Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο χρησιμοποιώντας τα χέρια του




Καταγράφηκε σε ντοκιμαντέρ η προσπάθεια του.

Το να σκαρφαλώσει κανείς στο Κιλιμάντζαρο είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα από μόνο του. Πόσο μάλλον για τον Κρις Γουάντελ, ηλικίας 43 ετών που ανέβηκε στην κορυφή κάνοντας μόνο χρήση της δύναμης των χεριών του.

Ο Κρις είχε μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω έπειτα από ατύχημα που είχε κάνοντας σκι πριν από 23 χρόνια, αλλά δεν το έβαλε κάτω και έβαλε σαν στόχο να είναι ο πρώτος παραπληγικός που θα σκαρφαλώσει στο Κιλιμάντζαρο.

Το όνειρο του έγινε πραγματικότητα χάρη σε όχημα το οποίο κινούσε αποκλειστικά με τα χέρια του. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι το γεγονός ότι ολοκλήρωσε την ανάβαση σε εξίμισι ημέρες.

Ντοκιμαντέρ που καταγράφει την προσπάθεια του Κρις βραβεύτηκε σε φεστιβάλ τόσο στη Γενεύη όσο και στο Μέμφις.

Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση - οδηγός για τη ρύθμιση οφειλών




Ξεπερνούν τις 350.000 οι αιτήσεις διακανονισμού για ρύθμιση χρεών.

Χιλιάδες είναι ήδη οι πολίτες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και ειδικότερα –σε πρωτοβάθμιο επίπεδο– στα Ειρηνοδικεία, για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να επιτύχουν διακανονισμό των χρεών τους από δάνεια και πιστωτικές κάρτες, εφ’ όσον το δικαιούνται.

Υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις για διακανονισμό, με βάση τον τελευταίο νόμο, ξεπερνούν σε όλη την Ελλάδα τις 350.000. Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί καθορίζουν το πλαίσιο της εφαρμογής του, δίδοντας έτσι απάντηση στα ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας για να εξυπηρετήσουν στεγαστικά ή άλλα δάνεια, καθώς και χρέη από κάρτες.

Ειδικότερα, με μια πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου της Αθήνας (αρ. 15 του 2011) κρίνεται το τι μπορεί να γίνει όταν κάποιος έχει εμπλοκή με τέτοιου είδους ζητήματα. Η σημασία της απόφασης είναι προφανής, καθώς είναι χιλιάδες εκείνοι που δεν μπορούν πια να καταβάλουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και των πιστωτικών καρτών και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, μη έχοντας άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυπική σε ό, τι αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Ο αιτών, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος είχε λάβει στεγαστικό δάνειο 124.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, έχει μηνιαία δόση 735 ευρώ.

Παράλληλα, όμως, ήταν κάτοχος πιστωτικών καρτών σε διάφορες τράπεζες –συνολικά εννέα– με χρέη που ξεκινούν από τις 6.500 ευρώ και φθάνουν ώς τις 25.000 ευρώ. Το σύνολο του χρέους του ξεπερνάει τις 220.000 ευρώ και η αίτησή του για διακανονισμό έφερε στην πλευρά του αντιδίκου τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το δικαστήριο αξιολόγησε, για να καταλήξει σε απόφαση: α) το σύνολο των οικονομικών δυνατοτήτων του υπερχρεωμένου πολίτη, ο μισθός του οποίου ήταν 3.000 ευρώ, όταν πήρε το δάνειο και άρχισε να μπαίνει στον κυκεώνα με τις πιστωτικές κάρτες, ενώ β) πρόσφατα βγήκε στη σύνταξη και τα εισοδήματά του «έπεσαν» στις 1.570 ευρώ τον μήνα.

Το σημείο-κλειδί για τη δικαστική κρίση ήταν, αν όλα τα χρέη μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο σε ό, τι αφορά τον διακανονισμό τους ή αν το στεγαστικό δάνειο έχει προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή του σε σχέση με τα υπόλοιπα χρέη από τις πιστωτικές κάρτες.

Το δικαστήριο, αξιοποιώντας τη νομοθεσία που διέπει τις δανειοδοτήσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (χορηγεί δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς) έκρινε πως το στεγαστικό δάνειο, όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία, πρέπει να έχει προτεραιότητα. Δηλαδή, να εξυπηρετείται πριν από κάθε άλλη οφειλή και χρέος και να μην περιλαμβάνεται στον γενικό διακανονισμό των χρεών, γεγονός που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», το δικαστήριο έκρινε ότι ο εν λόγω δανειολήπτης οφείλει πρώτα να καταβάλει τη δόση του δανείου για την αγορά του σπιτιού του, δηλαδή τα 735 ευρώ τον μήνα και μετά να αποπληρώσει τις δόσεις των καρτών. Για την ακρίβεια, το δικαστήριο αποφάσισε πως κάθε μήνα θα πρέπει να καταβάλλει στις τράπεζες συνολικά 310 ευρώ σε εξόφληση των χρεών του για τις πιστωτικές κάρτες. Ο διακανονισμός αυτός θα ισχύει συνολικά για τέσσερα χρόνια, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί απαρεγκλίτως τη δικαστική απόφαση και θα είναι τυπικός με τις υποχρεώσεις του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι διαδικασίες για πλειστηριασμό του σπιτιού του θα τεθούν σε εφαρμογή από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με τη δικαστική απόφαση ξεκαθαρίστηκε πως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν συνεπάγεται διαγραφή χρεών, αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί σε διακανονισμό με τους πιστωτές, υπολογίζοντας σε ένα «κούρεμα» των απαιτήσεων και σε επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης, πάντα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει ο οφειλέτης, τις συνθήκες της ζωής του και βέβαια το ύψος των χρεών του.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μεγάλο πιρούνι μας κάνει να τρώμε λιγότερο



Πείραμα σε ιταλικό εστιατόριο έκαναν ερευνητές.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μικρό πιάτο αν θέλουμε να φάμε λιγότερο. Σύμφωνα με νέα έρευνα όμως λιγότερο τρώνε και όσοι χρησιμοποιούν μεγαλύτερο πιρούνι.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γιούτα έκαναν ένα πολύ έξυπνο πείραμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως ένα μεγαλύτερο πιρούνι μας κάνει να τρώμε λιγότερο.
Οι ερευνητές σέρβιραν σε πελάτες ιταλικού εστιατορίου τους οποίους επέλεξαν τυχαία, τέσσερα διαφορετικά πιάτα.

Σε ορισμένα από τα τραπέζια είχαν τοποθετηθεί πιρούνια που ήταν κατά 20% μεγαλύτερα από το κανονικό και σε άλλα πιρούνια κατά 20% μικρότερα. Στη συνέχεια ζύγισαν τα πιάτα για να δουν τι ποσότητα φαγητού είχε καταναλώσει ο κάθε πελάτης, σε συνδυασμό πάντα με το πιρούνι που είχε χρησιμοποιήσει και κατέληξαν όντως στο συμπέρασμα ότι αυτοί που έκαναν χρήση του μικρότερου πιρουνιού έφαγαν περισσότερο.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα καθαρά οπτικό φαινόμενο με την έννοια ότι βλέποντας κανείς ένα μικρό πιρούνι του δημιουργείται πιο έντονη ανάγκη να ικανοποιήσει την πείνα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Επώνυμοι με προβλήματα δυσλεξίας




Ο Άντονι Χόπκινς και ο Τομ Κρουζ μεταξύ αυτών.

Το 15% με 20% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσλεξία με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυσκολία στην ανάγνωση αλλά και τη γραφή. Τα χαρακτηριστικά αυτά, είτε πρόκειται για μικρά παιδιά είτε για ενήλικες είναι πραγματικά δυσάρεστα και μπορούν να οδηγήσουν τα άτομα αυτά στην απομόνωση ή την χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μεταξύ των ανθρώπων που εμφάνιζαν συμπτώματα δυσλεξίας ήταν και πολλοί επώνυμοι που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μεταξύ αυτών και ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζόμπς ενώ αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, μαθησιακές δυσκολίες είχαν και καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Άντονι Χόπκινς

Ορλάντο Μπλουμ

Σερ

Κίρα Νάιτλι

Τομ Κρουζ

Άντερσον Κούπερ



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στην Ευελπίδων



Η επιλογή θα γίνεται με τεστ δεξιοτήτων και συνεντεύξεις.

Στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές εκτός Πανελληνίων προχωρεί η κυβέρνηση. Σχετική μελέτη είχε κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ως αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία επεξεργάζεται τώρα ο νέος υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ενεργοποιήθηκαν από τη μεγάλη αποδοχή που είχε η εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά ότι θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές, διότι όπως χαρακτηριστικά είπε: "Δεν μπορείς να γίνεις παπάς, στρατιωτικός ή αστυνομικός από τύχη ή καραμπόλα".

Ήδη, όπως δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Μπεγλίτης ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα έχοντας μπροστά του μία σχετική μελέτη που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2009 ο Ι. Κασιμέρης, επιστημονικός συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μία συγκριτική μελέτη από τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλες τις προηγμένες δυτικές χώρες η εισαγωγή των νέων στις Ενοπλες Δυνάμεις γίνεται μετά από αλλεπάλληλα τεστ και συνεντεύξεις!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαδικασία εισαγωγής είναι τρομερά ανταγωνιστική, με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν εξαιρετικούς βαθμούς και να περάσουν από σειρά συνεντεύξεων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουν και επίσημη έγκριση και υποστήριξη του τοπικού τους εκπροσώπου στο Κογκρέσο.

Στη Γερμανία, η εισαγωγή στο πρόγραμμα offiziere (αξιωματικοί) προϋποθέτει την κατοχή γερμανικού απολυτηρίου και την επιτυχή εξέταση του υποψηφίου σε τεστ δεξιοτήτων. Βασικός λόγος ύπαρξης του τεστ είναι να βοηθήσει τον Στρατό να αποφασίσει ποια θέση είναι προτιμότερο ο υποψήφιος να καλύψει.

Τα τεστ

Αν ο υποψήφιος περάσει με επιτυχία το πρώτο τεστ, ο Στρατός τον προσκαλεί ξανά να περάσει από νέα τεστ που περιλαμβάνουν έκθεση, νέο τεστ δεξιοτήτων, καθώς και τεστ ειδικών γνώσεων που σχετίζονται άμεσα με την επιθυμητή κατεύθυνση του υποψηφίου. Επίσης παίρνουν μέρος και σε συνέντευξη που έχει σκοπό να καταλάβει ο στρατολόγος τα κίνητρα και τις επαγγελματικές απαιτήσεις του υποψηφίου.

Στην Ολλανδία, μετά την υποβολή της αίτησης και την αξιολόγησή της, ο υποψήφιος περνάει από συνέντευξη όπου διαπιστώνεται το κίνητρό του, ο βαθμός επιθυμίας του να υπηρετήσει στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές εκστρατείες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υποψήφιος και ο στρατολόγος συζητούν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει (αξιωματικού ... υπαξιωματικού ΕΠ.ΟΠ.) και ποιες θέσεις που τον ενδιαφέρουν είναι ανοιχτές.

Αν η συνέντευξη κριθεί επιτυχής, ο υποψήφιος περνά από μια σειρά τεστ (δεξιοτήτων, συμπεριφοράς). Ακολουθεί δεύτερη συνέντευξη, καθώς και ένα τεστ φυσικής κατάστασης. Οσοι επιθυμούν την άμεση εισαγωγή τους στις τάξεις των αξιωματικών, πρέπει πρώτα να παρακολουθήσουν ένα ενημερωτικό σεμινάριο στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία πριν υποβάλουν την αίτησή τους.

Εάν τα έγγραφά τους είναι εντάξει και έχουν περάσει τις απαραίτητες ψυχολογικές και σωματικές εξετάσεις, δίνουν συνέντευξη στη «Συμβουλευτική Επιτροπή Διορισμών», όπου θα αποφασιστεί από κοινού η επαγγελματική ειδικότητα που θα του ανατεθεί. Αν η συνέντευξη είναι επιτυχής, ο υποψήφιος περνά από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εισάγεται στη σχολή.

Το βασικό συμπέρασμα και από τις τρεις παραπάνω χώρες είναι ότι τα τεστ και η συνέντευξη αποτελούν το κυριότερο «κλειδί» για να κάνει κάποιος καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Καθίσταται σαφές ότι μόνο με τη συνέντευξη ο Στρατός μπορεί να καταλάβει και να αποφασίσει ποιοι από τους υποψηφίους είναι οι καλύτεροι για να εισέλθουν στις τάξεις των αξιωματικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πως να ψωνίσετε στις καλοκαιρινές εκπτώσεις



Οι παγίδες που πρέπει να προσέχετε.

Η πιο σημαντική περίοδος του χρόνου για κάθε γυναίκα που λατρεύει τα ψώνια είναι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις. Ανάμεσα σε καινούργια κομμάτια ή αγορές -επενδύσεις για τη νέα σεζόν, διάβασε παρακάτω πώς θα καταφέρεις να κάνεις τις πιο επιτυχημένες αγορές που θα αφήσουν ιστορία!

Η αγορά- επένδυση: η φιλοσοφία της συγκεκριμένης αγοράς θέλει να σε διδάξει ότι υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που δεν έχουν εποχή, πρόκειται δηλαδή για διαχρονικά κομμάτια που ακόμη και να δεν πρόκειται να τα φορέσεις άμεσα, θα τα "βρεις μπροστά σου" κάποια στιγμή. Το μικρό μαύρο φόρεμα ή η one shoulder δημιουργία είναι κομμάτια που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη πολλές φορές.

Ένα μαγιό μισοτιμής είναι πάντα καλή επένδυση!


Τέλος εποχής: επένδυσε σε κομμάτια που δεν έχουν εποχή όπως τα αμάνικα τοπ, οι μπαλαρίνες, τα τζιν τα οποία μπορείς να τα φορέσεις όποτε θελήσεις χωρίς να βασανίζεις το μυαλουδάκι σου με το αν πρέπει ή όχι να τα φορέσεις.

Πες όχι: τα κομμάτια που είναι στη μόδα φέτος μπορείς να μην είναι στη μόδα του χρόνου και έτσι οφείλεις να επενδύσεις τα λεφτά σου σε διαχρονικά κομμάτια και να μην υπολογίσεις τις εφήμερες τάσεις. Έχε κατά νου πριν υποκύψεις στα εφήμερα τρεντ ότι σημασία δεν έχει τι είναι στη μόδα αλλά τι σου πηγαίνει. Ένα μαύρο φόρεμα σε κλασική γραμμή ή μια ολόσωμη μαύρη φόρμα δεν πρόκειται ποτέ να βγει out of fashion και άρα δε θα δώσεις άδικα τα λεφτά σου.

Παγίδα: πρόσεξε μην πέσεις στην παγίδα και αγοράσεις 10 παρόμοια κομμάτια, σημασία έχει να πάρεις καινούργια κομμάτια όχι 10 που να θυμίζουν ένα, έστω κι αν μιλάμε για διαφορετικά χρώματα!

Εν αρχή: αξίζει να αγοράσεις μερικά καλά κομμάτια τώρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις κι ας μην τα χτυπήσεις στο 70% της αρχικής τους αξίας, παρά να σπαταλήσεις χρήματα στο τέλος των εκπτώσεων που το φθινόπωρο θα πλησιάζει! Τι να τα κάνεις δηλαδή 15 ζευγάρια πέδιλα στα τέλη Αυγούστου;

Οι παγίδες

Α. αν έχεις εντοπίσει ένα κομμάτι και περιμένεις να μπουν οι εκπτώσεις για να το κάνεις δικό σου, τότε καλά θα κάνεις να δεις την τιμή του πριν μπει το εκπτωτικό ταμπελάκι επάνω. Πολλά καταστήματα -και ειδικά τώρα με την κρίση που περνάνε- μπορεί να αλλάζουν τις κανονικές τιμές των ρούχων έτσι ώστε να βγουν κερδισμένοι ακόμη και από τις εκπτώσεις.

Β. Μη βγεις στα μαγαζιά μόλις χωρίσεις με τον αγαπημένο σου ή μετά το κομμωτήριο από όπου έφυγες με πράσινο μαλλί γιατί το πιο πιθανό είναι να κάνεις αγορές εν βρασμό ψυχής και το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι μια φουσκωμένη πιστωτική μέσα σε όλες τις άλλες καταστροφές.

Γ. Το λάθος μέγεθος: αν αγοράσεις ένα εκπτωτικό κομμάτι σε μέγεθος μικρότερο από αυτό που φοράς με την ελπίδα να αδυνατίσεις για να χωρέσεις σε αυτό, τα λίγα ευρώ θα πάνε στράφι (έστω και λίγα). Αντίθετα, αν πρέπει να δώσεις λίγα χρήματα, καλύτερα να επενδύσεις σε ένα κομμάτι που θα φορέσεις σίγουρα, έστω και για δύο μήνες.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα: πριν πέσεις σαν λυσσασμένη πάνω σε ότι βρεις μπροστά σου έχει μαζί σου μια λίστα. Φτιάξε μια λίστα με τα κομμάτια που λείπουν από τη γκαρνταρόμπα σου και θέλεις οπωσδήποτε να αγοράσεις. Αυτό θα σε σώσει από πολλές άσκοπες και ανούσιες αγορές που το μόνο που θα σου προσφέρουν είναι χρηματική αφαίμαξη. Η λίστα σου θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τις πραγματικές σου ανάγκες και θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο και χρήμα!

Τι θα αγοράσεις:

Α. Πολύχρωμα παντελόνια: δώσε χρώμα στο στιλ σου με παντελόνι σε όποιο χρώμα σου αρέσει αφού εκτός από σούπερ καλοκαιρινό είναι και πολύ βολικό και μπορείς να το λανσάρεις από το πρωί στο γραφείο μέχρι το βράδυ στο ποτό.

Β. Κάθε λογής σορτσάκι: τα σορτσάκια που θα βρεις στα εκπτωτικά θα είναι πολλά! Μακριά, κοντά, υφασμάτινα και τζιν πρόκειται για την απόλυτη αγορά του καλοκαιριού αφού θα τα φορέσεις και μετά το καλοκαίρι.

Γ. Η πουκαμίσα: από τη δουλειά μέχρι το βράδυ η πουκαμίσα γίνεται το αγαπημένο σου ρουχαλάκι! Θα βρεις από εμπριμέ και πολύχρωμες μέχρι σε παλ χρώματα σε λινό ή μακό, το μόνο σίγουρα όμως είναι ότι μια τέτοια αγορά δε θα πάει χαμένη.

Διαβάστε περισσότερα...

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την κατοχύρωση των τίτλων σπουδών

Αναγνώριση μέσω μεσοπρόθεσμου...



Νέο μέτωπο με τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές θα ανοίξει από το Σεπτέμβριο το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο εξαιτίας των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και γιατί αναμένεται η πλήρης αναγνώριση των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (κολέγια) που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», άφησε να περάσει χωρίς αντίδραση, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η απλούστευση όλων των διαδικασιών που οδηγούν και στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων των κολεγίων, είτε οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα είτε όχι.

Στην ουσία καταστρατηγείται το άρθρο 16 του Συντάγματος, αφού νομιμοποιούνται πλήρως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια την ώρα που όπως λένε οι πανεπιστημιακοί- τα δημόσια ιδρύματα υποβαθμίζονται.

Ο ιδιοκτήτης κολεγίου Μ. Αμαργιανάκης δηλώνει ότι «η κυβέρνηση πρέπει έως το Σεπτέμβριο να επικαιροποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Να παρουσιάσει σχέδιο για την τροποποίηση του νόμου 3328/2005 σχετικά με τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), με σκοπό την άρση της απαγόρευσης της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προέρχονται από πτυχία παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα. Οι κάτοχοι αυτών των πτυχίων πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους ελληνικών πτυχίων».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η αναγνώριση θα γίνεται χωρίς να εξετάζεται πλέον ο τόπος όπου έγιναν οι σπουδές.

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο πρόεδρος των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και γραμματέας Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ Μιχ. Κουρουτός, που είπε: «Η ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ και ΤΕΙ ανοίγει τις πύλες της ασύδοτης ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης και της εισαγωγής των νόμων της αγοράς στα πανεπιστήμια». Είναι εμφανές πως το νεοφιλελεύθερο δόγμα, που απαιτεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας, επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση να υποβαθμίσει και να απαξιώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, ώστε να ανοίξει δρόμο για τη fast food «ανώτατη» εκπαίδευση των ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Η απελευθέρωση, πλέον, των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων ισχύει και για τα κολέγια, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε έχων οικονομική επιφάνεια να μπορεί να «πουλήσει» παιδεία. Η «απελευθέρωση» αυτή είναι αδιανόητη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου δεν υφίσταται εκπαιδευτικός οργανισμός χωρίς αυστηρά προσδιορισμένο από το νόμο πλαίσιο λειτουργίας και διοίκηση σχετική με την εκπαίδευση».

Στη χώρα μας, όμως, η λειτουργία των κολεγίων γίνεται με αδιαφανείς όρους. Τα κτίρια είναι σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα, οι βιβλιοθήκες πανεπιστημιακού επιπέδου σχεδόν ανύπαρκτες, έρευνα δεν υπάρχει, οι διδάσκοντες λίγες φορές διαθέτουν τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και οι φοιτητές, που συνήθως έχουν σχολικά απολυτήρια κάτω από τη βάση, καλούνται να παρακολουθήσουν ξενόγλωσσες σπουδές χωρίς γνώση ξένης γλώσσας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυνηγούν όσους χρωστούν τέλη κυκλοφορίας




Στέλνουν μπιλιετάκια μέσα στο καλοκαίρι.

Σημειώματα σε κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων που ξέχασαν ή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας στέλνουν οι εφορίες, που «ξεσκονίζουν» παλιότερες οφειλές.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τις εφορίες να να διασταυρώσουν στοιχεία των φορολογουμένων με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου ο έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου. Θα αφορά τις οφειλές για 2010 αλλά εάν εντοπιστούν χρέη από το 2008 τότε το Yπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει προς τις εφορίες ότι «για τα οχήματα που εμφανίζονται να οφείλουν τέλη κυκλοφορίας για το οικονομικό έτος 2008, θα ελέγξετε με τις ίδιες ως άνω παραδοχές, και πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας επόμενων και προηγούμενων ετών.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οφειλή στα έτη αυτά, θα πρέπει να ελέγξετε επιπλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οχήματος για τα συγκεκριμένα έτη στα οποία συντρέχει οφειλή».

Ειδοποιητήριο από την εφορία


Εφόσον διαπιστωθεί οφειλή των τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να ειδοποιηθούν υποχρεωτικά οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών, με την αποστολή σχετικών προσκλήσεων προκειμένου να προσκομίσουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος.

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται να τηρηθούν οι διατυπώσεις για την έγκυρη επίδοση της πρόσκλησης, δεδομένου ότι, μετά την ενημέρωση του φορολογουμένου και την παροχή των απόψεών του, είναι νόμιμη η σύνταξη του προστίμου και η ταμειακή βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών.

Σε περίπτωσης συνιδιοκτησίας, για τα τέλη κυκλοφορίας και το τυχόν πρόστιμο ευθύνονται όλοι οι συνιδιοκτήτες.
Πώς θα καταβληθεί η οφειλή

Το συνολικό ποσό της βεβαίωσης καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής και κάθε μία από τις επόμενες, την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των αντίστοιχων μηνών που ακολουθούν.

Αν η συνολική οφειλή που προκύπτει από τη βεβαίωση είναι μέχρι εκατόν πενήντα ευρώ, τότε καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής.

Ποια είναι τα πρόστιμα


Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου τζιπ:

α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

γ) Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου αυτού.

δ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το ένα δεύτερο (1/2) των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος, πλην της περίπτωσης που τα αναλογούντα τέλη είναι κατώτερα των 30 ευρώ, οπότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Για τα λοιπά οχήματα (φορτηγά και λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, επιβατικά δημόσιας χρήσης κ.λπ.) το πρόστιμο περιορίζεται στις περιπτώσεις αυτές στο ήμισυ των κατά περίπτωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.



Διαβάστε περισσότερα...