Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι καταναλωτές


Δεν βλέπουν την κατάσταση να βελτιώνεται.

Ανήσυχο για το μέλλον είναι το 59% των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες χώρες, που δεν βλέπει την κατάσταση να βελτιώνεται μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη της εταιρείας συμβούλων Boston Consulting Group (BCG).

Το 46% προβλέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες του, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που πραγματοποιήθηκε το Μάιο και τον Ιούνιο μεταξύ 23.000 προσώπων σε 9 χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία και Βρετανία).

Ανάλογα με τη χώρα, μόλις 5% ως 25% των ερωτηθέντων καταναλωτών πιστεύουν πως οι μελλοντικές γενιές θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από τη δική τους.

Εντούτοις η μελέτη κρύβει και καλά νέα, σύμφωνα με τη BCG, όπως το γεγονός ότι αγοράζονται προϊόντα καλής ή καλύτερης ποιότητας.

Σ' αυτή την παγκόσμια μελέτη, οι Γάλλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι. Δηλώνουν ανήσυχοι για το μέλλον σε ποσοστό 64%, σημειώνοντας άνοδο 4 μονάδων σε σχέση με το 2012. Μόνο οι Ισπανοί (84%) και οι Ιταλοί (71%) φαίνονται πιο απαισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιλοτική ανακύκλωση στη Μακεδονία


Αυξάνονται οι μπλε κάδοι.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του πρώτου Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, αλλά και της ανακύκλωσης στη Δράμα, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξανθόπουλος, ξεναγήθηκαν από τον δήμαρχο Κυριάκο Χαρακίδη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, στην περιοχή των Ταξιαρχών.

Στον χώρο αυτό ήδη δραστηριοποιείται ιδιωτική εταιρεία, που έχει συνάψει συμφωνία με τη ΔΙΑΜΑΘ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης) για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης, σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν μπλε κάδοι στο μεγαλύτερο τμήμα των πέντε δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ σε δεύτερη φάση θα ενισχυθεί ο αριθμός των μπλε κάδων προκειμένου να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα των πολιτών σε ακόμα πιο κοντινές αποστάσεις.

«Προηγήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολλές απογοητεύσεις από την τεράστια γραφειοκρατία για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, διεκδικώντας την υλοποίηση του σχεδιασμού σε συνεχή συνεργασία με τον περιφερειάρχη. Η επόμενη μάχη που δίνουμε είναι η έγκριση της σύμπραξης για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη που καταθέσαμε στις 18 Ιανουαρίου 2013» δήλωσε ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Κυριάκος Χαρακίδης.

«Μέχρι σήμερα, παρά τα εμπόδια, και σ' ένα διάστημα δύο ετών, έχουμε πάρει τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων Χρυσούπολης Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, κάτι που πριν από δύο χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο. Επίσης, έχουμε επιτύχει τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Αλεξανδρούπολης και Χρυσούπολης» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα επεκτείνεται κλιμακωτά και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Εντός του 2014 θα είμαστε η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα έχει, από την Ορεστιάδα μέχρι το Νευροκόπι, το σύστημα ανακύκλωσης σε πλήρη εφαρμογή» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη θα είναι πολλά: περιορισμός της ρύπανσης του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση των δαπανών του δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα εκπαίδευσης μεταναστών στη Θεσσαλονίκη


Άρχισε η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής.

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, το οποίο προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεών του για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις υποβάλουν μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Το σχετικό πρόγραμμα υλοποιεί ο δήμος της συμπρωτεύουσας υποστηρίζοντας το έργο: «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – Οδυσσέας ΑΠ8», του εθνικού προγράμματος δια βίου μάθησης. Το έργο απευθύνεται τόσο σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε υπηκόους τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως καταγωγής, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και είναι άνω των 16 ετών.

Εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του προγράμματος είναι, μέσα από τα μαθήματα που προσφέρονται, να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τις γλωσσικές δεξιότητες καθώς και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.

Τα μαθήματα, με ημερομηνία έναρξης Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, θα γίνονται σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων συμμετοχής. Η κατάταξη των ενδιαφερόμενων στα τμήματα θα πραγματοποιηθεί ύστερα από σχετικά τεστ για την πιστοποίηση του επιπέδου.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Επ' αόριστον κλείσιμο του ΧΥΤΑ»


Πρόταση για επ' αόριστον κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής κάνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, εάν δεν ληφθούν μέτρα από την Ελληνική Αστυνομία. Σε ανακοίνωσή του καταλογίζει σε συγκεκριμένα άτομα, που δεν κατονομάζει πρόθεση «να μετατρέψουν το λεκανοπέδιο της Αττικής σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο».

Υποστηρίζει ότι «κάποιοι που έχω κατονομάσει στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και παλαιότερα, έχουν αποφασίσει να κλείσουν τον ΧΥΤΑ Φυλής. Χρησιμοποιώντας σαν εκτελεστικό όργανο των σχεδίων τους περιθωριακές ομάδες αθιγγάνων και λαθρομεταναστών εντείνουν τις προσπάθειές τους να ποινικοποιήσουν τη διαχείριση στον ΧΥΤΑ Φυλής με μια ακόμη ανθρωποθυσία».

Ο κ. Σγουρός εγκαλεί την Ελληνική Αστυνομία, διότι «δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει ούτε ένα μηχανοκίνητο των περιθωριακών ομάδων» και διερωτάται «ποιος ειδοποίησε σήμερα τους αθίγγανους και τους λαθρομετανάστες, που εισήλθαν στον ΧΥΤΑ, ταυτόχρονα με τα αυτοκίνητα που μετέφεραν περιεχόμενο για καταστροφή;»

Όπως σημειώνει, θα συγκαλέσει έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και θα προτείνει επ' αόριστον κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, εάν δεν ληφθούν μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κατακτούν" τον Καναδά τα ελληνικά προϊόντα


Τα ελληνικά αρτοσκευάσματα, προϊόντα ζύμης και ζυμαρικά έχουν σημαντική παρουσία στον Καναδά, με 50% αύξηση της αξίας των εισαγωγών τους την τελευταία τριετία, από 1,9 εκατ. δολάρια Καναδά το 2010 σε 3 εκατ. δολάρια Καναδά το 2013.

Πολλές από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου εξάγουν προϊόντα τους στον Καναδά, ενώ ακόμη και μικρότεροι τοπικοί παραγωγοί έχουν επιτύχει την είσοδό τους στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αυτή αγορά, με εφαλτήριο την ιδιαιτερότητα και την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους, την απήχησή τους στην μεγάλη ομογενειακή κοινότητα, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές τους.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Οτάβα. Το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι πολύ καλές προοπτικές εμφανίζει η αγορά των έτοιμων κατεψυγμένων προϊόντων σφολιάτας (που χρειάζονται μόνον ψήσιμο). Η διευκόλυνση των καταναλωτών παραμένει ο κύριος λόγος για την προμήθεια κατεψυγμένων γευμάτων, με επίσης σημαντική την αγορά από καταναλωτές που ζουν μόνοι, την αναζήτηση πρωτότυπων και εξωτικών γεύσεων από καταναλωτές που δεν έχουν την (οικονομική ή για άλλους λόγους) δυνατότητα να πάνε σε εστιατόριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα κατά του ναζισμού στη Θεσσαλονίκη


Κεντρικός ομιλητής ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης.

Ημερίδα με θέμα τον ναζισμό διοργανώνει η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα «Ο ναζισμός δεν έχει φίλους, μόνο θύματα».

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διετής φυλάκιση με αναστολή σε ιερέα για κακοποίηση της κόρης του


Καταδικάστηκε ερήμην ενώ το κορίτσι είναι σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.

Σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ερήμην σήμερα το μεσημέρι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ιερέας κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό της ανήλικης κόρης του!

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, πρόκειται για μία τραγική ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, ξεκίνησε όταν η κόρη του ιερέα ήταν μόλις οχτώ ετών και διήρκησε μέχρι και πριν ένα χρόνο!

Η κοπέλα που σήμερα είναι 20 ετών και φιλοξενείται από τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, βρέθηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου της Ρόδου και περιέγραψε δε δάκρυα στα μάτια τα όσα βίωσε από τον ίδιο της τον πατέρα.

Αν και το χρονικό διάστημα που διήρκησε η ενδοοικογενειακή βία ήταν μεγάλο, η χθεσινή υπόθεση αφορούσε μόνο τα περιστατικά που σημειώθηκαν το 2008 και 2009 σε βάρος της τότε ανήλικης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο εκείνη ο ιερέας προξένησε σωματικές βλάβες στην κόρη του η οποία τότε ήταν 15 ετών, καταφέροντας της δύο μπουνιές, χαστούκια, ενώ επίσης την χτύπησε και με καλώδιο τηλεφώνου προκαλώντας της μώλωπες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέρασε εφηβεία στα... τρία του χρόνια


Ο μικρός θεραπεύτηκε μετά από επέμβαση στον εγκέφαλο.

Όταν τα αγόρια περνούν στην εφηβεία η φωνή τους αρχίζει να βαραίνει, τα γεννητικά τους όργανα να μεγαλώνουν, γίνονται λίγο πιο επιθετικά και αλλάζει η διάθεσή τους, ενώ αρκετά παιδιά υποφέρουν και από ακμή.

Το ίδιο συνέβη και σε ένα αγοράκι από την Ινδία, μόνο που το παιδί αυτό ήταν μόλις... τριών ετών!

Η εφηβεία «χτύπησε» τον μικρό δέκα χρόνια νωρίτερα!

Τα περίεργα συμπτώματα ξεκίνησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, όταν το αγοράκι ήταν 18 μηνών. Οι γονείς του ανήσυχοι το πήγαν σε ιατρικό κέντρο στην Puducherry, όπου οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το παιδί περνούσε... πρώιμη εφηβεία.

Αρχικά τού χορήγησαν ενέσεις για να ελέγξουν τις ορμόνες του. Μετά από δύο χρόνια όμως η επίδραση στον οργανισμό του δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα. Απεγνωσμένοι να βρουν μια θεραπεία για το γιο τους, οι γονείς του παιδιού δέχτηκαν να υποβληθεί σε επέμβαση στον εγκέφαλο, προκειμένου να αφαιρεθεί ένας ιστός από την περιοχή εκείνη του νευρικού συστήματος που ελέγχει την παραγωγή των ορμονών. Ο συγκεκριμένος ασθενής ανταποκρίθηκε καλά στην επέμβαση. Είναι μια πολύπλοκη επέμβαση καθώς έπρεπε να αφαιρεθεί ένα μεγάλο κομμάτι ιστού, χωρίς να πειραχτούν οι ζωτικές νευροαγγειακές δομές της γύρω περιοχής».

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε ένα παιδί στα 5.000 με 10.000 στην Αμερική, προσθέτει το δημοσίευμα, όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί σε τόσο νεαρή ηλικία. Συνήθως εμφανίζεται σε κορίτσια πριν από τα 9 χρόνια, ενώ στα αγόρια κοντά στα 10.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μεγάλη και δύσκολη μάχη με τη νευρική ανορεξία


Πρώην μοντέλο ρίχνει φως στη σκοτεινή πλευρά του μόντελινγκ
.
Η Georgina Wilkin δεν είχε φάει τίποτα για μέρες και ζαλιζόταν τόσο που σχεδόν λιποθύμησε στο μετρό του Λονδίνου, πηγαίνοντας να συναντήσει τον ατζέντη της.

Όταν έφτασε, εκείνος έδειξε ενθουσιασμένος. Κοίταξε τη 16χρονη που είχε μείνει πετσί και κόκκαλο και της είπε: «Georgina, ό,τι κι αν κάνεις, συνέχισέ το!».

Και η Georgina το συνέχισε: τα επτά χρόνια που ακολούθησαν έδωσε σκληρή μάχη με την ανορεξία φτάνοντας σε τέτοια επίπεδα που άρχισε να εμφανίζει καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.

Όμως επιβίωσε και σήμερα θέλει να αναδείξει μια σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας του modeling, η οποία παραλίγο να τη σκοτώσει.

«Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την πίεση που ασκείται στα μοντέλα», λέει, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Στα 23 χρόνια της σήμερα η Georgina επιμένει πως ο μόνος τρόπος να μην οδηγούνται τα μοντέλα στις διατροφικές διαταραχές είναι οι πελάτες να μποϊκοτάρουν τις εταιρείες που προσλαμβάνουν κορίτσια που φορούν ρούχα κάτω από μέγεθος 8, δηλαδή υπερβολικά αδύνατα.



Η Georgina μπήκε στον κόσμο του modeling στα 15 της, όταν την πλησίασε ένας ατζέντης στην Oxford Street, στο Λονδίνο. «Στην πρώτη μου επίσκεψη στο πρακτορείο με αντιμετώπιζε σαν την επόμενη Kate Moss λέγοντας: «Θεέ μου, είσαι τόσο μοναδική, είμαστε τόσο χαρούμενοι που ήρθες σε μας. Ποιος σε βρήκε; Να σου φέρουμε ένα αναψυκτικό;» αφηγείται η 23χρονη. «Ήμουν τόσο κολακευμένη και ενθουσιασμένη, όπως και η μαμά μου. Πάντα ήθελε για μένα το δρόμο της επιτυχίας και εκείνη τη εποχή δεν ήξερε και πολλά για τον κόσμο του modeling».

Η δεύτερη επίσκεψη ήταν όμως αρκετά διαφορετική. Την έβγαλαν πάρα πολλές φωτογραφίες για να δουν τη φωτογένειά της και μέτρησαν όλες τις διαστάσεις της, «μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μου», όπως λέει η ίδια.
«Κατάλαβα πως το σώμα μου ήταν απλά ένα προϊόν προς εξέταση και κριτική», προσθέτει.

Εκείνη την εποχή η Georgina ήταν στη μέση των GCSE όταν το πρακτορείο της τής ζήτησε να περάσει casting για ένα ιαπωνικό πρακτορείο που αναζητούσε μοντέλα για ολιγόμηνη εργασία στο Τόκιο.

«Με κολάκευσαν πολύ όταν με διάλεξαν», θυμάται. «Μου είπαν πως μπορούσα να εργαστώ γι’ αυτούς στο Τόκιο, αρκεί να έχανα, σε διάστημα δύο μηνών, 2,5 εκατοστά στη μέση μου και 7,5 στους μηρούς».

Έτσι η απώλεια βάρους έγινε η αποστολή της. «Έτρωγα μόνο σαλάτες και λαχανικά και συχνά παρέλειπα το φαγητό για δύο ημέρες. Δεν έτρωγα πρωινό, περνούσα την ώρα του μεσημεριανού στη βιβλιοθήκη και στο δείπνο έλεγα στους γονείς μου πως είχα φάει στο σπίτι μιας φίλης μου, για να μην φάω μαζί τους».



Η 23χρονη δεν αποκαλύπτει πόσο λίγο ήταν το βάρος της εκείνη την εποχή γιατί φοβάται πως άλλα κορίτσια που πάσχουν από νευρική ανορεξία θα επιδιώξουν να πετύχουν το βάρος εκείνο, όπως τότε έκανε κι εκείνη.

Πάντως στην αρχή της καριέρας της είχε βάρος 53 κιλά με ύψος σχεδόν 1,80. Και κάθε δύο εβδομάδες πήγαινε στο πρακτορείο της να τη ζυγίσουν, να τη μετρήσουν και να τη φωτογραφήσουν με μπικίνι. Κάθε φορά της έλεγαν πως έπρεπε να χάσει κι άλλο βάρος.

«Τα πιο αδύνατα κορίτσια έπαιρναν όλες τις δουλειές. Μου έλεγαν πως δεν θα μπορούσα να έχω συμβόλαια ούτε με εταιρείες κοσμημάτων επειδή τα δάχτυλά μου ήταν πολύ χοντρά», θυμάται.

Το 2006 πήγε τελικά στην Ιαπωνία, αλλά εκεί ανακάλυψε πως ήταν από τα πιο «μεγαλόσωμα» κορίτσια!
Στα 16 της, βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα στο Τόκιο μαζί με δύο Ρωσίδες που δεν μιλούσαν αγγλικά. Μόνη και φοβισμένη περνούσε την ώρα της κλεισμένη στο διαμέρισμα καταναλώνοντας ενεργειακά ποτά. Δύο εβδομάδες αργότερα φωτογραφήθηκε για κατάλογο με… ρούχα εγκυμοσύνης (!) φορώντας ψεύτικη κοιλιά.

«Ήμουν ένα νεαρό κορίτσι με πολύ κακή διατροφή και με έκαναν να μοιάζω σαν 30άρα έγκυος. Αυτά τα μηνύματα μπορούν να προκαλέσουν πολύ κακό σε μία έφηβο αλλά και κάθε γυναίκα», εξηγεί.

Με τους γονείς της μιλούσε μία φορά την εβδομάδα από δημόσιο τηλέφωνο. «Δεν νομίζω πως οι γονείς μου ήθελαν να πάω στην Ιαπωνία αλλά ήξεραν πως ήθελα πάρα πολύ να επιτύχω στην καριέρα μου στο modeling. Κι εγώ ήμουν πολύ πεισματάρα. Πρέπει να ήταν δύσκολο γι’ αυτούς όταν τους τηλεφωνούσα γιατί ήμουν τόσο δυστυχισμένη που πάντα έκλαιγα με λυγμούς», λέει.

Οπότε, διερωτάται η εφημερίδα, γιατί δεν την έκλεισαν ένα εισιτήριο να γυρίσει την ίδια μέρα στο σπίτι της;



«Ήταν μέρος της συμφωνίας να αποζημιώσω το πρακτορείο για το κόστος της πτήσης μου και της διαμονής μου με τα χρήματα που θα έβγαζα από τη δουλειά, κι έτσι οικονομικά δεν είχα τη δυνατότητα να γυρίσω», εξηγεί.

Όποτε οι γονείς της τη ρωτούσαν, η Georgina έλεγε πως έτρωγε υγιεινό ιαπωνικό φαγητό. Ωστόσο όταν η μητέρα και ο αδελφός της την επισκέφθηκαν, την τελευταία της εβδομάδα στην Ιαπωνία, ήταν προφανές πως δεν έλεγε αλήθεια.

«Η μαμά μου μού είπε πως σοκαρίστηκε όταν είδε πόσο είχα αδυνατίσει. Με ικέτευε να τρώω με εκείνη και τον αδελφό μου αλλά εγώ πάντα έβρισκα μία δικαιολογία», λέει.

Η Georgina επέστρεψε στο Λονδίνο όπου συνέχισε να δουλεύει ως μοντέλο. «Κανείς δεν έτρωγε στη διάρκεια της φωτογράφισης, που διαρκούσε ολόκληρη μέρα. Πίναμε ενεργειακά ποτά, αν δεν χωρούσα σε κάποιο φόρεμα ένιωθα ταπεινωμένη», θυμάται. «Μια ματιά από τους στυλίστες αρκούσε για να τρώω ακόμα λιγότερο και να περπατάω περισσότερο. Η μαμά μου ανησυχούσε αλλά έβλεπε πόσο χαρούμενη ήμουν που ανήκα στη βιομηχανία της μόδας και δεν ήθελε να μπει εμπόδιο. Όταν προσπαθούσε να μου μιλήσει για το πόσο αδύνατη είχα γίνει, ξεσπούσε καβγάς».

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η Georgina ανακάλυψε πως είχε πιάσει εννέα A* στα GCSE. Θα έπρεπε να χαίρεται αλλά την επόμενη χρονιά αρρώστησε. Καθώς δεν μπορούσε πια να εργαστεί, διέκοψε το συμβόλαιό της με το πρακτορείο.

Το καλοκαίρι του 2007 οι γονείς της επέμεναν να τη δει γιατρός. Εκείνος ζήτησε άμεσα εισαγωγή στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με ανορεξία και πέρασε πέντε μήνες σε θεραπεία.

«Έκλεινα δουλειές παρότι ήταν ολοφάνερο σε όλους πως ήμουν ανορεξική», εξομολογείται. «Τα χείλη και τα δάχτυλά μου ήταν μπλε επειδή η καρδιά δυσκολευόταν να στείλει αίμα σε όλο το σώμα μου. Οι make-up artists το κάλυπταν με κονσίλερ…»

«Δεν ήμουν μόνο εγώ», τονίζει, «ξέρω τουλάχιστον άλλα έξι μοντέλα που πάσχουν από ανορεξία και ακόμα βλέπω τις φωτογραφίες τους. Έχουν τα ίδια μπλε χείλια και χέρια… »



Στο νοσοκομείο οι γιατροί της εξήγησαν ακριβώς την κατάστασή της, πως η ζωή της κινδύνευε. «Ζωτικά όργανά μου ήταν σε τέτοια κατάσταση που η καρδιά μου μπορούσε να σταματήσει να λειτουργεί ή τα νεφρά μου να καταρρεύσουν. Ήμουν σε αναγκαστική σίτιση με σωληνάκι μέχρι να μεταφερθώ στο Priory Hospital του Λονδίνου όπου με έκαναν να τρώω αρκετά για να ξαναβρώ το σωστό μου βάρος. Έκανα ό,τι μου έλεγαν αλλά ακόμα και τότε, παρότι είχα φτάσει μια ανάσα από το θάνατο, δεν είχα συνειδητοποιήσει τι κίνδυνο διέτρεχα».

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, η Georgina άρχισε το 2008 να συνεργάζεται με άλλο πρακτορείο. Οι γονείς της προσπάθησαν να τη μεταπείσουν αλλά εκείνη ήταν σίγουρη πως είχε ξεπεράσει το πρόβλημα. Αλλά οι παλιές συνήθειες ξύπνησαν ξανά και επέστρεψε στις συνθήκες πείνας. Όταν ένας οίκος την απέρριψε χωρίς να εξηγήσει το λόγο, ήταν σίγουρη πως έφταιγε που δεν ήταν αρκετά αδύνατη.

«Είχα ακούσει τόσες φορές πως θα τα κατάφερνα καλύτερα αν ήμουν πιο αδύνατη ή πως έχω τόσες δυνατότητες αλλά είναι ευκαιρία να πάω γυμναστήριο. Αυτά τα λόγια σημαδεύουν την ψυχή ενός νεαρού κοριτσιού», λέει.

Έτσι έτρωγε ακόμα λιγότερο και πήγαινε παντού με τα πόδια για να κάψει τις θερμίδες που (δεν) κατανάλωνε.

Παρά τη σκελετωμένη εμφάνισή της, συνέχισε να κλείνει δουλειές έως τα μέσα του 2009.

«Η μαμά μου με παρακαλούσε να ζητήσω βοήθεια κι έτσι αποφάσισα να το κάνω», αφηγείται. Παρά το δράμα της έπιασε τέσσερα A* στα A-level και δεν επέστρεψε ποτέ στις πασαρέλες.

Το φάσμα της ανορεξίας εξακολούθησε να τη στοιχειώνει σε τέτοιο βαθμό που πέρσι ξαναέφτασε σε απειλητικά μικρό βάρος κι έτσι εισήχθη και πάλι στο νοσοκομείο.

Αυτή τη φορά, μαζί με την αναγκαστική σίτιση και την ψυχοθεραπεία, της έδωσαν αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά.

Σήμερα εργάζεται, θέλει να γίνει διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και είναι πεπεισμένη πως ελέγχει σε τέτοιο βαθμό την ανορεξία της που δέχτηκε να μιλήσει γι’ αυτή στο ντιμπέιτ Shape of Fashion που διοργανώθηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου.

«Είμαι πολύ τυχερή που επιβίωσα αλλά θυμώνω που βλέπω μοντέλα σε φωτογραφίες ενώ το ξέρω πως πάσχουν από σοβαρές διατροφικές διαταραχές. Πολλοί οίκοι μόδας έχουν χρησιμοποιήσει ανορεξικά κορίτσια στις καμπάνιες τους και ο μόνος τρόπος αυτό να σταματήσει είναι να σταματήσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα τους», είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

Φοβόμαστε την έλλειψη δικαιοσύνης


Έλλειψη δικαιοσύνης, ανεργία, φτώχεια, εγκληματικότητα, αρρώστια, φοβίζουν τους Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Καπα research για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα οποία ανακοινώθηκαν στο συνέδριο με θέμα: «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία».

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (91,7%) εξέφρασε φόβο για την έλλειψη δικαιοσύνης, ακολουθούν η ανεργία ( 84,4%), η φτώχεια ( 83,6%) η εγκληματικότητα (82,6%) και η αρρώστια ( 81,4%).

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με το πως επηρεάζει η οικονομική κρίση την υγεία των ανθρώπων. Ειδικότερα, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία τους, το 56,9% ότι επηρέασε την ψυχική τους υγεία και το 52,6% τις σχέσεις τους. Την ίδια στιγμή το 55,7% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία να αγοράσουν φάρμακα, ενώ το 28,4% καταφεύγει στη μείωση της δοσολογίας της φαρμακευτικής αγωγής.

Όσον αφορά τον τρόπο ενημέρωσης για θέματα υγείας, τα σκήπτρα φαίνεται να κρατάει ο γιατρός. Σε ποσοστό 76% δήλωσαν ότι ενημερώνονται από το γιατρό, το 53,5% από τον φαρμακοποιό, το 58,8% από ιστοσελίδες, το 25,4% από τα social media και το 24% από εφημερίδες, ενώ σε ποσοστό 79,7% δήλωσαν ότι είναι πολύ και αρκετά ενημερωμένοι για θέματα υγείας.

Τέλος σύμφωνα με την έρευνα η αναζήτηση πληροφοριών από μη γιατρούς ενέχει κινδύνους, καθώς το 61,6% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι έκαναν αυτοδιάγνωση μέσω Διαδικτύου, το 35,2% ότι έκαναν αυτοδιάγνωση με βάση τηλεοπτική εκπομπή και το 34,2% δήλωσε ότι εμπιστεύονται διαγνωστικές μεθόδους που υπάρχουν στο Ίντερνετ, υπογραμμίσθηκε στο συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με τη νόσο των Λεγεωνάριων συνδέεται το κομπόστ


Πάνω από τα μισά προϊόντα κομπόστ -φυσικό λίπασμα από αποσυντεθειμένη οργανική ύλη- που διατίθενται εμπορικά στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρουν το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο των Λεγεωνάριων, η οποία χαρακτηρίζεται από πνευμονία.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Microbiology and Infection».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες εντόπισαν το επικίνδυνο βακτήριο Λεγιονέλλα σε 15 από τα 24 σκευάσματα κομπόστ που πωλούνται συνολικά, ωστόσο επισημαίνουν ότι παρά την συχνή παρουσία του βακτηρίου στο προϊόν, η μόλυνση των ανθρώπων είναι εξαιρετικά σπάνια.

Για να αποφύγουν όμως τους κινδύνους, οι επιστήμονες συνιστούν στους αγρότες και τους κηπουρούς να ανοίγουν τις σακούλες με το κομπόστ σε χώρους που αερίζονται καλά και να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά τη χρήση του προϊόντος.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι υγιείς άνθρωποι απειλούνται ελάχιστα από το βακτηρίδιο λεγιονέλλα καθώς ο οργανισμός τους μπορεί να το καταπολεμήσει.

Αντίθετα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ηλικιωμένους, πρώην καπνιστές, άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις ή έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει το βακτήριο σε κομπόστ από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ελβετία. Έκτοτε ορισμένες χώρες έχουν καταστήσει υποχρεωτική την προειδοποιητική σήμανση στα προϊόντα κομπόστ για τον κίνδυνο της νόσου των λεγεωνάριων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειροπέδες για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας


Στοχευμένες και εκτεταμένες διαδικτυακές ψηφιακές έρευνες, πραγματοποίησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας, μέσω διαδικτύου.

Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν χθες το πρωί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τρεις άνδρες ηλικίας 46, 29 και 25 ετών, οι οποίοι κατείχαν και διακινούσαν, μέσω διαδικτύου, σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό.

Ειδικότερα, από εξειδικευμένους αστυνομικούς πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στο διαδίκτυο, με τη χρήση ειδικού λογισμικού προγράμματος εντοπισμού χρηστών, που διακινούν τέτοια αρχεία.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι στην ελληνική επικράτεια, άγνωστος αριθμός χρηστών του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας 308 διαφορετικές IP διευθύνσεις, ελληνικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, κατείχαν και είχαν πρόσφορο για διαμοιρασμό μεγάλο όγκο αρχείων (εικόνες και βίντεο), που περιείχαν «σκληρό» υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Μετά την έκδοση, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, των σχετικών διατάξεων και βουλευμάτων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε η δράση και τα στοιχεία των τριών εμπλεκομένων ατόμων.

Συγκεκριμένα από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 46χρονο για χρονικό διάστημα περίπου πέντε μηνών με τη χρήση διαφορετικών και μοναδικών ΙP διευθύνσεων, κατείχε και διακινούσε μέσω ειδικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο τουλάχιστον 386 αρχεία παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στη Νέα Ερυθραία, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ στους οποίους μετά από επιτόπιο έλεγχο, βρέθηκαν εκατοντάδες αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) σκληρού υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Για τον 29χρονο προέκυψε ότι για χρονικό διάστημα περίπου πέντε μηνών με τη χρήση διαφορετικών και μοναδικών ΙP διευθύνσεων, κατείχε και διακινούσε μέσω ειδικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο τουλάχιστον 487 αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στο Καματερό, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι Η/Υ στους οποίους μετά από επιτόπιο έλεγχο, βρέθηκαν εκατοντάδες αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) σκληρού υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τέλος, για τον 25χρονο προέκυψε ότι για χρονικό διάστημα περίπου οκτώ μηνών με τη χρήση διαφορετικών και μοναδικών ΙP διευθύνσεων, κατείχε και διακινούσε μέσω ειδικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο τουλάχιστον 272 αρχεία παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στο Καματερό, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε επιτόπου από τους αστυνομικούς, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) σκληρού υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να εξεταστεί και να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των αρχείων, το είδος αυτών και η ημερομηνία που υπερφορτώθηκαν.

Παράλληλα, διερευνάται εάν μέρος των αρχείων αυτών δημιουργήθηκε ή βιντεοσκοπήθηκε στην Ελλάδα.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461

Στέλνοντας e-mail στο 11012@hellenicpolice.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσια έγγραφα αποκαλύπτουν στοιχεία υιοθεσίας


Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε αναφορά γονέα, που προσέφυγε στην Αρχή, επειδή το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του παιδιού του περιλάμβανε στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε εμμέσως η υιοθεσία του.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, απαγορεύεται η δημοσίευση στοιχείων ικανών να αποκαλύψουν την υιοθεσία και τα ατομικά χαρακτηριστικά της. Επιπλέον το γεγονός της υιοθεσίας αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, για την επεξεργασία του οποίου ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2472/1997.

Μάλιστα, ο Συνήγορος, με αφορμή ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν, είχε προκαλέσει με επιστολή του την παρέμβαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του υπουργείου Εσωτερικών. Έκτοτε το ζήτημα αποκάλυψης της υιοθεσίας σε πιστοποιητικά γεννήσεως και οικογενειακής κατάστασης (και συγκεκριμένα στα πεδία: τρόπος κτήσης ιθαγένειας και δημοτικότητας) φαινόταν να έχει επιλυθεί.

Κατά τη διάρκεια διερεύνησης της νέας υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι με τη γενικευμένη εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Δημοτολογίου έχουν εισαχθεί και νέα πεδία προς συμπλήρωση στα εκδιδόμενα πιστοποιητικά. Από τα πεδία αυτά μπορεί να αποκαλυφθεί εμμέσως το γεγονός της υιοθεσίας ανηλίκου, χωρίς το Τμήμα Εθνικού Δημοτολογίου του υπουργείου να έχει προβεί σε έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, για την αποφυγή των τέτοιων προβλημάτων.

Μετά την παρέμβαση της Αρχής, το ανωτέρω τμήμα του υπουργείου (το οποίο είχε επίσης ανταποκριθεί θετικά σε πρόταση του Συνηγόρου για τη μη δημοσιοποίηση και άλλων προσωπικών δεδομένων μη συναφών με τη χρήση των εν λόγω πιστοποιητικών), έδωσε οδηγίες στην υπηρεσία Δημοτολογίου του εμπλεκόμενου δήμου και η υπόθεση διευθετήθηκε. Επίσης, δεσμεύτηκε για την αποστολή εγκυκλίου προς τους δήμους της χώρας, σχετικά με θέματα που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όταν ολοκληρωθεί η προσαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανδριανός: Προτεραιότητα η καταπολέμηση του ντόπινγκ


Η καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, καθώς διακυβεύεται το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και η υγεία των αθλητών. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, στον χαιρετισμό του κατά την επιμορφωτική ημερίδα με θέμα τη φαρμακοδιέγερση, την οποία διοργάνωσαν το ΕΣΚΑΝ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών, σε αίθουσα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Η καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, τόσο για την κυβέρνηση συνολικά, όσο και για μένα προσωπικά. Είναι ταυτόχρονα ζήτημα κύρους της χώρας, διασφάλισης του δίκαιου συναγωνισμού μεταξύ των αθλητών και των ομάδων, προστασίας της υγείας των αθλητών μας, ανταπόκρισης στον ειδικό ρόλο της Ελλάδας ως θεματοφύλακα του αθλητικού ιδεώδους», επισήμανε αρχικά ο κ. Ανδριανός και συνέχισε:

«Στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε σε τρεις άξονες. Πρώτον, για την πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Το ΕΣΚΑΝ ήδη κάνει πολύ σημαντική δουλειά και η βούληση για την περαιτέρω ενίσχυσή του είναι δεδομένη.

Δεύτερον, για τον διαρκή εμπλουτισμό του θεσμικού μας οπλοστασίου, με την ενσωμάτωση της εγχώριας και της διεθνούς εμπειρίας στο νέο αθλητικό νόμο που προετοιμάζουμε. Και τρίτον, για την έγκυρη ενημέρωση κάθε εμπλεκόμενου στον αθλητισμό: των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών, των προπονητών και γυμναστών, καθώς βεβαίως και των γονιών που φέρνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λυντσάρισαν λαθρέμπορους οργάνων


Δύο Ευρωπαίοι, οι οποίοι παρίσταναν τους χωροφύλακες και ο ένας εκ των οποίων αναγνωρίσθηκε ως Γάλλος, λυντσαρίστηκαν σήμερα το πρωί στην παραθεριστική νήσο Νόζι Μπι της Μαδαγασκάρης από ένα εξαγριωμένο πλήθος, που αργότερα απανθράκωσε και τις σορούς τους, καθώς θεωρήθηκαν ένοχοι για λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, ανακοίνωσε η αστυνομία και το Παρίσι.

Το εξημμένο πλήθος επιτέθηκε κατά των δύο ξένων μετά την ανακάλυψη της σορού ενός 8χρονου παιδιού, από το οποίο είχαν αφαιρεθεί όργανα.

«Οι δύο ξένοι είναι Γάλλοι, ονόματι Σεμπαστιάν και Ρομπέρτο και παραδέχθηκαν κατόπιν βασανιστηρίων (στα οποία τους υπέβαλαν οι εξαγριωμένοι) πως επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο οργάνων», δήλωσε ο υπαρχηγός της τοπικής χωροφυλακής στρατηγός Γκι Μπομπέν Ραντριαμάρο, ενώ ο εκπρόσωπος του σώματος Ρισάρ Ραβαλομανάνα πρόσθεσε πως τα σώματα των δύο υπόπτων απανθρακώθηκαν στην ακτή Αμπατολοάκα.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ένας από τους δολοφονημένους είναι Γάλλος, ενώ ο δεύτερος υπάρχει πιθανότητα να είναι Ιταλός. Το ιταλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως διερευνά αυτήν την πιθανότητα.

Οι ταραχές ξεκίνησαν χθες, μετά τη διάδοση της είδησης ότι το παιδί εξαφανίσθηκε. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης της νήσου Χελ-Βιλ, όπου κρατούνταν οι δύο ύποπτοι, αξιώνοντας από τους αστυνομικούς να τούς τους παραδώσουν.

Η αστυνομία έριξε αρχικά προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να απομακρύνει το πλήθος, κι όταν δεν το κατάφερε άρχισε να ρίχνει κατά του κόσμου, σκοτώνοντας έναν πολίτη.

Οι ταραχές εντάθηκαν ακόμη περισσότερο σήμερα μετά την ανακάλυψη του κατακρεουργημένου σώματος του παιδιού. «Μέσα στη νύκτα, κάτοικοι ανακάλυψαν τη σορό ενός παιδιού με τα ζωτικά όργανά του να έχουν αφαιρεθεί από το σώμα του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «πολυάριθμοι εξαγριωμένοι πολίτες εισέβαλαν στο τμήμα και απέσπασαν τους δύο υπόπτους», ενώ οι αστυνομικοί κατάφεραν να φθάσουν μόνο μετά την πυρπόλησή τους.

Το γαλλικό προξενείο στη Μαδαγασκάρη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποτρέπει τους υπηκόους της χώρας να μεταβαίνουν στο Νόζι Μπι «ιδίως στις παραλίες του, μέχρι νεωτέρας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013



Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και την υπόλοιπη χώρα. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας:

Αρ. πρωτ.: Δ29α/Φ.11/ Γ.Π. οικ.31924/1249/30.9.2013
Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Αθήνα, 30 /09/2013
Αρ. πρωτ : Δ29α/Φ.11/ Γ.Π. οικ.31924/1249

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΕΑ
ΤΜΗΜΑ A΄

Ταχ. Δ/νση : Σολωμού 60
Ταχ. Κώδικας : 104 32
Πληροφορίες : Σιούτης Σ.
Χατζηχρήστου Ε.
Προβελεγγίου Β.
Σακκά Ε.
Τηλέφωνο : 210.5281125
210.5281127

EΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013


Σχετ.: α) Η Δ29/Φ.11/Γ.Π.οικ28149/1116/28.8.2013 (ΦΕΚ 2182/13 τ.Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση.
β) Η ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 (ΦΕΚ 410/05 τ.Β) Κ.Υ.Α. «Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. περί καθορισμού διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων εντύπων τους που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Α. Δικαιούχοι-Συγκοινωνιακά μέσα μετακίνησης

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της α) ανωτέρω σχετικής απόφασης για το έτος 2013, χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης:

1) Στα Άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας,

- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών- Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α'),

- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλοι οι ανωτέρω πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ΕΥΡΩ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ΕΥΡΩ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α. (Ε.Θ.Ε.Λ., Η.Λ.Π.Α.Π., Η.Σ.Α.Π., Α.Μ.Ε.Λ. ,ΤΡΑΜ, και ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ για το τμήμα της γραμμής του από το σταθμό Μαγούλα έως το σταθμό Αεροδρομίου)

β) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Θ.

γ) και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Νομού τους.

Σημείωση: Στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο-Κουπόνι ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

2) Στα Άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας,

- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών- Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τΑ'),

- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Β. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

Τα Άτομα με Αναπηρίες που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας:

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου με συνημμένα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω.

2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%). Στη Περιφερειακή Ενότητα Λαρίσης, κατ' εφαρμογή της απόφασης Π3α/Φ80/οικ.907/1-3-2001 για την πιλοτική εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας, γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις-πιστοποιητικά που εκδίδονταν από τις αρμόδιες επιτροπές καθώς και η προσωρινή ή ισόβια κάρτα αναπηρίας.

Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.

2 α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους.

2β. Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον.

2γ. Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

Προκειμένου οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

2δ. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑμεΑ που το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.

3. Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.

4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.

5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής.

6. Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.

7. Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, πρέπει να συνυποβάλλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας Οικονομικής Εφορίας για το προηγούμενο οικονομικό έτος (2012), ενώ στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, να το δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο.

Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωσή τους δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν φορολογική δήλωση.

Οι δικαιούχοι τέλος που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 ΕΥΡΩ ατομικό και 29.000 ΕΥΡΩ οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επί πλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο , εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.

8. Όσοι προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας, με τα ανωτέρω δικαιολογητικά για να λάβουν δελτίο μετακίνησης εφόσον κριθούν δικαιούχοι, απαραίτητο είναι να προσκομίζουν το ασφαλιστικό βιβλιάριο Υγείας, στο πίσω εξώφυλλο του οποίου, ο αρμόδιος υπάλληλος που χορηγεί το δελτίο μονογράφει σημειώνοντας και την ημερομηνία παράδοσης αυτού και το σφραγίζει προκειμένου να ελέγχεται η περίπτωση πολλαπλής χορήγησης δελτίου στον ίδιο δικαιούχο.

9. Σε περίπτωση απώλειας, η οποία προκύπτει με βεβαίωση από αστυνομική Αρχή, χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, με βάση την αναγραφή στο βιβλιάριο Υγείας, όπου σημειώνεται η επαναχορήγηση.

Σε περίπτωση απώλειας του δελτίου μετακίνησης για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση.

Γ. Χορήγηση δελτίων μετακίνησης σε Αττική - Θεσσαλονίκη

Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31-12-2013. Τα δελτία αυτά θα συνοδεύονται από ένα (1) κουπόνι ετήσιο για την Περιφέρεια Αττικής και από ένα (1) κουπόνι του β’ εξάμηνου για την περιοχή Θεσσαλονίκης. Στην πίσω πλευρά θα αναγράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως από την Υπηρεσία και τα ΚΕΠ η ένδειξη:

"ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ".

Η παράδοση των κουπονιών του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνει από τους ως άνω Οργανισμούς κατ' ευθείαν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο ικανό αριθμό κουπονιών με βάση τις προβλεπόμενες ανάγκες που θα προκύψουν.

Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί μέρος των κουπονιών, τα αδιάθετα των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ. θα επιστραφούν μέχρι 15/1/2014.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών από τον Ο.Α.Σ.Α. και τον Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας- Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ.

Τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής θα χρησιμοποιηθούν σαν δικαιολογητικά για την πληρωμή των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:

→ Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα.

Δ. Χορήγηση δελτίων στην υπόλοιπη Ελλάδα

Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31-12-2013.

Κάθε Δελτίο Μετακίνησης περιέχει απαραίτητα τα εξής στοιχεία:

1) Διάρκεια ισχύος, ήτοι από την ημερομηνία εκδόσεώς του μέχρι 31-12-2013.
2) Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του δικαιούχου ή όνομα συζύγου.
3) Αριθμό και ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.
4) Ποσοστό αναπηρίας ολογράφως και αριθμητικώς.
5) Δ/νση κατοικίας και πρόσφατη φωτογραφία του δικαιούχου.

Στην πίσω πλευρά να γράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως και να σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη:

«ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ»

Σε ότι αφορά στα δελτία των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες του Νομού τους κατά τη θεώρηση ή την έκδοση αυτών θα επικολλάται ένα κουπόνι ετήσιας ισχύος. Η παράδοση των κουπονιών θα γίνεται από τα ΚΤΕΛ στις αρμόδιες Δ/νσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής το οποίο θα αποστέλλεται στη Δ/νση Προστασίας ΑμεΑ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας. Όσα κουπόνια δεν χρησιμοποιηθούν θα επιστραφούν στα ΚΤΕΛ.

Οι κάτοχοι Δελτίου Μετακίνησης του έτους 2012 με αίτησή τους θα ζητούν την ανανέωσή του προσκομίζοντας νέα γνωμάτευση αν η παλιά έχει λήξει και εφόσον δεν είναι επιδοτούμενοι από την Κοινωνική Πρόνοια. Οι επιδοτούμενοι από την Πρόνοια προσκομίζουν τη βεβαίωση εγγραφής στο εθνικό μητρώο επιδοματούχων από το Δήμο.

Αν κατά την ανανέωση το Δελτίο είναι κατεστραμμένο ή δεν υπάρχει χώρος στην πίσω πλευρά του, παρέχεται καινούργιο, αν όμως υπάρχει τότε θα αναγράφεται είτε ιδιοχείρως είτε εντύπως σε αυτό και θα σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη " ισχύει μέχρι 31-12-2013".

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:

→ Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα) τις οποίες θα υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου καθώς και μετά την 31/12/2013 καλούνται να υποβάλουν στη Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και στις Διοικήσεις των ΚΤΕΛ του νομού τους καθώς και στον Ο.Α.Σ.Θ., το συνολικό αριθμό των Δελτίων των ΑμεΑ που χορηγήθηκαν κατά τα προηγούμενα διαστήματα.

Παρακαλούνται οι ανωτέρω Υπηρεσίες να μην αποστέλλουν στο Υπουργείο τα ατομικά στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πάθηση κ.ά) καθόσον αυτό αντιβαίνει στο Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο αριθμός των Δελτίων που μπορεί λόγω απώλειας να χορηγηθούν σε κάθε ΑΜΕΑ κατά την χρονική διάρκεια ισχύος των Δελτίων με μειωμένο εισιτήριο, δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στις καταστάσεις που αποστέλλονται στο Υπουργείο, στις Δ/νσεις των ΚΤΕΛ και στον Ο.Α.Σ.Θ.

Επισημαίνεται ότι για την ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων Δελτίων και των κουπονιών ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 7η Οκτωβρίου 2013 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2013.

Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2012 ορίζεται η 15η Νοεμβρίου 2013.

Παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και των ΚΕΠ να βγάλουν ανακοίνωση για την ημερομηνία λήξης των καρτών του 2012 την οποία θα αναρτήσουν σε εμφανές σημείο προς ενημέρωση των πολιτών, καθώς και ανάλογη ανακοίνωση σχετικά με τις ημερομηνίες έναρξης της ανανέωσης και της έκδοσης των νέων δελτίων.

Επίσης παρακαλούνται οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε περιπτώσεις που έχουν ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις ή τη διαδικασία χορήγησης των δελτίων μετακίνησης (ενώ για ιδιάζουσες ή περίπλοκες περιπτώσεις να παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου αυτό είναι εφικτό προκειμένου να αποφευχθούν στο μέγιστο βαθμό οι περιπτώσεις λαθών).

Τέλος οι εκπρόσωποι των συγκοινωνιακών φορέων στους οποίους κοινοποιείται τα παρόν παρακαλούνται να αντιμετωπίζουν τους επιβάτες ΑμεΑ που είναι δικαιούχοι καρτών μετακίνησης με την προσήκουσα ευαισθησία και κατανόηση ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου έχει λήξει το δελτίο του 2012 μετά την 15η Νοεμβρίου.

Βάσει της εμπειρίας προηγούμενων ετών, αρκετοί δικαιούχοι πιθανόν να μην εξασφαλίσουν εγκαίρως την ανανέωση του δελτίου τους. Στις περιπτώσεις αυτές, παρακαλούμε να επιδείξετε επιείκεια ενημερώνοντας τους επιβάτες ΑμεΑ ότι το δελτίο τους έχει λήξει και πρέπει άμεσα να ανανεωθεί, χωρίς να επιβάλλετε πρόστιμο. .


Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ε. ΜΠΕΚΟΥ



Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει κι εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για ασέλγεια ανηλίκων


Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τα στοιχεία και τις φωτογραφίες του 43χρονου, ο οποίος συνελήφθη στην Ορεστιάδα για αποπλάνηση ανηλίκων

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας, δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 43χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί την 11η Οκτωβρίου 2012 στην Ορεστιάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας, μετά από σχετικό Ένταλμα Σύλληψης του Ανακριτή Ορεστιάδας, για αποπλάνηση ανηλίκων.

Ειδικότερα, ο 43χρονος, κατά το 2011, είχε συνάψει σεξουαλικές σχέσεις και είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις με τέσσερις ανήλικες, άνω των 12 και κάτω των 15 ετών, ενώ επιπλέον παρήγαγε πορνογραφικό υλικό, στο οποίο συμμετείχαν ο ίδιος και οι παραπάνω ανήλικες.

Πρόκειται για τον Πιντίδη Γεώργιο του Νικολάου και της Μαργαρίτας, που γεννήθηκε το 1970 στη Γερμανία, κάτοικο Νέας Βύσσας Ορεστιάδας.





Σε βάρος του 43χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

1. αποπλάνηση ανηλίκου, που συμπλήρωσε το 12ο όχι όμως το 14ο έτος της ηλικίας του, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση,

2. αποπλάνηση ανηλίκου, που συμπλήρωσε το 14ο όχι όμως το 15ο έτος της ηλικίας του, κατ’ εξακολούθηση,

3. εξώθηση ανηλίκου, που δε συμπλήρωσε τα 15 έτη, να παρίσταται σε ασελγή πράξη μεταξύ άλλων, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση,

4. παραγωγή και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου κάτω των 15 ετών, κατ’ εξακολούθηση,

5. παραγωγή και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατ’ εξακολούθηση.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση θα διαρκέσει μέχρι την αμετάκλητη περάτωση της ποινικής δίκης, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη και αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από ενδεχόμενες νέες πράξεις του στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 25520-26300 και 25520-81806 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα Τρίκαλα η Ολυμπιακή Φλόγα


Την Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων υποδέχτηκαν τα Τρίκαλα. Η Φλόγα, έφτασε στα Τρίκαλα λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και την παρέλαβε ως πρώτος λαμπαδηδρόμος ο αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού. Ακολούθησε η μαθήτρια Νικ. Αναγνώστου και ο πανευρωπαϊκός πρωταθλητής εφήβων SCRATCH Ζήσης Σούλιος, που τη μετέφεραν ως το «βωμό» στη κεντρική πλατεία. Η αναχώρηση της φλόγας έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρθηκε διάταξη για τις αποδείξεις


Αποσύρθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η διάταξη που προέβλεπε την επιβολή επιτόπιου προστίμου ύψους 1.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων, ακόμη και από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., η οποία είχε περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Μείον 70% στη σύνταξη των αιρετών


Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που κατέχουν θέσεις αιρετών οργάνων (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κ.λπ.) και λαμβάνουν σύνταξη λόγω απασχόλησης στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και οι βουλευτές, εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του νόμου που προβλέπουν τη μείωση της σύνταξης όπως και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, από 1/1/2013 οι συνταξιούχοι φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που έχουν απασχοληθεί αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού τους βίου στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατέχουν θέση βουλευτή, υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξής τους κατά 70%.

Έως το 2012, οι συνταξιούχοι φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που κατέχουν θέσεις βουλευτών δεν υπόκειντο σε αναστολή ή περικοπή της σύνταξής τους, ανεξάρτητα εάν είχαν απασχοληθεί αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή τον ιδιωτικό τομέα ή είχαν αυτοαπασχοληθεί.

Όμως, μετά την ισχύ των νόμων 4093/2012 και 4151/2013, από 1/1/2013 γίνεται περικοπή κατά 70% στο σύνολο του ποσού της σύνταξης, ανεξάρτητα εάν ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας του.

Η εγκύκλιος αναφέρει το παράδειγμα συνταξιούχου του ΤΑΠ - ΟΤΕ, ηλικίας κάτω των 55 ετών, ο οποίος κατέχει θέση δημάρχου. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος υπόκειται σε αναστολή της κύριας και επικουρικής σύνταξής του, ενώ μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του περικόπτεται η κύρια σύνταξή του κατά 70% για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό είχε. Μετά όμως την 1/1/2013 γίνεται περικοπή κατά 70% στο σύνολο του ποσού της σύνταξής του, ανεξάρτητα εάν έχει συμπληρώσει ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φροντιστήριο στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου


Στο πλευρό των μαθητών για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Για δεύτερη σχολική χρονιά ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου μέσω της Διεύθυνσης Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας συνεχίζει τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του δήμου.

Τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας παρέχονται δωρεάν από εθελοντές εκπαιδευτικούς και πραγματοποιούνται για τους μαθητές Γυμνασίου στις εγκαταστάσεις του 5ου Γυμνασίου Ευόσμου, ενώ για τους μαθητές Λυκείου στο χώρο του Διαπολιτισμικού Λυκείου.

«Η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου αποτέλεσε τη περυσινή χρονιά μια σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής υποστήριξης και συμπαράστασης για γονείς και μαθητές που λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς και με αγάπη προς τη μαθητική κοινότητα του δήμου μας, συνεχίζουμε φέτος το κοινωνικό αυτό έργο και ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που για ακόμη μια χρονιά συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις γνώσεις και τη διδακτική τους εμπειρία στα παιδιά που χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενώνουν τα χέρια τους οι καθηγητές στην Πάτρα


Δημιουργούν ανθρώπινη αλυσίδα κατά της διαθεσιμότητας.

Με τη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας και χτυπώντας αντικείμενα που κάνουν θόρυβο, ενώνονται αύριο στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα οι καθηγητές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την διαθεσιμότητα, στην οποία έχουν τεθεί οι συνάδελφοί τους.

Όπως αναφέρει η Α΄ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της:

«Στηρίζουμε τη δράση των υπό διαθεσιμότητα συναδέλφων την Παρασκευή, 4-10-2013 στην Πλατεία Γεωργίου και ώρα 6.30 μ.μ. με σκοπό τη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας.

Φοράμε όλοι μαύρα ρούχα και φέρνουμε μαζί μας ότι κάνει θόρυβο για να ακουστούμε. Ας ενωθούμε συνάδελφοι».


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν να μη κλείσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ


Ομόφωνο ψήφισμα κατά του κλεισίματος των μονάδων του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίου Δημητρίου, ενώ η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Υγείας.

Στην επιστολή της, η κ. Ανδρούτσου σημειώνει ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στις τάξεις των ασφαλισμένων» και επισυνάπτει το ψήφισμα.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, είναι η μόνη διέξοδος των ασφαλισμένων όλων των ταμείων και ιδιαίτερα των μικροσυνταξιούχων. Μόνο σε αυτά μπορούν να έχουν Δημόσια Δωρεάν Φροντίδα Υγείας». Σημειώνεται, εξάλλου, ότι αν κλείσουν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ «η λύση της παροχής Πρωτοβάθμιας Παροχής Φροντίδας από ιδιωτικά κέντρα, που θα τα αντικαταστήσουν, είναι αδιέξοδο με όλα τα συνεπακόλουθα για τη Δημόσια Υγεία».

Τέλος, γνωστοποιείται η πρόθεση του δήμου να διοργανώσει ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο, όπου στεγάζεται ο ΕΟΠΥΥ στον Αγ. Δημήτριο, με τη συμμετοχή των πολιτών- ασφαλισμένων, των φορέων και των σωματείων του δήμου, καθώς και των εργαζομένων και των ιατρών, προκειμένου να μην κλείσει η Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη για απόλυση εργαζόμενης με AIDS


Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη αποδέχθηκε ως νόμιμη την απόλυση γυναίκας που ήταν φορέας του AIDS.

Ο εργοδότης τής Ι. Β. την είχε απολύσει ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από συναδέλφους της, προκειμένου να διασφαλίσει την αρμονική συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων του και την ομαλή λειτουργία τής επιχείρησής του, σκεπτικό το οποίο έγινε αποδεκτό στο Εφετείο και επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Εκδικάζοντας την προσφυγή τής Ι. Β., η οποία απολύθηκε έπειτα από την αποκάλυψή της ότι ήταν φορέας του AIDS, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε ότι η εν λόγω πράξη, που έγινε αποδεκτή, ως νόμιμη, από την ελληνική Δικαιοσύνη, ήταν αντίθετη προς τη Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταδίκασε την Ελλάδα, τόσο για παράβαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις, όσο και για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Υποχρέωσε δε την Ελλάδα να καταβάλει στη δικαιωθείσα, συνολική αποζημίωση 14.340 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσφεύγουσα υπήρξε θύμα διάκρισης εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της και ότι τα εθνικά δικαστήρια είχαν βασίσει την απόφασή τους, να εγκρίνουν ως νόμιμη την απόλυσή της, σε ανακριβείς πληροφορίες, ότι δηλαδή υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας.

Η Ι. Β. εργάζονταν, από το 2001, σε μία επιχείρηση κατασκευής κοσμημάτων στην Αθήνα με συνολικά 70 εργαζόμενους και το 2005 γνωστοποίησε σε τρεις από τους συναδέλφους της ότι έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Έπειτα από αυτό, 33 από τους συναδέλφους της έστειλαν επιστολή στον ιδιοκτήτη- επιχειρηματία, ζητώντας την απόλυση της Ι. Β., για να προστατευθεί η υγεία τους.

Παρά τις προσπάθειες του εργοδότη, που κάλεσε ειδικούς να τους εξηγήσουν ότι δεν κινδύνευαν από μετάδοση της ασθένειας, οι συνάδελφοι της Ι. Β. επέμεναν στην άποψή τους και η Ι. Β. απολύθηκε.

Προσέφυγε στα ελληνικά δικαστήρια και πρωτοδίκως η απόλυσή της κρίθηκε παράνομη, αλλά στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν ο εργοδότης και οι συνάδελφοί της, η απόλυση έγινε αποδεκτή, γεγονός που επικυρώθηκε και με σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, στις 17 Μαρτίου 2009, με το σκεπτικό ότι «η καταγγελία της σύμβασης της Ι. Β. δεν είναι παράνομη, εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον του εργοδότη και την αποκατάσταση της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων και την ομαλή λειτουργία της εταιρείας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαθε υπογλυκαιμία την ώρα που οδηγούσε


Σε «φύλακα-άγγελο» αναδείχτηκε ο οδηγός φορτηγού που βρίσκονταν από πίσω.

Τη ζωή ενός ζευγαριού έσωσε ο οδηγός φορτηγού στη Σκότια, έπειτα από μερικά λεπτά οδήγησης εκτός ελέγχου.

Ο οδηγός Bob Rennie κινούνταν στο δρόμο A82 κοντά στο Dunbartonshire, όταν έκπληκτος είδε το όχημα που βρίσκονταν μπροστά του να μοιάζει εκτός ελέγχου. Στο βίντεο που κατέγραφε το κινητού του Bob, το Ι.Χ. φαίνεται να «χορεύει» πάνω στην άσφαλτο, καθώς δεν διατηρεί μια σταθερή πορεία, αλλά περνάει στο απέναντι ρεύμα και πλησιάζει στα κιγκλιδώματα. Επιπλέον, κάποια στιγμή βγαίνει από το δρόμο και κινδυνεύει να πέσει σε δέντρα.

Μάλιστα, επειδή ο επαγγελματίας οδηγός ακολουθούσε το αυτοκίνητο για ώρα, παρατήρησε άμεσα τη διαφορά στην οδήγηση. «Στην αρχή, αναρωτήθηκαν μήπως ήταν μεθυσμένος, αλλά θα το είχα παρατηρήσει νωρίτερα, έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν ιατρικό θέμα», περιγράφει και πράγματι είχε δίκιο, μιας και ο οδηγός -όπως διαπιστώθηκε αργότερα- ήταν διαβητικός και είχε πάθει υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Αρχικά, ο Bob προσπάθησε να ειδοποιήσει τους άλλους οδηγούς ώστε να μην συμβεί κάποιο ατύχημα, όπως αναφέρει η Daily Mail. «Το ενδιαφέρον μου ήταν να διασφαλίσω πως δεν θα προσπερνούσε κανείς» λέει εξηγώντας ότι χτυπούσε την κόρνα ώστε αφενός να τραβήξει την προσοχή του οδηγού και αφετέρου να ειδοποιήσει τους αντίθετα διερχόμενους ότι υπήρχε πρόβλημα, καθώς αναβόσβηνε ταυτόχρονα τα φώτα του.

Διαπιστώνοντας ότι το αυτοκίνητο εξακολουθούσε να βρίσκεται εκτός ελέγχου, αποφάσισε να το προσπεράσει και να τον αναγκάσει να επιβραδύνει και τελικά να ακινητοποιηθεί. Οι προσπάθειές του τελεσφόρησαν αφού πράγματι το αυτοκίνητο σταμάτησε.

«Δεν ξέρω εάν ο οδηγός αποκτούσε και έχανε τις αισθήσεις του, αλλά ήταν φανερό πως κατάλαβε ότι κάτι υπήρχε μπροστά του και αυτό τον ανάγκασε να επιβραδύνει και να σταματήσει στην άκρη του δρόμου. Πήδηξα έξω και έτρεξα προς αυτόν. Καθόταν και ήταν ζαλισμένος. Δεν είχε συνείδηση τι συνέβαινε. Του έδωσα νερό και μερικά μπισκότα».

Τελικά έφτασαν οι πρώτες βοήθειες, τους παρείχαν ιατρική βοήθεια και μπόρεσε μαζί με τη γυναίκα του να συνεχίσει το δρόμο του, αφού πρώτα ευχαρίστησε το Bob Rennie.
















Διαβάστε περισσότερα...

Χάθηκαν 40 θέσεις εργασίας γιατί ξέχασαν να απαντήσουν σε e-mail


Κονδύλια ύψους ενός εκατ. ευρώ χάθηκαν από το δήμο Τρικκαίων.

Κονδύλια ύψους ενός εκατ. ευρώ χάθηκαν από το δήμο Τρικκαίων από σχετικό πρόγραμμα που θα στήριζε τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου, όπως επίσης και του ξενώνα αστέγων που θα στεγαζόταν στο χώρο του παλιού νοσοκομείου.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής στα Τρίκαλα απέσυραν πλέον το ενδιαφέρον τους με την ευθύνη να βαρύνει υπηρεσία του δήμου.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Χρήστος Λάππας παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα χάθηκε, διότι όπως ανέφερε «υπάλληλοι του δήμου δεν απάντησαν (!) σε δύο e-mail που στάλθηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου, τον περασμένο Αύγουστο», με αποτέλεσμα η διοίκηση της οργάνωσης να αποφασίσει την απένταξη του έργου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εξασφάλιζε 40 θέσεις εργασίας για ένα χρόνο.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες στους υπαλλήλους της υπηρεσίας για την εξέλιξη αυτή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμούς στα σχολεία


Την οδηγία κοινοποίησε το υπουργείο Παιδείας.

Ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμούς θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών.

Οι ασκήσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή, 11 ή την Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου.

Την παραπάνω οδηγία κοινοποίησε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας.


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φονικές σφήκες στην Κίνα


Νεκροί και τραυματίες από την επίθεσή τους!

Σμήνη επιθετικών σφηκών, στην εποχή του ζευγαρώματός τους, προκάλεσαν από τον Ιούλιο έως σήμερα το θάνατο 41 ανθρώπων στην Κίνα, τραυματίζοντας 1675!

Τρεις πόλεις στην επαρχία Shaanxi της χώρας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της «επίθεσης», όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης. Από τους τραυματίες 47 ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση.

Μεταξύ των «θυμάτων» η Mu Conghui που περιέγραψε την εμπειρία της στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Ήταν τρομακτικό, με χτυπούσαν στο κεφάλι και τα πόδια, ξαφνικά δεν μπορούσα ούτε να κουνηθώ», λέει.

Τα σημάδια παραμένουν στα πόδια της- έκανε 200 ράμματα και αιμοκάθαρση!- ενώ κι εκείνη εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και οργανική ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Ασθενείς όπως η Mu υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση για να αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα τους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες είδος, τις μεγαλύτερες σφήκες του κόσμου, που είναι γνωστό ως Ασιατική γιγάντια σφήκα ή vespa mandarinia και έχει μήκος από 3,5 έως 3,9 εκατοστά, περίπου όσο ο ανθρώπινος αντίχειρας!

Όσο για τα σημάδια από το τσίμπημά τους, μοιάζουν με τραύματα από... σφαίρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση ελληνικών περιουσιών στην Τουρκία


Το ΕΔΑΔ καταδικάζει τους γείτονες.

Το δρόμο για τη διεκδίκηση ελληνικών περιουσιών που δήμευσε το τουρκικό κράτος φαίνεται πως ανοίγει πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το ΕΔΑΔ, με ομόφωνη απόφαση που εκδόθηκε, καταδικάζει την Τουρκία να αποζημιώσει τους αδελφούς Φωκά με το ποσό των 5.000.000 ευρώ με τόκο υπερημερίας 3 ποσοστιαίες μονάδες προσαυξημένες στο οριακό επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας και 15.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Η υπόθεση των αδελφών Φωκά ξεκίνησε το 1991, όταν η αδελφή τους Πολυξένη Πιστικά, η οποία είχε υιοθετηθεί το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και τη σύζυγό του Ελισάβετ, που ήταν από τους πιο επιφανείς και δημιουργικούς ανθρώπους της Ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του ιδρύματος Βαλουκλή, ως ψυχοπαθής, και ορίσθηκε διαχειριστής της περιουσίας της ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Βασίλειος Καραγιάννης.

Όταν η Πολυξένη Πιστικά απεβίωσε στο ψυχιατρικό τμήμα του Βαλουκλή, στις 24 Απριλίου 2000, το τουρκικό δημόσιο εμπόδισε τα αδέλφια της να κληρονομήσουν την περιουσία, επικαλούμενο το «μυστικό» διάταγμα του 1964. Έτσι η περιουσία Φωκά περιήλθε στο τουρκικό δημόσιο.

Τη νομική ομάδα που χειρίσθηκε την υπόθεση Φωκά στο ΕΔΑΔ, εκτός από τον Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη, αποτελούν ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης και ο δικηγόρος Κωνσταντινούπολης Οκάν Χεμνσινλίογλου.

Ο κ. Δημήτρης Γκελντής, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε: «Η υπόθεση των Φωκά έχει ανοίξει τον δρόμο για διεκδικήσεις των περιουσιών των Ελλήνων που κατά καιρούς δήμευσε το Τουρκικό Κράτος».

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς υπάρχουν ακόμα ακίνητα που έχουν δημευθεί και πολλές υποθέσεις που δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το «μυστικό» διάταγμα του 1964 που περιορίζει την ικανότητα των Ελλήνων υπηκόων να κάνουν δικαιοπραξίες επί των ακινήτων τους στην Τουρκία, διάταγμα που εκδόθηκε με το κύμα των απελάσεων του 1964, έχει καταργηθεί με ανάλογες διοικητικές πράξεις του υπουργικού συμβουλίου που εκδόθηκαν επί της πρωθυπουργίας του Τουργκούτ Οζάλ.

Ο όγκος των προβλημάτων που δημιούργησε το διάταγμα αυξήθηκε όταν, μετά το 1974 και κυρίως μετά το 1980, η εφαρμογή του επεκτάθηκε και στον περιορισμό των «κληρονομικών» δικαιωμάτων. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές έχουν λυθεί μετά την κατάργηση του διατάγματος του 1964 και γενικότερα την αλλαγή της νομοθεσίας για το δικαίωμα απόκτησης ακινήτου περιουσίας από ξένους υπηκόους στη Τουρκία. Αλλά από τις χιλιάδες υποθέσεις που είχαν δημιουργηθεί εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

«Με την απόφαση του ΕΔΑΔ κλείνει με τον καλύτερο τρόπο ένας δικαστικός μαραθώνιος, όπου δεν διεκδικήσαμε μόνο την υλική και ηθική αποκατάσταση μας, αλλά κερδίσαμε και την αξιοπρέπειά μας δημιουργώντας ευνοϊκή συγκυρία για προσφυγές κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ» τονίζει ο κ. Γκελντής.



Διαβάστε περισσότερα...