Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η ανάπτυξη δεν επηρέασε θετικά τους φτωχούς του κόσμου


Τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μπορεί οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΟΗΕ για την χιλιετία να έχουν βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, αλλά την πρόοδο αυτή δεν μοιράζονται οι κάτοικοι των πολύ φτωχών περιοχών, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι στόχοι του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, προωθούν την ισότητα των φύλων και την εκπαίδευση και ενισχύουν την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και τις υπηρεσίες υγείας και περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 2000 όταν συμφωνήθηκαν από τα μέλη του ΟΗΕ.

Η χρηματική βοήθεια στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκε κατά 13% πέφτοντας στα 26 δισεκατομμύρια τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που καταγράφει την πρόοδο ως προς τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία μέχρι το 2015 που εκπνέει η προθεσμία.

Η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 4% που παρατηρήθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έλαβαν συνολικά 126 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας όπου υπολείπονται οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου είναι η παιδική πρόνοια.

Το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας μειώνεται στις πλουσιότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις φτωχότερες περιοχές της Νότιας Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής αναλογεί σήμερα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας: το 83% από τα 6,9 εκατομμύρια θανάτους παιδιών σημειώθηκαν σε αυτές τις δύο περιοχές το 2011.

Σε μειονεκτική θέση βρίσκονται και οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών. Μόνο περίπου οι μισές μητέρες σε αγροτικές περιοχές έχουν πρόσβαση σε βοήθεια από υγειονομικούς υπαλλήλους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με το 84% γυναικών σε πόλεις που βρίσκονται στις ανεπτυγμένες χώρες, προκύπτει από την έκθεση.

Οι στόχοι του προγράμματος του ΟΗΕ για την χιλιετία για την ραγδαία μείωση της ακραίας φτώχειας, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φτωχογειτονιές έχουν επιτευχθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην καταπολέμηση της ελονοσίας και της φυματίωσης, στον περιορισμό του λιμού και στην εξάλειψη των εμπορικών φραγμών.

Η έκθεση επισημαίνει την αναγκαιότητα να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την φροντίδα παιδιού και μητέρας, τον ιό HIV, την υγιεινή και την εκπαίδευση και προειδοποιεί ότι δεν εκπληρούνται οι στόχοι που αφορούν στο περιβάλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα sms εν ώρα οδήγησης σκοτώνουν


Είκοσι Αυστραλοί έχασαν τη ζωή τους σε ένα χρόνο.

Θανατηφόρα αποδεικνύεται η συνήθεια αρκετών οδηγών να στέλνουν μηνύματα στο κινητό την ώρα που βρίσκονται μπροστά από το τιμόνι.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αυστραλιανής αστυνομίας, πάνω από 20 Αυστραλοί οδηγοί σκοτώθηκαν σε τροχαία, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, γιατί έστελναν γραπτά μηνύματα με το κινητό τους, ενώ οδηγούσαν.

«Πρόκειται για μια νέα ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια» δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ντέιβιντ Γκρίβιν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί οδηγοί δεν εφαρμόζουν τον νόμο που απαγορεύει αυστηρά τη χρήση κινητών κατά την οδήγηση. «Θα εφαρμόσουμε νέα, πιο αυστηρά μέτρα και μεταξύ άλλων θα έχουμε ειδικές κάμερες που θα μπορούν να καταγράφουν, από 500 μέτρα μακριά, οδηγούς που κρατούν στα χέρια τους κινητό ενώ οδηγούν» είπε ο αστυνομικός επιθεωρητής.



Διαβάστε περισσότερα...

Η συναυλία των Onirama για την "Αργώ"


Μια μοναδική συναυλία με τον τίτλο "Onirama & Friends" θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα για το Σωματείο Ναυτικών Γονεών Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες "Η ΑΡΓΩ".

Το δελτίο Τύπου αναφέρει:

"Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις το χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ONIRAMA, το πιο δυναμικό ελληνικό συγκρότημα, ετοιμάζει μία μοναδική συναυλία “παρέα με τους φίλους του” για το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η Αργώ».

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 στις 21:30 οι ONIRAMA μαζί με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Στέλιο Ρόκκο, Stavento, Μύρωνα Στρατή, Κρυσταλλία, Sunny Μπαλτζή και Sanjuro θα παρουσιάσουν το πιο ξεχωριστό live του καλοκαιριού και θα μας χαρίσουν ιδιαίτερες ερμηνείες! Μαζί τους με τις μουσικές επιλογές της, η Producer & DJ Xenia Ghali, που αποτελεί το πιο ενδιαφέρον new entry - με διεθνή παρουσία - στη dance μουσική σκηνή.




Η συναυλία “ONIRAMA & Friends” θα πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση των σκοπών του Σωματείου Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η Αργώ», στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την κάλυψη της επισκευής του κτιρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Διημέρευσης του Πειραιά, το οποίο εξυπηρετεί και εκπαιδεύει 55 παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής: Προπώληση 13 ευρώ, Αρένα 10 ευρώ, Πώληση στο θέατρο 15 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: Public, Σίνεακ (Καραϊσκου 102 Πειραιάς), Αργώ: Κ. Μαυρομιχάλης και Σαλαμίνος, Αγ. Σοφία Πειραιάς.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βραβεύτηκε το ΕΠΑΛ Ναυπάκτου


Συμμετείχε στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων ASP NET της UNESCO.
Φέτος, το Επαγγελματικό Λύκειο Ναυπάκτου τόλμησε ένα δύσκολο εγχείρημα. Συμμετείχε στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων ASP NET της UNESCO. Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Επαγγελματικού Λυκείου, Σταυρούλα Μητσοπούλου, πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 9.000 σχολεία.

«Το πρόγραμμα υλοποιείται με συνεργασία της Unesco και του υπουργείου Παιδείας», λέει η διευθύντρια στο newsbeast.gr. Και προσθέτει: «Το θέμα του προγράμματος με το οποίο εμείς συμμετείχαμε ήταν “Ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευση - Παιδική εργασία - Εργασία ανηλίκων”. Την υλοποίησή του ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, Βεατρίκη Λιάκα και Αθανασόπουλος Αλέξιος. Το αποτέλεσμά μας δικαίωσε. Το βραβείο το οποίο πήραμε αποτελεί ηθική επιβράβευση για εμάς. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους και να τους συγχαρούμε θερμά για την διάκρισή τους».

Στο εγχείρημα, όπως εξηγεί η κ. Μητσοπούλου, πήραν μέρος συνολικά 37 μαθητές, 32 αγόρια και 5 κορίτσια, όλοι τους από 15 μέχρι 17 ετών.

Μάλιστα, η προθυμία τους, όπως συμπληρώνει, ήταν αξιοθαύμαστη, αφού συμμετείχαν με χαρά σε όλες τις δράσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι μαθητές πραγματοποίησαν σύνθεση τραγουδιών-μουσικής με αφορμή το θέμα του προγράμματος. Δημιούργησαν γκράφιτι στο χώρο του σχολείου. Συνεργάστηκαν με το σύλλογο ΑΜΕΑ «Αλκυόνη», που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ναυπάκτου. Με αυτό τον τρόπο, όπως σημειώνει η κ. Μητσοπούλου, δόθηκε μια άλλη διάσταση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του Συλλόγου.

Οι ιθύνοντες ακόμη έκαναν προσπάθεια στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης να εμπλακούν στη διαδικασία υλοποίησης και άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών του σχολείου αφού συνεργάστηκαν με το τμήμα βρεφονηπιοκόμων για κατασκευή σελιδοδεικτών με εικόνες σχετικές με το θέμα.

Στο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου διοργανώθηκε ημερίδα συνάντησης στο χώρο του σχολείου με ομιλητή τον υπεύθυνο του ΚΕΣΥΠ Μεσολογγίου, Μαργαρίτη Θεόδωρο, με θέμα «Παιδική εργασία-ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευση».



Διαβάστε περισσότερα...

Το Rockwave Festival επιστρέφει στο Terra Vibe Park


Εκρηκτικό μουσικό τριήμερο 7-9 Ιουλίου.

Το Rockwave Festival, ο αγαπημένος καλοκαιρινός θεσμός επιστρέφει στις 7, 8 και 9 Ιουλίου στο Terra Vibe Park.

Φέτος το Rockwave κλείνει 18 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με τραγουδιστές και δημιουργούς που έχουν χαρακτηρίσει τη σύγχρονη ελληνική μουσική, ιστορικές φωνές του ελληνικού και διεθνούς μουσικού πενταγράμμου.

Νέα ονόματα προστίθενται συνέχεια στην διαμόρφωση του προγράμματος των τριών ημερών.

Το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι ως εξής:

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013
• SKA-P SAXON
• TBA TBA
• MARKY RAMONES BLITZKRIEG TBA
• 1000 MODS TBA

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013
• TBA ICED EARTH
• TBA SUICIDAL TENDENCIES
• TBA AT THE GATES
• TBA TBA

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013
• DEAD CAN DANCE SEPTICFLESH
• MONOPHONICS CHAOSTAR
• CRAIG WALKER ACID DEATH
• OPERA CHAOTIQUE TARDIVE DYSKINESIA
• ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ



Διαβάστε περισσότερα...

Στο «απυρόβλητο» δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν


Νομοθετικό κενό δεν επιτρέπει τον έλεγχό τους από οικονομικούς επιθεωρητές.

Νομοθετικό κενό δεν επιτρέπει στους οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών να ελέγχουν τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους (π.χ. συνταξιοδότηση, παραίτηση, απόλυση, κ.λπ.), επισημαίνει σε γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αντίθετα, οι οικονομικοί επιθεωρητές σε περίπτωση που διαπιστώσουν την διάπραξη παρανόμης πράξης από την πλευρά των πρώην δημοσίων υπαλλήλων, οφείλουν αμελλητί να διαβιβάζουν τις υποθέσεις αυτές στις εισαγγελικές αρχές ή στο ΣΔΟΕ ή στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Αρχή να γνωμοδοτήσει εάν οι οικονομικοί επιθεωρητές μπορούν να διενεργούν έλεγχο περιουσιακής κατάστασης σε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν φέρουν πλέον την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά υπάρχουν σε βάρος τους καταγγελίες για ατασθαλίες που έγιναν, ενόσω ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.

Η αρχή αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα, το Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομολογία και νομοθεσία, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποφάνθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στο επίμαχο θέμα και κατά συνέπεια δεν μπορούν, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, οι οικονομικοί επιθεωρητές να ελέγχουν τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, η Αρχή στην υπ΄ αριθμ. 3/2013 γνωμοδότησή της, υπογραμμίζει:

«Ελλείψει ειδικής διατάξεως του νόμου που να επιτρέπει την δυνατότητα ενάρξεως και διενέργειας ελέγχου περιουσιακής καταστάσεως από τους οικονομικούς επιθεωρητές σε βάρος προσώπων που πριν από την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του ελέγχου έχουν απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου δεν είναι νόμιμη η επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων τους που πραγματοποιείται κατά τον έλεγχο επειδή αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας που διέπει την δράση της δημοσίας διοικήσεως, εφόσον οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν έχουν την δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων προσώπων, τα οποία δεν έχουν πλέον την υπαλληλική ιδιότητα, αλλά είναι ιδιώτες, δοθέντος ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις επιτρέπουν την έναρξη και συνέχιση ελέγχων περιουσιακής κατάστασης εν ενεργεία μόνον υπαλλήλων.

Συνεπώς, στην περίπτωση διαπίστωσης, ότι η υπαλληλική σχέση του ελεγχόμενου προσώπου έχει ήδη λυθεί και δεν έχει κινηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του, οι οικονομικοί επιθεωρητές, που υπάγονται στην Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών, οφείλουν να παραπέμψουν ή να αναπέμψουν αμελλητί τη σχετική υπόθεση σε δημόσιες αρχές, που δεν εμποδίζονται να διενεργήσουν έλεγχο, κατά την κρίση τους και στο πεδίο αρμοδιότητάς τους, από το γεγονός της λύσης της υπαλληλικής σχέσης, όπως στο ΣΔΟΕ ή στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 6 παράγραφος 2 περίπτωση ε' του Ν. 3691/2008. Οφείλουν δε σε κάθε περίπτωση να ανακοινώσουν, χωρίς χρονοτριβή, στον αρμόδιο εισαγγελέα παράνομες πράξεις, τις οποίες πληροφορήθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως».

Η μειοψηφία της Αρχής εξέφρασε την άποψη, ότι είναι επιβεβλημένη η συνέχιση του ελέγχου από την πλευρά των οικονομικών επιθεωρητών (οι οποίοι διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για τη νομιμοποίηση της κτήσεως και διατηρήσεως περιουσιακών στοιχείων) στις περιπτώσεις που οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο από την υπηρεσία, καθώς αυτό συντελεί στην έγκαιρη συλλογή στοιχείων σε ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ελλείψει διάταξης τυπικού νόμου, που να ρυθμίζει ρητά και ειδικά τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων περιουσιακής κατάστασης από τους οικονομικούς επιθεωρητές με βάση διοικητική εντολή ελέγχου σε βάρος προσώπων, τα οποία έχουν πλέον απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, η διενέργεια του ελέγχου από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές σε βάρος προσώπων, τα οποία έχουν πλέον απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και η συνακόλουθη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των προσώπων αυτών, αντίκεινται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης, υπό την έννοια ότι η αρμοδιότητα των δημόσιων αρχών πρέπει να προβλέπεται από νόμο και να ασκείται σύμφωνα με το νόμο».



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν γιατί ζήτησαν «φακελάκι» 700 ευρώ


Χειροπέδες σε προϊσταμένους τμημάτων στη Χαλκιδική.

Δύο προϊστάμενοι τμημάτων, ένας στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και μία στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι ζήτησαν «φακελάκι» 700 ευρώ για να εκδώσουν άδεια λειτουργίας σε καταστηματάρχη της περιοχής.

Πρόκειται για 50χρονο, προϊστάμενο στο τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αριστοτέλη, και 46χρονη, προϊσταμένη στο τμήμα περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, οι οποίοι συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. Μαζί τους συνελήφθη ένας 65χρονος, ο οποίος φέρεται ότι μεσολάβησε στην υπόθεση, υποσχόμενος στον επιχειρηματία ότι οι δύο προϊστάμενοι θα έφερναν σε πέρας την υπόθεσή του.

Σε βάρος των τριών κατηγορουμένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της εκβίασης, της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά από καταγγελία ιδιοκτήτη πιτσαρίας και Ίντερνετ καφέ για δυσκολίες στην προσπάθεια του να βγάλει άδεια λειτουργίας για το κατάστημά του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο εν λόγω επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι ενώ βρισκόταν στη διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, πληροφορήθηκε πως η έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής επρόκειτο να είναι αρνητική.

Τότε απευθύνθηκε στον 65χρονο (ιδιώτη), ο οποίος, κατά την Αστυνομία, παρουσιαζόταν ως «μεσάζοντας σε τακτοποιήσεις» αδειών καταστημάτων. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον 65χρονο, ο τελευταίος του ζήτησε το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ, προκειμένου να μεσολαβήσει για να ξεπεραστεί η «δυσκολία» που υπήρχε με την αυτοψία του καταστήματος.

Σε επιχείρηση που οργανώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., ορίστηκε -την περασμένη Πέμπτη- ραντεβού μεταξύ των δύο αντρών, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Κατά τη συνάντησή τους συνελήφθη ο 65χρονος τη στιγμή που παραλάμβανε τα 800 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Από την έρευνα των «αδιάφθορων» προέκυψε ότι ο 65χρονος θα κρατούσε τα 100 ευρώ και τα υπόλοιπα 700 ευρώ θα τα έδινε στον 50χρονο και στην 46χρονη. H τελευταία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήταν αρμόδια για τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχετικά με την έγκριση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στο γραφείο της βρέθηκε ο φάκελος με τα δικαιολογητικά του καταστήματος του επιχειρηματία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ήλιος καταστρέφει το δέρμα μας. Πώς θα προστατευτούμε;


Όλοι αγαπάμε τον ήλιο και αυτό εξηγείται και επιστημονικά, καθώς οι ζεστές ακτίνες του μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, όμως, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί πολλές ρυτίδες και σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό μας , ενώ είναι και η νούμερο ένα αιτία του καρκίνου του δέρματος.

Πώς βλάπτει ο ήλιος το δέρμα μας;

Στην πραγματικότητα, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί πολλές από τις αλλαγές του δέρματος που θεωρούμε ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Το υπεριώδες (UV) φως βλάπτει τις ίνες του δέρματος που ονομάζονται ελαστίνη. Όταν αυτές οι ίνες σπάσουν, το δέρμα αρχίζει να κρεμά και χάνει την ικανότητά του να επανέλθει στην αρχική του θέση. Το δέρμα, επίσης, εμφανίζει ευκολότερα μώλωπες οι οποίοι θέλουν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.Έτσι, ενώ η ζημιά από τον ήλιο στο δέρμα μπορεί να μην είναι εμφανής όσο είμαστε νέοι, σίγουρα θα φανεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Ποια προβλήματα δημιουργεί ο ήλιος στο δέρμα μας;

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί:

-Προκαρκινικές (ακτινική κεράτωση) και καρκινικές (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, πλακώδες καρκίνωμα και μελάνωμα) δερματικές βλάβες
-Καλοήθεις όγκους
-Βαθιές ρυτίδες και φακίδες
-Αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος (διάστικτος μελάγχρωση)
-Διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα

Πώς μπορώ να προστατεύσω το δέρμα μου από τον ήλιο;

Τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει πλήρως τη ζημιά από τον ήλιο, όμως δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να προστατεύεστε από τον ήλιο. Γι’ αυτό δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

-Να εφαρμόστε πάντοτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και στη συνέχεια, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες μετά ή και συχνότερα αν ιδρώσετε ή κολυμπήσετε.

-Επιλέξτε καλλυντικά προϊόντα και φακούς επαφής που προσφέρουν προστασία UV

-Φορέστε γυαλιά ηλίου με πλήρη προστασία UV

-Να φοράτε πλατύγυρο καπέλο, μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια

-Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ.

-Αποφύγετε το σολάριουμ

-Κάντε συχνά αυτο-εξέταση του δέρματός σας για να μπορείτε να παρατηρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδρομο burn out: Τα σημάδια που προειδοποιούν!


Η ξεκούραση κι ο ύπνος αποτελούν στοιχειώδεις ανάγκες του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος. Αν δεν τις καλύπτουμε τακτικά σε ικανοποιητικό βαθμό, αργά ή γρήγορα θ’ αρρωστήσουμε. Ένα πρώτο και βασικό σύμπτωμα ελλιπούς ξεκούρασης και ύπνου είναι η κόπωση. Συνήθως γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι οφείλεται η κούραση που νιώθουμε και που μας περνάει, μόλις ξεκουραστούμε και κοιμηθούμε αρκετά. Υπάρχουν όμως μορφές κούρασης, απ’ τις οποίες δεν μπορούμε να απαλλαγούμε ακόμα και αν κοιμηθούμε αρκετά η πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθως και οι οποίες καλύπτουν σαν βαριά ομίχλη την καθημερινότητά μας επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο που λειτουργούμε.

Γράφει ο Dr Gabi Hoffbauer, παθολόγος ειδικός σε θέματα ψυχοσωματικής υγείας.

Αυτό το είδος κούρασης μπορεί να οφείλετε σε διάφορες ορμονικές διαταραχές όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή οι διακυμάνσεις των τιμών του αίματος και των γενετικών ορμονών ή ακόμα να αποτελεί και ένδειξη καταθλιπτικής διάθεσης. Ωστόσο η συχνότερη αιτία της χρόνιας κόπωσης είναι το αρνητικό στρες, η διαρκής πίεση, οι άλυτες διενέξεις, οι πολλές έγνοιες αλλά και η βαθιά απόρριψη των δεδομένων συνθηκών της ζωής μας και της πορείας που ακολουθούμε.
Η μόνιμη κούραση μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι της νοημοσύνης του σώματος, που μας ειδοποιεί ότι έχουμε μπουχτίσει από μια κατάσταση ότι κατά βάθος δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να την ανεχτούμε άλλο, ακόμα κι αν η λογική μας επιμένει να βλέπει μόνο τα πλεονεκτήματά της.

Αυτό το είδος της κούρασης υποδηλώνει- τις περισσότερες φορές- μια μορφή άρνησης, ένα ήπιας μορφής αντανακλαστικό του συνδρόμου της ολοκληρωτικής απόσυρσης, με το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε μια ανυπόφορη κατάσταση ή και να πάψουμε να έχουμε ακραία αρνητικά συναισθήματα. Κάθε άνθρωπος νιώθει δυσάρεστα σε διαφορετικές καταστάσεις. Η πεθερά που βρίσκεται μέσα στο σπίτι, μουρμουρίζει διαρκώς, τα ξέρει όλα και ανακατεύεται σε όλα μπορεί να μας προξενήσει την ίδια χρόνια κόπωση με ένα μισητό επάγγελμα ή ένας ανυπόφορος συνάδελφος. Πέρα από αυτά, υπάρχουν άπειρες καταστάσεις που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο δυστυχισμένο, χωρίς να το συνειδητοποιεί απόλυτα. Γιατί η λογική συχνά αντιστέκεται σθεναρα και δεν θέλει να δει την δυσαρέσκεια.

Όποιος όμως εμπιστεύεται τη σωματική νοημοσύνη κι ακούει τα μηνύματα που του στέλνει το σώμα του, πρέπει να αναζητήσει χωρίς καθυστέρηση της αιτίες της μόνιμης κόπωσης και να επιδιώξει μια αλλαγή προς το καλύτερο.

Το ζευγάρι, για παράδειγμα, μπορεί να πάρει αποστάσεις από την πεθερά και να μην έχει άμεση επαφή μαζί της ή εκείνη να μένει σε ξεχωριστό διαμέρισμα. Όσο πιο νωρίς αναγνωρίσετε ότι η μόνιμη κούραση αποτελεί ένδειξη σοβαρής δυσαρέσκειας και προσπαθήσετε να αλλάξετε την κατάσταση, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να μετατραπεί η κόπωση σε κατάθλιψη και σε σύνδρομο ολοκληρωτικής εξουθένωσης(burn out) του οργανισμού.

Στη χρόνια κόπωση φανερώνεται συχνά η υπερβολική επιβάρυνση από μια κατάσταση,που εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε καν αντιληφθεί (ή δεν θελήσαμε να αντιληφθούμε), επειδή έτσι κι αλλιώς δεν βλέπουμε πουθενά διέξοδο. Απ’ τη μια πλευρά είναι τα επαγγελματικά ραντεβού, που δεν μπορούν ν’ αναβληθούν, απ’ την άλλη τα παιδιά, που πρέπει να πάνε στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, τα ψώνια, το μαγείρεμα, το συγύρισμα, οι γονείς και τα πεθερικά, που χρειάζονται φροντίδα, το τραπέζωμα των φίλων, η τακτοποίηση των οικονομικών, τα σχέδια για τις επόμενες διακοπές, – και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε για να συμπληρώσετε αυτή τη λίστα.

Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος που μένει για τις δικές σας ανάγκες, ιδίως αυτές που αφορούν το σώμα σας, είναι ελάχιστος. Μην απορείτε, λοιπόν, που το σώμα δείχνει με συγκεκριμένα σημάδια τις ελλείψεις αυτής της ιδιαίτερα πιεστικής ζωής- μ’ένα αίσθημα κόπωσης, για παράδειγμα, που γίνεται όλο και πιο επώδυνο και βασανιστικό, αφού η κούραση δεν φεύγει ούτε και με τις πολλές ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο.

Κι όμως, αντί ν’ αντιληφθούμε τις πολύτιμες υποδείξεις της σωματικής μας νοημοσύνης και να προσπαθήσουμε ν’αλλάξουμε προς το θετικό τα πράγματα, πίνουμε ακόμη περισσότερο καφέ το πρωί, επισκεπτόμαστε τον ένα γιατρό μετά τον άλλο και μερικές φορές πηγαίνουμε επιπλέον σε κάποιον εναλλακτικό θεραπευτή, ελπίζοντας ότι κάποιος από αυτούς θα μας βγάλει απ΄ το αδιέξοδο της υγείας μας- την αγιάτρευτη κόπωση. Ίσως φταίει ο φόβος, ότι δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τίποτα, που δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να δεχτούμε ότι η χρόνια αυτή κόπωση αποτελεί ένα μήνυμα του σώματος μας, που επισημαίνει τη βαθιά δυσαρέσκειά μας ή την ανυπόφορη πίεση που νιώθουμε. Και μέσα απ’αυτή την απόλυτη κούραση και απελπισία, συχνά αδυνατούμε να δούμε ότι σχεδόν πάντα, ακόμα και στις πιο μπερδεμένες καταστάσεις, υπάρχουν δυνατότητες γι’αλλαγή προς το καλύτερο.

Το Σύνδρομο της Ολοκληρωτικής Εξουθένωσης (Burn Out)

Αναφερόμαστε σ’ αυτό το σύνδρομο όταν κάποιος υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα από βαριάς μορφής βασανιστική κόπωση και εξάντληση, που διαρκώς επιδεινώνεται.Αυτοί που κυρίως πλήττονται απ’ το φαινόμενο της απόλυτης εξάντλησης είναι όσοι ασκούν κοινωνικό λειτούργημα και προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους. Κατά τη διάρκεια της καθημερινής άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, που συνδέεται συχνά με διαρκές στρες και μόνιμο φόρτο εργασίας, νιώθουν αρκετές φορές να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους. Έτσι, ο αρχικός τους ενθουσιασμός μετατρέπεται σε απαισιοδοξία, σε αίσθημα κενού, σε πεσιμισμό, απελπισία και μελαγχολία. Συχνά έρχονται να προστεθούν και σωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, κοιλιακοί πόνοι, προβλήματα του πεπτικού συστήματος, ζαλάδες και συχνές λοιμώξεις.

Χαρακτηριστικό, ωστόσο, αυτών των ανθρώπων είναι ότι κλείνουν τα μάτια τους στα μηνύματα της σωματικής τους νοημοσύνης (που γίνονται όλο και πιο έντονα) και στα προβλήματα που κρύβονται πίσω από αυτά.

Μολονότι η νοημοσύνη του σώματος αγωνίζεται όλο και πιο επίμονα να επιστήσει τη προσοχή μας σε αυτές τις δυσεπίλυτες καταστάσεις (καταφεύγοντας σε όλο και πιο σκληρά μέσα), για να αντιληφθούμεπόσο αυτοκαταστροφική είναι αυτή η συμπεριφορά μας, εμείς αρνούμαστε να καταλάβουμε. Πηγαίνουμε απ’ τον ένα γιατρό στον άλλο, ελπίζοντας σε μια “αποτελεσματική” θεραπεία, που θα μας απαλλάξει από την κούραση. Πολύ συχνά είναι αδύνατον να λύσει κανείς τέτοια προβλήματα μόνο μέσω της επαφής και του διαλόγου με τη σωματική νοημοσύνη. Το σύνδρομο της ολοκληρωτικής εξουθένωσης είναι μία σοβαρή ασθένεια. Συνήθως απαιτείται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία – στην αρχή είναι προτιμότερο σε ειδική κλινική για ψυχοσωματικές ασθένειες- ώστε με την κατάλληλη αγωγή να θεραπευτεί σε μόνιμη βάση η ίδια η ασθένεια και όχι μόνο το σύμπτωμά της (η κόπωση).



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΑΕΔ: Επιδοτούμενες διακοπές για 100.000 δικαιούχους


Ανακοίνωση 01.07.13

Διακοπές 7 ημερών με επιταγή κοινωνικού τουρισμού των 20 ευρώ ανά δικαιούχο θα μπορέσουν να κάνουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2014 περίπου 100.000 χαμηλόμισθοι, άνεργοι καθώς και άτομα με αναπηρία 67% και άνω, μέσα από το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που έχει ετοιμάσει η νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ. Στους ωφελούμενους περιλαμβάνονται και οι συνοδοί των δικαιούχων ΑμεΑ.

Κριτήρια

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ εξετάζει να εφαρμόσει τα ίδια με αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Τουρισμού. Σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ (για μεμονωμένα άτομα), 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί) και 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).

Η εκκίνηση του προγράμματος θα γίνει με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, εντός των επόμενων ημερών.

Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού προτείνεται να είναι 20 ευρώ ανά δικαιούχο. Στην οικονομική αξία της περιλαμβάνεται το ποσό επιδότησης του δικαιούχου και των ωφελουμένων μελών της οικογένειάς του. Την επιταγή αυτή οι δικαιούχοι θα την εξαργυρώσουν στα καταλύματα που θα επιλέξουν, πληρώνοντας την τυχόν επιπλέον διαφορά από την τσέπη τους. Αν δηλαδή ένα ζευγάρι δικαιούχων έχει όριο τα 40 ευρώ ημερησίως (δυο επιταγές των 20 ευρώ) και η διαμονή στο ξενοδοχείο που θα επιλέξει για διακοπές είναι 70 ευρώ τη μέρα, τότε θα επιβαρυνθεί με 30 ευρώ επιπλέον.

Δικαιούχοι

1) Μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ που μέσα στο 2012 είχαν τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης.
2) Άνεργοι οι οποίοι επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον δυο μήνες (50 ημερήσια επιδόματα) μέσα στο προηγούμενο έτος.
3) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ.

«Ωφελούμενοι»

Τα προστατευόμενα τέκνα των δικαιούχων καλύπτονται από το πρόγραμμα ως «ωφελούμενοι», εφόσον είναι άνω των 5 ετών, όπως και οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς. Στους ωφελούμενους περιλαμβάνονται και οι συνοδοί των δικαιούχων ΑμεΑ.

Το πρόγραμμα ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε όσους θέλουν να κάνουν όχι μόνο φθινοπωρινές διακοπές, αλλά μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους από τον ερχόμενο χειμώνα και μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Για το νέο πρόγραμμα έχουν εξασφαλιστεί 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προέρχεται από την εισφορά 0,35% που παλαιότερα πήγαινε υπέρ της Εργατικής Εστίας, αλλά μετά την κατάργηση του οργανισμού ο πόρος αυτός εισπράττεται από τον ΟΑΕΔ, στον οποίο και περιήλθαν οι λογαριασμοί παροχών της πρώην Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 126 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή φορτίζει το κινητό με τη θερμότητα του σώματος


Βασίζεται σε θερμοηλεκτρικό υλικό που συγκεντρώνει τη θερμοκρασία που παράγουμε.

Είναι συχνό φαινόμενο στην εποχή μας να ζούμε με το φόβο να κλείσει η φορητή μας συσκευή λόγω χαμηλής μπαταρίας. Κατά καιρούς έχουμε δει πολλές εταιρίες να προσπαθούν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, με τις περισσότερες να προσπαθούν να εστιάζουν στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Μία νέα δημιουργία της Vodafone, με το όνομα Pocket Power, προσπαθεί να δει το συγκεκριμένο πρόβλημα από διαφορετική σκοπιά. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μικρή τσέπη που είναι ραμμένη σε παντελόνια ή υπνόσακους.

Αποτελείται από θερμοηλεκτρικό υλικό που έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τη θερμότητα του σώματος και να την μετατρέψει σε ρεύμα, το οποίο στη συνέχεια αξιοποιείται για να φορτίσει τη συσκευή σας.

Το υλικό έχει ελεγχθεί από το πανεπιστήμιο του Southampton, με τον καθηγητή ηλεκτρονικών συστημάτων Stephen BeeBy να υποστηρίζει πως μέσα στις οκτώ ώρες του βραδινού ύπνου, το Pocket Power μπορεί να δώσει έως και 25 λεπτά επιπλέον χρόνου ομιλίας, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι φυσιολογική.

Μέχρι λοιπόν οι μπαταρίες να καταφέρουν φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο, το νέο gadget της Vodafone μπορεί να αποτελέσει μία πολύ αποτελεσματική καλοκαιρινή λύση.





Διαβάστε περισσότερα...

Αρτηριακή Υπέρταση: Ροκανίζοντας το δένδρο της Ζωής…


H αρτηριακή υπέρταση είναι μια αρκετά ύπουλη νόσος που έχει ένα «θετικό» και ένα «αρνητικό» σημείο. Είναι ύπουλη διότι δεν δίνει κανένα απολύτως σύμπτωμα και έτσι μπορεί ένας ασθενής να πάσχει για πολλά χρόνια χωρίς να το γνωρίζει. Το «θετικό» είναι ότι για να εγκατασταθούν οι βλάβες της υπέρτασης, απαιτείται μια πορεία αρκετών ετών, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον ασθενή, όταν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, να ανατρέξει στην βοήθεια του ειδικού και να ανακόψει αυτή την πορεία. Το «αρνητικό» είναι ότι όταν οι βλάβες εγκατασταθούν είναι μη αναστρέψιμες .

Η αρχική βλάβη που προκαλεί η υπέρταση σε έναν ασθενή, είναι στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι αρτηρίες στον άνθρωπο είναι κατασκευασμένες να λειτουργούν φυσιολογικά όταν η πίεση του αίματος είναι κάτω από 130/80. Όταν λοιπόν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτίθενται σε πιέσεις πάνω από αυτό το όριο, και όσο ψηλότερα τόσο και το αποτέλεσμα είναι χειρότερο, το τοίχωμα των αρτηριών αλλάζει. Γίνεται όπως λέμε «αναδιαμόρφωση του τοιχώματος». Συγκεκριμένα γίνεται πιο παχύ και μειώνεται η δυνατότητα του να διαστέλλεται. Επιπρόσθετα οι αυξημένες πιέσεις ενδεχόμενα να συντελούν και στην εκφύλισή του και κατά συνέπεια στην σκλήρυνση (αρτηριοσκλήρυνση) και στην περαιτέρω μείωση της λειτουργικότητάς του. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών είναι η διαιώνιση της υπέρτασης και οι βλάβες στα διάφορα όργανα.

Από τη στιγμή που τα αγγεία «αλλάξουν» ο ασθενής πρέπει να παίρνει φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιθανότατα δια βίου. Επιπρόσθετα λόγω της μειωμένης ικανότητας για αγγειοδιαστολή που σηματοδοτεί και τη βλάβη στη λειτουργία του ενδοθηλίου (ενός στρώματος κυττάρων που βρίσκεται στην επιφάνεια του αυλού του αγγείου και έρχεται σε επαφή με το αίμα) αρχίζει και ο φαύλος κύκλος της αθηρωμάτωσης, με τη συγκέντρωση λιπιδίων εντός τους τοιχώματος των αρτηριών με αποτέλεσμα το στένεμα του αυλού τους.



Εικόνα 1: Η συγκέντρωση λιπιδίων εντός του αγγειακού τοιχώματος έχει σαν συνέπεια το στένεμα του αυλού του αγγείου. Η κυκλοφορία συναντά μεγαλύτερη αντίσταση στο εικονιζόμενο αγγείο. Σαν αποτέλεσμα το όργανο στο οποίο καταλήγει δεν αιματώνεται σωστά.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα όργανα που κυρίως επηρεάζονται από την υπέρταση.

Α) Καταρχήν η καρδιά. Το τοίχωμα της καρδιάς αρχίζει να γίνεται πιο παχύ, όπως

κάθε μυς στο σώμα μας που αρχίζει να σηκώνει μεγαλύτερα φορτία. Και τι κακό μπορεί να προκαλέσει αυτό, αφού ο υπερτασικός φαίνεται να έχει μια πιο δυνατή καρδιά. Το θέμα είναι ότι ενώ όντως αυτό ισχύει με τους μυς των χεριών πχ ένας άνθρωπος που έχει υπερτροφικούς μυς στους βραχίονες είναι πιο δυνατός από έναν με αδύνατα χέρια, στη καρδιά όταν το τοίχωμα παχύνεται, αρχίζουν τα προβλήματα.





Εικόνα 2: Καρδιά που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου-μια από τις επιπλοκές της υπέρτασης.

Το παχύ τοίχωμα στην καρδιά, τείνει να έχει πρόβλημα στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του. Επομένως τα καρδιακά κύτταρα έχουν να επιτελέσουν περισσότερο έργο με λιγότερο οξυγόνο. Το ανάλογο θα ήταν ένας αθλητής που ενώ τρέχει τον βάλλουμε να αναπνεύσει μέσα από ένα καλαμάκι. Το καρδιακό κύτταρο μην έχοντας αρκετό οξυγόνο δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά τις διάφορες λειτουργίες του, με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση τις αρρυθμίες (έκτακτες συστολές, κολπική μαρμαρυγή) και σε βαρύτερες μορφές την καρδιακή ανεπάρκεια (η καρδιά χάνει τη δύναμή της). Πέρα από το παχύ τοίχωμα η αρτηριακή πίεση αλλάζει (προκαλεί αναδιαμόρφωση) και στα αγγεία της καρδιάς με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η αιμάτωση και έτσι να μειώνεται ακόμη περισσότερο η μεταφορά του οξυγόνου.

Β) Ο εγκέφαλος. Τα αγγεία του εγκεφάλου λόγω ειδικής διαμόρφωσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην χρόνια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αναδιαμόρφωση τους έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της οξυγόνωσης των εγκεφαλικών κυττάρων . Οι υπερτασικοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερη επίπτωσης άνοιας και νόσου Alzheimer ή στις πιο ελαφρές περιπτώσεις πάσχουν από αδύναμη μνήμη. Η σταδιακή εκφύλιση του τοιχώματος των αγγείων λόγω της «αναδιαμόρφωσης» έχει σαν αποτέλεσμα αυτά τα αγγεία να ρηγνύονται ευκολότερα με αποτέλεσμα το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Γ) Ο οφθαλμός. Για τον ιατρό αποτελεί μια προέκταση του εγκεφάλου.

Αυτό διότι κατά την διαμόρφωση του σώματος του ανθρώπου, όταν ακόμη είναι έμβρυο, δύο μικρά τμήματα του εγκεφάλου απομακρύνονται από αυτόν και έτσι σχηματίζεται ο εσωτερικός χιτώνας του οφθαλμού (ο αμφιβληστροειδής) χάριν στον οποίο βλέπουμε. Έτσι αν ο ιατρός επιθυμεί να εξετάσει την κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου, δεν έχει παρά να κοιτάξει το εσωτερικό του ματιού (βυθοσκόπηση). Με την αναδιαμόρφωση των αγγείων του ματιού αρχίζουν τα κύτταρα που δέχονται το φως να εκφυλίζονται (είτε πεθαίνουν, είτε χάνουν την λειτουργία τους ). Λόγω της κατανομής των αγγείων στον αμφιβληστροειδή που είναι περισσότερα στο κέντρο και λιγότερα στην περιφέρεια, αρχικά εκφυλίζονται τα κύτταρα της περιφέρειας. Έτσι το οπτικό πεδίο του ασθενούς σταδιακά μειώνεται. Επειδή κυρίως βλέπουμε με τα κύτταρα που είναι στο κέντρο, ο ασθενής συνήθως δεν αντιλαμβάνεται ότι προοδευτικά τυφλώνεται. Τελικά αναζητά βοήθεια από τον ιατρό όταν αρχίζει να σκοντάφτει, ή να χτυπάει το κεφάλι του σε εμπόδια. Είναι αξιοθαύμαστο ότι παρόλο που μπορεί να έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος των οπτικών του πεδίων, ο ίδιος δεν το έχει καταλάβει.



Εικόνα 3. Εικόνα από βυθοσκόπηση. Παρατηρούνται βλάβες στον αμφιβληστροειδή εξαιτίας της αρτηριακής υπέρτασης.

 

Δ) Ο Νεφρός. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την ιατρική, αντιμετωπίζουν το νεφρό σαν το όργανο που καθαρίζει το αίμα σχηματίζοντας τα ούρα. Αυτό είναι εν μέρει η λειτουργία του νεφρού. Αν θέλουμε όμως με μια λέξη να περιγράψουμε την λειτουργία του είναι ότι συντηρεί την «ομοιόσταση» του οργανισμού. Δηλαδή κρατάει τις εσωτερικές παραμέτρους του αίματος σταθερές (ηλεκτρολύτες, υγρά) ανεξάρτητα από τις συνθήκες που τείνουν να τις αλλάξουν. Επιπρόσθετα εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν τον αιματοκρίτη και την κινητικότητα των αγγείων, τον όγκο του αίματος, ενώ επιπρόσθετα αποτελεί ηθμό που κατακρατάει τις πρωτεΐνες του αίματος και δεν αποβάλλονται στα ούρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι λειτουργία του νεφρού αποτελεί το κορμό ολόκληρου του οργανισμού μας. Στα νοσοκομεία, κατά τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών, η ιατρική προσπάθεια συνεχίζεται με ελπίδα για την σωτηρία του ασθενούς, μέχρι να επιδεινωθεί σημαντικά η λειτουργία των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια). Αν αυτό συμβεί, γνωρίζουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά. Αυτό λοιπόν το πολύτιμο για τον οργανισμό όργανο είναι το πρώτο που επηρεάζει η αρτηριακή υπέρταση. Επιπρόσθετα αν η υπέρταση μείνει αθεράπευτη, συμβαίνουν στο νεφρό αλλαγές (νεφροσκλήρυνση) που επιτείνουν την υπέρταση και την διαιωνίζουν. Υπάρχει πλέον εξέταση που μπορεί να δείξει το κατά πόσο έχει επηρεαστεί ο νεφρός από την υπέρταση, πριν ακόμη εμφανιστεί βλάβη στο όργανο.

Για το λόγο ότι η υπέρταση προκαλεί βλάβες επιλεκτικά στα όργανα που προαναφέρθηκαν, σαν κατά κάποιο τρόπο να τα σημαδεύει, τα όργανα αυτά ονομάζονται «όργανα στόχοι της υπέρτασης» και οι βλάβες τους « βλάβες οργάνων στόχων».

Διαβάστε στο επόμενο άρθρο του γιατρού: Πώς γίνεται η σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τη γιαούρτωσαν γιατί τους χρωστούσε χρήματα


Νέο «πλαίσιο εργασιακών διεκδικήσεων».

Άρχισαν και τα... γιαουρτώματα λόγω στάσης πληρωμών! Ποιος να το περίμενε ότι η κρίση θα οδηγούσε ακόμα και σε τέτοια κρούσματα με «στόχους» όχι πολιτικά πρόσωπα, αλλά εργοδότες οι οποίοι αποδεικνύονται αφερέγγυοι και λόγω έλλειψης εσόδων δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους υπαλλήλους τους.

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με θύμα 48χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος και πρώην σύζυγος γνωστού επιχειρηματία της Αχαΐας, όπως γράφει ο «Κόσμος» και αναδημοσιεύει το thebest.gr. Εδώ και μήνες έχουν αρχίσει τα έντονα οικονομικά προβλήματα στην επιχείρησή της.

Από εκεί που η ίδια ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της, άρχισε να πληρώνει έναντι μισθών στους υπαλλήλους και κάποια στιγμή έφθασε να οφείλει περισσότερο και από πέντε μήνες στον καθένα. Οι εργαζόμενοι ακολούθησαν διαδικασίες μέσω συνδικαλιστικών οργάνων για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους, αλλά μάταια. Απείλησαν ακόμα και με δικαστικές διενέξεις, αλλά πάλι δεν κατάφεραν τίποτα.

Την ίδια ώρα όμως προσέφεραν κανονικά τις υπηρεσίες τους ενώ οι απαιτήσεις εκ μέρους της εργοδότριας συνεχώς αυξάνονταν. Ταυτοχρόνως, όπως υποστηρίζεται, αυξανόταν και η αυστηρότητά της, γεγονός που εκνεύριζε πιο πολύ τους υπαλλήλους. Φαίνεται λοιπόν ότι δύο από αυτούς δεν άντεξαν και αποφάσισαν να της... στήσουν καρτέρι έχοντας εφοδιαστεί κεσεδάκια γιαουρτιού. Την «πέτυχαν» έξω από το μαγαζί το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, την ώρα που η ίδια έφευγε, και της επιτέθηκαν ρίχνοντας τα κεσεδάκια πάνω της! Και μάλιστα το έκαναν απειλώντας πως θα συνεχίσουν εάν δεν αποφασίσει να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους προκειμένου να εξοφληθούν και να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους...



Διαβάστε περισσότερα...

Ναρκωτικά «νέας γενιάς» και στην Ελλάδα


Κατασχέθηκε στη Θεσσαλονίκη ποσότητα από το λεγόμενο «σιρόπι του βιασμού».

Συνθετικές ναρκωτικές ουσίες σε υγρή μορφή, με ισχυρή κατασταλτική δράση, γνωστές και ως «σιρόπια του βιασμού», ενοχοποιούνται για περιστατικά βιασμών που έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα, με τα θύματα να θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα.

Είναι άχρωμα, άοσμα και άγευστα, αναμειγνύονται στο ποτό και προκαλούν απώλεια μνήμης και μείωση των αντιστάσεων, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευτούν εργαστηριακά, αφού αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό.

Η κατάσχεση στη Θεσσαλονίκη ποσότητας 1 κιλού και 815 γραμμαρίων μίας τέτοιας υγρής ναρκωτικής ουσίας -της GBL- την περασμένη Παρασκευή ενισχύει τους φόβους για διάδοση της χρήσης «ναρκωτικών του βιασμού σε ραντεβού» (γνωστών διεθνώς ως date-rape drugs) στη χώρα μας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος».

Ο 27χρονος έμπορος, που συνελήφθη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, είχε στήσει ένα μικρό... σούπερ μάρκετ ναρκωτικών, αφού εκτός από το GBL βρέθηκαν στην κατοχή του ποσότητες κι άλλων τύπων επικίνδυνων συνθετικών διεγερτικών, όπως μεφεδρόνη (γνωστή ως «μιάου») και κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (ή «κοκαΐνη των φτωχών»).

Το GBL (Γάμα-Βουτυρολακτόνη) είναι χημικό βιομηχανικό διαλυτικό που χρησιμοποιείται σε βαφές, εντομοκτόνα, πλαστικά και μελάνια.

Αποτελεί πρόδρομη ουσία του GHB (Γάμα-Υδροβουτυρικό οξύ), του υπ' αριθμόν ένα «ναρκωτικού του βιασμού», το οποίο και αντικατέστησε ως κύριο συστατικό της «υγρής έκστασης» λόγω κόστους και έλλειψης στην «αγορά». Πωλείται on-line και κάνει θραύση στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Η ουσία έχει ισχυρή κατασταλτική δράση, που μπορεί να προκαλέσει στο θύμα απώλεια συνείδησης και αδυναμία να προβάλλει αντίσταση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αναμεμειγμένη σε ποτό για πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης και για ληστείες.

Σε περιπτώσεις βιασμών με χρήση «σιροπιού του βιασμού» το θύμα εμφανίζει απώλεια μνήμης, ναυτία, υπερβολική υπνηλία, σπασμούς, σύγχυση, απώλεια ελέγχου και αφύσικη κατάργηση των αναστολών, με αποτέλεσμα να γίνεται έρμαιο στα χέρια του βιαστή. Στις καταθέσεις τους στις αστυνομικές αρχές τα θύματα θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα.

«Η ανίχνευση τέτοιων ουσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το άτομο έχει εκτεθεί στιγμιαία και μόνο μία φορά σε αυτές», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» τοξικολόγος που έχει κληθεί πρόσφατα να διερευνήσει ανάλογο περιστατικό.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, το θύμα καθυστερεί να απευθυνθεί στις Αρχές, με αποτέλεσμα η ουσία να έχει ήδη αποβληθεί από τον οργανισμό και να μην ανιχνεύεται. Άλλα συμπτώματα και παρενέργειες από τη χρήση GBL και GHB είναι ίλιγγος, μυϊκή ατονία, δύσπνοια, προβλήματα κινητικότητας και όρασης, εφίδρωση, πτώση αρτηριακής πίεσης κ.ά., ενώ μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κώμα και θάνατο.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλλιτεχνικό ραντεβού στη Σάμο


Τον Αύγουστο το Samos Young Artists Festival.

Μια εκλεκτή συνάντηση καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, από την Δύση ως την Ανατολή. Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Επτά ημέρες, επτά συναυλίες που πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου.

Το Samos Young Artists Festival φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της πιο αναγνωρίσιμης απ΄όλους καθολικής γλώσσας, εκείνης της μουσικής. «Η επικοινωνία και η ανταλλαγή πολιτιστικών μηνυμάτων μεταξύ των νέων καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες μπορεί να δημιουργήσει μια νέα μουσική γλώσσα». Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησαν το 2010 οι ιδρυτές του το Samos Young Artists Festival και ήδη προχωρούν στην 4η κατά σειρά διοργάνωση. Ένα Φεστιβάλ που χρηματοδοτείται από ιδιωτική πρωτοβουλία και υποστηρίζεται ενεργά από τοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα καθώς και από τον Δήμο Σάμου. Για τον σχεδιασμό και την διαχείριση του Φεστιβάλ η οικογένεια Schwarz ίδρυσε πρόσφατα το Schwarz Foundation, Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα. Καλλιτεχνικός Διευθυντής και υπεύθυνος για την επιλογή του προγράμματος είναι φέτος ο σπουδαίος βιολιστής Daniel Nodel. Ο Daniel Nodel κατάγεται από το Minsk της Λευκορωσίας, ζει και εργάζεται στη Γερμανία και είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

«Θα παίξουμε μουσικές συνθετών της Μεσογείου με την ευχή για ειρήνη στη Μεσόγειο» μας λέει το Camerata Smyrna Woodwind Quintet, που μεταξύ άλλων θα μας παρουσιάσει έργα των Rossini, Saygun και Κωνσταντινίδη. Την έναρξη του προγράμματος αναλαμβάνουν φέτος οι Gitanes Blonde. Οι 4 καλλιτέχνες από το Μόναχο μας ανοίγουν έναν μικρό θησαυρό γεμάτο μουσικά μαργαριτάρια: από Βαλκανική και εβραϊκή μουσική (Klezmer) μέχρι ιρλανδέζικους, ρώσικους και νοτιοαμερικάνικους ρυθμούς.

Η Olga Michula, cymbalom και η Anastasia Feierlein, πιάνο θα παρουσιάσουν μια αναδρομή στην ιστορία της μουσικής ξεκινώντας από τον Couperin και καταλήγοντας στην χώρα καταγωγής τους τη Ρωσία και σε μουσικές του περασμένου αιώνα. Το γερμανικό Aramis Trio θα μας παρουσιάσει έργα των Schumann, Kirchner και Schubert ενώ ο πιανίστας Caspar Frantz θα μας προσφέρει μια νοσταλγική αναδρομή με έργα των Bach, Schumann, Lachenmann και Brahms.

Δίπλα στους διεθνείς καλεσμένους, το κουαρτέτο εγχόρδων Tετρακτύς θα έρθει για να μας αποδείξει ότι η μουσική ξεπερνάει κάθε διαφορά και αντιπαλότητα. Οι μουσικοί που απαρτίζουν το Tετρακτύς σπούδασαν, μεταξύ άλλων χωρών, και στη Γερμανία. Οι νεαροί Έλληνες και Τούρκοι του κουαρτέτου θα παίξουν έργα των Bach, Σκαλκώτα, Shostakovitch και Beethoven και με το δικό τους τρόπο θα συμβάλουν στην κατανόηση της διαφορετικότητας των λαών. Με τον ίδιο τρόπο και με τον ίδιο στόχο οι βραβευμένες Γαλλίδες του συνόλου Zaїde, θα κλείσουν το φετινό Φεστιβάλ με έργα των Iάννη Ξενάκη, Joseph Haydn, Leoš Janáček, Felix Mendelssohn.

Samos Young Artists Festival. Από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου, επτά ημέρες δημιουργίας, ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Τουρκία. Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται μετά το ηλιοβασίλεμα, τις πιο δροσερές ώρες της καλοκαιρινής ημέρας, υπό το φως των αστεριών που αναδεικνύουν το όμορφο Θέατρο του Πυθαγορείου.

Πρόγραμμα
Τετάρτη, 7/8 | Gitanes Blondes, Γερμανία
Πέμπτη, 8/8 | Camerata Smyrna Woodwind Quintet, Τουρκία
Παρασκευή, 9/8 | Olga Mishula (Cimbalom), Anastasia Feierlein (piano), Ρωσία
Σάββατο, 10/8 | Αramis Trio, Γερμανία
Kυριακή, 11/8 | Τetraktys , Ελλάδα
Δευτέρα, 12/8 | Caspar Frantz (πιάνο), Γερμανία
Τρίτη, 13/8 | Zaїde-Quartett, Γαλλία

Ώρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ


Διαβάστε περισσότερα...

Καθυστερεί η διαδικασία για τη λειτουργία Γηροκομείου Τυφλών


Ο δήμος Θεσσαλονίκης περιμένει ακόμα απάντηση από τον υπουργό Εργασίας.

Καθυστερεί αδικαιολόγητα η διαδικασία για τη λειτουργία Γηροκομείου Τυφλών καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης περιμένει εδώ και δυο μήνες απάντηση σε σχετικό αίτημά του από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, επισημαίνει ο συντονιστής της Θεματικής Ομάδας ΑμεΑ των Οικολόγων Πρασίνων, Φώτης Μπίμπασης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον υπουργό Εργασίας, ο κ Μπίμπασης, επισημαίνεται ότι η λειτουργία ενός Γηροκομείου Τυφλών στη Θεσσαλονίκη αποσκοπεί αφενός στην προστασία των τυφλών τρίτης ηλικίας, αφετέρου καλύπτει ένα σημαντικό κενό σε επίπεδο κοινωνικής προστασίας, δεδομένου ότι τα ΑμεΑ όταν φθάνουν στην τρίτη ηλικία, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα, ενώ ειδικότερα οι τυφλοί τρίτης ηλικίας δεν γίνονται αποδεκτοί στα γηροκομεία της χώρας, επειδή έχουν ανάγκη συνοδείας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, παράλληλα με το Γηροκομείο θα λειτουργήσει και ένα πνευματικό κέντρο για την πολιτιστική καλλιέργεια των τυφλών, ενώ θα παρέχεται ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των ατόμων με πολλαπλή αναπηρία που έχουν και πρόβλημα όρασης.

Αναφέρει δε ότι για να υλοποιηθούν όλα αυτά είναι απαραίτητο να μεριμνήσει τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και η Διοίκηση του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών, ώστε να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην απόκτηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του φιλανθρωπικού σωματείου «Οργάνωση Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος-O Ήλιος».

“Οποιαδήποτε κωλυσιεργία σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την αδυναμία συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών του δημοσίου, είναι ανεπίτρεπτη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, ευέλικτου και λειτουργικού κρατικού μηχανισμού. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για ένα έργο, μεγάλης σημασίας για τα Άτομα με Αναπηρία, που επιπλέον δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό” επισημαίνει ο κ Μπίμπασης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Οι φόροι "κατεδάφισαν" την αγοραστική αξία των ακινήτων»


Προτάσεις για ανάκαμψη από φορείς της κτηματαγοράς.

«Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας υιοθετήθηκε σειρά μέτρων που ήταν κυριολεκτικά καταστρεπτικά για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Δεκαπλασιάστηκε το φορολογικό της βάρος, ενώ τα μισθωτικά εισοδήματά της εκμηδενίστηκαν. Οι φόροι "κατεδάφισαν" την αγοραστική της αξία, ενώ ποινικοποιήθηκε βαρύτατα η αδυναμία εξόφλησής τους. Έτσι, έπαψε να λειτουργεί η κτηματαγορά στη χώρα μας, η οικοδομή απονεκρώθηκε, με ολέθρια αποτελέσματα για την απασχόληση και την οικονομία, και η ακίνητη περιουσία, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, τελικά μεταβλήθηκε από δικαίωμα, κυριολεκτικά σε βάρος».

Το συμπέρασμα αυτό επισήμαναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται με τα ακίνητα, την οικοδομή, την κτηματαγορά και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ιδιωτική ακίνητη περιουσία με αφορμή την πρόσφατη απόφαση προσδιορισμού, «εξωπραγματικών "αντικειμενικών αξιών" οικοπέδων για την εφαρμογή του ΦΑΠ, τα λοιπά ισχύοντα και επικείμενα εξοντωτικά φορολογικά, πολεοδομικά και άλλα μέτρα που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, με αποκορύφωμα τη μαζική αποστολή εκκαθαριστικών ΦΑΠ 2011, 2012 & 2013 και χαρατσιού μέσω ΔΕΗ 2012 & 2013».

Πιο συγκεκριμένα, οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Κώστας Βλαχάκης, της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, της ΟΜΚΟΕΕ Δημήτρης Καψιμάλης και της ΟΜΑΣΕ Γιάννης Ρεβύθης, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Τύπου για τη σημερινή δραματική, όπως τόνισαν, κατάσταση και διατύπωσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης κοινή πρόταση 10 κατεπειγόντων μέτρων για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, της οικοδομής και της οικονομίας της χώρας μας.

Επισήμαναν ότι μόλις πρόσφατα «ελήφθησαν κάποια θετικά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, πλήρως όμως ανεπαρκή για να αντιστρέψουν τη δεινή αυτή οικονομική πραγματικότητα, και να αναβιώσουν την κτηματαγορά, όπως π.χ. η επιτάχυνση της αδειοδότησης για αγορά ακινήτων από μη κοινοτικούς πολίτες στις πάμπολλες «παραμεθόριες» περιοχές της χώρας και η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σ΄ αυτούς αν αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ στη χώρα μας.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων προτείνουν:

- Για τις αντικειμενικές αξίες, τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας. Μειωτικός συντελεστής για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν τον φόρο κατοχής. Μείωση των "τιμών ζώνης" στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.

- Για το ενιαίο φόρο ακινήτων, αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ & ΤΑΠ). Υπολογισμός της φορολογητέας αξίας με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.

- Για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων- ΦΠΑ, μείωση του συντελεστή σε ποσοστό 5%, ήτοι στο μέσο ύψος του αντίστοιχου συντελεστή των ευρωπαϊκών χωρών. Μείωση του ΦΠΑ σε 10% για την πώληση νεόδμητων οικοδομών και σε 5% στις δαπάνες ανακαίνισης/ενεργειακής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων.

- Για τη φορολογία εισοδήματος από ακίνητα, τη καθιέρωση μεσαίου κλιμακίου 12.001- 24.000 ευρώ με συντελεστή 20%. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5- 3% και των κρατήσεων 3% υπέρ ΜΤΠΥ και 2% υπέρ ΤΑΔΚΥ.

- Για την φορολογία οικοδομών την επαναφορά της απαλλαγής από ΦΑΠ των κτισμάτων των οικοδομών επί μία επταετία. Κατάργηση της επιβολής ΕΕΤΑ στα εργοτάξια των οικοδομών.

- Για τα τεκμήρια κατοικίας και το πόθεν έσχες οικοδομής, την άμεση κατάργησή τους, λόγω «κατεδάφισης» των κάθε είδους εισοδημάτων των πολιτών, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Οριοθετημένη παράταση της αναστολής του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτων.

Επίσης, προτείνουν για τα αυθαίρετα την μείωση των προστίμων νομιμοποίησης, και κυρίως του βασικού συντελεστή από 0,15 σε 0,10, ώστε να μπορούν να τα πληρώσουν μαζικά οι ενδιαφερόμενοι σ΄ όλη τη χώρα καθώς και τη δυνατότητα ρύθμισης όλων των οικοδομών με νόμιμη οικοδομική άδεια ανεξάρτητα από τον χρόνο κατασκευής τους, και χωρίς εξάρτηση από την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου Παπακωνσταντίνου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Παλεύει» με την ανορεξία τα τελευταία 20 χρόνια


Η Helen ήθελε να μείνει για πάντα παιδί.

Η Helen Gillespie από το Περθ της Σκωτίας «παλεύει» με την ανορεξία τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που ήταν μόλις 10 ετών!

Το στήθος της δεν αναπτύχθηκε ποτέ σωστά, δεν έκανε ποτέ σχέση με αγόρι και παρότι έφτασε 30 χρονών δεν έχει καταφέρει να φύγει ακόμη από το σπίτι των γονιών της.

Όταν ήταν μικρή, η Helen φοβόταν πολύ το γεγονός ότι μεγάλωνε, με αποτέλεσμα να αναπτύξει διατροφικές διαταραχές, να περιορίσει το συνολικό αριθμό των θερμίδων που ελάμβανε και ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει να περάσει στο στάδιο της εφηβείας.

Αντί όμως να διατηρήσει την παιδική και φρέσκια εμφάνισή της, εξαιτίας της ανορεξίας το σώμα της άρχισε να μοιάζει περισσότερο με αυτό μιας πιο μεγάλης ηλικιακά γυναίκας, τα οστά της είναι αδύναμα ενώ έχει εμφανίσει και κιρσούς.

«Οι γιατροί μού λένε ότι τα κόκαλά μου είναι σαν μιας 70χρονης. Είναι τόσο αδύναμα, που στα 14 μου έσπασα τον καρπό μου μια μέρα από πτώση. Αν δεν βελτιωθώ σύντομα, θα συνεχίσω να… γερνάω πρόωρα. Αισθάνομαι σα γριά» λέει η ίδια.



Η Helen ζυγίζει 38 κιλά. Ξεκίνησε να κάνει δίαιτα όταν ήταν 10 χρονών και πέντε χρόνια μετά το βάρος της δεν ξεπερνούσε τα 29 κιλά. Κόντεψε να πεθάνει.

Έμεινε τέσσερις μήνες στο νοσοκομείο, όμως με το που επέστρεψε στο σπίτι της άρχισε να μην τρώει και χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε για τα επόμενα 20 χρόνια!



Μέρος του προβλήματός της ήταν ότι η ίδια πίστευε ότι οι γονείς της είχαν πολλές απαιτήσεις και υψηλές προσδοκίες για την ίδια.

«Πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι εγώ με έσπρωχνα να γίνομαι όλο και καλύτερη, όχι οι γονείς μου. Θέλω συνεχώς να νιώθω αγάπη, τρυφερότητα, προσοχή και να με επαινούν και φοβόμουν πολύ την κριτική» εξομολογήθηκε. Σύντομα κατάλαβε ότι αυτό στο οποίο ήταν καλή ήταν… να χάνει βάρος!

«Το βάρος μου ήταν κάτι που μπορούσα να ελέγξω. Το να χάνω κιλά ήταν κάτι σαν “ταλέντο”, το οποίο θαύμαζαν ιδιαίτερα τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας μου» πρόσθεσε.



«Από κάποιο σημείο και μετά οι φίλες μου άρχισαν να κάνουν σχέσεις με αγόρια, αλλά εγώ ένιωθα ακόμη μέσα μου σαν παιδί. Ήταν τρομακτικό και πολύ άγνωστο για μένα. Δε μπορούσα να το κάνω. Φοβόμουν το να μεγαλώσω, να δεσμευτώ και να αποκτήσω ευθύνες» είπε ακόμη.

Ο φόβος της να μεγαλώσει είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την εφηβεία της… στην ώρα της. Η Helen είχε την πρώτη της περίοδο όταν έγινε 26 ετών. Το στήθος της δεν αναπτύχθηκε σωστά και τώρα φορά ειδικά προσθετικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή.



«Αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι η εικόνα που έχω για τον κόσμο είναι παιδική και ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και αυτό με τρομάζει. Πιστεύω ότι θέλοντας να διατηρήσω μια νεανική όψη, αυτό που ήθελα να πετύχω ήταν οι άλλοι να μην έχουν προσδοκίες από μένα. Ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου γιατί θέλω να προειδοποιήσω κι άλλους που πάσχουν από ανορεξία, ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να σάς στερήσει την παιδικότητά σας. Θέλω να γίνω καλά, όμως θα ήθελα να είμαι ξανά παιδί και να μην έχω τις ευθύνες που συνοδεύουν έναν ενήλικα. Χρειάζομαι βοήθεια, αλλά ποτέ δε θα είμαι φυσιολογική» κατέληξε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντικές αιμοδοσίες στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου


«Ό,τι ομάδα είσαι, εμείς σε περιμένουμε» το σύνθημα.

Με το σύνθημα «Ό,τι ομάδα είσαι, εμείς σε περιμένουμε» ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου ενισχύει τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος διοργανώνοντας δια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας και των Δημοτικών Κοινοτήτων Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού δύο νέες εθελοντικές αιμοδοσίες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στις δύο Δημοτικές Ενότητες Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού.

«Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση και ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας πραγματοποιεί μια οργανωμένη εκστρατεία με τακτικές αιμοδοσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πετυχημένη λειτουργία της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος η οποία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος εξεύρεσης αίματος καθώς και των παραγώγων του, προσφέροντας αίμα σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης.

Το πρόγραμμα της εθελοντικής αιμοδοσίας έχει ως εξής:
Δημοτική Ενότητα Ελευθέριου Κορδελιού
-Τετάρτη 3 Ιουλίου από τις 9.00 – 13.00 μπροστά από το δημαρχείο Ελευθερίου Κορδελιού, όπου θα βρίσκεται η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

«Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν την Τράπεζα του δήμου μας. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης, πράξη ζωής για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη το αίμα. Γιατί το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, μόνο προσφέρεται!» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού, Μαρία Τουλή.

Δημοτική Ενότητα Ευόσμου
-Κυριακή 7 Ιουλίου από τις 9.00-13.00 μπροστά από το δημαρχείο στην Πλατεία Ευόσμου, όπου θα βρίσκεται η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

«Η ανάγκη σε αίμα αφορά όλους τους ανθρώπους σχεδόν σε κάποια φάση της ζωής τους. Έτσι και η προσφορά αίματος, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, πρέπει να είναι υποχρέωση όλων. Γιατί η προσφορά αίματος δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επιτακτικό καθήκον. Μια μονάδα αίματος είναι δώρο ζωής» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευόσμου, Χαράλαμπος Βασιλειάδης.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φάρμακα στους οικονομικά αδύναμους


Χωρίς οικονομική επιβάρυνση θα προμηθεύονται τα αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα, ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που αδυνατούν να πληρώσουν συμμετοχή, από τα τέσσερα φαρμακεία του Οργανισμού.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, η χορήγηση φαρμάκων όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, χωρίς συμμετοχή, θα γίνεται σε ασφαλισμένους που έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, με διαδικασία που θα εποπτεύει ο Οργανισμός και κατόπιν υπόδειξης των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη οργανώσει τη διάθεση φαρμάκων από τα φαρμακεία του της Λ. Αλεξάνδρας 119 Αθήνα, Δαβάκη 44 Καλλιθέα, Αλ. Παναγούλη 91 Ν. Ιωνία και Μπουμπουλίνας 7-13 Πειραιά.

Οι ασφαλισμένοι θα προσέρχονται κανονικά για εξέταση- συνταγογράφηση στον θεράποντα γιατρό τους, ο οποίος μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα ενημερώνει τον ασθενή εάν είναι δικαιούχος του προγράμματος.

Το δίκτυο των κοινωνικών φαρμακείων σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τόση είναι η μέση ενιαία σύνταξη


Στα 918,49 ευρώ, ανέρχεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για τις συντάξεις του Ιουλίου.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης παρουσίασαν σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε) Χρήστος Χάλαρης.

Το μέσο εισόδημα από συντάξεις, στο οποίο αθροίζονται όλες οι συντάξεις που λαμβάνει ένας συνταξιούχος, είναι τον Ιούλιο λίγο μεγαλύτερο από τα 907,65 ευρώ που ήταν τον περασμένο μήνα και αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οφείλεται στην αναστολή της σύνταξης των συνταξιούχων που είχαν προβλήματα με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, από τις 96.000 που ανεστάλησαν τον Ιούνιο, προσήλθαν και καταγράφηκαν οι 43.000, ενώ άλλες 43.000 δεν έχουν εμφανισθεί μέχρι σήμερα. Στους συνταξιούχους αυτούς δεν θα καταβληθούν ούτε οι συντάξεις Ιουλίου.

«Για πολύ σημαντικές, μικρής και μεγάλης κλίμακας, μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο» έκανε λόγο, σχολιάζοντας τη λειτουργία του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας, που τόνισε, ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν υπαγορεύτηκαν από τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά από την κοινή λογική, από τη δική μας θέληση να αλλάξουμε και να νοικοκυρέψουμε τα πράγματα. Επιδιώξαμε να αναβαθμίσουμε δομές και θεσμούς σύμφωνα με τα καλύτερα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και να εδραιώσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης προς όλους τους πολίτες».

Ο κ. Βρούτσης που αναμένεται να συναντηθεί με το κλιμάκιο της τρόικας, αύριο το πρωί στις 8:00, απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν στις προσπάθειες για το οργανωτικό «νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος» σε «αδράνεια και η αναβλητικότητα» και πρόσθεσε ότι σήμερα, αυτό το «νοικοκύρεμα» έχει επιτευχθεί.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο, όπως είπε, «η χώρα μας απέκτησε, για πρώτη φορά, πλήρη και σαφή εικόνα για το σύνολο των συντάξεων, των συνταξιούχων και των συνταξιοδοτικών δαπανών. Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», «το οποίο διασυνδέοντας με άμεσο τρόπο τα ληξιαρχεία της χώρας με τα ασφαλιστικά ταμεία, σταμάτησε οριστικά την αιμορραγία των ταμείων από τη χορήγηση συντάξεων σε μη δικαιούχους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.714.191 άτομα. Ο αριθμός των συντάξεων ανέρχεται σε 4.445.973, ενώ η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 2.303.730.739,24 ευρώ.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στις γυναίκες ανέρχεται στα 762,24 ευρώ, αισθητά χαμηλότερο από εκείνο των ανδρών το οποίο ανέρχεται στα 1.058,47 ευρώ.

Σχολιάζοντας την απόκλιση αυτή, τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ επεσήμαναν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες υπολείπονται των ανδρών σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό συμβολής του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ σε τιμές 2010), είναι η Ήπειρος με ποσοστό 17,4%, ενώ αντίστοιχα η περιφέρεια με τη μικρότερη δαπάνη σε συντάξεις, είναι το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό 7,7%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πλειοψηφία των κυρίων και επικουρικών συντάξεων βρίσκεται ανάμεσα στα 500 και τα 1000, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό στις κύριες συντάξεις γήρατος (περίπου 29%) ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Προκύπτει επίσης, πως 1.422.739 συνταξιούχοι λαμβάνουν μία μόνο σύνταξη, 929.936 λαμβάνουν δύο συντάξεις και 297.899 συνταξιούχοι λαμβάνουν τρεις συντάξεις. Πολύ περιορισμένος αριθμός λαμβάνει πάνω από επτά συντάξεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες ΔΟΥ μπαίνουν στο TAXIS


Συνολικά 51 ΔΟΥ σε Αθήνα – Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Εύβοια, Κόρινθο, Καλαμάτα, Βόλο και Ρόδο έχουν πλέον έχουν ενταχθεί στο νέο TAXIS , μετά την ολοκλήρωση της ένταξης σε αυτό των ΔΟΥ ΙΒ’ Αθηνών – Ζωγράφου και ΔΟΥ Βύρωνα.

Με την ένταξη αυτών των ΔΟΥ στο νέο TAXIS υπερκαλύπτεται ο στόχος του μνημονίου για ένταξη 50 ΔΟΥ που αντιπροσωπεύουν το 70% των εσόδων της χώρας έως 30/06/2013, αφού σήμερα έχουν ενταχθεί 51 ΔΟΥ με έσοδα 27,5 δις €, που αντιπροσωπεύουν το 80,4% των συνολικών εσόδων της χώρας.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Το κορυφαίο αυτό έργο που επιτελείται στο Υπουργείο από την Ομάδα Στελεχών και Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πολύ σημαντικό για τα έσοδα του κράτους. Και πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια μεγάλα έργα υλοποιούνται από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Τους ευχαριστώ θερμά. Μέχρι τον Οκτώβριο στοχεύουμε να έχουμε εντάξει όλες τις ΔΟΥ στο νέο TAXIS».

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ TAXIS

Αύξων αριθμός ΔΟΥ (που έχει προκύψει από την ενοποίηση των πρώην ΔΟΥ) ΕΣΟΔΑ € ΔΟΥ 2011 (σύνολο εσόδων, πλην τελωνείων)

1 ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ 7.749.601.000

2 ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 5.186.946.000

3 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 1.882.319.000

4 ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ 1.530.026.000

5 Δ ΑΘΗΝΩΝ (Δ,Η,Ι,ΙΑ) 973.474.000

6 Α ΑΘΗΝΩΝ (Α,Β,Γ,ΙΕ,ΚΒ) 905.644.000

7 ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 819.549.000

8 ΚΗΦΙΣΙΑΣ (ΚΗΦΙΣΙΑΣ,ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) 446.356.000

9 ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 428.908.000

10 ΨΥΧΙΚΟΥ (ΨΥΧΙΚΟΥ,ΚΑ ΑΘΗΝΩΝ) 416.981.000

11 Ζ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 320.075.000

12 ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 298.204.000

13 ΓΛΥΦΑΔΑΣ 288.398.000

14 (Α΄,Β΄) ΧΑΝΙΩΝ(Α΄,Β΄ ΧΑΝΙΩΝ,ΚΙΣΣΑΜΟΥ) 251.501.000

15 Β΄ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ(Β’ ΗΡΑΚΛ.,ΑΡΚΑΛ/ΡΙΟΥ,ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΕΔ,ΛΙΜ.ΧΕΡΣΟΝ.) 245.455.000

16 ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 241.696.000

17 ΡΟΔΟΥ 238.779.000

18 ΙΒ΄ΑΘΗΝΩΝ(ΙΒ΄ΑΘΗΝΩΝ,ΖΩΓΡΑΦΟΥ) 235.984.000

19 ΧΟΛΑΡΓΟΥ(ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,ΧΟΛΑΡΓΟΥ) 231.977.000

20 ΚΟΡΙΝΘΟΥ 231.830.000

21 Α΄ ΠΕΙΡΑΙΑ (Α΄,Β΄) 229.529.000

22 Α΄ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ(Α΄ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,ΜΟΙΡΩΝ,ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ) 229.042.000

23 ΙΓ΄ ΑΘΗΝΩΝ 219.638.000

24 ΠΑΛΛΗΝΗΣ 208.184.000

25 ΚΟΡΩΠΙΟΥ(ΚΟΡΩΠΙΟΥ,ΛΑΥΡΙΟΥ) 203.072.000

26 ΧΑΛΚΙΔΑΣ(ΧΑΛΚΙΔΑΣ,ΙΣΤΙΑΙΑΣ,ΛΙΜΝΗΣ) 198.360.000

27 ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 192.072.000

28 ΙΖ΄ ΑΘΗΝΩΝ 185.899.000

29 ΒΟΛΟΥ (Α΄ ,Β΄ ) 184.569.000

30 ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ(ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ,Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ) 182.977.000

31 ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ(ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ`,ΜΕΓΑΡΩΝ) 182.249.000

32 Β΄ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ(Β΄ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ) 180.529.000

33 ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ(ΚΑΛΑΜΑΤΑ,ΜΕΛΙΓ,ΜΕΣΣΗΝ,ΚΥΠΑΡ,ΓΑΡΓΑΛ,ΦΙΛΙΑΤΡ,ΠΥΛΟΥ) 178.198.000

34 ΑΙΓΑΛΕΩ(ΑΙΓΑΛΕΩ,ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ) 167.692.000

35 Ε΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(Ε΄ ΘΕΣ/ΚΗΣ,ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ) 156.269.000

36 ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ(ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,ΙΛΙΟΥ,ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ) 153.146.000

37 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 150.285.000

38 Ε΄ ΠΕΙΡΑΙΑ 139.532.000

39 ΑΧΑΡΝΩΝ 137.918.000

40 ΙΩΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΙΩΝΙΑΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ,ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ) 132.841.000

41 Γ΄ ΠΕΙΡΑΙΑ 130.151.000

42 ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 124.925.000

43 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 112.174.000

44 Δ΄ ΠΕΙΡΑΙΑ(Δ΄,ΣΤ΄ ΠΕΙΡΑΙΑ) 111.069.000

45 ΡΕΘΥΜΝΟΥ 105.656.000

46 Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 98.252.000

47 Η΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 92.886.000

48 ΒΥΡΩΝΟΣ 79.576.000

49 Ν.ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ(Ν.ΙΩΝΙΑΣ,ΑΛΜΥΡΟΥ) 59.019.000

50 ΛΑΓΚΑΔΑ(ΛΑΓΚΑΔΑ,ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ,ΣΟΧΟΥ) 58.490.000

51 ΚΥΜΗΣ(ΚΥΜΗΣ,ΚΑΡΥΣΤΟΥ) 38.930.000

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΔΟΥ ΣΤΟ ΝΈΟ TAXIS 27.546.832.000

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΧΩΡΑΣ 34.278.018.000

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΣΟΔΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΔΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ (%) 80,4%


Διαβάστε περισσότερα...

8 χαράτσια μέσα στο 2013


Έως και 8 χαράτσια θα κληθούν να καταβάλουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και στο πρώτο δίμηνο του 2014 εκατομμύρια νοικοκυριά για τα εισοδήματα και την περιουσία τους.

Ο συνολικός «λογαριασμός» που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 8,35 δισ. ευρώ! Θεωρείται πάντως εξαιρετικά αμφίβολο εάν το ποσό αυτό θα φτάσει στο σύνολό του στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τόσα πολλά υπέρογκα ποσά φόρων μαζεμένα, καθώς η φοροδοτική τους ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί.

Όποια, όμως κι αν είναι η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να στείλει εντός των προσεχών μηνών πάνω από 3,5 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα που θα προκύψουν από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Τα εκκαθαριστικά αυτά θα αναγράφουν έως και τρία χαράτσια: το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για το έτος 2012.



Επιπλέον, η ΓΓΠΣ θα στείλει εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2013 εκκαθαριστικά για την πληρωμή Φόρων Ακίνητης Περιουσίας τριών ετών, του 2011, του 2012, και του 2013! Την ίδια περίοδο θα αποστέλλονται από τη ΔΕΗ οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα περιλαμβάνουν τις δίμηνες δόσεις του «χαρατσιού» για το 2013. Παράλληλα, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013, οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014!

Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα:







 


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά για τις ειδικές κατηγορίες


Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας θα γίνεται η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικών κατηγοριών (Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις).

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Παιδείας ορίζεται:

1. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συμμετοχής και του μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του έτους 2013 θα γίνει, για τους Έλληνες του εξωτερικού, από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου στη διεύθυνση www.minedu.gov.gr /Εξετάσεις/ Έλληνες του Εξωτερικού, και για τους αλλοδαπούς- αλλογενείς, από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου 2013, στη διεύθυνση www.minedu.gov.gr /Εξετάσεις/Αλλοδαποί-Αλλογενείς.

2. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και κατέχουν πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί σε συγκεκριμένα δημόσια ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία, θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, μηχανογραφικό δελτίο, τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του έτους 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τα Πόθεν Έσχες


Με νομοθετική πράξη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η υποβολή των Πόθεν Έσχες παίρνει παράταση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της:

"Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 154 τεύχος Α’ /28-6-2013) παρατείνεται η προσθεσμία υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) υποχρέων του ν. 3213/2003 μέχρι την 30 η Σεπτεμβρίου 2013.

Η ισχύς της παρούσης πράξεως νομοθετικού περιεχομένου θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, και αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το πλήρες κείμενο της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου έχει ως εξής:






Διαβάστε περισσότερα...