Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Συλλήψεις στη Γαλλία για υπόθεση εμπορίας ακατάλληλου αλογίσιου κρέατος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τουλάχιστον 21 ύποπτοι στα χέρια της Αστυνομίας.

Μια μεγάλη υπόθεση εμπορίας αλογίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση, όχι όμως απαραιτήτως και επικίνδυνου για την υγεία, αποκαλύφθηκε σήμερα στη νότια Γαλλία μετά από μια έρευνα που επεκτάθηκε και στη γειτονική Ισπανία.

Τουλάχιστον 21 ύποπτοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής στη Γαλλία, όπως ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Οι αρχές ερευνούν κατά πόσον προωθήθηκε στην αγορά κρέας αλόγων τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από φαρμακευτικές εταιρείες και εργαστήρια ή προέρχονταν από ιππικούς ομίλους. Περίπου 200 άλογα, 60 εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, πουλήθηκαν για το κρέας τους αφού παραποιήθηκαν προηγουμένως τα πιστοποιητικά των κτηνιάτρων.

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, που έχει αναλάβει την υπόθεση, είπε ότι «δεν έχει καμία απόδειξη, με βάση τις τοξικολογικές αναλύσεις, ότι τα ζώα αυτά ήταν επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου». Υποστήριξε μάλιστα ότι το γεγονός πως το κρέας τους είναι ακατάλληλο για κατανάλωση «δεν σημαίνει ότι είναι και επιβλαβές για την υγεία».

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 13 έμποροι αλόγων, τέσσερις κτηνίατροι και ένας πλαστογράφος ο οποίος παραποιούσε τα πιστοποιητικά των ζώων.

Ορισμένα άλογα εξήχθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –κυρίως στην Ισπανία– ενώ άλλα εισήχθησαν στη Γαλλία.
Η εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι θα στραφεί και η ίδια εναντίον των απατεώνων γιατί αισθάνεται «θύμα τους» και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές στην έρευνά τους. Όπως ανέφερε, τα τελευταία τρία χρόνια έχει πουλήσει περίπου 200 άλογα, κυρίως σε κτηνιατρικές σχολές, σε ιδιώτες και σε επαγγελματίες. Τα ζώα αυτά έφεραν ηλεκτρονικά τσιπάκια ώστε να εντοπίζονται και δεν είναι επικίνδυνη η κατανάλωση του κρέατός τους από τους ανθρώπους, διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος του φαρμακευτικού κολοσσού, διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για προληπτικούς λόγους.

Η εταιρεία δεν έκανε πειράματα στα άλογα αλλά τα χρησιμοποιούσε για να παρασκευάζει αντιλυσσικά αντισώματα και αντιτετανικούς ορούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.