Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πέταξε τα παιδιά της από τον 15ο όροφο



Η 30χρονη μητέρα είχε «εκνευριστεί».

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Ρωσία από υπόθεση παιδοκτονίας. Η Γκαλίνα Ριάμπκοβα πέταξε τα δύο αγοράκια της, 7 και 4 ετών από τον 15ο όροφο επειδή ήταν «νευριασμένη μαζί τους» και ήθελε «να τα ξεφορτωθεί»!
Και τα δύο αγοράκια πέθαναν πριν φθάσει το ασθενοφόρο για να τα παραλάβει.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Ντολγκοπρούντνι, στα περίχωρα της Μόσχας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η παιδοκτόνος παρέμεινε εντελώς ήρεμη, ακόμη και όταν της είπαν ότι τα παιδιά της είχαν υποκύψει στα τραύματά τους.
Οι λόγοι που οδήγησαν την 30χρονη στην πράξη της δεν έχουν διευκρινιστεί. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ήθελε να εκδικηθεί τον σύζυγό της επειδή υποπτευόταν ότι την απατούσε, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι η οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Η Ριάμπκοβα μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική.


Διαβάστε περισσότερα...

Άδεια Ταμεία για τις συντάξεις



Αποκαλυπτικά στοιχεία για το «στέγνωμα» των ασφαλιστικών φορέων.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, που κάθε μήνα δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν συντάξεις και άλλες παροχές.

Την ίδια στιγμή, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι τα καταβαλλόμενα εφάπαξ και τα επιδόματα

Στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων, όπως αναφέρει το Έθνος, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

- Στο ΙΚΑ αναζητείται 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να συνεχίσει η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξε μία μείωση των εσόδων κατά 12% έως 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια τον χρόνο (ένας στους τρεις εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη).

- Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ (με βάση στοιχεία της ΕΣΕΕ). Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, ωστόσο δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, όσοι καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα μετά από επτά χρόνια.

Στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις για αύξηση των εισφορών ή για μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο. Εναλλακτικά, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται βοήθημα σε όσους δεν συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης.

Σε άλλα 20 Ταμεία ή τομείς πρόνοιας τα ποσά εφάπαξ που καταβάλλονται είναι μεγαλύτερα κατά 2% έως 83% σε σχέση με τις εισφορές που έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους φορείς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες, του προσωπικού των ιπποδρομιών και των εταιρειών τσιμέντου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση ζωγραφικής στο δήμο Πειραιά



Μαθητές θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους.

Έκθεση ζωγραφικής θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Από την Τετάρτη, 27 Ιουνίου και για δύο ακόμη ημέρες, θα διακοσμηθούν δημιουργίες λόγω της συνεργασίας που έχει ο δήμος Πειραιά με τη Β’ Δημοτική Κοινότητα καθώς και το Τμήμα Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 20:00. Τότε, οι μαθητές του τμήματος Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης της διεύθυνσης Πολιτισμού του δήμου θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στους επισκέπτες του για πρώτη φορά.

Η έκθεση που θα διαρκέσει τρεις ημέρες θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 13:30 και από τις 17:00 μέχρι τις 20:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αντικατέστησαν τις κούκλες



Μεγάλο πλήγμα και για τα επιτραπέζια παιχνίδια.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν αντικαταστήσει τις κούκλες όσον αφορά το παιχνίδι των κοριτσιών, ενώ τα αγόρια έχουν γυρίσει οριστικά τις πλάτες τους στα κλασικά παιχνίδια, καθώς οι κονσόλες και τα iPod αποτελούν τη πρώτη τους επιλογή.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρία E.ON, αποκαλύπτει πως η στροφή προς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, με το Game Boy της Nintendo. Τότε τα video games αποτελούσαν το πέμπτο πιο δημοφιλές παιχνίδι μεταξύ των παιδιών, ενώ σήμερα το πρώτο. Συγκεκριμένα, το 34% των παιδιών προτιμά να παίζει video games.

Σήμερα, το 18% των παιδιών προτιμά τα συμβατικά παιχνίδια, και το 16% των κοριτσιών προτιμά τις κούκλες, σύμφωνα με τη μελέτη μεταξύ 2.000 παιδιών.

«Μπορεί οι κούκλες να μην αποτελούν πλέον το πιο δημοφιλές παιχνίδι μεταξύ των κοριτσιών, ωστόσο δεν θα εξαλειφθούν πλήρως. Στα παιδιά αρέσει να αναπαράγουν τον κόσμο των ενηλίκων και μόνο οι κούκλες τους το επιτρέπουν. Οι κούκλες μπορούν να παίξουν ρόλους διαφορετικών ανθρώπων ακόμα και το ρόλο του γονέα», τονίζει ο πρώην διευθυντής της εταιρείας «Play England».

Συνεχίζοντας με την έρευνα, μονάχα το 3% των παιδιών που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1990 προτιμά να παίζει με επιτραπέζια, εν αντιθέσει με το 12% εκείνων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στα Χανιά μέσω κοινωφελούς εργασίας



Θα προσληφθούν 755 άτομα με πεντάμηνη σύμβαση.

Ανάχωμα στην ανεργία με ταυτόχρονη ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που θα εφαρμοστεί και στα Χανιά.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Σύμπραξη Φορέων Χανίων» και με πόρους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, θα προσληφθούν με πεντάμηνη σύμβαση απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τους 6 δήμους και 5 ακόμα φορείς της περιοχής, 755 άτομα.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είναι 2.359.375 ευρώ.

Η κατάθεση των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Ιουλίου.

Η επιλογή όσων προσληφθούν θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με τις εξής βασικές προϋποθέσεις για όσους υποβάλουν αίτηση: να είναι Έλληνες πολίτες, ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχοι δελτίου ανεργίας, ενώ αν πρόκειται για αγρότες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το δηλωθέν εισόδημα τους το 2010 να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

Μέσω του προγράμματος η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ζητά για τις υπηρεσίες της την κάλυψη 70 θέσεων. Οι δήμοι Χανίων, 323, Πλατανιά 80, Αποκορώνου 75, Κισάμου 60, Σφακίων 40 και Γαύδου 12. Η Πολιτιστική Επιχείρηση Σελίνου ζητά 47 θέσεις απασχόλησης, το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Χανίων 25, το Ανουσάκειο Θεραπευτήριο 15, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης 6 και η Πολιτιστική Εταιρεία Χανίων 2 θέσεις απασχόλησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Προνοιακά επιδόματα: Ήτανε στραβό το κλίμα... ήρθανε και οι εξελίξεις




Τι είχες Γιάννη... τι είχα πάντα, έχει καταλήξει το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα. Τι σημαίνει αυτό; Προβλήματα... προβλήματα... προβλήματα. Από την μια οι καθυστερήσεις, από την άλλη τα διάφορα προβλήματα με τις απογραφές και τις λοιπές διαδικασίες και τις αλλαγές που έφεραν, οδηγούν σε τεράστια απόγνωση χιλιάδες επιδοματούχους προνοιακών επιδομάτων σε όλη την χώρα. Εκεί που είπαμε δόξα το θεό και πως κάποιοι δήμοι ξεκίνησαν με την καταβολή και επιτέλους το βάσανο όλων θα τελειώσει, ήρθε το μήνυμα από αναγνώστρια του blog, που μας ενημερώνει για μια νέα κατάσταση και ένα νέο πρόβλημα.

Ήτανε στραβό το κλίμα... εεε το έφαγε και ο γάιδαρος. Η φίλη μας που λέτε, κάλεσε την διεύθυνση της πρόνοιας που έχει για να δει και να μάθει πιθανότατα να περιμένει να πληρωθεί και να καταβληθούν τα επιδόματα στην περιοχή της. Με τα πολλά όμως έμαθε πως γι' αυτήν, αλλά και για δεκάδες ή και για χιλιάδες σε όλη την χώρα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα: παρότι πήγε και απογράφηκε κανονικά στα ΚΕΠ πριν μερικούς μήνες και έχει και τα αποδεικτικά της απογραφής αυτής, της είπαν πως δεν έχει απογραφεί λόγω λάθους... και πως αυτή θα πληρωθεί σε δυο μήνες και αν. Της είπαν χαρακτηριστικά πως δεν είναι η μόνη και πως δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα για το ζήτημα. Η αλήθεια είναι πως παρόμοιες καταστάσεις είχαμε και παλαιότερα (μεμονωμένες μεν) όταν χανόταν κάποια επιταγή. Τότε δεν γινόταν να πάρεις τα λεφτά και λόγω μη πρόβλεψης για τέτοια φαινόμενα αναγκαζόσουν να περιμένεις.

Η Πρόνοια της κάθε περιοχής λοιπόν προσπαθεί να λύσει όλο αυτό το πρόβλημα και έχει ξεκινήσει, παράλληλα με την ταυτοποίηση των απογραφθέντων, την απογραφή όσων δεν απογράφηκαν αλλά και τον έλεγχό τους. Μακάρι να βρεθεί άμεσα λύση γιατί σίγουρα έχουν αρκετοί πρόβλημα και ανάγκες.


Να δούμε όμως τι γράφει και η φίλη μας που πήγε απευθείας στα γραφεία ώστε να μάθει που και τι έγινε και θα μείνει αυτή και εκατοντάδες άλλοι απλήρωτοι. Μας γράφει χαρακτηριστικά: 

Λοιπόν πήγα σήμερα από την πρόνοια και διόρθωσαν το λάθος τους. Μου είπαν ότι το ίδιο λάθος έχουν εκατοντάδες άτομα στην πρόνοια ανατολικής αττικής, όπου ανήκω. Βέβαια τα χρήματα θα τα εισπράξουμε με το επόμενο δίμηνο.
Το λάθος εντόπιστηκε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο χαρτί που συμπλήρωσαν τα ΚΕΠ κατά την απογραφή. Οι πρόνοιες όπου ανήκει ο καθένας, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του χωρίζεται σε Ανατολικό, Δυτικό κλπ τομέα (για την Αττική). Σε εμένα για παράδειγμα έγραψαν Δυτικός τομέας, αν και ανήκω στον Ανατολικό και για αυτό τον λόγο φαινόμουν ότι δεν είχα απογραφεί. Μεγάλο μπέρδεμα όπως καταλαβαίνεις, στην πρόνοια γίνεται χαμός και δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν ούτε τα τηλέφωνα.
Οπότε ας διαβάσουν όλοι προσεκτικά τα χαρτιά τους και μετά ας πάνε στην πρόνοια.

Πράγματι πάντως όσοι παρατηρήσουν το ίδιο πρόβλημα στα χαρτιά τους, κινδυνεύουν για ένα κουτάκι να μείνουν απλήρωτοι για ένα μήνα. Τι κι αν δεν φταίνε αυτοί; Αυτοί θα την πληρώσουν ή μάλλον πιο σωστά αυτοί δεν θα πληρωθούν....


Δείτε επίσης και σχετικά άρθρα για το θέμα:

Νότης


-------------------------


Κατατέθηκαν τα χρήματα για τα προνοιακά επιδόματα




Ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει τους δημότες δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων ότι σήμερα Δευτέρα 25/06/2012 πιστώθηκαν οι λογαριασμοί τους για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2012.

Όσοι δικαιούχοι δεν βρήκαν χρήματα στον λογαριασμό τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την κοινωνική πρόνοια προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία τους ή να απογραφούν.

Από το Δήμο Ναυπλιέων ρητά και κατηγορηματικά διευκρινίζεται ότι ουδεμία ολιγωρία υπήρξε από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρόνοιας, άπαντες οι υπάλληλοι, υπερέβαλαν εαυτούς και με μεγάλη ευαισθησία έφεραν εις πέρας τη διαδικασία της ταυτοποίησης.





-------------------------


Προνοιακά επιδόματα: Ξεκίνησε η απογραφή όσων δεν απογράφησαν 




Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, ανακοινώθηκε ότι έχει ξεκινήσει η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που ΔΕΝ απογράφησαν. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012.

Σημειώνεται, ότι θα πρέπει να απογραφούν απαραίτητα και οι μητέρες των ανηλίκων, που λαμβάνουν το επίδομα των "Απροστάτευτων Παίδων", προκειμένου να συνεχίσουν να επιδοτούνται.

Η εξυπηρέτηση του κοινού, γίνεται καθημερινά από τις 08:00 π.μ., έως τη 1:30 μ.μ., από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (Κανάρη 44, 3ος όροφος), καθώς και ΕΚΤΑΚΤΩΣ αύριο Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουνίου, από τις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι.


Πηγή: http://www.pelop.gr


-------------------------

Ρέθυμνο: Κονδύλι για προνοιακά επιδόματα και συμβάσεις εργασίας



 

Αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει στο Ρέθυμνο και ακόμη τρεις δήμους το ποσό των 5.760.794 ευρώ.

Το ποσό αφορά στους δικαιούχους επιδομάτων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και «για όσο χρονικό διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτών», σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη. Το συγκεκριμένο κονδύλι κατανέμεται στους δήμους Ρεθύμνης, Γρεβενών, Παλλήνης και Ρόδου.

Στο μεταξύ, 42 άτομα από την ανεργία περνάνε στην εργασία ως εποχιακό προσωπικό, το οποίο, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα στελεχώσει την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου για δύο μήνες. Αμέσως μετά, την εργασιακή «σκυτάλη» θα λάβουν 28 άτομα για τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει εγκριθεί και δρομολογηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και τον δήμο, η πρόσληψή τους με οκτάμηνη σύμβαση για το τομέα της καθαριότητας.


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr

-------------------------


Δείτε επίσης: 

Ποιοι και που θα πάρουν προνοιακά επιδόματα από αύριο!



Αν ο δήμος σας δεν αναφέρεται σε αυτή την λίστα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:
α) ή να μην έχει δικό του γραφείο πρόνοιας άρα ελέγξτε την λίστα ξανά και δείτε που υπάγεστε και
β) να μην υπάρχει πληροφόρηση.
Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεμαραθώνιος για την Ραφαέλα



Λίγο μετά το κλείσιμο του σχολείου η 9χρονη μαθήτρια του 14ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Κυρικλάκη Ραφαέλα παίζοντας στο τραμπολίνο, έμεινε ανάπηρη και ενώ έφυγε από το σχολείο τρέχοντας, επέστρεψε σε αναπηρικό καροτσάκι! Το περιστατικό συνέβη πριν ένα χρόνο.

Από τότε μέχρι σήμερα δίνει μια προσωπική μάχη, όχι μόνο επιβίωσης αλλά και αναγέννησης. Κάθε μέρα αγωνίζεται, ώστε να παρακολουθήσει ισάξια με τα άλλα παιδιά τα μαθήματά της στο χώρο του σχολείου. Οι γιατροί δίνουν ελπίδες ότι με ειδική θεραπεία σε κέντρο της Ελβετίας, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και η οικογένειά της ελπίζει ότι μπορεί να ανανήψει και να γυρίσει υγιής. Ήδη σημειώνει μικρή βελτίωση στην ομιλία και στην κίνηση.

Μεγάλος Τηλεμαραθωνιος Αγάπης για την στήριξη της μικρής Ραφαέλας διοργανώνει το 14ο Δημοτικό Σχολείο με την στήριξη της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης. «Μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη και η Ραφαέλα να γυρίσει στα Χανιά και πάλι υγιής», λέει η Κατερίνα Πολύζου, που πρωτοστατεί στον «τηλεμαραθώνιο ανθρωπιάς» για τη μικρή Ραφαέλα. 



Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα παρεμβάσεις για δίκαιο φορολογικό



Έρχονται ριζικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα.

Την πρόθεση της κυβέρνησης για ριζικές τομές στο φορολογικό σύστημα, που θα έχουν ως στόχο να το καταστήσουν διαφανές, απλό, δίκαιο, λειτουργικό, σταθερό και αναπτυξιακό σηματοδοτεί η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυραγάνη στη θέση του αρμόδιου για τα έσοδα υφυπουργού Οικονομικών.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναμορφώσει πλήρως την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, καθιστώντας την εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, έχοντας καταγράψει τις ακόλουθες δέκα αρχές:

1. Διαφάνεια: Καμία αμφιβολία ως προς τους κανόνες ούτε υποψία για τον τρόπο εφαρμογής τους.

2. Ουδετερότητα: Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα της νομικής μορφής της επιχείρησης.

3. Ευρύτητα φορολογικής βάσης: Επιβολή φόρων σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση με ελάχιστες και κοινωνικά επιβαλλόμενες περιπτώσεις απαλλαγών και ρυθμίσεων ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι υψηλά και οι συντελεστές όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί.

4. Απλότητα: Καθιέρωση απλών κανόνων και λειτουργικών διαδικασιών και κωδικοποίηση των νομοθεσιών σε κείμενα μικρής έκτασης.

5. Σταθερότητα: Σταθεροί φορολογικοί κανόνες, οι οποίοι δεν πρέπει να αλλάζουν συχνά, παρά μόνο εφόσον το επιτάσσει η ανάγκη για προσαρμογή στις εξελισσόμενες συναλλαγές.

6. Λειτουργικότητα: Τέλος στη γραφειοκρατία και τυπολατρεία, μείωση του κόστους λειτουργίας και ταυτόχρονη αύξηση της αποτελεσματικότητας.

7. Αναπτυξιακή διάσταση: Αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας με θετικό πνεύμα και όχι με διάθεση τιμωρίας. Άρση των εμποδίων στις συναλλαγές και της υπερφορολόγησης των πολιτών.

8. Ισορροπία φόρων: Επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων ειδών φόρων για λόγους δικαιοσύνης.

9. Ισότητα: Ίδια φορολογική μεταχείριση σε πολίτες που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ώστε να επιτυγχάνει δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους.

10. Νομιμότητα: Φόροι νόμιμα επιβαλλόμενοι, χωρίς να αντιτίθενται στις αρχές του Συντάγματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει αύριο η έκδοση η χορήγηση καρτών για τα άτομα με αναπηρία



Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται.

Αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012, η χορήγηση των δελτίων μετακίνησης στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Πρέπει φυσικά να γνωρίζετε ότι τα δελτία του 2011 ισχύουν μέχρι την Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012.

Οι δικαιούχοι μπορούν να παραλαμβάνουν τις κάρτες τους από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των δήμων καθώς και από τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Μόνο που για να τις παραλάβετε, χρειάζονται κάποια δικαιολογητικά. Αυτά είναι: αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του, εξουσιοδότηση, μόνο στην περίπτωση που δεν παρίσταται ο ενδιαφερόμενος, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί ακριβούς διεύθυνσης διαμονής, φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ή απόφαση διοικητικού διευθυντή του ασφαλιστικού φορέα που ανήκουν, όπου θα αναγράφεται παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%) και η διάρκεια ισχύος της ή βεβαίωση απογραφής από τα ΚΕΠ. (Από 01-09-2012 η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους).

Επίσης, χρειάζεται εκκαθαριστικό της Εφορίας οικ. έτους 2011 ή Υπ. Δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή Φορολογικής Δήλωσης. Ασφαλιστικό βιβλιάριο υγείας.



Όλες οι λεπτομέρειες ή εγκύκλιος και τα δικαιολογητικά υπάρχουν αναλυτικά στο ακόλουθο θέμα με όλες επίσης τις διευκρινήσεις προς τους δικαιούχους: 

Χορήγηση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το 2012



Διαβάστε περισσότερα...

Άφησε την κόρη της να λιμοκτονήσει



Μητέρα από τις ΗΠΑ κλείδωνε τη 10χρονη στην ντουλάπα.

Μέσα σε μία βρωμερή ντουλάπα, καλυμμένη από τις ίδιες της τις ακαθαρσίες βρέθηκε μία 10χρονη στο Μισούρι των ΗΠΑ. Ζύγιζε λιγότερο από 15 κιλά. Το πιο φοβερό όμως ήταν πως το κορίτσι είχε πέσει θύμα κακοποίησης από την ίδια της τη μητέρα.

Σε βάρος της Jacole Prince απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακοποίηση παιδιού και έκθεση παιδιού σε κίνδυνο.

Η 10χρονη είπε στους αστυνομικούς πως η μητέρα της την κλείνει συχνά στην ντουλάπα, πως δεν της δίνει κάθε μέρα φαγητό και πως τη χτυπά πολύ δυνατά στην πλάτη.

Το κορίτσι είχε περίπου το ένα τρίτο του βάρους που θα έπρεπε να έχει στην ηλικία της ενώ όταν βρέθηκε στην ντουλάπα- η οποία είχε πειραχτεί για να ανοίγει μόνο απ’ έξω, φορούσε μπλούζα για μικρό παιδί.

Οι αστυνομικοί απελευθέρωσαν το κορίτσι το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από κλήση που έγινε σε γραμμή κατά της κακοποίησης παιδιών, Οι γείτονες τους είπαν πως δεν ήξεραν καν πως το κορίτσι ζούσε εκεί καθώς η μητέρα ζούσε με
τις δύο κόρες της και το τρίτο παιδί, όπως είχαν ακούσει, ζούσε με τον πατέρα ή με μία θεία.

Οι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμα φωνάζοντας «είναι κανείς εδώ;» κι άκουσαν την παιδική φωνή μέσα από τη ντουλάπα…

Το κορίτσι είπε στους αστυνομικούς πως η μητέρα της είχε πάει τις αδελφές της για πρωινό αλλά δεν πήρε κι εκείνη γιατί… λερώνεται. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου είπε πως δεν θέλει να ξαναγυρίσει στο σπίτι και πως συνέχεια έχει μπελάδες γιατί τα κάνει πάνω της.

Η Jacole Prince

Η Prince συνελήφθη και τα δύο μικρότερα κορίτσια τέθηκαν υπό προστασία. Η μητέρα είπε στις αρχές πως δεν αφήνει τη 10χρονη να βγει από το σπίτι επειδή είναι υποσιτισμένη και θα είχε μπελάδες αν κάποιος την έβλεπε.

Ο σύντροφος της Ρrince είπε πως δεν είχε δει το κορίτσι εδώ και ένα χρόνο και πως κάθε φορά που ρωτούσε γι’ αυτό η Ρrince του έλεγε είτε πως είναι με τη θεία της είτε πως είναι τιμωρημένη στο δωμάτιό της.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλήρωσαν με... τρόφιμα αντί εισιτηρίου!



Μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων της Γόρτυνας σε φιλανθρωπική παράσταση.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συγκέντρωση τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θεάτρου σκιών που ανέβασε η ομάδα εκπαιδευτικών «Ονειροπλώ» σε συνεργασία με το δήμο Γόρτυνας και τους φορείς της περιοχής.

Οι διοργανωτές, σύμφωνα με το flashnews.gr, ζήτησαν από τους δημότες της Γόρτυνας που παρακολούθησαν τις παραστάσεις, αντί για εισιτήριο να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας κι αυτοί το έπραξαν.

Έτσι συγκεντρώθηκαν σημαντικές ποσότητες από ρύζι, μακαρόνια και γάλα, τα οποία τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθούν σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η αυλαία των παραστάσεων του έργου «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» έπεσε στην Αγία Βαρβάρα, όπου εκτός από τους δεκάδες μικρούς δημότες που παρακολούθησαν το θέατρο σκιών και διασκέδασαν με την ψυχή τους, παραβρέθηκαν ακόμη ο δήμαρχος Γόρτυνας και οι αντιδήμαρχοι Γαρεφαλάκης, Ξυλούρης και Τσικνάκης.

Ο Νίκος Σχοιναράκης ευχαρίστησε θερμά την ομάδα εκπαιδευτικών «Ονειροπλώ» που παρουσίασε τις παραστάσεις, αλλά και τους δημότες που συμμετείχαν ενεργά και δυναμικά στην συγκέντρωση των τροφίμων.

Η δημοτική αρχή έδωσε αναμνηστικά βιβλία στην ομάδα των εκπαιδευτικών που πραγματοποίησαν τις παραστάσεις, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους ευχαριστήσει για την εθελοντική προσφορά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Υπολογισμός Σύνταξης



Θεμελίωση και Υπολογισμός Σύνταξης Γήρατος


Εάν θέλετε να πληροφορηθείτε τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης λόγω γήρατος πατήστε εδώ:

Αναζήτηση προϋποθέσεων συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.


Εάν θέλετε να υπολογίσετε το μηνιαίο ποσό της σύνταξής σας πατήστε εδώ:

Υπολογισμός ποσού σύνταξης

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή υπολογισμού σύνταξης:

Για τους γεννηθέντες τα έτη 1945 και 1946, τα εμφανιζόμενα μηνιαία ποσά συντάξεων είναι τα πραγματικά δικαιούμενα, εφ' όσον καταχωρηθούν σωστά τα έτη ασφάλισης.

Για τους γεννηθέντες από το έτος 1947 και έπειτα, τα ποσά είναι ενδεικτικά και υπολογίζονται με τα σημερινά δεδομένα. Για τον υπολογισμό του ποσού της Κύριας Σύνταξης που θα δικαιούσθε όταν συμπληρώσετε το 65ο έτος της ηλικίας σας, θα πρέπει να καταχωρήσετε και τα έτη που θα διανύσετε στο μέλλον στην ασφάλιση του ΟΓΑ μέχρι την συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας σας στην κατηγορία που έχετε ήδη ασφαλιστεί ή σε άλλη που τυχόν επιλέξετε να ασφαλιστείτε στο εξής, δεδομένου ότι είναι δυνατή η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το ποσό Βασικής Σύνταξης υπολογίζεται με την μείωση που θα ισχύει κατά το έτος έναρξης της συνταξιοδότησής σας, δηλαδή το έτος συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας (βλ. "Προϋποθέσεις" στον σχετικό πίνακα των ετήσιων μειώσεων)

Σημείωση: Ο υπολογισμός που ακολουθεί αφορά μόνο την περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται αυτοτελώς σύνταξη γήρατος από τον ΟΓΑ και όχι όταν οι χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης συμπληρώνονται με συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης σε άλλο Ελληνικό ασφαλιστικό φορέα ή ασφαλιστικό φορέα χώρας του Εξωτερικού.
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Όργανα Ασφάλισης - Απονομής Συντάξεων - Ένδικα Μέσα



Όργανα Ασφάλισης - Απονομής Συντάξεων - Ένδικα Μέσα

- Όργανα Ασφάλισης


Για την εγγραφή στα Μητρώα του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, αρμόδια Α΄/βάθμια Όργανα είναι οι κατά τόπους Ανταποκριτές του ΟΓΑ και Β΄/βάθμια οι Προϊστάμενοι των αρμοδίων Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΟΓΑ ή όπου δεν λειτουργεί Περιφερειακή Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

- Αίτηση Αντιρρήσεων


Κατά της απόφασης του αρμοδίου Δευτεροβάθμιου Οργάνου για τη μη εγγραφή στα Μητρώα του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης καθώς και κατά της πράξης του Προϊσταμένου του Κλάδου ή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΟΓΑ με την οποία διακόπηκε η ασφάλιση ή έγινε διαγραφή από τα Μητρώα Ασφαλισμένων, επιτρέπεται η άσκηση αίτησης αντιρρήσεων από τον ενδιαφερόμενο μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης.

- Απονομή συντάξεων


Για την απονομή της σύνταξης ή προσαύξησης στο ποσό της σύνταξης, αποφασίζουν σε πρώτο βαθμό οι καθ' ύλην Προϊστάμενοι των Τμημάτων του Κλάδου Συντάξεων της Διοίκησης του ΟΓΑ ή ο Προϊστάμενος του αρμόδιου Περιφερειακού Υποκ/τος του ΟΓΑ.

- Ένσταση


Αν ο ενδιαφερόμενος θεωρεί ότι αδικείται από την απόφαση που εκδόθηκε, έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από της ημερομηνίας κοινοποίησης σ' αυτόν της σχετικής απόφασης.

Διευκρινίζεται, ότι ένσταση δεν μπορεί να ασκηθεί κατά των αποφάσεων του αρμοδίου, σε πρώτο βαθμό, οργάνου για την απονομή συντάξεων, κατά το μέρος που αφορά στην περί αναπηρίας κρίση των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών.

- Αίτηση Αντιρρήσεων για Μείωση - Διακοπή συντάξεων - Παραγραφή - Καταλογισμό ποσών συντάξεων


Ο συνταξιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αντιρρήσεων σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής της σύνταξής του ή όταν δεν καταβληθούν σ' αυτόν συντάξεις λόγω παραγραφής, καθώς επίσης και κατά της απόφασης με την οποία του καταλογίσθηκε το ποσό συντάξεων, ως αχρεωστήτως καταβληθέν σ' αυτόν από τον ΟΓΑ.

Η αίτηση αντιρρήσεων υποβάλλεται εντός τριμήνου από το τέλος του μήνα κατά τον οποίο:

α) μειώθηκε το ποσό της σύνταξης ή διακόπηκε η καταβολή της,

β) κοινοποιήθηκε στον ενδιαφερόμενο το έγγραφο του Προϊσταμένου του αρμοδίου Τμήματος του ΟΓΑ για την παραγραφή συντάξεων,

γ) κοινοποιήθηκε στον ενδιαφερόμενο η απόφαση καταλογισμού συντάξεων.

Οι ενστάσεις και οι αιτήσεις αντιρρήσεων αποστέλλονται ή κατατίθενται στην Κεντρική ή στην Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ ή στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ.

Τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις εκδικάζουν στην Κεντρική ή στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ μονομελή όργανα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ, από συνταξιούχους ανώτατους ή ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς ή εν ενεργεία ή συνταξιούχους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (άρθρο 40 του Καταστατικού Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41, παρ. 2 εδαφ. β, του ν. 4075/2012).

Κατά των αποφάσεων του Οργάνου εκδικάσεως ενστάσεως και αντιρρήσεων, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων, μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης.

Η προσφυγή κατατίθεται στη Γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο Ανταποκριτής ΟΓΑ ή η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΓΑ που έχει παραλάβει τη σχετική αίτηση για τη χορήγηση της παροχής ή στην περιφέρεια του οποίου κατοικεί αυτός σε βάρος του οποίου έγινε καταλογισμός χρηματικού ποσού.

Όταν η αίτηση για τη χορήγηση της παροχής έχει υποβληθεί σε αρχή που εδρεύει στην αλλοδαπή, αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο είναι της Πρωτεύουσας. Κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου επιτρέπεται η άσκηση έφεσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης. Η έφεση κατατίθεται στην Γραμματεία του Διοικητικού Εφετείου στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση.

Κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου, επιτρέπεται η άσκηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης.
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Επικουρική Σύνταξη

 

Επικουρική Σύνταξη


ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Σε περίπτωση που ο χρόνος που έχει διανυθεί στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης δεν θεωρηθεί για οποιοδήποτε λόγο (είτε επειδή ο ασφαλισμένος δεν υποβάλει σχετική αίτηση είτε επειδή δεν ασφαλίστηκε στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης) διαδραμών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για χορήγηση συνταξιοδοτικής παροχής τότε είναι δυνατό, να χορηγηθεί επικουρική σύνταξη από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης.
Η σύνταξη αυτή είναι δυνατόν να χορηγηθεί τόσο στα πλαίσια της διαδοχικής ασφάλισης, όσο και αυτοτελώς από τον ΟΓΑ.

i. Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης γήρατος απαιτείται:

α) συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ή άλλο φορέα Κύριας ασφάλισης.
β) η συμπλήρωση δέκα (10) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών και
γ) η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. (Για τους γεννηθέντες το έτος 1948 και εντεύθεν απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους).

ii. Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται:

α) συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ή άλλο φορέα Κύριας ασφάλισης και
β) συμπλήρωση πέντε (5) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.

iii. Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου απαιτείται:

α) συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ή άλλο φορέα Κύριας ασφάλισης και
β) συμπλήρωση πέντε (5) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.
γ) ο επιζών σύζυγος ή η σύζυγος να μη συνταξιοδοτούνται με ίδιο δικαίωμα από οποιαδήποτε πηγή περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ
δ) το ορφανά παιδιά να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης.

Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Διαδοχική Ασφάλιση

 

Διαδοχική Ασφάλιση


Α. Έννοια - Σκοπός


Η διαδοχική ασφάλιση υφίσταται όταν ένας ασφαλισμένος πραγματοποιεί χρόνους ασφάλισης σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς φορείς σε διάφορες χρονικές περιόδους, όχι όμως παράλληλα.

Η εφαρμογή του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης έχει σκοπό την αξιοποίηση όλου του χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Β. Βασικές αρχές


- Η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης είναι προαιρετική και επαφίεται στη βούληση του ασφαλισμένου κατά την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.

- Είναι δυνατή η εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ ορισμένων μόνον φορέων από αυτούς στην ασφάλιση των οποίων έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος.

- Δεν είναι δυνατή η λήψη μέρους μόνον του χρόνου ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί σ' έναν ασφαλιστικό φορέα.

- Η διαδοχική ασφάλιση εφαρμόζεται μεταξύ ομοειδών φορέων κοινωνικής ασφάλισης και ειδικότερα μεταξύ φορέων κύριας ασφάλισης, μεταξύ φορέων επικουρικής ασφάλισης και μεταξύ φορέων που χορηγούν εφάπαξ παροχές.

- Στα πλαίσια της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι δυνατό να ληφθεί υπόψη ασφαλιστικός χρόνος, όταν:

α) ο χρόνος αυτός έχει ληφθεί υπόψη για τη λήψη άλλης σύνταξης (αυτοτελούς ή τμηματικής).

β) έχουν επιστραφεί στον ασφαλισμένο οι ασφαλιστικές εισφορές ή έχει χορηγηθεί σ' αυτόν εφάπαξ συνταξιοδοτική παροχή.

γ) όταν υπάρχει σύμπτωση με χρόνο ασφάλισης άλλου ασφαλιστικού φορέα (παράλληλη ασφάλιση). Σ' αυτή την περίπτωση απαιτείται γραπτή επιλογή του ασφαλισμένου σχετικά με το ποιος φορέας θα υπολογίσει τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης.

δ) έχει διανυθεί στο Δημόσιο από υπαλλήλους που προσλήφθηκαν για πρώτη φορά πριν την 1.1.1983.

- Η αίτηση για συνταξιοδότηση υποβάλλεται πάντοτε στον τελευταίο φορέα ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι για να υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης είναι απαραίτητη η ύπαρξη τελευταίου φορέα ασφάλισης.

Όταν κατά τη διακοπή της απασχόλησης ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα ασφαλισμένος σε δύο ασφαλιστικούς φορείς δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης (τουλάχιστον μεταξύ των δύο αυτών φορέων).

- Οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης εφαρμόζονται μόνον όταν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος δηλαδή το γήρας, η αναπηρία ή ο θάνατος.

Για τον ΟΓΑ με τον όρο -επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου- νοείται για μεν το γήρας η συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας (65° έτος), για την αναπηρία ποσοστό ανικανότητας για εργασία 67% και άνω, για δε τον θάνατο αρκεί το ίδιο το γεγονός.

Διαδοχική Ασφάλιση στον Ο.Γ.Α


Οι περί διαδοχικής ασφάλισης διατάξεις εφαρμόζονται στον ΟΓΑ από 1.1.1998 οπότε και εντάχθηκε στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης ο νεοσυσταθείς Κλάδος Κύριας Ασφάλισης καθώς και ο καταργηθείς Κλάδος Πρόσθετης Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα περί ΟΓΑ νομοθεσία οι διατάξεις που διέπουν τη διαδοχική ασφάλιση, όπως κάθε φορά ισχύουν έχουν εφαρμογή:

α) μεταξύ του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και των άλλων φορέων Κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ κ.λ.π).

Στην περίπτωση αυτή συνυπολογίζεται και ο χρόνος που διανύθηκε στον καταργηθέντα Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης, εφόσον, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, θεωρήθηκε διανυθείς στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και β) μεταξύ του καταργηθέντα Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης και των άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης (ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, Ταμείο Ηλεκτροτεχνικών κ.λ.π), εφόσον ο χρόνος της Πρόσθετης Ασφάλισης δεν θεωρήθηκε διανυθείς στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης.
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Σύνταξη Ανασφαλίστων Υπερηλίκων



Σύνταξη Ανασφαλίστων Υπερηλίκων


ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ

Από 1-1-2013 η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα του Ν. 1296/1982, όπως ισχύει, χορηγείται σε Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες το γένος, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
β. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό ανεξαρτήτως ποσού και επίσης σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος, του άρθρου 4 του Ν. 4169/1961 (για το έτος 2012 και 2013 € 360,00 το μήνα).
γ. Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.
δ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ.


Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ές οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή φυλάκισης.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύνανται να αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αναφέρονται στην περίπτωση δ΄.


Εκκρεμείς αιτήσεις καθώς και αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι 31-12-2012 κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος πλην του ορίου ηλικίας που ορίζεται το 65ο έτος.
Με τα κριτήρια που ορίζονται στις περιπτώσεις β΄ έως δ΄ της παρούσας ρύθμισης, επανακρίνονται από 1-1-2013 και όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι.

Νόμος 4093/2012 (άρθρο 1, υποπαράγραφος ΙΑ.6, σελ 5607)
Καθορισμός δικαιολογητικών και διαδικασίας ελέγχου για τη συνταξιοδότησητων ανασφαλίστων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ και καθορισμός κυρώσεων
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Σύνταξη Επιζώντων Μελών

 

Σύνταξη Επιζώντων Μελών


ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΗΡΕΙΑΣ, ΟΡΦΑΝΕΙΑΣ

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Σύνταξη επιζώντων Κλάδου Κύριας Ασφάλισης


Τα επιζώντα μέλη οικογένειας θανόντος συνταξιούχου του Κλάδου ή ασφαλισμένου που είχε τις χρονικές προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούνται για τη χορήγηση από τον Κλάδο σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο ή ατύχημα, δικαιούνται σύνταξη από τον Κλάδο, εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:

Ο επιζών σύζυγος

- Δεν συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε πηγή, περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ.

Τα προστατευόμενα παιδιά


- Είναι νόμιμα ή νομιμοποιηθέντα ή αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα και προκειμένου για γυναίκα τα φυσικά τέκνα της.

- Είναι άγαμα.

- Δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Το όριο αυτό παρατείνεται μέχρι του 24ου έτους, εφόσον φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Η παροχή αυτή, επίσης, χορηγείται, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αν κατά το χρόνο του θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου τα τέκνα είναι ανίκανα για κάθε εργασία, εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους ή κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Ειδικά για παιδιά που πάσχουν από νευροψυχιατρικές παθήσεις ή ανικανότητα για κάθε εργασία που οφείλεται στις παθήσεις αυτές, απαιτείται να έχει επέλθει πριν τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας.

Οι δικαιούχοι συντάξεως επιζώντων από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης που δικαιούνται παράλληλα σύνταξη από τον ΟΓΑ λόγω γήρατος ή αναπηρίας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μία από τις συντάξεις αυτές.

Παράδειγμα


Οι επιζώντες σύζυγοι που παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου από τον Κλάδο μπορούν, εφόσον είναι αγρότες, να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και όταν συμπληρώσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, να συνταξιοδοτηθούν απ' αυτόν, παραιτούμενοι από τη σύνταξη λόγω θανάτου, εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον τους.

Η χορήγηση της σύνταξης επιζώντων διακόπτεται όταν οι δικαιούχοι:

- πεθάνουν,

- τελέσουν γάμο κατά το ημεδαπό ή αλλοδαπό δίκαιο,

- όταν τα ορφανά παιδιά συμπληρώσουν το όριο ηλικίας ή παύσουν να είναι ανίκανα.

Ποσό σύνταξης


Το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου ορίζεται για τον επιζώντα σύζυγο σε ποσοστό 50% και για κάθε παιδί σε ποσοστό 25% του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ή εδικαιούτο να λάβει ο θανών ασφαλισμένος από τον Κλάδο, δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Το ποσό της σύνταξης των επιζώντων προσαυξάνεται κατά ποσοστό 50%, όταν βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου (απόλυτη αναπηρία), χωρίς να μειώνεται το ποσό της σύνταξης των άλλων συνδικαιούχων μελών της οικογένειας.

Σύνταξη διαζευγμένων σε περίπτωση θανάτου του ή της πρώην συζύγου

Ο/Η διαζευγμένος/η, σε περίπτωση θανάτου του/της πρώην συζύγου, δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου του/της πρώην συζύγου από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, εφόσον πληροί αθροιστικά τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

- Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας ή να είναι ανίκανος/η για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό 67% και άνω. Η ανικανότητα στην περίπτωση αυτή κρίνεται κατά το χρόνο του θανάτου του/της πρώην συζύγου και βεβαιώνεται με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής.

- Ο /η πρώην σύζυγος, κατά τη στιγμή του θανάτου του, να κατέβαλε διατροφή που είχε καθοριστεί είτε με δικαστική απόφαση είτε με σύμβαση μεταξύ των πρώην συζύγων.

- 10 έτη έγγαμου βίου μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

- Το διαζύγιο να μην οφείλεται σε ισχυρό κλονισμό της εγγάμου συμβιώσεως με υπαιτιότητα του αιτούντος τη σύνταξη.

- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα το οποίο να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού των εκάστοτε καταβαλλόμενων από τον ΟΓΑ, ετήσιων συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

- Να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος.

- Εάν η διάζευξη και ο ασφαλιστικός κίνδυνος επαληθεύτηκε πριν την ισχύ των διατάξεων του νόμου αυτού, ο/η διαζευγμένος/η δικαιούται συντάξεως μόνο σε περίπτωση που η σύνταξη του/της πρώην συζύγου δεν έχει μεταβιβασθεί σε χήρο/α σύζυγο ή τέκνα του.

- Η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και διακόπτεται σε περίπτωση τέλεσης, νέου γάμου μετά τη συνταξιοδότηση.

Το ποσό σύνταξης
που δικαιούται ο/η διαζευγμένος/η καθορίζεται ως εξής:

- Σε περίπτωση θανάτου του/της πρώην συζύγου, εφόσον ο γάμος είχε διαρκέσει δέκα (10) έτη έως τη λύση του με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα επιμερίζεται κατά 75% στο χήρο ή χήρα και 25% στον/ην διαζευγμένο/η. Για κάθε έτος εγγάμου βίου πέραν του δεκάτου (10ου) και μέχρι το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος διάρκειας του γάμου, το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα μειώνεται κατά 1% στο χήρο ή χήρα και αυξάνεται αντίστοιχα κατά 1% στον/ην διαζευγμένο/η.

Προκειμένου περί εγγάμου βίου που διήρκησε πλέον των τριάντα πέντε (35) ετών έως τη λύση του κατά τα ανωτέρω, το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα επιμερίζεται κατά 50% στο χήρο ή χήρα και 50% στον/ην διαζευγμένο/η.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις εάν ο θανών ή η θανούσα δεν καταλείπει χήρο ή χήρα, ο/η διαζευγμένος/η δικαιούται το αυτό ποσό του/της διαζευγμένου/ης κατά τα ως άνω, της σύνταξης που θα δικαιούτο ο χήρος ή η χήρα.

- Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων διαζευγμένων το αναλογούν για τον/η διαζευγμένο/η κατά τα ως άνω ποσοστά ποσό σύνταξης κύριας και επικουρικής επιμερίζεται εξίσου μεταξύ αυτών.

Γενικοί όροι συνταξιοδότησης επιζώντος συζύγου


Ο επιζών σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης αν:

Α. Αν ο θάνατος του ασφαλισμένου συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο τριών (3) ετών από την τέλεση του γάμου, εκτός αν:

α) Ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα, εργατικό ή μη.

β) Κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίσθηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο.

γ) Η χήρα κατά το χρόνο του θανάτου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.Β. Αν ο θανών ελάμβανε κατά την τέλεση του γάμου σύνταξη αναπηρίας ή γήρατος, ο δε θάνατος επήλθε πριν από την πάροδο πέντε (5) ετών από την τέλεση του γάμου εκτός και αν στην περίπτωση αυτή συντρέχει ένας από τους ανωτέρω με στοιχεία β΄και γ΄ αναφερόμενους λόγους.

Σύνταξη ορφανών παιδιών και από τους δύο γονείς που πάσχουν από βαριά αναπηρία


Παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς που πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που πράγματι ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που εδικαιούτο να λάβει ο θανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία και οι ως άνω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας ή του 24ου σε περίπτωση σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

Αν εκτός από τα ανάπηρα παιδιά και από τους δύο γονείς υπάρχουν και υγιή ορφανά παιδιά το πλήρες ποσό της κύριας σύνταξης του θανόντα ασφαλισμένου ή συνταξιούχου κατανέμεται στα μεν υγιή παιδιά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2458/1997, στα δε ανάπηρα ορφανά παιδιά προσαυξημένο κατά 20%.

Σύνταξη χήρας συνταξιούχου του ΟΓΑ (άρθρο 6, παρ. 2 Ν. 4169/1961, όπως ισχύει σήμερα)


Η χήρα της οποίας ο σύζυγος έπαιρνε τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ προ του θανάτου του, δικαιούται συντάξεως από τον ΟΓΑ, εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:

- Έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας της.

- Ο γάμος είχε τελεσθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του θανόντος.

- Δεν λαμβάνει σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από οποιαδήποτε πηγή, εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο για τη βασική σύνταξη γήρατος - αναπηρίας.

Ποσό σύνταξης


Το ποσό της παροχής αυτής είναι ίσο προς το εκάστοτε κατώτερο ποσό της βασικής σύνταξης γήρατος (για το έτος 2012 και 2013 € 360,00 το μήνα).

Σύνταξη Ορφανείας (άρθρο 1 έως και 4 Ν. 1140/1981, όπως ισχύουν σήμερα)

Τα ορφανά παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΟΓΑ δικαιούνται σύνταξη, εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:

- Είναι ορφανά από πατέρα ή μητέρα.

- Είναι άγαμα.

- Δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους.

Η χορηγηθείσα ορφανική σύνταξη παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση και του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας, όταν το ορφανό παιδί, που έχει λάβει τη σύνταξη αυτή, σπουδάζει σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή ισότιμο του εξωτερικού.

- Δεν λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ για οποιοδήποτε άλλο λόγο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται στις συντάξεις γήρατος.

- Ο αποβιώσας γονέας ήταν κατά χρόνο του θανάτου του συνταξιούχος του ΟΓΑ ή ασφαλισμένος ολόκληρη την τριετία πριν από το θάνατό του.

Αν ο θάνατος οφείλεται σε βίαιο συμβάν, αρκεί ασφάλιση του θανόντος στον ΟΓΑ κατά την ημερομηνία του βίαιου συμβάντος.

Η άσκηση επαγγέλματος από τον αποβιώσαντα γονέα, πριν από τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του για το οποίο θα υπαγόταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης.

Ποσό σύνταξης

Το ποσό της σύνταξης είναι για κάθε ορφανό παιδί ίσο με το εκάστοτε κατώτερο ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ (για το έτος 2012 και 2013 € 360,00 το μήνα). Το ποσό αυτό διπλασιάζεται σε περίπτωση θανάτου και του άλλου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ γονέα.

Σε περίπτωση που ο θανών γονέας έπαιρνε σύνταξη και από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης ή ήταν ασφαλισμένος στον Κλάδο αυτό και κατά τον χρόνο του θανάτου του είχε συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του, τα ορφανά παιδιά δικαιούνται και Πρόσθετη σύνταξη, το ποσό της οποίας επιμερίζεται αν τα παιδιά είναι περισσότερα από ένα.

Η σύνταξη καταβάλλεται στον επιζώντα γονέα ή στον επίτροπο των ανήλικων παιδιών ή απευθείας στο ορφανό παιδί αν είναι ενήλικο.
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Σύνταξη Γήρατος



Σύνταξη Γήρατος
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ


Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, διαμορφώνονται ως ακολούθως: 


ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΚΛΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Ο ασφαλισμένος στον Κλάδο δικαιούται σύνταξη γήρατος, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
  • Έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. (Για τους γεννηθέντες το έτος 1948 και εφεξής το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ορίσθηκε στο 67ο έτος).
  • Έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και καταβολής εισφορών για δέκα πέντε (15) έτη περιλαμβανομένου και του χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης. 
Ο χρόνος καταβολής εισφορών Πρόσθετης Ασφάλισης μπορεί να θεωρηθεί ως χρόνος διανυθείς στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου.

Ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.


Στους συνταξιοδοτούμενους από τον Κλάδο με δέκα πέντε (15) έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών στον ΟΓΑ χορηγείται και η βασική σύνταξη (σύνταξη χωρίς εισφορές) με τις ίδιες χρονικές προϋποθέσεις, μειωμένη ανάλογα με το έτος έναρξης της συνταξιοδότησης εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ ή έχει χορηγηθεί από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.


Αν η ασφάλιση στον Κλάδο είναι μικρότερη των δέκα πέντε (15) ετών, προκειμένου να χορηγηθεί και η βασική σύνταξη θα πρέπει να αποδεικνύεται 25ετής συστηματική απασχόληση με αγροτικές ή άλλες εργασίες που τα πρόσωπα που τις ασκούν καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας. 


Το ποσό της βασικής σύνταξης για τους συνταξιοδοτούμενους από τον Κλάδο από 1-1-2003 μέχρι και το έτος 2026, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται, ανάλογα με το έτος έναρξης της συνταξιοδότησης, σε ποσοστό 4% κατ' έτος. Από 1-1-2027 δεν θα χορηγείται βασική σύνταξη.

Η σύνταξη γήρατος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης χορηγείται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας σε γονείς και αδέλφια ατόμων άγαμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω τα οποία δεν εργάζονται και δεν νοσηλεύονται σε ιδρύματα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, καθώς και σε συζύγους αναπήρων με ποσοστό 80% και άνω, εφόσον έχουν διανύσει τουλάχιστον 10ετή έγγαμο βίο. Ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου ατόμου ασφαλισμένος του ΟΓΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει 20 έτη. Από 1-1-2013 και εφεξής ο χρόνος των 20 ετών ασφάλισης αυξάνεται σε 25 έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών στον Κλάδο. Ο χρόνος αυτός απαιτείται να είναι πραγματικός χρόνος ασφάλισης. Δεν επιτρέπεται η συμπλήρωσή του με άλλους αναγνωρισμένους χρόνους παρά μόνο με:
I) το χρόνο της στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3232/2004. 

II) το χρόνο διαδοχικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης και
III) το χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε υπό την νομοθεσία κοινωνικής ασφάλειας κρατών – μελών της Ε.Ε., χωρών του Ε.Ο.Χ. ή της Ελβετίας ή χωρών με τις οποίες έχει συναφθεί Διμερής Σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.

Στη χορηγούμενη σύνταξη του Κλάδου προστίθεται και η βασική σύνταξη του ΟΓΑ (σύνταξη που δεν αντιστοιχεί σε εισφορά), μειωμένη ανάλογα με το έτος έναρξης συνταξιοδότησης με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από άλλη πηγή, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων (όπως π.χ. πολεμική σύνταξη κ.λπ.) και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι ως άνω χρονικές προϋποθέσεις ασφάλισης στον Κλάδο, χωρίς να συνυπολογίζεται στην περίπτωση αυτή ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης καθώς και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.


Το δικαίωμα συνταξιοδότησης ασκείται διαζευκτικά από τον ένα γονέα ή, στην περίπτωση των αδελφών από έναν αδελφό/ή, σε ένα φορέα κύριας και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης, υπό τους όρους και προϋποθέσεις των επόμενων περιπτώσεων και δεν ισχύει για χορήγηση δεύτερης σύνταξης.


Για την άσκηση του δικαιώματος από τον γονέα του ανάπηρου τέκνου, πρέπει, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση, ο έτερος γονέας να μην λαμβάνει ή να μην δικαιούται σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο, να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 χρόνια, σε φορείς κύριας ασφάλισης ή και το Δημόσιο και να εργάζεται.
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις ΟΓΑ: Εισαγωγή

 

Εισαγωγή

Συνταξιοδοτικές Παροχές ΟΓΑ

O O.Γ.Α. χορηγεί στους ασφαλισμένους του συντάξεις :

  • Γήρατος
  • Αναπηρίας (από κοινή νόσο, κοινό ή εργατικό ατύχημα).
  • Χηρείας, Ορφανείας.

Οι ανωτέρω συνταξιοδοτικές παροχές χορηγούνται και με εφαρμογή διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης (προσμέτρηση χρόνου ασφάλισης σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς).

  • Επικουρική σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
  • Σύνταξη αναπηρίας σε ανάπηρα παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του.
  • Σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, σε υπερήλικα, ανασφάλιστα, οικονομικά αδύναμα άτομα.
Επίσης χορηγεί
  • Προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας στους συνταξιούχους αναπηρίας που είναι ή καθίστανται απόλυτα ανάπηροι.
  • Προσαύξηση λόγω τυφλότητας στους συνταξιούχους γήρατος.
  • Εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας σε συνταξιούχους (γήρατος – αναπηρίας) σε ασφαλισμένους καθώς και σε μέλη οικογένειας ασφαλισμένων και συνταξιούχων του.
Διαβάστε περισσότερα...

Παροχές σύνταξης του ΟΓΑ στους ασφαλισμένους

Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σπιρομετρήσεις στην Κρήτη



Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Ιουνίου.

Δωρεάν σπιρομετρήσεις προγραμματίζουν οι πνευμονολόγοι της Κρήτης για την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπιρομέτρησης.

Αντίστοιχη δράση είχε διοργανωθεί και πέρυσι και η ανταπόκριση ήταν θετική. Έτσι λοιπόν και φέτος η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Πνευμονολόγων Κρήτης προγραμματίζει δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όσους ενδιαφέρονται και δεν έχουν ποτέ υποβληθεί σε αυτήν την εξέταση στο παρελθόν.

Η δράση επικεντρώνεται στους ανθρώπους που ασχολούνται με τα σπορ, αλλά και στους καπνιστές. Ακόμη τους άνω των 45 ετών, όσους παραπονιούνται για βήχα, δύσπνοια ή σφύριγμα στην αναπνοή τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τη δωρεάν εξέταση, είναι απαραίτητο να έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πνευμονολόγο που επιθυμούν, πριν την εξέταση.

Οι πνευμονολόγοι με τους οποίους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν είναι οι εξής:

Κίσσαμος

Βουλγαράκη Όλγα Ηρώων Πολυτεχνείου 2822023710

Ρέθυμνο

Στεφανή Γεωργία Ζυμβρακάκη 14 2831058875

Σούδα

Σολάκης Αθανάσιος Ελευθερίου Βενιζέλου 101 2821076876

Χανιά

Βιττωράκης Στυλιανός Αποκορώνου 68 - 70 2821072880

Μαρκάτος Μιλτιάδης Ηρώων Πολυτεχνείου 34 2821027029

Μιχελάκη Ελένη Σφακιων 36 2821040777

Πρωτοπαπαδάκης Χαράλαμπος Τζανακάκη 13 2821111787


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας



Τι πρέπει να προσέξετε.

Μπορεί σήμερα να δημοσιοποιήθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που φέτος διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όμως, θα απαλλαγούν τελείως από το άγχος τους μόλις συμπληρώσουν και το μηχανογραφικό τους δελτίο, για το οποίο έχουν προθεσμία μέχρι τις 5 Ιουλίου.

Γι’ αυτό, εάν είστε πρωτάρηδες, δηλαδή δεν έχετε ξαναετοιμάσει μηχανογραφικό δελτίο, απαιτούνται κάποιες συμβουλές.

Αρχικά λοιπόν, πρέπει, να το μελετήσετε διεξοδικά και να το χρησιμοποιήσετε ώστε να εξοικειωθείτε με το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο ώστε κατά την υποβολή του να μην κάνετε λάθος στις επιλογές σας.

Στην πρώτη σελίδα αναγράφονται τα ατομικά σου στοιχεία, το λύκειο αποφοίτησης, η διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνό σου, τα επιστημονικά πεδία που επιλέξατε, ο συνολικός αριθμός προτιμήσεων, καθώς και η κατηγορία με την οποία είστε υποψήφιοι.

Στις σελίδες 2 έως 6 αναφέρονται ταξινομημένες κατά επιστημονικό πεδίο όλες οι σχολές και τα τμήματα, στα οποία μπορείτε να διεκδικήσετε την εισαγωγή σας με τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ κ΄ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄).

Έτσι, όταν διαπιστώσετε ότι είστε καλά ενημερωμένοι και δεν έχετε απορίες και αφού φυσικά συζητήσετε με τους γονείς και τους καθηγητές σας, συμπληρώστε προσεκτικά το υπόδειγμα αυτό για να το χρησιμοποιήσετε ως βοήθημα κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου σε ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να βοηθηθείτε στις επιλογές σας και στη σωστή συμπλήρωση του δελτίου.

Και να θυμάστε: Ακόμη κι αν δεν επιτύχετε την εισαγωγή στη σχολή που ονειρευόσασταν, δεν χάθηκε κι ο κόσμος… Μπορείτε άλλωστε να προσπαθήσετε ξανά…


Διαβάστε περισσότερα...

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Συνταξιοδότηση - Υπολογισμός και Παρακολούθηση Αίτησεων Συντάξεων



Υπολογισμός Σύνταξης
Η υπηρεσία « Υπολογισμός Σύνταξης » έχει ως στόχο να πληροφορήσει τον επισκέπτη, ανάλογα με τα δεδομένα που θα εισάγει, για το ύψος της ακαθάριστης βασικής σύνταξης. Η εφαρμογή δέχεται και μελλοντική ημερομηνία εξόδου από την υπηρεσία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συγκρίνει το ύψος της σύνταξής του ανάλογα με την επιλογή του. Ευνόητο είναι ότι στην περίπτωση αυτή οι υπολογισμοί γίνονται με τα τρέχοντα μισθολογικά δεδομένα.

Οι υπολογισμοί δεν καλύπτουν τους νέους ασφαλισμένους (πρωτοασφαλισμένοι σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό μετά την 1/1/1993) καθώς και αυτούς που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μετά την 1/1/83 και η σύνταξή τους υπολογίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.1405/83 (διαδοχική ασφάλιση). Δηλαδή η σύνταξή τους είναι το άθροισμα τμημάτων ποσών σύνταξης που προσδιορίζει ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός χωριστά.

Τέλος σημειώνεται ότι την αποκλειστική ευθύνη για την εισαγωγή των δεδομένων έχει ο επισκέπτης και σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν την Υπηρεσία Συντάξεων.
Θα βρείτε και την φόρμα υπολογισμού εδώ.

Επίσης:

Διαβάστε περισσότερα...

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Συντάξεις - Κρατήσεις



Η βασική σύνταξη, όπως αυτή αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης, δεν είναι αυτή που τελικά σας καταβάλλεται. Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται ως εξής :
Στη βασική σύνταξη προστίθενται το αναλογούν επίδομα εξομάλυνσης (δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από το ποσό της βασικής σύνταξης) και τα τυχόν καταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα και στην συνέχεια γίνονται, κατά περίπτωση, οι ακόλουθες κρατήσεις και μειώσεις :
• η μείωση λόγω απασχόλησης ή κατοχής θέσης
• η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη
• η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) αρθ.11 Ν.3865/10 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 του αρθ.2 του Ν.4002/11
• η επιπλέον εισφορά του αρ.2 παρ.14 εδ.α του Ν.4002/11,
• η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του αριθ.1 του Ν.4024/2011
• η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του αριθ.1 του Ν.4051/2012
• η μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4093/2012
• η κράτηση φόρου και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του αρ. 29 του Ν.3986/2011.
Στην περίπτωση που λαμβάνετε βουλευτική σύνταξη ή χορηγία αιρετού οργάνου των Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού προηγείται η μείωση της βουλευτικής σύνταξης ή της χορηγίας κατά 20% ή 30%, εφόσον λαμβάνετε και δεύτερη ή τρίτη κύρια σύνταξη αντίστοιχα από άλλο ασφαλιστικό Ταμείο ή το Δημόσιο.
Οι υπό στοιχεία 2 έως 6 μειώσεις και εισφορές υπολογίζονται από την Η.ΔΙ.ΚΑ Α.Ε στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων με συνυπολογισμό των καταβαλλόμενων από όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α) συντάξεων.


Α. Κράτηση για υγειονομική περίθαλψη.
Η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη, διενεργείται στο συνολικό ακαθάριστο ποσό της σύνταξης, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη : η βασική σύνταξη, το επίδομα εξομάλυνσης, τα οικογενειακά  και τα τυχόν προσωπικά επιδόματα. 

Β. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ) (αρθ.11 Ν.3865/10 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 του αρθ.2 του Ν.4002/11)

Η Ε.Α.Σ παρακρατείται μηνιαία από τη σύνταξη του Δημοσίου, υπολογίζεται στο συνολικό ακαθάριστο ποσό αυτής αφαιρουμένων των οικογενειακών επιδομάτων και καθορίζεται ως εξής :
Για συντάξεις από 1.400,01 € έως 1.700,00€, ποσοστό 3% 
Για συντάξεις από 1.700,01 € έως 2.000,00€, ποσοστό 6% 
Για συντάξεις από 2.000,01 € έως 2.300,00€, ποσοστό 7% 
Για συντάξεις από 2.300,01 € έως 2.600,00€, ποσοστό 9%  
Για συντάξεις από 2.600,01 € έως 2.900,00€, ποσοστό 10%
Για συντάξεις από 2.900,01 € έως 3.200,00€, ποσοστό 12% 
Για συντάξεις από 3.200,01 € έως 3.500,00€, ποσοστό 13%
Για συντάξεις από 3.500,01 € και άνω, ποσοστό 14%
Για την πρώτη κατηγορία, το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της Ε.Α.Σ δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων τετρακοσίων ευρώ (1.400,00 €).
Στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η προβλεπόμενη παρακράτηση πραγματοποιείται στο καταβαλλόμενο σε κάθε συνδικαιούχο ποσό.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων από μία κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από άλλο Ασφαλιστικό Φορέα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.
Από την ανωτέρω κράτηση της Ε.Α.Σ εξαιρούνται :
- όσοι εξ΄ιδίου δικαιώματος, που έπαθαν εξαιτίας της υπηρεσίας, λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας της παρ.5 αρ.54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συνταξιούχων (Π.Δ 169/2007) (παραπληγίες)
- όσοι εξ΄ιδίου δικαιώματος, αξιωματικοί και οπλίτες  συνταξιοδοτούνται γιατί έπαθαν παραπληγία με ορθοκυστικές διαταραχές
- όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν επίδομα τυφλότητας
- όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν πολεμική σύνταξη
- όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη παθόντων στην Υπηρεσία
- όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες από τρομοκράτες (Ν.1897/90 και 1977/91)
- όσοι λαμβάνουν το μεγάλο επίδομα ανικανότητας του αρ.1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συνταξιούχων (Π.Δ 169/2007)


Γ. Επιπλέον εισφορά του αρ.2 παρ.14 εδ.α Ν.4002/11
Η ανωτέρω μηνιαία εισφορά παρακρατείται μόνο από όσους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, αφού πρώτα αφαιρεθεί η κράτηση της Ε.Α.Σ, ως εξής :
για συντάξεις από 1.700,01€ έως 2.300,00 € ποσοστό 6%
για συντάξεις από 2,300,01€ έως 2.900,00 € ποσοστό 8%
για συντάξεις από 2.900,01€ και άνω  ποσοστό 10%
Εξαιρούνται της ανωτέρω κράτησης :
- όσοι στρατιωτικοί συνταξιούχοι αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας
- όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες από τρομοκράτες (Ν.1897/90 και 1977/91)
- όσοι λαμβάνουν με την σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του αρ.54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συνταξιούχων (Π.Δ 169/2007)
 Για την πρώτη κατηγορία, το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της επιπλέον εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων επτακοσίων ευρώ (1.700,00 €).
Η παραπάνω παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από την συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας.
Στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η προβλεπόμενη παρακράτηση πραγματοποιείται στο καταβαλλόμενο σε κάθε συνδικαιούχο ποσό.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων από μία κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από άλλο Ασφαλιστικό Φορέα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.


Δ. Μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του αριθ.1 του Ν.4024/11
Το ποσό της σύνταξης που προκύπτει μετά την αφαίρεση των κρατήσεων των ανωτέρω νόμων 3865/10 και 4002/11 , υπόκειται σε μείωση ως εξής :
- για όσους έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, μειώνεται κατά 20% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200,00 €.
Κατ΄εξαίρεση όμως, στην μείωση αυτή εμπίπτουν και οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αλλά αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με την συμπλήρωση τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ετών υπηρεσίας.
- για όσους ΔΕΝ έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, μειώνεται κατά 40% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000,00 €.  Η μείωση αυτή διακόπτεται από την πρώτη του επομένου μήνα από εκείνο κατά τον οποίο συμπληρώνει το 55ο έτος.
Εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης :
- όσοι λαμβάνουν με την σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του αρ.54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συνταξιούχων (Π.Δ 169/2007)
- όσοι πολεμικοί συνταξιούχοι λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας των άρθρ. 100 έως 104 του Κώδικα Πολεμικών Συνταξιούχων (Π.Δ 168/2007)
- όσοι συνταξιούχοι (από ίδιο δικαίωμα ή και μεταβίβαση) έχουν παιδί ή ανάπηρο σύζυγο με ποσοστό 80% και άνω (η ανικανότητά τους πρέπει να προκύπτει από γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε).
- όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες από τρομοκράτες (Ν.1897/90 και 1977/91)
  -  όσοι συνταξιούχοι, γενικά, είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω (η ανικανότητά τους πρέπει να προκύπτει από γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε).
-  όσοι εξ΄ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν πολεμική σύνταξη (ισχύει από 29-4-2013)
Στις περιπτώσεις που στην σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η μείωση θα διενεργηθεί επί του καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης σε κάθε δικαιούχο χωριστά.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεων από το Δημόσιο, η κατά περίπτωση μείωση διενεργείται επί της κάθε σύνταξης χωριστά.

Ε. Μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του αριθ.1 του Ν.4051/12
Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση των προηγούμενων κρατήσεων των νόμων 3865/10, 4002/11 και 4024/11, και υπερβαίνει τα 1.300,00 €, υπόκειται σε μείωση κατά 12%.
Οι εξαιρέσεις από την μείωση του παρόντος νόμου ταυτίζονται με της προηγούμενης μείωσης του Ν.4024/2011.
Στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η προβλεπόμενη μείωση πραγματοποιείται στο καταβαλλόμενο σε κάθε συνδικαιούχο ποσό.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων από μία κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από άλλο Ασφαλιστικό Φορέα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η μείωση γίνεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.

ΣΤ. Μείωση για ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000,00 ευρώ (Ν. 4093/12)
Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων (κυρίων, επικουρικών και μερισμάτων) που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, μειώνονται ως εξής:
- από 1.000,00 ευρώ έως και 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
- από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
- από 2,000,01 ευρώ έως και 3.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
- από 3.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 20%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.550,01 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του ποσοστού μείωσης λαμβάνεται υπόψη ΜΟΝΟ το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης αφαιρουμένων των παρακρατήσεων των νόμων 3865/10, 4002/11, 4024/11 και 4051/12.
Εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης :
- οι συνταξιούχοι του Δημοσίου γενικά, οι οποίοι είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες από τρομοκράτες (Ν.1897/90 και 1977/91) (ισχύει από 29-4-2013)


Ζ. Κράτηση για φόρο και για ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αρ.29 του Ν.3986/11)
Ο φόρος και η κράτηση για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζονται με τις ισχύουσες, κάθε φορά, διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος. 

 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1) Συνταξιούχος Δημοσίου από ίδιο δικαίωμα με ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών λαμβάνει βασική σύνταξη 1.380,00 € και επίδομα εξομάλυνσης 40,00 €.
Κράτηση για υγειονομική περίθαλψηΑκαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης 1.380,00 + 40,00 = 1.420,00
Συντελεστής κράτησης 4%, οπότε 1.420,00 Χ 4% = 56,80 € η κράτηση για περίθαλψη.

Κράτηση Ε.Α.Σ
Συνολικό ποσό σύνταξης 1.380,00 + 40,00 = 1.420,00 €
Ποσοστό εισφοράς Ε.Α.Σ  3% άρα 1.420,00 Χ 3% = 42,60 η κράτηση Ε.Α.Σ.  Τότε όμως 1.420,00 – 42,60 = 1.377,40 €  το ποσό της σύνταξης μετά την κράτηση θα υπολείπεται των 1.400,00 €  οπότε η παρακράτηση θα περιοριστεί στο ποσό των 20,00 €.
                                  
Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011
Επειδή ο συνταξιούχος είναι μεγαλύτερος από 60 ετών, δεν υπόκειται στην επιπλέον εισφορά του Ν.4002/2011.

Μείωση  Ν.4024/2011
1.420,00 – 20,00 = 1.400,00 €  (από τη συνολική σύνταξη αφαιρείται η κράτηση Ε.Α.Σ)
1.400,00 – 1200,00 = 200,00 Χ 20% = 40,00 €
Η μείωση θα είναι 40,00 €

Μείωση Ν.4051/2012
1.420,00 - 20,00 – 40,00 = 1.360,00 (από τη συνολική σύνταξη αφαιρείται επιπλέον η μείωση του ν.4024/11)
1.360,00  - 1.300,00 = 60,00 Χ 12% = 7,2 €
Η μείωση θα είναι 7,2 €

Μείωση Ν.4093/2012
Ποσό για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτής της μείωσης :
1.380,00 – 20,00 – 40,00 – 7,2 = 1.312,80 € (από την συνολική σύνταξη αφαιρείται επιπλέον η μείωση του ν.4051/12 και δεν συνυπολογίζεται το επίδομα εξομάλυνσης)
Ο συνταξιούχος δεν λαμβάνει καμία άλλη σύνταξη από φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή μέρισμα
Συντελεστής μείωσης :  5% άρα μείωση 1.312,80 Χ 5% = 65,64€

Κράτηση για φόρο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αρ.29 του Ν.3986/11)
Η αρχική ακαθάριστη σύνταξη θα διαμορφωθεί σε : 1.380,00 + 40,00 - 56,80 - 20,00 - 40,00 - 7,2 - 65,64 = 1.230,36 ευρώ που αποτελεί και το μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα. Αυτό θα υποστεί τις κρατήσεις του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα και η διαφορά που θα προκύψει είναι το πληρωτέο ποσό που θα κατατεθεί στο πιστωτικό ίδρυμα επιλογής του συνταξιούχου.

2) Συνταξιούχος Δημοσίου και άλλου ασφαλιστικού οργανισμού (ΤΣΕΜΕΔΕ) από ίδιο δικαίωμα, με ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών που λαμβάνει : από το Δημόσιο βασική σύνταξη 1149,35  €  επίδομα εξομάλυνσης  38,00 € επίδομα συζύγου 35,00 €,  από το ΤΣΕΜΕΔΕ  σύνταξη 815,11 €,  επικουρική σύνταξη 221,42 € και μέρισμα 162,94 €.
Υπενθυμίζουμε ότι, στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων από μία κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από άλλο Ασφαλιστικό Φορέα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.

Κράτηση για υγειονομική περίθαλψηΑκαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης 1.149,35 + 38,00 + 35,00 = 1.222,35 €
Συντελεστής κράτησης 4%, δηλαδή 1.222,35 Χ 4% = 48,89 € η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη

Κράτηση Ε.Α.Σ
Σύνταξη Δημοσίου : 1149,35  + 38,00 = 1.187,35 €
Σύνταξη ΤΣΕΜΕΔΕ : 815,11 €
Άθροισμα κύριων συντάξεων : 1.187,35 + 815,11 = 2.002,46 €
Ποσοστό εισφοράς Ε.Α.Σ :  7 %
Συνολική κράτησης Ε.Α.Σ : 2.002,46 Χ 7% = 140,17€  που παρακρατείται αναλογικά
από Δημόσιο      140,17 Χ 1.187,35 / 2.002,46 = 83,11 €
από ΤΣΕΜΕΔΕ   140,17  Χ  815,11 / 2.002,46 = 57,06 €

Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011Παρόλο όπου το άθροισμα των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων από Δημόσιο και ΤΣΕΜΕΔΕ, αφού αφαιρεθεί η κράτηση ΕΑΣ είναι μεγαλύτερο από 1.700,00 €  (1.187,35 – 83,11   + 815,11 – 57,06 = €) επειδή ο συνταξιούχος είναι μεγαλύτερος από 60 ετών δεν προβλέπεται επιπλέον κράτηση του Ν.4002/2011.

 Μείωση  Ν.4024/2011
1.187,35 – 83, 11 = 1.104,24 €  ( από την συνολική σύνταξη αφαιρείται η κράτηση Ε.Α.Σ)
Δεν θα γίνει μείωση του Ν.4024/2011, διότι το καταβαλλόμενο ποσό είναι μικρότερο των 1.200,00 €. (Όμοια και με την σύνταξη ΤΣΕΜΕΔΕ)

Μείωση Ν.4051/2012
Σύνταξη Δημοσίου : 1.187,35 – 83,11   = 1.104,24 €
Σύνταξη ΤΣΕΜΕΔΕ : 815,11 – 57,06 = 758,05 €
Άθροισμα κύριων συντάξεων : 1.104,24 + 758,05 = 1.862,29 €
1.862,29 – 1.300,00 = 562,29 Χ 12% = 67,47 € η συνολική μείωση που γίνεται αναλογικά
από Δημόσιο : 67,47 Χ 1.104,24 / 1.862,29 = 40,01€
από ΤΣΕΜΕΔΕ  : 67,47 Χ 758,05 / 1.862,29 = 27,46€

Μείωση Ν.4093/2012
Για τον υπολογισμό της μείωσης αθροίζονται τα ποσά όλων των μηνιαίων συντάξεων, κύριων  επικουρικών και μερισμάτων :
Ποσό σύνταξης Δημοσίου : 1149,35  - 83,11 - 40,01 = 1.026,23 € ( από τη συνολική σύνταξη αφαιρείται επιπλέον η μείωση του ν.4051/12 και δεν συνυπολογίζεται το επίδομα εξομάλυνσης)
Σύνταξη ΤΣΕΜΕΔΕ : 758,05 - 27,46 = 730,59 €
Επικουρική σύνταξη : 221,42 €
Μέρισμα : 162,94 €
Άθροισμα συντάξεων  : 1.026,23 + 730,59 + 221,42 + 162,94 = 2.141,18 €
Συντελεστής μείωσης : 15%  που εφαρμόζεται σε κάθε σύνταξη κύρια, επικουρική και στο μέρισμα. Για το Δημόσιο : 1.026,23 Χ 15% = 153,93 €

Κράτηση για φόρο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αρ.29 του Ν.3986/11)Η αρχική ακαθάριστη σύνταξη θα διαμορφωθεί σε : 1149,35  + 38,00 + 35,00  - 48,89 - 83,11 - 40,01 - 153,93 = 896,41 ευρώ που αποτελεί και το μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα. Αυτό θα υποστεί τις κρατήσεις του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα και η διαφορά που θα προκύψει είναι το πληρωτέο ποσό που θα κατατεθεί στο πιστωτικό ίδρυμα επιλογής του συνταξιούχου.


Διπλοσυνταξιούχος με προσωπική σύνταξη και σύνταξη χηρείας
3)  Χήρα 75 ετών, συνταξιούχος Δημοσίου με προσωπική βασική σύνταξη 1.157,14 € και επίδομα εξομάλυνσης 35,00 λαμβάνει και σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο μειωμένη κατά 75%, βασική 207,18 € και επίδομα εξομάλυνσης 10,00 € . Η συνταξιούχος λαμβάνει επικουρικές συντάξεις από ίδιο δικαίωμα και από μεταβίβαση ποσού 216,19 € και 44,70 € αντίστοιχα και μερίσματα από ίδιο δικαίωμα και από μεταβίβαση ποσού 158,90 € και 15,89 € αντίστοιχα.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων από μία κύριες συντάξεις από το Δημόσιο λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων και η παρακράτηση γίνεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.
Κράτηση για υγειονομική περίθαλψη
Ακαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης.
Για την προσωπική σύνταξη : 1.157,14 + 35,00 = 1.192,14 €
Συντελεστής κράτησης 4% οπότε 1.192,14 Χ 4% = 47,68 € η κράτηση για περίθαλψη.
Για την σύνταξη μεταβίβασης : 207,18 + 10,00 = 217,18 €
Συντελεστής κράτησης 4%, οπότε  217,18 Χ 4% =  8,68 € η κράτηση για περίθαλψη

Κράτηση Ε.Α.Σ
Προσωπική σύνταξη : 1.157,14 + 35,00 = 1.192,14 €
Σύνταξη μεταβίβασης : 207,18 + 10,00 = 217,18 €
Άθροισμα κύριων συντάξεων : 1.192,14 + 217,18 =  1.409,32 €
Ποσοστό εισφοράς Ε.Α.Σ : 3% άρα 1.409,32 Χ 3% = 42, 28 € η κράτηση Ε.Α.Σ. Τότε όμως 1.409,32 – 42,28 = 1.367,04 €. Το ποσό της σύνταξης μετά την κράτηση Ε.Α.Σ θα υπολείπεται των 1.400,00 €, οπότε η παρακράτηση θα περιοριστεί στο ποσό των 9,32 € και εφαρμόζεται αναλογικά.
Προσωπική σύνταξη : 9,32 Χ 1.192,14 / 1.409,32 = 7,88 €
Σύνταξη μεταβίβασης : 9,32 Χ 217,18 / 1.409,32 = 1,44 €

Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011
Η χήρα είναι μεγαλύτερη των 60 ετών, άρα δεν υπόκειται στην επιπλέον κράτηση του ν.4002/11.

Μείωση  Ν.4024/2011
Προσωπική σύνταξη μικρότερη των 1.200,00 €. Δεν υπόκειται σε μείωση.
Σύνταξη μεταβίβασης μικρότερη των 1.200,00 €.  Δεν υπόκειται σε μείωση.

Μείωση Ν.4051/2012
Προσωπική σύνταξη  : 1.192,14 - 7,88 =  1.184,26 €
Σύνταξη μεταβίβασης : 217,18 - 1,44 = 215,74 €
( και στις 2 περιπτώσεις, από την συνολική σύνταξη αφαιρείται η κράτηση Ε.Α.Σ)
Το άθροισμα των δύο (2) συντάξεων είναι : 1.184,26 + 215,74 = 1.400,00 €
1.400,00 -  1.300,00 = 100,00 Χ 12% = 12,00 € η συνολική μείωση που εφαρμόζεται αναλογικά :
Προσωπική σύνταξη : 12,00  Χ 1184,26 / 1.400,00 = 10,15 €
Σύνταξη μεταβίβασης :  12,00 Χ 215,74 / 1.400,00 = 1,85 €

Μείωση Ν.4093/2012
Για τον υπολογισμό της μείωσης αθροίζονται τα ποσά όλων των μηνιαίων συντάξεων, κύριων, επικουρικών και μερισμάτων:
Ποσό προσωπικής σύνταξης Δημοσίου : 1.157,14 - 7,88 - 10,15 = 1.139,11 €
Ποσό σύνταξης μεταβίβασης Δημοσίου : 207,18  - 1,44 - 1,85 = 203,89 €
(από τη συνολική σύνταξη αφαιρείται επιπλέον η μείωση του ν.4051/12 και δεν συνυπολογίζεται το επίδομα εξομάλυνσης)
 Άθροισμα συντάξεων χήρας : 1.139,11 + 203,89 + 216,19 + 44,70 + 158,90 + 15,89 = 1.778,68 €
Συντελεστής μείωσης : 10% που εφαρμόζεται σε κάθε σύνταξη κύρια  επικουρική και στο μέρισμα. Για το Δημόσιο :
Προσωπική σύνταξη 1.139,11 Χ 10% = 113,91 €
Σύνταξη μεταβίβασης : 203,89 Χ 10% = 20,39 €

Κράτηση για φόρο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αρ.29 του Ν.3986/11)Οι αρχικές ακαθάριστες συντάξεις θα διαμορφωθούν σε :
Προσωπική σύνταξη : 1.157,14 + 35,00 – 47,68 - 7,88 -10,15 -  113,91 = 1.012,52 €
Σύνταξη μεταβίβασης : 207,18 + 10,00 – 8,68 -  1,44 – 1,85 – 20,39 = 184,82 €
που αποτελούν το μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα για κάθε σύνταξη. Αυτό θα υποστεί τις κρατήσεις του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα και η διαφορά που θα προκύψει είναι το πληρωτέο ποσό που θα κατατεθεί στο πιστωτικό ίδρυμα επιλογής του συνταξιούχου.
Συντάξεις μελών οικογένειας
4)  Σύνταξη λόγω θανάτου που συμμετέχουν χήρα και άγαμη θυγατέρα ποσού μεταβίβασης  2.336,78 € με επίδομα εξομάλυνσης 182,00 €.
Η χήρα σύζυγος με ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών, δικαιούται το 1/2 του μεριδίου της σύνταξης δηλαδή 1.168,39 € με επίδομα εξομάλυνσης 91,00 €. Λαμβάνει επίσης επικουρική σύνταξη 204,38 € και μέρισμα 154,22 €.
Η άγαμη θυγατέρα με ηλικία μικρότερη των 55 ετών, δικαιούται ανώτατο όριο σύνταξης 720,00 € το οποίο περιορίζεται λόγω εισοδημάτων στα 434,86 € και δεν δικαιούται επίδομα εξομάλυνσης. Λαμβάνει επίσης μέρισμα 154,22 €.
Υπενθυμίζουμε ότι στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, οι προβλεπόμενες παρακρατήσεις και μειώσεις πραγματοποιούνται στο καταβαλλόμενο σε κάθε συνδικαιούχο ποσό.

Κράτηση για υγειονομική περίθαλψη
Ακαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της κράτησης για περίθαλψη :
Για την χήρα : 1.168,39 + 91,00 = 1.259,39 €
Συντελεστής κράτησης 4%, οπότε  1.259,39 Χ 4% = 50,37€  η κράτηση για περίθαλψη
Για την άγαμη : 434,86 €
Συντελεστής κράτησης 4%, οπότε 434,86 Χ 4% = 17,39 € η κράτηση για περίθαλψη

Κράτηση Ε.Α.Σ
Καταβαλλόμενη σύνταξη στη χήρα :  1.168,39 + 91,00 = 1.259,39 €, μικρότερη των 1.400,00 € άρα δεν θα γίνει παρακράτηση ΕΑΣ
Καταβαλλόμενη σύνταξη άγαμης : 434,86 € μικρότερη των 1.400,00 € άρα δεν θα γίνει παρακράτηση ΕΑΣ

Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011Το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης στην χήρα και στην άγαμη είναι μικρότερο από 1.700,00 € άρα δεν θα γίνει σε καμία η επιπλέον παρακράτηση.

Μείωση  Ν.4024/2011
Καταβαλλόμενο μερίδιο χήρας :  1.168,39 + 91,00   = 1.259,39 €
1.259,90 – 1.200,00 = 59,39 Χ 20% = 11,88 €
Καταβαλλόμενο μερίδιο άγαμης : 434,86 μικρότερο από 1.000 € άρα δεν θα  γίνει μείωση

Μείωση Ν.4051/2012
Καταβαλλόμενο μερίδιο χήρας : 1259,39 – 11,88 = 1.247,51 €  (μετά την αφαίρεση της κράτησης ν.4024/11)
Καταβαλλόμενο μερίδιο άγαμης : 434,86
Το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης στην χήρα και στην άγαμη είναι μικρότερο από 1.300,00 € άρα δεν θα γίνει η μείωση ούτε στην άγαμη ούτε στην χήρα.

Μείωση Ν.4093/2012
Για τον υπολογισμό της μείωσης αθροίζονται τα ποσά όλων των μηνιαίων συντάξεων, κύριων  επικουρικών και μερισμάτων :
Για τη χήρα : 1.168,39 - 11,88  = 1.156,51 € (από τη συνολική σύνταξη αφαιρείται επιπλέον η μείωση του ν.4051/12 και δεν συνυπολογίζεται το επίδομα εξομάλυνσης)
Άθροισμα συντάξεων : 1.156,51 + 204,38 + 154,22 = 1.515,11 € 
Συντελεστής μείωσης 10% άρα αν 1.515,11 Χ 10% = 151,51 €  τότε όμως 1.515,11 – 151,51 =  1.363,60 € το ποσό που απομένει θα υπολείπεται των 1.425,01 €  οπότε η συνολική μείωση είναι 1.515,11 – 1.425,01 = 90,10 €  και εφαρμόζεται αναλογικά σε κάθε ταμείο ή φορέα.
Για το Δημόσιο : 90,10 Χ 1.156,51 / 1.515,11 = 68,77 €
Για την άγαμη : 434,86 €
Άθροισμα συντάξεων : 434,86 + 154,22 = 589,09 που υπολείπεται των 1.000 € άρα δεν θα  γίνει καμία μείωση
Κράτηση για φόρο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αρ.29 του Ν.3986/11)
Οι αρχικές ακαθάριστες συντάξεις θα διαμορφωθούν σε :
Για τη χήρα : 1.168,39 + 91,00 - 50,37 – 11,88 – 68,77 = 1.128,37 €
Για την άγαμη : 434,86 – 17,39 = 417,47 €
που αποτελούν το μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα για κάθε συνταξιούχο . Αυτό θα υποστεί τις κρατήσεις του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα και η διαφορά που θα προκύψει είναι το πληρωτέο ποσό που θα κατατεθεί στο πιστωτικό ίδρυμα επιλογής του συνταξιούχου.
Διαβάστε περισσότερα...