Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Φοιτητές τα πέταξαν όλα


Το έκαναν για να συγκεντρώσουν χρήματα για τον χορό αποφοίτησης.

Άλλοι στήνονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και ζητούν τη συνδρομή των συμπολιτών τους και άλλοι πωλούν ημερολόγια.

Οι φοιτητές όμως του Πανεπιστημίου James Cook στην Αυστραλία θεώρησαν τα παραπάνω κουραστικά και απλά γδύθηκαν.

Με αυτό τον τρόπο, θέλησαν να συγκεντρώσουν λεφτά για τον χορό αποφοίτησής τους. Έτσι, με τη βοήθεια της φωτογράφου Vicki Miller πόζαραν σκανδαλιστικά, ακολουθώντας διάφορα σενάρια.

Για όσους το επιθυμούν, το ημερολόγιό τους κοστίζει 19,95 δολάρια.












Διαβάστε περισσότερα...

Η συγγνώμη του αστυνομικού


Στη συνείδηση αρκετών οδηγών και δικυκλιστών έχει επικρατήσει ο αστυνομικός να είναι απόλυτος, αυταρχικός και ίσως κάποιες φορές να ασκεί με υπερβολικό ζήλο τα καθήκοντά του. Και μάλιστα, όταν κάνει λάθος, να μην το παραδέχεται και απλώς να σε «απαλλάσσει», επειδή σε «συμπάθησε».

Ο Σίλβιο Ντιέγκο συνάντησε έναν αστυνομικό ο οποίος του ζήτησε συγγνώμη, όταν κατάλαβε το λάθος του.

Φυσικά, ο Σίλβιο φορούσε κράνος στο οποίο είχε προσαρμόσει κάμερα και κατέγραψε το γεγονός.

Ο Σίλβιο έκανε ποδήλατο στο κέντρο του Λονδίνου και, περνώντας τον δρόμο, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο το οποίο έχει ειδική διαγράμμιση για τη διέλευση των ποδηλάτων.

Τότε ένας αστυνομικός τον σταμάτησε και τον ρώτησε γιατί οδηγεί επάνω στο πεζοδρόμιο, όταν ο αστυνομικός συνειδητοποίησε το λάθος του ζήτησε χαμογελαστά συγγνώμη.

Το χιουμοριστικό βίντεο έχει συλλέξει σε μόλις δύο ημέρες περισσότερες από 700.000 προβολές.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια διαφορετική ματιά στο σύμπαν με… πράσινη αύρα και έκρηξη αστεριού


Μοναδικές φωτογραφίες στον φετινό διαγωνισμό αστρονομίας.

Σύννεφα που «χορεύουν» στον γαλαξία, το θέαμα μιας ολικής έκλειψης μέχρι και έκρηξη αστεριού… Εικόνες που ξεχωρίζουν και εντυπωσιάζουν, έκαναν την εμφάνιση τους στο φετινό φωτογραφικό διαγωνισμό αστρονομίας.

Το σύμπαν από μια διαφορετική πλευρά δείχνουν οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν και έκαναν τους κριτές να τις κοιτάζουν και να μην καθυστερούν να τις ξεχωρίσουν ανάμεσα σε πολλές άλλες. Εκείνη που έκλεψε όλα τα βλέμματα όμως ήταν τραβηγμένη στην Ιρλανδία. Μην πάει ο νους σας σε τοπίο, διότι πρόκειται περί κάτι… μαγικού. Ο Τζέιμς Γούντλαντ έκανε «κλικ» ευρισκόμενος στο εθνικό πάρκο Vatnajokull στην Ιρλανδία. Αυτό που απαθανάτισε πήρε το πρώτο βραβείο και θα (2.440 δολάρια). Δείχνει μια πράσινη αύρα πάνω από τα βραχώδη χιονισμένα όρη, η οποία καθρεφτίζεται και στη λίμνη Jokulsrlon Glacier δημιουργώντας… μαγεία.

Κοιτάζοντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία «χάνεσαι» μέσα της. «Είναι η πρώτη φορά που μια φωτογραφία που απεικονίζει αύρα κερδίζει τον διαγωνισμό, παρότι έφτασαν στα χέρια μας αρκετές την τελευταία εξαετία», τονίζει ο κριτής και αστρονόμος του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Δρ. Μάρεκ Κουκουλα.


Παρά του γεγονότος ότι η φωτογραφία του Γούντλαντ συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, ξεχώρισαν άλλες δέκα. Όλες αυτές θα εκτεθούν στο Κέντρο του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Αστρονομίας στο Λονδίνο τον προσεχή Φεβρουάριο. Δείτε τις... πριν την έκθεση.



Η νικήτρια του διαγωνισμού.



Ένα από τα πιο πολύ-φωτογραφημένα φαινόμενα στον ουρανό είναι το Nebula με κεφάλι αλόγου, αλλά στη φωτογραφία του Bill Snyder τα άστρα και η σκόνη τους δημιουργούν ένα άλλο… τοπίο.



Νέα Ζηλανδία, βράχια, «σκονισμένα» σύννεφα και –παρόλα αυτά- έναστρος ουρανός, από τον Chris Murphy.



Το υλικό που απελευθερώθηκε από μια γιγάντια έκρηξη σούπερ νόβα στη Φιλανδία, από τον J.P. Metsävainio.



Τι συμβαίνει όταν το φεγγάρι και η Αφροδίτη καταλαμβάνουν την ίδια θέση στον ουρανό φαίνεται στη φωτογραφία του Chul Kwon.



Η επιφάνεια του Ηλίου βράζει και δείχνει σαν να υγροποιείται στη φωτογραφία της Alexandra Hart.



Η Julie Fletcher απαθανάτισε το ζωδιακό φως να φαίνεται σαν να ανατέλλει από τον ορίζοντα.



Ένα τεράστιο μάτι κοιτάζει το διάστημα, από τον David Fitz-Henry.



Ο Patrick Cullis μας δείχνει μια καμπύλη της επιφάνειας της Γης.



«Ταξιδιάρικες» φωτογραφίες από τους Matt James και Catalin Beldea.



Μια περιοχή κάτω από τη ζώνη του Ωρίωνα απαθανάτισε ο Marco Lorenzi.



Διαβάστε περισσότερα...

Χιμπατζήδες και άνθρωποι είναι γεννημένοι δολοφόνοι


Έχουν ψυχοπαθητικές τάσεις με ξεσπάσματα βίας.

Οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι έχουν κάτι κοινό: είναι γεννημένοι δολοφόνοι, σύμφωνα με επιστημονικά συμπεράσματα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιο στενοί «συγγενείς» έχουν μια σχεδόν ψυχοπαθητική τάση προς τη βία που δεν είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης.

Μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία είναι ότι οι χιμπατζήδες δείχνουν άγριες διαθέσεις όταν οι άνθρωποι διαταράσσουν το δασικό οικότοπο τους ή παραβιάζουν τις προμήθειες τροφίμων. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, αναφέρει ότι στην πραγματικότητα, «οι χιμπατζήδες θα πολεμήσουν και θα σκοτώσουν για να πάρουν αυτό που θέλουν και να εξαλείψουν τους αντιπάλους τους», λένε οι συγγραφείς.

Μια δυνατή ομάδα ερευνητών ανέλυε επί πέντε δεκαετίες τα δεδομένα από 18 χιμπατζήδες σε διαφορετικές περιοχές στην ανατολική, δυτική και κεντρική Αφρική. Οι επιτιθέμενοι ήταν συνήθως αρσενικά που ενεργούσαν από κοινού, και τα θύματα ως επί το πλείστον ήταν αρσενικά και βρέφη που θήλαζαν από άλλες ομάδες που ήταν απίθανο να είχαν στενή συγγένεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βρέφη έχασαν τη ζωή τους, αλλά οι μητέρες τους γλίτωσαν, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στο έλεος των επιτιθέμενων.



Διαβάστε περισσότερα...

Καρέ καρέ η δημιουργία ενός τσίζμπεργκερ


Πώς φτιάχνονται τα ψωμάκια και το μπιφτέκι.

Πιθανότατα να αγνοούσατε ότι χθες, 18 Σεπτεμβρίου, ήταν η Εθνική Ημέρα Τσίζμπεγκερ (National Cheeseburger Day).

Με αφορμή λοιπόν τον συγκεκριμένο εορτασμό, τα McDonald's της Αυστραλίας έδωσαν στη δημοσιότητα όλη τη διαδικασία προετοιμασίες του διάσημου γεύματος της γνωστής αλυσίδας fast food.

Ιδού λοιπόν πώς ακριβώς παρασκευάζεται ένα τσίζμπεργκερ:






























Διαβάστε περισσότερα...

Το “σπίτι” της τοξοβολίας


Η τοξοβολία απέκτησε το δικό της σπίτι. Μετά από προσπάθειες πολλών ετών η Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Τοξοβολίας απέκτησε νέο Ολυμπιακό Προπονητήριο, στο ΟΑΚΑ, στην πλευρά προς τον σταθμό Ειρήνης, με τον οποίο συνορεύει.



Τα εγκαίνια έκανε το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ιωάννης Ανδριανός, στο διάλειμμα της πρεμιέρας του Πρωταθλήματος Νέων. Ένας ιδανικός χώρος εξοπλισμένος με πίνακες αποτελεσμάτων και όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό της τοξοβολίας που δεν είχε η Ομοσπονδία.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ εγκαινιάζοντας το Νέο Ολυμπιακό Προπονητήριο της τοξοβολίας. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν να φτιαχτεί αυτός ο χώρος και θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει σημαντικά το άθλημα να φέρει νέες επιτυχίες», ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ιωάννης Ανδριανού, στην εκδήλωση εγκαινίων του Νέου Ολυμπιακού Προπονητηρίου στο ΟΑΚΑ.



«Για όλους εμάς τους ανθρώπους της τοξοβολίας είναι μια πολύ μεγάλη μέρα. Επιτέλους αποκτήσαμε ένα δικό μας σύγχρονο χώρο που θα διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειές μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους είναι σήμερα εδώ μαζί μας και ιδιαίτερα τους εθελοντές μας που βοήθησαν με κάθε τρόπο να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο ετών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΕΦΟΤ) Πέτρος Συναδινός.

Εκτός του Υφυπουργού το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κατσιαδάκης (πρόεδρος ξιφασκίας) τα μέλη της Ε.Ο.Ε. Ισίδωρος Κούβελος (πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας), Θανάσης Τερζής (πρόεδρος ποδηλασίας), Γιώργος Λενός, οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, η Πρόεδρος της Καλλιπάτειρας Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο γενικός γραμματέας ΕΑΟΜ ΑμεΑ Κωνσταντίνος Σιάχος, εκπρόσωποι της ΓΓ Αθλητισμού, του Υπουργείου Παιδείας, ο πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, χορηγοί της ΕΦΟΤ, εκπρόσωποι συλλόγων τοξοβολίας και φυσικά πολλοί φίλοι του αθλήματος.



Παράλληλα με τα εγκαίνια και τους αγώνες, υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο οι προσκεκλημένοι -κάθε ηλικίας- μπορούσαν να έχουν μια πρώτη γνωριμία – επαφή με την τοξοβολία, υπό την καθοδήγηση προπονητών της ΕΦΟΤ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 1000 τα κενά των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας στην Κρήτη


Οι χιλιάδες προσλήψεις δεν αρκούν για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία.

Μπορεί οι προσλήψεις των αναπληρωτών να ξεπέρασαν τις 8500 σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης όμως το πρόβλημα των κενών συνεχίζει να υφίσταται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη όπου και στους 4 Νομούς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον αιρετό στο ΑΠΥΣΠΕ κ. Δερμιτζάκη, φθάνουν τις 1.058.

Ο κ. Δερμιτζάκης παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για κάθε Νομό του νησιού μέσα από τα οποία γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε δασκάλους, νηπιαγωγούς ενώ πολυάριθμα είναι και τα κενά των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Το πρόβλημα των ελλείψεων στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς εντείνεται περαιτέρω λόγω και των αδειών άνευ αποδοχών που έφθασαν στην Κρήτη τις 17.

Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει μεταξύ των άλλων σε ενημερωτικό του σημείωμα ότι αν και υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Λοβέρδο ότι η φετινή χρονιά θα βαδίσει χωρίς προβλήματα αυτό δεν επιβεβαιώνεται αφού ο υπουργός Παιδείας έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τα πολυάριθμα κενά που παρατηρούνται στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει ο αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ:

Όμως κύριε Λοβέρδο μας άφησες «ανοιχτούς λογαριασμούς» και σε μας, ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη μας αρέσει να τους «κλείνουμε». Δεν χαριστήκαμε σε κανένα από τότε που ξεκινήσαμε να μιλάμε για τεράστια κενά σε επίπεδο Κρήτης. Τώρα θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο και αμείωτο ρυθμό γιατί καθώς φαίνεται, θα αφήσετε και τις επόμενες εβδομάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς, θα ξεχάσετε πολλά τμήματα με 27 και 28 παιδιά και σίγουρα έχετε παραμελήσει τη νευραλγική ειδική αγωγή. Ντροπή κύριε Λοβέρδο, αλλά αφήσατε «ανοιχτούς λογαριασμούς» και εμείς θα σας μάθουμε να τους «κλείνετε…..».

Η κατάσταση των ελλείψεων μετά τις προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων, δασκάλων και νηπιαγωγών στην Κρήτη διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Δερμιτζάκη ως εξής:

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δάσκαλοι 63
Νηπιαγωγοί 40
Ειδικότητες 130
Ειδική αγωγή δασκάλων 6
Ειδική αγωγή νηπιαγωγών 2
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ: Δασκάλους 142, Νηπιαγωγούς 11.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Δάσκαλοι 27
Νηπιαγωγοί 25
Ειδικότητες 150
Δάσκαλοι ειδικής αγωγής 43
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής 10
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ: Δασκάλους 68, Νηπιαγωγούς 6.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δάσκαλοι 20
Νηπιαγωγοί 14
Ειδικότητες 60
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής 2
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ: Δασκάλους 113, Νηπιαγωγούς 29

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Δάσκαλοι 5
Νηπιαγωγοί 16
Ειδικότητες 50
Αιτήσεις για παράλληλη σύμφωνα με ενημέρωση και διάγνωση του ΚΕΔΔΥ: Δασκάλους 25, Νηπιαγωγούς 5
Αν προσθέσουμε και τα κενά των αδειών άνευ αποδοχών που ανέρχονται σε 17 και πρέπει να καλυφθούν με αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού τα κενά δασκάλων σε επίπεδο Κρήτης ανέρχονται σε 206+12 άδειες άνευ αποδοχών = 218 και νηπιαγωγών σε 128+4 άδειες άνευ αποδοχών = 132 κενά!

ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ:
Δάσκαλοι: 115
Νηπιαγωγοί: 95
Ειδικότητες : 390
Δάσκαλοι ειδικής αγωγής: 49
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής : 10
Παράλληλη στήριξη δάσκαλοι: 348
Παράλληλη στήριξη νηπιαγωγοί: 51
Γενικό Σύνολο: 1058



Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση θαλάσσιας κυκλοφορίας από τον Φλοίσβο έως τον Άλιμο


Από το Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Λιμεναρχείου Σαρωνικού, ανακοινώνεται η απαγόρευση την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, κατά το χρονικό διάστημα από τις 16:30 έως τις 20:00, της κυκλοφορίας και αγκυροβολίας πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα:

(Α) φ = 37ο 56,020' Β, λ = 023ο 40,62' Α

(Β) φ = 37ο 55,67' Β, λ = 023ο 39,98' Α

(Γ) φ = 37ο 54,36΄ Β, λ = 023ο 41,50' Α

(Δ) φ = 37ο 54,69΄ Β, λ = 023ο 41,85' Α

καθώς και στο θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της ως άνω οριζόμενης περιοχής από τη Μαρίνα Φλοίσβου έως τη Μαρίνα Αλίμου.

Δείτε τον χάρτη της θαλάσσιας περιοχής που έχει αναρτήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.



Ο θαλάσσιος χώρος, στον οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορίας και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα, θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση «Athens Flying Week FLY IN 2014», στην οποία φέτος θα συμμετάσχουν και υδροπλάνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα βρίσκεις αυτό που θες στο Google


Τo Google tips είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα υπηρεσία, η οποία μας μαθαίνει τα μικρά μυστικά της εταιρείας για να έχουμε καλύτερες αναζητήσεις.

Είναι λογικό στο αχανές διαδίκτυο να μην μπορείς πλέον να βρεις αυτό που θες, έτσι η προγραμματιστές και η Google χρησιμοποίησαν μερικές τεχνικές που πρέπει να τις γνωρίζετε.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η Λιβερία αντιστέκεται στον θανατηφόρο ιό Έμπολα»


Η πρόεδρος της χώρας ελπίζει πως η αμερικανική πρωτοβουλία θα ωθήσει και άλλες χώρες να δράσουν.

Η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν 3.300 στρατιώτες στη δυτική Αφρική μια «σημαντική στιγμή» στη μάχη κατά της χειρότερης επιδημίας του ιού Έμπολα στην ιστορία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως αυτό θα ωθήσει και άλλα κράτη να δράσουν.

Σε μήνυμά της προς τον λιβεριανό λαό η Τζόνσον-Σίρλιφ είπε σήμερα ότι η κυβέρνησή της «αντιστέκεται» στον θανατηφόρο ιό Έμπολα.

Μέχρι στιγμής από την επιδημία έχουν πεθάνει περίπου 1.300 άνθρωποι στη Λιβερία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Αφρικής.

«Οι αμερικανοί εταίροι μας κατανοούν ότι η Λιβερία δεν μπορεί να νικήσει μόνη της τον Έμπολα. Η επιδημία αυτή δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της Λιβερίας ή της δυτικής Αφρική. Ολόκληρη η κοινωνία των εθνών έχει συμφέρον να τερματιστεί αυτή η κρίση», υπογράμμισε η πρόεδρος.

«Ελπίζουμε αυτή η απόφαση των ΗΠΑ να ωθήσει την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να δράσει», πρόσθεσε η ίδια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η επιδημία είναι μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ανακοίνωσε την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού, κυρίως με την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών.

Επίσης οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα περιφερειακό κέντρο διοίκησης και ελέγχου της επιδημίας στη Μονρόβια, να κατασκευάσουν 17 κέντρα θεραπείας με 100 κλίνες το κάθε ένα και να εκπαιδεύσουν χιλιάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού.

«Ο λαός της Λιβερίας έχει υποφέρει πολύ μετά την εδραίωση της ασθένειας. Όμως είμαστε ένας ισχυρός και ανθεκτικός λαός», σημείωσε η Σίρλιφ. «Για τους Λιβεριανούς το μήνυμά μου είναι απλό: αντιστεκόμαστε».

Η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα από το 1976, οπότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο σχεδόν 2.500 ανθρώπων στη δυτική Αφρική, περίπου οι μισοί από όσους έχουν προσβληθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπέμπουν SOS για τη μεταφορά των μαθητών


Κινητοποιήσεις γονέων στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού.

Άμεση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία ζητούν οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, οι οποίες σκοπεύουν να καταθέσουν, τη Δευτέρα το πρωί, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη συνέχιση του προβλήματος για δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και να προχωρήσουν σε σειρά κινητοποιήσεων, με αρχή το κοινό συλλαλητήριο, στα «πράσινα φανάρια» του δήμου Θέρμης, στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων των σχολείων των δύο δήμων κατήγγειλαν, σε συνέντευξη Τύπου, τους αρμόδιους φορείς για αδιαφορία στο πρόβλημα της μεταφοράς, το οποίο αφορά περίπου 4.000 μαθητές, ηλικίας από 4 ετών έως το Λύκειο (ανάμεσά τους και περίπου 50 νήπια), που αναγκάζονται, όπως τόνισαν, να διανύουν μεγάλες αγροτικές αποστάσεις (από 2 έως και 12 χιλιόμετρα), κάτω από αντίξοες συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τόνισαν ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που αναγκάζονται τα παιδιά να περπατούν μέσα σε χωράφια, σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια υπό βροχή και ανάμεσα σε ουρές αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τις Ενώσεις Συλλόγων, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή η οικογένειά τους δεν διαθέτει όχημα ή επειδή οι γονείς τους εργάζονται και δεν μπορούν να τους μετακινήσουν, αλλά και περιπτώσεις παιδιών που χάνουν τις πρώτες και τελευταίες ώρες μαθημάτων (αυξάνοντας τις απουσίες τους) προκειμένου να προλάβουν τα ωράρια των αστικών. Κάποιες περιοχές του δήμου Θερμαϊκού δεν διαθέτουν καν άμεση σύνδεση μεταξύ τους με αστικό, ενώ τα υπάρχοντα αστικά στοιβάζονται πολλές φορές με περισσότερους από 170 μαθητές.

«Κάθε χρόνο, 3.000 μαθητές από περίπου 50 σχολεία, που μεταφέρονται με λεωφορεία, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να βρεθούν και να δώσουν μία μόνιμη λύση, αντί των συμβάσεων που λήγουν και των διαγωνισμών που καθυστερούν ή κηρύσσονται άγονοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δήμου Θέρμης Δημήτρης Γαβριηλίδης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Χρόνη Μακρίδη, οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως την αιρετή περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, και οι λεωφορειούχοι, που μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί οικονομικά σημαντικά, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης, θα έπρεπε να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, διαθέτοντας τα λεωφορεία τους, καθώς και στο παρελθόν έχει φανεί ότι δεν έχουν χάσει ποτέ χρήματα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δήμου Θερμαϊκού και γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης Ιωάννα Βουλγαράκη δήλωσε ότι το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το 2007 μέχρι σήμερα και αφορά 12.000 μαθητές στο νόμο Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων 1000 από το δήμο Θερμαϊκού), χωρίς να διαφαίνεται καμία μόνιμη λύση. "Οι βραχυχρόνιες συμβάσεις, οι άγονοι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις δεν μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα της μεταφοράς μαθητών, από το οποίο ταλαιπωρούνται γονείς, μαθητές και καθηγητές καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς" είπε.

Οι δήμοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της Θέρμης, του Λαγκαδά και του Θερμαϊκού -καθώς εκεί οι αποστάσεις των σχολείων από τις οικιστικές περιοχές είναι μεγάλες και κυρίως αγροτικές, ενώ αφορούν και μεγάλο αριθμό μαθητών- και ακολουθούν οι δήμοι Πανοράματος και Ωραιοκάστρου.

Οι Ενώσεις δεν αποκλείουν τη συνεργασία μεταξύ τους σε όλο το νόμο και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να πιέσουν για την υπογραφή συμβάσεων των λεωφορειούχων με την περιφέρεια, το συντομότερο δυνατό.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το μπολ-φορτιστής


Θα φορτίζει τις ηλεκτρονικές συσκευές που τοποθετούμε στο εσωτερικό του.

Η ασύρματη φόρτιση φαίνεται πως αποτελεί το νέο «άγιο δισκοπότηρο» των εταιρειών τεχνολογίας.

Η Intel, στην τελευταία έκθεση τεχνολογίας CES, είχε παρουσιάσει ένα μπολ το οποίο φορτίζει τα ασύρματα τις ηλεκτρονικές συσκευές που τοποθετούνται μέσα του!

Η συσκευή κέντρισε το ενδιαφέρον των καταναλωτών και έτσι η γνωστή εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών ανακοίνωσε πως ο «φορτιστής-μπολ» θα βρίσκεται στις προθήκες των καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς όμως να γίνεται γνωστή η τιμή της.

Οι πληροφορίες γύρω από το «μπολ-φορτιστή» δεν είναι πολλές και προέρχονται κυρίως από τον περασμένο Ιανουάριο και την έκθεση CES. Τότε η Intel, είχε εξηγήσει πως το μπολ μπορούσε να φορτίσει μόνο τα ασύρματα ακουστικά της εταιρείας, αλλά φιλοδοξούσε να επεκτείνει την γκάμα συσκευών που θα μπορούν να φορτιστούν μέσα στο μπολ, κάτι που πιθανότατα συνέβη.

Η κομψή συσκευή βασίζεται σε τεχνολογία που επιτρέπει την ταυτόχρονη φόρτιση πολλαπλών συσκευών χωρίς να πρέπει να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο.








Διαβάστε περισσότερα...