Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η εμφύτευση μιτοχονδρίων δίνει λύση στην καρδιακή ανεπάρκεια


Στο Αττικό νοσοκομείο, οι ομάδες των γιατρών Τομπούλη και Ρόκα έχουν ήδη ξεκινήσει πειραματικές εργασίες για την εμφύτευση μιτοχονδρίων στην καρδιά, προκειμένου να δώσουν ζωή σε ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο είναι αποτελεσματικό αυτό το εγχείρημα, όμως οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους, τόνισε ο καθηγητής στο νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α. κ. Παπακωνσταντίνου, εν όψει του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων που θα γίνει 18 με 20 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν, ακόμη, στη σημαντική μείωση στις ημέρες νοσηλείας που προσφέρουν οι σύγχρονες πλέον θωρακοσκοπικές τεχνικές.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του συνεδρίου, Κ. Αθανασιάδη, «οι επεμβάσεις πλέον γίνονται με τη βοήθεια βιντεοκάμερας με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, το οποίο περιορίζεται στις τρεις με τέσσερις "τρύπες" στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, ο χρόνος νοσηλείας έχει πέσει στις τρεις με τέσσερις ημέρες, από τις επτά με εννιά που ήταν τα προηγούμενα χρόνια».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις εφαρμογές που επιτρέπουν πλέον αυτού του είδους τις επεμβάσεις σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας. Πρόσφατα έγινε στο νοσοκομείο Υγεία, από την ομάδα του κ. Ηλιάδη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θωρακοσκοπική λοβεκτομή σε βρέφος δεκαεπτά μηνών, το οποίο νοσηλεύτηκε στη Μ.Ε.Θ. (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) μόνο για μια ημέρα, βγαίνοντας από το νοσοκομείο τέσσερις ημέρες μετά.

Εξελίξεις, ωστόσο, καταγράφονται και στη χειρουργική των βαλβίδων, καθώς οι νεότερες βιολογικές βαλβίδες τοποθετούνται πιο εύκολα με δύο ή τρία ράμματα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Διαβάστε περισσότερα...

Περί κινητών…


Οι επιστήμονες απέρριψαν για ακόμη μία φορά τη θεωρία που θέλει τα κινητά τηλέφωνα να αντιδρούν αρνητικά στην υγεία του ανθρώπου.

Η έρευνα των επιστημόνων του Κέντρου Ικανότητας της Ιατρικής του Ύπνου της Ιατρικής Σχολής Charite του Βερολίνου Βερολίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών τηλεφώνων δεν επηρεάζουν την νοητική λειτουργία νέων ανδρών.

Επίσης, μελέτη Ελβετών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υγεία του ανθρώπου δεν συνδέεται με την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, όταν αυτά είναι σε επίπεδα που καταγράφονται στο τυπικό καθημερινό ανθρώπινο περιβάλλον.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο είναι επιστημονικό περιοδικό, που δίνει έμφαση σε θέματα δημόσιας υγείας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο στη Γαλλία με γνωστό φάρμακο για το διαβήτη


Υγειονομικό σκάνδαλο μεγάλο διαστάσεων ξέσπασε στη Γαλλία σχετικά με το Mediator (benfluorex), ένα φάρμακο κατά του διαβήτη, που χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του αισθήματος της πείνας.

Το συγκεκριμένο φάρμακο κυκλοφορούσε στη χώρα μέχρι το 2009 και σύμφωνα με εκτίμηση της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (Afssaps), προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων σε περισσότερα από 30 χρόνια.

Το φάρμακο κυκλοφορούσε στη Γαλλία από το 1975 έως το Νοέμβριο του 2009. Συνολικά πέντε εκατομμύρια ασθενείς στη χώρα έχουν πάρει το Mediator, το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε τη νοσηλεία 3.500 ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα.

Στην Ιταλία και την Ισπανία το benfluorex (βενφλουορέξη) απαγορεύθηκε το 2005, ενώ στην Κύπρο και την Πορτογαλία αποσύρθηκε μετά την απαγόρευσή του στη Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα...

Περιοδοντική νόσος: Κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα


Η περιοδοντική νόσος ενδέχεται να είναι ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για την ύπαρξη υπέρτασης και κατ' επέκταση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Mελέτη της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι όταν η υπέρταση συνδυάζεται με περιοδοντική νόσο, η αγγειακή και νεφρική λειτουργία διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό.

Ο κίνδυνος για ύπαρξη νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται σε όσους έχουν σοβαρή περιοδοντική νόσο, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Κ. Τσιούφης, ο οποίος συνέστησε στους οδοντίατρους να παραπέμπουν για εξέταση μέτρησης της αρτηριακής πίεσης όσους ασθενείς εμφανίζουν περιοδοντική νόσο.

Οι ανακοινώσεις έγιναν ενόψει του 14ου Διεθνούς Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης, το οποίο οργανώνει την Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Νοεμβρίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο περίπατος μας προστατεύει από 24 νοσήματα


Όποιος θέλει να κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό του, ας αρχίσει να περπατάει με γρήγορο βήμα για 30 λεπτά την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης 24 νοσημάτων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνδυασμένης ανάλυσης 40 μελετών για τις επιδράσεις της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας στην υγεία.
Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής» (IJCP), όσοι άνθρωποι φροντίζουν να είναι δραστήριοι 30 λεπτά την ημέρα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν:
* Κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα (μεταξύ αυτών, καρδιοπάθεια, ισχαιμικά εγκεφαλικά, αιμορραγικά εγκεφαλικά)
* Καρκίνο (γενικώς και διάφορες επιμέρους μορφές, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού)
* Οστεοπόρωση
* Τύπου 2 διαβήτη
* Κατάθλιψη
* Παχυσαρκία
* Υπέρταση
* Στυτική δυσλειτουργία
* Άνοια

* Οσφυαλγία
Ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι, ακόμα κι αν αρρωστήσει κανείς, η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει την ανάρρωση.
Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε με τις ώρες για να επωφεληθείτε: 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα μπορούν να κάνουν θαύματα.
Τι είδους δραστηριότητα μπορεί να επιλέξει κανείς;
Περπάτημα με γρήγορο βήμα, ποδήλατο, τζόκινγκ, αεροβικά σπορ, χορό, κολύμπι, ανάβαση σκάλας, ασκήσεις στο γυμναστήριο και έντονη κηπουρική (π.χ. ξεχορτάριασμα) είναι μερικές καλές επιλογές.

Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη βιταμινών επιβαρύνει τους πνεύμονες


Nέα έρευνα αναφέρει ότι ορισμένες ελλείψεις βιταμινών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μειωμένη πνευμονική λειτουργία σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που περιλαμβάνει το εμφύσημα και τη χρόνια βρογχίτιδα.

Είκοσι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο, για να αξιολογήσουν τη διατροφική τους πρόληψη σε βιταμίνες A, C, D, E και σελήνιο.

Το 25% των ασθενών είχε έλλειψη σε σελήνιο, το 45% σε βιταμίνη C, το 90% σε βιταμίνη Ε, το 55% σε βιταμίνη Α και το 70% σε βιταμίνη D.

Ο δρ M. Salman Khan, από το «Akron City Hospital» του Οχάιο, δήλωσε ότι η έρευνα, όπως και άλλες, διαπιστώνει ότι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π. ) θα πρέπει να σκεφτούν στρατηγικές διατροφικής αλλαγής και συμπληρωμάτων.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Θώρακα στο Βανκούβερ. 

Διαβάστε περισσότερα...

Θέμα γονιδίων ο αλτρουισμός


Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μία γενετική μεταλλαγή μπορεί να σχετίζεται με τον αλτρουισμό.
Ο δρ Μάρτιν Ρόιτερ και οι συνεργάτες του, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου COMT προσφέρουν σχεδόν πάντοτε διπλάσια χρήματα σε κοινωφελείς σκοπούς, από εκείνους που διαθέτουν άλλη μεταλλαγή του ιδίου γονιδίου.
Το γονίδιο COMT βοηθά την παραγωγή ενός ενζύμου, το οποίο δρα στην ντοπαμίνη (σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα) και σε άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου.
Υπάρχουν δύο μεταλλαγές του γονιδίου COMT: η COMT-Val και η COMT-Met. Οι μεταλλαγές αυτές εμφανίζονται με την ίδια περίπου συχνότητα στους ανθρώπους. Ωστόσο, η ύπαρξη της μεταλλαγής COMT-Val έχει ως αποτέλεσμα το παραγώμενο ένζυμο να είναι τέσσερις φορές πιο δραστικό στην ντοπαμίνη και στις άλλες ουσίες.
Στη νέα μελέτη, ο δρ Ρόιτερ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να συγκεντρώσει χρήματα και να επιλέξει εάν και τι ποσό θα διέθετε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Όσοι εθελοντές έφεραν τη μεταλλαγή COMT-Val είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δωρίσουν τα χρήματα που συγκέντρωναν απ’ ό,τι οι εθελοντές με τη μεταλλαγή COMT-Met.
Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εντοπίζουν μια πιθανή συσχέτιση του αλτρουισμού και ενός συγκεκριμένου γονιδίου.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Κοινωνική, Γνωστική & Συναισθηματική Νευροεπιστήμη» (SCAN).

Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αίματος εντοπίζει προβλήματα καρδιάς


Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο αιματολογικό τεστ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων, ειδικά σε ηλικιωμένους που φαίνεται να έχουν καλή υγεία.

Το διαγνωστικό τεστ αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της ήδη υπάρχουσας αιματολογικής εξέτασης που γίνεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής που νιώθει πόνο στο στήθος πράγματι έχει έμφραγμα ή κάτι άλλο.

Οι ερευνητές, υπό τον Κρίστοφερ Ντε Φιλίπι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ανέφεραν ότι το βελτιωμένο τεστ μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τον κίνδυνο μελλοντικού θανάτου από καρδιά, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν καθόλου καρδιολογικά συμπτώματα.

Πιο αναλυτικά, το νέο διαγνωστικό τεστ μετρά το επίπεδο της τροπονίνης Τ, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί αξιόπιστο βιολογικό δείκτη για τον κυτταρικό θάνατο που τελικά οδηγεί σε καρδιακό πρόβλημα.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από περίπου 4.200 ασθενείς.

«Βρήκαμε ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της τροπονίνης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του ατόμου για συμπτώματα καρδιοπάθειας ή θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο κατά τα επόμενα 10-15 χρόνια» δήλωσε ο Ντε Φιλίπι.

Το νέο τεστ, που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στο εμπόριο.

Διαβάστε περισσότερα...

Το Τέτρις μπορεί να μειώσει τις τραυματικές εμπειρίες


Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ειδικά το Τέτρις φέρεται πως μειώνουν τις τραυματικές εμπειρίες που προέρχονται από μετατραυματικό στρες.

Η Έμιλη Χολμς και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνέκριναν τα αποτελέσματα που είχαν στη μείωση του μετατραυματικού στρες δύο ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Τέτρις και το «pub quiz machine», που βασίζεται σε ερωτήσεις γνώσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως όσοι έπαιζαν Τέτρις βίωναν πολύ λιγότερες μετατραυματικές εμπειρίες, από αυτούς που έπαιζαν «pub quiz machine».

«Τα ευρήματα της μελέτης μάς δείχνουν πως το Τέτρις είναι αρκετά αποτελεσματικό στη μείωση του μετατραυματικού στρες, ακόμη και όταν κάποιος έχει βιώσει την τραυματική εμπειρία μόλις πριν από λίγες ώρες» εξηγεί η Χολμς.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα της μελέτης ίσως βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες, του οποίου οι τραυματικές εμπειρίες είναι το βασικό σύμπτωμα.

Τι είναι το μετατραυματικό στρες

Το μετατραυματικό στρες είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο που είχε άμεση εμπειρία ή ήταν μάρτυρας σε καταστάσεις που είτε απείλησαν τη δική του ζωή ή εκείνη κάποιου άλλου, ή το τραυμάτισαν ψυχολογικά.

Συνήθως συνδέουμε τη διαταραχή αυτή με καταστάσεις, όπως ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και οι τρομοκρατικές πράξεις.

Το μετατραυματικό στρες μπορεί επίσης να σημειωθεί ύστερα από σοβαρά δυστυχήματα ή άγριες προσωπικές επιθέσεις, όπως ο βιασμός ή η παιδική κακοποίηση.

Τα άτομα που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες συχνά ξαναζούν την τραυματική εμπειρία και έχουν φλας μπακ από το γεγονός. Δυσκολεύονται να κοιμηθούν και νιώθουν αποκομμένα από την πραγματικότητα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα και να εμφανίζονται τόσο συχνά, ώστε να έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLos ONE».

Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα στην κύηση συνδέεται με αυξημένη εγκληματικότητα του παιδιού


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που καπνίζουν είκοσι ή και περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν 30% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί που θα εμπλακεί αργότερα σε κάποια εγκληματική δραστηριότητα.

Η συσχέτιση αυτή, η οποία διαπιστώνεται για πρώτη φορά, φαίνεται να ισχύει ακόμα κι αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που στατιστικά έχουν συνδεθεί με την εγκληματικότητα, όπως οι διανοητικές διαταραχές, τα οικογενειακά προβλήματα και η φτώχεια.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπό την Angela Paradis, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health» της Εταιρείας Κοινωνικής Ιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία 4.000 ατόμων ηλικίας 33 έως 40 ετών, ενώ παράλληλα συνέλεξαν στοιχεία για τις συνήθειες σχετικά με το κάπνισμα που ακολουθούν οι γυναίκες κατά την κύηση.
«Αν και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι το κάπνισμα της γυναίακς στην εγκυμοσύνη -ιδίως το βαρύ κάπνισμα- αποτελεί την αιτία για την μετέπειτα αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα των παιδιών, τα ευρήματά μας όντως δείχνουν ότι υπάρχει μια μέτρια σχέση αιτίου-αποτελέσματος» αναφέρει η μελέτη.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει στενή σχέση ανάμεσα στις έγκυες που καπνίζουν και σε διάφορα προβλήματα των παιδιών τους.

Μελέτες σε πειραματόζωα καταδεικνύουν ότι αυτά τα προβλήματα μπορεί να πηγάζουν από τις βιολογικές συνέπειες της νικοτίνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι νέοι που για χρόνια είναι «μπλεγμένοι» σε παραβατικές δραστηριότητες είναι πιο πιθανό επίσης να υποφέρουν από νευροψυχολογικές διαταραχές.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα γλυκά και τα τηγανητά προκαλούν κατάθλιψη


Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν πως όσοι προτιμούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τηγανητά, γλυκά και προϊόντα κρέατος, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Εκείνοι, όμως, που επιλέγουν περισσότερο φυσικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ψάρια), φαίνεται να είναι προστατευμένοι από την εμφάνιση της ψυχικής νόσου.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 3.500 εθελοντών, ηλικίας 40 έως 50 ετών.
Οι ερευνητές, όπως έγραψαν στη «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες. Μία ομάδα, δηλαδή, με όσους έτρωγαν πολλά φυσικά προϊόντα (όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια) και μία άλλη με όσους προτιμούσαν τα επεξεργασμένα (όπως τηγανητά, γλυκά, προϊόντα κρέατος, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος).
Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης (μεταξύ αυτών το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η φυσική δραστηριότητα και οι χρόνιες νόσοι), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ό,τι τρώμε σήμερα μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον τις πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που κατανάλωναν τα περισσότερα φυσικά τρόφιμα είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη έπειτα από 5 χρόνια.
Από την άλλη, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης στο μέλλον .
Με τα ευρήματα της νέας μελέτης συμφωνούν και προγενέστερες έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή έχει (και) αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί με ποιον τρόπο μπορούν μερικά τρόφιμα να θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία.
Οι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο η ανάπτυξη φλεγμονής λόγω της κακής διατροφής, καθώς η φλεγμονή έχει μερίδιο ευθύνης για πάρα πολλά χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και θα μπορούσε να επηρεάζει και τον εγκέφαλο.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί λένε πως ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν τη διατροφή με την ψυχική υγεία – και δεδομένου ότι η υγεία της ψυχής και του σώματος είναι αλληλένδετες, συνιστούν να τρώμε όσο πιο υγιεινά μπορούμε, για να διαφυλάξουμε (και) την ψυχική υγεία μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε χρήσιμες συμβουλές για την υπόταση


Ο όρος υπόταση υποδηλώνει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν με υπόταση έχοντας τα συμπτώματα της ζάλης, ταχυκαρδίας, λιποθυμίας και αδυναμίας.

Για να καταπολεμήσετε την υπόταση, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Προσθέστε περισσότερο αλάτι: Το αλάτι ανεβάζει την πίεση, ενώ παράλληλα δημιουργεί κατακράτηση υγρών, αναγκάζοντας τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξηθεί, αυξάνοντας παράλληλα και την αρτηριακή πίεση.

Πίνετε πολύ νερό
: Τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά εάν υποφέρετε με υποτάσεις, αυξήστε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε, για να αυξήσετε και την αρτηριακή σας πίεση.

Σωματική άσκηση: Η σωματική άσκηση συμβάλλει στην καλή κατάσταση του οργανισμού. Σε περίπτωση που πάσχετε από υπόταση, η καθημερινή άσκηση είναι μια σωτήρια λύση, αφού κατά τη διάρκεια της άσκησης ενισχύεται η ροή του αίματος.

Καλό πρωινό και καφές
: Το πρόγευμα είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει να παραλείπεται. Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού μαζί με δημητριακά, σε συνδυασμό με τη δράση της καφεΐνης, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την ορθοστατική υπόταση.

Συχνά γεύματα: Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, σε περιπτώσεις υπότασης δεν πρέπει να περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα, καθώς μειώνεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Καταναλώστε κάθε 2-3 ώρες μια φυσική πηγή ζάχαρης ή υδατανθράκων, ώστε να μην πάθετε υπογλυκαιμία.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχος της υγείας τα αποξηραμένα φρούτα


Τα αποξηραμένα φρούτα μάς προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον μεταβολισμό μας, βελτιώνοντας παράλληλα και την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας.

Πλεονεκτήματα αποξηραμένων φρούτων:

* Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι από τους πιο σίγουρους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Αποξηραμένα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες και τα σύκα, μας παρέχουν σημαντικότατη ποσότητα φυτικών ινών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξομάλυνση της εντερικής λειτουργίας.

* Μας εφοδιάζουν με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, που είναι τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Επίσης, περιέχουν και σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σίδηρο και κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, την προσοχή των επιστημόνων έχει τραβήξει και η υψηλή περιεκτικότητα των αποξηραμένων φρούτων σε φλαβονοειδή, μία ομάδα ιδιαίτερα ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων.

* Αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ. Τα αποξηραμένα φρούτα συνιστούν άριστη επιλογή ενδιαμέσου γεύματος, καθώς μας προσφέρουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, χωρίς να μας «φορτώνουν» με πολλές θερμίδες.

Διαβάστε περισσότερα...

Γιόγκα: Αυξάνει χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευεξία


Η ιδιότητα της γιόγκα να μειώνει το άγχος και να ενισχύει την ψυχική διάθεση συνδέεται με την αύξηση συγκεκριμένης χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, ανέφεραν ερευνητές.

Η ουσία GABA, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του νευρικού συστήματος. Άνθρωποι με μεγάλα επίπεδα άγχους έχουν λιγότερη GABA, έχουν δείξει έρευνες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν 19 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 45 ετών, που εκτελούσαν Iyengar γιόγκα - μια μορφή Hatha γιόγκα για 60 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες. Συγκρίθηκαν με άλλη ομάδα 15 ατόμων που επέλεξαν περίπατο ίδιας διάρκειας και χρονικού διαστήματος.
Αξιολογήθηκαν η διάθεση και το άγχος των συμμετεχόντων σε 0, 4, 8 και 12 εβδομάδες, ενώ οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές μεθόδους εγκεφάλου στην έναρξη της έρευνας, μετά από 12 εβδομάδες και μετά από πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 60 λεπτών.

Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα GABA αυξάνονταν σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου εθελοντών που ανέφεραν ότι είναι λιγότερο αγχωμένοι μετά τη γιόγκα. Οι εθελοντές που έκαναν γιόγκα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεση και μεγαλύτερη μείωση στο άγχος σε σχέση με την ομάδα που επέλεξε τον περίπατο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα ενισχύει τον θάλαμο στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα της GABA. 

Διαβάστε περισσότερα...