Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Και νέα επερώτηση έκανε στη Βουλή ο Γ. Μιχελάκης για... τα Άτομα με Αναπηρία και τις μεταγραφές τους


Αγαπητό Fimotro,
Μια νέα επερώτηση στη βουλή κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης με θέμα την.. "άδικη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία στο θέμα των μετεγγραφών τους για σπουδές" προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού... και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Ο κ. Μιχελάκης υποστηρίζει και ρωτά τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Οι φοιτητές και σπουδαστές με αναπηρία ή που έχουν γονείς ή αδέλφια άτομα με αναπηρία έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη προς την πολιτεία την εύλογη και δικαιολογημένη διαμαρτυρία τους για την ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών τους στο θέμα των μετεγγραφών.

Πιο συγκεκριμένα η ισχύουσα νομοθεσία αγνοεί τις ανάγκες των οικογενειών ατόμων με συγκεκριμένες μορφές βαριάς αναπηρίας, όπως η νοητική στέρηση, το σύνδρομο down, η εγκεφαλική παράλυση και ο αυτισμός.

Παράλληλα δεν προστατεύονται οι γονείς με σοβαρές και μόνιμες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, θαλασσαιμικοί, καρκινοπαθείς, ινσουλινοεξαρτώμενοι, πάσχοντες από βαριά ψυχική αναπηρία και κυστική ίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί φοιτητές, οι οικογένειες των οποίων αντιμετώπιζαν τα εν λόγω σοβαρά προβλήματα υγείας, υποχρεώθηκαν κατά το παρελθόν να διακόψουν ή ακόμη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους σε άλλη πόλη, αδυνατώντας να παραμείνουν μακριά από την οικογενειακή τους εστία.

Επίσης είναι γνωστό ότι τη βασική ευθύνη για τη φροντίδα των ατόμων με τις ανωτέρω βαριές και πολλαπλές αναπηρίες την έχει η ίδια η οικογένεια με αποτέλεσμα πολύ συχνά ο ένας από τους δύο γονείς να αδυνατεί να εργαστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη συρρικνωμένο οικογενειακό τους εισόδημα.

Όμως η τροπολογία περί μετεγγραφής φοιτητών που πρόκειται σε λίγες ημέρες να έλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν τροποποιεί ουσιωδώς το υφιστάμενο καθεστώς με αποτέλεσμα να παραμένουν απροστάτευτοι τόσο οι ανωτέρω φοιτητές όσο και οι οικογένειές τους.

Αναμφίβολα τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς επίσης οι φοιτητές και σπουδαστές που έχουν τον ένα ή και τους δύο γονείς ή αδελφό με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω θα πρέπει να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις ανάλογα με την κατηγορία της αναπηρίας.

Περαιτέρω η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου για τη θεμελίωση δικαιώματος μετεγγραφής φοιτητών και σπουδαστών με αναπηρία ή με γονείς με αναπηρία είναι τουλάχιστον ατυχής, γιατί αγνοεί προκλητικά τις ανθρώπινες ανάγκες των εν λόγω οικογενειών, που δεν είναι άλλες από την καθημερινή στήριξη της οικογένειας σε πρακτικό και ψυχικό επίπεδο.
Επειδή θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας είναι η παροχή ίσων ευκαιριών στα άτομα με αναπηρία και η διασφάλιση υπέρ αυτών της απρόσκοπτης πρόσβασής τους στη γνώση,
Επειδή κατά γενική ομολογία το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές φοιτητών δεν καλύπτει επαρκώς τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
Ποια μέτρα θα λάβετε για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας εις βάρος πολλών κατηγοριών ατόμων με αναπηρία που δεν καλύπτονται από το ισχύον καθεστώς μετεγγραφών ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Μιχελάκης


Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα της μνημονιακής πολιτικής τα άτομα με ειδικές ανάγκες


«Ανάμεσα στα πρώτα και όχι τα τελευταία θύματα της μνημονιακής πολιτικής και της πολιτικής εξόδου από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου είναι το πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα με ειδικές ανάγκες» δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κυρία Παπαρήγα άκουσε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τη συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής-Νήσων και τόνισε πως το ΚΚΕ «αισθάνεται πλήρως την υποχρέωσή του για το ξεχωριστό αυτό μέτωπο πάλης».

Όπως υπογράμμισε, «η πλειοψηφία των ατόμων αυτών είναι και μπορεί να είναι χρήσιμα, μπορούν να ενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο και πάνω απ' όλα χρειάζονται δουλειά, εισόδημα και δωρεάν κοινωνική πολιτική».


Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε δόσεις οι μειώσεις στις συντάξεις


Τμηματικά θα εφαρμοσθούν οι μειώσεις στις συντάξεις Ιανουαρίου, που δεν εφαρμόσθηκαν επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί το ενιαίο σύστημα πληρωμών των συντάξεων.

Οι συντάξεις του Ιανουαρίου καταβλήθηκαν χωρίς τη μείωση που προβλεπόταν από τον νέο νόμο, όμως το υπουργείο Εργασίας αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ολόκληρο το ποσόν της μείωση στη σύνταξη του επόμενου μήνα.

Κι αυτό γιατί η σύνταξη του Φεβρουαρίου, θα είναι σε κάθε περίπτωση μειωμένη και η επιβολή "διπλής μείωσης" στον ίδιο μήνα θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, «για κοινωνικούς λόγους, αναζητείται τρόπος ώστε το ποσό της μείωσης να "απλωθεί" από τρεις ως τέσσερις μήνες προκειμένου να είναι περισσότερο ανώδυνο».

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει πάντως, ότι οι συντάξεις του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα της ψηφιακής βάσης συντάξεων και συνταξιούχων, που δημιούργησε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Με τον νόμο του νέου μνημονίου, οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20% σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης τα οποία ξεπερνούν αθροιστικά, το ποσόν των 1.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο βοήθημα στους ανέργους των ΜΜΕ


Στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τις γιορτές σε μη επιδοτούμενους ανέργους, ασφαλισμένους του Λογαριασμού Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Ανεργίας του ΕΤΑΠ−ΜΜΕ προχώρησε με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το επίδομα δίδεται σε ασφαλισμένους των οποίων η επιδότηση, λόγω τακτικής ανεργίας ή επίσχεσης, τερματίστηκε μέσα στο επτάμηνο πριν από την 1η Δεκεμβρίου του 2012 και εφόσον από τη λήξη της επιδότησης τους και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, δεν έχουν εργαστεί σε εργοδότη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας για περισσότερο από δύο μήνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα χρόνια εργασίας προτείνει η Κομισιόν


Τα όρια της συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση της Κομισιόν ώστε η Ελλάδα να προσεγγίσει, ως το 2060, το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την έκθεσή της η Κομισιόν «ανοίγει» παράθυρο για αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τις επόμενες δεκαετίες.

Δείτε το βίντεο από το MEGA






Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί βασανίζουν τα ΑμεΑ;


H συγκινητική ιστορία της 35χρονης κωφάλαλης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, που απειλούσε να πέσει στο κενό από τον "Πεντάκυκλο" στην Ομόνοια, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της βαθιάς ανυποληψίας και της αναλγησίας που διακρίνει το πολιτικό σύστημα και τους ιθύνοντες της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Τι ζητούσε η 35χρονη μητέρα; Το εξής απλό: να εξεταστεί επιτέλους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που λειτουργούν με ευθύνη του ΙΚΑ, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει το πενιχρό προνοιακό επίδομα.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικότητα; Τα ΚΕΠΑ υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα χιλιάδες ανάπηροι να μην μπορούν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους, πράγμα που θεωρείται προαπαιτούμενο για να παίρνουν τις συντάξεις ή τα επιδόματα που δικαιούνται. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο χιλιάδες συνάνθρωποί μας, που δοκιμάζονται σκληρά στη ζωή από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, παραπληγικοί, τεραπληγικοί, νεφροπαθείς, τυφλοί, κωφάλαλοι κ.ά. βρίσκονται στο έλεος της αναλγησίας των αρχών, του ΙΚΑ εν προκειμένω. Στους περισσότερους από αυτούς έχει κοπεί η σύνταξη ή το επίδομα που παίρνουν από την αρχή του 2012 επειδή δεν λειτουργούν σωστά τα ΚΕΠΑ για να τους εξετάσουν και να τους χορηγήσουν τις απαραίτητες γνωματεύσεις. Επί δώδεκα μήνες, δηλαδή, δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Η "Αυγή" της Κυριακής έχει κάνει δύο φορές εκτενή ρεπορτάζ τον τελευταίο καιρό για τα "βασανιστήρια" στα οποία υποβάλλει το ΙΚΑ τους ανθρώπους αυτούς, αλλά οι υπεύθυνοι κωφεύουν. Και είναι απορίας άξιον πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που ορκίζονταν κατά της περικοπής των επιδομάτων των ΑμεΑ, ολιγωρούν ανεξήγητα και δεν διορθώνουν τα κακώς κείμενα με τα Κέντρα Πιστοποίησης. Αν κάποιοι είναι "μαϊμού" αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να "βασανίζονται" άλλοι που δοκιμάζονται διπλά από την αναπηρία τους και την αναλγησία της πολιτείας.

Μόνο ντροπή πρέπει σε μια πολιτεία που δεν σέβεται ούτε τους ανθρώπους με αναπηρία. Μέρες που είναι, μήπως ακούει κανείς;


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάχρονη προσέφερε χριστουγεννιάτικα γεύματα σε άστεγους


Τίμησε τη μνήμη του πατέρα της πραγματοποιώντας την επιθυμία του.

Η δεκάχρονη Gracie McNulty είχε δύσκολα Χριστούγεννα φέτος. Ήταν τα πρώτα χωρίς τον πατέρα της.

Έκανε όμως μία πολύ ανθρώπινη κίνηση για να τιμήσει τη μνήμη του και να υλοποιήσει μία επιθυμία του που δεν είδε να πραγματώνεται.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, το κορίτσι ζήτησε από τη μητέρα του να κρατήσει ανοικτό το καφέ της οικογένειας στο Yorkshire, καθώς τελευταία επιθυμία του πατέρα της ήταν να προσφέρει τροφή στους άστεγους στις γιορτές.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Gracie προσέφερε πλήρη γεύματα γαλοπούλας σε 50 άστεγους, με τη βοήθεια της μητέρας της και των αδελφιών της.

Ο 38χρονος πατέρας της είχε φιλανθρωπική δράση. Συχνά προσφερόταν να σερβίρει πρωϊνό σε αστέγους και φέτος είχε σκοπό να ανοίξει το κατάστημα στους άστεγους, όπως έκανε τελικά η 10χρονη κόρη του. Πέθανε τον Αύγουστο μετά από βαρύ τραυματισμό στο κεφάλι από πτώση κατά τη διάρκεια της εργασίας του.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αποφύγουμε τις παρενέργειες του ποτού


Πρακτικές συμβουλές για να μην μας «πειράξει».

Την περίοδο των γιορτών, δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να το «ρίξουν έξω», καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ απ' ό,τι συνήθως.

Ωστόσο, για να μην μας «πειράξει» το ποτό, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί...

Αρχικά, φροντίζουμε να πίνουμε το ποτό σκέτο, χωρίς αναψυκτικό. Και αυτό γιατί, τα αναψυκτικά περιέχουν υδατάνθρακες που κάνουν το ποτό πιο γλυκό, οπότε μεθάμε ευκολότερα, ενώ πίνουμε και περισσότερο επειδή είναι πιο ευχάριστο στη γεύση. Επιπλέον, καθώς τα αναψυκτικά περιέχουν θερμίδες, μάς προσθέτουν βάρος.

Αντίθετα, προτιμούμε να πιούμε το ποτό αραιωμένο με νερό, ή με πάγο. Έτσι, κρατάει περισσότερο και το αλκοόλ αραιώνεται.

Από την άλλη, η μπύρα είναι προτιμότερο να πίνεται με αφρό, καθώς έτσι ελευθερώνει το ανθρακικό που περιέχει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετριάζουμε τα προβλήματα που το ανθρακικό προκαλεί, όπως είναι το φούσκωμα στο στομάχι.

Επιπλέον, η δημιουργία αφρού, εμποδίζει την μπύρα να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο, κάτι που προκαλεί οξείδωση που οδηγεί στην απώλεια γεύσης και αρώματος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Τσάβες «έχει επίγνωση της κατάστασης της υγείας του»


Σε νοσοκομείο της Κούβας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έχει επίγνωση των δυσκολιών της μετεγχειρητικής του κατάστασης, δήλωσε από την Αβάνα ο αντιπρόεδρος και διάδοχός του Νίκολας Μαντούρο.

Ο 58χρονος Τσάβες νοσηλεύεται στην Κούβα όπου υποβλήθηκε σε εγχείριση αφαίρεσης όγκου για τέταρτη φορά.

Ο κ. Μαντούρο διευκρίνισε ότι είδε δύο φορές τον Τσάβες και μίλησε μαζί του.

«Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παρακολούθηση, συνεχίζει τις θεραπείες του, η κατάσταση είναι περίπλοκη...ορισμένες φορές υπάρχει βελτίωση, ορισμένες άλλες είναι σταθερή», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μετέβη στην Κούβα στις 29 Δεκεμβρίου και μια ημέρα αργότερα διέκοψε τις προετοιμασίες για την καινούργια χρονιά, ανακοινώνοντας πως «υπήρξαν επιπλοκές στην κατάσταση της υγείας του προέδρου εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού».

Ο Μαντούρο θα επιστρέψει σήμερα στη Βενεζουέλα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ζείτε καλύτερα


Αυξήστε την ικανοποίησή σας από τη ζωή!

Οι 10 αποδεδειγμένοι τρόποι να βελτιώσει κάποιος την ποιότητα της ζωής του...

Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι σίγουρα υποκειμενική. Και είναι κάτι ολότελα διαφορετικό από την ευχαρίστηση, που αντιπροσωπεύει ένα θετικό συναίσθημα που έρχεται και παρέρχεται.

Η ικανοποίηση από τη ζωή αφορά αντιθέτως στη συνολική εμπειρία ζωής, στο πώς νιώθει δηλαδή κάποιος γενικά για τη ζωή του και σε μακροπρόθεσμο μάλιστα ορίζοντα, όχι σε μια στιγμή της.

Κι ενώ φαίνεται αρκετά περίπλοκο να κρίνεις τη ζωή σου, δεν είναι. Μπορείς να αξιολογήσεις τυπικά τον βαθμό ικανοποίησής σου ρωτώντας τον εαυτό σου την εξής απλή ερώτηση: «πόσο ικανοποιημένος είμαι από τη ζωή μου τώρα;».

Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε η ερώτηση μετατρέπεται στο «πώς μπορώ να βελτιώσω την ικανοποίησή μου από τη ζωή;».

Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

Νο 10 - Άλλαξε δουλειά (αν μπορείς)



Για τους περισσότερους από μας η δουλειά μας καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας, είναι η πρωταρχική μορφή του κοινωνικού μας status, μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ανάμεσα στους άλλους, ενώ είναι και η κύρια πηγή του εισοδήματός μας. Δεν είναι λοιπόν να απορείς που η ικανοποίηση από τη ζωή συνδέεται ευθέως με την ικανοποίηση από την εργασία. Όσο πιο ικανοποιημένος είσαι από την εργασία σου, τόσο πιο ικανοποιημένος θα είσαι και από τη ζωή σου. Αν σιχαίνεσαι τη δουλειά σου, μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γι' αυτό;

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Μην παρατήσεις επιτόπου τη δουλειά σου. Φτιάξε μια λίστα με στόχους και κάνε την έρευνά σου. Αν σκοπεύεις να αλλάξεις την καριέρα σου ολοκληρωτικά και να μεταπηδήσεις σε έναν νέο για σένα τομέα, προσπάθησε να αναπτύξεις στον ελεύθερο χρόνο σου τα νέα προσόντα που απαιτούνται για να είσαι ανταγωνιστικός.

Νο 9 - Γίνε αισιόδοξος



Θέλεις να νιώθεις ικανοποιημένος από τη ζωή; Σκέψου θετικά και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Παρόλο που φαντάζει κάπως αφελές το να πιστεύεις ότι επειδή είσαι αισιόδοξος τα πράγματα θα πάνε καλά, η ιδέα υποστηρίζεται και από την επιστήμη. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η θετική αντιμετώπιση της ζωής προδικάζει και αυξημένο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή. Κι όταν λέμε θετική αντιμετώπιση της ζωής, δεν εννοούμε να προσπαθείς να αποφύγεις τα αρνητικά συναισθήματα ή τις σκοτεινές σκέψεις, αλλά να βιώνεις θετικά τις εμπειρίες...

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Ζήσε το τώρα, εκτίμησε αυτά που έχεις και σταμάτα να συγκρίνεσαι με τους άλλους. Επικεντρώσου σε αυτά που αγαπάς στον εαυτό σου και σε ό,τι είσαι καλός και επένδυσε συναισθηματικά πάνω τους.

Νο 8 - Ξεκίνα ένα χόμπι



Παρόλο που δεν είναι πάντοτε ρεαλιστικό να βρεις μια δουλειά που να σε παθιάζει, μπορείς να το κάνεις στα χόμπι σου. Γιατί, σε τελική, το χόμπι είναι όπως το φτιάχνεις εσύ να είναι! Οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου θα σου δώσουν τον βαθμό ικανοποίησης που αναζητάς εκτός εργασίας, ενώ είναι και ο καλύτερος τρόπος να εκπληρώσεις κάποιους μικρότερους στόχους. Το αποτέλεσμα θα σε κάνει να νιώσεις αρκετά ικανοποιημένος...

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Αν δεν παθιάζεσαι με κανένα χόμπι, σάρωσε το Ιnternet και όλο κάτι θα βρεις. Με λίγα λόγια, ξεκίνα κάτι και έχε τις αντένες σου ανοιχτές για να βρεις αυτό που θα κολλήσεις.

Νο 7 - Θέσε στόχους



Η ευεργετική δράση του «θέτω στόχους και προσπαθώ να τους επιτύχω» έχει από καιρό αναλυθεί από τις κοινωνικές επιστήμες. Είτε πρόκειται για προσωπικούς στόχους, εργασιακούς, οικονομικούς ή οτιδήποτε άλλο, η ιδέα της προσωπικής δέσμευσης σε κάτι και η επικέντρωση στην επίτευξή του είναι τελείως ψυχοθεραπευτική και αναζωογονητική. Δοκίμασέ το...

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Θέσε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και δούλεψε για την επίτευξή τους. Ιεράρχησέ τους σε προτεραιότητες και κινήσου ανάλογα.

Νο 6 - «Περικυκλώσου» από φίλους



Δεν πρόκειται για καμιά καλά κρυμμένη αλήθεια. Το να περιβάλλεσαι από ένα κοινωνικό δίκτυο δικών σου ανθρώπων αυξάνει θεαματικά την ποιότητα της ζωής σου. Και ενώ οι πηγές της κοινωνικής υποστήριξης ποικίλουν, από φίλους και οικογένεια μέχρι συναδέλφους, κοινωνικά δίκτυα ή απλές συναναστροφές, είναι κυρίως οι προσωπικές σχέσεις που έχουν τον μεγαλύτερο συναισθηματικό αντίκτυπο στη ζωή.

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Επένδυσε στη φιλία, τι άλλο; Χτίσε γύρω σου ένα συμπαγές δίκτυο ανθρώπων που μπορείς να αποτείνεσαι όταν τους χρειάζεσαι. Πότε τους χρειάζεσαι; Κάθε στιγμή! Και δοκίμασε να κάνεις φιλίες σε κάθε δραστηριότητα που συμμετέχεις...

Νο 5 - Παντρέψου



Οι φανατικοί εργένηδες να το ξανασκεφτούν παρακαλώ: ο γάμος μπορεί να γίνει αρκετά ικανοποιητικός! Και μπορεί ο ορκισμένος εργένης μέσα μας να μη θέλει να το παραδεχτεί, ωστόσο οι αντίστοιχες μελέτες υποδεικνύουν συνεχώς ότι οι παντρεμένοι εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης από τη ζωή απ' ό,τι οι μαγκούφηδες. Είναι προφανώς η συντροφικότητα και το διευρυμένο κοινωνικό δίκτυο των συγγενών που κάνουν τη διαφορά...

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Δυστυχώς, εύκολες συμβουλές για το πώς να παντρευτείς δεν υπάρχουν...

Νο 4 - Κάνε παιδιά



Να δεις καλό! Κυριολεκτικά. Αν είσαι ήδη παντρεμένος, ξέρεις τι ακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά είναι πηγή ευδαιμονίας για τον γονιό και όσοι τα έκαναν δεν το μετάνιωσαν ποτέ. Άσε που οι έρευνες συσχετίζουν ακόμα και τον αριθμό των παιδιών με τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή: όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: τα παιδιά φαίνεται να μην έχουν καμία επίδραση στον δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή σε άγαμα ζευγάρια...

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Να κάνεις παιδιά! Ωστόσο, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, λίγος οικογενειακός προγραμματισμός είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος.

Νο 3 - Βρες δουλειά



Οι περισσότεροι γονείς θέλουν από τα παιδιά τους όχι μόνο να παντρευτούν και να κάνουν απογόνους, αλλά να βρουν και μια καλή δουλειά και να την κρατήσουν. Γιατί; Γιατί η ανεργία μπορεί να σε σκοτώσει! Δεν είναι μόνο ότι επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα της υλικής ζωής σου, αλλά σε διαλύει και ψυχολογικά, αφού στην πραγματικότητα η δουλειά και το εισόδημα είναι οι δύο καθοριστικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή...

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Εντάξει, η ανεργία θερίζει στις μέρες μας και δεν είναι δικό σου λάθος αυτό. Ούτε είναι πως δεν θέλεις να βρεις δουλειά, κανείς δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Μπορείς ωστόσο να κινηθείς έξυπνα και να γίνεις ελαστικότερος στις αξιώσεις σου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω, ξεκίνα κάτι εθελοντικά, μόνο και μόνο για να είσαι στον χώρο και ποτέ δεν ξέρεις. Το χειρότερο πάντως που μπορείς να κάνεις είναι να κλειστείς στο σπίτι σου...

Νο 2 - Εκπαιδεύσου



Έχεις ακούσει για τον Πλάτωνα; Τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν αρκετά σοφός! Σύμφωνα με τον τρισμέγιστο φιλόσοφο λοιπόν, το νόημα στη ζωή αποκτιέται μέσω μάθησης και κατανόησης. Είτε είσαι πτυχιούχος είτε όχι, η διά βίου μάθηση είναι κάτι που μας αφορά όλους και η προσπάθεια να αποκτάς συνεχώς καινούριες δεξιότητες δεν σταματά ποτέ. Η ικανοποίηση από τη ζωή έχει εξάλλου να κάνει και με το να μη μένεις στάσιμος...

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Η εκπαίδευση δεν είναι ανάγκη να σταματά με το που βγεις στην αγορά εργασίας. Εκπαιδευτικές επιλογές θα βρεις άπειρες, όρεξη μόνο απαιτείται. Γράψου σε μαθήματα εξ αποστάσεως, στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, δοκίμασε την τύχη σου στις κατατακτήριες εξετάσεις των σχολών ή απλά μάθε μόνος σου διαβάζοντας...

Νο 1 - Μείνε υγιής



Το να υιοθετήσεις ένα υγιές πρότυπο ζωής που περιλαμβάνει άσκηση, σωστή διατροφή και αποφυγή κακών συνηθειών κάνει πολλά περισσότερα από το να βελτιώνει απλώς τη φυσική σου ευεξία. Η υγιεινή ζωή επιδρά καταλυτικά και στην ψυχική σου υγεία. Όσο πιο υγιής και σωματικά ικανός είσαι, τόσο περισσότερο αισιόδοξος και σίγουρος για τον εαυτό σου θα εμφανίζεσαι, κάτι που φυσικά επηρεάζει και όλες τις άλλες πλευρές της ζωής σου: την καριέρα σου, τις σχέσεις σου κ.λπ. Με μια κίνηση-ματ μπορείς δηλαδή να αυξήσεις τον βαθμό ικανοποίησής σου από τη ζωή καθοριστικά, διασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση.

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Η υγιεινή ζωή είναι τρόπος ζωής και όχι μια προσωρινή κατάσταση. Υιοθέτησε καλές πρακτικές στην καθημερινή διαβίωση και δεσμεύσου ως προς την τήρησή τους...



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στο Χαλάνδρι


Πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και εθελοντών εκπαιδευτικών.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαλανδρίου σε συνεργασία με ομάδα πρωτοβουλίας εθελοντών εκπαιδευτικών αποφάσισαν τη διοργάνωση τμημάτων δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας για όσους μαθητές το χρειάζονται.

Όπως επισημαίνεται, εκτιμάται ότι «η ενέργεια αυτή είναι κοινωνικά αναγκαία, λόγω της σημερινής αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει φτάσει χιλιάδες οικογένειες στην εξαθλίωση, με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούν να καλυφθούν τα στοιχειώδη.

Την ίδια στιγμή, που το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί και έχει εγκαταλείψει τη χρηματοδότηση παρόμοιων προγραμμάτων, η προσφορά από μέρους των εκπαιδευτικών είναι άξια συγχαρητηρίων και στέλνει στα παιδιά μας το μήνυμα της αλληλεγγύης».

Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και αφορούν στα βασικά φιλολογικά μαθήματα, φυσική, χημεία, βιολογία και μαθηματικά.

Ήδη λειτουργούν τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στο Κάτω Χαλάνδρι και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος θα επιχειρηθεί η διοργάνωση και νέων τμημάτων στο 2ο Γυμνάσιο, Πεντέλης & Ιωαννίνων.

Τα μαθήματα θα γίνονται από Δευτέρα- Παρασκευή, τις απογευματινές ώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα υποβάλλουν ξανά Ε9 μέσα στο 2013


Διευρύνεται ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώσουν ΦΑΠ.

Στην πλήρη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων και των ιδιοκτητών τους προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της επιβολής του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, και προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμάζει τη διαδικασία δήλωσης των συγκεκριμένων εκτάσεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να δηλωθούν όλα τα αγροτεμάχια στη ΓΓΠΣ, οδηγώντας έτσι τους φορολογουμένους σε νέα υποβολή του εντύπου Ε9.

Ειδικότερα, στο πρώτο τετράμηνο του 2013 θα αναγκαστούν όλοι οι υπόχρεοι -κατ' επάγγελμα αγρότες και μη - να δηλώσουν λεπτομερώς τα αγροτεμάχια, που έχουν στο όνομά τους, είτε αυτά αφορούν σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίσματα, είτε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ήδη, στη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κατά το παρελθόν πολλοί φορολογούμενοι, που συμπλήρωσαν τον πίνακα 2 του εντύπου Ε9, ανέγραψαν λάθος στοιχεία για τα αγροτεμάχιά τους.

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα εισπράξουν 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα αγροτεμάχια.



Διαβάστε περισσότερα...

«Φορτωμένο» με 11 φόρους το νέο έτος


Έρχεται «τσουνάμι» - Διαβάστε τι θα πληρώσουμε.

«Φορτωμένο» με φόρους είναι το 2013 και στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έγκαιρη καταβολή τους, έχοντας και ως οδηγό την ανταπόκριση των φορολογουμένων εντός του 2012.

Οι φόροι του νέου έτους είναι 11, με προσδοκώμενα έσοδα που προσεγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Έθνος, μέσα στο 2013 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

1. Τις δύο τελευταίες δόσεις για τα εισοδήματα του 2011. Περί τα 3 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στο τέλος Ιανουαρίου και το τέλος Φεβρουαρίου τις δύο από τις επτά δόσεις, όπως αυτές προέκυψαν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του έτους 2012 εφόσον είχαν δηλώσει εισοδήματα έως και 60.000 ευρώ.

2. Τη μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2013 στους μισθούς και στις συντάξεις.

Αρχής γενομένης από τις αποδοχές του μηνός Ιανουαρίου 2013 (που ήδη έχουν προκαταβληθεί κατά ένα μέρος τους στους υπαλλήλους του Δημοσίου) ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Από αυτή προκύπτουν αυξήσεις έως και 186% για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 23.000 ευρώ. Από τους μισθούς και τις συντάξεις του τρέχοντος έτους που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ, θα παρακρατείται μαζί με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του έτους 2013, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4%.

3. Το φόρο εισοδήματος του 2012. Για τα περσινά εισοδήματα οι φορολογικές κλίμακες που προβλέπουν βασικό αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ και πρόσθετα αφορολόγητα όρια 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά παραμένουν σε ισχύ.

4. Το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος για το 2012. Περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι, που κατά τη διάρκεια του 2012 απέκτησαν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, θα πληρώσουν μαζί με τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και από τα 400 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων.

5. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012 εφόσον ήταν υψηλότερα των 12.000 ευρώ. Η πληρωμή της εισφοράς θα γίνει μαζί με τον φόρο εισοδήματος του 2012.

6. Τις εναπομείνασες διμηνιαίες δόσεις του τέλους ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ανάλογα με τη ροή αποστολής των λογαριασμών απομένουν δύο ή τρεις δόσεις.

7. Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Πάνω από 200.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ του έτους 2010. Ηδη τα πρώτα εκκαθαριστικά έχουν αποσταλεί σε 140.000 φορολογουμένους.

8. Το ΦΑΠ για το 2011. Ο φόρος αφορά 500.000 φορολογουμένους, οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ.

9. Το ΦΑΠ του 2012. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και για τον ΦΠΑ του 2011.

10. Τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας για το έτος 2013. Θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος. Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, δηλαδή όχι μόνο στα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, αλλά και στα αγροτεμάχια. Στον νέο αυτό φόρο εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να είναι χαμηλό μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη.

11. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Θα πληρωθούν το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Δεν έχουν απογραφεί 45.000 συνταξιούχοι


«Μέχρι σήμερα από τους 350.000 συνταξιούχους, δεν έχουν απογραφεί περίπου οι 45.000», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Ο υπουργός Εργασίας, επισήμανε ότι «δεν χωρούν πλέον δικαιολογίες, καθώς δόθηκε επαρκέστατος χρόνος δύο ολόκληρων μηνών για την απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ»

«Το νοικοκύρεμα που έχουμε ξεκινήσει, προϋποθέτει συνέπεια από όλους μας. Η τελευταία ημέρα προθεσμίας θα είναι η ερχόμενη Παρασκευή 4-1-2013 και δεν θα δοθεί άλλη παράταση», ανέφερε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι «σε όσους συνταξιούχους δεν προσέλθουν να απογραφούν είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε αναστολή της καταβολής της σύνταξης για τον Φεβρουάριο».


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα καταστρέφονται οι πινακίδες


Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, αναστέλλεται η καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ οχημάτων που τίθενται σε προσωρινή ακινησία και παραμένουν στις εφορίες πέραν του δωδεκαμήνου.

Η απόφαση ελήφθη, προκειμένου να περιορισθούν τόσο οι δαπάνες καταστροφής όσο και επανέκδοσης των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που τίθενται σε προσωρινή ακινησία και παραμένουν στις Εφορίες πέραν του δωδεκαμήνου.

Μέχρι σήμερα όσοι κατέθεταν τις πινακίδες τους και επιθυμούσαν μετά την παρέλευση του 12μηνου να κινήσουν ξανά το όχημα τους, λάμβαναν από την Εφορία σχετικό έγγραφο με το οποίο οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών του εξέδιδαν νέες πινακίδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Χειριστείτε τον υπολογιστή με τα μάτια!


Ο χειρισμός του ηλεκτρονικού υπολογιστή με τα μάτια, είναι πλέον γεγονός!

Η τεχνολογία eye-tracking της Tobbi για χειρισμό του Windows 8 με τα μάτια, πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην αγορά.

Η συσκευή ακούει στο όνομα REX, συνδέεται στον υπολογιστή μέσω USB και επιτρέπει στο χρήστη να πλοηγείται, να κάνει zoom, select και scroll αποκλειστικά και μόνο με τα μάτια του!

Τοποθετείται στο κάτω μέρος της οθόνης (προκειμένου να ανιχνεύονται εύκολα οι κινήσεις των ματιών του χρήστη) και δουλεύει με κάθε υπολογιστή που "τρέχει" Windows 8. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρώτη παρτίδα θα περιλαμβάνει 5.000 αντίτυπα και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2013 σε άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση μέχρι τις 4 Ιανουαρίου


Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ανακοινώνει στους συνταξιούχους του Οργανισμού, ότι επειδή συνέπεσαν οι τελευταίες ημέρες απογραφής, με τις ημέρες των εορτών, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μεγάλος όγκος συναλλαγών στα Πιστωτικά Ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ, για υποχρεώσεις των πολιτών που έληγαν στις 31/12/2012, παρατείνεται η ημερομηνία απογραφής έως και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013.

Η απογραφή είναι υποχρεωτική και γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ όπου τηρείται ο λογαριασμός των συνταξιούχων, ή για τις ειδικές περιπτώσεις που υπάγονται στις εξαιρέσεις από την ως άνω διαδικασία στα κατά τόπους τμήματα του ΟΑΕΕ.
Στην ιστοσελίδα και στα γραφεία του Οργανισμού παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τα απαιτούμενα για την απογραφή δικαιολογητικά.
Τονίζεται ότι η 4η Ιανουαρίου 2013 είναι καταληκτική ημερομηνία απογραφής και δεν θα δοθεί άλλη παράταση, ενώ σε όσους δεν απογραφούν ο Οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα σε αναστολή καταβολής της σύνταξης του Φεβρουαρίου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κρυφές θερμίδες του αλκοόλ


Καθώς η περίοδος των εορτών πλησιάζει στο τέλος της και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν φάει και πιει παραπάνω από το κανονικό, οι ειδικοί θυμίζουν ότι πρέπει να δίνει κανείς μεγαλύτερη προσοχή στις «κρυφές» θερμίδες του αλκοόλ και όχι μόνο των τροφών. Οι ερευνητές του διεθνούς οργανισμού ερευνών για τον καρκίνο World Cancer Research Fund (WCRF), σύμφωνα με το BBC, επισημαίνουν ότι, από άποψη αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου, το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μόνο μετά τα λίπη και συνήθως συνεισφέρει τουλάχιστον το 10% των συνολικών θερμίδων που αποκτά κανείς.

Ένα ποτήρι κρασί περιέχει σχεδόν 180 θερμίδες, περίπου όσες και δύο σοκολατένια μπισκότα, τις οποίες για να κάψει κανείς, θα χρειαστεί πάνω από μισή ώρα έντονο περπάτημα.

Καθώς στην περίοδο των εορτών κανείς συνήθως τρώει και πίνει αρκετά, χωρίς παράλληλα να γυμνάζεται όσο πρέπει, παίρνει αυξημένες θερμίδες και παχαίνει. Το αλκοόλ, μάλιστα, αντίθετα με τις τροφές, παρέχει μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία για τον οργανισμό. Αυτές οι περιττές θερμίδες του αλκοόλ, σύμφωνα με το WCRF, συχνά αγνοούνται από όσους κάνουν δίαιτα και δεν τις συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν.

Το αλκοόλ περιέχει περίπου επτά χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο (kcal/g) έναντι εννέα του λίπους, τεσσάρων των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και δύο των φυτικών ινών. Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 2.500 θερμίδες τη μέρα και οι γυναίκες 2.000.

Η μείωση του αλκοόλ -ή ακόμα καλύτερα η πλήρης αποχή από αυτό- μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος (του στήθους, του εντέρου, του στόματος και του ήπατος).

Ορισμένα «τρικ» για να περιορίσει κανείς την κατανάλωση αλκοόλ, είναι να το πίνει σε μικρότερα ποτήρια, να το αραιώνει με σόδα ή άλλο αναψυκτικό, να καθιερώσει μερικές μέρες την εβδομάδα που δεν θα πίνει καθόλου κ.α.

Στο διαδικτυακό τόπο του WCRF μπορεί κανείς να βρει έναν «υπολογιστή θερμίδων αλκοόλ» για διαφορετικά αλκοολούχα ποτά, που δείχνει κατά προσέγγιση πόση άσκηση πρέπει να καταβάλει κάποιος για να «κάψει» τις παραπάνω θερμίδες που προσλαμβάνει, όταν πίνει το κάθε ποτό (στη διεύθυνση:

http://www.wcrf-uk.org/cancer_prevention/health_tools/alcohol_calorie_calculator.php).

Οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να μην πίνουν τακτικά πάνω από τρεις έως τέσσερις μερίδες αλκοόλ και στις γυναίκες όχι πάνω από δύο έως τρεις. Ένα κανονικό ποτήρι κρασιού (των 175 ml) περιέχει περίπου δύο μερίδες αλκοόλ. Αν κανείς έχει πιει πολύ για συνεχόμενες ημέρες, όπως συχνά συμβαίνει στις εορτές, τότε καλά θα κάνει στη συνέχεια να αποφύγει τελείως το αλκοόλ για τουλάχιστον 48 ώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπές στις φετινές Πανελλαδικές


Ανατροπές για πάνω από 100 χιλιάδες υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις φέρνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς από το νέο μηχανογραφικό δελτίο θα «κοπούν» δεκάδες τμήματα, ενώ επανέρχεται και η βαθμολογική βάση του 10.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Εθνος», ορισμένες σχολές δεν θα δεχθούν εισακτέους, όπως οι Αστυνομικές, ενώ για τις στρατιωτικές έχει ανακοινωθεί ήδη «ψαλίδι» 30% στις θέσεις των εισακτέων. Η διαδικασία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν μέχρι τον Φλεβάρη τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό, ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Οσον αφορά την επαναφορά της βαθμολογίας βάσης του 10, αναμένεται να αφήσει εκτός ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιους των Πανελλαδικών. Πέρυσι, έμειναν 1.150 θέσεις κενές, ενώ το 2011 έμειναν 1.568 θέσεις κενές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το επόμενο διάστημα βάσει 10 κριτηρίων θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας θα συνυπολογιστούν το μέγεθός του πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ η χωροταξική του κατανομή, η αναλογία φοιτητών/διδασκόντων κ.α.

Τα βασικότερα κριτήρια σχετίζονται με το κατά πόσο συνδέεται ένα γνωστικό αντικείμενο με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, την ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή αναγνώριση των ιδρυμάτων, το σύνολο των πρώτων προτιμήσεων που καταγράφονται στα μηχανογραφικά δελτία κ.λπ. Επίσης θα παίξει ρόλο κατά πόσο οι εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών.

Από τα πρώτα τμήματα τα οποία θα... κοπούν από το μηχανογραφικό δελτίο θα είναι όσα δεν καλύπτουν κάθε χρόνο τις θέσεις εισακτέων που δίνονται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ σίγουρα θα επηρεάσει την απόφαση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αν ομάδες σχολών τα τελευταία χρόνια ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερα από 10 χιλιάδες μόρια.



Διαβάστε περισσότερα...

31 Ιανουαρίου οι συντάξεις


Άλλαξε, με το νέο χρόνο, η μέρα καταβολής των συντάξεων για περίπου 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πλέον, ως ημερομηνία πληρωμής όλων των μηνιαίων συντάξεων, κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των Ασφαλιστικών Οργανισμών που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Η αρχή θα γίνει με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, η οποία θα καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου. Οι συνταξιούχοι που λάμβαναν τις συντάξεις τους στο διάστημα μεταξύ 21ης και 24ης ημέρας κάθε μήνα, θα περιμένουν τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον.

Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% έως 20%. Ειδικότερα, το 5% θα φτάσουν οι περικοπές, όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής κυμαίνεται από 1000 έως 1500 ευρώ, το 10% για συντάξεις από 1501-2000 ευρώ, το 15% για ποσά από 2001-3000 ευρώ και το 20% για περιπτώσεις πάνω από 3001 ευρώ.

Επειδή οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου το ποσό της μείωσης για τη σύνταξη Ιανουαρίου -που δόθηκε το Δεκέμβριο- θα ισχύσει αναδρομικά και σε μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ποσό. Έτσι, οι συντάξεις, οι οποίες θα καταβληθούν στις 31 Ιανουαρίου για τον μήνα Φεβρουαριο θα περιλαμβάνουν διπλή περικοπή. Δηλαδή θα έχουν ενσωματωμένες και τις νέες μειώσεις από 5% έως 20%, αλλά και το αναδρομικό ψαλίδι στη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι ο μηχανισμός πληρωμής είναι έτοιμος και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο νέο εγχείρημα. «Επειδή καταβλήθηκε ο Ιανουάριος στο ακέραιο -και αυτό έγινε μέσα στο Δεκέμβριο- οι μειώσεις που αφορούσαν τον Ιανουάριο, θα προσπαθήσουμε, για λόγους κοινωνικούς περισσότερο, να τις απλώσουμε σε περισσότερους από δύο μήνες, τρεις ή τέσσερις», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.




Εφάπαξ

Αλλαγή έρχεται και για τα εφάπαξ ποσά. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του δ.σ. των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ποσοστό μείωσης μέχρι 35%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή των εφάπαξ έως και 83%.

Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 3996/2011 Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, αντί του 64ου που αναφερόταν στο μεσοπρόθεσμο. Εξαιρούνται από την κατάργηση λήψης της 13ης και της 14ης σύνταξης μόνο οι απόλυτα ανάπηροι και οι παρα-τετραπληγικοί.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μειώσεις στους μισθούς για το 2013


Σημαντικές μειώσεις στους βασικούς μισθούς και στα επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου βλέπουν ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι και αρχιερείς που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια.

Μάλιστα, η μείωση είναι αναδρομική, με αποτέλεσμα στις περικοπές ύψους 26%-27%, να προστίθενται οι παρακρατήσεις των ποσών που αντιστοιχούν στην αναδρομική μείωση από 1ης Αυγούστου 2012. Η παρακράτηση των αναδρομικών μειώσεων του 2012 θα γίνεται σε μία έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ποσό. Συγκεκριμένα, για ποσό 100 ευρώ η παρακράτηση γίνεται εφάπαξ, ενώ για ποσά άνω των 5.000 ευρώ θα κατανεμηθεί σε 12 δόσεις. Την ίδια ώρα, καταργούνται πλήρως σε όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ τα δώρα εορτών και τα επιδόματα αδείας. Αναλυτικά:

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι βασικοί μισθοί όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μειώνονται κατά 8 ευρώ έως και 464 ευρώ τον μήνα, ή κατά 2,9% έως 20%, ενώ σημαντικές μειώσεις, από 9% έως 27%, προβλέπονται και για τα επιδόματα των ένστολων. Έτσι, προκύπτουν περικοπές έως και 23%.

Δικαστικοί λειτουργοί

Οι βασικοί μισθοί των δικαστών περικόπτονται από 119 ευρώ έως 1.111 ευρώ τον μήνα, ή κατά 8% μέχρι και 27%. Τα επιδόματα ταχύτερης-αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και η πάγια αποζημίωση μειώνονται συνολικά κατά 212 ευρώ έως 397 ευρώ μηνιαίως, ή κατά 8% έως 29%. Οι μειώσεις στις συνολικές αποδοχές κυμαίνονται από 8% έως και 29%.

Πανεπιστημιακοί

Οι βασικοί μισθοί, τα επιδόματα και οι συνολικές αποδοχές των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων περικόπτονται κατά 10% έως 18%. Οι μηνιαίες απώλειες από τις μειώσεις στους βασικούς μισθούς κυμαίνονται από 118 ευρώ έως 316 ευρώ, ενώ από τις περικοπές στα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας, βιβλιοθήκης και έρευνας προκαλούνται πρόσθετες συνολικές περικοπές αποδοχών από 68 ευρώ έως 195 ευρώ τον μήνα.

Γιατροί του ΕΣΥ

Οι βασικοί μισθοί των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας περικόπτονται κατά 20 ευρώ έως 390 ευρώ τον μήνα, ή κατά 2% έως 19%. Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης περικόπτεται κατά 40 ευρώ έως 53 ευρώ μηνιαίως, ενώ η πάγια αποζημίωση μειώνεται κατά 27 ευρώ έως 49 ευρώ μηνιαίως. Τα ωρομίσθια και οι αποζημιώσεις των εφημεριών περικόπτονται έως και 50%. Οι συνολικές αποδοχές, χωρίς τον συνυπολογισμό των εφημεριών, υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 2% έως 19%, ενώ εάν συνυπολογιστούν οι εφημερίες οι περικοπές θα κυμαίνονται από 10% έως και 30%.

Διπλωμάτες

Οι βασικοί μισθοί των διπλωματικών υπαλλήλων περικόπτονται κατά 56 ευρώ έως 335 ευρώ τον μήνα, ή κατά 5% έως 15%. Το κίνητρο απόδοσης μειώνεται κατά 16 ευρώ ή κατά 11%, τα επιδόματα ξενίας-παράστασης περιορίζονται κατά 26 ευρώ έως 47 ευρώ ή κατά 10% έως 13%, ενώ η πάγια αποζημίωση περικόπτεται κατά 7 ευρώ έως 89 ευρώ τον μήνα ή κατά 6% έως 15%. Οι συνολικές αποδοχές υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 6% έως 15%. Αντίστοιχες περικοπές θεσπίζονται και στα μισθολόγια των ιατροδικαστών, του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ, των ερευνητών και των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μειώσεις μισθών σε όλες τις ΔΕΚΟ

Αντιμέτωποι με την πλήρη εξομοίωση των αποδοχών τους με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων στον «στενό» Δημόσιο τομέα έρχονται 120.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κατάταξη στο βαθμολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ οδηγεί σε περικοπές των αποδοχών τους 25% κατά μέσο όρο, καθώς τα χρόνια προϋπηρεσίας καθορίζουν το ύψος του βασικού μισθού στα πρότυπα του Ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου καταργούνται όλες οι έκτακτες αποδοχές και τα ειδικά επιδόματα και μπόνους που λάμβαναν οι εργαζόμενοι και τα στελέχη των ΔΕΚΟ. Τα τέσσερα επιδόματα που δικαιούνται -πλέον- βάσει του νέου Μισθολογίου είναι: επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), επίδομα απομακρυσμένων περιοχών (100 ευρώ), επίδομα τέκνων (50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για δύο παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά 170 ευρώ για 4 παιδιά κ.ο.κ.), και επίδομα θέσης ευθύνης (900 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές, 400 ευρώ για διευθυντές και 250 ευρώ για τμηματάρχες).

Οι νέοι μισθοί θα καθοριστούν βάσει των βαθμών, στους οποίους κατατάσσονται ανάλογα με τον χρόνο προϋπηρεσίας τους και θα φτάνουν στον μεγαλύτερο βαθμό τα 1.135 ευρώ για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τα 1.450 για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσςη, τα 1992 για τεχνολογικής εκπαίδευσης και τα 2.097 ευρώ για υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Από τον Απρίλιο οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό

Από την 1η Απριλίου του 2013, μέσω πράξης υπουργικού συμβουλίου με το νέο σύστημα κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας, θα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διαβούλευση της κυβέρνησης με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και επιστημονικούς φορείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής προσαρμογής που προβλέπουν τα Μνημόνια, το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών καθώς και ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων θα προσδιορίζονται με τον εξής τρόπο:

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους ηλικίας 25 ετών και άνω, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας 25 ετών και άνω το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ηλικίας 25 ετών και άνω προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας 25 ετών και άνω προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 22,83 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μια τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες, συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 ετών και άνω.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για το "νέφος" από την καύση ξύλων


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, επισημαίνοντας ότι η λύση αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.

«Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων - προϊόντων της καύσης στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, «τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα».

Δείτε τι δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης:



Όσον αφορά την επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, τονίζεται ότι «στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλοκών που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πνευμονολόγος, Παναγιώτης Μπεχράκης:



Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος. Ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει συστήσει στους πολίτες τον περιορισμό σε τζάκια και ξυλόσομπες, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με στελέχη και επιστήμονες από τα δύο υπουργεία, προκείμενου να εκτιμηθεί η κατάσταση.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι, άνεργοι στο πατρικό...


Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες, ηλικίας 18-34 ετών, συγκατοικούν με τους γονείς τους, σύμφωνα με έρευνες στις χώρες της κρίσης.

Συγκεκριμένα, ούτε βήμα μακριά από το πατρικό σπίτι δεν μπορούν να κάνουν οι νέοι στις χώρες που πλήττονται από την κρίση. Κάποιοι μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και αναζητούν απεγνωσμένα εργασία. Ορισμένοι στάθηκαν πιο τυχεροί και βρήκαν δουλειά-έστω κι αν δεν έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στη ζωή τους, εξακολουθώντας να μένουν μαζί με τους γονείς τους και να κοιμούνται στο παιδικό-εφηβικό τους δωμάτιο.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το 56% των νέων συγκατοικούν με τος γονείς τους, ενώ το 26% βασίζεται στην οικονομική στήριξη των τελευταίων, για να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάτοικοι Κολωνακιού ζητούν τρόφιμα!


Η κρίση χτύπησε και την πόρτα των μέχρι πρότινος εύπορων οικογενειών, ακόμα και στις πιο αναβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Αποστολόπουλος, υπεύθυνος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, εμφανίζονται άνθρωποι από το Κολωνάκι και τη Γλυφάδα με τα καλά τους ρούχα για να ζητήσουν λίγα τρόφιμα.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Βάζουν φόρο σε όλα τα χωράφια


Δηλώστε και πληρώστε. Το προσκλητήριο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορά εκατομμύρια φορολογούμενους με ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνται από τις αντικειμενικές αξίες αλλά εντός του 2013 αφενός θα ενταχθούν στο σύστημα, αφετέρου θα επιβαρυνθούν με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων εκτός σχεδίου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ενώ οι τελικές ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αποδώσει έως και 3 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα ξεκαθαρίσουν επίσης τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι «φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31-3-2013 στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31-12-2012».

Η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση. Παράλληλα, σε περίπτωση μη αναγραφής των ακινήτων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης η Εφορία θα μπλοκάρει τη μεταβίβασή τους.

Η πρόβλεψη νέας δήλωσης ή επικαιροποίησης των εκτός σχεδίου ακινήτων, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει τρεις στόχους:

1. Την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας. Ακόμα και σήμερα σε περιοχές - φιλέτα εκτός σχεδίου οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με τις λεγόμενες αρχικές τιμές βάσης ή ειδικές τιμές (ΑΒΑ και ΕΒΑ), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η ένταξη τών εκτός σχεδίου περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών πριν την πλήρη εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η οποία σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο. Οι αναπροσαρμογές αυτές θα φέρουν μεγάλη αύξηση των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών στα εκτός σχεδίου.

2. Την ένταξη των εκτός σχεδίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων σχεδιάζεται με συντελεστές από 0,1% έως και 2%, ενώ θα επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη με σπίτια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου. Ανοιχτό παραμένει ακόμα αν θα υπάρχει ή όχι αφορολόγητο όριο, αν και η ζυγαριά γέρνει προς αφορολόγητο όριο της τάξεως των 50.000 ευρώ. Στο τραπέζι είχε τεθεί και πρόταση αφορολογήτου 100.000 ευρώ, γεγονός όμως που θα εξαιρούσε από τον νέο φόρο επτά στους δέκα φορολογούμενους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ, το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ, ένα ποσοστό 16% έχει ακίνητα αξίας από 100.000 έως και 200.000 και μόνο 10% είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 200.000. Η πρώτη μοιρασιά του φόρου που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών δίνει φόρους 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, 500 εκατ. από ακίνητα νομικών προσώπων (από 280 εκατ. που απέδιδε ο ΦΑΠ) και 2 δισ. από ακίνητα, πλην αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων. Ο νέος φόρος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου με τη σφραγίδα των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

3. Την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Για πρώτη φορά μέσα στο 2013 η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει πλήρες ηλεκτρονικό προφίλ περιουσίας για καθέναν από τους 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, με στόχο τις διασταυρώσεις στοιχείων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Βαριά πρόστιμα
Η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων εκτός σχεδίου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο 117-1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα, προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις από 15 Ιανουαρίου


Σε επίπεδα άνω του 50% αναμένεται να διαμορφωθούν τα ποσοστά των χειμερινών εκπτώσεων που αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου.

Η μεγάλη πτώση του τζίρου για το σύνολο της αγοράς (άνω του 25%), αλλά και η μειωμένη κίνηση τις ημέρες των γιορτών, παρά τις προσφορές που έφταναν μέχρι το 40%, αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να αρχίσουν νωρίτερα τις μεγάλες μειώσεις τιμών.

Ειδικά ο Δεκέμβριος που παραδοσιακά είναι μήνας αγορών, καθώς πραγματοποιείται σε αρκετούς κλάδους του εμπορίου το 50% και πλέον των πωλήσεών τους, το 2012 δεν θύμιζε με τίποτα άλλες χρονιές. Η δε πτώση της κατανάλωσης έπληξε και τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα.

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημειώστε τις αργίες του 2013


Οι αργίες του 2013 «πέφτουν» τις καθημερινές, εκτός από τα Φώτα.

Δείτε τις μεγάλες δημόσιες αργίες του έτους:

18/3/2013 Καθαρά Δευτέρα

25/3/2013 Δευτέρα

05/05/2013 Πάσχα

24/06/2013 Αγίου Πνεύματος πάντα Δευτέρα

15/08/2013 Πέμπτη

28/10/2013 Δευτέρα

25/12/2013 Τετάρτη

01/01/2014 Τετάρτη



Διαβάστε περισσότερα...

Η «τροφή των θεών» στο τραπέζι μας


Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το μέλι και τα οφέλη του για την υγεία.

Η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Το μέλι αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων πληθυσμών και χρησιμοποιούνταν τόσο για τη διατροφή τους, όσο και σαν συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Ακόμα και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή μας.

Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια, αναφέρεται ως θεραπευτικό μέσο. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι.

Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων ολύμπιων θεών. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη μέλισσα.
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Οι Αιγύπτιοι προσέφεραν στους θεούς τους κηρήθρες με μέλι ως πολύτιμο δώρο αφοσίωσης και εξευμενισμού.

Γιατί μέλι και όχι ζάχαρη;

Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για το μέλι, που εξυμνεί το θαυμάσιο αυτό προϊόν της φύσης. Για το μέλι δεν έχει γραφτεί τίποτα εναντίον. Αντίθετα η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην κοινή ζάχαρη.

Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν κατευθείαν από τη φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία.

Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζαχαρόζη, ενώ το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τα φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή σύνθεση.

Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε στη μαγειρική τη ζάχαρη με κάτι πιο φυσικό, όπως το μέλι!

Θρεπτική αξία του μελιού

Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.

Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επιπλέον, η συγκέντρωση των βιταμινών βοηθούν στην απορρόφηση των ζαχάρων.

Η κατανάλωση μελιού βοηθά τη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.

Κρυστάλλωση μελιού και ποιότητα

Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα κρυστάλλωσης είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης και του νερού, η σχέση φρουκτόζης/γλυκόζης, η περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη, η παρουσία του ζαχάρου μελιξιτόλη κ.ά.

Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο, ούτε και νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν-μαρί, χωρίς να χάσει καμιά από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Το χρώμα του μελιού

Το χρώμα είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο κ.λπ.) και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση.

Νοθεία και μέλι

Το μέλι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύονται. Αναμιγνύεται δύσκολα με νερό, γλυκόζη ή άλλη γλυκαντική ουσία.

Ελληνικό και όχι ξένο

Το ελληνικό μέλι ποιοτικά είναι καλύτερο από το εισαγόμενο για τους παρακάτω λόγους:

Η γεύση των ελληνικών μελιών είναι ανώτερη εκείνης των εισαγομένων.

Συχνά το εισαγόμενο μέλι είναι «νερουλό», δηλαδή έχει μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας από ό,τι το ελληνικό. Όσο υψηλότερα ποσοστά υγρασίας έχει το μέλι τόσο περισσότερο κινδυνεύει να ξινίσει.

Η τεχνολογία μελιού στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένη, με αποτέλεσμα το ελληνικό μέλι να δέχεται την ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία. Αντίθετα το εισαγόμενο μέλι είναι προϊόν τυποποίησης και προχωρημένης επεξεργασίας (αφαίρεση γύρης, υπερβολικό ζέσταμα, χαρμάνια για να μην κρυσταλλώνει, αλλαγή χρώματος κ.ά.).

Συσκευασία μελιού

Η γυάλινη συσκευασία είναι καλή γιατί το γυαλί είναι ουδέτερο υλικό και δεν αντιδρά με το μέλι ώστε να αλλοιώσει την ποιότητα του. Παράλληλα ο καταναλωτής βλέπει τι αγοράζει (χρώμα, ρευστότητα, κρυστάλλωση, καθαρότητα).

Η τενεκεδένια συσκευασία βοηθά περισσότερο στη διατήρηση της βιολογικής αξίας του μελιού γιατί δεν επηρεάζεται σημαντικά η βακτηριοστατική δράση του μελιού.

Τα πλαστικά βάζα είναι ακατάλληλα, πρέπει να αποφεύγονται.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «τροφή των θεών» στο τραπέζι μας


Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το μέλι και τα οφέλη του για την υγεία.

Η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Το μέλι αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων πληθυσμών και χρησιμοποιούνταν τόσο για τη διατροφή τους, όσο και σαν συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Ακόμα και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή μας.

Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια, αναφέρεται ως θεραπευτικό μέσο. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι.

Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων ολύμπιων θεών. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη μέλισσα.
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Οι Αιγύπτιοι προσέφεραν στους θεούς τους κηρήθρες με μέλι ως πολύτιμο δώρο αφοσίωσης και εξευμενισμού.

Γιατί μέλι και όχι ζάχαρη;

Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για το μέλι, που εξυμνεί το θαυμάσιο αυτό προϊόν της φύσης. Για το μέλι δεν έχει γραφτεί τίποτα εναντίον. Αντίθετα η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην κοινή ζάχαρη.

Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν κατευθείαν από τη φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία.

Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζαχαρόζη, ενώ το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τα φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή σύνθεση.

Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε στη μαγειρική τη ζάχαρη με κάτι πιο φυσικό, όπως το μέλι!

Θρεπτική αξία του μελιού

Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.

Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επιπλέον, η συγκέντρωση των βιταμινών βοηθούν στην απορρόφηση των ζαχάρων.

Η κατανάλωση μελιού βοηθά τη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.

Κρυστάλλωση μελιού και ποιότητα

Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα κρυστάλλωσης είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης και του νερού, η σχέση φρουκτόζης/γλυκόζης, η περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη, η παρουσία του ζαχάρου μελιξιτόλη κ.ά.

Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο, ούτε και νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν-μαρί, χωρίς να χάσει καμιά από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Το χρώμα του μελιού

Το χρώμα είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο κ.λπ.) και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση.

Νοθεία και μέλι

Το μέλι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύονται. Αναμιγνύεται δύσκολα με νερό, γλυκόζη ή άλλη γλυκαντική ουσία.

Ελληνικό και όχι ξένο

Το ελληνικό μέλι ποιοτικά είναι καλύτερο από το εισαγόμενο για τους παρακάτω λόγους:

Η γεύση των ελληνικών μελιών είναι ανώτερη εκείνης των εισαγομένων.

Συχνά το εισαγόμενο μέλι είναι «νερουλό», δηλαδή έχει μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας από ό,τι το ελληνικό. Όσο υψηλότερα ποσοστά υγρασίας έχει το μέλι τόσο περισσότερο κινδυνεύει να ξινίσει.

Η τεχνολογία μελιού στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένη, με αποτέλεσμα το ελληνικό μέλι να δέχεται την ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία. Αντίθετα το εισαγόμενο μέλι είναι προϊόν τυποποίησης και προχωρημένης επεξεργασίας (αφαίρεση γύρης, υπερβολικό ζέσταμα, χαρμάνια για να μην κρυσταλλώνει, αλλαγή χρώματος κ.ά.).

Συσκευασία μελιού

Η γυάλινη συσκευασία είναι καλή γιατί το γυαλί είναι ουδέτερο υλικό και δεν αντιδρά με το μέλι ώστε να αλλοιώσει την ποιότητα του. Παράλληλα ο καταναλωτής βλέπει τι αγοράζει (χρώμα, ρευστότητα, κρυστάλλωση, καθαρότητα).

Η τενεκεδένια συσκευασία βοηθά περισσότερο στη διατήρηση της βιολογικής αξίας του μελιού γιατί δεν επηρεάζεται σημαντικά η βακτηριοστατική δράση του μελιού.

Τα πλαστικά βάζα είναι ακατάλληλα, πρέπει να αποφεύγονται.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο αποκρουστική -για να πετύχει το σκοπό της- διαφήμιση


Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν καπνίζετε.

Η εικόνα ενός καρκίνου που μεγαλώνει όσο ο καπνιστής ρουφάει το καπνό από το τσιγάρο είναι η τελευταία απόπειρα της βρετανικής κυβέρνησης για να προειδοποιήσει τον πληθυσμό της χώρας για τους κινδύνους για την υγεία που κρύβονται πίσω από αυτήν την ενοχλητική συνήθεια.

Το υπουργείο Υγείας ετοίμασε μια διαφημιστική καμπάνια κατά του καπνίσματος, καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των καπνιστών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όσα ακούγονται για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στον οργανισμό είναι υπερβολές!

Κι όλα αυτά ενώ το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία πρόωρου θανάτου, εξαιτίας του οποίου κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 100.000 άνθρωποι μόνο στην Αγγλία.

Μόλις 15 τσιγάρα προκαλούν αλλοιώσεις στα κύτταρα που οδηγούν στην εμφάνιση καρκινικών όγκων.








Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνη παραγωγής γάλακτος συνδέεται με τον καρκίνο μαστού


Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα δεδομένα για την αγωγή.

Η ανακάλυψη ότι μια πρωτεΐνη που προκαλεί την παραγωγή γάλατος στις γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για την επιθετικότητα του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες για την αγωγή της πιο συνήθους και θανατηφόρου μορφής καρκίνου στις γυναίκες.

Η πρωτεΐνη ELF5 που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του μαστού προσπαθεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή γάλατος ακόμα και στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού, που δεν δρουν και στη συνέχεια καθιστά τον καρκίνο πιο επιθετικό, σύμφωνα με επιστήμονες από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Ο ερευνητής Chris Ormandy από το Garvan Institute of Medical Research, στο Σύδνεϋ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία και το σχεδιασμό νέων δεικτών που μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Το 2008, έρευνα του Ormandy συνέδεσε την ELF5 με την παραγωγή γάλατος. Η νέα έρευνα από τον Ormandy που δημοσιεύεται στο περιοδικό «PLOS Biology» πήγε ένα βήμα παραπέρα για να εντοπίσει τη σχέση μεταξύ της ELF5 και του καρκίνου του μαστού.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν κατάλληλα στην ELF5, επομένως αποκτούν ορισμένα χαρακτηριστικά που καθιστούν τη νόσο πιο επιθετική και περισσότερο ανθεκτική στην αγωγή με τις υπάρχουσες θεραπείες.
Ο Ormandy ανέπτυξε ιστούς καρκίνου μαστού που είχαν επεξεργαστεί γενετικά ώστε να περιέχουν υψηλά επίπεδα ELF5, στο εργαστήριο, και είδε πώς η πρωτεΐνη πολλαπλασιαζόταν επιθετικά.

Για να αποφασίσουν σχετικά με την αγωγή, οι γιατροί συνήθως χρειάζεται να διαπιστώσουν αν ο καρκίνος έχει υποδοχείς για τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού προάγουν την ανάπτυξη στους όγκους τους.

Τα δυο τρίτα των περιστατικών καρκίνου του μαστού είναι συνήθως θετικά σε υποδοχείς οιστρογόνων, που στη συνέχεια χρειάζονται αντιορμονικές θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στην ασθενή ή μπλοκάρουν τα οιστρογόνα από την υποστήριξη της ανάπτυξης του καρκίνου.

Για το υπόλοιπο ένα τρίτο των ασθενών ο καρκίνος τους δεν έχει υποδοχείς, που σημαίνει ότι δεν ωφελούνται από ορμονικές θεραπείες. Τέτοιες ασθενείς υποβάλλονται συνήθως σε άλλες αγωγές, όπως χημειοθεραπεία.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι καρκίνοι με τους συγκεκραμένους υποδοχείς είχαν χαμηλά επίπεδα της ELF5, ενώ όσοι δεν είχαν υποδοχείς είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης.

Ο Ormandy δήλωσε ότι αυτό που έδειξε η νέα έρευνα είναι πως όγκοι υψηλοί σε ELF5 εξαρτώνται από την ELF5 για τον πολλαπλασιασμό τους και αν μπλοκάρουν την ELF5 σε όγκους με υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης θα μπλοκαριστεί ο πολλαπλασιασμός και θα αντιμετωπιστεί ο όγκος. Αν μπορέσει να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που θα στοχεύει την ELF5, θα είναι πολύ χρήσιμο για τη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία των Ελλήνων»


Σκηνικό κατάθλιψης και αυτοκτονιών περιγράφουν οι Financial Times
.
Εκτενές άρθρο για τον «αντίκτυπο της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων» φιλοξενούν οι Financial Times. Η Βρετανική εφημερίδα παραθέτει αποκαρδιωτικά στοιχεία, όπως την εκτόξευση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 37% από το 2009 έως το 2011, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το ποσοστό ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερο καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι θάνατοι δεν αποδίδονται σε αυτοκτονία, εν μέρει και λόγω της θέσης της Εκκλησίας.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως το «Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών» διαπιστώνει ότι στον Πειραιά ο αριθμός των ασθενών παιδικής και εφηβικής ηλικίας αυξήθηκε κατά 51% την περίοδο 2006-2011.

«Ο αντίκτυπος της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων επισκιάζεται από τις πιο επείγουσες ανησυχίες για την πείνα και την φτώχεια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις για τις ψυχολογικές πιέσεις στην ελληνική κοινωνία – αυξάνονται οι διαγνώσεις κατάθλιψης και ο αριθμός των αυτοκτονιών», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Ψυχολόγοι και ψυχίατροι που μιλούν στη βρετανική εφημερίδα αναφέρουν σημαντική αύξηση όλων των ψυχικών διαταραχών: άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου κλπ.

«Έχουμε πολλές κρίσεις πανικού. Για τη μεγαλύτερη γενιά είναι σαν διαταραχή μετατραυματικού στρες. Βίωσαν τον πόλεμο και την φτώχια. Για αυτούς είναι θέμα αξιοπρέπειας, δεν θέλουν να εξευτελιστούν πάλι, αφού έφτασαν σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ψυχολόγος Λίζα Κάλμπαρη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα φάμε μετά το μεθύσι


Η διατροφική αντιμετώπιση του «hangover»
.
Το γνωστό σε όλους μας «hangover» ορίζεται μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστα συμπτώματα (έντονο πονοκέφαλο, τρέμουλο, ναυτία, διάρροια και αίσθημα κούρασης, μειωμένη επαγγελματική και γνωστική απόδοση) και συμβαίνει μετά από κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε τη διατροφή σας την ημέρα μετά το μεθύσι, έτσι ώστε να ανακουφιστείτε από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα το συντομότερο δυνατόν. Ας δούμε τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφύγουμε την ημέρα αυτή.

Νερό και ισοτονικά ποτά: Το αλκοόλ έχει έντονη διουρητική δράση. Μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ σημαντικό να πιούμε άφθονα υγρά, έτσι ώστε να αποτραπεί η πιθανή αφυδάτωση.

Τα ισοτονικά ποτά είναι διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες και έτσι συμβάλουν να αναπληρωθεί πιο γρήγορα η απώλεια ηλεκτρολυτών

Στεγνά τρόφιμα και όχι λιπαρά και τηγανιτά: Είναι πολύ πιθανόν την ημέρα μετά το μεθύσι να έχετε γαστρεντερικές διαταραχές.

Ενδείκνυται να καταναλώσετε στεγνά τρόφιμα πχ κράκερ, φρυγανιές και τοστ, ενώ καλό είναι να αποφύγετε τα τηγανιτά και λιπαρά τρόφιμα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών.

Αυγά: Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστεΐνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά την ακεταλδεύδη που είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού της αιθανόλης (αλκοόλ). Τρώγοντας ένα αυγό θα ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα του hangover.

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: Το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το ήπαρ σας πρέπει να διασπάσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και δυσκολεύεται να παράγει ταυτόχρονα γλυκόζη.

Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες πχ. ψωμί, μακαρόνια, μέλι αντιμετωπίζεις την πιθανή ήπια υπογλυκαιμία που μπορεί να έχει προκληθεί .

Μπανάνα και μέλι: Τέλος, τρώγοντας μπανάνα και φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο αναπληρώνεις τις απώλειες μαγνησίου και άλλων ηλεκτρολυτών.

Επίσης, η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι και στα φρούτα, βοηθά τον οργανισμό να διασπάσει το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαιτητικές συστάσεις για να μειωθεί η συσσώρευση θερμίδων


Μειώστε τα τριγλυκερίδια με απλές διατροφικές αλλαγές.

Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους που βρίσκεται στις φυτικές και ζωικές τροφές, το σώμα και το αίμα.

Τις περισσότερες φορές δημιουργούνται από τη συσσώρευση επιπλέον θερμίδων που λαμβάνει ο οργανισμός από τις τροφές, οι οποίες συσσωρεύονται με τη μορφή λίπους.

Επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα

Κανονικά επίπεδα: <150 br="br">Οριακά επίπεδα: 150 – 199
Υψηλά επίπεδα: 200 – 499
Πολύ υψηλά επίπεδα: >500

Σε συνδυασμό με τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι διατροφικές αλλαγές, αφού μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μέχρι και 20%.

Οι διαιτητικές συστάσεις για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων περιλαμβάνουν τα εξής:

- Αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.

- Μείωση των απλών υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη).

- Δίαιτα απώλειας βάρους, σε περίπτωση που το βάρος δεν είναι το ιδανικό.

- Μείωση στη πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών.

- Αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως.

- Αύξηση της σωματικής άσκησης, καθώς και της καθημερινής δραστηριότητας.

- Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα (π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, πέστροφα, τσιπούρα).


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...