Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Απαγορεύεται η χρήση του καδμίου στην ΕΕ



Νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ισχύ από το Δεκέμβριο.

Tην απαγόρευση της χρήσης καδμίου, που είναι καρκινογόνος και τοξική ουσία, σε κοσμήματα, ράβδους συγκόλλησης και κάθε είδους πλαστικά, από το Δεκέμβριο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι καταναλωτές και ειδικότερα τα παιδιά, διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στο κάδμιο, μέσω της επαφής των αντικειμένων, που το περιέχουν, με το δέρμα τους.

Η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση καδμίου σε όλα τα είδη κοσμημάτων, εκτός από τις αντίκες.

Η απαγόρευση αυτή καλύπτει, επίσης, το κάδμιο, που περιέχεται σε κάθε είδους πλαστικά προϊόντα, καθώς και στις ράβδους συγκόλλησης, που χρησιμοποιούνται για τη συνένωση ανόμοιων υλικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αναθυμιάσεις από τη διεργασία αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, όταν εισπνέονται.

Η απαγόρευση αναμένεται να διασφαλίσει την καλύτερη προστασία των καταναλωτών της ΕΕ από την έκθεση στο κάδμιο και θα περιορίσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος από την ουσία αυτή, θα θεσπιστεί δε ως τροποποίηση του κανονισμού REACH.

Η νέα νομοθετική πράξη απαγορεύει τη χρήση καδμίου σε όλα τα πλαστικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την ανάκτηση του PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) από τα απορρίμματα, με σκοπό τη χρησιμοποίησή του σε ορισμένα δομικά προϊόντα.

Δεδομένου ότι το PVC είναι υλικό αξίας, που μπορεί να ανακτηθεί αρκετές φορές, η νέα νομοθετική πράξη επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου PVC, που περιέχει χαμηλά επίπεδα καδμίου, σε περιορισμένο αριθμό δομικών προϊόντων, χωρίς κίνδυνο για τους πολίτες, ούτε για το περιβάλλον.

Για την πλήρη ενημέρωση των αγοραστών, τα δομικά προϊόντα που θα κατασκευάζονται από το εν λόγω ανακτημένο PVC θα διατίθενται στην αγορά με ειδικό λογότυπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή του Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας στους υπουργούς Υγείας & Οικονομικών για τα Προνοιακά Επιδόματα





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/5/2011


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα προνοιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης επισημαίνει τις δραματικές περικοπές στην κρατική επιχορήγηση για τα προνοιακά ιδρύματα και τις τεράστιες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προκύπτουν από τις καθυστερημένες εκταμιεύσεις χρημάτων. «Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες, ενώ τα ιδρύματα αδυνατούν πλέον να καλύψουν έστω και τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες», παρατηρεί ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει ότι «ενώ πέρσι τα 14 προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ έλαβαν 4 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης (αντί των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί), φέτος τα 22 αντίστοιχα ιδρύματα ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας διαγκωνίζονται για να μοιραστούν μόλις 437.000 ευρώ για το Α΄τρίμηνο του 2011, με τον επιπλέον κίνδυνο να μην προβλεφθεί επόμενη δόση».

Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ακόμη «την κατάφωρη αδικία και την άνιση μεταχείριση των προνοιακών ιδρυμάτων ιδιωτικού δικαίου από την Πολιτεία, όταν στα ιδρύματα δημοσίου δικαίου ο ετήσιος προϋπολογισμός για ένα και μόνο ίδρυμα, ίδιας δυναμικότητας με ένα ΝΠΙΔ, είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ» και ζητά την προσωπική παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργών για την άμεση χρηματοδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων και την αποτελεσματική διευθέτηση των προβλημάτων τους. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία, θα συνιστά ακόμη μία καταδίκη του κοινωνικού κράτους», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επανέρχομαι με την παρούσα επιστολή στο σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα των προνοιακών ιδρυμάτων, που δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, οδηγούνται σε λουκέτο. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα προνοιακά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών, όχι μόνο λόγω των δραματικών περικοπών στην κρατική επιχορήγηση, αλλά και εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στην εκταμίευση των οφειλόμενων χρημάτων.

Με μνημονιακή λογική και πρόσχημα τον Καλλικράτη, η κυβέρνηση έχει περικόψει δραματικά την κρατική χρηματοδότηση στα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, τη στιγμή που παραμένουν προβληματικές οι εκταμιεύσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες, ενώ τα ιδρύματα αδυνατούν πλέον να καλύψουν έστω και τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες. Παράλληλα, υποχρεώνονται, λόγω καθυστέρησης των επιχορηγήσεων, να επιβαρύνονται με μεγάλα πρόστιμα προς τους ασφαλιστικούς φορείς.

Η κατάσταση είναι οριακή και κινδυνεύει να αφήσει στο δρόμο χιλιάδες άτομα με αναπηρία και παιδιά κακοποιημένα, που βρίσκονται στα ιδρύματα με εισαγγελικές εντολές. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ πέρσι τα 14 προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ έλαβαν 4 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης (αντί των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί), φέτος τα 22 αντίστοιχα ιδρύματα ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας διαγκωνίζονται για να μοιραστούν μόλις 437.000 ευρώ για το Α΄τρίμηνο του 2011, με τον επιπλέον κίνδυνο να μην προβλεφθεί επόμενη δόση.

Αντιλαμβάνεστε την κατάφωρη αδικία και την άνιση μεταχείριση των προνοιακών ιδρυμάτων ιδιωτικού δικαίου από την Πολιτεία, όταν στα ιδρύματα δημοσίου δικαίου ο ετήσιος προϋπολογισμός για ένα και μόνο ίδρυμα, ίδιας δυναμικότητας με ένα ΝΠΙΔ, είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αν όμως κλείσουν αυτοί οι φορείς, πού θα πάνε χιλιάδες άτομα που έχουν ανάγκη κοινωνικής πρόνοιας; Ποιος θα φροντίσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όταν το κράτος τους δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο;

Δυστυχώς, σήμερα οδηγούμαστε στην πλήρη εξόντωση και ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους. Το μνημόνιο και ο Καλλικράτης μετατρέπονται σε σύγχρονο Καιάδα για τα ΑμεΑ και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, είναι ντροπή για την κοινωνία μας!

Κατόπιν τούτων, ζητώ την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση χρηματοδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων και την αποτελεσματική διευθέτηση των προβλημάτων τους. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία, θα συνιστά ακόμη μία καταδίκη του κοινωνικού κράτους.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου



Ο Ορφέας δεν έχει φίλους και τα παιχνίδια-μινιατούρες του δεν μπορούν να του προσφέρουν τη φιλία που τόσο έχει ανάγκη. Όταν λοιπόν η δασκάλα μιλάει στην τάξη για τους Special Olympics, το νεαρό αγόρι νιώθει ότι ανοίγεται μπροστά του ένας νέος κόσμος. Ποιοι είναι όμως οι αθλητές των Special Olympics; Τι θα ζητήσει ο Ορφέας, όταν τους γνωρίσει; Ποιος είναι ο Μάνος; Και τι θα συμβεί όταν τα δυο παιδιά γίνουν φίλοι;

Ένα βιβλίο για τον εθελοντισμό, το αληθινό μήνυμα των Αγώνων Special Olympics και το μεγαλείο της ψυχής των ατόμων με νοητική αναπηρία.

«Ο Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου» του Μερκούριο Αυτζή από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολιγοθερμικά γλυκαντικά για τον έλεγχο του βάρους



Το συστήνουν οι ειδικοί.

Δεν χρειάζεται να καταπιέζουμε την επιθυμία μας να καταναλώνουμε κάτι γλυκό, «απλώς πρέπει να τη διαχειριζόμαστε». Αυτό ειπώθηκε στη συνάντηση ειδικών από το χώρο της υγείας και της διατροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση, κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου συμπέραναν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παρέχουν μια αποτελεσματική λύση ικανοποιώντας την έμφυτη επιθυμία μας για γλυκιά γεύση, χωρίς να μας επιτρέπουν να υπερκαταναλώνουμε θερμίδες και να αυξάνουμε το βάρος μας.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο δανός ειδικός για την παχυσαρκία, Dr Τommy Visscher έκανε μια ανασκόπηση των ευρημάτων της έρευνας για τη σχέση ανάμεσα στην ενεργειακή ισορροπία και το βάρος του σώματος. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως μια μικρή μείωση στο σωματικό βάρος (μόλις 2% με 3%) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, καρκίνου και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ο Dr Visscher συμπέρανε πως όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών συγκέντρωσε διαπρεπείς ειδικούς στη διατροφή, την παχυσαρκία, την ασφάλεια τροφίμων και την επικοινωνία, με σκοπό να συζητήσουν το ρόλο και τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διατροφή μας και να διερευνήσουν μερικά από τα θέματα που τα αφορούν.

«Η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση δεν έχει αλλάξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τρώμε περισσότερο και ασκούμαστε λιγότερο – και όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας λύση, καθώς μας επιτρέπουν να απολαύσουμε το γλυκό που επιθυμούμε χωρίς να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη», σημείωσε ο Hans Heezen, Επικεφαλής της Ένωσης.

Η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση είναι ένα ουσιαστικό και βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πολύ δύσκολο το να «καταργήσουν» τρόφιμα και ροφήματα με γλυκιά γεύση οπότε απλά δεν το κάνουν.

Επομένως, τα ολιγοθερμικά γλυκαντικά μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις προσλαμβάνουσες θερμίδες, και άρα να καταπολεμήσουμε την αύξηση του βάρους, που μόνο θετικό μπορεί να είναι!

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (ISA) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που διέπεται από το νομικό πλαίσιο του Βελγίου και εκπροσωπεί τους κατασκευαστές και χρήστες ολιγοθερμικών γλυκαντικών.

Η Ένωση είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εθνικές και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και έχει δικαίωμα Παρατηρητή ως ΜΚΟ στην Επιτροπή Codex Alimentarius που προσδιορίζει τα διεθνή πρότυπα στα τρόφιμα.
Διαβάστε περισσότερα...

Μου αρέσει η μπύρα, αλλά φοβάμαι μην κάνω… κοιλιά



Μύθος ή αλήθεια;

Είναι διαδεδομένη και στη χώρα μας η άποψη ότι όσοι αγαπούν τη μπύρα έχουν μια χαρακτηριστική φουσκωμένη κοιλιά, που τους διαφοροποιεί από εκείνους που δεν πίνουν αλκοόλ. Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι η συγκεριμένη η θεωρία; Ισχύει ή όχι και γιατί; Πριν απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα καλό είναι να πάρουμε μια εικόνα για το πώς είναι κατανεμημένο το λίπος στο σώμα μας.

Κατανομή λίπους

Το λίπος στην κοιλιακή μας χώρα διακρίνεται σε υποδόριο και σπλαχνικό. Το υποδόριο λίπος βρίσκεται κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα σπλάχνα στην περιοχή της κοιλιάς.

Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνο από το υποδόριο. Είναι μάλιστα πιθανό ακόμη και ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος, να έχει αυξημένο σπλαχνικό λίπος, ιδίως αν κάνει καθιστική ζωή. Η καθιστική εργασία και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το αλκοόλ αυξάνουν σημαντικά το σπλαχνικό λίπος. Το στρες αποτελεί επίσης έναν παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στην αποθήκευση περισσότερου σπλαχνικού λίπους.

Έρευνες δείχνουν ότι, τα άτομα με υπερβάλλον σπλαχνικό λίπος έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.

Η μείωση του σπλαχνικού λίπους δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η απομάκρυνσή του από τους ιστούς είναι δυσκολότερη. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το ήπαρ μεταβολίζει το σπλαχνικό λίπος, αφήνοντας στην κυκλοφορία την LDL (κακή) χοληστερόλη, που ευθύνεται για τη δημιουργία των αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.

Μπύρα και περίμετρος κοιλιακής περιοχής

Δεν είναι η μπύρα που ευθύνεται για την αυξημένη περίμετρο της μέσης ενός άνδρα ή μιας γυναίκας, αλλά η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από εκείνες που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν αυτές προέρχονται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών.

Το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την περίμετρο κοιλιάς, όταν καταναλωθεί σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φαγητό. Κι αυτό γιατί το ήπαρ, διασπά πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος, με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων από το αλκοόλ να μετατρέπεται σε λίπος, πριν προλάβει να διασπαστεί. Η αποθήκευση γίνεται στη κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος. Μάλιστα, η αποθήκευση αυτή δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό σε άντρες και γυναίκες –στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Εκτός από τη θερμιδική πρόσληψη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κοιλιάς (παχυσαρκία τύπου μήλου) παίζει και η ηλικία, λόγω των μειωμένων καύσεων και της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας με τη πάροδο των χρόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, που εμφανίζουν περισσότερη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή περιοχή, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια έρευνα, που έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, παρουσίασαν μικρότερη αύξηση πόντων στην κοιλιακή περιοχή, σε σχέση με όσες δεν ακολούθησαν θεραπεία.

Top συμβουλές

• Η μέτρια κατανάλωση μπίρας δεν παχαίνει, αντίθετα προσφέρει μια σειρά θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η καθημερινή πρόσληψη 30 γραμμαρίων αλκοόλης για τους άνδρες και 20 γραμμαρίων αλκοόλης για τις γυναίκες. Ένα ποτήρι μπίρας (330 ml) περιέχει περίπου 10-12 γραμμάρια αλκοόλης, και προσδίδει μόλις 150 θερμίδες.
• Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνετε μαζί με την μπίρα. Όταν πίνετε μπίρα σε ένα πάρτι ή βλέποντας κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ στην τηλεόραση, προσέξτε την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε. Αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι η κατανάλωση, παράλληλα με την μπίρα μεγάλης ποσότητας πίτσας, κοτοφτερούγων και άλλων τηγανητών τροφίμων.
• Προσπαθήστε να μην πίνετε μπίρα νηστικοί. Συνοδέψτε τη με ένα σάντουιτς λαχανικών, με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών ή πίτσα που θα φτιάξετε εσείς με αραβική πίτα, κόκκινη σάλτσα, λαχανικά, γαλοπούλα και παρμεζάνα. Αν θέλετε να παραγγείλετε απ΄ έξω, προτιμήστε σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα και μια πίτα ή μια κρέπα λαχανικών.
• Το σωστό βάρος έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής. Αν έχετε περισσότερα κιλά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ευθύνεται ο κακός μεταβολισμός σας, αλλά ο μη φυσιολογικός τρόπος ζωής στο σύνολό του, από τον οποίο απουσιάζει η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι πως, οι παραπάνω συμβουλές δεν αφορούν μόνο στην κατανάλωση μπίρας, αλλά οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού.

Πότα Θερμίδες/100ml
Μπύρα κοινή 46
Μπύρα light 31
Κρασί κόκκινο 81
Κρασί λευκό 78
Βότκα 215
Τζίν 244
Ρούμι 215
Ουίσκι 233
Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων




Επόμενη αυτή του νοσοκομείου του Ρίου με το «Άγιος Ανδρέας»

Το πείραμα της συγχώνευσης των νοσοκομείων «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» δείχνει να επιτυγχάνει όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και η δεύτερη συγχώνευση θα ξεκινήσει άμεσα για το Νοσοκομείο του Ρίου με το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας.

Παράλληλα όπως εξήγησε ο υπουργός από 1ης Ιουνίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς θα συνδεθούν τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Επίσης, ανακοίνωσε στους διοικητές ότι εξετάζεται η δυνατότητα να συνεργάζονται τα δημόσια νοσοκομεία με ασφαλιστικές εταιρίες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα για κάποιες άλλες υποθέσεις που απασχολούν το υπουργείο Υγείας, όπως ενδεικτικά είπε ότι υπάρχουν ακτινολόγοι που παίρνουν 174 μέρες άδεια το χρόνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Κόκκινες, ψητές ντομάτες



Ρίξτε τες στη «μάχη» κατά της χοληστερόλης.

Κόκκινες ντομάτες. Υπάρχουν σε κάθε ελληνική κουζίνα. Ωμές, ψημένες, σε μορφή σάλτσας, σε σαλάτες, σε κοκκινιστά, στην πίτσα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψητές ντομάτες μπορεί να αποβούν το ίδιο ωφέλιμες όσο οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης ή της αρτηριακής πίεσης.

Δύο κουταλιές πάστα ντομάτας ή μισό λίτρο τοματοχυμός αρκούν. Το μυστικό κρύβεται στα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, που περιέχεται στις ντομάτες και τους προσδίδει το έντονο κόκκινο χρώμα τους.

Το λυκοπένιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρακτορείο ΟΠΑΠ και το Καθεστός Λειτουργίας του




ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - 2518 - 2003
ΦΕΚ: Β 124 2003
Τέθηκε σε ισχύ: 05.02.2003
Αρμόδιος Φορέας: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ημ.Υπογραφής: 29.01.2003
Κανονισμός Λειτουργίας Πρακτορείων της "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.".


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Εχοντας υπόψη τις διατάξεις: 1.α) Του Α.Ν. 397/1968 "περί επανασυστάσεως της Γ.Γ.Α. και αρμοδιοτήτων αυτής". β) Του Ν. 1558/1985 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα" (ΦΕΚ Α 137). 2. Του Ν. 2843/2000 "Εκσυγχρονισμός των χρηματιστηριακών Συναλλαγών, εισαγωγή εταιρειών επενδύσεων στην πρωτοπόρο Ναυτιλία, στο Χρηματιστήριο και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α 219). 3. Του άρθρου 18 παρ.ιδ. της 442/2001 Κοινής Υπουργικής Απόφασης "Καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε." (ΦΕΚ Β 23). 4. Την 25140/4.9.2002 (ΦΕΚ 1156/Β/5.9.2002) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Πολιτισμού "Περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Πολιτισμού Γεώργιο Λιάνη". 5. Την 22η/14.11.2002 Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. 6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Εγκρίνουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας Πρακτορείων της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ως ακολούθως:

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Τίτλος
Κανονισμό Λειτουργίας Πρακτορείων της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε


--------------------------------------------------------------------------------

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΘΡΩΝ

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 1

Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

Κείμενο Άρθρου

1. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. χορηγεί σε φυσικά πρόσωπα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ενιαία άδεια πρακτόρευσης των παιχνιδιών που οργανώνει, λειτουργεί και διαχειρίζεται σύμφωνα μετο άρθρο 27 του Ν. 2843/2000, η οποία είναι αορίστου χρόνου.

2. Κατά τη χορήγηση κάθε νέας άδειας λειτουργίας πρακτορείου της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι εισπράξεις του τελευταίου χρόνου πριν από τη χορήγηση άδειας των ήδη λειτουργούντων πρακτορείων, σε σχέση με την απόσταση των πλησιέστερων πρακτορείων της περιοχής και την εμπορικότητα των παιχνιδιών της.
β) Τα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά σχέδια της εταιρείας και οι στόχοι που θέτει για κάθε παιχνίδι.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ


3. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πρακτορείου από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ο υποψήφιος πράκτορας θα πρέπει:

α. Να έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.
β. Να είναι απόφοιτος Λυκείου ή ισότιμης αναγνωρισμένης σχολής.
γ. Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
δ. Να μην έχει καταδικασθεί με ποινή στέρησης της ελευθερίας του για ατιμωτικά αδικήματα ή για αδικήματα που βάσιμα δημιουργούν υπόνοιες αφερεγγυότητας στις συναλλαγές του με την Ο. Π.Α. Π. Α. Ε.
ε. Να αποτελεί η πρακτόρευση των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. την κύρια απασχόλησή του.
στ. Να διαθέτει κατάστημα, που η λειτουργικότητά του θα εξυπηρετεί τους παίκτες των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
ζ. Να καταθέτει με τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας πρακτορείου την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 10 του παρόντος.

4. Η χορήγηση άδειας πρακτορείου της παραγράφου 18 του άρθρου 34 του Ν. 2725/1999, γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ


5. Αδεια πρακτορείου της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δεν χορηγείται:


α) Σε όσους δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα ή δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ή δεν έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
β) Στους εν ενεργεία αθλητές, προπονητές και διαιτητές των αθλημάτων που έχουν σχέση με τα παιχνίδια που οργανώνει και διεξάγει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
γ) Σε υπαλλήλους ή συμβούλους αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, τα αθλήματα των οποίων έχουν σχέση με τα παιχνίδια που οργανώνει και διεξάγει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
δ) Σε όσους αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια του πράκτορα.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 2
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ


Κείμενο Άρθρου

1. Η άδεια ισχύει για την περιοχή και το κατάστημα για το οποίο εκδόθηκε.

2. Μεταφορά της άδειας σε άλλο κατάστημα επιτρέπεται μετά από αίτηση του πράκτορα και έγκριση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

Για τη μεταφορά λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι εισπράξεις του τελευταίου χρόνου πριν από τη χορήγηση άδειας των ήδη λειτουργούντων πρακτορείων, σε σχέση με την απόσταση των πλησιέστερων πρακτορείων της περιοχής και την εμπορικότητα των παιχνιδιών της
β) Τα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά σχέδια της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και οι στόχοι που θέτει για κάθε παιχνίδι.

3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, επιτρέπεται η μεταφορά της άδειας σε άλλο νομό.

4. Σε κάθε περίπτωση μεταφορά δεν εγκρίνεται για άλλο κατάστημα, εφόσον δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο (2) χρόνων λειτουργίας του πρακτορείου στο κατάστημα που του χορηγήθηκε η άδεια εκτός των περιπτώσεων που οι επιχειρησιακοί όροι που θέτει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. για τη διεξαγωγή κάθε νέου παιχνιδιού δημιουργούν την αναγκαιότητα μεταφοράς στην ίδια περιοχή.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 3
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ


Κείμενο Άρθρου

Ο πράκτορας της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. είναι υποχρεωμένος:

1. Να υπογράψει με την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. τη σύμβαση "ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ" με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό.

2. Να καταθέτει χωρίς καμία καθυστέρηση τις εισπράξεις των παιχνιδιών στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και σύμφωνα με τον τρόπο και τον χρόνο που αποφασίζει η εταιρεία.

3. Να καταθέτει στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., πρόσθετη εγγύηση πέραν της γενικής εγγύησης του αμοιβαίου κεφαλαίου για τη διασφάλιση των επιπλέον εισπράξεων του πρακτορείου του.

4. Να εξυπηρετεί τους παίκτες των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και να εφαρμόζει τις εγκυκλίους της εταιρείας, σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των παιχνιδιών της στο πρακτορείο του.

5. Να ενημερώνει σύμφωνα με τις εγκυκλίους της εταιρείας τους παίκτες για όλα τα θέματα που αφορούν στην πληρωμή κερδών και στην υποβολή των σχετικών ενστάσεων.

6. Να πληρώνει τους παίκτες που εμφανίζονται στο πρακτορείο του, μέχρι του ποσού που κάθε φορά καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., εφόσον το επιτρέπει η ταμειακή κατάσταση του πρακτορείου του.

7. Να έχει αναρτημένη την άδεια λειτουργίας του πρακτορείου του, σε εμφανές σημείο του καταστήματος και να έχει στη διάθεση των ενδιαφερομένων τους κανονισμούς διεξαγωγής των παιχνιδιών, όπως και κάθε ανακοίνωση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

8. Να επιδεικνύει άκρα επιμέλεια, προκειμένου να λαμβάνει γνώση όλων των εγκυκλίων και μηνυμάτων που αποστέλλονται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και να εφαρμόζει με ακρίβεια όσα διαλαμβάνονται στις εγκυκλίους ή τα μηνύματα.

9. Να λειτουργεί το πρακτορείο του σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιχνιδιών της εταιρείας, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και σε ώρες που καθορίζονται κάθε φορά από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

10. Να συνεργάζεται με τους επιθεωρητές της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ή εξουσιοδοτημένα από την εταιρεία όργανα κατά τη διάρκεια ελέγχου στο πρακτορείο του.

11. Να μην δέχεται την πρακτόρευση στο κατάστημά των άλλων παιχνιδιών ή επιχειρήσεων, χωρίς την έγκριση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., εκτός από Κρατικά Λαχεία ή Κρατικά παιχνίδια.

12. Να μην συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στη διοργάνωση και διεξαγωγή παράνομων στοιχημάτων ή παιχνιδιών.

13. Να διαμορφώνει το χώρο του καταστήματός του σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και να χρησιμοποιεί το πάσης φύσεως προωθητικό και επικοινωνιακό υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας.

14. Να παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., σύμφωνα με το πρόγραμμα που κάθε φορά του κοινοποιείται έγκαιρα από την εταιρεία.

15. Να μην προβαίνει στη μίσθωση - υπενοικίαση της άδειας λειτουργίας του πρακτορείου του.

16. Να μην μεταβιβάζει την άδεια λειτουργίας του πρακτορείου του σε οποιονδήποτε τρίτο, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

17. Να μην διακινεί επικυρωμένα δελτία των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. εκτός του χώρου του πρακτορείου του.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 4
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ


Τίτλος Άρθρου
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ


Κείμενο Άρθρου

1. Η αποζημίωση του πράκτορα για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους παίκτες, παρακρατείται άμεσα κατά τη διεξαγωγή του κάθε παιχνιδιού που οργανώνει και λειτουργεί η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., και καθορίζεται σε ποσοστό 12% επί της τιμής της στήλης για τα παιχνίδια ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, ΤΖΟΚΕΡ και 8% για το παιχνίδι "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ".

2. Για κάθε παιχνίδι που η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. θα οργανώσει και λειτουργήσει στο μέλλον, η αποζημίωση του πράκτορα θα καθορίζεται στον Κανονισμό του Παιχνιδιού, σύμφωνα μετο άρθρο 27 του Ν. 2843/2000 και το Καταστατικό της εταιρείας.

3. Με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., είναι δυνατή η χορήγηση πρόσθετων παροχών και κινήτρων προς τους πράκτορες.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 5
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ


Κείμενο Άρθρου

1. Η μεταβίβαση από πράκτορα της άδειας λειτουργίας πρακτορείου είναι δυνατή, με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., στον ή στην σύζυγο, στους γονείς, στα παιδιά του και τα αδέλφια του, στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μεταβίβαση αυτή δεν θίγει την ομαλή λειτουργία του πρακτορείου και εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας.

2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πρακτορείου ισχύουν και για τη μεταβίβαση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Ειδικά για τη μεταβίβαση στον ή στην σύζυγο είναι δυνατή η μεταβίβαση της αδείας από πράκτορα που λειτουργεί το πρακτορείο του για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, ακόμα και στην περίπτωση που ο ή η σύζυγος δεν συγκεντρώνει την προϋπόθεση της περίπτωσης β' της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του παρόντος Κανονισμού.

Σε περίπτωση θανάτου ή βαριάς αναπηρίας η άδεια μεταβιβάζεται στον ή την σύζυγο ανεξάρτητα από το χρόνο λειτουργίας του πρακτορείου.

3. Ο πράκτορας δικαιούται μετά από αίτησή του προς την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και έγκρισή της, να διακόπτει τη λειτουργία του πρακτορείου του, εφόσον υφίστανται σοβαροί λόγοι, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του πρακτορείου. Ο χρόνος διακοπής αποφασίζεται κατά περίπτωση από την εταιρεία.

4. Ο πράκτορας δικαιούται μετά από αίτησή του προς την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και έγκρισή της, να διακόπτει τη λειτουργία του πρακτορείου του για χρονικό διάστημα μέχρι ένα (1) μήνα, χωρίς τη συνδρομή ιδιαίτερων λόγων και υπό τον όρο ότι δεν διαταράσσεται η ομαλή διεξαγωγή των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. στη συγκεκριμένη περιοχή.

5. Στην Επιτροπή Γενικών και Ειδικών Θεμάτων Πρακτορείων της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., συμμετέχει μετά από απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, εκπρόσωπος των πρακτόρων με δικαίωμα ψήφου. Ο εκπρόσωπος των πρακτόρων ορίζεται από το Δ.Σ. του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού τους οργάνου.

6. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δύναται για ειδικά θέματα ανάπτυξης των παιχνιδιών της ή εισαγωγής και λειτουργίας νέων παιχνιδιών να ορίζει εκπροσώπους των πρακτόρων με συμβουλευτικό χαρακτήρα στις επιτροπές που συγκροτεί.

Στη περίπτωση αυτή οι εκπρόσωποι των πρακτόρων ορίζονται από την Ομοσπονδία τους.

7. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δύναται να επιτρέπει τη σύσταση προσωπικών εταιρειών από λειτουργούντα πρακτορεία, μετά από σχετικό αίτημα των πρακτόρων, εφόσον στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας που συστήνεται για το σκοπό αυτό συμμετέχει ο πράκτορας με τουλάχιστον 50% και η διάρκεια της εταιρείας έχει οριστεί για χρόνο όχι μικρότερο από δέκα (10) χρόνια και με τους ίδιους εταίρους. Η έγκριση του εταίρου γίνεται από την εταιρεία. Σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των εταίρων, ο εταίρος που απομένει δύναται να συνεχίζει τη λειτουργία της εταιρείας με εταίρο που εγκρίνεται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ή μόνος του. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της εταιρείας, αποτελεί η έγκρισή της από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

Σε περίπτωση που παραβιάζονται οι όροι που τίθενται με τη παρούσα παράγραφο, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας πρακτορείου.

Κάθε πράκτορας μπορεί να συμμετέχει σε μία μόνο εταιρεία.

8. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., δύναται να επιτρέπει σε πράκτορα που λειτουργεί το πρακτορείο του για τουλάχιστον είκοσι (20) χρόνια και συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του ή για τουλάχιστον είκοσι πέντε 25 χρόνια και είναι πάνω από 55 χρόνων, να μεταβιβάζει τον εξοπλισμό και την εν γένει υποδομή του πρακτορείου του σε πρόσωπο που εγκρίνει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., εφόσον κρίνεται επιχειρηματικά αναγκαίο.

Η εκ νέου μεταβίβαση του εξοπλισμού και της εν γένει υποδομής του πρακτορείου δεν επιτρέπεται, πριν από την παρέλευση ή τη συμπλήρωση των χρονικών ορίων του προηγούμενου εδαφίου.

Στην περίπτωση αυτή η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. χορηγεί νέα άδεια στο πρόσωπο που έχει εγκρίνει μετά από παραίτηση του πράκτορα που είχε χορηγηθεί αρχικά η άδεια. Η ισχύς των παρ. 7 και 8 αρχίζει από 1.6.2003.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 6
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΠΑΠ ΠΡΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ - ΠΛΗΡΩΜΗ - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΚΕΡΔΩΝ

Τίτλος Άρθρου
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.


Κείμενο Άρθρου

Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. υποχρεούται:

1. Να χορηγεί τερματική ή τερματικές μηχανές εφόσον είναι τεχνολογικά αναγκαία η χρήση άλλου είδους τερματικής μηχανής για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών.

2. Να προμηθεύει τον πράκτορα με τα δελτία των παιχνιδιών, το εκπαιδευτικό προωθητικό υλικό, που η εταιρεία κρίνει απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιχνιδιών και την προώθηση των πωλήσεων.

3. Να παρέχει την απαιτούμενη εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη και να παρέχει τις αναγκαίες συμβουλές για την ανάπτυξη των παιχνιδιών στα πρακτορεία.

4. Να ενημερώνει τους πράκτορες για κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα και τη διαδικασία λειτουργίας των παιχνιδιών της.

5. Να ενημερώνει τους πράκτορες για τα νέα παιχνίδια 6 μήνες πριν από την εισαγωγή και λειτουργία τους και να μεριμνά για τον απαραίτητο εξοπλισμό λειτουργίας των παιχνιδιών και την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών προς τα πρακτορεία για τα παιχνίδια που διεξάγει.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 7
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΙΝΕΣ


Κείμενο Άρθρου

1. Η παράβαση ή η πλημμελής εφαρμογή των διατάξεων του Παρόντος Κανονισμού, που αναφέρονται σε ουσιώδεις υποχρεώσεις του πράκτορα, μπορεί να επιφέρουν τις παρακάτω κυρώσεις:

α) Επίπληξη.
β) Πρόστιμο μέχρι 600 Ευρώ κατά παράβαση.
γ) Προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πρακτορείου μέχρι τριάντα (30) ημέρες.
δ) Οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας πρακτορείου.

2. Οι ποινές επιβάλλονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. με εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, μετά από πρόταση της Επιτροπής Πρακτορείων, η οποία αξιολογεί κατά περίπτωση τη βαρύτητα της παράβασης.

3. Για λόγους εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του δικτύου πρακτορείων, παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας να επιβάλλει τις ποινές των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.1 του παρόντος άρθρου.

4. Ολες οι κυρώσεις κοινοποιούνται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. αιτιολογημένα στον πράκτορα μέσα σε 30 ημέρες από την επιβολή της.

5. Για την επιβολή των ποινών των περιπτώσεων γ και δ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, είναι υποχρεωτική για την εταιρεία η κλήση του πράκτορα για παροχή των αναγκαίων εξηγήσεων, οι οποίες υποβάλλονται στην Επιτροπή πρακτορείων εγγράφως, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ειδοποίηση του από την Επιτροπή.

6. Στις περιπτώσεις παράβασης πράκτορα που εμπίπτει στις κυρώσεις του παρόντος άρθρου και μέχρι τη λήψη οριστικής απόφασης από το Διευθύνοντα Σύμβουλο ή από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, παρέχεται η δυνατότητα στο Διευθύνοντα Σύμβουλο να διακόπτει προσωρινά τις εργασίες του πρακτορείου, για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας και των παικτών των παιχνιδιών της.

7. Οι κυρώσεις των περιπτώσεων α, β και γ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, μπορεί να επιβάλλονται και σωρευτικά στις περιπτώσεις που η βαρύτητα της παράβασης του πράκτορα δικαιολογεί τη σωρευτική επιβολή τους, μετά από πρόταση της Επιτροπής Πρακτορείων και απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 8
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ


Κείμενο Άρθρου

1. Η άδεια λειτουργίας πρακτορείου, αφαιρείται οριστικά, στις περιπτώσεις που παραβιάζονται από τον παρόντα Κανονισμό τα παρακάτω:

α. Στις περιπτώσεις που ο πράκτορας, μετά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πρακτορείου, η πρακτόρευση των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δεν αποτελεί την κύρια απασχόλησή του, ή δεν συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τις προϋποθέσεις των εδαφ. α και δ' της παρ. 3 του άρθρου 1.
β. Η άδεια αφαιρείται άμεσα και οριστικά, όταν μετά από συλλογή στοιχείων από την εταιρεία, υπάρχουν πλήρεις αποδείξεις για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος στο πρακτορείο του.
γ. Η άδεια αναστέλλεται σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη του πράκτορα, για παράνομο στοίχημα και αφαιρείται οριστικά μετά την έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Εάν υπάρξει απαλλακτικό Βούλευμα από αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ή αθωωτική απόφαση, το Δ.Σ. της εταιρείας με απόφασή του επαναχορηγεί την άδεια λειτουργίας του πρακτορείου.

2. Η άδεια λειτουργίας πρακτορείου αφαιρείται όταν ο πράκτορας:

α) Ενεργεί αποδεδειγμένα σε βάρος των συμφερόντων της εταιρείας και των παικτών.
β) Δεν εφαρμόζει καθ' υποτροπή τις οδηγίες, εγκυκλίους και ανακοινώσεις της εταιρείας, που αφορούν τη σωστή λειτουργία του πρακτορείου, τους όρους διεξαγωγής των παιχνιδιών και την εξυπηρέτηση των παικτών των παιχνιδιών της εταιρείας.
γ) Δεν παρακολουθεί καθ' υποτροπή τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργανώνονται από την εταιρεία και η απουσία του δεν είναι αιτιολογημένη.
δ) Μεταφέρει το πρακτορείο του σε άλλο κατάστημα, χωρίς προηγούμενη έγκριση της εταιρείας.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 9
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Κείμενο Άρθρου

1.α) Απαγορεύεται η απασχόληση στο πρακτορείο, ατόμων που δεν έχουν γνωστοποιηθεί στην εταιρεία από τον πράκτορα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απασχόλησή τους στο πρακτορείο αποτελεί η εκπαίδευσή τους με ευθύνη του πράκτορα και η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ. Για τους ή τις συζύγους, τα παιδιά, τα αδέλφια και τους γονείς του πράκτορα δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση της εταιρείας.
β) Για τις πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις όσων απασχολούνται στο πρακτορείο σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, υπεύθυνος απέναντι στην εταιρεία είναι προσωπικά ο πράκτορας.

2. Η εγγύηση που κατατίθεται από τους πράκτορες είναι στη διάθεση της εταιρείας και αθροιζόμενη αποτελεί ένα κοινό αλληλέγγυο εγγυητικό κεφάλαιο που την διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση αφερεγγυότητας οποιουδήποτε πράκτορα.

3. Στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου, η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. από το παραπάνω κεφάλαιο καλύπτει τις οφειλές των πρακτόρων από οποιαδήποτε αιτία.

4. Στις περιπτώσεις ανάκλησης ή αφαίρεσης της άδειας από πράκτορα για οποιοδήποτε λόγο, η εταιρεία μετά από απόφαση του Δ.Σ. υποχρεούται να κινήσει την αστική και ποινική διαδικασία προκειμένου να ανακτηθούν οι τυχόν οφειλές του. Τα τυχόν ανακτηθέντα εκ της οφειλής του πράκτορα ποσά κατατίθενται από την εταιρεία στο κοινό κεφάλαιο.

5. Στο τέλος κάθε οικονομικής χρήσης γίνεται ο υπολογισμός των τυχόν εκ του κοινού κεφαλαίου αναληφθέντων υπό της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε ποσών από επισφαλείς απαιτήσεις των πρακτόρων, των ποσών που εν τω μεταξύ ανακτήθηκαν και καλούνται οι πράκτορες όπως συμπληρώσουν κατ' αναλογία και το τυχόν ελλείπον ποσό του κεφαλαίου της εγγύησης. Η παρακράτηση θα γίνεται αυτόματα από το καθαριστικό του πράκτορα. Οι τόκοι του εγγυητικού κεφαλαίου και τα τυχόν πρόστιμα αποδίδονται στην Ομοσπονδία των πρακτόρων μετά από σύμφωνη γνώμη του κάθε πράκτορα.

6. Η πιο πάνω απόδοση θα γίνεται κάθε χρόνο μετά το κλείσιμο του Ισολογισμού της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

7. Στον πράκτορα ο οποίος παραιτείται ή του αφαιρείται η άδεια, επιστρέφεται ατόκως μετά την τακτοποίηση των λογαριασμών που έχει με την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. το ποσό εκείνο του κεφαλαίου της εγγύησης που έχει καταθέσει και παραμένει άθικτο στο κοινό κεφάλαιο. Η επιστροφή του ποσού αυτού γίνεται αμέσως μετά τη λογιστική εκκαθάριση και πάντα μετά την παρέλευση εξαμήνου.

8. Το ποσό της πρόσθετης εγγύησης του άρθρου 3 παρ.3 κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό υπέρ της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και είναι τοκοφόρο για τον πράκτορα. Σε περίπτωση αφερεγγυότητας του πράκτορα η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ανακτά από τον παραπάνω λογαριασμό το ποσό της οφειλής.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 10
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Κείμενο Άρθρου

1. Η εγγύηση που καταθέτει ο πράκτορας στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 600 ΕΥΡΩ και καταβάλλεται με τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας πρακτορείου. Η εγγύηση των 600 ΕΥΡΩ, μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., κατ' αναλογία της αύξησης του ορίου κάθε λογιστικής περιόδου όπως αυτό ισχύει με τη δημοσίευση του παρόντος. Στη περίπτωση που η αναπροσαρμογή υπερβαίνει το 100% απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας τους.

Στη περίπτωση της αναπροσαρμογής της εγγύησης το επιπλέον ποσό καταβάλλεται από τους πράκτορες σε δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

2. Τα πρακτορεία της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος με τη μορφή προσωπικής εταιρείας, εξακολουθούν να λειτουργούν με τη μορφή αυτή και σε περίπτωση λύσης της εταιρείας για οποιοδήποτε λόγο που αφορά τις σχέσεις των εταίρων, εκτός της περίπτωσης που η λύση επιφέρει ζημία στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε, η άδεια λειτουργίας πρακτορείου μεταβιβάζεται σε ένα από τους εταίρους με τη συναίνεση των υπολοίπων.

3. Οι μέχρι σήμερα νόμιμα συσταθείσες προσωπικές εταιρείες, των οποίων το καταστατικό έχει κατατεθεί στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., εξακολουθούν να λειτουργούν με τη μορφή αυτή και έναντι της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ευθύνονται εξ ολοκλήρου η εταιρεία και οι ομόρρυθμοι εταίροι ατομικά.

4. Οι συμβάσεις μεταξύ της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και των πρακτόρων που είναι εν ενεργεία κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπογράφονται υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2002, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 11
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Κείμενο Άρθρου

1. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., δύναται να επιτρέπει τη συγχώνευση λειτουργούντων πρακτορείων κατά περιοχή, νομό ή διαμέρισμα, μετά από σχετικό αιτημάτων πρακτόρων. Για το σκοπό αυτό εκδίδεται νέα άδεια με όρους και προϋποθέσεις που κάθε φορά τίθενται από το Δ.Σ. της εταιρείας και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το παρόντα κανονισμό.

Ο αριθμός των σημείων πώλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των πρακτορείων που λειτουργούσαν πριν από τη σύσταση του νομικού προσώπου. Το Καταστατικό του Νομικού Προσώπου υποβάλλεται στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. για έγκριση. Σε περίπτωση έγκρισης λειτουργίας του Νομικού Προσώπου, υπογράφεται σύμβαση, στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του Νομικού Προσώπου.

2. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. στα πλαίσια της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, δύναται να υπογράφει συμβάσεις με άλλους φορείς για την παροχή και διάθεση υπηρεσιών και προϊόντων που δεν σχετίζονται με τη διεξαγωγή των παιχνιδιών. Τα σημεία πώλησης του δικτύου πρακτορείων δύναται να παρέχουν και να διαθέτουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για κάθε μία από αυτές τις επιχειρηματικές λειτουργίες. Για τις πρόσθετες δραστηριότητες ο πράκτορας δικαιούται αποζημίωσης.

3. Οι πράκτορες λειτουργούν και διεξάγουν όλα τα παιχνίδια που οργανώνει, λειτουργεί και διαχειρίζεται η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε..

Για τα παιχνίδια "ΚΙΝΟ" και "ΜΠΙΓΚΟΛΟΤΤΟ" η πρακτόρευση γίνεται από τους πράκτορες, εφόσον πληρούν τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και απαιτούνται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των παιχνιδιών αυτών.

Οι πράκτορες έχουν προτεραιότητα κατά την εισαγωγή και λειτουργία των παιχνιδιών αυτών.

4. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., δύναται να χορηγεί άδεια λειτουργίας για τα παιχνίδια "ΚΙΝΟ" και "ΜΠΙΓΚΟΛΟΤΤΟ" και σε χώρους εκτός των υπαρχόντων πρακτορείων, με την υπογραφή ειδικής σύμβασης με τους πράκτορες που θα λαμβάνουν άδεια για την πρακτόρευση των παιχνιδιών αυτών. Σε κάθε περίπτωση η άδεια δεν χορηγείται εφόσον ο υποψήφιος πράκτορας δεν συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1, εδαφ. α, β, γ, δ και στ του παρόντος.

5. Για περιοχές που παρουσιάζουν δημογραφικές, πληθυσμιακές και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., με απόφαση του Δ.Σ. δύναται, να διαφοροποιεί τους όρους χορήγησης και λειτουργίας των πρακτορείων και να χορηγεί άδειες σε πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις των εδαφ. α, β,γ, δ, και ζ της παρ. 3 του άρθρου 1, εφόσον η περιοχή δεν καλύπτεται από λειτουργούντα πρακτορεία. Η άδεια στη περίπτωση αυτή δεν μεταφέρεται για οποιοδήποτε λόγο.

6. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., ενισχύει οικονομικά την Ομοσπονδία των πρακτόρων κάθε χρόνο με το ποσό των διακοσίων (200) χιλιάδων ΕΥΡΩ.

Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται την 1η Ιουλίου και αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας και τη δυνατότητά της να ενημερώνει όλους τους πράκτορες, για θέματα ανάπτυξης των παιχνιδιών της εταιρείας και των εν γένει επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών. Η οικονομική ενίσχυση περικόπτεται στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα δεν χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδία για τους σκοπούς αυτούς.

Με την έκδοση της παρούσας παύει να ισχύει κάθε προηγούμενη σχετική μετο θέμα απόφαση.
Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο μπαίνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων



Προμηθευόταν ιατρικά υλικά με υπερτιμολόγηση 50%.

Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Υγείας μπαίνει από σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καθώς, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, προμηθευόταν καρδιολογικά στεντς με φαρμακευτική ουσία και τα πλήρωνε 1.500 ευρώ, ενώ η τιμή που έχει καθορίσει το Παρατηρητήριο Τιμών δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι τα ευρήματα των επιθεωρητών θα παραδοθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Τόνισε, επίσης, ότι έχει στείλει ήδη φάκελο με διάφορες υποθέσεις στον εισαγγελέα, οι οποίες αφορούν κυρίως τις προμήθειες και δεσμεύτηκε ότι στο νομοσχέδιο των μεταμοσχεύσεων που θα κατατεθεί στη Βουλή θα δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία ώστε οι επιθεωρητές υγείας να μπορούν να παρεμβαίνουν σε βάθος και να κάνουν έρευνα όπου υπάρχουν σκιές.


Διαβάστε περισσότερα...

Αιματολογικό τεστ θα αποκαλύπτει πόσα χρόνια θα ζούμε



Μοιάζει με αυτά της χοληστερόλης ή της αρτηριακής πίεσης.

Πόσα χρόνια θα ζήσουμε; Η ερώτηση μπορεί να μην είναι πια δύσκολο να απαντηθεί, καθώς επιστήμονες δηλώνουν ότι ανέπτυξαν απλή εξέταση αίματος που αποκαλύπτει τη βιολογική ηλικία επιτρέποντας μια λογική εκτίμηση για το πότε θα έλθει ο θάνατος.

Το μη συνταγογραφούμενο τεστ σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία, εντός του έτους. Όπως αναφέρεται, δρα μετρώντας το μήκος των τελομερών ενός ανθρώπου. Τα τελομερή έχουν συσχετιστεί με τη βιολογική ηλικία και όπως πιστεύουν οι επιστήμονες όσο πιο κοντά είναι τόσο πλησιάζει κάποιος το θάνατο.

Η επιστήμων που ανέπτυξε την εξέταση, από το Εθνικό Ινστιτούτο για την έρευνα στον καρκίνο της Ισπανίας, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με κοντύτερα τελομερή από το φυσιολογικό έχουν επίσης πιο σύντομη ζωή.

Ο Dr. Jerry Shay, του Πανεπιστημίου του Τέξας και σύμβουλος της εταιρείας που αναπτύσσει την εξέταση, δήλωσε ότι η εξέταση των 700 δολαρίων θα μπορεί να προβλέπει τη βιολογική ηλικία, εντός μιας δεκαετίας. Πρόσθεσε ότι η εξέταση πιθανόν θα ενδιαφέρει φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες καλλυντικών που επιθυμούν να αναπτύξουν νέα προϊόντα, καθώς και απλούς ανθρώπους.

Ο Dr. Shay, δήλωσε ότι αν κάποιος έχει πολύ στρες και τα τελομερή του είναι κοντύτερα από αυτά της ηλικίας του υπάρχουν ενδείξεις ότι αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί πιθανόν να αναστρέψει μέρος της απώλειας.

Το τεστ μοιάζει με αυτά της χοληστερόλης ή της αρτηριακής πίεσης στα οποία παρόμοιες αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου. Οι επιστήμονες, πρόσθεσε, ερευνούν για ουσίες που μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνσου ή να αναστρέψουν τη βράχυνση των τελομερών, ανοίγοντας πιθανόν το δρόμο για θεραπείες κατά της γήρανσης.

Ωστόσο, εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι θα αντιδρούν όταν θα μάθουν πόσο γηρασμένοι είναι, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο έλεγχος των τελομερών μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρίες που θα διαφημίζουν μη σίγουρες αντιγηραντικές θεραπείες. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι ασφαλιστικές εταιρίες να χρησιμοποιούν την πληροφορία για να αυξηθούν τα ασφάλιστρα στους πελάτες που η εξέταση δείχνει ότι είναι μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις. Η Carol Greider, που μελετά τελομερή, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα ζήσει κάποιος κοιτάζοντας τα τελομερή του. Δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί η επιστήμη, πρόσθεσε.
Διαβάστε περισσότερα...

Τι κρύβουν οι ζαλάδες;



Μάθετε πού μπορεί να οφείλονται και δράστε άμεσα!

Έχει συμβεί σε όλους μας να νιώσουμε αδιαθεσία και ζάλη και την αίσθηση ότι χάνουμε την ισορροπία μας. Η ζάλη δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Μάθετε που μπορεί να οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

Αυχενικό σύνδρομο

Μια από τις αιτίες της ζάλης ή και του πονοκέφαλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα. Η σωστή στάση και θέση του αυχένα μπορεί να σας γλιτώσει από τους πόνους και τις ζαλάδες. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις, τεχνικές και μέθοδοι όπως οι ασκήσεις στάσης, π.χ. McKenzie, καθώς και οι σταθεροποιητικές ασκήσεις με εργομετρικά μηχανήματα αποκατάστασης. Επίσης, οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας, ύπνου, οδήγησης καθώς και κινήσεις περπατήματος, κολύμβησης, βοηθούν.

Υπόταση

Η υπόταση κρύβει διάφορες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων, αφυδάτωση, απώλεια αίματος, κάποια σοβαρή λοίμωξη (σηψαιμία), διατροφικές ελλείψεις. Η έλλειψη των βιταμινών Β-12 και του φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αναιμία και υπόταση. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να εξετάσετε την πίεσή σας για να εξακριβωθεί το αίτιο που την προκαλεί.

Κρίσεις πανικού

Πρόκειται για μια αγχώδη διαταραχή που εκδηλώνεται με σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι η ζάλη και ο ίλιγγος. Η κρίση πανικού θεωρείται χρόνιο νόσημα. Αν πάσχετε από αυτό μπορεί να έχετε μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς προσβολές ή αντίθετα με πολύ μεγάλη συχνότητα αυτών. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου προκειμένου να αντιμετωπίσετε και να ελέγξετε το πρόβλημα.

Κακή όραση

Μπορεί να οφείλεται σε μη διαγνωσμένη μυωπία ή πρεσβυωπία. Μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα δώσει τη λύση.

Λαβυρινθίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του λαβύρινθου (εσωτερικό του αυτιού) και συμβαίνει ως επιπλοκή ιογενούς μόλυνσης προκαλώντας δυσάρεστα αισθήματα ιλίγγων και ναυτίας. Συστήνεται κατάκλιση και αποφυγή κινήσεων του κεφαλιού για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα και κυρίως ο ίλιγγος.

Φάρμακα

Η ζάλη μπορεί να προκληθεί από παρενέργειες φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη και τα διουρητικά. Π.χ. τα αντιυπερτασικά προκαλούν ορθοστατική υπόταση, με αποτέλεσμα να νιώθετε ζάλη όταν σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα, παρά μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η ζάλη είναι συχνή, διαρκεί πολύ ή συνδυάζεται με αρρυθμία.

Εγκυμοσύνη

Η ζάλη είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να οφείλονται στην πίεση του αίματος που προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κυκλοφορία ή στην πίεση που ασκεί η μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και η χαμηλή πίεση, όπως επίσης και η απότομη ορθή στάση ή το ζεστό περιβάλλον μπορεί να επιφέρουν ζάλη.
Διαβάστε περισσότερα...

Το βιάγκρα... κουφαίνει



«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες.

Το διάσημο «μπλε χάπι», το οποίο έχει βοηθήσει πολλούς άνδρες με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας ενδεχομένως συνδέεται με εκατοντάδες περιπτώσεις ξαφνικής απώλειας της ακοής σε ολόκληρη την υφήλιο.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί θεωρούν ότι τόσο το βιάγκρα όσο και τα ανάλογα σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνουν τον κίνδυνο αισθητικονευρικής απώλειας της ακοής - μια μορφή ταχείας απώλειας ακοής στο ένα ή και στα δυο αφτιά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους γιατρούς να χορηγούν τα συγκεκριμένα φάρμακα με προσοχή έως ότου το ζήτημα εξεταστεί περαιτέρω.

Η διαπίστωση έγινε από μια βρετανική έρευνα που διενεργήθηκε σε τρεις ηπείρους και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Laryngoscope». Η έρευνα εντόπισε 47 περιστατικά αισθητικονευρικής απώλειας ακοής τα οποία θεωρεί ότι συνδέονται με τη λήψη του Viagra και των ανάλογων σκευασμάτων Cialis και Levitra. Ο μέσος όρος ηλικίας των πασχόντων ήταν γύρω στα 57 έτη, αν και δυο εξ αυτών ήταν μόλις 37 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο το αλκοόλ



Εκστρατεία με σύνθημα «Αντάλλαξε το» στην Αυστραλία.

Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με την ομογενή επιστήμονα Δρ Ελένη Ζορμπά, επικεφαλής του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού και των Ωοθηκών.

Πολλές γυναίκες, τονίζει, αγνοούν το γεγονός ότι ακόμα και η συνιστώμενη ημερήσια δόση αλκοόλ, δηλαδή (δύο ποτά) αυξάνει κατά 13% το ενδεχόμενο να προσβληθεί μια γυναίκα από καρκίνο.

«Για κάθε έξτρα ποτό, οι πιθανότητες αυξάνονται 7%».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση άρχισε και εκστρατεία ενημέρωσης και των οογενών με στόχο τη βελτίωση της υγείας. Με σύνθημα «Αντάλλαξέ το» η διαφημιστική εκστρατεία καλεί τους ομογενείς να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία, ανταλλάσσοντας ένα γεύμα με λιπαρά με ένα υγιεινό γεύμα, το αλκοόλ με νερό και την καθιστική ζωή με άσκηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος οι επώδυνες θεραπείες για σκλήρυνση κατά πλάκας




Σύντομα στην Ελλάδα το πρώτο από στόματος χορηγούμενο φάρμακο.

Ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) που χορηγείται από το στόμα αναμένεται να δώσει τέλος στις επώδυνες θεραπείες με ενέσεις. Το φάρμακο αυτό που έχει δραστική ουσία τη φινγκολιμόδη έχει εγκριθεί το Σεπτέμβριο του 2010 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA) και τον Μάρτιο του 2011 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ σύντομα θα πάρει τιμή και στη χώρα μας, ανέφερε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας που φέτος είναι στις 25η Μαΐου.

Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, ενώ στην Ελλάδα οι ασθενείς πλησιάζουν τους 10.000. Πρόκειται για μία αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκέφαλου και του νωτιαίου μυελού της οποίας η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή. Όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς».

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί η οριστική θεραπεία, υπάρχουν όμως φάρμακα, που μειώνουν τη συχνότητα των υποτροπών, θεραπεύουν κάποια συμπτώματά της και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ οι πειραματικές και εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, επισήμανε ο κ Ωρολογάς. Πρόσθεσε ότι οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες πρώτης γραμμής, που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 16 χρόνια (Ιντερφερόνη) σε ήπιες μορφές της νόσου, είναι γνωστά και ασφαλή φάρμακα, αλλά λιγότερο δραστικά.

Το φάρμακο δεύτερης γραμμής που κυκλοφορεί μέχρι στιγμής είναι το μονοκλωνικό αντίσωμα, natalizumab. «Είναι το φάρμακο της τελευταίας πενταετίας. Είναι περισσότερο δραστικό και χρησιμοποιείται, αν αποτύχουν τα πρώτης γραμμής, σε πολύ ενεργές μορφές της νόσου. Η ασφάλειά του σε βάθος χρόνου δεν είναι ακόμα γνωστή. Η φινγκολιμόδη είναι η πρώτη ανοσορυθμιστική θεραπεία, που χορηγείται από το στόμα, που πήρε έγκριση για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο για τη μείωση της συχνότητας των υποτροπών, όσο και για την καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας, σημείωσε ο κ Ωρολογάς.



Διαβάστε περισσότερα...

Έξι βήματα για… «καληνύχτα»



Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα κάνουν θαύματα!

Υποφέρετε από αϋπνίες; Δε σας φτάνουν οι ώρες ύπνου; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και αυξήστε τις πιθανότητες να έχετε έναν καλό και βαθύ ύπνο, που θα σας κάνει να νιώθετε ανανεωμένοι την επόμενη μέρα!

-Τηρείστε ένα πρόγραμμα ύπνου και φροντίστε να πέφτετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε πάντα περίπου την ίδια ώρα. Ο οργανισμός σας θα συνηθίσει το πρόγραμμα και έτσι δε θα υποφέρετε από… αϋπνίες!

-Ακολουθήστε μια ρουτίνα προτού πέσετε για ύπνο. Σας έχει συμβεί να νιώθετε πολύ κουρασμένοι, αλλά μόλις πέφτετε για ύπνο… να σας «κόβεται»; Μην ανησυχείτε, συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Όσο κουρασμένος και αν είναι ο οργανισμός σας, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται λίγο χρόνο, προτού… «σβήσει τις μηχανές»!

Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό σας να «καταλάβει» ότι ήρθε η ώρα του ύπνου.

-Αδειάστε το μυαλό σας από έννοιες. Πριν πέσετε για ύπνο, καθίστε σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού και σημειώστε τις υποχρεώσεις σας για την επόμενη ημέρα.

-Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και νικοτίνης πριν κοιμηθείτε.

-Ασκηθείτε, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

-Εφοδιαστείτε με ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι!


Διαβάστε περισσότερα...

Οικογένεια: Ευτυχισμένοι και πιο...αδύνατοι, μαζί




Διώξτε τα παραπανίσια κιλά με ομαδικό πνεύμα!

Την εποχή που η παιδική παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια πανδημία και τα ποσοστά των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών στη χώρα μας κατακτούν θέσεις πρωτιάς στην Ευρώπη, η οικογένεια έρχεται να παίξει έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους. Οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή της οικογένειας αποτελούν τις περισσότερες φορές αιτία παραπανήσιων κιλών στα παιδιά.

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις και η συσσωρευμένη κούραση των γονέων συχνά «αποσυντονίζουν» τον τρόπο ζωής ολόκληρης της οικογένειας. Δυστυχώς, τα παιδιά επηρεάζονται πολύ πιο εύκολα από μια τέτοια κατάσταση εφόσον έχουν την τάση να αφομοιώνουν τις «αποσυντονισμένες ενέργειες» όπως τα συχνά γεύματα από junk food, την καθημερινή κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ, την απουσία πρωινού και τις ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη (τηλεόραση, Η/Υ, video games) ως συνήθειες της καθημερινότητάς τους. Μια μαγική λέξη μπορεί να «λύσει» τα χέρια των γονιών … οργάνωση.

Βάλτε στο πρόγραμμα το διατροφικό «διάλειμμα», το πρωινό.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι παράλειψη του πρωινού γεύματος σχετίζεται με άστατο διατροφικό πρόγραμμα, αυξημένη κατανάλωση θερμιδογόνων σνακ εκτός σπιτιού και πιθανή αύξηση βάρους στα παιδιά και σε ενήλικες. Τι θα λέγατε λοιπόν να γυρίσετε το ξυπνητήρι 30 λεπτά νωρίτερα και να απολαύσετε το πρωινό σας μαζί με τα παιδιά σας; Εναλλακτικά θα μπορούσατε να προετοιμάζετε τα σκεύη και τα τρόφιμα του πρωινού από το προηγούμενο βράδυ, ώστε το πρωινό να γίνει πιο εύκολη διαδικασία.

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας τις «λίστες»

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και η λίστα του supermarket δεν είναι ανάγκη να πονοκεφαλιάζει τους γονείς. Συμπεριλάβετε το παιδί στις αποφάσεις που παίρνετε για τα φαγητά που θα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα και δώστε ελευθερία να επιλέξουν ένα ή δύο από αυτά τα γεύματα. Αντίστοιχα, φροντίστε να φτιάξετε μαζί τη λίστα του supermarket της εβδομάδας. Αποφασίστε 2 ή 3 διαφορετικά είδη μικρογευμάτων για κάθε εβδομάδα και δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να επιλέξουν το ένα από αυτά. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε χωρίς τσακωμούς και γκρίνια τα ψώνια, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε τα περιττά έξοδα από έκτακτα τρόφιμα και σνακ που προκύπτουν μετά από πίεση στους διαδρόμους του supermarket.

Κάνοντας συχνά γεύματα

Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα με 5-6 γεύματα την ημέρα. Σίγουρα εσείς μπορείτε να γίνεται το καλύτερο παράδειγμα.

Βάλτε την κίνηση στην οικογενειακή ρουτίνα

Έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα παρακολούθησης τηλεόρασης κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής σχετίζεται με μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους και της περιμέτρου της μέσης μετέπειτα στην ενήλικη ζωή. Θα μπορούσατε να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα μέσα στην οικογένεια ως μια συνήθεια. Πως;

• Κάντε ψώνια και μοιράστε τις δουλειές τις οικογένειας.
• Οργανώστε εκδρομές και περιπάτους σε κοντινά σημεία της πόλης.
• Αφήστε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιήστε ποδήλατο για τις κοντινές αποστάσεις.
• Παίξτε με τα παιδιά σας.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το χύμα τσίπουρο;




Ενδέχεται να περιέχει καρκινογόνες ουσίες.

Για την ποιότητα του τσίπουρου κρούει ο κώδωνας κινδύνου στη Μαγνησία, με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου να επιβεβαιώνει σημαντικό αριθμό παραβάσεων που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκινογόνων στοιχείων στο αγαπημένο ελληνικό ποτό.

Όπως ανακοίνωσε η Χημικός της Υπηρεσίας Βόλου του Γενικού Χημείου του Κράτους, κ. Χαρίκλεια Κούρτη στα πλαίσια εκδήλωσης για το Διεθνές Έτος Χημείας που πραγματοποιήθηκε, το πρόβλημα με την ποιότητα του τσίπουρου εντοπίζεται στο γεγονός ότι το χύμα τσίπουρο μπορεί ανά πάσα στιγμή να νοθευτεί.

Μάλιστα, η ίδια επισημαίνει πως στο ποτό μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες λέγοντας χαρακτηριστικά: « Το χειρότερο πρόβλημα που συναντούμε συχνά είναι πως συγκεντρώνουν το τσίπουρο σε πλαστικά δοχεία και βρίσκουμε στοιχεία που είναι καρκινογόνα. Με λίγα λόγια το τσίπουρο γίνεται άκρως επικίνδυνο εξαιτίας της τοποθέτησής του σε πλαστικά δοχεία».

Ως λύση η κ. Κούρτη πρότεινε αφενός την κατανάλωση εμφιαλωμένου τσίπουρου και αφετέρου τη στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το βάρος σου!



Οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Η υγεία και το βάρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Πόσο συχνά μια επίσκεψη στο γιατρό όταν το βάρος είναι αυξημένο μπορεί να καταλήξει με τη σύσταση… «πρέπει να χάσεις κιλά»; Σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις, όταν ο δείκτης μάζας σώματος(ΔΜΣ) βρίσκεται στο επίπεδο του υπέρβαρου (25-30 kg/m2) ή της παχυσαρκίας (> 30 kg/m2), αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και καταστάσεων όπως:

• Καρδιαγγειακά νοσήματα
• Έμφραγμα
• Διαβήτης Τύπους-2
• Καρκίνος (ενδομητρίου, στήθους, παχέος εντέρου)
• Υπέρταση
• Δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια)
• Παθήσεις ήπατος και χοληδόχου κύστης
• Άπνοια ύπνου και αναπνευστικά προβλήματα
• Οστεοαρθρίτιδα
• Γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες (άστατη περίοδος)

Τι σημαίνει «Σε Κίνδυνο»;

Το να βρίσκεται κάποιος «σε κίνδυνο» σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τη συγκεκριμένη πάθηση ή κατάσταση από κάποιον που έχει ένα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στα επίπεδα του φυσιολογικού (ΔΜΣ= 18,5-24,9 kg/m2). Δε σημαίνει όμως ότι απαραίτητα θα νοσήσει.

Με άλλα λόγια, ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί ένα εργαλείο ελέγχου, αλλά όχι το μοναδικό για τη διάγνωση του κινδύνου να εκδηλώσει κάποιος μια ασθένεια. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη και η εξέταση κάποιων ακόμη παραγόντων από τον θεράποντα ιατρό, όπως εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ο γιατρός αναγνωρίσει πως ο ΔΜΣ βρίσκεται στο υπέρβαρο και συνυπάρχει υψηλή πίεση, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που ίσως συνταγογραφήσει, θα συστήσει τη μείωση βάρους και την αλλαγή του τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια θα παροτρύνει την αλλαγή συνηθειών που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να μην πανικοβληθείτε!

Τα καλά νέα είναι πως αυτές οι αλλαγές του τρόπου ζωής σας – το να τρώμε πιο έξυπνα και να κινούμαστε περισσότερο- βοηθούν πράγματι να μειωθεί η πίεση αλλά και άλλοι κλινικοί δείκτες, ανεξάρτητα από το αν μειωθεί το βάρος ή όχι. Εφόσον, η απώλεια και η διατήρηση του χαμένου βάρους αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση, δεν είναι ενθαρρυντικό να ξέρετε ότι και μόνο οι αλλαγές αυτές στο τρόπο ζωής σας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο; Θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσετε το βάρος σας χωρίς άγχος!

Εάν η προσπάθεια αυτή φαντάζει αρχικά δύσκολη μπορείτε να επισκεφθείτε από κοντά έναν πτυχιούχο διαιτολόγο που θα σας παρέχει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, βασιζόμενος παράλληλα στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα έξτρα κιλά στην εγκυμοσύνη εγκυμονούν κινδύνους



Αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι γυναίκες που βολεύονται με τη σκέψη «τρώω για δύο» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους κινδυνεύουν από «ισόβια παχυσαρκία», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι έγκυες που δεν προσέχουν τη διατροφή τους και παίρνουν υπερβολικό βάρος ενδέχεται να εμφανίσουν μέχρι και υπέρταση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο του Bristol.

Παρόλο που η απόκτηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογική καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το έξτρα βάρος θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο του παιδιού, όσο και της μητέρας.

Οι ειδικοί συνιστούν ότι στους πρώτους έξι μήνες της εγκυμοσύνης η γυναίκα πρέπει να καταναλώνει περίπου 1.940 θερμίδες την ημέρα, όσο θα κατανάλωνε κι αν δεν ήταν έγκυος και πως δε χρειάζεται να αυξήσει την ποσότητα του φαγητού.

Τους επόμενους τρεις μήνες οι έγκυες χρειάζονται μόλις έξτρα 200 θερμίδες για να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού τους και του εμβρύου. Οι 200 θερμίδες αντιστοιχούν σε μια φρουτοσαλάτα και ένα γιαούρτι ή ένα μικρό μπολ από μούσλι χωρίς ζάχαρη και ένα μήλο.

Η έρευνα αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες παίρνουν πολύ βάρος στην εγκυμοσύνη τους 16 χρόνια μετά έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και το σώμα τους να γίνει «μήλο».


Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική κρίση αυξάνει το στρες



«Σκοτώνει» ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

Απειλή για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι το στρες, το οποίο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, επιβαρύνει καθοριστικά όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και «σκοτώνει» μέσα από τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την κατάθλιψη, την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες, των οποίων αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης. Αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια του 37ου ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

«Δυστυχώς, στις σύγχρονες κοινωνίες έχουμε νικήσει τα λοιμώδη νοσήματα με τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια και την καλύτερη υγιεινή, τα οποία μάστιζαν στους προηγούμενους αιώνες, αλλά αρρωσταίνουμε από αυτά που λέμε "χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα", όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο και πεθαίνουμε κυρίως από τις καρδιαγγειακές τους επιπλοκές», είπε ο ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Τσίγκος, προσθέτοντας πως «σημαντικό ρόλο στην παθογένεια όλων αυτών των νοσημάτων παίζει το χρόνιο καθημερινό στρες της ζωής».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής (καταπίεση στην εργασία, αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας, οικονομικές δυσκολίες), εκτός από την υπερένταση, που προκαλεί σε πιο χρόνια βάση με προβλήματα χρόνιου άγχους και κατάθλιψης, προκαλεί και χρόνια ήπια διέγερση της παραγωγής των ορμονών του στρες και κυρίως της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, που αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών, όπως είναι η αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας, η διαταραχή στον μεταβολισμό του σακχάρου και η ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, η υπέρταση και η αύξηση στη χοληστερίνη.

«Για την αντιμετώπιση του στρες», είπε ο κ. Τσίγκος, «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις κυρίως γιατί δεν εξαρτάται πάντα από εμάς τους ίδιους, όπως για παράδειγμα οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων ετών που συνεχίζουν να προκαλούν έντονο στρες στις περισσότερες οικογένειες».

Υπάρχουν όμως, όπως εξήγησε, κάποιες απλές συμβουλές για να διαχειριστούμε καλύτερα όλες τις μορφές του στρες και να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα στη καθημερινότητά μας και καλύτερη υγεία. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, ο σωστός ύπνος μεγιστοποιούν την πιθανότητα να ζήσουμε μια ζωή με λιγότερα προβλήματα υγείας και πιο παραγωγική και ποιοτική.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξέταση μαστού στο Caravel


Γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Δωρεάν εξέταση μαστού για δυο ημέρες, σε όσες γυναίκες επιθυμούν και κατοικούν στην Αθήνα, προσφέρει σε ειδική εκδήλωση η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας και το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη».

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και Τρίτη 23 και 24 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Έλλης Λαμπέτη και θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες «Πέλλα» και «Μυκήνες» του ξενοδοχείου Divani Caravel. Οι αίθουσες προσφέρονται δωρεάν από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, μετά την παρέμβαση της κ. Μαρίνας Δημητρακοπούλου, Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και του κέντρου «Έλλη Λαμπέτη».

«Έχοντας πλήρη επίγνωση των δύσκολων καιρών που διέρχεται η χώρα και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, αποφασίσαμε να προσφέρουμε τη δωρεάν αυτή εξέταση σε όσες γυναίκες το επιθυμούν» δηλώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.

«Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας έχει εντάξει και αυτή την εκδήλωση στο πλαίσιο της δράσης και κοινωνικής προσφοράς της για την έγκαιρη διάγνωση και καταπολέμηση του καρκίνου» πρόσθεσε η κ. Μουζάκα.

Κλιμάκια γιατρών της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας θα βρίσκονται στις αίθουσες του ξενοδοχείου από τις 9 το πρωί προκειμένου να υποδεχτούν τις γυναίκες που επιθυμούν να εξεταστούν, μέχρι και τις 7 το απόγευμα. Έχει προβλεφτεί και θα υπάρχει η δυνατότητα συμπληρωματικής εξέτασης των μαστών με υπερήχους, για όσες γυναίκες το χρειαστούν και αυτό θα γίνει με την ευγενική προσφορά του μηχανήματος των υπερήχων από την Εταιρεία Philips Healthcare. Παράλληλα στο χώρο θα υπάρχει ομάδα ψυχολόγων προκειμένου να απαντήσουν σε τυχόν προβλήματα που απασχολούν τις εξεταζόμενες γυναίκες.

Αρωγός και χορηγός επικοινωνίας και σε αυτή την εκδήλωση θα είναι η Interamerican, h οποία στηρίζει το επιστημονικό έργο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας και του ειδικότερου ενδιαφέροντός της για την υγεία.

«Ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά μόνο την γυναίκα, αφορά και τον άνδρα και την οικογένεια» καταλήγει η κ. Μουζάκα, αναφερόμενη στη σημασία που έχει η σωστή ενημέρωση στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό για την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας μπορούν να παίξουν τα ΜΜΕ προβάλλοντας την προσπάθεια που γίνεται.



Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ. Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο ευνοϊκό πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων



«Προλαμβάνω plus» από την Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην προσπάθειά της να είναι δίπλα στον πελάτη της, εγκαινιάζει το νέο πρόγραμμα «Προλαμβάνω plus», με στόχο να προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων, με μεγάλη έκταση πανελλαδικής κάλυψης, δια μέσου της συνεργασίας με φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών, στην ευνοϊκή τιμή των 100 ευρώ ετησίως.

Το «Προλαμβάνω plus» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων όσον αφορά την σχέση τιμής και παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, με την τιμή των 100 ευρώ ετησίως το «Προλαμβάνω plus», προσφέρει:

• Δωρεάν ετήσιο check up ειδικά διαμορφωμένο για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αξίας έως 140 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση ιατρικού παραπεμπτικού.

• Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις αξίας 250 ευρώ κατ’ έτος.

• Πρόσθετες εκπτώσεις, ανάλογα με το επιλεγμένο διαγνωστικό κέντρο, σε ευρύ φάσμα ιατρικών υπηρεσιών, όπως οφθαλμολογικές επεμβάσεις, οδοντιατρικές υπηρεσίες και φυσιοθεραπείες στα συνεργαζόμενα κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πελάτης της Εθνικής Τράπεζας, με μόνη προϋπόθεση συμμετοχής του στο πρόγραμμα την τήρηση καταθετικού λογαριασμού και με κόστος μόνο 100 ευρώ ετησίως, εισέρχεται σε ένα κόσμο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, ισοδυνάμου αξίας μέχρι 390 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα οφέλη από τις πρόσθετες εκπτώσεις.

Και τα οφέλη συνεχίζονται, καθώς το πρόγραμμα «Προλαμβάνω plus» προσφέρει επιπλέον:

• Απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις σε οποιονδήποτε συνεργαζόμενο γιατρό με την Εθνική Ασφαλιστική, καταβάλλοντας έως 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

• Ευνοϊκές τιμές για ιατρικές επισκέψεις κατ' οίκον, καθώς και εκπτώσεις σε έξοδα νοσηλείας και δωρεάν χρήση ασθενοφόρου, για νοσηλείες που θα πραγματοποιηθούν σε κλινικές των συνεργαζόμενων Ομίλων.

Με το «Προλαμβάνω plus» o πελάτης της Εθνικής Τράπεζας απολαμβάνει τα οφέλη της προληπτικής ιατρικής μέσα από την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και πάντα με την κάλυψη της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, της Εθνικής Ασφαλιστικής, και την εγγύηση της Εθνικής Τράπεζας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αναδιάταξη του ΕΣΥ θα προχωρήσει κανονικά



Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος συναντήθηκε με τους διοικητές των ΥΠΕ.
Συνάντηση με θέμα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ για την 3η και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και των διοικητών των μεγάλων νοσοκομείων της περιοχής.

Ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Όλα πηγαίνουν καλύτερα απ’ ό, τι στις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Όλα δείχνουν ότι η αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ θα προχωρήσει κανονικότατα».



Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του υπ. Υγείας για μείωση στις τιμές των φαρμάκων



Το πρώτο επτάμηνο του 2011 θα εξοικονομηθούν 103 εκατ. ευρώ...

Σημαντικά οφέλη εκτιμά το υπουργείο Υγείας ότι θα έχει η παρέμβαση στις τιμές των φαρμάκων με βάση το νέο δελτίο που θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 20 Μαΐου.

Όπως εκτιμά για το πρώτο επτάμηνο του 2011, θα εξοικονομηθούν 103 εκατ. ευρώ στην εξωνοσοκομειακή αγορά και 28 εκατ. ευρώ που αφορούν τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, τα ποσά αναφέρονται σε μειώσεις τιμών που προήλθαν από τη μείωση του χονδροεμπορικού κέρδους από 7,8% σε 5,4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο θα ακολουθήσει δεύτερο δελτίο τιμών το οποίο θα περιλαμβάνει τη συνολική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.


Διαβάστε περισσότερα...