Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ένταξη δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εφαρμογή Transit των Google Maps


Σχεδιάστε τις διαδρομές σας στην Ελλάδα μέσω υπολογιστή, tablet ή smartphone.

Την ένταξη των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εφαρμογή Transit στο https://maps.google.gr/, ανακοίνωσε η Google, με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης των χρηστών σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας μέσω των Google Maps.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Google ενσωμάτωσε στους χάρτες της πληροφορίες για τις διαδρομές των προαστιακών γραμμών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, καθώς και για το σύνολο του υπεραστικού δικτύου. Έτσι από σήμερα, τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ γίνονται μέλος της "οικογένειας" των δημοσίων συγκοινωνιών από 800 πόλεις στον κόσμο που είναι ήδη ενταγμένες στο Google Maps.

Μέσω του Transit των Google Maps, οι Έλληνες χρήστες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες στη χώρας μας, θα μπορούν πλέον να βρουν μέσα από 23 διαδρομές, 164 δρομολόγια, 140 στάσεις, οδηγίες για τις μετακινήσεις τους και να σχεδιάζουν τις διαδρομές τους σε όλη την Ελλάδα μέσω του υπολογιστή, του tablet ή του smartphone τους.

Το Google Maps Transit προσφέρει τις εξής λειτουργίες για τον προγραμματισμό του ταξιδιού ή της διαδρομής του χρήστη:

-Δυνατότητα προσδιορισμού του επιθυμητού χρόνου αναχώρησης και άφιξης

-Εμφάνιση πολλαπλών επιλογών ταξιδιού/διαδρομής

-Προβολή εκτιμώμενου χρόνου διάρκειας ταξιδιού/διαδρομής

-Οδηγίες για τους πεζούς για την αρχή (π.χ. την κοντινότερη στάση μέσου μεταφοράς) και το τέλος της διαδρομής/ταξιδιού (τον τελικό προορισμό)

-Προβολή των δεδομένων μετακίνησης στο πλαίσιο άλλων χρήσιμων πληροφοριών, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικών καταχωρήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν ξεπεραστεί»


Εορταστικό μήνυμα Παπούλια προς τους απόδημους Έλληνες.

«Δεν αρκεί η παραδοχή της πρωτοφανούς θυσίας, απαιτείται η άλλη πλευρά, αυτή των εταίρων και πιστωτών, να διανύσει την απόσταση που της αναλογεί. Ο πολιτικός πραγματισμός και ο σεβασμός στην ευρωπαϊκή ιδέα επιτάσσουν στροφή σε αυτή την κατεύθυνση για να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία και να μην κινδυνεύσει άλλο η κοινωνική συνοχή» υπογραμμίζει στο μήνυμά του προς τους απόδημους Έλληνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενόψει των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

Ο κ. Παπούλιας προσθέτει ότι τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας έχουν ξεπεραστεί και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η χρονιά που τελειώνει υπήρξε δύσκολη για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σκληρή για πολλούς συμπολίτες μας, που βρέθηκαν σε πραγματικό αδιέξοδο.

Ο κ. Παπούλιας ζητάει από τους απόδημους Έλληνες να βοηθήσουν και να στηρίξουν τη γρήγορη μετάβαση της πατρίδας μας σε έναν κύκλο ανάπτυξης, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

«Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2014» καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Σέρρες υποδέχονται απόψε το «Δέντρο της Αγάπης»


Το 8 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτίζεται και στέλνει το μήνυμα της φιλανθρωπίας
.
Το «Δέντρο της Αγάπης» ανοίγει τα κλαδιά του απόψε στην κεντρική πλατεία των Σερρών.

Το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, 8 μέτρων, που στήνεται τα τελευταία χρόνια στην κεντρική πλατεία των Σερρών και θα φωτιστεί απόψε.

Πρόκειται για μια κοινωνική, φιλανθρωπική και πολιτιστική εκστρατεία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις Σέρρες, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο ΔΙΚΤΥΟ Τηλεόραση, και στην πρόεδρό του Φωτεινή Αραμπατζή, ξεκίνησε το 2004 με πολύτιμο συμπαραστάτη το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών και στηρίχθηκε από την πρώτη στιγμή από όλους τους Σερραίους.

Το «Δέντρο της Αγάπης» είναι ένα ανθρώπινο κάλεσμα σε όλους, να στηρίξουν τη φιλανθρωπική προσπάθεια που γίνεται, αγοράζοντας χριστουγεννιάτικες μπάλες και άλλα στολίδια, και από τα έσοδά τους να βοηθηθούν πολλοί αναξιοπαθούντες πολίτες.

Πλαισιώνεται από ένα εορταστικό τριήμερο πρόγραμμα που συμμετέχουν Σερραίοι μικροί και μεγάλοι, χορευτικοί παραδοσιακοί σύλλογοι, μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες.





Διαβάστε περισσότερα...

Με τις αντικειμενικές αξίες του 2007 ο υπολογισμός του ΦΑΠ σε Ψυχικό-Φιλοθέη


Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τις αντικειμενικές τιμές του 2007 θα αναπροσαρμοσθούν οι αξίες στο Ψυχικό και την Φιλοθέη σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Μ.Βορίδης, Σ.Βούλτεψη. Α.Ντινόπουλος, Κ.Παπακώστα και Αν. Καραμανλή και την οποία έκανε αποδεκτή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ακινήτων των φορολογουμένων οι αντικειμενικές τιμές, όπου είχαν αυξηθεί, θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2007 , εξαιρουμένων των τιμών που θα προσδιορίσθηκαν εκ νέου μετά από απόφαση του ΣΤΕ.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε δεκτό το να γίνει νέα εκκαθάριση φόρων ακινήτων για τα έτη 2012 και 2013, ήτοι να επιστρέψει πίσω το Δημόσιο τους φόρους που πλήρωσαν κάτοικοι του Ψυχικού και τις Φιλοθέης για Φόρους Ακίνητης Περιουσίας, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών, κ.α..

Η τροπολογία αναφέρει πως :

«Για τα έτη 2012 και 2013 λαμβάνονται υπόψη οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσης όπως έχουν αναπροσαρμοστεί κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις 41 και 41Α του ν. 1249/1982 και ίσχυαν κατά την 31/12/2008 , καθώς και οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσης όπως αναπροσαρμόστηκαν κατά την 31/12/2008 σε εκτέλεση ακυρωτικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ακύρωσε τιμές εκκίνησης και συντελεστές αυξομείωσης που είχαν αναπροσαρμοσθεί μέχρι 31/12/2008.

Αν έχει βεβαιωθεί φόρος με βάση τιμές εκκίνησης και συντελεστές αυξομείωσης διαφορετικούς από αυτούς που ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, διενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου από τη φορολογική διοίκηση.

Οι διατάξεις των δύο προηγουμένων εδαφίων δεν εφαρμόζονται για ακίνητα περιοχών που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού για πρώτη φορά μετά την 31/12/2008».



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι Φινλανδοί κοιμίζουν τα μωρά σε χαρτόκουτα;


Εδώ και 75 χρόνια, οι μέλλουσες μαμάδες στη Φινλανδία λαμβάνουν από το κράτος ένα κουτί. Είναι κάτι σαν δώρο-πακέτο, με ρουχαλάκια, σεντόνια και παιχνίδια, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κρεβάτι. Έρευνες υποστηρίζουν ότι το κουτί αυτό συμβάλλει στα χαμηλά ποσοστά βρεφικών θανάτων της χώρας παγκοσμίως.

Το παραδοσιακό αυτό κουτί, το οποίο συμβολικά θέλει όλα τα παιδιά των Φινλανδών, ανεξαρτήτως από την κοινωνική τους τάξη, να έχουν ίση αρχή στη ζωή τους, περιέχει και ένα μικρό στρώμα στον πάτο του, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται αυτόματα σε πρώτο κρεβατάκι για το μωρό, από πολλές μαμάδες.



Κατά την δεκαετία του 1930, η Φινλανδία ήταν μία φτωχή χώρα με υψηλά ποσοστά βρεφικών θανάτων. Από το 1938 και μετά, όμως, οπότε καθιερώθηκε ο θεσμός του κουτιού, τα νούμερα βελτιώθηκαν σημαντικά. Ίσως ρόλο να έπαιξε ότι για να λάβει μία έγκυος το κουτί, έπρεπε πρώτα να επισκεφθεί κάποιους γυναικολόγους που θα την εξέταζαν και θα αποφαίνονταν για την πορεία της εγκυμοσύνης της.

Στις μέρες μας, οι νέες μαμάδες έχουν τη δυνατότητα αντί του κουτιού να λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα, της τάξης των 140 ευρώ. Ωστόσο, το 95% αυτών επιλέγει το κουτί. Όσες δεν το κάνουν είναι ίσως γιατί χρησιμοποιούν τα είδη του πρώτου κουτιού και στο δεύτερο παιδί τους. Τα χρώματα, άλλωστε, των ρούχων είναι σκόπιμα ουδέτερα.



Οι περισσότερες νέες μαμάδες λένε πως λατρεύουν το εθιμοτυπικό του κουτιού και πως τις κυριεύει μεγάλος ενθουσιασμός όταν το λαμβάνουν, καθώς και ανυπομονησία για το τι ακριβώς περιέχει, σε τι χρώματα, σχέδια κ.λ.π. Δεν είναι, λίγες, επίσης αυτές που επιδοκιμάζουν το κρατικό αυτό δώρο, το οποίο τους εξοικονομεί όχι μόνο χρήμα, αλλά και χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να ψάχνουν στα καταστήματα για τα πρώτα αυτά βασικά είδη του μωρού.

Σωστή διαπαιδαγώγηση

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος που έφερε το κουτί στις οικογένειες, είναι το γεγονός ότι παρακίνησε τους γονείς να μην κοιμίζουν πια το μωρό στο κρεβάτι, ανάμεσά τους, κάτι που ανέκαθεν ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του μωρού. Έτσι, το μωρό μάθαινε πιο εύκολα να μεταβαίνει σιγά-σιγά σε δικό του κρεβάτι.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκαν και τα μπιμπερό από το κουτί, προκειμένου να προωθηθεί ο μητρικός θηλασμός –κάτι που στα νούμερα φαίνεται ότι έγινε.

Τέλος, πρόσφατα συμπεριλήφθηκε και ένα βιβλίο με εικόνες στο κουτί, με σκοπό να εξοικειώνονται τα μωρά με τα βιβλία από νωρίς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως επισημαίνει ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου του Helsinki, Panu Pulma, το κουτί αποτελεί σύμβολο. Ένα σύμβολο της ιδέας της ισότητας και της σπουδαιότητας των παιδιών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φορτηγά οι εθνικές τις γιορτές


Έκτακτα μέτρα από την Τροχαία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου θα ισχύσει την περίοδο των εορτών με στόχο την ασφαλέστερη μετακίνηση των εκδρομέων των Χριστουγέννων.

Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013 και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014 για το ρεύμα εξόδου και από 16:00-21:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

· Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

· Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

· Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

· Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

Την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 και τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014 για το ρεύμα εισόδου και από 15:00-22:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

· Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ.θ. 145 έως τη χ.θ. 205+800 (κόμβος Ρίου).

· Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

· Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

· Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

· Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

· Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

· Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

· Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

· Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα Διόδια του Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

· Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

· Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

· Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού».

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικειμένη εορταστική περίοδο, έχει προγραμματίσει τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας.

Επιπλέον, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

· Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

· Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

· Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

· Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

· Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

· Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

· Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

· Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).

· Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

· Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι απαντά ο Διοικητής για τις ελλείψεις στο Δαφνί


Αστείες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει ο Διοικητής του Ψ.Ν.Α. "Δαφνί - Δρομοκαΐτειο" Παύλος Θεοδωράκης τις καταγγελίες εργαζομένων στο Δαφνί ότι υπάρχουν ελλείψεις σε χαρτί υγείας και χαρτοπετσέτες.

Σημειώνεται ότι όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι στο enikos.gr, δεν τους δικαιολογούν έξοδα για χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες και… οινόπνευμα με αποτέλεσμα το προσωπικό να κουβαλάει από το σπίτι του ενώ οι ασθενείς… απλώς δεν χρησιμοποιούν!

Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στο enikos.gr αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν ως "στόχο να πλήξουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αναστατώνοντάς τους".

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε ενδονοσοκομειακή ή εξωνοσοκομειακή δομή ότι υπάρχει έλλειψη σε χαρτί υγείας ή χαρτοπετσέτες. Αντίθετα, τονίζει, υπάρχει απόθεμα στις αποθήκες, στέλνοντάς μάλιστα σχετικές φωτογραφίες . Στις αποθήκες εικονίζεται ο προϊστάμενος της αποθήκης υλικών.





Τέλος, ο διοικητής του νοσοκομείου απαντώντας στις καταγγελίες εργαζομένων ότι μετά την αλλαγή του catering, δέχονται έντονα παράπονα από τους ασθενείς για την ποιότητα του φαγητού, υπογραμμίζει ότι το catering δεν έχει αλλάξει από την 10η Φεβρουαρίου του 2008.

"Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα γίνει όχι βιαστικά αλλά γρήγορα και ορθά . Δυστυχώς οι ίδιοι που αντιστέκονταν πριν την κρίση είναι οι ίδιοι που αντιστέκονται και τώρα με πρόσχημα την κρίση" δηλώνει στο enikos.gr ο κ. Θεοδωράκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα για μακροχρόνια ανέργους


Eιδική πρόσθετη ενίσχυση για επιπλέον 12 μήνες, πέραν της επιδότησης ανεργίας που έχουν ήδη λάβει, θα χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου 2014 στους μακροχρόνια ανέργους από 20 μέχρι και 66 ετών με απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η απόφαση έχει σαν στόχο την υποβοήθηση της ένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

"Με αυτή μας την πρωτοβουλία κάνουμε ένα ακόμα βήμα-υλοποιώντας την δέσμευση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού-για ενίσχυση του πλέγματος προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της χώρας μας. Στηρίζουμε τους μακροχρόνια ανέργους, με την καθιέρωση ειδικής πρόσθετης ενίσχυσης για άλλους 12 μήνες, πέραν της επιδότησης ανεργίας που έχουν ήδη λάβει. Αυτό το ειδικό επίδομα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ανέργων, με το συνδυασμό εισοδηματικών ενισχύσεων και καινοτόμων ενεργητικών προγραμμάτων επανένταξης στην απασχόληση. Οικοδομούμε από την αρχή, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις και με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας το κοινωνικό πρόσωπο της χώρας μας" τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί μηνιαίως το ποσό των 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και ουδέποτε πέραν των δώδεκα μηνών.

Δικαιούχοι είναι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Ως ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Διαβάστε εδώ την κοινή υπουργική απόφαση.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για αποπλάνηση παιδιών κατά συρροή


Δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κορίνθου, τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και φωτογραφίες του 57χρονου Αθανάσιου Δωροθέου, ο οποίος συνελήφθη για αποπλάνηση παιδιών κατά συρροή.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά συρροή και αποπλάνησης παιδιών κατά συρροή, τετελεσμένης και σε απόπειρα, στο πλαίσιο σχετικών ποινικών δικογραφιών. Ο συλληφθείς Αθανάσιος Δωροθέου γεννήθηκε το 1956 στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου και κατοικεί.






Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα του ΟΓΑ


Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, η σύνταξη Ιανουαρίου σε 715.042 συνταξιούχους του Οργανισμού.

Την ίδια μέρα θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ σε 655.833 δικαιούχους τα νέα οικογενειακά επιδόματα -το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

«Σημαντική προσπάθεια ανακούφισης χιλιάδων οικογενειών, εν μέσω της δύσκολης αυτής οικονομικής συγκυρίας» χαρακτηρίζει με δήλωσή του την καταβολή των επιδομάτων ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, στο σύνολο των δικαιούχων των οικογενειακών επιδομάτων περιλαμβάνονται και οι δικαιούχοι που έχουν ήδη λάβει τις τρεις δόσεις και θα τους καταβληθεί και η τέταρτη δόση και εκείνοι στους οποίους δεν είχε καταβληθεί καμία δόση και οι οποίοι θα λάβουν συνολικά και τις τέσσερις δόσεις.

Ακόμη 120.931 δικαιούχοι που έκαναν έγκαιρα τις απαραίτητες διορθώσεις ηλεκτρονικά και έχουν καταχωρηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα, στα οποία θα καταβληθούν τα ποσά που τους αναλογούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΓΑ, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η καταχώρηση και των υπόλοιπων διορθώσεων, ώστε να ενταχθούν οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων στις πληρωμές που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα.

Επίσης τη Δευτέρα θα γίνει η πληρωμή των παλαιών οικογενειακών επιδομάτων και η οποία αφορά σε 1.077 δικαιούχους (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ και ισόβιες συντάξεις).

Η πληρωμή αυτή αφορά σε άτομα των οποίων οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν την κατάργηση των επιδομάτων και δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Το ποσό θα καταβληθεί εφ' άπαξ και αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιώθηκαν με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την κατάργηση του επιδόματος (1-11-2012 ή 1-1-2013, ανάλογα με το επίδομα).

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2014 ανέρχεται στο ποσό των 321.383.446,23 ευρώ και για τις πληρωμές επιδομάτων στο ποσό των 1.253.889 ευρώ.

Τη Δευτέρα εξάλλου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου και των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας (ΙΚΑ- ΟΓΑ -ΤΑΥΤΕΚΩ - ΕΤΑΠ.ΜΜΕ και ΕΤΑΑ (ανεξαρτήτως απασχολούμενων).

Η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου γίνεται νωρίτερα για πρώτη φορά φέτος με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των συνταξιούχων στις συναλλαγές τους, καθώς τις ημέρες αυτές η κίνηση στα τραπεζικά ιδρύματα είναι πολύ μεγάλη.

Από την 1η Ιανουαρίου διακόπτεται η χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους που είναι κάτω των 65 ετών. Στο εξής το ΕΚΑΣ θα χορηγείται από το 65ο έτος με εισοδηματικά κριτήρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωβαρόμετρο απαισιοδοξίας για τους Έλληνες


Κακή έως πολύ κακή, χαρακτηρίζει το 71% των Ελλήνων την κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ μόλις το 29% τη θεωρεί καλή ή μάλλον καλή. Αυτά προκύπτουν από το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο.

Σχετικά με την απασχόληση το 99% των Ελλήνων, χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 78%. Για την επαγγελματική τους κατάσταση οι Έλληνες σε ποσοστό 55% την χαρακτηρίζουν κακή, ενώ μόνο το 22% εμφανίζεται ικανοποιημένο. Αντίθετα στην ΕΕ υπερτερούν σαφώς με 54% οι θετικές απαντήσεις έναντι 22% των αρνητικών.

Στην ερώτηση σε ποιά κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 81% απάντησε ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο το 9% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πάντως σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση υπάρχει μια αύξηση 4 μονάδων των θετικών απαντήσεων. Στην ΕΕ το 26% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στη σωστή κατεύθυνση και το 56% σε λάθος.

Σε ερώτηση για το πως προβλέπουν την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες το 14% (+3 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση) θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη, ενώ το 45% (-4 μονάδες) υποστηρίζει το αντίθετο.

Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού το επόμενο έτος το 12% (+2 μονάδες) υποστηρίζει ότι θα είναι καλύτερη και το 52% (-5 μονάδες) χειρότερη.

Σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης το επόμενο έτος το 11% προβλέπει βελτίωση και το 77% επιδείνωση της κατάστασης.

Ιεραρχώντας τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, οι Έλληνες σε ποσοστό 65% κατατάσσουν πρώτη την ανεργία και στη συνέχεια με 52% την οικονομία και 20% τη φορολογία.

Εξάλλου, ειδικότερα, εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει το 10% των ερωτηθέντων (αύξηση 1 μονάδα σε σχέση με πέρσι), ενώ το 87% απάντησε αρνητικά (μείωση κατά 3 μονάδες των αρνητικών απαντήσεων. Στην ΕΕ το 23% έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του και 72% όχι. Σε ότι αφορά τα πολιτικά κόμματα το 94% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη, και 4% να απαντάει θετικά. Στην ΕΕ οι μέσοι όροι ήταν 82% και 4% αντίστοιχα. Το 21% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 77% απάντησε αρνητικά, ενώ το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει και η Ευρώπη ευθύνη για την κρίση.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως το τέλος Ιανουαρίου οι εγγραφές στο ΕΚΠΑ


«Θετική η απόφαση της Συγκλήτου για το εξάμηνο».

Έως το τέλος του Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα του πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του ιδρύματος σε σημερινή της συνεδρίαση κατά την οποία αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον εκπαιδευτικό χρόνο έως τις 9 Αυγούστου ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Συγκλήτου, πηγές του υπουργείου έκαναν λόγο για θετική συμβολή στην ομαλοποίηση της ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας του ΕΚΠΑ. «Η διδασκαλία των 13 εβδομάδων ανά εξάμηνο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και λειτουργεί υπέρ των φοιτητών και όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η πρυτανεία του ιδρύματος εξέδωσε εξάλλου ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι που απήργησαν δεν έλαβαν μισθό για το χρόνο της απεργίας, με αποτέλεσμα για τον μήνα Σεπτέμβριο να περικοπούν 681.342 ευρώ και για το μήνα Οκτώβριο 836.338 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα από σχολείο της Πάτρας σε άπορους


Μία βοήθεια για πολλούς ανθρώπους.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 33ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών ευχαριστεί όλους εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια για κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.

Ήταν συγκινητική η προσφορά από τους εθελοντές αιμοδότες που προσήλθαν την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, στην εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στο σχολείο αλλά και η συλλογή τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών που θα προσφερθούν σε άπορες οικογένειες αλλά και σε ιδρύματα της αχαϊκής πρωτεύουσας μειώνοντας έστω και ελάχιστα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναφέρει ο σύλλογος που εύχεται καλές γιορτές σε όλους.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός θα συλλέγουν μισθωτοί-συνταξιούχοι


Τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που προβλέπει πως μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει το 2014 να συλλέξουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του φορολογητέου εισοδήματός τους, αντί του 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το ανώτατο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει στις 10.500 ευρώ, ενώ αν οι αποδείξεις υπολείπονται των απαιτούμενων επιβάλλεται στην διαφορά φόρος 22%.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις, για παράδειγμα 2.000 ευρώ, τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22%. Θα πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ.

Η τροπολογία προβλέπει την έκδοση υπουργικής αποφάσεως για το είδος των αποδείξεων που θα συλλέγουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ένταση στον ΟΚΑΝΑ


Ένταση επικράτησε όταν η Μαίρη Μαλλιώρη προσπάθησε να δώσει συνέντευξη Τύπου στον ΟΚΑΝΑ. Δεν της επετράπη, όμως, μετά την παραίτησή της από την προεδρία του ΟΚΑΝΑ, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ευχές από την Ε.Σ.Α.μεΑ.


Ανακοίνωση 20.12.13

Εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Γραμματείας, όλων των φορέων - μελών της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του προσωπικού της, καθώς και σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα, με υγεία και πολλές επιτυχίες.

Στο κλείσιμο μιας χρονιάς κατά την οποία το αναπηρικό κίνημα έδωσε μεγάλους αγώνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, ευχόμαστε το νέο έτος να ενδυναμώσει το εθνικό αναπηρικό κίνημα απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια και σθένος τις καινούριες προκλήσεις στον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο και μια ζωή επί ίσοις όροις για όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία.

Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και ευτυχία.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Χρήστος Νάστας, Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ θα ανανεωθεί ξανά στις 30.12.12013


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 122 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο


Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε στους δικαιωθέντες σχετικές αποζημιώσεις.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδίκασε την Ελλάδα με δύο αποφάσεις του, επιδικάζοντας στους δικαιωθέντες και τις σχετικές αποζημιώσεις για απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο και πολιτικών προσφύγων.

Στην πρώτη περίπτωση, ο προσφεύγων Β.Μ, Ιρανός υπήκοος και μαχητικός (στη χώρα του) δημοσιογράφος, που αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το Ιράν το 2010 μετά τη σύλληψη και τον βασανισμό του από τις αρχές, έφθασε, μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές και λίγο μετά αποφασίσθηκε να απελαθεί στην Τουρκία, υποχρεούμενος να παραμείνει κρατούμενος σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης της Ελλάδος, εν αναμονή της απέλασης του, μέχρι την 1η Ιουλίου 2011 όπου και απελευθερώθηκε.

Οι αντιρρήσεις για το νόμιμο της κράτησής του και η αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου απορρίφθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δεν μπόρεσε να είναι παρών στη διαδικασία εκδίκασης της σχετικής προσφυγής του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, διότι ζούσε ήδη στην Αγγλία ως σπουδαστής.

Προσέφυγε, όμως, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμενος ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα μιας αποτελεσματικής προσφυγής.

Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα και υποχρεώνοντας την να του καταβάλει και 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Στη δεύτερη περίπτωση (υπόθεση C.D κατά Ελλάδος), οι 12 προσφεύγοντες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους, σε άγνωστες ημερομηνίες, κι έφθασαν στην Ελλάδα το 2009 ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Οι ελληνικές αρχές χορήγησαν το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα μόνον σ΄ έναν απ΄ αυτούς και οι υπόλοιποι κρατήθηκαν, για αρκετούς μήνες, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, μέχρις ότου απελαθούν στις χώρες τους ή στην Τουρκία.

Κατέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι ότι οι συνθήκες κράτησης τους ήταν απαράδεκτες, δεδομένου ότι υπήρχε παντελής έλλειψη υγιεινής στα κελιά τους και δεν είχαν καμία δυνατότητα προαυλισμού καθώς και ότι, η κράτηση τους ήταν παράνομη.

Το Δικαστήριο τους δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύει την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Με την απόφαση του, δε, υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στους προσφεύγοντες, από 5-10.000 ευρώ στον καθένα για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αχώριστοι με τον σκύλο - οδηγό του


Ο 61χρονος θα μπορέσει να τον κρατήσει χάρη σε δωρεές.

Είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων; Είναι η προσφορά προς το συνάνθρωπο; Είναι η ιστορία που συγκίνησε; Ό,τι κι αν είναι, ο Cecil Williams δεν θα αναγκαστεί τελικά να αποχωριστεί τον αγαπημένο του σκύλο- οδηγό Orlando, που εκτός από τις καθημερινές υπηρεσίες του, τον έσωσε και από βέβαιο θάνατο όταν είχε λιποθυμήσει και πέσει στις γραμμές του μετρό στη Νέα Υόρκη.

Ο 61χρονος θα έχανε τον 10χρονο Orlando επειδή του χρόνου ο σκύλος «συνταξιοδοτείται» από το πρόγρμμα σκύλων- οδηγών, και η ασφάλεια του Williams δεν καλύπτει το κόστος για τη διατήρηση ενός «συνταξιοδοτημένου» σκύλου.

Η ιστορία τους όμως, και η σωτήρια παρέμβαση του Orlando που έμεινε δίπλα στο αφεντικό του πάνω στις γραμμές του μετρό- με το τραίνο να έρχεται- και του έγλειφε επίμονα το πρόσωπο για να τον κάνει να συνέλθει, φαίνεται πως συγκίνησε πολλούς ανθρώπους.

Έτσι, μετά τη δημοσιοποίησή της, η εκστρατεία για να μην χωριστούν ο άνδρας και ο σκύλος απέδωσε καρπούς και οι δωρεές έρεαν, καλύπτοντας το κόστος αυτό.

«Τα Χριστούγεννα και το πνεύμα της προσφοράς υπάρχουν εδώ, στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο 61χρονος.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημίωση 753.470 ευρώ σε πατέρα που έχασε το 19χρονο γιο του σε τροχαίο


Εξαιτίας μπάζων που είχαν εγκαταλειφθεί στο οδόστρωμα από εργασίες ηλεκτροφωτισμού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε αποζημίωση 753.470 ευρώ, σε πατέρα 19χρόνου, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν μοτοσικλέτα στην οποία ήταν συνεπιβάτης προσέκρουσε σε μπάζα που είχε εγκαταλείψει εργολάβος πάνω στο οδόστρωμα.

Αναλυτικότερα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλιου του 1997, δύο ώρες περίπου μετά τα μεσάνυκτα, ο Ε.Μ. οδηγούσε το μηχανάκι του στο οποίο επέβαινε και ο 19χρόνος φίλος του στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου με κατεύθυνση τη Σούδα. Το μηχανάκι προσέκρουσε σε μπάζα ασφαλτοτάπητα, που προερχόντουσαν από εργασίες ηλεκτροφωτισμού, με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Ο οδηγός υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, με συνέπεια να εμφανίσει σπαστική τετραπληγία και να μείνει ανάπηρος κατά ποσοστό 80%, ενώ ο συνεπιβάτης τραυματίστηκε θανάσιμα.

Να σημειωθεί ότι από τα ποινικά δικαστήρια ο εργολάβος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 1 μηνός, ενώ ο επιβλέπων μηχανικός αθωώθηκε.

Στη συνέχεια, ο πατέρας του 19χρόνου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και ζήτησε από το ελληνικό Δημόσιο να του καταβληθεί, ως αποζημίωση και ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, το ποσό των 2.224.648 ευρώ ή διαφορετικά το ποσό των 491.943 ευρώ εφάπαξ και τμηματικά μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας του παιδιού του (εάν ζούσε).

Τα Διοικητικά Δικαστήρια των Χανιών έκριναν ότι ο θανάσιμος τραυματισμός οφείλεται αποκλειστικά σε κοινή υπαιτιότητα του εργολάβου του έργου, του επιβλέποντα μηχανικού και των βοηθών του (δεν υπήρχε σήμανση για τα έργα και δεν είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας) και ο βαρύτατος τραυματισμός του οδηγού οφείλεται σε υπαιτιότητα των τελευταίων και σε συνυπαιτιότητα του τραυματισθέντα, κατά ποσοστό 80% και 20%. Η συνυπαιτιότητα οφείλεται στο γεγονός ότι ο οδηγός δεν φορούσε κράνος, όπως είχε υποχρέωση από τον ΚΟΚ.

Τα δικαστήρια επιδίκασαν στον πατέρα το ποσό των 606.479 ευρώ ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη και το ποσό των 146.735 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

Το χρηματικό αυτό ποσό, επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης του ελληνικού Δημοσίου κατά της εφετειακής απόφασης που είχε επιδικάσει την επίμαχη αποζημίωση.

Έτσι, το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό αυτό, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς είναι υπεύθυνο ως προς τις αστικές ευθύνες για τις ζημιές που προκαλούνται σε τρίτους εξαιτίας της εκτελέσεως δημοσίων έργων, έστω και αν η εκτέλεση των έργων αυτών έχει ανατεθεί με σύμβαση σε ιδιώτη ανάδοχο. Η ευθύνη του Δημοσίου είναι αυτοτελής και δεν επηρεάζεται από πιθανές άλλες ευθύνες του αναδόχου του έργου, καταλήγει το ΣτΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλείδωσε το μωρό της στο αυτοκίνητο και έφυγε


Συνελήφθη Μολδαβή στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Συνελήφθη στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. 40χρονη Μολδαβή, για έκθεση του ανήλικου παιδιού της (βρέφους), σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το flashnews.gr, χθες το πρωί, η 40χρονη είχε αφήσει μόνο του, εντός ασφαλισμένου Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, το βρέφος, σε κεντρική οδό της πόλης του Αγίου Νικολάου, εκθέτοντας το σε σοβαρό κίνδυνο.

Οι αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, αφού αναζήτησαν, εντόπισαν την 40χρονη και την συνέλαβαν.

Η συλληφθείσα, με την σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις προσφοράς και αγάπης στη Θεσσαλονίκη


Συγκέντρωση τροφίμων αύριο από τις 10:00-18:00.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει αύριο τρόφιμα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας για την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων που στηρίζουν άπορες οικογένειες, συμμετέχοντας έτσι στη δράση «Νοιάζομαι- Μοιράζομαι».

Τα τρόφιμα που θα συγκεντρώνονται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα πρέπει να είναι σε τυποποιημένη μορφή (όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, γάλα εβαπορέ, αλεύρι, ζάχαρη, κονσέρβες).

Με μελωδίες από τη Ρωσία, εικαστικά έργα και γεύσεις από τον αραβικό κόσμο και αφηγήσεις μαθητών και μαθητριών από τους Αγίους Σαράντα, το «Πολύδρομο» αποχαιρετά αύριο, Σάββατο, στις 7 το βράδυ το 2013, συντροφιά με τις τέχνες και γλώσσες του κόσμου.

Το «Πολύδρομο» αποτελείται από μια διαπανεπιστημιακή ομάδα, με ειδικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα της επαφής των γλωσσών και της διγλωσσίας, καθώς και γονείς και άλλους πολίτες που ενδιαφέρονται για τις ευρύτερες διαστάσεις της διγλωσσίας και του πολυπολιτισμού στην εκπαίδευση και την κοινωνία.

Η εκδήλωση, που θα είναι η τελευταία πολυγλωσσική για το τρέχον έτος, θα πραγματοποιηθεί στο ΠΟΛΥ.ΣΤ.ΕΚ.Ι. στην οδό Ιουστιανιανού 3, στη Θεσσαλονίκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου


Σύμφωνο συνεργασίας για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Οι αστικές αναπλάσεις έχουν στόχο ο δημόσιος χώρος να μπορεί να γίνει υπόθεση του καθενός».

Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός ανέφερε: «Η Αθήνα έχει μία ζωή χιλιάδων ετών και πρέπει να την προστατεύσουμε. Με τη σημερινή υπογραφή, αυτό επιτυγχάνουμε».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσμα ντόπινγκ στον ελληνικό στίβο


Θετικό σε έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκε δείγμα αθλητή στο στίβο όπως ενημέρωσε ο ΣΕΓΑΣ. Δεν αποσαφηνίζεται αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. περισσότερα θα γίνουν γνωστά με την εξέταση και του β' δείγματος.

Κρούσμα ντόπινγκ στον ελληνικό στίβο, όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ. Έλληνας αθλητής ή αθλήτρια (δεν γίνεται γνωστό αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα) βρέθηκε θετικός σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Αναμένεται η εξέταση του δεύτερου δείγματος προκειμένου να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ

Ο ΣΕΓΑΣ βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι ενημερώθηκε από το ΕΣΚΑΝ για την ύπαρξη θετικού πρώτου δείγματος στο χώρο του στίβου.

Νεότερη ανακοίνωση θα υπάρξει μετά την εξέταση του δεύτερου δείγματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τις αναπηρικές συντάξεις


Την παράταση των συντάξεων για όσους οι υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) εισηγείται το υπουργείο Εργασίας, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ως κατεπείγουσα, την οποία έκανε και δεκτή η Επιτροπή.

Τη ρύθμιση υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος και ενημέρωσε ότι η προσωρινή αυτή τακτοποίηση του θέματος έχει χρονικό ορίζοντα την 28η Φεβρουαρίου του 2014 και δεν θα χρειαστεί καμία περαιτέρω παράταση, αφού το 2014 θα είναι η χρονιά της απόλυτης εξομάλυνσης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Το θέμα ήταν λυμένο μέσα στο 2013, αλλά η απεργία των γιατρών δημιούργησε νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί επείγουσα διάταξη ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Πρόσθεσε δε, ότι ο θεσμός των ΚΕΠΑ ήταν έτοιμος μέσα στο 2013, ώστε η απονομή της σύνταξης να έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα αναμονής. Για παράδειγμα στην Αθήνα έφτασε τον ένα με δύο μήνες- αφού είχε κλείσει η ψαλίδα των εκκρεμοτήτων που ο θεσμός εμφάνιζε ως αδυναμία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μας είχαν σε κατάσταση ομηρείας στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου»


«Ή θα προλαβαίναμε να γραφτούμε ή θα μας διέγραφαν από τα μητρώα τους», λέει επιτυχούσα σε διαγωνισμό.

Μεγάλα προβλήματα υπήρξαν σε διάφορα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ στις αρχές της εβδομάδας. Από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που έκαναν τα χαρτιά τους και πέτυχαν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για τις 27.000 θέσεις, ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να κάνουν αποδεκτή την θέση τους.

Στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στο Κερατσίνι επικράτησε το αδιαχώρητο. Από νωρίς το πρωί, περίπου στις 6, όπως βεβαιώνει στο newsbeast.gr επιτυχούσα στο πρόγραμμα, στην Υπηρεσία σύρρεε κόσμος προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Οι πόρτες του υποκαταστήματος άνοιγαν στις 7 και από τότε και για περίπου 15 λεπτά αργότερα, οι υπάλληλοι μοίραζαν τα 30 νούμερα. Όποιος δεν παραλάμβανε το χαρτί με τον αριθμό, μπορούσε ή να περιμένει μέχρι να τελειώσουν οι υπόλοιποι ή να έρθει την επόμενη ημέρα. Μόνο που και την επομένη, θα συναντούσε ακριβώς την ίδια εικόνα.

«Υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στο Κερατσίνι. Δεν υπήρχε καμία διάθεση να εξυπηρετηθούν οι άνεργοι. Προσπαθούσαν να κάνουν το ίδιο πράγμα που έκαναν και με τους 10.000 ανέργους, πολλούς από τους οποίους διέγραψαν αθρόα από τα μητρώα τους. Τους κατήργησαν τις κάρτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτυχούσα του προγράμματος προσθέτοντας ότι στο πρώτο κοινωφελές πρόγραμμα πήραν μόνο τους 3.000 και η τύχη των υπολοίπων 7.000 αγνοείται.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτυχούσα, το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και στο δεύτερο κοινωφελές πρόγραμμα που αφορά στους 27.000 ανέργους. Και γι’ αυτό περιγράφει την κατάσταση. «Δεν εξυπηρετούσαν από την αρχή. Πηγαίναμε από τις 6 το πρωί και περιμέναμε από έξω να μας ανοίξουν. Άνοιγαν στις 7, έδιναν τα νούμερα για ένα τέταρτο και στη συνέχεια μας έλεγαν ότι η Υπηρεσία ανοίγει μία ώρα αργότερα. Όμως, από εκείνη την ώρα νούμερα δεν μοιράζονταν», λέει. Την πρώτη ημέρα δεν πρόλαβε να εξυπηρετηθεί και γι’ αυτό πήγε στον ΟΑΕΔ και την επομένη.

«Το ίδιο έγινε και την δεύτερη ημέρα με αποτέλεσμα να γίνει πάρα πολύ μεγάλη φασαρία. Φανταστείτε ότι μόνο οι εργασιακοί σύμβουλοι είχαν τους κωδικούς για να δουλέψουν μέσα στο πρόγραμμα».

Ένας υπάλληλος για χιλιάδες επιτυχόντες
Σύμφωνα με την επιτυχούσα, από τους τρεις ή τέσσερις εργασιακούς συμβούλους που υπάρχουν στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου, ξαφνικά βρέθηκε να υπάρχει μόνο μία κοπέλα. «Μία κοπέλα δηλαδή εξυπηρετούσε όλο τον όγκο της εργασίας μόνη της. Μάλιστα, υποχρεωτικά εργαζόταν μέχρι τις 17.00 για να μας εξυπηρετήσει όλους», σημειώνει.

Και αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι υπήρχε αυτή η αναστάτωση. «Θεωρώ ότι το έκαναν επίτηδες με σκοπό να χάσουμε τα δικαιώματά μας ως άνεργοι και έτσι να μειώσουν και την ανεργία. Να φανεί δηλαδή ότι και τους ανέργους προσέλαβαν και από τη στιγμή που θα διαγραφούν αρκετοί, μειώνεται η ανεργία», λέει. Και ξεκαθαρίζει: «Το θέμα ήταν ότι δεν ήθελαν και να εξυπηρετήσουν. Φανταστείτε ότι έδωσαν προθεσμία Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Είναι δυνατόν χωρίς να υπάρχει προσωπικό, χωρίς να υπάρχει διάθεση να μας εξυπηρετήσουν και χωρίς να υπάρχει εκπαίδευση; Εσείς δηλαδή τι καταλαβαίνετε;». «Αν δεν απειλούσαμε και δεν γινόταν φασαρία, δεν θα προλαβαίναμε. Δεν μας είχαν αποδεσμεύσει μάλιστα για να πάμε σε οποιοδήποτε άλλο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ. Βρεθήκαμε σε μια κατάσταση ομηρείας. Φανταστείτε ότι όταν κάναμε την αίτηση για την κοινωφελή εργασία, δεν μας είπαν ποτέ ότι αν δεν προλάβουμε να εγγραφούμε, θα μας διαγράψουν από τα μητρώα τους. Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται έτσι σε ανθρώπους που έχουν μείνει πάρα πολύ καιρό άνεργοι. Στην τελική, αν δεν αποδεχόταν κάποιος τη θέση, το σωστό ήταν να την πάρει κάποιος επιλαχών», καταλήγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στο bullying


Μάθημα θάρρους από την Carly Findlay - Δείτε τις φωτογραφίες.

Να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στο διαδικτυακό bullying που υπέστη αποφάσισε η εικονιζόμενη Carly Findlay. Η νεαρή γυναίκα πάσχει από ερυθροδερμία και σύνδρομο Netherton με αποτέλεσμα η έκθεση του δέρματός της σε οποιεσδήποτε συνθήκες να έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό και το κοκκίνισμά του. Μόνη «άμυνά» της να καλύπτεται με παραφινέλαιο.

Χρήστης του ίντερνετ πήρε τη φωτογραφία της και την αναδημοσίευσε στο Reddit καλώντας άλλους χρήστες να σχολιάσουν την εικόνα της.

Η συγγραφέας, που ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ανακάλυψε την αναδημοσίευση της φωτογραφίας της παρατηρώντας πως υπήρξε ξαφνική αύξηση της επισκεψιμότητας στο μπλογκ της.

Κάποιος από τους χρήστες την παρομοίαζε με καμένο λουκουμά, άλλος με αστακό, άλλος με «κάτι που σκύλος μου δεν χώνεψε εντελώς», μέχρι που κάποιος έγραψε πως και το χαμόγελό της μοιάζει ψεύτικο.

Αφού διάβασε όλα τα κακεντρεχή σχόλια, η Findlay αποφάσισε να πει υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Έγραψε πως για χρόνια δεν δημοσίευε φωτογραφίες της στο διαδίκτυο φοβούμενη ακριβώς αυτό, πως κάποιος θα τις έπαιρνε και θα τις χλεύαζε. Αυτός ο φόβος υποχώρησε όμως όταν άρχισε το blogging και κέρδισε αυτοπεποίθηση και υποστήριξη.

«Η αγάπη που έχω γύρω μου και η επιτυχία που γνώρισα διηγούμενη την ιστορία μου για να καταρρίψω το στίγμα, όπως αυτό στο Reddit, είναι πιο δυνατές από όλες αυτές τις λέξεις», τόνισε ενώ ευχαρίστησε τους ανθρώπους που την υπερασπίστηκαν. «Το επίπεδο της ευγένειας σε αυτές τις καταστάσεις είναι πάντα μεγαλύτερο από το επίπεδο του μίσους».

Η δυνατή αντίδραση της έκανε τον πρώτο χρήστη που αναδημοσίευσε τη φωτογραφία να απολογηθεί για την πράξη του αυτή.








Διαβάστε περισσότερα...

Άμεσα διαθέσιμη η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης


Δείτε το επίδομα ανά ζώνη.

Στην καταβολή 37,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι η δεύτερη καταβολή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και ότι η τελική πληρωμή θα ανέρχεται σε 37,5 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 22 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του επιδόματος και με τη δεύτερη καταβολή το συνολικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 59,5 εκατ. ευρώ.

Η υπηρεσία για τη διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης παραμένει διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, με την επιλογή του σημείου «Υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης».

Οι πιστοποιημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ' αυτή. Για τους φορολογούμενους που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες θα αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοκατοικίες ή για πολυκατοικίες (διαχειριστές). Το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 35 λεπτά το λίτρο και κυμαίνεται από 210 έως και 1.050, ευρώ ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί ο φορολογούμενος

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ πέρυσι), έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ( από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ ( από 200.000ευρώ), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά ( από 2.000 κυβικά πέρυσι).

Το επίδομα ανά ζώνη

Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται με βάση τις 4 ζώνες στις οποίες έχει χωριστεί η χώρα και στις οποίες προβλέπονται διαφορετικά επίπεδα μέγιστης επιδοτούμενης κατανάλωσης με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (από 5 έως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό πρώτης κατοικίας με μέγιστο όριο τα 120 τ.μ).

Έτσι:

Στην πρώτη ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, στη Β' Ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα, στη Γ' Ζώνη 8 λίτρα και στη Δ΄ Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό.

Το ανώτατο ύψος επιδόματος είναι :

-1.050 ευρώ στην Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία),

-630 ευρώ στη Β' Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου

-336 ευρώ στη Γ' Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα)

-210 ευρώ στη Δ' Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποια τμήματα «σώθηκε» το εξάμηνο


Εμφανή τα προβλήματα από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού στο ΕΚΠΑ.

Στα ύψη είναι η αγωνία χιλιάδων φοιτητών που περιμένουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων των καθηγητών για το αν θα σωθεί το εξάμηνο. Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας είχε αφήσει «ανοιχτό παράθυρο» για τη διάσωση του εξαμήνου λέγοντας ότι είναι απόφαση του κάθε τμήματος η πραγματοποίησή του με την προϋπόθεση να μη γίνουν εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η απόφαση του τμήματος της Νομικής να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο προκάλεσε αναστάτωση στο φοιτητικό πληθυσμό και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι και άλλα τμήματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νομικής.

Πάντως στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης οι καθηγητές δεν επηρεάστηκαν από την απόφαση των συναδέλφων τους και το χειμερινό εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της παράταξης Αριστερή Ενότητα το «ΔΣ των καθηγητών αποφάσισε πως στο Πολιτικό θα έχουμε την διεξαγωγή δύο εξαμήνων διάρκειας 13 εβδομάδων και δυο εξεταστικών» Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 24 Δεκέμβρη και θα ξεκινήσουν στις 2 Ιανουαρίου.

Το εξάμηνο σώθηκε και στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το χειμερινό εξάμηνο που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου θα λήξει στις 21 Μαρτίου ενώ το εαρινό θα έχει ως ημερομηνία έναρξης την 7η Απριλίου και η παράδοση των μαθημάτων θα λήξει στις 4 Ιουλίου. Οι δυο εξεταστικές θα πραγματοποιηθούν 24/3 έως 5/4 και 7/7 έως 19/7.

Στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν πάρθηκε χθες απόφαση από τους καθηγητές καθώς, όπως μας ενημέρωσαν οι φοιτητές, η συνέλευση των καθηγητών διακόπηκε όταν 100 περίπου φοιτητές απαίτησαν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία. Απόφαση δεν έχει παρθεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.

Δύσκολη είναι η κατάσταση για τα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής που μέχρι και σήμερα τελεί υπό κατάληψη όπως και για τα τμήματα Βιολογίας και Φυσικής.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα τμήματα στο μαθηματικό φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να σωθεί το εξάμηνο αν και ακόμα δεν έχουν λάβει απόφαση οι καθηγητές. Στο τμήμα Θεολογίας το εξάμηνο όπως όλα δείχνουν θα σωθεί ενώ σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι καθηγητές της Ιατρικής καθώς η διοίκηση της σχολής δεν επιθυμεί να χαθεί το εξάμηνο.

Αντίξοες οι συνθήκες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πάντως το Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να άνοιξε αλλά οι συνθήκες είναι αντίξοες όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών.

«Πολλά αμφιθέατρα είναι κλειδωμένα και οι διδάσκοντες αδυνατούν να βρουν τρόπο να τα ανοίξουν, δεδομένης της κατάργησης του κλάδου φύλαξης. Υπάρχει παντελής έλλειψη θέρμανσης σε όλους τους χώρους, πράγμα που δημιουργεί έντονη δυσφορία τόσο στους φοιτητές όσο και στους διδάσκοντες. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι είναι αδύνατο να εργαστούν στα γραφεία τους. Αρκετοί ανελκυστήρες δεν λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης σε φοιτητές με κινητικά προβλήματα, ενώ ακόμη δεν μπορούν να μεταφερθούν ογκώδη αντικείμενα που απαιτούνται για τη λειτουργία των εργαστηρίων. Η χρήση και αυτών που λειτουργούν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διότι λείπει το προσωπικό που αναλάμβανε τον απεγκλωβισμό σε περίπτωση βλάβης. Πολλοί χώροι έχουν μείνει εντελώς χωρίς φωτισμό, με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστοι μόλις νυχτώσει.

Οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τον ίδιο λόγο, έχει διακοπεί η παράδοση της αλληλογραφίας από το ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνονται υπηρεσιακά και άλλα χρήσιμα έγγραφα. Ταυτόχρονα οι Γραμματείες βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και ουσιαστικά είναι κλειστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκδοση πιστοποιητικών, πέρασμα βαθμολογιών, υποστήριξη ΓΣ, εκλεκτορικών και επιτροπών, διεκπεραίωση συγγραμμάτων, εξυπηρέτηση φοιτητών και ΔΕΠ.

Τα παραπάνω αποτελούν τα πρώτα εμφανή προβλήματα από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών του Υπουργού ΠΑΙΘ. Δεδομένου ότι οι τεχνική υπηρεσία έχει αποψιλωθεί, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν υπάρξουν οποιεσδήποτε βλάβες σε υδραυλικές ή ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, πώς θα λειτουργήσουν εργαστήρια που έχουν ανάγκη παρασκευαστών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή πώς γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών, με τις Γραμματείες των Τμημάτων να υπολείπονται σε προσωπικό κατά 67%.»



Διαβάστε περισσότερα...

Στη νέα προκήρυξη του ΟΑΕΔ 3.338 θέσεις για αποφοίτους λυκείου


Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση.

Από τις 19 έως και τις 27 Δεκεμβρίου καλούνται άνεργοι πτυχιούχοι πληροφορικής ΠΕ ή και ΤΕ αλλά και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου, να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για να διεκδικήσουν μια από τις 4.413 θέσεις. Το σημαντικό σε αυτή την προκήρυξη είναι ότι τελικά δεν περιορίζεται μόνο σε ειδικότητες της πληροφορικής αφού υπάρχουν και θέσεις για αποφοίτους λυκείου.

Πιο αναλυτικά οι θέσεις που προσφέρονται στην κατηγορία ΔΕ ανέρχονται σε 3.338 ενώ οι θέσεις που απευθύνονται σε πτυχιούχους τμημάτων πληροφορικής τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ ανέρχονται σε 1075.

To news για ακόμη μια φορά προχώρησε σε έναν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις προκειμένου να βοηθήσει τους αναγνώστες στη συμπλήρωση των αιτήσεων.

1. Ποιες είναι οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων;

Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης ξεκινά στις 19/12/2013 και λήγει στις 27/12/2013 και ώρα 12η μεσημβρινή

2. Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις;

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων;

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

4. Ποιοι έχουν υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στον ΟΑΕΔ;

Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν: α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή που επιλέγουν θέσεις της κατηγορίας ΔΕ ψηφιοποίησης εγγράφων γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.

5. Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα προσκόμισης των δικαιολογητικών αν και ανήκουν σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες;

Δεν υποχρεούνται να επανυποβάλουν δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στις προηγούμενες Δημόσιες Προσκλήσεις για τις 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, για τις 27.948 θέσεις πλήρους απασχόλησης καθώς και τις 7.400 θέσεις αντίστοιχα, εφόσον δεν έχει υπάρξει μεταβολή.

6. Τι θα γίνει αν δεν καταθέσω τα δικαιολογητικά από τις 19 έως και τις 27 Δεκεμβρίου;

Επισημαίνεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών συνεπάγεται τον αποκλεισμό από την διαδικασία επιλογής και την διαδικασία μοριοδότησης.

7. Συμμετείχα σε μια από τις προηγούμενες προκηρύξεις του ΟΑΕΔ. Μπορώ να πάρω μέρος;

Αν είστε επιλαχών ή δεν έχετε επιλεχθεί σε μια από τις προηγούμενες προκηρύξεις μπορείτε να υποβάλλετε την αίτησή σας. Σε περίπτωση όμως που επιλεχθήκατε για παράδειγμα στην προκήρυξη που αφορούσε τις 27.948 θέσεις δε μπορείτε να διεκδικήσετε μια από τις 4413 θέσεις της νέας προκήρυξης ακόμα και αν αρνηθείτε το διορισμό σας ή παραιτηθείτε.

8. Πως γίνεται η επιλογή και ποια τα μοριοδοτούμενα κριτήρια;

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, 4) Ηλικία και 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

9. Ποια είναι η μοριοδότηση για τα πιο πάνω κριτήρια;


A/A
Κριτήρια Επιλογής
Κριτήρια
Μόρια
1
ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
(µε ανώτατο όριο τους 36 µήνες
και ανώτατο αριθµό µορίων τα
54)*
Για τους ̟πρώτους
12 µήνες
1 µόριο ανά πλήρη
µήνα
Για τους
επόµενους  12
µήνες
1,5 µόριο πλήρη  µήνα
Για τους
Τελευταίους  12
µήνες
2 µόρια ανά ̟ πλήρη
µήνα
2
ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ
ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΣΥΖΥΓΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ
ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ
ΠΑΡ. 5.1 (µε ανώτατο όριο τους
36 µήνες και ανώτατο αριθµό
µορίων τα 54)
Για τους πρώτους
12 µήνες
1 µόριο ανά πλήρη
µήνα
Για τους
επόµενους  12
µήνες
1,5 µόριο ανά πλήρη
µήνα
Για τους
Τελευταίους  12
µήνες
2 µόρια ανά πλήρη µήνα
3
ΑΤΟΜΙΚΟ/ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ
ΕΙΣΟ∆ΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΕΤΟΥΣ 2013
Έως 12.000,00€
30
12.000,01-20.000,00€
20
20.000,01-30.000,00€
10
4
ΗΛΙΚΙΑ
18-29
20
30-54
24
55 και άνω
18
5
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
ΤΕΚΝΩΝ
Για κάθε τέκνο
12 μόρια
* Ο αριθμός των µορίων του κριτηρίου της εγγεγραμμένης ανεργίας που αφορά στους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών διπλασιάζεται.

10. Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα μοριοδότησης;

Για παράδειγμα αν ένας άνεργος έχει ηλικία 34 ετών, διάστημα ανεργίας 18 μήνες, ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει την ακόλουθη μοριοδότηση:
Χρόνος ανεργίας: 12 πρώτοι μήνες Χ 1 μόριο το μήνα = 12 μόρια
Επόμενοι 6 μήνες: 6 Χ 1.5= 9 μόρια
Σύνολο από την ανεργία 12+9 = 21 μόρια
Ηλικία: Επειδή είναι 34 ετών θα λάβει 24 μόρια (30-54 ετών 24 μόρια)
Οικογενειακό εισόδημα: Επειδή το εισόδημα του είναι 10.000 ευρώ θα λάβει 30 μόρια
Ανήλικα τέκνα: Στο παράδειγμα ο υποψήφιος έχει 1 τέκνο άρα θα λάβει 12 μόρια (εφόσον έχει καταθέσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στον ΟΑΕΔ)
Άρα η συνολική μοριοδότηση είναι:
21 (Ανεργία) + 24 (Ηλικία) + 30 (εισόδημα) + 12 (τέκνα) = 87 μόρια

11. Ποια στοιχεία θα συμπληρώσω στην ηλεκτρονική αίτηση;

Η αίτηση χωρίζεται σε τέσσερα μέρη:
Α. Στα προσωπικά στοιχεία: Θα αναγράψετε επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ
Β. Στα κριτήρια κατάταξης: Θα συμπληρώσετε το ΑΦΜ για να γίνει ηλεκτρονικά η αναζήτηση του εισοδήματος. Σε περίπτωση που έχετε σύζυγο θα δηλώσετε το ΑΦΜ του, το ΑΜΚΑ του. Αν έχετε ανήλικα τέκνα θα συμπληρώσετε τον αριθμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη προκήρυξη του ΟΑΕΔ υπήρχε διευκρίνιση που ανέφερε ότι το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του συζύγου δηλώνεται ανεξάρτητα αν είναι άνεργος, συνταξιούχος ή εργαζόμενος προκειμένου να διαπιστωθεί το κριτήριο μοριοδότησης του οικογενειακού εισοδήματος.

Σε περίπτωση που επιλέγετε θέση κατώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας ενώ είστε πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ συμπληρώνεται το κουτάκι «είμαι πτυχιούχος Ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος» (Μη ξεχάσετε να προσκομίσετε στο κατά τόπους κατάστημα του ΟΑΕΔ το πτυχίο σας)
Γ. Ειδικότητα: Θα επιλέξετε όπως προαναφέρθηκε 1 μόνο ειδικότητα
Δ. Επιβλέποντες φορείς: Όπως είπαμε και πιο πάνω θα επιλέξετε μέχρι 3 επιβλέποντες φορείς και όχι περισσότερες από 1 υπηρεσίες τοποθέτησης.

12. Έχω διαπιστώσει κάποια λάθη τι μπορώ να κάνω;

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη μπορείτε να καταθέσετε νέα ηλεκτρονική αίτηση μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου που θα αντικαταστήσει τη λανθασμένη αίτηση.

13. Εκτυπώστε την αίτηση

Καλό είναι να εκτυπώσετε την αίτηση ώστε να μπορείτε ακολούθως να έχετε τη δυνατότητα να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

14. Δικαίωμα διεκδίκησης θέσεων χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας και υποβολή τίτλου σπουδών στον ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις χαμηλότερη εκπαιδευτικής βαθμίδας. Πχ ένας πτυχιούχος κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μπορεί να διεκδικήσει μια θέση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλουν στον ΟΑΕΔ επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών.

15. Ποιες θα είναι οι αποδοχές μου; Κριτήριο η ηλικία και όχι ο τίτλος σπουδών

Οι αποδοχές που θα λαμβάνει ο κάθε επιλεγόμενος άνεργος δεν καθορίζονται από το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά από την ηλικία. Αν λοιπόν κάποιος έχει ηλικία άνω των 25 ετών θα λαμβάνει 490 ευρώ είτε είναι πτυχιούχος ΑΕΙ είτε είναι απόφοιτος λυκείου. Αν πάλι έχει ηλικία μικρότερη των 25 ετών θα λαμβάνει 427 ευρώ.

16. Είμαι άνεργος και εγώ και η σύζυγός μου μπορούν να καταθέσουμε και οι δυο αιτήσεις;

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν καταθέσει αίτηση και οι δυο σύζυγοι χωρίς να εντάσσονται και σε μια άλλη κατηγορία (εγγεγραμμένοι άνεργοι 18 έως 29 ετών, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ) αποκλείονται και οι δυο υποψήφιοι.

Άρα αν η σύζυγος ή ό σύζυγος εκτός από άνεργος/η εντάσσεται και σε μια από τις κατηγορίες εντός παρενθέσεως μπορεί να καταθέσει και αυτός αίτηση.

Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα δηλώνονται από έναν από τους δυο συζύγους.

17. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα προσόντα και τις ζητούμενες ειδικότητες πού κατατίθενται;

Κατατίθενται στον επιβλέποντα φορέα πρόσληψης ως επικυρωμένα αντίγραφα.

18. Τι ισχύει με την κατηγορία 18 – 29 ετών

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος κατά την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων, δηλαδή στις 27/12/2013. Επίσης κατά την ημερομηνία αυτή δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το 29 έτος της ηλικίας. Αναφέρουμε ότι στην προηγούμενη προκήρυξη των 27.948 θέσεων υπήρχε διευκρίνιση που ανέφερε ότι «από τη στιγμή που ο υποψήφιος είναι 30 συν μία (1) ημέρα δεν ανήκει πλέον σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη προκήρυξη η ημερομηνία λήξης ήταν η 20/11/2013 και οριζόταν ότι «Όσοι έχουν γεννηθεί δηλαδή από 21/11/1983 ως 20/11/1995 ανήκουν στην κατηγορία 18-29 ετών. Όσοι έχουν γεννηθεί πριν από την 21/11/1983, δεν ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία (είναι 30 ετών και άνω)».

Άρα με βάση το πιο πάνω ανήκουν στην κατηγορία 18 έως 29 ετών όσοι έχουν γεννηθεί δηλαδή από 28/12/1983 ως 27/12/1995 ανήκουν στην κατηγορία 18-29 ετών. Όσοι έχουν γεννηθεί πριν από την 28/12/1983, δεν ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία (είναι 30 ετών και άνω).

19. Με βάση ποια ημερομηνία υπολογίζονται τα μόρια της εγγεγραμμένης ανεργίας;

Τα μόρια υπολογίζονται με ημερομηνία αναφοράς την 27/12/2013, την ημερομηνία δηλαδή λήξης της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης.

20. Ποιες είναι οι ειδικότητες

ΔΕ
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
α) Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας και 
β) γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου*.
ΠΕ ή ΤΕ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Πτυχίο ή δίπλωμα  Πληροφορικής ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Πληροφορικής και Τηλεματικής ή Επιστήμης Υπολογιστών ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ή Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοιατρική ή Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων ή Ψηφιακών Συστημάτων ή Επιστημών και Πολιτισμού – Κατεύθυνση Η/Υ ή Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ή Μηχανικού Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ  ή Ηλεκτρονικής και Μηχανικών Υπολογιστών ή Ηλεκτρονικού Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών ή Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ή Μηχανικού Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων  ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. 
ή
Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Πληροφορικής ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ή Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ή Διαχείρισης Πληροφοριών ή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων ή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και  στην Οικονομία ή Βιομηχανικής Πληροφορικής ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας ή Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ή Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Η/Υ  ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
21. Που μπορώ να δω τις θέσεις και τα προσόντα που απαιτούνται;

Στο παράρτημα 1 παρουσιάζονται όλες οι θέσεις ανά φορέα και στο παράρτημα 2 τα προσόντα που απαιτούνται για κάθε κατηγορία εκπαίδευσης

22. Άνοιξε το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων;

Το σύστημα έχει ανοίξει και μπορείτε να υποβάλλετε ηλεκτρονικά τις αιτήσεις σας.

23. Πως θα καταλάβω ότι η αίτησή μου έχει υποβληθεί χωρίς πρόβλημα;

Οπωσδήποτε θα πρέπει μετά την υποβολή της αίτησής σας παρουσιάζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας όλα τα πεδία συμπληρωμένα. Σε περίπτωση που κατά την εκτύπωση διαπιστώσετε ότι δεν εμφανίστηκαν ορισμένα πεδία που είχατε συμπληρώσει, ή εμφανίστηκαν διαφορετικές επιλογές από εκείνες που έχετε συμπληρώσει Θα πρέπει να γίνει εκ νέου η αίτηση έως ότου να εμφανιστούν τα στοιχεία όπως έχουν συμπληρωθεί, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης.

24. Αν στη φορολογική μου δήλωση το δηλωθέν εισόδημα είναι μηδενικό, συμπληρώνω το πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης που αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013;

Το πεδίο δεν θα συμπληρωθεί στην περίπτωση που έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση το 2013,έστω και για μηδενικό εισόδημα.

25. Ποιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των μορίων;

Το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη είναι το δηλωθέν εισόδημα του 2013 (για τα εισοδήματα του έτους 2012). Επισημαίνεται ότι όσοι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης συμπληρώνουν το αντίστοιχο πεδίο στην ηλεκτρονική αίτηση. Επίσης διευκρινίζεται ότι ως ατομικό εισόδημα νοείται το εισόδημα του ανέργου αιτούντος σε περίπτωση που υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση (π.χ. άγαμος, μονογονέας, διαζευγμένος) και ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το εισόδημα του ανέργου αιτούντος, του/της συζύγου του και των εξαρτωμένων μελών του.

26. Εάν παρακολουθώ ή προτίθεμαι να παρακολουθήσω επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης του ΟΑΕΔ, έχω τη δυνατότητα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα;

Όσοι παρακολουθούν σεμινάρια κατάρτισης παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού. Επομένως, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το πρόγραμμα. Για το χρονικό διάστημα της κατάρτισης δεν υπολογίζονται τα μόρια.

27. Πως αποδεικνύεται η γνώση Η/Υ;

Όσοι είναι απόφοιτοι λυκείου και θέλουν να καταθέσουν αίτηση για την ειδικότητα ΔΕ Ψηφιοποίησης εγγράφων θα πρέπει εκτός από απολυτήριο λυκείου να γνωρίζουν και Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου.

Η γνώση αποδεικνύεται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

1. Με πιστοποιητικά που εκδίδουν διάφοροι φορείς όπως:
ECDL, VELLUM, Infotest, ICT, KeyCert, ACTA, I-SKILLS,ΤΕΛΕΦΩΣ ΤΡΕΙΝΙΝ - TELEFOS TRAINING ΕΠΕ ή ΤΕΛΕΦΩΣ ΣΕΡΤ - TELEFOS CERT ΕΠΕ ή ΙΝΦΟΣΕΡΤ-INFOCERT ΕΠΕ , DIPLOMA-ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ

2. Mε τίτλους σπουδών, τριτοβάθμιας, µμεταδευτεροβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληροφορικής ή γνώσης χειρισµού Η/Υ, όπως αυτοί αναφέρονται κατωτέρω.

3. Με τίτλους σπουδών, βασικούς ή /και µμεταπτυχιακούς, Πανεπιστημιακής ή/και Τεχνολογικής εκπαίδευσης, από την αναλυτική βαθµολογία των οποίων προκύπτει ότι οι υποψήφιοι έχουν παρακολουθήσει τέσσερα τουλάχιστον µαθήµατα, υποχρεωτικά ή κατ’ επιλογή, Πληροφορικής ή γνώσης χειρισµού Η/Υ. Καθένα από τα τέσσερα αυτά µαθήµατα μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί στο ̟πλαίσιο της απόκτησης τίτλου σπουδών είτε Πανεπιστημιακής (Π.Ε), είτε Τεχνολογικής (ΤΕ) Εκπαίδευσης είτε μεταπτυχιακού τίτλου είτε διδακτορικού διπλώματος και υπολογίζονται αθροιστικά.

4. Οι υποψήφιοι της Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποδεικνύουν επαρκώς τη γνώση χειρισµού Η/Υ ακόμη και µε μόνη την υποβολή βεβαιώσεων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ µε τις οποίες πιστοποιείται ότι παρακολούθησαν επιτυχώς, σε προπτυχιακό ή µμεταπτυχιακό επίπεδο, τέσσερα (4) εξαμηνιαία µαθήµατα τα οποία κατά την εκτίμηση του τµήµατος εμπίπτουν στην περιοχή της Πληροφορικής ή του χειρισµού Η/Υ.

5. Γίνονται επίσης δεκτά, πιστοποιητικά Γνώσεων Χειρισµού Η/Υ που έχουν εκδοθεί από τον ΟΕΕΚ, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής του υποψηφίου σε εξετάσεις πιστοποίησης Γνώσεων Χειρισµού Η/Υ φυσικών προσώπων που διοργάνωσε ο Οργανισμός. Τα πιστοποιητικά αυτά ισχύουν για τρία (3) έτη από την έκδοσή τους. Η ισχύς των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν από τον ΟΕΕΚ µέχρι και 31/12/2008 παρατείνεται έως 31/12/2013.


Διαβάστε περισσότερα...