Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η Κυψέλη "ζωντανεύει" τις πλατείες


Οι κάτοικοι της Κυψέλης, σε μια προσπάθεια να «επανακαταλάβουν» τις πλατείες και τους δρόμους της περιοχής τους, διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις το Σάββατο στις 22 Σεπτεμβρίου ο 2012, στην πλατεία Κανάρη.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Κυψέλη Live»

Έναρξη :

18:00 - 19:00μμ Παιγνίδια για παιδιά, του κύκλου των εκδηλώσεων μας «Παίζουμε;». Ομαδικά παιγνίδια που παίζαμε εμείς οι παλιότεροι, στην ίδια γειτονιά.

19:00 – 23:00 Ζωντανή συναυλία τριών νεανικών συγκροτημάτων, από την περιοχή της Κυψέλης.

Ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών της περιοχής της Κυψέλης, από το 1850 μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει, στην αρχιτεκτονική των σπιτιών στην Κυψέλη.

Τόπος : Πλατεία Κυψέλης (Κανάρη)

Είσοδος ελεύθερη



Διαβάστε περισσότερα...

Οι απλήρωτοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»



Αναγνώστρια του enikos.gr καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες:

Σας παρακαλώ , ασχοληθείτε με το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο ''Βοήθεια στο Σπίτι''.

Στους περισσότερους Δήμους οι εργαζόμενοι είμαστε απλήρωτοι από τις αρχές του 2012, χωρίς κανείς να ασχολείται μαζί μας.

Τώρα θα στείλουν 30% του προϋπολογισμού του Α΄εξαμήνου του 2012 από τα οποία οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουμε πόσα θα λάβουμε καθώς οι εργοδότες μας λένε ότι θα κρατήσουν χρήματα για να πληρώσουν το ΙΚΑ μας. Έλεος! Το ΙΚΑ έχει να φάει, οι οικογένειές μας δεν έχουν, ταρακουνήστε τους σας παρακαλώ, σε λίγο δεν θα έχουμε να ζήσουμε.



Διαβάστε περισσότερα...

"Νίκη" κατά του Αλτσχάιμερ


Νέα φάρμακα που θα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2013, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα απορροφά τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για τη νόσο πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Μάρτιο.

«Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για τη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου είναι ενθαρρυντικά. Θα έχουν πόσιμη ή ενέσιμη μορφή και θα πρέπει ο ασθενής να τα παίρνει καθημερινά», αναφέρει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη.

Αναφερόμενη ωστόσο στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αντιμετώπιση της νόσου είπε: «Το έργο μας υποχρηματοδοτείται και οι άνθρωποι που φροντίζουμε, κινδυνεύουν να βρεθούν μόνοι χωρίς τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες για την άνοια. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 πάσχοντες και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο 5.000 από αυτούς. Οι ασθενείς και ο περιθάλποντες χρειάζονται κάποια επιδόματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ούτε λόγος να γίνει για χορήγηση επιδομάτων. Δεν υπάρχουν δομές και έτσι κάποιοι αναγκάζονται να μένουν σε γηροκομεία ή ψυχιατρικές κλινικές, όπου δεν παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επίσης δεν υπάρχει χρηματοδότηση της έρευνας για την άνοια ούτε και εθνικό στρατηγικό σχέδιο για αυτούς τους ασθενείς».



Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνίζονται για τα... αυτονόητα



Το δικαίωμα μετακίνησης στην πόλη και πρόσβασης στις δομές της διεκδίκησαν ανάπηροι, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, κάνοντας πορεία στην Θεσσαλονίκη με τα αναπηρικά τους αμαξίδια στην οδό Τσιμισκή ξεκινώντας από την πλατεία ΧΑΝΘ και καταλήγοντας στην Αριστοτέλους.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, οι εκδηλώσεις της οποίας θα κορυφωθούν αύριο, οπότε και θα κλείσει για τα ΙΧ το κέντρο της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαβήτης μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού



Τι αποκαλύπτει διεθνής ερευνητική ομάδα.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να έχουν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, υποστηρίζει διεθνής ερευνητική ομάδα με μελέτη της που δημοσιεύεται στο «British Journal of Cancer».

Σαράντα επιμέρους μελέτες στις οποίες αξιολογήθηκαν 56.000 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού έδειξαν σαφή σχέση της νόσου με τον διαβήτη τύπου 2 σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν, βέβαια, ότι ένας επιβαρρυντικός παράγοντας είναι σίγουρα η παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται άμεσα με τον διαβήτη.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Peter Boyle, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Δεν ξέρουμε ακόμα τους μηχανισμούς πίσω από τους οποίους ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό, όμως, που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να διατηρούν ένα υγιές βάρος, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σε γενικές γραμμές, η παχυσαρκία- η οποία σαφώς συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2- μπορεί να σχετίζεται και με διαταραχές στην ορμονική δραστηριότητα, οι οποίες να οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με την Ledwick Martin, νοσηλεύτρια, «από αυτή τη μελέτη δεν είναι απόλυτα σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του διαβήτη και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η παχυσαρκία σχετίζεται τόσο με τον διαβήτη τύπου 2 όσο και με τον καρκίνο του μαστού».


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάος με τη μεταφορά μαθητών



Επιστολή με την επισήμανση του επείγοντος προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών απέστειλε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός αναφορικά με τη μεταφορά μαθητών, καθώς οι επιχειρηματίες τουριστικών λεωφορείων ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν από σήμερα, Παρασκευή, τη μεταφορά των μαθητών.

Στην επιστολή του ο κ. Σγουρός ενημερώνει για την άρνηση των μεταφορέων να παρατείνουν τις μετακινήσεις των μαθητών εφόσον οι υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών αρνούνται να καταβάλλουν το σύνολο των παλαιών οφειλών προς τους μεταφορείς.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους -ερμηνεύοντας σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών- αποφάσισε ότι η δαπάνη μεταφοράς μαθητών μπορεί να εκκαθαρισθεί νομίμως μόνον εφόσον περιορισθεί κατά 20%.

Όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Αττικής στην επιστολή του, δεν μπορεί να επιβληθεί «μονομερώς μείωση σε καταρτισμένες και υπογεγραμμένες συμβάσεις». Όσον αφορά στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνει, ότι «η οδηγία του υπουργείου μιλούσε για διαπραγμάτευση», αλλά διερωτάται «πώς να νοηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης, όταν το αποτέλεσμα θεωρείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκ των προτέρων προγεγραμμένο;».

Ο κ. Σγουρός ζητά από τους υπουργούς να δώσουν «άμεσα διευκρινίσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσουν την εκκαθάριση των δαπανών παλαιών ετών, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα το έργο της μεταφοράς των μαθητών».

Και καταλήγει ότι «σε διαφορετική περίπτωση η Περιφέρεια Αττικής θα σταματήσει τη μεταφορά μαθητών, αδυνατώντας να συμμετάσχει σε ένα θέατρο παραλόγου με αντικρουόμενες ερμηνείες μεταξύ υπηρεσιών των υπουργείων».


Διαβάστε περισσότερα...

«Επένδυση» υγείας για τη μητέρα και το παιδί



Ο ρόλος του θηλασμού.

Η φύση έχει δώσει στη μητέρα ένα δώρο, μια δυνατότητα που κανείς άλλος δεν μπορεί να την έχει: το μητρικό θηλασμό. Είναι ό,τι πολυτιμότερο για τη νέα ζωή.

Το βρέφος πέρα από την ανάγκη σίτισης του, «γεύεται» παράλληλα την ασφάλεια και τη στοργή της μητέρας του. Ταυτόχρονα όμως και η μητέρα κερδίζει απ' αυτή τη μοναδική και ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ αυτής και του βρέφους.

Ο όρος «αποκλειστικός μητρικός θηλασμός», καθορίζει ότι η τροφή που αποκλειστικά χορηγείται στο βρέφος, είναι μόνο το γάλα της μητέρας του.

Υπάρχουν και άλλα είδη μητρικού θηλασμού όπως ο «επικρατής μητρικός θηλασμός» που εκτός από τη χορήγηση μητρικού γάλατος παράλληλα χορηγούνται και άλλα υγρά όπως νερό, χαμομήλι κτλ. και ο «μικτός μητρικός θηλασμός» που εκτός από το μητρικό γάλα παρέχεται παράλληλα και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, κυρίως γάλα σε σκόνη.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει σήμερα αποκλειστικό θηλασμό μέχρι και το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους. Μετά από αυτή την ηλικία σιγά-σιγά μπορούμε να προσθέσουμε στερεά τροφή, ενώ ο θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται μέχρι και το 2ο έτος της ζωής του βρέφους.

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο. Τα ευεργετήματα που το βρέφος αποκομίζει από το μητρικό θηλασμό πηγάζουν όχι μόνο αποκλειστικά από τη σύσταση του μητρικού γάλακτος, αλλά και από την ίδια τη διαδικασία, από την οποία εξάλλου ωφελείται και η μητέρα.

Τα ευεργετήματα του μητρικού θηλασμού είναι:

Για το βρέφος

-Τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται σε ιδανική αναλογία και ισορροπία για την ανάπτυξή του.

-Είναι μεταφορέας πολλών βιοχημικών στοιχείων για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικότερα της ανάπτυξής του ( όπως ορμόνες, αυξητικοί παράγοντες, ανοσοσφαιρίνες κλπ).

-Θωρακίζει από λοιμώξεις του γαστρεντερικού του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, από λοιμώξεις των οστών και των συνδέσμων και από χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο.

-Συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων φθοράς όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

-Συμβάλλει στη σωστή πνευματική ανάπτυξη, στην ωρίμανση του νευρικού συστήματος και επομένως στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης. Σε αυτό καθοριστική είναι και η διάρκεια του θηλασμού.

-Βοηθά το βρέφος να αναπτύξει τις τροφικές του επιλογές δια μέσου της αυξημένης γεύσης και όσφρησης.

-Συμβάλλει στο δέσιμο ψυχής μητέρας – βρέφους και προκαλεί ηρεμία στο βρέφος.

-Παρέχει στο βρέφος έτοιμο γάλα που είναι πάντα φρέσκο αποστειρωμένο και σε ιδανική θερμοκρασία.

Για τη μητέρα

-Συμβάλλει στη γρήγορη επαναφορά της μήτρας στην προ της γέννας κατάσταση και μειώνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό.

-Παρέχει μερική αντισύλληψη, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από μια πιθανή νέα εγκυμοσύνη.

-Προστατεύει και συντηρεί τα αποθέματα σιδήρου της μητέρας αφού καθυστερεί την επανεμφάνιση της περιόδου.

-Προστατεύει τη θηλάζουσα μητέρα από οστεοπόρωση.

-Προστατεύει μακροχρόνια τη θηλάζουσα μητέρα από τον καρκίνο του μαστού.

-Επιταχύνει την επαναφορά στο αρχικό σωματικό βάρος αφού υπολογίζεται ότι κάθε μήνας θηλασμού προκαλεί απώλεια σωματικού βάρους περίπου 1 κιλό.

-Συμβάλλει καθοριστικά στη βιολογική και ψυχολογική ολοκλήρωση της γυναίκας στο νέο της ρόλο ως μητέρας.

-Συμβάλλει στη ψυχική ηρεμία της μάνας κατά το χρονικό διάστημα της λοχείας.

-Συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου αφού το γάλα είναι πάντα έτοιμο και διαθέσιμο.

Το πρωτόγαλα

Τις πρώτες μέρες αμέσως μετά τον τοκετό το γάλα μοιάζει να είναι υδαρές και χρώματος υποκίτρινου και ονομάζεται «πύαρ» ή «πρωτόγαλα» και έχει μεγάλη και μοναδική διατροφική αξία γιατί περιέχει και μεταφέρει αντισώματα από το αίμα της μητέρας όπως επίσης περιέχει πολλούς ανοσολογικούς παράγοντες που παρέχουν προστασία στο νεογέννητο από ασθένειες στις οποίες έχει ήδη αναπτύξει ανοσία η μητέρα.

Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ αντίθετα περιέχει λιγότερα λιπαρά και είναι πολύ εύπεπτο τις 2 με 3 πρώτες ημέρες της ζωής του νεογέννητου.

Το ώριμο γάλα

Την 4η ημέρα περίπου μετά τον τοκετό το «πύαρ» γίνεται «μεταβατικό γάλα» και κατά την 7η ημέρα ζωής γίνεται το «ώριμο γάλα», το οποίο είναι πιο λευκό και πιο ρευστό. Αυτές οι αλλαγές γίνονται για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του βρέφους.

Οι βιομηχανίες γάλακτος αποσκοπούν στο να παρασκευάσουν γάλα του οποίου η σύσταση να προσομοιάζει του μητρικού γάλατος.

Παρά τις προσπάθειες όμως το μητρικό είναι αναντικατάστατο. Γι' αυτό και θεωρείται εγκληματική αμέλεια η αποφυγή του μητρικού θηλασμού του βρέφους με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες.

Ο μητρικός θηλασμός είναι «επένδυση» υγείας για τη μητέρα και κυρίως για το παιδί.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νέα φοιτητική ταυτότητα



Ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την δωρεάν έκδοση της νέας φοιτητικής ταυτότητας.

Με ένα νέο, ηλεκτρονικό και ασφαλές σύστημα που αρχίζει να λειτουργεί από τις 24/9/2012 (8π.μ), οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για έκδοση νέας φοιτητικής ταυτότητας, από τη διεύθυνση: http://academicid.minedu.gov.gr.

Η νέου τύπου ταυτότητα διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά μηχανικής αντοχής, καθώς και ασφάλειας έναντι πλαστογραφίας. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα, και να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, επιπλέον του φοιτητικού εισητηρίου (Πάσο). Συνεπώς κάθε Ίδρυμα μπορεί να αξιοποιήσει τις νέου τύπου ταυτότητες για την ανάπτυξη νέων, εξειδικευμένων υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών του.

Για τους πρωτοετείς φοιτητές, ειδικότερα :

• η αίτηση θα υποβάλλεται έπειτα από την ολοκλήρωση της εγγραφής τους και αφού παραλάβουν τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του οικείου ιδρύματος.

• Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται ηλεκτρονικά από τις Γραμματείες των Τμημάτων και θα διαβιβάζονται κατόπιν στον Ανάδοχο,( που έχει επιλεγεί με Διεθνή Διαγωνισμό) για την εκτύπωση, συσκευασία και διανομή στους δικαιούχους φοιτητές.

Οι φοιτητές δεν θα επιβαρύνονται για την ταυτότητά τους, εκτός από την περίπτωση ανατύπωσης λόγω απώλειας.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρέχεται, επίσης στον φοιτητή –προαιρετικά- η δυνατότητα να περιλάβει στη νέα ταυτότητα επιπλέον στοιχεία, όπως

• (α) αναγραφή πιθανών αλλεργιών, και

• (β) δήλωση δωρητή οργάνων.

Το έργο υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ), φορέα του ΥΠΑΙΘΠΑ, εποπτευόμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», με πόρους της ΕΕ και της Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής



Την πρόσληψη 705 αναπληρωτών δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 185 αναπληρωτών νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει την πρόσληψη επτακοσίων πέντε 705 Δασκάλων ΕΑΕ και 185 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε δομές της Ειδικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2012-2013.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 24-9-2012 έως και την Τετάρτη 26-9-2012.

Ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «Υστερόγραφο μιας σχέσης» σήμερα στο MEGA



Σε πρώτη προβολή στην τηλεόραση η ταινία της Σάρα Πόλεϊ.

Την ταινία της Σάρα Πόλεϊ «Υστερόγραφο μιας σχέσης» προβάλλει σήμερα το Mega στις 23.30. Στην αμερικάνικη δραματική ταινία του 2006 πρωταγωνιστούν οι Τζούλι Κρίστι, Γκόρντον Πίνσεντ και Ολυμπία Δουκάκη.

Όσον αφορά την υπόθεση της ταινίας, μετά από σαράντα χρόνια γάμου, ο Γκραντ και η Φιόνα έχουν φτιάξει μια ήρεμη και ιδανική ζωή. 'Οταν όμως, η Φιόνα αρχίζει να χάνει σταδιακά την μνήμη της και εισάγεται σε γηροκομείο, οι καλά κρυμμένες ρωγμές του γάμου τους θα έρθουν στην επιφάνεια.

Ο χρόνος που αναγκαστικά θα περάσουν χώρια, τους απομακρύνει, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, όταν η Φιόνα ερωτεύεται έναν άλλο ασθενή. 'Ετσι ξεκινά μία σκληρή δοκιμασία για δυο ανθρώπους που βρίσκονται στα τελευταία στάδια μιας πολύπλοκης, αλλά πλούσιας ζωής...

Διαβάστε περισσότερα...

Η «Ορέστεια» στη νοηματική



Στον Κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες) διασκευάστηκε και αποδόθηκε στην ελληνική νοηματική γλώσσα από το Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης για το τέλος της σχολικής χρονιάς 2011-2012.

Είναι η πρώτη φορά στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας που ένα σχολείο αναλαμβάνει να παρουσιάσει αυτή την απαιτητική τριλογία του Αισχύλου, ένα διαχρονικό και πανανθρώπινο έργο πολιτισμού, που εκπέμπει το πάντα επίκαιρο μήνυμα της δικαιοσύνης ως αποτελέσματος της κοινωνικής συναίνεσης.

Η ελληνική νοηματική γλώσσα αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το τραγικό στοιχείο, δίνοντας νέα διάσταση στη θεατρική προσέγγιση της κλασικής τραγωδίας.

Η παράσταση θα δοθεί στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο) την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα με τα σχολεία στην Σάμο

Παραμένει το πρόβλημα μεταφοράς μαθητών στη Σάμο



Επιστολή στον Ευρυπίδη Στυλιανίδη.Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοφάνους οι μεταφορείς, προκειμένου να αρχίσουν να μεταφέρουν τους μαθητές ζητούν επιπλέον την καταβολή τουλάχιστον 400.000 ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Οι λεωφορειούχοι τόσο του ΚΤΕΛ Σάμου όσο και οι ιδιώτες μεταφορείς στην Ικαρία, δεν συμφωνούν και δεν αποδέχονται μέρος της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, εάν δεν εξοφληθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της περασμένης χρονικής περιόδου και δεν προηγηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των δεδουλευμένων. Προτείνουν μείωση έως 5% της δαπάνης του μεταφορικού έργου των υφισταμένων συμβάσεων και σημειώνουν ότι οι οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 1.800.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα διατέθηκαν 217.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθεοφάνους αναφέρεται και στο θέμα της επικινδυνότητας που προκύπτει με την υπέρβαση του επιβατικού δυναμικού σε κάποια δρομολόγια και τις διαμαρτυρίες που δέχεται καθημερινά από γονείς, μαθητές και συλλογικούς φορείς για τη μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας στην εκτέλεση του έργου της μεταφοράς μαθητών.

Οι μαθητές αποφάσισαν στις γενικές συνελεύσεις τους να απέχουν από τα μαθήματά τους από την προσεχή Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr


--------------------

Προς αναστολή λειτουργίας τα σχολεία στη Σάμο



Στους δρόμους γονείς και μαθητές.

Στους δρόμους βρίσκονται από το πρωί εκατοντάδες μαθητές, γονείς και φορείς, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το κτίριο του Ενιαίου Λυκείου όπου είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση και από εκεί πήγαν στην Περιφερειακή Ενότητα για να συναντηθούν με τον αντιπεριφερειάρχη Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, ο οποίος τους δήλωσε ότι είναι στο πλευρό τους.

Στη συνέχεια, πήγαν στο γραφείο του δημάρχου Στέλιου Θάνου από τον οποίο ζήτησαν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά τους. Ο κ. Θάνος τους είπε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του ούτε μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα ο ίδιος, ωστόσο αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αναστείλει τη λειτουργία των σχολείων καθώς είναι άδικο, όπως δήλωσε, τα μισά παιδιά να κάνουν μαθήματα και τα άλλα όχι.

Ο κ. Θάνος συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στις δύο μετά το μεσημέρι για να αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νησιού.

Ο δήμαρχος τηλεφώνησε μετά και από απαίτηση των παιδιών στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να θέσει το θέμα. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τον υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου ο οποίος μίλησε τόσο με τον δήμαρχο όσο και με τη βουλευτή του νομού Αγνή Καλογερή, η οποία βρισκόταν μαζί με τους μαθητές και τους γονείς και δεσμεύτηκε ως το μεσημέρι να δώσει απάντηση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά τους



Συνταγματικές οι διατάξεις του νόμου αποφάσισε ο Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τονίζει, ωστόσο, οτι τα δίδακτρα δεν πρέπει να είναι υψηλά και να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.


Συνταγματικές και νόμιμες είναι οι διατάξεις του νόμου 3685/2008 που προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα δίδακτρα αυτά, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να είναι υψηλά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ παράλληλα, για τον καθορισμό του ύψους τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται η συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία.

Το θέμα αυτό, λόγω σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ από το Γ’ Τμήμα, μετά τα προσφυγή που κατέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Κατρούγκαλος ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας με την οποία ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία» για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπομονή 2,5 χρόνια για σύνταξη



Πάνω από 300.000 ασφαλισμένοι είναι στην αναμονή για σύνταξη, με τον χρόνο έκδοσης της... πολυπόθητης απόφασης να φτάνει έως και τα δυόμισι χρόνια. Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία), ενώ γερά νεύρα πρέπει να έχουν και όσοι περιμένουν επικουρική σύνταξη.

Αναλυτικά στοιχεία για τον χρόνο έκδοσης της σύνταξης παρουσιάζονται σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως:

Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνολικά εκκρεμούν πάνω από 190.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και πάνω από 53.000 αιτήματα για καταβολή εφάπαξ. Σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι περιμένουν για περισσότερους από 15 μήνες προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης.



Στον ΟΑΕΕ η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί από 7 έως 10 μήνες, ενώ, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 15 μήνες.

Στο ΕΤΑΑ υπάρχουν διακυμάνσεις σε κάθε τομέα. Στην καλύτερη μοίρα είναι όσοι καλύπτονται από το Ταμείο Νομικών, όπου απαιτούνται 3 με 5 μήνες. Στο ΤΣΜΕΔΕ χρειάζονται 10 μήνες, όταν όλα τα ένσημα είναι στο ίδιο Ταμείο, και πάνω από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική. Τέλος στο ΤΣΑΥ χρειάζονται 12 μήνες, ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται μέχρι και 15 μήνες.

Στον ΟΓΑ η καθυστέρηση φτάνει τον έναν χρόνο, ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 15 μήνες.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η προθεσμία για απονομή σύνταξης κανονικά είναι τρίμηνη, ο πραγματικός χρόνος αναμονής φτάνει το 1 έτος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζούσαν από τις συντάξεις νεκρών



Συντάξεις νεκρών εισέπρατταν δύο Ηρακλειώτες συνταξιούχοι που συνελήφθησαν σήμερα από την οικονομική αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο συνταξιούχοι πιάστηκαν στο Ηράκλειο από την ειδική υπηρεσία όταν διαπιστώθηκε ότι ζούσαν από τα χρήματα των συντάξεων δύο νεκρών. Η υπόθεση βρίσκεται στην προανάκριση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Φρένο" στους πλειστηριασμούς



"Μπλόκο" στις Τράπεζες έβαλε το Ειρηνοδικείο Χανίων με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, μετά την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε οικογένεια δανειοληπτών.

Με την προσωρινή διαταγή, που το Ειρηνοδικείο Χανίων εξέδωσε, η οικογένεια πέτυχε:

- Να απαγορευτεί στις πιστώτριες Τράπεζες η επίσπευση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη.

- Να μην παρακρατούν πια πάνω από 100 ευρώ μηνιαίως (η κάθε τράπεζα) από τον μισθό του δανειολήπτη. Το δικαστήριο για την κανονική εκδίκαση της υπόθεσης σε τακτικό δικαστήριο , έχει οριστεί για τον Νοέμβριο 2016.

Πρόκειται για δανειολήπτη, συνταξιούχο της ΔΕΗ, έγγαμο με μη εργαζόμενη σύζυγο και δύο ενήλικα παιδιά, που όμως τον επιβαρύνουν ακόμη οικονομικά λόγω του ότι εξακολουθούν να σπουδάζουν.

Το χρέος του δανειολήπτη είναι σε εννέα Τράπεζες, μεταξύ αυτών και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ανέρχεται στα 209.026,42 ευρώ. Έχει αρκετά περιουσιακά στοιχεία, ενώ το εισόδημά του μετά τις "περικοπές" φθάνει τα 1.945,89 ευρώ τον μήνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο δρόμο γονείς και μαθητές



Στους δρόμους βρίσκονται από το πρωί εκατοντάδες μαθητές, γονείς και φορείς, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αφορά στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το κτίριο του Ενιαίου Λυκείου όπου είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση, και από εκεί πορεύτηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα για να συναντηθούν με τον αντιπεριφερειάρχη, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, ο οποίος τους δήλωσε ότι είναι στο πλευρό τους.

Στη συνέχεια, πήγαν στο γραφείο του δημάρχου, Στέλιου Θάνου, από τον οποίο ζήτησαν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά τους. Ο κ. Θάνος τους είπε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του ούτε μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα ο ίδιος, ωστόσο αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αναστείλει τη λειτουργία των σχολείων καθώς είναι άδικο, όπως δήλωσε, τα μισά παιδιά να κάνουν μαθήματα και τα άλλα όχι.

Εξάλλου, ο δήμαρχος τηλεφώνησε, μετά και από απαίτηση των παιδιών, στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να θέσει το θέμα. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τον υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου ο οποίος μίλησε τόσο με τον δήμαρχο όσο και με τη βουλευτή του νομού Αγνή Καλογερή, η οποία βρισκόταν μαζί με τους μαθητές και τους γονείς και δεσμεύτηκε ως το μεσημέρι να δώσει απάντηση. Πάντως, ο δήμαρχος κάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στις δύο μετά το μεσημέρι για να αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νησιού.

Σημειώνεται ότι χίλια παιδιά μετακινούνται σε όλο το νησί στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων.




Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και βελτίωση της γυναικείας γονιμότητας


Οι παράγοντες που αυξάνουν αλλά και περιορίζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Οι διατροφικοί παράγοντες που έχει φανεί ότι παίζουν κάποιο ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα είναι οι παρακάτω:

Η υποθρεψία και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ <20 br="br">
Όταν οι λιπαποθήκες του ατόμου είναι χαμηλές, μειώνεται η γονιμότητα για να αποφευχθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης σε ένα σώμα που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να κυοφορήσει και έπειτα να θρέψει το έμβρυο.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με πολύ χαμηλή κατανάλωση τροφής (συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες), σε γυναίκες που χάνουν βάρος λόγω κάποιας ασθένειας, σε γυναίκες με νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία αλλά και σε γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά (αμηνόροια των αθλητών).

Συνίσταται η διακοπή αυστηρά υποθερμιδικών διαιτών πριν την εγκυμοσύνη

Το υπερβολικό βάρος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 (σωματικό υπέρβαρο) και ιδιαίτερα >30 (παχυσαρκία) έχει δειχτεί ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας στην τεκνοποίηση.

Το αυξημένο βάρος αυξάνει την ινσουλινοαντίσταση και συχνά ευνοεί την εμφάνιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και άλλων ενδοκρινικών ανωμαλιών. Η απώλεια ακόμα και 5-10% του βάρους, έχει δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα.

Ο ρόλος του υπερβάλλοντος ή του πολύ χαμηλού βάρους είναι τέτοιος, ώστε συνίσταται η επαναφορά του βάρους σε υγιή επίπεδα να γίνεται πριν ή και παράλληλα με την αναζήτηση θεραπείας γονιμότητας

Το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα, καθώς και η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλσε μέτριες δόσεις δείχνουν να επηρεάζουν τη γονιμότητα. Τα παραπάνω ίσως να είναι φρόνιμο να μετριαστούν όταν η γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο έμβρυο σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης πιθανώς να μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες, ενώ η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά

Περιβαλλοντικά ρυπογόνα, όπως ο υδράργυρος, τα οποία φαίνεται να διαταράσσουν ενδοκρινικά μονοπάτια. Σε έρευνες φάνηκε ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια είχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στο αίμα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ψαρικών από μολυσμένες περιοχές.

Υψηλά ποσοστά υδράργυρου έχουν τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το φαγκρί, η τούνα και ο καρχαρίας και θα πρέπει να αποφεύγονται ολωσδιόλου. Προτιμήστε μικρότερα ψάρια, γαρίδες, σολομό κτλ

Η αύξηση της δραστηριότητας, κυρίως της έντονης δραστηριότητας έχει δειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Συνίσταται λοιπόν, πρώτα απ’ όλα η επαναφορά του βάρους σε υγιή πλαίσια με τη χρήση κατάλληλων μεθόδων.

Η διατροφή θα πρέπει να έχει ποικιλία, να περιλαμβάνει λαχανικά και όσπρια πλούσια σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά, να αποφεύγονται τα κακής ποιότητας λιπαρά και να καταναλώνεται 1 μερίδα πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικά την ημέρα.

Καλό είναι να μετριαστεί η καφεΐνη και το αλκοόλ, ενώ συνίσταται να υπάρχει τακτική φυσική δραστηριότητα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιοξειδωτικά τρόφιμα για να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες



Θωράκιση του οργανισμού μας ενάντια στις βλαβερές ουσίες.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα παραγόντων που επιβαρύνουν τον οργανισμό με βλαβερές ουσίες και οι οποίες ευθύνονται για την δημιουργία διαφόρων νοσημάτων. Η ατμοσφαιρική μόλυνση, το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία, το φαγητό σε ταχυφαγία, το έντονο στρες είναι παράγοντες που προκαλούν αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό και κατ’ επέκταση ευθύνονται για την παραγωγή βλαβερών ουσιών όπως π.χ ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικά ασταθή μόρια που είτε βρίσκονται στον οργανισμό λόγω εξωγενών παραγόντων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός τσιγάρου, υπερέκθεση στον ήλιο, είτε δημιουργούνται φυσικά από κάποιες χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό μας. Ο ίδιος ο οργανισμός του ατόμου έχει φτιαχτεί ώστε να εξουδετερώνει αυτές τις βλαβερές ουσίες από μόνος του αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συσσωρεύονται πολύ αυξημένες ποσότητες που αδυνατεί ο οργανισμός να τις αντιμετωπίσει. Οι ελεύθερες ρίζες σε αυξημένες ποσότητες καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων, προκαλούν καρκινώματα, πρόωρο γήρας κλπ.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκληθούν και από την κατανάλωση βλαβερών τροφών όπως τυποποιημένες τροφές, τηγανισμένα τρόφιμα και φαγητά ψημένα στα κάρβουνα. Η προστασία από αυτές τις ελεύθερες ρίζες είναι σημαντική γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι προαναφερθέντες παράγοντες που τις προκαλούν ενώ θα πρέπει να γίνεται αυξημένη κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών από την διατροφή.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α, το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, το λικοπένιο κλπ δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά προάγουν την υγεία της καρδίας και τέλος έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση.

Πηγές αντιοξειδωτικών:
Βιταμίνη Α: αβγό, γάλα και γαλακτοκομικά προιόντα, συκώτι, ιχθυέλαια
Β-καροτένιο: καρότα, ροδάκινα, βερίκοκα, σπανάκι και πεπόνι cantaloupe.
Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, καρπούζι, φράουλες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο και κουνουπίδι
Βιταμίνη Ε: φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο
Σελήνιο: κρέας, συκώτι και θαλασσινά
Λικοπένιο: ντομάτα και καρπούζι

Συνεπώς, η θωράκιση του οργανισμού ενάντια στις βλαβερές ουσίες θα πρέπει να βασίζεται στη κατανάλωση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια εγγυάται την επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Καπνιστές, άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και άτομα που δουλεύουν σε βιομηχανίες με χημικά προιόντα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν μια σωστή διατροφή για την αποτοξίνωση του οργανισμού τους μπορούν να συμβουλευτούν διατροφολόγο για τον σωστό σχεδιασμό του διατροφολογίου τους.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προπόνηση μετά τις διακοπές



Το διάστημα προσαρμογής κρύβει κινδύνους.

Η άσκηση μετά από καιρό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το διάστημα προσαρμογής κρύβει μεγάλους κινδύνους, ενώ η επιθυμία για προπόνηση βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Παρακάτω θα βρείτε χαρακτηριστικά της προπόνησης προσαρμογής για γρήγορη και ασφαλή επάνοδο.

Προθέρμανση

Η προθέρμανση διακρίνεται στο γενικό και στο ειδικό μέρος. Το γενικό αφορά τη συνολική άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της αερόβιας άσκησης και το ειδικό, το οποίο προετοιμάζει κυρίως τους μύες που θα συμμετάσχουν στη προπόνηση. Στο ειδικό μέρος εφαρμόζουμε ένα αρχικό set με πολύ μικρή αντίσταση (λειτουργική προθέρμανση).

Διατάσεις

Το διάστημα της αποχής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ελαστικότητας. Οι διατάσεις μπορούν να εφαρμοσθούν καθ' όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Προσοχή, το πρόγραμμα των διατάσεων απαιτεί σταδιακή αύξηση της δυσκολίας.

Κυκλικό πρόγραμμα

Επαναφέρουμε ολόκληρο το σώμα σε μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση εξασκώντας αναλογικά όλους μας τους μύες. Το διάστημα προσαρμογής θα πρέπει να προετοιμάσει το σώμα για τις προπονήσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον και όχι για να δώσει επιδόσεις άμεσα. Η κυκλική μέθοδος καθώς δεν δημιουργεί υπερφόρτιση σε ένα μόνο σημείο, προστατεύει από πιθανό τραυματισμό.

Προοδευτική επιβάρυνση

Η περίοδος που διανύουμε χρειάζεται υπομονή. Μην βιαστείτε να σηκώσετε τα κιλά που σηκώνατε. Η προοδευτική επιβάρυνση αποτελεί την καλύτερη δυνατή θωράκιση.

Μικρής διάρκειας προπόνηση

Το ανθρώπινο σώμα πολύ γρήγορα βελτιώνεται αλλά επίσης σύντομα χάνει τη φυσική του κατάσταση. Στο διάστημα προσαρμογής αποφεύγουμε τις υψηλές εντάσεις. Μικρή διάρκεια με υψηλό ρυθμό εκτέλεσης προσφέρει το ιδανικό αποτέλεσμα στην περίοδο προσαρμογής. Η προπόνηση δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα εξήντα λεπτά.

Μηχανήματα δύναμης αντί για ελεύθερα βάρη

Η αξία που έχουν τα ελεύθερα βάρη είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, όταν μιλάμε για πρόγραμμα προσαρμογής τα μηχανήματα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αποθεραπεία

Αποθεραπεία είναι η επιστροφή του αθλητή στα πριν από τη προσπάθεια φυσικά επίπεδα. Μετά από μια έντονη προπόνηση συγκεντρώνονται στους μύες μεταβολικά παράγωγα και κυρίως γαλακτικό οξύ. Για να γίνει σωστά η ανάκτηση πρέπει τα παράγωγα να απομακρυνθούν. Αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, παθητική αποθεραπεία (μαλάξεις, υδρομασάζ) και ενεργητική (τζόκινγκ, ήπια άσκηση, διατάσεις).


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα βίαια παιχνίδια αυξάνουν την αντοχή στον πόνο



Ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει τις σκηνές εικονικής βίας ως πραγματικές.

Δεν είναι λίγα τα βίαια παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία στην έκθεση μικρών παιδιών σε βίαιες και ακατάλληλες σκηνές.

Πρόσφατη έρευνα του Keele University όμως έδειξε ότι βίαια παιχνίδια, όπως για παράδειγμα το «Gears of War», μπορούν να έχουν και θετικές επιπτώσεις στους ενήλικες αφού η εικονική βια που προβάλλουν μπορεί να αυξήσει την αντοχή των παικτών στον πόνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 40 εθελοντές οι οποίοι κλήθηκαν να παίξουν για 10 λεπτά δυο ειδών παιχνίδια, ένα βίαιο και ένα μη βίαιο και μετά να βυθίσουν το χέρι τους σε παγωμένο νερό. Το παγωμένο νερό είναι γενικώς η πιο ασφαλής μέθοδος να μετρηθεί αντίδραση ενός ανθρώπου στον πόνο από την πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικό. Όσοι από τους συμμετέχοντες έπαιξαν το βίαιο παιχνίδι κατάφεραν να αντέξουν το κρύο πολύ περισσότερο από όσους έπαιξαν το μη-βίαιο, σε ποσοστό που αγγίζει το 65%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το stress, η αντίδραση φυγής καθώς και ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός όσων παίζουν βίαια παιχνίδια έχουν άμεση σχέση με την αυξημένη αντοχή τους στον πόνο. Υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλος μας αντιδρά στην εικονική βία με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στην πραγματική.

Αφορμή για αυτή την έρευνα ήταν μια παλιότερη η οποία είχε δείξει πως η συναισθηματική αντίδραση που προκαλείται στον οργανισμό μας όταν.. βρίζουμε μπορεί να απαλύνει τον πόνο, κάτι που είχαν επιτυχώς δοκιμάσει και στο αμερικάνικο ντοκιμαντέρ «Mythbusters».

Γνωρίζοντας πως μια έντονη συναισθηματική αντίδραση όπως το βρίσιμο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντέξουν τον πόνο για περισσότερη ώρα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να ανακαλύψουν αν το ίδιο μπορεί να συμβεί με την αντίδραση του στη βία από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον βέβαια να δούμε αν η ίδια συναισθηματική αντίδραση μπορεί να επιτευχθεί και από μια βίαιη εικόνα ή ταινία, δεδομένου πως σε αυτήν την περίπτωση ο θεατής δεν θα έχει άμεση σχέση με τους χαρακτήρες, όπως συμβαίνει στα παιχνίδια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν ανεχόμαστε το κλείσιμο υπηρεσιών ψυχικής υγείας




Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται αδιάκοπα με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία «Ψυχαργώς» και με βάση τις αρχές της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την ανάληψη της επιστημονικής και διοικητικής ευθύνης δεκαεπτά πλέον συνολικά δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης [Οκοτροφεία, ξενώνες και προστατευόμενα διαμερίσματα σε Χαλκίδα (3), Ερέτρια, Πεντέλη, Τρίκαλα, Λαμία, Λειβαδιά, Λυκόβρυση, Βριλήσσια, Χαλάνδρι (5)], ένα Κέντρο Ημέρας στα Μελίσσια και δύο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες, καινοτομεί με την δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών και επαγγελματιών που εργάζονται για τους σκοπούς της Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

The Association for Regional Development and Mental Health - EPAPSY is a nongovernmental, non-profit organization, which operates in the field of psychosocial rehabilitation and mental health promotion.

Mission
EPAPSY was founded with the joint purpose of a) promoting mental health in regional Greece and urban city centres, b) advancing scientific knowledge through research and training, and c) implementing and disseminating innovative/evidence-based practices in the fields of social psychiatry and psychosocial rehabilitation.


Διαβάστε περισσότερα...

Καφές και καρκίνος του προστάτη



Η νόσος απαντάται πιο συχνά σε άνδρες άνω των 55 ετών.

Δεδομένα του IARC (International Agency for Research in Cancer) από καταγραφές του 2008, δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 2.412 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο. Αποτελεί έτσι, τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες (11,5%) με δείκτη θνησιμότητας που φτάνει το 9,4%. Σημειώνεται, ότι η νόσος απαντάται πιο συχνά σε άνδρες άνω των 55 ετών, ενώ εμφανίζει υψηλή κληρονομική συσχέτιση, όπως δείχνουν και μελέτες σε διδύμους.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν περιγραφεί, ωστόσο, από επιδημιιολογικές έρευνες, φαίνεται ότι το σωματικό βάρος και η φυσική δραστηριότητα έχουν μια συσχέτιση με την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου.

Από την άλλη, ο καφές αποτελεί συνήθεια πολλών ανδρών και καθημερινή συντροφιά ατόμων τρίτης ηλικίας, που βρίσκουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παρέα τους, πίνοντας έναν καφέ. Το ρόφημα του καφέ αποτελείται από νερό και καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους καφέ, με συστατικά που επικρατούν, την καφεΐνη, το μαγνήσιο, τα χλωρογενικά οξέα και τις λιγνάνες. Κάποια από αυτά τα συστατικά έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με καταστάσεις υγείας. Ειδικότερα, το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του καφέ, έχει δείξει ευεργετικές επιδράσεις στις αλλοιώσεις του αρτηρικού επιθηλίου που προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση της μεταγευματικής γλυκόζης αίματος και την έκκριση ινσουλίνης. Τι ενδείξεις υπάρχουν για την εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη όμως;

Παλαιότερα δεδομένα, της δεκαετίας του ‘80, συνέθεταν μια μάλλον αρνητική εικόνα για τη σχέση κατανάλωσης καφέ με την εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη. Τα τελευταία χρόνια όμως, υπάρχει μια στροφή στην καλύτερη διερεύνηση του θέματος και φαίνεται ότι ...κάπως αλλιώς είναι τα πράγματα. Μετα-ανάλυση επιδημιολογικών ερευνών, ανέδειξε την προβληματική μεθοδολογία όσων ερευνών έδειχναν αρνητική συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ και της παρουσίας καρκίνου προστάτη. Παράλληλα, παρατηρώντας ότι οι λίγες προοπτικές μελέτες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την ανάλυση, δεν ανίχνευαν καμία συσχέτιση, ούτε θετική ούτε αρνητική, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν επαρκούν για να στοιχειοθετήσουν την όποια συσχέτιση.

Σημειώνεται, ότι οι προοπτικές μελέτες είναι σχεδιαστικά οι καλύτερες από τις επιδημιολογικές. Έτσι, σε επόμενη μετανάλυση, μια ομάδα επιστημόνων από τη Σανγκάη, συγκέντρωσε μόνο προοπτικές μελέτες και έδειξε ότι συγκριτικά με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου ή σπάνια καφέ, εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιασδήποτε μορφής καρκίνο.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, μεγάλη προοπτική έρευνα στις ΗΠΑ με μακροχρόνια παρακολούθηση έδειξε εξίσου προστατευτική δράση του καφέ. Ακόμη πιο πρόσφατη έρευνα, το ίδιο καλοσχεδιασμένη, στη Σκωτία αυτή τη φορά, είχε παρόμοια αποτελέσματα, αποδεικνύοντας την προστατευτική δράση του καφέ, και συγκεκριμένα στον καρκίνο του προστάτη επιθετικού τύπου.

Παρά τις όποιες επιδημιολογικές παρατηρήσεις όμως, υπάρχει μια αναγκαία συνθήκη η οποία πρέπει να πληρείται για να εμπιστευτεί κανείς τα αποτελέσματα των ερευνών και αυτό έχει να κάνει με τον εντοπισμό και την περιγραφή των βιολογικών μηχανισμών που επεξηγούν την συσχέτιση με τη νόσο. Πιο συγκεκριμένα, πώς ο καφές εμποδίζει την έναρξη του καρκίνου του προστάτη ή επιβραδύνει την εξέλιξή του;

Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να απαντηθεί από τις επιδημιολογικές μελέτες. Ένας προτεινόμενος μηχανισμός, ωστόσο, αφορά την εμπλοκή των χλωρογενικών οξέων και των λιγνανών του καφέ στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη, μέσω του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα (IGF-1) συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων, το ίδιο θα κάνει με τα καρκινικά κύτταρα. Έτσι, η βελτιωμένη ρύθμιση της ινσουλίνης αίματος μπορεί ενδεχομένως να επεξηγήσει εν μέρει την προστατευτική δράση του καφέ, απέναντι στον καρκίνο του προστάτη. Ένας ακόμη προτεινόμενος μηχανισμός, έχει να κάνει με την αντιφλεγμονώδη δράση των αντιοξειδωτικών του καφέ, που έχει φανεί και σε άλλου είδους μελέτες, δεδομένου ότι η φλεγμονή πιστεύεται ότι παίζει τον δικό της ρόλο στην εκδήλωαη του καρκίνου του προστάτη. Και τέλος, οι ορμόνες φύλου, όπως η τεστοστερόνη, είναι σημαντικές για την έναρξη της νόσου για την οποία έχει φανεί ότι όσο υψηλότερη η συγκέντρωσή της στο αίμα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Και ο καφές έχει επανειλημμένως συσχετιστεί με αυξημένη συγκέντρωση τέτοιων ορμονών.

Μήπως είναι λοιπόν καιρός να συμπεριλάβουμε την τακτική κατανάλωση καφέ ανάμεσα στις υπόλοιπες διατροφικές συστάσεις; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές θετικές ενδείξεις για την κατανάλωση καφέ. Μέχρι το σημείο όμως να γίνονται ειδικές και στοχευμένες συστάσεις, απέχουμε ακόμα. Πριν προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο βήμα, κάποιοι παράγοντες που μένουν να διευκρινιστούν και να περιγραφούν πλήρως και από άλλες μελέτες, είναι αν παίζει ρόλο το είδος του καφέ, ο τρόπος παρασκευής του, η ποσότητα για την οποία γίνεται λόγος, αν υπάρχει συνεργιστική δράση με άλλα ροφήματα ή τρόφιμα, αν η προσθήκη γάλακτος ή ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, αν διατηρείται ή μήπως αμφισβητείται η ίδια δράση σε περίπτωση που υπάρχουν άλλα συνοδά νοσήματα του ασθενή... Το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα του καφέ και του καρκίνου του προστάτη απασχολούν περισσότερο την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια και έχει βελτιωθεί κατά πολύ και η μεθοδολογία προσέγγισης του ζητήματος. Δε μένει λοιπόν, παρά να κάνουμε υπομονή και για νεότερα δεδομένα!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες κάνει λόγο η ΔΟΕ



Οι δάσκαλοι ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος υπογραμμίζει ότι καθημερινά χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες, ενώ τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν.

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων από τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή στα κλασικά τμήματα και στα ολοήμερα σχολεία και ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο "χαράτσι" σε 1,5 εκ. Έλληνες


«Κεφαλικό» έκτακτο φόρο σε 1.500.000 φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα και ο οποίος θα ξεκινά από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από ενοίκια και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή 20%-30% περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο κατ επιταγή της τρόικας.

Παράλληλα σχεδιάζεται μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για τα φυσικά πρόσωπα με εφαρμογή νέας φορολογική κλίμακας με περιορισμό των κλιμακίων σε 3 με 4 από 8 που είναι σήμερα ή 4 και κατάργηση της τεκμαρτής και αυτοτελούς φορολογίας.

Χθες αιφνιδιαστικά διέρρευσαν νέες πληροφορίες για τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και σύμφωνα με τις οποίες οι ελεγκτές ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,8 δις. ευρώ με επιπλέον 2 δις. ευρώ από τη φορολογία για να διορθωθούν οι αποκλίσεις στο φετινό προϋπολογισμό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό την πίεση της τρόικας το οικονομικό επιτελείο έβαλε στο τραπέζι μια νέα έκτακτη εισφορά που θα επιβάλλεται σε όσους αποκτούν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α).

Το ελάχιστο ποσό του φόρου θα είναι 150 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και θα αυξάνεται σε συνδυασμό με το ύψος του εισοδήματος από ενοίκια. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι δεν έχει καθοριστεί η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λεωφορεία χωρίς μαθητές!



Σε θρίλερ εξελίσσεται η μεταφορά των μαθητών της Αττικής καθώς, παρά την απόφαση της Περιφέρειας να συνεισφέρει από δικούς της πόρους 3 εκατ. ευρώ, χθες σημειώθηκε νέα εμπλοκή, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες τουριστικών λεωφορείων να διακόψουν το έργο μεταφοράς.

Για θέατρο παραλόγου κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε να δοθεί τέλος στις αντικρουόμενες ερμηνείες μεταξύ υπηρεσιών των υπουργείων που οδήγησαν στη μη καταβολή οφειλών προς τους ιδιοκτήτες λεωφορείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ξαναγράφοντας τους μύθους του Αισώπου»



Εργαστήρι για παιδιά από τον Οκτώβριο στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Παιδικό Εργαστήρι Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής με τη συγγραφέα Χριστίνα Κόλλια διοργανώνει από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου το Μουσείο Ηρακλειδών.

Σκοπός των μαθημάτων είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών και η καλλιέργεια της έκφρασης του λόγου με τρόπο βιωματικό κι ευχάριστο. Με αφορμή τους μύθους του Αισώπου, τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν τις δικές τους ιστορίες και ταυτόχρονα ανακαλύπτουν αξίες διαχρονικές, όπως η εργατικότητα, η αυτάρκεια, η φιλομάθεια, η φιλαλήθεια, η αλληλεγγύη», αναφέρει η συγγραφέας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι δίωρα μαθήματα λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής για παιδιά 8-12 ετών, με θέμα: «Ξαναγράφοντας τους μύθους του Αισώπου»

O Αίσωπος, ο πατέρας της μυθογραφίας, έρχεται να συναντήσει τα παιδιά κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, στο Μουσείο Ηρακλειδών. Με αφηγήσεις σε πεζό και έμμετρο λόγο, με συζητήσεις για τα μηνύματα των μύθων, τα παιδιά θα κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της δημιουργίας και της γνώσης, ξαναγράφοντας τις σοφές ιστορίες του μεγάλου παραμυθά.

Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσείου
Πού απευθύνεται: παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
Ημερομηνίες: κάθε Σάββατο πρωί από 06/10/12 έως 10/11/12
Ώρες: 11:00 - 13:00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

6 Οκτωβρίου: Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας «‘Σας παρακαλώ πολύ, δε μου δίνετε λίγο σταράκι που είμαι πολύ πεινασμένο;’ είπε το τζιτζίκι στα μυρμήγκια…» Έλλη Αλεξίου, Μύθοι του Αισώπου.

13 Οκτωβρίου: Η αλεπού και το κοράκι «‘Φωνή έχεις, όλα τα έχεις – μόνο το μυαλό σου λείπει’, είπε η αλεπού στο κοράκι…» Στρατής Τσίρκας, Αισώπειοι μύθοι.

20 Οκτωβρίου: Ο πίθηκος και το δελφίνι «Το δελφίνι δεν πίστευε στ’ αυτιά του. Μπροστά σε τόσο θράσος, τα έχασε…» Αγγελική Βαρελά, Ένα πρωί με τον Αίσωπο.

27 Οκτωβρίου: Ο ποντικός της εξοχής και ο ποντικός της πόλης «’Ξάδερφε, έλα μαζί μου κι άσε πίσω το χωριό’, είπε το ποντικός της πόλης στον ποντικό της εξοχής…» Μαρή Γιαννακούρου – Γαλερού, Αίσωπος.

3 Νοεμβρίου: Η χελώνα και ο λαγός «‘Αφού, σώνει και καλά, θέλεις να ρεζιλευτείς, συμφώνησε ο λαγός, δέχομαι να παραβγούμε»… Ρένος Πολίτης, Αισώπου Μύθοι.

10 Νοεμβρίου: Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι «Ο βασιλιάς σαστίζει και την ελευθερία στον Ανδροκλή χαρίζει»… Άννα Παπασταύρου, Αίσωπος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Κα Ελένη Μ. Νομικού (Δευτ. - Παρ. 09:00-13:00)
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), κιν.: 6947 277 697
email: enomikou@herakleidon-art.gr

Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16, Θησείο
118 51 Αθήνα
T: 210 34 61 981
F: 210 34 58 225
E: info@herakleidon-art.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη συνέργεια πανεπιστημίου και κοινωνίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να υλοποιήσει και φέτος το πρόγραμμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για κύκλους διαλέξεων που πραγματοποιούν περισσότεροι από εξήντα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ανεξάρτητοι ερευνητές και ειδικοί σε επιμέρους αντικείμενα.

Οι θεματικοί κύκλοι
Για το τρέχον εξάμηνο έχουν προγραμματιστεί οι εξής θεματικοί κύκλοι: Κρίση, κοινοτικές δομές αλληλεγγύης και κοινωνία των πολιτών, τα δικαιώματα του ανθρώπου μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κρίση, νέα Μέσα: Επικοινωνία-Κοινωνία-Πολιτισμός, εξάρτηση-απεξάρτηση: μύθοι και πραγματικότητα, η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της.
Επισημαίνεται πως οι κύκλοι διαλέξεων θα διαφοροποιούνται ανά εξάμηνο.
Η επιλογή των θεματικών κύκλων έγινε με βάση τα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης (πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και πλήθος ενεργών πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων), τις σύγχρονες απαιτήσεις για βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη, τις ιδιαιτερότητες της εποχής και τις ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Οι εγγραφές θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θέατρο Κήπου (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 09:00 έως 13:00. Στους κύκλους των διαλέξεων έχουν δικαίωμα εγγραφής οι ενήλικες ενδιαφερόμενοι άνω των 18 ετών, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν μέχρι δύο κύκλους. Μετά το τέλος του προγράμματος χορηγείται βεβαίωση εγγραφής στους κύκλους των διαλέξεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες



Τα δικαιολογητικά των αποφοίτων Εκκλησιαστικών Λυκείων για την εγγραφή.

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, τα αποτελέσματα των υποψηφίων για εισαγωγή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες αποφοίτων Εκκλησιαστικών Λυκείων, σε ποσοστό 10% επιπλέον του αριθμού εισακτέων.

Οι επιτυχόντες θα πρέπει να προσέλθουν για εγγραφή από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012.

Τα αποτελέσματα θα μπορούν να τα πληροφορηθούν όσοι ενδιαφέρονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου (http://results.minedu.gov.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο- Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή είναι:

- Αίτηση για εγγραφή

- Απολυτήριο του Εκκλησιαστικού Λυκείου ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο του τίτλου αυτού

- Νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης

- Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

- Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο φορολογικό σύστημα



Τα σενάρια για το νέο φορολογικό σύστημα. Οι δαπάνες, οι κλίμακες, τα αφορολόγητα. Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή κατά του καρκίνου του προστάτη



Πλήττει κυρίως τους άνδρες των ανεπτυγμένων χωρών.

Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά και λαχανικά διατροφή και η μεσογειακή δίαιτα συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος πλήττει περισσότερο του άνδρες των ανεπτυγμένων χωρών. Η αύξηση της ηλικίας, η γενετική προδιάθεση, η γεωγραφική περιοχή, η διατροφή και η επαγγελματική έκθεση σε βαρέα μέταλλα αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη.

«Το 80% των ανδρών άνω των 80 έχουν καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού μ αυτό το είδος του καρκίνου έχουν διπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και αυτοί» ανέφερε ο διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του Θεαγενείου, χειρουργός ουρολόγος Νικόλαος Δημάσης σε ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 45ο ράλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το 15% των καρκίνων του άνδρα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό είναι μόλις 4%. Στην Ευρώπη είναι ο πιο συχνός από τους συμπαγείς όγκους- σε συχνότητα 214 διαγνώσεις ανά 1.000 άνδρες. Από το 1985 και μετά καταγράφηκε αύξηση των θανάτων σε πολλές χώρες και παρατηρήθηκε διαφορά στη συχνότητα ανά περιοχές- Κράτη. Η Σουηδία κατέχει στην Ευρώπη την πρώτη θέση με 37% στο σύνολο των νεοπλασμάτων.

«Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου γίνεται πολύ εύκολα, σε πρώιμο στάδιο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για την εκρίζωση της νόσου. Η δακτυλική εξέταση, η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος, είναι η τριάδα των ελέγχων που βοηθάει να διακρίνουμε ποιοι από τους άνδρες πρέπει να υποβληθούν σε βιοψία του προστάτη για την αποκάλυψη της νόσου» πρόσθεσε ο κ. Δημάσης.

Κατά μέσο όρο, ένας στους επτά άνδρες θα αναπτύξει προστατικό καρκίνο, λίγοι όμως από αυτούς θα παρουσιάσουν κλινικά σημαντική νόσο. Τα συμπτώματά του είναι γενικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες παθήσεις. Ωστόσο, αν ένας άνδρας δει αίμα στο σπέρμα του θα πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε εξετάσεις. Μετά την ηλικία των 50 ετών, κάθε άντρας θα πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε δακτυλοσκοπική εξέταση και σε εξέταση PSA, ενώ αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται από την ηλικία των 40 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το σωστό ωράριο στα γεύματα αδυνατίζει



Τι αποκάλυψε έρευνα Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Χαμηλά λιπαρά, λίγους υδατάνθρακες, πολλές ή λίγες πρωτεΐνες…. Ξεχάστε τα όλα! Αν θέλουμε να αδυνατίσουμε το μυστικό είναι το σωστό timing των γευμάτων ακόμη και αν αυτά είναι πλουσιότατα σε λίπος.

Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό FASEB. Βέβαια, οι ερευνητές εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους μετά από πειράματα σε ποντίκια – οπότε δεν γνωρίζουμε αν αυτά αφορούν και εμάς, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να ελπίζουμε ότι σύντομα θα τεκμηριωθεί η επίδραση του σωστού timing των γευμάτων και στη δική μας σιλουέτα.

Επί 18 εβδομάδες οι ερευνητές τάιζαν τέσσερις ομάδες ποντικιών με τους εξής τρόπους: τα ποντίκια της πρώτης ομάδες έτρωγαν γεύματα πλούσια σε λίπος σε συγκεκριμένες ώρες, εκείνα της δεύτερης κατανάλωναν χαμηλά σε λίπος γεύματα με αυστηρό ωράριο, τα πειραματόζωα της τρίτης έτρωγαν χαμηλά σε λιπαρά τρόφιμα όποτε ήθελαν, ενώ εκείνα της τελευταίας ομάδας έτρωγαν πλούσια σε λίπος τρόφιμα χωρίς πρόγραμμα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές στις ποσότητες που κατανάλωναν οι τέσσερις ομάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο τέλος του πειράματος διαπιστώθηκε ότι όλα τα ποντίκια πήραν βάρος. Ποια όμως πήραν το περισσότερο; Εκείνα που έτρωγαν λιπαρά απρογραμμάτιστα απαντούν οι ειδικοί. Και ποια είχαν πάρει το λιγότερο βάρος; Εκείνα που έτρωγαν λιπαρά φαγητά με αυστηρό ωράριο. Η ενδιαφέρουσα αυτή διαπίστωση οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το timing της κατανάλωσης φαγητού υπερέχει συγκριτικά με το ποσοστό λίπους στις τροφές και οδηγεί σε βελτιωμένο ρυθμό του μεταβολισμού γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές ο προσεχτικός προγραμματισμός των γευμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θεραπευτικό όπλο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος



Οι πιθανότητες ενισχύονται κατά 23%.

Όσοι εργάζονται σε συνθήκες στρες, με φόρτο εργασίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, κινδυνεύουν κατά 23% περισσότερο να πάθουν έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, σε σχέση με όσους δουλεύουν πιο χαλαρά και με περισσότερα περιθώρια ελευθερίας.

Σε νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα μελετήθηκαν για περίπου 7,5 χρόνια 200.000 ανθρώπους από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία), οι οποίοι δεν είχαν στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 3,4% των εμφραγμάτων μπορεί να αποδοθεί στο εργασιακό στρες, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, αλλά πάντως πολύ μικρότερο από το 36% που αποδίδεται στο κάπνισμα και το 12% που αποδίδεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εργασία ή επάγγελμα μπορεί να οδηγήσει σ’ επικίνδυνο στρες, όμως το φαινόμενο είναι ακόμα συχνότερο σε όσους έχουν χαμηλότερη εργασιακή εξειδίκευση. Για παράδειγμα, οι γιατροί, που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων, είναι λιγότερο πιθανό να στρεσαριστούν σε σχέση με ένα βιομηχανικό εργάτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα κι αν κάποιος έχει αρκετό άγχος στη δουλειά του, μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει την πίεση για την καρδιά του κάνοντας υγιεινή ζωή, χωρίς κάπνισμα και με γυμναστική.


Διαβάστε περισσότερα...

Εχθρός με τον Μορφέα το κάπνισμα



Οι καπνιστές κοιμούνται λιγότερο σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν
.
Επιπτώσεις στις ώρες και την ποιότητα του ύπνου έχουν οι καπνιστές, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Μια άλλη αμερικανική μελέτη ανακάλυψε ότι οι καπνιστές που έχουν πάθει καρκίνο των πνευμόνων, έχουν κατά μέσο όρο δεκαπλάσιες γενετικές μεταλλάξεις στους όγκους τους, σε σχέση με όσους ποτέ δεν είχαν καπνίσει.

Όπως διαπιστώθηκε το 17% των καπνιστών κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και το 28% ανέφεραν διαταραχές κατά τον ύπνο τους. Τα αντίστοιχα, σαφώς χαμηλότερα ποσοστά για τους μη καπνιστές, ήταν 7% και 19%.

Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το κάπνισμα ευθύνεται άμεσα για τα προβλήματα του ύπνου, καθώς οι καπνιστές συνήθως έχουν κι άλλες συνήθειες που δεν τους βοηθούν να κοιμηθούν, όπως να βλέπουν έως αργά τηλεόραση ή να μην ασκούνται αρκετά σωματικά. Όμως οι γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νικοτίνη έχει τη δική της ευθύνη, καθώς διεγείρει τον οργανισμό.

Στη δεύτερη έρευνα, οι αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς με όγκο στους πνεύμονες και ιστορικό καπνίσματος έχουν δέκα φορές περισσότερες μεταλλάξεις στον όγκο τους σε σχέση με τους καρκινοπαθείς που ποτέ δεν υπήρξαν καπνιστές.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας



Για το κλείσιμο παιδικού σταθμού στο Κερατσίνι.

Το σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, οι γονείς και κηδεμόνες του ιδρύματος «Παιδική Στέγη» συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας, με θέμα «Το πέταγμα των παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς "Παιδική Στέγη", οι ευθύνες του ιδρύματος και της κυβέρνησης», διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του παιδικού σταθμού ΚΡΩΣΦΗΛΔ στο Κερατσίνι.

«Η προσχολική αγωγή είναι κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό δικαίωμα κάθε παιδιού και υποχρέωση του κράτους να καλύψει ποσοτικά και ποιοτικά όλον τον παιδικό πληθυσμό δωρεάν με ενιαίο τρόπο και όχι να μετατρέπεται σε εμπόρευμα», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του σωματείου των Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Γιώργος Μπουλούγαρης.

«Η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Εργασίας, κ. Παναγιωτόπουλου, δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσουν και οι 5 παιδικοί σταθμοί και κυρίως αυτός στο Κερατσίνι διατηρώντας τη χρηματοδότηση στα περσινά επίπεδα», ανέφερε, επίσης.


Διαβάστε περισσότερα...