Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ζουν περισσότερο οι υπέρβαροι καρδιοπαθείς


Επιστήμονες παρακολούθησαν 4.400 καρδιοπαθείς.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι υπέρβαροι καρδιοπαθείς έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου συγκριτικά με τους αδύνατους συνομηλίκους τους.

Οι ερευνητές από το University College London διαπίστωσαν ακόμη ότι ακόμη και οι παχύσαρκοι καρδιοπαθείς έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς συγκριτικά με τους ασθενείς φυσιολογικού βάρους.Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 4.400 καρδιοπαθείς οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα για την υγεία που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία και τη Σκοτία.

Μερικές από τις εξηγήσεις των ειδικών που διεξήγαγαν την έρευνα είναι ότι η αγωγή που δίνεται σε όσους έχουν περιττά κιλά είναι πιο επιθετική, οπότε προστατεύονται καλύτερα. Από την άλλη μεριά όμως επισημαίνουν ότι ίσως η έμφαση στο βάρος να είναι παραπλανητική όσον αφορά την κατάσταση της υγείας.

Είναι σημαντικό σύμφωνα με τους ερευνητές να εστιάζουμε στην άθληση και να λάβουμε υπόψη μας ότι μπορεί κάποιος να έχει βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση με τον αθλητισμό, χωρίς να έχει χάσει βάρος.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή αγκαλιά κοινωνικής προσφοράς


Σε 70 εκστρατείες πραγματοποιήθηκαν 126.957 ιατρικές εξετάσεις.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην «Αίγλη» του Ζαππείου περισσότεροι από 200 άνθρωποι τίμησαν με την παρουσία τους την επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας και δράσης της «Ανοιχτής Αγκαλιάς».

Με σημαία το σύνθημα «Υγεία για όλους» και σκοπό τη στήριξη του νοσηλευόμενου παιδιού και των οικογενειών τους, οι εθελοντές και εθελόντριες, γιατροί και νοσηλευτές της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» αγωνίστηκαν, για να προωθήσουν παντού το μήνυμα της αλληλεγγύης και της προσφοράς ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς.

Για 20 ολόκληρα χρόνια οι Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής, oι άνθρωποι της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», στάθηκαν δίπλα σε όλους εκείνους που είχαν ανάγκη από άκρη σε άκρη της Ελλάδας και τα ταξίδια βρήκαν ανταπόκριση στη νησιωτική και ηπειρωτική περιφέρεια, γιατί είχαν άξιους συνοδοιπόρους εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και χορηγούς.



Αλλά κυρίως την άσβεστη και αταλάντευτη θέληση να υποστηρίζουν με κάθε τρόπο και πάνω από κάθε δυσκολία, τη ζωή.

«Στις κρίσιμες μέρες που βιώνουμε, ορίζουμε ένα νέο ξεκίνημα, βασισμένο κυρίως στην απόλυτη βεβαιότητα ότι, η Αγάπη, η Αλληλεγγύη και η Ανθρωπιά δεν έχουν σύνορα, όπως εξάλλου και το ταξίδι προσφοράς της "Ανοιχτής Αγκαλιάς"», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του φορέα κυρία Γιολάντα Βλάχου, στο τέλος της ομιλίας της και τον απολογισμό των είκοσι αυτών χρόνων.



Με αίσθημα ευθύνης, απόλυτης διαφάνειας και σύγχρονο ορθολογισμό, η «Ανοιχτή Αγκαλιά» πρόσφερε ουσιαστικά και μετρήσιμα οφέλη, 20 χρόνια τώρα, στον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

- 70 εκστρατείες προληπτικής ιατρικής
- 153 προορισμοί σε όλη την Ελλάδα
- 126.957 ιατρικές πράξεις (73.225 σε παιδιά, 53.732 σε ενήλικες)
- 8.200 υπερηχογραφήματα
- 14.300 καρδιογραφήματα
- 12.200 τεστ Παπανικολάου
- 43.000 φθοριώσεις
- περισσότερες από 15.100 βιοχημικές εξετάσεις
- 7 παιδικές χαρές
- 7 αναπλάσεις παιδιατρικών κλινικών
- 5 αίθουσες παιγνιοθεραπείας
- προσφορά μαστογράφου στη Θεσσαλονίκη
- εξοπλισμός μονάδας εγκαυμάτων στο νοσοκομείο Παίδων Π.&Α. Κυριακού
- δημιουργία της 1ης Κρατικής Τράπεζας Βλαστοκυττάρων στη Β. Ελλάδα
- προγράμματα διατροφικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία
- λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή



Διαβάστε περισσότερα...

Τέρμα στις συντάξεις μαϊμού με το σύστημα «Αριάδνη»


Κοστίζουν στο Δημόσιο 500 εκατ. ετησίως.

Νησίδες παραβατικότητας που διαχρονικά αποτελούν «πληγή» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, κατασπαταλώντας πόρους περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως αποσκοπεί να αντιμετωπίσει το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει το σύστημα «Αριάδνη», το οποίο θα επικεντρωθεί στον πλήρη αποκλεισμό εμφάνισης φαινομένων παραβατικότητας στο μέλλον, όσον αφορά στη λήψη συνταξιοδοτικών και άλλων παροχών, σφραγίζοντας «διαρροές» πόρων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και κατ' αυτό τον τρόπο καθιστώντας άνευ αντικειμένου οιαδήποτε ανάγκη μελλοντικής απογραφής.

Ουσιαστικά, με το σύστημα αυτό επιχειρείται, για πρώτη φορά, ένας οργανωμένος ανασχεδιασμός και συνάρθρωση των διαδικασιών που αφορούν τη διοικητική αποτύπωση των πράξεων αλλαγής δημογραφικής και οικογενειακής κατάστασης των ασφαλισμένων (γέννηση, γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, διαζύγιο και θάνατος), αλλά και την εξασφάλιση ότι η προκύπτουσα πληροφορία διοχετεύεται άμεσα και έγκυρα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα, βασικό ρόλο στο σύστημα «Αριάδνη» επιτελούν η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και οι ληξίαρχοι, οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του πρώτου κεφαλαίου, έχουν την κεντρική ευθύνη για την αξιόπιστη και ακριβή συλλογή και καταχώρηση των βασικών στοιχείων ταυτοποίησης των πολιτών. Η βασική πληροφορία στα ληξιαρχεία καταφθάνει απευθείας από τους πολίτες αλλά κυρίως διασφαλίζεται από τις άλλες συναρμόδιες αρχές.

Κομβικός στη λειτουργία του συστήματος είναι επίσης ο ρόλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία έχει πλέον αναβαθμισμένα καθήκοντα και αποτελεί τον «τεχνολογικό» εγγυητή της τήρησης και εφαρμογής της ασφαλιστικής νομοθεσίας διασφαλίζοντας ουσιαστικά την αποφυγή εκροής χρηματικών ποσών σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και προστατεύοντας καίρια την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων.

-Στο γάμο υπάρχει αλληλεπίδραση των συστημάτων της ΓΓΠΣ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η πληροφορία του ΑΜΚΑ και ΑΦΜ διοχετεύεται στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, μέσω του ειδικού ηλεκτρονικού παραβόλου για την άδεια γάμου το οποίο εκδίδεται από τη ΓΓΠΣ και περιέχει υποχρεωτικά τα ανωτέρω στοιχεία. Η ληξιαρχική πράξη γάμου περιλαμβάνει υποχρεωτικά ΑΜΚΑ και ΑΦΜ καθώς και το μοναδικό αριθμό του παραβόλου της ΓΓΠΣ.

- Στο διαζύγιο πλέον η σχετική δήλωση και καταχώρηση του είναι δεσμευτική για τους πρώην συζύγους, ειδάλλως δεν θα είναι δυνατή η επίκληση του στις δημόσιες αρχές. Υποχρεωτικά πλέον δηλώνονται και σε αυτή την περίπτωση τα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

- Τόσο στη σύναψη όσο και στη λύση του συμφώνου συμβίωσης, οι συμβολαιογράφοι με το ειδικό κύρος του άμισθου κρατικού λειτουργού διασφαλίζουν ότι η σχετική πληροφορία θα φτάσει στον ληξίαρχο και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.

- Στο θάνατο οι ληξίαρχοι εκδίδουν μηχανογραφικά τη ληξιαρχική πράξη, η οποία είναι πλέον αδύνατο να εκδοθεί χωρίς να περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές πληροφορίες για τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για την ταφή είναι αναγκαία πια μόνο η ληξιαρχική πράξη θανάτου, καθίσταται σαφές ότι τα κεντρικά στοιχεία ταυτοποίησης του θανόντος, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ πρέπει να δηλώνονται στους ληξιάρχους για να προχωρήσει η όλη διαδικασία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλές το γάλα στη Ρουμανία


Επαναεισάγεται στα σούπερ μάρκετ μετά το σκάνδαλο με την καρκινογόνο ουσία.

Διαβεβαιώσεις στο καταναλωτικό κοινό ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα, το γάλα που θα κυκλοφορήσει στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης, είναι ασφαλές, έδωσε η Εθνική Κτηνιατρική Υπηρεσία, αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων της Ρουμανίας ANSVSA.

Σε ανακοίνωσή της υπηρεσίας επισημαίνεται ότι, από την επόμενη εβδομάδα θα επανεισαχθεί στις εμπορικές αλυσίδες, γάλα από συγκεκριμένες φάρμες που είχε σταματήσει να κυκλοφορεί, έπειτα από τον εντοπισμό υψηλότερων επιπέδων αφλατοξίνης σ' αυτό.

Ο προσωρινός πρόεδρος της ANSVSA Βλάντιμιρ Μαναστιρεάνου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι, έπειτα από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις φάρμες και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, το γάλα που παράγεται είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ξεκίνησαν οι έλεγχοι στη γαλακτοκομική αγορά, 193 τόνοι ή περίπου το 0,03% της μηνιαίας ποσότητας παραγωγής έπαψε να διατίθεται στις μεταποιητικές βιομηχανίες ή σε απευθείας πώληση στον τελικό καταναλωτή και άλλοι 104 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων ή το 1,66% της συνολικής παραγωγής, καταστράφηκαν, έπειτα από τον εντοπισμό υπερβολικών επιπέδων αφλατοξίνης.

Στη συνέχεια, η ANSVSA προχώρησε στη λήψη μέτρων και τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων, με στόχο να αποκατασταθεί η παραγωγή γάλακτος στις φάρμες και τα προϊόντα τους να διατεθούν στην αγορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινοπαθής κέρδισε μαραθώνιο σπρώχνοντας την κόρη του σε καρότσι



«Θέλω να θυμάται πόσο ωραία περνούσαμε μαζί».

Το σκληρό της πρόσωπο έδειξε η ζωή στον 32χρονο Iram Leon ο οποίος διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο πριν δύο χρόνια.

Από τότε πήρε μια σημαντική απόφαση. Να περνάει όσο περισσότερο από το χρόνο που του απομένει με την 6χρονη κόρη του.

Οι γιατροί του έχουν πει ότι το πιθανότερο είναι να ζήσει μέχρι τα 40. «Όταν έρθει η ώρα να αποχαιρετίσω αυτή τη ζωή, το μοναδικό πράγμα που δεν θα χρειαστεί να πω είναι: "μακάρι να είχα περάσει περισσότερο χρόνο με το παιδί μου"».



Ο Iram Leon καθώς άρχισε να τρέχει σε διάφορους μαραθώνιους έχοντας πάντα για συντροφιά την εξάχρονη κόρη του, την οποία σπρώχνει με καρότσι.



Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει δώδεκα αγώνες, ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα τερμάτισε πρώτος στο μαραθώνιο Gusher του Τέξας.



«Έχοντας ολοκληρώσει τα μισά της διαδρομής δεν μπορούσα να δω κανέναν μπροστά μου, οπότε ρώτησα έναν ποδηλάτη πόσο πίσω είχα μείνει. Μου απάντησε ότι δεν υπήρχε κανείς άλλος μπροστά, ήμουν πρώτος, πληροφορία που με καθήλωσε».

Η κόρη του ξέρει από την αρχή το πρόβλημα υγείας του πατέρα της και δεν λείπει στιγμή από το πλευρό του.

«Θέλω η κόρη μου να έχει όσες περισσότερες αναμνήσεις από μένα γίνεται. Θέλω να θυμάται πόσο ωραία περνούσαμε μαζί, όχι να έχει την εικόνα μου να είμαι άρρωστος» λέει ο ίδιος.






Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση δημοτικών τελών στο Ναύπλιο


Στο πλευρό των ευπαθών κοινωνικά ομάδων ο δήμος.

Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων αποφάσισε να μειώσει τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της πόλης, αναλογιζόμενο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η απαλλαγή αφορά τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους του δήμου καθώς όλους τους νέους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια του δήμου Ναυπλίου.

Η απόφαση του δήμου αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες πολίτες οι οποίοι καθημερινά βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και να μην επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

«Θέλουμε ένα δήμο ζωντανό και είμαστε υποχρεωμένοι, ως δημοτική αρχή, να βρούμε λύσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα και μέσα από αυτήν να στηρίξουμε την αγορά, να τονώνουμε την κίνηση, να συμβάλουμε στην τουριστική ανάπτυξη και να αμβλύνουμε την ανεργία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Δίνουμε κίνητρα στους νέους επαγγελματίες να τολμήσουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας. Στεκόμαστε δίπλα στην τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια, που αποτελεί στολίδι που κοσμεί τον θεσμό της ελληνικής οικογένειας. Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ανάγκες και υποχρεώσεις που αδυνατούν οι περισσότερες ν' αντεπεξέλθουν και είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα τους. Με την απόφαση αυτή ο δήμος θα συμβάλει ώστε να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια και ανακούφιση σ' αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.



Διαβάστε περισσότερα...

Για φιλανθρωπικό σκοπό τραγουδούν Θεοδωρίδου-Βρεττός


Τα έσοδα θα διατεθούν για τη θεραπεία κοριτσιού που έχει καρκίνο.

Σε μουσική φιλανθρωπική εκδήλωση για τη μικρή Μαργαρίτα, που πάσχει από την επάρατη νόσο, θα συμμετέχουν η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Ηλίας Βρεττός την Κυριακή, 31 Μαρτίου, στις 9:30 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο γνωστοί καλλιτέχνες, όπως και όλοι οι συνεργάτες τους, θα τραγουδήσουν στο «Astra Live» αφιλοκερδώς και τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ιατρική περίθαλψη του κοριτσιού που χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση μυελού των οστών.

«Νιώθω ευγνώμων όταν μέσα από αυτό που υπηρετώ χρόνια, το τραγούδι, μπορώ να βοηθήσω στο ελάχιστο σ' ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Η αρρώστια χτυπάει την πόρτα μας ανά πάσα στιγμή και πρέπει ο ένας να στηρίζει τον άλλον. Ζητάω ως χάρη να αγοράσουν οι Θεσσαλονικείς τις προσκλήσεις της συγκεκριμένης βραδιάς και να βοηθήσουμε το παιδί», δήλωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου η Νατάσα Θεοδωρίδη.

Η φιλανθρωπική εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης με τη στήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η τιμή των προσκλήσεων έχει καθοριστεί στα 20 ευρώ και διατίθενται από τα ακόλουθα σημεία: την Αναπτυξιακή Εταιρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου «Ο Σύμβουλος του Επαγγελματία» (Αριστοτέλους 27, ισόγειο), τα τρία βιβλιοπωλεία «Μαλλιάρης Παιδεία» (Ερμού 53, Δημητρίου Γούναρη 39 και 25ης Μαρτίου 51, στην Ευκαρπία) και τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μεγάρου Μουσικής Αριστοτέλους.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για το ν/σ του υπ. Ναυτιλίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.03.2013
Η Ε.Σ.Α.μεΑ καταθέτει τις προτάσεις της ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το ν/σ του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και λοιπές διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν στα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία οι οποίες βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Οι παρατηρήσεις και τις προτάσεις στοχεύουν στη βελτίωση των διατάξεων του άρθρου 36.

Υπό το βάρος των ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων που δέχονται τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους θα πρέπει η έκπτωση των τιμών των εισιτηρίων των πλοίων να επεκταθεί στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το οποίο άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ πριν ακόμα την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Επίσης η ΕΣΑμεΑ ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που είναι κάτοικοι στα νησιά και να ισχύσει η έκπτωση 50% στα εισιτήρια των πλοίων για τα άτομα με βαθμό αναπηρίας 50% και άνω.

Επισυνάπτεται η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 132 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Τρομάζει στη σκέψη κάθε τροφής εκτός από... πατάτες


Έχει καταναλώσει πάνω από 13.000 σακιά.

Η 23χρονη Claire Jones από μικρό κοριτσάκι είχε αναπτύξει μια πολύ περίεργη φοβία στα τρόφιμα εκτός από τις πατάτες. Η νεαρή κοπέλα που έχει καταναλώσει πάνω από 13.000 σακιά από πατάτες μέχρι τώρα στη ζωή της παθαίνει κρίσεις πανικού και αρρωσταίνει και μόνο στη σκέψη ότι θα φάει ένα κανονικό γεύμα.

Λόγω της διατροφικής της διαταραχής δε μπορεί να φάει τίποτε άλλο από πατάτες, τυρί τσένταρ και σαλάτα λάχανο, συγκεκριμένης μάρκας σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία.

Η επιλεκτική διατροφή είναι μια αναγνωρισμένη πάθηση και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του πάσχοντα. Στην περίπτωση της Claire αυτό σημαίνει επίμονες λοιμώξεις και αναιμία.



«Έχω κουραστεί να τρώω μόνο πατάτες, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω. Αρρωσταίνω. Το ανοσοποιητικό μου σύστημα είναι σε κακή κατάσταση. Επί έξι μήνες είχα μόλυνση στον κόλπο και δε μπορούσα να την αντιμετωπίσω. Νιώθω συνεχώς κουρασμένη και δε μπορώ να δοκιμάσω καινούριες τροφές. Φοβάμαι μέχρι και να πάω στο σούπερ μάρκετ χωρίς παρέα. Μια φορά πήγα σε ένα πάρτι στη δουλειά με συναδέλφους μου και όταν έβγαλαν έξω τον μπουφέ άρχισα να τρέμω και να νιώθω ζαλάδες» είπε η ίδια.










Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη γνωριμία των αποφοίτων του ΑΠΘ με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης


Στόχος είναι η μόνιμη και αμφίρροπη σχέση ανάμεσα στο ίδρυμα και τους απόφοιτους.

Την πρώτη εκδήλωση γνωριμίας με τους απόφοιτους του πανεπιστήμιου και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, οργάνωσε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Π.Θ.).

Ουσιαστικά ήταν το πρώτο επίσημο ραντεβού των μελών, στοχεύοντας στη δημιουργία μόνιμης και αμφίρροπης σχέσης μεταξύ του ΑΠΘ και των αποφοίτων του, που ως ένας ζωντανός οργανισμός συνεχώς «θα ενισχύεται με νέα μέλη, ενώ παράλληλα θα αποκομίζει από αυτά την εμπειρία τους μέσα από τον εργασιακό στίβο απ' όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους». Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και μια ταινία της ΕΤ3, μισής περίπου ώρας, σχετικά με την ιστορία του ΑΠΘ, την φοιτητική ζωή, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, τους αγώνες των φοιτητών και την εξέλιξη των κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Είναι δύσκολη περίοδος για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε αυτό το σημείο που φθάσαμε όποιος αντέξει θα προχωρήσει μπροστά. Είναι πολύς κόσμος που έχει βοηθηθεί από το κρατικό πανεπιστήμιο, παίρνοντας ένα πτυχίο και το οποίο αποτέλεσε το εισιτήριο της σταδιοδρομίας του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, για να συνεχίζει: «Μέσα από αυτόν σύλλογο θα έρθουμε σε επαφή με άτομα που έχουν βγει στην παραγωγική εργασία και θα μας υποδείξουν τα λάθη μας. Έτσι, θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε να είμαστε στα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο και το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Για την αναγκαιότητα του Συλλόγου αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Ταρλατζής. «Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη κουλτούρα όπως υπάρχει στο εξωτερικό για έναν τέτοιο σύλλογο. Αναπτύσσεται όμως τώρα και είναι πολύ σημαντικό που έχει γίνει η αρχή. Σιγά- σιγά θα γίνει συνείδηση στους απόφοιτους, θα έρθουν πολλά μέλη, θα μεγαλώσει η οικογένεια και θα αποτελέσει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ΑΠΘ», τόνισε ο κ. Ταρλατζής.

Τέλος, ο πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, π. Αντιπρύτανης, Ομότιμος Καθηγητής, Παναγιώτης Λαδάς δήλωσε: «Πρέπει να δημιουργηθεί μια αμφίρροπη σχέση μεταξύ των αποφοίτων και του ΑΠΘ. Στόχος είναι να διατηρήσουμε και να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις των αποφοίτων και να τις αναπτύξουμε εντός και εκτός Ελλάδας. Η εμπειρία των αποφοίτων θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε και θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την συνέχεια του θεσμού του ΑΠΘ».


Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που τα βλέπει όλα ανάποδα


Η Bojana Danilovic είναι μια 28χρονη γυναίκα από τη Σερβία που πάσχει από μια παράξενη «κατάσταση» που έχει αφήσει γιατρούς και επιστήμονες άναυδους. Βλέπει και κάνει τα πάντα ανάποδα.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, οι οποίοι εξέτασαν την κοπέλα αναφέρουν ότι πάσχει από μια σπάνια πάθηση του εγκεφάλου που ονομάζεται «φαινόμενο χωρικού προσανατολισμού». Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι τα μάτια της βλέπουν τα πράγματα με το σωστό τρόπο, αλλά για κάποιο λόγο ο εγκέφαλός της να αλλάζει θέση.

Η Bojana είναι μοναδική περίπτωση στον κόσμο. Τα πάντα στη ζωή της ήταν… προς τα πίσω, ακόμα και τα πρώτα της βήματα τα έκανε από την ανάποδη. Η μητέρα της μάλιστα χρειάστηκε να την διδάξει πώς θα περπατήσει όπως τα άλλα παιδιά και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να τα καταφέρει. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή μιας πολύ ασυνήθιστης ζωής.

Τα παράξενα συνεχίστηκαν για την Bojana όταν άρχισε να γράφει. Ξεκινούσε από την κάτω δεξιά γωνία και τελείωνε στην επάνω αριστερή. Μάταια όλοι προσπαθούσαν να της μάθουν τον ίσιο δρόμο. Όταν τελείωσε το σχολείο βρήκε δουλειά στη Δημοτική Αρχή, όπου οι συνάδελφοί της έμειναν εμβρόντητοι όταν γύρισε ανάποδα την οθόνη και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή για να βλέπει καλύτερα

Στο σπίτι βλέπει ανάποδα τηλεόραση, χρησιμοποιεί ανάποδα το κινητό τηλέφωνο, ενώ το ίδιο κάνει όταν θέλει να διαβάσει εφημερίδα, περιοδικό ή κάποιο βιβλίο. Η κατάστασή της προσέλκυσε την προσοχή των Αμερικανών επιστημόνων πριν από μερικά χρόνια, οι οποίοι την υπέβαλαν σε εξετάσεις χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς γιατρό οι 3.500 κάτοικοι της Πάτμου


Η Πάτμος εκπέμπει SOS. Το νησί έχει μείνει χωρίς γιατρό, μετά και την παραίτηση χθες του μοναδικού αγροτικού γιατρού . Καταγγελίες που έγιναν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), που καλεί το υπουργείο Υγείας και τις Εισαγγελικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους «πριν η ολιγωρία κοστίσει μαζικά σε ανθρώπινες ζωές».

Όπως σημειώνει ο ΙΣΑ περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι της Πάτμου έχουν εγκαταλειφτεί χωρίς γιατρό και 650 παιδιά έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο, λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην πλήρωση των θέσεων αγροτικών και ειδικών γιατρών. Οι οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας που είναι κενές, προβλέπουν 6 ειδικευμένους και τρεις αγροτικούς γιατρούς, ενώ ο μοναδικός αγροτικός γιατρός του νησιού, «φτάνοντας στα όρια της αντοχής στην ευθύνη της περίθαλψης 4.500 πολιτών, παραιτήθηκε».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του για την τραγική εγκατάλειψη της Πάτμου, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, οι κάτοικοι της Πάτμου έκαναν λαϊκή συνέλευση, ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην στοιχειώδη περίθαλψη, ενώ ο δήμος Πάτμου εξέδωσε ψήφισμα, απευθύνοντας έκκληση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ιατρικό δυναμικό.

«Εδώ και τώρα πρέπει να δοθεί λύση», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «αν δεν επανδρωθεί το νησί με γιατρό τις επόμενες ώρες, τότε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον Ιατρικό Σύλλογο της Επαρχίας Καλύμνου θα στηρίξουν την Υγεία του νησιού με εθελοντές γιατρούς. «Δε θα επιστρέψουμε η ολιγωρία κάποιων να κοστίσει ανθρώπινες ζωές» καταλήγει ο κ. Πατούλης.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου ο Ι. Βαρδακαστάνης στην Ν. Υόρκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.03.2013

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη με την ιδιότητα του προέδρου της IDA (Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία), όπου θα πραγματοποιήσει μια σειρά επισκέψεων υψηλού επιπέδου για τα θέματα της Αναπηρίας διεθνώς, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της IDA.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου ο κ. Βαρδακαστάνης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Μόνιμων Αντιπροσωπιών στον ΟΗΕ των κρατών Βενεζουέλα, Ελ Σαλβαδόρ, Μπαγκλαντές και Ιρλανδίας.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου θα γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους από το Ιράν, την Ελλάδα και την Ε.Ε., καθώς και με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (United Nations Development Programme).

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο κ. Βαρδακαστάνης θα συναντήσει εκπροσώπους των Μόνιμων Αντιπροσωπιών στον ΟΗΕ των κρατών Αυστραλία, Κένυα, Ισπανία, Αίγυπτο και Βουλγαρία, καθώς και του άτυπου δικτύου Νέας Ζηλανδίας, Μεξικού, Φιλιππίνων και Ισπανίας.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπρόσωπο του UN DESA (Department of Economic and Social Affairs - Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ) και αργότερα την ίδια ημέρα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της UNICEF Anthony Lake. Τέλος την ίδια ημέρα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του κ. Βαρδακαστάνη και εκπροσώπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Eπιστροφή δώρου Χριστουγέννων σε 50.000 συνταξιούχους


Αναπάντεχο δώρο Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ επιστρέφει το κράτος σε περίπου 50.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, καθώς, μετά την αναπροσαρμογή που έγινε στις συντάξεις τους αναδρομικά από την 1/8/2012, βρέθηκαν να παίρνουν πολύ πιο κάτω από τα 2.500 ευρώ που ήταν το ποσό πάνω από το οποίο είχε καταργηθεί η καταβολή δώρων από το 2010 με το πρώτο μνημόνιο.

Στην πράξη, οι εν λόγω συνταξιούχοι "κέρδισαν" τα 400 ευρώ, επειδή οι μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις τους ήταν τόσο μεγάλες που τους έριξαν κάτω από το πλαφόν των 2.500 ευρώ και αυτόματα έγιναν δικαιούχοι του δώρου Χριστουγέννων για το 2012, μια που οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων εφαρμόστηκαν από την 1η Αυγούστου 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομοσπονδία αναπήρων: Πιο ειλικρινές θα ήταν μια ευθανασία


Με μια σπαρακτική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, η περιφερειακή ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία νοτίου Αιγαίου υπενθυμίζει το καθημερινό δράμα των ανθρώπων που δεν βρίσκουν ούτε τον τρόπο να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία του ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας).

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή:

"Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,

Επανερχόμαστε ξανά σε σας ζητώντας την άμεση παρέμβαση σας που παρ' όλες τις προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με τα κεντρικά γραφεία του ΚΕΠΑ έχει ΣΤΑΘΕΙ ΑΔΥΝΑΤΗ!!!! Κανένας δεν σηκώνει τα τηλέφωνα καμιά απάντηση δεν παίρνουμε και συνεχίζετε η ταλαιπωρία των ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Σας καταγγέλλουμε την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ λειτουργία της κεντρικής υπηρεσίας του ΚΕΠΑ.

Δεν είναι δυνατόν άτομα με βαριές μη αναστρέψιμες αναπηρίες των οποίων όλες οι κοινωνικές παροχές αναστέλλονται έως ότου επανεξεταστούν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ πάνω από ένα χρόνο και ακόμα όταν επανεξετασθούν περιμένουν την απάντηση πάνω από μήνα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο υπολογισμός του βαθμού είναι λάθος (και πάντα προς τα κάτω) σύμφωνα με τη γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας των επιτροπών.

Σας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε κάτοικοι του νομού Δωδεκανήσου που αποτελείται από νησιά. Όλα τα άτομα με αναπηρία που κατοικούν εκτός του νησιού της Ρόδου είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν δύο και τρεις και περισσότερες φορές στο ΚΕΠΑ της Ρόδου προκειμένου να πάρουν ιατρικές βεβαιώσεις, να τις καταθέσουν, να εξετασθούν από τις επιτροπές να παραλάβουν το αποτέλεσμα. Τα τηλεφώνα των κεντρικών ΚΕΠΑ στην Αθήνα σίγουρα τα έχουν ως διακοσμητικά αντικείμενα γιατί ουδέποτε απαντούν.

Πιο ειλικρινές θα ήταν μια ευθανασία στα άτομα με μόνιμες μη αναστρέψιμες αναπηρίες παρά σε αυτόν τον καθημερινό θάνατο που βιώνουν.

Για οτιδήποτε είμαστε στη διάθεση σας".



Διαβάστε περισσότερα...

Κι άλλα σάπια φρούτα σε μαθητές


Άλλη μια παρτίδα με σάπια φρούτα παραδόθηκαν σε σχολική μονάδα του Αγρινίου, προκαλώντας αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία της Ε.Ε, «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά», που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα...

Λειψυδρία: 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα


Δύο στους δέκα ανθρώπους του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ τέσσερις στους δέκα δεν διαθέτουν έστω και στοιχειώδες σύστημα διάθεσης λυμάτων.

Το χειρότερο όμως είναι ότι 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα παγκοσμίως λόγω έλελιψης πόσιμου νερού αλλά και από τις συνέπειες της ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο από διαρροϊκές ασθένειες και από αυτούς τους θανάτους περίπου 1800 συνδέονται με το νερό και την υγιεινή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ζαχαρούχα ποτά απειλούν την υγεία


Συσχετίζονται με 200.000 θανάτους διεθνώς σύμφωνα με μελέτη.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συσχετίζονται με 200.000 θανάτους διεθνώς σύμφωνα με διεθνή ανάλυση δεδομένων που προήλθαν από την μελέτη 2010 Global Burden of Diseases.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα δεδομένα με 133.000 θανάτους απο διαβήτη, 44.000 από καρδιαγγειακά νοσήματα και 6.000 από καρκίνο.Η πλειοψηφία των θανάτων - το 78% - σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Καραιβική είχαν τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτητα οποία οι ερευνητές συσχέτισαν με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών.

«Εστιάσαμε σε θανάτους από χρόνια νοσήματα, γι'αυτό και η έρευνά μας εστίασε στους ενήλικες» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Gitanjali Singh από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard. Σύμφωνα με τον ίδιο μελλοντικά θαεκτιμήσουν την επίδραση των αναψυκτικών στην υγεία των παιδιών.

Τα ευρήματα για τη δράση του «γλυκού δηλητήριου» παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας για την Επιδημιολογία, την Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και το Μεταβολισμόστη Νέα Ορλεάνη.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο κίνδυνος για την υγεία παραμονεύει… στο ψυγείο


Αναψυκτικά και ποτά με ζάχαρη συνδέονται με 183.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Με ένα μεγάλο αριθμό θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο, έρχεται να συνδέσει τα αναψυκτικά με ζάχαρη μια νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα άλλα ποτά με ζάχαρη μπορεί να σχετίζονται με περίπου 183.000 θανάτους κάθε χρόνο σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Τα ποτά αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, καθώς επίσης στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που καλύπτουν 114 χώρες με το 60% του πληθυσμού της Γης και αφορούν στους θανάτους από διάφορες ασθένειες. Οι επιστήμονες συνέδεσαν τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, με 133.000 θανάτους από διαβήτη τύπου 2, με 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και με 6.000 θανάτους από καρκίνο.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι το 78% των παραπάνω θανάτων εξαιτίας των αναψυκτικών με ζάχαρη, συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, κυρίως στη Νότια Αμερική και στην Κεντρική/Ανατολική Ευρασία, παρά στις πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ όμως ειδικότερα, οι σχετικοί θάνατοι ετησίως υπολογίστηκαν σε περίπου 25.000. Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους είναι το Μεξικό, ενώ η Ιαπωνία εμφανίζεται να έχει τους λιγότερους σχετικούς θανάτους.

Άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη ευθύνονται για τους 183.000 θανάτους, αλλά διαπιστώνει απλώς μια σχέση μεταξύ ποτών και θανάτων.

Οι αμερικανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους εστίασε στις χρόνιες παθήσεις των ενηλίκων, ενώ μια νέα έρευνά τους στο μέλλον θα αξιολογήσει την αντίστοιχη επίπτωση των αναψυκτικών με ζάχαρη στα παιδιά σερ όλο τον κόσμο.

Από την άλλη, όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Γκιταντζάλι Σινγκ, «τα ευρήματά μας θα έπρεπε να ωθήσουν τις αρμόδιες Αρχές διεθνώς να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές για να μειώσουν την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, όπως την επιβολή φορολογίας, τη διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την μείωση της πρόσβασης σε αυτά τα ποτά».

Ο αμερικανικός καρδιολογικός σύλλογος συνιστά στους ενηλίκους να μην καταναλώνουν περισσότερες από 450 θερμίδες την εβδομάδα μέσω αναψυκτικών με ζάχαρη, με βάση μια ημερήσια δίαιτα 2.000 θερμίδων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία οξείας λευχαιμίας


Ελπιδοφόρα κρίνεται από τους ειδικούς η πρώτη απόπειρα θεραπείας της οξείας λευχαιμίας με χρήση γενετικής μηχανικής.

Η θεραπεία βασίζεται στη γενετική μεταβολή των ανοσοκυττάρων του πάσχοντος που προγραμματίζονται κατά τρόπο ώστε να καταπολεμούν τον καρκίνο. Μέχρι στιγμής, η θεραπεία φαίνεται αποτελεσματική, ενώ ο καρκίνος σε όσους υποβλήθηκαν σε αυτήν τέθηκε σε πλήρη ύφεση.

Στους ενήλικες ασθενείς, η ασθένεια βρίσκεται σε ύφεση. Μάλιστα, σε έναν από αυτούς που βρισκόταν σε βαριά κατάσταση, εξαφανίστηκαν τα ίχνη της οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο είναι "η ώρα της γης"


Το Σάββατο 23 Μαρτίου από τις 20:30 μέχρι και τις 21:30, σβήνουν τα φώτα σε όλο τον πλανήτη, ώστε όλοι να δράσουμε κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των κλιματικών αλλαγών.

Φέτος, το σύνθημα είναι " Θα το κάνω αν το κάνεις", προσκαλώντας όλους τους πολίτες να κατεβάσουν τον διακόπτη.

Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχει και η Βουλή, αφού για μια ώρα θα μείνει μέσα στο σκοτάδι.

Τα μεγαλύτερα μνημεία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ακρόπολης, θα γίνουν κομμάτι της νύχτας.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Κρέας αλόγου σε ΥΦΑΝΤΗΣ και ΝΙΚΑΣ


Στην ανάκληση σειράς προϊόντων, ανάμεσά τους κατεψυγμένα μπιφτέκια, λουκάνικα και παριζάκι, στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου, σε υψηλότατα ποσοστά μάλιστα, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Η ανακοίνωση αναφέρει:

"Σε συνέχεια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, μετά από τη λήψη Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και των σχετικών ελέγχων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Αττικής, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι ανιχνεύθηκε DNA αλόγου στα παρακάτω προϊόντα:
- Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 12/2/20/14, χαρτοκιβώτια των 4kg
(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό > 25%)
- Κατεψυγμένες κοτομπουκίτσες 25g, ημ/νία λήξης 7/1/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg
(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% &
- Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130g, ημ/νία λήξης 13/2/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg
(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό
- Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 16/1/2014, χαρτοκιβώτια των 4 kg
(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%)
- Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130 g, ημ/νία λήξης 7/12/2013, χαρτοκιβώτια των 3 kg
(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό

- Προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια “IFANTIS” σε συσκευασία 10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800g και ημ/νία λήξης 15/11/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία “ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.” (Σενέκα 4, Κηφισιά)
- Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης», 280 g, ημ/νία λήξης 5/5/2013, (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% &
- Παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», 300 g, ημ/νία λήξης 6/6/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >1%".
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Σημειώνεται ότι η ανάκληση / απόσυρση αναφέρεται στις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων και μόνο.
Σε ό,τι αφορά στα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ - παρ’ όλο που δεν προβλέπεται από τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - υποβάλλονται και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), εκδόθηκαν τα πρώτα οκτώ αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε κώμα οι εντατικές


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα περισσότερα νοσοκομεία όλης της χώρας, προκαλώντας "ηλεκτροσοκ" σε νοσηλευόμενους, γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν το εθνικό σύστημα υγείας ενεργό και να μην υπάρξουν απώλειες ζωών.

Διασηλωμένοι ασθενείς που μετακινούνται με ασθενοφόρο δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν μια άδεια κλίνη, άνθρωποι που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα κρεβάτι στην εντατική προκειμένου να σώσουν την ζωή των συγγενών τους και γιατροί που καλούνται για το ίδιο κρεβάτι να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία και τέσσερα βαριά περιστατικά.

Αυτή είναι, σύμφωνα με τους εντατικολόγους, η κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Μια καθημερινότητα που αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς σε λίγες ημέρες λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων γιατρών, με αποτέλεσμα με λουκέτο άλλες 50 κλίνες. Από τις 650 κλίνες ενταντικής θεραπείας που υπάρχουν συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι 154 παραμένουν κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που στερεί τη νοσηλεία σε 3.500 ασθενείς ετησίως, οδηγώντας τους περισσότερους στον θάνατο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων


Ορίζεται ασφαλιστική τιμή στη νέα θετική λίστα φαρμάκων.

Από την Τρίτη 26 Μαρτίου θα ισχύσει η ασφαλιστική τιμή στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, πρωτότυπο ή γενόσημο, και ο ασθενής με δική του επιβάρυνση θα μπορεί να επιλέξει κάποιο άλλο ακριβότερο φάρμακο. Αν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του και όταν είναι μεγαλύτερη ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής, καθώς και το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο Οργανισμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα φάρμακα που δεν τους επιβαρύνουν οικονομικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία του διαβήτη χωρίς ενέσεις ινσουλίνης


Ανοίγει ο δρόμος για την παρασκευή νέων φαρμάκων.

Αυστραλιανοί επιστήμονες διαπίστωσαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.

Η επιστημονική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έλυσαν το γρίφο του πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα, μία διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και για τη θεραπεία του διαβήτη.

«Όλη η μέχρι σήμερα εργασία έχει πραγματοποιηθεί χωρίς μία λεπτομερή απεικόνιση του πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικ Λόρενς του αυστραλιανού Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στη Μελβούρνη.

«Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε αναφερόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της, έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα στο Nature, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη συνεργάζεται με τον υποδοχέα της με έναν πολύ περίεργο τρόπο, τόσο η εν λόγω ορμόνη όσο και ο υποδοχέας της αναδιαμορφώνονται καθώς αλληλεπιδρούν.

«Ένα τμήμα της ινσουλίνης ξεδιπλώνει και σημαντικά τμήματα εντός του υποδοχέα μετακινούνται για να απορροφήσουν την ορμόνη. Τη διαδικασία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε "μοριακή χειραψία"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λόρενς.

Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης -ή σακχάρου- στο αίμα, ένας μηχανισμός ο οποίος καταρρέει στον οργανισμό των διαβητικών. Η κατανόηση της διαδικασίας δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση ινσουλίνης, πέραν την ένεσης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και με μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντων ινσουλίνης, εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτή η δομή θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους τρόπους χορήγησης ινσουλίνης στο μέλλον. Οι παρακευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία...για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κλπ», τόνισε.

Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από 366 εκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι ντομάτας για εγκεφαλικά και εμφράγματα


Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ένα χάπι που περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, βασικό συστατικό της ντομάτας, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και στην προστασία του εσωτερικού τους τοιχώματος, του ενδοθηλίου.

Η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) είναι η ουσία στη φλούδα της ντομάτας που της χαρίζει το κόκκινο χρώμα της και είναι γνωστό ότι διασπά τα λιπώδη ιζήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Η λήψη του συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής αντιστοιχεί στην κατανάλωση σχεδόν τριών κιλών ντομάτας και οι δημιουργοί του είναι αισιόδοξοι για την ευεργετική του δράση στο καρδιακό σύστημα.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα μια πρώτης μικρής έρευνας σε 36 καρδιοπαθείς και 36 υγιείς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 χρόνια φάνηκε ότι η λήψη του χαπιού αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων κατά 50%, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την κατάσταση του ενδοθηλίου.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο Cambridge και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στη Βουλή για τα θέματα Αναπηρίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21.03.2013

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κλήθηκε η ΕΣΑμεΑ να καταθέσει τις προτάσεις της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας». Την Συνομοσπονδία εκπροσώπησε ο α΄ αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ Θ. Κλεισιώτης.

Ο κ. Κλεισιώτης τόνισε την ικανοποίηση της ΕΣΑμεΑ για την απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 69 οι οποίες ήταν εξόχως άδικες για τους ανασφάλιστους υπερήλικες με αναπηρία αφού προβλέπονταν η διακοπή της σύνταξης στους υπερήλικες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα.

Επίσης ζήτησε να προβλεφθεί η συμμετοχή εκπροσώπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. ως ισότιμου Κοινωνικού Εταίρου, καθώς και η θέσπιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης για να προσληφθούν άτομα με αναπηρία στους συλλόγους ΑμεΑ. Επανέφερε δε την πρόταση να επανέλθουν στο χώρο της πρόνοιας τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ., αφού διαπιστώθηκε ότι κινδυνεύει η λειτουργία τους μετά την άκριτη συγχώνευσή τους στο χώρο της υγείας.

Επισήμανε ότι το άρθρο 66 που αφορά στη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας σε όσους βρίσκονται «φυλακισμένοι» στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, κινείται σε θετική κατεύθυνση, όμως δεν λαμβάνει πρόνοια για τους δικαιούχους του προνοιακού επιδόματος. Επίσης ζήτησε η ισχύς της διάταξης να μην λήξει την 31η Οκτωβρίου 2013 διότι ουδείς γνωρίζει πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις λίστες ντροπής των ΚΕΠΑ.

Ειδική αναφορά έγινε για την αποδιοργάνωση του μοναδικού Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης της χώρας και για αυτό το λόγο, ο κ. Κλεισιώτης ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα λυθούν άμεσα τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, τονίστηκε ότι θα εξεταστούν τα αιτήματα της Συνομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης και της τροπολογίας για το ΕΚΑ, τις επόμενες ημέρες και μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 1η Συνάντηση εταίρων «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21.03.2013

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου η πρώτη συνάντηση των εταίρων για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο : Καθολικά προσβάσιμες πόλεις», του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα- Κύπρος 2007 – 2013, Άξονας 2, Επενδύουμε στο κοινό μας μέλλον».

Η κήρυξη των εργασιών της συνάντησης έγινε από τον δήμαρχο Αγίας Νάπας Ιωάννη Καρούσο, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή, τόσο των Προγραμμάτων Διασυνοριακής Συνεργασίας, όσο και του συγκεκριμένου Έργου στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των δύο εταίρων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου, του Δήμου Ρεθύμνου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δήμου Ρεθύμνης προς όφελος των δημοτών και επισκεπτών με αναπηρία.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down



Ανακοίνωση 21.03.13
Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ, για να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα.

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Οι διακρίσεις μπορεί να είναι επαχθείς, όπως η καταναγκαστική στείρωση ή «διακριτικές», όπως η κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση. Τα άτομα με σύνδρομο Down συχνά στερούνται το δικαίωμα στην ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η νοητική αναπηρία επίσης έχει θεωρηθεί νόμιμος λόγος για την στέρηση των ατόμων με σύνδρομο Down της ελευθερίας τους, και για τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, συχνά για όλη τους τη ζωή.

Σε πολλές χώρες, τα κορίτσια και τα αγόρια με νοητική αναπηρία δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στη γενική εκπαίδευση. Η προκατάληψη ότι τα παιδιά με σύνδρομο Down παρεμποδίζουν την εκπαίδευση των άλλων έχει οδηγήσει γονείς των παιδιών να τα κρατούν στο σπίτι. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει - και όλο και περισσότεροι άνθρωποι σιγά σιγά το βλέπουν - ότι η διαφορετικότητα στην τάξη οδηγεί στην εκμάθηση και κατανόηση, επ ωφέλεια όλων των παιδιών.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. συνεχίζει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για τα άτομα με σύνδρομο Down και για όλα τα άτομα με αναπηρία, για μια κοινωνία χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς. Ο αγώνας αυτός αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βρίσκεται η χώρα μας. Υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τα άτομα με σύνδρομο down και για όλα τα άτομα με αναπηρία, στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, της υγείας, της εργασίας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης και αποδόμησης. Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί την άμεση προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με σύνδρομο down όπως αυτά προσδιορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ του ΟΗΕ και στο Σύνταγμα της χώρας, για να μην είναι και αυτά τα πρώτα θύματα μιας κρίσης, για την οποία δεν ευθύνονται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόταση τροπολογίας για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.03.2013

Τροπολογία προτείνει η ΕΣΑμεΑ για τα οξυμένα προβλήματα του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ).

Μεταξύ άλλων, η διασύνδεση του ΕΚΑ πριν ρυθμιστούν τα αναγκαία οργανωτικά θέματα λειτουργίας του με το ΓΝΑ «ΚΑΤ» είχε ως αποτέλεσμα να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΕΚΑ για το έτος 2012. Τα οξυμένα αυτά προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑ, καθώς και η αναγκαιότητα αποσύνδεσης του ΕΚΑ από το ΚΑΤ έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (Ε.Σ.ΑμεΑ.), την Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ).

Σε κατανόηση αυτών των προβλημάτων οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για την τροποποίηση της παρ. 17 του άρθρου 18 του ν. 3868/10 με την κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Ε.Κ.Α. με κοινή υπουργική απόφαση, και όχι με Π.Δ.

Αιτιολογική Έκθεση προτεινόμενης τροπολογίας:
Με την προτεινόμενη διάταξη δίδεται η δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης με κοινή υπουργική απόφαση, και όχι με τις χρονοβόρες διαδικασίες Π.Δ. , δεδομένου ότι το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) αποτελεί νοσοκομείο του ΕΣY, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3868/10, και κρίνεται απαραίτητο να ισχύσουν οι διατάξεις που διέπουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία του ΕΣΥ (ν. 2889/01, όπως ισχύει).

Τροπολογία
1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 17 του άρθρου 8 του ν. 3868/10 (129Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «Με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, εκδίδεται ο οργανισμός του, ρυθμίζονται όλες οι αναγκαίες μεταβολές, λόγω της υπαγωγής στο νέο νομοθετικό καθεστώς καθώς και όλα τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

On line οι εργασιακές ροές σε όλη τη χώρα


Πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου τέθηκε σε εφαρμογή.

Από την 1η Μαρτίου, υπάρχει ήδη η δυνατότητα παρατήρησης, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, της ροής προσλήψεων, απολύσεων αλλά και αμοιβών εργαζομένων, μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης ΙΚΑ- ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία κατέθεσαν οι κοινωνικοί φορείς τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι το πρωτοποριακό αυτό ηλεκτρονικό σύστημα θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι όλες οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν όλα τα στοιχεία των εργασιακών ροών.

Έτσι, με ακρίβεια ενός εργαζόμενου, θα είναι γνωστό πόσοι είναι οι εργαζόμενοι, το είδος της απασχόλησης, οι αμοιβές, ο κλάδος απασχόλησης, η δύναμη κάθε επιχείρησης σε επίπεδο περιφέρειας, νομού και νησιών, αποσαφήνισε ο υπουργός.

«Θα μπορέσουμε να ασκήσουμε, για πρώτη φορά, πραγματική πολιτική απασχόλησης, γιατί ακριβώς θα γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Κατά την ακρόαση των φορέων από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την πλειονότητα απασχόλησαν κυρίως τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στην αυστηροποίηση των ποινών παραβατικότητας των υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Θεόδωρος Δεληγιαννάκης, ο πρόεδρος του ΠΟΣΕ- ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος και άλλοι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις βελτιώσεις που επήλθαν.

Παράλληλα, υπογράμμισαν τα θετικά βήματα που γίνονται με το σύστημα Αριάδνη, για την ηλεκτρονική μηχανογράφηση των ασφαλισμένων.

Στο σύστημα Αριάδνη και ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), αναφέρθηκε και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος τα χαρακτήρισε ως το βασικό οπλοστάσιο της κοινωνικής ασφάλισης, για τη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) Μιχάλης Κανδαράκης, τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζονται φλέγοντα ζητήματα του Σώματος, όπως η θεσμική θωράκιση των Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ διαβεβαίωσε πως το ΣΕΠΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων.

Ακόμα, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέας Ανδρεάδης, για το άρθρο του νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τη θεσμική εκπροσώπηση του ΣΕΤΕ ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Online υπολογισμός για τις εισφορές στον ΕΛΓΑ


Οι αγρότες θα μπορούν άμεσα να ενημερώνονται από το διαδίκτυο
.
Με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορούν οι αγρότες να υπολογίσουν την ειδική ασφαλιστική εισφορά που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΛΓΑ για το έτος 2013.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωση ο ΕΛΓΑ παρέχει αυτήν την ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας του www.elga.gr με την επιλογή Υπολογισμός Εισφοράς Online. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν το Νομό, την Καλλιέργεια του αγροτεμαχίου και να εισάγουν τα στρέμματα για το φυτικό κεφάλαιο και το είδος και τον αριθμό των ζώων για το ζωικό κεφάλαιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Θεσσαλονίκης κατήγγειλε τη σύμβαση έξι εργαζομένων


Απείχαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατήγγειλε τη σύμβαση έξι εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στη Διεύθυνση Καθαριότητας, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση, απείχαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους για μακρύ χρονικό διάστημα.

«Στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, η δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει σε κανέναν εργαζόμενο να αμείβεται, χωρίς να παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες προσελήφθη. Τα δημόσια έσοδα από όπου αμείβονται οι εργαζόμενοι, συλλέγονται με πολύ κόπο από φόρους σκληρά εργαζομένων συμπολιτών μας και για αυτό η διαχείρισή τους πρέπει να είναι χρηστή”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί επίσης να προστατεύσει και την εργασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του Δήμου, οι οποίοι παρέχουν με συνέπεια τις υπηρεσίες τους στους δημότες αυτής της πόλης», τονίζεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραδόθηκε το νέο «πράσινο» μουσικό σχολείο της Καλαμάτας


Θα λειτουργήσει μετά τις διακοπές του Πάσχα
.
Παραδόθηκε χθες από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο δήμο Καλαμάτας ένα νέο σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει το μουσικό σχολείο της πόλης.

Πρόκειται για μια «πράσινη» βιοκλιματική σχολική μονάδα, η κατασκευή της οποίας είχε προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Το κτίριο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δεκάδες αίθουσες για διδασκαλία μουσικής σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, με άρτια ηχομόνωση, καθώς και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων 550 θεατών.

Το μουσικό σχολείο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στο νέο του κτίριο μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε την Πολιτεία και τον ΟΣΚ για την κατασκευή της νέας σχολικής μονάδας και υποσχέθηκε την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε το μουσικό σχολείο να λειτουργεί με όλες τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι το προσεχές Σάββατο, 23 Μαρτίου, στις 9.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του νέου σχολικού κτιρίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο πλαίσιο της 9ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Στη συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, θα συμμετάσχουν η Μαρίζα Κωχ και ο Λάκης Χαλκιάς.



Διαβάστε περισσότερα...

«Εδώ και 1,5 χρόνο έχουν διακόψει την αναπηρική σύνταξη του πεθερού μου»


Τι καταγγέλλει στο newsbeast.gr ο γαμπρός του δικαιούχου.

Δικαιούται από το 2010 αναπηρική σύνταξη αλλά δεν του τη δίνουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο… Όπως καταγγέλλει στο newsbeast.gr ο Γ. Κ., ο πεθερός του το 2010 άρχισε να παίρνει σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό 65%, ένα χρόνο αργότερα έπρεπε να περάσει από επιτροπή η οποία και του έδωσε το «πράσινο φως» για την εκ νέου πληρωμή του αλλά και του βρήκε ποσοστό αναπηρίας 80%, δηλαδή 15% παραπάνω για το καρδιολογικό και όχι μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

«Ο πεθερός μου πέρασε και από δεύτερη επιτροπή και του διέγνωσαν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας», επισημαίνει ο Γ. Κ. και τονίζει ότι: «Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν διακόψει την αναπηρική σύνταξη του πεθερού μου, έχουμε περάσει από 2 επιτροπές που τον έχουν εγκρίνει με ποσοστό αναπηρίας 80% και δεν του δίνουν τα χρήματα».

Ο Γ. Κ. δεν έμεινε, όπως λέει στο newsbeast.gr με σταυρωμένα τα χέρια και απευθύνθηκε στο ΙΚΑ προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους εκείνους που δεν παίρνει ο πεθερός του τη σύνταξη που δικαιούται.

«Σε ενοχλήσεις που έχουμε κάνει στο ΙΚΑ Κορίνθου μας λένε να περιμένουμε και να περιμένουμε. Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα στα κεντρικά γραφεία του στην οδό Νικηφόρου και ζήτησα να μάθω τι έχει γίνει με την σύνταξη, εκεί με ενημέρωσαν (με τρόπο που δεν θα ήθελα να σας περιγράψω) ότι βλέπουν κάτι στο φάκελο που δεν τους αρέσει, και σε ερώτηση δική μου, τι είναι αυτό το πρόβλημα, δεν μου έλεγαν τίποτα! Σε συνέχεια τους ενημερώνω ότι πρόσφατα έπαθε και ένα βάρη εγκεφαλικό που του έχει παραλύσει την αριστερή πλευρά ( χέρι, πόδι) η απάντηση της διευθύντριας ήταν δεν μας ενδιαφέρει και δεν είμαστε γιατροί κλπ. Τότε συνεχίζω να της λέω ότι τόσο καιρό δεν παίρνει χρήματα από πουθενά αλλού και ότι δεν μπορούμε άλλο να τους συντηρούμε (πεθερό πεθερά), πάλι η απάντηση ήταν εδώ δεν είμαστε ΠΡΟΝΟΙΑ για να σας βοηθήσουμε, της απαντώ ότι δεν θέλω βοήθεια όπως την εννοείτε απλά το δικαίωμα να ζήσει αυτός ο άνθρωπος και μαζί του και εμείς!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Μετά από τα παραπάνω πήγα πάλι στο ΙΚΑ Κορίνθου για να μάθω το πρόβλημα, από εκεί μου λένε ότι δεν έχει κάποιο λάθος και ότι πρέπει να του δώσουν την σύνταξη!».

Σύνταξη εδώ και ενάμιση χρόνο όμως, όπως σημειώνει, δεν έχει μπει και όταν ρώτησε για το που μπορεί να βρει το δίκιο του ή ποιος μπορεί να τον βοηθήσει στο να δικαιωθεί, η απάντηση που του δόθηκε ήταν «Στα κανάλια!». Έτσι, ο Γ. Κ. πήρε την απόφαση να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζει με συσκευή Οξυγόνου και η ΔΕΗ του έκοψε το ρεύμα


Εδώ και 12 χρόνια ένας άντρας που ζει στην Ξάνθη, πάσχει από αποφρακτική πνευμονοπάθεια γεγονός που απαιτεί τη χρήση συσκευής οξυγόνου προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.

Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο προκειμένου η ΔΕΗ να του κόψει το ρεύμα για χρέος 800 ευρώ το οποίο όμως αδυνατεί να αποπληρώσει αφού η επιτροπή αναπηρίας έκρινε πως ήταν ικανός να δουλέψει και του έκοψε τη σύνταξη.

Μετά από όλα αυτά η οικογένεια του ασθενούς απευθύνθηκε και πάλι στη ΔΕΗ, ζητώντας την επανασύνδεση του ρεύματος μέχρι να επανακριθεί από την αρμόδια επιτροπή η Ένσταση που υπέβαλε για να του χορηγηθεί εκ νέου η σύνταξη και στη συνέχεια να υπάρξει διακανονισμός.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήτρια κατέρρευσε από ασιτία


Περιστατικό υποσιτισμένης μαθήτριας καταγράφηκε, για πρώτη φορά, και στο νησί της Ρόδου. Το γεγονός έγινε γνωστό ύστερα από ανακοίνωση της Α’ Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η οποία ζητά να προστατευτούν άμεσα οι άπορες οικογένειες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», η μαθήτρια γυμνασίου της Ρόδου πριν από λίγες ημέρες έχασε τις αισθήσεις της και κατέρρευσε την ώρα του διαλείμματος. Στο πλευρό της βρέθηκαν συμμαθητές της και καθηγητές οι οποίοι προσπάθησαν να την συνεφέρουν, της πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και τη συνόδευσαν στο σπίτι της για να επιληφθεί η οικογένειά της. Τότε διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ζει η μικρή μαθήτρια.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκάνησο αναφέρει:

«To Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καταγγέλλει την Κυβέρνηση και την Τρόικα για τη βάρβαρη πολιτική που έχουν επιβάλλει στον ελληνικό λαό με συνέπεια να εμφανίζονται στη χώρα μας το 2013 ξεχασμένα φαινόμενα που ακούγαμε μόνο στις αφηγήσεις των ανθρώπων της κατοχής.

Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται με την εφαρμογή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ είναι η επιστροφή στην εποχή του κάρβουνου. Δύο νέα παιδιά, φοιτητές στο ΤΕΙ Λάρισας έχασαν τη ζωή του και άλλα χαροπαλεύουν γιατί χρειάστηκε να ζεσταθούν χρησιμοποιώντας μαγκάλι !!!

Τις προηγούμενες ημέρες μαθήτριά μας σε σχολείο της Ρόδου λιποθύμησε και σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση η λιποθυμία οφειλόταν σε ανεπαρκή σίτιση του παιδιού!!!

8χρονος μαθητής στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αφαίρεσε κεριά από εκκλησία, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για φωτισμό, επειδή η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι του.!!!

Αυτά τα απίστευτα συμβαίνουν σήμερα. Αυτό είναι το πρόσωπο της κρίσης. Πείνα και εξαθλίωση. Η θέρμανση έγινε είδος πολυτελείας για τους φτωχούς ανθρώπους.

Στα σχολεία είναι πλέον καθημερινά τα κρούσματα υποσιτισμού των μαθητών
Οι υπηρεσίες υγείας και παιδεία διαρκώς υποβαθμίζονται.
Τα διάφορα «ατυχήματα», αποτέλεσμα της ανέχειας, θα πολλαπλασιάζονται.
Την ίδια ώρα υπέρογκα είναι τα κέρδη των πολυεθνικών, των λογής –λογής «επενδυτών», των τζογαδόρων των χρηματιστηρίων.
Απαιτούμε η κατάσταση αυτή να ανατραπεί.

-Κανένας στη χώρα μας χωρίς τα βασικά για την επιβίωσή του : Εργασία και μισθός που να αντιστοιχεί σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.
-Υγεία και παιδεία για όλους.
-Να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ το ειδικό τέλος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα.
-Να καθιερωθεί ΑΜΕΣΑ μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ για οικογένειες με ανέργους γονείς.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ».


Πηγή: http://www.real.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Φθιώτιδα: Τριπλασιάστηκαν οι άποροι πολίτες


Τριπλασιάστηκε το 2012 ο αριθμός των πολιτών από τη Φθιώτιδα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Φινέ το 2011 συμμετείχαν 3 χιλιάδες άτομα από τη Φθιώτιδα, ενώ το 2012 ο αριθμός ανήλθε στους δέκα χιλιάδες.

Για το 2013 οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου από τους δήμους και τους φορείς που έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Δείτε το Βίντεο:



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...