Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τρόμος στο Τέξας και από δεύτερο κρούσμα Έμπολα σε νοσηλευτή


Ανέφερε την εμφάνιση πυρετού και αμέσως απομονώθηκε.

Και δεύτερο μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας του Τέξας.

Το πρόσωπο αυτό ανέφερε χθες την εμφάνιση πυρετού και αμέσως απομονώθηκε, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι υπηρεσίας υγείας του Τέξας έχουν λάβει από τον τελευταίο αυτόν ασθενή αναφορά για τις κινήσεις και τις επαφές του και τα πρόσωπα αυτά θα τεθούν υπό παρακολούθηση.

Η Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας του Τέξας συνεχίζει να παρακολουθεί τα πρόσωπα που ήλθαν σε επαφή με τους δύο πρώτους ασθενείς που διαγνώσθηκαν στην πολιτεία. Ο πρώτος ήταν ένας άνδρας που είχε πρόσφατα επιστρέψει από την Λιβερία. Το δεύτερο πρόσωπο ήταν μία νοσοκόμα που περιλαμβάνεται στο προσωπικό που φρόντισε τον πρώτο αυτόν ασθενή εντός του νοσοκομείου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.Διαβάστε περισσότερα...

Πιο πιθανό το έμφραγμα αν ζείτε κοντά σε μεγάλους δρόμους


Ο αυξημένος κίνδυνος στην έρευνα έφτασε και μέχρι 38%.
Η διαβίωση κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και μεγάλες οδικές αρτηρίες αυξάνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο από καρδιά, όπως έδειξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που επικεντρώθηκε σε γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζέιμι Χαρτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου «Brigham and Women» της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 107.000 γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών, τα οποία αφορούσαν την περίοδο 1980-2012.

Η μελέτη έδειξε ότι όσες γυναίκες ζούσαν σε απόσταση έως 50 μέτρων από δρόμο με την μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, είχαν κατά μέσο όρο 38% αυξημένο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου, σε σχέση με όσες ζούσαν σε απόσταση τουλάχιστον μισού χιλιομέτρου.

Για όσες ζούσαν σε απόσταση έως 100 μέτρων από το δρόμο, ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου ήταν αυξημένος κατά 6%. Ειδικότερα για θάνατο από στεφανιαία νόσο, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 24% κατά μέσο όρο.

«Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να έχουν υποτιμήσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος», δήλωσε η Τζέιμι Χαρτ και πρόσθεσε ότι «σε επίπεδο πληθυσμού, το να ζει κανείς κοντά σε ένα μεγάλο δρόμο, είναι εξίσου σημαντικός παράγων κιδύνου με το κάπνισμα, τη διατροφή και την παχυσαρκία».

Αν και σε προηγούμενες έρευνες έχει διαπιστωθεί μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο μεταξύ όσων μένουν κοντά σε μεγάλους δρόμους, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει και κίνδυνος ξαφνικού θανάτου. Η αιτία γι' αυτό είναι πιθανώς η ρύπανση της ατμόσφαιρας εξαιτίας των διερχομένων οχημάτων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια ανάλογη μελέτη πρέπει να γίνει και για τους άνδρες. Όπως πάντως είπε η Τζέμι Χαρτ, άσχετα με το που ζει κανείς, είναι σημαντικό να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες: να έχει κανονικό βάρος, να ασκείται σωματικά, να τρώει υγιεινά, να μην καπνίζει και να ελέγχει το στρες.Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια τιμωρία για ντόπινγκ σε δύο έλληνες αθλητές


Διετής αποκλεισμός για τους Μιχάλη Σταματόγιαννη και Γρηγορία Κεραμίδα.

Κοινοποιήθηκε ο δίχρονος αποκλεισμός στους Μιχάλη Σταματόγιαννη και Γρηγορία Κεραμίδα για τις υποθέσεις ντόπινγκ που είχαν βρεθεί θετικοί.

Η ανακοίνωση:

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ στη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, επικύρωσε την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας για την υπόθεση του αθλητή Μιχάλη Σταματόγιαννη και της αθλήτριας Γρηγορίας Κεραμιδά.

Αμφότεροι τιμωρούνται με δύο χρόνια αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, καθώς βρέθηκαν θετική σε απαγορευμένες ουσίες. Η τιμωρία του Σταματόγιαννη ξεκινάει από τις 23 Ιουνίου και της Κεραμιδά από τις 27 Ιουνίου.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση του συστήματος των επιδομάτων τέκνων»


Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασ. Κεγκέρογλου για τη στήριξη της οικογένειας.

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναβάθμιση του συστήματος των επιδομάτων τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στη Βουλή.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη σχετικά με την προβλεπόμενη από τον νόμο διακοπή των οικογενειακών επιδομάτων και επιδομάτων μητρότητας του ΟΑΕΔ, από 1ης Ιανουαρίου 2015.

«Αναφέρεστε προφανώς σε έναν θεσμό που λειτουργούσε στον ΟΑΕΔ και λειτουργεί μέχρι και φέτος και αφορά τις οικογένειες εργαζομένων που από εισφορές του συνόλου των εργαζομένων και του συνόλου των επιχειρήσεων καταβάλλονταν ως επιδόματα τέκνων. Αυτός ο θεσμός θα εφαρμοστεί μέχρι το 2014 και στη συνέχεια, θα σταματήσει λόγω του ότι δεν συνεχίζουν να καταβάλουν πλέον εισφορές οι εργαζόμενοι από 1ης Ιουλίου 2014, δεν συνεχίζουν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις» είπε ο υφυπουργός Εργασίας

Αναγνώρισε ωστόσο ότι «εδώ λοιπόν, υπάρχει προφανώς ανάγκη να υπάρξει μια αναβάθμιση. Θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση του συστήματος των επιδομάτων τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων, προκειμένου να αποτελέσει αυτή η θεσμική παρέμβαση, που ξεκινήσαμε το 2013, τον βασικό πυλώνα στήριξης των οικογενειών που βιώνουν το φάσμα της φτώχειας».

Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι πρώτος πυλώνας θα είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έχει στόχευση την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και ο δεύτερος πυλώνας θα είναι ο θεσμός στήριξης της οικογένειας που ουσιαστικά θα αφορά το 1/3 του πληθυσμού που βιώνει μεν μικρότερα προβλήματα, αλλά είναι και αυτά πολύ σημαντικά.Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερος χωρίς όρους ο γιατρός που κατηγορείται ότι πήρε «φακελάκι»


Απολογήθηκε στην ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης.

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία του σε ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης, ο 64χρονος διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», που συνελήφθη με την κατηγορία ότι ζήτησε και πήρε «φακελάκι» 50 ευρώ από ασθενή για να πραγματοποιήσει επέμβαση ρουτίνας.

Ο κατηγορούμενος γιατρός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρεται να αρνήθηκε ότι απαίτησε χρήματα, τονίζοντας ότι αιφνιδιάστηκε με την ενέργεια της ασθενούς να του παραδώσει το ποσό. Σε ό,τι αφορά τις ιδιόχειρες σημειώσεις που, σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν στο ιατρείο του και -κατά πληροφορίες- περιελάμβαναν χρηματικά ποσά, ο ίδιος φέρεται να απολογήθηκε ότι επρόκειτο για «έντυπο πορτοφόλι» εσόδων-εξόδων, αρνούμενος, πάντως, ότι το σημειωματάριο είχε αναφορές σε ονόματα ασθενών, όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο 64χρονος συνελήφθη ύστερα από επιχείρηση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., στους οποίους απευθύνθηκε η ασθενής, καταγγέλλοντας την χρηματική αξίωση του γιατρού, ενώ προσημειώθηκε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του.Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται ρύθμιση για τους μισθούς στα Κέντρα Πρόληψης


Άμεση λύση του μισθολογικού προβλήματος ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της βρίσκεται νομοθετική ρύθμιση, που στόχο θα έχει την ομαλοποίηση της μισθοδοσίας του προσωπικού στα Κέντρα Πρόληψης, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κυριακάκη, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα το μισθολογικό πρόβλημα των εργαζομένων με νομοθετική ρύθμιση, δια της οποίας με τρόπο δίκαιο και ισότιμο, δεν θα αναζητούνται αναδρομικές περικοπές μισθών. Ο βουλευτής ζήτησε, επίσης, να σταματήσει η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ «να εκβιάζει καθημερινά τα διοικητικά συμβούλια και τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης και να κατανείμει τις επιχορηγήσεις για το έτος 2014, αλλά και για την προγραμματική περίοδο 2009-2013, που ο ΟΚΑΝΑ έχει λάβει και δεν έχει αποδώσει στα Κέντρα Πρόληψης».

Η υφυπουργός Υγείας ενημέρωσε τον βουλευτή ότι, με δική της πρωτοβουλία, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στην οποία μετέχουν πρωτίστως οι εργαζόμενοι δια της νομίμου εκπροσώπησής τους και οι νομικοί σύμβουλου του υπουργείου και του ΟΚΑΝΑ. «Μετά το προϊόν της διαβούλευσης των εργαζομένων με το υπουργείο και τον ΟΚΑΝΑ, ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική ρύθμιση για να ομαλοποιηθεί το μισθολογικό ζήτημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης» ανέφερε η κ. Παπακώστα.

Αναφερόμενη στην προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, η κ. Παπακώστα έσπευσε να υπενθυμίσει ότι με διάταξη, που έχει ψηφιστεί, «τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών αναλαμβάνουν τον τακτικό και έκτακτο απολογιστικό και κατασταλτικό έλεγχο της διαχείρισης των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση κατά 50% το κάθε υπουργείου μέσω του ΟΚΑΝΑ και 50% μέσω ΕΕΤΑΑ». Ο ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει, την κατανομή και απόδοση, κατά το ποσοστό που του αναλογεί, της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης προϋπολογιστικά και των υπολοίπων δαπανών τους απολογιστικά, με παράλληλη τεκμηριωμένη εισήγηση προς το αρμόδιο συμβαλλόμενο μέρος, με την περιγραφή των θέσεων και των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο στελέχωσης των Κέντρων καθώς και την εισήγηση και την έγκριση για το μισθολόγιο. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας, πρέπει τα Κέντρα Πρόληψης να υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, όπως ο νόμος ορίζει. Μέχρι σήμερα 38 Κέντρα Πρόληψης έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις, άλλα 23 Κέντρα έχουν παραλάβει τις προγραμματικές συμβάσεις και εκκρεμεί η υπογραφή τους, ενώ 13 Κέντρα δεν έχουν καταθέσει πρόγραμμα δράσεων. «Για να υπάρξει ομαλή ροή των πόρων από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, προϋπόθεση είναι να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις» είπε η κ. Παπακώστα.

Να είναι ξεκάθαρη η ρύθμιση για το μισθολογικό, ζήτησε ο κ. Κυριακάκης προσθέτοντας πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ζητηθούν από τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης αναδρομικά επειδή έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο. Κατηγόρησε, επίσης, τον ΟΚΑΝΑ ότι χρόνια τώρα βρίσκει διάφορες προφάσεις για να μην καταβάλει τα χρήματα και εκβιάζει τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης να υπογράψουν συμβάσεις με τροποποιημένους όρους, εφαρμόζοντας το ενιαίο μισθολόγιο από 1.1.2013.Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες σχολικά είδη από την «Αποστολή» σε 15.500 μαθητές σε όλη την Ελλάδα


Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά.

Πάνω από 200 χιλιάδες σχολικά είδη, σε 15.500 school kits, μοιράστηκαν από την «Αποστολή» σε μαθητές δημοτικών σχολείων στη πρωτεύουσα και σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδος σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις και τους Δήμους.

Ελληνόπουλα από την Αμερική, σε συνεργασία με τον IOCC, τον Ανθρωπιστικό Οργανισμό των Ορθοδόξων Χριστιανών Αμερικής, δημιούργησαν ένα δώρο καρδιάς για τα παιδιά της Ελλάδας στέλνοντας μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.
Σε 27 περιοχές και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τα Ιωάννινα, το Διδυμότειχο, την Κομοτηνή, τον Λαγκαδά την Καστοριά τη Χίο, το Κιλκίς, τα Καλάβρυτα, τα Ψαρά, την Σύρο, την Τήνο, την Άνδρο, την Κέα, την Μήλο, την Σίφνο, την Σέριφο, την Κίμωλο, την Κύθνο, τη Φολέγανδρο, την Σίκινο, το Καστελόριζο, τη Χάλκη, τη Γαύδο, τη Νίσυρο, το Αγαθονήσι και την Πάτμο δεκάδες χιλιάδες μαθητών παρέλαβαν τις τσάντες που περιελάμβαναν τα απαραίτητα είδη για δραστηριότητες (τετράδια, κηρομπογιές, μαρκαδόρους γόμες, ξύστρες, μολύβια, στυλό, χάρακες, ψαλίδια).

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα στο στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης και ο Γεν. Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Δήμτσας, επεσκέφθησαν κατά σειρά το 1ο, το 3ο, και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά, όπου τα παιδιά τους υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά γεμίζοντας με τις αυθόρμητες εκφράσεις και εκδηλώσεις τα προαύλια των σχολείων τους.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την ευγενική προσφορά του προς τα παιδιά της Επαρχίας μας, καθώς και τον κ. Δήμτσα που παρέστη ως εκπρόσωπός αυτού στην όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση προς το έμψυχο μέλλον και την συνέχεια του τόπου μας χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως μία έκφρασης Αγάπης από τα παιδιά της Ομογένειας της Αμερικής προς τα παιδιά της Ελλάδος.

Εν συνεχεία, ο κ. Δήμτσας μετέφερε προς του μαθητές τις Ευχές και την Αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου χαρακτηρίζοντας την προσφορά αυτή ως ένα εξαιρετικό μήνυμα αλληλεγγύης των παιδιών από την Αμερική προς στους μαθητές της Ελλάδος και προσέθεσε ότι: «για την «Αποστολή» και τα επόμενα χρόνια, ως πρώτη προτεραιότητα, τίθενται τα παιδιά, που οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, και η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης τους. « Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων, κατέληξε, που σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να το παρουσιάσουμε. Με χριστιανική αγάπη θα δώσουμε την μάχη για την παιδεία και τον πολιτισμό».Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας


Τετράωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, από τις 9.00 έως τις 13.00, εξήγγειλε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Οι ελεγκτές, σε ανακοίνωση τους, κάνουν λόγο για διαρκή μείωση του προσωπικού, αυξανόμενη κόπωση του εναπομείναντος, καθώς και έλλειψη, έως τώρα, επενδύσεων, που θα συνέβαλαν στην ανανέωση των συστημάτων αεροναυτιλίας. "Και η επίπτωση, όπως υποστηρίζουν, "θα είναι η δραματική αύξηση των καθυστερήσεων των πτήσεων, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας αλλά και στο κόστος των αεροπορικών εταιρειών, που επιβαρύνονται με 80 ευρώ περίπου, ανά λεπτό καθυστέρησης της κάθε πτήσης".

Tέλος, σύμφωνα με την ΕΕΕΚΕ, συνεχείς εκκλήσεις της για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης έπεσαν στο κενό, κατηγορώντας τον Διοικητή της ΥΠΑ Δ. Κούκη πως "υπονόμευσε την διαδικασία πρόσληψης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς δεν τις συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό της ΥΠΑ, ενώ είχαν ανακοινωθεί στον Τύπο".Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Σε ποιον ανήκει ο τάφος - Έργο μεγάλης ζωγραφικής το ψηφιδωτό


Ανήκει ο τάφος της Αμφίπολης σε μέλος της βασιλικής οικογένειας;

«Ανοιχτό» για πρώτη φορά το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τη Λ. Μενδώνη.

Για πρώτη φορά σήμερα, και με αφορμή την πλήρη αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου στο ταφικό συγκρότημα, το ενδεχόμενο ο ένοικος του τάφου να είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας, έμεινε «ορθάνοιχτο» με αποτέλεσμα τα σενάρια να «φουντώσουν» καθώς όπως γίνεται πλέον εύκολα αντιληπτό οι «υποψήφιοι» πλέον μειώνονται αισθητά και τα ονόματα που απομένουν προκαλούν δέος…

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις ανασκαφές που διενεργούνται στον τύμβο της Αμφίπολης, αναφέρθηκε σε «παρόμοιες σκηνές με την αρπαγή της Περσεφόνης, που έχουν βρεθεί σε τοιχογραφία στον λεγόμενο τάφο της Περσεφόνης στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών και στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές» καθώς και στην πιθανή σύνδεση του «ενοίκου» του τάφου με τον μακεδονικό οίκο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη δήλωσε τα εξής: «Βρίσκουμε τη σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές. Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία - κάθοδος στον 'Αδη -, καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών. Σας θυμίζω την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τα κατάλοιπα της μάσκας που βρέθηκαν στα κατάλοιπα των οστών του Φιλίππου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν η μάσκα, την οποία φορούσε ο Φίλιππος στις ορφικές τελετές. Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του "ενοίκου" του τάφου με τον μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε, ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα μετακίνησης ευρήματος, οπουδήποτε αλλού, όχι μόνον από την Αμφίπολη, αλλά από οποιοδήποτε σημείο της χώρας», καθώς «η πολιτική του υπουργείου είναι, όπου είναι δυνατόν να επιστρέφονται ευρήματα -ακόμη και από παλαιότερες ανασκαφές- στον τόπο που έχουν βρεθεί», ενώ ως προς τα γεωλογικά δείγματα που έχουν σταλεί στο εξωτερικό ενημέρωσε, ότι η ανάλυσή τους, «είναι απαραίτητη σε μια σύγχρονη ανασκαφική έρευνα, καθώς είναι απαραίτητη η γνώση του γεωπεριβάλλοντος του μνημείου. Οι αναλύσεις αυτές θα επιτρέψουν να γνωρίζομε την ακριβή σύσταση και τον τρόπο δημιουργίας των γαιών, να χρονολογήσουμε τα ιζήματα. Η όποια χρονολόγηση μπορεί να προκύψει από γεωλογικού τύπου αναλύσεις, οδηγεί και σε χρονολογήσεις εκατομμυρίων ετών. Είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα από την ιστορική, αρχαιολογική χρονολόγηση».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, αφού τόνισε, ότι «η αρπαγή είναι ένα καθαρά ταφικό θέμα» και ότι «έχουμε ένα ακόμη δείγμα χρονολόγησης του τάφου: τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π. Χ.», πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα για το φύλο του νεκρού από την παράσταση του βοτσαλωτού δαπέδου, ενώ διευκρίνισε ότι «είναι νωρίς» να ειπωθεί αν ο τάφος είναι βασιλικός. «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε αν δεν τελειώσει η ανασκαφή. Είναι πολύ σημαντικός. Η σημαντικότητα του μνημείου ανεβαίνει και με το ψηφιδωτό που πρώτη φορά απαντάται σε ταφικό μνημείο».

Επίσης, διευκρίνισε, ότι έχουν βρεθεί κινητά ευρήματα, όπως κεραμική, καρφιά κ.α. , «όμως δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα δελτίο τύπου. Δεν μπορούμε να πούμε βρέθηκαν όστρακα ή καρφιά. Όλα χρειάζονται συντήρηση και όλα χρειάζονται μελέτη», επεσήμανε. Τέλος, σε ερώτηση ως προς το κείμενο με τις 140 υπογραφές, που συγκέντρωσαν συνάδελφοί της και στο οποίο κάνουν λόγο για «ποινικοποίηση» επιστημόνων που έχουν εκφράσει άλλη επιστημονική άποψη για την ανασκαφή, η κ. Περιστέρη απάντησε ως εξής: «Προτιμώ να προχωρεί η ανασκαφή από να ασχολούμαι από διάφορα θέματα τα οποία θεωρώ κακοήθειες».---------------

«Ο τάφος ανήκει σίγουρα σε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα»

Κ. Περιστέρη: Μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό, σε ένα απίθανο ταφικό συγκρότημα.

Εκστασιασμένες από τη μοναδικότητα και τη σπάνια ομορφιά του ψηφιδωτού που αποκαλύφθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης εμφανίστηκαν τόσο η Κατερίνα Περιστέρη όσο και η Λίνα Μενδώνη.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρήκαμε έναν τέτοιο καταπληκτικό τάφο, ένα πραγματικά απίθανο ταφικό συγκρότημα, και ακόμα πιο πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε βρει ένα ψηφιδωτό, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και ταυτίζεται και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, με μια παράσταση μοναδική, με τον Ερμή Ψυχοπομπό, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη που πραγματικά είναι έργο μεγάλου καλλιτέχνη και σίγουρα αυτός είναι ένας τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας» τόνισε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη.

Παράλληλα, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε: «Η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του ψηφιδωτού σήμερα, με τη μυθολογική σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης δίνει ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό σε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στο ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά. Έχουμε μια σύνθεση πραγματικά εντυπωσιακών και συγχρόνως μοναδικών χαρακτηριστικών σε μια μοναδική σύνθεση. Αυτό καθιστά το μνημείο όχι απλώς εξέχον και εξαιρετικά σημαντικό, αλλά του προσδίδει χαρακτηριστικά μοναδικότητας. Η επανάληψη της λέξης μοναδικός και μοναδικότητα δεν είναι τυχαία. Συνδυάζεται ακριβώς με την πολύ μεγάλη σημασία ιστορική και αρχαιολογική του συγκεκριμένου ευρήματος».

---------------

"Ο καλλιτέχνης έχει παγώσει το δευτερόλεπτο στην αιωνιότητα"


«Νομίζω ότι έχουμε ένα έργο μεγάλης ζωγραφικής, κατ’ ουσίαν ξεκινάει από αυτό εδώ η μεγάλη ευρωπαϊκή ζωγραφική που θα κορυφωθεί στην πρώιμη Αναγέννηση», ανέφερε ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης.

«Ο καλλιτέχνης έχει "παγώσει" το δευτερόλεπτο στην αιωνιότητα», ανέφερε ο κ.Στεφανίδης αναφερόμενος στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης.

Δείτε το ρεπορτάζ της Ν


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτόκολλο συνεργασίας Υπουργείου Τουρισμού με τον ΟΓΑ


Με στόχο την συνεργασία στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) κ. Ξενοφών Βεργίνη, υπέγραψε σήμερα η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, με στόχο την συνεργασία στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ, που αφορούν στον τουριστικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η υπουργός τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «Επιδίωξη του υπουργείου είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η τόνωση του ξενοδοχειακού τομέα καθώς και η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού».

Αναφερόμενη στην υπογραφείσα συμφωνία είπε ότι «εστιάζει στην ανάπτυξη του ιαματικού και του χειμερινού τουρισμού, στην παροχή τεχνογνωσίας για την οργάνωση και εξέλιξη των παροχών του ΟΓΑ. Σκοπός μας –ανέφερε- είναι η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των δικαιούχων του ΟΓΑ. Η ενημέρωση των νέων – αγροτών -ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης. Επιδιώκεται – πρόσθεσε – η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικής εμπειρίας και πληροφοριών και η προβολή των προγραμμάτων του ΟΓΑ μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΟΤ gnto.gov.gr».

Από την πλευρά του ο κ. Ξενοφών Βεργίνης χαρακτήρισε την υπογραφή του Πρωτόκολλου Συνεργασίας ως «σημαντικό βήμα» και πρόσθεσε ότι «σκοπός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ είναι η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, διακοπών, εκδρομών, δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου, δωρεάν παροχής βιβλίων και άλλου έντυπου υλικού, γενικότερης ενημέρωσης και πληροφόρησης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Επίσης η παροχή χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες, καθώς και τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς, η ανάληψη δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών ή για την παρακολούθηση αγροτικών συνεδρίων, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης συναφή προς τους σκοπούς του Λογαριασμού».Σημειώνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ /ΟΓΑ έτους 2014 έχουν 1.153.700 δικαιούχοι εκ των οποίων:

• Οι 677.700 είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
• Οι 31.000 είναι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
• Οι 445.000 είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους και επιπλέον
• Τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι, παιδιά) των ανωτέρω προσώπων (έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ)Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφίες για άπορες και ανασφάλιστες από τον Δήμο Αθηναίων


Θα πραγματοποιηθούν κατόπιν ραντεβού.

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες προσφέρει σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, με αφορμή τον μήνα κατά του καρκίνου του μαστού.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κατόπιν ραντεβού στο Κέντρο Μαστού «Οι Αγ. Ανάργυροι» την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στην εξέταση μπορούν να υποβληθούν και γυναίκες που έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ. Θα πρέπει να είναι ηλικίας 40-70 ετών και να μην έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Το Κέντρο Μαστού «Οι Αγ. Ανάργυροι» βρίσκεται στην οδό Τίρυνθος 2 στα Άνω Πατήσια, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού είναι 210-3626587.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητη η βιταμίνη D σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή


Σημαντική για το μεταβολισμό του ασβεστίου.

Η βιταμίνη D αποτελεί μια πολύ σημαντική βιταμίνη, η οποία σχετίζεται με την απορρόφηση και το μεταβολισμό του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα.

Η έλλειψή της σε ασθενείς που πρόκειται να κάνουν επέμβαση για αφαίρεση του θυρεοειδούς σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα μετά την επέμβαση.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του νοσοκομείου Henry Ford Hospital στο Ντιτρόιτ. Η μελέτη Henry Ford συγκέντρωσε στοιχεία από 110 ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή, όπου μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D, το ασβέστιο ορού και οι ορμόνες του θυροειδούς πριν την επέμβαση.

Μεταξύ των ασθενών, το 40% είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών. Ο επικεφαλής της μελέτης αναφέρει ότι ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή μπορεί να βοηθήσει τόσο στην βελτίωση των χειρουργικών αποτελεσμάτων όσο και στην μείωση του χρόνου της νοσηλείας μετά το χειρουργείο.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι να μην αγγίζετε σε ένα γραφείο


Κρατήστε μακριά την επέλαση των μικροβίων.

Είναι η εποχή όπου η γρίπη κάνει δειλά την εμφάνισή της-ας μη μιλήσουμε για πιο επικίνδυνους ιούς! Για εσάς που εργάζεστε σε γραφείο, μάθετε πώς να προστατευτείτε από την επέλαση των μικροβίων.

Οι χώροι των γραφείων είναι τα τέλεια φυτώρια για ασθένειες, με τόσους πολλούς ανθρώπους να αγγίζουν επιφάνειες που όλοι χρησιμοποιούν, ενώ στην εξάπλωση των ιών βοηθά και η έλλειψη καθαρού αέρα.

Ο Charles Gerba, καθηγητής Μικροβιολογίας & Περιβαλλοντικών Επιστημών στο τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εξέδωσε μια μελέτη για το πώς τα μικρόβια μεταδίδονται σε ένα γραφείο και βρήκε ότι οι ιοί κινούνται απίστευτα γρήγορα από τους ανθρώπους που αγγίζουν αντικείμενα που είναι κοινά σε όλους.

Ο καθηγητής, κατέγραψε τα έξι αντικείμενα που είναι τα πιο βρώμικα:
• Τηλέφωνο
• Επιφάνεια εργασίας
• Πληκτρολόγιο και ποντίκι
• Φωτοτυπικά μηχανήματα
• Κουμπιά ασανσέρ
• Κοινόχρηστος χώρος όπως η κουζίνα.Διαβάστε περισσότερα...

Άτονα έλκη και η θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας


Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία.
Τα άτονα έλκη των κάτω άκρων είναι μια δραματική επιπλοκή της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία λειτουργεί και επιδρά αργά και ύπουλα.

Η χρόνια φλεβική στάση και η φλεβική υπέρταση έχουν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή χαλάρωση και καταστροφή των φλεβικών βαλβίδων και ιδιαίτερα των σαφηνομηριαίων και σαφηνοιγνυακών.

Αίτια και συμπτώματα

Αυτό οφείλεται σε παράγοντες γενετικούς, κληρονομικούς, ορθοστατικούς, διατροφικούς, αλλά και μετά από τραυματισμούς. Εξελικτικά εμφανίζεται οίδημα , έντονη κούραση των άκρων, κράμπες , παραισθησίες και σταδιακή αλλαγή του χρώματος του δέρματος το οποίο σκουραίνει, λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητά του λόγω της κακής αιμάτωσης και τέλος ανοίγει δημιουργώντας το Άτονο έλκος όπως το αποκαλούμε.

Η υποκείμενη αιτία είναι η φλεβική ανεπάρκεια η οποία υποεκτιμάται. Αυτό συμβαίνει διότι στα πρώτα 3 στάδια δεν δίνει ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα που να υποψιάζουν τον ασθενή .

Οι συνέπειες και τι πρέπει να κάνουμε

Έτσι λοιπόν ο ασθενής αμελώντας τον προληπτικό έλεγχο η πάθηση επιδεινώνεται διότι μένει χωρίς θεραπεία και χωρίς μέτρα προφύλαξης. Ο έλεγχος αυτός συνίσταται στην εξέταση από ειδικό ιατρό αγγειοχειρουργό και συμπληρώνεται με έγχρωμο υπέρηχο (Τρίπλεξ).

Στο πρώτο στάδιο της νόσου χρειάζονται ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβοτονικά φάρμακα . Απαραιτήτως αεροβική δραστηριότητα και αθλήματα , με εξαίρεση την άσκηση με ελεύθερα βάρη διότι αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά και μεταβιβάζεται στα κάτω άκρα.

Η θεραπεία

Σήμερα με την εμπειρία που έχουμε στην μελέτη των φλεβικών παθήσεων και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούμε να θεραπεύουμε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με μεγάλη επιτυχία που ξεπερνά το 95%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το gold standard της θεραπείας αποτελούν οι αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές με κυρίαρχο το ενδοαυλικό laser συχνότητας 1470 nm. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται χωρίς νυστέρι με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου και χωρίς Αφαίρεση-εκρίζωση των σαφηνών φλεβών.

Οι ανεπαρκούσες φλέβες πέριξ του άτονου έλκους συρρικνούνται με τη βοήθεια του laser αλλά και των ενέσεων με σκληρυντικό αφρό. Ομοίως και με τις υπόλοιπες παθολογικές φλέβες και όπου χρειάζεται εφαρμόζω και την μικροχειρουργική αναίμακτη τεχνική.

Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται στον ασθενή μια υψηλής ποιότητας αντιμετώπιση , βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής του, χωρίς πόνο, χωρίς ταλαιπωρία με 4-5 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση ελκών αυτά θα επουλωθούν πολύ γρήγορα μετά την επέμβαση με laser.

Εφαρμόζοντας το ενδοαυλικό laser και τις άλλες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους από το 2006 και βοηθώντας χιλιάδες ασθενείς να θεραπευτούν , μπορώ να πω πως η επιστήμη ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, ελπίδα και πίστη.Διαβάστε περισσότερα...

Κοινά συλλαλητήρια ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στις 23 Οκτωβρίου


Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κοινά συλλαλητήρια διοργανώνουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε Αθήνα (Προπύλαια) και Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου) στις 23 Οκτωβρίου και ώρα 6.00 μ.μ. Με ανακοίνωσή τους οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους σε συστράτευση και διαρκή παρατεταμένο αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και των κυρίαρχων τάξεων.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ζητούν από όλους τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τις αποφάσεις για απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης και να μη συμμετέχουν σε διαδικασίες που έχουν ως στόχο τη χειραγώγηση, την απόλυση, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Επίσης καλούν την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ και τις Ομοσπονδίες να εξαγγείλουν και να συντονίσουν απεργιακό αγώνα με αφετηρία το μήνα Νοέμβριο, ο οποίος θα αγκαλιάζει και θα αναδεικνύει τα προβλήματα όλων των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην ανακοίνωση τους ΔΟΕ και ΟΛΜΕ παραθέτουν σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση ενώ μεταξύ των άλλων τονίζουν ότι «μαζί με τη νεολαία και τον κόσμο της εργασίας διαμορφώνουμε ένα ευρύ κίνημα παιδείας για τα δικαιώματα και τις μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς, προβάλλοντας το στρατηγικό αίτημα «μόρφωση, δουλειά, δημοκρατία» και οραματίζονται ένα σχολείο ολόπλευρης μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης, όπου θα έχουν ισότιμη πρόσβαση τα παιδιά όλων των λαϊκών στρωμάτων, ανεξάρτητα από φυλετική και θρησκευτική προέλευση.

-Καθημερινά αυξάνονται οι μαθητές που πεινάνε και στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
-Χιλιάδες μαθητές εξωθούνται μέσα από ανελέητους εξεταστικούς φραγμούς στη μαθητεία και την κατάρτιση.
-Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία συνεχώς συρρικνώνονται: 2,75% του ΑΕΠ με συνεχή μείωση τα επόμενα χρόνια, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι πάνω από 5%.
-Χιλιάδες κενά σε όλα τα σχολεία και μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί.
-Τα σχολεία καλούνται να διαχειριστούν την απόλυτη φτώχεια.
-Η οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών αυξάνεται: οι γονείς των μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου διαθέτουν κάθε χρόνο πάνω από 2,8 δισ. ευρώ για βιβλία, τετράδια και φροντιστήρια.
-Καταργούνται ή συγχωνεύονται σχολεία και οι μαθητές στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα.
-Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση απαξιώνεται, τομείς και ειδικότητες καταργήθηκαν, εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
-Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών είναι ανεπαρκή και ακατάλληλα και οδηγούν σε αποσπασματική, κατακερματισμένη και υποβαθμισμένη γνώση.
-Διαλύονται οι υποστηρικτικές δομές: ολοήμερα σχολεία, βιβλιοθήκες, ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία, στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
-Οι εκπαιδευτικοί εξοντώνονται εργασιακά και αμείβονται πλέον με μισθούς πείνας.
-Η κυβέρνηση με την αξιολόγηση που προωθεί επιδιώκει να αλυσοδέσει τους εκπαιδευτικούς και να τους ρίξει στον Καιάδα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, στοχεύει στη χειραγώγηση, την καλλιέργεια του φόβου της απόλυσης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατηγοριοποίηση και το κλείσιμο των σχολείων.
-Η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγεί σε ένα φτηνό σχολείο, που θα διαμορφώνει ανθρώπους χωρίς γενική μόρφωση, πειθήνιους, απασχολήσιμους και υποτακτικούς πολίτες.Διαβάστε περισσότερα...

Οι θέσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου


Δείτε τις προσφερόμενες θέσεις ανά πρόγραμμα.

Σε 5.210 ανέρχονται οι θέσεις που προσφέρονται στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16. Το προηγούμενο έτος είχαν προσφερθεί 5.110 θέσεις. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση οι θέσεις κατανέμονται ως εξής:

Α. Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών Εκπαίδευση Ενηλίκων (215)

– Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας (120)
– Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (70)
− Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας (45)
– Σπουδές στην Εκπαίδευση (700)
– Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία (90)

Β. Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας Διασφάλιση Ποιότητας (370)

– Διαχείριση Αποβλήτων (280)
– Διαχείριση Τεχνικών Έργων (320)
– Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος (45)
– Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά (90)
– Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών (60)
− Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα (100)
– Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός έργων Υποδομής (120)
– Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων (140)
– Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική (30)
– Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές (85)
–Τεχνολογία Υλικού και Λογισμικού(90)

Γ. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

ΚΟΙΝΟ Π.Μ.Σ. Διοίκηση Επιχειρήσεων ΜΒΑ (450)
– Διοίκηση Μονάδων Υγείας (395)
– Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (400)
– Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (390)
– Τραπεζική (455)

Δ. Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών

Γραφικές Τέχνες − Πολυμέσα (60)
– Σχεδιασμός Φωτισμού − Πολυμέσα (60)
− Ακουστικός Σχεδιασμός και Πολυμέσα (30)

Με την ίδια απόφαση καθορίστηκε ότι 521 θέσεις (ποσοστό 10%) επιπλέον των ανωτέρω 5.210 θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών θα προσφερθούν σε μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των
ΤΕΙ που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ΜΔΕ), οι οποίες κατανέμονται αναλογικά στα Π.Μ.Σ. με απόφαση της Δ.Ε.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες για την κατάθεση ηλεκτρονικών αιτήσεων. Συνήθως οι αιτήσεις κατατίθενται από Νοέμβριο έως και μέσα Δεκεμβρίου. Όσον αφορά το κόστος ενός μεταπτυχιακού στο ΕΑΠ αυτό, με βάση ανακοίνωση του Πανεπιστημίου για το 2013-14, διαμορφώνεται στα 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα μέχρι στιγμής.

Για τη λήψη του μεταπτυχιακού απαιτείται η ολοκλήρωση 5 θεματικών ενοτήτων. Άρα το κόστος διαμορφώνεται στα 3.500 ευρώ (5 ΘΕ Χ 700 ευρώ).Όπως στα προπτυχιακά προγράμματα έτσι και στα μεταπτυχιακά ο μέγιστος αριθμός ΘΕ ανά έτος είναι 3. Άρα ο φοιτητής θα πληρώσει το πρώτο έτος 2.100 ευρώ και το δεύτερο έτος 1.400 ευρώ καθώς θα του έχουν απομείνει 2 θεματικές ενότητες.

Υποτροφίες

Σημαντική οικονομική ανάσα προσφέρουν οι υποτροφίες του ΕΑΠ που δίνονται με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια άλλα και με κοινωνικοοικονομικά.

Υποτροφίες Αριστείας

Προπτυχιακό πρόγραμμα:
Προϋποθέσεις: 3 θεματικές ενότητες το έτος με βαθμό σε κάθε μια εξ αυτών 8.5 και άνω.

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα:
Προϋποθέσεις: 2 θεματικές ενότητες το έτος με βαθμό σε κάθε μια εξ αυτών 8.5 και άνω.

Η υποτροφία αριστείας θα αφορά στην απαλλαγή όσων θεματικών ενοτήτων δηλωθούν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση υποτροφίας αριστείας δεν αφορά διπλωματική εργασία και εργαστηριακούς κύκλους. Τέλος, διασαφηνίζεται ότι δεν απαιτείται η κατάθεση αίτησης για τη χορήγηση υποτροφίας αριστείας.

Υποτροφίες με κριτήρια

Εκτός από τις υποτροφίες αριστείας προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΑΠ και υποτροφίες που δίνονται στους αιτούντες φοιτητές μετά από μοριοδότηση μιας σειράς κριτηρίων όπως είναι το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, ο βαθμός του πτυχίου ή του απολυτηρίου λυκείου.Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος συνελήφθη να οδηγεί μοτοσικλέτα που έκλεψε


Μαζί με συνεργό του είχε διαπράξει συνολικά 6 κλοπές στη Φθιώτιδα.

Ένας 17χρονος Βούλγαρος και ένας 20χρονος Αλβανός είναι οι δράστες έξι περιπτώσεων κλοπών που διαπράχθηκαν σε περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας. Οι δύο αλλοδαποί αφαίρεσαν χρηματικά ποσά και άλλα αντικείμενα από τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές της Γλύφας και της Παραλίας Ραχών, καθώς και δύο μοτοσικλέτες από τις περιοχές της Πελασγίας και της Στυλίδας.

Μάλιστα, ο 17χρονος κατελήφθη προχθές στην περιοχή της Κουβέλας να οδηγεί μία από τις κλεμμένες μοτοσικλέτες και συνελήφθη, ενώ επιπλέον κατηγορείται και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας, εξιχνιάστηκαν 6 συνολικά περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες διαπράχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας.

Για τις κλοπές αυτές ταυτοποιήθηκαν ως δράστες ένας 17χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος συνελήφθη προχθές (14-10-2014) το απόγευμα στην περιοχή της Κουβέλας, καθώς και ένας 20χρονος υπήκοος Αλβανίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ενώ ο 17χρονος κατηγορείται επίσης και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί ενέχονται, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Οκτωβρίου, σε τέσσερις κλοπές από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δύο κλοπές δίκυκλων μοτοσικλετών.

Συγκεκριμένα διέπραξαν:

 • Πρώτες πρωινές ώρες της 24-09-2014, κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας, ιδιοκτησίας 51χρονου ημεδαπού, από την περιοχή της Στυλίδας.
 • Πρώτες πρωινές ώρες της 24-09-2014, κλοπή από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας 57χρονου ημεδαπού, στην περιοχή της Παραλίας Ραχών, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.
 • Πρώτες πρωινές ώρες της 08-10-2014, κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας, ιδιοκτησίας 26χρονου ημεδαπού, από την περιοχή της Πελασγίας.
 • Πρώτες πρωινές ώρες της 08-10-2014, κλοπή από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας 49χρονου ημεδαπού, στην περιοχή της Γλύφας, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 140 ευρώ.
 • Πρώτες πρωινές ώρες της 08-10-2014, κλοπή από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας 40χρονου ημεδαπού, στην περιοχή της Γλύφας, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ, μία φωτογραφική μηχανή και μία φιάλη με οινοπνευματώδες ποτό.
 • Πρώτες πρωινές ώρες της 08-10-2014, κλοπή από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας 33χρονου ημεδαπού, στην περιοχή της Παραλίας Ραχών, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 80 ευρώ.
Η μία δίκυκλη μοτοσικλέτα κατασχέθηκε προχθές στην Κουβέλα, κατά τη σύλληψη του 17χρονου, ενώ η δεύτερη βρέθηκε χθες επίσης στην ίδια περιοχή και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας.Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάσεις πιστοποίησης για 1.200 εκπαιδευτές ενηλίκων


Η πιστοποίηση ισχύει για 10 χρόνια.

Περίπου 1.200 υποψήφιοι εκπαιδευτές ενηλίκων αναμένεται να περάσουν από εξετάσεις τις επόμενες μέρες ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο των Εκπαιδευτών. Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr από την εξεταστική διαδικασία χωρίς την παρακολούθηση σεμιναρίου εκπαίδευσης εκπαιδευτών θα περάσουν όσοι ανήκουν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των βαθμίδων καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή, επίκουρου και λέκτορα. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία αξιολόγησης θα αφορά μόνον θέματα σχετικά με πολιτικές και πρακτικές στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Απόφοιτοι σπουδών σε πτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο με αντικείμενο την εκπαίδευση ενηλίκων, ή τη Δια Βίου μάθηση ή τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση ή τη συνεχή εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική και στο πλαίσιο των σπουδών τους σχεδίασαν, ανέλυσαν ή και υλοποίησαν Μικροδιδασκαλίες.

Οι εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1700/Β΄) με θέμα: Τροποποίηση της αριθ. 113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και

Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων και έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών 300 ωρών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Οι εκπαιδευτές που είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 113613/3.11.2006 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1700/Β΄) με θέμα: Τροποποίηση της αριθ. 113172/2005 (ΦΕΚ 1593/Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί Συστήματος Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή και σε άλλα Μητρώα Εκπαιδευτών και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών δημόσιου φορέα, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών.

Οι εκπαιδευτές με διδακτική πείρα τουλάχιστον 150 ωρών σε ενηλίκους.

Αντίθετα όσοι δεν εντάσσονται στις πιο πάνω κατηγορίες θα πρέπει πρώτα να παρακολουθήσουν σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών και στη συνέχεια να δώσουν εξετάσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Στύλιου οι εξετάσεις αφορούν συνολικά 8.000 χιλιάδες οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, ο εκπαιδευτής εντάσσεται στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με έναν μοναδικό κωδικό που ισχύει για κάθε συνεργασία του με όλους τους φορείς του Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης. Οι εκπαιδευτές με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια που εντάσσονται στο Μητρώο θα έχουν τη δυνατότητα υποβάλλοντας σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά (με τη χρήση των κωδικών που τους έχουν ήδη αποδοθεί κατά την αρχική υποβολή του αιτήματος πιστοποίησης) να εκτυπώσουν το Πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας. Τα στοιχεία του εκπαιδευτή εμφανίζονται στον ιστότοπο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Η πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών ενηλίκων ισχύει για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Η διάρκεια της ισχύος θα αποτελεί στοιχείο του μοναδικού κωδικού που θα αποδίδεται σε κάθε εκπαιδευτή μετά την πιστοποίηση της εκπαιδευτικής του πάρκειας.

Τα στοιχεία των υποψηφίων εκπαιδευτών στους οποίους δεν χορηγείται πιστοποίηση εκπαιδευτικής

επάρκειας, παραμένουν καταχωρισμένα. Οι εν λόγω υποψήφιοι εκπαιδευτές δεν εντάσσονται στο Μητρώο

Εκπαιδευτών Ενηλίκων, διατηρούν όμως το δικαίωμα συμμετοχής σε επόμενη διαδικασία αξιολόγησης εκπαιδευτικής επάρκειας. Στην περίπτωση αυτή, καταθέτουν εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση, χρηματικό ποσό συμμετοχής και, εφόσον επιθυμούν, τυχόν πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να συμπεριληφθούν στον φάκελό τους.

Για τις διαδικασίες πιστοποίησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από το δικτυακό τόπο του ΕΟΠΠΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρή γυναίκα από άγρια μανιτάρια


Διασωληνωμένο νοσηλεύεται ένα παιδί 2,5 χρονών.

Μια γυναίκα 44χρονών έχασε τη ζωή της και ένα παιδί 2,5 χρονών νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένων άγριων μανιταριών.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, έκανε λόγο για 42 σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης τον τελευταίο μήνα, σε όλη την Ελλάδα.

Ανέφερε ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 80 – 100 περιστατικά δηλητηρίασης όμως «τώρα τα πράγματα είναι σοβαρά».

Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να μην μαζεύουν άγρια μανιτάρια και πολύ περισσότερο να μην τα τρώνε, ενώ διευκρίνισε ότι τα άγρια μανιτάρια που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια προέρχονται από ελεγχόμενες καλλιέργειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναρτήθηκαν οι πίνακες ωρομισθίων για τις σχολές του ΟΑΕΔ


Ενστάσεις από 16 έως και 20 Οκτωβρίου.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες ωρομισθίων εκπαιδευτικών για τις σχολές ΣΕΚ, ΕΠΑΣ και ΙΕΚ του ΟΑΕΔ όπως παρουσιάζονται ακολούθως.

Οι υποψήφιοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των Αρχικών Πινάκων Αξιολόγησης εντός τριών εργάσιμων ημερών και συγκεκριμένα, από Πέμπτη 16/10/2014 έως και την Δευτέρα 20/10/2014. Ώρες παραλαβής των ενστάσεων από τις 8.00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στις διευθύνσεις που ακολουθούν,υπόψη των Δευτεροβάθμιων Επιτροπών Αξιολόγησης, ιδιοχείρως, με courier ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή και θα πρέπει να παραληφθούν από τις

Υπηρεσίες του Οργανισμού εντός της οριζόμενης προθεσμίας.Στην ένσταση θα πρέπει να περιγράφεται με σαφήνεια ο λόγος της ένστασης και ειδικότερα το σημείο επί του οποίου αμφισβητείται η μοριοδότηση (π.χ. σε ποιο επιμέρους κριτήριο αμφισβητείται η μοριοδότηση, ποιος ο αριθμός μορίων που έχει λάβει και ποια η αναμενόμενη από τον ενιστάμενο μοριοδότηση).

Επισημαίνεται στους υποψήφιους ότι, ο ΟΑΕΔ διατηρεί το δικαίωμα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας διαπιστώσει ανακρίβεια μεταξύ των δηλωθέντων στην ηλεκτρονική αίτηση και των δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει, να τροποποιήσει τη σειρά κατάταξής τους, να τους αποκλείσει από τη διαδικασία επιλογής ή σε περίπτωση που έχουν ήδη προσληφθεί να διακόψει τη σύμβαση.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

1. Για τις Εκπ/κές Μονάδες Αττικής, Μυτιλήνης, Ρόδου. Χίου, Χαλκίδας, της Περ/κής Δ/νσης Αττικής & Νήσων: Στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, υπόψη Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Περ/κής Δ/νσης Αττικής & Νήσων, Δ/νση : Δ. Γούναρη 2 & Βουλιαγμένης 518, Άλιμος, Τ.Κ. 174 56, τηλ. 210/9989696, 9989701, 9989704.

2. Για τις Εκπ/κές Μονάδες Αγρινίου, Αργολίδας, Καλαμάτας, Μεσολογγίου, Πάτρας, Πύργου, Σπάρτης, Τρίπολης, των Περ/κών Ενοτήτων, της Περ/κής Δ/νσης Πελοποννήσου: Στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Πάτρας, υπόψη Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Περ/κής Δ/σης Πελοποννήσου, Δ/νση : Λεωφ. Αθηνών 89, Ρίο Τ.Κ. 26500, τηλ. 2610– 966904, 2610-966908.

3. Για τις Εκπ/κές Μονάδες Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, των Περ/κών Ενοτήτων της Περ/κής Δ/νσης Κρήτης: Στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Ηρακλείου Κρήτης, υπόψη Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Περ/κής Δ/νσης Κρήτης, Δ/νση : Χριστομιχάλη Ξυλούρη 64, Γιόφυρο , Τ.Κ. 71304, τηλ. 2810-319195, 2810-263089.

4. Για τις Εκπ/κές Μονάδες Βόλου, Καρδίτσας, Λαμίας, Λάρισας, των Περ/κών Ενοτήτων της Περ/κής Δ/νσης Θεσσαλίας: Στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Καρδίτσας, υπόψη Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Περ/κής Δ/νσης Θεσσαλίας, Δ/νση : Τέρμα οδού Τρικάλων 226, Τ.Κ. 43100, τηλ. 24410-71560, 24410-71561.

5. Για τις Εκπ/κές Μονάδες Άρτας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, των Περ/κών Ενοτήτων της Περ/κής Δ/νσης Ηπείρου: Στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Ιωαννίνων, υπόψη Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Περ/κής Δ/νσης Ηπείρου, Δ/νση : 3ο χιλ. Ιωαννίνων – Αθηνών, Τ.Κ. 45500, τηλ. 26510-40858, 26510-48062.6. Για τις Εκπ/κές Μονάδες Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Σερρών, των Περ/κών Ενοτήτων της Περ/κής Δ/νσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Καβάλας, υπόψη Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Περ/κής Δ/νσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δ/νση : Περιγιάλι 2 Καβάλας, Τ.Κ. 65201- Τ.Θ 1326, τηλ. 2510 – 228834, 2510-231166.

7. Για τις Εκπ/κές Μονάδες 1 η Θεσσαλονίκης, 2ης Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιλκίς, Κοζάνης, Λακκιάς, Πτολεμαϊδας, Φλώρινας, Ωραιοκάστρου, των Περ/κών Ενοτήτων της Περ/κής Δ/νσης Μακεδονίας: Στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Ωραιοκάστρου, υπόψη Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης

Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Περ/κής Δ/νσης Μακεδονίας, Δ/νση:

Θεσσαλονίκης 73, Τ.Κ. 57013, τηλ. 2310-696216, 2310-694612.

ΕΠΑ.Σ
 1. Περ/κή Δ/νση Αττικής κ Νήσων
 2. Περ/κή Δ/νση Πελοποννήσου
 3. Περ/κή Δ/νση Κρήτης
 4. Περ/κή Δ/νση Θεσσαλίας
 5. Περ/κή Δ/νση Ηπείρου
 6. Περ/κή Δ/νση Ανατολικής Μακεδονίας κ Θράκης
 7. Περ/κή Δ/νση Μακεδονίας
ΣΕΚ/ΠΣΕΚ
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη


Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και συγκεκριμένα κατά τις ώρες 03:00 έως 05:00, κατά την εξουδετέρωση πυρομαχικών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσ/νίκης και για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

(1) Θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Επαρχιακής οδού Θεσ/νίκης – Μηχανιώνας, από τη διασταύρωση Αεροδρομίου (Χ.Θ.13+500) έως τη διασταύρωση Καρδίας (Χ.Θ. 17+300).

(2) Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής: Επαρχιακή οδός Θεσ/νίκης-Μηχανιώνας – (διασταύρωση Αεροδρομίου) οδός Προφήτη Ηλία – Εθνική οδό Θεσ/νίκης-Μουδανιών – (διασταύρωση Ρυσίου) κίνηση προς Ρύσιο – κίνηση μέσω Ρυσίου προς Καρδία – είσοδος ξανά στην Επαρχιακή οδό Θεσ/νίκης-Μηχανιώνας.

- Για τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει εκδοθεί σχετική Απόφαση από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

- Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας η προαναφερόμενη Υπηρεσία θα λάβει μέτρα τροχαίας και στα σημεία των εκτροπών θα υπάρχουν τροχονόμοι, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση των οδηγών και τη πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

- Παρακαλούνται οι οδηγοί να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή, να ρυθμίζουν την ταχύτητα των οχημάτων τους στα σημεία των εκτροπών και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων, προς αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και δημιουργίας κυκλοφοριακών συμφορήσεων.Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους


Το ¼ των Ευρωπαίων εργαζομένων κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, λόγω του υπερβολικού άγχους, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και το Eurofound. Οι Έλληνες εργαζόμενοι στο μεταξύ, έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας εβδομαδιαίως σε όλη την ΕΕ.

Τα μονότονα και επαναλαμβανόμενα καθήκοντα ευθύνονται για την αύξηση του άγχους, σύμφωνα με την έκθεση, που αναφέρει το euroactiv.com. Ακόμη η εργασία σε «περίεργο» ωράριο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων.

Οι καταστάσεις, ωστόσο, ποικίλλουν σε όλη την ΕΕ. Χώρες όπως η Κροατία, η Εσθονία και η Βουλγαρία έχει το μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων στην Ευρώπη που εκτελούν μονότονες και επαναλαμβανόμενες θέσεις εργασίας. Σχεδόν το 65% του εργατικού δυναμικού τους εμπλέκεται σε αυτά τα καθήκοντα κάθε μέρα.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι χειριστές μηχανών και εργαλείων, εργάζονται ως τεχνίτες ή ασκούν συναφή επαγγέλματα.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερες ώρες και αποδέχονται ακανόνιστα ωράρια. Αυτό επηρεάζει την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, την υγεία και την ευημερία τους.

Στη Δανία και την Τσεχική Δημοκρατία, σχεδόν το 35% των εργαζομένων δήλωσαν ότι ο χρόνος εργασίας τους αλλάζει τακτικά, σε αντίθεση με την Κύπρο, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό σε ακανόνιστες ώρες ανά εργαζόμενο.

Ψυχολογική πίεση λόγω φόβου απώλειας εργασίας

Ένας άλλος λόγος αυξημένου άγχους είναι ο φόβος απώλειας της εργασίας.

Με περισσότερους από 24 εκατομμύρια ανέργους σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat, οι προσωρινοί και μικρής διάρκειας εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε στρες που προκαλείται από την εργασιακή ανασφάλεια

Σύμφωνα με την έκθεση το 2010, περίπου το 16% των Ευρωπαίων εργαζομένων περίμενε ότι θα χάσει την εργασία του το επόμενο 6μηνο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια στα βαλτικά κράτη και την Ιρλανδία.

Οι πολίτες της ΕΕ που απασχολούνται στη βιομηχανία και τις κατασκευές έχουν το υψηλότερο επίπεδο εργασιακής ανασφάλειας, αναφέρει η έκθεση. Αντίθετα, τα διευθυντικά στελέχη και οι επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν ότι αφορά στη δουλειά τους.

Ελλάδα: Οι περισσότερες εργατοώρες

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας στην ΕΕ έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο μέσος όρος ωρών εργασίας εβδομαδιαίως στους «12» το 1991 ήταν 40,5 ώρες και το 2010, 37,5 ώρες στην ΕΕ των «28».

Τα ποσοστά, όμως, ποικίλουν ανά κράτος μέλος. Η Ελλάδα έχει 45,2 ώρες εβδομαδιαίως και η Ολλανδία 31,9 ώρες.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας, τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν ξεπερνιούνται οι 48 ώρες εβδομαδιαίως, διασφαλίζοντας έτσι την υγεία και ψυχική σταθερότητα των εργαζομένων.

Στην Ευρώπη το 21% των εργαζομένων εργάζεται περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα.

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία και η Φινλανδία το χαμηλότερο.Διαβάστε περισσότερα...

Ημαθία: Κινητοποιήσεις για την δωρεάν μεταφορά μαθητών


Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη από τον νόμο όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών από χωριό σε χωριό στα σχολεία της Περιφέρειας, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποστάσεις που διανύουν καθημερινά οι μαθητές μπορεί να μην ξεπερνούν τα 3 με 4 χιλιόμετρα, όμως είναι σε δρόμους επικίνδυνους για την ασφάλειά τους (αγροτικούς, σκοτεινούς, με κανάλια, ταχείας κυκλοφορίας κ.λπ.), ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ημαθίας, η οποία διοργανώνει σήμερα κινητοποιήσεις στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού, που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις ζητούν να καταργηθεί η ΚΥΑ του 2013 που, όπως υποστηρίζουν, στην πράξη καταργεί τις μεταφορές των μαθητών, καθώς και να μειωθούν τα χιλιομετρικά όρια που προβλέπονται για τη δωρεάν μεταφορά, ώστε να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Αξιώνουν, δε, να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών, με βάση τα δρομολόγια που υπήρχαν μέχρι και πρόπερσι.

"Στο Νομό μας έχουμε θρηνήσει στο παρελθόν πολλά παιδιά, δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλα" δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αρβανίτης, εξηγώντας ότι "στην ουσία η ΚΥΑ του 2013 καταργεί τις σχολικές μεταφορές, τις επωμίζεται ο γονιός, που σαφώς δεν θα αφήσει το παιδί του να περιμένει 90 λεπτά στον δρόμο σε διπλανό ή παραδιπλανό χωριό, ή να έλθει με τα πόδια, όμως θα πρέπει να αφήσει τη δουλειά του για να το κάνει αυτό, ενώ με την κατάσταση που δημιουργείται σπάει η αλυσίδα της ασφάλειας".

Στις 13.30, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας θα αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη διασταύρωση της Νάουσας, όπως και στους δρόμους γύρω από το σχολείο στο Πλατύ και έξω από το δημοτικό σχολείο Βεργίνας.

Αποχή από τις δύο τελευταίες ώρες των μαθημάτων θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές των σχολείων της Ξεχασμένης, της Επισκοπής και της Ραψομανίκης.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, απόρροια των συγχωνεύσεων των σχολείων αλλά και της ΚΥΑ για τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που καταρτίστηκε, όπως σημειώνει, με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες μετακίνησης στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Αττικής.

"Σε κάθε περιοχή πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά το θέμα. Εδώ οι μετακινήσεις δεν γίνονται μέσα σε αστικό ιστό και επιπλέον, όταν πιάσουν τα κρύα του χειμώνα, το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο έντονο" ανέφερε ο κ.Αρβανίτης, διευκρινίζοντας ότι προβλήματα υπάρχουν ακόμη και σε σχολεία όπου υπάρχει δρομολόγιο του ΚΤΕΛ, ειδικά για τη μεταφορά μαθητών.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, σε αρκετά δημοτικά σχολεία τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν εξυπηρετούν τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, που κάποιες ημέρες τελειώνουν το μάθημα αργότερα και αναγκάζονται να επιστρέφουν μόνοι τους και κυρίως δεν ενδείκνυνται για την ασφαλή μεταφορά μαθητών των πρώτων τάξεων του δημοτικού, που είναι ασυνόδευτοι και τελειώνοντας τα μαθήματα αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και 90 λεπτά στη στάση του λεωφορείου μόνοι τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Ομοσπονδία προτίθεται να διοργανώσει Πανημαθιώτικο Συλλαλητήριο, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το πρόβλημα και να πιέσει για την εξεύρεση λύσης.Διαβάστε περισσότερα...

Πήγε να παραδώσει το παιδί του στην εφορία Ρόδου


Να παραδώσει το μόλις ενάμιση έτους παιδί του στη ΔΟΥ Ρόδου πήγε χθες ένας άνεργος πατέρας, μόλις διαπίστωσε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες «άρπαξαν» από τον λογαριασμό του τα τελευταία 300 ευρώ που προορίζονταν για την καθημερινή επιβίωση του μικρού παιδιού και του πατέρα του.

Την υπόθεση αυτή έφερε στο φως η εφημερίδα «Ροδιακή». Όλα άρχισαν μόλις ο διαζευγμένος πατέρας, ο οποίος διατηρούσε παλαιότερα επιχείρηση αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν άνεργος, διαπίστωσε πως οι κρατικές υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών δέσμευσαν σε απίστευτο χρόνο, το ποσό που είχε κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμού και προορίζονταν για να καλυφθούν τα έξοδα του μήνα.

Το ποσό είχε κατατεθεί από τη μητέρα του 35χρονου που διαμένει σε άλλη περιοχή της χώρας μας με στόχο να βοηθηθεί ο ίδιος και να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθημερινά του έξοδα.

Ο άνδρας έφθασε χθες το πρωί στα γραφεία της Δημόσιας Οικονομικής Εφορίας Ρόδου και αφού κατευθύνθηκε έχοντας στην αγκαλιά του το μωρό του, ανέβηκε τα σκαλιά του πρώτου ορόφου της Δ.Ο.Υ Ρόδου.

Με ήρεμο ύφος, ενημέρωσε τον έφορο ότι βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο αφού είναι άνεργος εδώ και καιρό και σημείωσε ότι αν τα χρήματα δεν μπορέσουν γρήγορα και πάλι να περάσουν στην κατοχή του, τότε ήταν αποφασισμένος να φθάσει στο σημείο ακόμα και να αφήσει στην Εφορία το παιδί του σε μια καθαρά συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, μια και το ίδιο το κράτος ήταν αυτό που του στέρησε το δικαίωμα ακόμα και να του παρέχει ακόμα και τα ελάχιστα από τα βασικά αγαθά που χρειάζεται ένας άνθρωπος.

Ο έφορος Ρόδου φανερά έκπληκτος από την κατάσταση που αντιμετώπισε, του εξήγησε αφού κουβέντιασε για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί του, ότι σε βάρος του εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία καθώς έχει χρέη προς την Δημόσια Οικονομική Εφορία Ρόδου.

Ο 35χρονος ζήτησε εξηγήσεις για ποιο λόγο του κατέσχεσαν το ποσό και όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» λίγο αργότερα, έπεσε από τα σύννεφα όταν τον πληροφόρησαν ότι έπρεπε να… επικαιροποιήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό που είχε δηλώσει πριν από αρκετό καιρό!

Τώρα, αναμένεται να γίνει διαδικασία αποδέσμευσης του ποσού αυτού, αλλά οι πιθανότητες να επιστραφεί και πάλι στον λογαριασμό του είναι ελάχιστες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

12.000 θέσεις εργασίας για "ευάλωτες" κοινωνικές ομάδες


Σε δημόσια πρόσκληση για τη δημιουργία "αναπτυξιακών συμπράξεων" προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Η πρόσκληση έχει τίτλο «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας».

Στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα συμμετάσχουν εταιρείες από το δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη δημιουργία δομών στήριξης λειτουργίας και ανάπτυξης κοινωνικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.

Συνολικά, αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 ωφελούμενοι, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν στις «ευάλωτες» και «ειδικές» ομάδες του πληθυσμού. Από το σύνολο των ωφελουμένων, οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι κοινωνικοί επιχειρηματίες και οι 6.000 θα είναι κοινωνικοί επιχειρηματίες με επιχειρήσεις που ήδη υφίστανται.

Ο προϋπολογισμός της δράσης, ανέρχεται σε 19.466.000.00 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση, 2014-2020».

«Ως χώρα στρέφουμε την προσοχή μας στην κοινωνική οικονοµία, προκειµένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της που θα µας βοηθήσουν να επιτύχουµε τους στόχους για το 2020 όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού, καθώς και την επίτευξη «έξυπνης» και βιώσιμης ανάπτυξη» δήλωσε με την ευκαιρία της δημόσιας πρόσκλησης, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πλακιωτάκης, ανέφερε, ότι «η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί ενισχυτικό μέσον για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των ευάλωτων ομάδων και την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο», ενώ εκτίμησε ότι «από τη συνεχή εισροή αιτήσεων εγγραφής, στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, μέσο της αδειοδότηση περί των 550 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την υλοποίηση των Πράξεων ΤΟΠΣΑ ΚΑΙ ΤΟΠ ΕΚΟ του ΕΠΑΝΑΔ αναμένεται να λειτουργήσουν 600 επιπλέον Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».

Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα αναλάβουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε Περιφέρειας αναφοράς τη λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα καλύπτει ανάγκες στο σύνολο της Περιφέρειας, με δομές υποστήριξης σε κάθε περιφερειακή ενότητα H διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των Πράξεων ορίζεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 και του αντίστοιχου οικονομικού αντικειμένου έως την 31η Μαρτίου 2017.

Η ίδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη μπορεί να υποβάλει μόνο μία πρόταση, στο πλαίσιο της εν λόγω κατηγορίας παρέμβασης.

Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι:

α) Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

β) Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους.

γ) Δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις.

δ) Αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 194 του Ν. 3852/2010 (Α' 87) και της περίπτωσης β' της παρ. 3 του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Α' 114).

ε) Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

στ) Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Για την υποβολή αίτησης από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις τονίζεται ότι, μετά την κατάθεση του σχετικού φακέλου θα πρέπει να εκδίδεται από την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία έγγραφο επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας για συγκεκριμένη πράξη με ειδικές προδιαγραφές. Το έγγραφο επιβεβαίωσης που θα χορηγηθεί θα καλύπτει την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ως Δικαιούχο.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η 28η Νοεμβρίου 2014.Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: Προκήρυξη 705 θέσεων - Προθεσμίες και διαδικασία


Προκήρυξη που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 705 θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και 68 θέσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διαφόρων κλάδων - ειδικοτήτων Δημοσίων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του Δημόσιου (ΦΕΚ 12/9-10-2014 και 13/15-10-2014 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ .

Δικαίωμα συμμετοχής στην Προκήρυξη 1Δ/2014 έχουν μόνο όσοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και φορέων, οι πίνακες των οποίων έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ, που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ από 1-1-2009 και μετά και που δεν έχουν διοριστεί.

Το ΦΕΚ της Προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr), ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Ε΄).

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 και λήγει την Πέμπτη 13η Νοεμβρίου 2014.

Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά, έως και την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ

Αίτηση για την Προκήρυξη 1Δ/2014

Κατηγορία Π.Ε. ή Τ.Ε.

Τ.Θ. 14.308

Αθήνα Τ.Κ. 115.10Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες του ΕΤΑΑ


Έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, εκδόθηκε η αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση, για επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, που προβλέπει ο σχετικός νόμος για τις άμεσα ασφαλισμένες στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Με την απόφαση, καθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του επιδόματος.

Ο Συνήγορος, παρενέβη στο θέμα, ύστερα από αναφορές αυτοαπασχολούμενων γυναικών, που επιθυμούσαν να πληροφορηθούν με ποιον τρόπο θα λάβουν το επίδομα μητρότητας που προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4097/2012 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας- Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους διακοσίων ευρώ για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, είναι να έχουν πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας σε είδος), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και να ασκούν αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα.

Για τη χορήγηση απαιτείται η υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στον οικείο Τομέα Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/1985 ότι ασκεί αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα και δεν δικαιούται από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Η αίτηση για χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος υποβάλλεται από την ασφαλισμένη εντός 6 μηνών από την ημερομηνία τοκετού.

Τέλος, όπως σημειώνει η Αρχή, δεδομένου, ότι η ΚΥΑ δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με αναδρομικότητα, συμπεραίνει, ότι το μέτρο ισχύει για τοκετούς που πραγματοποιούνται μετά τη δημοσίευσή της (7/10/2014).Διαβάστε περισσότερα...