Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πρόστιμο 250 ευρώ σε όποιον βλέπει πορνό


Έκπληκτοι έμειναν σήμερα το πρωί 30.000 Γερμανοί, όταν είδαν στο γραμματοκιβώτιό τους ένα γράμμα που τους έλεγε ότι πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ πρόστιμο, επειδή παρακολούθησαν το γνωστό σάιτ πορνογραφικού περιεχομένου Red Tube.

Όπως γράφει και ο σημερινός Guardian, όντως μια εταιρία της οποίας οι ταινίες διακινούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο, ζητάει τώρα δικαιώματα από τους χρήστες. Οπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος δικηγορικού γραφείου στην Κολωνία, «αν περάσει αυτό στην Γερμανία, τότε θα συμβεί παγκοσμίως. Το Redtube θα είναι μόνο η αρχή».

Οι γνώμες, σαφώς, διίστανται. Ο εκπρόσωπος του Redtube, Αλεξ Τέιλορ, δηλώνει ολότελα αντίθετος με τις αιτιάσεις της εταιρίας που έστειλε τα ειδοποιητήρια, καθώς τούτο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Είναι ωμός εκβιασμός και δεν τον δεχόμαστε».

Δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέμα πνευματικών δικαιωμάτων συμπληρώνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει νομικό κενό και οι απαιτήσεις αυτές δεν πατούν σε κάποια συγκεκριμένη διάταξη. Μάλιστα προχωράει κι άλλο τον συλλογισμό του σημειώνοντας: «οι διευθύνσεις των χρηστών δεν ελήφθησαν με νόμιμο τρόπο. Σίγουρα πρόκειται για ένα είδος ηλεκτρονικής απάτης».

Η αντίδραση των αποδεκτών τούτων των επιστολών είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Τα δικηγορικά γραφεία της περιοχής έχουν δεχθεί χιλιάδες κλήσεις από πελάτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οταν μάλιστα φτάνουν στο... επίμαχο σημείο απαντούν «ναι, κάποια στιγμή είδα κάτι στο Redtube, αλλά δεν θυμάμαι τι ήταν αυτό».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών στη Βέροια


Συγκέντρωση το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00, στην πλατεία Δημαρχείου.

Την συγκέντρωση διοργανώνει το δίκτυο δράσης φορέων Ημαθίας.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους άπορους


Η συγκέντρωσή τους γίνεται στις 19 και 20 Δεκεμβρίου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου «Οι Θρακιώτες» απευθύνουν πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα (τυποποιημένα και είδη ψυγείου), βρεφικές τροφές, ρούχα, φάρμακα, σχολικά είδη, παιχνίδια και άλλα, προκειμένου να βοηθήσουν άτομα που έχουν ανάγκη.

Η συγκέντρωση των ειδών θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Δεκεμβρίου, στους κήπους του κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 9.00πμ έως τις 18.00.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διατίθενται δωρεάν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου «Οι Θρακιώτες» σε άπορες οικογένειες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία για μετατάξεις προσωπικού στο ΕΣΥ


Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ρυθμίζει θέματα μεταθέσεων, μετατάξεων και αποσπάσεων του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, παρατείνει για ένα περίπου τρίμηνο τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των θεραπόντων γιατρών του, και διατηρεί για έναν ακόμη χρόνο τα υφιστάμενα όρια των Υγειονομικών Περιφερειών.

Με την ίδια τροπολογία, συστήνονται επιστημονικές επιτροπές και Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, προκειμένου να κρίνουν την αναγκαιότητα χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, καθώς και της εφαρμογής καινοτόμων θεραπειών.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγγελία της κατάθεσης της τροπολογίας είχε συναντήσει αντιδράσεις στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλής, όταν ανακοινώθηκε η επισύναψή της σε νομοσχέδιο επικύρωσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα για το υπουργείο Υγείας, η τροπολογία κατατίθεται πλέον στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων


Μέχρι τις 29 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Παράταση ως τις 29 Ιουνίου 2014 παίρνει η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» ενόψει της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, που θα διαρκέσει όλο το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Η έκθεση έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι θα τη θαυμάσει και ο κόσμος που θα έρθει στη χώρα μας λόγω της προεδρίας. Αυτό είναι το τερπνόν. Το ωφέλιμο είναι ότι με την έκθεση αυτή έχουμε αύξηση των εσόδων του μουσείου από 45% ως 81% ανά μήνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γεώργιος Κακαβάς.

Η έκθεση, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 με αρχική διάρκεια ενός έτους, πήρε κι άλλες φορές παράταση, με την προτελευταία να την ορίζει ως την 12η Ιανουαρίου 2014. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π. Χ. Το φορτίο του, που ήταν κυρίως χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα με προορισμό πιθανότατα τη Ρώμη, χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ.

Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες και ανελκύστηκε σε δύο φάσεις: τα έτη 1900-1901 και το 1976 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητήθηκαν 1.500 πιστώσεις από το υπουργείο Παιδείας για πρόσληψη αναπληρωτών


Υπάρχουν 6.500 ώρες κενές στα επαγγελματικά λύκεια.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου δήλωσε σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής μετά από σχετικά ερωτήματα του βουλευτή ΚΚΕ του κ. Λαμπρούλη ότι «οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ θεωρούνται ευτυχές γεγονός για να μπορούμε να έχουμε εργαζομένους στα σχολεία» ενώ ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι αναμένουν την έγκριση 1.500 πιστώσεων για αναπληρωτές.

Επίσης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα 6.500 ώρες κενές από το σύνολο των 205.800 που δημιουργήθηκαν λόγω των καταργούμενες ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ωστόσο ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη 1.102 προσλήψεις αποκλειστικά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τις οποίες καλύφθηκαν τα κενά σε πολλές εκ των ειδικοτήτων σε γυμνάσια και λύκεια.

Παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε, όπως προειπώθηκε, άλλες 1.500 πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για τις πιστώσεις αυτές αναμένεται η έγκριση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας έχει μειώσει αρκετά το εκπαιδευτικό του δυναμικό καθώς ξεκίνησε το 2013-14 με 18.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς.

- 6000 από συνταξιοδοτήσεις
- 10.000 λιγότεροι από τους αναπληρωτές τακτικού προσανατολισμού
- 2.000 από τη διαθεσιμότητα



Διαβάστε περισσότερα...

«Ένα φιλί, ένα ευρώ»


Μια χριστουγεννιάτικη εκστρατεία στήριξης των ορφανοτροφείων από τον ΟΠΑΠ.

Με σύνθημα «ένα φιλί, ένα ευρώ» ξεκινάει την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 17:30, η εκστρατεία αγάπης της ΟΠΑΠ με σκοπό τη στήριξη Ορφανοτροφείων της χώρας.

Η Εταιρία αυτά τα Χριστούγεννα στολίζει ένα διαφορετικό δέντρο, το «δέντρο των φιλιών» στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Βουκουρεστίου και της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους και σας περιμένει όλους να δώσετε ένα φιλί με τους αγαπημένους σας μπροστά από το δέντρο για να ενισχύσετε τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Από τις 19 Δεκεμβρίου 2013 και μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2014, όλοι έχουμε έναν παραπάνω λόγο για να ανταλλάξουμε φιλιά καθώς για κάθε ένα από αυτά η ΟΠΑΠ θα προσφέρει ένα ευρώ σε κάποιο Ορφανοτροφείο. Κάθε φιλί θα φωτογραφίζεται και θα ανεβαίνει στο Facebook application της Εταιρίας, ενώ θα προστίθεται στον αυτόματο μετρητή που θα υπάρχει δίπλα από τα δέντρα.

Στην πρωτοβουλία της ΟΠΑΠ χωράμε όλοι. Ακόμη και εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να βρεθούν μπροστά από τα δέντρα, έχουν τη δυνατότητα - καθ’ όλη τη διάρκεια της καμπάνιας- μέσα από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους να κάνουν like στη σελίδα του ΟΠΑΠ στο Facebook «Δέντρο των φιλιών», και να ανεβάζουν δικές τους φωτογραφίες φιλιών με αγαπημένα τους πρόσωπα. Κάθε φωτογραφία που θα ανεβαίνει, σημαίνει ένα ακόμη ευρώ από την ΟΠΑΠ για τα Ορφανοτροφεία.

Στο «Δέντρο των φιλιών» θα είναι όλοι εκεί. Πλήθος αθλητών, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, βολεϊμπολίστες, αλλά και ηθοποιοί, εκπρόσωποι φορέων που έχουν ενισχυθεί οικονομικά από την ΟΠΑΠ, μέλη της team ΟΠΑΠ και της ευρύτερης οικογένειας της Εταιρίας, η οποία έχει δείξει επί σειρά ετών το ανθρώπινο πρόσωπό της ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαβιβάστηκε έγγραφο για την προγραμματική συμφωνία ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ


Υπογράφηκε από την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε έγγραφο αναφορικά με την προγραμματική σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το έγγραφο αναρτήθηκε χθες στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής αλλά φέρει ημερομηνία αποστολής την 6η Νοεμβρίου. Το διαβιβαστικό έγγραφο υπογράφει η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή και έφτασε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζητώντας να ενημερωθεί για τους διαχειριστικούς ελέγχους στους δύο φορείς.

Ανάμεσα σε αυτά που διαβιβάστηκαν στη Βουλή βρίσκεται πρόσφατο ενημερωτικό έγγραφο αλλά και δελτία Τύπου που συνέταξε το ΚΕΕΛΠΝΟ στα τέλη Αυγούστου του 2013. Διαβιβάζεται επίσης ερώτηση που είχε κατατεθεί από 56 βουλευτές της ΝΔ, ανάμεσα τους και ο σημερινός υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, τον Οκτώβριο του 2012 για τη μη εκτέλεση της σύμβασης ανάμεσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΟΚΑΝΑ, στις 24.10.2012, αλλά και απαντητικό έγγραφο από την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή με ημερομηνία 2.9.2013.

Μέρος 1
Μέρος 2
Μέρος 3
Μέρος 4



Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα σε οικογένειες 3.500 οικισμών και δήμων


Κυμαίνεται 300 ή 600 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Επίδομα ύψους 300 ή 600 ευρών ετησίως δικαιούνται οικογένειες που κατοικούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για κατοίκους περισσότερων από 3500 δήμων και οικισμών που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό αυτό με βάση την οδηγία 85/148/ΕΟΚ.

Το επίδομα δίνεται σε οικογένειες Ελλήνων υπηκόων ή υπηκόων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών οικογενειών. Οι εν λόγω οικογένειες θα πρέπει να έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα ύψους έως 4.700 ευρώ ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η επί διετίας παραμονή τους στον οικισμό ή δήμο που έχει χαρακτηριστεί ως μειονεκτικός.

Φέτος οι δικαιούχοι σύμφωνα με εγκύκλιο μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και για να λάβουν το επίδομα του 2012. Χαρακτηριστικά αναφέρεται «επειδή δε κατά το έτος 2012 δεν κατέστη δυνατό να καταβληθεί η εισοδηματική ενίσχυση λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α., τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αυτής μπορεί να κατατεθούν από τους δικαιούχους κατά το τρέχον έτος 2013».

Ακολούθως παρουσιάζονται οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών

1. Στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θεσπίστηκε με τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 27 του ν. 3016/2002 η χορήγηση ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

2.α. Με τις διατάξεις αυτές, δικαιούχοι της εν λόγω εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στην οδηγία 85/148/ΕΟΚ, και των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ευρώ.

β. Ειδικότερα το ύψος της υπόψη εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και των τριακοσίων (300) ευρώ εφόσον αυτό κυμαίνεται μεταξύ τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ευρώ.

3.α. Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.

β. Για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων με τον όρο «οικογένεια» εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και αγάμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως «οικογένεια» θεωρούνται:

οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο – αρχηγό της οικογένειας.

Παραδείγματα:

1. Αν σε ένα σπίτι ζουν δύο (2) οικογένειες παππούς – γιαγιά, πατέρας – μητέρα – παιδιά, κάνουν δύο ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, παρόλο που είναι ένα (1) νοικοκυριό δικαιούνται εισοδηματική ενίσχυση και οι δύο οικογένειες λαμβανομένων υπόψη σε κάθε περίπτωση και τα εισοδηματικά κριτήρια έκαστης.

2. Αν σε ένα σπίτι ζει μια οικογένεια πατέρας – μητέρα – παιδί αλλά το παιδί δεν είναι προστατευόμενο μέλος, (κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση) μόνος δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ο πατέρας (εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια). Το παιδί δεν είναι δικαιούχος διότι στην προκειμένη περίπτωση δεν αποτελεί από μόνο του οικογένεια.

γ. Στους δικαιούχους της ενίσχυσης περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες που αποτελούνται συγκεκριμένα από:

αα) Πατέρα άγαμο, χήρο ή διαζευγμένο και τα τέκνα του (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τον βαρύνουν φορολογικά.

ββ) Μητέρα άγαμη, χήρα ή διαζευγμένη και τα τέκνα της (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και την βαρύνουν φορολογικά.

δ. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν οικογένεια {για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο (2) μέλη}.

ε. Την εισοδηματική ενίσχυση για την οικογένεια στην περίπτωση που ο πατέρας δεν είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αιτείται η μητέρα.

4. Περαιτέρω και για τον ίδιο σκοπό η έννοια του όρου «ετήσιο οικογενειακό εισόδημα» προσδιορίζεται ως ακολούθως:

«Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα» το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή το φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή.

Κατόπιν αυτού κατά τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των προαναφερόμενων εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως αναγράφεται στο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση. Σε περίπτωση δε ύπαρξης τεκμαρτού εισοδήματος διενεργείται σύγκριση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος και λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο εξ αυτών.

Β. Διαδικασία και δικαιολογητικά

1. Με την αριθ. 2/71338/0026/22-7-2013 Κ.Υ.Α. (Β.1911) επανακαθορίστηκε η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή της υπόψη εισοδηματικής ενίσχυσης. Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Η καταβολή, στους δικαιούχους, της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης γίνεται εφάπαξ μετά τη 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών. Συγκεκριμένα ο δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλει μαζί με την αίτησή του (i) βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του, από την οποία προκύπτει η επί 2ετία τουλάχιστον διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή, (ii) υπεύθυνη δήλωση, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια και για το ίδιο έτος, (iii) αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται την εισοδηματική ενίσχυση, (εισοδήματα του προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (Έντυπο Ε1), αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι: (i) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994) η υποβολή φορολογικής δήλωσης καθίσταται από 1/1/2013 υποχρεωτική τηρουμένων των προϋποθέσεων και των επιφυλάξεων που ορίζονται στον Κώδικα αυτό, (ii)σε περίπτωση που ο δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης αιτείται για τη χορήγησή της για έτος, που δεν ήταν υπόχρεος για υποβολή φορολογικής δήλωσης, τότε θα προσκομίζει με προσωπική του ποινική ευθύνη, υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην οποία και θα αναφέρεται ο συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο δεν ήταν υπόχρεος στην υποβολή της. Η υπεύθυνη αυτή δήλωση, όπως έχει γίνει δεκτό από την Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος, δεν επέχει θέση βεβαίωσης (σχετ. το αριθ. Δ12 1170460/ΕΞ2010/17-10-2010 έγγραφο).

Τέλος επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι Υ.Δ.Ε. κατά το στάδιο της εκκαθάρισης της ανωτέρω δαπάνης μπορούν να ζητήσουν οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο θεωρούν απαραίτητο.

β. Η αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών περιήλθε στις Δ/νσεις Οικονομικού των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή στα Τμήματα Διοικητικού – Οικονομικού του νομού της κατοικίας του δικαιούχου, όπου και ελέγχεται η πληρότητά τους. Οι υπηρεσίες αυτές συντάσσουν σε δύο (2) αντίτυπα την προβλεπόμενη κατάσταση πληρωμής, που υπογράφεται μόνο από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικού ή του Τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού, και μαζί με την απόφαση ανάληψης υποχρέωσης που εκδίδεται με μέριμνά τους και τα λοιπά δικαιολογητικά αποστέλλονται στις Υ.Δ.Ε, οι οποίες είναι κατά τόπο αρμόδιες για τον έλεγχο, εκκαθάριση και την έκδοση της εντολής πληρωμής της δαπάνης, στο όνομα του δικαιούχου της εισοδηματικής ενίσχυσης.

2. Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι αιτήσεις των δικαιούχων μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών μπορεί να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ {(σχετ. η αριθ.8915/2005 Κ.Υ.Α. (Β.634)}, τα οποία στη συνέχεια διαβιβάζουν στις Διευθύνσεις Οικονομικού ή στα Τμήματα Διοικητικού – Οικονομικού των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Γ. Μεταβατικές διατάξεις

Μετά την 11-5-2012 ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων της παρ. 10α του άρθρου 45, του ν. 4071/2012 η αρμοδιότητα καταβολής της εν λόγω εισοδηματικής ενίσχυσης περιήλθε στις οικείες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου. Επειδή δε κατά το έτος 2012 δεν κατέστη δυνατό να καταβληθεί η εισοδηματική ενίσχυση λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α., τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αυτής μπορεί να κατατεθούν από τους δικαιούχους κατά το τρέχον έτος 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Νίκησαν τη σχολική βία στο 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης


Πρωτιά σε εκπαιδευτικό διαγωνισμό.

Το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό «Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό» που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα–Γίνομαι Ενεργός Πολίτης» κέρδισε το πρωί της Δευτέρας το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης.

Η Κορίνα, η Ολίνα και η Λυδία-Θεοδώρα της ομάδας miniosgirls από το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης κέρδισαν το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό που συμμετείχαν όλα τα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, δημιουργώντας το βίντεο με τίτλο «Ποτέ δεν ξέρεις».

Οι μαθητές για δύο ολόκληρους μήνες ανέλυσαν, κατέγραψαν και τελικά μετέτρεψαν σε ταινία μικρού μήκους όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν για τις παρενέργειες μιας από τις σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον σχολικό εκφοβισμό και την άσκηση βίας μεταξύ των μαθητών στον χώρο των σχολείων.

Από την Ξάνθη το 1ο Γυμνάσιο συμμετείχε με τρεις ομάδες εργασίας, εκ των οποίων η μια, όπως αναφέρθηκε, κατέκτησε το πρώτο βραβείο, ενώ στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε και το Εσπερινό Γυμνάσιο της πόλης.

Για δύο μήνες οι μαθητές δημοτικών αλλά και γυμνασίων από σχολεία όλης της Ελλάδας ερεύνησαν, ανέλυσαν, κατέγραψαν και τελικά μετέτρεψαν σε «ταινίες» μοναδικής αισθητικής αξίας όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν σχετικά με τις παρενέργειες μιας από τις σοβαρότερες «ασθένειες» της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας: του σχολικού εκφοβισμού και της άσκησης βίας μεταξύ μαθητών στο χώρο των σχολείων.

Σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελετή που διοργανώθηκε το πρωί της Δευτέρας και παρουσίασε ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης οι μαθητές βραβεύτηκαν από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος επιβράβευσε τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία των νικητών.

Το έπαθλο του διαγωνισμού το οποίο κατάφεραν να κερδίσουν οι νεαρές μαθήτριες από την Ξάνθη ήταν ένας πλήρης τεχνολογικός εξοπλισμός τάξης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, ο οποίος θα διατεθεί ως δωρεά από συνεργάτες του προγράμματος.

Παράλληλα οι μαθήτριες κερδίζουν από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ένα βιβλίο «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», μια συλλεκτική καρφίτσα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μία αθλητική συλλεκτική τσάντα με τους Ολυμπιακούς Κύκλους.

«Τα ζητήματα της βίας, του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και του ρατσισμού στα σχολεία μας είναι υπαρκτά και γι' αυτό ανησυχητικά. Πιστεύω ακράδαντα ως εκπαιδευτικός, και μάλιστα δεύτερης γενιάς, ότι η διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη, του δημοκρατικά συνειδητοποιημένου πολίτη, ξεκινά από το σχολείο. Επομένως δεν παρατηρούμε με απάθεια τις προσπάθειες προσέγγισης των μαθητών και παρεμβάσεων στα σχολεία. Αντίθετα, λαμβάνουμε μέτρα ώστε η δημοκρατική διαπαιδαγώγηση στη βάση των αρχών του Συντάγματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποτελέσει τον κοινό τόπο στο σχολείο της δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός, εξηγώντας πως «η θωράκιση των σχολείων και η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι θωράκιση και προστασία της ίδιας της κοινωνίας. Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα του σχολείου στη διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε. Γι' αυτό ενισχύσαμε το μάθημα της πολιτειακής Παιδείας, για αυτό συστήσαμε το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού!».


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξωτερικών συνεργατών για την πράξη «Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία -ΑΠ 7,8,9»


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ν.Π.Ι.Δ.- Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2007-2013», ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ «Λοιποί Φορείς Παροχής Δια Βίου Εκπαίδευσης» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και εθνικών πόρων, υλοποιεί Έργο με τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9»
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Είκοσι δύο (22) θέσεις εξωτερικών συνεργατών για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 1 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» του Υποέργου 1 «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για Άτομα με Αναπηρία» του ανωτέρω Έργου, συνολικής διάρκειας 200 ωρών. Η Δράση 1 θα υλοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της χώρας. Η συνολική αμοιβή του εξωτερικού συνεργάτη, ανέρχεται σε τρεις χιλιάδες μηδέν σαράντα ευρώ (3.040,00), (στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου). Η χρονική διάρκεια της δράσης είναι από τον Φεβρουάριο 2014 μέχρι τον Μάιο 2014 .

Στον παρακάτω Πίνακα περιλαμβάνονται οι πόλεις ανά Περιφέρεια που θα υλοποιηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ο αριθμός θέσεων που θα καλυφθούν:

ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΟΛΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 3
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΙΑΡΤΟΣ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 1
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 1
ΕΔΕΣΣΑ 1
ΣΕΡΡΕΣ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΒΑΛΑ 1
ΞΑΝΘΗ 1
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1
ΑΡΤΑ 1
ΠΡΕΒΕΖΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΣ 1
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1
ΣΥΝΟΛΟ 22

Προϋποθέσεις Συμμετοχής – Απαραίτητα προσόντα:

 Απολυτήριος τίτλος όλων των τύπων Λυκείων.
 Εντοπιότητα.

Πρόσθετα επιθυμητά προσόντα

 Βασικές γνώσεις χρήσης (χειρισμού) Η/Υ.
 Εμπειρία γραμματειακής υποστήριξης στο χώρο του ευρύτερου αναπηρικού κινήματος ή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Επιπλέον θα προτιμηθεί υποψήφιος που είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων, ή αδελφός/η ατόμου με αναπηρία, ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Να επισημανθεί ότι μετά την παραλαβή των βιογραφικών και των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η επιλογή και η αξιολόγησή τους από τριμελή Επιτροπή. Σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, προτεραιότητα έχει ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου.

Υποβολή Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση που επισυνάπτεται στην παρούσα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Βιογραφικό σημείωμα.
2.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών τους.
4. Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση παρακολούθησης Η/Υ.
5.Πιστοποιητικό Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Επιτροπής από οποιαδήποτε φορέα: ή πρώην Νομαρχίας ή ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ΚΕ.Π.Α., εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων ή αδελφός/η ατόμου με αναπηρία ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
6. Σχετικά δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κηδεμονία ή αναδοχή του ατόμου με αναπηρία.
7. Η εντοπιότητα αποδεικνύεται με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του οικείου Δήμου.

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι 17/01/2014 και ώρα 15:00, είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου. Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.

Πληροφορίες/Διευκρινήσεις
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Νεκταρία Αποστολάκη στο τηλ.: 210 - 9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00π.μ. έως 14:00μ.μ.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 982 KB)
(application/msword, 143 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευόμενων σε Αθήνα, Κόρινθο, Αγρίνιο, Αλιαρτό, Βοιωτίας, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες, Κατερίνη, Έδεσσα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Άρτα, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ξάνθη


Ανακοίνωση 17.12.13


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Α.Π. 7,8,9» ΥΠΟΕΡΓΟ 1 ΔΡΑΣΗ 1

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ν.Π.Ι.Δ.- Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ «Λοιποί Φορείς Παροχής Δια Βίου Εκπαίδευσης» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και εθνικών πόρων, υλοποιεί Έργο με τίτλο: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9».
ΚΑΛΕΙ
Τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη 10 θέσεων εκπαιδευομένων (10 θέσεις ανά τμήμα) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος, στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 1 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» του Υποέργου 1 «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για Άτομα με Αναπηρία» του ανωτέρω Έργου, συνολικής διάρκειας 200 ωρών. Οι θεματικές ενότητες που θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευόμενοι είναι:1. Δομή του αναπηρικού κινήματος σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο, 2.Θεωρητικές Προσεγγίσεις της Αναπηρίας, 3. Άτομα με Αναπηρία και Εκπαίδευση, 4. Άτομα με Αναπηρία και Κοινωνική Πολιτική, 5.Νομοθεσία για την Αναπηρία, 6.Αντιστοίχιση Οργάνων Ελληνικής Πολιτείας & Αναπηρικού Κινήματος, 7.Άτομα με Αναπηρία και Απασχόληση, 8.Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ, 9. Άτομα με Αναπηρία και Προσβασιμότητα, 10.Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Αναπηρία.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε Αθήνα (3 τμήματα), Κόρινθο (1 τμήμα), Αγρίνιο (1 τμήμα), Αλίαρτο Βοιωτίας (1 τμήμα) Καλαμάτα (1 τμήμα), Θεσσαλονίκη (3 τμήματα), Αλεξάνδρεια (1 τμήμα), Σέρρες (1 τμήμα), Κατερίνη (1 τμήμα) Έδεσσα (1 τμήμα), Καρδίτσα (1 τμήμα), Κοζάνη (1 τμήμα), Άρτα (1 τμήμα), Ιωάννινα (1 τμήμα), Πρέβεζα (1 τμήμα), Αλεξανδρούπολη (1 τμήμα), Καβάλα (1 τμήμα) και Ξάνθη (1 τμήμα).
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί εντός της περιόδου Φεβρουαρίου 2014 – Μαϊου 2014 .
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω Δράση δεν είναι επιδοτούμενη για τους εκπαιδευομένους. Καλύπτεται το κόστος μετακίνησής τους από και προς το τμήμα εκπαίδευσής τους. Μετά την επιτυχή υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν Πιστοποιητικό Δια Βίου Εκπαίδευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής:

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι:
- αιρετά στελέχη πρωτοβάθμιων ή/και δευτεροβάθμιων σωματείων ατόμων με αναπηρία ή γονέων ατόμων με αναπηρία ή/και πανελλήνιων φορέων ατόμων με αναπηρία ή/και επίτιμων μελών της Ε.Σ.Α.μεΑ. ή/και της τριτοβάθμιας οργάνωσης ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.),
- απλά μέλη των πρωτοβάθμιων ή/και δευτεροβάθμιων σωματείων ατόμων με αναπηρία ή γονέων ατόμων με αναπηρία ή/και πανελλήνιων φορέων ατόμων με αναπηρία.

Εφόσον δεν καλυφθούν οι θέσεις από αιρετά στελέχη, δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων ή δευτεροβάθμιων σωματείων ατόμων με αναπηρία ή γονέων ατόμων με αναπηρία ή της τριτοβάθμιας οργάνωσης ατόμων με αναπηρία.

Υποβολή Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση την οποία θα την βρείτε συνημμένη στην παρούσα ανακοίνωση πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά :

1. Βιογραφικό σημείωμα
2. Επικυρωμένο Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
3. Οποιοδήποτε αποδεικτικό αναπηρίας (εγγραφή σε σωματείο ΑμεΑ, απόκομμα επιδόματος πρόνοιας, πιστοποιητικό υγειονομικής επιτροπής κ.ά.)
4. Οποιοδήποτε αποδεικτικό της συνδικαλιστικής δράσης.

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι την 17η Ιανουαρίου 2014 και ώρα 15:00, είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου.

Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.

Πληροφορίες/Διευκρινήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα Νεκταρία Αποστολάκη τηλ.: 210 - 9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00π.μ. έως 15:00μ.μ. και e-mail: esaea@otenet.gr.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 1058 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 984 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Μόλις 1 στους 4 έχει προμηθευθεί τα τέλη κυκλοφορίας


Όσοι καταβάλουν τα τέλη μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από το σύνολο των 5,5 εκατομμυρίων βεβαιώσεων τελών κυκλοφορίας έχουν πληρωθεί μέσω τραπεζών 1,3 εκατομμύρια βεβαιώσεις, δηλαδή το 25% περίπου.

Σε καθημερινή βάση πληρώνονται στις τράπεζες 165.000 βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας, αριθμός που αναμένεται να διπλασιασθεί την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Όσοι φορολογούμενοι καταβάλουν τα τέλη μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο των τελών εις διπλούν, δηλαδή η επιβάρυνση θα ανέλθει από 44 ευρώ έως και 2.640 ευρώ ανάλογα τον κυβισμό του οχήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εγκύκλιος υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση απαλλαγών - ελαφρύνσεων στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) και στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων


Ανακοίνωση 17.12.13

Αριθ. πρωτ.: Δ13ΦΜΑΠ 1191496 ΕΞ 12.12.2013
Πιστοποίηση αναπηρίας - Διευκρινίσεις επί της ΠΟΛ 1195/2013
Αθήνα, 12-12-2013
Αριθ.πρωτ: Δ13ΦΜΑΠ 1191496 ΕΞ2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄- Β΄- Φ.Μ.Α.Π.

Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 8
Ταχ. Κώδ.:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο:2103375891
FAX: 2103375834
e-mail: d13.e9@yo.syzefxis.gov.gr

Θέμα: Πιστοποίηση αναπηρίας - Διευκρινίσεις επί της ΠΟΛ 1195/2013.

Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1195/8.8.2013, σχετικά με την πιστοποίηση της αναπηρίας για τη χορήγηση απαλλαγών- ελαφρύνσεων στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) και στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, και με αφορμή ερωτήματα που μας υποβάλλονται σχετικά με την εφαρμογή της, σας διευκρινίζουμε ότι, σε εφαρμογή του αριθ.πρωτ. Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α΄/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, γίνονται δεκτές, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, και εφόσον ισχύουν κατά την ημερομηνία γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ.

Η Προϊσταμένη της Δ/νσης
Μαρία Η. Μενούνου


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πιστοποίηση αναπηρίας για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2014


Ανακοίνωση 17.12.13

Από το ΥΠΑΙΘ ανακοινώνεται ότι στέλνεται σε όλα τα Λύκεια της χώρας και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr/exams η αριθ. πρωτ. Φ.251/191912/Β6/12-12-2013 εγκύκλιος σχετική με την πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α. του ΙΚΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) για τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2014.
Συγκεκριμένα καλούνται:
Α. Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στην ειδική περίπτωση εισακτέων επειδή έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί, ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ ως 14-2-2014 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας των οικείων τους. Το πιστοποιητικό αυτό θα το καταθέσουν στο Λύκειό τους τον μήνα Απρίλιο, για να ενταχθούν στην ειδική περίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων.
Β. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση, οπότε και εξετάζονται προφορικά, επειδή
(ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67%
(ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα
(ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων
και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ ως 14-2-2014 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας.
Επίσης, υποψήφιοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω, καθώς και προβλήματα επιληψίας οι οποίοι εξετάζονται γραπτά, σε ξεχωριστή αίθουσα και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ ως 14-2-2014 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας.
Το πιστοποιητικό αυτό οι υποψήφιοι θα το καταθέσουν το Φεβρουάριο στο Λύκειό τους μαζί με την Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Γ. Οι υποψήφιοι που:
(α) έχουν μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%)
(β) έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία τουλάχιστον 67%
(γ)είναι πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα-νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% και λόγω της πάθησής τους ανήκουν στην κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% και δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό σε ισχύ, να υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠΑ ως 14-2-2014 για να αποκτήσουν σχετικό πιστοποιητικό αναπηρίας των ιδίων.
Το πιστοποιητικό αυτό θα το καταθέσουν στις ειδικές επταμελείς επιτροπές ορισμένων νοσοκομείων, που θα λειτουργήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, οι οποίες θα γνωματεύσουν για την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις.

Η εγκύκλιος Φ.251/191912/Β6/12-12-2013:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Βαθμός Ασφαλείας:
Να διατηρηθεί μέχρι:
Βαθμός Προτεραιότητας:

Μαρούσι, 12 /12/2013
Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.251/ 191912 /Β6

Ταχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη : 15180 – Μαρούσι
Ιστοσελίδα : http://www.minedu.gov.gr
Email : t01ode2@minedu.gov.gr
Πληροφορίες: (για ΓΕ.Λ.) Λ. Ζολώτα, Ρ. Τσακαλάκη
Τηλέφωνα: 2103442699, 2103442689
(για ΕΠΑ.Λ. και διαδικασία 5%) Σ. Πέλου, Δ. Νικητοπούλου
Τηλέφωνα: 2103442651, 2103442101
FAX: 210 3442098 ΠΡΟΣ : 1) Διευθυντές Δ/νσεων Δ.Ε.
2) Δ/ντές Ημερήσιων & Εσπερινών
Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ
(δια των Δ/ντών Δ/νσεων Δ.Ε.)
3) ΚΕΣΥΠ (δια των Δ/ντών Δ/νσεων Δ.Ε.)

ΚΟΙΝ: Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπαίδευσης

ΘΕΜΑ : Πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α.:

ΚΕΦ. Α: Για την υπαγωγή υποψηφίων στην ειδική περίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων (Γ’ υποπερίπτωση) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακ. έτους 2014-2015
ΚΕΦ. Β : Για την υπαγωγή των υποψηφίων στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (όπου απαιτείται) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακ. έτους 2014-2015
ΚΕΦ. Γ: Για την υπαγωγή υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% (όπου απαιτείται ποσοστό αναπηρίας), καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακ. έτους 2014-2015

Σχετ.: 1. Το με αρ. πρωτ. Γ23/253/09-12-13 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Ασφ/κών Υπηρεσιών, Δ/νσης Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας, Τμήμα Αποκατάστασης (αρ. πρωτ. ΥΠAΙΘ 189052/09-12-13).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
H εγκύκλιος αυτή έχει σκοπό να ενημερώσει τους υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2014, ότι οι ίδιοι ή οι οικείοι τους (ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ενδεχομένως να ανήκουν) πρέπει να υποβάλουν άμεσα σχετική αίτηση προς τα ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να αποκτήσουν εγκαίρως πιστοποιητικό αναπηρίας από αυτά. Με το πιστοποιητικό αυτό και τα επιπλέον δικαιολογητικά ο υποψήφιος θα μπορεί να υπαχθεί α) στην ειδική περίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων, υποπερίπτωση Γ΄ (βλ. ΚΕΦ. Α’), β) σε κάποιες από τις υποκατηγορίες των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για προφορική ή γραπτή εξέταση στις πανελλαδικές εξετάσεις (βλ. ΚΕΦ. Β΄) και γ) στην κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% (βλ. ΚΕΦ. Γ’).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά υπαγωγής των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της με αριθ. Φ.253/49264/Β6/2-5-2012 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1440Β’). Ειδικά για την υποπερίπτωση Γ’ των Κοινωνικών Κριτηρίων, της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, στην οποία υπάγονται «υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί, ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%», απαιτείται πιστοποίηση αναπηρίας.
Ο τρόπος για την απόκτηση πιστοποιητικού αναπηρίας αναφέρεται στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (βλέπε παρακάτω).
Το πιστοποιητικό αναπηρίας, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις αντίστοιχες ειδικές περιπτώσεις, θα κατατεθούν στο σχολείο τους τον μήνα Απρίλιο με εγκύκλιο η οποία θα ενημερώνει για την ακριβή προθεσμία κατάθεσης αυτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
Όπως είναι ήδη γνωστό οι μαθητές και απόφοιτοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, εξετάζονται προφορικά. Οι έχοντες προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμό) εξετάζονται γραπτά. Αυτό πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης των υποψηφίων και εφόσον διαθέτουν γνωματεύσεις από ΚΕΔΔΥ ή ΙΠΔ (θα ακολουθήσει ξεχωριστή εγκύκλιος για υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες). Άρα για τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν απαιτείται πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α.
Ειδικά όμως για τους υποψηφίους, οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση, οπότε και εξετάζονται προφορικά, επειδή:
ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% .
ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,
ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,
απαιτείται πιστοποίηση αναπηρίας.
Επίσης υποψήφιοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω, καθώς και προβλήματα επιληψίας, εξετάζονται γραπτά, σε ξεχωριστή αίθουσα και απαιτείται πιστοποίηση αναπηρίας.
Ο τρόπος για την απόκτηση πιστοποιητικού αναπηρίας αναφέρεται στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (βλέπε παρακάτω).
Το πιστοποιητικό αναπηρίας, προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, θα κατατεθεί στο σχολείο τους μαζί με την Αίτηση – Δήλωση τον Φεβρουάριο.
Θα ακολουθήσει αναλυτική εγκύκλιος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
H διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ποσοστό 5%, των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 35 του ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α’), όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 39 παρ. 24 του ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193Α’).
Αποκλειστικά και μόνο για τους πάσχοντες από τις παρακάτω παθήσεις:
α) με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%),
β) με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία τουλάχιστον 67%,
γ) πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα-νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80%,
απαιτείται πιστοποίηση αναπηρίας.
Ο τρόπος για την απόκτηση πιστοποιητικού αναπηρίας αναφέρεται στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (βλέπε παρακάτω).
Το πιστοποιητικό αναπηρίας, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, θα κατατεθεί στις ειδικές επταμελείς επιτροπές νοσοκομείων περί τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου οι υποψήφιοι να αποκτήσουν το πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το 5%.
Ο ακριβής χρόνος υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων προς τις επταμελείς επιτροπές των Νοσοκομείων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν, καθώς και ο πίνακας με τα Νοσοκομεία θα γνωστοποιηθούν με εγκύκλιο που θα ακολουθήσει.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (που αφορούν ΚΕΦ Α’ & Β’ & Γ’)
1) Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Α/μιας ή Β/μιας Υγειονομικής Επιτροπής, των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ (επ΄ αόριστον αν πρόκειται για επ΄ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εν προκειμένω οποτεδήποτε μέσα στο 2014, έτος υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου), τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α..
2) Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει πιστοποιητικό αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α., το οποίο είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου (εν προκειμένω οποτεδήποτε μέσα στο έτος 2014), δεν απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α..
3) Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες δεν υπάρχει πιστοποιητικό σε ισχύ, τότε οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν αίτηση σε οποιοδήποτε σημείο ΚΕ.Π.Α. τους εξυπηρετεί έως 14/02/2014. Προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τονίζουν στην γραμματεία των ΚΕ.Π.Α., ότι η αίτησή τους πρέπει να καταχωρηθεί ηλεκτρονικά με θέμα εγγράφου: κωδικός 013 «αίτημα για πανελλήνιες εξετάσεις» (συμπεριλαμβάνονται και οι υποψήφιοι για το 5%, χωρίς εξετάσεις).
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση, κρίνεται σκόπιμο οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν άμεσα την αίτησή τους στα ΚΕ.Π.Α., ώστε να μπορέσουν να πιστοποιηθούν εγκαίρως. Για τη διαδικασία πιστοποίησης από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα www.ika.gr.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 139 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας


Ανακοίνωση 16.12.13

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων κλήθηκε χθες Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Τον κ. Βαρδακαστάνη εκπροσώπησε ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας, ο οποίος και ανέπτυξε τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος για τον νέο φόρο.

Ο νέος ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, ενώ κάνει αναφορά σε εξαιρέσεις για τα άτομα με αναπηρία, είναι και πάλι ελλιπέστατος και σίγουρα ανεπαρκής, ακόμη και σε σχέση με τις διατάξεις που είχαν εισαχθεί με τον ΕΕΤΑ.

Αντί της άρσης των αδικιών, και παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει βαθύνει και η ανεργία αυξάνει (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ Σεπτέμβριος 2013), τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις τιμωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο και με πιο δυσβάσταχτο χαράτσι.

Η οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία εξακολουθεί να αποτυπώνεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές στατιστικές μελέτες. Μετά από 3 και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ευνόητο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους.

Το νέο νομοσχέδιο, για ακόμη μία φορά, δεν λαμβάνει υπόψη του αυτό το επιπλέον κόστος που επιφέρει η αναπηρία στο άτομο και στην οικογένειά του. Τα όρια στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα που θέτει είναι επιεικώς απαράδεκτα και αφήνουν εκτός έκπτωσης ή απαλλαγών χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που βαρύνουν, οδηγώντας τους κατευθείαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Εκτός μένουν εξαρχής άτομα με βαριές αναπηρίες, ήτοι εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κλπ., με ποσοστό 67% . Προστατεύεται μόνο μια μικρή κατηγορία: άτομα με αναπηρία άνω του 80% και εφόσον πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά τουλάχιστον την τροποποίηση του ν/σ με την αλλαγή στην παράγραφο 2 του άρθρου 7, με έκπτωση 100% επί του ΕΝΦΙΑ για όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους με ετήσιο συνολικό πραγματικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και 50% έκπτωση για όσους έχουν εισόδημα από 25.000 ευρώ και άνω.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

«Λίγο γάλα για πολλά παιδιά»


Οι Γιατροί του Κόσμου στήνουν και φέτος το δέντρο από γάλατα.

Οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δημιούργησαν νέες ομάδες ευάλωτων πληθυσμών.

Οι ανάγκες των Γιατρών του Κόσμου ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών, αυξάνονται και η στήριξη του έργου τους, γίνεται πλέον βασική προϋπόθεση για μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική δράση.

Έτσι το δένδρο από γάλα των Γιατρών του Κόσμου μεγάλωσε και απλώνει τα «κλαδιά» του και στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στην πλατεία Γεωργίου την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 από τις 8.00 πμ έως τις 22.00.

Στην ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου αναφέρουν:
«Ελάτε να στήσουμε όλοι μαζί και φέτος ένα δέντρο από γάλα για να έχουν και αυτά τα Χριστούγεννα, όλα τα παιδιά ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Μια μικρή αλλά σημαντική χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει ανθρωπιστική κρίση και όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε κάτι μαζί.

Στην περυσινή γιορτή μας η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 55.000 κουτιά γάλα και 4 τόνοι τρόφιμα. Φέτος, σας περιμένουμε πάλι:

• Στην Αθήνα στα Προπύλαια (στον πεζόδρομο Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε επί της Πανεπιστημίου, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο από τις 08:00-22:00)

• Στη Θεσσαλονίκη (Πεζόδρομο Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή γωνία από τις 10:00-22:00)

• Στην Πάτρα (Πλατεία Γεωργίου, στο πάνω μέρος από τις 08:00-22:00)

• Στα Χανιά (Πλατεία 1866 από τις 10:00-22:00)
Στην Αθήνα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεργαστούν με τους atenistas και στην Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά με τους thessalonistas την ομάδα κρουστών του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ».

Ελάτε με ένα κουτί γάλα να γιορτάσουμε μαζί για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Επίσης μπορείτε να φέρετε μαζί σας:

• Γάλα (κουτιά)
• Βρεφικά Γάλατα (σκόνη)
• Παιδικές Τροφές
• Ρύζι
• Όσπρια
• Ζυμαρικά
• Λάδι
• Ζάχαρη

Κανένα παιδί στην Ελλάδα μόνο του, αβοήθητο και απροστάτευτο!!».



Διαβάστε περισσότερα...

Χέρι-χέρι με το «τέρας» που τη βίασε και τη σκότωσε


Το φρικτό τέλος 6χρονης σοκάρει την Ταϊλάνδη - Δείτε το βίντεο
.
Θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε άνδρας που κρατά με προσοχή από το χέρι το κοριτσάκι. Αλλά δυστυχώς τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στην Μπανγκόκ έδειχναν τα τελευταία βήματα της 6χρονης «Nong» προς το βασανιστικό βιασμό της και τελικά τη στυγερή δολοφονία της από τον άνδρα που της κρατά το χέρι.

Μετά την εξαφάνισή της, το Νοέμβριο, η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, το οποίο κατέληξε στο χειρότερο σενάριο: οι αστυνομικοί βρήκαν το σώμα της, διαμελισμένο και σε αποσύνθεση, σε έρημη περιοχή κοντά σε αυτοκινητόδρομο της πόλης.

Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη ο 32χρονος «Nui», σχεδόν 650 χιλιόμετρα μακριά, έπειτα από πληροφορία που έσωσε στις αρχές πολίτης.

Η 6χρονη εξαφανίστηκε μέσα από το αυτοκίνητο του μπαμπά της, ενώ εκείνος παρακολουθούσε το τέλος μιας συναυλίας στη Μπανγκόκ.

Ο πατέρας της Sayan Petchdon, την είχε πάει στη συναυλία με επτά φίλους αλλά όταν εκείνη άρχισε να νυστάζει την πήγε στο αυτοκίνητό του, που ήταν παρκαρισμένο έξω από το συναυλιακό χώρο. Αφού έμεινε μαζί της για δέκα λεπτά, επέστρεψε για να δει το τέλος της συναυλίας. Σαράντα λεπτά αργότερα γύρισε στο αυτοκίνητό του αλλά η μικρή δεν ήταν πουθενά.

Όπως γράφει η Daily Mail, ο Sayan ξέσπασε σε λυγμούς όταν η αστυνομία του έδειξε το λουλουδάτο παντελόνι που βρήκε κοντά στο σώμα της. Το κεφάλι της βρέθηκε σε κοντινή απόσταση…

Ο «Nui» είχε βγει από τη φυλακή μόλις τον Αύγουστο έπειτα από φυλάκιση τριών ετών και 8 μηνών για την απαγωγή ενός παιδιού κάτω των 15 ετών.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο...












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς κατανέμονται οι 1.400 θέσεις των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα


Μετέωροι είναι ακόμα 474 υπάλληλοι.

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε σε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Διαθεσιμότητα, στοιχεία για το πώς κατανέμονται οι 1.400 θέσεις που θα διεκδικήσουν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου και από τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο προκύπτει ότι οι θέσεις κατανέμονται ως εξής:

- 233 για τους κατόχους δεύτερου πτυχίου
- 925 εκπαιδευτικές θέσεις σε ΙΕΚ-ΣΕΚ
- 92 Διοικητικές θέσεις σε ΙΕΚ-ΣΕΚ
- 150 θέσεις νηπιοβρεφοκόμων στους ΟΤΑ

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαβάσουν εδώ το έγγραφο για την κατανομή των 1.400 θέσεων ανά περιοχή. Πάντως με βάση τα έως τώρα δεδομένα 474 εκπαιδευτικοί μένουν μετέωροι αφού σε σύνολο 1.874 οι θέσεις μέχρι στιγμής για επανατοποθέτηση είναι όπως προειπώθηκε 1.400.

Η αντιπροσωπία των εκπαιδευτικών, παρουσίασε για μια ακόμα φορά τις θέσεις της για την άμεση προκήρυξη 1874 θέσεων, μια θέση για κάθε εκπαιδευτικό σε διαθεσιμότητα, έτσι ώστε να μην απολυθεί κανείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Έπιασε μωρό με... πλονζόν που θα ζήλευε κάθε τερματοφύλακας!


Απίστευτο βίντεο από αεροδρόμιο της Πολωνίας.

Αφοσιωμένος στα πράγματά του ήταν ένας επιβάτης στο αεροδρόμιο Κατοβίτσε της Πολωνίας, παραμελώντας κάτι πολύ σημαντικό δίπλα στο μπουφάν του: το γιο του! Αφού πέρασαν τον έλεγχο και καθώς ο ιμάντας προχωρεί, το μωρό χάνει την ισορροπία του και πέφτει.

Όλα δείχνουν πως το αγοράκι ετοιμάζεται για μια επώδυνη πτώση και μία ακόμα πιο επώδυνη προσγείωση αλλά την τελευταία στιγμή εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός ένας υπάλληλος του αεροδρομίου που με το πλέον αξιοζήλευτο πλονζόν προλαβαίνει και πιάνει το μωρό πραγματικά στο παρά ένα.

Όπως δήλωσε στο πολωνικό δίκτυο TVN24 ο υπάλληλος Grzegorz Paczko, στεκόταν σε απόσταση 4-5 μέτρων από το μωρό όταν το είδε να πέφτει και ενστικτωδώς «βούτηξε» με τα χέρια απλωμένα για να το πιάσει.

Ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου Cezary Orzech προειδοποίησε τους γονείς που ταξιδεύουν να προσέχουν τα παιδιά τους.

Το περιστατικό συνέβη στις 23 Νοεμβρίου αλλά το αεροδρόμιο έδωσε μόλις τώρα στη δημοσιότητα το βίντεο.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο Bazaar από την «Ελληνμότο»


Προσφορές σε ένδυση, εξοπλισμό και μοτοσυκλέτες.

Η «Ελληνμότο» διοργανώνει και φέτος το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2013, το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο BAZAAR στο κεντρικό της κατάστημα επί της Πλαταιών 4-6 στο Γκάζι.

Προσκαλεί όλους τους φίλους της μοτοσυκλέτας να επισκεφτούν το κατάστημα που θα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες και τις δύο ημέρες από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Και φέτος θα κυριαρχεί το φιλικό κλίμα συνοδεία καφέ, αλλά και προσφορές στις αγορές εξοπλισμού προστασίας αναβάτη και casual ρουχισμού των εταιριών ΚΤΜ, Husqvarna, MV AGUSTA, NEXX.

Το Χριστουγεννιάτικο «Bazaar Ελληνμοτο» αποτελεί ευκαιρία για την αγορά δώρων και για τους φίλους ή τα αγαπημένα πρόσωπα ενόψει εορτών, χαρίζοντάς τους lifestyle αντικείμενα με έντονο χρώμα μοτοσυκλέτας.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε όσους παραβρεθούν να κλείσουν την νέα τους μοτοσυκλέτα σε τιμές που θα ισχύουν αποκλειστικά για τις δύο ημέρες της εκδήλωσης.












Διαβάστε περισσότερα...

Με περιοριστικούς όρους ελεύθερος επίδοξος βιαστής


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ηλικιωμένος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 21χρονης Τρικαλινής.

Ο 70χρονος είχε επιτεθεί στην 21χρονη και είχε προσπαθήσει να τη βιάσει αλλά η γυναίκα έβαλε τις φωνές με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος να φοβηθεί και να τραπεί σε φυγή.

Η 21χρονη κατήγγειλε την επίθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Στον 70χρονο, επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η εμφάνισή του τις πρώτες 5 ημέρες κάθε μήνα στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα προσωπικά στοιχεία των σχολικών φυλάκων ζητά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσουν όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τα προσόντα και τα οικογενειακά τους και άλλα στοιχεία (επίπεδο εκπαίδευσης, γλώσσες κλπ) ζητά με έγγραφό του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να συμπληρώσουν, σε έντυπο ερωτηματολόγιο, οι σχολικοί φύλακες, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και να αποστείλουν μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Στο ειδικό ερωτηματολόγιο οι σχολικοί φύλακες πρέπει να καταγράφουν:

- Προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, οικογενειακή κατάσταση κ.ά.).

- Τους πρόσθετους τίτλους σπουδών, πέραν του απολυτηρίου Λυκείου.

- Τους αναγνωρισμένους τίτλους γνώσης ξένων γλωσσών που κατέχουν.

- Πιστοποιήσεις για τη γνώση/χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

- Όλους τους φορείς στους οποίους έχουν ασφαλιστεί κατά περιόδους, την ημερομηνία εκκίνησης και λήξης της ασφάλισης καθώς και την αντίστοιχη διάρκεια.

- Ημερομηνία γέννησης των τέκνων τους.

- Χρόνο στρατιωτικής θητείας σε μήνες.

- Χρόνο σπουδών σε έτη.

Επίσης, στο ερωτηματολόγιο υπάρχει ειδική αναφορά σε κοινωνικές κατηγορίες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, υπάλληλοι με παιδιά ή συγγενείς ανάπηροι κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη γραμμή της απεργίας επιμένει η επιτροπή του ΕΚΠΑ


Πελεγρίνης: Το Πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικά.

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση στους κόλπους των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τα μέλη της απεργιακής επιτροπής, κήρυξαν δύο νέες 24ωρες απεργίες για αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, χωρίς όμως η απόφαση να αναγνωρίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των υπαλλήλων.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε σημερινή γενική συνέλευση που συγκάλεσε η απεργιακή επιτροπή και συμμετείχε η μειοψηφία των υπαλλήλων του ιδρύματος.

Όσοι συμμετείχαν, επέδωσαν στους εκπροσώπους της πλειοψηφικής παράταξης του συλλόγου που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα λήξη της απεργίας, νομικό έγγραφο με το οποίο αναφέρουν, ότι κηρύσσουν έκπτωτο το ΔΣ. Παράλληλα, αποφάσισαν την προκήρυξη εκλογών για την αλλαγή διοίκησης στον σύλλογο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή.

Το προεδρείο του συλλόγου από την πλευρά του, έχει δηλώσει, ότι δεν καλύπτει τους υπαλλήλους που δεν προσέρχονται στην εργασία τους.

Σημειώνεται, ότι χθες, πρώτη μέρα της έναρξης των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ, πολλές γραμματείες υπολειτουργούσαν, ενώ μετ´εμποδίων ξεκίνησαν και τα μαθήματα, αφού σε κάποιες σχολές οι φοιτητές πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρύτανης του ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικά. 



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο 70.000 ευρώ σε εθελοντικό σχολείο


Πρόστιμο στην εφορία, άνω των 70.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει ο "Οδυσσέας", το εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες, που αποτελεί την παλαιότερη δομή αλληλέγγυας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

"Διαπιστώθηκε ένα λογιστικό άνοιγμα ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα της τάξης των 37.000 ευρώ. Τα έξοδα είναι όλα καταχωρημένα, αλλά επειδή για τα έσοδα χρησιμοποιούμε αθεώρητες αποδείξεις σε διάφορες εκδηλώσεις ή δωρεές, δείξαμε μια ασυνέπεια και ως ένα βαθμό ολιγωρία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε τώρα αυτή την ψαλίδα" παραδέχεται, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του "Οδυσσέα", εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης.

"Ωστόσο", προσθέτει, "αν και στο πόρισμα των ελεγκτών δεν διαπιστώνεται κερδοσκοπία ή καιροσκοπική δραστηριότητα, εντούτοις μας αντιμετωπίζουν ως εμπορική επιχείρηση και μας καταλογίζουν πρόστιμο, περίπου 74.000 ευρώ για το οποίο ήδη προχωρήσαμε σε ρύθμιση".

Ζητά δε, να διαγραφεί ή να μειωθεί το χρέος που έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια εφορία μετά την εντολή για έλεγχο στο μητρώο της ΜΚΟ από το 2001 έως και το 2009.

Ο "Οδυσσέας" ξεκίνησε το 1997, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων που διαπίστωσαν, όπως τονίζουν, την κρατική ανυπαρξία στην εκμάθηση ελληνικών και την ταυτόχρονη ανάγκη για μια κριτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες εργαζόμενους. Ο αριθμός των 10-15 μαθητών της πρώτης χρονιάς έδωσε σύντομα τη θέση του σε τριψήφια νούμερα, και τις τελευταίες χρονιές ξεπερνούν τους 500, ενώ ο μικρός αρχικός πυρήνας των εκπαιδευτικών διευρύνεται κάθε χρόνο.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι μαθήματα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 6.000 μαθητές, ενώ οι εθελοντές που έχουν διδάξει στο σχολείο ξεπερνούν τους 250. Τα μαθήματα γίνονται στην Αισώπου 24, σε χώρους που έχει παραχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το σχολείο διοργανώνει εκδρομές, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία και γειτονικές πόλεις, χορούς, προβολές ταινιών, εκθέσεις με έργα των μαθητών, καθώς και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε το 2000 από τους μαθητές του. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από μαθήματα ελληνικών, προσφέρονται και μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, ρωσικών, ιταλικών.

Η οικονομική κρίση έχει προσθέσει στο "δυναμικό" του και Έλληνες μαθητές που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους σε κάποια ξένη γλώσσα ή να μάθουν μια νέα (είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 1/3 των μαθητών φέτος είναι Έλληνες).

"Καλούμε όλους, κάθε άτομο και συλλογικότητα, να σταθούν στο πλευρό μας και να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τον 'Οδυσσέα' στην πιο δύσκολη περιπέτεια του ταξιδιού του, όχι μόνο για να συνεχίσει το έργο του, αλλά και για να βγει πιο δυνατός από αυτή τη δοκιμασία" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Συνέλευση του σχολείου, την οποία προσυπογράφει και η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Γαζάκη, είναι η εξεύρεση των 1800 ευρώ μηνιαίως ώστε να καλύπτονται οι 43 δόσεις του προστίμου ή το κράτος να προχωρήσει σε μείωση ή διαγραφή του χρέους αναγνωρίζοντας το έργο του "Οδυσσέα".



Διαβάστε περισσότερα...

Πετούσαν νοσοκομειακά απόβλητα στη Φυλή


Συνελήφθησαν δύο και αναζητούνται άλλοι τέσσερις, για "διάθεση" νοσοκομειακών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τη Δευτέρα το μεσημέρι στη Φυλή δύο άνδρες, ηλικίας 47 και 50 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνται άλλοι τέσσερις.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου εντοπίσθηκαν δύο απορριμματοφόρα φορτηγά οχήματα, ιδιοκτησίας Δήμων, που οδηγούσαν οι συλληφθέντες, να διαθέτουν στο χώρο του Χ.Υ.Τ.Α., νοσοκομειακά απόβλητα αναμεμιγμένα με αστικά απόβλητα, τα οποία προέρχονταν από ένα δημόσιο και από ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός μαύρων πλαστικών περιεκτών των παραπάνω νοσοκομείων, περιείχε νοσοκομειακά απόβλητα (σύριγγες με αίμα, γάζες μια αίμα, συσκευασίες ορών, γυάλινες συσκευασίες με υπολείμματα φαρμακευτικών ουσιών κ.α) τα οποία χρήζουν ενδονοσοκομειακού διαχωρισμού και ειδικής διαχείρισης.

Με εντολή της εισαγγελέως περιβάλλοντος, τα παραπάνω απόβλητα μεταφέρθηκαν σε χώρο ασφαλούς διαχείρισης.

Αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας συνέλαβαν τους οδηγούς των δύο φορτηγών, ενώ αναζητούνται τέσσερις ως υπεύθυνοι υγειονομικής διαχείρισης αποβλήτων των δύο νοσοκομείων.

Τα φορτηγά οχήματα κατασχέθηκαν και οι συλληφθέντες, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Παρατείνεται η ισχύς των βιβλιαρίων


Παρατείνεται η διάρκεια ισχύος των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΓΑ, των οποίων τα βιβλιάρια υγείας λήγουν στις 31/12/2013, έως και 28/2/2014

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη επέμβαση σε ελληνικό νοσοκομείο


Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, οι γιατροί του οποίοι του "έκλεισαν" την πληγή στο δάχτυλό του με ένα... κουμπί.

Δείτε τις φωτογραφίες:



Διαβάστε περισσότερα...