Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κλαίνε οι γυναίκες... «πέφτουν» οι άντρες

Κλαίνε οι γυναίκες... «πέφτουν» οι άντρες

Τα γυναικεία δάκρυα «ρίχνουν» τη λίμπιντο των αρσενικών.

Λιγότερο ελκυστικές είναι οι γυναίκες όταν κλαίνε μπροστά στους άνδρες σύμφωνα με έρευνα ισραηλινών επιστημόνων, η οποία για πρώτη φορά δείχνει πως το δάκρυ αποτελεί χημικό σήμα για το άλλο φύλο.

Η συγκεκριμένη μελέτη που έγινε από το τμήμα Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, υπό τον καθηγητή Νόαμ Σομπέλ ίσως δείξει και το λόγο που οι άνθρωποι κλαίνε αρκετά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και για ποιο λόγο ξεσπούν όταν είναι λυπημένοι ή αγχωμένοι.

Η έρευνα έδειξε πως τα δάκρυα έχουν μια ουσία που ρίχνει την ανδρική λίμπιντο ενώ ήδη είναι γνωστό πως περιλαμβάνουν χημικά που διαφοροποιούν το είδος του κλάματος (αν δηλαδή είναι από ερεθισμό στο μάτι ή συναισθηματικό ξέσπασμα).

Παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι το κλάμα στα ζώα έχει χημικές ουσίες που λειτουργούν ως σήμα για τα υπόλοιπα. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το κλάμα αποτελούσε οπτικό σήμα αλλά με τη νέα έρευνα αποδεικνύεται και η χημική τους διάσταση.

Όσον αφορά τους άνδρες, λόγω των δακρύων μειώνεται η επιθετικότητά τους με αποτέλεσμα να πέφτει και η λίμπιντο.

Στα πειράματα που έγιναν συμμετείχαν 24 άνδρες και περισσότερες από 60 γυναίκες ηλικίας 23 έως 32 ετών. Από τους εθελοντές ζητήθηκε να μυρίσουν τα φρέσκα γυναικεία δάκρυα και ταυτόχρονα να κοιτάζουν φωτογραφίες με γυναίκες.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας κατά 13% όσες φορές οι άνδρες μύριζαν γυναικεία δάκρυα και έβλεπαν μια φωτογραφία. Η πτώση καταγράφτηκε σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία η οποία έδειξε μείωση στη σεξουαλική ορμή που εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, η επόμενη έρευνα θα ασχοληθεί με τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα δάκρυα και επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα φτάσετε στα... 100Το μυστικό της μακροζωίας.

Το μυστικό για να κλείσει κανείς έναν αιώνα ζωής χωρίς σωματική και ψυχική μιζέρια, είναι ο συνδυασμός καλών γονιδίων, θετικής σκέψης και απλών προληπτικών μέτρων, όπως δείχνουν οι νέες έρευνες.

Οι 100χρονοι στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 96.548 το 2009 από 38.300 το 1990. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι άνθρωποι άνω των 85 ετών αποτελούσαν το 2010 το 1,7% του μόνιμου πληθυσμού της χώρας (190.000 άτομα περίπου, 83.000 άντρες και 107.000 γυναίκες). Τα ποσοστά την τελευταία 20ετία παρουσιάζουν αύξηση και στη χώρα μας.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά υποφέρουν επίσης περισσότερο από κάποια χρόνια αρρώστια. Μια ανάλυση κυβερνητικών δεδομένων στις ΗΠΑ βρήκε ότι, ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία, αυξάνεται επίσης η συχνότητα των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών, του καρκίνου, του διαβήτη και των αναπηριών.

Το 1998 π.χ. το 16% των 70χρονων αντρών είχε πρόβλημα κινητικότητας, ενώ το 2006 το ποσοστό έφθασε το 25%. Γράφοντας στο περιοδικό «The Journal of Genrontology B» (Ιανουάριος 2011), οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο όχι γιατί έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν, αλλά γιατί επιβιώνουν περισσότερα χρόνια με την αρρώστια τους.

Ως αποτέλεσμα, ένας 20χρονος άντρας σήμερα μπορεί να περιμένει να ζήσει περίπου έναν χρόνο παραπάνω σε σχέση με τον 20χρονο του 1998, αλλά θα ξοδέψει 1,2 χρόνια περισσότερα με μια ασθένεια και 2 περίπου χρόνια περισσότερα ανίκανος να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η επικεφαλής συγγραφέας Αϊλίν Κρίμινς, καθηγήτρια Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, είπε ότι, αν και υπάρχει μεγάλη επιτυχία στην αύξηση της διάρκειας της ζωής, αυτό έχει ένα κόστος.

Τα γονίδια

Τα γονίδια παίζουν πράγματι ρόλο στη μακροζωία. Ο δρ Νιρ Μπαρτζιλάι, γενετιστής στο Κολέγιο Ιατρικής «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι οι 100χρονοι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο να έχουν έναν υπέργηρο συγγενή.Ερευνητές μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science» 150 γενετικούς παράγοντες μεταξύ των 100χρονων που μπορεί να χρησιμεύσουν ως γενετικοί προγνωστικοί δείκτες μακροζωίας με ακρίβεια κατά 77%.

Μια σουηδική μελέτη όμως σε πανομοιότυπους δίδυμους συμπέρανε ότι μόνο το 20-30% της μακροζωίας είναι γενετικά καθορισμένο. Ο τρόπος ζωής φαίνεται να είναι πιο κυρίαρχος παράγοντας. Η 100χρονη κυρία Έστερ Τατλ από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, την οποία παρουσίασε πρόσφατα η εφημερίδα «The New York Times», κάνει κάθε πρωί ασκήσεις εδάφους στο σπίτι της, παίρνει πρωινό με φυσικό χυμό πορτοκάλι, μπανάνα και βρώμη και βγαίνει για μισή ώρα περπάτημα. Η ίδια συμβουλεύει: «Εάν σέβεστε αυτά που λένε οι γιατροί να κάνετε, μπορείτε να ζήσετε μια μακρά ζωή».

Η αισιοδοξία

Όπως και οι περισσότεροι 100χρονοι, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης των 100χρονων της Νέας Αγγλίας από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η κυρία Τατλ έχει πολλούς φίλους. Μια άλλη μελέτη 100χρονων στη Σαρδηνία βρήκε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως σωματικά δραστήριοι, έχουν εκτενή κοινωνικά δίκτυα και διατηρούν στενές σχέσεις με την οικογένεια. Επίσης, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται κατάθλιψη σε σχέση με έναν μέσο εξηντάρη.

Η δρ Χίλαρι Τιντλ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ βρήκε ότι σε 97.000 γυναίκες, που παρακολούθησε επί οκτώ χρόνια, όσες ήταν αισιόδοξες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια και άλλες αιτίες σε σχέση με τις απαισιόδοξες.

Οι αισιόδοξοι έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή πίεση, χοληστερίνη ή διαβήτη, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στο ότι οι αισιόδοξοι φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους. Πράγματι, οι απαισιόδοξοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, να καπνίζουν τσιγάρα και να μην ασκούνται, γεγονός που δείχνει ότι όσοι σκέφτονται αρνητικά κάνουν πιο κακές επιλογές στη ζωή τους.

«Η βασική προϋπόθεση μακροζωίας είναι η κατά Πλούταρχον “ευθυμία’”, η εσωτερική ηρεμία», τονίζει ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, καθηγητής Παύλος Τούτουζας. «Είναι αυτή που φέρνει η δημιουργία, η ενασχόληση με κάτι που μας αρέσει, το διάβασμα».

Εντούτοις, το μυστικό της μακροζωίας μπορεί να βρίσκεται σε ένα ταπεινό ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό, που μειώνει κατά 24% τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, όπως βρήκε η ελληνική μελέτη ΕΠΙΚ,που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Medical Journal» (Α. Τριχοπούλου, Δ. Τριχόπουλος, Χ. Μπάμια). Οι ερευνητές αποδίδουν τα οφέλη του κρασιού όχι μόνο στο ότι επιδρά θετικά στις λιποπρωτεΐνες LDL και HDL, αλλά και στο ότι εκλύει στο στομάχι θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

Νέα «ελιξίρια» νεότητας

Τελευταίες έρευνες βρίσκουν νέα πιθανά ελιξίρια νεότητας. «Υπάρχουν δύο εξελίξεις στα συμπληρώματα διατροφής, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβών από τη γήρανση: η ρίζα του φυτού astragalus και το εκχύλισμα ganoderma», λέει ο διευθυντής της Βρετανικής Εταιρείας Μακροζωίας δρ Μάριος Κυριαζής.

Το astragalus root είναιένα συμπλήρωμα που προλαμβάνει τη βράχυνση των τελομερών. Τα τελομερή είναι τα άκρα τεμάχια του DNA, τα οποία ελέγχουν την ικανότητά του να διαιρείται. Με τη γήρανση, τα τελομερή γίνονται προοδευτικά βραχύτερα και αυτό σχετίζεται με τις βλάβες λόγω ηλικίας. Τα συμπληρώματα από το φυτό αυτό έχει βρεθεί ότι προλαμβάνουν και επιβραδύνουν την απώλεια των τελομερών και έτσι διατηρούν το DNA σε καλή κατάσταση.

«Το ganoderma είναι ένα εκχύλισμα από τροπικά μανιτάρια», λέει ο κ. Κυριαζής. «Τα συστατικά του, που ονομάζονται ganodermosides, προστατεύουν ορισμένα γονίδια, προλαμβάνουν τον ανώμαλο θάνατο των κυττάρων και επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής σε εργαστηριακά πειράματα. Δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γονίδια που επηρεάζονται στα ζώα είναι παρόμοια με εκείνα στους ανθρώπους και επομένως τα οφέλη μπορεί να επεκταθούν στους ανθρώπους».

Τα συμπληρώματα αυτά υπάρχουν σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής και στο Διαδίκτυο. «Επιπλέον, συνιστώ να κάνετε ασκήσεις για τον εγκέφαλο, να αποφεύγετε τη ρουτίνα και τη μονοτονία, να εξερευνάτεενεργά νέες καταστάσεις και γενικά να αλλάζετε τον τρόπο ζωής σας», συμβουλεύει ο δρ Κυριαζής. «Υποστηρίζω τη στωική φιλοσοφία της έρευνας της “Αριστείας” (της Αρετής), γιατί αυτή η συνεχής προσπάθεια για να βελτιώσει κανείς τις ικανότητες του νου και του πνεύματος οδηγεί σε μακρύτερη ζωή».

Μένουν πίσω οι Ελληνίδες

Με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ 194 χωρών για το προσδόκιμο επιβίωσης. Στην πρώτη (καλύτερη) θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Αυστρία, προηγούνται της χώρας μας και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 36η θέση.

«Η αναμενόμενη ζωή κατά τη γέννηση αυξάνεται προοδευτικά στην Ελλάδα», λέει η κ. Λάγιου. «Οι ρυθμοί, όμως, βελτίωσης υπολείπονται των αντίστοιχων στις άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και μπορούμε να πιθανολογήσουμε τις αιτίες: τον υψηλό επιπολασμό του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στη χώρα μας, την εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής και τηςάσκησης.

Παράλληλα, η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, που έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματική, δεν φαίνεται να είναι εξίσου προσιτή σε όλες τις ομάδες του ελληνικού πληθυσμού».

Σήμερα, η αναμενόμενη ζωή κατά τη γέννηση στην Ελλάδα είναι 80 έτη (όσο περίπου και στην Ευρώπη), έχοντας αυξηθεί κατά περισσότερο από 2 έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας. Πάνω από τα δύο τρίτα της αύξησης στην αναμενόμενη ζωή οφείλονται στην επιμήκυνση της ζωής μετά τα 65 έτη. Από το 1990 έως σήμερα, η αναμενόμενη ζωή των Ελλήνων μετά τα 65 έτη αυξήθηκε από 17 σε 19 έτη.

Οι Ελληνίδες χάνουν πόντους μακροζωίας από τις άλλες Ευρωπαίες.«Υποθέτουμε ότι η ανατροπή έχει να κάνει με την καλύτερη συμμόρφωση των γυναικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου και την αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών μας», εξηγεί η κ. Λάγιου. «Στους άντρες δεν παρατηρούμε αντίστοιχη αναστροφή, παρόλο που οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αντίστοιχες με αυτές των γυναικών, γιατί η υπεροχή τους στο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με τους άντρες άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν στο παρελθόν πολύ πιο έκδηλη σχετικά με εκείνη των γυναικών».

Τα 7 απλά «μυστικά» της μακροζωίας

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσεέναν πίνακα με 7 οδηγίες για μακροζωία. Αυτέςβασίστηκαν στα αποτελέσματα έρευνας, που έδειξε ότι όσοι 50χρονοι ακολουθούν αυτές τις οδηγίες, μπορούν να ζήσουν άλλα 40 τουλάχιστον χρόνια με καλή ποιότητα ζωής, χωρίς καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι συμβουλές είναι:

1. Να μην καπνίζεις.

2. Να διατηρείς ένα επίπεδο σωματικής άσκησης.

3. Να μην έχεις περιττά κιλά.

4. Να ακολουθείς υγιεινό διαιτολόγιο.

5. Να ελέγχεις συχνά την πίεσή σου.

6. Να μετράς τη χοληστερίνη σου.

7. Να έχεις φυσιολογικό σάκχαρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας το καλοκαίριΧάστε βάρος και βελτιώστε την υγεία σας.

Αν και μας καθυστέρησε λιγάκι, έρχεται επιτέλους το καλοκαιράκι και εκτός από αναζωογόνηση μας προσφέρει ευκαιρίες για καλυτέρευση της υγείας μας. Μπορούμε φέτος το καλοκαίρι να θέσουμε τις βάσεις για καλύτερη διατροφή και περισσότερη κίνηση με άμεσο αποτέλεσμα στο βάρος αλλά και στη γενικότερη υγεία μας.

Δείτε το πώς στη συνέχεια:

Μείωση λιπαρών
Tρώμε πάντα πρωινό και δεν παραλείπουμε τα κυρίως γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό). Προσπαθούμε να έχουμε ένα ελαφρύ βραδινό για να μην καθυστερεί η κένωση του εντέρου και νιώθουμε δυσφορία

Μείωση των φυτικών και των ζωικών λιπαρών. Μειώνοντας το λίπος, μειώνουμε πρώτ’ απ’ όλα την πρόσληψη θερμίδων. Κατά δεύτερον μειώνουμε την άνοδο της ‘κακής’ χοληστερίνης LDL και τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Τα υψηλά σε λιπαρά γεύματα καθυστερούν να εκκενωθούν από το στομάχι, κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία σε συνθήκες καύσωνα. Προτιμούμε τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά light (1.5-2% και μέχρι 15% λιπαρά αντίστοιχα) αλλά και τα κρεατικά και πουλερικά χωρίς λίπος.

Όχι στο αλκοόλ
Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και αλκοολούχων ποτών καθώς περιέχουνε θερμίδες (7kcal ανά γραμμάριο) που αποθηκεύονται σαν λίπος και έχουν ήπια διουρητική δράση. Προτιμούμε τα χαμηλότερα σε αλκοόλ ποτά (π.χ. κρασί ή μπύρα), πίνουμε νερό ενδιάμεσα και τα συνοδεύουμε με αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (σόδα ή νερό).

Ώρα για άσκηση
Καλό θα είναι να εκμεταλλευτούμε τον ερχομό του καλοκαιριού και να συνδυάσουμε την υγιεινή διατροφή με αύξηση της κίνησης, είτε στην παραλία (κολύμπι, ρακέτες, βόλεϊ), είτε στην πόλη, είτε στη βραδινή μας βόλτα (χορός). Μισή ώρα μέτριας αερόβιας άσκησης, ή αλλιώς 10,000 βήματα ημερησίως θεωρούνται επαρκή για τη διατήρηση της καλής μας υγείας και διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα.

Φάτε ψάρι!
Αυξάνουμε την κατανάλωση ψαρικών και ψαριών, ιδιαίτερα των λιπαρών (σαρδέλα, γαύρος, τσιπούρα) που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, ευεργετικά για την καρδιακή λειτουργία.

Στροφή στα φρούτα
Προσπαθούμε να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Χρησιμοποιήστε τα σαν σνακ αλλά και σαν συνοδευτικά στα γεύματα. 1-2 φορές την εβδομάδα καταναλώνουμε όσπρια, ενώ προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε φυτικές ίνες (π.χ. ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως). Οι τροφές αυτές έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Πολλά υγρά
Aυξάνουμε την πρόσληψη των μη θερμιδοφόρων υγρών- όπως είναι το νερό, η σόδα και τα αναψυκτικά ή αφεψήματα τύπου light. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της συνεπαγόμενης εντονότερης εφίδρωσης, θα πρέπει να αναπληρώνουμε τις απώλειες των υγρών και ηλεκτρολυτών αυξάνοντας την κατανάλωσή τους από το στόμα. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, υπερήλικες, έγκυοι) είναι μεγάλος. Φροντίζουμε να ελέγχουμε το χρώμα των ούρων μας ώστε να μην είναι ιδιαίτερα σκούρο και όταν αθλούμαστε ή ιδρώνουμε έντονα να αναπληρώνουμε τα επιπλέον υγρά που έχουμε χάσει.

Ζάχαρη... «κομμένη»!
Αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη κτλ), που θεωρούνται μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και ανεβάζουν την θερμιδική μας πρόσληψη. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μερική από την πρόσληψη ζάχαρης με φρούτα


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι διατροφικοί κίνδυνοι για το έμβρυο

Οι διατροφικοί κίνδυνοι για το έμβρυο

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
.
Όπως ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού σας μπορεί να περάσουν στο μωρό μέσω του πλακούντα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με πολλές από τις επιβλαβείς ουσίες που συχνά καταναλώνουμε.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα φαγητά και τις συσκευασμένες σκόνες. Συνήθως, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επιπλέον ζάχαρη και αλάτι, καθώς και πολλά λιπαρά, συντηρητικά, αρωματικές και χρωστικές ουσίες. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα χωρίς πρόσθετες ουσίες.

Τρόφιμα ταχείας ψύξης μετά το μαγείρεμα (μέθοδος Cook-chill)

Αποφεύγετε τα ζεστά τρόφιμα από καντίνες, τα προ-μαγειρεμένα γεύματα από το σούπερ μάρκετ και τα πουλερικά έτοιμα για κατανάλωση (εκτός και αν σερβίρονται καυτά).

Όλα αυτά τα τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν βακτηρίδια που ίσως περάσουν στο μωρό σας και να θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Τυρί

Το παστεριωμένο γάλα και τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα μαλακά ώριμα τυριά, όπως το μπρι, που παράγονται από παστεριωμένο και μη παστεριωμένο γάλα, μπορεί να είναι βλαβερά λόγω του κινδύνου λιστέριας, γι' αυτό είναι καλύτερα να τα αποφεύγετε. Η λιστερίαση μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Καφές, τσάι και ζεστή σοκολάτα

Η καφεΐνη, η ουσία που βρίσκεται σε όλα αυτά τα ροφήματα, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας εάν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Προσπαθήστε να μην πίνετε πάνω από τρία φλιτζάνια καφεϊνούχων ροφημάτων την ημέρα, ή, αν μπορείτε, κόψτε τα εντελώς. Πίνετε καλύτερα άφθονο νερό.

Αφεψήματα

Αν θέλετε να πιείτε αφεψήματα από βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Τα περισσότερα συσκευασμένα τσάγια δεν θα βλάψουν το μωρό σας, αλλά ορισμένα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η διέγερση της μήτρας.

Ζάχαρη

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα κέικ, τα μπισκότα, οι μαρμελάδες και τα ανθρακούχα ποτά, εκτός του ότι δεν είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αυξήσουν το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην εγκυμοσύνη, η ζάχαρη απορροφάται πολύ γρήγορα από το αίμα και για να διατηρηθεί η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, απαιτείται μεγάλη έκκριση ινσουλίνης.

Επομένως, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε ενέργεια που προέρχεται από αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, και να περιορίσετε τα γλυκίσματα.

Εναλλακτικές λύσεις για τα οινοπνευματώδη ποτά

Το κάθε οινοπνευματώδες ποτό που καταναλώνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης περνά στο αίμα του μωρού σας μέσω του πλακούντα, και μπορεί να είναι επιβλαβές.

Γι' αυτό είναι προτιμότερο να κόψετε εντελώς το οινόπνευμα. Ακόμα και οι μπύρες και τα κρασιά που υποστηρίζουν ότι δεν περιέχουν οινόπνευμα ή που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να έχουν άλλες ανεπιθύμητες πρόσθετες και χημικές ουσίες.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του αμφιβληστροειδή του μωρού σας. Το έμβρυο λαμβάνει από τη μητέρα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μέσω του πλακούντα και, μετά τη γέννησή, από το μητρικό γάλα.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν συντίθενται από τον οργανισμό, γι' αυτό είναι σημαντικό να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι μακράν η πιο πλούσια πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, αλλά περιέχουν και ρύπους, οπότε σας συμβουλεύουμε να μην καταναλώνετε περισσότερο από δύο μερίδες την εβδομάδα καθώς και να αποφεύγετε τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά επίσης αποτελούν καλές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για εσάς ή το μωρό σας.

Η γενετική μηχανική δεν είναι μια ακριβής διαδικασία. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το εισηγμένο γονίδιο δεν θα αλληλεπιδράσει με άλλα γονίδια, ή ότι θα έχει αποκλειστικά και μόνο τη δράση που αναμένεται να έχει. Για παράδειγμα, πολλά λαχανικά, όπως οι πατάτες και οι ντομάτες, έχουν δηλητηριώδεις προγόνους.

Το γεγονός ότι η πατάτα που καταναλώνουμε σήμερα δεν είναι δηλητηριώδης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει απαλλαχθεί από το τοξικό γονίδιο, αλλά ότι προς το παρόν το γονίδιο δεν εκδηλώνεται.

Υπάρχει μια θεωρητική τουλάχιστον πιθανότητα ότι η γενετική τροποποίηση μιας πατάτας μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου το αδρανές προγονικό γονίδιο τοξικότητας.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νυχτερινή εργασία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστούΟι λαμπτήρες μειώνουν την παραγωγή μελατονίνης που δρα προστατευτικά.

Αυξημένες κατά 40% είναι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που εργάζονται νυχτερινή βάρδια πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με δανική επιστημονική έρευνα όσες γυναίκες δούλευαν βράδυ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι χρόνια, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος. Οι γυναίκες που δούλευαν συχνά τη νύχτα και παράλληλα περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «πρωινό τύπο», αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσες δεν δούλευαν το βράδυ. Περίπου το 10% έως 20% των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες -ανάλογα με τη χώρα- δουλεύουν περιστασιακά ή μόνιμα το βράδυ.

Μία πιθανή αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι ότι η εργασία υπό το φως των λαμπτήρων μειώνει την παραγωγή της νυχτερινής ορμόνης μελατονίνης, η οποία φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον, η νυχτερινή εργασία μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου και αυτό να επιδράσει αρνητικά στα επιμέρους κυτταρικά «ρολόγια» σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στο στήθος. Ακόμα, η στέρηση του ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος στις παραιτήσεις των γιατρών

Επιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος στις παραιτήσεις των γιατρών

Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι οι γιατροί θα έχουν δικαίωμα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Επιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στις παραιτήσεις των μελών του από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και ξεκαθαρίζει πως όσοι το πράξουν θα έχουν δικαίωμα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Όπως αναφέρει, οι γιατροί που προτίθενται να ανακαλέσουν την συνεργασία τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, έχουν το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφού υποβάλλουν την συνημμένη υπεύθυνη δήλωση για την παροχή υπηρεσιών Π.Φ.Υ προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση αποστέλλεται υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον ιατρό με φαξ στα 210-9282199, 210-9282499, 210-9282267,210-9215940, 213-2168422.

Η ως άνω διαδικασία είναι σύντομη και όπως ενημερωθήκαμε από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε, όσοι ιατροί απέστειλαν την σχετική υπεύθυνη δήλωση, έχουν ήδη πιστοποιηθεί και ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μπορούν κανονικά να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους.

«Επειδή σήμερα βιώνουμε την καθολική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, όπως είχε προβλεφτεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και είχε περιγραφεί στις γενικές συνελεύσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προτρέπουμε τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς μέλη μας να παραιτηθούν άμεσα από έναν ΕΟΠΥΥ θνησιγενή που δε μπορεί να πληρώσει τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί. Από τη στιγμή που πετύχαμε τη συνταγογράφηση για όλους με πιστοποιημένη διαδικασία, μπορεί ο ιατρικός κόσμος να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια και να εργαστεί ελεύθερα μέσα από τον καθορισμό ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους», αναφέρει ο ΙΣΑ στην δεύτερη έκκληση που απευθύνει προς τα μέλη του και προσθέτει πως «το χρέος των 350 εκατομμυρίων ευρώ του ΟΠΑΔ, για τα δύο προηγούμενα έτη, προς τους γιατρούς αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που έχει αναλάβει να αποπληρώσει το Υπουργείο Οικονομικών, μεγαλώνει κάθε μήνα, καθώς κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί υπηρετούν απλήρωτοι –εθελοντές της Δημόσιας υγείας. Ασθενείς και υγειονομικοί, αποτελούν τα θύματα, μίας πολιτικής υγείας πρόχειρης, θνησιγενούς αλλά και επικίνδυνης για τη Δημόσια υγεία».


Πηγή:
http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν επίσκεψη σε πνευμονολόγο της Ευρωκλινικής ΑθηνώνΣήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η Ευρωκλινική Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας της 1ης επίσκεψης σε ειδικό Πνευμονολόγο, σε συνδυασμό με ακτινογραφία θώρακα και σπιρομέτρηση στην προνομιακή τιμή των 50 ευρώ, σε όσους τηλεφωνήσουν την Πέμπτη 31 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 15:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για ραντεβού στη γραμματεία του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος της Ευρωκλινικής Αθηνών στον τηλ. 210 6416345.

Οι εξετάσεις πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί έως και 29/06/2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναλαμβάνω κατ' οίκον νευρολογικά και ορθοπαιδικά περιστατικά

Είμαι φυσικοθεραπεύτρια πρώην εργαζόμενη σε κέντρο αποκατάστασης με εμπειρία και αναλαμβάνω κατ' οίκον νευρολογικά και ορθοπαιδικά περιστατικά στην Αθήνα σε προσιτές τιμές.

Η τιμή ανά συνεδρία είναι 25 ευρώ.

Κυρία Άννα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6970152762
Διαβάστε περισσότερα...

Ξανά στην ουρά για νέα απογραφήΤη διενέργεια νέας απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποφάσισε το Δ.Σ. του ιδρύματος.
Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από τις 2 Ιουλίου 2012 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων σκοπό έχει την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα, ΕΛ.ΤΑ) από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους προσκομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).
2) Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων Β΄ τριμήνου 2012.

Eπισημαίνεται ότι η καταγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί το Ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωϊδρυματικό επίδομα).

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις περιπτώσεις όπου στο Ενημερωτικό Σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον οποίο πρέπει να προσκομίσουν στο Πιστωτικό Ίδρυμα, ή να φροντίσουν για την έκδοσή του πριν από την προσέλευση τους για την απογραφή τους, όπου και θα πρέπει να συνυποβάλουν.

Όσον αφορά στις κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από την διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα (συνταξιούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα που δεν διαθέτουν Αστυνομική ταυτότητα ή Διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση – θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Τμήματα Πληρωμών) του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μωρό με τα 12 δάχτυλαΤο μικρό αγόρι, είναι υγιέστατο- απλώς, λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδάκια.

Όταν η μητέρα του, Ντέιρντρα Μαλόουν, τον έφερε στον κόσμο πριν από δύο μήνες, οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν ότι το αγόρι αντί για δέκα δάχτυλα ποδιών, είχε δώδεκα, δηλαδή ένα επιπλέον σε κάθε πόδι.

''Μόλις μου το είπαν οι γιατροί έμεινα άναυδη. Μου τον έφεραν και άρχισα να μετράω τα δαχτυλά του. Ένα, δύο.... έξι!'', δήλωσε η Ντέιρντρα.

Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Τα επιπλέον δάχτυλα δεν έχουν προκαλέσει κανένα πρόβλημα υγείας στον μικρό Μπόμπι αφού είναι πλήρως σχηματισμένα - έτσι, δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσει.

''Είναι ένα θαύμα το μωρό μου. 'Ίσως στο μέλλον γίνει ένας διασημος ποδοσφαιριστής'', είπε η μητέρα του μικρού Μπόμπι.


Διαβάστε περισσότερα...

Με το ημερομίσθιο των 33,57 ευρώ η εξαγορά πλασματικού χρόνουΤι αναφέρει εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Με το ύψος του ποσού του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε μέχρι τις 31/12/2011, δηλαδή σε 33,57 ευρώ και όχι 26,18 ευρώ, στα οποία διαμορφώθηκε μετά τη μείωση του 22%, θα υπολογίζονται τα ποσά που προβλέπονται για την αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Με την ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι, αν έχουν εκδοθεί αποφάσεις με βάση το χαμηλότερο ημερομίσθιο, αυτές θα τροποποιούνται και οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν το υψηλότερο ποσό.


Διαβάστε περισσότερα...

Υβρίδιο ανθρώπου-πιθήκου βρέθηκε στην Κίνα
Βίντεο με τη διαφορετική οικογένεια.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων τραβά μία οικογένεια στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Τα μέλη της οικογένειας μοιάζουν να προέρχονται από άνθρωπο και πίθηκο.

Σύμφωνα με όσα γράφονται για την υπόθεση στο διαδίκτυο, επιστήμονες επισκέφθηκαν την οικογένεια και όπως λένε, τα μέλη της έχουν μικρό εγκέφαλο, μακρύ λαιμό και η στάση του σώματός τους θυμίζει στάση πιθήκου.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας των ασφαλισμένων για τα φάρμακαΣυνεχίζεται η αναστολή χορήγησης επί πιστώσει.

Επ' αόριστον αναμένεται να συνεχιστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να συνεχίσουν την αναστολή χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων.

Πολλοί είναι πλέον οι ασφαλισμένοι, κυρίως ηλικιωμένοι, που αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Έτσι αναγκάζονται είτε να διακόψουν την φαρμακευτική τους αγωγή, είτε να ζητούν από τους φαρμακοποιούς να παίρνουν επί πιστώσει τα φάρμακα και να τα ξεπληρώνουν σιγά – σιγά ή, αφού πάρουν τα χρήματα από το ταμείο τους.

Οι ασφαλισμένοι κάνουν έκκληση να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με την καταβολή των χρημάτων, ώστε να μην αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, αφού όπως υποστηρίζουν αυτά τα έχουν ήδη πληρώσει με τις εισφορές τους στο ταμείο.

Η 70χρονη Μαρία Ηλιού, συνταξιούχος βρέθηκε στο φαρμακείο της γειτονιάς της για να αγοράσει τα φάρμακα της τα οποία, όπως λέει, της είναι απαραίτητα, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Τα φάρμακα που χρειάζομαι κοστίζουν περίπου 100 ευρώ το μήνα. Κάποια από αυτά είναι για τα μάτια μου και αν δεν τα πάρω έχω έντονους πόνους και υποφέρω», τονίζει. «Τώρα αναγκαστικά τα πληρώνω από την τσέπη μου. Φτωχή γυναίκα είμαι και για μένα αυτά είναι τεράστια ποσά. Αλλά τι να κάνω. Συμμερίζομαι τα προβλήματα των φαρμακοποιών και ασφαλώς έχουν δίκιο, αλλά πρέπει να βρεθεί άμεσα κάποια λύση» προσθέτει.

Στο γιο της βασίζεται για την αγορά των φαρμάκων της, η 80χρονη, Αμαλία Συμαντήρη, η οποία όπως λέει «τα φάρμακα που παίρνω είναι ακριβά και αν δεν ήταν ο γιος μου, από μόνη δεν θα μπορούσα να τα πληρώσω με τη σύνταξη που παίρνω».

«Δεν ξέρω γιατί πρέπει πλέον να τα πληρώνουμε εμείς και όποιος και αν είναι ο λόγος αυτό δεν είναι σωστό. Υπάρχουν άνθρωποι που αν δεν πάρουν τα φάρμακα τους θα πεθάνουν. Παρακαλώ όποιος έχει τη δύναμη να ξαναφέρει τα πράγματα, όπως ήταν» προσθέτει.

Φάρμακα για την πίεση πήγε να αγοράσει σήμερα και ο 70χρονος Γιώργος Παντέλης, ο οποίος, όπως είπε, αν και είναι ακριβά, ακόμη έχει τη δυνατότητα να τα αγοράζει προσέθεσε ωστόσο ότι «ξέρω άνθρωπο που είναι καρκινοπαθής και τα φάρμακα του κάνουν μέχρι και 2000 ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος τι θα κάνει; Που θα τα βρει αυτά τα λεφτά; πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα πεθάνει πριν την ώρα του; Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική και δεν πάει άλλο».

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία ανέρχονταν το Μάρτιο κοντά στα 270 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία υπάρχει δέσμευση ότι θα καταβληθούν μαζί με μέρος των οφειλών του Απριλίου, ως τα μέσα Ιουνίου.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να μην χορηγούμε επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, για όσο χρειαστεί. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και παρά το γεγονός ότι κατανοούμε τις συνέπειες για τους ήδη εξαθλιωμένους Έλληνες, από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει τεράστια ποσά δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Τάκης Ευθυμιάδης, ιδιοκτήτης φαρμακείου στο Παλαιό Φάληρο

«Μας κοροϊδεύουν με τον χειρότερο τρόπο, εδώ και καιρό και η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Δεν θέλουμε να σταθούμε απέναντι στον κόσμο που, σημειωτέον, δείχνει τεράστια κατανόηση, ειδικότερα αυτή την εποχή που είναι δραματική για όλους, αλλά δεν μπορούμε πλέον να πράξουμε αλλιώς. Όσο ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να μας εμπαίζει θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση», λέει η Ιωάννα Κοντοπούλου, ιδιοκτήτρια φαρμακείου στην Καλλιθέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο οι συντάξεις από τον ΟΓΑΘα καταβληθούν πάνω από 350 εκατ. ευρώ.

Αύριο θα καταβληθεί από τον ΟΓΑ η σύνταξη του Ιουνίου σε 795.000 δικαιούχους, ενώ η δαπάνη εκτιμάται στα 353 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΓΑ με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έχει καταβάλλει 68 εκ ευρώ.Διαβάστε περισσότερα...

Εκμεταλλεύονταν τον πόνο των ανέργωνΣτον εισαγγελέα η υπόθεση γραφείου ευρέσεως εργασίας.

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται υπόθεση γραφείου ευρέσεως εργασίας, που εκμεταλλευόταν ανέργους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, το γραφείο έχει έδρα στη Λιοσίων.

Στις 3 Νοεμβρίου 2011, παρουσία εισαγγελία, η ΕΥΠΕΑ σε συνεργασία με την οικονομική αστυνομία και το ΣΕΠΕ, πραγματοποίησαν έλεγχο. Καταχωρήθηκαν 148 ανασφάλιστα άτομα και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 74.000 ευρώ, ενώ συνελήφθη ένας εκ των τριών ανδρών που επιτηρούσαν το χώρο για λογαριασμό της επιχείρησης. Κατασχέθηκε υλικό που αφορούσε παρουσίες εργαζομένων και απεστάλη στον εισαγγελέα.

Ο έλεγχος επαναλήφθηκε εκ νέου στις 10 Απριλίου 2012 και καταχωρήθηκαν 90 άτομα εκ των οποίων οι 21 ανασφάλιστοι. Επιβλήθηκε πρόστιμο 21.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική παραγγελία για επανεξέταση των “τυφλών” στο Ρίο
ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν στο θέμα με τα επιδόματα τυφλότητας, αφού πλέον στο θέμα αυτό έχουν παρέμβει τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και η Διεύθυνση των Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος των ατόμων με αναπηρία, Γιάννης Γρέκας, γνωστοποίησε χθες ότι κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας όλοι όσοι λαμβάνουν σχετικό επίδομα είναι υποχρεωμένοι να πάνε για επανέλεγχο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος αποκάλυψε ότι το 85% όσων εξετάστηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο “κόπηκαν”, ενώ από τους ελέγχους της Αστυνομίας προέκυψε πως επίδομα τυφλότητας ελάμβαναν και… 67 νεκροί!


Διαβάστε περισσότερα...

«Πέταξαν» τρίχρονο από το αεροπλάνο γιατί έκανε φασαρία!Ένα τρίχρονο αγόρι βρήκαν τα μέλη του πληρώματος αεροπορικής εταιρίας να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, όταν εκείνο δεν ήθελε να μείνει δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας.
Εντάξει, είναι θέμα ασφάλειας. Σωστό. Αλλά φτάνεις στο σημείο να βγάλεις ένα τρίχρονο από το αεροπλάνο γι’ αυτό; Φτάνεις, όπως αποδείχθηκε.

Ο πιτσιρίκος είχε... τα νεύρα του και δεν ήθελε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της αεροσυνοδού. Να καθίσει ήσυχος στο κάθισμά του, με τη ζώνη ασφαλείας δεμένη δηλαδή.

Ο μικρός Ντανιελ με την οικογένειά του θα ταξίδευαν από το Σιάτλ στο Μαϊάμι με πτήση της Alaska Airlines. Όταν το αεροσκάφος μπήκε στο διάδρομο για να ξεκινήσει η διαδικασία της απογείωσης, ο μικρός δεν ήθελε να κάτσει σε θέση του αλλά να πάει στον μπαμπά του. Ο οποίος βρισκόταν στο ακριβώς διπλανό κάθισμα.

«Ήταν νυσταγμένος. Άρχισε να φρικάρει και να κλαίει», είπε στο kirotv.com ο πατέρας του, Μαρκ Γιαντσουκ.
Η σύζυγος του, Σβετλάνα, ο ενός έτους γιος τους Ντένις και η πεθερά του, κάθονταν πιο μπροστά.

Ο Ντάνιελ προσπαθούσε να απαλλαγεί από τη ζώνη ασφαλείας, την οποία φορούσε. «Ήθελε να σηκωθεί και η ζώνη τον κρατούσε στο κάθισμα» είπε ο πατέρας. Οι αεροσυνοδοί προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν και μετέφεραν στα πίσω καθίσματα τη μαμά του, μήπως και τον ηρεμήσει.

«Όταν πήγα, κάθονταν με τη ζώνη του δεμένη και μετά από 2-3 λεπτά κατάφερα να τον ηρεμήσω. Το αεροσκάφος ξεκίνησε, αλλά ξαφνικά σταμάτησε και ο πιλότος ανακοίνωσε ότι γυρνούσαν πίσω στην πύλη. Κι όταν έφτασαν εκεί, είπε στον Μαρκ Γιαντσουκ και τον 3χρονο Ντάνιελ να κατέβουν από το αεροπλάνο!

Τελικά, αποβιβάστηκε όλη η οικογένεια.

Η εταιρία υποστήριξε ότι τα μέλη του πληρώματος μίλησαν τουλάχιστον 4 φορές με τους γονείς και ότι είδαν τον Ντάνιελ να προσπαθεί να περάσει το σώμα του κάτω από τη ζώνη ασφαλείας.

Η οικογένεια αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε άλλη πτήση για τις Παρθένες Νήσους, όπου πήγαιναν διακοπές. Η εταιρία θα τους δώσει πίσω τα χρήματα για τα εισιτήρια.Διαβάστε περισσότερα...

Οι συγγενείς ξυλοκόπησαν τον τραυματιοφορέα
Αρνήθηκε να μεταφέρει τον ασθενή τους γιατί είχε σχολάσει.

Αγανακτισμένοι συγγενείς τραυματισμένου αγρότη στην Κρήτη ξυλοκόπησαν ένα 40χρονο τραυματιοφορέα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου, διότι αρνήθηκε να μεταφέρει τον ασθενή τους, καθώς είχε σχολάσει.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, όλα συνέβησαν, χθες το βράδυ, όταν αγρότης μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο σοβαρά τραυματισμένος, αφού τον είχε καταπλακώσει το τρακτέρ που οδηγούσε. Ο αγρότης εισήχθη στο χειρουργείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 τη νύχτα, ώρα που αλλάζει η βάρδια γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων.

Την ώρα που ο 40χρονος τραυματιοφορέας ετοιμαζόταν να φύγει, έχοντας ολοκληρώσει τη βάρδια του, βρέθηκε μπροστά στους συγγενείς του τραυματισμένου αγρότη, οι οποίοι επιτακτικά του ζητούσαν να τον μεταφέρει. Ο 40χρονος απάντησε ότι έχει σχολάσει και πως αναλαμβάνει συνάδελφός του.

Οι συγγενείς του ασθενούς, εξοργισμένοι, όρμησαν στον τραυματιοφορέα και τον ξυλοκόπησαν, χωρίς, ευτυχώς, να του προκαλέσουν σημαντικά τραύματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανταποδοτική ανακύκλωση στην Κρήτη


Θα ανακυκλωθούν χρησιμοποιημένα σχολικά βιβλία.

Η Περιφέρεια Κρήτης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), διοργανώνει «Ανταποδοτική ανακύκλωση χρησιμοποιημένων σχολικών βιβλίων και χαρτιού από τα σχολεία της Κρήτης».

Θα πραγματοποιηθεί συλλογή και μεταφορά σε αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης, χρησιμοποιημένων βιβλίων (εφόσον δεν χρειάζονται για τα επόμενα σχολικά έτη και δεν προβλέπεται η επαναχρησιμοποίηση τους) και χαρτιού από σχολικές μονάδες σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Κρήτης.

Η προαναφερόμενη δράση θα υλοποιηθεί κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος από αδειοδοτημένες για το σκοπό αυτό εταιρείες, και με την επιλογή της πλέον ικανοποιητικής προσφοράς ανταπόδοσης σε χαρτί Α4 προς τα σχολεία.

Η συλλογή και η μεταφορά του υλικού θα πραγματοποιηθεί κατά τη λήξη του σχολικού έτους και κατόπιν συνεννόησης της εταιρείας και των συμμετεχόντων Σχολείων.

Οι ενδιαφερόμενοι, που θα πρέπει να διαθέτουν την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία άδεια συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών και ειδικά χαρτιού, πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου.Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος οι δωρεάν ιατρικές εξετάσειςΑπό την τσέπη τους υποχρεώνονται να πληρώσουν από φέτος οι γονείς τις ιατρικές εξετάσεις των παιδιών τους, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο.

Καθημερινά, οι δάσκαλοι δέχονται καταγγελίες από γονείς, οι οποίοι μετά τις αλλαγές στον κλάδο της υγείας εξαναγκάζονται να καταβάλλουν από 60 έως και 100 ευρώ αναλόγως με το νοσοκομείο και το ασφαλιστικό τους ταμείο, για να κάνουν τα παιδιά τους καρδιολογικές, οδοντιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις, τις οποίες πρέπει να προσκομίσουν στο σχολείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Kαρκινοπαθείς χωρίς φάρμακαΤο "Ελλάς το μεγαλείο σου" τείνει να γίνει, πλέον, πολύ... μικρό μπροστά στο γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά συμπολίτες μας, που έχουν την ατυχία να περιμένουν από το κράτος να μεριμνήσει για την ιατρική φροντίδα τους.

Δείτε το βίντεο από την Πρώτη Γραμμή.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά επανέλεγχο αναπηρικών συντάξεων το ΙΚΑΌλοι θα περάσουν από επιτροπές

Κόβονται όλες οι αναπηρικές συντάξεις που εκδόθηκαν από τον Ιούλιο του 2010 και μετά. Το ΙΚΑ κάλεσε χθες τις υπηρεσίες του να προχωρήσουν "σε άμεση διακοπή της συνταξιοδότησης" και να στείλουν... κουτσούς, τυφλούς, κουφούς και χιλιάδες άλλους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης για ιατρική γνωμάτευση.

Αν αποδειχθεί ότι έχουν "μόνιμη" αναπηρία (100%) τότε δεν θα τους ξαναφωνάξουν και φυσικά θα συνεχίσει η καταβολή της σύνταξης.

Αν όμως πιαστούν από τους γιατρούς να μην είναι και τόσο ανάπηροι, τότε η σύνταξή τους θα κοπεί οριστικά και δεν θα τους ζητήσουν πίσω αυτά που πήραν.

Αν πάλι διαπιστωθεί αναπηρία στα ποσοστά που ορίζει ο νόμος (67-80%), τότε η σύνταξη που θα τους ξαναδώσουν θα είναι είτε μειωμένη είτε προσαυξημένη ανάλογα με τη γνωμάτευση των γιατρών.

Πηγή: http://www.enikos.gr


----------------------

Στον επανέλεγχο σειράς αναπηρικών συντάξεων προχωρά το ΙΚΑ

Ποιούς ασφαλισμένους αφορά. 

Για επανέλεγχο στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας παραπέμπει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις αναπηρικές συντάξεις για νέους ασφαλισμένους (από 1/1/93 και μετά) που έχουν εκδοθεί από τις 15/7/2010. Πρόκειται για αποφάσεις που οριστικοποιούν συντάξεις αναπηρίας και έχουν εκδοθεί μετά τη δημοσίευση του νόμου και πριν την έκδοση της εγκυκλίου

Σύμφωνα με το νέο νόμο, oι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη, ή εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.

Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές, μετά την τελική γνωμάτευση των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών εφόσον:

α) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά (7) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις, από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.

β) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε (5) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις, από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.Διαβάστε περισσότερα...

Ιματιοθήκη της Μητρόπολης Σάμου στήριξαν οι δύτεςΟ σύλλογός τους παρέδωσε ρουχισμό και παιχνίδια.

Είκοσι μία τσάντες με είδη ρουχισμού και είκοσι κούτες με παιχνίδια, τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσα σε τρεις εβδομάδες, παρέδωσε στην Ιματιοθήκη της Μητρόπολης Σάμου ο σύλλογος Αυτοδυτών.

Μέλη και φίλοι του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα: «Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση ρουχισμού και παιχνιδιών του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, έστω και με τη μικρότερη προσφορά. Καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση και καθαρά όπως αξίζει να τα λάβουν οι συμπολίτες μας και τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέξανδρος Μαλαγάρης.

Ο σύλλογος εξέφρασε την επιθυμία να ακολουθήσουν και άλλοι, από τους πολυάριθμους εξωραϊστικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, εθελοντικούς συλλόγους που υπάρχουν στο νησί και να πάρουν τη σκυτάλη της υποστήριξης της Ιματιοθήκης και του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητρόπολης.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρενοχλούσε και απειλούσε 14χρονη μέσω ΊντερνετΤην εκβίαζε ότι θα βγάλει στη φόρα φωτογραφίες της.

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίσθηκε σε βάρος ενός 24χρονου στην Καλαμάτα, ο οποίος απειλούσε και παρενοχλούσε σεξουαλικά ανήλικη, μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 24χρονος συνελήφθη χθες στη Καλαμάτα και οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν τα αδικήματα της απειλής και της κατ΄εξακολούθηση προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας με ανήθικες προτάσεις μέσω διαδικτύου.

Αναλυτικότερα, πριν από λίγες ημέρες, καταγγέλθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τη μητέρα 14χρονης ότι άγνωστος χρήστης του διαδικτύου αφού προσέγγισε την κόρη της μέσω ιδιωτικής διαδικτυακής συνομιλίας σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, την απείλησε ότι θα δημοσιεύσει ψηφιακό υλικό πορνογραφικού χαρακτήρα που είχε δημιουργήσει με φωτογραφίες που είχε υποκλέψει από το προφίλ της, αν δεν του γνωστοποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας της. Η 14χρονη φοβούμενη, έδωσε το τηλέφωνό της σε αυτόν και στο επόμενο χρονικό διάστημα δέχτηκε επανειλημμένα απειλητικά τηλεφωνήματα, στα οποία της ζητούσε επίμονα να συνευρεθούν σεξουαλικά ενώ την εξανάγκαζε να προβαίνει μαζί του σε συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου.

Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έγινε στο πλαίσιο των διευκολύνσεων της άρσης του απορρήτου, ταυτοποιήθηκε ως διαχειριστής του προφίλ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ως αποστολέας των απειλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ο 24χρονος ημεδαπός.

Ακολούθησε χθες έρευνα στο σπίτι του καθώς και σε κατάστημα που διατηρεί στη Καλαμάτα, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, όπου βρέθηκε ένα laptop.

Ο 24χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία καθαρισμού των παραλιών από το δήμο Ερέτριας

Εκστρατεία καθαρισμού των παραλιών από το δήμο ΕρέτριαςΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Εκστρατεία καθαρισμού των παραλιών αρχίζει ο δήμος Ερέτριας. Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης, οι εθελοντές μαζί με επιτελείς του δήμου της περιοχής, δίνουν ραντεβού έξω από τα δημοτικά καταστήματα Ερέτριας και Αμάρυνθου στις 10.00 π.μ ώστε να βοηθήσουν στον καθαρισμό της περιοχής.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού

Τι αναφέρει στην έκθεσή του που απεστάλη στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.

Έκθεση για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα από το 2003 ως το 2011, στην οποία περιλαμβάνονται οι κυριότερες διαπιστώσεις και προτάσεις του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και κυρίως κατά την τελευταία περίοδο της οικονομικής κρίσης, απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεσή του, ο Συνήγορος του Πολίτη συνόψισε τις διαπιστώσεις και προτάσεις του σε θέματα προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων των ανηλίκων με βάση τη δράση του ως Συνηγόρου του Παιδιού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από το 2003, ο Συνήγορος έχει διερευνήσει, στον τομέα αυτόν, 3.248 αναφορές, έχει πραγματοποιήσει 382 συναντήσεις με ομάδες μαθητών, 112 επισκέψεις σε ιδρύματα, χώρους φιλοξενίας, περίθαλψης και κράτησης ανηλίκων και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συσκέψεων, επιτροπών, σεμιναρίων και συνεδρίων.

Η έκθεση απεστάλη εν όψει της εξέτασης της 2ης και 3ης Εθνικής Έκθεσης για την εφαρμογή της Σύμβασης, που πρόκειται να λάβει χώρα στη Γενεύη στις 6 Ιουνίου 2012, στην οποία πρόκειται να παραστεί και ο Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Στην πολυσέλιδη έκθεση η ανεξάρτητη αρχή περιγράφει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, αλλά και η εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και προτάσεις του, προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της λήψης θεσμικών μέτρων για τα παιδιά.

Σταχυολογώντας ορισμένες από τις παρατηρήσεις και προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, πρέπει να σταθούμε στα αυξανόμενα φαινόμενα βίας μεταξύ συνομηλίκων στα σχολεία, αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας που επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

Η αρχή υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών και να αναπτυχθούν κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους τους δήμους της χώρας, με εξειδίκευση σε θέματα προστασίας της παιδικής ηλικίας.

Επίσης, αναφέρεται στην παραβίαση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, όπως αυτή διαμορφώνεται με τη σχολική διαρροή, βία στην οικογένεια, παραμέληση, εκμετάλλευση ανηλίκων κ.λπ., καθώς και στην προστασία των παιδιών που χρειάζεται να απομακρυνθούν από τις φυσικές οικογένειές τους, επειδή αυτές βρίσκονται σε ακραία ανέχεια ή σε σοβαρές καταστάσεις δυσλειτουργίας.

Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι ο εξορθολογισμός της οργάνωσης των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό του χρόνου παραμονής των παιδιών σε αυτά, που σήμερα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, (ο μέσος όρος παραμονής υπολογίζεται από έρευνα στα 6-7 χρόνια), την υποστήριξη των φυσικών οικογενειών των παιδιών για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουν, τη λειτουργία κατάλληλων δομών επείγουσας, προσωρινής ή και τακτικής φιλοξενίας, την ενίσχυση των μονάδων φιλοξενίας και περίθαλψης οικογενειακού τύπου, την προώθηση του θεσμού της αναδοχής ανηλίκων και τη λειτουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας, για τις περιπτώσεις των παιδιών με αναπηρίες τα οποία διαβιώνουν με την οικογένειά τους.
Επιπλέον, σημειώνεται στην έκθεση, ειδικά για τους χώρους κράτησης των ανηλίκων, ότι πρέπει να διαχωριστούν οι ανήλικοι κρατούμενοι κάτω των 18 από τους νεαρούς ενήλικες, να διαμένουν σε περιβάλλον κατάλληλο για την ηλικία τους, να απολαμβάνουν ευκαιρίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και υπηρεσίες συμβουλευτικής προετοιμασίας για την αποφυλάκισή τους.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται να αναπτυχθεί σύστημα πιστοποίησης εποπτείας και ενίσχυσης των συνεργαζόμενων φορέων υλοποίησης αναμορφωτικών μέτρων και προώθησης μεθοδολογικών εργαλείων και επιμόρφωσης των επαγγελματιών και ταυτόχρονα να καταργηθεί η αναγραφή στο ποινικό μητρώο των αναμορφωτικών μέτρων και να καταστούν συντομότερες οι προθεσμίες για την καταστροφή του δελτίου ποινικού μητρώου.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι στα αστυνομικά τμήματα των μεγάλων πόλεων θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί χώροι, κατάλληλοι για την κράτηση ανηλίκων, να αποφεύγεται η διοικητική κράτησή τους και να διασφαλιστεί η παροχή δωρεάν νομικής συμπαράστασης σε όλους ανεξαιρέτως τους διωκόμενους ανήλικους.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, χαρακτηρίζεται προβληματικό το γεγονός ότι για θέματα οικογενειακού δικαίου σε μουσουλμανικές οικογένειες της Θράκης εφαρμόζεται η «σαρία», δηλαδή αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του ιεροδικείου. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτού είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ανηλίκων και μάλιστα σε πολύ μικρές ηλικίες.

Έμφαση δίνει η αρχή και στο θέμα του θρησκεύματος των μαθητών, που εξακολουθεί να αναγράφεται στους τηρούμενους φακέλους των σχολείων και στους απολυτήριους τίτλους, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και του Συνηγόρου του Πολίτη. Προτείνει την άσκηση του δικαιώματος της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Επίσης, διαπιστώνει την προσβολή της ιδιωτικής ζωής, με συχνές παραβιάσεις του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής ανηλίκων από τα ΜΜΕ, καθώς συχνά αποκαλύπτουν την ταυτότητα ανηλίκων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, είναι θύτες ή θύματα εγκληματικών ενεργειών.


Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιξαν για τον Ελληνικό Ερυθρό ΣταυρόΠαλαίμαχοι ποδοσφαιριστές αντιμέτωποι με νέους αθλητές.

Μικροί ποδοσφαιριστές και παλαίμαχοι αθλητές κατέκλυσαν σήμερα το γήπεδο της Προοδευτικής στον Κορυδαλλό, προκειμένου να αγωνιστούν για φιλανθρωπικό σκοπό: την ενίσχυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Συμμετέχοντες και θεατές βρέθηκαν στο γήπεδο με την υποχρέωση να φέρουν τρόφιμα, που στη συνέχεια θα διαθέσει το Περιφερειακό Τμήμα Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Παιδιά, γονείς και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές κατέφθασαν στο χώρο της εκδήλωσης κρατώντας στα χέρια τους ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, γάλα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης (ακόμα και ρούχα) για οικογένειες της περιοχής που στερούνται τα βασικά.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Συνδέσμων Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστικών Πειραιά σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες ανθρώπων που δεν έχουν άλλες επιλογές. Ο εθελοντισμός είναι υπόθεση όλων μας και ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει με το δικό του λιθαράκι» εξήγησε στο ΑΜΠΕ η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Τμήματος Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Σουζάνα Κουμτζή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 8-9 ετών από ακαδημίες ποδοσφαιρικών συλλόγων: τον Αετό Κορυδαλλού, τους αθλητικούς ομίλους Πειραιά, Κορυδαλλού και Χαλκηδόνας, τον Περαμαϊκό, την Άμιλλα Περιστερίου, το Νέο Ικόνιο και το «City Soccer» Αιγάλεω.

«Στο κάλεσμα της Ένωσης Παλαιμάχων ανταποκριθήκαμε αμέσως. Ο ρόλος της ακαδημίας είναι να προσφέρει κοινωνικό έργο με τις λίγες δυνάμεις της» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του συλλόγου της Χαλκηδόνας, Αποστόλης Μαρούλης.

Το τουρνουά των ακαδημιών διαδέχθηκε αγώνας ανάμεσα στην Ένωση Παλαίμαχων Πειραιά και την αντίστοιχη ένωση της Αθήνας. «Διοργανώνουμε αυτό τον αγώνα τα τελευταία τρία χρόνια, πρώτα με κοινωνικό σκοπό και μετά με αθλητικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιμάχων Αθήνας, Στέλιος Σαρηδημητρίου.

Τα τρόφιμα και τα ρούχα που συγκεντρώθηκαν σήμερα θα διατεθούν σε ορισμένες από τις 461 οικογένειες που εξυπηρετεί το Περιφερειακό Τμήμα Πειραιά του Ερυθρού Σταυρού. Όπως τόνισε η κ. Κουμτζή, το 95% των εξυπηρετούμενων είναι άνεργοι και παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάψευση για τις απαγωγές ανηλίκων«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ.

Σε διάψευση των πληροφοριών που μεταδίδονται μέσω της κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ιστοσελίδων περί απαγωγών παιδιών προχώρησε η αστυνομία.

Στην ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αναφέρει: «σχετικά με αναρτήσεις σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, για απαγωγές παιδιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώνεται ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».


Διαβάστε περισσότερα...