Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Light επιλογές… από την ταβέρνα έως το Μεξικάνικο



Προτάσεις για κάθε σας έξοδο!
Θέλετε να βγείτε για φαγητό και φοβάστε πως θα χάσετε τον έλεγχο; Μπορείτε να ελέγξετε τις θερμίδες της ελληνικής κουζίνας, αλλά εκείνο το ιταλικό είναι ακαταμάχητο; Μικρές συμβουλές για ισορροπημένο φαγητό εκτός σπιτιού που υπακούουν κάθε γευστική προσταγή:

Ταβέρνα

• H καλύτερη επιλογή σε αυτήν την περίπτωση είναι το ψητό κρέας ή κοτόπουλο ή το ψητό ψάρι.
• Συνοδεύστε με σαλάτα εποχής, ψητά λαχανικά ή χόρτα βραστά ( παντζάρια, κολοκυθάκια)
• Ενώ μπορείτε να τα συμπληρώσετε με 1-2 ποτηράκια κρασί.
Αποφύγετε: τηγανιτά ορεκτικά, ψωμί με λάδι, βούτες στις σαλάτες και τις σάλτσες

Πιτσαρία

• Μπορείτε να καταναλώσετε 2 κομμάτια πίτσα με τυριά όπως η μαργαρίτα (τυρί-ντομάτα) ή με 1 μόνο αλλαντικό
• Συνοδεύστε με σαλάτα χωρίς παχυντικές σος.
• Προτιμήστε ως συνοδευτικό ένα αναψυκτικό light, για να μην αυξήσετε κι άλλο τις θερμίδες του γεύματός σας.
Αποφύγετε: πίτσες με πολλά αλλαντικά, σάλτσες και κρέμα γάλακτος ή να καταναλώσετε ταυτόχρονα ζυμαρικά

Κινέζικο

• Προτιμήστε κοτόπουλο, πάπια ή χοιρινό με πολλά λαχανικά και όσο το δυνατόν λιγότερες σάλτσες.
• Μπορείτε να προσθέσετε ως γαρνιτούρα στο πιάτο σας 2-3 κουταλιές ρύζι ατμού.
Αποφύγετε: τα τηγανιτά ορεκτικά όπως spring rolls, τηγανιτά wonton, ρολά αυγού, τηγανιτό ρύζι ή γαρίδες, τηγανιτό παγωτό και γλυκόξινες σάλτσες.

Μεξικάνικο

• Ιδανική επιλογή είναι μπουρίτο με λαχανικά ή
• Προτιμήσετε ψητό κρέας χωρίς τις διάφορες σάλτες που συνήθως συνοδεύουν τα περισσότερα πιάτα.
• Σαλάτα εποχής
• Ενώ ως ορεκτικό, προτιμήστε πουρέ από φασόλια ή ρύζι.
Αποφύγετε: Πιάτα με τυρί, ξινή κρέμα (sour cream) και γουακαμόλε, πατατάκια και φυσικά προσοχή στα nachos.

Ιταλικό

• Μπορείτε να καταναλώσετε ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα πέστο
• Σαλάτα εποχής
• Ενώ καλή επιλογή αποτελεί και το ριζότο με διάφορα λαχανικά, χωρίς κρέμα γάλακτος ή λιπαρά τυριά.
Αποφύγετε: τυριά ή κομματάκια κρέατος πλούσια σε λίπος όπως μπέικον, λουκάνικο, χοιρινό κλπ. Πιάτα με: κρέμα γάλακτος ή σάλτσα βουτύρου. Τα σκαλοπίνια με κρέας ή παρμεζάνα (“parmigiana”) είναι, επίσης, πλούσια σε λίπος.

Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η άθληση γίνεται... βάσανο!



Αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη και η τεχνογνωσία του αθλητισμού έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, οι τραυματισμοί κατά την άσκηση έχουν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουν αυξηθεί.

Αποτελούν, μάλιστα, έναν από τους σημαντικότερους λόγους που οι αθλητές, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο, σταματούν την άσκηση. Ας απαριθμήσουμε τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψής τους.

Οι σημαντικότερες κακώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα και αθλήματα, αλλά και στους απλούς αθλούμενους των γυμναστηρίων είναι:

* οι μυϊκές διατάσεις-τραβήγματα
* οι θλάσεις 1ου και 2ου βαθμού
* τα διαστρέμματα
* τα εξαρθρήματαοι κακώσεις υπέρχρησης

Ακολουθούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα για καθεμία από τις παραπάνω κακώσεις για να γίνουν πιο κατανοητές:

Διάστρεμμα αστραγάλων

Οι περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους θα αντιμετωπίσουν την παραπάνω κάκωση, η οποία οφείλεται σε αδέξια, απότομη κίνηση αλλά και σε σύγκρουση. Χαρακτηρίζεται η διάταση ή ρήξη των συνδέσμων. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε ομαδικά αθλήματα, π.χ. ποδόσφαιρο και μπάσκετ, σε αθλητές που ασχολούνται με δρομικά αγωνίσματα στίβου, σε χορευτές επαγγελματίες και μη, καθώς και στους απλούς αθλούμενους των γυμναστηρίων που χρησιμοποιούν κυρίως τους διαδρόμους τρεξίματος.

Τραβήγματα - Πιασίματα μυών

Δεν υπάρχει αθλούμενος που δεν έχει νιώσει ποτέ του την συγκεκριμένη αίσθηση στους μύες του. Η έντονη γυμναστική, οι απότομες κινήσεις, ένα βάρος που σηκώσαμε απρόσεκτα, οδηγεί τους μύες μας σε αιφνιδιασμό, σε μία κατάσταση στην οποία δεν ήταν έτοιμοι να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε έναν μυϊκό σπασμό, που με την σειρά του οδηγεί σε πόνο.

Ενοχλήσεις - πόνοι στα γόνατα

Οι καθημερινές επιβαρύνσεις που δέχονται τα γόνατά μας, τα κάνουν να είναι από τα πιο επιρρεπή σημεία του σώματός μας σε τραυματισμούς. Έχει υπολογιστεί πως, κάθε χρόνο, κάνουμε εκατομμύρια βήματα. Το τρέξιμο, το περπάτημα, η έντονη γυμναστική, οδηγούν την συγκεκριμένη άρθρωση σε συχνούς και αρκετά επώδυνους τραυματισμούς. Οι πιο συνηθισμένοι είναι τα διαστρέμματα, οι τενοντίτιδες, οι τραυματισμοί, οι μηνίσκοι, οι παθήσεις των χιαστών συνδέσμων, της επιγονατίδας, του χόνδρου, παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις αρκετά σοβαρές για τη συγκεκριμένη άρθρωση.

Πόνοι στη μέση

Πολλές φορές κατά την διάρκεια ενός προπονητικού προγράμματος νιώθουμε έναν πόνο που με τον καιρό γίνεται εντονότερος. Ξεκινά με μία ελαφριά ενόχληση και καταλήγει πολλές φορές στην πλήρη μας αδυναμία μας να κινηθούμε και να σταθούμε σωστά. Οι υπερβολικές καταπονήσεις της μέσης, η αδυναμία των μυών της συγκεκριμένης περιοχής, η κακή μας στάση, η λάθος τεχνική εκτέλεση κάποιων ασκήσεων, οδηγούν την σπονδυλική μας στήλη και τη μέση μας σε… περιπέτειες. Μία ελαφριά οσφυαλγία ή ισχυαλγία, μπορούν να δώσουν την θέση τους σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλοαρθρίτιδα, παθήσεις ιδιαίτερα ενοχλητικές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες.

Επικονδυλίτιδες - τενοντίτιδες

Ιδιαίτερα ενοχλητικές και επώδυνες παθήσεις, που προκύπτουν λόγω υπέρχρησης κυρίως των αρθρώσεων του ώμου και του αγκώνα. Όσον αφορά την επικονδυλίτιδα, είναι γνωστή η ονoμασία «αγκώνας των τενιστών» (tennis elbow).Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην εξωτερική περιοχή του αγκώνα, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αν και έχει επικρατήσει να ονομάζεται έτσι, δεν σημαίνει πως και απλοί άνθρωποι και ασκούμενοι δεν έχουν την συγκεκριμένη πάθηση, μιας και όπως είπαμε θεωρείται πάθηση υπέρχρησης.

'Οσον αφορά στις τενοντίτιδες, αυτές είναι οι φλεγμονές και οι ερεθισμοί των τενόντων του σώματός μας και κυρίως του ώμου, του αγκώνα, των καρπών και των ποδιών. Αρκετοί αθλητές υποφέρουν, και μάλιστα χάνουν αρκετές ώρες προπόνησης, λόγω της συγκεκριμένης πάθησης. Κολυμβητές, αθλητές του γκολφ, βολεϋμπολίστες, αθλητές της άρσης βαρών, απλοί ασκούμενοι με όργανα γυμναστικής είναι μερικοί από τους παθόντες.

Επειδή λοιπόν ο σκοπός της γυμναστικής δεν είναι να δημιουργήσει, αλλά να λύσει προβλήματα, σκόπιμο θα ήταν να ελαχιστοποιηθούν οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς και σε μακροχρόνια απουσία από την άσκηση γενικότερα. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόληψη των αθλητικών κακώσεων στον αθλητισμό, είναι ιεραρχικά:

* η γενική και ειδική προθέρμανση
* η καλή φυσική κατάσταση (αντοχή, ταχύτητα, ευκαμψία, δύναμη)
* οι ορθές και ειδικές διατατικές ασκήσεις (ενεργητικές ή παθητικές)
* οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις(ιστορικό υγείας, φυσική εξέταση, εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, εργοσπιρομετρικός έλεγχος)
* ο αθλητικός προστατευτικός εξοπλισμός (επικαλαμίδες, γάντια, επιγονατίδες, υποδήματα, οδοντοστοιχίες, κράνος, ειδικά γυαλιά, ζώνες, ιμάντες)
* η σωστή αθλητική διατροφή(της προετοιμασίας, κατά την άσκηση. μετά την άσκηση)

Από τα παραπάνω προκύπτει πως αρκετοί τραυματισμοί κατά την άσκηση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, με την σωστή κατάρτιση όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, πριν και κατά την διάρκεια της άσκησης!

Διαβάστε περισσότερα...

Σωστές διατροφικές επιλογές στο σινεμά



Μην παρασύρεστε μπροστά στη μεγάλη οθόνη!
Σινεμά! Τεράστιες οθόνες, dolby ήχος, συγκίνηση, γέλια, δράση και δάκρυα, μάς χαρίζουν ατέλειωτες ώρες διασκέδασης. Στις μέρες μας, ωστόσο, χαρίζουν και κάτι ακόμα, όχι και τόσο ευπρόσδεκτο: περιττά κιλά.

Σίγουρα να το να παρακολουθήσει κανείς μια ταινία δεν πρόκειται να τον βλάψει. Όσο όμως η αγωνία, η περιέργεια και η εύθυμη διάθεση κάνουν την εμφάνισή τους, όλοι αρχίζουν να σκέφτονται μήπως καλό θα ήταν να… τσιμπήσουν και κάτι.

Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα! Οι επιλογές στο κυλικείο του σινεμά είναι περιορισμένες και αδιαμφισβήτητα παχυντικές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα διάφορα σνακ του σινεμά:

Αναψυκτικά: Τα διάφορα ανθρακούχα αναψυκτικά ειδικά όταν συνοδεύονται και από κάποιο φαγητό ή σνακ επίσης από το κυλικείο του σινεμά, κάνουν τις έξτρα θερμίδες να αρχίζουν τον ανήφορο και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, καθώς στα 100 ml κανονικού αναψυκτικού περιέχουν περίπου 50 θερμίδες.Τα μεγάλύτερα ποτήρια των 330 ml και 500 ml. Προσθέστε σε αυτά και τις θερμίδες του φαγητού και υπολογίστε το σύνολο. Αντίθετα, αν το αναψυκτικό στο σινεμά είναι συνήθεια, παραγγείλτε ένα light αναψυκτικό και γλιτώστε τις extra θερμίδες.

Ποπ-κορν: Είναι ο βασιλιάς του σινεμά και αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή σνακ. Θεωρητικά, είναι από τα πιο υγιεινά σνακ του σινεμά. Το απλό ποπ-κορν προέρχεται από καλαμπόκι, που είναι ένας πλήρης καρπός, με πολλά θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Αυτό βέβαια, όταν δεν ξεχειλίζει από βούτυρο και αλάτι!

Ας μην ξεχνάτε την ποσότητα. Οι περισσότεροι συνήθως προτιμούν την μεγάλη συσκευασία, η οποία μπορεί να είναι έως και δεκαπλάσια από την κανονική μερίδα του ποπ-κορν, που είναι τα 2 φλιτζάνια.

Βέβαια, στις μέρες μας, δύσκολα βρίσκει κανείς συσκευασία των 2 φλιτζανιών ποπ-κορν στο κυλικείο του σινεμά. Όσο περνάνε τα χρόνια, οι μερίδες των φαγητών κάνουν μικρά άλματα προς τα πάνω. Αξίζει να σημειώσουμε, πως μια μεγάλη μερίδα ποπ-κορν περιέχει σήμερα περίπου 630 θερμίδες, έναντι της παλαιότερης μικρότερης μερίδας, που έδινε μόλις 270 θερμίδες.

Πέρα από τις θερμίδες όμως, ας μην ξεχνάμε πως το ποπ-κορν είναι συνήθως «φορτωμένο» και με κορεσμένα λιπαρά, λόγο του άφθονου βουτύρου. Όταν, μάλιστα στο σνακ προστεθεί και μια γενναία ποσότητα αλατιού, αυτό μετατρέπεται αυτομάτως σε «θερμιδική» βόμβα.

Σοκολάτα και διάφορα γλυκά: Οι γλυκές αμαρτίες. Τι ψυχή έχει ένα σοκολατάκι ή μια καραμέλα βουτύρου; Μικρή είναι η αλήθεια, αλλά ποιος θα καταφέρει να συγκρατηθεί ώστε το σοκολατάκι να μην γίνει μεγάλη σοκολάτα και η μικρή καραμέλα ένα μεγάλο σακουλάκι γεμάτο ζελεδάκια και ζαχαρωτά;

Οι σοκολάτες που πωλούνται στα σινεμά είναι συνήθως χαμηλής περιεκτικότητας σε κακάο και ουσιαστικά προσφέρουν μόνο ζάχαρη και κορεσμένο λίπος. Καλό θα είναι να θυμόμαστε πως μια σοκολάτα γάλακτος έχει 500 θερμίδες, μια γάλακτος με αμύγδαλα περίπου 532 θερμίδες, ενώ μια γάλακτος με φουντούκια 640 θερμίδες. Λίγο λιγότερες θερμίδες περιέχουν οι σακουλίτσες με τις καραμελίτσες και τα ζαχαρωτά.

Νάτσος, τα διάσημα τσιπς: Πάνε «πακέτο» με λιωμένο τυρί τσένταρ. Είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή μετά το ποπ κορν για τους λάτρεις του σινεμά. Τραγανά πατατάκια από τορτίγια λουσμένα με ζεστό τυρί. Ένας πειρασμός στον οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, εκτός κι αν γνωρίζει πως περιέχουν (ανάλογα την ποσότητα των τσιπς και του τυριού) από 500-700θερμίδες. Οι οποίες συνοδεύονται με αρκετά λιπαρά αλλά και αλάτι.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι, πως εκτός από τις πολλές θερμίδες που καταναλώνονται στην διάρκεια μια ταινίας, καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας, πως απουσιάζει εντελώς η φυσική δραστηριότητα. Έτσι, όλες αυτές οι παραπανίσιες θερμίδες βρίσκουν αμέσως την ευκαιρία να φωλιάσουν στην κοιλιά και την περιφέρεια.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα πάτε στο σινεμά για να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας ταινία, σκεφτείτε όλα τα παραπάνω και προσπαθήστε να μετριάσετε την πρόσληψη περιττών θερμίδων. Πάρτε μαζί σας πιο υγιεινά και θρεπτικά σνακ όπως:

1. μια μπάρα δημητριακών,
2. έναν φρουτοχυμό,
3. άψητους ξηρούς καρπούς,
4. ένα κουτάκι ημιάπαχο γάλα,
5. γρανίτα

Κι αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε τις διάχυτες γαργαλιστικές μυρουδιές, προτιμήστε τις μικρές μερίδες και προσπαθήστε όταν φύγετε από το σινεμά να πάρετε μαζί σας μόνο την συγκίνηση της ταινίας και όχι τις περιττές θερμίδες.

Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικοί χυμοί... πηγή αντιοξειδωτικών



Βάλτε τους στην καθημερινότητά σας!
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της διατροφής έχουν συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής στον οργανισμό μας, που ουσιαστικά αποτελεί το κοινό μονοπάτι για το γήρας και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει τέτοια συστατικά σε αξιοσημείωτες ποσότητες, παρά μόνο να τα λαμβάνει μέσω της διατροφής από διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και οι χυμοί τους.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα φυσικό προϊόν του μεταβολισμού μας και ουσιαστικά αποτελούν μόρια με ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός των τσιγάρων και η γήρανση αυξάνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες εμπλέκονται σε ένα μεγάλο αριθμό εκφυλιστικών νόσων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας του ματιού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες και να τερματίζουν την αλυσίδα των αντιδράσεων πριν ακόμα καταστραφούν τα ζωτικής σημασίας κυτταρικά συστατικά. Αν και το ανθρώπινο σώμα διαθέτει διάφορα ενζυμικά συστήματα εκκαθαριστών των ελευθέρων ριζών, τα πρωταρχικά αντιοξειδωτικά είναι μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες, όπως η βιταμίνη E, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο.

Επιπλέον, το σελήνιο, που αποτελεί ιχνοστοιχείο, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία ενός από αυτά τα αντιοξειδωτικά ενζυμικά συστήματα. Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν καταδείξει και τον σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο διαφόρων φυτοχημικών ουσιών, όπως είναι οι πολυφαινόλες.

Οι χυμοί φρούτων αποτελούν μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών τεράστιας σημασίας. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται μέσα στα φρούτα ως βιοενεργά συστατικά, με τη μορφή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, καροτενοειδών και πολυφαινολών. Πολλά αντιοξειδωτικά αναγνωρίζονται στα φρούτα και τους χυμούς τους από τα χαρακτηριστικά τους χρώματα, όπως το βαθύ κόκκινο χρώμα στα κεράσια, τα κόκκινα μήλα, τις φράουλες και το ρόδι, το κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα στα βερίκοκα, τα πορτοκάλια και τον ανανά και το μπλε/μοβ χρώμα στα μούρα, τα σταφύλια και τα δαμάσκηνα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο άνθρωπος να καταναλώνει μια πολύχρωμη ποικιλία φρούτων καθημερινά, γιατί το κάθε ένα από αυτά παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που τον βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας.

Στα πλαίσια των σύγχρονων ρυθμών ζωής οι φυσικοί χυμοί φρούτων αποτελούν μια καλή λύση για την κάλυψη μίας εκ των 5 συνιστώμενων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Διαβάστε περισσότερα...

Ήπια εγκεφαλίτιδα το πρώτο κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου



Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Θεσσαλία.

Περιστατικό ήπιας εγκεφαλίτιδας χαρακτηρίζουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2011. Το περιστατικό ταυτοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφορά ενήλικα ασθενή κάτοικο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η κατάσταση της υγείας του ασθενή, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λάρισας παρουσιάζει βελτίωση.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα επισκεφθεί την περιοχή της Θεσσαλίας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας. Το Κέντρο δηλώνει ότι αναμένει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και επισημαίνει ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010, με 262 περιστατικά από τα οποία τα 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τελικά έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εγκεφαλική γήρανση είναι το τίμημα του να είσαι άνθρωπος;



Το μοναδικό θηλαστικό στο οποίο ο εγκέφαλος μικραίνει όσο αυτό γερνάει.

Η απώλεια νευρώνων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να είναι ένα αποτέλεσμα στην εξελικτική πορεία ως ένα αντάλλαγμα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Η συρρίκνωση βασικών δομών του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος και ο μετωπιαίος λοβός έχει παρατηρηθεί μόνο στο ανθρώπινο είδος, ενώ πλέον οι επιστήμονες μπορούν μετά βεβαιότητας να αποφανθούν ότι ούτε και στα συγγενικά σε εμάς είδη των χιμπατζήδων δεν παρατηρείται το παραπάνω φαινόμενο.

Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Chet Sherwood, από το πανεπιστήμιο George Washington στην Washington DC, διενέργησαν μαγνητική τομογραφία σε εγκεφάλους 99 χιμπατζήδων ηλικίας από 10 έως 51 ετών.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μαγνητικές τομογραφίες 87 ανθρώπινων εγκεφάλων, στο ισοδύναμο ηλικιακό εύρος των 22 έως 88 ετών.

Οι τομογραφίες κατέδειξαν μείωση του όγκου όλων των βασικών μονάδων στον ανθρώπινο εγκέφαλο ανάλογα με την ηλικία του, εν αντιθέσει με τον εγκέφαλο των χιμπατζήδων οι οποίοι δεν παρουσίασαν κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ των διαφόρων ηλικιών.

Πέραν των άλλων, οι άνθρωποι είναι και επιρρεπείς σε εγκεφαλικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, καθώς και σε μία γενικότερη μείωση της μνήμης και εγκεφαλικών δεξιοτήτων.

Στον αντίποδα, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και η διάρκεια ζωής τους είναι ασυνήθιστα μεγάλη για τα δεδομένα του είδους.

Η γήρανση στους ανθρώπους, δηλαδή, έρχεται σε πολύ αργότερο ρυθμό από ότι στους χιμπαντζήδες. Συγκεκριμένα οι αρσενικοί μετά το πέρας του 30ου έτους της ηλικίας τους φαίνεται να έχουν χάσει την ζωτικότητα τους, κάτι που δε συμβαίνει με τους θηλυκούς που παραμένουν γόνιμοι σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν περισσότερο, κάτι που μπορεί να σχετίζεται και με την βοήθεια που δέχονται και από τους πρεσβυτέρους, έως ότου μπορούν να είναι αυτόνομοι και αυτάρκεις, όμως αυτό τελικά μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να έχει ως τίμημα την προοδευτική εγκεφαλική γήρανση.


Διαβάστε περισσότερα...

Nεότερα εμβόλια και εμβόλια δεύτερης γενιάς



Μάθετε τα πάντα για το πώς λειτουργούν.

Πολλοί μικροοργανισμοί οφείλουν την παθογόνο ικανότητά τους στην ιδιότητά τους να παράγουν τοξίνη. Oι ίδιοι οι μικροοργανισμοί δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν νόσηση στον άνθρωπο, η ικανότητά τους όμως να παράγουν συγκεκριμένη τοξίνη τους καθιστά νοσογόνους.

Τα τοξοειδή είναι αδρανοποιημένες τοξίνες. Η τοξίνη αδρανοποιείται συνήθως με φορμαλίνη, που αποτελεί διάλυμα φορμαλδεύδης σε στείρο νερό. Εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα αυτή είναι το εμβόλιο της διφθερίτιδας και του τετάνου.

Τα εμβόλια αυτά χρησιμοποιούνται για την πρόληψη νοσημάτων των οποίων δεν ήταν δυνατή μέχρι πρότινος η ανοσοποίηση, καθώς και εμβόλια κατά νοσημάτων για τα οποία υπήρχαν εμβόλια αλλά δεν ήταν αρκετά ανοσογόνα.

Από τις νεότερες τεχνικές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή της ανασυνδυασμένης γενετικής μηχανικής ή τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA.

Oρισμένα παθογόνα μικρόβια οφείλουν την παθογόνο ικανότητά τους στο έλυτρο (ή κάψα) που περιβάλλει το κυτταρικό τους τοίχωμα. Το περίβλημα αυτό «μεταμφιέζει» τα αντιγόνα έτσι ώστε να μην αναγνωρίζονται από το ανώριμο λεμφοκύτταρο Τ του βρέφους και του νεότερου παιδιού.

Τέτοιοι παθογόνοι οργανισμοί είναι οι πνευμονιόκοκκοι, οι μηνιγγιτιδόκοκκοι και ο αιμόφιλος της γρίπης που φέρει έλυτρο (Hemophilus influenzae type b).

Ένας τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό είναι η σύνδεση πολυσακχαρίτη του ελύτρου του παθογόνου μικροβίου με πρωτεϊνη που συνήθως προέρχεται από τοξίνη άλλου μικροοργανισμού, που είναι γνωστό ότι ο ανώριμος αμυντικός μηχανισμός του βρέφους μπορεί να αναγνωρίσει, όπως είναι Π.χ. η ανατοξίνη της διφθερίτιδας.

Το ανώριμο λεμφοκύτταρο Τ μπορεί πλέον να αναγνωρίσει το συνδεδεμένο αυτό αντιγόνο, με αποτέλεσμα τα αντισώματα που παράγονται από τα λεμφοκύτταρα Β να προφυλάσσουν αποτελεσματικά από το ελυτροφόρο παθογόνο. Εμβόλια του τύπου αυτού είναι το εμβόλιο κατά του αιμοφίλου (Hib) καθώς και τα νεότερα εμβόλια κατά ορισμένων στελεχών πνευμονιοκόκκου και μηνιγγιτιδοκόκκου.

Στα τελευταία ανοίκουν τα νεότερα εμβόλια κατά του πνευμονιοκόκκου, όπως είναι το 10-δύναμο και το 13-δύναμο, καθώς και κατά των μηνιγγιτιδοκόκκων των ορομάδων Α,C, W, Y.

Eμβόλια από υποομάδες (τεμαχίδια) μικροοργανισμών

Oρισμένες φορές εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί από αντιγονικά τεμαχίδια (fragments) είναι σε θέση να προκαλέσουν ανοσολογική απάντηση, συχνά με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από όσο αν χρησιμοποιούνταν για τον εμβολιασμό ολόκληρος ο μικροοργανισμός.

Εμβόλια από υποομάδες μικροοργανισμών μπορούν να παρασκευαστούν από καθορισμένα τεμαχίδια του μικροβίου ή μπορούν να παρασκευαστούν στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας την τεχνική της γενετικής μηχανικής.

Εμβόλια του τύπου αυτού είναι το νέο εμβόλιο κατά του κοκκύτη (ακυτταρικό). Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται ακόμη τα πολυσακχαριδικά εμβόλια κατά 23 στελεχών του πνευμονιοκόκκου και κατά δύο ή και τεσσάρων ομάδων μηνιγγιτιδοκόκκου.

Τα τελευταία δύο εμβόλια επειδή περιλαμβάνουν αντιγόνο μόνο από το έλυτρο του βακτηρίου, το οποίο είναι πολυσακχαριδικό, παρουσιάζουν το μειονέκτημα της μειωμένης αντιγονικής ισχύος, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Τα ανασυνδυασμένα εμβόλια ανήκουν επίσης στην ομάδα αυτή των εμβολίων, όπως το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β για παράδειγμα. Στην περίπτωση αυτή γενετικό υλικό του ιού εισάγεται σε κοινό ζυμομύκητα και τον εξαναγκάζει να παράγει ένα αντιγόνο σε μεγάλη ποσότητα το οποίο προσλαμβάνεται κεκαθαρμένο ύστερα από ειδική διαδικασία.
Aνασυνδυασμένα ανά φορέα εμβόλια

Oι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται ως φορείς ή μεταφορείς εμβολίου είναι συνήθως ένας εξασθενημένος ιός ή βακτήριο εντός του οποίου έχει εισαχθεί ακίνδυνο γενετικό υλικό άλλου μικροοργανισμού που είναι παθογόνος για τον άνθρωπο. O στόχος είναι η ανοσοποίηση κατά του παθογόνου αυτού μικροοργανισμού.

O ιός που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς γνωστός ως ιός της ευλογιάς των βοοειδών (cowpox), χρησιμοποιείται σήμερα ως τέτοιος μεταφορέας, επειδή στον μικρόκοσμο των ιών ο συγκεκριμένος ιός είναι σχετικά κατά πολύ μεγαλύτερος και διαθέτει μεγάλο χώρο υποδοχής επιπρόσθετου γενετικού υλικού.

Σήμερα ο ιός της ευλογιάς των βοοειδών με την προσθήκη διαφόρων τμημάτων γενετικού υλικού από τον ιό της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV) δοκιμάζεται ως εμβόλιο κατά της νόσου αυτής. Ανάλογα, ο ιός canarypox έχει χρησιμοποιηθεί ως μεταφορέας ακίνδυνου γενετικού υλικού του HIV σε πειράματα ανοσοποίησης ανθρώπων κατά της νόσου.

Άλλοι ερευνητές πειραματίζονται σήμερα με εξασθενημένο στέλεχος σαλμονέλλας, το οποίο χρησιμοποιείται ως μεταφορέας γενετικού υλικού του ιού της ηπατίτιδας Β.

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο ωφέλιμη είναι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης;



Τα οφέλη που προσφέρει μία μερίδα καθημερινά.

Επιδημιολογικά ευρήματα παρέχουν ισχυρά στοιχεία για τον προστατευτικό ρόλο των τροφίμων ολικής αλέσεως ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Το φολικό οξύ και τα φυτοοιστρογόνα, σε συνεργασία με τις φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 2,5 μερίδων δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 έως και κατά 30%, σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε λιγότερο από 1 μερίδα ημερησίως. Μια μερίδα, σύμφωνα με το National Cancer Institute, είναι η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μικρό μπολ.

Επίσης, τα προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Τέλος, συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ασθένεια του φιλιού



Κι όμως υπάρχει η «ασθένεια του φιλιού» και πρόκειται για μία αρκετά σοβαρή ασθένεια.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η οποία … εμφανίζεται σε αρκετά μικρό αριθμό ανθρώπων, κυρίως νεαρής ηλικίας, οφείλετε στον ιό EBV.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, διόγκωση λεμφαδένων, πόνο στο λαιμό, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, πονοκέφαλο, κούραση, μυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις.

Επειδή μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος η σπλήνα, συστήνεται στους ασθενείς να αποφεύγουν τα σπορ επαφής που εμπεριέχουν τον κίνδυνο ρήξης της σπλήνας.

Υπάρχουν και άλλοι ιοί που μεταδίδονται εύκολα κατά το φίλημα στο στόμα και την ανταλλαγή σάλιου, όπως ο ιός HSV τύπου 1 που προκαλεί το στοματικό έρπητα.

Η ασθένεια κρατάει περίπου δυο εβδομάδες και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιχνίδια, άμμος, θάλασσα και... αδρεναλίνη στα ύψη



Αφήνουμε την ψάθα και το παγωτό και μπαίνουμε στο νερό!
Τέσσερα από τα πιο δημοφιλή και θεματικά σπορ για τους λάτρεις της ταχύτητας, για όσους θέλουν να νιώθουν την αδρεναλίνη στα ύψη ή απλά γι΄ αυτούς που θέλουν να τα δοκιμάζουν όλα.

Θαλάσσιο σκι

Αφήνοντας την σιγουριά της παραλίας και μπαίνοντας στο νερό , το θαλάσσιο σκι κλέβει την καρδιά μας. Αν και νεότερο από τα αθλήματα της θάλασσας γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη καθώς μπορεί κάποιος να το απολαύσει σε πολλές οργανωμένες παραλίες της χώρας.

Ένα γρήγορο και θεαματικό σπορ με πολλές εναλλαγές και έντονο ενδιαφέρον. Σε μία ώρα θαλάσσιου σκι καταναλώνετε γύρω στις 450 kcal.

Συμβουλή : To σκι γίνεται κατά κύριο λόγο στην επιφάνεια της θάλασσας, με εξαίρεση κάποιες στιγμές που μπορεί να χρειαστεί και να κολυμπήσετε. Πριν το δοκιμάσετε σιγουρευτείτε ότι είστε στα ανοικτά δεν θα φοβηθείτε. Αν δεν μπορείτε να σταθείτε αφήστε το σκοινί, αλλιώς θα αναγκαστείτε να κάνετε σκι με την κοιλιά και αυτό δεν θα σας αρέσει καθόλου!

Σαμπρέλες και μπανάνα


Τα ρίνγκος και η μπανάνα είναι ότι για το λούνα παρκ το ταψί και η μπαλαρίνα.. Ή μάλλον ένας συνδυασμός αυτών των δύο. Δεμένα πίσω από ένα ταχύπλοο ακολουθούν την κατεύθυνση του με ταχύτητα 20-25 κόμβων στρίβοντας απότομα, χτυπώντας πάνω στα κύματα προσπαθώντας να ξεφορτωθούν από πάνω τους εσάς και τους φίλους σας. Όποιος αντέξει περισσότερη ώρα απολαμβάνει το παιχνίδι. Οι υπόλοιποι που έπεσαν πιο γρήγορα περιμένουν να τους μαζέψουν.

Συμβουλή: Δεν χρειάζεται φόβος αλλά γερά μπράτσα και γερή καρδιά. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη και κάθε φορά που πέφτεις νομίζεις ότι άντεχες λίγο ακόμη…

Τζετ σκι


Ένα από τα πιο θεαματικά σπορ στην παραλία , κυρίαρχο τα προηγούμενα χρόνια έχει χάσει μεγάλο μέρος της αίγλης του τώρα πια εξαιτίας των δυστυχημάτων που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Το τζετ σκι έχει θέσεις για ένα έως τέσσερα άτομα και κυβισμό μέχρι 120 ΗΡ. Στους επίσημους αγώνες ο οδηγός πρέπει απαραίτητα να φοράει γάντια, προστατευτικά γυαλιά και κράνος, αδιάβροχη φόρμα με ειδικά προστατευτικά στις κνήμες και τους μηρούς και προστατευτικό γιλέκο για τον θώρακα.. Καμίασχέση δηλαδή με ό, τι συνηθίζεται στις παραλίες.

Γι’ αυτό τον λόγο μία είναι η συμβουλή: Ακολουθήστε ακριβώς τους κανόνες. Απαραίτητο δίπλωμα χειριστή και απόσταση τουλάχιστον 200 μ μακριά από την ακτή.

Αλεξίπτωτο


Το μοναδικό σπορ που ξεκινάει από την θάλασσα και καταλήγει στον ουρανό. Δεμένο πίσω από ένα ταχύπλοο το αλεξίπτωτο , δεμένοι και εσείς από το αλεξίπτωτο έχετε μια καταπληκτική ευκαιρία να δείτε την παραλία αλλά και την γύρω περιοχή από ψηλά.. Αλεξίπτωτο μπορούν να κάνουν ένα ή δύο άτομα με το δεύτερο να είναι πιο διασκεδαστικό εξαιτίας των εμπειριών της πτήσης που μοιράζεσαι την ίδια στιγμή με τον φίλο σου.

Συμβουλή: Σιγουρευτείτε ότι δεν φοβάστε. Όσοι έχουν υψοφοβία ας μην το δοκιμάσουν εκτός κι αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Ποιά επιδόματα μειώνονται από 01/07/2011



Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζονται από 1ης Ιουλίου μειώσεις σε κρίσιμα επιδόματα.

Σύμφωνα με την τροπολογία από 1-7-2011 μειώνονται:

- 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ

- 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ.

- 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων που κυμαίνεται από 140 ευρώ έως 388 ευρώ.

- 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ. Επίσης κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.

- 20% του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ ως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται από 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ως 153 ευρώ.

- 15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρώ, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ που σήμερα είναι 647 ευρώ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που σήμερα είναι 426 ευρώ.

- 10% των ποσών που χορηγούνται έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ

- 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι άκυρος ο διαγωνισμός του ΟΑΕΔ του 2008 για τα άτομα του ν 2643/98!;




Καλά κρυμμένη από τον πολύ κόσμο είχαν την αλήθεια, κάποιοι γραφειοκράτες αλλά και οι στα χαρτιά επιτυχόντες του διαγωνισμού κρατώντας το θέμα σε χαμηλούς τόνους ώστε να μην δημοσιοποιηθεί και μαθευτεί προς τον έξω κόσμο. Άλλωστε ειδικά οι τελευταίοι νομίζουν πως ο νόμος φτιάχτηκε για τους ίδιους και όχι για όσους συμμετέχουν... γι' αυτό και λειτουργούν αυτόνομα και όχι συλλογικά. Την πάρτη τους θα μου πεις ο καθένας... και εκεί είναι το ζήτημα.

Ο νόμος 3852/2010 (που ολόκληρο θα τον βρείτε εδώ) και πιο συγκεκριμένα η παράγραφος 38 του άρθρο 280 αναφέρει πως από 1/1/2011 βάσει και του άρθρου 283 του ίδιου νόμου. Τι το σημαντικό λέει όμως το άρθρο 280:

Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις απονέμεται η άσκηση των ακόλουθων, πρόσθετων, αρμοδιοτήτων:....38. Η άσκηση αρμοδιοτήτων σχετικών με την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών, κατά τις ρυθμίσεις του ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220 Α΄).

Άρα από 1/1/2011 δεν έχει δικαίωμα να ασκεί καθήκοντα και να εκδίδει αποφάσεις καμία επιτροπή τον ν 2643/98 του ΟΑΕΔ. Ότι απόφαση εκδώσει θα είναι άκυρη και χωρίς ισχύ που μπορεί να καταπέσει σε οποιοδήποτε δικαστήριο.


Τι αποφάσεις έχουν εκδοθεί όμως από την αρχή του χρόνου;
Να τις πάρουμε με την σειρά;


Α) Ανακοινώθηκαν οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των τοπικών υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. που έχουν τις έδρες τους οι επιτροπές του αρθ. 9 του Ν.2643/98, για τις θέσεις εργασίας της προκήρυξης του Δημοσίου τομέα, έτους 2008. 

Οι τελικοί πίνακες του ΚΠΑ2 ΛΑΜΙΑΣ, όπου έχει έδρα η επιτροπή του άρθρου 9 του νόμου, θα ανακοινωθούν στις 09/02/2011.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.


Β) Ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου της 11/4/2011

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει ότι οι Επιτροπές του άρθρου 9 του Ν. 2643/98 που έχουν την έδρα τους στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λάρισας, Μυτιλήνης και Ρόδου, έχουν περατώσει το έργο τους αναφορικά με την προκήρυξη του ανωτέρω Νόμου, έτους 2008 και την τοποθέτηση των προστατευομένων που προκρίθηκαν σε θέσεις εργασίας στο Δημόσιο Τομέα.

Οι σχετικές ειδοποιήσεις προς τους προστατευόμενους θα αποστέλλονται με συστημένες επιστολές από την Τρίτη 12/4/2011.

Οι λοιπές Επιτροπές θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της πιο πάνω προκήρυξης μετά την δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων σε ΦΕΚ.





Ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.

Τι ακυρώνεται αν ακυρωθούν οι πιο πάνω ενέργειες των επιτροπών που δεν είχαν δικαίωμα να τις πράξουν βάσει του νόμου (σημείωση: άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται στο δημόσιο υπάλληλο..., δεν συγχωρείται και τιμωρείται...);;;



Α) Τα τελικά αποτελέσματα και οι πίνακες μοριοδότησης όλων των περιφερειών της χώρας.


Β) (και λόγω του προηγουμένου) Τα οριστικά αποτελέσματα και οι τοποθετήσεις των προστατευμένων του νόμου 2643/98 σε όσες περιφέρειες έχουν εκδοθεί τέτοια αποτελέσματα, όπως και η ακύρωση της πρόσληψης με άμεση απόλυση όσων έχουν τοποθετηθεί.


Η καλά αυτή κρυμμένη αλήθεια δεν ευνοεί άλλους πέρα από τους πρώτους αυτού του διαγωνισμού, που βιάζονται και πιέζουν με κάθε μέσο ή τρόπο να τελειώσει ο διαγωνισμός και να διοριστούν και να κλείσει το θέμα. Αυτό φαίνεται από τις διάφορες επίσημες κινήσεις που κάνουν, μέσω των σελίδων και ομάδων που έχουν "δημιουργήσει" με μόνο σκοπό την "δικαίωση του αγώνα τους" για έναν, όπως θα μπορούσαμε να πούμε, οποιουδήποτε είδους και τρόπου διορισμό.


Ας πάμε στο προκείμενο όμως το τι έχει γίνει μέχρι τώρα... πέρα από τις καθυστερήσεις που είχαμε τόσο καιρό.
Ύστερα από πιέσεις και συντονισμένες κινήσεις μόνο των επιτυχόντων (καταλαβαίνει ο καθένας γιατί μόνο αυτοί), προσπαθούν να αποκαταστήσουν "την τάξη και την νομιμότητα". Θεωρούν επιτυχία πως κατατέθηκε στην βουλή το νομοσχέδιο για το Σ.Ε.Π.Ε του Υπουργείου ΕργασίαςΓιατί; Γιατί στο άρθρο 90 αναφέρει πως: 


Άρθρο 90

1. Η περίπτωση 38 της παραγράφου II του άρθρου 280 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής:

«Η άσκηση των αρμοδιοτήτων που ασκούνταν από τον ΟΑΕΔ και είναι σχετικές με την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών, κατά τις ρυθμίσεις του ν. 2643/1998 (Α΄ 220), εξακολουθούν να ασκούνται από τον ΟΑΕΔ μέχρι την 30.6.2012, κατά παρέκκλιση του άρθρου 286 του 
ν. 3852/2010 (Α΄ 87).
Οι εκκρεμείς, σχετικές με το ν. 2643/1998, υποθέσεις και διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από τον ΟΑΕΔ.

Οι πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2643/1998 μετά την ισχύ του ν. 3852/2010, δηλαδή μετά την 1.1.2011, είναι νόμιμες και ισχυρές.

Οι αρμοδιότητες οι σχετικές με την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών κατά τις ρυθμίσεις του ν. 2643/1998 που ασκούνται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένουν σε αυτό.»

Ολόκληρο το ήδη από 26/7/2011 ψηφισμένο νομοσχέδιο θα το βρείτε εδώ.


Συμπέρασμα των πιο πάνω; 
Ή ότι κάποιοι έχουν μεγάλη δύναμη και βολεύονται και άλλοι απλά που δεν έχουν πάνε και κουρεύονται..., ή ότι κάποιοι φέρουν ευθύνη γι' αυτό το μπάχαλο και είναι καιρός να πουν mea culpa. Να παραδεχτεί λάθη και να δώσει λύση πραγματική και όχι με οποιαδήποτε υπονοούμενα και δεύτερες σκέψεις. 


Γιατί κάτι ανάλογο κάνει η συνοδευτική έκθεση τον νομοσχεδίου που θα βρείτε εδώ.
Πολλά τα πράγματα που θα ήταν καλό να ξέραμε αλλά και που δεν αναφέρονται από κανένα έγγραφο. Μερικά από αυτά:



  • Δεν αποδίδεται ευθύνη σε κανέναν για ότι δεν αποδόθηκε σε άλλους η δικαιοδοσία του νόμου 2643/98 από αρχές του χρόνου, όπως και το ότι κανείς δεν αφαίρεσε την δικαιοδοσία από τους προηγούμενους (υπαλλήλους τον επιτροπών).
  • Δεν αναφέρεται πουθενά (και σίγουρα δεν θα μάθουμε ποτέ) αν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ και των αντίστοιχων περιφερειακών επιτροπών γνώριζαν πως δεν έπρεπε να ενεργούν και να πράττουν οτιδήποτε σχετικό με τον ν. 2643/98, ίσως μέσα σε αυτά και να μην έχουν το υλικό του διαγωνισμού στην δικαιοδοσία τους και στα γραφεία τους.
  • Δεν αποδίδεται ευθύνη σε κανέναν υπάλληλο ή άλλο αρμόδιο, στην περίπτωση που είχε ενημερωθεί πως δεν έχει δικαιοδοσία, που παρ' όλα αυτά συνέχισε να ενεργεί και να πράττει οτιδήποτε που ήταν σχετικό με τον ν. 2643/98.
  • Δεν αναφέρεται και δεν δίνεται από πουθενά σαφής εξήγηση γιατί δεν είναι και αν είναι άκυρη κάθε εντολή - ενέργεια - πράξη υπαλλήλου, στην περίπτωση που είχε ενημερωθεί πως δεν έχει δικαιοδοσία και που παρ' όλα αυτά συνέχισε να ενεργεί και να πράττει οτιδήποτε που ήταν σχετικό με τον ν. 2643/98.

Και ρωτάω όσους το διαβάσουν:
Είναι άκυρος ο διαγωνισμός του ΟΑΕΔ του 2008 για τα άτομα του ν 2643/98!;

Υ.Γ. Όπως φαίνεται κάποιοι, μπορούν ή έχουν δύναμη να νομιμοποιούν και το παράνομο...


Τα συμπεράσματα (όπως και οι κινήσεις) είναι δικά σας...
Διαβάστε περισσότερα...

Τα λευκά μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν χρωματιστά



Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τα πολύχρωμα αριστουργήματα των αρχαίων Ελλήνων
Το πόσο υπέροχα ήταν ζωγραφισμένη κάποτε η Ελληνική αρχιτεκτονική το μαρτυρεί ο Πλάτων. Οι επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι η πολύχρωμη ζωγραφική ήταν πολύτιμη όσο και η εργασία του γλύπτη. Παρ' όλα αυτά τα χρώματα δεν επέζησαν στις χιλιετίες.

Μόνον κάποια ίχνη τους σώζονται στους πόρους του μαρμάρμου. Η ταινία μας οδηγεί στους φημισμένους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας: από τη Σάμο, στο φημισμένο νεκροταφείο της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στους Δελφούς, στην Αίγινα. Οι αναλύσεις των καταλοίπων χρώματος βοηθούν, πέρα απο την ανασύνθεση του αρχαίου χρωματισμού, και στο να γνωρίσουμε την αρχαία σημασία εκπληκτικών έργων τέχνης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Διαβάστε περισσότερα...