσματικότητα του σπρέι βασίζεται ιδιαίτερα στη δράση της ιντερλευκίνης-12, που ενεργοποιεί τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, οδηγώντας σε αύξηση των αμυντικών λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τους «εισβολείς».

«Οι μολυσματικοί παράγοντες ευθύνονται ακόμα για περίπου το 25% των θανάτων παγκοσμίως και οι κυριότεροι ‘δολοφόνοι’ είναι οι οξείες μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος. Είναι δύσκολο όμως να επιτευχθεί ανοσία στο σημείο εισόδου των μικροοργανισμών και έτσι τα παραδοσιακά εμβόλια προσφέρουν μερική μόνο προστασία. Ο ενδορινικός εμβολιασμός παρακάμπτει αυτό το πρόβλημα, επιτυγχάνοντας ανοσία στις πνευμονικές οδούς, πράγμα που εμποδίζει την αρχική μόλυνση και τις συστημικές επιπλοκές. Ο εμβολιασμός μέσω ρινικού σπρέι είναι μια μη επεμβατική διαδικασία, που είναι πιο εύκολη σε σχέση με τον εμβολιασμό μέσω ένεσης», δήλωσε ο Μέτζγκερ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενείς οι πωλήσεις των φαρμάκων «lifestyle» λόγω κρίσης





Πεσμένες ήταν οι πωλήσεις φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία, την παχυσαρκία και την διακοπή του καπνίσματος στο πρώτο δίμηνο του 2011, λόγω της οικονομικής κρίσης.



Οι συνολικές πωλήσεις των "lifestyle" φαρμάκων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανήλθαν σε 5,18 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τον οργανισμό IMS Health. Οι πωλήσεις σε όγκο περιορίστηκαν κατά 19%, καθώς διατέθηκαν από τα φαρμακεία 222.767 συσκευασίες.
Ο τζίροςτων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας διαμορφώθηκε στο πρώτο δίμηνο σε 3,6 εκατ. ευρώ, σημειώνονταςπτώση 30%. Ο τζίροςτων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έπεσε κατά 62% στα 885.377 ευρώ. Καλύτερη ήταν η πορεία των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος. ο τζίρος υποχώρησε κατά 21%, στις 702.400 ευρώ.
Πτωτικά είχε κινηθεί η αγορά και πέρυσι. Για το σύνολο του 2010 οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6% σε όγκο και κατά 23% σε αξία.
Επιπτώσεις στην πορεία της αγοράς έφερε και το γεγονός ότι πλέον αυτή η κατηγορία φαρμάκων βρίσκεται εκτός συνταγογράφησης.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Εμπαιγμό καταλογίζουν στο υπουργείο παιδείας, ο σύλλογος αποφοίτων ειδικής αγωγής και ο σύλλογος εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες






Τακτικές εμπαιγμού των εκπαιδευτικών του “ευαίσθητου” χώρου της ειδικής αγωγής – εκπαίδευσης προσάπτουν στο υπουργείο Παιδείας ο σύλλογος αποφοίτων Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο πανελλήνιος σύλλογος εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες 67% και άνω.



*Σύμφωνα με τον σύλλογο αποφοίτων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας “το υπουργείο έχει αναιρέσει όλες τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι στους αναπληρωτές της ειδικής αγωγής με προϋπηρεσία από 30 μέχρι και 80 μήνες, παγώνοντας τον ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής και κάθε ορατή πιθανότητα διορισμού”. Οι του συλλόγου, επικαλούμενοι τις “λοιπές διατάξεις” σχεδίου νόμου του υπουργείου παιδείας που συζητείται αυτές τις μέρες στην βουλή προσάπτουν στο υπουργείο ότι “νομιμοποιεί οριστικά τη χορήγηση της Παράλληλης Στήριξης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), αφαιρεί το δικαίωμα μετάθεσης στους εκπαιδευτικούς ΠΕ71-ΠΕ61 στα Τμήματα Ένταξης και την Παράλληλη Στήριξη και στην ουσία υποβαθμίζει την προώθηση της συνεκπάιδευσης στη χώρα μας αφού αυτή θα παρέχεται από περιστασιακά ευρωπαϊκά προγράμματα με μη εξειδικευμένο προσωπικό”. “Επιβάλλεται να σταματήσει άμεσα η πρόχειρη στελέχωση της ειδικής αγωγής μέσα από την ... βιομηχανία των επιμορφώσεων ” αξιώνει ο σύλλογος αποφοίτων ειδικής αγωγής αναφερόμενος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα περιβόητα σεμινάρια των 400 ωρών, συμπληρώνοντας ότι “η υπονομευτική τακτική των διαιρέσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που προωθεί το υπουργείο παιδείας συνιστά ντροπή για μιά στοιχειωδώς πολιτισμένη χώρα, αντ’ αυτής θα πρεπε να γίνει άμεσα ο ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής και να ισχύσει ενιαίο δικαίωμα μετάθεσης, απόσπασης και τοποθέτησης στην ειδική αγωγή”.
*Εξίσου “μετωπική” είναι και η παρέμβαση – καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες που επισημαίνει ότι “ενώ από τις 11 Ιανουαρίου έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο παιδείας η πρόσκληση για πρόσληψη των υποψηφίων εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες που τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (σ.σ. δωδεκάμηνη προϋπηρεσία ως αναπληρωτές, βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Απριλίου και οι δικαιούχοι όχι μόνο δεν έχουν διοριστεί αλλά ενημερώθηκαν ότι ελέω Μνημονίου ο υποτιθέμενος διορισμός τους παραπέμπεται στο ... αόριστο μέλλον”. Ο σύλλογος καταλογίζει στο υπουργείο “συνειδητό και επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό των εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες”, εξηγώντας ότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται σε πιστή αντιγραφή της προηγούμενης χρονιάς. Οπου και τότε καλέσανε αρχικά τους συναδέλφους να υποβάλουν αιτήσεις με τα απαραίτητα πιστοποιητικά από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, να δηλώσουν τις περιοχές με τη σειρά που επιθυμούν από πίνακες περιοχών κενών οργανικών θέσεων και τελικά τους ανακοίνωσαν πως δε θα υλοποιηθεί η εγκύκλιος για την πρόσληψή τους” . Στον επίλογο της παρέμβασης – καταγγελίας του ο πανελλήνιος σύλλογος εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες εστιάζει στην βαθιά ανθρώπινη διάσταση του εμπαιγμού: “Δεν διστάζουν να κοροϊδεύουν κατάμουτρα ανθρώπους οι οποίοι παρά τα όποια προβλήματά τους και υποχρεωνόμενοι να οργανώσουν την ζωή τους αντιμετωπίζοντας σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους , έχουν προσφέρει στο παρελθόν τουλάχιστον 12 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι” . “Ως εδώ ο εμπαιγμός ” το διά ταύτα της παρέμβασης του συλλόγου, συνοδεύεται από το (αυτονόητο) αίτημα εφαρμογής του νόμου, ή αλλιώς  “να διοριστούν άμεσα οι συνάδελφοι των ειδικών κατηγοριών  σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.10 του Ν.3848/2010(ΦΕΚ 71 Α’) βάσει της Συμπληρωματικής Πρόσκλησης της 11/01/11”.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτικό DVD για το σύνδρομο Down

Aπό τον σύλλογο «Ηλιαχτίδα», απευθύνεται σε γονείς, γιατρούς και εκπαιδευτικούς



Υπό την επιμέλεια του συλλόγου γονέων “Ηλιαχτίδα” δημιουργήθηκε ενημερωτικό DVD που περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες για το σύνδρομο Down και διατίθεται σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας, τα σχολεία και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Το DVD συγχηματοδοτήθηκε από  το πρόγραμμα Νέα Γενιά (στα πλαίσια δράσης της Εθνικής Υπηρεσίας Προγραμμάτων της Ε.Ε.) . Περιγράφει την πραγματικότητα των παιδιών με σύνδρομο Downαπό όλες τις αλληλοσυμπληρωματικές οπτικές της. Από την μεριά των γονιών και συγγενών των παιδιών, μέσα από το εξειδικευμένο βλέμμα των επιστημόνων, από την οπτική των λεγόμενων απλών πολιτών, αλλά και μέσα από την βιωματική αλήθεια των ίδιων των παιδιών με σύνδρομο Down.
Οι στόχοι που φιλοδοξεί να υπηρετήσει το DVDείναι η στήριξη και ενημέρωση των γονέων που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί με σύνδρομο Downκαθώς επίσης και η πληροφόρηση των ιατρών και μαιευτήρων για το τι είναι και τι σημαίνει σύνδρομο Down. Παράλληλα, το DVDαπευθύνεται στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και φορείς κομίζοντας βασικές πληροφορίες και κριτήρια για την ισότιμη αντιμετώπιση των παιδιών με σύνδρομο Downστην εκπαιδευτική διαδικασία.
 Οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν το DVDκαλούνται να επικοινωνήσουν με την Ηλιαχτίδα (Διαδόχου Παύλου 17, Τ.Κ. 15452, Ψυχικό Αθήνα) στο τηλ. 210 6713949 ή μέσω του Fax210 6743033 και διαδικτυακά στο e-mail: info@iliaktida.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Ρατσιστικές λογικές αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία

Τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα από τον τελευταίο μήνα


Αυξάνονται και πληθαίνουν οι απροκάλυπτα ρατσιστικές προσβολές. Σημεία (της κρίσης) των καιρών...
Αυξάνονται και πληθαίνουν οι απροκάλυπτα ρατσιστικές προσβολές. Σημεία (της κρίσης) των καιρών...
Επάλληλα περιστατικά τον τελευταίο μήνα, αποδεικνύουν απροκάλυπτες ρατσιστικές λογικές και τακτικές στον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία και διαχείρισης των θεμάτων που τους αφορούν, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στο αναπηρικό κίνημα της χώρας μας.

Οικονομική κρίση σημαίνει και κοινωνική κρίση, η οποία από την πλευρά της σημαίνει καταπίεση “προς τα κάτω” ή αλλιώς έξαρση του ρατσιστικού φαινομένου. Από την πληθώρα περιστατικών ρατσιστικής αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία τον τελευταίο μήνα, σταχυολογούμε τα αντιπροσωπευτικότερα και αποκαλυπτικότερα:

*Eδώ και λίγες εβδομάδες έχει τεθεί αιφνίδια από το υπουργείο παιδείας το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού δημοτικού σχολείου Κωφών Αθήνας (στους Αμπελόκηπους). Θα ανέμενε κανείς, ότι η επιχειρηματολογία του υπουργείου θα αρκείτο στην παράθεση οικονομικών δεδομένων ( τόσο στοιχίζει η ύπαρξη του σχολείου για τόσα παιδιά, άρα δεν συμφέρει κ.ο.κ.). Γίνεται μιά μνεία στα οικονομικά του προβλήματος (δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά), όμως οι αιχμές της επιχειρηματολογίας έχουν παιδαγωγική χροιά. Εκεί ακριβώς – στο παιδαγωγικού τύπου επιχείρημα – λάμπει ένα σπάνιο ρατσιστικό μαργαριτάρι! Με αφορμή την συνύπαρξη στους χώρους του δημοτικού σχολείου της σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που διδάσκει ενήλικες κωφούς, διατυπώνεται προβληματισμός για την χρήση κοινών τουαλετών με τους μαθητές δημοτικού. Η κοινή χρήση κρίνεται επίφοβη – φτάνουμε στο σπάνιο ρατσιστικό μαργαριτάρι – διότι ... “στα άτομα με ειδικές ανάγκες οι ορμές ορισμένες φορές είναι πιό έκδηλες”! Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι ενήλικες κωφοί “αξιολογούνται” και χαρακτηρίζονται από το υπουργείο παιδείας ... πιθανοί βιαστές ανηλίκων!

*Μαθητής με σύνδρομο DOWNσε δημοτικό σχολείο χωριού της Λάρισας (25οδημοτικό σχολείο Λαρίσης) παρεμποδίστηκε να παρελάσει με τους συμμαθητές του στην πρόσφατη επέτειο της 25ηςΜαρτίου. Υπαίτιοι της παρεμπόδισης του νεαρού μαθητή ήταν ο δάσκαλός του κι ο διευθυντής του σχολείου. Η παρεμπόδιση λειτούργησε σχεδόν σοκαριστικά για τους αναπηρικούς φορείς, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τύπος ρατσισμού (αποκλεισμός από την παρέλαση στις σχολικές γιορτές) στρέφεται ... εθιμικά ενάντια στους μετανάστες, τα τελευταία χρόνια οι μαθητές με αναπηρία δεν ήταν στοχοποιημένοι. Με δημόσια παρέμβαση – καταγγελία της η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ αξίωσε παραδειγματική τιμωρία των αυτουργών του ρατσιστικού αποκλεισμού αλλά και τα δέοντα από πλευράς υπουργείου παιδείας (αποστολή εγκυκλίων προς όλες τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ώστε η ρατσιστική παρεμπόδιση του μαθητή με αναπηρία της Λάρισας να λειτουργήσει αποτρεπτικά για οποιαδήποτε άλλη στο μέλλον. Ουδεμία απο πλευράς υπουργείου παιδείας η ανταπόκριση...

*Η ρατσιστική επίθεση εναντίον του παραολυμπιονίκη και δημοτικού συμβούλου δήμου Ροδίων Θανάση Μπαράκα είχε ως αυτουργό τοπική εφημερίδα , ξεπέρασε δε και τα πλέον στοιχειώδη των προσχημάτων. Σε ένα οριακής ρατσιστικής λογικής δημοσίευμα (στις 21 Μαρτίου) υπό τον τίτλο “Αδυναμία εκπροσώπησης” , ο με απώλεια όρασης δις εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ευθέως χαρακτηρίζεται ακατάλληλος για διοικητικούς ρόλους διότι “δεν έχει τα μάτια του δεκατέσσερα”! Μετά το δημοσίευμα ακολούθησε ξεσηκωμός των τοπικών αλλά και των εθνικής εμβέλειας αναπηρικών φορέων αιτουμένων το προφανές: Την ενεργοποίηση των φορέων της πολιτείας ώστε αν μη τι άλλο να υποχρεωθεί η τοπική εφημερίδα να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Καμμιά πίεση δεν ασκήθηκε, καμμιά συγνώμη δεν ζητήθηκε, αντίθετα λίγες μέρες μετά η εφημερίδα θρασύτατα επανήλθε υπεραμυνόμενη της ρατσιστικής της επίθεσης στο όνομα της ... ελευθερίας του τύπου!

*Εντονη ρατσιστική οσμή αναδύει και η υπόθεση της αποχώρησης επτά ακτιβιστών με αναπηρία από την θεωρούμενη ως βαθιά αντιρατσιστική δράση Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Ζ.Β.) Με δημόσια καταγγελία τους οι αποχωρούντες, εγκαλούν ομάδα μετεχόντων στην Ζ.Β. για πατερναλιστική λογική έναντι των ΑμεΑ και για προσπάθειες οικονομικής εκμετάλλευσης της κοινωνικής συνθήκης της αναπηρίας εν αγνοία των ανθρώπων με αναπηρία που έδιναν ανύποπτα το “παρών” στην Ζ.Β. Συγκεκριμένα, οι αποχωρήσαντες (στις 10 Απριλίου) καταγγέλουν ότι πρώην συνάδελφοί τους στην Ζ.Β. “χρησιμοποιούσαν” την παρουσία τους στις δράσεις της Ζ.Β. ως ... επιχείρημα για να προτείνουν αμοιβόμενη υλοποίηση προγραμμάτων σε έναν τουλάχιστον ιδιωτικό φορέα. Η καταγγελία είναι αποδείξιμη (οι καταγγέλοντες έχουν στην διάθεσή τους τα απαραίτητα τεκμήρια). Αυτό που η καταγγελία τους υποδηλώνει είναι ότι ακόμα και σε δράσεις κατ’ εξοχήν αντιρατσιστικές όπως η Ζ.Β. καταφέρνουν στους “κρίσιμους” καιρούς μας και διεισδύουν πατερναλιστικές λογικές αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία. Το οποίο είναι ακραία ανησυχητικό...





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινός αγώνας αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Απριλίου για την διάσωση των προνοιακών φορέων και ιδρυμάτων



Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 14 Απριλίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους έξω από το υπουργείο υγείας, αναμένεται να είναι η μαχητικότερη των τελευταίων χρόνων.

Την συγκέντρωση συνδιοργανώνουν η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) και η πανελλήνια ομοσπονδία γονέων κηδεμόνων ΑμεΑ (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ). Εχουν κληθεί να μετέχουν σε αυτή πέραν των συλλόγων ΑμεΑ και των γονεϊκών συλλόγων, άπαντες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα -  Ιδρύματα – Φορείς ατόμων με αναπηρία. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του προγράμματος της ερχόμενης Πέμπτης, μετά την συγκέντρωση (10.30 π.μ.) στο υπουργείο υγείας έπεται πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο οικονομικών.
“Για να κρατήσουμε ανοικτά τα Κέντρα/Ιδρύματα/Φορείς που παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN, αυτισμό, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες” διαμηνύουν ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ στο κοινό κάλεσμα συμμετοχής που απευθύνουν προς τους αναπηρικούς και γονεϊκούς φορείς. Κοινό κάλεσμα – κοινή δράση πλέον για αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα, ενώπιον των αδιεξόδων που προαιωνίζονται στον πολύπαθο προνοιακό τομέα. Οπως ενδεικτικά επισημαίνετα και στο κάλεσμα, “υποστηρικτικοί φορείς, που μέχρι σήμερα λειτουργούν με τις αγωνιώδεις προσπάθειες και την αυταπάρνηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ατόμων με βαριές αναπηρίες και το φιλότιμο, σε πολλές περιπτώσεις, των εργαζομένων, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Σε πολλά γνωστά Κέντρα - Θεοτόκος, Μαργαρίτα, Ερμής -  οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι επιχορηγήσεις όλων αυτών των φορέων μειώθηκαν δραστικά το έτος 2010, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανέναν Φορέα για το 2011. Αυτή η κατάσταση μοιραία οδηγεί σε μείωση και συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ εντείνονται οι φόβοι όλων μας για την διακοπή της λειτουργίας τους”.
Στο αγωνιστικό μήνυμα – έκκλησή τους οι ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, δεν παραλείπουν να αναφερθούν μιά ακόμη φορά στην δημόσια χρηματοδότηση της φιλανθρωπικής διοργάνωσης SpecialOlympics, που όπως αποδεικνύεται αποτελεί βαθιά προσβολή για τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Με λόγο επιθετικό, ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ επισημαίνουν ότι “το χρέος όλων όσων αγωνιζόμαστε, δεκαετίες τώρα, για την ενδυνάμωση του αναπηρικού κινήματος είναι μεγαλύτερο, εάν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή που τα Κέντρα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών οδηγούνται σε χρεοκοπία, την ίδια ακριβώς στιγμή, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σπαταλιούνται για την διοργάνωση των ¨SpecialOlympics¨, παρόλο που Ε.Σ.ΑμεΑ. και ΠΟΣΓΚΑμεΑ έχουν εκφράσει τις θέσεις τους για τέτοιου είδους εκδηλώσεις που τονώνουν το ¨φιλανθρωπικό¨ χαρακτήρα των διοργανωτών τους”.  

Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή το θέμα του ειδικού δημοτικού σχολείου κωφών Αθηνών

Επερώτηση της Η. Διώτη στην υπουργό Παιδείας




Σαφή απάντηση για την τύχη του ειδικού δημοτικού σχολείου κωφών και βαρηκόων Αθήνας, αξιώνει με επερώτησή της προς την υπουργό παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, η βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Η. Διώτη.

Όπως επισημαίνεται στην επερώτηση , παρότι το ειδικό δημοτικό κωφών και βαρηκόων Αθήνας δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα του υπουργείου με τα καταργούμενα σχολεία, πλήθος διασταυρωμένων πληροφοριών και ενδείξεων δημιουργούν έντονη ανησυχία ότι υπάρχει η πρόθεση κατάργησης του σχολείου.

“Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αθήνας; Υπάρχουν σχέδια κατάργησης ή συγχώνευσης του;” ρωτάται ξεκάθαρα η υπουργός παιδείας , το ίδιο ξεκάθαρα λοιπόν καλείται να δώσει απαντήσεις.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Η χορτοφαγία μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη



Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα όποιος τρώει λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά έχει μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει καταρράκτη.

Η έρευνα κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες εθελοντών σε διάστημα 15 ετών και οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι περίπου τρεις στους 50 κρεατοφάγους είχαν εμφανίσει καταρράκτη, σε σχέση με σχεδόν δύο στους 50 χορτοφάγους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν 30 με 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καταρράκτη.

Οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 27.600 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 40 ετών, να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο με τις διατροφικές τους συνήθειες στο διάστημα 1993-1999 και παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας τους από το 2008 ως το 2009 για να διαπιστώσουν αν εμφάνισαν καταρράκτη. Σχεδόν 1.500 είχαν εμφανίσει.

Περισσότερο φάνηκε ότι κινδυνεύουν όσοι κατανάλωναν συχνά κρέας - περισσότερα από 100 γραμμάρια καθημερινά. Όσοι δεν έτρωγαν συχνά κρέας είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη, ενώ όσοι έτρωγαν πολύ ψάρι είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Σύμφωνα με τον Τζακ Ντόντικ, επικεφαλής του τμήματος Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Το αν η διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή μη του καταρράκτη δεν είναι ακόμη σαφές, είπε ο ίδιος.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κρέατος ευνοεί την εμφάνιση της πάθησης. Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να βοηθάει στην πρόληψη, για παράδειγμα. Το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπερβολική ηλιοφάνεια είναι παράγοντες που συνδέονται με την πάθηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ορθοπεδικό υλικό από αύριο τρία νοσοκομεία



Εξαιτίας χρεών που χρονολογούνται από το Μάρτιο του 2010
Χωρίς ορθοπεδικά υλικά θα μείνουν και πάλι τα νοσοκομεία από την Τετάρτη, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού υλικού να αναστείλουν τις παραδόσεις, εξαιτίας των χρεών που χρονολογούνται από το Μάρτιο του 2010.

Η διακοπή των προμηθειών θα γίνει κλιμακωτά, αρχής γενομένης από τον Ευαγγελισμό. Θα ακολουθήσουν το Κρατικό Νίκαιας και το Κρατικό Αθήνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Φαγητό εκτός σπιτιού χωρίς τύψεις



Αποκτήστε σωστή διατροφική συμπεριφορά
Πολλές φορές, φεύγοντας από το εστιατόριο ή την ταβέρνα, αισθανόμαστε την κοιλιά μας πρησμένη, και ξέρουμε ότι φάγαμε πολύ. Πόσο πολύ όμως; Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε με ακρίβεια, τις περισσότερες φορές όμως χάνουμε τον έλεγχο και τρώμε περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε! Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το στομάχι μας δεν μπορεί να μετρήσει πόσο τρώει. Ούτε και η μνήμη μας μπορεί να μας βοηθήσει σ’ αυτό, ειδικά όταν τρώμε με παρέα ή σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα, 5 λεπτά μετά το δείπνο, το 31% των ανθρώπων που έφευγαν από ένα ιταλικό εστιατόριο δεν μπορούσαν να θυμηθούν πόσο ψωμί έφαγαν και το 12% όσων έφαγαν ψωμί αρνήθηκαν ότι έφαγαν ψωμί!

Ακόμη, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εάν το γεύμα μας είχε κατά 20% παραπάνω ή κατά 40% παραπάνω θερμίδες από αυτές που χρειαζότανε να πάρουμε στο συγκεκριμένο γεύμα. Αφού σταματήσουμε να τρώμε, το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι άδεια πιάτα, άρα δεν υπάρχουν «ίχνη» για το πόσο φάγαμε.

Τι επηρεάζει το πόσο πολύ θα φάμε σε ένα γεύμα εκτός σπιτιού; Οι παράγοντες είναι πολλοί: το μέγεθος του πιάτου, ο φωτισμός, τα χρώματα στους τοίχους, η θερμοκρασία του χώρου και ένα σωρό άλλοι «κρυφοί» παράμετροι. Το περιβάλλον επηρεάζει καθοριστικά την κατανάλωση τροφής και την ικανότητά μας για έλεγχο. Οι περισσότεροι δεν λαμβάνουμε καν υπόψη τη σωματική πείνα, που αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για το πότε πρέπει να κατεβάσουμε το πιρούνι.

Προκύπτει λοιπόν ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι εξωτερικοί παράγοντες, το περιβάλλον μας δηλαδή (π.χ. το μέγεθος της μερίδας που μας προσφέρεται), για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ένα μέτρο στην ποσότητα του γεύματος που θα καταναλώσουμε, καθώς οι εσωτερικοί παράγοντες (π.χ. πείνα) έχουν πολύ μικρή ισχύ σε γεύματα εκτός σπιτιού.

Όσον αφορά λοιπόν τις συνθήκες που επικρατούν στο εστιατόριο και αυξάνουν την πρόσληψη φαγητού, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα… Μπορούμε να επέμβουμε μόνο στις ποσότητες των φαγητών που θα παραγγείλουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο φαγητό υπάρχει στο τραπέζι τόσο περισσότερο θα φάμε, άσχετα με το βαθμό της πείνας μας.

Δεδομένου ότι οι μερίδες των εστιατορίων σήμερα είναι πιο μεγάλες από ποτέ, μπορούμε να παραγγείλουμε μόνο τη μερίδα μας και μία απλή σαλάτα (που θα μοιραστούμε) χωρίς βαριές σως, και τίποτε άλλο (διάφορα ορεκτικά). Εναλλακτικά μπορούμε να παραγγείλουμε μόνο ορεκτικά και όχι μερίδες. Επειδή πολλές φορές η μία μερίδα είναι αρκετή για 2 άτομα, μπορούμε να μοιραστούμε τη μερίδα μας με κάποιον άλλον. Σε μπουφέδες ή οικογενειακές συγκεντρώσεις, καλό είναι να γεμίζουμε 1 φορά το πιάτο μας και να είμαστε επιλεκτικοί διαλέγοντας τα τρόφιμα που μας αρέσουν περισσότερο, να τρώμε αργά, και να απομακρύνουμε το πιάτο μας αφού τελειώσουμε.

Υγιής διατροφική συμπεριφορά είναι να σηκωνόμαστε από το τραπέζι όταν νιώθουμε ότι χορτάσαμε, και όχι όταν νιώθουμε δυσφορία από το πρήξιμο της κοιλιάς. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε μια τακτική που ακολουθούσαμε επί σειρά ετών, εάν έτσι πρόκειται να έχουμε ένα υγιές βάρος.
Διαβάστε περισσότερα...

Βλάβες στον εγκέφαλο προκαλεί η ρύπανση




Τα παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις ακόμη και καρκίνο ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Αυτό που ίσως δεν ήταν γνωστό είναι το γεγονός ότι η ρύπανση προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τουλάχιστον ερευνητές που έκαναν το πείραμα σε ποντίκια και εκτιμούν ότι και οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν εξίσου.

Οι ερευνητές έβαλαν τα ποντίκια σε έναν χώρο με ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτήν που επικρατεί στους αυτοκινητόδρομους και τα άφησαν εκεί για όση ώρα υποτίθεται ότι και οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά, στη διάρκεια των μετακινήσεων τους σε μεγάλες πόλεις.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι οι βλάβες που υπέστη ο εγκέφαλος τους ήταν παρόμοιος με αυτές που εμφανίζουν όσοι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στις πιο ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν με καταστροφή των νευρώνων του εγκεφάλου είναι τα παιδιά και οι έφηβοι ειδικά αν αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία που βρίσκονται κοντά σε αυτοκινητοδρόμους με αποτέλεσμα να εκτίθενται στα βλαβερά αέρια ακόμα και στη διάρκεια του διαλείμματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Η δύναμη της αυτοεκτίμησης



Προσφέρει αντοχή, δύναμη και ικανότητα ανάπλασης
Η αυτοεκτίμηση είναι ισχυρή ανθρώπινη ανάγκη, που συνεισφέρει ουσιωδώς στην ανθρώπινη διεργασία. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη.

Το ανοσοποιητικό σύστημα της συνείδησης

Όταν υπάρχει έλλειψη θετικής αυτοεκτίμησης, παρεμποδίζεται η ψυχολογική μας ανάπτυξη. Η θετική αυτοεκτίμηση λειτουργεί σαν να είναι, κατ’ ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα της συνείδησης και προσφέρει αντοχή, δύναμη και ικανότητα ανάπλασης.

Όταν η αυτοεκτίμηση είναι χαμηλή, η αντοχή μας προς τις αναποδιές της ζωής μειώνεται. Συντριβόμαστε μπροστά σε αντιξοότητες, τις οποίες μια υγιέστερη αίσθηση του εαυτού θα μπορούσε να έχει εξαφανίσει. Τείνουμε να επηρεαζόμαστε από την επιθυμία να αποφεύγουμε τον πόνο μάλλον, παρά να βιώνουμε τη χαρά. Τα αρνητικά έχουν μεγαλύτερη δύναμη πάνω μας από τα θετικά.

Εμπόδια στην ανάπτυξή της

Η αυτοεκτίμηση ξεκινάει από την παιδική ηλικία και γι’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο μας μεταχειρίζονται οι γονείς μας όταν είμαστε παιδιά.

Οι γονείς, λοιπόν, εγείρουν σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού όταν:

* Μεταδίδουν την εντύπωση ότι αυτό δεν είναι «αρκούντως επαρκές».
* Το τιμωρούν επειδή εκφράζει «απαράδεκτα» συναισθήματα.
* Το γελοιοποιούν ή το ταπεινώνουν.
* Μεταδίδουν το μήνυμα ότι οι σκέψεις ή τα συναισθήματα του παιδιού δεν έχουν αξία ή σημασία.
* Προσπαθούν να το ελέγχουν προξενώντας του ντροπή ή ενοχές.
* Το υπερπροστατεύουν και συνεπώς εμποδίζουν τη φυσιολογική μάθηση και την αύξηση της αυτάρκειας.
* Το ανατρέφουν χωρίς κανόνες κι έτσι δεν υπάρχει δομή στήριξης ή, αντίθετα, το ανατρέφουν με κανόνες που είναι αντιφατικοί, καταπιεστικοί, προξενούν σύγχυση και δε συζητούνται. Σε κάθε περίπτωση εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη.
* Αρνούνται την αντίληψη που έχει αυτό για την πραγματικότητα και κατά συνέπεια το ενθαρρύνουν να αμφιβάλλει για τη νοημοσύνη του.
* Μεταχειρίζονται προφανή δεδομένα ως μη πραγματικά, αναταράσσοντας την αίσθηση που έχει αυτό για τον ορθολογισμό. Για παράδειγμα, όταν ένας αλκοολικός πατέρας κατευθύνεται παραπατώντας προς το τραπέζι κατά το δείπνο, πάει να καθίσει στο κάθισμα αλλά πέφτει κάτω, ενώ η μητέρα συνεχίζει να τρώει ή να μιλάει σαν να μη συνέβη τίποτα.
* Το τρομοκρατούν με σωματική βία ή την απειλή της, «ενσταλάζοντας» έτσι το φόβο στα κύτταρά του.
* Το μεταχειρίζονται σαν σεξουαλικό αντικείμενο.
* Του λένε ότι είναι κακό, ανάξιο ή αμαρτωλό από τη φύση του.
Διαβάστε περισσότερα...

Παροχές ασφάλισης του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους

Διαβάστε περισσότερα...