Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τα νέα στοιχεία για τον συγκυβερνήτη - Τι αλλάζει στην ασφάλεια των πτήσεων και τι γίνεται με τις αποζημιώσεις


Ο «σκοτεινός» πιλότος που αλλάζει τους αιθέρες

Ένας ψυχικά άρρωστος συγκυβερνήτης οδηγεί στο θάνατο 149 ανθρώπους και κλονίζει την ασφάλεια των πτήσεων.
Η ψυχική αρρώστια του Andreas Lubitz (Αντρέας Λούμπιτς), του ανθρώπου που πήρε ένα αεροπλάνο με 149 ακόμη ανθρώπους και το οδήγησε μεθοδικά στο θάνατο φαίνεται ότι θα γράψει μια νέα σελίδα στην ασφάλεια των πτήσεων και στους κανόνες που ακολουθούνται στον αέρα.

Όπως μετά την 11η Σεπτεμβρίου άλλαξαν ριζικά οι κανόνες, έτσι αναμένεται να γίνει και μετά το τραγικό συμβάν με την Germanwings. Ήδη μάλιστα κάτι άρχισε να αλλάζει.

Αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι γίνεται υποχρεωτική η παρουσία δύο πιλότων στο πιλοτήριο κατά την πτήση προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό με τον καταθλιπτικό Αντρέα Λούμπιτς, ενώ ήδη ξεκινούν συζητήσεις για βελτίωση του συστήματος εισόδους στο πιλοτήριο, αλλά και ενδεχομένως για διαρκή ψυχολογικά τεστ στους πιλότους.

Όπως είναι φυσικό το τραγικό συμβάν με το Airbus στις γαλλικές Άλπεις αλλάζει τα δεδομένα και ανοίγει τις συζητήσεις.

Συγκεκριμένα:

- Μετά την 11η Σεπτεμβρίου τα πιλοτήρια θωρακίστηκαν. Άδεια για να εισέλθει κάποιος στο πιλοτήριο χορηγείται μόνο από τους πιλότους, και αφού ένα μέλος του πληρώματος χρησιμοποιήσει το εσωτερικό τηλέφωνο για να επικοινωνήσει μαζί τους. Στον διακόπτη που ανοίγει την πόρτα, έχουν πρόσβαση οι πιλότοι.

Το σύστημα ασφαλείας με τις θωρακισμένες πόρτες που όπως φάνηκε δεν σπάνε ούτε με τσεκούρι, δίνει αρκετές εναλλακτικές, όμως βασίζεται σε μία και μόνη παραδοχή. Ότι ο καλός είναι μέσα στο πιλοτήριο και ο κακός έξω από αυτό. Έτσι πάντα ο πιλότος που είναι μέσα έχει δυνατότητα να μπλοκάρει οποιονδήποτε είναι από έξω ακόμη και αν έχει κωδικούς.

Δηλαδή ο πιλότος μπορεί να παρακάμψει ακόμη και τον κώδικα έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιεί κάποιος που βρίσκεται έξω από το πιλοτήριο, χρησιμοποιώντας το διακόπτη εναλλαγής μέσα από το πιλοτήριο. Έτσι μπορεί να τον μπλοκάρει έξω για όσο χρονικό διάστημα θέλει. Άλλωστε η πόρτα δεν μπορεί να ανοίξει για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μεταξύ πέντε και 20 λεπτών μετά τη χρήση των κωδικών. Δηλαδή αυτός που είναι από έξω μπορεί κάθε πέντε λεπτά να χρησιμοποιεί τον κωδικό, όμως από μέσα ο πιλότος μπορεί χειροκίνητα να τον μπλοκάρει.

Ακριβώς αυτό χρησιμοποίησε ο ψυχικά άρρωστος Andreas Lubitz και έριξε το αεροπλάνο κρατώντας τον πιλότο εκτός.

Αυτό που πλέον εξετάζεται είναι να αναβαθμιστεί το σύστημα και να υπάρχουν εναλλακτικές.



- Ήδη πολλές αεροπορικές εταιρείες κάνουν υποχρεωτική την παρουσία δύο πιλότων στο πιλοτήριο. Η ομοσπονδία των γερμανικών επιχειρήσεων της πολιτικής αεροπορίας (Bundesverband der Deutschen Luftverkehrswirtschaft e.V, BDL) ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει να επιβάλει στο άμεσο μέλλον ως κανόνα το να βρίσκονται πάντοτε στο πιλοτήριο όλων των αεροσκαφών εν πτήσει δύο πρόσωπα. Ανάλογες κινήσεις ανακοίνωσε η Easyjet, ενώ η Air Canada ανακοίνωσε ότι αλλάζει την πολιτική της ώστε να διασφαλίσει πως σε όλες τις πτήσεις της θα υπάρχουν πάντα δύο άνθρωποι στο πιλοτήριο.

- Με δεδομένο το γεγονός ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκυβερνήτη, όπως δείχνουν και τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν ανοίξει συζητήσεις αναφορικά με τα ψυχολογικά τεστ. Μέχρι σήμερα οι πιλότοι περνούν τα ψυχολογικά τεστ μια φορά για να γίνουν πιλότοι. Ωστόσο πλέον πληθαίνουν οι φωνές ότι θα πρέπει να περνούν αυτά τα τεστ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους.

Ο ψυχικά ασθενής, ακατάλληλος Andreas Lubitz

Όλες οι έρευνες στρέφονται πλέον στην προσωπική του ζωή, αλλά και στον ιατρικό φάκελό του με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Στόχος να απαντηθεί ένα μεγάλο «γιατί». Γιατί αυτός ο άνθρωπος, ο Αντρέα Λούμπιτς (Andreas Lubitz), μπήκε στο πιλοτήριο αποφασισμένος να πάρει στο θάνατο μαζί του 149 ακόμη ανθρώπους.

Πληροφορίες λένε ότι στοιχεία που βρέθηκαν σπίτι του δείχνουν ότι ήταν ψυχικά άρρωστος και οι αποκαλύψεις για το μυστικό του σκοτεινού συγκυβερνήτη είναι συγκλονιστικές καθώς ο άνθρωπος που πέταγε το αεροπλάνο είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο με κρίσεις πανικού. Η νοσηλεία του έγινε πριν από έξι χρόνια και κράτησε περίπου έξι μήνες. Από τότε μάλιστα ο συγκυβερνήτης ήταν υπό παρακολούθηση.

Το μεγάλο ερώτημα ήταν πώς κατάφερε να περάσει τελικά τα ψυχολογικά τέστ και να βρεθεί μέσα στο πιλοτήριο του αεροπλάνου. Ο νεαρός μάλιστα είχε κριθεί «μη ικανός» για να πραγματοποιεί πτήσεις.

Σύμφωνα με τον φάκελο που βρήκαν οι Αρχές, ο 28χρονος όταν έκανε την εκπαίδευσή του στο Φοίνιξ της Αριζόνα διέκοψε γιατί παρουσίασε μαζικά ψυχολογικά προβλήματα. Έπασχε σοβαρότατα επεισόδια κατάθλιψης, άκουγε φωνές, και οι εκπαιδευτές τους τον έκριναν ακατάλληλο για πτήσεις. Δέχθηκε θεραπεία και αργότερα επέστρεψε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.

Ο Andreas Lubitz φαίνεται ότι αντιμετώπισε πρόσφατα μια ερωτική απογοήτευση. Φέρεται να χώρισε από τη φίλη του με την οποία συγκατοικούσε. Αυτό το γεγονός φέρεται να επηρέασε την ψυχολογία του...

Ξεκίνησε να εργάζεται για την αεροπορική εταιρεία Germanwings τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του. Είχε συμπληρώσει 630 ώρες πτήσης.

Η καταγωγή του ήταν από το Μονταμπόρ στη Ρηνανία - Παλατινάτο της Γερμανίας.

Ο Λούμπιτς ξεκίνησε την εκπαίδευσή του το 2008 και αρχικά εργάστηκε ως αεροσυνοδός.

Είχε διακόψει προσωρινά την εκπαίδευσή του το 2009 και νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρείο, για να τη συνεχίσει λίγους μήνες αργότερα.

Τα τελευταία λεπτά της αγωνίας

Η πτήση 4U 9525 αναχώρησε από την Βαρκελώνη με 150 επιβάτες στις 7:01 ώρα Ελλάδος, στις 24 Μαρτίου. Το Airbus 320 άρχισε να πετά με κατεύθυνση την Γαλλία και μισή ώρα αργότερα, είχε φτάσει στα 38.000 πόδια.

Στις 7:30 ώρα Ελλάδος, το αεροσκάφος επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον πύργο ελέγχου.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 7:31 ώρα Ελλάδος, το Airbus άρχισε να χάνει ύψος. Ο Γάλλος εισαγγελέας Μπρις Ρόμπιν δεν έδωσε στη δημοσιότητα τους ακριβείς χρόνους από το ηχητικό, ωστόσο είπε ότι οι δύο πιλότοι είχαν τον έλεγχο τα πρώτα 20 λεπτά της πτήσης.

Ο συγκυβερνήτης ήταν πολύ ευγενικός στις απαντήσεις του προς τον πύργο ελέγχου, στη συνέχεια ήταν «λακωνικός», ιδιαίτερα όταν ο κυβερνήτης άρχισε να ενημερώνει για την προγραμματισμένη προσγείωση. Λίγη ώρα μετά, ο κυβερνήτης εγκατέλειψε το πιλοτήριο, προφανώς για να επισκεφτεί την τουαλέτα.

Μάλιστα, στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται ο κυβερνήτης να ζητά από τον Αντρέας Λούμπιτζ να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Στη συνέχεια, ακούγονται βήματα και την πόρτα του κόκπιτ να κλείνει.

Πλέον, ο Λούμπιτζ ήταν μόνος στο πιλοτήριο και τότε το αεροσκάφος να χάνει ύψος. Από εκεί και πέρα, μέσα σε δέκα λεπτά οδηγήθηκαν στο θάνατο 150 άνθρωποι. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο συγκυβερνήτης δεν είπε λέξη.

Στο ηχητικό ακούγεται ο κυβερνήτης που επιστρέφει. Άρχισε να χτυπά δυνατά την πόρτα ακόμη και με τσεκούρι. Ωστόσο, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Στα τελευταία δευτερόλεπτα του ηχητικού, οι επιβάτες ακούγονται να ουρλιάζουν.

---------------

Ο ιατρικός φάκελος του Λούμπιτς δείχνει την αλήθεια

Είχε την ένδειξη SIC και έπρεπε να περνάει από ειδική ιατρική εξέταση.

Ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση SIC που σημαίνει «ειδική τακτική ιατρική εξέταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας.

Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η σημείωση «ειδική τακτική ιατρική εξέταση» αφορούσε την ψυχική ή την σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

"Εχουμε μία άδεια πιλότου και ένα ιατρικό πιστοποιητικό. Υπάρχει μία καταγραφή SIC, δήλωσε στη Wall Street Journal ο Χόλγκερ Κασπέρσκι.

«SIC σημαίνει ειδική τακτική εξέταση. Δεν γνωρίζουμε σε τι (ιατρική κατάσταση) αναφέρεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Ο Χόλγκερ Κασπέρσκι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορία που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Bild σύμφωνα με την οποία η ένδειξη SIC είναι πιθανόν να αφορά σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.

---------------

Αποκαλύψεις-σοκ για τον συγκυβερνήτη της Germanwings

Έσκιζε τα χαρτιά άδειας του γιατρού και έκρυβε την ψυχική του ασθένεια.

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του εισαγγελέα του Ντίσελντορφ ότι ο Λούμπιτς την ημέρα της συντριβής είχε δηλώσει ασθένεια, αλλά τελικά πέταξε.

Εισαγγελείς που διερευνούν τη συντριβή της Germanwings ανέφεραν μάλιστα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο συγκυβερνήτης έκρυψε την ψυχική του ασθένειά του από τους εργοδότες του.

Μάλιστα βρέθηκε και σημείωμα ιατρικής αξιολόγησης τσαλακωμένο και μισοσκισμένο για τη δήλωση της ασθένειάς του τη μοιραία μέρα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν Γερμανοί εισαγγελείς ο Λούμπιτς που ήταν άρρωστος και παρακολουθούνταν από γιατρό, έπαιρνε τα χαρτιά της άδειας, τα έσκιζε και δεν τα εμφάνιζε ποτέ.

Τα έγγραφα των αδειών από το γιατρό βρέθηκαν κατά την έρευνα στα δύο σπίτια του. Κατά την έρευνα, δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας ούτε προέκυψαν στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του.

Ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι βρέθηκαν ψυχοφάρμακα.

Ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση SIC που σημαίνει ειδική τακτική ιατρική εξέταση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας.

Μάλιστα οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα στοιχείο στον υπολογιστή του αναφορικά με τον χωρισμό του από τη σύντροφό του μετά από επτά χρόνια. Το συγκεκριμένο στοιχείο φαίνεται να δείχνει την κακή ψυχολογική του κατάσταση και την κατάθλιψη στην οποία βυθίστηκε.

---------------

Προσομοίωση της δολοφονικής πτήσης της Germanwings

Δείτε το βίντεο.

Προσομοίωση της πτήσης που οδήγησε στο θάνατο 150 ανθρώπους έκανε το skynews.

Στο βίντεο φαίνεται η πορεία που ακολούθησε το αεροπλάνο και οι κινήσεις του ψυχικά άρρωστου συγκυβερνήτη της πτήσης 9525 της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς.

Εισαγγελείς που διερευνούν τη συντριβή της Germanwings ανέφεραν μάλιστα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο συγκυβερνήτης έκρυψε την ψυχική του ασθένειά του από τους εργοδότες του.

Μάλιστα βρέθηκε και σημείωμα ιατρικής αξιολόγησης τσαλακωμένο και μισοσκισμένο για τη δήλωση της ασθένειάς του τη μοιραία μέρα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν Γερμανοί εισαγγελείς ο Λούμπιτς που ήταν άρρωστος και παρακολουθούνταν από γιατρό, έπαιρνε τα χαρτιά της άδειας, τα έσκιζε και δεν τα εμφάνιζε ποτέ.

Δείτε το βίντεο



---------------

Tα πρώτα πλάνα στο έδαφος από τα συντρίμμια του Airbus

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα βίντεο το οποίο περιλαμβάνει τις πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο βίντεο διακρίνονται τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, αλλά και οι προσπάθειες των διασωστών να περισυλλέξουν τις σορούς των 150 θυμάτων.



---------------

Την πλήρη διερεύνηση των αιτιών της συντριβής του Α320 ζητά η ΙΑΤΑ

«Μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον».

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) έκανε έκκληση σήμερα, με ανακοίνωσή της, για την πλήρη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις γαλλικές Άλπεις, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα για να καθορίσουμε τα μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν την επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΙΑΤΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Η Διεθνής Ένωση σημειώνει ότι «τα συμφέροντα της αεροπορικής ασφάλειας εξυπηρετούνται καλύτερα με αποφάσεις που βασίζονται στην πληροφόρηση και την πλήρη κατανόηση (των αιτιών) ενός δυστυχήματος ή ενός θέματος που αφορά την ασφάλεια».

Η ΙΑΤΑ τονίζει εξάλλου ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και αφορούν κατά κύριο λόγο τη μόνιμη παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι «χαρακτηριστικά της προσέγγισης που έχει η βιομηχανία, η οποία θέτει ως βασική προτεραιότητά της την ασφάλεια». Υπενθυμίζει όμως ότι «υπάρχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσέγγιση όσον αφορά την έρευνα μετά από ένα δυστύχημα, την οποία η βιομηχανία στηρίζει πλήρως».

Μετά την αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του Α320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings πιθανότατα το οδήγησε σκόπιμα στη συντριβή του, πολλές αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να επιβάλουν τη μόνιμη παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο στις πτήσεις μέσων αποστάσεων. Το μέτρο αυτό ίσχυε ήδη στις ΗΠΑ, ενώ το εφάρμοζαν επίσης η φιλανδική εταιρεία Finnair, η ιρλανδική Ryanair και η ισπανική Iberia. Από σήμερα το υιοθέτησαν επίσης:

-όλες οι γερμανικές εταιρείες: Lufthansa, AirBerlin, Condor, TuiFly και DHL/European Air Transport Leipzig.
-οι αυστριακές εταιρείες Austrian Airlines (θυγατρική της γερμανικής Luftansa) και Flyniki (θυγατρική της Air Berlin).
-οι βρετανικές EasyJet και Thomson Airways (TUI).
-οι καναδικές εταιρείες Air Canada, Air Transat και WestJet
-η γαλλική Corsair International (TUI France)
-η λετονική εταιρεία AirBaltic
-οι σκανδιναβικές Norwegian Air Shuttle και Icelandair
-η ελβετική Swiss (θυγατρική της Lufthansa).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπλοΐας (EASA) προς το παρόν δεν έχει επιβάλει τη συνεχή παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο όταν ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης αναγκάζονται να βγουν από αυτό, για παράδειγμα για να πάνε στην τουαλέτα.

Στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων συνήθως το πλήρωμα του πιλοτηρίου αποτελείται από τρία πρόσωπα, έναν κυβερνήτη και δύο συγκυβερνήτες, έτσι που στο κόκπιτ να υπάρχουν πάντα τουλάχιστον δύο άτομα.

---------------

Οι αποζημιώσεις για το Airbus θα καταβληθούν κανονικά

«Το ότι επρόκειτο για αυτοκτονία δεν αλλάζει τίποτα».

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καταβάλουν αποζημιώσεις σε κάθε περίπτωση, για τις ανθρώπινες και τις υλικές απώλειες από τη συντριβή του Α320 της Germanwings.

Έτσι, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν ακόμη και αν αποδειχθεί ότι η πτώση του προκλήθηκε σκόπιμα από ένα μέλος του πληρώματος, ανέφεραν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

«Το γεγονός ότι επρόκειτο για αυτοκτονία δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά στα ασφαλιστήρια (...). Δεν τίθενται εξαιρέσεις», εξήγησε μια πηγή του ασφαλιστικού τομέα.

Το Airbus της γερμανικής εταιρείας χαμηλού κόστους, που πραγματοποιούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ, συνετρίβη την Τρίτη στις Άλπεις και όλοι οι επιβάτες του, 150 άνθρωποι, σκοτώθηκαν. Κατά τα φαινόμενα, ο 28χρονος συγκυβερνήτης κλειδώθηκε στο πιλοτήριο μόνος του, επωφελούμενος από την ολιγόλεπτη αποχώρηση του κυβερνήτη, και έριξε το αεροπλάνο στο βουνό.

Η εισαγγελία του Ντίσελντορφ αποκάλυψε ότι ο συγκυβερνήτης είχε αποκρύψει πως του είχε δοθεί αναρρωτική άδεια για την ημέρα που έγινε το δυστύχημα. Ωστόσο, η ασφαλιστική κάλυψη δεν αμφισβητείται ακόμη και εάν η ασθένεια έχει αποκρυβεί από την εργοδότρια εταιρεία.

«Το γεγονός ότι ο συγκυβερνήτης δεν ενημέρωσε για την ασθένειά του δεν καταργεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Lufthansa γιατί ο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και έχει ο ίδιος την ευθύνη αν αποκρύπτει γεγονότα», υπογράμμισε ο νομικός σύμβουλος μιας αεροπορικής εταιρείας.

Όσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, οι συγγενείς των θυμάτων θα λάβουν μια προκαθορισμένη προκαταβολή, ανεξαρτήτως της ηλικίας, του εισοδήματός τους ή του φύλου τους. «Στη συνέχεια, εναπόκειται στην κάθε οικογένεια να διεκδικήσει, συνήθως με τη βοήθεια του δικηγόρου της, το ποσό της αποζημίωσης που επιθυμεί», πρόσθεσε η πηγή του ασφαλιστικού τομέα.

Ο Έλμαρ Γκεμούλα, καθηγητής αεροπορικού δικαίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, έκρινε ότι θα ζητηθεί από τους συγγενείς ως αποζημίωση από τη Lufthansa ένα σχετικά μικρό ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 10-30 εκατομμυρίων ευρώ.

---------------


Πρώτη βοήθεια 50.000 ευρώ για κάθε επιβάτη προσφέρει η Germanwings

Το ποσό δεν έχει σχέση με τις αποζημιώσεις.

Μια πρώτη βοήθεια ύψους έως και 50.000 ευρώ ανά επιβάτη, προσφέρει στους οικείους των θυμάτων η εταιρεία Germanwings, για την κάλυψη των άμεσων εξόδων τους, μετά την πτώση του Airbus A320.

Αυτή η πρώτη βοήθεια, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν λόγω της ευθύνης της εταιρείας, δεν θα ζητηθεί να επιστραφεί σε καμία περίπτωση, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε πρώτη η βερολινέζικη εφημερίδα Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τον Χόλγκερ Χοπερντίτσελ, ένα δικηγόρο ειδικευμένο στις αεροπορικές μεταφορές τον οποίο επικαλέστηκε η Ταγκεσπίγκελ, η Lufthansa, η μητρική εταιρεία, ενδέχεται να καταβάλει αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά θύμα ως αποζημίωση, όταν οι οικείοι των επιβατών διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών σε περίπτωση δυστυχήματος καθορίζεται με βάση τη Σύμβαση του Μόντρεαλ για την Ευθύνη των Αερομεταφορέων (1999), η οποία προβλέπει ένα όριο 143.000 ευρώ ανά θύμα. Ωστόσο αυτό το όριο μπορεί να ξεπεραστεί και στην «πράξη» οι αεροπορικές εταιρείες «σπανίως το επικαλούνται», ανέφερε ένας νομικός σύμβουλος μιας επιχείρησης του κλάδου, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Έλμαρ Γκεμούλα, καθηγητής αεροπορικού δικαίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ερωτηθείς για το θέμα από τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, έκρινε ότι θα ζητηθεί από τους συγγενείς ως αποζημίωση από τη Lufthansa ένα σχετικά μικρό ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 10-30 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.


---------------

Γιατροί είχαν δώσει άδεια στο συγκυβερνήτη του Airbus τη μοιραία ημέρα

Ο Λούμπιτζ φαίνεται πως είχε σκίσει τα χαρτιά και δεν είπε τίποτα στην εταιρεία.

Στο στόχαστρο των παγκόσμιων ΜΜΕ έχει βρεθεί ο Αντρέας Λούμπιτζ, συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus της Germanwings, ο οποίος όπως φαίνεται έριξε το σκάφος, οδηγώντας στο θάνατο 150 επιβάτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας The Rheinische Post, δύο γιατροί είχαν υπογράψει χαρτί στον Αντρέα Λούμπιτς της μοιραίας πτήσης να μην πάει στη δουλειά του. Ωστόσο, ο συγκυβερνήτης επέλεξε να το κρατήσει κρυφό και να εμφανιστεί κανονικά στην εργασία του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Λούμπιτς πήγε κανονικά στη δουλειά του, καθώς φοβόταν πως θα του αφαιρεθεί η άδεια για να πιλοτάρει, εάν δεν παρουσιαστεί.

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν πως βρήκαν κατεστραμμένα ιατρικά σημειώματα στο σπίτι του 28χρονου, κατά την έρευνα που διεξήχθη. Το γεγονός αυτό «επιβεβαιώνει το προσωρινό πόρισμα ότι ο νεκρός έκρυβε την πάθησή του από τους εργοδότες και συναδέλφους του», δήλωσε ο εισαγγελέας του Ντίσελντορφ.

Ωστόσο, η Germanwings δήλωσε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη ιατρικών σημειωμάτων για το συγκυβερνήτη. «Η Germanwings δηλώνει ότι η εταιρεία δεν είχε αναφορές ασθενείας για τη συγκεκριμένη μέρα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Bild, ο Λούμπιτς είχε ιστορικό κατάθλιψης και έπρεπε να πάρει 11 μήνες άδειας από την εκπαίδευσή του στην Αριζόνα πριν λάβει την άδεια πιλότου. Ο προσωπικός φάκελος του ίδιου στη γερμανική αρχή επίβλεψης των αερομεταφορών (Luftfahrtbundesamt) και η άδεια του, έφεραν τον κώδικα «SIC» που υποδεικνύει ότι υπόκειται σε συχνούς ιατρικούς ελέγχους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόλλησε με κόλλα τα γεννητικά όργανα της γυναίκας του


Πίστευε ότι τον απατούσε με τον θείο της.

Την κατηγορούσε ότι τον απατούσε και εκείνος πήρε μια σοκαριστική απόφαση, εις βάρος της υγείας της συζύγου του. Μια 40χρονη γυναίκα από τη Νότια Αφρική, ισχυρίζεται στα μέσα της χώρας της, ότι ο άντρας της κόλλησε τα γεννητικά της όργανα με ισχυρή κόλα!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 45χρονος άντρας, άρχισε να υποψιάζεται ότι ο θείος της γυναίκας του την ποθούσε ερωτικά. «Ο άντρας μου ήταν ένας επιθετικός και βίαιος. Η οργή του βγήκε εκτός ελέγχου, όταν μια ημέρα ο θείος μου με έφερε σπίτι με το αυτοκίνητό του. Πίστεψε ότι τον απατούσα με τον θείο μου», λέει η ίδια. Όπως περιέγραψε, αφού ακολούθησε έντονος καυγάς, ο άντρας της είπε ότι θα της έδινε ένα μάθημα.

«Με διέταξε να ξαπλώσω στο κρεβάτι και να βγάλω τα ρούχα μου. Στη συνέχεια πήρε μια σούπερ κόλλα και την εφάρμοσε στα γεννητικά μου όργανα. Εκλαιγα, δάκρυα κυλούσανε στο πρόσωπό μου, τον ικέτευα να σταματήσει, ωστόσο, ο ίδιος δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται», ανέφερε σοκαρισμένη.

Ερωτηθείς αν ο σύζυγός της συνελήφθη μετά τη πράξη του, είπε σχετικά: «Ήθελα να καταθέσω μήνυση αλλά μετά το περιστατικό εξαφανίστηκε. Φοβάμαι ότι θα επιστρέψει και θα μου κόψει το λαιμό…».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών συμμετέχουν στην «Ώρα της Γης»


Στηρίζουν την παγκόσμια πρωτοβουλία της WWF.

Tην παγκόσμια πρωτοβουλία της WWF, «Ώρα της Γης», στηρίζουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, συμβάλλοντας ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, από αύριο έως και το Σάββατο 28 Μαρτίου, μέσω ενός σύντομου ηχητικού μηνύματος που θα ακούγεται σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και του τραμ, οι Συγκοινωνίες Αθηνών, σε συνεργασία με τη WWF, θα ενημερώνουν το επιβατικό κοινό για την «Ώρα της Γης», προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα, το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαρτίου (20.30-21.30).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών


Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις αρχές Ιουνίου
.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών με αεροψεκασμούς, επίγειες παρεμβάσεις και προϋπολογισμό που «αγγίζει» τα 2,6 εκατ. ευρώ απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Ιωάννα Τζάκη, έχει προκηρυχτεί ηλεκτρονικός, δημόσιος, διεθνής διαγωνισμός κι εκτιμάται πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις αρχές Ιουνίου.

«Τη χρονιά που πέρασε, παρά τις καθυστερήσεις, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα κουνούπια. Σε υγροτόπους και περιοχές καλλιέργειας ρυζιού έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε κουνούπια. Υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις, που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε η κ. Τζάκη, προσθέτοντας πως θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους, ώστε να συνδράμουν το έργο της καταπολέμησης.

Ωστόσο, το πρόγραμμα προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για χρονική καθυστέρηση στις διαδικασίες. Το θέμα εισηγήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος, μέλος της παράταξης του Μάρκου Μπόλαρη, Δημήτρης Μούρνος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το πρόγραμμά μας φαίνεται να βγαίνει τελείως από τα χρονικά του πλαίσια και κινδυνεύει να αποδειχτεί εντελώς άχρηστο. Και να πληρωθούν τρία περίπου εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Κριτική για τις καθυστερήσεις άσκησαν, επίσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Περιφέρεια
Πρωταθλήτρια» και «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Γιάννης Ανδρίτσος και Θανάσης Χειμώνας, ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Ζιώγας, πρότεινε να αναλαμβάνει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας αυτά τα προγράμματα. Ο περιφερειακός σύμβουλος από τους «Πολίτες Μπροστά» Χρήστος Βουλγαρίδης σημείωσε ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικό, ενώ ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» Θανάσης Αγαπητός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ταλαιπωρεί όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 8 Απριλίου και η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 17 του ίδιου μήνα.

Η βαρύτητα των ψεκασμών πέφτει σε 16 μεγάλα υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε περίπου 100 οικισμούς όπου έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα από τα κουνούπια, λόγω της ύπαρξης βόθρων, και στο σύνολο των φρεατίων όπου λιμνάζουν νερά σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Σέρρες και Πολύγυρο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πυροβόλησε τον υπάλληλο γιατί ξέχασε να βάλει μπέικον στο μπέργκερ της


Η πεινασμένη πελάτισσα κρίθηκε ένοχη αντιμετωπίζοντας έως και επτά ετών φυλάκιση.

Ήταν σχεδόν πριν ένα μήνα, όταν η Σανέκα Τόρες, πυροβόλησε προς το μέρος του ταμίας ενός εστιατορίου McDonald's στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Αιτία αποτέλεσε το κατ' επανάληψη λάθος στην παραγγελία της.

Λίγο πριν εκστομίσει την φράση «What the ...» και σημαδέψει με το όπλο της την ανυποψίαστη ταμία του καταστήματος, η Σανέκα Τόρες, είχε παραγγείλει για δεύτερη φορά χάμπουργκερ με μπέικον, και έλαβε, για δεύτερη φορά, ένα χωρίς. Αυτό ακριβώς στάθηκε και η αφορμή για να εκπυρσοκροτήσει το όπλο της.

Όταν η Τόρες επισκέφθηκε για πρώτη φορά το εν λόγω κατάστημα, παραγγελιών για αυτοκίνητα, και διαπίστωσε πως η παραγγελία της δεν ήταν αυτό ακριβώς που είχε ζητήσει, ο διευθυντής του καταστήματος, την ενημέρωσε πως για να επανορθώσει θα γευμάτιζε δωρεάν την επόμενη φορά που θα ερχόταν.

Πυροβόλησε τον υπάλληλο γιατί ξέχασε να βάλει μπέικον στο μπέργκερ της

Λίγο αργότερα η Τόρες επισκέφτηκε εκ νέου το κατάστημα για να παραλάβει το δωρεάν γεύμα της. Όσο μάλιστα περίμενε να ετοιμαστεί η παραγγελία της φλέρταρε με τον διευθυντή του καταστήματος, δίνοντας του μέχρι και το τηλέφωνό της για ένα μελλοντικό ρομαντικό tête-à-tête.

Μόνο που καθώς προχώρησε στο δεύτερο παράθυρο για να παραλάβει την παραγγελία της συνειδητοποίησε πως το γεύμα είχε έρθει και πάλι λάθος, πράγμα το οποίο, κατ' όπως φάνηκε, δεν μπορούσε να μείνει ατιμώρητο. Πήρε το όπλο της και πυροβόλησε προς τον ταμία ο οποίος ευτυχώς είχε σκύψει λίγο νωρίτερα - για να πιάσει το σωστό χάμπουργκερ- κι έτσι απέφυγε τη σφαίρα.

Η θερμόαιμη πεινασμένη 30χρονη, ήρθε αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της οπλοκατοχής και του πυροβολισμού εναντίον του υπαλλήλου. Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου η κατηγορούμενη δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες της οπλοκατοχής ούτε ότι πυροβόλησε κατά του καταστήματος. Διευκρίνισε όμως πως ο λόγος δεν ήταν επειδή έκαναν για δεύτερη φορά λάθος στο χάμπουργκερ της, αλλά ότι κατά λάθος τράβηξε την σκανδάλη και το όπλο εκπυρσοκρότησε…

Η Τόρες που βρισκόταν στο αυτοκίνητο με μια ακόμα φίλη της, είχε προηγουμένως διασκεδάσει σε ένα νυχτερινό μαγαζί της περιοχής, αυτό χρησιμοποίησε και ο δικηγόρος της προκειμένου να πείσει τους δικαστές για την εξαιρετικά καλή διάθεσή της, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν πυροβολούσε εναντίων του υπαλλήλου. Βέβαια η κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο ήταν εντελώς διαφορετική από την αρχική όταν συνελήφθη. Αυτός ήταν μάλλον κι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τόρες καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αρχιτεκτονική του ελληνικού τουρισμού φιλοξενείται στην Ακρόπολη


Η ελληνική συμμετοχή της 14ης Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας παρουσιάζεται στην Αθήνα.

Η αρχιτεκτονική του ελληνικού τουρισμού και μέσα από αυτή και η μακρόχρονη ιστορίας του διάρκειας 100 χρόνων, από το 1914, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε ο ΕΟΤ, έως το 2014 θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό, σε μια ξεχωριστή έκθεση στο μουσείο της Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 27 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου οι αίθουσες του μουσείου θα φιλοξενήσουν την ελληνική συμμετοχή στη 14η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2014 με τίτλο «Tourism Landscapes: Remaking Greece / Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα» που οργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και επιμελήθηκε ο Εθνικός Επίτροπος Γιάννης Αίσωπος, αρχιτέκτονας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έκθεση αποτελείται από δύο τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, με τίτλο «Αρχείο 1914-2014» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι αρχιτέκτονες, Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη, Νίκος Βαλσαμάκης, Προκόπης Βασιλειάδης, Εμμανουήλ Βουρέκας, Φίλιππος Βώκος, Walter Gropius/TAC, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Divercity, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Ηλίας Ζέγγελης/ΟΜΑ, Τάκης Χ. Ζενέτος, Πάτροκλος Καραντινός, Rem Koolhaas/OMA, Κλέων Κραντονέλλης, Άρης Κωνσταντινίδης, Mplusm, Παύλος Μυλωνάς, Νικηφορίδης/ Cuomo, Γιώργος Νικολετόπουλος, Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, Renzo Piano Building Workshop, Δημήτρης Πικιώνης, Eero Saarinen & Partners, Περικλής Σακελλάριος, Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς, 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες, Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Bernard Tschumi, Ed Tuttle, Δημήτρης Α. Φατούρος, Foster + Partners.

Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Νέα Έργα / Τουριστική Κατοίκηση μετά-την-κρίση» παρουσιάζονται 15 προτάσεις ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής του τουρισμού στη μετά-την-κρίση εποχή.

Στο τμήμα αυτό συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες Amid.Cero9, Μαδρίτη, Studio Angelidakis, Αθήνα, Antonas Office, Αθήνα, Alejandro Zaera Polo & Maider Llaguno, Princeton, Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης, Αθήνα, Buerger Katsota Architects, Αθήνα, Flux Office, Αθήνα, ΗHF Architects, Βασιλεία, Ζήσης Κοτιώνης, Βόλος, ksestudio, Νέα Υόρκη, Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus, Λισαβώνα, Neri & Hu Design and Research Office, Σαγκάη, Ηλίας Παπαγεωργίου/SO-IL, Νέα Υόρκη, Tense Architecture Network, Αθήνα, Αλεξάνδρα Βούγια, Θεοδόσης Ησαΐας, Πλάτων Ησαΐας, Λονδίνο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες φοιτητές μαθαίνουν το Μάντσεστερ να χορεύει... Ζορμπά


Έκπληκτοι έμειναν, όσοι πέρασαν από τη Market Street την Τρίτη, καθώς στις 15 Μαρτίου, Έλληνες και Κύπριοι φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ χόρεψαν... Ζορμπά.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γρίπη των πτηνών χτύπησε τη Βουλγαρία


Νεκροί 21 πελεκάνοι στο φυσικό καταφύγιο Σρεμπάρνα.

Η γρίπη των πτηνών είναι η αιτία θανάτου 21 πελεκάνων στο φυσικό καταφύγιο Σρεμπάρνα, στη βορειοανατολική Βουλγαρία, σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις και όσα δήλωσε ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων της Σίλιστρα Δρ. Σεμπαχτίν Χάλιντ.

Τα πουλιά απομακρύνθηκαν την περασμένη Τρίτη από την αποικία των πελεκάνων που διαβιεί στο φυσικό καταφύγιο, από ειδικούς της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων και φρουρούς του καταφυγίου, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Στην περιοχή έχουν οριστεί δύο ζώνες προστασίας: η πρώτη καλύπτει μία περίμετρο τριών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα και η δεύτερη εξαπλώνεται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων και πρόκειται για περιοχή παρακολούθησης, που περιλαμβάνει τη Σίλιστρα και τα χωριά Βέτρεν, Αϊντεμίρ, Λαμπρίνοβο, Σίτοβο, Πόπινα και Πόλιανα.

Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε η εφαρμογή περιορισμών σε ό,τι αφορά τη μεταφορά πτηνών, αλλά και το κυνήγι άγριων πουλιών στην περιοχή. Οι αρχές θα συνεχίσουν να επιτηρούν την κατάσταση προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άλλα άρρωστα ή νεκρά πουλιά, ενώ τα μολυσμένα οικόσιτα πτηνά θα θανατώνονται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκε πίνακας του Πικάσο και αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα


Αναμένεται η συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας για τα ευρήματα.

Παράνομα θα έβγαιναν από την Ιταλία ένας πίνακας του Πικάσο, αξίας 15 εκατ. ευρώ και ένα σπάνιο αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα, τα οποία κατασχέθηκαν σήμερα από την αστυνομία.

Ο πίνακας χρονολογείται από το 1912, έτος που αντιστοιχεί στην κυβιστική περίοδο του ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο.

Το ρωμαϊκό άγαλμα ανάγεται στον 2ο ή τον 3ο αιώνα και η αξία του υπολογίζεται σε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές αυτές. Πρόκειται, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, για ένα έργο ιδιαίτερα σπάνιο όσον αφορά τη μορφή του και την κατάσταση συντήρησής του. Δύο παρόμοια αγάλματα εκτίθενται στο μουσείο του Βατικανού και στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ιταλική αστυνομία πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίασε και άφησε έγκυο 10χρονο κορίτσι


«Έτσι βγάζεις χρήματα» είπε στο παιδί ο 39χρονος πριν ασελγήσει πάνω του.

Ένας 39χρονος από το Μιλγουόκι στην πολιτεία Ουισκόνσιν των ΗΠΑ κατηγορείται για το βιασμό μιας 10χρονης κοπέλας, αντιμετωπίζοντας φυλάκιση ακόμη και 60 ετών.

Ο Darrick Guider όχι μόνο βίασε το άτυχο κορίτσι αλλά το άφησε και έγκυο, ενώ σοκάρουν οι λεπτομέρειες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Το κορίτσι είχε μετακομίσει στο σπίτι ενός συγγενικού της προσώπου, στην περιοχή που κατοικούσε ο Guider. Το κορίτσι περιέγραψε στην αστυνομία τα όσα συνέβησαν: «Ένα βράδυ, λίγο μετά τη μετακόμισή της στο σπίτι, έβλεπε τηλεόραση στο δωμάτιο της. Ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι όταν ο κατηγορούμενος μπήκε μέσα. Ο κατηγορούμενος της είπε ότι “έτσι βγάζεις χρήματα”».

Σύμφωνα με την αστυνομία, το κορίτσι «προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια από τους συγγενείς της ουρλιάζοντας, αλλά ο κατηγορούμενος της έκλεισε το στόμα με το χέρι του». Κατόπιν, φέρεται να βίασε το κορίτσι.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η κοπέλα θυμάται διάφορες περιπτώσεις που ο 39χρονος προσπάθησε να κάνει σεξ μαζί της. Είχε μάλιστα πει στο συγγενικό της πρόσωπο πως την «πείραζε» χωρίς όμως να την πιστέψει. Ήταν άλλος συγγενής που παρατήρησε την εγκυμοσύνη του κοριτσιού που αναμένεται να γεννήσει τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους 25 οι τραυματίες από την έκρηξη στο Μανχάταν


Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται 4 άνθρωποι.

Δύο άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στη Νέα Υόρκη, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων έχει αυξηθεί στους 25 τραυματίες από την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά και να καταρρεύσουν κτίρια στη συνοικία Ιστ Βίλατζ.

Δεκάδες πυροσβέστες παρέμεναν στον τόπο της καταστροφής σήμερα το πρωί, σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου.

Στους 25 οι τραυματίες από την έκρηξη στο Μανχάταν

Ανάμεσα στους τραυματίες, 4 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ενώ 5 από τους 25 τραυματίες είναι μέλη των σωστικών συνεργείων ή πυροσβέστες.

Η έκρηξη σημειώθηκε στον αριθμό 121 της Δεύτερης Λεωφόρου και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση του κτιρίου όπου στεγαζόταν ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο. Δύο όμορα κτίρια στον αριθμό 119 και 123 κατέρρευσαν ολοσχερώς ή μερικώς. Στο κτίριο με τον αριθμό 123 στεγαζόταν ένα εστιατόριο βελγικής κουζίνας.

Η οσμή από τις αναθυμιάσεις της πυρκαγιάς είναι αισθητή σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ τα τμήματα των κτιρίων που παρέμειναν όρθια θα κατεδαφιστούν από τις αρχές, διευκρίνισε σήμερα το γραφείο του δημάρχου.

Ο Ερυθρός Σταυρός εγκατέστησε ένα κέντρο υποδοχής σε ένα σχολείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, για τους περίοικους που έχασαν το σπίτι τους, ενώ ένα ξενοδοχείο προσέφερε στους πληγέντες δωρεάν τριήμερη διαμονή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο, το ατύχημα προκλήθηκε από τις εργασίες στο δίκτυο φυσικού αερίου και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις στο κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό 121.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ζητούν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τις συνταξιοδοτήσεις


Καθεστώς ανισοτιμίας για τους εκπαιδευτικούς.
Το ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα του δικαιώματος των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το χρόνο που θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση θέτουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί των δύο βαθμίδων είναι οι μοναδικοί κλάδοι μονίμων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν. Το καθεστώς αυτό της ανισοτιμίας μέσα στο Δημόσιο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με τα θεμελιώδη, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δικαιώματα της ισονομίας και της ισοτιμίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, σύμφωνα με το Ν.4186/13, το διάστημα υποβολής αίτησης παραίτησης περιορίστηκε ακόμα περισσότερο στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου κάθε έτους ενώ η λύση της υπαλληλικής σχέσης ορίζεται στις 30/6, γεγονός που στερεί από πολλούς συναδέλφους ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία διατηρούσαν με το προηγούμενο καθεστώς.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αναφέρουν ότι θεωρούν αναγκαίο να παρθούν άμεσα όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αρθούν αυτές οι αδικίες και οι ανισότητες σε βάρος των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων.

Τα Δ.Σ. των Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. ζητούν να δίνεται, τουλάχιστον, η δυνατότητα περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα για συνταξιοδότηση.

Προτείνουν συγκεκριμένα:

  1. Όσοι παραιτούνται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου (για να υπολογίζονται τα κενά) να γίνεται λύση της υπαλληλικής τους σχέσης την 31η Αυγούστου και όχι την 1η Ιουλίου. Αυτό διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς στη συμπλήρωση των αντίστοιχων χρόνων συνταξιοδότησης, γιατί οι εκπαιδευτικοί διορίζονται το Σεπτέμβρη.
  2. Να δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα στο τέλος των τριμήνων (Α΄ και Β΄ ) ή του τετραμήνου στα Λύκεια, να υποβάλλονται παραιτήσεις των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, με την υποχρέωση να έχουν προειδοποιήσει δεσμευτικά τρεις μήνες πριν την υπηρεσία, ώστε να προγραμματίζεται η ανάλογη αναπλήρωση.


ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πιστεύουν πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα υιοθετήσει τις προτάσεις τους, στην κατεύθυνση της άρσης των αδικιών και την εξάλειψη των φαινομένων της άνισης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «Αποστολή» και ο IOCC παρέδωσε στη Θράκη υγειονομικό υλικό


Δωρεά που αποτελεί μέρος προγράμματος.

Υγειονομικό υλικό αξίας 900.000 δολαρίων παραδόθηκε στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης με προορισμό τις Υγειονομικές δομές ολοκλήρου της Θράκης.

Η μεγάλη αυτή δωρεά σε νοσοκομειακά αναλώσιμα αποτελεί ένα μέρος του ευρύτερου προγράμματος GIVE FOR GEECE II το οποίο υλοποιεί η ΑΠΟΣΤΟΛΗ με χρηματοδότηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC και Ελληνοαμερικανικών ομογενειακών οργανώσεων όπως είναι η ΑΧΕΠΑ που συνέβαλε καθοριστικά στην δωρεά.

Η βοήθεια σε υγειονομικό υλικό πρόκειται να συνεχιστεί για όλο το έτος αφού οι ανάγκες των νοσοκομείων της χώρας λόγω τις κρίσης εντείνονται καθημερινά.

Στην κατεύθυνση αυτή, της χρηματοδότησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, οι ομογενείς της Αμερικής ανταποκρίνονται σε μία παναμερικανική κινητοποίηση που συντονίζει ο IOCC στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ελλάδα .
Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής στις δυσκολίες που περνά η χώρα μας ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες του IOCC και στην προσφορά του κ. Μιχάλη Τζαχάρη λέγοντας ότι αποδεικνύουν κάθε μέρα με το έργο τους την πίστη τους στις αξίες και τις δυνάμεις που έχει ο Ελληνισμός.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτική παρουσία δύο προσώπων στα πιλοτήρια εξετάζει η Ε.Ε.


Το μέτρο ήδη εφάρμοσαν οι γερμανικές και αυστριακές εταιρείες.

Ανοιχτό αφήνει η Ε.Ε. το ενδεχόμενο να επιβάλει τη μόνιμη παρουσία δύο μελών του πληρώματος στα πιλοτήρια των αεροσκαφών, μετά τη συντριβή του Airbus A320 για την οποία υπεύθυνος θεωρείται ο συγκυβερνήτης.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη και, εάν κριθεί απαραίτητο, οι κανόνες ασφαλείας θα επανεξεταστούν», είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «εξετάζεται» το ενδεχόμενο να επιβληθεί στις εταιρείες να έχουν πάντα δύο μέλη του πληρώματος στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια των πτήσεων. «Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις εταιρείες και τις χώρες για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων και για να δούμε αν είναι εφαρμόσιμα», εξήγησε.

«Μέχρι σήμερα, κανένας ευρωπαϊκός κανόνας δεν επιβάλλει την αντικατάσταση ενός από τους πιλότους από ένα μέλος του πληρώματος εάν (ο πιλότος) πρέπει να απέχει για ψυχολογικούς λόγους. Εάν καταστούν υποχρεωτικοί νέοι κανονισμοί, θα πρέπει να επαληθεύσουμε τις συνέπειές τους», συνέχισε η Αντρέεβα.

Πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έλαβαν ήδη μέτρα, χωρίς να περιμένουν μια απόφαση των Βρυξελλών, όπως οι γερμανικές και οι αυστριακές που έκριναν ότι για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να υπάρχουν πάντα δύο πρόσωπα μέσα στα πιλοτήρια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για την τιμή του οβελία


Τι ζητά από τους καταναλωτές η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.
Έκκληση προς τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τον κρεοπώλη της γειτονιάς «από τον οποίο μπορούν να προμηθευτούν εγγυημένες ποιότητες σε επιλεγμένα κρέατα, αντί να προσφύγουν στα ανώνυμα κρέατα μαζικών πωλήσεων μεγάλων αλυσίδων τροφίμων που υποτίθεται ότι είναι φθηνά, αλλά τελικά ακριβότερα σε σχέση με την ποιότητα και την προέλευσή τους», απευθύνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, επισημαίνεται ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλά νοικοκυριά, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και περίσκεψη από κάθε άλλη φορά.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρεται σε «παραπλανητικές εμπορικές τακτικές» στην αγορά και εξηγεί: «Στην πολύ σημαντική εποχική αγορά του Πάσχα υπάρχουν προσφορές ελκυστικές για τον καταναλωτή, ιδίως μάλιστα, όταν δημιουργούνται σκόπιμα, για να λειτουργούν ως κράχτες αγοράς και άλλων προϊόντων, μία τακτική που εφαρμόζουν αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα επιθετικά τα σούπερ μάρκετ.

Όπως κάθε χρόνο, ανοίγει ένας πόλεμος μεταξύ των σουπερμάρκετ, ποιος θα δώσει τη χαμηλότερη προσφορά στο παραδοσιακό πασχαλινό αρνί και κατσίκι.

Η κατάσταση αυτή, που φαίνεται πως ξεπερνά τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού, φέρνει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, καθώς βγαίνουν διαφημιστικά με αιγοπρόβειο κρέας πολύ κάτω από το κόστος χονδρικής.

Μάλιστα, όταν πρόκειται για προσφορές σούπερ μάρκετ, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής, διότι σχεδόν πάντα η διάρκεια της προσφοράς και οι ποσότητες που διατίθενται, είναι ολίγων ημερών και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Είναι γνωστό σε όλους τους καταναλωτές το περσινό φιάσκο της προσφοράς αρνιού τις ημέρες του Πάσχα, από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που αποκαλύφθηκε ότι προσφέρθηκαν για τρεις ημέρες μόνο, συνολικά 15 αρνιά, που βέβαια δεν κάλυψαν ούτε τις ανάγκες των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ».

Η ΕΔΟΚ και οι παραδοσιακοί κρεοπώλες- μέλη της, ως υπεύθυνος φορέας, υποδεικνύει πως υπάρχει κράτος, υπηρεσίες και ελεγκτικοί μηχανισμοί που πρέπει να επισκεφτούν τα σούπερ μάρκετ, να απαγορεύσουν τις παραπλανητικές προσφορές, να ελέγξουν την ιχνηλασιμότητα του κρέατος, δηλαδή την προέλευση και την ποιότητά του και να δημοσιοποιούν στον Έλληνα καταναλωτή τις εκάστοτε παραβάσεις, αλλά και τα μέτρα που θα λαμβάνονται εναντίων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΔΟΚ συμμετέχουν οι ακόλουθοι επαγγελματικοί φορείς:

  1. Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
  2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ)
  3. Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος
  4. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)
  5. Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) ως εθνική συντονιστική οργάνωση των ΣΑΟ (Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων)
Επίσης, συμμετέχει ως συνδεδεμένος φορέας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανικών Σφαγείων-Κρέατος.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, από πλευράς κρεοπωλών της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, παρά τη μέχρι τώρα πτώση της κατανάλωσης, εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι καταναλωτές θα κατέβουν τη μεγάλη εβδομάδα, όπως άλλωστε κάνουν κάθε χρόνο και θα δείξουν την εμπιστοσύνη τους στα κρέατα που προσφέρουν, κάνοντας τις αγορές τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της μοιραίας Germanwings


Ποια είναι η εταιρεία πτήσεων χαμηλού κόστους.

Με έδρα την Κολωνία, η Germanwings, είναι εταιρεία πτήσεων χαμηλού κόστους, θυγατρική της παγκοσμίου φήμης Lufthansa. Μετά την τραγωδία στις Άλπεις αποτελεί την πρώτη εταιρεία πτήσεων χαμηλού κόστους η οποία καταγράφει συντριβή αεροσκάφους στο ενεργητικό της.

Από το 2002, έτος ίδρυσής της, η GermanWings είχε κατακτήσει μια διαφορετικής φύσης πρωτιά, ανεβαίνοντας στην κορυφή όσον αφορά τις μεταφορές επιβατών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, 16 εκατομμύρια επιβάτες μετακινούνταν κάθε χρόνο από τη Γερμανία προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το γεγονός χαρακτηριζόταν άλλωστε απολύτως λογικό, αφού η θυγατρική παρουσιαζόταν κατά 20% φθηνότερη από τη Lufthansa. Με βάση τα μεγέθη αυτά η Germanwings ήταν η τρίτη γερμανική εταιρεία, μετά την Lufthansa και την AirBerlin.

Με βάση το αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης, μέχρι πριν λίγες ημέρες θεωρείτο από τις πιο ασφαλείς εταιρίες καλύπτοντας πάνω από 85 προορισμούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο στόλος της αποτελείται από 81 αεροσκάφη, κυρίως Airbus A 320 και Α319 μαζί με το Bombardier CRJ 900, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου της φτάνει τα 13,8 χρόνια.

Το επίπεδο ασφάλειας της εταιρείας ήταν στο επίπεδο «correct», και σύμφωνα με την SerurVol, δεν ήταν μεταξύ των εταιρειών, που βρίσκονται στη μαύρη λίστα όσον αφορά την ασφάλεια. Η δε Lufthansa, κατέχει την 8η θέση παγκοσμίως, στη λίστα με τις πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί πως το airbus που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις ήταν 24 ετών και είχε περίπου 58.300 ώρες πτήσης.

Πρόσφατα βέβαια, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το όνομα της εν λόγω αεροπορικής είχε τραβήξει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας και είχε απασχολήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς βέβαια να σοκάρει και να θλίψει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Οι πιλότοι της εταιρείας με τους 1.300 υπαλλήλους, είχαν κηρύξει διήμερη απεργία καθώς το συνδικάτο Vereinigung Cockpit (VC) επιδίωκε να εντείνει τις πιέσεις προς τη διοίκηση, στη μακροχρόνια διένεξη τους για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Αυτή βέβαια ήταν η τελευταία απόπειρα ενός χρόνιου προβλήματος. Μόνο το προηγούμενο έτος οι πιλότοι της VC είχαν πραγματοποιήσει, 10 απεργίες, οι οποίες είχαν επηρεάσει τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών και εξάλειψαν κατά το 2014 μέχρι και 200 εκατ. ευρώ από τα λειτουργικά της κέρδη

Την περίοδο των απεργιών, η Germanwings, διαβεβαίωνε πως περισσότερες από τις μισές από τις 900 προγραμματισμένες πτήσεις της, θα πραγματοποιούνταν κανονικά, με εθελοντές πιλότους ή ναυλώνοντας αεροπλάνα από άλλες εταιρείες.

Η διένεξη του 2014 αφορούσε τις αλλαγές που προτείνονταν σε ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των πιλότων, το οποίο είχε διαμορφωθεί πριν από δεκαετίες. Σύμφωνα με αυτό, οι πιλότοι μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, σε ηλικία 55 ετών, με το 60% του μισθού τους, προτού φτάσουν στην επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης .

Η Lufthansa επιθυμούσε, όπως διευκρίνιζε, να αυξήσει το κατώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των νεοπροσληφθέντων πιλότων της, ώστε αυτό να αντανακλά το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής. Κανείς βέβαια δεν μπορούσε να αμφισβητήσει πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να μειώσει και τα κόστη της ώστε να γίνει ανταγωνιστικότερη. Παράλληλα βέβαια το σωματείο των πιλότων της Germanwings, αλλά και της Lufthansa ζητούσε και αυξήσεις της τάξης του 10% στους μισθούς.

Παρά τις διενέξεις όμως η αεροπορική εταιρεία είχε βραβευθεί, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, στη λίστα με τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, για το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Μάιο του 2014. Το βραβείο απένειμε η βρετανική εταιρεία ερευνών για θέματα αεροπλοΐας Skytrax, η οποία οργανώνει από το 1990 τα «World Airline Awards». Τα αποτελέσματα προέκυψαν βάσει ερωτηματολογίου το οποίο συμπλήρωσαν 19 εκατομμύρια επιβάτες από 105 χώρες, ενώ για το ίδιο διάστημα την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, κατέλαβε η Norwegian, ακολουθούμενη από την Easyjet.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην πλατεία Αριστοτέλους ο «Οδυσσέας»


Το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα ενημερώνει παιδιά και γονείς για ποικίλα θέματα.

Ο «Οδυσσέας», το 1o Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του «Χαμόγελου του Παιδιού», θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου έως και την Κυριακή 5 Απριλίου.

Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) του οργανισμού θα ενημερώνει τους επισκέπτες- μικρούς και μεγάλους- για κάθε θέμα, πρόβλημα, και κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σήμερα. Επίσης θα υπάρχει ενημέρωση για το έργο που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Βόρεια Ελλάδα και πανελλαδικά καθώς και για τους τρόπους εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις που υλοποιεί ο Οργανισμός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο τραπέζι τα προβλήματα των εργαζομένων στις προβλήτες του Πειραιά


Συνάντηση Σκουρλέτη με τη διοίκησης της ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση της «Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά» (ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π), η οποία τον ενημέρωσε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του χώρου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν ασφάλιση με Βαρέα και Ανθυγιεινά, σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στο χώρο εργασίας και εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την εγγραφή στο Μητρώο Α και Β φορτοεκφορτωτών λιμένων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν να ενημερωθούν για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στον τομέα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Οι προωθούμενες παρεμβάσεις αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να διαπραγματεύονται τους όρους και τις αμοιβές εργασίας για τα μέλη τους.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε τη διάθεση του υπουργείου να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων του χώρου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν και τα ειδικότερα ζητήματα που έθιξαν οι εργαζόμενοι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της επιτροπής για τις μετατάξεις


Υπάρχει πολιτική βούληση για την εξεύρεση άμεσης λύσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσος Κουράκης, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης -που ήρθαν από τη Βόρεια Ελλάδα στο υπουργείο- αλλά και με εκπροσώπους της ΔΟΕ αναφορικά με τις μετατάξεις από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια που έγιναν το 2013.

Η συνάντηση, ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική καθώς οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τους προβληματισμούς τους και να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα και τις αδικίες που έχουν δημιουργηθεί από τις εν λόγω μετατάξεις, ενώ ενημερώθηκαν για τις προθέσεις και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης και η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου, Ειρήνη Κυριακίδη, διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την εξεύρεση άμεσης λύσης ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις της συσταθείσας επιτροπής - η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και του υπουργείου- προκειμένου να προταθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ.Κουράκης, υπογράμμισε πως η ηγεσία του υπουργείου χρειάζεται χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει σταδιακά όλα τα προβλήματα που παρέλαβε από τις προηγούμενες ηγεσίες , οι οποίες τα έκρυψαν κάτω από το χαλί. Όπως εξήγησε η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου, Ειρήνη Κυριακίδη, «πρέπει να ελεγχθούν όλες οι αρχικές αιτήσεις των μετατάξεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 5.700 και που δεν έγιναν με διαφανείς διαδικασίες. Θα πρέπει, δηλαδή, να επιστέψουμε δύο χρόνια πίσω και να ελέγξουμε μία πρωτοφανή διαδικασία, η οποία δεν ελέγχθηκε ποτέ».

«Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, όμως υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και να εξευρεθούν λύσεις. Άλλωστε, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας διαστημικός θόλος στην πλατεία Συντάγματος


European Space Expo στην Αθήνα - Δείτε το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr.

Μία από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις, η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος (European Space Expo), επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας, από τις 28 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2015. Για τον σκοπό αυτό, στην πλατεία Συντάγματος έχει τοποθετηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος λευκός θόλος.

Το si-Cluster, ο ελληνικός συνεργατικός σχηματισμός διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, υπό τον συντονισμό του Corallia, υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά ως χορηγός στην έκθεση, η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κλάδο στη χώρα.

Ως χορηγός της European Space Expo, οι επιχειρήσεις και οι ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς του si-Cluster θα αναδείξουν έργα και εφαρμογές διαστημικής τεχνολογίας που ήδη υλοποιούνται και λειτουργούν στην Ελλάδα και δημιουργούν σημαντικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.



Οι εφαρμογές αυτές αφορούν μεγάλο εύρος θεματικών περιοχών, όπως είναι η περιβαλλοντική παρακολούθηση χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων, η γεωργία ακριβείας, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ο εντοπισμός κινδύνου πυρκαγιάς, η χωροθέτηση ειδικών εγκαταστάσεων (πχ ΧΥΤΑ, ΚΕΛ), κλπ. Ταυτόχρονα, θα τονίσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση Ελλήνων επιστημόνων, σ' έναν ιδιαίτερα εξειδικευμένο και συναρπαστικό κλάδο, αλλά και να τονώσουν τη συνολικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.



Στο πλαίσιο της European Space Expo, το si-Cluster θα διοργανώσει σειρά δωρεάν εκδηλώσεων. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό, με τις ώρες λειτουργίας της να διαμορφώνονται ως εξής: Δευτέρα- Πέμπτη: 09:00- 20:00, Παρασκευή- Σάββατο: 10:00- 21:00, Κυριακή: 10:00- 20:00.

Η Αθήνα αποτελεί τον 24ο σταθμό της περιοδείας της European Space Expo. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, μέσω μιας διαδραστικής εμπειρίας, να γνωρίσουν από κοντά το ευρύ φάσμα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, καθώς και να παρακολουθήσουν σχετικές παρουσιάσεις από ειδικούς και να ενημερωθούν για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από τα ελεύθερα και ανοικτά δεδομένα και από τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα.





Παράλληλα με τις δράσεις του si-Cluster, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης, Galileo και EGNOS, καθώς και το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης, Copernicus. Τα εν λόγω προγράμματα αναμένεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά, να συμβάλουν στην υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.





Η έκθεση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη και τις εφαρμογές των ευρωπαϊκών διαστημικών προγραμμάτων στην καθημερινή τους ζωή. Ο αριθμός των ευρωπαίων πολιτών που την έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τους 500.000.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζευγάρι στη Σητεία «έσωσε» το σπίτι του από πλειστηριασμό


Η υπόθεσή ενός ζευγαριού από τη Σητεία της Κρήτης έφτασε μέχρι τις αίθουσες του Ειρηνοδικείου της πόλης, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλαν, βοηθώντας τους να «σώσουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, η ανεργία, η ασθένεια, και η οικονομική κρίση, «γονάτισαν» ένα ζευγάρι από τη Σητεία, που εδώ και μήνες ζουν μόνο με το μισθό της εποχιακά εργαζόμενης συζύγου. Σαν να μην έφτανε η δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει, κινδύνευαν να χάσουν και το σπίτι, 85 τ.μ. που είχαν στην ιδιοκτησία τους, λόγω χρέους σε δύο τράπεζες, ύψους 42.885,78 ευρώ.

Ο 62χρονος, άνεργος και ασθενής, μαζί με την ξενοδοχοϋπάλληλο σύζυγό του απευθύνθηκαν στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθεί αν η περίπτωσή τους θα μπορούσε να υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη».

Η υπόθεσή τους έφτασε μέχρι τις αίθουσες του Ειρηνοδικείου Σητείας, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλαν, βοηθώντας τους να «σώσουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο διαπίστωσε ότι το ζευγάρι των δανειοληπτών δεν μπορούσε να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις δύο τράπεζες, αποφάσισε να τους δώσει περίοδο χάριτος μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μέχρι τότε, ο μεν σύζυγος λόγω της ανεργίας δεν θα καταβάλει καμία δόση των δανείων, ενώ η σύζυγος θα δίνει σε μηνιαία βάση το ποσό των 80 ευρώ.

Παράλληλα, το δικαστήριο απαγορεύει στις τράπεζες μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 να κινηθούν με οποιονδήποτε τρόπο εναντίον του ζευγαριού.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι το δικαστήριο, έκρινε πως για την αξιοπρεπή διαβίωση του ζευγαριού, με δεδομένο ότι ο σύζυγος αντιμετωπίζει χρόνια ασθένεια, χρειάζεται το ποσό των 1.000 ευρώ το μήνα, όσα δηλαδή και ο μισθός της συζύγου από το ξενοδοχείο στο οποίο εργάζεται.

Η Ένωση προστασίας καταναλωτών Κρήτης, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δικαίωση του ζευγαριού και προτρέπει όσους βρίσκονται σε ανάλογη θέση, να έρθουν σε επαφή μαζί της, καθώς έχει τη δυνατότητα να παράσχει συμβουλές για το πώς θα πρέπει να κινηθούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...