Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών



Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλλει ότι παρότι με την αριθμ. Υ4α/οικ.60272/14.6.2012 (ΑΔΑ: Β414Θ-4ΝΥ) απόφαση του υπουργού Υγείας εγκρίθηκε η κάλυψη κατά 80% του κόστους της εξέτασης Oncotype DX που αφορά καρκινοπαθείς (κόστος εξέτασης 3.650 €), το ΔΣ του ΕΟΠΠΥ εδώ και τρεις μήνες δεν εκτελεί την απόφαση του υπουργού.

Η εν λόγω εξέταση πρέπει να γίνεται άμεσα μετά τη διάγνωση, τονίζει ο αναγνώστης.

Παραθέτουμε και την σχετική απόφαση του υπουργείου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μονάδα μεταμόσχευσης


Χωρίς μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος παραμένει η Αθήνα -και ως εκ τούτου ολόκληρη η κεντρική και νότια Ελλάδα- εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη ζητ΄ντας με έκθεσή του από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων θετική γνωμοδότηση για την επαναλειτουργία μονάδας που υπήρχε προ τριετίας.

Μετά το λουκέτο που έβαλε λόγω έλλειψης γιατρών η μονάδα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Λαϊκό", το αποτέλεσμα είναι ο ενήλικες ασθενείς να "στοιβάζονται" στη λίστα αναμονής του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, ενώ τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει υποχρεωτικά να μεταβαίνουν στο εξωτερικό στοιχίζοντας στο ελληνικό κράτος 15 εκατ. ευρώ ετησίως!

Αυτή τη στιγμή, 116 άνθρωποι περιμένουν με αγωνία να έρθει η σειρά τους για μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας, την ώρα που για το 2012 έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη 34 τέτοιες μεταμοσχεύσεις και το 2011 είχαν γίνει συνολικά 41.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Αντάρτικο" στο Δημόσιο


Αντιδράσεις καταγράφονται για την κατάργηση 130.000 κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, διοικητές κρατικών φορέων δεν απέστειλαν τα στοιχεία με το πελονάζον προσωπικό που τους είχε ζητηθεί ή εν πάσει περιπτώσει οι λίστες που ετοίμασαν, είχαν πολλές ελλείψεις και λάθη.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, παρά τις συνεχείς "υπενθυμίσεις" και τα τελεσίγραφα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Στεφάνου, αρκετοί είναι οι δημόσιοι φορείς που δνε έχουν συμμορφωθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο υγιεινό είναι το τζάκι;



Οι Έλληνες προτιμούν πλέον σόμπες υγραερίου, τζάκια και ξυλόσομπες για τη θέρμανσή τους. Μήπως όμως έχουν βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας;

«Οι σόμπες υγραερίου έχουν βελτιωθεί και σε σχέση με το παρελθόν. Το βασικό τους πρόβλημα είναι ότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει υγρασία. Επίσης, δεν θα πρέπει να κοιμόμαστε τη νύχτα έχοντας την ανοιχτή γιατί δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Δεν ενδείκνυται να υπάρχει σόμπα υγραερίου σε χώρο με μικρά παιδιά, αλλά και με ηλικιωμένους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, γιατί η ξηρότητα του χώρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις», δήλωσε στο metrogreece.gr o πνευμονολόγος, Νικόλαος Τζόγκας.

Σε ό,τι αφορά τις ξυλόσομπες ο κ. Τζόγκας δήλωσε «οι ξυλόσομπες δεν θεωρούνται βλαβερές για την υγεία μας. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουμε να μη διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα στο δωμάτιο. Είναι φρόνιμο να βάζουμε λίγο νερό πάνω στη σόμπα προκειμένου να διατηρείται υγρή η ατμόσφαιρα στο χώρο».

Τα σύγχρονα τζάκια είναι ενεργειακά και δε βλάπτουν την υγεία μας. Σε ό,τι αφορά τα παλιά τζάκια που υπάρχουν ακόμα σε μερικά σπίτια ο κ. Τζόγκας τόνισε «θα πρέπει να προσέχουμε το προϊόν καύσης και να μην επιστρέφει ο αέρας πίσω. Αν συμβαίνει αυτό, θα υπάρχει καπνός στο χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των μικρών παιδιών, αλλά και σε όσους έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Κερατσίνι: Κλείνουν παιδικούς σταθμούς



Το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε χθες, 18 Σεπτεμβρίου 2012, ότι κλείνει τον παιδικό σταθμό «Κρώσφηλδ» στο Κερατσίνι ενώ «αφήνει υπόνοιες και για τη λειτουργία άλλων τεσσάρων παιδικών σταθμών του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι γονείς των παιδιά που φοιτούν στους εν λόγω παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γονείς:

«Η απόφαση αυτή αναιρεί τις έγγραφες δεσμεύσεις και όλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης προς τους γονείς.

Κοινή στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής και του Ιδρύματος είναι η μεταφορά του κόστους λειτουργίας των σταθμών στις πλάτες των γονιών και στους μισθούς των εργαζομένων.

Η τρικομματική κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού εργασίας κόπτεται για τη μη νομιμότητα του παιδικού σταθμού «Κρώσφηλδ» στο Κερατσίνι, που τόσο καιρό κάλυπτε. Ενώ οι ανάγκες σε δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς με σύγχρονες υποδομές, και επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό αυξάνουν, εκείνοι αποφάσισαν τη μείωση του κόστους ανά παιδί, έχοντας σαν πρόσχημα, τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστούν βασικές ανάγκες των βρεφών και των νηπίων όπως σίτιση, θέρμανση, καθαριότητα και έλεγχος της σωματικής υγείας τους.

Επιπλέον θα μειωθεί το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

Απαιτούμε άμεσα απάντηση και παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου για:

- Να μην κλείσει ο παιδικός σταθμός «Κρώσφηλδ» στο Κερατσίνι

- την κάλυψη όλων των κονδυλίων που απαιτούνται για την διαρκή και μόνιμη λειτουργία όλων των Παιδικών Σταθμών,

- την εξασφάλιση για τους εργαζόμενους μόνιμης, σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

- Δημόσιους και κρατικούς ΔΩΡΕΑΝ Παιδικούς Σταθμούς, για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού τους φορέα και του εισοδήματος τους.

- Καμία επιβάρυνση των γονιών και των ασφαλιστικών ταμείων, κάλυψη όλων των απαιτούμενων κονδυλίων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αγωγή βασισμένη στις κατακτήσεις της επιστήμης και του πολιτισμού.

Καλούμε σε συγκέντρωση γονείς και εργαζόμενους την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα».



Διαβάστε περισσότερα...

Πορεία μνήμης για το Αλτσχάιμερ



Συγκέντρωση και συμβολική πορεία μνήμης με κεντρικό σύνθημα ''Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα- βήμα'', οργανώνεται την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά τη Νόσου, στο Σύνταγμα.

Η πορεία, που διοργανώνουν για πέμπτη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία ''Ο Νέστωρ'', θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών και μελών ΚΑΠΗ και με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου Αθηναίων, και θα τερματιστεί στο Ζάππειο.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να διαμαρτυρηθούν όσοι νιώθουν το βάρος της περικοπής των δαπανών για την ψυχική υγεία και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ασθενών και των οικογενειών τους σε μια αξιοπρεπή ζωή.



Διαβάστε περισσότερα...

Κακοποιούσε αθλητή του


Οι αρμόδιες αρχές της Κορέας ξεκίνησαν έρευνα, μετά την καταγγελία αθλητή που μετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου για κακοποίηση από τον προπονητή του στη διάρκεια της διοργάνωσης.

«Στη διάρκεια των Παραολυμπιακών, ο προπονητής επέστρεψε ένα βράδυ μεθυσμένος στο δωμάτιο και χτύπησε το κεφάλι του αθλητή με ένα ελαφρύ αντικείμενο» δήλωσε συνοδός του αθλητή στο πρακτορείο Yonhap και συμπλήρωσε: «Τον κακοποιεί συχνά από το 2010. Ο αθλητής είναι Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά δεν μπόρεσε να κατακτήσει ένα μετάλλιο, λόγω των τραυμάτων που είχε υποστεί από την κακοποίηση του προπονητή».



Διαβάστε περισσότερα...

"Αποκλείουν τα ΑμεΑ από το ΟΑΚΑ"



Επιστολή διαμαρτυρίας κοινοποιούν μέσω του enikos.gr οι αθλητικοί σύλλογοι προσαρμοσμένων δραστηριοτήτων «Πρωτοπόροι», «Ιωνάς» και «Ιππόκαμπος» καθώς η Διοίκηση του ΟΑΚΑ αποκλείει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες από προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης που πραγματοποιούνται στο ΟΑΚΑ εδώ και δέκα χρόνια.

Διαβάστε την επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Οι αθλητικοί σύλλογοι προσαρμοσμένων δραστηριοτήτων με τις επωνυμίες Σύλλογος Προσαρμοσμένων Αθλημάτων «Πρωτοπόροι», Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής «Ιωνάς» και Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «Ιππόκαμπος» από το 2002 επί δέκα συναπτά έτη οργανώνουν και εκπονούν προγράμματα κολύμβησης για παιδιά με αναπηρία στην πισίνα καταδύσεων του Ο.Α.Κ.Α από τις 10:00 πμ μέχρι το απόγευμα στις 19:00.

Τα προγράμματα πέραν της εκμάθησης της κολύμβησης λειτουργούν θεραπευτικά για τα παιδιά μας ενώ για κάποια από αυτά αποτελεί την μόνη αθλητική τους διέξοδο.

Σε συνάντηση που είχαμε όλα τα σωματεία που κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ με τη Διοίκηση και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, μας ανακοινώθηκε ότι για την περίοδο 2012-2013, ο χρόνος άθλησης των σωματείων για άτομα με αναπηρία θα περιοριστεί σε πρωινές ώρες και μέχρι τις 16:00μμ, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης κάποιας διαδρομής μετά τις 20:00 μμ.

Στις δικές μας ενστάσεις -ότι και τα δικά μας παιδιά πηγαίνουν σχολείο και κατά συνέπεια η πρωινή ζώνη είναι άχρηστη για εμάς , ενώ μέχρι τις 16:00 πολλά από τα παιδιά μας δεν έχουν προλάβει να γυρίσουν από τα σχολεία που φοιτούν- η απάντηση που πήραμε από τους εκπροσώπους της Διοίκησης του ΟΑΚΑ ήταν ότι λόγω οικονομικών προβλημάτων και έλλειψης πόρων θα διέθεταν προς ενοικίαση την μία διαδρομή που διέθεταν εδώ και δέκα χρόνια στα άτομα με αναπηρία.

Αντιπροτείναμε να πληρώσουμε ένα ποσό ανάλογο των δυνατοτήτων μας, αλλά η αποστομωτική απάντησή τους ήταν ότι αυτό έχει κανονιστεί εδώ και μήνες, με τα άλλα κολυμβητικά σωματεία να έχουν προαγοράσει τις διαδρομές μας, χωρίς ωστόσο να μας έχουν ενημερώσει.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει χώρος για εμάς!!!

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή σας, έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση που θα δώσει τέλος στην αγωνία των γονιών για τη συνέχιση των προγραμμάτων των παιδιών τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικά κριτήρια στο...φάρμακο



Την μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη όσων έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ πρότειναν οι πέντε μεγαλύτεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας στον Υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο.

Ειδικότερα κατά την σημερινή συνάντηση με τον κ. Λυκουρέντζο, τα Προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας, που συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας ,τόνισαν την ανάγκη να δοθεί μάχη για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας ποιότητας και να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν μεταξύ άλλων στον Υπουργό Υγείας να καθιερωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα βάσει εισοδηματικών φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης. Και να θεσπιστεί μηδενική συμμετοχή για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ.

«Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μία ισοβαρή συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης και θα ενισχυθούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και κάνουν αγώνα για να επιβιώσουν »,σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει ένας διαρκής διάλογος για να παραχθούν οι θεσμικές αλλαγές και να εξοικονομηθούν τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του συστήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι πραγματική αγάπη



Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες και σας εγγυόμαστε ότι θα συγκινηθείτε…

Είναι, εν τάχει, η ιστορία δυο νέων παιδιών από τις ΗΠΑ τα οποία αποδεικνύουν ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ότι πραγματική αγάπη υπάρχει και είναι γύρω μας!

Ο Taylor Morris, αξιωματικός του Ναυτικού διατηρούσε σχέση με την Danielle Kelly όταν ο πρώτος κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του στο Αφγανιστάν.

Ο σοβαρός τραυματισμός του ωστόσο του στοίχησε ακριβά καθώς ακρωτηριάστηκε στα πάνω και κάτω άκρα.

Η αγαπημένη του όχι μόνο δεν του γύρισε τη πλάτη, αλλά όπως βλέπετε και από τα παρακάτω καρέ, βρίσκεται στο πλευρό του μέχρι και σήμερα ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα αντάλλαξαν και όρκους αιώνιας πίστης σε μια συγκινητική γαμήλια τελετή.



































Διαβάστε περισσότερα...

Σχετίζονται τα παυσίπονα με την απώλεια ακοής στις γυναίκες;



Τι υποστηρίζει έρευνα του «Brigham and Women’s Hospital».

Τα αναλγητικά μπορεί να σταματούν προσωρινά την πόνο, ωστόσο, μπορούν να κρύβουν και μια δυσάρεστη παρενέργεια. Να προκαλούν απώλεια της ακοής, τουλάχιστον στις γυναίκες! Μελέτη η οποία διεξήχθη από ερευνητές του «Brigham and Women’s Hospital» και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λήψη ιβουπροφαίνης ή ακεταμινοφαίνης δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο απώλειας της ακοής.

Όσο πιο συχνά, μάλιστα, παίρνει μια γυναίκα τέτοια φάρμακα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει προβλήματα ακοής. Επιπλέον, αυτή η σχέση μεταξύ παυσιπόνων και απώλειας της ακοής αποδείχτηκε πιο συχνή στις γυναίκες κάτω από την ηλικία των 50 ετών, και ακόμη πιο συχνή για εκείνες που έπαιρναν ιβουπροφαίνη σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, πάντως, ότι δεν προέκυψε η παραμικρή σχέση μεταξύ μειωμένης ακοής και λήψης ασπιρίνης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία κράτησε 14 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν 62.261 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 31 και 48. Από αυτές τις γυναίκες, 10.012 δήλωσαν ότι έχουν προβλήματα ακοής.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες που έπαιρναν ιβουπροφαίνη λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, εκείνες που έπαιρναν 2 ή 3 φορές την εβδομάδα βρέθηκαν να έχουν 13% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ακοή τους. Οι γυναίκες που έπαιρναν το φάρμακο 4 έως 5 φορές την εβδομάδα είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ακοής, ενώ εκείνες που έπαιρναν σχεδόν καθημερινά είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν μόνο ακεταμινοφαίνη λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, εκείνες που έκαναν χρήση του φαρμάκου 2 έως 3 φορές την εβδομάδα βρέθηκε να έχουν 11% αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής, ενώ για λήψη 4 έως 5 ημέρες την εβδομάδα ο κίνδυνος αύξανε σε 21%.

Αν και η μελέτη αφορούσε αποκλειστικά και μόνο σε γυναίκες, παλαιότερη έρευνα είχε δείξει επιβάρυνση της ακοής και σε άνδρες που έκαναν τακτική λήψη αναλγητικών.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης, Sharon Γ. Curhan, σχολίασε: «Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα μπορεί να μειώνουν τη ροή του αίματος στον κοχλία- το όργανο ακοής- και να βλάπτουν τη λειτουργία του. Η ακεταμινοφαίνη, ιδιαίτερα, μπορεί να καταστρέφει τους μηχανισμούς που προστατεύουν τον κοχλία».

Πρόσθεσε, δε, ότι τα παυσίπονα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πιο συχνά από ό,τι συνιστάται από τον γιατρό. «Αν τα άτομα βρίσκουν την ανάγκη να παίρνουν αυτά τα είδη των φαρμάκων τακτικά, θα πρέπει να συμβουλεύονται κάποιον επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για να συζητάνε για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη, αλλά και να διερευνούν άλλες, πιθανές εναλλακτικές λύσεις».


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητες οι μαστογραφίες



Έρευνα υποστηρίζει ότι 7 ζωές σώζονται για κάθε 1.000 γυναίκες που εξετάζονται.
Τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια έντονη επιστημονική διαμάχη σχετικά με την αξία της μαστογραφίας και τον ρόλο της στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Οι μαστογραφίες εντοπίζουν επικίνδυνους όγκους, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης, αλλά ανιχνεύουν και όγκους που ουσιαστικά είναι αθώοι, αλλά μέχρι αυτό να διαπιστωθεί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται με εξετάσεις και επεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης ευρωπαϊκής έρευνας, ο έλεγχος του μαστού με τακτικές μαστογραφίες σώζει τις ζωές δύο γυναικών για κάθε μία γυναίκα που υποβάλλεται χωρίς λόγο σε θεραπεία - δηλαδή ταλαιπωρείται με πρόσθετες εξετάσεις, επέμβαση και αγωγή εξαιτίας ενός ευρήματος στο στήθος το οποίο τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ανησυχητικό.

Η πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Medical Screening», υποστηρίζει ότι τουλάχιστον εφτά ζωές σώζονται για κάθε 1.000 γυναίκες που εξετάζονται. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε 1.000 γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που εξετάζονται κάθε δύο χρόνια, σώζονται εφτά έως εννιά γυναίκες από τη νόσο.

Από την άλλη μεριά όμως διαπίστωσαν κάτι που μάλλον θα πυροδοτήσει πρόσθετες διαμάχες στην ήδη υπάρχουσα αντιπαράθεση για τη μαστογραφία. Διαπίστωσαν ότι σε αυτές τις 1.000 γυναίκες οι τέσσερις υποβάλλονται σε ταλαιπωρία δεδομένου ότι η εξέταση εντοπίζει όγκους που ποτέ δεν θα παρουσίαζαν πρόβλημα υγείας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωμα αυτασφάλισης για τους απολυμένους 55-64 ετών



Τόσο για μειωμένη, όσο και για πλήρη σύνταξη.

Χρήση του δικαιώματος αυτασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, μπορούν να κάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που έχουν απολυθεί από 15/07/2010 έως και 31/12/2012, είναι από 55 έως 64 ετών και παραμένουν άνεργοι.

Αυτό αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος της διεύθυνσης ασφαλίσεων του ΙΚΑ, ερμηνεύοντας το άρθρο 66 του ν.3996 («Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»).

Σύμφωνα με το νόμο, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που είναι ηλικίας 55 έως 64 ετών, και έχουν απολυθεί δικαιούνται να προχωρήσουν σε αυτασφάλιση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Ο εργοδότης που τους απέλυσε έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό :

α) 50% για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος

β) 80% για ασφαλισμένους 60 έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται, οι συνταξιούχοι των άλλων φορέων ασφάλισης και του Δημοσίου, καθώς και όσοι κατά τον χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας έχουν συμπληρώσει αθροιστικά, τόσο το όριο ηλικίας, όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για να λάβουν, πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά



Το καλό πρωινό αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης.

Η σωστή διατροφή για την σημερινή γυναίκα αλλά και για όλη την οικογένεια είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθώς και για την προάσπιση του αμυντικού συστήματος. Μια υπεύθυνη και αποτελεσματική διατροφή πρέπει να είναι καλά ισορροπημένη στα θρεπτικά συστατικά τόσο για την επίτευξη και διατήρηση του ιδανικού βάρους καθώς και για την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες τροφών σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής και να απευθύνεται τόσο στα ενήλικα μέλη της οικογένειας όσο και στα παιδιά.

Τα παιδιά κατά το στάδιο της σχολικής ηλικίας βρίσκονται σε ένα στάδιο ταχύτατης σωματικής αλλά και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά σε σημαντικό βαθμό και στην επίδοσή τους.

Πως πρέπει να ξεκινάει την ημέρα του;

Το παιδί πρέπει να ξεκινά την ημέρα με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά τον νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Η λήψη ενός υγιεινού πρωινού αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης.

Είναι σημαντική η συσχέτιση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης – IQ (τα δημητριακά μας προμηθεύουν με ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου).

Το δεκατιανό στο σχολείο…

Το παιδί κατά την διάρκεια των σχολικών ωρών πρέπει να τρώει ένα ελαφρύ σνακ ενισχύοντας την σωματική του ενέργεια κατά τις σχολικές δραστηριότητες. Είναι προτιμότερο η μητέρα να φροντίζει το σνακ αυτό από το σπίτι για να αποφεύγονται τροφές αναμφίβολες σε ποιότητα και λιπαρά από το κυλικείο του σχολείου, όπως : τοστ και φρούτο.

Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας!

Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια σταθερή ώρα όπου παρευρίσκεται όλη η οικογένεια καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη διαμόρφωση των διατροφικών τους προτύπων. Ιδιαίτερη προσοχή ενδείκνυται στην καθημερινή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού καθώς και στην αυξημένη πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων (κυρίως από τα ψάρια) τα οποία προάγουν την πνευματική απόδοση.

Ψάρι (100-150 γρ.)
1φλ.τσαγιου ρύζι/πατάτα
1φλ.τσαγιού λαχανικά
1φετα ψωμί σικάλεως
3κ.γ.ελαιόλαδο + φρούτο

Απογευματινό

1 γιαούρτι με μέλι

Το βραδινό γεύμα

Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, μιας και οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ένα τυπικό δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει, μισή μερίδα από το μεσημεριανό γεύμα.
Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διατήρηση του βάρος των παιδιών σε φυσιολογικά για την ηλικία τους επίπεδα.

Έχει παραπάνω κιλά;

Σε περίπτωση, όπου διαθέτουν επιπλέον κιλά, φροντίζουμε να τα χάσουν με τη βοήθεια κάποιου ειδικού διαιτολόγου, και όχι με χημικές και στερητικές δίαιτες, ώστε να προσεγγίσουν το ιδανικό τους βάρος και να το συντηρήσουν. Δυστυχώς, η παιδική παχυσαρκία ανθεί στη χώρα μας με ανησυχητικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
Στα παιδιά πρέπει να δίνονται κίνητρα ώστε να διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, μέσω της ενασχόλησής τους με κάποιο άθλημα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, μπαλέτο, χορός, κολύμβηση κ.α., καθώς βοηθά να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, ψυχολογικής ανανέωσης και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος. Πρέπει να ενθαρρύνονται να παίζουν περισσότερο και να αποτρέπονται να ενασχολούνται με παιχνίδια υπολογιστών.

Η σχολική περίοδος είναι ίσως η καταλληλότερη για να μπουν τα θεμέλια όχι μόνο της πνευματικής καλλιέργειας και παιδείας αλλά και οι βάσεις της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς!


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο



Με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της έκδοσης των πλαστών πιστοποιητικών τυφλότητας από την υγειονομική επιτροπή της Ζακύνθου, άσκησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με απόφαση του.

Η πειθαρχική δίωξη είναι συνέπεια του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ανταποκρίθηκαν πλημμελώς στα καθήκοντά τους, επιδεικνύοντας ανεπίτρεπτη ανοχή και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις κατά την προβλεπόμενη, από το νόμο, διαδικασία πειθαρχικής δίωξης, εναντίον του εμπλεκομένου στη συγκεκριμένη υπόθεση ιατρού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλαφόν τα 15.000 ευρώ για το επίδομα θέρμανσης



Οι λεπτομέρειες σε εν εξελίξει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Στον προσδιορισμό των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες καθορίζονται σε συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών .

Σύμφωνα με πληροφορίες το εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκε στις 15.000 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς παιδιά και θα αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, φθάνοντας έως τα 30.000 ευρώ για κάποιον που έχει τέσσερα παιδιά.

Επίσης:

Θα εξαιρεθούν από το επίδομα όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ, ενώ η εξίσωση του ειδικού φόρου θα γίνει στο 80%, που σημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται προς 1,43 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το επίδομα θα αφορά στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και μόνο και οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω ειδικής σελίδας που θα δημιουργήσει η ΓΓΠΣ. Αφού κατατεθεί η αίτηση, η ΓΓΠΣ θα ελέγχει αν πληρούνται τα κριτήρια επιστροφής του φόρου.

Μέσω των φορολογικών δηλώσεων θα ελέγχεται η αξία των ακινήτων και το εισόδημα, ενώ μέσω του συστήματος Ήφαιστος θα ελέγχεται αν ο καταναλωτής προχώρησε στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό σημαίνει πως τα πρατήρια καυσίμων θα εμπλέκονται στη διαδικασία .

Η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, αλλά δεν θα υπάρχει υψομετρικό κριτήριο. Για κάθε περιοχή της χώρας, θα υπάρχει ένα πλαφόν επιδότησης.

Το πλαφόν θα κυμαίνεται από τα 100 έως τα 400 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για το θέμα ενημερώθηκε σήμερα και ο Πρωθυπουργός.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε το τσιμπολόγημα των παιδιών



Βάλτε τα φρέσκα φρούτα σε ορατό σημείο στην κουζίνα.

Σε όλα τα μικρά παιδιά, με την ανεξάντλητη ενέργεια για κίνηση και παιγνίδι , έρχεται η στιγμή που το καμπανάκι της πείνας χτυπά και τα στέλνει γραμμή στην κουζίνα για να φάνε. Και εκείνη την ώρα του πανικού είναι η δύσκολη στιγμή που όλοι μας κάτω από την πίεση των μικρών μπορούμε να κάνουμε κάποιες μη ενδεδειγμένες υποχωρήσεις. Τα φρούτα και οι χυμοί μετατρέπονται σε γλυκίσματα πλούσια σε ζάχαρη ή σε σνακ με πολλές θερμίδες και λίπη.

Και αυτό γιατί οι γονείς πολλές φορές έχουμε φροντίσει να γεμίσουμε τα ράφια και τα ντουλάπια με διάφορα τέτοια καλούδια για να μην λείψουν από τα μικρά μας.

Ναι αρκεί να ακολουθούσαμε μια έξυπνη στρατηγική.

Να έχουμε φρέσκα φρούτα σε ορατό σημείο μέσα στην κουζίνα μας

Να είναι πλυμένα και κομμένα τα φρούτα, έτοιμα για κατανάλωση πριν μας ζητήσουν ένα σνακ. Καλύτερα να τους τα προσφέρουμε εμείς παρά να έρθουν αναζητώντας τροφή στην κουζίνα

Να είναι εύκολα προσβάσιμα στα παιδιά τρόφιμα με θρεπτική αξία και με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα στο ψυγείο ή στο ράφι ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν όταν αναζητήσουν τροφή.

Τα έτοιμα γλυκίσματα και οι τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες και λίπη να είναι αποθηκευμένες σε σημεία που δεν φαίνονται και μη προσβάσιμες από τα παιδιά

Τα σπιτικά γλυκίσματα πάντα είναι καλύτερα. Ξεσκονίστε τον τσελεμεντέ της γιαγιάς και βρείτε σπιτικές συνταγές για μπισκότα και κέικ. Προσοχή. Πάντα θα παρουσιάζεται την ποσότητα που θέλετε εσείς.

Και το βασικότερο. Πάντα να τρώτε μαζί τους αυτό που τους προσφέρετε. Είναι το καλύτερο παράδειγμα που έχουν και η κίνησή σας αυτή θα αποτελέσει το καλύτερο κίνητρο για να δοκιμάσουν και αυτά.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκφυλισμός νευρικών κυττάρων λόγω θερμοπληξίας



Έλληνες ερευνητές αποκάλυψαν έναν ισχυρό μηχανισμό προστασίας.

Έναν ισχυρό και γενικό μηχανισμό προστασίας κατά του εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων εξαιτίας θερμοπληξίας και άλλων αιτιών έφεραν στο φως ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Η έρευνα του δρ. Νίκου Κούρτη και της δρ. Βασιλικής Νικολετοπούλου, με επικεφαλής τον δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ελλήνων επιστημόνων, οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση της κυτταρικής νέκρωσης και στην αποκάλυψη ενός ισχυρού προστατευτικού μηχανισμού ενάντια στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων που προκαλείται από θερμοπληξία, εγκεφαλικά επεισόδια, νευροεκφυλιστικές ασθένειες και άλλους παράγοντες στρες.

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση των κυμάτων καύσωνα και των θανάτων λόγω θερμοπληξίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τη θερμοπληξία, η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ακολουθεί η κατάρρευση της λειτουργίας των οργάνων του σώματος και τελικά ο θάνατος.

Το νευρικό σύστημα είναι πολύ ευάλωτο στις υψηλές θερμοκρασίες και όσοι επιβιώνουν από επεισόδια θερμοπληξίας, συνήθως έχουν πάθει μόνιμες νευρολογικές βλάβες. Παρόλο που οι παθολογικές καταστάσεις που προκαλούνται από την υπερθερμία, σύντομα αναμένεται να αποτελέσουν μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κυτταρικοί και μοριακοί μηχανισμοί που ευθύνονται για την κυτταροτοξικότητα της έκθεσης σε υψηλή θερμοκρασία, δεν είναι ακόμα κατανοητοί από την επιστημονική κοινότητα.

Οι έλληνες ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δημιούργησαν και μελέτησαν πειραματικά μοντέλα θερμοπληξίας στο νηματώδη C. elegans. Όπως ανακάλυψαν, η έκθεση του νηματώδους σε ακραίες θερμοκρασίες συνθηκών θερμοπληξίας, προκαλεί νεκρωτικό κυτταρικό θάνατο, όπως ακριβώς και στον άνθρωπο. Οι ερευνητές, αναζητώντας στη συνέχεια προστατευτικούς μηχανισμούς ενάντια στην νέκρωση, αποκάλυψαν ότι η ενεργοποίηση ενός κεντρικού κυτταρικού μηχανισμού απόκρισης σε στρες, έχει έντονα προστατευτικό ρόλο. Ο μηχανισμός αυτός, γνωστός ως «μονοπάτι απόκρισης στο θερμικό στρες», διαπιστώθηκε ότι συμβάλλει σημαντικά στη προστασία ενός κυτταρικού οργανιδίου, της συσκευής Golgi, που παίζει καίριο ρόλο στη ρύθμιση της ομοιόστασης ασβεστίου του κυττάρου.

Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που εμπλέκεται το οργανίδιο και ο μηχανισμός αυτός στην κυτταρική νέκρωση.

Όπως απέδειξαν οι ερευνητές του ΙΜΒΒ, ο προστατευτικός αυτός μηχανισμός είναι εξελικτικά συντηρημένος, καθώς προστατεύει και νευρώνες θηλαστικών από νεκρωτικό θάνατο μετά από έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες.

Επιπλέον, πρόκειται για ένα γενικό προστατευτικό μηχανισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τους έλληνες επιστήμονες, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός κατά της νέκρωσης σε μοντέλα ανθρώπινων ασθενειών όπως η νόσος Πάρκινσον και ο νευροεκφυλισμός που προκαλείται σε παθολογικές καταστάσεις όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια ή η υποξία.

Έτσι, τα αποτελέσματα της ελληνικής έρευνας, εκτός από την θερμοπληξία, συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης νέων στρατηγικών αντιμετώπισης και άλλων σοβαρών παθολογικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, νέες φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την ενεργοποίηση του εν λόγω μηχανισμού αναμένεται να έχουν προστατευτική δράση σε περιπτώσεις ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων και κληρονομικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, με ελάχιστες παρενέργειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Το σπανάκι νικά την άνοια



Τι αποκάλυψε έρευνα γερμανών επιστημόνων.

Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ulm ανακάλυψαν ένα συσχετισμό μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης C και της β- καροτίνης και της άνοιας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορές ανάμεσα σε 74 ανθρώπους με Αλτσχάιμερ ήπιας μορφής ηλικίας 65-90 ετών και 158 υγιείς ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νευροφυσιολογικές εξετάσεις, απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους, έκαναν εξετάσεις αίματος και ελέγχθηκαν ως προς το βάρος τους. Οι ερευνητές με επικεφαλής την επιδημιολόγο καθηγήτρια Gabriele Nagel και την νευρολόγο Christine von Arnim διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση στον ορό του αίματος των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και β καροτίνης ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους ασθενείς με άνοια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C η οποία περιέχεται στα εσπεριδοειδή, καθώς και σε β- καροτίνη, που περιέχεται στο σπανάκι τα καρότα και τα βερίκοκα θα μπορούσε να καταπολεμήσει την άνοια. Επισημαίνουν όμως ότι απαιτούνται περισσότερες μακροχρόνιες έρευνες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα της έρευνάς τους.


Πηγή: 
http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πειραματικό εμβόλιο για τον ιό HIV από τον αμερικανικό στρατό



Επιστήμονες εντόπισαν δύο διαφορετικά γενετικά «ίχνη» του ιού.

Το πρώτο εμβόλιο που φαίνεται να αποτρέπει τη λοίμωξη από τον ιό HIV, γνωστό στους επιστήμονες με τον κωδικό RV144, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει τον ιό και σε άτομα που ήδη έχουν μολυνθεί, λειτουργώντας-πιθανόν- θεραπευτικά.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι πειραματίστηκαν με γενετικές αλληλουχίες του ιού. Ήδη, μάλιστα, εντόπισαν δύο διαφορετικά γενετικά «ίχνη» του ιού που φαίνεται ότι μπορούν να χτυπηθούν από το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Nature.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ότι ο ιός HIV δέχεται πίεση, σε γενετικό επίπεδο, λόγω ενός αποτελεσματικού εμβολίου», δήλωσε ο Morgane Rolland, ερευνητής στο αμερικανικό Στρατιωτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα κατά του ιού HIV και επικεφαλής της μελέτης . Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το πειραματικό εμβόλιο επιδρά κατασταλτικά σε δύο συγκεκριμένες θέσεις στο εξωτερικό περίβλημα του HIV. Για στελέχη ιών που μεταφέρουν αυτές τις δύο συγκεκριμένες γενετικές «υπογραφές», η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φάνηκε να αυξάνεται σε 80%.

«Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου RV144, αλλά και τα συμπεράσματα προηγούμενης μελέτης που είχε δείξει ότι αντισώματα που κατευθύνονται στην περιοχή V1V2 της επιφάνειας του ιού, μειώνουν τον κίνδυνο της μόλυνσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των δύο αυτών μελετών, οι ερευνητές εκτιμούν πλέον ότι η συγκεκριμένη περιοχή της επιφάνειας του ιού θα μπορούσε να είναι ένας κρίσιμος στόχος για τα μελλοντικά εμβόλια ενάντια στον HIV», σημείωσε ο ερευνητής Jerome Kim, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν αλληλουχίες του γονιδιώματος του ιού HIV σε 110 εθελοντές που συμμετείχαν σε μελέτη για το εμβόλιο RV144, και οι οποίοι στη συνέχεια μολύνθηκαν με τον ιό HIV. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα στελέχη του ιού HIV με τα οποία μολύνθηκαν οι εθελοντές ήταν διαφορετικά (και πιθανόν πιο ευάλωτα) σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το RV144, συγκρινόμενα με τα στελέχη του ιού σε όσους είχε χορηγηθεί εικονικό εμβόλιο.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ρεαλιστική αισιοδοξία που έχουμε σήμερα στο πεδίο της έρευνας του εμβολίου ενάντια στον ιό HIV. Κάνουμε σημαντική πρόοδο στο να κατανοήσουμε τι χρειάζεται για να αναπτύξουμε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV που τελικά θα μας βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η πανδημία», δήλωσε ο συνταγματάρχης Νέλσον Μάικλ, διευθυντής του αμερικανικού Στρατιωτικού Ερευνητικού Προγράμματος κατά του ιού HIV.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπέρμα από… δέρμα



Ελπιδοφόρα νέα για υπογόνιμους άντρες.

Το όνειρο της πατρότητας μπορεί να γίνει πραγματικότητα για χιλιάδες υπογόνιμους άντρες, καθώς επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν σπέρμα από…δέρμα!

Επιστήμονες από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου του Pittsburgh κατάφεραν να παράγουν σπέρμα –σε πρώιμο στάδιο- από ανθρώπινο δερματικό ιστό.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν θα μπορούσε να δώσει ελπίδα σε πολλούς υπογόνιμους άντρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατάφεραν να επιζήσουν από καρκίνο σε παιδική ηλικία, να αποκτήσουν δικά τους παιδιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέα αντισυλληπτικά και ένα «θαυματουργό χάπι» για τη θεραπεία της υπογονιμότητας.

Στον αντίποδα βέβαια βρίσκονται οι ηθικές αναστολές, ενώ οι πολέμιοι της ιδέας σχολιάζουν ότι είναι λάθος να «ανακατεύεται» κανείς με τα δομικά στοιχεία της ζωής και προειδοποιούν για ένα μέλλον στο οποίο τα μωρά θα δημιουργούνται εξ ολοκλήρου με τεχνητά μέσα.

Οι αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών για να επηρεάσουν το «βιολογικό ρολόι» των κυττάρων του δέρματος, γυρνώντας το πίσω και μετατρέποντάς τα σε κύτταρα με τις «προσαρμοστικές-δυνάμεις» των εμβρυικών βλαστικών κυττάρων.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό θρεπτικών ουσιών για να τα «βοηθήσουν» να αναπτυχθούν σε στρογγυλά κύτταρα, που ήταν μόλις λίγα βήματα μακριά από το ώριμο σπέρμα, και τα οποία ήταν γενετικά φυσιολογικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Charles Easley, εκτιμούν ότι κατάφεραν να «σπάσουν» το πιο δύσκολο μέρος της ανάπτυξης του σπέρματος.

«Χωρίς αμφιβολία είναι ένα πολύ καλό πείραμα» ανέφερε ο Dr Allan Pacey, ειδικός στην ανδρική γονιμότητα από το πανεπιστήμιο του Sheffield.


Διαβάστε περισσότερα...

Χορός και διατροφή



Τι πρέπει να τρώει κάποιος που πηγαίνει σε σχολή χορού.

Ο χορός αποτελεί στις μέρες μας τη νέα τάση με στόχο τη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Πολλά γυμναστήρια, κοινοτικά κέντρα αλλά και χιλιάδες σχολές χορού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από μαθήματα που σας επιτρέπουν να μάθετε διάφορα στυλ χορού, συνδυάζοντας την απώλεια βάρους και τη εκγύμναση του σώματος με τη διασκέδαση.

Ο χορός είναι η ενσωμάτωση των κινήσεων του σώματος σε τέμπο και ρυθμό. Είναι μια κοινή ενασχόληση και μορφή ψυχαγωγίας σε πολλούς πολιτισμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια προωθείται ως εργαλείο για την απώλεια βάρους. Οι μορφές του χορού ποικίλουν ανάλογα με την τεχνική, τον ρυθμό, την πολυπλοκότητα της κίνησης και τη διάρκεια. Μπορείτε εσείς οι ίδιοι να καθορίσετε το ρυθμό και τα αποτελέσματα της δικής σας απώλειας βάρους από το επίπεδο της έντασης, της συχνότητας και της διάρκειας της προπόνησης, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπάρχει μια πληθώρα από στυλ χορού, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, γεγονός πολύ επωφελές, γιατί σας δίνετε η δυνατότητα να ανακαλύψετε το είδος που σας εκφράζει και ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό με το σώμα και την προσωπικότητά σας. Ο κοινωνικός χορός (Social dancing) περιλαμβάνει χορό με παρτενέρ. Τέτοιοι χοροί είναι οι Latin και οι Ballroom (tango, salsa, samba, waltz κ.ά.). Υπάρχουν όμως και χοροί που δεν απαιτούν παρτενέρ όπως είναι το μπαλέτο, ο σύγχρονος χορός, ο χορός της κοιλιάς, το Break dancing, το Hip-hop, η Jazz, η Zumba, η Capoeira, το Aerobic, ο Αφρικανικός Χορός και πολλοί άλλοι.

Χορός και θερμίδες

Πόσες θερμίδες καίτε ενώ χορεύετε; Το πόσες θερμίδες καταναλώνονται κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χορού επηρεάζεται από έναν αριθμό παραγόντων, όπως το σωματικό βάρος του ατόμου, την ποσότητα του άπαχου μυϊκού ιστού, τον μεταβολικό ρυθμό του ατόμου, τη διάρκεια της άσκησης, την ένταση κατά τη διάρκεια της άσκησης και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του αθλούμενου.

Μια αποτελεσματική προπόνηση χορού για μείωση του σωματικού βάρους περιλαμβάνει αύξηση του καρδιακού ρυθμού στο 50-85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (ΜΚΣ= Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα). Η ΜΚΣ είναι ο αριθμός που προκύπτει αν από το 220, αφαιρέσουμε την ηλικία του ατόμου. Για ένα άτομο 40 ετών δηλαδή, η μέγιστη καρδιακή συχνότητα είναι 220-40=180. Άρα, ο ασκούμενος θα πρέπει να ασκείται φροντίζοντας οι παλμοί του να μην ξεπερνούν το 50-85% του 180. Αν είστε για παράδειγμα σε ένα μάθημα αεροβικής γυμναστικής, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μεγαλύτερης έντασης κινήσεις ή να τις κάνετε σε διπλό χρόνο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο για την άσκηση, ένα άτομο 70 περίπου κιλών μπορεί να κάψει 130 θερμίδες σε 30 λεπτά κάνοντας ρυθμικό χορό, όπως π.χ. το βαλς.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, με τον χορό γραμμής (ομαδικός χορός) καίγονται 4 θερμίδες ανά λεπτό, με τον ενεργό χορό, όπως είναι το aerobic καίγονται 7 θερμίδες ανά λεπτό και με έντονο χορό, όπως το hip-hop μπορούν να καούν 10 θερμίδες ανά λεπτό.

Παρακάτω παρατίθεται μια σειρά από τις θερμίδες που καίγονται ανά ώρα σε κάποιους από τους διάσημους χορούς και βασίζονται σε ένα άτομο 70 περίπου κιλών.

Swing: 235 θερμίδες / ώρα
Ballroom: 265 θερμίδες / ώρα
Μπαλέτο: 300 θερμίδες / ώρα
Χορός της κοιλιάς (Belly dancing): 380 θερμίδες / ώρα
Salsa: 420+ θερμίδες / ώρα
Aerobic: 540+ θερμίδες / ώρα
Zumba: 500-800 θερμίδες / ώρα

Χορός και ενίσχυση της υγείας

Εκτός από την απώλεια βάρους, ο χορός ως μορφή άσκησης, έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι διαφορετικές μορφές χορού μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, την ισορροπία και τη στάση του σώματος, να αυξήσουν την ευελιξία και τον συντονισμό, να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης, και τέλος να μειώσουν το άγχος, παρέχοντας έτσι γενικότερη καρδιαγγειακή βελτίωση και μείωση των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ο χορός δίνει τη δυνατότητα για πλήρη κίνηση του σώματος, που δραστηριοποιεί την εγκεφαλική λειτουργία μέσω της δημιουργικότητας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει:

Στη μείωση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου.
Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Στη διαχείριση του βάρους.
Στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας και της μυϊκής δύναμης.

Χορός και σωστή διατροφή

Η ανάπτυξη ενός καλού συνδυασμού θρεπτικής αξίας, μεγέθους των μερίδων και χρόνου του γεύματος είναι σημαντική για όλους τους λάτρεις του χορού, έτσι ώστε να εφοδιαστούν με ενέργεια, δύναμη και αντοχή. Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή παρέχει μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους από ότι η άσκηση μόνη της.

Βασικές συμβουλές:

Μη ξεχνάτε να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό.
Τρώτε μικρά θρεπτικά γεύματα (σνακ) όλη την ημέρα: λαχανικά, φρούτα, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς. Καλή επιλογή φρούτου αποτελεί η μπανάνα, η οποία είναι πλούσια σε κάλιο και βοηθά στην πρόληψη από τις κράμπες.
Προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι ή το ψωμί και γενικά τα προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά ολικής αλέσεως), τα οποία κατανέμονται πιο αργά στον οργανισμό.
Πίνετε άφθονο νερό. Η ενυδάτωση αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην άσκηση. Χωρίς νερό, οι μύες ενός χορευτή είναι πιο εύθραυστοι, ενώ όταν είναι καλά ενυδατωμένοι, οι μύες γίνονται πιο εύκαμπτοι και μπορεί να μετακινηθεί πιο εύκολα.

Εν κατακλείδι, ο χορός είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης και θα λέγαμε ότι μπορεί ακόμη και να συναγωνιστεί το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο. Ένα από τα καλύτερα πράγματα λοιπόν που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε βάρος, είναι να βρείτε μια κατηγορία χορού που μπορείτε να απολαύσετε. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι ο χορός μειώνει το άγχος και την κούραση, βελτιώνει τη διάθεση, προσφέρει ενέργεια και αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Βελτιώνει έτσι τη γενική υγεία του ατόμου, δηλαδή τη φυσική, ψυχολογική και πνευματική του κατάσταση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 2.500 οι συντάξεις του ΙΚΑ σε... πεθαμένους!



Στοιχεία για όλα τα Ταμεία έδωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Αναλυτικά στοιχεία για τις μαϊμού συντάξεις για κάθε ταμείο ξεχωριστά, απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

Όπως προκύπτει:

- στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέβη σε διασταύρωση στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι από το σύνολο των περιπτώσεων, περίπου 2.500 αφορούσαν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και από αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν 2.250 συντάξεις, λόγω θανάτου των δικαιούχων.

Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές. Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.α.). Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ διεξάγεται έρευνα και για τη διαπίστωση χορήγησης αχρεωστήτων συντάξεων λόγω εικονικής ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νομό Ξάνθης διακόπηκαν συντάξεις και υποβλήθηκαν 54 μηνυτήριες αναφορές διότι προέκυψε σε έλεγχο ότι υπήρχαν εργαζόμενοι σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίοι είχαν προβεί σε εικονική ασφάλιση.

- στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι, στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη, είναι 137. Έχουν ασκηθεί 20 αγωγές και μία μήνυση, το 2011 και 42 αγωγές και τρεις μηνύσεις, το 2012.

- στο ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημοσίων Έργων- ΤΣΜΕΔΕ), δεν καταβάλλεται σύνταξη σε 99 μη απογραφέντες και έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για τον έλεγχο, προκειμένου στη συνέχεια όσες περιπτώσεις πρέπει, να διαβιβαστούν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

- στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ), από τον έλεγχο προέκυψε η καταβολή 2 παράνομα εισπραχθεισών συντάξεων, μετά τον θάνατο των συνταξιούχων. Επίσης, εντοπίστηκαν 11 αναπόγραφοι οι οποίοι έχουν διαγραφεί και η Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

- στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), ασφαλής έλεγχος θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων με φυσική παρουσία, που έχει ορισθεί από 1ης Οκτωβρίου του 2012 έως 15 Νοεμβρίου του 2012.

- στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), έχει εντοπιστεί και έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη μία περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθείσας σύνταξης λόγω θανάτου του δικαιούχου.

- στον ΟΓΑ, στο πλαίσιο ελέγχου καταβολής συνταξιοδοτικών παροχών, διενεργήθηκε απογραφή- έλεγχος των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία και τους ζητήθηκε να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Διαπιστώθηκε ότι 3.140 άτομα δεν είχαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω παροχής και ο Οργανισμός διέκοψε οριστικά τη σύνταξή τους. Ακόμη, 1.200 άτομα δεν παρουσιάστηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 1ης Σεπτεμβρίου του 2011. Το τρέχον έτος, διενεργείται παρόμοιος έλεγχος για ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ καθώς και την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, 2.000 άτομα δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί. Ο ΟΓΑ, στη συνέχεια, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά για 17.000 ενδιαφερόμενους και, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα διακοπεί η σύνταξή τους. Επίσης, στο πλαίσιο του ελέγχου στον ΟΓΑ, έχει παραδοθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί.

- σε ότι αφορά στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, έχουν εντοπιστεί και σταλεί στη Δικαιοσύνη πέντε περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων λόγω θανάτου δικαιούχου.

Στοιχεία για τις συντάξεις- «μαϊμού» που εντοπίστηκαν είχε ζητήσει από το υπουργείο η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όπως και για τις υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς και όσες περιπτώσεις έχουν διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία του σιδήρου στη διατροφή



Πρακτικές λύσεις που αυξάνουν την απορρόφηση από τις τροφές.

Η έλλειψη σιδήρου κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η υπ’ αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως και αποτελεί μέχρι και σήμερα μια πραγματικότητα.

Ο σίδηρος θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τους ζωικούς οργανισμούς και από το 1860 μέχρι και σήμερα αποτελεί το μέταλλο για το οποίο έχουν γίνει οι περισσότερες μελέτες.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει 2-4 γρ. σιδήρου. Η ολική ποσότητα σιδήρου που περιέχεται στο σώμα δεν είναι συνάρτηση μόνο του βάρους αλλά και μίας πληθώρας φυσιολογικών καταστάσεων όπως η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη και τα στάδια ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό του μεταβολισμού του σιδήρου είναι η αποθήκευσή του και η επαναχρησιμοποίησή του σε ποσοστό 90%.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω της αιμοσφαιρίνης, για την απελευθέρωση ενέργειας καθώς και για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των κυττάρων.

Η ανεπάρκειά του σχετίζεται με συμπτώματα όπως εξάντληση, ζαλάδα, πονοκέφαλοι, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, μειωμένες ικανότητες μάθησης, μειωμένη μνήμη και ευαισθησία στις λοιμώξεις λόγω αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, το 50% των περιπτώσεων αναιμίας οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να λειτουργήσουν ως βοηθητικά μέσα, όταν τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό είναι μειωμένα.

Όμως, μετά το τέλος της θεραπείας οι αποθήκες θα αδειάσουν ξανά αν δεν διασφαλιστεί η λήψη επαρκών ποσοτήτων σιδήρου μέσω της διατροφής κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη θεραπεία.

Πώς θα απορροφηθεί σωστά ο σίδηρος;

Ο διαιτητικός σίδηρος υπάρχει σε δύο μορφές: τον αιμικό και τον μη αιμικό. Ο αιμικός ή ζωικός σίδηρος περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, το συκώτι.

Ο σίδηρος των φυτικών τροφίμων όπως τα φασόλια, οι φακές, κάποια φρούτα και λαχανικά, ονομάζεται μη αιμικός.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο μορφές βρίσκεται στην απορρόφηση. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα μας σε ποσοστό 8% έως 40%, ενώ ο μη αιμικός απορροφάται δυσκολότερα σε ποσοστό 0,5% έως 6%.

Η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να αυξάνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Για το λόγο αυτό ενδείκνυνται οι συνδυασμοί των πλούσιων σε σίδηρο τροφίμων με άλλα τρόφιμα που αποτελούν πηγές βιταμίνης C.

Όμως υπάρχουν συστατικά τροφίμων όπως οι ταννίνες που βρίσκονται κυρίως στο τσάι, καθώς και το ασβέστιο που συναντάται στα γαλακτοκομικά, «ανταγωνίζονται» το σίδηρο εμποδίζοντας την απορρόφησή του.

Κάποια τρόφιμα, μέσα σ’ αυτά και το σπανάκι, περιέχουν οξαλοξικά οξέα και καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση του διαιτητικού σιδήρου στον οργανισμό.

Πρακτικές Λύσεις

Επιλέξτε επιδόρπια πλούσια σε Βιταμίνη C: Θα δράσουν συνεργατικά με το σίδηρο των τροφίμων του κυρίως πιάτου αυξάνοντας την απορρόφησή του. Φρουτοσαλάτες με φρούτα όπως το ροδάκινο, το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι ιδανικές.

Βάλτε στη σαλάτα σας αρκετές ωμές πιπεριές κομμένες κατά προτίμηση με το χέρι, ρίξτε μπόλικο λεμόνι στο σπανακόρυζο και προτιμήστε σάλτσες με βάση τη ντομάτα αντί για τις λευκές.

Ιδανική επιλογή αποτελούν και οι εμπλουτισμένοι χυμοί με βιταμίνη C, όπως αυτοί που περιέχουν έξτρα ποσότητα βιταμίνης.

Οι πρωτεΐνες των κρεάτων και των ψαριών: Συμβάλλουν στην απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Δοκιμάστε φακές με ψάρι σχάρας και φασόλια με τόνο σε νερό.

Διαλέξτε τα σωστά σνακς: Σωστές επιλογές τροφίμων για σνακ θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας. 2 φέτες γαλοπούλα με έναν 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο και βιταμίνη C αποτελούν καλούς συνδυασμούς.

Προσέξτε την ώρα που καταναλώνετε κάποια τρόφιμα: Αν τα αποθέματα σιδήρου σας είναι χαμηλά, φροντίστε να πιείτε τσάι ή να φάτε σοκολάτα 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το γεύμα σας.

Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση κόκκινου κρασιού μαζί με το φαγητό.

Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο. Ο συνδυασμός τους με το διαιτητικό σίδηρο έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απορρόφηση. Μην τα καταναλώσετε μαζί με πηγές σιδήρου, αλλά επιλέξτε κάποια άλλη ώρα της ημέρας για να τα απολαύσετε.

Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων: Ένα τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί πηγή σιδήρου όταν περιέχει τουλάχιστον 2,1 mg σιδήρου στα 100 γραμμάρια ή ανά μερίδα εφόσον περιέχεται μόνο μία μερίδα στη συσκευασία.

Πλούσια σε σίδηρο θεωρούνται τα τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον 4,2 mg σιδήρου στα 100 γραμμάρια ή στη μία μερίδα της συσκευασίας.

Εξετάστε ακόμη αν κάπου στην ετικέτα αναγράφεται η ύπαρξη EDTA (αιθυλενο-διαμινο-τετραοξικό οξύ). Το EDTA είναι ένα συντηρητικό που μειώνει την απορρόφηση σιδήρου από το σώμα κατά 50%.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια από την Αυστραλία


Με πρωτοβουλία της Πνευματικής Εστίας Ελληνίδων Μελβούρνης και σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Συμβούλιο «Ένωση», την Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας και την ΑΧΕΠΑ (Κόρες της Πηνελόπης), συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 ευρώ για την άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση των ορφανών και απόρων παιδιών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εστίας τα χρήματα δόθηκαν στην Ένωση Γονέων Ανατολικής Θεσσαλονίκης και σε σχολεία που φοιτούν παιδιά των ορφανοτροφείων «Μέλισσα» και Παπάφειο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα σχολικά λεωφορεία


Έξι λεωφορεία τα οποία μετέφεραν μικρούς μαθητές σε σχολεία ακινητοποιήθηκαν από την αστυνομία καθώς διαπιστώθηκαν βασικές ελλείψεις. Την ίδια ώρα δεκάδες σχολικά κυκλοφορούσαν στους δρόμους με φθαρμένα ελαστικά με αρκετούς οδηγούς να ξεπερνούν το όριο ταχύτητας.

Το πρώτο τετραήμερο της νέας σχολικής περιόδου έγιναν 2.761 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 85 παραβάσεις και ακινητοποιήθηκαν έξι λεωφορεία

Οι παραβάσεις αυτές αφορούν κυρίως τη στέρηση δελτίου τεχνικού ελέγχου, την έλλειψη ζωνών ασφαλείας, την παραβίαση του ορίου ταχύτητας και τη χρήση φθαρμένων ελαστικών.



Διαβάστε περισσότερα...

"Στοπ" στο τραπεζικό απόρρητο



Από 1/1/2013 τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα μπορούν να αρνηθούν να παράσχουν πληροφορίες για καταθέσεις σε τράπεζές τους, αν υπάρχει σχετικό αίτημα από τις Ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την απάντηση του Αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ Algirdas Semeta σε ερώτητη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή με αφορμή τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό και το επίμαχο «CD με τους 54.000 καταθέτες».

Στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής, αφού σημειώνει ότι «πολλοί Έλληνες κατέχουν σημαντικά ποσά καταθέσεων σε τράπεζες χωρών μελών» ζητούσε από την Επιτροπή να απαντήσει αν «είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες των χωρών μελών να παράσχουν πληροφορίες για τους Έλληνες που διατηρούν καταθέσεις σε αυτές, σε Ελληνική Αρχή εφόσον το ζητήσει με σκοπό να προβεί σε διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων στα πλαίσια της λειτουργίας του περιουσιολογίου».

Η ακριβής απάντηση του Επιτρόπου έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξαγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου εντός του 2013. Η θέσπιση των εθνικών φορολογικών διατάξεων εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητας των κρατών μελών, τα οποία δύνανται να θεσπίζουν τις διατάξεις εκείνες τις οποίες θεωρούν κατάλληλες, εφόσον δεν συγκρούονται με διατάξεις που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες, δεδομένου ότι στην ΕΕ δεν έχουν τεθεί σε ισχύ ρυθμίσεις παρεμφερείς προς αυτές του αμερικανικού νόμου FATCA (νόμος για την επιβολή φορολογίας στους λογαριασμούς της αλλοδαπής), οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να διαβιβάζουν πληροφορίες απευθείας στις φορολογικές αρχές άλλου κράτους μέλους, ένα όμως κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει από άλλο κράτος μέλος να του κοινοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία το άλλο κράτος μέλος έχει στην κατοχή του ή απέκτησε ως αποτέλεσμα διοικητικής έρευνας εντός της επικράτειάς του.

Η οδηγία 2011/16/EE της 15ης Φεβρουαρίου 2011 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, προβλέπει ρητά ότι κράτος μέλος στο οποίο απευθύνθηκε σχετικό αίτημα δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον επειδή κάτοχος των εν λόγω πληροφοριών είναι τράπεζα, άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ή πρόσωπο που ενεργεί υπό την ιδιότητα του πράκτορα ή του διαχειριστή ή επειδή οι πληροφορίες αφορούν ιδιοκτησιακά συμφέροντα προσώπου».


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ ώρα μηδέν



Το ταμείο είναι μείον! Ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να αποπληρώσει τις δεδουλευμένες δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην των φαρμακοποιών.

Στοιχεία σοκ για τον Οργανισμό παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ με φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

«Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τον πενιχρότατο προϋπολογισμό των 350 εκατ. για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων 9,5 εκ ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για το 2011 ήταν 250 εκατ. για 1,2 εκ ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕUROSTAT, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα έπρεπε να είναι 1 δις.

Ακολούθησαν απανωτές μειώσεις του προϋπολογισμού για τα εργαστήρια με τελικό ποσό τα 260 εκατ. ήτοι 21 εκατ. μηνιαίως, στα πλαίσια της μείωσης των πακέτων των 11,5 δις, και παρά την είσοδο των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον οργανισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημοποιήθηκε από τον κ. Σαλμά, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στα 2,5 δις, με τον αυθαίρετο περιορισμό της ετήσιας δαπάνης για εξετάσεις και παρακλινικά στα 187 εκ, με 75 εκ να έχουν καταβληθεί για το πρώτο τετράμηνο του, ήδη το ποσό αυτό έχει υπερκαλυφθεί κατά 131,37% . Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών για εξετάσεις και παρακλινικά. Ανακοινώθηκε επίσης η πολιτική απόφαση επιβολής περαιτέρω εκπτώσεων, με την απειλή ότι οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ.

«Η νεώτερη αυτή εξέλιξη αποτελεί τραγική είδηση για την οριακή βιωσιμότητα των ιατρείων και εργαστηρίων. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς η υπάρχει κατά την γνώμη μεθοδευμένη και άνιση περικοπή των δαπανών όλων των υπολοίπων παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σε αντιδιαστολή με την φαρμακευτική δαπάνη που θα ξεπεράσει τα 3,2 δις ετησίως σε σχέση με τα 2,25 δις του αρχικού προϋπολογισμού (62% του προϋπολογισμού έναντι στόχου 33% !!!) Την ίδια στιγμή διαθέτει μόνο το 1,8% στους κλινικούς ιατρούς και 4,2% για εξετάσεις – παρακλινικά -φυσιοθεραπευτές !!!», τονίζεται.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούν τους συναδέλφους σε άμεση εγγραφή τους προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση νέων μαζικών κινητοποιήσεων, «που αυτή την στιγμή μοιάζουν αναπόφευκτες».

Κι αυτό γιατί: «Η ώρα μηδέν έφτασε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας θα πάρουμε αποφάσεις με μοναδικό σκοπό να αποτραπεί η τελική εξόντωση και ο αφανισμός του ιατρικού κλάδου, από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν την οδήγηση



Τι έδειξε νέα έρευνα σε έφηβους οδηγούς στις ΗΠΑ.

Οι έφηβοι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια τα οποία εξυψώνουν την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά ίσως είναι πιο πιθανό να γίνουν επικίνδυνοι και απρόσεκτοι οδηγοί, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα από το Κολέγιο Dartmouth η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychology of Popular Media Culture.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερις τηλεφωνικές συνεντεύξεις στη διάρκεια τεσσάρων ετών σε 5000 αμερικανούς εφήβους. Να σημειώσουμε ότι σε αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α. οι έφηβοι μπορούν να οδηγούν με σχετικό δίπλωμα (learner’s permit) από τα 14.

Οι μισοί περίπου έφηβοι δήλωσαν ότι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια που απευθύνονταν σε πιο μεγάλες ηλικίες. Από αυτά τα παιδιά το 32% είπαν ότι έπαιζαν το Spider Man 2 (το οποίο απευθύνεται σε εφήβους), το 12% το Manhunt – που απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας – και το 58% το Grand Theft Auto III που επίσης απευθύνεται σε ενήλικες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στην τρίτη συνέντευξη, κατά την οποία οι συμμετέχοντες ήταν κοντά στα 16 – το 21% αυτών δήλωσαν ότι τους είχε ήδη σταματήσει η αστυνομία ενώ οδηγούσαν, το 14% ανέφεραν ότι είχαν ήδη ένα τροχαίο και το 25% είπαν ότι είχαν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά στο τιμόνι όπως η αυξημένη ταχύτητα και η παραβίαση των stop.

Σημειώνεται ότι οι χαρακτήρες των βιντεοπαιχνιδιών που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο ριψοκίνδυνοι γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο οδήγησης των εφήβων, καθώς και την πιθανότητα να οδηγούν έχοντας πιει αλκοόλ.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ να χορηγούνται στην ώρα τους



“Να χορηγούνται στα ΑμεΑ τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που δικαιούνται επιτέλους στην ώρα τους, μία φορά τον μήνα και σε ρητά προκαθορισμένη ημερομηνία, ώστε να μην ξανασυμβεί η καθυστερημένη κατά 6 μήνες καταβολή τους που παρουσιάστηκε μέσα στο 2012 και τους οδήγησε στην οικονομική εξαθλίωση και την απελπισία”, ζήτησε ανάμεσα σε άλλα από την κυβέρνηση, χθες, ο Δημήτρης Στρατούλης, από τη Θεσσαλονίκη.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Εργασίας παραβρέθηκε και μίλησε στην ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Α' Θεσσαλονίκης με φορείς των ΑμεΑ και ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση και την τρόικα περικοπές κοινωνικών, προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων. Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι φορέων και σωματείων των ΑμεΑ και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παραβρέθηκαν η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Δ. Χαραλαμπίδου, ο γραμματέας του ΣΥΝ Ν. Σαμανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Τρ. Μηταφίδης και τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ και του Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Τ. Κανταράς και Χρ. Σουλτανίδου.

Ο Δημ. Στρατούλης ζήτησε επίσης να μην προχωρήσει με το νέο πακέτο βάρβαρων μνημονιακών μέτρων σε περικοπές κοινωνικών, πολυτεκνικών και προνοιακών επιδομάτων σε 300.000 αναπήρους και 400.000 πολύτεκνους και τρίτεκνους, και να μην περικοπούν οι φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις σε αυτές τις κατηγορίες, διότι “έτσι η κυβέρνηση θα τους στείλει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση”. Τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περικοπεί το επίδομα εργασίας στους εποχικά εργαζόμενους, το ΕΚΑΣ για 80.000 συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και οι συντάξεις 70.000 ανασφάλιστων ηλικιωμένων, στέλνοντάς τους στη φτώχεια και την απόγνωση.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα «τυφλά» η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης



Χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία οι εκτιμήσεις.

Στα τυφλά επιχειρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει επεξεργασθεί στοιχεία με τις συνταξιοδοτήσεις της επόμενης διετίας προκειμένου να καθορίσει με ακρίβεια το δημοσιονομικό όφελος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει βασισθεί στα δεδομένα παρελθόντων ετών προκειμένου να προσδιορίσει το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν έχει συλλέξει επικαιροποιημένα στοιχεία από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ και τους υπόλοιπους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Έτσι, το ετήσιο όφελος των 550 εκατ. ευρώ που υπολογίζει η Κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι ορθό.

Πάντως, διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η χρονική συντόμευση των αλλαγών που έφερε ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) στην αύξηση των ορίων ηλικίας για ασφαλισμένους από 1/1/83 έως 31/12/92.

Ο νόμος Λοβέρδου αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για το ΙΚΑ σταδιακά από τα 58 στα 60 έτη και από τα 38 χρόνια στα 40 χρόνια δουλειάς. Δηλαδή κάποιος που βγήκε στη σύνταξη το 2010 χρειαζόταν 10.500 ένσημα και ηλικία 58 ετών το 2012 11.100 ένσημα και ηλικία 59 ετών για να φθάσει στο 2015 όπου χρειάζεται πλέον 12.000 ένσημα και συμπληρωμένα τα 67 έτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο θα κουρευτεί το εφάπαξ



Αναδρομική επιστροφή των χρημάτων που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταμείων πρόνοιας, τα οποία με βάση τις αναλογιστικές μελέτες χορηγούσαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές, αλλά και μαχαίρι έως 83% στο εφάπαξ προβλέπει νέα ρύθμιση.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μόνιμη εισφορά 1-3% στις συντάξεις όσων πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια. Για όσους δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση χορήγησης, το ποσό μειώνεται από 1,94% έως 83%.

Στο σχετικό σχέδιο άρθρου:

1. Περιλαμβάνεται η καθιέρωση ειδικής μόνιμης εισφοράς 1% - 3% στις συντάξεις όσων άνοιξαν τα προηγούμενα χρόνια (από 1-1- 1995 έως 31-10-2010) την πόρτα εξόδου και πήραν αυξημένο εφάπαξ. Ο συντελεστής παρακράτησης εξαρτάται από την ψαλίδα μεταξύ του εφάπαξ και των εισφορών που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος.

2. Καθορίζεται ότι στους ασφαλισμένους σε 22 φορείς πρόνοιας μέχρι 31-12-1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας τους από το 2010 και μετά (είναι ανοικτή η ακριβής ημερομηνία με πιθανότερο τον Οκτώβριο), στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ μειώνεται από 1,94% έως 83%, ανάλογα με το Ταμείο.

Την ίδια ώρα, όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 1995 και πήραν αυξημένο εφάπαξ βοήθημα θα κληθούν να πληρώσουν μηνιαία εισφορά από 1%-3%. Ουσιαστικά όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια υψηλό εφάπαξ τώρα θα κληθούν, μέσω αυτής της εισφοράς, να… καλύψουν ώς ένα βαθμό αυτή τη διαφορά. Η εισφορά θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που επιβάλλονται στις συντάξεις και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα ταμεία πρόνοιας. Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να καλυφθούν ώς ένα βαθμό τα ελλείμματα που υπάρχουν στους ασφαλιστικούς φορείς.

Στη διάταξη προβλέπεται πως «με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας καθορίζονται ο φορέας-τομέας πρόνοιας στον οποίο αποδίδεται η παρακράτηση, ο χρόνος, η διαδικασία μεταφοράς των ποσών στους τομείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της διάταξης αυτής».

Tαυτόχρονα, μείωση του εφάπαξ που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 83%, προβλέπεται για συνολικά 22 ταμεία πρόνοιας. Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα επηρεάσουν και όσους αποχώρησαν το 2010, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Η ρύθμιση προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ έως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ.

Στους μεγάλους χαμένους είναι μεταξύ των άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, ενώ οι μειώσεις κυμαίνονται από 41,52% έως και 63,91%. Οπως τονίζεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, το ποσοστό της μείωσης αποφα- σίστηκε με βάση αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν απόκλιση μεταξύ του καταβαλλόμενου βοηθήματος και των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι μειώσεις για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (του ΤΑΥΤΕ- ΚΩ) θα εφαρμοστούν παράλληλα με την περικοπή που είχε γίνει τον Νοέμβριο. Δηλαδή, οι συγκεκρι- μένοι ασφαλισμένοι θα δουν μέσα σε έναν χρόνο το εφάπαξ τους να μειώνεται δύο φορές!

Η προωθούμενη περικοπή των εφάπαξ προκαλεί έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αφού αμφισβητούνται τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που έγιναν από το υπουργείο Εργασίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ



Διαβάστε περισσότερα...

Χρήση αυτασφάλισης για συνταξιοδότηση



Χείρα βοηθείας σε χιλιάδες ανέργους δίνει το ΙΚΑ, προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για την συνταξιοδότηση τους. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου αυτασφάλισης των απολυμένων 55 έως 64 ετών και για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που στο χρονικό διάστημα από 15/07/2010 έως και 31/12/2012 λάβει χώρα καταγγελία σύμβασης εργαζομένου ηλικίας 55 έως 64 ετών, εφόσον αυτός παραμένει άνεργος, έχει το δικαίωμα αυτασφάλισης, το οποίο ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία συμβάσεως. Ο εργοδότης που τους απέλυσε έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό:

α) 50%, προκειμένου για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και

β) 80%, προκειμένου για ασφαλισμένους 60 έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα ομοίως μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

Με το με αρ. πρωτ. Φ.11221/31441/2058/27.06.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διευκρινίζεται ότι, από τη γραμματική διατύπωση των εν λόγω διατάξεων αλλά και με βάση το σκοπό της θέσπισής τους, προκύπτει ότι στο πεδίο εφαρμογής τους μπορούν να υπαχθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυτής της κατηγορίας είτε πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης είτε πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ο χρόνος αυτασφάλισης των απολυμένων 55 έως 64 ετών, βάσει των διατάξεων του άρθ. 66 του ν. 3996/2011, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θεμελίωση δικαιώματος τόσο σε πλήρη όσο και σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, στην περίπτωση δε της μειωμένης και για τη συμπλήρωση των ειδικών προϋποθέσεων.

Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, δικαιούχοι είναι όσοι:

α) Έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, με τελευταίο ασφαλιστικό φορέα το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

β) Έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης το 55ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν υπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία.

γ) Παραμένουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ..

δ) Υποβάλλουν σχετική αίτηση στο οικείο Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

ε) Ο αριθμός των απολυομένων ηλικίας 55 – 64 ετών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού απολυομένων. Τυχόν κλάσμα στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο ακέραιο.

Εξαιρούνται:

• Οι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα όλων των φορέων ασφάλισης και του δημοσίου, καθώς και όσοι κατά το χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας έχουν συμπληρώσει αθροιστικά τόσο το όριο ηλικίας όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος.

• Οι απολυόμενοι από επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α),

• Οι κατ΄ οίκον εργαζόμενοι

• Οι απολυόμενοι των οποίων η σύμβαση καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους και

• Οι απολυόμενοι των οποίων ο εργοδότης είναι σύζυγος ή συγγενής Α΄ βαθμού.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα ειδικά σχολεία οδηγούνται σε λουκέτο»



Μεγάλες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Την άμεση διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ζητά με ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «οι περισσότερες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) άνοιξαν μόνο για τον αγιασμό, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Οι δάσκαλοι αναφέρουν ότι η ίδια εικόνα υπάρχει και στην πλειονότητα των τμημάτων ένταξης, ενώ τονίζουν πως εξίσου τραγική είναι η κατάσταση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους που περιμένουν δάσκαλο «παράλληλης στήριξης», αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει προσληφθεί κανείς εκπαιδευτικός για τον σκοπό αυτόν.

«Τα ειδικά σχολεία, στα οποία φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα τελευταία χρόνια αντί να αναβαθμιστούν, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών και των μνημονίων, οδηγούνται σε λουκέτο».

Εξίσου αποθαρρυντική είναι και η εικόνα της απασχόλησης των αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ). Όπως σημειώνει η ΔΟΕ «θεωρούνται ικανοί να εργάζονται μόνο για αναπληρωτές ενώ καλύπτουν, εδώ και χρόνια, θέσεις μόνιμου προσωπικού. Η εξαγγελία διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή κάθε φορά μένει μόνο στα χαρτιά και στις εξαγγελίες των Υπουργών, ενώ η θέση του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής στο Υπουργείο, ακόμη και σήμερα, παραμένει κενή».

Παράλληλα, οι δάσκαλοι ζητούν και τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικές δομές για τους φτωχούς στη Θεσσαλονίκη



Αρχικά θα δημιουργηθεί το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.

Την παραχώρηση δημοτικών χώρων για την υλοποίηση και εύρυθμη λειτουργία δικτύου κοινωνικών δομών με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, στρέφουμε το βλέμμα στους αδύναμους συμπολίτες μας. Δημιουργούμε τις κατάλληλες δομές οι οποίες φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν σε χώρους του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να στηρίξουμε τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα επιβίωσης» ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία του Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Παροχής Συσσιτίων.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και εφαρμόζεται από το δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής πράξης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» και «PRAKSIS».



Διαβάστε περισσότερα...