Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Φορολογική καταιγίδα με δόσεις

Περισσότεροι φόροι, λιγότερες δόσεις



Πώς θα καταβληθεί φέτος η έκτακτη εισφορά.
Σαν να μην έφθαναν οι αυξήσεις στους φόρους, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις την ετήσια εισφορά για το 2011.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εισφορά για τα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς θα σταλεί μαζί με το εκκαθαριστικό της εφορίας. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις θα είναι το πολύ τρεις ισόποσες διμηνιαίες, εφόσον η εκκαθάριση της δήλωσης ολοκληρωθεί έως και τον Ιούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλουν την εισφορά σε δύο δόσεις ή και σε μία, αν η εκκαθάριση ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο και μετά.

Παράλληλα, για τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ την έκτακτη
εισφορά η μείωση του φόρου δεν θα είναι 5%, όπως συνέβη με την εισφορά για
τα εισοδήματα του 2010, αλλά περιορίζεται στο 1,5%.




-------------

Έρχεται νέα φορολογική «αφαίμαξη» μετά τις εκλογές



Εκρηκτικό μείγμα για την τσέπη 8.500.000 πολιτών.
Αλλεπάλληλα φορολογικά «χτυπήματα» θα δεχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι μετά τις εκλογές οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν στο τέλος Απριλίου, καθώς μετατίθεται για τον Μάιο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που κρύβει τις παγίδες όλων των νέων επιβαρύνσεων, αλλά και θα φέρει και την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.

Έξι είναι τα μέτρα που οδηγούν στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και 3.500.000 νοικοκυριά.

Η μείωση του αφορολογήτου από 12.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, η μείωση όλων των φοροαπαλλαγών, η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων στο σκέλος της έκπτωσης φόρου, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς μαζί με τους υπόλοιπους φόρους εισοδήματος αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την τσέπη 8.500.000 φορολογουμένων που θα διαπιστώσουν με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στα παραπάνω μέτρα, όπως αναφέρει το «Βήμα», θα πρέπει να προστεθούν και δύο ακόμη που θα επιβαρύνουν όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρόκειται για το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που θα αρχίσει να φθάνει στα νοικοκυριά μετά τον Απρίλιο του 2012, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος και το τέλος επιτηδεύματος που από 300 ευρώ πέρυσι εκτοξεύεται εφέτος στα 500 ευρώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα επιβαρυνθούν με 700 ευρώ, οι φορολογούμενοι με 1 παιδί με 770 ευρώ, με 2 παιδιά με 840 ευρώ επιπλέον φόρους σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα μεγάλα «θύματα» είναι όσοι έχουν από τρία παιδιά και πάνω, καθώς η πρόσθετη επιβάρυνση ανέρχεται σε περίπου 2.500 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η έκτακτη εισφορά που θα πλήξει όλα τα εισοδήματα που ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ θα περιληφθεί στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2012, ενώ στο ίδιο σημείωμα θα υπάρχουν οι έκτακτες εισφορές για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών, σκαφών αναψυχής και δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες).


Διαβάστε περισσότερα...

Εστιατόριο απαγορεύει την είσοδο σε παιδιά που κλαίνε



Δυστυχώς είναι αδύνατον να μείνουν όλοι οι πελάτες ικανοποιημένοι.

Είναι σύνηθες φαινόμενο όταν οι γονείς βγαίνουν για φαγητό, να παίρνουν μαζί τα παιδιά τους. Κι ακόμα πιο συνηθισμένο είναι τα παιδιά να κλαίνε. Ότι αυτό είναι ενοχλητικό, είναι το μόνο σίγουρο. Είναι όμως και άξιο απαγόρευσης της εισόδου τους στα εστιατόρια;

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους εστιατορίου στην Ατλάντα, ναι, είναι. Οι ιδιοκτήτες του Grant Central Pizza, ενημερώνουν τους πελάτες για την απαγόρευση με το ανάλογο σήμα στο κάτω μέρος του μενού. Ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι δεν έχουν κάτι προσωπικό με τα παιδιά που κλαίνε, αντιθέτως, αναγκάστηκαν να προβούν σε αυτή την ενέργεια έπειτα από παράπονα που δέχτηκαν από πελάτες. Παροτρύνουν λοιπόν στην ανακοίνωση τους, τους γονείς που έχουν πιο κλαψιάρικα παιδιά να τα φροντίζουν εκτός του εστιατορίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες της Αυστραλίας στηρίζουν την πατρίδα



Γλέντι... αλληλεγγύης στο κέντρο της Μελβούρνης.

Τη μορφή εκδήλωσης αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό πήρε το διήμερο γλέντι που έγινε στο κέντρο της Μελβούρνης στο πλαίσιο του μεγάλου Ελληνοαυστραλιανού φεστιβάλ «Αντίποδες».

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στα αδέλφια μας στην Ελλάδα ότι είμαστε εδώ τους νοιαζόμαστε, πονάμε μαζί τους, τους στηρίζουμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να τους συμπαρασταθούμε», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Δεκάδες χιλιάδες ο κόσμος στην εκδήλωση, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν Έλληνες.

Το τεράστιο σύνθημα στην κεντρική σκηνή τα έλεγε όλα: «We support Greece» (Στηρίζουμε την Ελλάδα).

Από την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Τόνι 'Αμποτ όλοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς την Ελλάδα αλλά και την πίστη τους πως πιστεύουν πως ο ελληνικός λαός θα βρει και τους τρόπους και την δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ομογενείς αρχίζουν έρανο για την Ελλάδα



Ακυρώνουν παρελάσεις για να συγκεντρώσουν χρήματα.

Αγώνας συμπαράστασης από τους Ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών στην πατρίδα. Από το Σαν Φρανσίσκο έως τη Νέα Υόρκη, ο απόδημος Ελληνισμός έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για τη συγκέντρωση βοήθειας με στόχο να απαλύνουν λίγο τη φτώχεια που μαστίζει όλο και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας από την Κρήτη έως τη Θράκη και ιδιαίτερα βέβαια τους μικρομεσαίους στα αστικά κέντρα. Οι εικόνες από τα συσσίτια στις εκκλησίες, τους εκατοντάδες νεοαστέγους και τα ρεπορτάζ για Ελληνες που δεν έχουν να θρέψουν τα παιδιά τους έχουν προκαλέσει κινητοποίηση στις οργανώσεις των Ελλήνων στις ΗΠΑ.

Στη Βόρεια Καλιφόρνια, η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε να ακυρώσει τη μεγάλη παρέλαση η οποία γίνεται στον Αγιο Φραγκίσκο κάθε χρόνο για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου και να διαθέσει τα χρήματα για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες οικογενειών. Μια ανάλογη πρωτοβουλία ξεκίνησε και στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής, η οποία προσκαλεί Ελληνες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς να συνεισφέρουν στον κοινό σκοπό. Ανάλογες διαδικασίες αναμένεται να αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ μέσα από το δίκτυο των ομογενειακών συλλόγων.

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Βόρειας Καλιφόρνιας σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας αποφάσισε να προχωρήσει με τα σχέδια εορτασμού της 25ης Μαρτίου όπως ήταν προγραμματισμένα στο μεγάλο Auditorium του Δημαρχείου του Αγίου Φραγκίσκου, αλλά να ματαιώσει την καθιερωμένη παρέλαση που προηγείται της εορτής», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θόδωρος Λαλιώτης.

Κάναμε το σωστό

Στη Βόρειο Καλιφόρνια, με επίκεντρο το Σαν Φρανσίσκο, ζούν περίπου 50.000 Ελληνες. Υπάρχουν 15 ενορίες και κάπου 60 σύλλογοι και φορείς που λειτουργούν υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας. «Η ακύρωση της παρέλασης είναι πολύ σοβαρό γεγονός, καθώς μέσω αυτής προβάλλουμε τον Ελληνισμό. Δεν πήραμε την απόφαση ελαφρά τη καρδία, όμως αισθανθήκαμε ότι είναι ο σωστός τρόπος για να ευαισθητοποιηθούν οι ομογενείς», εξηγεί ο κ. Θ. Λαλιώτης. Όπως λέει, από την παρέλαση θα εξοικονομηθούν 50.000 δολ. και αυτό βέβαια θα αποτελέσει μόνο την αρχή αφού θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις.

«Η όποια βοήθεια συγκεντρωθεί θα διατεθεί μάλλον μέσω της Εκκλησίας, καθώς, εξ όσων γνωρίζουμε, διαθέτει τον δικό της μηχανισμό για τα συσσίτια αλλά και για τη διανομή τροφίμων και ρουχισμού», λέει ο κ. Λαλιώτης.

Στην άλλη άκρη των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στέλνει το δικό του μύνημα μέσω του «Εθνους της Κυριακής».

«Η οικονομική κρίση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, δοκιμάζει και ταλαιπωρεί απλούς και αθώους ανθρώπους. Πολλοί από εμάς στην Ομογένεια της Αμερικής, έχουμε ρίζες και δεσμούς με την Ελλάδα, συγγενείς και φίλους, οι οποίοι βιώνουν τη στέρηση με τρόπο που θυμίζει εποχές της κατοχής και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Οφείλουμε, ως Ομογενείς και ως Χριστιανοί, να ανταποκριθούμε και να προσφέρουμε αληθινή και συγκεκριμένη βοήθεια στα αδέλφια μας στην Πατρίδα, ώστε να ανακουφισθούν όσο γίνεται οι άνθρωποι με τις μεγαλύτερες και άμεσες ανάγκες».

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» και οι εισφορές πρέπει να αποστέλλονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, 8 East 79th Street, New York, NY 10075, με την ένδειξη: Relief Fund for the People of Greece.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτινό συσσίτιο γεμάτο θλίψη



Η αντίθεση της αποκριάτικης Αθήνας στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων έβαλε σήμερα τα… γιορτινά του για να υποδεχτεί άστεγους όλων των ηλικιών που έχουν ανάγκη λίγο φαγητό. Η ουρά έφτανε μέχρι το δρόμο, όπως άλλωστε γίνεται σε καθημερινή βάση πλέον.

Στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς, άνθρωποι όλων των ηλικιών αναζητούσαν, στις γιορτινές αυτές μέρες, ένα πιάτο φαγητό για να χορτάσουν και ένα ρούχο για να ζεσταθούν.

Ο κόσμος, όμως που προσήλθε σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) ήταν πολύς και οι μερίδες δεν επαρκούσαν για όλους. Περίπου 100 άνθρωποι έφυγαν έχοντας στα χέρια τους μόνον ένα σάντουιτς.

«Υπολογίζουμε ότι προσέρχονται στα συσσίτια ακόμα και 1800 άτομα την ημέρα. Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 15%. Δυστυχώς το φαγητό δεν επαρκεί πάντα για όλους», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Ρόμπος.

Μια πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα έδωσαν σήμερα νέοι εθελοντές, που μοίρασαν με δική τους πρωτοβουλία σάντουιτς σε όσους έμειναν νηστικοί.

Η 56χρονη Ζωή Μπάτσαλη έρχεται στα συσσίτια του δήμου Αθηναίων τα τελευταία τρία χρόνια. «Δεν κλέβω, δεν ζητιανεύω, αλλά πεινάω, γι’ αυτό και έρχομαι εδώ. Πριν από τρία χρόνια απολύθηκα από τη δουλειά μου και δεν κατάφερα να ξαναεργαστώ. Δυστυχώς δεν υπάρχουν δουλειές πλέον», εξιστορεί. Φορώντας μια ξανθιά περούκα, θέλησε σήμερα να γιορτάσει τις Απόκριες με το δικό της τρόπο και να δώσει μια χαρούμενη νότα στη δύσκολη καθημερινότητά της. Ωστόσο, συνάντησε τις αποδοκιμασίες των γύρω της. «Τα πατροπαράδοτα έθιμα δεν τα θέλει κανείς πλέον. Όλοι εδώ είναι δυστυχισμένοι», προσθέτει.

Το φαγητό στο Κέντρο Σίτισης του ΚΥΑΔΑ διανέμεται δύο φορές ημερησίως, το μεσημέρι 12-1 μ.μ. και το απόγευμα 5-6 μ.μ. Αύριο, Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος Αθηναίων έχει προγραμματίσει, εκτός από τα συσσίτια, γιορτή για όλους, με παραδοσιακό γλέντι, στο λόφο του Φιλοπάππου και στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα φαρμακευτική θεραπεία για το μελάνωμα



Η βεμουραφενίμπη μπορεί να διπλασιάσει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών
.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες απέδειξαν ότι 132 ασθενείς που συμμετείχαν σε φαρμακευτική θεραπεία με την ουσία βεμουραφενίμπη έζησαν κατά μέσο όρο 16 μήνες αντί για 9 μήνες όσων έκαναν την παραδοσιακή θεραπεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας, Άντονι Ρίμπας δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι η ουσία έχει μεγαλύτερη επίπτωση και αλλάζει πλέον τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το μεταστατικό μελάνωμα». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό από τη συνήθη χημειοθεραπεία.

Σημειώνεται ότι το κακόηθες μελάνωμα είναι μια επιθετική και πολύ επικίνδυνη μορφή καρκίνου και είναι σχετικά σπάνιο, αφού αφορά το 10% όλων των περιπτώσεων δερματικού καρκίνου. Αποτελεί όμως την αιτία τους περισσότερους θανάτους αυτής της μορφής καρκίνου.

Η ουσία βεμουραφενίμπη είναι κατάλληλη για τους μισούς ασθενείς με προχωρημένου σταδίου μελάνωμα, αφού εστιάζει σε όγκους που έχουν σχέση με τη γονιδιακή μετάλλαξη BRAF V600E. Αυτό το φάρμακο μπλοκάρει την πρωτεΐνη που ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή, περίπου στο 53% των ασθενών με αυτή τη μετάλλαξη, οι όγκοι συρρικνώθηκαν πάνω από 30%, στο 30% λιγότερο από 30%, ενώ στο 14% δεν υπήρξε κάποια θετική αντίδραση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια για τη χρήση του νέου φαρμάκου σε ενήλικες που πάσχουν από το μεταστατικό μελάνωμα, του μεταλλαγμένου γονίδιου BRAF.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άντρες θα συνεχίσουν να... υπάρχουν



Το χρωμόσωμα Υ δεν εξαφανίζεται.

Πολύ σκληροί για να πεθάνουν αποδεικνύονται οι άντρες σε νέα επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποία δείχνουν ότι το ανδρικό χρωμόσωμα Υ δεν εξαφανίζεται σιγά- σιγά. Σημειώνεται ότι προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι το εν λόγω χρωμόσωμα, που μόνο οι άνδρες διαθέτουν στο γενετικό υλικό τους, φθείρεται γενετικά με το πέρασμα του χρόνου συνεχώς και μάλιστα τόσο γρήγορα, που θα έχει εξαφανιστεί σε πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο η νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζένιφερ Χιουζ και τον Ντέιβιντ Πέιτζ του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Whitehead της Μασαχουσέτης και του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature» μελέτησαν τη διαχρονική εξέλιξη του χρωμοσώματος Υ μιας μαϊμούς (ρέζους μακάκου), που διαχωρίστηκε γενετικά από τον άνθρωπο πριν από περίπου 25 εκατ. χρόνια, και τη συνέκριναν με την εξέλιξη του αντίστοιχου χρωμοσώματος του ανθρώπου και του χιμπατζή. Οι επιστήμονες, από τις συγκριτικές μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ δεν έχει χάσει καθόλου γονίδια κατά τα τελευταία έξι εκατομμύρια χρόνια και έχει χάσει ένα μόλις γονίδιο εδώ και 25 εκατ. χρόνια.

«Το Υ δεν πάει πουθενά και η απώλεια γονιδίων έχει πιθανότατα σταματήσει», δήλωσε η Τζένιφερ Χιούζ και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάποτε, αλλά τα γονίδια που έχουν μείνει στο Υ, βρίσκονται εδώ για να μείνουν. Προφανώς εξυπηρετούν κάποια ζωτική λειτουργία για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη, όμως τα γονίδια (του Υ) διατηρούνται μια χαρά χάρη στη φυσική επιλογή».

Τα ανθρώπινα κύτταρα περιέχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, ένα από τα οποία αφορά το φύλο. Στις γυναίκες το συγκεκριμένο ζεύγος αποτελείται από δύο χρωμοσώματα Χ (ΧΧ), ενώ στους άνδρες από ένα χρωμόσωμα Χ κι ένα Υ (ΧΥ). Ένα γονίδιο μέσα στο Υ είναι αυτό που πυροδοτεί την ανάπτυξη στο αρσενικό έμβρυο των ανδρικών γεννητικών οργάνων και την έκκριση ανδρικών ορμονών.

Η γενετική φθορά του αποκλειστικά ανδρικού χρωμοσώματος Υ είναι πιθανότερη, επειδή (αντίθετα με τα δύο χρωμοσώματα Χ στις γυναίκες) υπάρχει πολύ λίγη ανταλλαγή γενετικού υλικού ανάμεσα στα χρωμοσώματα Χ και Υ κατά την αναπαραγωγή, με συνέπεια οι τυχόν μεταλλάξεις και εξαφανίσεις γονιδίων στο Υ να διατηρούνται διαχρονικά από άνδρα σε άνδρα πιο εύκολα. Οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες, επειδή το ένα Χ ανασυνδυάζεται γενετικά με το άλλο Χ του ίδιου ζεύγους χρωμοσωμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καρδιακό» γιλέκο προειδοποιεί για έμφραγμα



Η συσκευή προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς.

Το γιλέκο Heartscape 3D ECG System είναι μια καινοτόμα συσκευή που ειδοποιεί τους γιατρούς σε περίπτωση εμφράγματος αυτού που το φοράει. Μάλιστα, προσφέρει έγκαιρη διάγνωση που φτάνει και 12 ώρες νωρίτερα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Το Heartscape 3D ECG System είναι η βελτιωμένη έκδοση ενός συστήματος που δοκιμάστηκε επιτυχώς σε έρευνες του 2010 στις ΗΠΑ. Το σύστημα χρησιμοποιεί 80 αισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται στο θώρακα και στην πλάτη του ασθενούς και παρέχουν μια πανοραμική τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς.

Έτσι, οι γιατροί μέσα σε μερικά λεπτά μπορούν να δουν αν ο ασθενής έχει υποστεί έμφραγμα και να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι με το απλό καρδιογράφημα ο ασθενής έπρεπε να περιμένει 12 ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος.

Ο γιατρός του βρετανικού νοσοκομείου, Τζέιμς Ντάνμπαρ, δήλωσε: «Αυτή η νέα συσκευή θα μας βοηθήσει να έχουμε άμεση και σε βάθος τρισδιάστατη άποψη διευκολύνοντάς μας να ερμηνεύσουμε αν ένας ασθενής παθαίνει έμφραγμα και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε νωρίτερα τη θεραπεία, η οποία ελπίζουμε να έχει καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή».


Διαβάστε περισσότερα...

Το «σ' αγαπώ» την ξανάφερε στη ζωή



Οι γιατροί την είχαν ξεγράψει.

Η Λόρνα Μπέιλι είχε υποστεί καρδιακή προσβολή και οι γιατροί την κρατούσαν στη ζωή με τεχνητά μέσα. Μετά από συνεχείς και πολύωρες προσπάθειες, οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια της 49χρονης Βρετανίδας, ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη και ότι έπρεπε να την αποχαιρετήσουν για πάντα.

Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, ο σύζυγος της Λόρνα έσκυψε δίπλα της και ψιθύρισε «σ' αγαπώ». Αμέσως, το χρώμα άρχισε να επανέρχεται στο πρόσωπό της και λίγο αργότερα άνοιξε τα μάτια της.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η Λόρνα έχει πλέον διαφύγει τον κίνδυνο και έχει βγει από την εντατική. Κάθεται στο κρεβάτι της και επικοινωνεί με το σύζυγο και τα παιδιά της.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, παρόλο που θεωρήθηκε «τεχνικώς νεκρή», η Λόρνα δεν έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη και σύντομα θα μπορεί να περπατά.


Διαβάστε περισσότερα...

«Λουκέτο» στα σχολεία



Σταματούν οι προσλήψεις αναπληρωτών.

Κρανίου τόπος θα είναι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα την επόμενη σχολική χρονιά, εντός, αλλά και εκτός συνόρων. Ο τροποποιημένος Προϋπολογισμός δεν άφησε ούτε ψίχουλο για προσλήψεις αναπληρωτών. Τα χιλιάδες κενά που θα δημιουργηθούν από τις περικοπές.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα είτε ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων είτε με αύξηση του ωραρίου δασκάλων και καθηγητών όπως έχει προτείνει στο υπουργείο Παιδείας ο ΟΟΣΑ.

Άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, που τώρα ορίζεται στους 30 για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Επίσης, οι περικοπές θα προκαλέσουν την επιστροφή πολλών ελλήνων εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Όπως σημειώνει ο «Τύπος της Κυριακής», θεωρείται βέβαιο ότι την επόμενη χρονιά θα είναι μηδενικό το ενδιαφέρον για απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Μετά τις μειώσεις, οι μισθοί που δίνει το ελληνικό κράτος δεν επαρκούν ούτε για ενοίκιο σε μια χώρα όπως η Γερμανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του εθισμού στην ηρωίνη



Αποτελεσματική η επίδρασή του σε πειραματόζωα.

Μεξικανοί επιστήμονες δοκιμάζουν, ήδη με επιτυχία, σε πειραματόζωα ένα εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την ηρωίνη, καθώς κάνει το σώμα λιγότερο επιρρεπές στο ναρκωτικό.

Το εμβόλιο ετοιμάζεται για δοκιμή και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού δήλωσαν ότι το εμβόλιο καθιστά τον οργανισμό ανθεκτικότερο στην επίδραση της ηρωίνης, με όποια μορφή και αν αυτή λαμβάνεται.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαρία Έλενα Μεντίνα, προορίζεται για ανθρώπους που έχουν σοβαρό εθισμό, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν με άλλο τρόπο.

Οι επιστήμονες διεθνώς αναζητούν, εδώ και χρόνια, ένα εμβόλιο κατά του εθισμού από τα ναρκωτικά, αλλά προς το παρόν δεν τα έχουν καταφέρει. Μια επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πάντως ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με ένα εμβόλιο κατά της κοκαΐνης.

Όμως οι μεξικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει περισσότερο χάρη σε χρηματοδότηση τόσο από την μεξικανική κυβέρνηση, όσο και από το εν λόγω αμερικανικό ινστιτούτο.

Στη διάρκεια των τεστ, οι Μεξικανοί έρευνες επέτρεψαν στα ποντίκια να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ποσότητες ηρωίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν, στη συνέχεια, χορήγησαν το εμβόλιο, η κατανάλωση ναρκωτικών από τα πειραματόζωα μειώθηκε σημαντικά. Ακόμα δεν είναι σίγουρο αν το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και με άλλα είδη ναρκωτικών ουσιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμος για την υγεία ο χαλβάς



Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ο χαλβάς είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πιο δημοφιλή τρόφιμα σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή, όπου μπορεί να καταναλωθεί σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο.

Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο, σύμφωνα με το ygeianews.gr.

Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.

Η περιεκτικότητα του χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή.

Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.

Αν και ο χαλβάς μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει και ορισμένα αρνητικά, θα πρέπει να προσέξουμε την υψηλή του θερμιδική αξία.

Η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr προϊόντος αποδίδει γύρω στις 540 Kcal).


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων



Αυξημένες έως και 200% είναι οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2011
.
Στην παγίδα των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν φέτος περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ο φόρος θα προσδιοριστεί όχι με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά με τα τεκμαρτά εάν είναι υψηλότερα.

Ετσι, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους Τα Νέα, παρά την καθήλωση μισθών και εισοδημάτων, και σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, όσοι φορολογούμενοι έχουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής τεκμαρτής αξίας κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των τεκμηρίων που είναι αυξημένα έως 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα, έως 60% για πισίνες, και έως 200% για σκάφη αναψυχής.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ και έχει στην κατοχή του ένα ακίνητο 120 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 3.000 ευρώ (τεκμήριο 8.120), μια μονοκατοικία 100 τ.μ. σε χωριό με τιμή ζώνης έως 2.799 ευρώ (τεκμήριο 2.250) κι ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών (τεκμήριο 8.800) θα φορολογηθεί τελικά για το τεκμαρτό εισόδημα των 19.170 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά επιπλέον 3.000 ευρώ, που αποτελεί το τεκμήριο ελαχίστων δαπανών διαβίωσης. Ο φόρος φτάνει τα 2.962 ευρώ έναντι 700 που θα προέκυπταν από τη φορολόγηση του δηλωθέντος εισοδήματος των 12.000 ευρώ.

Φόρος μπορεί να προκύψει ακόμα και για εισοδήματα στα όρια του αφορολογήτου. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών το τεκμαρτό εισόδημα φτάνει τα 9.000 ευρώ (3.000 οι δαπάνες διαβίωσης, 2.000 για το σπίτι και 4.000 για το αυτοκίνητο) οδηγώντας σε φόρο ύψους 400 ευρώ.

Ποια ισχύουν. Τα τεκμήρια που ισχύουν το 2012 αφορούν σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες, επιβατικά αυτοκίνητα, ιδιωτικά σχολεία, οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.

Η βάση υπολογισμού των τεκμηρίων ξεκινά από ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 για τον έγγαμο.Τα νέα τεκμήρια προέκυψαν ύστερα από δύο διαδοχικές αυξήσεις. Το 2010 τα τεκμήρια είχαν «τσιμπήσει» μόλις 105.000 φορολογουμένους οι οποίοι είχαν δηλώσει εισοδήματα 460 εκατ. ευρώ αλλά με την εφαρμογή των τεκμηρίων, φορολογήθηκαν τελικά για εισοδήματα 950 εκατ. Πέρυσι, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες ότι εντοπίστηκαν 1,3 εκατ. φορολογούμενοι με δηλωθέν εισόδημα 5,8 δισ. ευρώ και τεκμαρτό 11,5 δισ.

Με βάση τα νέα τεκμήρια, η αντικειμενική δαπάνη για κύριες κατοικίες υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής: μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων με 40 ευρώ το μέτρο, από 81 έως 200 τ.μ. με 110 ευρώ, από 201 έως και 300 τ.μ. με 200 ευρώ, και από 301 τ.μ. και πάνω με 400 ευρώ.

Απαλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη του 2013 ισχύει απαλλαγή από το πόθεν έσχες για ακίνητα και πισίνες.
Η απαλλαγή αφορά δαπάνες αγοράς, χρονομεριστικής μίσθωσης ακινήτων, ανέγερσης οικοδομών ή κατασκευής δεξαμενών κολύμβησης από 17 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και 31/12/2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτική πλέον η εκπαίδευση ιδιωτικών φυλάκων



Αναγκαία η προσκόμιση πιστοποιητικού.

Σε υποχρεωτική εκπαίδευση θα πρέπει να υποβληθούν σταδιακά οι εργαζόμενοι σε εταιρείες σεκιούριτι, σύμφωνα με τη νέα ισχύουσα νομοθεσία. Ήδη από την αρχή του χρόνου όσοι επιθυμούν να εκδώσουν άδεια εργασίας προσωπικού ασφαλείας θα πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα που προσκομίζουν στις αστυνομικές αρχές να έχουν και το πιστοποιητικό σπουδών. Όσον αφορά τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που κατέχουν ήδη άδεια σεκιούριτι, έχει δοθεί παράταση χρόνου προκειμένου να εκπαιδευθούν και να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο, ανάλογα με τον χρόνο ισχύος των αδειών τους, από το 2013 και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι πενταετείς άδειες των σεκιούριτι θα ανανεωθούν για άλλα πέντε χρόνια δίχως να χρειάζεται βεβαίωση σπουδών εφόσον κατατεθούν ως τις 7/10/2013, καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή του νόμου 3707/08. Το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών για την άδεια σεκιούριτι, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα μαθήματα, όπως πρώτες βοήθειες, διαχείριση πλήθους, ψυχολογία κ.ά. Εκπαιδευτές, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, πρώην αξιωματικοί ΕΛ.ΑΣ., έχουν επίσης εκπαιδευθεί και καταγραφεί από το ΚΕΜΕΑ. Εκτός από τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ που ήδη έχουν εντάξει το επάγγελμα του Προσωπικού Ασφαλείας στα προγράμματα σπουδών τους, πλήθος ακόμα φορέων (τουλάχιστον 30), όπως διάφορα ΚΕΚ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένεται να προσφέρουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο κλάδο. Με λίγα λόγια, όποιος ενδιαφερόμενος θέλει να εκπαιδευθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιο ΙΕΚ που λειτουργεί ήδη ή να αναζητήσει κάποιο πρόγραμμα σε ΚΕΚ.

Στην πρώτη περίπτωση, η εκπαίδευση είναι διετής και προσφέρει πλήθος γνώσεων πάνω στο αντικείμενο της ασφάλειας, ενώ στη δεύτερη ο χρόνος και το κόστος σπουδών είναι αρκετά μικρότερα, καθώς παρέχονται μόνο οι βασικές γνώσεις που απαιτεί ο νόμος για την έκδοση άδειας. Ο χρόνος αυτός έχει οριστεί στις 105 διδακτικές ώρες. Ειδικός που συμμετείχε στην κατάρτιση του νόμου αναφέρει ότι οι διδακτικές ώρες, αλλά και το περιεχόμενό τους, αποτέλεσαν αντικείμενο διαβουλεύσεων για αρκετούς μήνες. «Δεν ήταν εύκολο, είχαμε να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους των εταιρειών. Όταν αναφέρθηκε ότι ενδέχεται οι εταιρείες να επιδοτηθούν για να εκπαιδεύσουν οι ίδιοι τους υπαλλήλους τους, εκείνοι εκτίμησαν ότι είναι απολύτως απαραίτητο η εκπαίδευση να διαρκέσει τουλάχιστον 600 ώρες. Όταν όμως τους ζητήθηκε οικονομική συμμετοχή, η νέα τους πρόταση ανέφερε αναγκαία εκπαίδευση 8 ωρών για τους παλιούς και 16 ωρών για τους νέους φύλακες», αναφέρει η ίδια πηγή.

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους φύλακες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο είναι το ενδεχόμενο επιδότησης των προγραμμάτων σπουδών μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλου κοινοτικού προγράμματος. Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική ασφάλεια, πολλοί από τους οποίους πληρώνονται ακόμα και χαμηλότερα από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να καταβάλλουν τα δίδακτρα. Ακολούθως και οι εκπαιδευτικοί φορείς που έχουν ήδη εντάξει το συγκεκριμένο επάγγελμα στα προγράμματά τους δυσκολεύονται να σχηματίσουν τμήματα.

Όπως αναφέρει στέλεχος του ΚΕΜΕΑ, γίνονται εντατικές προσπάθειες προκειμένου να επιδοτηθεί πλήρως η κατάρτιση περίπου 50.000 ατόμων. Ο αριθμός αυτός δεν είναι τυχαίος, καθώς αναφέρεται στην εκτιμώμενη ζήτηση συγκεκριμένων επαγγελματιών στην αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα, οι ενεργές άδειες σεκιούριτι ξεπερνούν τις 50.000. Ζήτημα, ωστόσο, παραμένει αν εκείνοι που θα επιδοτηθούν θα είναι κυρίως τα άτομα που ήδη εργάζονται ή εάν με την επιδότηση θα επιχειρηθεί ένα «ξεσκαρτάρισμα» προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα προσωπικού του συγκεκριμένου κλάδου.

Παράλληλα, οι ιθύνοντες εκφράζουν ελπίδες ότι οι νέες ρυθμίσεις και τα αυστηρότερα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος των ιδιωτικών φυλάκων ενδέχεται να βελτιώσουν την εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς. Είναι κοινό μυστικό ότι εταιρείες αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο, πληρώνουν κάτω από τη συλλογική σύμβαση, τοποθετούν ανεκπαίδευτο και ακατάλληλο προσωπικό σε θέσεις ευθύνης εκμεταλλευόμενες την οικονομική ανάγκη των εργαζομένων και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρότυπο το δάσος Γρεβενών



Εντάσσεται στον κατάλογο με τα 50 πρότυπα δάση του κόσμου.

Το δάσος του Δήμου Γρεβενών είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης που θα μπει σύντομα στον χάρτη των Πρότυπων Δασών της Μεσογείου και του κόσμου. Τα βήματα και οι δράσεις για τη δημιουργία του, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκονται στην τελική ευθεία και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ο Δήμος Γρεβενών, ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της χώρας, θα συμπεριλαμβάνεται στα 50 Πρότυπα Δάση 20 χωρών, τα 11 εκ των οποίων βρίσκονται στον Καναδά απ’ όπου ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια η δημιουργία του Διεθνούς Δικτύου Προτύπων Δασών.

Η ανακήρυξη του Δάσους των Γρεβενών ως Προτύπου παρέχει τη δυνατότητα πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης και μιας οικονομικής διαχείρισης που γίνεται ήδη σε δάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών με σκοπό να προσφέρουν και στις επόμενες γενιές τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη τους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας συμμετέχουν στο έργο «Πρότυπο Δάσος, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED» ως εταίροι μαζί με αντίστοιχους φορείς από την Κορσική, τη Σαρδηνία, την Ισπανία, την Κροατία, ενώ τις δράσεις παρακολουθούν εμπειρογνώμονες από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και την Τουρκία - χώρες που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία προτύπων δασών. Η Ισπανία (περιφέρεια Καστίλλης και Λεόν) με το «Πρότυπο Δάσος της Ούμπρια» ήταν η πρώτη χώρα του ευρωπαϊκού νότου, όπου εφαρμόστηκε η διαδικασία του Πρότυπου Δάσους και η Βαγιαδολίδ είναι σήμερα η έδρα του Μεσογειακού Δικτύου Πρότυπου Δάσους.

Οι Ισπανοί μπήκαν στη διαδικασία, καθώς η περιοχή της Καστίλλης έχασε μεγάλες δασικές εκτάσεις της λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, ο αγροτικός της πληθυσμός συρρικνώθηκε και γρήγορα προέκυψαν ερωτήματα για το πώς μπορεί ο τόπος να διατηρήσει το οικολογικό του απόθεμα και να εξασφαλίσει την επιβίωση του ανθρώπινου δυναμικού του. Με στρατηγικό σχεδιασμό, μετά την ανακήρυξή της ως Πρότυπο Δάσος, η περιοχή αξιοποίησε στο έπακρο τα γαλακτοκομικά της προϊόντα και τα φαρμακευτικά της φυτά. Σήμερα στο οικονομικό της προφίλ συμπεριλαμβάνονται 150 επιχειρήσεις που σχετίζονται με το ξύλο, 2.000 εργαζόμενοι, το 50% του πληθυσμού της ζει με τα δασοκομικά προϊόντα και το ξύλο διατίθεται στην αγορά με τη σφραγίδα ποιότητας Pino Soria Burgos.

Πολλές μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αρχικά εντός «Καποδίστρια» και τώρα με τον «Καλλικράτη», προχώρησε τις διαδικασίες και αυτή την περίοδο βρίσκεται στη σύνταξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τον νομό Γρεβενών (εκτός του δήμου Δεσκάτης) συνολικής έκτασης 1.690.000 στρεμμάτων.

Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, ο δασολόγος - συντονιστής του έργου κ. Δημήτρης Τσίμπλινας επισήμανε ότι «ο νέος Δήμος Γρεβενών πληροί όλες τις προϋποθέσεις, καθώς το δάσος καλύπτει 45% της έκτασής του (18% οι καλλιεργούμενες περιοχές, 37% οι μη καλλιεργούμενες). Εχει εύκολη πρόσβαση, διαθέτει εθνικό δρυμό (Βάλια Κάλντα), χιονοδρομικό κέντρο (Βασιλίτσα), πολιτιστικά μνημεία (π.χ. πέτρινα γεφύρια), δασοκομία (άριστης ποιότητας ξυλεία), παραγωγή μη δασικών προϊόντων (π.χ. μανιτάρια), βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία (πρώτος νομός της χώρας), πολλά και αξιόλογα τουριστικά θέρετρα».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σύνολο του πληθυσμού που ζει στην περιοχή κυμαίνεται από 30.000 τον χειμώνα με 40.000 το καλοκαίρι. Στη δημιουργία του Πρότυπου Δάσος Γρεβενών θα μπορούσαν να εμπλακούν εκτός από τον Δήμο, 27 δασικοί συνεταιρισμοί, 5 βιομηχανίες ξύλου, 100 ξενοδοχεία-ξενώνες, 80 πολιτιστικοί σύλλογοι, 10-20 εταιρείες οικοτουρισμού. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ήδη 16 φορείς.

«Τα Πρότυπα Δάση στην ουσία» όπως ανέφερε ο κ. Τσίμπλινας, «στηρίζονται στην εθελοντική συνεργασία ατόμων και ομάδων που αντιπροσωπεύουν μια ποικιλομορφία αξιών και εργάζονται μαζί, με κοινό όραμα την αειφόρο ανάπτυξη σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από το δάσος. Αυτό το εταιρικό σχήμα έχει ως στόχο να διαχειριστεί τους φυσικούς πόρους με τον βέλτιστο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, την οικονομική κατάσταση και την πολιτιστική τους ταυτότητα με τρόπο που να μη θίγει τις μελλοντικές γενιές».


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας ελεγκτή δόμησης



Την 1η Μαρτίου αρχίζει η υποβολή τους.

Ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης απαιτεί πλέον και την παρουσία συγκεκριμένων ελεγκτών κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έτσι, από την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Μαρτίου, αρχίζει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι μηχανικοί και να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε θέματα μελέτης ή επίβλεψης ή κατασκευής κτιρίων, η οποία δίνει το δικαίωμα διενέργειας ελέγχων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας μικρότερης ή ίσης των χιλίων (1.000) τ.μ.. Για τη διενέργεια ελέγχων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των χιλίων (1.000) τ.μ., απαιτείται τουλάχιστον τετραετής αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο νησί της Αφροδίτης χιλιάδες 'Ελληνες εκπαιδευτικοί



Μόνο το 2011 υπέβαλαν σχετική αίτηση 1.670 εκπαιδευτικοί.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η καταβαράθρωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ο βραχνάς του ΑΣΕΠ, έχει «προκαλέσει» χιλιάδες εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα να δοκιμάσουν την τύχη τους στο νησί της Αφροδίτης. Στους καταλόγους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 9.000 δάσκαλοι και καθηγητές από την Ελλάδα, αναμένοντας τον διορισμό τους.

Μόνο το 2011 υπέβαλαν σχετική αίτηση 1.670 Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 24% των υποψηφίων στους πίνακες της Μέσης και το 11% στους πίνακες της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Περισσότερο δημοφιλείς, οι κλάδοι των Ιταλικών, των Θρησκευτικών, της Φυσικής και των Φιλολογικών.

Το σύστημα διορισμών της Κύπρου δεν απαιτεί εξετάσεις, παρά κατάθεση του πτυχίου και... υπομονή ώσπου να έρθει η σειρά προτεραιότητας. Οσοι εκπαιδευτικοί προνόησαν καταθέτοντας τα χαρτιά τους στην έναρξη της ελληνικής περιπέτειας έχουν ήδη διοριστεί. Για τους υπόλοιπους, ο χρόνος αναμονής ποικίλλει, ανάλογα με την ειδικότητα - κατά μέσο όρο, πάντως, κυμαίνεται γύρω στα δύο χρόνια.

Οι απολαβές των εκπαιδευτικών στην Κύπρο, δε, δεν έχουν καμία σχέση με των συναδέλφων τους εδώ. Το ετήσιο εισόδημα ενός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού φτάνει τις 17.000 ευρώ, ενώ η ανέλιξη είναι ταχεία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας καθηγητής μπορεί να λαμβάνει περί τις 36.000 ευρώ ετησίως.


Διαβάστε περισσότερα...