Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Αισθητήρες καταγράφουν την πρόσληψη φαγητού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρόγραμμα «Splendid» μπαίνει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Μια σειρά hi-tech αισθητήρων σχεδιασμένων να καταγράφουν την πρόσληψη φαγητού αναμένεται να τεθούν στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Το εγχείρημα «Splendid» θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, ενώ επικεφαλής του είναι ο Έλληνας καθηγητής Αναστάσιος Δελόπουλος από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Η βασική ιδέα είναι να διερευνήσουμε τρόπους πρόληψης της παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών» δήλωσε ο έλληνας καθηγητής που συντονίζει το πρόγραμμα.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να πείσει τους νέους να υιοθετήσουν πιο υγιείς συνήθειες και να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των συνηθειών τους όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση.

Το σύστημα θα δοκιμαστεί σε περίπου 200 μαθητές Γυμνασίου στην Σουηδία καθώς και σε μια ακόμη ομάδα παιδιών στην Ολλανδία.

Ειδικοί αισθητήρες θα χρησιμοποιηθούν για να μετρούν την ταχύτητα με την οποία τα παιδιά καταναλώνουν την τροφή καθώς και πόσο μασούν τις μπουκιές τους.

Ο χρόνος που καταναλώνεται για την βρώση του φαγητού αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση παχυσαρκίας σύμφωνα με τον καθηγητή Δελόπουλο.

Οι δείκτες αυτοί θα μετρηθούν με ειδικές φορητές συσκευές από την σουηδική φίρμα AB Mando. Πρόκειται για μίνι συσκευές πάνω στις οποίες τοποθετείται το πιάτο και καταγράφουν με ειδικούς αισθητήρες, μεταξύ άλλων, την ποσότητα του φαγητού που τοποθετείται πάνω τους και τον ρυθμό κατανάλωσής του. Μια άλλη σουηδική εταιρία η CSEM, θα κατασκευάσει δυο ακόμη συσκευές με αισθητήρες που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα Splendid.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.