Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ασφαλείς οι στατίνες και μετά από πολυετή χρήση



Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες.

Τα κυριότερα φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης, οι στατίνες, συνεχίζουν να έχουν αποτελέσματα, ενώ παραμένουν ασφαλή, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος ακόμα και αν ο ασθενής τα παίρνει για πολλά χρόνια, σύμφωνα με νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί 11 χρόνια περίπου 20.500 ασθενείς και δεν βρήκαν ενδείξεις ότι οι στατίνες αυξάνουν διαχρονικά τον κίνδυνο θανάτου από μη καρδιαγγειακά αίτια, ούτε καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον καρκίνο.

Η νέα μελέτη καθησυχάζει τους ουκ ολίγους ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη, στους οποίους οι γιατροί έχουν συνταγογραφήσει στατίνες επ' αόριστον. Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν ορισμένες φορές παρενέργειες, όπως η πρόκληση ναυτίας, μυικών πόνων ή βλαβών στο ήπαρ και τα νεφρά, αν και η νέα έρευνα δείχνει ότι τα όποια προβλήματα δεν είναι θανατηφόρα.

Ο επικεφαλής των ερευνητών χαρακτήρισε '«αξιοσημείωτη» τη μακρόχρονη ωφέλεια των στατινών, σε συνδυασμό με την ασφάλειά τους παρά την παρατεταμένη χρήση. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει πιθανές ενδείξεις για σχέση ανάμεσα στην πολυετή λήψη αυτών των φαρμάκων και πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

Η έρευνα έδειξε ότι η λήψη καθημερινά, επί πέντε έτη, μίας δόσης σιμβαστατίνης των 40 μιλιγκράμ (εναλλακτικά με εικονικό φάρμακο placebo) μειώνει κατά 23% τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Μάλιστα, το όφελος παραμένει σχεδόν ίδιο ακόμα και την επόμενη εξαετία μετά τη διακοπή λήψης του φαρμάκου.

Μερικές από τις πιο εμπορικές ονομασίες των στατινών περιλαμβάνουν το Lipitor της Pfizer, το Crestor της AstraZeneca και το Zocor της Merck. Οι στατίνες γενικά «δουλεύουν» μπλοκάροντας ένα ένζυμο του ήπατος, το οποίο βοηθά στη δημιουργία των μορίων των λιποπρωτεϊνών που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις αυτών των φαρμάκων, που έχουν χαρακτηρισθεί «οι ασπιρίνες του 21ου αιώνα», ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασκηθείτε και κοιμηθείτε ήρεμα!



Δυόμιση ώρες γυμναστικής την εβδομάδα είναι αρκετές!
Οι άνθρωποι κοιμούνται πολύ καλύτερα τη νύχτα και νιώθουν πιο ξεκούραστοι και φρέσκοι το πρωί όταν μέσα στην εβδομάδα ασκούνται τουλάχιστον επί δυόμιση ώρες συνολικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου Μπελαρμίν Πολ Λοπρίντσι και τον καθηγητή του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον Μπραντ Κάρντιναλ, συμπέραναν ότι κατά μέσο όρο 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης εβδομαδιαίως, αυξάνουν κατά 65% την ποιότητα του ύπνου.

Οι ίδιοι άνθρωποι που ασκούνται συχνά, όχι μόνο κοιμούνται καλύτερα, αλλά επίσης το επόμενο πρωί νιώθουν μεγαλύτερη εγρήγορση, άρα έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία τους, σε σχέση με όσους δεν ασκούνται σωματικά.

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι ασκούνται σωματικά παθαίνουν λιγότερες κράμπες ποδιών στο κρεβάτι κατά το βράδυ (μείωση 68%) και συγκεντρώνονται ευκολότερα παρά την κόπωσή τους (αύξηση 45%).


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα αυγό



Είναι το πιο τονωτικό πρωινό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Συνηθίζετε να συνοδεύετε τον πρωινό καφέ σας με ένα μπισκότο ή μια φρυγανιά με μαρμελάδα; Ώρα να αλλάξετε το μενού!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, το αυγό αποτελεί μια πλούσια πηγή σε τονωτικές πρωτεΐνες και συμβάλλει στην εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους υδατάνθρακες, που συνήθως προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας αρτοσκευάσματα, γλυκά και μπισκότα.

Πολλοί αποφεύγουν να τρώνε αυγά, λόγω των πολλών θερμίδων ή του φόβου για αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης. Στην πραγματικότητα, όμως, θερμιδικά δεν απέχουν από ένα τοστ ή δυο φρυγανιές με μαρμελάδα και υπάρχουν τρόποι για να είναι υγιεινά.

Αντί να τα τηγανίσετε, βράστε τα ή κάντε τα αμερικάνικα “scrambled eggs” που δεν περιέχουν καθόλου λάδι! Ρίξτε λίγο νερό στο τηγάνι και μετά από 2 λεπτά ρίξτε 2 ασπράδια αυγού. Ανακατεύετε συνεχώς για να μη γίνουν ομελέτα και συνοδεύστε με ένα κομμάτι τυρί ή μια ντομάτα.

Το ιδανικό πρωινό για μια έντονη μέρα είναι έτοιμο, αφού η πρόσληψη πρωτεϊνών από το αυγό ενεργοποιεί τα κύτταρα του εγκεφάλου και δίνει ώθηση στον μεταβολισμό!


Διαβάστε περισσότερα...

Η μυστική χημεία των σχέσεων



Μια σύνθετη διαδικασία.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές για την απόκρυφη χημεία των σχέσεων. Πολλοί υποστηρίζουν πως η μυρωδιά η οποία επικοινωνείται μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένας ασυνείδητος πόλος έλξης. Άλλοι, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ως πρότυπα που έχουμε ενδοβάλλει του ιδανικού ερωτικού μας συντρόφου.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ερωτική μαγεία είναι μία πιο σύνθετη διαδικασία με ρίζες κρυμμένες βαθιά στη σχέση που πρωταρχικά ως όντα αναπτύξαμε με τους γονείς μας και κυρίως με τη μητέρα μας. Μπορεί ν’ ακούγεται παράδοξο ή και ασύνδετο το ότι η σχέση με τη μητέρα είναι εκείνη που θα επηρεάσει την επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου, παρ’ όλα αυτά, είναι η μοναδική και συχνά αναπόφευκτη αλήθεια.

Το βρέφος, με που γεννιέται, έχει βασικές ανάγκες που επιθυμεί να ικανοποιήσει. Αυτές οι ανάγκες είναι βιολογικές (σίτιση, καθαριότητα) αλλά και συναισθηματικές; φροντίδα, άγγιγμα, κοίταγμα, αγάπη.

Η μητέρα (και μιλάμε για τη μητέρα καθώς εκείνη είναι η κύρια τροφός στα πρώτα στάδια της ζωής του) καλείται να καλύψει τις ανάγκες του μωρού προκειμένου εκείνο να νιώσει ασφάλεια. Μέσα από την ασφάλεια που βιώνει αντιλαμβάνεται τον εαυτό του επιθυμητό και αποδεχτό. Σε διάφορη περίπτωση, εάν δηλαδή ο κύριος Φροντιστής είναι απών όταν εκείνο τον χρειάζεται, τότε αναπτύσσει δύσκολα συναισθηματικά βιώματα τα οποία αποτυπώνονται στο κορμί αλλά την ψυχή του.

Εάν δηλαδή, όταν πεινάει, η μητέρα καθυστερεί να το ταΐσει, τότε βιώνει ανησυχία, άγχος και φόβο εγκατάλειψης. Ο φόβος όμως εγκατάλειψης τους πρώτους τρυφερούς μήνες της ζωής του μπορεί να ισοδυναμεί με απειλή εξαφάνισης. Η απειλή για τη ζωή του είναι ασυνείδητη αλλά καταλαμβάνει την ύπαρξή του. Συναισθήματα άγχους, φόβου, απόρριψης και ανασφάλειας υποκαθιστούν τη φυσική του ανάγκη για χαλάρωση και σιγουριά. Καταγράφονται έτσι εμπειρίες πάνω στις οποίες θα οικοδομήσει την άποψη που θα υιοθετήσει για τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει.

Σαν παιδί αργότερα θα βασιστεί στα πρωταρχικά βιώματα αλλά και σε εκείνα που προστίθενται με την πάροδο του χρόνου, για το αν είναι αρκετά καλό για να αγαπηθεί ή αν ο κόσμος είναι αρκετά καλός για να μπορέσει να το αγαπήσει. Η άποψή του για τον εαυτό του και το περιβάλλον θα το ακολουθήσει όλη την υπόλοιπη ζωή του και θα είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα βασίσει τις στρατηγικές επιβίωσής του.

Αν δηλαδή μια νεαρή γυναίκα έχει εμπειρίες οι οποίες την έχουν κάνει να βιώσει τον κόσμο που την περιβάλλει ως κακό και την απαραίτητη στρατηγική επιβίωσης σ’ ένα τέτοιο κόσμο τη δική της υποταγή για να την αποδεχθεί το περιβάλλον της, θα αναπτύξει πιθανότατα μία μαζοχιστική δομή χαρακτήρα. Μία μαζοχιστική χαρακτηροδομή, ωστόσο, θα έλξει έναν άνδρα ο οποίος λειτουργεί σαδιστικά ως προς τους άλλους και το θεωρεί αυτό αναντίρρητο δικαίωμά του. Ο άνδρας που θα αναζητήσει λοιπόν, χωρίς συνειδητά να το αντιλαμβάνεται, θα είναι μία προσωπικότητα πιθανόν επιθετική, με σαδιστικά στοιχεία όπως ένας αντικοινωνικός ή ένας άκρατα ναρκισσιστής.

Κατά αντιπαράθεση μία γυναίκα η οποία έχει μεγαλώσει υγιώς και με ασφάλεια θα απορρίψει τα ασυνείδητα ή και συνειδητά σαδιστικά μηνύματα που θα της εκπέμψει μία αντικοινωνική προσωπικότητα διότι έχει λάβει από τους γονείς αποδοχή και ασφάλεια με τον ενδεδειγμένο τρόπο, γεγονός που αποζητά και στο μελλοντικό της σύντροφο.

Συνεπώς, η χαρακτηροδομή ενός ανθρώπου που καθορίζεται και από γενετικούς αλλά και από περιβαλλοντολογικούς παράγοντες είναι ένα σύνολο «αναγκών», «πιστεύω» και «στρατηγικών επιβίωσης» που έχουν δημιουργηθεί μέσα μας από πολύ τρυφερή ηλικία. Ο σύντροφος που προσεγγίζουμε, ο οποίος για έναν εξωτερικό παρατηρητή πιθανόν να φαντάζει ακατάλληλος, είναι ότι βαθιά μέσα μας πιστεύουμε ότι μας αξίζει. Αν η πεποίθηση για τον εαυτό μας ή αλλιώς η αυτοεκτίμησή μας είναι χαμηλή, τότε είναι σχεδόν απίθανο να επιλέξουμε έναν σύντροφο ο οποίος θα είναι ικανός να μας επικοινωνήσει το αντίθετο.

Η χημεία έτσι των σχέσεων είναι η αναπαραγωγή των γονεϊκών σχέσεων που έχουμε ενδοβάλλει, ανεξάρτητα από το αν αυτές λειτούργησαν ή όχι σωστά. Ωστόσο, είναι και ο μόνος τρόπος που έχουμε μάθει να σχετιζόμαστε και ο οποίος για ν’ αλλάξει θα πρέπει πρώτα ν’ αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.


Πηγή: http://www.ygeiaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι γύρω από τα φρούτα



Έξι αλήθειες γύρω από την κατανάλωσή τους.

Στην σημερινή εποχή έχουν δημιουργηθεί κάποιοι μύθοι γύρω από τα φρούτα, που έχουν σχέση με την διατροφή. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα δεν αποτελούν μόνο μέρος της καθημερινής μας διατροφής, αλλά και μια από τις πιο υγιεινές – θρεπτικές επιλογές.

Από την άλλη ωστόσο, κάποια φρούτα συνοδεύονται από αρνητικές απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η μπανάνα και το σταφύλι, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι παχαίνουν. Τελικά η κατανάλωση φρούτων έχει μόνο θετικές ή έχει και αρκετές αρνητικές επιπτώσεις;

1. Κάνω μια διατροφή που δεν μου επιτρέπει να τρώω φρούτα.


Μην ακολουθείτε ποτέ κάποιο διατροφικό σχήμα που παραλείπει ομάδες τροφίμων από την καθημερινή διατροφή σας. Κάθε κατηγορία τροφίμου είναι σημαντική στην διατροφή σας, γιατί περιέχει συστατικά που δεν βρίσκονται σε άλλες κατηγορίες τροφίμων ή -εάν βρίσκονται- περιέχονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Επίσης, τα φρούτα αποτελούν ίσως την πιο θρεπτική και υγιεινή κατηγορία τροφίμων και μια από τις καλύτερες επιλογές για σνακ. Άρα εάν πιστέψει κάποιος ότι η μη κατανάλωση φρούτων θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους ή στην υγεία του, θεωρώντας την κατανάλωση φρούτων αιτία του επιπρόσθετου βάρους ή της κακής υγείας του έχει κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος. Θα στερήσει από τον οργανισμό του βασικά διατροφικά στοιχεία, όπως μέταλλα και βιταμίνες(1)(2).

2. Τα φρούτα έχουν πολλή ζάχαρη, γι 'αυτό πρέπει να περιοριστούν.


Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα έχουν ζάχαρη. Από την άλλη όμως, έχουν και φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας (3). Επιπλέον, τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μειώθηκε η συστολική πίεση του αίματος κατά περίπου 11 mm Hg και η διαστολική αρτηριακή τους πίεση κατά 6 mm Hg(4). Αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τις συνέπειες της ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα. Επίσης, είναι προτιμότερο να φάτε φρούτα από το να επιλέξετε ένα γλυκό, από το όποιο θα πάρετε πολλές περισσότερες θερμίδες αλλά και περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά.

3. Γιατί να τρώω φρούτα, ενώ το αγαπημένο μου είναι ο χυμός;


Η αλήθεια είναι ότι εάν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση χυμού (1- 2 ποτήρια φυσικού χυμού ημερησίως), δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για έναν υγιή άνθρωπο. Από την άλλη, με την κατανάλωση χυμού προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, διότι απαιτούνται περισσότερα από δύο φρούτα για να φτιάξετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό, αλλά πολύ μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών, διότι οι φυτικές ίνες βρίσκονται στο φλοιό και στις ίνες. Άρα είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και χυμό με μέτρο.

4. Τα κατεψυγμένα φρούτα δεν είναι τόσο υγιεινά-θρεπτικά όσο τα φρέσκα.


Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές, τα φρέσκα φρούτα είναι πιο γευστικά από τα κατεψυγμένα και έχουν μικρότερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά. Εάν όμως η συγκομιδή, η μεταφορά και η αποθήκευση των φρέσκων φρούτων δεν είναι η ενδεικνυόμενη, μπορεί να έχετε πολύ μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών από ότι τρώγοντας κατεψυγμένα φρούτα. Κατά συνέπεια, όταν η επεξεργασία των φρέσκων και των κατεψυγμένων γίνει σωστά, η απώλεια των θρεπτικών συστατικών είναι μικρή.

5. Βρήκα ένα άγνωστο φρούτο στο σούπερ μάρκετ. Δεν θα’ ναι καλό.


Στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ μπορείτε σήμερα να βρείτε πολλά φρούτα που δεν έχετε δοκιμάσει ή δεν έχετε ξαναδεί ποτέ στη ζωή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμα –θρεπτικά ή ότι δεν θα σας αρέσουν. Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, τολμήστε να αγοράσετε και να δοκιμάσετε κάτι νέο.

6. Υπάρχουν φρούτα που παχαίνουν και φρούτα που καίνε το λίπος!


Αποφεύγετε την κατανάλωση μιας μπανάνας με το φόβο ότι θα παχύνετε; Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τρόφιμο, πολύ περισσότερο φρούτο, που από μόνο του να ευθύνεται για το επιπλέον βάρος. Το επιπλέον βάρος οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: στην μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε ποικιλία τροφίμων.

Οι θερμίδες που έχει μια μπανάνα, δεν ξεπερνούν τις 100. Μια μπανάνα έχει δηλαδή, όσες θερμίδες έχουν 2 μέτρια μήλα. Είναι όμως πολύ πλούσια σε βιταμίνες, ίνες και μέταλλα, όπως το κάλιο. Μια σοκολάτα των 100 γραμμαρίων, αντίθετα, περιέχει γύρω στις 500 θερμίδες.

Καταναλώνετε λοιπόν μικρές ποσότητες σε τρόφιμα που αποδίδουν πολλές θερμίδες (λίπος, ελαιόλαδο, γλυκά) και μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων που αποδίδουν λίγες θερμίδες (φρούτα, λαχανικά). Και φροντίστε, το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνετε ημερησίως, να μην ξεπερνά αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός.

Αντίπαλο δέος της… μπανάνας είναι το γκρέιπφρουτ, που πολλοί λένε ότι καίει το λίπος ή αδυνατίζει. Όμως καμία επιστημονική μελέτη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, ούτε για το γκρέιπφρουτ ούτε για κανένα άλλο φρούτο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είστε οπαδοί της χορτοφαγίας;



Ποιο τύποι διατροφής υπάρχουν
.
Η χορτοφαγική διατροφή αναφέρεται στην πεποίθηση ή την πρακτική της κατανάλωσης απλών χορτοφαγικών πιάτων και απέχοντας από φαγητά με ζώα.

Η χορτοφαγική δίαιτα αποτελείται από φαγώσιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, αποξηραμένα μπιζέλια και φασόλια, σπόρους και ξηρούς καρπούς, καθώς και σιτηρά. Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, «Τίποτα δεν θα ωφελήσει την υγεία του ανθρώπου και δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες για επιβίωση της ζωής πάνω στη γη τόσο όσο η εξέλιξη σε μια χορτοφαγική διατροφή».

Διαφορετικοί τύποι Χορτοφαγικής Δίαιτας:

Η χορτοφαγική δίαιτα δεν αποτελείται από ένα ενιαίο πρόγραμμα διατροφής.

Κατηγοριοποιείται σε διαφορετικές ομάδες.

Το μοτίβο των χορτοφαγικών πιάτων μπορεί περισσότερο ή λιγότερο να κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες τρεις ομάδες:

- Vegan διατροφή: ο βασιλιάς των χορτοφαγικών διατροφικών πλάνων αποκλείει όλα τα είδη κρέατος ή ζωικών προϊόντων.

- Γαλάκτο-χορτοφαγική διατροφή: αυτό το είδος της χορτοφαγικής διατροφής αποτελείται κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικά προϊόντα.

- Γαλάκτο-αυγό- χορτοφαγική διατροφή: αυτό το είδος του διατροφικού πλάνου αποτελείται κυρίως από αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τρόποι να εξισορροπήσετε μια Χορτοφαγική Διατροφή

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να έχουν μια χορτοφαγική διατροφή, λόγω της θρησκείας, της συνείδησης ή απλώς λόγω προβλημάτων υγείας.

Οποιοσδήποτε και να είναι ο λόγος είτε είναι υγεία, θρησκεία, προτιμήσεις ή απλώς συνείδηση, η χορτοφαγική διατροφή κερδίζει σιγά-σιγά δημοτικότητα.

Επίσης, είναι εύκολο να ετοιμάσετε ένα χορτοφαγικό πιάτο με μια σειρά από χορτοφαγικά τρόφιμα, καθώς και βιβλία μαγειρικής που διατίθενται για αυτά.

Μια καλή ισορροπημένη χορτοφαγική δίαιτα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζοντας σας μια καλή υγεία, αλλά είναι απαραίτητο να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα στο διατροφικό σας πλάνο, γιατί αλλιώς μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας.

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή

Παλιότερα θεωρούσαν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες υστερούσαν σε ορισμένες διατροφικές ανάγκες. Προσπαθώντας να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσετε αυτή την έλλειψη.

- Τα όσπρια αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των πιάτων για χορτοφάγους.
Τα όσπρια περιέχουν μόνο το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και έχουν έλλειψη από αμινοξέα.

Για να αντισταθμιστεί αυτό, μπορείτε να προσθέσετε τόφου στη διατροφή σας.

Δεδομένου ότι το τόφου ζυμώνεται μερικώς, μπορεί επίσης εύκολα να χωνευτεί.

Επιπλέον, το τόφου είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνες. Εκτός από το τόφου, είναι επίσης σκόπιμο να καταναλώνετε όσπρια, προκειμένου να διατηρήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη χορτοφαγική δίαιτα.

- Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν σημαντική έλλειψη βιταμίνη Β12.
Αυτή η απώλεια μπορεί να αναπληρωθεί πολύ εύκολα με την κατανάλωση μαγιάς ή με τη λήψη πολυβιταμινών.

- Τα χορτοφαγικά φαγητά πρέπει να περιέχουν τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.
Μπορείτε να προσθέσετε τρόφιμα όπως η σόγια, το μπρόκολο, ή γογγύλι στη διατροφή σας, έτσι ώστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο.

- Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν επίσης από έλλειψη σιδήρου.
Η έλλειψη αυτή είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό συνήθως οφείλεται σε ελλιπή διατροφή.

Για να αποφύγετε την αναιμία, οι σταφίδες, τα φυλλώδη λαχανικά, ή τα εσπεριδοειδή μπορούν να προστεθούν στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε το σωστό είδος θρεπτικών φαγητών, αντικαθιστώντας τα φαγητά γεμάτα από ενέργεια και πρωτεΐνες με φυτικές τροφές.

Μια χορτοφαγική διατροφή είναι ικανή να παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες, μέταλλα και βιταμίνες απαραίτητα για το σώμα σας, αλλά το μόνο που προαπαιτείται είναι να το σχεδιάσετε καλά!


Πηγή: http://www.olafree.com
Διαβάστε περισσότερα...

Χρησιμοποιείτε αλκοόλ στη μαγειρική;



Αυξάνονται οι θερμίδες στα «μεθυσμένα» φαγητά;

Το αλκοόλ που περιέχεται στα διάφορα ποτά είναι χημική ένωση, προϊόν ζύμωσης υδατανθράκων.

Θεωρείται πηγή ενέργειας, αφού διασπάται στον οργανισμό, δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο).

H διαφορά είναι ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι «κενές», αφού το αλκοόλ δεν έχει καμία θρεπτική αξία, δηλαδή κανένα θρεπτικό συστατικό. Kατ’ εξαίρεση, ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, π.χ. η μπίρα βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και φώσφορο και το κόκκινο κρασί σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Τα αλκοολούχα ποτά συναντώνται σε διαφορετικές μορφές και περιέχουν ποικίλες συγκεντρώσεις αιθανόλης. Μία δόση αλκοόλ ορίζεται ως 10-15 γραμμάρια αιθανόλης, που περιέχονται σε ένα μπουκάλι μπύρας (350 ml), 2 ποτήρια κρασί (ποτήρια του κρασιού), 40 ml ουίσκυ (μισή δόση).

H χρήση του αλκοόλ στην μαγειρική είναι τόσο παλιά, όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να μετατρέψει την ακατέργαστη τροφή σε εύκολα βρώσιμη ύλη. Η σχέση αυτή, άλλοτε απαγορευμένη, λόγω διαφόρων θρησκευτικών αντιλήψεων κι άλλοτε διαδεδομένη, με την ανάπτυξη της haute cuisine, αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έρευνας και συζήτησης.

Η τεχνική της ανάμειξης του αλκοόλ με χυμούς, αιθέρια έλαια κ.ά., έχει θέσει νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις μέσα από το φαγητό, το κοκτέιλ ή τον συνδυασμό τους. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν σημαντικά εστιατόρια σε όλον τον κόσμο τα οποία προσφέρουν ειδικά μενού με πολύπλοκα παντρέματα ανάμεσα σε διάφορα πιάτα και ποτά. Τεχνικές, όπως το σβήσιμο με κρασί ή άλλης μορφής αλκοόλ, αποτελούν τη βάση της σύγχρονης κουζίνας.

Αντίθετα με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, όταν χρησιμοποιούμε μπίρα, κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά σε συνταγές, στα μαγειρεμένα φαγητά παραμένει αρκετά μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, που δεν εξατμίζεται εντελώς.

Από παλαιότερη έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, παρακάτω φαίνονται τα ποσοστά του οινοπνεύματος που περιλαμβάνονται στα φαγητά, ανάλογα με τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την κατανάλωση:
• 100% αν καταναλωθεί άμεσα
• 70% αν μείνει μια νύχτα στη συντήρηση
• 85% όταν βράζει το φαγητό, αμέσως μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά
• 75% αν το φλαμπάρουμε

Οι ποσότητες αλκοόλ που παραμένουν μετά από ψήσιμο ή σιγοβράσιμο του φαγητού, ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματος:
• 40% αν μαγειρεύεται επί 15 λεπτά
• 35% αν μαγειρεύεται επί 30 λεπτά
• 25% αν μαγειρεύεται επί 1 ώρα
• 20% αν μαγειρεύεται επί 1,5 ώρα
• 10% αν μαγειρεύεται επί 2 ώρες
• 5% αν μαγειρεύεται επί 2,5 ώρες

Οι άνθρωποι καταναλώνουμε αλκοόλ εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών, αλλά και των θρησκευτικών δραστηριοτήτων μας. Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό πως η μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία, ενώ η υπέρμετρη επιβλαβής.

Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς κάθε άνθρωπος αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα, με τις δικές του συνήθειες και τα δικά του βιολογικά χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζεται από το κληρονομικό ιστορικό του, το ιατρικό ιστορικό του (από τι έπασχε ή πάσχει), από τι φάρμακα λαμβάνει, την ηλικία του, τους συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου και πολλά άλλα.

Είναι σαφές πως οι οδηγίες που αφορούν στην κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί να είναι οι ίδιες για ένα νέο αθλητή ηλικίας 25 ετών και ένα ηλικιωμένο άτομο με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ηλικίας 70 ετών ή ένα ενήλικο άτομο.

Για τον λόγο αυτό, δεν είναι εύκολο να γίνουν γενικευμένες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ. Καλό θα ήταν όμως, κάποιες ομάδες ατόμων να προσέχουν και να αποφεύγουν σε κάποιες περιπτώσεις την κατανάλωση ακόμη και πολύ μικρών ποσοτήτων αλκοόλ. Έτσι, προσοχή ως προς την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να δείξουν:

• Οι ανήλικοι
• Οι έγκυες. Στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση αλκοόλ.
• Τα άτομα με ιστορικό αλκοολισμού
• Τα άτομα με ατομικό ή κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού
• Τα άτομα με ιστορικό αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου
• Άτομα με ιστορικό ηπατικής νόσου ή νόσου του παγκρέατος

Οι συστάσεις σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ, δεν αντιπροσωπεύουν και την «ιδανική δόση» αλκοόλ ημερησίως. Παρ’ όλα αυτά, και σε περίπτωση που έχετε απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις, το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε αίμα στο Αριστοτέλειο



Στις 30/11 και 1, 5 και 8/12.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στο εαρινό εξάμηνο, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ διοργανώνει τις φθινοπωρινές ημέρες αιμοδοσίας.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί:

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου από 17:00-19:30 στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο (Γ’ Σεπτεμβρίου).

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου από τις 9:00-12:00 στην Αίθουσα τελετών, στο κτίριο Διοίκησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικα bazaar στη Θεσσαλονίκη



Τα χρήματα θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σε 31 μέρες έρχονται τα Χριστούγεννα και η Θεσσαλονίκη αρχίζει να ζει σε εορταστικούς και συγχρόνως φιλανθρωπικούς ρυθμούς. Στα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ μπορείτε, ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα, να κάνετε ευτυχισμένους πολλούς ανθρώπους!

Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι κυρίες του Ελληνικού Παιδικού Χωριού έφτιαξαν τα νόστιμα παραδοσιακά τους εδέσματα και μαζί με εθελοντές κατασκεύασαν στολίδια και δωράκια.

Όλα αυτά τα πουλούν στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Βασιλέως Ηρακλείου (στον πεζόδρομο), που θα λειτουργεί από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των 50 παιδιών που ζουν στο χωριό.

Το χαμόγελο του Παιδιού


Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο οργανισμός, το χαμόγελο των παιδιών δεν έσβησε. Με μια ευχαριστήρια ανακοίνωση για τον κόσμο που τους στήριξε, το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει ότι και τη φετινή χρονιά θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους έως και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, από τις 09:00 ως τις 21:00.

Το Χαμόγελο του Παιδιού στηρίζει, μεταξύ άλλων, και ο δήμος Αλμωπίας και διοργανώνει μπαζάρ, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών, στην Αριδαία (09:00-13:00). Στο παζάρι θα συμμετέχουν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, με παραδοσιακά προϊόντα και 23 σχολεία με κατασκευές μαθητών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (στις 18:00), το μπαζάρ θα λειτουργήσει στο Ξενιτίδειο Πνευματικό κέντρο, όπου θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο.

Το Παιδικό χωριό SOS

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ διοργανώνει και το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου. Θα λειτουργεί την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 15:00, στην Αίθουσα Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Θεσσαλονίκης (Στ. Τάττη 5).

Το μπαζάρ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χειροποίητες κατασκευές, σπιτικές λιχουδιές, βιβλία, παιχνίδια και ρούχα.

Άσυλο του Παιδιού


Τον εορτασμό του Αγίου Στυλιανού πλαισιώνει φέτος το Άσυλο του Παιδιού, με μια έκθεση-μπαζάρ, με τίτλο «Οι Θησαυροί του Μπαούλου».

Πρόκειται για συλλογές χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, δωρεών ευαισθητοποιημένων πολιτών , καθώς και χειροποίητες προσφορές των κυριών της Ομάδας Στήριξης και της Κουζίνας του Ασύλου του Παιδιού, που θα διατίθενται σε συμβολική αξία, ως οικονομική ενίσχυση προς το κοινωνικό και εκπαιδευτικό του έργο.

Η έκθεση- μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί την 25η και 26η Νοεμβρίου, ώρες 9:00-20:00, στην αίθουσα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" στο Σιντριβάνι (Εγνατία 129).

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν την παρουσίαση των έργων, που δημιούργησαν τα παιδιά, στο πλαίσιο της εικαστικής εκπαίδευσης του Καλοκαιρινού Προγράμματος του Ασύλου του Παιδιού.

Το μπαζάρ της «Ελπίδας»


Χριστουγεννιάτικο παζάρι, με στόχο την ενίσχυση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα», θα διοργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

Το παζάρι θα λειτουργεί 10 και 11 Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό, ο σύλλογος καλεί όλα τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωσή του, προσφέροντας οποιοδήποτε αντικείμενο προϊόν, το οποίο θα διατεθεί στο παζάρι.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Μια ανοιχτή γιορτή αγοράς δώρων, με χρηστικά αντικείμενα και ειδικές εκδόσεις, βιβλία τέχνης, έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας διοργανώνεται το Σάββατο και την Κυριακή (26 και 27 Νοεμβρίου) από τις 11.30 μέχρι τις 20.30 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ).

Το παζάρι θα φιλοξενηθεί στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων του μουσείου.

Φροντίδα και για τα αδέσποτα


Και τα αδέσποτα σκυλιά χρειάζονται την αγάπη μας, γι' αυτό το Φιλοζωικό Σωματείο «Η Αγάπη» και η ομάδα Θετικής Εκπαίδευσης Σκύλων «Hug4Dogs» διοργανώνουν χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για τα αδέσποτα, από τις 10 ως τις 18 Δεκεμβρίου 2011, στο χώρο δραστηριοτήτων της «Hug4Dogs», στην Καλαμαριά.

Οι εκπαιδευτές της ομάδας θα είναι εκεί για να προσφέρουν δωρεάν συμβουλές θετικής εκπαίδευσης, δωρεάν μάθημα θετικής εκπαίδευσης σε κάθε αδέσποτο που υιοθετείται από το Φιλοζωικό Σωματείο "Η Αγάπη" και τροφές, φάρμακα, εμβόλια, αντιπαρασιτικά και λοιπά αναλώσιμα για τα ζώα του καταφυγίου.

Τα έσοδα θα διατεθούν προς ενίσχυση του έργου του Σωματείου και τα αδέσποτα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο


Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το χριστουγεννιάτικο παζάρι θα είναι … φτιαγμένο από παιδικά χεράκια! Παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, στη διάρκεια ενός καλλιτεχνικού εργαστηρίου, που θα γίνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, από τις 9:30 ως τις 12:30.

Όσοι το επιθυμούν, επίσης, μπορούν την ίδια μέρα να προσφέρουν παλιά αντικείμενα, όπως βιβλία, ρούχα, παιχνίδια και ό,τι άλλο πιστεύουν πως θα ήταν χρήσιμο.

Το μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00, στο χώρο της καφετέριας.

Το παζάρι του ΔΕΛΑΣΑΛ


Όπως κάθε χρόνο, το Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ διοργανώνει χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων, από τις 10:30 ως τις 15:00, με την εθελοντική συμμετοχή των μαθητών και του εκπαιδευτικού και υπαλληλικού προσωπικού.

Φέτος, τα έσοδα θα διατεθούν στο «Ταμείο Αρωγής Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ», που υποστηρίζει τις υποτροφίες του Κολεγίου και τη συμμετοχή μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διεθνείς διαγωνισμούς.

Στο παζάρι θα διατίθενται κάρτες της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και παράλληλα θα λειτουργούν κι άλλες αγορές: βιβλίων, αλεξανδρινών, χριστουγεννιάτικων κατασκευών των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου, χειροποίητων γλυκών, κρασιών, χριστουγεννιάτικων στολιδιών και κοσμήματος.

Το Γαλλικό Τμήμα του Κολεγίου θα οργανώσει και φέτος το «Cafe La Salle» για στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, ενώ το Αγγλικό Τμήμα, με τη βοήθεια μαθητών και γονέων, θα ετοιμάσει τα νοστιμότατα χριστουγεννιάτικα αμερικανικά μπισκότα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίδειξη από μαθητές και μαθήτριες, που συμμετέχουν στους ομίλους μπαλέτου, μοντέρνου χορού, χορωδίας και παραδοσιακών χορών. Επίσης, θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί από τμήματα του Δημοτικού.

Το χαριστικό παζάρι στη Θέρμη


Η Ομάδα Περιβάλλοντος των εθελοντών δήμου Θέρμης, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Θέρμης (ΤΟΣΥΝΘ) και το xariseto.gr Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ένα χαριστικό παζάρι ανταλλαγής.

Είναι ένα μπαζάρ ενάντια στην υπερκατανάλωση, με σκοπό να δώσει νέα ζωή στα αντικείμενα, που μπορεί κάποιος να μην θέλει πλέον, ενώ για έναν άλλο να είναι χρήσιμα.

Το παζάρι διοργανώνεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου από τις 10:00 ως τις 17:00, στην πλατεία Παραμάνα στη Θέρμη (αν ο καιρός δεν το επιστρέψει το παζάρι θα γίνει στον τόπο συνάντησης του ΤΟΣΥΝ Θέρμης, στην οδό Βενιζέλου 4Β).

Το μπαζάρ της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανόγλωσσων


Για 35η χρονιά, η Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων καλεί όλους τους Θεσσαλονικείς να πάρουν μια γεύση από γερμανικά Χριστούγεννα, με τα παραδοσιακά λουκάνικα, το ζεστό κρασί και άλλες γερμανικές λιχουδιές.

Όποιος επιθυμεί να δει εικόνες που θυμίζουν Νυρεμβέργη, Μόναχο, Βιέννη, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, από τις 10:00 ως τις 15:00.

Τα έσοδα από τη γιορτή θα στηρίξουν το κοινωνικό έργο για τις ελληνογερμανικές οικογένειες σε κρίση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρυθμός που κάνουμε τα πράγματα παίζει ρόλο



Γρήγορα ή αργά;

Όσο πιο γρήγορα τρώτε το φαγητό σας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να γίνετε… παχύσαρκοι.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία, των οποίων η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν από μία εβδομάδα.

Οι επιστήμονες εξηγούν πώς ο ρυθμός των καθημερινών μας δραστηριοτήτων μπορεί να επηρεάζει την κατάσταση της υγείας μας

Όταν τρώμε γρήγορα

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Dietetic Association», οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες ηλικίας από 40-50 ετών που καταναλώνουν πολύ γρήγορα το φαγητό τους, είχαν πολλές πιθανότητες να καταλήξουν… παχύσαρκες, συγκριτικά με όσες… μασούσαν καλά τις μπουκιές προτού τις καταπιούν.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Osaka στην Ιαπωνία, οι οποίοι ανέφεραν ότι όταν κάποιος τρώει… λαίμαργα, αυξάνεται σχεδόν κατά 50% ο κίνδυνος να γίνει παχύσαρκος.

Οι Ιάπωνες μελέτησαν τη διατροφική συμπεριφορά 3.000 ανθρώπων. Στους άνδρες το ποσοστό έφτανε μέχρι και 84 %!

«Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, παρακάμπτονται οι μηχανισμοί που “ενημερώνουν” τον εγκέφαλό μας ότι έχουμε φάει ήδη αρκετά» λέει ο καθηγητής Ian McDonald του πανεπιστημίου Nottingham.

«Τα νεύρα στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι… επεκτείνεται. Την ίδια ώρα τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, που παράγεται όταν αδειάζει το στομάχι για να στείλει το μήνυμα της πείνας, αρχίζουν να μειώνονται. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να τρώει κάποιος μέχρι να σταλεί το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο» προσθέτει.

«Αρκετοί άνθρωποι αποκτούν αυτή τη συνήθεια στην παιδική τους ηλικία, τότε που θέλουν να “ξεμπερδεύουν” όσο γίνεται πιο γρήγορα από το οικογενειακό τραπέζι. Είναι θεαματικό το πώς αυτές οι συνήθειες μας “συντροφεύουν” και στην ενήλικη ζωή» εξηγεί ο καθηγητής.

Εκτός από τον κίνδυνο της… παχυσαρκίας, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης, απέδειξαν ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κατ’ αρχήν να ελαττώσετε το ρυθμό… κατάποσης. «Κατά τη διάρκεια του γεύματός σας μπορείτε ακόμη να σταματήσετε για μερικά λεπτά για να διαπιστώσετε αν έχετε χορτάσει ή όχι. Αν δε νιώθετε αίσθημα πείνας, τότε μάλλον έχετε φάει όσο χρειάζεται» λέει ο γαστρεντερολόγος David Forecast του νοσοκομείου St Mark’s στο Λονδίνο.

Όταν αναπνέουμε γρήγορα

Οι υγιείς ενήλικες αναπνέουν κατά μέσο όρο 10-14 φορές το λεπτό, αλλά ορισμένοι φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 20! Αυτό μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ότι δεν τους φτάνει ο αέρας που αναπνέουν ή εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα ή γύρω από τα χείλη, αύξηση των καρδιακών παλμών, αίσθημα κούρασης, ανικανότητα συγκέντρωσης και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εξηγεί η φυσιοθεραπεύτρια Fiona Troup.

Αν αναπνέεται από το στόμα, αντί να παίρνετε βαθιές αναπνοές από τη μύτη μειώνεται το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνεται οξυγόνο στους μυς και τα όργανα.

Αυτό στη συνέχεια προκαλεί μυϊκούς σπασμούς, συχνά στο παχύ έντερο, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει ή να οδηγήσει στην εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Την ίδια ώρα, ο εγκέφαλος στερείται επαρκών επιπέδων οξυγόνου, κάτι που προκαλεί αίσθημα σύγχυσης και ζάλης.

«Το να αναπνέει κανείς γρήγορα είναι μια κακή συνήθεια, που συνήθως προέρχεται από το στρες, από πόνους στον αυχένα, συναισθηματικά τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις» λέει η ίδια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ελέγξτε το ρυθμό της αναπνοής σας.

Όταν πίνουμε γρήγορα

Ο κίνδυνος από τη γρήγορη κατανάλωση αλκοόλ είναι ότι ο οργανισμός δε μπορεί να το επεξεργαστεί το ίδιο γρήγορα, ενώ προκαλεί βλάβες στο συκώτι.

«Κάθε οργανισμός “αντέχει” διαφορετικά το αλκοόλ. Σημαντικό ρόλο παίζει ο σωματότυπος, το φύλο, ακόμη και η εθνικότητα» λέει ο καθηγητής πρωτοβάθμιας φροντίδας από το University College London, Paul Wallace.

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι το συκώτι “αντέχει” μόνο μια μονάδα αλκοόλ την ώρα. Αν κάποιος καταναλώσει 10 μονάδες αλκοόλ μέσα σε δύο ώρες, που αντιστοιχούν σε δύο ή τρία μεγάλα ποτήρια κρασί, θα έχει ακόμη 8 μονάδες αλκοόλ στον οργανισμό του» προσθέτει ο ίδιος.

Ακόμη και η γρήγορη κατάποση νερού και άλλων υγρών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, να προκαλέσει ρέψιμο και κίνδυνο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης, λέει η Dr Susan Shirreffs από το πανεπιστήμιο Loughborough.

Τι μπορείτε να κάνετε

Καταναλώστε ένα μικρό γεύμα προτού πιείτε αλκοόλ, για να επιβραδύνετε το ποσοστό απορρόφησης της αιθανόλης από τον οργανισμό σας.

Όταν περπατάμε πολύ αργά

Η ταχύτητα με την οποία περπατάτε είναι καλός δείκτης του πόσα χρόνια θα ζήσετε, σε συνδυασμό με το ιστορικό της υγείας σας, την πίεση του αίματός σας και το αν καπνίζετε, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Μελετητές του πανεπιστημίου του Pittsburgh ανέλυσαν τα δεδομένα από 34.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών και βρήκαν ότι όσοι περπατούσαν με ταχύτητα 0,8 μέτρα το δευτερόλεπτο είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Τα υψηλότερα επίπεδα… μακροζωίας είχαν όσοι περπατούσαν με ταχύτητα 1 μέτρου το δευτερόλεπτο ή περισσότερο, ενώ τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν οι περιπατητές άνω των 75 ετών.

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ωστόσο ότι το να αρχίσει να περπατά κανείς γρήγορα δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα ζήσει περισσότερο. Η ταχύτητα με την οποία περπατά κανείς είναι περισσότερο ένας δείκτης παρά αιτία καλής υγείας.

«Το να αυξήσει κανείς τους ρυθμούς του, σε όποια ηλικία κι αν είναι κανείς, μπορεί να αποβεί σημαντικό για την υγεία του» λέει ο καθηγητής φυσικής αγωγής του πανεπιστημίου του Bedfordshire, John Brewer.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αρχίστε το περπάτημα. Εκτός από το ότι θα κάψετε τις περιττές θερμίδες, μπορείτε να δείτε να επίπεδα της χοληστερίνης και της πίεσης του αίματός σας να μειώνονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρία γεύματα που θα σας κάνουν χαρούμενους!



Νόστιμα και υγιεινά.

Ίσως νομίζετε ότι αυτό που θα σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους όταν έχετε λιγούρες είναι ένα κοτόπουλο α λα κρεμ ή μια καρμπονάρα. Λάθος!

Τα παρακάτω γεύματα μπορούν κυριολεκτικά να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, αφού θα δώσουν στον εγκέφαλό σας αυτό που χρειάζεται προκειμένου να είστε χαρούμενοι κάθε μέρα.

Σπανακόρυζο

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος, ενός συστατικού που βρίσκεται στο σπανάκι, συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως αναφέρεται σε μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Διατροφής πάνω στη Γήρανση, Τζιν Μάγιερ USDA, του πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη. Αν δεν σας αρέσει το σπανακόρυζο μιμηθείτε τον Ποπάι και προσθέστε φύλλα σπανακιού στις σαλάτες σας!

Ψάρι

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν ν’ αποτρέψουν τον φόβο, ενεργοποιώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Αλεγκένι στο Μίντβιλ της Πενσιλβανίας, οι οποίες σ’ αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη ενδέχεται να είναι μικρότερες. Προτιμήστε ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου (όπως ο άγριος σολομός), δύο φορές την εβδομάδα. Αν δεν βρίσκετε άγριο σολομό και το ελληνικότατο σαυρίδι κάνει τη δουλειά του!

Πατάτες στο φούρνο

Αυξάνοντας τη βιταμίνη Β6 μέσω της διατροφής σας μειώνετε τον κίνδυνο κατάθλιψης, όπως αποκαλύπτει μελέτη του πανεπιστημίου Μπράιαμ Γιάνγκ στο Πρόβο της Γιούτα. Μια μετρίου μεγέθους πατάτα -μαζί με τη φλούδα-) σάς παρέχει σχεδόν τη μισή βιταμίνη Β6 που χρειάζεστε την ημέρα. Φτιάξτε πατάτες στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και μπόλικη ρίγανη που είναι αντιοξειδωτική και λεμόνι.

Το μυστικό


Αλλάξτε διάθεση με ένα μπολ δημητριακά. Τροφοδοτούν το σώμα και τον οργανισμό σας με ενέργεια, καθώς έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Καλύτερα, όμως, θα είναι να τα προτιμήσετε στο απογευματινό σας γεύμα, αντί για το πρωινό. Ο λόγος είναι ότι τα πρωινά χρειάζεστε τροφές που δεν μπορείτε να κάψετε εύκολα, έτσι ώστε να διατηρείτε την ενέργειά σας. Αν τα καταναλώσετε αργότερα μέσα στην ημέρα, ένα μπολ θα σας δώσει την ώθηση που χρειάζεστε και θα βελτιώσει τη διάθεσή σας.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινή διατροφή για… να αποκτήσετε παιδί



Διατροφή φιλική προς τη γονιμότητα.

Όταν το θέμα είναι η επιτυχία στην προσπάθεια γονιμοποίησης, οτιδήποτε τρώει και πίνει ένας άντρας μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητές της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, φιλική προς τη γονιμότητα διατροφή είναι αυτή που περιέχει πολλά φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά λιγοστό κόκκινο κρέας, αλκοόλ και καφέ.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Fertility and Sterility», προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα πολλά ή λίγα κιλά, καθώς και το κάπνισμα και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, με τα προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες.

Εντούτοις δεν ήταν ξεκάθαρο εάν το ίδιο ισχύει και για τους άντρες.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 250 άντρες, οι οποίοι μαζί με τις συντρόφους τους είχαν απευθυνθεί σε ένα κέντρο εξωσωματικής για να υποβληθούν σε μικρογονιμοποίηση (ICSI), κατά την οποία εισάγεται απ’ ευθείας ένα σπερματοζωάριο μέσα σε ένα ωάριο.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους άντρες πόσο συχνά κατανάλωναν κάθε είδους τρόφιμα, καθώς και πόσο πολύ έπιναν ή/και κάπνιζαν. Τους πήραν επίσης δείγματα σπέρματος για να ελέγξουν την ποιότητά του, ενώ κατέγραψαν την έκβαση κάθε κύκλου εξωσωματικής που έκαναν τα ζευγάρια.

Στα τρία τέταρτα των κύκλων εξωσωματικής επιτεύχθηκε γονιμοποίηση ωαρίων, ενώ τελικά σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες έμειναν έγκυοι.

Οι άντρες που έτρωγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και σύλληψης απ’ ό,τι όσοι πρόσεχαν την διατροφή τους για να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και υγιής.

Τα ευρήματα
Τα περιττά κιλά και η κατανάλωση αλκοόλ σχετίσθηκαν με μειωμένη συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ το κάπνισμα σχετίσθηκε αρνητικά με την κινητικότητα.

Αλκοόλ και καφεΐνη σχετίσθηκαν με μειωμένες πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου, ενώ τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης των γονιμοποιημένων ωαρίων στην μήτρα των γυναικών και ακολούθως κύησης ήταν μειωμένα στους άντρες που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας.

Αντιθέτως, τα πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίσθηκαν με βελτιωμένη συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ τα φρούτα με πιο δραστήρια και «ζωντανά» σπερματοζωάρια.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την θεωρία ότι ορισμένες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος, ενώ αντιθέτως το πολύ αλκοόλ και ορισμένες ορμόνες του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος την μειώνουν, έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Έντσον Βόργες, από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία.

Το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να ξέρουν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής και των δύο μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αδύνατοι κινδυνεύουν μετά από μια εγχείρηση



Πιο προστατευμένοι οι υπέρβαροι.

Όσοι έχουν βάρος μικρότερο από το κανονικό και γενικότερα οι λεπτοί, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από μία χειρουργική επέμβαση που θα κάνουν, σε σχέση με αυτούς που είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζορτζ Στούκενμποργκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 190.000 ασθενείς που είχαν υποστεί επέμβαση σε διάφορα ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία.

Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το δείκτη σωματικής μάζας τους, δηλαδή την αναλογία του βάρους τους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα. Δείκτης κάτω του 18,5 δείχνει άνθρωπο με βάρος κάτω του φυσιολογικού, 18,5 έως 25 δείχνει κανονικό βάρος, 25 έως 30 υπέρβαρο και άνω του 30 παχύσαρκο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν δείκτη κάτω του 23, ήταν κατά 40% πιθανότερο να πεθάνουν μέσα στον επόμενο μήνα από το χειρουργείο (και αυτό άσχετα με την πάθησή τους), σε σχέση με όσους είχαν δείκτη 26-29. Το υψηλότερο ποσοστό θανάτου καταγράφηκε στις διαγνωστικές λαπαροσκοπήσεις.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το χαμηλό βάρος -και ειδικότερα ο χαμηλός δείκτης σωματικής μάζας- πρέπει να αναγνωρισθεί ως σημαντικός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου θανάτου μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Άλλες έρευνες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία δεν αυξάνει τον μετεγχειρητικό κίνδυνο για ένα ασθενή, μερικές μάλιστα είχαν συμπεράνει ότι τα παραπάνω κιλά μάλλον λειτουργούν προστατευτικά μετά από ένα χειρουργείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πείτε «όχι» στην καθιστική ζωή



Σε φόρμα ακόμη και στο γραφείο.

Περνάτε την εργασιακή ζωή σας καθισμένοι πίσω από ένα γραφείο; Αν ναι, ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για παχυσαρκία – και όχι μόνο, αφού νεώτερες μελέτες δείχνουν πως το καθισιό είναι ικανό να κόψει χρόνια από τη ζωή μας, εάν δεν φροντίσουμε να το… πολεμήσουμε με τα κατάλληλα αντίμετρα!

Τα μαντάτα από τις κλινικές μελέτες είναι δυσοίωνα. Ερευνητές από την Λουϊζιάνα δημοσίευσαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE) μελέτη σε περισσότερους από 123.000 εθελοντές που έδειξε πως η καθιστική ζωή μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας.

Στην πραγματικότητα, οι εθελόντριες που περνούσαν 6 ώρες την ημέρα καθισμένες σε μία καρέκλα είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια 14ετία σε σύγκριση με όσες κάθονταν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα – αντίστοιχα, οι άντρες είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες.

Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν πολλαπλάσια για όσες και για όσους και κάθονταν 6 ώρες στην καρέκλα και δεν γυμνάζονταν ποτέ ή γενικώς έκαναν όσα λιγότερα κινητικά πράγματα μπορούσαν μέσα στη μέρα: 94% για τις γυναίκες και 48% για τους άντρες!

Εξίσου δυσάρεστα είναι και τα νέα που προέκυψαν πριν από λίγες μέρες από μελέτη που έγινε στη Δανία. Σε αυτήν συμμετείχαν 5.000 άντρες, ηλικίας 40 έως 59 ετών. Όσοι από αυτούς περνούσαν ατέλειωτες ώρες ακίνητοι στη δουλειά τους (πάνω από 45 την εβδομάδα) και ταυτοχρόνως είχαν… ξεχάσει τι θα πει γυμναστική, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από την καρδιά τους μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Heart» και ένα άλλο σημαντικό εύρημά της είναι πως όταν οι εργασιομανείς άντρες γυμνάζονται συστηματικά, μειώνουν κατά 45% τις πιθανότητες να πεθάνουν από την καρδιά τους και κατά 38% τις πιθανότητες να πεθάνουν από άλλα αίτια.

Υπάρχουν τρόποι για να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε την φόρμα μας στο γραφείο:

1. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε. Είναι εύκολο να περάσει η μέρα με συνεδριάσεις, e-mails, τηλεφωνήματα και να συνειδητοποιήσετε στις 4 μ.μ. ότι δεν έχετε φάει από το πρωί ή και από το προηγούμενο βράδυ ακόμα. Το σώμα όμως χρειάζεται ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας.

Προτεραιότητα στη διάρκεια της εργάσιμης μέρας πρέπει να είναι ένα υγιεινό και νόστιμο γεύμα και 1-2 υγιεινά σνακς.

2. Αποζημιώστε τον εαυτό σας. Αντισταθμίστε την καθιστική εργασία με λίγη άσκηση. Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο, δοκιμάστε το πρωινό τρέξιμο, γυμναστείτε και διασκεδάστε με την οικογένειά σας στο σπίτι, φροντίστε έστω να περπατάτε με γρήγορο βήμα για ένα μισάωρο ή περισσότερο την ημέρα.

Κάνετε όποια φυσική δραστηριότητα σας αρέσει – αρκεί να γίνεται τις περισσότερες μέρες την εβδομάδα, επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

3. Βρείτε συμμάχους. Το πιο πιθανό είναι ότι οι φίλοι και οι συνεργάτες σας έχουν τις ίδιες ανάγκες με εσάς.

Δοκιμάστε, λοιπόν κάποιες νέες δραστηριότητες που δεν περιστρέφονται γύρω από το φαγητό: οργανώστε λ.χ. μια δυο φορές το μήνα αγώνες βόλεϊ, ποδοσφαίρου, τένις κ.ά., περπατήστε στη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή δραστηριοποιηθείτε μετά τη δουλειά.

4. Παρασύρετε τους συναδέλφους σας! Καλοπιάστε τους ώστε να αλλάξετε τις συνήθειες σας μετά τη δουλειά. Με την ανταλλαγή υγιών γευμάτων και συνταγών και την παροχή ηθικής υποστήριξης, θα δείτε την ομάδα σας να μεγαλώνει!

5. Μην τρώτε λόγω πλήξης! Βάλτε στη μαύρη λίστα το μηχάνημα αυτόματης πώλησης και προτιμήστε υγιεινά σνακς, όπως μήλα, αμύγδαλα, ενεργειακές μπάρες που θα σας «ανεβάσουν» χωρίς να σας προσθέσουν πόντους. Αν γνωρίζετε ότι περιστασιακά θα παρασύρεστε - όπως συμβαίνει με τους περισσότερους από εμάς – φροντίστε να έχετε μαζί σας τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να μην το παρακάνετε (λ.χ. γιαούρτι με μέλι ή φρούτα όταν θέλετε κάτι γλυκό).

Να έχετε επίσης πάντα στο γραφείο σας νερό, για να το πίνετε όταν αγχώνεστε και να μην στρέφεστε έτσι σε άλλες αγχολυτικές λύσεις όπως οι… τούρτες!

6. Βάλτε ποικιλία στην καθημερινότητά σας. Όλοι έχουμε κάποιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες - λ.χ. η στάση στην κοντινή καφετέρια για ένα καπουτσίνο και ένα γλυκό. Μπορεί να εξακολουθήσετε να το κάνετε αυτό κάποιες, όμως μερικές φορές και όχι πάντα.

Εάν θέλετε ν’ αλλάξετε τη ζωή σας σημαντικά, πραγματοποιήστε κάποιες μικρές αλλαγές με το να αντικαταστήσετε τον καπουτσίνο με εσπρέσο και το γλυκό με μία φρουτοσαλάτα – ή με το να πηγαίνετε με τις σκάλες στη καφετέρια.

7. Ξεχάστε την τεχνολογία. Η σύγχρονη πρόοδος είναι μεγάλη, αλλά μήπως εσείς έχετε χάσει τον έλεγχό της; Όσο γίνεται εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες στη διάρκεια της ημέρας για να σηκώνεστε και να κινείστε.

Να μεταφέρετε τα έγγραφα προσωπικά στους συναδέλφους σας, να μην τους καλείτε στο εσωτερικό τηλέφωνο αλλά να πηγαίνετε αυτοπροσώπως να τους μιλήσετε, να παρκάρετε μακριά από τη δουλειά ώστε να περπατήσετε μέχρι το γραφείο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα τέτοιου είδους μικρές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο της ενέργειάς σας και να σας βοηθήσουν να είστε σε φόρμα.

8. Να κάνετε επιλογές με σύνεση. Είτε πρόκειται να βγείτε κανονικά για μεσημεριανό γεύμα είτε να φάτε στην καφετέρια, προσπαθήστε να κάνετε συνειδητές επιλογές στο τι θα φάτε. Μάθετε να τρώτε έξυπνα - και αποθηκεύστε στη μνήμη σας πόσο καλά αισθάνεστε μετά την κατανάλωση υγιεινού φαγητού.

Αν διαπιστώσετε ότι οι επιλογές του χώρου εργασίας σας ή της καφετέριας κοντά στο γραφείο σας δεν είναι υγιεινές, επικοινωνήστε με τον επικεφαλή της υπηρεσίας τροφίμων - ίσως να είστε το πρόσωπο που θα συνεισφέρει σε καλύτερες διατροφικές επιλογές.


Πηγή: http://www.advancehealth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα βήματα για καθαρά και υγιεινά ρούχα



Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν βάζετε πλυντήριο.


Το πλύσιμο των ρούχων σε θερμοκρασία 40 °C μπορεί να είναι συνήθως αρκετό για να είναι τα ρούχα μας καθαρά, όμως πρέπει να «επιτεθούμε» πιο δυναμικά στη βρωμιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των μικροβίων.
«Αυτό που φαίνεται καθαρό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθαρό» αναφέρει η Σάλι Μπλούμφιλντ, καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ο σταφυλόκοκκος και το κολοβακτηρίδιο (Ε. coli) που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες, δεν σκοτώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον τα ακάρεα της σκόνης, που προκαλούν άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα, δεν σκοτώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η λύση είναι εύκολη. Απλώς ακολουθήστε τα επόμενα βήματα:

1. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και γενικά ο ιματισμός πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασίες 55-60 βαθμούς Κελσίου.

2. Οι κουρτίνες πρέπει να είναι από ύφασμα που μπορεί να πλυθούν σε καυτό νερό (60 βαθμούς Κελσίου).

3. Τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.

4. Δεν θα έχουμε αποτέλεσμα αν πλύνουμε τα ρούχα μας σε χαμηλότερη θερμοκρασία ακόμα και όταν χρησιμοποιήσουμε δυνατό απορρυπαντικό.

5. Αν θέλουμε να πλύνουμε τα ρούχα μας στους 40 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κι ένα αντιβακτηριδιακό υποχλωριώδες προϊόν, που θα αντέχει το πλυντήριο.

6. Αν υπάρχει κάποια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο ή διάρροια από σαλμονέλα τα εσώρουχα θα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασίες 90 βαθμών Κελσίου.

7. Τα ρούχα των παιδιών έως 3 ετών θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα ρούχα των ενηλίκων και πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου.

8. Το απορρυπαντικό για τα παιδικά ρούχα πρέπει να έχει σαν βάση το σαπούνι, ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά. Πρέπει να τα απλώνουμε στον ήλιο και να τα σιδερώνουμε με καυτό σίδερο.

9. Οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει να πλένονται επίσης σε υψηλές θερμοκρασίες.

10. Τέλος θα πρέπει να καθαρίζουμε το πλυντήριο μία φορά τον μήνα με καυτό νερό στους 90 – 95 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ρούχα, ώστε να αποβάλλονται η πιθανή μούχλα, βακτήρια και υπόλοιπα απορρυπαντικών και μαλακτικών προϊόντων.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φυσική κατάσταση της… μνήμης



Ασκηθείτε και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας.

Οι ερευνητές έχουν βρει συσχέτιση της φυσικής κατάστασης και της εγκεφαλικής λειτουργίας σε παιδιά περίπου 9 και 10 χρονών: Εκείνοι που είναι περισσότερο γυμνασμένοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο και να αποδίδουν καλύτερα σε ένα τεστ μνήμης από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.

Η μελέτη, στην οποία χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία για τη μέτρηση του σχετικού μεγέθους συγκεκριμένων δομών του εγκεφάλου σε 49 δείγματα παιδιών, έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Brain Research».

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μέχρι στιγμής στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί MRI συνθήκες για να εξετασθούν οι διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ παιδιών που είναι γυμνασμένα και παιδιών που δεν είναι» δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και Διευθυντής του Ινστιτούτου Beckman, Art Kramer, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης με την διδακτορική φοιτήτριά του Laura Chaddock και την καθηγήτρια Κινησιολογίας και Υγείας Charles Hillman.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον ιππόκαμπο, μια δομή βαθιά στον εγκέφαλο, επειδή είναι γνωστό ότι είναι θέση σημαντική για την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης. Προηγούμενες μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε ζώα έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου.

Ένας μεγαλύτερος ιππόκαμπος σχετίζεται με βελτίωση σε διάφορες νοητικές λειτουργίες.

«Σε μελέτες σε ζώα, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει ειδικά τον ιππόκαμπο, με σημαντική αύξηση της ανάπτυξης νέων νευρώνων και επιβίωσης των κυττάρων, ενισχύει την μνήμη και τη μάθηση και αυξάνει τα μόρια που εμπλέκονται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου» αναφέρει η καθηγήτρια Chaddock.

Αντί να βασίζονται λοιπόν σε αναφορές από δεύτερο χέρι για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, οι ερευνητές μέτρησαν πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποίησαν το οξυγόνο ενώ έτρεχαν σε διάδρομο.

«Αυτό είναι το χρυσό πρότυπο μέτρησης της φυσικής κατάστασης» δήλωσε ο Chaddock.

«Η σωματική ικανότητα για τα ήδη γυμνασμένα παιδιά ήταν πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με τα λιγότερο γυμνασμένα στην χρήση του οξυγόνου» δήλωσε ο Kramer.

Όταν αναλύθηκαν τα στοιχεία της μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σωματικά γυμνασμένα παιδιά έτειναν να έχουν μεγαλύτερο όγκο στον ιππόκαμπο - περίπου 12 % μεγαλύτερο σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου.

Επίσης τα παιδιά αυτά είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης – εμφάνιζαν μεγαλύτερη ικανότητα να θυμούνται και να ενσωματώνουν διάφορους τύπους πληροφοριών - από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.

«Καλύτερης φυσικής κατάστασης παιδιά είχαν υψηλότερες επιδόσεις στη μνήμη, με μεγαλύτερες διαστάσεις του ιππόκαμπου, σε σχέση με τα λιγότερο γυμνασμένα» είπε ο Chaddock.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις κατά την αύξηση της παιδικής ηλικίας στην σωματική άσκηση, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου», δήλωσε ο Kramer.

«Οπότε επιβεβαιώσαμε ότι η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης έχουν επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου» δήλωσε η ερευνητική ομάδα ως γενικό συμπέρασμα.

Επομένως ακόμη και αν κληρονομήσετε κάποια «κακά» γονίδια από τους γονείς σας με την κατάλληλη παρέμβαση από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, είστε σε θέση να βελτιώσετε κατά πολύ την ποιότητα της ζωής σας!


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξηροί καρποί, μην τους φοβάστε!



Ωφέλιμοι για το σώμα και για την υγεία μας.

Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και τα καρύδια τύπου pecan είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών, δηλαδή 5 μερίδων εβδομαδιαία (1 μερίδα = 1 χούφτα) βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, άρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει κάθε ξηρός καρπός ξεχωριστά:

Τα αμύγδαλα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνης Ε. Μια χούφτα (28-30 γρ.) αμύγδαλα, αποδίδει 165 θερμίδες, εμπεριέχει 9 γρ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ προμηθεύει το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε κορεσμένο λίπος είναι πολύ χαμηλή, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Τα φουντούκια θεωρούνται πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου. Μια χούφτα φουντούκια αποδίδουν 177 θερμίδες και δεν εμπεριέχουν χοληστερόλη.

Τα φιστίκια (αράπικα - Αιγίνης) είναι εξαιρετικές πηγές δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Τα φιστίκια εμπεριέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Οι φυτικές στερόλες έχουν μπει εδώ και καιρό στην καθημερινότητά μας, εξαιτίας του εμπλουτισμού συγκεκριμένων τροφίμων (μαργαρινών, γαλακτοκομικών), που προορίζονται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μια χούφτα αράπικα φιστίκια αποδίδουν 160 θερμίδες, ενώ τα Αιγίνης λίγο παραπάνω (167 θερμίδες ανά χούφτα).

Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.

Τα κουκουνάρια αποδίδουν 190 θερμίδες ανά χούφτα και εμπεριέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και μαγνησίου.

Τα καρύδια τύπου pecan είναι τα πιο θερμιδογόνα από τους ξηρούς καρπούς που εξετάζουμε, αποδίδοντας 195 θερμίδες ανά χούφτα. Το περιεχόμενο των pecan σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πάρα πολύ υψηλό.

Κάποιοι αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, λόγω της πλούσιας θερμιδικής τους απόδοσης (5-7kcal/g). Η ταξινόμησή τους, ωστόσο, στην ομάδα των λειτουργικών τροφίμων (τρόφιμα τα οποία έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνοντάς τα, προλαμβάνεται η εμφάνιση διαφόρων νόσων όπως ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα) αποδεικνύει την σημαντικότητά τους.

Επίσης, παρά το υψηλό ενεργειακό περιεχόμενό τους, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερο ΔΜΣ από τα άτομα τα οποία δεν τους προτιμούν.

Άρα, δεν θα πρέπει να διστάζουμε να τους καταναλώνουμε σαν σνακ και να τους χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας, αφού εκτός από εύγεστοι είναι και ωφέλιμοι για το σώμα και για την υγεία μας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το καλύτερο αντιγηραντικό για το πρόσωπο



Ποια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

Η κυτταρική θεραπεία του δέρματος έχει σήμερα αποδειχτεί ως η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γήρανσης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί είτε μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα, είτε ινοβλάστες.

Τα βλαστοκύτταρα είναι πρόδρομες μορφές των ινοβλαστών. Οι ινοβλάστες ανήκουν στα μόνιμα κύτταρα του δέρματος τα οποία παράγουν τα σημαντικότερα συστατικά του, όπως την ελαστίνη και το κολλαγόνο, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του και διατηρούν την κατασκευή του.

Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός και η λειτουργική ικανότητά τους ελαττώνονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες, χαλαρότητα και απώλεια της φωτεινότητας και σφριγηλότητας του δέρματος.

Οι ρυτίδες, άλλοτε επιφανειακές και άλλοτε βαθύτερες, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εμφάνισης. Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στην αποκατάσταση του δέρματος και πρόσφατα έλαβαν έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ.

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση και μετά από κατάλληλο διαχωρισμό εμφυτεύονται στο δέρμα στην περιοχή των ρυτίδων. Θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην αποκατάσταση της περιοχής που εμφυτεύονται, δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους ρυθμούς. Τα βλαστοκύτταρα εμφυτεύονται στον υποδόριο συνδετικό ιστό, παίρνουν τη θέση των γηρασμένων ινοβλαστών και στη συνέχεια ανακυκλώνουν με ταχείς ρυθμούς τα φυσικά συστατικά του δέρματος, κυρίως το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Οι ινοβλάστες λαμβάνονται με μια μικρή βιοψία δέρματος και στη συνέχεια καλλιεργούνται για να αναπτυχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Η διαδικασία αυτή συνήθως διαρκεί 3-4 μήνες. Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων δεν φαίνεται να έχουν διαφορές ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Τα βλαστοκύτταρα πλεονεκτούν, γιατί δεν χρειάζονται κυτταρικό πολλαπλασιασμό και η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, έναντι των 3-4 μηνών που χρειάζονται για την καλλιέργεια οι ινοβλάστες. Εκτός από τις κυτταρικές θεραπείες, συνθετικές ουσίες όπως το δημοφιλές υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιούνται ως ενθέματα με τη μορφή γέλης για το γέμισμα των ρυτίδων. Τα αποτελέσματα είναι μικρότερης διάρκειας και συνήθως μετά από έξι μήνες χρειάζεται επανάληψη. Η γνωστή επίσης μέθοδος botox είναι σε χρήση, για ορισμένες όμως θέσεις στο πρόσωπο.

Την ανατομική εικόνα του προσώπου συμπληρώνει το λίπος, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση του σχήματός του. Με την πάροδο του χρόνου το λίπος ανακατανέμεται στο σώμα και το περισσότερο συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Έτσι το δέρμα του προσώπου εκτός του ότι χάνει τα φυσικά του συστατικά, χάνει και το υποστηρικτικό λίπος, το οποίο θεωρείται ως ένας άλλος παράγοντας χαλαρότητας.

Η μεταφορά λίπους από άλλες θέσεις του σώματος στο πρόσωπο, ενώ παρέχει προσωρινά όγκο στο δέρμα, εν τούτοις δεν φαίνεται να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα είτε γιατί τα λιποκύτταρα δεν ενσωματώνονται στο καινούριο περιβάλλον, είτε γιατί τα βλαστοκύτταρα που μέσω αυτού μεταφέρονται είναι συνδεδεμένα με το περιβάλλον τους και δεν είναι ελεύθερα να δράσουν.

Για τον λόγο αυτόν, σήμερα ως το καλύτερο αντιγηραντικό του προσώπου είναι είτε η εμφύτευση ινοβλαστών, είτε η εμφύτευση βλαστοκυττάρων στις περιοχές του δέρματος που θέλουμε να αποκαταστήσουμε.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο το νέο ωράριο των φαρμακείων



Σύσκεψη του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, με τους φαρμακοποιούς.

Διευκρινίσεις για το νέο ωράριο των φαρμακείων, το οποίο θα ισχύσει από τα Χριστούγεννα, δόθηκαν σε σύσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Ο κ. Λοβέρδος αναμένεται αύριο να αποστείλει σχετική εγκύκλιο όπου θα διευκρινίζονται σημεία του νόμου για το ωράριο των φαρμακοποιών.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε ότι οι φαρμακοποιοί που θέλουν να εφημερεύουν ελεύθερα τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου, θα έχουν δικαίωμα επιλογής, μιας ή περισσότερων ημερών. Το ωράριο θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ ή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το επόμενο πρωί. Στην περίπτωση αυτή, τα φαρμακεία θα παραμένουν κλειστά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι απειλούνται με αφαίρεση άδειας λειτουργίας για ένα μήνα και πειθαρχικές κυρώσεις όσοι φαρμακοποιοί δηλώσουν συμμετοχή στο νέο ωράριο, αλλά στη συνέχεια το καταστρατηγήσουν. Μάλιστα επεσήμανε ότι θα ξεκινήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν οι φαρμακοποιοί που θα δηλώνουν ότι θα παραμένουν ανοικτά τα φαρμακεία τους θα το ακολουθούν.

Ο υπουργός πάντως, κάλεσε τους φαρμακοποιούς να είναι περισσότερο συνεργάσιμοι σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου τους και ιδίως σε ότι αφορά το διευρυμένο ωράριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, είπε πως έως σήμερα μόνο 40 φαρμακεία έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο ωράριο. Δήλωσε ωστόσο, ότι προτίθεται να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία, ώστε να συνταχθεί νέος κατάλογος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Λουράντος έκανε λόγο για πλήρη αναρχία στα ωράρια που ισχύουν σήμερα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, λέγοντας ότι ο κλάδος δοκιμάζεται οικονομικά και δεν μπορεί να χρηματοδοτεί για τόσο μεγάλα διαστήματα τα ασφαλιστικά Ταμεία.


Διαβάστε περισσότερα...