Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Προς σύσταση Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα διοχετεύει πόρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής.
Τη σύσταση του «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» (Institution for Growth in Greece), το οποίο θα διοχετεύει πόρους αποκλειστικά σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής στην Ελλάδα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία των δανειοληπτών που κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, για την επίτευξη του σκοπού του, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με ίδια κεφάλαια, δάνεια, εγγυήσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, να χρηματοδοτεί έργα υποδομής με ίδια κεφάλαια, δάνεια, εγγυήσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα και να συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.

Η οικονομική στήριξη με τη μορφή επιχειρηματικών δανείων θα παρέχεται πάντοτε με τη μεσολάβηση πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία λειτουργούν ως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση. Οι επενδύσεις και οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με όρους αγοράς ή με ευνοϊκότερους όρους, ανάλογα με το είδος του επενδυτικού προϊόντος.

Προβλέπεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν δύναται να αναλαμβάνει μετοχές που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και ότι θα επενδύσει με ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση ώστε να καθορίζονται με υπουργική απόφαση οι ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο και τη χρηματοδότηση αυτού.

Το Ταμείο θα διοικείται από επαγγελματικό management που θα αναδειχθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες και ορίζονται οι βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, βάσει των οποίων θα ασκηθεί η διοίκηση αυτή.

Στόχο του Ταμείου θα αποτελεί η εξασφάλιση κέρδους για της επενδυτές του και η υποστήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.