Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Προετοιμαστείτε για τη νέα σχολική χρονιά



Συμβουλές οργάνωσης για όλη την οικογένεια.

Ακόμα κι αν το τέλος του καλοκαιριού σας βρίσκει οικογενειακώς βουτηγμένους στο άγχος για τη νέα σχολική σεζόν, δεν είναι ποτέ αργά για να μπείτε όλοι μαζί σ’ ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα.

Η επιστροφή στην χειμωνιάτικη ρουτίνα μαζί με τα παιδιά είναι μεν κάτι δύσκολο αλλά δεν είναι ανέφικτο. Με μερικές συμβουλές οργάνωσης η επιστροφή στα θρανία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μπορεί να γίνει ευκολότερη.

Οικογενειακό ημερολόγιο

Ακόμα κι αν ξεκινήσατε με τις καλύτερες προθέσεις είναι πολύ εύκολο να χάσετε τον έλεγχο όταν ξεκινήσουν τα σχολεία, τα φροντιστήρια και οι εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ακόμα κι αν όλοι στην οικογένεια είσαστε εφοδιασμένοι με smartphones και καταχωρήσατε ειδοποιήσεις με όλες σας τις υποχρεώσεις είναι πολύ καλύτερο να λειτουργήσετε πιο ομαδικά.

Προμηθευτείτε ένα μεγάλο ημερολόγιο που σε αυτό θα γράφετε όλοι, όλες τις υποχρεώσεις. Από τα ωράρια των φροντιστηρίων και το πρόγραμμα του σχολείου μέχρι τα ραντεβού για τον οδοντίατρο, τις σχολικές εκδρομές και τις ώρες που πρέπει κάποιο απ’ τα παιδιά να πάρει την αντιβίωσή του.

Έτσι όλοι θα έχουν εικόνα του δικού του προγράμματος αλλά και των υπολοίπων μελών της οικογένειας και θα μπορεί να γίνει καλύτερος καταμερισμός των υποχρεώσεων.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολύ βολικά ημερολόγια που θα εκτυπώσετε. Ψάξτε για το ημερολόγιο που βολεύει καλύτερα ολόκληρη την οικογένεια, εκτυπώστε το και κολλήστε το στο ψυγείο ή σε έναν πίνακα ανακοινώσεων σε κοινή θέα.

Υιοθετήστε τον κανόνα «όλα έτοιμα από βραδίς»

Τα οικογενειακά πρωινά μοιάζουν συχνά με εφιάλτη. Το να ετοιμαστούν όλοι, να πάρουν το πρωινό τους και να αναχωρήσουν τα παιδιά για το σχολείο και οι γονείς για την δουλειά και όλα αυτά να γίνουν συγχρόνως και σύντομα φαίνεται σαν δυσεπίλυτος γρίφος.

Αντί λοιπόν να ξεκινά η μέρα ολόκληρης της οικογένειας μέσα στο άγχος, τις φωνές και τους καβγάδες προετοιμάστε ο καθένας όσα περισσότερα μπορείτε αποβραδίς.

Η σχολική τσάντα μπορεί να είναι έτοιμη από το προηγούμενο βράδυ. Το ίδιο και η τσάντα με τα χαρτιά του μπαμπά ή της μαμάς.

Το τοστ που θα πάρουν τα παιδιά στο σχολείο μπορεί να προετοιμαστεί από το βράδυ και να περιμένει στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει για το «ταπεράκι» της μαμάς για το γραφείο.

Τα ρούχα που ο καθένας θα φορέσει την επόμενη μέρα μπορεί να έχει διαλεχτεί και να είναι σε αναμονή στην ντουλάπα. Αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Όσο λιγότερα έχουν να γίνουν το πρωί τόσο καλύτερα θα ξεκινήσει η μέρα της οικογένειας.

Κόψτε μια μπανάνα και προσθέστε ένα φλυτζάνι γάλα και μισό κεσεδάκι γιαούρτι. Τοποθετήστε τα όλα στον κάδο του μίνι-μπλέντερ και βάλτε το ψυγείο. Το πρωί απλά χτυπήστε τα και θα έχετε ένα θρεπτικό πρωινό milkshake κατάλληλο για ολόκληρη την οικογένεια.

Πλάνο γευμάτων

Αντί να σπάτε το κεφάλι σας κάθε μέρα για το τι να μαγειρέψετε και να ψάχνετε αν έχετε όλα τα υλικά της συνταγής, είναι πολύ καλύτερο να διαθέσετε ένα μισάωρο το πρωί του Σαββάτου για να φτιάξετε ένα πλάνο με τις μαγειρικές ολόκληρης την εβδομάδας, από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή.

Φτιάξτε το πλάνο λαμβάνοντας υπ’ όψη σας διάφορες παραμέτρους όπως πχ. ποια μέρα είναι πιο «φορτωμένη» για να προγραμματίσετε μια εύκολη μακαρονάδα, ποια μέρα έχει λαϊκή στη γειτονιά σας για να προγραμματίσετε κάποιο λαδερό φαγητό ή ψάρι κτλ.

Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσετε χρόνο αλλά και πολύ χρήμα αφού έχοντας προγραμματίσει όλες της μαγειρικές της εβδομάδας θα μπορείτε στη συνέχεια να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ ψωνίζοντας μόνο όσα θα σας χρειαστούν για τις συγκεκριμένες συνταγές.

Ξεκινήστε γράφοντας τις μέρες που θέλετε να μαγειρέψετε τα όσπρια, το ψάρι και τα λαδερά φαγητά. Στη συνέχεια, συμπληρώστε το μενού με τα κρεατικά και τέλος προσθέστε τα συνοδευτικά για να φτιάξετε ένα ισορροπημένο και πλήρες μενού.

Κάντε καταμερισμό εργασιών

Οι μαμάδες δεν είναι βιονικές γυναίκες κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Αναθέστε δουλειές στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους και το σχολικό τους πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο και θα γίνουν πιο υπεύθυνα και εσείς θα κερδίσετε χρόνο.

Μπορούν για παράδειγμα να αφήνουν τα σκουπίδια στον κάδο αν πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο; Μπορούν να ετοιμάζουν μόνα τους το κολατσιό τους ή ακόμα και το πρωινό τους;

Σκεφθείτε γενικά τις ικανότητες των παιδιών σας και αναθέστε τους εργασίες που θα τις εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Αν στο σπίτι υπάρχει κατοικίδιο είναι πολύ σωστό να τους αναθέσετε να το ταΐζουν, να φροντίζουν να έχει νερό το δοχείο του και να το πηγαίνουν βόλτα. Αν είναι μεγαλύτερα μπορούν να αναλάβουν ακόμα και την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Προετοιμαστείτε για τις δύσκολες μέρες

Ακόμα και το πιο «καλοκουρντισμένο» οικογενειακό πρόγραμμα δεν μπορεί… κάποια στιγμή θα ξεφύγει. Θα υπάρξουν μέρες που θα ταλαιπωρηθείτε από μια γρίπη ή που κάποια έκτακτη επαγγελματική υποχρέωση θα σας κρατήσει στο γραφείο ως αργά. Προετοιμαστείτε λοιπόν γι’ αυτές τις δύσκολες μέρες.

Μαγειρέψτε 1-2 φαγητά που να μπορούν να φυλαχτούν στον καταψύκτη.

Έχετε πρόχειρο το τηλέφωνο μιας δοκιμασμένης babysitter, ή μιας φίλης που μπορεί να κρατήσει τα παιδιά αν προκύψει κάτι έκτακτο. Μην ξεχνάτε εδώ την πολύτιμη προσφορά της ελληνίδας γιαγιάς!

Κρύψτε θρεπτικά σνακς στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σε περίπτωση που ξεμείνετε από κολατσιό.

Φτιάξτε ένα μικρό φαρμακείο με τα απολύτως απαραίτητα σε περίπτωση που κάποιο μικρο – «ατύχημα» προκύψει ενώ λείπετε από το σπίτι και τα παιδιά είναι μόνα τους. Μερικά τραυμαπλάστ, βαμβάκι και ιώδιο είναι αρκετά.

Μπάρες δημητριακών και αποξηραμένα φρούτα είναι οι καλύτερες λιχουδιές για τις μέρες που θα σας βρουν απροετοίμαστες. Φυλάξτε τα σε σκιερό μέρος και μην ενημερώσετε τα παιδιά για την ύπαρξή τους παρά μόνο αν παραστεί ανάγκη. Έτσι θα τους κάνετε μια ευχάριστη έκπληξη αν χρειαστεί.


Πηγή: http://fe-mail.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός



Για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών
.
Την ενίσχυση της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη εισηγήθηκαν οι καταναλωτικές οργανώσεις στις επαφές τους με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων καταναλωτών είναι υποχρεωτικό για τη δικαστική ρύθμιση των χρεών, ληξιπρόθεσμων και μη, να υπάρξει προσπάθεια του οφειλέτη για επίτευξη εξώδικου συμβιβασμού με τους πιστωτές του.

Οι τράπεζες στο σύνολο τους δεν δέχονται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έτσι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στα Ειρηνοδικεία.

Το θέμα αυτό έχει προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που θεωρεί πως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι οφειλέτες μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση για τη μείωση των χρεών.

Σήμερα η προσπάθεια του εξώδικου συμβιβασμού αρχίζει με την πρόταση που υποβάλει ο οφειλέτης προς τους πιστωτές του για τη ρύθμιση των οφειλών που μπορεί να εξυπηρετήσει. Η αίτηση με την πρόταση συμβιβασμού υποβάλλεται ή αποστέλλεται με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο στους πιστωτές (π.χ. φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).

Δεν χρειάζεται να ακολουθείται κάποια τυπική διαδικασία (π.χ. εξώδικο, συστημένη επιστολή). Δεν αποκλείεται και η καταρχήν προφορική μόνο προσέγγιση ενός πιστωτή, στην περίπτωση ιδίως που αυτός εμφανίζεται απρόθυμος για τη συζήτηση οποιασδήποτε συμβιβαστικής πρότασης.

Κατά την υποβολή ή αποστολή της αίτησης για εξώδικο συμβιβασμό δεν χρειάζεται να προσκομιστούν αναλυτικά στοιχεία ή έγγραφα που αποδεικνύουν το περιεχόμενο των δηλώσεων του οφειλέτη ή άλλες υπεύθυνες δηλώσεις.

Αυτό θα χρειαζόταν εάν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον των πιστωτών, κάτι που όμως από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί σε καμία περίπτωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί



Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, που θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να εκτονώσει την ένταση υπό την προϋπόθεση, όμως, η όποια επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής «αλυσίδας», δηλαδή βιομηχανία, φαρμακεμπόριο και φαρμακεία, και να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Για υποσχέσεις που είχαν δοθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να έχουν υλοποιηθεί κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, δηλώνοντας ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους.

Δυσαρεστημένος με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του υπουργείου Υγείας προς τους φαρμακοποιούς εμφανίζεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «επιλεκτική πληρωμή των οφειλών του Ε.Ο.Π.Π.Υ».

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιβάλλεται να διασφαλίσει ότι όλοι οι πάροχοι υγείας θα πληρώνονται αναλογικά και ισότιμα και δεν θα δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που φωνάζουν δυνατότερα ή απειλούν με διακοπή της παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Επίσης, επαναλαμβάνει το αίτημά του για τη δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, με επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς, η οποία θα εξετάζει τη διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών, και καλεί σε άμεση συνάντηση τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς.

Επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας απέστειλαν σήμερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), για το θέμα εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Οι δύο φορείς τονίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 720 εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να επιληφθούν προσωπικά του θέματος, ώστε να ανακοινωθεί άμεσα ένα πλάνο πληρωμών εντός του 2012.

Αποπληρωμή των οφειλών ζητούν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, οι οποίοι αποφάσισαν συνέχιση της επίσχεσης εργασίας, τουλάχιστον έως την Τετάρτη.

Στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου και κοινό συλλαλητήριο με καθηγητές και δασκάλους στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, «θεωρώντας πως τα κοινά προβλήματα Υγείας-Παιδείας επιβάλλουν τη συμπόρευση για τη σωτηρία κρίσιμων δημόσιων αγαθών».

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί σε σύσκεψη φορέων με αντικείμενο «την κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας», την Τετάρτη, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

Την ίδια μέρα τα σωματεία Αττικής και Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάχυνε το παιδί σας στις διακοπές;



Συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές μαζί με τα αναμνηστικά τα παιδιά φέρανε και μερικά κιλά. Στις διακοπές συνήθως υπάρχει ελευθερία κινήσεων όσον αφορά το φαγητό από γονείς και παιδιά. Συνηθίζεται το πρωινό να είναι πλούσιο και πολλές φορές αυξημένο σε ζάχαρη και λιπαρά, το παγωτό να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, το φαγητό να συνοδεύεται από ένα να αναψυκτικό και η όρεξη να ανοίγει μετά το παιχνίδι στην θάλασσα και τον καθαρό αέρα στο βουνό.

Λίγο πολύ οι περισσότεροι γονείς έχουν την συνήθεια να παρακολουθούν την διακύμανση του βάρους των παιδιών τους στις διακοπές. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε αν αυξήθηκε το βάρος, αλλά ας κοιτάξουμε αρχικά αν μαζί με τα κιλά έχουμε και αύξηση του ύψους. Για κάθε πόντο που μπορεί να έχει πάρει ένα παιδί αντιστοιχεί και αύξηση 1-2 κιλών ανάλογα και με την σωματική τους διάπλαση και την ηλικία.

Μερικές συμβουλές αν αυξήθηκε μόνο το βάρος:
-Αρχικά πρέπει να ακολουθήσουμε τις «καλές» διατροφικές συνήθειες του παιδιού και το ωράριο των γευμάτων και του ύπνου που είχε πριν τις διακοπές.
-Θα πρέπει να προγραμματιστούν 3 γεύματα την ημέρα και 2 υγιεινά σνακ.Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριφερθούν 3-4 φρούτα την ημέρα και λαχανικά στο μεσημεριανό και το βραδινό.
-Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα γαλακτοκομικό (γάλα ,τυρί , γιαούρτι) και δημητριακά ή αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης καθώς και ένα χυμό ή ένα φρούτο ή λίγο μέλι. Ένας συνδυασμός ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.
-Το μεσημέρι φροντίζουμε να έχει σπιτικό φαγητό και το βράδυ ένα ελαφρύ γεύμα.
-Αντικαθιστούμε τα γλυκά και το παγωτό με παγωμένο γιαουρτάκι ή κέικ ή κρέμες από άνθος αραβοσίτου, ξηρούς καρπούς και μέλι. Δεν αποφεύγουμε τελείως τα γλυκίσματα για να επανενταχθεί σιγά σιγά στις καλές διατροφικές συνήθειες χωρίς να αντιδράσει.
-Η συστηματική άσκηση ή κάποιο άθλημα που μπορεί να έκανε το παιδί κατά τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να συμπεριληφθεί ξανά στο καθημερινό πρόγραμμα. Έτσι και πάλι το σώμα του θα έχει την τάση να επανακτήσει το φυσιολογικό βάρος.
-Η κατανάλωση νερού είναι πολλές φορές πιθανό να έχει μειωθεί στις διακοπές λόγω της αύξησης των χυμών και των αναψυκτικών. Φροντίζουμε να συμπεριλάβει 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα το λιγότερο.

Ο προγραμματισμός υγειών τακτικών γευμάτων σε συνδυασμό με λίγη άσκηση, νερό και λιγότερη ζάχαρη από αναψυκτικά, χυμούς και γλυκά που μπορεί να αποτελούσαν καθημερινότητα στις διακοπές θα επαναφέρουν το παιδί στο βάρος που είχε πρωτίστως. Οι express δίαιτες μετά τις διακοπές και οι αυστηρή περιορισμοί θα πρέπει να αποφεύγονται για παιδιά αλλά και για ενήλικες.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πες μου από ποια χώρα είσαι να σου πω τι σύντροφο προτιμάς



Η κονωνική εξέλιξη ανατρέπει τα στερεότυπα.

Σύμφωνα με τα ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα, οι γυναίκες προτιμούν τους μεγαλύτερους, εύπορους και ισχυρούς άνδρες, ενώ οι άνδρες ελκύονται από νεότερες γυναίκες που ξέρουν να μαγειρεύουν. Ωστόσο, τα στερεότυπα υπάρχουν για να καταρρίπτονται και έτσι, μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ερωτικές προτιμήσεις σχετίζονται περισσότερο με την κοινωνική προέλευση, αλλά και με την καταγωγή.

Δύο αμερικανοί ψυχολόγοι έκαναν έρευνα σε δέκα χώρες (Νότια Κορέα, Μεξικό, Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία και ΗΠΑ) , ζητώντας να μάθουν τι αναζητούν οι άνθρωποι σε έναν σύντροφο.

Όπως διαπίστωσαν, στις χώρες όπου υπάρχει περισσότερη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, τα στερεότυπα τείνουν να ακυρώνονται. Οι άνδρες δεν θέλουν απαραιτήτως μία γυναίκα, νέα, δοτική και καλή μαγείρισσα, ενώ οι γυναίκες γυρνούν την πλάτη στους γηραιότερους και πλούσιους, προτιμώντας άνδρες νεότερους, έξυπνους και πιο όμορφους.

Αντιθέτως, σε χώρες όπου ο άνδρας διατηρεί τον τίτλο και το ρόλο του ισχυρού, τα στερεότυπα παραμένουν ακλόνητα.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με τον μιμιτισμό. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι άνδρες τείνουν να αναζητούν στις γυναίκες αυτό που έχουν βιώσει στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ένας άνδρας που μεγάλωσε βλέποντας όλες τις γυναίκες να μαγειρεύουν και τους άνδρες να μη συμμετέχουν στις εργασίες του σπιτιού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψάξει να βρει ένα ανάλογο ταίρι.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που γαλουχούνται με το πρότυπο της «πλανεύτρας» που σαγηνεύει τους ώριμους και επιτυχημένους άνδρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενείς στέλνουν υγειονομικό υλικό στην Κρήτη



Για την ενίσχυση της λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νησιού.

Σαν... μάνα εξ ουρανού περιμένουν τα νοσοκομεία της Κρήτης την βοήθεια εξ Αμερικής. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φτάσουν στο νησί τα κοντέινερ που περιλαμβάνουν τόνους υγειονομικό υλικό για την ενίσχυση της λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νησιού.

Πρόκειται για μία συνεργασία της Παγκρήτιας ένωσης Αμερικής, η οποία σε συνενόηση με τις τοπικές υγειονομικές αρχές αποστέλει σημαντική βοήθεια με αναλώσιμα υλικά, όπως σύριγγες, βαμβάκι, μέχρι και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στα επείγοντα περιστατικά (στην υγειονομική βοήθεια περιλαμβάνονται 2,5 χιλιάδες κωδικοί) η αξία των οποίων αγγίζει τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Η συγκεκριμένη βοήθεια είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία των νοσοκομείων επισημαίνει στο prismanews.gr ο υποδιοικητής της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Φραγκιαδάκης και εξηγεί τους λόγους κάθε επιπλέον βοήθεια σε υγειονομικό υλικά για τα νοσοκομεία μας είναι σημαντική. Εμείς μπορεί να συνεχίζουμε τις παραγγελίες σε αναλώσιμα, ωστόσο η ενίσχυση από τους ομογενείς θα βοηθήσει τα νοσοκομεία να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τα κοντέινερ αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού φτάσουν στην Κρήτη, η ΔΥΠΕ θα αποφασίσει για την καλύτερη διανομή τους με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία ανήκει στους ίδιους τους ομογενείς οι οποίοι αναζήτησαν τρόπους βοήθειας της τοπικής κοινωνίας και συμφώνησαν στην ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Μέλη της ένωσης των Κρητικών ομογενών της αμερικής ήρθαν σε επαφή με τοπικούς φορείς και εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν. Τα υπόλοιπα ακολούθησαν μετά από συζητήσεις και πλέον μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε το υγειονομικό υλικό που θα διατεθεί αμέσως στα νοσοκομεία τονίζει ο κ.Φραγκιαδάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Το νοικοκυριό ωφελεί το... στήθος



Οι δουλειές του σπιτιού προφυλάσσουν από τον καρκίνο του μαστού.

Η ενασχόληση με τις δουλειές του νοικοκυριού, το περπάτημα, τα ψώνια και γενικότερα οποιαδήποτε ασχολία απαιτεί να κουραστούμε σωματικά και να λαχανιάσουμε, κάνει καλό στην υγεία μας και σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που περνούν έξι ώρες την ημέρα κάνοντας δουλειές του νοικοκυριού, περπατώντας ζωηρά ή ασχολούμενες με την κηπουρική είχαν κατά 13% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή.

Ακόμη και εκείνες που αφιέρωναν μόνο δυόμισι ώρες την ημέρα σε διάφορες δραστηριότητες μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 8%.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της δραστηριότητας, καθώς και τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 8.000 γυναικών με καρκίνο του μαστού – πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την βρετανική Αντικαρκινική Εταιρία (Cancer Research UK).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Key επιδημιολόγο της Cancer Research UK στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «Αυτή η μεγάλη έρευνα δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας – ακόμη και σε μέτριο βαθμό. Υπάρχουν επίσης, πολλές ενδείξεις ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου».

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα αναφορικά με άλλους τύπους καρκίνου, καθώς και για τη διερεύνηση των μηχανισμών που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν αυτό το συσχετισμό».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακόψτε το κάπνισμα σχεδιάζοντας το μέλλον



Μεγαλύτερες πιθανότητες να το σταματήσουν έχουν όσοι κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια.

Οι επιστήμονες που μελετούν το θέμα του εθισμού γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι καπνιστές κάνουν λιγότερο συχνά σχέδια για το μέλλον σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Τα σχέδιά τους δηλαδή, έχουν κάπως στενό χρονικό ορίζοντα.

Νέα έρευνα από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Newcastle που βασίστηκε στα δεδομένα οχτώ χρόνων μεγάλης αυστραλιανής έρευνας (Household Income and Labour Dynamics of Australia, HILDA) έδειξε ότι μεταξύ των καπνιστών εκείνοι που έχουν πιο μακροχρόνια σχέδια για το μέλλον τους είχαν και πολύ περισσότερες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1817 καπνιστές στην αρχή της έρευνας (2001) μέχρι το 2008. Με βάση τον οικονομικό τους προγραμματισμό και τα σχέδιά τους για την αποταμίευση και τα έξοδά τους για το μέλλον τους χώρισαν σε δυο κατηγορίες.

Όσοι έκαναν προγραμματισμό για περισσότερο από τρεις μήνες μετά ανήκαν σε εκείνους που «έκαναν σχέδια για το μέλλον», ενώ όσοι έκαναν σχέδια μόνο για την επόμενη εβδομάδα ανήκαν σε εκείνους με πιο στενό χρονικό ορίζοντα.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι μετά από 8 χρόνια το 76% όσων είχαν κόψει το κάπνισμα ανήκαν στην πρώτη κατηγορία, ενώ το 66% όσων συνέχιζαν να καπνίζουν ανήκαν στην δεύτερη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρόμοια εικόνα αποκαλύπτεται και σε άλλες περιπτώσεις. Όσοι από τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαβήτη λόγου χάρη, μπορούν να κάνουν μακρόπνοα σχέδια για το μέλλον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής τους.

Επίσης, οι ναρκομανείς που δεν είναι σε θέση να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους είναι και λιγότερο πιθανό να απεξαρτηθούν.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυσική αντιμετώπιση των μικροενοχλήσεων



Λύσεις για καθημερινά προβλήματα υγείας.

Είτε μικρότερες, είτε μεγαλύτερες, οι ενοχλήσεις που κατά καιρούς αντιμετωπίζεις, έχουν την λύση τους.

Μάθε πώς θα αντιμετωπίσεις μικρά, καθημερινά προβλήματα υγείας ή υγιεινής...

Κακοσμία ποδιών: Τρίβεις το πέλμα και τα δάχτυλα με ένα πανάκι βουτηγμένο σε βότκα.

Ανανά στον... κάλο: Πριν κοιμηθείς, βάζεις πάνω στον κάλο 1 κομματάκι από το φλοιό φρέσκου ανανά ή 1 ροδέλα λεμόνι ή 1 ελαφρώς ζεστή σκελίδα σκόρδου και το τυλίγεις γύρω από το πόδι με μια γάζα χωρίς να τη σφίξεις.

Το πρωί βγάζεις τη γάζα και με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών τραβάς τον κάλο. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για όσες μέρες χρειαστεί.

Σόδα για τους μύκητες: Αν ταλαιπωρείσαι από μυκητιάσεις του ποδιού, ρίχνεις ανάμεσα στα δάχτυλα μαγειρική σόδα, την αφήνεις για λίγα λεπτά και μετά την ξεπλένεις με χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνεις καθημερινά για όσο καιρό χρειαστεί.

Εφίδρωση των πόδια: Βράζεις 2-3 φακελάκια τσάι σε αρκετό νερό, το αφήνεις να κρυώσει και κάνεις ποδόλουτρο για περίπου 20 λεπτά, 1-2 φορές ημερησίως.

Ξίδι στις μελανιές: Βάζεις πάνω στη μελανιά ένα πανί μουλιασμένο σε κρύο ξίδι και το αφήνεις για 15-20 λεπτά.

Κακοσμία σώματος: Κάνεις ντους και στεγνώνεις καλά το δέρμα σου χωρίς να το τρίψεις. Κατόπιν, ρίχνεις λίγη μαγειρική σόδα σε όποιο σημείο του σώματός σου έχει άσχημη μυρωδιά.

Απολέπιση δέρματος στις παλάμες: Αναμειγνύεις θαλασσινό αλάτι με λίγο ελαιόλαδο και τρίβεις απαλά το δέρμα της παλάμης.

Στομαχόπονος: Μία κουταλιά ωμό ελαιόλαδο την ώρα που πονάει το στομάχι ανακουφίζει από την υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος.

Κριθαράκι ματιών: Κάνεις κατάπλασμα από άνθος αραβοσίτου αναμεμειγμένο με λίγο νερό.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Ρίχνεις στα μάτια σου άφθονο νερό και αμέσως μετά πίνεις αφέψημα από κοτσάνια κερασιού και σπόρους μάραθου.

Πυρετός: Τοποθετείς στο μέτωπο και στα χέρια χλιαρά επιθέματα με νερό και ξίδι και ταυτόχρονα βάζεις τα πόδια σου σε λεκάνη με χλιαρό νερό επί 15-20 λεπτά.

Αφέψημα για αποτοξίνωση: Πίνεις 2-3 φορές ημερησίως αφέψημα από γαϊδουράγκαθο ή από αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας.

Μέλι στα κοψίματα: Αν κόπηκες και δεν έχεις οινόπνευμα ή ιώδιο, βάζεις στην πληγή μέλι και μετά την καλύπτεις με επίδεσμο.

Γιαούρτι για την κακοσμία: Αν η κακοσμία στόματος δεν οφείλεται σε παθολογικούς λόγους ή χαλασμένα δόντια, βοηθά η κατανάλωση παραδοσιακού γιαουρτιού. Ωφελούν, επίσης, οι ντομάτες και το μασούλημα ωμού καρότου.

Πέτρες ή άμμος στα νεφρά: Βράζεις για λίγο αποξηραμένα φύλλα και άνθη πικραλίδας, τα σουρώνεις και πίνεις από 1 φλιτζάνι 2-3 φορές ημερησίως. Επίσης ωφελούν η κατανάλωση άφθονου νερού, το αφέψημα από στήμονες καλαμποκιού, η μπίρα και η μαγειρική σόδα.

Λάδι για τη χολή: Πίνεις πρωί και βράδυ 1-2 κουταλάκια ωμό ελαιόλαδο με άδειο στομάχι.

Τσάι στα βλέφαρα: Αν τα μάτια σου είναι κουρασμένα και τα βλέφαρα πρησμένα, ξαπλώνεις, κλείνεις τα μάτια και τοποθετείς πάνω τους 2 χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού ή φασκόμηλου για 10 λεπτά. Εναλλακτικά, βάζεις λεπτές φέτες ωμής πατάτας.

Νιώθεις ατονία: Βράζεις πικραλίδα μαζί με τσουκνίδα και χιλιόφυλλο. Σουρώνεις και πίνεις το ζουμί τους 1 φορά ημερησίως.

Χαμομήλι στις ρυτίδες: Βράζεις σε νερό άνθη φλαμουριάς ή χαμομήλι. Αφήνεις να κρυώσει, σουρώνεις και κάνεις κομπρέσες στα επιθυμητά σημεία.

Καρότα στις άφθες: Βράζεις 2 καρότα σε 2 φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά, σουρώνεις και αφού κρυώσει, κάνεις πλύσεις 2-3 φορές ημερησίως. Εναλλακτικά, κάνεις πλύσεις με μαγειρική σόδα πρωί και βράδυ.

Ξηροδερμία προσώπου: Χτυπάς στο μπλέντερ 2 κουταλιές από σάρκα φρέσκιας παπάγιας και προσθέτετε 1 κουταλιά νιφάδες βρόμης. Απλώνεις το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και το αφήνεις για 10 λεπτά. Κατόπιν το απομακρύνεις με ένα βρεγμένο καθαρό πανάκι. Επαναλαμβάνεις κάθε 15 μέρες.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σούπερ ελαστικό υλικό ανοίγει δρόμους στην ιατρική



Μπορεί να τεντωθεί μέχρι 21 φορές το αρχικό του μήκος.

Ένα υπερβολικό ελαστικό και ταυτόχρονα ανθεκτικό υλικό που μπορεί να τεντωθεί 21 φορές σε σχέση με το αρχικό του μήκος δημιούργησαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Το υλικό είναι βιοσυμβατό και αποκαθιστά μόνο του τα όποια ελαττώματά του, γι' αυτό θεωρείται ότι μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ιατρική και ιδιαίτερα για την αντικατάσταση κατεστραμμένων χόνδρων στις ανθρώπινες αρθρώσεις ή κατεστραμμένων δίσκων σπονδυλικής στήλης.

Το υλικό έχει την μορφή υδρογέλης, δηλαδή το βασικό του συστατικό του είναι το νερό. Αποτελείται από δύο άλλες πιο ασθενείς ουσίες τύπου γέλης, οι οποίες συνδυάζονται σε αναλογία οκτώ προς ένα για να δημιουργήσουν κάτι πολύ πιο ελαστικό και ανθεκτικό.

Συνήθως η υδρογέλη μπορεί να τεντωθεί μόνο λίγες φορές σε σχέση με το αρχικό μήκος της. Από την άλλη, ακόμα και το φυσικό ελαστικό δεν μπορεί να τεντωθεί πάνω από πέντε έως έξι φορές σε σχέση με την αρχική κατάστασή του.

Το πρωταρχικό συστατικό του νέου υλικού είναι πολυακρυλαμίδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στους μαλακούς φακούς επαφής στα μάτια. Η χημική δομή των δύο ουσιών, όταν συνδυάζονται σε ένα ενιαίο υλικό, είναι τέτοια που επιτρέπει στα μόρια του να απλώνονται σε μια μεγάλη έκταση, χωρίς το υλικό να διασπάται, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους κορεατικής καταγωγής Ζεόνγκ-Γιουν Σουν και Ζιγκάνγκ Σούο της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Χάρβαρντ, που παρουσίασαν το πρωτοποριακό υλικό στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι το υλικό μπορεί να διατηρήσει την ελαστικότητά και την ανθεκτικότητά του ακόμα και μετά από πολλά τεντώματα. Αν κάποια στιγμή χάσει ένα μέρος της ελαστικότητάς του, την αποκαθιστά αν θερμανθεί περίπου στους 80 βαθμούς Κελσίου.

Το υλικό, κατά τους ερευνητές, μπορεί να έχει και άλλες δυνητικές εφαρμογές, όπως σε μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ, στη δημιουργία τεχνητών μυών, για την προστασία επιφανειακών τραυμάτων κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δήμαρχος στο πλευρό των μαθητών


62 κυτία πρώτων βοηθειών με υγειονομικό υλικό και φάρμακα, που θα καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολικών μονάδων της πόλης παρέλαβε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης -ευγενική προσφορά του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012.

Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ανέλαβε πρωτοβουλία για την φαρμακευτική υποστήριξη των σχολείων του Δήμου (νηπιαγωγεία, δημοτικά γυμνάσια, λύκεια ειδικά σχολεία), στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσει ο Δήμος Αμαρουσίου.



Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης παραλαμβάνει από την εκπρόσωπο του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, υπεύθυνη Επικοινωνίας Κ. Σκουτέλα τα κυτία πρώτων βοηθειών που θα καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολικών μονάδων της πόλης, παρουσία του Αντιδημάρχου Ν. Αλεπού, του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δ. Καρλαύτη και του Δημοτικού Συμβούλου Δ. Σμυρνή.



Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης παραδίδει στους εκπροσώπους των σχολικών μονάδων και στους μαθητές που παραβρίσκονται στην τελετή τα κυτία πρώτων βοηθειών, ευγενική χορηγία του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.



Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με την υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Σκουτέλα, την υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου Μ. Καραμήτρου και προσωπικό του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα πληρωθούν



Ξεκινάει σταδιακά η αποπληρωμή των φαρμακοποιών από το ΕΟΠΥΥ.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζουν ακρίτες της Γαύδου



Γιατροί όλων των ειδικοτήτων συμμετέχουν στην ομάδα αποστολής που βρίσκεται από χτες την ακριτική Γαύδο προχωρώντας σε δωρεάν εξετάσεις.

Το επιστημονικό προσωπικό επιπλέον καταγράφει επιπλέον και τα προβλήματα υγείας του τοπικού πληθυσμού.

Η πρωτοβουλία αυτή διοργανώθηκε από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το δήμο της περιοχής μετά από αίτημα του περιφερειακού ιατρείου Γαύδου.

Το κλιμάκιο το γιατρών θα παραμείνει στο νησί ως αύριο. Στους κατοίκους του νησιού διενεργούνται μεταξύ άλλων, καρδιολογικός και πνευμονολογικός έλεγχος, ορθοπεδική και παθολογική κλινική εξέταση, υπέρηχογραφήματα ενώ εξετάζεται και ο παιδικός πληθυσμός.

Για την εξυπηρέτηση των ιατρικών εξετάσεων έχει μεταφερθεί στο νησί ο απαραίτητος, για όλες τις ειδικότητες, ιατρικός και τεχνολογικός εξοπλισμός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο : Χιλιάδες αποχωρήσεις



Την πόρτα από το δημόσιο «άνοιξαν» χιλιάδες υπάλληλοι.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο οι αποχωρήσεις του τακτικού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης έφτασαν τις 3.051-σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι προσλήψεις περιορίστηκαν στις 19, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 25 μεταφορές από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των αποχωρήσεων, οι περισσότεροι, 1.661, ήταν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, αποχώρησαν 502 από τη Γενική Κυβέρνηση, 337 από τους ΟΤΑ, 349 από τα νοσοκομεία, 107 από τα ασφαλιστικά ταμεία, 17 από ΝΠΔΔ και 78 από ΔΕΚΟ (όσες ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση).


Διαβάστε περισσότερα...

Στο -6% οι οργανικές θέσεις



Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζεται να μειωθούν κατά 6% οι οργανικές θέσεις του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, το πλάνο είναι να διοχετευτούν οι υπάλληλοι αυτοί σε άλλες υπηρεσίες, εκτός του στενού δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα, στην ΕΛΑΣ, ως πολιτικό πρόσωπο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη & CERN κατά του καρκίνου


Μια πρωτοποριακή επιστημονική συνεργασία, με στόχο τη θεραπεία του καρκίνου, αναμένεται να ξεκινήσει η Κρήτη με το CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Έρευνα στη Σωματιδιακή Φυσική!

Το CERN μέσω του νέου δικτύου HERMES στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, μπορεί με την τεχνολογία που έχει αναπτύξει να βοηθήσει με πρωτοποριακές μεθόδους στη θεραπεία του καρκίνου!

Ήδη ο εκπρόσωπος του δικτύου στη χώρα μας, ο περιφερειακός σύμβουλος, Αλέξης Κοκολάκης, έχει αποστείλει στην Περιφέρεια την σχετική πρόταση η οποία συνδυάζει την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία με τον ιατρικό τουρισμό, με βασικό άξονα την θεραπεία του καρκίνου με την "παγκοσμίως αναγνωρισμένη και πρωτοποριακή μέθοδο της θεραπείας πρωτονίων"!

H πρόταση κατατέθηκε κι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και προωθήθηκε στο CERN.

"Αυτή η μέθοδος θεραπείας του καρκίνου χρησιμοποιεί πρωτόνια για να ακτινοβολήσει καρκινικούς όγκους οι οποίοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές (πχ νωτιαίος μυελός) είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία (φωτόνια, ακτίνες Χ, ηλεκτρόνια). Αφορά ειδικά τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τη βάση της περιοχής του κρανίου, με σαρκώματα ή καρκίνο του προστάτη" αναφέρει ο κ.Κοκολάκης και προσθέτει:

"Η θεραπεία πρωτονίων είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογικά και ιατρικά πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική. Μέχρι τώρα η συμβατική θεραπεία του καρκίνου με επιταχυντές επιτυγχάνεται μέσω της στόχευσης φωτονίων ή δεσμών φωτονίων στους κακοήθεις ιστούς. Συνήθως, όμως, αρκετοί κακοήθεις όγκοι είναι ανθεκτικοί στην ακτινοβολία ενώ άλλοι έχουν πολύ σύνθετο σχήμα ή βρίσκονται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας με μεγαλύτερη απόδοση και υψηλότερη ακρίβεια στόχευσης, κάτι το οποίο δεν προσφέρεται αποτελεσματικά από την συμβατική θεραπεία".

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:


Η θεραπεία με πρωτόνια μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).

Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα), όπου η μεγάλη τους ένταση σταματά στα επιδερμικά υγιή κύτταρα και μικρή μόνο δόση καταλήγει στους κακοήθεις ιστούς.

Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας. 
Η ανάπτυξη ενός κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα και τεχνολογία στη χώρα και θα προσελκύσει διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Παράλληλα, θα δημιουργήσει τεχνικές και επιστημονικές θέσεις εργασίας και δυνατότητες αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας από διάφορα πεδία: Φυσική, Ιατρική, Βιολογία, Πληροφορική, Τεχνολογία Επιταχυντών κλπ. Θα προσδώσει διεθνές κύρος και θα υποστηρίξει στο μέγιστο τις προσπάθειες της Πολιτείας για την ανάδειξη της Κρήτης σε θέρετρο Ιατρικού τουρισμού στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. 



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να τρώνε οι μαθητές



Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, στα κυλικεία των σχολείων επιτρέπεται να πωλούνται τα εξής τρόφιμα:

Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας). Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g). Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g). Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g). Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g). Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι. Γιαούρτι «παντός τύπου». Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία). Ξηρά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g). Γάλα με λίγα λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα). Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml). Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml). Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου. Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της διατροφής στον καρκίνο του προστάτη



Ποια τρόφιμα συμβάλλουν στην πρόληψη
.
Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος για την εκδήλωση της οποίας χρειάζεται συνήθως να συντρέχουν πολλά γεγονότα: να υπάρχει, για παράδειγμα, μια γενετική προδιάθεση και όταν το άτομο εκτεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, διατροφή, κάπνισμα, αμίαντος κ.ά.), εμφανίζεται η νόσος.

Πρόκειται για μια σιωπηλή ασθένεια, καθώς τα συμπτώματά της καθυστερούν να φανούν, με αποτέλεσμα η ίαση να μην είναι πάντα εφικτή. Για τον λόγο αυτό, πολλοί εμφανίζουν μια προκατάληψη ακόμα και στην αναφορά της λέξης «καρκίνος»! Ωστόσο, σήμερα η φαρμακοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και πολλοί τύποι καρκίνου είναι αντιμετωπίσιμοι, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση!

Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, υπάρχει ισχυρή σύνδεση με το γενετικό υπόβαθρο, όπως φαίνεται από την υψηλότερη συχνότητα της νόσου σε άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό και αφρικανικής φυλής. Η ηλικία, είναι το τρίτο πιο σημαντικό στοιχείο που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου- έτσι ο αριθμός των πασχόντων ανδρών αυξάνει εκθετικά στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Εκτιμάται, ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 16,3 περιστατικά ανά 100.000 άρρενες κατοίκους στις περιοχές της ανατολικής Ευρώπης.

Η διατροφή είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται σημαντικά τόσο στην αιτιοπαθογένεια, όσο και στην πρόληψη-αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο, δεν είναι τόσο ισχυρά για τον καρκίνο του προστάτη. Η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη αλλά και η κατανάλωση λιπαρών έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για το είδος των λιπαρών.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της σχέσης της διατροφής με τον καρκίνο είναι ότι μπορεί να υπάρχουν τρόφιμα που επιδρούν θετικά στην πρόληψη, και άλλα αρνητικά, όταν πια η νόσος είναι εγκατεστημένη. Έτσι, για παράδειγμα, μια διατροφή που περιέχει πολλά αυγά, αλλά και πουλερικά με το δέρμα, μπορεί να συνδέεται αρνητικά με την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, ενώ πριν την έναρξή του δεν υπήρχαν ανάλογες ενδείξεις.

Πρόσφατη ανασκόπηση καλοσχεδιασμένων μελετών και κλινικών δοκιμών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι, οι ισοφλαβόνες, το λυκοπένιο, τα κραμβοειδή λαχανικά και τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και καθυστερημένη εξέλιξη της νόσου. Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος μπορεί να συνδέεται αρνητικά με την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, για να στοιχειοθετηθεί αυτό το συμπέρασμα, απαιτούνται παραπάνω έρευνες.

Μετα- ανάλυση από επιδημιολογικές έρευνες έδωσε πιο σαφή στοιχεία για την κατανάλωση κραμβοειδών λαχανικών, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν τέτοια λαχανικά, είχαν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 6% στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν. Παράλληλα, όλο και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τον ρόλο που παίζει το λυκοπένο στον καρκίνο του προστάτη.

Το λυκοπένιο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στις ντομάτες, ενώ η απορρόφησή του είναι μεγαλύτερη, όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη ή βιομηχανικά επεξεργασμένη, όπως στον τοματοχυμό. Οι πρώτες μελέτες είχαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την προστατευτική δράση του λυκοπενίου στον καρκίνο του προστάτη. Με νεότερα δεδομένα ωστόσο και με τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, παρατηρείται ότι η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου έχει μάλλον ουδέτερη επίδραση στην εκδήλωση και εξέλιξη της νόσου.

Όσον αφορά στο σωματικό βάρος, οι έρευνες είναι αντιφατικές και η παχυσαρκία δεν έχει συσχετιστεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά με την ίδια τη νόσο. Ωστόσο, τα πορίσματα συμφωνούν ότι το υπερβάλλον βάρος δυσχεραίνει την διάγνωση, καθώς λόγω του αυξημένου όγκου αίματος αλλοιώνεται η συγκέντρωση των αιματολογικού δείκτη PSA. Έτσι, στις οδηγίες της American Cancer Society συμπεριλαβάνονται και συμβουλές για διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους αλλά και τακτικής σωματικής άσκησης.

Η σωματική άσκηση φαίνεται να ευεργετεί ποικιλοτρόπως τους πάσχοντες: βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τις αιματολογικές ενδείξεις, μειώνει τα συμπτώματα κόπωσης και καθυστερεί την έναρξη της θεραπείας με ανδρογόνα έως και κατά 2 χρόνια, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είναι σωματικά δραστήριοι.

Συνοψίζοντας, η εμπλοκή της διατροφής στην εμφάνιση αλλά και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Η κατανάλωση κραμβοειδών λαχανικών αλλά και λαχανικών πλούσιων σε λυκοπένιο φαίνεται να έχει έναν ευεργετικό ρόλο, ωστόσο η κατανάλωση αυτών των τροφών περιλαμβάνεται στις διατροφικές συστάσεις που έτσι και αλλιώς δίνονται στον γενικό πληθυσμό.

Το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής συνδυάζει τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ουσίες και φυτοχημικά, στα οποία αποδίδονται ωφέλιμες ιδιότητες και ενάντια στον καρκίνο: περιλαμβάνει σιτηρά και δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, χόρτα, φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια και σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών. Ακολουθώντας λοιπόν αυτή τη διατροφή, αλλά και υιοθετώντας μια δραστήρια καθημερινότητα βελτιώνεται κατά πολύ η ποιότητα ζωής, ενώ προλαμβάνονται πολλά προβλήματα υγείας.

Τέλος, μην ξεχνάτε να κοιμάστε αρκετά, να μην στρεσάρεστε και να χαμογελάτε ...η διάθεση μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα απ’όσα νομίζετε.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού



Λειτουργεί ενάντια στην κατακράτηση υγρών.

Γνωστός από την αρχαιότητα καρπός. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες στη χώρα μας, με τη «σουλτανίνα» να έχει τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά την κατανάλωση σταφυλιών. Υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες σταφυλιών: η λευκή, η ερυθρή και η ροδόχρωμη.

Το σταφύλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή με δράσεις κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλούν τα χρόνια νοσήματα (καρκίνος, καρδιαγγειακά κα). .

Οι υδατάνθρακες που περιέχει αποτελούν ένα πολύ καλό «καύσιμο» για τους ανθρώπους.

Λειτουργεί ενάντια στην κατακράτηση υγρών, λόγω των θρεπτικών του συστατικών και του καλίου που περιέχει.

Στη φλούδα του σταφυλιού (ιδιαίτερα του κόκκινου) υπάρχει η περίφημη ρεσβερατρόλη, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό (..και αντικαρκινικό) με ολοένα και μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τις δράσεις της (χρησιμοποιείται και απομονωμένη ως διατροφικό σκεύασμα!).

Υπάρχει στα σταφύλια και η κουερσετίνη, άλλη μια ουσία με αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Το σταφύλι τρώγεται ως έχει.. μετά από επιμελές πλύσιμο μπορεί να καταναλωθεί (με μέτρο πάντα!).

Από το σταφύλι ως γνωστόν παίρνουμε και το κρασί, με τις περίφημες ευεργετικές του ιδιότητες. Εφόσον καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, μπορεί να αυξήσει τη HDL, ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων και συνδέεται με τη μακροβιότητα


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχω μάνα μου...



Αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους οι πολίτες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται νέα διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να καταστήσουν τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα, μεταθέτοντας σε βάθος χρόνου και σε πολύ περισσότερες δόσεις, την εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, στις 31 Αυγούστου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την καταβολή της 1ης από τις 7 δόσεις του φόρου εισοδήματος, περίπου 460.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνον ένα μικρό ποσόν έναντι της δόσης και δέχθηκαν το υπόλοιπο μέρος της δόσης να καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος. Παράλληλα, άλλοι περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν αδυναμία πληρωμής και δεν κατέβαλαν καθόλου τη δόση. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε έως και 48 δόσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη μη καταβολή του εφετινού φόρου εισοδήματος να έχουν ανέλθει έως σήμερα στα 270 εκατ. ευρώ (35 εκατ. ευρώ από όσους κατέβαλαν κάποιο ποσό έναντι της δόσης και 235 εκατ. ευρώ από όσους δεν πλήρωσαν καθόλου τη δόση). Τη δόση του φόρου εισοδήματος που έληξε στις 31 Αυγούστου, πλήρωσαν ολόκληρη μόνον οι 6 στους 10 από τους υπόχρεους.

Ειδικότερα, από τους 2.210.000 φορολογούμενους:

-Οι 700.000 επέλεξαν να εξοφλήσουν την εφορία σε 7 δόσεις

-Οι 600.000 πλήρωσαν όλο το ποσό εφάπαξ (σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής και να καταβάλουν το ποσό στην τράπεζα σε άτοκες δόσεις)

-Οι 450.000 δεν πλήρωσαν καθόλου, και

-Οι 460.000 πλήρωσαν ένα μέρος της δόσης και όχι ολόκληρο το ποσό.



Διαβάστε περισσότερα...

"Λύσσα" με δημόσιο-συντάξεις


Μέτρα 2,5-3 δισ. ευρώ απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα από τη λίστα της κυβέρνησης και επανήλθε στην απαίτηση για απολύσεις στον δημόσιο τομέα και μειώσεις μισθών και συντάξεων αφού μόνο έτσι πιστεύει ότι θα υπάρξει σίγουρη εξοικονόμηση δαπανών.

Διασταυρωμένες πληροφορίες -σύμφωνα με τα Νέα- αναφέρουν ότι τα μέτρα που απέρριψε η τρόικα αφορούν τους εξής τέσσερις τομείς:

1. Τη διοικητική μεταρρύθμιση. Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων, φέρεται να επισήμαναν οι τροϊκανοί, δεν θα φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση, αν δεν γίνουν παράλληλα απολύσεις. «Χωρίς απολύσεις, τι εξοικονόμηση θα έχετε;» είπαν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα οποία συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι.

Αλλά και για τη διαθεσιμότητα εξέφρασαν άποψη ότι είναι πολύ ακριβή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο των μέτρων που είχε διαρρεύσει προβλεπόταν εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

2. Την άμυνα. Η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «κοροϊδία», δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση.

Στην άμυνα έχει προβλεφθεί στο προσχέδιο των μέτρων εξοικονόμηση ύψους 517 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 437 εκατ. ευρώ από μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων.

3. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση (735 εκατ. ευρώ) μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

4. Τα φάρμακα. Από τον τομέα της Υγείας προβλέπεται εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.

«Αυτό που θέλουν είναι απολύσεις και μείωση συντάξεων και μισθών», μετέφερε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενη στην απογευματινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό γιατί με τα μέτρα αυτά υπάρχει σχετική ασφάλεια ως προς την αποτελεσματικότητά τους. «Εμείς βεβαίως θα παλέψουμε να τους πείσουμε ότι και χωρίς απολύσεις μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι λέει η αδελφή του καρκινοπαθούς


Το δράμα του απερίγραπτο. Καρκινοπαθής και να ψάχνει φάρμακα μέσω... facebook. Aκούστε την αδελφή του, έτσι όπως περιέγραψε στο Mega την τραγική κατάσταση του ασθενούς, αλλά και πολλών άλλων συνανθρώπων μας που φτάνουν μέχρι την Τουρκία, για να βρουν φάρμακο!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε απεργιακό κλοιό από σήμερα η χώρα



Όλες οι κινητοποιήσεις των κλάδων.

Πλούσιο είναι το απεργιακό δελτίο της εβδομάδας, καθώς σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων εισέρχονται κλάδοι δημοσίων υπαλλήλων, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, στρατιωτικοί, δάσκαλοι και γιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται επί ποδός πολέμου και ξεκινούν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους.

Τη σκυτάλη παίρνουν την ερχόμενη εβδομάδα οι δικαστικοί, ενώ σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενόψει των δρομολογούμενων αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας , ενώ την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας οι εφοριακοί.

«Αρρυθμίες» στην εκπαίδευση

«Λουκέτο» σε ΑΕΙ-ΤΕΙ βάζουν από σήμερα- εν μέσω εξεταστικής περιόδου-πανεπιστημιακοί και καθηγητές τεχνολογικών ιδρυμάτων, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους, που ξεκινούν από 5% και φτάνουν έως και το 30%.

Οι πανεπιστημιακοί προχωρούν σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, ενώ οι καθηγητές ΤΕΙ αποφάσισαν πενθήμερη αποχή από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα από σήμερα ως την Παρασκευή.

Όλα αυτά αποτελούν το πρώτο βήμα, όπως λένε οι πανεπιστημιακοί, των αντιδράσεων τους για τη μείωση των αποδοχών τους που προβλέπεται στα ειδικά μισθολόγια.

Σε εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να κατέβει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), ενώ στις 11 του ίδιου μήνα, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός στα σχολεία, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Στη διαμαρτυρία τους, οι εκπρόσωποι των δασκάλων προτάσσουν ως κυρίαρχο θέμα «την οικονομική εξαθλίωση και κυρίως των νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από τα όρια στοιχειώδους διαβίωσης, με μισθούς πείνας των 570 ευρώ».

Μεθαύριο απεργούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Την ίδια μέρα έχουν τρίωρη στάση εργασίας οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη στην τοπική αυτοδιοίκηση

Με 48ωρη αναστολή της λειτουργίας των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προγραμματίζονται επίσης πανελλαδική συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη στις 11.00 π.μ και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών ενώ οι απεργοί θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό.

Όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, σε περίπτωση που δεν δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους δήμους, τότε η τοπική αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Στους δρόμους οι στρατιωτικοί

Με το… όπλο παρά πόδα και οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες περικοπές στις αποδοχές τους. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 16:30, στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
Κλυδωνισμοί και στο χώρο της υγείας

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια προκαλούν κλυδωνισμούς και στο χώρο της υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει το ιατρικό μισθολόγιο.

Σε νέα επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα επανεξετάσουν τη στάση τους την Τετάρτη. Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τη μη χορήγηση επί πιστώσει φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Ταμείου.

Στο… γαϊτανάκι των κινητοποιήσεων και οι εφοριακοί

Στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εφοριακοί. Εξήγγειλαν 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28/9/2012.

Οι εφοριακοί αντιδρούν στους άδικους φόρους και τα χαράτσια, τη διάλυση των υπηρεσιών, στις μειώσεις μισθών και στις απολύσεις μέσω εφεδρειών κλπ.

Ρολά κατεβάζει και η Δικαιοσύνη την ερχόμενη εβδομάδα

Σε καθημερινές στάσεις εργασίας, από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι δικαστικοί, σε μια προσπάθεια των δικαστικών να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες περικοπές των αποδοχών τους.

Την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Βάσει αυτής, οι διακοπές των συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων θα ξεκινούν στις 10:00 και θα διαρκούν έως το τέλος του ωραρίου (15:30).

Προς κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς

Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ, ενάντια στην αύξηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών, που προβλέπεται στο μνημόνιο.

Βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας, οι τιμές των εισιτηρίων θα πρέπει να αυξηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 τουλάχιστον κατά 25%, δηλαδή από 1,40 (για όλα τα μέσα) να ανέλθει σε 1,75 και το εισιτήριο για τα λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ από 1,20 σε 1,50.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

-Ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί): περικοπές 6% ή 7,5%. Αν επιλεγεί το 7,5% τότε θα αυξηθεί κατά τι το επίδομα επικινδυνότητας.

-Δικαστικοί: η μεσοσταθμική μείωση θα ξεπερνά το 20% φτάνοντας ως και το 35% για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς.

-Πανεπιστημιακοί: μειώσεις 5% για μισθούς (μεικτούς) έως 1.000 ευρώ, 15% από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ, 25% από τα 1.500 έως τα 2.500 ευρώ και 35% από τα 2.500 ευρώ και πάνω.

-Γιατροί ΕΣΥ: μείωση 13% κατά μέσο όρο.

-Διπλωμάτες και αρχιερείς: μείωση στο 20%.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κοινωνική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση» σε παιδιά άπορων οικογενειών



Στο πρόγραμμα του δήμου Καρδίτσας μετέχουν 32 παιδιά.

Πρόγραμμα δωρεάν εκμάθησης ξένων γλωσσών για παιδιά απόρων οικογενειών άρχισε να υλοποιεί η Ένωση Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου.

Στο πρόγραμμα «Κοινωνική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση» συμμετέχουν 32 παιδιά άπορων οικογενειών από την πόλη και τις Κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας που επελέγησαν από την Διεύθυνση Πρόνοιας με βάση τα στοιχεία των άπορων οικογενειών που τηρεί η Υπηρεσία, που απέστειλε σχετική λίστα με τα ονόματα των παιδιών στην Ένωση.

Αυτή στη συνέχεια τα κατένειμε στα φροντιστήρια των μελών της, όπου ξεκίνησαν ήδη οι μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών δωρεάν.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκα σε σχολικά λεωφορεία


Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ομάδες τροχονόμων θα βρίσκονται στους δρόμους και θα ελέγχουν τα οχήματα με τα οποία μετακινούνται οι μαθητές.

Εχουν ρητή εντολή να προχωρούν σε πρόστιμα ακόμα και σε ακινητοποίηση των λεωφορείων που δεν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.Σύμφωνα με το Έθνος, από αύριο το πρωί η τροχαία προχωρά:

-Στη διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.
-Στην εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές.
-Στην πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία.
-Την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σε περιπτώσεις εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.), για την αποκατάστασή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

«Βοηθήστε τους καρκινοπαθείς»



Το μήνυμα ανθρωπιάς της Ευριδίκης.

Η έκκληση της δημοφιλούς τραγουδίστριας για να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο.

Καλεί όλους τους φίλους της στο διαδίκτυο να συνεισφέρουν σε φιλανθρωπικό σύνδεσμο προσφέροντας από το υστέρημα τους 2 ευρώ.

Η ίδια μάλιστα, συμμετέχει σε εκδηλώσεις αγάπης που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, δίνοντας έτσι το δικό της στίγμα ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκεται με το δικό της τρόπο δίπλα στον συνάνθρωπό της που έχει μεγάλη ανάγκη.

Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος του 2012 είναι αφιερωμένοι στην εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ και η Ευρυδίκη δήλωσε:

“Φέτος έχω την τιμή να συμμετέχω κι εγώ σε αυτή την εκστρατεία αγάπης. Μπορείτε να ενημερωθείτε και να βοηθήσετε όλοι με μόνο 2 ευρώ! Διάφορες εκδηλώσεις ξεκινούν μέσα στο Σεπτέμβριο και ο οδικός έρανος θα γίνει στις 3-6 Οκτωβρίου. Με 2 ευρώ συνεχίζουμε μαζί τη ζωή!”

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η διατήρηση της ποιότητας στη ζωή των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους και ο σεβασμός στον ασθενή με καρκίνο και στην αξιοπρέπεια του, αποτελούν την αποστολή και φιλοσοφία του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), αντίστοιχα. Όραμά του η κοινωνία απαλλαγμένη από την ασθένεια του καρκίνου. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα αρ. 525. Ιδρύθηκε το 1986 από άτομα με εμπειρία καρκίνου, τους συγγενείς και φίλους τους.


Πηγή: http://www.radar.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραολυμπιακό «αντίο» με Coldplay και Rihanna



Το Λονδίνο αποχαιρέτισε την αθλητική γιορτή.

Με μία τελετή που θύμισε... Μαντ Μαξ, οι Λονδρέζοι είπαν απόψε οριστικά «αντίο» στις μεγάλες γιορτές του αθλητισμού που φιλοξένησε η πόλη τους, τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η Τελετή Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, που ήταν, για άλλη μία φορά, κατάμεστο από 80.000 θεατές.

Οι Αγώνες κρίθηκαν απολύτως επιτυχημένοι, με τα στάδια να είναι γεμάτα και τους αθλητές να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις.

Αστέρες της βραδιάς ήταν - εκτός, φυσικά, από τους αθλητές – οι βρετανοί ποπ-ρόκερς Coldplay και η Rihanna. Ξεχωριστές εμφανίσει πραγματοποίησαν ομάδες χορού ανθρώπων με αναπηρία, οι οποίοι απέδειξαν και πάλι ότι όταν υπάρχει διάθεση, υπάρχει και δυνατότητα.

Το Λονδίνο παρέδωσε τη σημαία των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, το οποίο την υποδέχθηκε με σάμπα και καποέιρα!






























Ας πάρουμε και μια ιδέα για το τι έγινε στο φινάλε της βραδιάς 




Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες προς υποψήφιους μετανάστες



Τι να κάνετε για να προσαρμοστείτε πιο εύκολα.

Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η ελπίδα για μία καλύτερη ζωή οδηγούν πολλούς Έλληνες στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Ωστόσο, η φυγή από την πατρίδα είναι μία μεγάλη αλλαγή και κρύβει πολλές παγίδες. Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει όποιος μεταναστεύει, ώστε να προσαρμοστεί πιο εύκολα;

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Kellogg, το βασικό «κλειδί» για μία ομαλή μετάβαση από τη μία χώρα στην άλλη, είναι οι προσδοκίες. Όποιος έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απογοητευθεί. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός θα ξεφουσκώσει με την πρώτο εμπόδιο και η συνέχεια θα είναι δύσκολη. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε άλλη χώρα πρέπει να είναι αισιόδοξοι, αλλά όχι αιθεροβάμονες. Να έχουν ενθουσιασμό, αλλά και επιφυλάξεις.

Μια άλλη σημαντική συμβουλή έχει να κάνει με την κουλτούρα της νέας χώρας. Η μετοίκηση σε μία χώρα της Ευρώπης είναι σίγουρα πιο εύκολη από την αντίστοιχη στην Ασία π.χ. Όμως, δεν παύουν να υπάρχουν διαφορές και θα πρέπει να είναι κάποιος πρόθυμος, όχι να υιοθετήσει, αλλά να «αγκαλιάσει» ή έστω να αποδεχθεί την κουλτούρα της χώρας που τον υποδέχεται. Αν μπει στη διαδικασία του να βλέπει τα πάντα μέσα από το «φίλτρο» της πατρίδας του, έχει χάσει το παιχνίδι.

Άλλο καίριο στοιχείο είναι η γλώσσα. Είναι καλό να προσπαθήσει κάποιος να μάθει τη γλώσσα της νέας του χώρας. Δεν χρειάζεται να γίνει «προφέσορας». Οι απλές, καθημερινές φράσεις θα τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση και, το κυριότερο, η προσπάθειά του θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους ντόπιους, οι οποίοι βλέπουν με «κακό μάτι» όσους αρνούνται να μάθουν τη γλώσσα.

Τέλος, ένα στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλέψει όποιος θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό είναι η προετοιμασία. Ευτυχώς, το ίντερνετ παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία στον υποψήφιο μετανάστη. Καλό είναι, λοιπόν, να μελετήσει κάποια tips για την καθημερινότητα, αλλά κυρίως για την εργασιακή κουλτούρα, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο κοστίζουν τα σχολικά είδη



Τσάντες και τετράδια για όλα τα… βαλάντια - Δείτε τις τιμές.

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε διαφορετικές τιμές σχολικών ειδών. Αν λοιπόν προτιμήσετε να αγοράσετε στο παιδί σας τα πιο ακριβά προϊόντα, θα πληρώσετε 2.409% παραπάνω για το δημοτικό και 2.236% παραπάνω για το γυμνάσιο και το λύκειο.

Οι ερευνητές του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, οι οποίοι διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη έρευνα, υποστηρίζουν ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης και γι’ αυτό συνιστούν στους γονείς (όσους μπορούν οικονομικά φυσικά) να μην… κακομαθαίνουν τα παιδιά τους.

Πάντως, για να ξέρετε, το κόστος για την αγορά των σχολικών κυμαίνεται από 18,47 ευρώ έως 463,45 ευρώ για το δημοτικό και από 20,81 ευρώ έως 486,12 ευρώ για το γυμνάσιο και λύκειο.


ΈΡΕΥΝΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
ΕΙΔΗ
Χαμηλή τιμή προϊόντων
Υψηλή τιμή προϊόντων
Ποσοστό
Διαφοράς
%
Μολύβι
0,06
10,30
17.067
Στυλό
0,06
28,50
47.400
Σετ διορθωτικών
0,50
3,80
660
Διαβήτης
0,98
15,70
1.502
Σετ γεωμετρικών οργάνων
0,70
2,49
256
Ντοσιέ
0,12
8,20
6.733
Φύλλα έκθεσης
0,50
1,30
160
Γόμα
0,17
8,20
4.724
Μαρκαδόροι (12 τεμ.)
0,34
19,56
5.653
Μπλοκ ζωγραφικής
0,49
4,99
918
Ξυλομπογιές (24 τεμ.)
1,23
41,20
3.250
Κασετίνα σκληρή διπλή γεμάτη
4,99
39,00
682
Παγουρίνο
1,50
26,60
1.673
Τσάντα Νηπιαγωγείου
2,99
34,90
1.067
Τσάντα Δημοτικού
4,99
72,20
1.347
Τσάντα Γυμν.-Λυκείου
4,39
82,30
1.775
Τετράδιο (50 φύλλα)
0,29
2,50
762
Τετράδιο (100 φύλλα)
0,99
2,99
202
Τετράδιο σπιράλ (2 θέματα)
0,90
4,80
433
Τετράδιο σπιράλ (5 θέματα)
1,29
8,50
559




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...