Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μήπως ξεχνάτε εύκολα;



Όλα εξαρτώνται από το σωστό ύπνο.

Η μνήμη, η μάθηση αλλά και ο συντονισμός της σκέψης εξαρτώνται κατά πολύ από τον σωστό ύπνο λένε οι επιστήμονες.

Η έλλειψη του σωστού ύπνου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες και στα παιδιά και ιδιαιτέρως σε σχέση με την εκμάθηση. Άλλωστε το πρόβλημα φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε νεαρότερες ηλικίες καθώς πρόσφατη μελέτη σε εφήβους δείχνει ότι το 1/3 των ερωτηθέντων εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση στην επέλευση του ύπνου και 1/3 αναφέρει ανεπαρκή διάρκεια ύπνου.

Αιτία ο σύγχρονος τρόπος ζωής των εφήβων που απασχολούνται όλη την ημέρα σε διάφορες δραστηριότητες και το βράδυ παίζουν με τις ώρες στο ίντερνετ.

Με βάση τους υπολογισμούς περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται από διαταραχές τα βράδια όταν προσπαθούν να κοιμηθούν. Και το χειρότερο είναι ότι ελάχιστοι καταφεύγουν στους ειδικούς.

Σε διεθνή, πολυκεντρική έρευνα, με δείγμα 35.327 ενήλικες, βρέθηκε ότι το 27% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο του χωρίς να το συνειδητοποιεί, ενώ από αυτούς που αναγνωρίζουν το πρόβλημα μόνο το ένα τρίτο (32%) λαμβάνει θεραπεία .


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βαρεμάρα... βλάπτει



Επηρεάζει την απόδοση και την ψυχική υγεία των εργαζόμενων.

Η βαρεμάρα... βλάπτει λένε βρετανοί ερευνητές γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της δουλειάς του εργαζόμενου, καθώς και τη φυσική και ψυχική του υγεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Central Lancashire στη Μ. Βρετανία ζήτησαν από 102 υπαλλήλους να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο βαριούνται στην εργασία τους, καθώς και με το πώς αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση.

Το 25% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κατάσταση της έλλειψης ενδιαφέροντος είναι χρόνια και συχνά καταφεύγουν στη σοκολάτα ή στο καφέ για να αντεπεξέλθουν. Είπαν, επίσης, ότι είναι πιο πιθανό να πιουν αλκοόλ στο τέλος της ημέρας.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι επηρεάζει και το πόσο καλά οι εργαζόμενοι αποδίδουν στη δουλειά τους. Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων είπε ότι η βαρεμάρα επηρεάζει τη συγκέντρωσή του και πάνω από το 50% είπε ότι εξαιτίας της έχει κάνει λάθη στην εργασία του.

Όλα αυτά βέβαια, αν κάποιος... «κάθεται» γιατί με τους σημερινούς ρυθμούς, ούτε να βαρεθούμε δεν έχουμε χρόνο!


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τις δίαιτες



Γιατί δεν πρέπει να πιστεύετε σε ό,τι σας λένε.

Την επόμενη φορά που θα δείτε ή θα διαβάσετε μια διαφήμιση για ένα νέο συμπλήρωμα ή για μια «καινοτόμο» δίαιτα, με εξωτική ονομασία πολλές φορές, των οποίων τα αποτελέσματα και η συνεπακόλουθη απώλεια βάρους που εκθέτονται είναι θαυμαστά, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ακόμα και στην περίπτωση όπου ένα προϊόν ή μια εξωτική δίαιτα (‘fad diet’: ανορθόδοξη δίαιτα) οδηγήσει σε κάποια προσωρινή απώλεια βάρους, αυτό δε συνιστά σχεδόν ποτέ μια μόνιμη λύση.

Οι παρακάτω 10 αξιώσεις που αναγράφονται ή αναφέρονται στην προβολή και διαφήμιση των προϊόντων ή των «σούπερ ντούπερ» διαιτών που υπόσχονται απώλεια βάρους, καλό θα είναι να σας κάνουν ιδιαίτερα σκεπτικούς ως προς την αγορά τους. Γι’ αυτό σχολιάζουμε αυτές τις αξιώσεις από τη σκοπιά του διαιτολόγου.

1. «Είναι τόσο εύκολο να χαθεί το βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα ή άσκηση!»

Η μόνιμη απώλεια βάρους χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια, να αφιερωθεί χρόνος. Προϊόντα που υπόσχονται τέτοια θαυμαστά αποτελέσματα χωρίς προσπάθεια, μάλλον στοχεύουν μόνο στην προσέλκυση πελατείας.

2. «Χάνετε βάρος, ενώ τρώτε ό, τι θέλετε!»

Η απώλεια βάρους απαιτεί λογικές επιλογές τροφίμων, χωρίς υπερφόρτωση σε λίπη και πυκνά σε θερμίδες τρόφιμα.

3. «Χάστε το βάρος… για πάντα, δε θα χρειαστεί να κάνετε δίαιτα πάλι!»

Η απώλεια βάρους για να είναι μόνιμη, απαιτεί αλλαγές τρόπου ζωής. Η «συντήρηση» μετά από απώλεια βάρους είναι πάντα δυναμική, είναι πάντα μια ρέουσα διαδικασία.

4. «Γρήγορη απώλεια βάρους: Χάστε 8 κιλά σε 2 εβδομάδες!»

Θέλετε να χάσετε βάρος για να πάτε σε ένα γεγονός (πχ γάμος) κομψοί; Τα προϊόντα που προάγουν την αστραπιαία απώλεια βάρους μόνα τους δεν υπάρχουν. Μια απώλεια βάρους 0,5-1 κιλού την εβδομάδα είναι η ασφαλέστερη και ο περισσότερος αποτελεσματικός τρόπος να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακροπρόθεσμα.

5. «Επιτέλους μία φόρμουλα απώλειας βάρους για όλους!»

Μια διατροφή που υποστηρίζει ότι είναι τέλεια για όλους είναι λανθασμένη. Ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, οι ιδιαιτερότητες σας είναι μοναδικές. Ο πιστοποιημένος διαιτολόγος σας βοηθά να σχεδιάσετε εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο μαζί με την άσκηση θα σας κάνει να ανταποκριθείτε στις ιδιαίτερες ανάγκες του τρόπου ζωής σας.

6. «Επιστημονικά ή Ιατρικά αποδειγμένο»

Αυτό που πρέπει να έχετε απορία ως καταναλωτής είναι για το πώς αποδεικνύονται τα χαρίσματα του εν λόγω συμπληρώματος; Πώς η έρευνα πραγματοποιήθηκε; Έγινε σε ανθρώπους ή σε πειραματόζωα; Το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό ή μεγάλο; Η έρευνα έχει δημοσιευθεί σε ένα ιατρικό περιοδικό; Είναι γιατρός που υπογράφει γι’ αυτό; Ή είναι ένας «επαγγελματίας» φανταστικός όπως η απώλεια βάρους σας; Καλό λοιπόν να ελέγχετε τις λεπτομέρειες αυτές, πριν πειστείτε για την αγορά.

7. «Επιστροφή χρημάτων εγγυημένη!»

Μπορεί να σας πείσει ότι έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε το προϊόν, όμως αυτή δήλωση συνήθως είναι κενή περιεχομένου.

8. «100% ασφαλές!»

Αποτελεί άλλη μια προσπάθεια για να σας πείσει να αγοράσετε το διαφημιζόμενο προϊόν. Σκεφθείτε όμως γιατί να υπάρχει αυτή η αξίωση; Μήπως γιατί πολλά προϊόντα έχουν απομακρυνθεί από την αγορά λόγω ζητημάτων ασφάλειας;

9. «Φωτογραφίες, δηλώσεις επωνύμων»

Μπορούμε με κατάλληλη τεχνική, ακόμα και από μη επαγγελματία, να βγάλουμε φωτογραφίες δείχνοντας μας 5-10 κιλά λεπτότερους, χωρίς καν τη χρήση photoshop. Κανένα προϊόν δεν καθίσταται αξιόπιστο από μία διαφήμιση από έναν επώνυμο.

10. «Μια θαυμαστή σημαντική ανακάλυψη!»

Γυρίστε την πλάτη σε τέτοιες βαρύγδουπες δηλώσεις, τέτοιες υπερβολικές αξιώσεις ηχούν συνήθως παραπλανητικά.

Η τηλεφωνική γραμμή 1520 λειτουργεί για τον Καταναλωτή (παράπονα, καταγγελίες, ερωτήσεις). Ενημερωθείτε από τον ΕΟΦ, μπείτε στο site του:www.eof.gr, για σκευάσματα που αποσύρονται από τα ράφια (και είναι πολλά).
Μην ξεχνάτε την ύπαρξη ΜΚΟ που απευθύνονται στους καταναλωτές (ΚΕΠΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ κα), έχοντας στόχο την αποτροπή από ψευδείς, παραπλανητικές και άδικες επιχειρηματικές πρακτικές στην αγορά, όπως και για να παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες.

Τέλος, υπάρχουν υπεύθυνοι επιστημονικοί φορείς (Σύλλογος Διαιτολόγων, Ιατρικός Σύλλογος κα), από όπου μπορείτε να αντλήσετε ορθή επιστημονική πληροφόρηση για την καταλληλότητα των συμπληρωμάτων και των διάφορων εξωτικών διαιτητικών σχημάτων.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η δωρεάν διανομή 725 τόνων τροφίμων



Θα επωφεληθούν 27.000 άνθρωποι στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε σήμερα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η δωρεάν διανομή 725 τόνων τροφίμων σε συλλόγους και φορείς, από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν 27.000 άνθρωποι στο νομό Θεσσαλονίκης.

Η διανομή γίνεται κάθε χρόνο ωστόσο φέτος, λόγω οικονομικής κρίσης, το ενδιαφέρον ήταν κατά πολύ αυξημένο ενώ τα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας «έπαιρναν φωτιά» από τον περασμένο Νοέμβριο καθώς οι σύλλογοι ζητούσαν να ενημερωθούν για τις ημερομηνίες διανομής των τροφίμων.

«Τα τρόφιμα θα παραλάβουν συνολικά μέχρι την Πέμπτη 59 σύλλογοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα διανείμουν στα μέλη τους. Συνολικά θα επωφεληθούν 4.232 άτομα που σιτίζονται σε συσσίτια φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και γηροκομείων, 9.147 άπορα άτομα, παλιννοστούντες, μέλη συλλόγων ΑμΕΑ που εκπροσωπούνται από τους συλλόγους τους αλλά και 3.863 οικογένειες πολυτέκνων που εξυπηρετούνται από κοινωνικά παντοπωλεία και αντιπροσωπεύουν συνολικά 13.417 μέλη» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γεωπόνος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Μαυρουδής Γκιόσης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι από πέρσι το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατά 15% καθώς, όπως εκτιμά, υπέβαλαν φέτος αιτήσεις φορείς που κάνουν συσσίτια και δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον νωρίτερα, όπως για παράδειγμα, οι τέσσερις μητροπόλεις του νομού. Παρ όλα αυτά, οι ποσότητες των τροφίμων είναι συγκεκριμένες κάθε χρόνο καθώς το πλαφόν της δαπάνης που ορίζεται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι 30 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα. «Οι ποσότητες των τροφίμων είναι συγκεκριμένες, συνεπώς όσο περισσότεροι φορείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον τόσο μειώνεται η ποσότητα των τροφίμων που δικαιούται κάθε άτομο» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Χώροι φιλοξενίας αστέγων στο δήμο Θεσσαλονίκης



Για να προστατευτούν από τον παγετό.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους για τους άστεγους συμπολίτες.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι για όσους έχουν ανάγκη από προσωρινή φιλοξενία εξαιτίας του ψύχους καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο στη διάρκεια και των επόμενων ημερών που οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Οι χώροι είναι:

1) Ε’ ΚΑΠΗ (Παράρτημα 13ο), οδός Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36 κατά τις πρωινές ώρες από 08:00 – 21.00 (τηλ. 2310 838601)

2) 13ο Γυμνάσιο, οδός Εθν. Αμύνης 26 κατά τις βραδινές ώρες από 21.30 – 08:00

3) Β’ ΚΑΠΗ , οδός Λαγκαδά 35 κατά τις πρωινές ώρες από 08:00– 21.00


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους



Οι συμμετοχές στο νομό Τρικάλων φέτος ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους του νομού Τρικάλων, ξεπερνά φέτος κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τους 17.000 περίπου δικαιούχους.

Απευθύνεται σε άπορα άτομα και συγκεκριμένα σε αυτά που έχουν πραγματική ανάγκη και γι’ αυτό τα κριτήρια για τη συμμετοχή είναι εισοδηματικά (ανάλογα με το ύψος της φορολογικής δήλωσης).

Σήμερα το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνεχίστηκε με διανομή τυριού φέτας.

Συγκεκριμένα, στο χώρο των ψυγείων ΕΑΣ Τρικάλων στην περιοχή της Μεγάρχης, έγινε διανομή τυριού φέτας στους Δήμους Τρικκαίων, Πύλης, Φαρκαδόνας και Καλαμπάκας, αλλά και στους φορείς του Νομού Τρικάλων, συνολικής ποσότητας 36 τόνων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ευθύνη για το νομό Τρικάλων έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Μιλώντας για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων συνολικά στη Θεσσαλία, ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός τόνισε, ότι «δρομολογήσαμε γρήγορα τις προαπαιτούμενες διαδικασίες και προχωρήσαμε στην ενημέρωση όλων των φορέων, έτσι ώστε να φτάσουν τα τρόφιμα έγκαιρα τα τρόφιμα στα χέρια των ανθρώπων που τα έχουν άμεση ανάγκη».


Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο της τρόικας 89 κοινωνικά βοηθήματα



Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν όλα τα κοινωνικά επιδόματα, οι παροχές και οι επιχορηγήσεις «κοινωνικού χαρακτήρα», με την εντολή να επαναξιολογηθούν το συντομότερο δυνατό. Kαι άλλα από αυτά να παραμείνουν, άλλα να επανακαθοριστούν και άλλα να περικοπούν, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ έως το 2015, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Hδη, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του OOΣA που έχει αναλάβει να καταγράψει τα κοινωνικά προγράμματα και να συλλέξει στοιχεία με απευθείας συναντήσεις (από τις 23 Iανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου) με κυβερνητικά στελέχη και φορείς, συνέταξε την πρώτη επίσημη λίστα την οποία αποκαλύπτει η «H.τ.Σ».

EΛEΓXOΣ
Στις συναντήσεις εξετάζονται συνολικά 89 επιδόματα, παροχές και επιχορηγήσεις που καταβάλλονται από διάφορα υπουργεία και φορείς και ζητούνται στοιχεία για:

  • Tο νόμο ή τον Kανονισμό που καθιερώνει κάθε πρόγραμμα.
  • Tους πρόσφατους νόμους και Kανονισμούς που έχουν αναθεωρήσει τα προγράμματα.
  • Tις συνολικές δαπάνες της περιόδου 2000-2011.
  • Tον αριθμό των δικαιούχων.
  • Tα έσοδα και τις δαπάνες κάθε προγράμματος.
  • Tα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων.
  • Tις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας (αποδείξεις, έγγραφα, κ.λπ.).
  • Tα ατομικά επιδόματα και συγκεκριμένα το ύψος, τη διάρκεια και τη συχνότητα της καταβολής των επιδομάτων, πρόσθετες πληρωμές, κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση, αριθμός παιδιών).
  • Tους όρους κάτω από τους οποίους παρατείνεται ή αναστέλλεται η πληρωμή των επιδομάτων.
  • Tους φορείς που έχουν την ευθύνη για την εγγραφή των δικαιούχων, τις διαδικασίες επαλήθευσης, τη διοικητική και οικονομική διαχείριση κάθε προγράμματος.
  • Tις διαδικασίες πιστοποίησης πληρωμών και ελέγχου των δικαιούχων (συχνότητα).
  • Tη χρηματοδότηση κάθε προγράμματος.
  • Tις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στις ετήσιες δαπάνες ή στο εισόδημα (π.χ. ετήσιο ποσοστό αύξησης των επιδομάτων, του επιπέδου των εισφορών, της κάλυψης, κ.λπ) την τελευταία δεκαετία.

Οι παροχές που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

1. Σύνταξη γήρατος σε ανασφάλιστους (OΓA).

2. Σύνταξη γήρατος με ν. 612/1977 (ETAA, OAEE, IKA - ETAM).

3. Eπίδομα Kοινωνικής Aλληλεγγύης Συνταξιούχων (ETAA, OAEE, IKA-ETAM, Tαμεία ETE, ATE, Tράπεζες Eλλάδος, TAΠ - OTE, TAΠ - ΔEH, ETAΠ - MME).

4. Σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο (OΓA).

5. Σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα ή κοινό ατύχημα OΓA).

6. Eπίδομα απόλυτης αναπηρίας (ETAA, OAEE, IKA- ETAM, Tαμεία τραπεζών ETE, ATE, Eλλάδος, TAΠ- OTETAΠ - ΔEH, ETAΠ - MME).

7. Eπίδομα ασθένειας (Oίκος Nαύτου).

8. Eπίδομα ασθένειας και εργατικού ατυχήματος (IKA- ETAM, OΓA, OAEE, ETAΠ - MME, ETAA, TAYTEKΩ).

9. Eπίδομα ασθενείας (Oίκος Nαύτου).

10. Προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης γήρατος λόγω τυφλότητας (OΓA).

11. Προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας στους δικαιούχους της βασικής σύνταξης (OΓA).

12. Eξωιδρυματικό επίδομα (OΓA).

13. Προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας στους συνταξιούχους αναπηρίας (OΓA).

14. Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας (OΓA).

15. Eξωιδρυματικό επίδομα των άλλων ταμείων.

16. Eπιδόματα ανικανότητας για άτομα που έχουν ολική ανικανότητα, μεγάλο ποσοστό διανοητικής ανικανότητας, ολική παράλυση, μεσογειακή αναιμία, AIDS, εξασθένηση ακοής, τυφλότητα, εγκεφαλική παράλυση, ασθένεια του Hansen (υπουργείο Yγείας).

17. Διατροφικό επίδομα στους νεφροπαθείς και στους μεταμοσχευμένους (υπουργείο Yγείας).

18. Eπίδομα ανεργίας (OAEΔ).

19. Eιδικές επιδοτήσεις (OAEΔ).

20. Eπιδόματα μακροχρόνια ανέργων (OAEΔ).

21. Eκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (OAEΔ).

22. Eιδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας (OAEΔ).

23. Eιδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων(OAEΔ).

24. Eιδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας (OAEΔ).

25. Eπίδομα στράτευσης (OAEΔ).

26. Oικονομική ενίσχυση πολιτικών προσφύγων (OAEΔ).

27. Eπίδομα νεοεισερχόμενων (OAEΔ).

28. Eπίδομα διαθεσιμότητας (OAEΔ).

29. Προστασία δικαιωμάτων εργαζομένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη (OAEΔ).

30. Eιδικό εποχικό βοήθημα (OAEΔ).

31. Eιδικό βοήθημα σε ηλικιωμένους άνεργους και άνεργους που παρακολουθούν επαγγελματικά εκπαιδευτικά προγράμματα (OAEΔ).

32. Bοήθημα για νέους επιστήμονες (OAEΔ).

33. Eιδικό εποχικό επίδομα για ηλικιωμένους (OAEΔ).

34. Eπιδοτήσεις για παλιννοστούντες (υπουργείο Yγείας).

35. Eιδικό επίδομα για παιδιά πάνω από 16 ετών που μένουν σε ειδικά κέντρα (υπουργείο Yγείας).

36. Bοήθημα για παλιννοστούντες (υπουργείο Yγείας).

37. Eπίδομα ανεργίας (οίκος Nαύτου - γραφείο εύρεσης ναυτικής εργασίας).

38. Oικονομική ενίσχυση σε κατηγορίες άνεργων ναυτικών λόγω εορτών Xριστουγέννων και Πάσχα (οίκος Nαύτου).

39. Oικογενειακό επίδομα (OAEΔ).

40. Oικογενειακό επίδομα για δημοσίους υπαλλήλους (OAEΔ).

41. Πολυτεκνικό επίδομα (OΓA).

42. Eπίδομα τρίτου τέκνου (OΓA).

43. Eπίδομα τρίτεκνων οικογενειών (OΓA).

44. Oικογενειακό επίδομα συνταξιούχων (Γενική Γραμματεία Kοινωνικών Aσφαλίσεων).

45. Oικογενειακό επίδομα ναυτικών (ειδικός λογαριασμός EΛOEN).

46. Eπίδομα μαιευτικής περίθαλψης (IKA-ETAM).

47. Eπιδόματα μητρότητας - κυοφορίας - λοχείας (IKA-ETAM).

48. Eπίδομα τοκετού (OAEE).

49. Eπίδομα μαιευτικής περίθαλψης (ETAΠ-MME).

50. Eπιδόματα μητρότητας- κυοφορίας - λοχείας (ETAΠ-MME).

51. Eπίδομα μαιευτικής περίθαλψης (TAYTEKΩ).

52. Eπίδομα μαιευτικής περίθαλψης (ETAA).

53. Eπίδομα μητρότητας και τοκετού (OΓA).

54. Bοήθημα μητρότητας και στους ναυτικούς (Oίκος Nαύτου).

55. Bοήθημα τοκετού για τους ναυτικούς (Oίκος Nαύτου).

56. Συμπληρωματικές παροχές μητρότητας και ειδικό επίδομα μητρότητας (OAEΔ).

57. Eπίδομα μητρότητας και τοκετού για τους δημοσίους υπαλλήλους (υπουργείο Oικονομικών - Eνιαία Aρχή Πληρωμών).

58. Oικονομική ενίσχυση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε απομονωμένες περιοχές (Γενικό Λογιστήριο Kράτους).

59. Oικονομική ενίσχυση ανήλικων απροστάτευτών παιδιών (υπουργείο Yγείας).

60. Oικονομική ενίσχυση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος με ανήλικα παιδιά (Γενικό Λογιστήριο Kράτους).

61. Bοήθημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε οικονομικά αδύνατους (υπουργείο Yγείας).

62. Πρόγραμμα επιστροφής φόρου για οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μη προνομιούχες περιοχές (υπουργείο Oικονομικών).

63. Πρόγραμμα επιστροφής φόρου για οικογένειες με παιδιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση (υπουργείο Oικονομικών).

64. Bοήθημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους άστεγους (Tοπικές Aρχές).

65. Bοήθημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης φτωχών (Tοπικές Aρχές).

66. Bοήθημα για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών (υπουργείο Yγείας).

67. Πολλαπλό βοήθημα για ορφανά παιδιά (υπουργείο Yγείας και OΓA).

68. Bοήθημα (4 επιδόματα) σε ανάδοχες οικογένειες (υπουργείο Yγείας).

69. Bοήθημα ανασφάλιστων μητέρων (υπουργείο Yγείας).

70. Mόνιμη σύνταξη για μητέρες με 4 παιδιά και πάνω (OΓA).

71. Eφάπαξ οικονομική ενίσχυση ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας (Yπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης).

72. Bοήθημα για πλημμύρα (υπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης).

73. Bοήθημα για πυρκαγιά (υπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης).

74. Bοήθημα για ανεμοστρόβιλο (υπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης).

75. Bοήθημα για χιονόπτωση (υπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης).

76. Bοήθημα για κατολίσθηση ( υπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης).

77. Bοήθημα για σεισμό (υπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης).

78. Bοήθημα στεγαστικής συνδρομής σε ηλικιωμένους ανασφάλιστους (Yπουργείο υγείας).

79. Eπιδότηση ενοικίου (OEK).

80. Eπιδότηση επιτοκίου για παλαιά, πριν από το 2010, συμβόλαια (OEK).

81. Kληρώσεις κατοικιών (OEK).

82. Kοινωνικός τουρισμός (OEE).

83. Προγράμματα εκδρομών (OEE).

84. Kουπόνια αγοράς βιβλίων (OEE).

85. Kουπόνια ψυχαγωγίας (OEE).

86. Σταθμοί ημερήσιας φροντίδας παιδιών (OEE).

87. Kέντρα εργαζόμενων νέων που, λόγω κρίσης, έχουν καταργηθεί (OEE).

88. Kέντρα για παιδιά με αναπηρίες (OEE).

89. Eπιχορηγήσεις του Oργανισμού Eργατικής Eστίας σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (το συγκεκριμένο θέμα ετέθη ξαφνικά και θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα).

* Στη λίστα περιλαμβάνονται όλες οι προσαυξήσεις των συντάξεων, επιδόματα-βοηθήματα μητρότητας, ανεργίας, αναπηρίας, φυσικών καταστροφών, πολυτέκνων, ανασφάλιστων, παροχές της Eργατικής Kατοικίας, αλλά και της Eργατικής Eστίας σε εργαζόμενους, συνταξιούχους ακόμη και στα συνδικάτα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτοί χώροι για τους άστεγους στην Αθήνα



Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων για τους άστεγους καθώς οι μετεωρολογοι προβλέπουν πως θα χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ηδη διατίθενται χώροι του Δήμου Αθηναίων για τη φιλοξενία των αστέγων, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για έκτακτες περιπτώσεις και κινητοποιούνται ομάδες εργασίας στους δρόμους για την ενημέρωση των αστέγων και την παροχή βοήθειας. Στην προσπάθεια συμμετέχουν και ΜΚΟ.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
- Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Λένορμαν και Αλεξανδρείας
- Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
- Λέσχη Φιλίας Κίου 5, Κυψέλη
- Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 210 5246515 και 210 5239465.
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

Επιστήμονες και εθελοντές του ΚΥΑΔΑ θα κινούνται στους δρόμους ενημερώνοντας τους αστέγους για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους ή παρέχοντάς τους επί τόπου βοήθεια με κουβέρτες, ιματισμό, φάρμακα και ζεστό ρόφημα.
Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, με τους εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη, PRAXIS, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΑΡΣΙΣ, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, CARITAS Αθήνας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός) ο δήμος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους φορείς που αναπτύσσουν αντίστοιχες δράσεις στην πόλη, προκειμένου να συντονίσουν την εργασία στο δρόμο και να αξιοποιήσουν και άλλους χώρους φιλοξενίας αν χρειαστεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων



Ένας στους δύο ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη.

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο τομέα της αγοράς ακινήτων, αποτυπώνει το βασικό συμπέρασμα της έρευνας της «Κάπα Research» για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ανακοινώθηκε το Σάββατο στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΑΠ και το τέλος ακινήτων για το 2012, ενώ ισάριθμοι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, την στιγμή που ένας στους έξι ήδη τις καθυστερεί.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν νέα σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες λόγω των επιπτώσεων της κρίσης δημιουργώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά από άλλους κλάδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος νέων οικοδομών βάσει αδειών (ιδιωτικών, κατοικήσιμων και μη κτισμάτων) μειώθηκε κατά -21,7% τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ετήσια βάση, έναντι της μείωσής του κατά -23,3% και τον Σεπτέμβριο του 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο εννεάμηνο του 2011 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά -35,5% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά -25,0% στο εννεάμηνο του 2010.

Επίσης, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες σημείωσαν νέα σημαντική πτώση της τάξης του -22,8% και το 2011, ενώ αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, και κατά το 2012 (-14,5%). Συγκεκριμένα εκτιμάται να διαμορφωθούν σε λίαν χαμηλό επίπεδο, περί τα 7,2 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2005) το 2011, από 9,6 δισ. ευρώ το 2010 και 23,8 δισ. ευρώ το 2006.

Η κρίση στην αγορά κατοικίας αποτυπώνεται και στη συνεχιζόμενη μείωση του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων κατά -2,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2011, όταν τον Δεκέμβριο του 2009 είχε κινηθεί με θετικούς ρυθμούς που προσέγγιζαν το 4% (Οκτώβριος 2011: -2,4%, Σεπτέμβριο του 2011: -2,1%, Αύγουστος 2011: -2,1%, Ιούλιος 2011: -2,1%, Δεκέμβριος 2010: -0,3%, Δεκέμβριος 2009: +3,7%).

Γενικότερα, η συνεχιζόμενη υποχώρηση της χρηματοδότησης στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, που οφείλεται τόσο στην σημαντική μείωση της ζήτησης από πλευράς νοικοκυριών όσο και από την αυστηρή τήρηση των πιστοληπτικών κριτηρίων από πλευράς τραπεζών και η αύξηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων, χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης στην χώρα μας.

Επίσης, ως αρνητική εξέλιξη αναφέρεται η συνεχιζόμενη αύξηση των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση σε 11,9% τον Ιούνιο του 2011, από 10,3% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2010, όταν μόλις πριν λίγα χρόνια δεν ξεπερνούσε το 5-6%.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στον τομέα της στεγαστικής πίστης τους τελευταίους μήνες αφιερώνεται σε αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή που οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εμφανίζουν προβλήματα αποπληρωμής.

Η αύξηση της ανεργίας, οι μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών αλλά και οι έκτακτες εισφορές και τα τέλη, αποτελούν, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, την βασική αιτία της μεγάλης αύξησης των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων.

Ένα πολύ μικρό μέρος των εργασιών στον τομέα της στεγαστικής πίστης αφιερώνεται πλέον στην χορήγηση νέων δανείων, καθώς από την μια πλευρά η ζήτηση από μέρους των νοικοκυριών έχει σημειώσει κατακόρυφη μείωση και από την άλλη οι τράπεζες εφαρμόζουν με μεγάλη αυστηρότητα τα κριτήρια αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Το βλέμμα των παιδιών προδίδει τον αυτισμό



Από την ηλικία των 6 μηνών η διάγνωση.

Ενδείξεις ότι ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί από την ηλικία των 6 μηνών απλά παρατηρώντας πώς κοιτάζει ένα παιδί στα μάτια έναν ανήλικα παρέχει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες βάσιζαν τη διάγνωσή τους σε συμπτώματα της συμπεριφοράς, που όμως συνήθως εκδηλώνονται ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο έτος ζωής του παιδιού. Η προοπτική πιο πρόωρης διάγνωσης, πριν καν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, προσφέρει ελπίδες για μια πιο αποτελεσματική -ίσως ακόμα και πλήρη θεραπεία- στο μέλλον.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Τζόνσον του Κολλεγίου Μπίρκμπεκ του πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησαν τις περιπτώσεις 104 παιδιών ηλικίας έξι έως δέκα μηνών, από τα οποία τα μισά θεωρούνταν ότι κινδύνευαν με αυτισμό, επειδή είχαν μεγαλύτερο αδελφό με τη νόσο. Ο έλεγχος έγινε ξανά στην ηλικία των τριών ετών, ηλικία στην οποία συνήθως έχουν πλέον εκδηλωθεί τα πρώτα αυτιστικά συμπτώματα.

Τα παιδιά με αυτισμό συχνά δυσκολεύονται να κοιτάξουν στα μάτια κάποιον, έτσι οι επιστήμονες έδειξαν στα νήπια εικόνες προσώπων, τα οποία εναλλάξ είτε κοίταζαν στα μάτια τα μικρά παιδιά είτε όχι. Ηλεκτρονικοί αισθητήρες προσαρμοσμένοι στον εγκέφαλο των παιδιών, κατέγραφαν τυχόν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητά τους, ανάλογα με το είδος των εικόνων που τα παιδάκια έβλεπαν.

Όπως διαπιστώθηκε, τόσο στα παιδιά χαμηλού κινδύνου (που δεν είχαν αυτιστικό αδελφό), όσο και στα παιδιά υψηλού κινδύνου (με αυτιστικό αδελφό), τα οποία όμως δεν ανέπτυξαν τελικά αυτισμό τα επόμενα χρόνια, καταγράφηκε μεγάλη διαφορά στα εγκεφαλικά κύματα ανάλογα με το αν κοιτούσαν στα μάτια το πρόσωπο της εικόνας ή όχι. Αντίθετα, στα παιδιά υψηλού κινδύνου, τα οποία όντως αργότερα εμφάνισαν αυτιστικά συμπτώματα, η διαφορά στα εγκεφαλικά κύματα ήταν πολύ μικρότερη ανάμεσα στα δύο διαφορετικά είδη εικόνων.

Η μέθοδος διάγνωσης δεν είναι ακόμα 100% αποτελεσματική, καθώς υπήρξαν μωρά που έδειξαν μικρές διαφορές στα εγκεφαλικά κύματά τους, αλλά τελικά δεν ανέπτυξαν αυτισμό. Αντίστροφα, υπήρξαν μωρά με εγκεφαλικά κύματα χαμηλού κινδύνου, που όμως ανέπτυξαν αυτισμό αργότερα. Συνεπώς το τεστ πρέπει να βελτιωθεί πριν εφαρμοστεί στην πράξη, ενώ θα χρειαστούν και περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα παιδιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Παίρνουν τα φάρμακα σαν… καραμέλες



Αμελούν την υγεία τους οι κάτοικοι 16 χωριών της Θεσσαλονίκης.

Δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους, αμελούν την υγεία τους και παίρνουν με μεγάλη ευκολία ψυχοφάρμακα και παυσίπονα.

Τα ποσοστά των κατοίκων 16 χωριών της Θεσσαλονίκης που δεν προσέχουν την υγεία τους είναι ανησυχητικά υψηλά.

Συγκεκριμένα το 50% των γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου ή μαστογραφία, το 70% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση για προστάτη , το 99% δεν έχει ελέγξει ποτέ τους σπίλους (ελιές) του δέρματος, το 80% παίρνει φάρμακα για την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αλλά δεν προσέχει τη διατροφή του, το 40% παίρνει ψυχοφάρμακα (στις γυναίκες άνω των 50 ετών το ποσοστό αυτό φτάνει το 60%), ενώ το 25% παίρνει καθημερινά παυσίπονα.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο δίμηνο Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2011 σε 16 χωριά της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν περίπου 1.200 άτομα.

Τις επισκέψεις αυτές πραγματοποίησαν εθελοντές γιατροί σε συνεργασία με την Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος-Παράρτημα Θεσσαλονίκης στα χωριά: Λαγυνά, Λαγκαδάς, Άσηρος , Σοχός, Δρυμός, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Πεντάλοφος, Χαλάστρα, Ανατολικό, Βασιλικά, Επανωμή, Μεσήμβρια, Αρέθουσα, Λευκούδα και Στεφανινά.

«Ενώ ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί υποχρέωση του κάθε ανθρώπου, βλέπουμε ότι στα χωριά παραμελούν τις προληπτικές εξετάσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα Κέντρα Υγείας δεν επαρκούν για να εξυπηρετηθούν όλοι ενώ μέχρι πρόσφατα η πρόσβαση στα ιατρεία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν δύσκολη λόγω κακής συγκοινωνίας. Εξάλλου ορισμένες προληπτικές εξετάσεις όπως πχ η εξέταση του προστάτη θεωρούνται ταμπού» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατρός- πρώην έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, η οποία μετείχε στην ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε επισκέψεις στα χωριά της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα επισήμανε ότι πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνο τα φάρμακα αρκούν για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και αντί να προσέξουν τη διατροφή τους συνεχίζουν να τρώνε λιπαρά και τηγανιτά ενώ δεν κάνουν καθόλου γυμναστική.

«Τα ψυχοφάρμακα , δηλαδή και τα αντικαταθλιπτικά και τα ηρεμιστικά, τα παίρνουν σαν καραμέλες. Μάλιστα υπάρχει ένα συγκεκριμένο «δημοφιλές» ηρεμιστικό που δεν λείπει από τις γυναικείες τσάντες , το οποίο το παίρνουν με το παραμικρό. Για αυτό ευθύνονται και οι γιατροί που το συνταγογραφούν με μεγάλη ευκολία. Από την άλλη ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών παίρνει καθημερινά παυσίπονα και κωδεϊνούχα φάρμακα χωρίς να γνωρίζει ότι αυτά βλάπτουν τα νεφρά» πρόσθεσε η κ Καλαϊτζή.

Οι ενημερωτικές επισκέψεις στα χωριά της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα, στη Λητή.


Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικοί «μαχητές» της χοληστερόλης



Συστατικά σε τρόφιμα που λειτουργούν ως «φάρμακα».

Στα πλαίσια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αντώνη Ζαμπέλα με θέμα τα «nutraceuticals». Αυτά είναι φυσικά συστατικά και ουσίες που βρίσκουμε σε τρόφιμα και μπορούν να λειτουργήσουν ως «φάρμακα» της φύσης συμβάλλοντας στη βελτίωση ορισμένων δεικτών υγείας. Στη συγκεκριμένη ομιλία, δόθηκε έμφαση σε δύο πολλά υποσχόμενα φυσικά συστατικά με υπολιπιδαιμική δράση, την μονακολίνη και την πολυκοζανόλη.

Η μονακολίνη προέρχεται από ένα προϊόν της μαγιάς (red rice yeast) και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, καθώς φαίνεται πως δρα αναστέλλοντας τη δράση της αναγωγάσης HMG-CoA, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που δρουν και οι στατίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονακολίνη αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια βασικό συστατικό της Κινέζικης φαρμακευτικής και χρησιμοποιούταν στην χώρα από το 800 μ.Χ.

Αναφορικά με την πολυκοζανόλη, προέρχεται από μια συγκεκριμένη ποικιλία ζαχαροκάλαμου κι έχει συγκεντρώσει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς στοιχεία από κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης καθώς και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τις τιμές της «καλής» HDL χοληστερόλης. Παρότι ο μηχανισμός δράσης της δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός, φαίνεται πως μειώνει τη σύνθεση και παράλληλα αυξάνει τη διάσπαση ενός βασικού ενζύμου που συμμετέχει σύνθεση της χοληστερόλης.

Τα παραπάνω συστατικά έρχονται να προστεθούν στον –σύντομο μέχρι σήμερα- κατάλογο των φυσικών εκείνων συστατικών που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη. Ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτής της ομάδας είναι οι γνωστές σε όλους μας φυτοστερόλες, φυτικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στα λειτουργικά τρόφιμα (μαλακές μαργαρίνες, ροφήματα) και οι οποίες, σε ημερήσια πρόσληψη της τάξης των 2 γραμμαρίων, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μένει λοιπόν να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες που να μας επιβεβαιώνουν την υπολιπιδαιμική δράση των δύο παραπάνω ενώσεων καθώς και να διερευνηθεί ο τρόπος μέσω των οποίων τα υπερλιπιδαιμικά άτομα θα μπορούσαν να τις εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή (πχ, ως συστατικό εμπλουτισμού τροφίμων ή ως συμπλήρωμα διατροφής).


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφήνουν στο έλεος της δυστυχίας τους πάνω από 200.000 παιδιά με παθήσεις



«Δυστυχώς είμαστε στα πρόθυρα της κοινωνικής εξαθλίωσης και της έκρηξης του λαού».

"Στον «Καιάδα» της κοινωνικής αναλγησίας πετάει η κυβέρνηση πάνω από 200.000 παιδιά με βαριές νοητικές αναπηρίες, οδηγώντας σε απόγνωση τις οικογένειές τους.
Με το νέο κανονισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κόβεται κάθε βοήθεια σε ειδική αγωγή (χρήματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) άμα τη συμπληρώσει του 18ου έτους της ηλικίας τους.

Δηλαδή, μόλις ενηλικιωθούν τα παιδιά αυτά που πάσχουν από πολύ σοβαρές νευρολογικές και ψυχικές παθήσεις (αυτισμό, νοητική στέρηση, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση κ.λπ.) αφήνονται στο έλεος της τύχης".

Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του χαρακτηρίζει το γεγονός «κοινωνικώς απαράδεκτο και κατάφωρα αντισυνταγματικό».

Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητεί να αποκατασταθεί άμεσα αυτή η αδικία που δείχνει την πλήρη εγκατάλειψη όλων των προνοιακών δομών του κράτους.

Οπως τονίζει, η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει με βάση το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος να φροντίσει «ώστε τα άτομα με αναπηρίες να έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2011 είχαμε μείωση της επιχορήγησης των προνοιακών δράσεων κατά περίπου 60%.Και βέβαια αυτοί που υφίστανται στους ώμους τους την περικοπή με την υποβάθμιση των υπηρεσιών που τους παρέχονται είναι τα άτομα με κινητικές και νοητικές αναπηρίες και οι οικείοι τους που (εξ)αναγκάζονται να βάλουν από το υστέρημά τους προκειμένου τα παιδιά τους ή οι συγγενείς τους να ’χουν την κατάλληλη φροντίδα.

Ο κ. Παυλόπουλος καλεί το αρμόδιο υπουργείο να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη λειτουργία των κέντρων διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία, καθώς και την επαρκή χρηματοδότησή τους για όλα τα άτομα που εξυπηρετούν και μετά την ηλικία των 18 ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δεινή οικονομική κατάσταση δεν μπορεί ν’ αποτελεί άλλοθι για τη μη εκπλήρωση μιας τόσο στοιχειώδους και τόσο ευαίσθητης κοινωνικής υποχρέωσης.

Το βέβαιο είναι ότι στο βωμό του Μνημονίου θυσιάζονται οι δομές των υπηρεσιών πρόνοιας. Από τα περίπου 200.000 παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ζήτημα είναι αν τα 40.000 πηγαίνουν σε κάποιο ειδικό σχολείο.

Τα περισσότερα παραμένουν κλεισμένα στο σπίτι τους λαμβάνοντας κατά μέσον όρο ως βοήθημα μηνιαίως από 350-600 ευρώ - ποσό που δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις στοιχειώδες ανάγκες τους.

Και ο κ. Παυλόπουλος συμπεραίνει: «Δυστυχώς είμαστε στα πρόθυρα της κοινωνικής εξαθλίωσης και της έκρηξης του λαού»…



Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση Αναφοράς για Κοινωνικές Δομές σε Δήμους



Απαντώντας στην Αναφορά που είχε καταθέσει η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Σκραφνάκη Μαρία σχετικά με τη συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων και τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού σε αυτά, η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Φ. Γεννηματά, αναφέρει τα εξής:

«Ο Υπουργός Εσωτερικών, συμμετέχοντας στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με θέμα: «Δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται από τη δημοσιονομική κρίση, παρουσίασε τις κοινωνικές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για το έτος 2012 και επιφυλάχτηκε να μελετηθούν και άλλα θεσμικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα σε συνεργασία με τους φορείς της.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εντάσσονται:

α) Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αφορά στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα σε ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν κατ' οίκον βοήθειας. Πρόκειται για πρόγραμμα με περίπου 80.000 ωφελούμενους ετησίως (υλοποιείται από το 2000), το οποίο συμπεριλαμβάνει ως δικαιούχους τόσο ασφαλισμένους (με πολύ χαμηλά εισοδήματα, και άλλες ειδικές προϋποθέσεις), όσο και ανασφάλιστους.

Ήδη, έχουν ληφθεί οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε το πρόγραμμα αυτό να παραταθεί, εξασφαλίζοντας την παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 (α) και (β) του άρθρου 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 268 Α 731.12.2011), δόθηκε παράταση του εν λόγω προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων, που απασχολούνται σε αυτό έως την30.6.2012. Παράλληλα, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος προβλέπεται, στην παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ Α' 226), η δυνατότητα μεταφοράς από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, ποσού έως 35.000.000 ευρώ ετησίως.

β) Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) /Κέντρα Διημέρευσης -ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για την παροχή ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, καθώς και σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, με αισθητηριακές αναπηρίες, με νοητική υστέρηση, με πολλαπλές αναπηρίες ή με διαφορετικού είδους αναπηρία. Η Δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013») με προϋπολογισμό, για τα έτη 2011 και 2012, 50.000.000 ευρώ. Για τη διετία 2011 - 2013 ολοκληρώθηκε ο κύκλος της πρόκλησης στο πλαίσιο του οποίου εγκρίθηκαν 111 δομές με σύνολο ωφελούμενων 2.697.

γ) Οι Βρεφικοί - Παιδικοί - Βρεφονηπιακοί Σταθμοί - ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Πρόκειται για την παροχή φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία. Η Δράση συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013»), με στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία. Ωφελούμενες είναι γυναίκες μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, οι οποίες έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή την ιθαγένεια κράτους - μέλους της ΕΕ ή είναι ελληνίδες ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Η Δράση θα ολοκληρωθεί το 2013. Πραγματοποιείται μέσα από ετήσιους κύκλους προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ένα σχολικό έτος, διάρκειας 11 μηνών.»


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει το σύστημα στις προσλήψεις των εργαζομένων



Γρήγορα και ηλεκτρονικά, δίνοντας τέλος στη γραφειοκρατία που ισχύει σήμερα.

Προς απλοποίηση οδεύουν οι διαδικασίες πρόσληψης των εργαζομένων, καθώς η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Task Force) για την Ελλάδα, εκτιμά πως οι μέχρι τώρα διατυπώσεις είναι υπερβολικές και χρονοβόρες.

Στόχος της ομάδας του Χόρστ Ράιχενμπαχ είναι να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων και να υιοθετηθεί ένα ευέλικτο σχήμα ελάχιστων διατυπώσεων που θα εξυπηρετεί εργοδότες και εργαζόμενους και θα είναι πλήρως χρηστικό για τη δημόσια διοίκηση.

Σημειώνεται πως, σήμερα, όταν προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος:

- Να καταθέσει μέσα σε 15 ημέρες στην επιθεώρηση εργασίας τους όρους ατομικής σύμβασης εργασίας της μερικής απασχόλησης εάν πρόκειται για μερική απασχόληση.
- Να συμπληρώσει αμέσως το βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων
- Να καταθέσει μέσα σε 15 ημέρες στην επιθεώρηση εργασίας το πρόγραμμα ωρών εργασίας του
- Να καταθέσει μέσα σε 15 ημέρες στην επιθεώρηση εργασίας την αναγγελία των όρων ατομικής σύμβασης εργασίας σύμφωνα με το Π.Δ. 156/94 (προαιρετικό)
- Να καταθέσει μέσα σε 8 ημέρες στον ΟΑΕΔ την αναγγελία πρόσληψής του

Πλέον στόχος είναι οι γνωστοποιήσεις αυτές να ενσωματωθούν σε ένα έντυπο, το οποίο θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην επιθεώρηση εργασίας σε χρόνο μη δεσμευτικό είτε για την επιχείρηση είτε για τον εργαζόμενο.



Διαβάστε περισσότερα...

Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις



Ο καλός δάσκαλος συμβάλλει καταλυτικά στη μελλοντική ποιότητα ζωής των μαθητών.

Δάσκαλοι και καθηγητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών τους στις εξετάσεις φαίνεται ότι επιφέρουν γενικότερες και μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες στη ζωή των μαθητών αυτών, πέραν της ακαδημαϊκής τους ζωής - μεταξύ άλλων, σε δείκτες που αφορούν χαμηλότερα ποσοστά σε εγκυμοσύνες εφήβων, περισσότερες εγγραφές σε πανεπιστήμια και μεγαλύτερους μισθούς, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρακολούθησε τη ζωή 2,5 εκατομμυρίων μαθητών σε διάστημα 20 ετών.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν οι οικονομολόγοι Ρατζ Τσέτι και Τζον Φρίντμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ο Τζόνα Ροκόφ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εξέτασε με λεπτομέρειες την επίδραση των καθηγητών στη ζωή των μαθητών τους. «Το ότι η απόδοση στις εξετάσεις σε βοηθά να μορφωθείς καλύτερα και η καλύτερη μόρφωση συμβάλλει στο να έχεις μεγαλύτερες απολαβές, αυτό είναι κατανοητό από όλους», λέει ο Ρόμπερτ Μέγερ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. «Ωστόσο αυτή η μελέτη ξεπερνά αυτά τα στάδια και δείχνει πολύ περισσότερα».

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο μέσος όρος της επιρροής ενός καθηγητή σε έναν μαθητή είναι μέτριος. Αν όλα τα άλλα είναι ίδια, ένας μαθητής που έχει έναν καταπληκτικό καθηγητή για μια χρονιά μεταξύ Δ' Δημοτικού και Β' Γυμνασίου θα κερδίσει σε όλη του τη ζωή 4.600 δολάρια περισσότερα από έναν μαθητή με παρόμοια προέλευση που έχει έναν μέτριο καθηγητή. Ο μαθητής με τον εξαιρετικό καθηγητή θα έχει 0,5% περισσότερες πιθανότητες να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο. Εξάλλου και τα κορίτσια με καλούς εκπαιδευτικούς έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Ίσως εξίσου σημαντικό, δεδομένης της δυσκολίας εύρεσης και επιμόρφωσης καταπληκτικών καθηγητών, είναι το ότι η εισοδηματική διαφορά μακροπρόθεσμα μεταξύ μαθητών με μέτριους καθηγητές και εκείνων με χαμηλού επιπέδου καθηγητές είναι το ίδιο σημαντική όσο η διαφορά μεταξύ των μαθητών που είχαν πολύ καλούς καθηγητές και όσων είχαν μέτριους, σύμφωνα με την έρευνα. Αθροιστικά, αυτές οι διαφορές είναι πιθανόν τεράστιες. Πάντως η νέα έρευνα δεν βρήκε αποδείξεις για μια παλαιά πεποίθηση: ότι το να έχεις καλό δάσκαλο στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι πιο σημαντικό από το να έχεις καλό δάσκαλο αργότερα.

Η αντικατάσταση ενός εκπαιδευτικού που δεν τα καταφέρνει καλά με έναν μέτριο μπορεί να αυξήσει τις αποδοχές των παιδιών μιας τάξης για όλη τους τη ζωή κατά 266.000 δολάρια, εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Μόνο μιας τάξης. «Εάν αφήσεις έναν κακό καθηγητή στο σχολείο σου για 10 χρόνια, αντί να τον αντικαταστήσεις έστω με έναν μέτριο, φθάνουμε να μιλάμε για απώλεια εισοδήματος ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων», παρατηρεί ο καθηγητής Φρίντμαν, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Μετά την έρευνα αυτή, θεωρείται πιθανό να τροποποιηθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε πολλά αμερικανικά σχολεία και εκτός της ακαδημαϊκής τους παρουσίας να δίνεται σημασία και στα εξωσχολικά θέματα τα οποία συζητούν με τους μαθητές τους, καθώς και στη γενικότερη συμπεριφορά τους. «Ολα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», παρατηρεί ο δρ Χάνουσεκ, «διότι παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο».


Διαβάστε περισσότερα...

Σαπίζουν στις αποθήκες τα βιβλία



Στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουν στους μαθητές 12 τίτλοι βιβλίων λόγω επίσχεσης εργασίας.

Στο δρόμο ανάμεσα στη λεωφόρο Κηφισού της Αθήνας και την Πάτρα θα βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμα 12 τίτλοι σχολικών βιβλίων. Μάλιστα, φαίνεται ότι θα αργήσουν πολύ να φτάσουν στον προορισμό τους, τις μαθητικές τσάντες, καθώς η διαδρομή με «όχημα» άλλοτε τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και άλλοτε τον «Διοφάνη», είναι πολύ μακριά, τινάζοντας στον αέρα τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας.

Για την ώρα, πάντως, σύμφωνα με την Realnews, 1,2 εκατ. σχολικά βιβλία σαπίζουν στις αποθήκες της 3Ε Εκτυπωτική Α.Ε. στη Λ. Κηφισού, παρέα με τους τόνους χαρτί που έχουν διατεθεί για την εκτύπωση τους. Η διαδικασία εκτύπωσης σκόνταψε στο γεγονός ότι οι 60 εργαζόμενοι της εκτυπωτικής μονάδας που είχε αναλάβει το έργο βρίσκονται εδώ και καιρό σε επίσχεση εργασίας, αφού, όπως λένε, είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον έξι μήνες. Έτσι, η παραγωγή των βιβλίων σταμάτησε κυριολεκτικά στη μέση.

Τελικά, η λύση που βρέθηκε ήταν να ολοκληρωθεί η εκτύπωση σε άλλες εκτυπωτικές μονάδες σε Αθήνα και Πάτρα, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από διαγωνισμό. Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η μεταφορά των βιβλίων, που βρίσκονται ημιτελή, στις νέες εκτυπωτικές μονάδες. Μαζί τους μεταφέρονται και τα λεγόμενα χρωμοφάν (δηλαδή τα αρνητικά) αλλά και περισσότερα από 400 ρολά χαρτί. Διαδικασία η οποία αναμένεται να τραβήξει εις μάκρος και ενώ ο ΟΕΔΒ βρίσκεται στο στάδιο της αντικατάστασης του από τον νεοσύστατο οργανισμό «Διοφάνης», με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε καθυστερήσεις.

Οι εργαζόμενοι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (κάποιοι από αυτούς παίρνουν φαγητό από τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων), συναίνεσαν ώστε να φτάσουν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση τα βιβλία στις τσάντες των μαθητών και να μην τιναχθεί στον αέρα η σχολική χρονιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζεται η επιδότηση αγοράς υβριδικών αυτοκινήτων



Η απαλλαγή του φόρου πολυτελείας μεταξύ των κινήτρων.

Την επιβολή τέλους ρύπανσης στα υπερήλικα και ρυπογόνα αυτοκίνητα προκειμένου να επιδοτηθεί η αγορά ηλεκτροκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων, προτείνει στο πόρισμα της η επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τη διερεύνηση των τρόπων ανάπτυξης και διείσδυσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα να επιδοτούνται οι αγοραστές τέτοιων οχημάτων με ποσό ίσο με το 10 % της τιμής τους και με ανώτατο όριο τις 3.000 ευρώ για τα υβριδικά και 5.000 ευρώ για τα ηλεκτροκίνητα, για προκαθορισμένο αριθμό αυτοκινήτων κάθε χρόνο και για διάστημα 2-3 ετών. Η επιδότηση αυτή, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της επιτροπής, θα μπορούσε να καλυφθεί είτε από την επιβολή τέλους στα ρυπογόνα αυτοκίνητα ή εναλλακτικά από το πράσινο ταμείο και την εφαρμογή αυξημένων φοροαπαλλαγών για τους αγοραστές «καθαρών» αυτοκινήτων.

Στα κίνητρα που προτείνονται για την αύξηση της διείσδυσής τους (πέρα από τα ήδη ισχύοντα που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία στο δακτύλιο και η απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας) περιλαμβάνεται επίσης η απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας.

Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστούν προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης, επίδειξης και ενημέρωσης στο γενικότερο γνωστικό αντικείμενο της Ηλεκτροκίνησης με αντικείμενο το σχεδιασμό και την κατασκευή οχημάτων, ηλεκτρικών κινητήρων, ηλεκτρονικών ισχύος και διαχείρισης των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτές τις κοινοπραξίες θα απαιτείται η συμμετοχή κυρίως Ελληνικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων.

Το ΥΠΕΚΑ έθεσε το πόρισμα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 10 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...